[ Mystery-Man @ 21.03.2010. 10:35 ] @
Moja drugarica je prosle godine konkurisala za posao u jednoj renomiranoj firmi za posao u marketingu. Nije prosla. Ali pre neki dan sazna "neverovatnu" istinu. Prijem u tu komapaniju se odvijao u nekoliko krugova. U prvom je sledio test i razgovor sa osobom iz njihovog HR. Tek kada prodjes tu procenu razgovaras i sa nekima iz marketinga. Taj "strucnjak/strucnakinja" procenjuje da li se ti kao osoba uklapas u njihov zamisljeni profil savrsenog radnika. Radi se klasicni psiholoski test u kome te profilisu kakva si osoba, i ako to prodjes, tada ides na konkretni razgovor za taj posao. Kao model, meni ovo licno zvuci o.k., mada je mozda logicnije proveriti prvo da li ta osoba zadovoljava znanja potrebna za posao a zatim raditi profil licnosti, ali ako oni tako zele onda o.k. Ono sto je pre par dana saznala moja drugarica (koja tada nije prosla taj prvi krug a danas, na srecu, radi svoj posao u jednoj takodje odlicnoj firmi) iz pouzdanih izvora (koliko ti izvori mogu biti pouzdani ) je da je taj procenjivac/procenjivacica (inace neki vajni menadzer/menadzerka) nema diplomu psihologa, cak stavise ima zavrsenu samo srednju skolu(doduse drustvenog smera). Moje pitanje je cisto pravno (ne i moralno ). Da li neko ko nema odgovarajucu strucnu spremu, sa naglaskom na strucnu, sme i moze da daje psiholoske testove i da na osnovu njih donosi nekakve zakljucke ? Da li to smeju da rade oni koji nisu psiholozi ? Da li se to kosi sa nekim radnim zakonom ili sl. ? Da nije eticki definitivno nije ali ako nije ni protivzakonito onda i nema neke vajde od citavog ovog mog te(k)sta [Ovu poruku je menjao Mystery-Man dana 21.03.2010. u 12:07 GMT+1] |