|
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 15:25 ] @
| http://rt.com/Top_News/2009-05...deo_worth_lives.html?fullstory
Video klip je vrlo potresan, tako da ne savetujem svima da ga gledaju.
Elem, desio se sudar, u kome se auto zapalio. Neki majmuni koji su tu prolazili su izasli, i krenuli da snimaju scenu sa mobilnim telefonom.
Negde u toku snimka ljudi u automobiu pocinju da gore... lik nastavlja i dalje da snima, umesto da pomogne - ako za sta nista drugo nije sposoban, a ono bar da pozove pomoc #@)&*.
Epilog - samo se vozac izvukao, ostali su poginuli - spaljeni dok su ih mladi narastaji snimali kako gore. |
[ Igor Gajic @ 27.03.2010. 15:28 ] @
To je bilo pre par meseci u Rusiji.
I najbolje od svega ti likovi su postali medijske zvezde posle toga. Gostovali u bezbroj emisija i opisivali svoj "dozivljaj"...
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 15:35 ] @
Najjaci je onaj majmun sto je razbio sofersajbnu! I time pustio kiseonik unutra sto je samo jos vise pojacalo plamen #@*)&@# Umesto da pokusa da izvuce coveka kroz prozor od vrata ili da ih odvali.
Mislim, sve je OK - ljudi upadnu u sok, i ne znaju sta da rade... ali ovaj krele je znao da ukljuci svoj telefon i da snima @#*)&
[ tdjokic @ 27.03.2010. 15:50 ] @
Uvek je toga bilo, nekad i namerno - spaljivanje "vestica" na lomaci, borbe u arenama nekadasnjeg Rimskog carstva itd.. Zato su se povremeno i javljali razni Josifi i Adolfi, pa malo rezali redom, kao ono kad se drvece orezuje, da se suvise ne razgrana i ne oslabi.
[ sasa022 @ 27.03.2010. 16:27 ] @
Veoma zaj****a situacija - nije nimalo jednostavno prici automobilu koji gori.Moras biti "prilicno lud" da bi prisao buktinji.
Okolo je bilo jos 10-ak ljudi koji su na mestu udesa bili i pre nego sto je ovaj sto snima dosao.....
[ Srđan Pavlović @ 27.03.2010. 16:32 ] @
Ja bih svakako pozvao hitne sluzbe (kod nas bih pozvao policiju i objasnio
o cemu se radi, a oni vec znaju ko im jos treba (vatrogasci, hitna..), ali
nisam siguran kako bih mogao da pomognem i da li se moze prici autu
koji je u plamenu - ako ima neka obliznja zgrada, pa se "pozluziti" onim
cudom za gasenje pozara, ali to sve zavisi sta i koliko gori... postoji i mogucnost eksplozije...
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 16:34 ] @
Pa jeste zaje*ano, niko to ne spori - ali poenta je u tome da je majmun izvadio mobilnu spravu i krenuo da snima ko blesav dok ljudi gore.... Na pocetku snimka se vidi da je to prva stvar koju je uradio, kada nije mogao znati da li je vec neko zvao hitnu - i nije prestao da snima do kraja.
Ono, normalna reakcija je da se nazove hitna pomoc / murija... a ne da se vadi telefon da se snima @#*()&
[ Srđan Pavlović @ 27.03.2010. 16:37 ] @
Da, to je svakako prva stvar.
[ žutokljunac @ 27.03.2010. 17:30 ] @
Mnogo potresno za gledanje i mučno za komentarisanje. Nikada čovek ne zna kako bi on reagovao u datoj situaciji. Verovatno bih se prvo paralisao od prizora, a potom kada bih video da nema nikoga da im pomogne, pokušao nešto da uradim. Prvo što mi pada na pamet je da skinem jaknu stavim je na glavu i lice, razbijem staklo i pokušam da ih izvlačim. Verovatno bih refleksivno, kao i ovaj na snimku, nogom razbio šoferku. Ipak je jednog spasao na taj način. Verovatno bi se čovek ugušio od gustog dima koji je bio unutar automobila. U pravu si da to razbukti vatru, ali šta da drugo uradiš. Ili da živi gore ili da se uguše. Ne znam... možda bih pokušao da ovog na suvozačevom mestu nekako izvučem. Lako se praviti hrabar i pametan, ko zna šta bih uradio.
