[ Ankalagon the Black @ 04.03.2010. 12:03 ] @
Sta vi mislite ? Ima li neko da je bar malo spreman u navedenom smislu ? |
[ Ankalagon the Black @ 04.03.2010. 12:03 ] @
[ .sasa. @ 04.03.2010. 17:26 ] @
Jos jedan nacin da se uzme kinta od budala.
Kad (ako) dodje do globalne katastrofe 99.9% populacije ce isceznuti gotovo trenutno dok ce se preziveli vratiti pre-civilizacijskom nacinu zivota (lovci/sakupljaci) [ Ankalagon the Black @ 04.03.2010. 23:43 ] @
Nije ideja samo da se pripremi za globalnu katastrofu, ako je tako nesto uopste i moguce bez da se ima pristup nekakvoj podzemnoj bazi. Uvek moze da se desi nekakav zemljotres, solar flare koji sprzi transformatore i komunikacionu opremu, tornado, cunami, tajfun..... Bilo sta sto moze da prekine normalno snabdevanje nekog podrucja hranom, vodom i drugim potrebnim stvarima. Ili na kraju krajeva i rat, pa i nuklearni.... U bilo kom od tih slucajeva moze biti prilicno korisno biti bar na neki nacin malo pripremljen.
Mislim da je 99.9 malo prevelik procenat osim ako se sama zemaljska kugla ne raspadne na delove. Mislim da bi cak i u slucaju opsteg nuklearnog rata bar 50% ljudi prezivelo... [ 3way @ 05.03.2010. 00:35 ] @
Dobar je ovaj....jel to isto neki alien prorok...
"U narednih pet godina, ima da nastane njesra" :):) Nek mu bude....verovatno nas priprema za 2012. godinu, ili neki tajni plan svetskig velikomocnika....i sto je najvaznije (za njega), muze pare od budala....Bas me zanima koliko kosta njihovo "znanje"... Inace, u knjizarama, (Delfi u Bg na primer) ima 2 knjige na temu prezivljavanja i kostaju 20 evra.... A video me podseca na onaj film sa Vudijem Alenom, kad on, kao Jevrej skuplja puske i raznu opremu za prezivljavanje za slucaj da se nacisti pojave u USA :) [ .sasa. @ 05.03.2010. 13:21 ] @
Citat: Ankalagon the Black: Mislim da je 99.9 malo prevelik procenat osim ako se sama zemaljska kugla ne raspadne na delove. Mislim da bi cak i u slucaju opsteg nuklearnog rata bar 50% ljudi prezivelo... 50% bi mozda prezivelo udar ali ne i posledice kao sto su globalna zima i glad. Cenim da bi se na kraju veoma mali broj ljudi snasao i opstao. Citat: Ankalagon the Black: Nije ideja samo da se pripremi za globalnu katastrofu, ako je tako nesto uopste i moguce bez da se ima pristup nekakvoj podzemnoj bazi. Uvek moze da se desi nekakav zemljotres, solar flare koji sprzi transformatore i komunikacionu opremu, tornado, cunami, tajfun... U tom slucaju mislim da bi vecina i ovako prezivela tih par sati/dana dok ne stigne pomoc. [ barakuda111 @ 05.03.2010. 17:27 ] @
Nama prirodne katastrofe netrebaju. Kod nas ce da bubne neka ekonomska katastrofa, bankrot drzave, raspad, nemiri ili tako nesto. Samo je pitanje koliki procenat gladnih treba da bude pre nego sto dodje do tako neceg, valjda iznad 50%.
Dobra je ona recenica "Kad dodje do katastrofe bolje da mi niko nezakuca na vrata" [ abitbp6 @ 05.03.2010. 21:57 ] @
Da bi ljudi iz gradova ostali totalno prepušteni sami sebi i došli u situaciju da koriste tehnike preživljavanja poput skupljanja vode sa biljaka, lova na životinje i slično, morala bi da nastane katastrofa zaista epskih razmera, i to svuda u svetu, tako da svako mora da se bavi samo sobom i da ne može da pomogne ostalima. Ovo nije tako verovatno, niti mogu lako da zamislim takvu katastrofu. Ovaj sa snimka je samo dobar trgovac, vašari budale za pare.
