[ mama55 @ 10.03.2010. 21:17 ] @
Danima pokusavam da se pouzdano informisem na ovu temu, ali nisam pronasla istovetan slucaj kao sto je u mojoj porodici. Naime moj zet je rodjen u Crnoj Gori i tamo ziveo do pre skoro cetiri godine. Ozenio se sa mojom cerkom koja je srpski drzavljanin po rodjenju i sada vec imaju trogodisnju cerku. Zive u Srbiji i imali smo mnogo peripetija i najrazlicitijih zavrzlama jer su bili te srece da su se vencali mesec dana po otcepljenju Crne Gore. Sta se dogodilo? Ovde nije mogao da regulise svoj status, niti da dobije licnu kartu, prebivaliste, dete koje je vec imalo 2 godine dobilo obdaniste preko majke, studentkinje,o zetovom zaposlenju smo mogli samo da sanjamo, jer nije mogao da se prijavi na biro. Diploma Ekonomskog fakulteta nije ovde vazila, tj morala je da se nostrifikuje. Pre godinu dana dobio je srpsko drzavljanstvo, te smo ga konacno uspeli da legalizujemo, nostriifikovali diplomu sto je jako puno kostalo i konacno uspeli da ga zaposlimo na odredjeno vreme. Medjutim, ovih dana stize poziv iz Vojnog odseka da se javi sto nas je sve iznenadilo. Dok smo se borili oko egzistencije nismo bili svesni da nesto tako moze da se dogodi, pogotovo sto je on smatrao da je po vojnom pitanju oslobodjen, obzirom da je vojska u Crnoj Gori ukinuta, a ovde nije regrutovan, a ove godine puni 27 godina.Pitam ko zna da mi kaze da li ce on imati obavezu sluzenja vojnog roka, obzirom da ima crnogorsko, a sada i srpsko drzavljanstvo, a takodje trenutno je i jedini hranilac jer mu je supruga tj moja cerka jos uvek student??? Hvala puno unapred na svakoj pravoj informaciji u vezi naseg slucaja. Pozdravljam sve forumase. . |