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 17:38 ] @
Imao sam situaciju prosle godine, vozili smo se u lakom metrou koji je isao iznad zemlje... ima neka stanica pred kojom je mala raskrsnica sa onim zeleznickim svetlom gde moras da se zaustavis kada krene da treperi. Inace, ti laki metroi voze oko 70-80 km/h jedno 100-njak metara pred stanicu i prilicno brzo prolaze kroz tu raskrsnicu.
Sta se desava? Dok mi prolazimo metroom mali auto ide pored nas ulicom, malo koci na raskrsnici i... iz cista mira, pravac skretanje desno. Vozac metroa je naglo zakocio, ali od toga nema nista... posto je razdaljina izmedju nas i auta bila manja od 10 metara. Znaci, isli smo bar 50 km/h ako ne i vise u momentu udara.
Znaci, kako ga je opalio metro, auto je bukvalno >poleteo< kao da ima manje od 100 grama - jedno 4-5 metara i zaustavio se tako sto je opalio semafor. Znaci, scena je sokantna totalno - vidis kako auto leti i odvaljuje semafor, ali nekoliko ljudi (ukljucujuci i mene) je pozvalo hitnu i policiju odmah.. a par ljudi sa stanice je dotrcalo i izvukli su devojku vozaca i suvozaca iz auta.
Na svu srecu, jedine povrede je imao suvozac kome je bio slomljen nos od udarca u airbag... devojka vozac je bila OK. Auto je izgledao kao olupana konzerva... zreo za otpad.
Inace, da... devojka je bila samo ugruvana, kada su je izvadili - kako je pogledala auto, pala je u nesvest :)
Poenta je... naslo se nekoliko prisebnih ljudi koji su dotrcali i uradili sve sto su mogli... nekoliko drugih ljudi je pozvalo hitne sluzbe. Vozac je bio prvi koji je istrcao da pomogne.
Niko nije bio lud da vadi telefon i da snima scenu... . Ali to izgleda zavisi od situacije do situacije, budala ima svuda. Ako vam se ne daj boze desi nesto, jedino vam ostaje da se nadate da oko vas nece biti moroni koji ce izvaditi svoje igracke i krenuti da snimaju.
[ Izvoljski @ 27.03.2010. 19:14 ] @
pa sta mislis da je tako lako pomoci ljudima koji gore u autu ? Taj ssjongjang ima rezrvoar 100L i sta mislis da je bilo ka-buum.
Meni se desilo jednom u gornjoj austriji da sam video udes, cini mi se da je to neki kombi onako japaner, mali. I dva u njemu potpuno ugljenisana lesa, samo beli zubi na crnom telu bozeprosti, a ruke im sve oko pojasa izgleda da su hteli da se izbave. I sad tu se nakupila kolonica od nas jedno 5 kola i tamo kad sam izasao najpre sam napravio neke fotke da pokazem drustvu, ipak se ovo ne vidja svaki dan, a onda sam cuo da tamo onaj sto je prvi stigao raspravlja sa ostalima kako im pomoci. I na kraju da zakljucujemo da se povucemo malo jer ce mozda biti ekspolzije secam se da je jedan cica rekao: "Ich mag nicht ja sent peter heute sehen gib mia ein bir"... otpirlike, neki akcenat tezak a ja bas ne govorim sasvim dobro nemacki.
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 19:19 ] @
Pa nije lako pomoci ljudima.
Niko nije rekao da jeste.
Ali je idiotski snimati mobilnim telefonom ljude dok gore bre, umesto da bar MALO pomognes pozivajuci 112. Sta tacno nije jasno u tome ljudi aman?
Ovaj majmun je citavih nekoliko minuta stojao i snimao to... Sta je zamisljao, da je Tarantino?
Ono... nije napravio "par slika", kao ti... nego je sve vreme drzao tu spravu i izigravao budalu.
[ nkrgovic @ 27.03.2010. 20:48 ] @
Ja ne mogu da verujem da debil nije vec na robiji... Zar ovo nije krivicno delo?