[ Ankalagon the Black @ 05.03.2010. 23:10 ] @
Citat: U tom slucaju mislim da bi vecina i ovako prezivela tih par sati/dana dok ne stigne pomoc. Citat: Da bi ljudi iz gradova ostali totalno prepušteni sami sebi i došli u situaciju da koriste tehnike preživljavanja poput skupljanja vode sa biljaka, lova na životinje i slično, morala bi da nastane katastrofa zaista epskih razmera, i to svuda u svetu, tako da svako mora da se bavi samo sobom i da ne može da pomogne ostalima. Ovo nije tako verovatno, niti mogu lako da zamislim takvu katastrofu. Ovaj sa snimka je samo dobar trgovac, vašari budale za pare. Pa, dobar primer je tzv. hurikan Katrina u Americi. http://en.wikipedia.org/wiki/Hurricane_Katrina Mnogi su ostali prepusteni sami sebi. Cak i nedeljama i mesecima posle nesrece. Pa zatim, slicna sutuacija i u zemljotresu na Haitiju. A takodje i ovaj poslednji zemljotres u Cileu. Redovno se pokazuje da drzava ima ogromnih problema da reaguje kada se desi neka veca nesreca. Nije potrebna globalna katastrofa, dovoljna je i lokalna. Ovaj lik na snimku mozda naplacuje casove survivala, ali to ne znaci da on nema znanje u vezi materije ili da njegovo znanje ne vredi. Cak i ako nije profesionalac, kao npr bivsi navy seal, marinac ili slicno. Verovatno bi preziveli iz navedenih nesreca, retroaktivno, voleli da su bili spremni makar 30 % koliko i lik sa snimka. Pa makar i da su platili privatne casove :) Verovatno se odluka od nekoj pripravnosti svodi na vaganje troskova (novac, trud i vreme) naspram rizika da se zapadne u tesku situaciju iz bilo kog razloga. [ 3way @ 05.03.2010. 23:40 ] @
Citat: Ankalagon the Black: Pa, dobar primer je tzv. hurikan Katrina u Americi. Valjda uragan, brate Srbine ;) Citat: Ankalagon the Black: Pa zatim, slicna sutuacija i u zemljotresu na Haitiju. A takodje i ovaj poslednji zemljotres u Cileu. Redovno se pokazuje da drzava ima ogromnih problema da reaguje kada se desi neka veca nesreca. Nije potrebna globalna katastrofa, dovoljna je i lokalna. U svakom slucaju, snasli su se...doduse, za to snalazenje su morali malo da im pomognu puskama da zadrze red i mir ali snasli su se... Eto, ko ne veruje nek proba da prezivi par dana u sumi uz pomoc tih prirucnika koje sam spomenuo...samo, nek odabere lokaciju blizu civilizacije i nek svima javi gde ide i sta radi. Nije to bas tolika nauka... [ Ankalagon the Black @ 06.03.2010. 00:41 ] @
Video sam negde da postoji konzervirana hrana sa rokom trajanja od 30 godina. To jedenje crva i sumskih biljaka je koliko sam shvatio poslednja opcija, ako bas ostanes bez hrane koju si prethodno ustekao.
[ 3way @ 06.03.2010. 00:51 ] @
A sta ako ostanes bez stana :) Uz to i tih zaliha koje si napravio :)
A sad bez zezanja... Mislim da ovi ljudi 'malo' preteruju... [ abitbp6 @ 06.03.2010. 11:01 ] @
Citat: Ankalagon the Black: Pa, dobar primer je tzv. hurikan Katrina u Americi. http://en.wikipedia.org/wiki/Hurricane_Katrina Mnogi su ostali prepusteni sami sebi. Cak i nedeljama i mesecima posle nesrece. Prvo da se pridružim komentaru "Valjda uragan, brate Srbine". Da su ostali prepušteni sami sebi nedeljama i mesecima, pomrli bi od gladi i žeđi. Ali, oni nisu pomrli od gladi i žeđi, a bilo je i onih živahnijih koji su na pomoć odgovarali vatrenim oružjem, pucali na nacionalnu gardu i helikoptere koji su dostavljali pomoć. Koliko ljudi je umrlo od gladi ili žeđi u uraganu Katrina? Citat: Ankalagon the Black: Pa zatim, slicna sutuacija i u zemljotresu na Haitiju. A takodje i ovaj poslednji zemljotres u Cileu. Redovno se pokazuje da drzava ima ogromnih problema da reaguje kada se desi neka veca nesreca. Nije potrebna globalna katastrofa, dovoljna je i lokalna. Koliko ljudi je na Haitiju umrlo od gladi i žeđi? Ja