[ wex-alpha @ 26.02.2010. 10:36 ] @
Pozdrav,

Da li neko ima kakav recept za neko kinesko jelo, nesto atraktivno i ukusno i lagano za napraviti.
Nesto kao Meksicke tortilje, lagano za napraviti, atraktivno i ukusno?

Samo da ne trebaju neki ekskluzivni sastojci. U Merkatoru imaju niz kineskih zacina, pa sam mislio da to upotrijebim.

Volio bih neko jelo sa piletinom.
[ NoneVi @ 26.02.2010. 12:06 ] @
Standardno: isečeš piletinu na trakice ili kockice, posoliš pobiberiš i malo aleve ljute, pa ostaviš da stoji preko noći (ili sat dva) u soja sosu i ulju.
Izdinstaš praziluk, sa nekoliko smrvljenih kikirikija, dodaš iseckanu papriku (onu crvenu sočnu) i pred kraj pola šake kikirikija i pola šake indijskog oraha. piletinu posebno prepržiš samo da porumeni, i sve smućkaš zajedno. Dobar je trip( ali nije baš kinesko) pred kraj dodati dva deci crnog vina i još dinstati jedno petnaestak minuta.
kao prilog rižu kako god hoćeš. Možeš još malo preliti soja sosom ili vočester sosom.

malo komplikovanije: belo pileće ispohuješ na pariški (bez prezli), isto izdinstaš povrće (praziluk, mrkva, malo zeleni, možeš još nešto), i napraviš sos od brašna, soja sosa i meda (propržiš malo mleka sa brašnom, kao bešamel, dodaš trećinu teglice soja sosa i na kraju meda 50-100g, probavaš dok ne bude kako treba). budeš lood pa u povrće dodaš malo seckane ljute paprike ili tabaska (pred kraj jer dinstanjem gubi ljutoću.). na tanjir serviraš povrće, preko njega meso pa preliješ sosom. Ljuto slatka kombinacija.

U principu ti ne treba nešto posebno kineskih začina, ali pogledaj po netu imaš gomilu recepata
[ dexxx @ 26.02.2010. 12:12 ] @
Čop sui za 2-3 osobe:
Dinstaš sitno isečen (na kockice) pileći file (oko 300gr) na ulju. Kad je meso gotovo, skloniš ga iz tiganja, i na tom ulju dinstaš crni luk (2-3 glavice) isečene na rezance, i 2 šargarepe isečene na trakice. Posle 5-7 minuta, kad luk postane zlatan, dodaš smrznutu mešavinu povrća (ne moraš celu kesu) (ima da se kupi u super marketu - grašak, paprika, kukuruz, šargarepa - u BG-u se to prodaje pod imenom "Balkanska mešavina" - proizvodi Frikom), i nastaviš da dinstaš. Dok se dinsta, dosipaš po malo piva, (da ne zagori) i soja sos (eto ga kineski začin :) - da se sve lepo ukrčka). Soja sos je slan, tako da ti neće trebati vegeta ili so. Bibera dodaš po želji, a pred kraj (kad je povrće već skoro gotovo) dodaš ono spremljeno meso sa početka recepta, i dinstaš sve zajedno još nekoliko minuta.

Jelo često pravim, prilagođeno je našem (balkanskom) ukusu, a služi se najčešće uz beli pirinač kuvan na vodi.
Po želji, uz navedeno povrće možeš da staviš i pečurke (obične ili kineske)

Prijatno!
[ Java Beograd @ 26.02.2010. 13:40 ] @
http://www.lmgtfy.com/?q=recepti+kineska+kuhinja
[ superbaka @ 26.02.2010. 17:46 ] @
eh, kad bi mi jos neko nasao recept za ljuto kiselu supu koju sluze u onom kineskom fast food-u u Novom Sadu bio bih presrecan! :)

ono sto moze da se izgugla na tu temu nije to sto sam ja jeo :)
[ Srđan Pavlović @ 26.02.2010. 18:06 ] @
Haha - kupi opet tu supu kod njih, a onda odradi reverse engeneering :D
[ wex-alpha @ 26.02.2010. 19:22 ] @
Dekompajliraj supu :)
[ wex-alpha @ 27.02.2010. 11:07 ] @
Hvala na receptima... danas cu da to probam i javim vam kako je ispalo :)
[ Wajda.W @ 01.03.2010. 18:34 ] @
U da Superbaka, i ja sam jeo tu supu, bas je jako dobra, a i te njihove duboke kasike mi se jako svidjaju, i ja bih je pojeo jos po koji put.
Inace nesto lako i lepo a da je kinesko, pa ja sam u kineskom jeo pohovane banane koje su bile u cokoladnom sosu, prelepo je, a posto tamo sluze valjda je i kinesko.
[ ptak 13. @ 01.03.2010. 19:21 ] @
Ajde ljudi jos neki recept ili savet za nesto dobro, ako ne znam da kuvam domacu Srpsku hranu ( doduse znam da isprzim kobasicu ) da naucim bar nesto kinesko
P.S. Jel muvao neko ribu na neku home vecericu sa kineskim jelom, ako nije ajd da ja probam samo dajte nesto dobro
[ Wajda.W @ 01.03.2010. 19:39 ] @
Onda bolje poslusaj NoneVi-ja sa orasima i kikirikijem, ako deluje kod muskih (znate na sta mislim) verovatno deluje isto tako i kod devojaka pa ce dobro doci.