[ 93 Stefan @ 27.03.2010. 22:19 ] @
To što spominjete eksplozije ili šta već, vidite koliko su dugo ljudi stajali na 3-4 metra od kola, tako da nisu o tome ni razmišljali, bilo im je očigledno suviše zanimljivo...
A stvarno to što rade sa mobilnim stvarno preteraše... Pa sada ovi u osnovnim školama, evo baš sam čitao čak i u novinama, skoro sve tuče zakazuju preko facebook-a i skupi se društvo oko njih dok se tuku i snima sve vreme... Ali da idu ovoliko daleko nisam znao...
Izgleda sam ja to samo omatorio
[ maliradojca @ 27.03.2010. 22:26 ] @
Rusi su i inace malo blasav narod(da se tako izrazim), makar su mi tako rekli neki sto su radili tamo.
[ combuster @ 27.03.2010. 22:27 ] @
Ja koliko sam video onde se neka rulja vec skupila. Vozac je uspeo nekako da izadje ali onaj decko sa desne strane sto je bio u nesvesti - njemu je trebalo pomoci pre nego sto je razbijana soferka. Sad, na snimku se ne vidi dobro pa mi mozemo samo da nagadjamo sta bi i kako bi moglo.
A da su likovi kreteni - jesu. Kontaju bolje da ja ovo snimim pa da prodam nekoj tv stanici neko da rizikujem glavu. Mada je rizikovao glavu dovoljno priblizavanjem buktinji da bi snimio. Kreten.
[ Ivan Dimkovic @ 27.03.2010. 22:27 ] @
Citat: nkrgovic: Ja ne mogu da verujem da debil nije vec na robiji... Zar ovo nije krivicno delo?
Uhh... iako je za svaku osudu, ne verujem da je ovako nesto krivicno delo. Auto je bio zapaljen, sto prilicno otezava dokazivanje da ovaj krele nije nista radio, a mogao je.
Ne znam kako je u Srbiji, ali ovde gde zivim postoji zakonska obaveza da se pomogne prilikom saobracajne nesrece, i to ide dotle da je moguce cak fasovati i tesku kaznu ukoliko to ne uradite (naravno, ako ima svedoka koji su vas videli). Sa druge strane, ako ukazete pomoc, bice vam placeno tacno onoliko koliko se placaju i hitne sluzbe.
Medjutim, to vazi za situacije gde ne postoji opasnost po vas zivot... Ovaj lik bi mogao da se pravda da nije smeo da otvori vrata od automobila zbog opasnosti zbog eksplozije npr...
Sa druge strane, u nekim drugim slucajevima insistirati na nestrucnom pruzanju neodlozne pomoci moze biti i kontraproduktivno, recimo ukoliko postoji povreda kicme... ali, u OVOM slucaju je vise nego jasno da je BILO KAKVA pomoc bila bolja od cekanja vatrogasaca, jer je bilo apsolutno jasno da ce ti ljudi unutra izgoreti, tako da je stvarno jadno stojati tu i snimati mobilnim kako ljudi gore :(
Uzas... pitam se da li autor ovog video klipa oseca grizu savesti zbog toga sto je izigravao budalu dok se ljudima gasio zivot ispred njegovih ociju.
[ musicmaster @ 27.03.2010. 23:19 ] @
Hmmm, da se zapali recimo ...... Dinkićevo vozilo zajedno sa njim unutra... i ja bi samo snimao.. <angel>
[ nkrgovic @ 27.03.2010. 23:44 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Uhh... iako je za svaku osudu, ne verujem da je ovako nesto krivicno delo. Auto je bio zapaljen, sto prilicno otezava dokazivanje da ovaj krele nije nista radio, a mogao je.
Ako lik stvarno nije pozvao hitnu pomoc, mislim da bi to moglo biti kaznjeno.
Naravno da je OK ne pomerati coveka sa polomljenom kicmom. Bolje da ne radis ono sto nisi strucan... Ali ne pozvati hitnu pomoc mislim da spada u onaj mali procenat stvari koje definitivno mozes da uradis ako imas mobilni.
[ maliradojca @ 28.03.2010. 00:10 ] @
Citat: musicmaster: Hmmm, da se zapali recimo ...... Dinkićevo vozilo zajedno sa njim unutra... i ja bi samo snimao.. <angel>
Haha Akcije u vrednosti 1000 EUR bi prosto...planule.