vidim da ih ima i koji kradu toliko da mora vojska da ih hapsi. Pomoć je krenula ka Haitiju istog dana kada se dogodio zemljotres i svakim danom je bila sve veća i veća. Slično važi i za Indoneziju, posle cunamija. Hoću da kažem da sve ovo jesu bile velike tragedije i jesu ljudi ginuli u njima, ali ne verujem da su, nakon što je prošla sama nepogoda, ljudi bili životno ugroženi nedostatkom hrane, vode ili smeštaja u meri koja bi zahtevala poznavanje tehnika preživljavanja. Pomoć uvek stiže, možda ne prvog ili drugog dana, ali stiže. [ barakuda111 @ 06.03.2010. 14:15 ] @
@abitbp6 U kojoj ti bajci zivis? :)
Jesi li te novosti dobio od CNN-a ili FOX-a? :P "Pomoc stize prvog, drugog dana" lols [ Ankalagon the Black @ 06.03.2010. 16:54 ] @
Slazem se da je prilicno naivno misliti da ces dobiti adekvatnu pomoc od bilo koga drugog osim samog sebe onda kada ti to najvise zatreba. Proslo je bar 3-4 dana pre nego sto je krenula ikakva ozbiljnija pomoc na Haiti. Znam, posto sam pratio sve vesti u tim prvim danima. Da je bilo ko dobio pomoc brzo i adekvatno je cista iluzija. U najvecem broju slucajeva ne postoje logisticke mogucnosti za tako nesto. A najbolji primer je uragan Katrina gde se FEMA pokazala izuzetno nesposobnom da se nosi sa situacijom. A ako tako stoje stvari u Americi sta tek onda da se ocekuje u drugim drzavama.
[ 3way @ 06.03.2010. 23:24 ] @
Citat: Ankalagon the Black:A ako tako stoje stvari u Americi sta tek onda da se ocekuje u drugim drzavama. Heh...ko kaze da je Amerika prototip organizovane drzave... [ k.u.m. @ 07.03.2010. 14:08 ] @
Amerika možda jeste a možda i nije najorganizovanija država, ali su sigurno bolje spremljeni nego ovde gde mi živimo.
Čim narode počne da gomila zalihe, biće nekog belaja. Inače mali offtopic, komšija je tokom i 80-tih godina pravio kuću i projektovao je podrum tako da mu može služiti kao atomsko sklonište(širina zidova 1m, neka ventilacija i još 100 čuda), i ceo komšiluk mu se podsmejavao, govorili da je lud, paranoik itd... A kad je počelo bombardovanje (19 godina kasnije) bilo je upravo ono što je čovek iz gore postavljenog snimka rekao: pokucali mu na vrata... ključna stvar: "Nadam se najboljem, spremam se za najgore" [ k.u.m. @ 07.03.2010. 21:03 ] @
@3way pregledaj ovaj snimak i vidi koliko su organizovani...
[ abitbp6 @ 07.03.2010. 23:30 ] @
Citat: barakuda111: @abitbp6 U kojoj ti bajci zivis? :) Jesi li te novosti dobio od CNN-a ili FOX-a? :P "Pomoc stize prvog, drugog dana" lols Super, još samo da navedeš gde sam ja rekao to što si ti rekao da sam ja rekao. Odgovori na sledeće pitanje - Koliko ljudi je umrlo od gladi i žeđi nakon Katrine, nakon zemljotresa na Haitiju i nakon cunamija u Indoneziji? Moj odgovor je da ako je uopšte bilo smrtnih slučajeva od gladi i žeđi, sasvim sigurno ih je bilo vrlo malo i da ljudi nisu bili prepušteni sami sebi u meri koja im je ugrožavala život i zahtevala poznavanje i primenu mera preživljavanja koje sam pomenuo. Pomoć možda nije bila sasvim adekvatna ili pravovremena, ali je svakako bila dovoljna da ljudi ne umiru od gladi i žeđi. Zar je 3-4 dana mnogo da se organizuje međunarodna pomoć? Pa ako je bio zemljotres, nisu nestali vojska i policija Haitija, nisu ispraile reke i nestali silosi sa žitom. Niko neće umreti od gladi i žeđi za 3-4 dana. [ Ivan Dimkovic @ 07.03.2010. 23:40 ] @
Razvijene zemlje su prilicno dobre za sad sto se nepogoda tice. Tamo po pravilu umire najmanji broj ljudi. Ipak, Katrina je odnela oko 1800 zivota. To jeste znacajno manje nego u nekim nerazvijenim zemljama sa slicnim nepogodama, ali je i dalje puno izgubljenih zivota. Za to je ponajvise odgovorna prilicno nekoordinisana akcija - sto je nesto cime su se bavili sudovi i kongres kasnije.
