[ mama55 @ 10.03.2010. 21:17 ] @
Danima pokusavam da se pouzdano informisem na ovu temu, ali nisam pronasla istovetan slucaj kao sto je u mojoj porodici. Naime moj zet je rodjen u Crnoj Gori i tamo ziveo do pre skoro cetiri godine. Ozenio se sa mojom cerkom koja je srpski drzavljanin po rodjenju i sada vec imaju trogodisnju cerku. Zive u Srbiji i imali smo mnogo peripetija i najrazlicitijih zavrzlama jer su bili te srece da su se vencali mesec dana po otcepljenju Crne Gore. Sta se dogodilo? Ovde nije mogao da regulise svoj status, niti da dobije licnu kartu, prebivaliste, dete koje je vec imalo 2 godine dobilo obdaniste preko majke, studentkinje,o zetovom zaposlenju smo mogli samo da sanjamo, jer nije mogao da se prijavi na biro. Diploma Ekonomskog fakulteta nije ovde vazila, tj morala je da se nostrifikuje. Pre godinu dana dobio je srpsko drzavljanstvo, te smo ga konacno uspeli da legalizujemo, nostriifikovali diplomu sto je jako puno kostalo i konacno uspeli da ga zaposlimo na odredjeno vreme. Medjutim, ovih dana stize poziv iz Vojnog odseka da se javi sto nas je sve iznenadilo. Dok smo se borili oko egzistencije nismo bili svesni da nesto tako moze da se dogodi, pogotovo sto je on smatrao da je po vojnom pitanju oslobodjen, obzirom da je vojska u Crnoj Gori ukinuta, a ovde nije regrutovan, a ove godine puni 27 godina.Pitam ko zna da mi kaze da li ce on imati obavezu sluzenja vojnog roka, obzirom da ima crnogorsko, a sada i srpsko drzavljanstvo, a takodje trenutno je i jedini hranilac jer mu je supruga tj moja cerka jos uvek student???
Hvala puno unapred na svakoj pravoj informaciji u vezi naseg slucaja. Pozdravljam sve forumase.
.
[ squirll @ 10.03.2010. 22:25 ] @
U Ministarstvu Odbrane CG uzme potvdu da je tamo regulisao vojnu obavezu, s tom potvrdom, overenom kopijom CG drzavljanstva i pismenom molbom(u kojoj se zahteva da se doticni premesti u rezervni sastav R Srbije na osnovu dvojnog drzavljanstva i vec regulisane vojne obaveze u drugoj drzavi) odo u vojni odsek RS i preda te papire...saceka 2-3nedelja i dobije resenje da je premesten u rezerviste....

btw nemoj te slusati neke shalterushe i sl koje rade tamo koji ce govoriti da to ne moze...vec pravac kod coveka za pravna pitanja u vojsci....
[ mama55 @ 10.03.2010. 22:41 ] @
Hvala Vam puno. Mi smo razmisljali o toj potvrdi, medjutim moj zet brine zbog toga sto verovatno na potvrdi treba da bude naznacena svrha izdavanja potvrde, sto moze naknadno da iskomplikuje stvari. Koliko nam je poznato u Crnoj Gori jos uvek nisu prihvatili dvojno drzavljanstvo, pa da ne iskomplikujemo dodatno da izgubi crnogorsko drzavljanstvo, a decko ima roditelje dole i imovinu, pa bi bilo bas bez veze da bude stranac u drzavi u kojoj je rodjen.
[ su27killeryu @ 10.03.2010. 22:58 ] @
Kako je dobio srpsko drzavljanstvo bez odjave iz crnogorskog?

I kako da ga posalju u rezerviste kad vojni rok nije odsluzio (jer je ukinut) pa je vrlo moguce da ne umije ni pusku da drzi...
[ Miroslav Jeftić @ 11.03.2010. 00:23 ] @
Citat:
squirll: U Ministarstvu Odbrane CG uzme potvdu da je tamo regulisao vojnu obavezu, s tom potvrdom, overenom kopijom CG drzavljanstva i pismenom molbom(u kojoj se zahteva da se doticni premesti u rezervni sastav R Srbije na osnovu dvojnog drzavljanstva i vec regulisane vojne obaveze u drugoj drzavi) odo u vojni odsek RS i preda te papire...saceka 2-3nedelja i dobije resenje da je premesten u rezerviste....

Hm, kako je regulisao obavezu ako nije ni bio tamo u vojsci? Nešto nisam baš siguran da to tako može, ali ne tvrdim ništa. Inače to da li je neko hranilac mislim da ih ne zanima, tj. posle 27. godine vojsku odlaže samo lekarsko uverenje.
[ squirll @ 11.03.2010. 20:47 ] @
Citat:
su27killeryu: I kako da ga posalju u rezerviste kad vojni rok nije odsluzio (jer je ukinut) pa je vrlo moguce da ne umije ni pusku da drzi...

To pitaj nasu drzavu ali tako SVI rade...tj svi koji su vec odsluzili vojni rok (civilno,redovno ili oslobodjen) u drugoj drzavi, prebacujes se u rezerviste...

Citat:
Miroslav Jeftić: Hm, kako je regulisao obavezu ako nije ni bio tamo u vojsci? Nešto nisam baš siguran da to tako može, ali ne tvrdim ništa. :) Inače to da li je neko hranilac mislim da ih ne zanima, tj. posle 27. godine vojsku odlaže samo lekarsko uverenje.

Ti budi siguran u sta hoces ovo nisam napamet pisao vec iz iskustva... samo druga exyu drzava....

To je ona fora kupis nesto za 0$ .... znaci ne dobijes vec kupis...al ne platis nista jer je 0$ ...tako i ovo "ides" u vojsku tamo ali posto je ukinuta (tj u mom slucaju preciznije... suspendovano daljnje pozivanje novaka na sluzenje vojnog roka) ti si upisan i automatski si "resen" tj zavrstio si vojsku (Za 5min :D)

E sad kako je drzava smislila kad te pozove dal znas drzati pusku il ne znam..al nadam se da nece do toga doci .....

Ovo nije pisano napamet...vec sam prosao ovo pre 4meseca.....
[ Miroslav Jeftić @ 11.03.2010. 21:09 ] @
Ok, ako je iz ličnog iskustva, onda je druga stvar.
[ mama55 @ 11.03.2010. 21:31 ] @
Hvala najlepse na savetu. Imamo jos 10 dana da bismo to odradili, pa cemo pokusati na ovaj nacin. Puno pozdrava.