[ žutokljunac @ 28.03.2010. 06:38 ] @
Citat: nkrgovic:
Naravno da je OK ne pomerati coveka sa polomljenom kicmom. Bolje da ne radis ono sto nisi strucan.
Ma kakva stručnost, kakva polomljena kičma, pa ljudi živi gore. Nema tu šta da se čeka neko stručan, nego radiš šta znaš da ih izvučeš. Koliko ljudi se skupilo da gleda, a niko u autu da nema onaj mali aparat za gašenje požara. I svi čekaju da dođe Supermen. Debilčine.
[ dekster2 @ 28.03.2010. 09:53 ] @
Pa zašto je centar problema samo na njima koji su tu snimali.Nisu ni razmišljali Da li se vidi da je neko sa kolima stao i probao da pomogne.
Rani jutarnji sati,a da nije tako sporije bi se vozilo,mada ako je neko bio u Moskvi zna da preći ulicu je za sprint na 100m kojom brzinom voze.
I slažem se da onog momenta kada je razbio šoferku,povećao dotok kiseonika ali se zato onaj ne bi izvukao nego ostao zariobljen.Ja sam lično bio
u 2 vatrene,slučajne situacije.Nije svejedno ,a I kata je trenažno i znaš šta će se desiti,ni tada.
[ žutokljunac @ 28.03.2010. 10:23 ] @
Ti se šališ, zar ne?
[ dava @ 28.03.2010. 11:08 ] @
Mislim da je u tom trenutku zvati pomoc telefonom i nadati se da ces ima tako pomoci podjednako glupo.
Kakva svha?
[ dekster2 @ 28.03.2010. 11:23 ] @
@Ti se šališ, zar ne?
U vezi čega.Da li si bio i blizu vatre jače od upaljača.Jesu debili što su snimali,ali ima i panike.Ne tražim da znaš ruski ali budi te realni da u grupi
debila koji su izašli bio je i onaj koji je skočio nahaubu i polomio staklo.Šta bi ti lično uradio.Onaj nesretnik koji je bio sa izbačenom rukom je
garant bio priklješten.pa ni vatrogasci ga ne izvukoše.Lud je to grad.Prstenovi oko grada su po 130 km a vozi se 300.Preživeo je onaj koji je i vozio pa
će biti i priče.
[ Milos911 @ 28.03.2010. 11:24 ] @
Kakva svrha? Mozda su vatrogasci, policija ili hitna pomoc bili tu iza coska... Ove sto su samo stajali i snimali treba obesiti za primer...
[ nkrgovic @ 28.03.2010. 11:37 ] @
Citat: dekster2: Pa zašto je centar problema samo na njima koji su tu snimali.Nisu ni razmišljali Da li se vidi da je neko sa kolima stao i probao da pomogne.
Naravno da nije. Zato se i kaznjava ne pomaganje - svako ko je prosao i video da se nesto desava je video da je tu i neko ko nije povredjen i ne pomaze. U tome je i glavna fora sa nepomaganjem - ako stanes svi pretpostavljaju da ces pomoci i niko drugi ne staje. Ako stanes i ne pomognes time odmazes.
Sve sto je trebao je da pozove policiju i hitnu pomoc. Dalje, ako nije znao sta da radi - mogao je da pita. "E, gori auto, posaljite vatrogasce i hitnu pomoc... i molim Vas recite mi sta da radim? "
[ Blue82 @ 28.03.2010. 11:51 ] @
Jesu se oni cudno ponasali snimajuci ali sa druge strane tamo je bilo vec puno ljudi i siguran sam da je neko vec zvao nadlezne, naprosto mogucnost da nije niko je astronomski mala. Nemojte bre ljudi da se bavite Supermenisanjem, lepo je biti jak na jeziku, to je valjda sindrom Interneta jer niko ne zna sa kim prica pa mozes da lupas do mile volje. Naprosto nisu svi stvoreni za sve i nije za osudu sto je neko frugaciji. Naprosto neko moze da se popne na 40m uz kran i pomogne kranisti koji je pao i noga mu je zapela za deo krana pa ne moze da se oslobodi a neko drugi bi umro da ga postave na tu visinu i nema tu sta da se prica. To je urodjeno, ili jesi ili nisi i kraj. Debilno je snimati to se slazem ali isto tako realno mislim da njih dvoje nisu mogli ama bas nista da urade ukoliko nisu stvoreni za to, jer temeratura je tolika da je tu jako tesko prici bez ikakve opreme to budite sigurni. Onaj sto je prisao, prisao je do soferke koja je sprecila izlazak topline i cim ju je razbio zbrisao je odatle jer temperatura postaje nesnosljiva a kod onog prvog gde su otvorena vrata tu se verovatno nije ni moglo prici jer izmedju vas i plamena nema nicega. Tako da .... sve su to s.....nja za "junake" i "junacine".