Kina se takodje popravila vrlo dobro jer je sada u stanju da jako brzo posalje sve sto je logisticki potrebno. U poslednjem velikom zemljotresu se to jako dobro videlo. Sasvim sigurno su sanse za prezivljavanje u razvijenim delovima sveta daleko vece nego drugde. Primera radi - Japan, npr. ima sofisticirane sisteme za detekciju cunamija, jako dobru logistiku itd... pa cunamiji obicno ne odnose puno zivota tamo. Sa druge strane, videli smo sta cunami moze da uradi Tajlandu, Sri Lanci, Indoneziji itd... koje su na zalost daleko iza po pitanju operativnih mogucnosti za saniranje katastrofe i spasavanje ljudi. -- Ipak, vazno je reci da dosta toga zavisi i od samog pojedinca. Gde god da ste, pa makar to bio i centar Tokija, moguce je da stvari krenu da se desavaju kako ne treba i da budete ili zarobljeni ili na neki drugi nacin odseceni od sluzbi za spasavanje. U tim slucajevima imate daleko vece sanse ako imate neki osnovni "trening" tj. ako znate neke osnovne stvari oko prezivljavanja. Kao npr: preciscavanje vode, procesiranje hrane da duze traje, osnovni trening oko previjanja rana/zaustavljanja krvarenja, sputavanje nagona za paniku, sprecavanje hipotermije, itd.. itd... to su stvari koje u nekim situacijama mogu doneti razliku izmedju zivota i smrti. [ dekster2 @ 07.03.2010. 23:54 ] @
Mislim da nesreće i izaivaju ti najorganizovaniji u njihovim super megalomanskim državama.Ali to može i vrlo lako da im se olupa o glave.Zamislie jedan
više milionski grad u americi i evakuacija,Pa to su kilometri/100.A najgore kada ti nastradali budu krenuli ka ne nastradalima i u toj borbi preživljavanja izazvali neprirodnu nepogodu.Mnogo je filmova sa cunamijima i smrznutim gradovima.Ta tehnologija vala Srbiju neće zadesiti. [ Ivan Dimkovic @ 08.03.2010. 00:13 ] @
Hmm znas kako, Amerika je kontinent a Srbija je mala zemlja... naravno da je Amerika izlozena mnogo vise raznim nepogodama iz prostog razloga sto je velika i zahvata razne klimatske zone, razne geoloske karakteristike itd...
To nema bas veze sa razvijenoscu ono uragani, jaki zemlkotresi, poplave itd.... postoje od pamtiveka. To sto ljudi zive u velikom gradu moze biti i prednost zato sto je mnogo lakse dopremiti pomoc nego u neke vukojebine :) Uzgred, skoro cetvrtina Srbije zivi u jednom velikom gradu :-) [ dekster2 @ 08.03.2010. 00:32 ] @
Pa vidi slažem se ali..
