[ despotbg @ 24.02.2010. 11:39 ] @
| Kupio sam stan od privatnog investitora. Tako da sam obavezan da platim drzavi 2,5% na ime prenosa vlasnistva valjda... Ja sam investitora isplatio, stan preuzeo al drzavi jos nista nisam platio. Gde i kad mi stize taj porez, posto mi je ovo prvi stan ja sam oslobodjen od njega, predpostavljam da moram prvo da platim pa da trazim povracaj? |
[ madamov @ 24.02.2010. 12:23 ] @
Koliko se sećam, imaš osam dana da platiš taj porez. Najbolje da odeš u opštinu, tj. lokalnu poresku upravu, oni su nadležni i oni će ti sve reći. I idi što pre, čini mi se da je zaista rok tako kratak, osim ako nešto nisu menjali u poslednjih 7 godina.
[ despotbg @ 24.02.2010. 23:59 ] @
ok hvala!!! Sutra idem u opstinu...
[ djoka_l @ 25.02.2010. 00:07 ] @
Da li si kupio novogradnju?
Ako jesi, tada si već platio 8% PDV. Porez od 2,5% se plaća samo kada se kupuje stan koji nije novogradnja...
P.S. ako si kupio novogradnju tada treba da dobiješ fiskalni račun na kojem je iskazan PDV.
[ anon115774 @ 25.02.2010. 12:40 ] @
Upravo tako. Za nove stanove se placa pdv a za polovne ide porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od 2,5%. Sve u svemu u tu cenu koju si vec platio je uracunat PDV i jedino sto ti treba da radis sada je da odes u poresku upravu sa svom potrebnom dokumentacijom (vidi na sajtu ministarstva finansija sta ti sve treba) i trazis povracaj tog pdv-a.
[ Horvat @ 25.02.2010. 12:51 ] @
^^cisto informativno,ako ja sad npr kupim "polovan" stan,koji bi mi bio prvi stan na imenu,da li bih ja dobio isto taj povrat poreza,kao i ovi koji kupe "novi" stan [stan - kuca,nebitno je]?
[ anon115774 @ 25.02.2010. 17:39 ] @
Ovako:
- kada je u pitanju nov stan porez odnosno PDV je uracunat u cenu i od te cene je duzan prodavac da plati pdv. Zatim kupac ide u poresku upravu i trazi da mu se te pare vrate (jer, on je platio punu cenu stana sa sve pdv-om jelte).
- kada je u pitanju polovan stan onda je kupac duzan da plati porez na prenos apsolutnih prava u nekom roku nakon potpisivanja ugovora (ne secam se koji je rok) ali u ovom slucaju kupac nece platiti pa onda traziti porez natrag vec ce jednostavno da podnese zahtev da se oslobodi placanja.
[ Horvat @ 25.02.2010. 17:55 ] @
ovo me zanimalo "ali u ovom slucaju kupac nece platiti pa onda traziti porez natrag vec ce jednostavno da podnese zahtev da se oslobodi placanja. "
znaci oslobadjaju od poreza i ako nije u pitanju novogradnja
[ anon115774 @ 25.02.2010. 20:38 ] @
Da, u oba slucaja kupac prvog stana je oslobodjen placanja samo je razlika izmedju novog i polovnog u tome sto kod novog mora da se plati pdv kroz cenu stana pa se onda trazi natrag taj iznos a kod polovnog se ne placa uopste vec se trazi oslobadjanje.
[ despotbg @ 26.02.2010. 14:37 ] @
Jasam kupio nov stan ali od privatnog investitora (nadgradnja) tak oda nemam porez od 8% ali imam pirez na prenos vlasnistva od 2,5% sad cekam da mi investitor javi gde da idem. Nesto je pomenuo sud
[ anon115774 @ 26.02.2010. 20:20 ] @
To sto je investitor privatni to nema veze. Ako je nov stan onda se placa PDV. Ako on nije platio PDV onda znaci da se to tretira kao neko renoviranje i sl. bez obzira na to sto iz tvog ugla gledano to izgleda kao nov stan.
[ despotbg @ 26.02.2010. 21:03 ] @
ispod 800m2 mozes da gradis kao privatno lice i privatno lice ne placa porez na izgradnju tako da nema povracaj porez na isti. ima samo porez na prenos vlasnistvo
[ Horvat @ 26.02.2010. 22:19 ] @
privatno lice ti je fizicko lice?
ili ti je privatno lice =/= [nejednako] drzavno preduzece?
koliko znam,sve sto sada dizu,dizu privatni investitori,a ne drzava
ali ako mislis na fizicko lice,to je druga stvar,nevezana za pravno lice [preduzece]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|