Strasna scena, tuzna... ali to se desava svakodnevno a nesto se bas i ne secam da su vesti pune junaka koju su spasavali u slicnim situacijama.
[Ovu poruku je menjao Blue82 dana 28.03.2010. u 13:02 GMT+1]
[ dekster2 @ 28.03.2010. 11:55 ] @
@Sve sto je trebao je da pozove policiju i hitnu pomoc.
Da li si ti normalan /pozitivno/.Pa ovi što su snimali su krenuli po vodku.Pa ti neznaš kakvo je to okruženje.Specojalac kome su
čupali nokte i sekli ,po povratku u bazu on izlazi iz helikoptera sa osmehom.Nisu dalje otišli od onih Rusa koji su 45-e išli na Berlin.
Imaš klipove kada mu tip nudi vodku 0.5 za đž,ali da je sabije na eks.Šta misliš da li je pristao.
http://www.youtube.com/watch?v=OxJdRZNsnGI
[ .sasa. @ 29.03.2010. 13:11 ] @
[ Nabukodonosor @ 29.03.2010. 17:34 ] @
I vozac je umro na zalost.
[ KittyKat @ 29.03.2010. 17:41 ] @
Ne znam šta ovde ima da se raspravlja normalno/nenormalno, kad je 100% nenormalno snimati tako dugo klip dok ljudi gore, umiru.
Najmanje što u takvoj situaciji možeš da uradiš je da pozoveš hitnu. Ako imaš malo više srca, skačeš i pomažeš, vadiš ljude odatle...
Nego ovo je neko bolesno voajerstvo... pa još ovi i postali medijski popularni... Ma nema.. VB je bolest, lepo ja kažem I mediji koji od svake budale naprave zvezdu, evo - dovoljno je da se ponašaš nenormalno, i već si u centru pažnje...
The end is near...
[ New Village DC @ 29.03.2010. 20:26 ] @
Situacija i snimak su stvarno potresni! Jezivo! Ne bih voleo da vidim nikoga u takvoj situaciji, bespomocni. Sta ja znam, ima tu puno faktora zbog kojih bi neko mogao da se ustrucava da pomogne, ne mogu da kazem za druge. Ali ja ne bih mogao da stojim miran i da gledam da neko umire na moje oci, mozda kada bi me drzali vezanog ili kad bi mi direktno bio ugrozen zivot. Sve u svemu zeznuto i opasno.
[ DrJekyll @ 29.03.2010. 21:16 ] @
Citat: KittyKat
Ako imaš malo više srca, skačeš i pomažeš, vadiš ljude odatle...
Kao sto neko rece, jel si bila nekad blizu vatre vece od upaljaca?
[ musicmaster @ 29.03.2010. 21:26 ] @
A da se recimo Tadićevo prevozno sredstvo zapali, ..... i on u istom? Ko bi pritrčao da pomogne od vas? Da čujem...
[ flylord @ 29.03.2010. 21:26 ] @
Opet se javljaju forumski junaci:). Uopste nije problem sto ti momci nisu pomogli. Zaista, kao sto neki ovde kazu, nisu svi ljudi hrabri i sposobni da reaguju u opasnim situacijama.. Problem je sto su oni maltene uzivali u tome sto su nasli "super cool" dogadjaj da snime i postanu face na nekom tamo youtube-u.
btw, ovaj auto se obavio oko stuba.. mora da je isao ispod 100km/h
[ KittyKat @ 29.03.2010. 21:35 ] @
Citat: DrJekyll: Kao sto neko rece, jel si bila nekad blizu vatre vece od upaljaca?