Nema pomoći u gradu koji je sjeban,pa ma koliki bio.Kad potopiš njujork,potopio si ga. @To nema bas veze sa razvijenoscu ono uragani, jaki zemlkotresi, poplave itd.... postoje od pamtiveka. Pa vidi,podvodne nuklearne eksplozije i koliko još naučnih eksperimenata.Nije baš sve od pamtiveka.Svaka glupava eksplozija ostavi traga na zemlji.Malo se rastrese ovde,malo onde,kojekakva isparavanja gasova i snažna industrija.xmm @Uzgred, skoro cetvrtina Srbije zivi u jednom velikom gradu :-) Da ali će preživeti pastiri sa ovcama. Svet umesto da se bavi naučnim pronalascima,kako sahara da bude zelena,mada se i od nje obogaćuju plaže sa tonama peska,australija je toliko velika a samo donji deo uz obalu naseljen , pa nasele ostataki itd,oni gledaju kako da izbuše planetu i naprave tunele za brži transpor sa jedne na drugi kraj planete,Smaraju sa venerom,marsom i koje kakvim još nebuloznim informacijama bi li opravdali fondove za razvijanje svetske nauke. U stanju smo da uništimo zemaljsku kuglu od njenog postankaa u zadnjih pa nemogu reći ni 100 godina,ali ajde od nastanka atomske bombe. [ AstralPro @ 08.03.2010. 11:09 ] @
a sta ako veliki meteor udari? ni pastiri nece preziveti, ni komsija sa dobrim podrumom. kuku nama
[ k.u.m. @ 08.03.2010. 17:41 ] @
Citat: AstralPro: a sta ako veliki meteor udari? ni pastiri nece preziveti, ni komsija sa dobrim podrumom. kuku nama Simpaticno. Ali potpuno pogresno. Strateski dobro ukopan bunker moze da izdrzi vise nego sto mozes da zamislis, pa nije probelm kako preziveti nepogodu, vec kako nastaviti ziveti posle toga. To je znanje koji ti ljudi prodaju. Statisticki gledano: - moj otac je ucestvovao u ratu - moj deda je ucestvovao u ratu - moj pradeda je ucestvovao u ratu - moj cukundeda je ucestvovao u ratu POSTOJI VELIKA MOGUCNOST DA CU I JA UCESTVOVATI U JEDNOM. A i rat je nepogoda, pa se i za njega valja pripremiti. [ dekster2 @ 08.03.2010. 18:32 ] @
@k.u.m.
žao mi je što si morao da preživljavaš užase pokoljenja.Nadam se da nisi u pravu i da ćeš ti biti prva generacija koja neće ratovati. A što se tiče meteora,pa ako udari u zemlju a znamo da je zemlja okrugla.kako će sj...... obe strane.Ili mi ili pingvini. [ Horvat @ 08.03.2010. 20:36 ] @
"da li biti spreman za prirodnu ili "ljudsku" nepogodu?"
prvo,priroda [jos uvek] pobedjuje coveka...ako "prirodi dopizdi" bice malo vise potresa/pozara/po koji meteor/asteroid ce pasti na zemlju i desice se reset bez[ sa malo primeraka] ljudske vrste... s druge strane,i sami smo svedoci da i u poslednjih par meseci,mnogo je velikih nepogoda po svetu - zemljotresi,pa kao posledica i cunamiji,pored toga i ne tako velike,ali nikako bezazlene - poplave... kako se spremiti? pa biti psihicki pribran u trenutku nepogode,zbrinuti se za najblize i kraj sebe/u blizini imati neki osnovni pribor - noz/upaljac/svetiljku/... u kuci imati neku malu zalihu hrane [barem za par dana] tipa konzerve/suseno meso ukoliko ostanete zatrpani u kuci ,pa dok ne dodje pomoc [ili se sami ne izbavite] kako su preziveli mnogi potrese i npr. pomenutu katrinu - u podrumu/spajzu su imali neke zalihe klope...citao sam kako je jedna baba [ne secam se koja je nepogoda bila u pitanju] do trenutka spasavanja prezivela tako sto je jela dunc [kompot] iz podruma,opet neko drugi je imao piva malo zalihe i to koristio kao zamenu za vodu,jer voda je najbitnija stvar --- po svetu postoje razne sluzbe "specijalizovane" za nepogode [poplave/zemljotesi/nuk, opasnost i tako dalje],kao npr u americi sto postoji "fema"...ali! [jako bitno]! ni fema ne izlazi prvi dan istog trena nevolje na teren [pogotovo ako je u pogodjenom podrucju] hijerarhija je tipa - porodica - komsiluk - pa onda komandni centar da se prvo ODREDI sta ce se i ko ce raditi,pa tek onda se odlazi na teren [do tada prodje par dana] a s druge strane, kod nas je nekad bila tkz. "civilna zastita",slicno kao fema,u slucaju nevolje ljudi koji su u istoj idu...toga vise NEMA! licno sam se raspitivao da to pre pola godine-godinu dana,prvo nisam uopste znao KOME da se obratim da se raspitam za detalje,pa kada sam dobio odgovor/predlog da odem u zgradu opstine u kancelariju ministarstva odbrane,onda sam popricao s covekom koji je tamo i spoznao ono sto sam napisao na pocetku pasusa u sustini mi je rekao da srbija sada nema neki poseban krizni stab,da se ceka dok privreda malo stane na noge, pa ce se onda odredjene jedinice u vojsci obucavati bas za to, i to ne sve djuture,nego posebno za elementarne nepogode/nuklearnu opasnost i slicno... --- tako da,biti malo "spreman" nije zgoreg,pogotovo pripremiti se s znanjem [a jos bolje to u praksi proveriti,makar bili scenirani punktovi za vezbanje] [ Ankalagon the Black @ 09.03.2010. 00:10 ] @
Sto se tice pripreme na duze staze ne bi trebalo zaboraviti ni odgovarajuce knjige. U slucaju krize, Ivo Andric i Sekspir bi verovatno najbolje posluzili za potpalu vatre ali neki prirucnik o tome kako napraviti konstrukciju za destilaciju vode bi bio neprocenjiv.