Šta to tebe briga? Samo znam da bih zdravorazumski postupila u takvoj situaciji... čitala sam, recimo onu temu gde je petoro odraslih ljudi ladno slušalo kako devojka u hodniku zgrade vrišti i kuka, i virili kroz ključaonicu... Jesus...
I da... poenta je da je suviše, neoprostivo debilno to što su ti momci snimali. Boles'.
[/quote] Citat: musicmaster: A da se recimo Tadićevo prevozno sredstvo zapali, ..... i on u istom? Ko bi pritrčao da pomogne od vas? Da čujem...
Ja bih pomogla svakom :P
[ Srđan Pavlović @ 29.03.2010. 22:31 ] @
Citat: Opet se javljaju forumski junaci:)
Uvek spremni da napisu post! ;)
[ KittyKat @ 29.03.2010. 22:43 ] @
Hvala Bogu :) Kad god imam nešto razumno da napišem, napisaću. Ako ti se ne čita, zaobiđeš me, vrlo prosto ;)
Kao što ja recimo tvoje postove mahom zaobilazim jer ništa nešto posebno pametno u njima ne mogu da nađem... :)
[ Srđan Pavlović @ 29.03.2010. 23:00 ] @
Pa OK, ovo nije tvoj licni blog da ocekujes da ljudi samo citaju
(i eventualno ejakuliraju na tvoju virtualnu hrabrost), znas - ovo je forum :)
Znas, forum je ono gde svako moze da kaze svoje misljenje o necemu, svidjalo
se ono tebi ili ne... ja nemam nista protiv da ti zaobilazis moje postove,
ako ces se osecati bolje, niti imam ista protiv tvog "Ja bih svima pomogla",
samo o tome imam izvesno misljenje koje zelim da iskazem :)
Citat: Ako ti se ne čita, zaobiđeš me, vrlo prosto ;)
Eh.. da je tako prosto - ne mogu da ne odreagujem na virtuelno *urcenje - kao i jos neki ovde, ako dopustis da primetis :)
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 30.03.2010. u 00:18 GMT+1]
[ flylord @ 29.03.2010. 23:18 ] @
Citat: KittyKat: Hvala Bogu :) Kad god imam nešto razumno da napišem, napisaću.
"razumno" je jako rastegljiv pojam... A zaista je veoma lako biti hrabar i pametan na forumu..
[ Emil Ranc @ 30.03.2010. 00:14 ] @
Citat: KittyKat: Samo znam da bih zdravorazumski postupila u takvoj situaciji...
Ovo ne možeš da znaš, osim ako se nisi već ranije našla u sličnoj situaciji. Možeš samo da pretpostavljaš ili misliš kako bi reagovala; možeš da znaš kako bi volela da reaguješ, ali ne i kako ćeš tačno reagovati.
[ vladd @ 30.03.2010. 00:24 ] @
Razumno je i pobeci sa opasnog mesta, i tada je pojam zadravog razuma sasvim legitiman.
Na forumu svako misli da ima stomacic za supermenske zahvate, ali treba prici i videti jezive scene uzivo, i pride efikasno postupati..
Za to je ipak potrebno nesto vise od "zdravog razuma"...iskustvo, trening, ludilo..
Poz
[ KittyKat @ 30.03.2010. 01:25 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Pa OK, ovo nije tvoj licni blog da ocekujes da ljudi samo citaju
(i eventualno ejakuliraju na tvoju virtualnu hrabrost), znas - ovo je forum :)
Znas, forum je ono gde svako moze da kaze svoje misljenje o necemu, svidjalo
se ono tebi ili ne... ja nemam nista protiv da ti zaobilazis moje postove,
ako ces se osecati bolje, niti imam ista protiv tvog "Ja bih svima pomogla",
samo o tome imam izvesno misljenje koje zelim da iskazem :)
Ok. Samo ti rekoh da, postoji i zaobilaženje nečijih postova kao jedna od opcija.
Citat: Srđan Pavlović
Eh.. da je tako prosto - ne mogu da ne odreagujem na virtuelno *urcenje - kao i jos neki ovde, ako dopustis da primetis :)
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 30.03.2010. u 00:18 GMT+1]
Ne razumem kakvo virtuelno ********? Šta sam rekla, sem da bi bila dovoljno pribrana (kao što i jesam bila), da se ne skamenim u takvim situacijama već da reagujem razumno. Razumno znači: pozvati odmah pomoć, ili priskočiti u pomoć ako znaš tačno šta radiš. Recimo, (još jednom pominjem to kao dobar primer), ta tema gde je petoro odraslih ljudi ćutalo dok devojka u hodniku zgrade vrišti, za moje pojmove nije zdravorazumski. Sad ti to možeš svrstati u šta hoćeš, savršeno me ne interesuje.
I šta je sporno u svakome bih pomogla? Ti ne bi? Zašto?
I šta ti mene prozivaš sa nekim strip junacima, na osnovu čega?! Kakva virtuelna hrabrost? Niti me poznaješ, niti znaš bilo šta o meni da bi imao bilo kakvu osnovu da karikiraš i budeš "zanimljiv" ostatku foruma.
[ Srđan Pavlović @ 30.03.2010. 02:23 ] @
Citat: Razumno znači: pozvati odmah pomoć, ili priskočiti u pomoć ako znaš tačno šta radiš.
Pa svako je ovde osudio to sto likovi nisu pozvali prvo pomoc,
ali ovaj deo o priskakanju u pomoc - tu se da razgovarati. Da bi nekom
pomogla, moras objektivno sagledati situaciju i proceniti da li i koliko mozes
da pomognes.
Mogu da nabrojim nekoliko situacija gde su ljudi, sa zeljom da pomognu,
ne razumevajuci objektivnu situaciju, doveli do jos nepotrebnih zrtava,
nekad i sopstvenih, ili bar ucinili situaciju gorom nego sto je moglo biti.
Konkretno u situaciji sa autom sa vidio snimka - razbijanje stakla
je dovelo do (kao sto se jasno vidi na snimku) momentalnog kuljanja
jakog plamena unutra zbog naglog ulaska vece kolicine kiseonika.
Ok, jedna osoba je spasena, ostale su poginule. Postavlja se hipoteticko
pitanje da li bi ishod bio drugaciji da je decko koji je razbio staklo uzeo
u obzir mogucnost naglog kuljanja plamena unutra (sto se i desilo), i
da je sacekana vatrogasna sluzba da prvo ugasi vozilo pa onda izvuce ljude.
Mozda bi se ljudi do tada ugusili zbog dima, a mozda bi bili spaseni svi iz auta
(ako vec nisu bili mrtvi na licu mesta od udara u banderu).
Dakle - valjda ti je jasno da pomoci nekome, ne znaci vikati po
forumima "ja bih svima pomogla" - pa normalno da bi mi svi
pomogli svima, nema tu nista sporno, a da li cemo stvarno nekome
i koliko pomoci, ne zavisi SAMO OD NASE ZELJE (nazalost), vec i
od objektivne situacije i dobre promisljenosti nasih postupaka.
U teskim psihicki stresnim situacijama, nasi postupci su neminovno
pod teskim uticajem emocija, i da bi neko reagovao CISTO racionalno
u takvim situacijama mora biti visegodisnji profesionalac koji se
godinama srece sa takvim situacijama.
Citat: Niti me poznaješ, niti znaš bilo šta o meni da bi imao bilo kakvu osnovu
Niti me zanima bilo sta o tebi - jednostavno komentarisem ono sto napises, sto
rade i ostali ucesnici u temi. Rekao sam ti vec - ovo nije blog vec forum - tako da
- ocekuj odgovore, a to za "preskakanje postova", naravno vazi u oba smera ;)
[ KittyKat @ 30.03.2010. 04:05 ] @
Citat: Srđan PavlovićPa svako je ovde osudio to sto likovi nisu pozvali prvo pomoc,
ali ovaj deo o priskakanju u pomoc - tu se da razgovarati. Da bi nekom
pomogla, moras objektivno sagledati situaciju i proceniti da li i koliko mozes
da pomognes.
Mogu da nabrojim nekoliko situacija gde su ljudi, sa zeljom da pomognu,
ne razumevajuci objektivnu situaciju, doveli do jos nepotrebnih zrtava,
nekad i sopstvenih, ili bar ucinili situaciju gorom nego sto je moglo biti.