[ k.u.m. @ 09.03.2010. 16:55 ] @
@dekster2 Nije to tragedija. Ovde je to realna situacija. Nije normalna, ali je opet realna.
Citat: Ankalagon the Black: Sto se tice pripreme na duze staze ne bi trebalo zaboraviti ni odgovarajuce knjige. U slucaju krize, Ivo Andric i Sekspir bi verovatno najbolje posluzili za potpalu vatre ali neki prirucnik o tome kako napraviti konstrukciju za destilaciju vode bi bio neprocenjiv. Izuzetno se slazem sa gore navedenim. Veoma je bitno da imamo materijal za prezivljavanje ODSTAMPAN, jer ce struja nestati vec u prvim satma. Posedujem solidnu kolicinu tekstova o prezivljavanju na racunaru, a jedino knjigu "Lekovi iz prirode" u kucnoj biblioteci, i to je alarmantna situacija. Zna li neko neki dobar prirucnik stampan na nasem jeziku? Mada, ako i ne postoji neki prirucnik, google translate nekoliko odabranih delova iz sume materijala, malo korigovanja i pravac - kopirnica. @Ankalagon the Black hehehe ja bih se ipak oslonio na kombinaciju drvo/gas za grejanje i potpalu. Moje misljenje je da ne treba potcenjivati materijale kao sto su ti romani. Jedna od stvari koji uce ljudi za prezivljavanje je da je moral najbitnija stvar tokom teskih vremena, jer kad moral opadne - sanse za prezivljavanje se drasticno smanje. Ako nista drugo, ti romani mogu da ti skrenu misljenje sa ocajne situacije u kojoj si i mozda cak da ti pruze neku nadu ili osmeh. [ flighter_022 @ 10.03.2010. 12:44 ] @
Ako bude neka apokalipsa, hocu velik i duboko ukopan bunker (imam gde da ga pravim, na svom zemljistu), mnogo hrane, i jos vise oruzja, da tu imovinu i one koji su sa mnom odbranim od onih kojima sve to treba.
[ axone @ 10.03.2010. 20:23 ] @
Video reklamu-najavu za neku novu emisiju na Discovery-ju ili NatGeo koja se bavi bas ovom tematikom- nekolicina ljudi pokusava da (pre)zivi posle neke kataklizme.
Zove se The Colony ako se dobro secam. Pocinje sad negde u martu. [ AstralPro @ 10.03.2010. 23:08 ] @
niko da se seti da bi apokalipsu bilo najlakse preziveti na moru na dobrom jakom brodu koji je nekako zasticen od radijacije a pogonjen na nuklearni pogon?
[ k.u.m. @ 10.03.2010. 23:22 ] @
@axone
Imas na youtube sve epizode okacene. Mada kad budes gledao intro ep., videces jednu nerealnu situaciju. @AstralPro Mislim da je zivot u brodu na moru nestabilan i u normalnim uslovima, osim mozda u filmovima. Imam puno tu problema: 1. Odakle ti brod? 2. Odakle ti more? (osim ako ne zivis na primoriju) ? 3. Sta ces da radis kad ti nestane hrane? Na zemlji uvek nesto mozes da uzgojis. 4. Sta radis ako ti nestane goriva (recimo u sred okeana) ? Bunker je mama. [ musicmaster @ 11.03.2010. 00:10 ] @
Hmmm, daj da tražimo neki stari napušteni "Dwarf mine", to je još bolje od bunkera.
[ Horvat @ 11.03.2010. 10:53 ] @
Citat: k.u.m.: Mislim da je zivot u brodu na moru nestabilan i u normalnim uslovima, osim mozda u filmovima. Imam puno tu problema: 1. Odakle ti brod? :) 2. Odakle ti more? (osim ako ne zivis na primoriju) ? 3. Sta ces da radis kad ti nestane hrane? Na zemlji uvek nesto mozes da uzgojis. 4. Sta radis ako ti nestane goriva (recimo u sred okeana) ? Bunker je mama. 1. napravis ga :D 2. cekas da dodje poplava :D 3. nabacis i zemlje na brod malo,toliko da biljke mogu rasti,a postoji i nesto sto se zove hidroponija 4. imas jedra i vesla ;p samo sto to nije tako jednostavno,jer otvoreno more/okean je malko zaheb,ne jedan brod je otisao,a ne oni mali,nego tankeri i slicno... [ Ankalagon the Black @ 11.03.2010. 20:47 ] @
Citat: 3. Sta ces da radis kad ti nestane hrane? Na zemlji uvek nesto mozes da uzgojis. Ovo nije problem, uvek mozes da upecas ribu. Samo ti treba sto vise vitamina C i da imas nacin da obezbedis vodu. [ AstralPro @ 11.03.2010. 20:50 ] @
brod da bude ojacan da izdrzi jake talase! Sa broda mozes da lovis da pojedes tunu, ajkulu,delfina,kita,planktone,krabe,oslic sta god ti se jede :)
znaci kombinacija-brod u full-u i neki ekstra opremljen bunker i Bog da te vidi :) [ 3way @ 11.03.2010. 20:56 ] @
Citat: Ankalagon the Black: Ovo nije problem, uvek mozes da upecas ribu. Samo ti treba sto vise vitamina C i da imas nacin da obezbedis vodu. Ako ne mozes da obezbedis vodu, onda nemas ni ribu. [ Ankalagon the Black @ 11.03.2010. 21:08 ] @
@3way Vodu za pice sam mislio. Ako si na brodu podrazumeva se da si na moru. Mada cak i reka bi mozda mogla da bude dobra opcija zbog blizine obale.
[ 3way @ 11.03.2010. 21:10 ] @
Ako imas brod opremljen za survival, onda vrlo verovatno imas i desalinizator u opremi...ako nemas, dzabe si krecio..
[ flighter_022 @ 12.03.2010. 00:25 ] @
A kako ce da odbrani sve to ako je blizu obale a ja i ekipa i znamo da on to ima a i znamo da plivamo? ;)
[ AstralPro @ 12.03.2010. 12:21 ] @
Znaci dobar brod i dobar bunker su resenje ali najgore je sto kataklizma moze da se desi kad se niko ne nada! npr na poslu si ili spavas a neko je nategao nuklearnu raketu i opali u sred beograda, ne stignes da se zbunis a sve je postalo pepeo i dim... :)
[ Ankalagon the Black @ 12.03.2010. 16:09 ] @
Citat: A kako ce da odbrani sve to ako je blizu obale a ja i ekipa i znamo da on to ima a i znamo da plivamo? ;) Pa ako se taj setio da se opremi i sa nekim harpunom... ;) [ MilojkoPetrovic @ 05.05.2010. 20:36 ] @
Nebi me cudilo da se desi taj uraban survival, Ameri su sve ludji i ludji....
Al kad pocnu da im se svete ovi emigranti + crnici, hehehe.... Kad pocne da vlada pravi zakon dzungle milijarde dolara ce biti bezvredno tako da ce biti lincovanja... Samo zamislite..... Brokeri, menadzeri, holivudske zvezde i ostali paraziti na udaru gangstera iz geta... Heheheh, ali ce biti veselo! [ Ankalagon the Black @ 05.05.2010. 21:07 ] @
Pre ce biti obrnut redosled. Prvo dolar ne vredi nista a zatim haos. Mada ne verujem nesto u takav scenario.
[ MilojkoPetrovic @ 05.05.2010. 21:35 ] @
Pa da, nije verovatan ali... Hipoteticki gledamo...
[ k.u.m. @ 05.05.2010. 21:42 ] @
Yap, prvo ce da padne dolar
SAD su u dugovima. Velikim dugovima. Samo se ceka trenutak kada ce ostatak sveta shvatiti da vise ne treba da im pozajmljuju novac, i tu pocinje kolaps te nacije. Zatim krece inflacija. Ultrainflacija. Ubrzo, propadaju sve banke, brokerske i kreditne kuce. Narod dize sav novac koji ima i ulaze u belu tehniku, elektroniku, kola i u bilo sta materijalno jer svi shvataju da dolar propada. E tada, tada krece haos. Mada, ne bih brinuo o tome kako ce urusavanje takve nacije uticati na nas, a razlozi su ocigledni: prvo Amerika je daleko veci potrozac nego proizvodjac, nista nam nece zafaliti(osim mozda nekome novi iPhone ) Kina je postala velesila i sledeci 50tak godina ona ce biti nova Amerika. Jedino sto moze da se desi(mada ja malo verujem u takav ishod) je da SAD u ocajanju zapocne neki nuklearno-bioloski rat(kada krene opste rasulo svi ce im biti krivi). [ k.u.m. @ 05.05.2010. 21:51 ] @
Tema je: Survival - Da li biti spreman ili ne za prirodne ili druge nepogode
Mi zivimo u Srbiji, treba sagledati nase moguce nepogode, Amerika je zaseban kontinent. Ovde, ako se neko priprema, moje misljenje je da treba da se fokusira na: 1. Poplave 2. Susu A to se svodi na pripremu hrane i vode, sto nama nije strano. Inace dobar sajt ko zeli da prati desavanja i moguce ishode u SAD, ali i da pokupi po koji koristan sajt je www.survivalblog.com [ MilojkoPetrovic @ 19.05.2010. 00:10 ] @
Ja mislim da ce se Ameri izvuci. Uprkos njihovoj naslednoj glupavosti i egoizmu, postoji mogucnost da im kriza otvori oci.
[ 3way @ 19.05.2010. 00:36 ] @
Citat: MilojkoPetrovic: Ja mislim da ce se Ameri izvuci. Uprkos njihovoj naslednoj glupavosti i egoizmu, postoji mogucnost da im kriza otvori oci. Mislis isto onako k'o pre drugog rata? [ MilojkoPetrovic @ 19.05.2010. 00:52 ] @
Pa pobogu, imaju valjda nekog iskustva sada, ako ga do sada nisu stekli, onda...
a i kazem lepo "mogucnost". [ 3way @ 19.05.2010. 00:53 ] @
Bas tako, posle ondasnje krize su ga stekli :)
[ MilojkoPetrovic @ 19.05.2010. 02:56 ] @
@3way
Dobar ti je citat u potpisu, svidja mi se. :) Interesantno da Dawkins koji je zakleti neprijatelj hriscanskih fundamentalista, cesto se koristi istu logiku "Science rules, f*** off" isto ko sto bi neki popa reko "Isus je najjaci, odjebi" :D [ MilojkoPetrovic @ 19.05.2010. 02:56 ] @
@3way
Dobar ti je citat u potpisu, svidja mi se. :) Interesantno da Dawkins koji je zakleti neprijatelj hriscanskih fundamentalista, cesto se koristi istu logiku "Science rules, f*** off" isto ko sto bi neki popa reko "Isus je najjaci, odjebi" :D [ Horvat @ 19.05.2010. 12:09 ] @
Citat: Uprkos njihovoj naslednoj glupavosti i egoizmu hahaha,zivele generalizacije [ MilojkoPetrovic @ 19.05.2010. 16:18 ] @
Zivela istina! :)
[ Horvat @ 19.05.2010. 16:30 ] @
dakle odgovorno tvrdis da je sve i jedan stanovnik (onaj koji ima drzavljastvo) sjedinjenih americkih drzava glup?
[ MilojkoPetrovic @ 19.05.2010. 23:36 ] @
Sacuvaj boze! Samo 99 %.
Opet, nisu oni krivi, drustvo im je takvo da promovise glupavost na jedan sofisticiran nacin. ;) [ 3way @ 20.05.2010. 00:44 ] @
Citat: Dobar ti je citat u potpisu, svidja mi se. :) Interesantno da Dawkins koji je zakleti neprijatelj hriscanskih fundamentalista, cesto se koristi istu logiku "Science rules, f*** off" isto ko sto bi neki popa reko "Isus je najjaci, odjebi" :D Ne, to nije tako...Mis;im, ne bi on sebi dozvolio takav jeftin ispad....Da nema nista iza sebe, pa ajd da kazemo.... Jes da je off, ali evo linka do tog momenta http://www.youtube.com/watch?v=LEl4QfcAK2o [ MilojkoPetrovic @ 20.05.2010. 22:39 ] @
Ma ok druze, salio sam se. By the way, ja gotivim Dawkinsa, i sam sam evolucionista. ;)
Interesantne su mi one debate sa hriscanskim fundamentalistima, potrazi to na tube-u! Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|