Konkretno u situaciji sa autom sa vidio snimka - razbijanje stakla
je dovelo do (kao sto se jasno vidi na snimku) momentalnog kuljanja
jakog plamena unutra zbog naglog ulaska vece kolicine kiseonika.
Ok, jedna osoba je spasena, ostale su poginule. Postavlja se hipoteticko
pitanje da li bi ishod bio drugaciji da je decko koji je razbio staklo uzeo
u obzir mogucnost naglog kuljanja plamena unutra (sto se i desilo), i
da je sacekana vatrogasna sluzba da prvo ugasi vozilo pa onda izvuce ljude.
Mozda bi se ljudi do tada ugusili zbog dima, a mozda bi bili spaseni svi iz auta
(ako vec nisu bili mrtvi na licu mesta od udara u banderu).
Tako je. Zato i rekoh u prethodnom postu: Šta sam rekla, sem da bi bila dovoljno pribrana (kao što i jesam bila), da se ne skamenim u takvim situacijama već da reagujem razumno. Razumno znači: pozvati odmah pomoć, ili priskočiti u pomoć ako znaš tačno šta radiš.
Očigledno da ovaj koji je razbio prednji prozor nije znao šta radi (mada i deca znaju šta se dešava kada vatra dođe u dodir sa većom količinom kiseonika, ali ajde...)
Dakle - valjda ti je jasno da pomoci nekome, ne znaci vikati po
forumima "ja bih svima pomogla" - pa normalno da bi mi svi
pomogli svima, nema tu nista sporno, a da li cemo stvarno nekome
i koliko pomoci, ne zavisi SAMO OD NASE ZELJE (nazalost), vec i
od objektivne situacije i dobre promisljenosti nasih postupaka.
Ja sam odgovorila musicmasteru na komentar o Tadiću, da bih svakome pomogla, pa i Tadiću i svakom živom čoveku koji je u životnoj opasnosti, ako mogu.
A ti zbog toga meni kačiš slike super heroja i govoriš mi kako se k*****. E zato i ja tebe pitam, da li bi i ti pomogao svakom. Bi pomogao? Ok... mogao si to da kažeš odmah, a ne da me provociraš.
I veruj mi da nije normalno da bi svi mi pomogli svima, ne bi verovao koliko ima ljudi koje naprosto ne interesuje.
Sad se setih one zanimljive (sociološki zanimljive) situacije na Gazeli prošle godine, kad je onaj hteo da se ubije pa malo zaustavio saobraćaj.
Ona reportaža mi je izgledala kao scena iz nekog SF trilera sa alienima, kao da je ljude kolektivno uhvatila neka umna bolest... Jedan govori: "mamu mu j**** zbog njega kasnim na pos'o bre, drugi odmahuje rukom vidno nervozan što negde kasni, neka žena komentariše kako žuri, kako je ludak zadržava i slično...
Takva slika jasno govori kakvi ljudi umeju da budu (pogotovo u kolektivu! - kolektivno svesno odnosno kolektivno nesvesno), i to nije ništa nenormalno, ali je poželjno da pojedinac razvija svest o sebi pogotovo u takvim kriznim situacijama i da se izdvoji akcijom iz grupe i kolektivno nesvesnog. Da ume da prepozna taj fenomen (koliko puta ste recimo videli ženu koja je pala na ledu npr. i koji je procenat ljudi koji je:
- prošao,
- pogledao tugaljivo i nastavio svojim putem,
- upitao ženu kako je,
- prišao i pomogao?
Ovih zadnjih je najmanje. Jedan, dvoje najviše. Kad priđu dvoje, prilaze i ostali).
U teskim psihicki stresnim situacijama, nasi postupci su neminovno
pod teskim uticajem emocija, i da bi neko reagovao CISTO racionalno
u takvim situacijama mora biti visegodisnji profesionalac koji se
godinama srece sa takvim situacijama.
Tu i tamo si u pravu za ovo. Strah kao najprimitivniji gen (i najstarija osobina sa kojom se svaki čovek rađa), može naterati mozak da vrlo brzo i vrlo razumno reaguje.
I upravo je taj stres odgovoran za to.
Nemoj ni ovaj efekat straha da isključuješ, jer ume da bude vrlo produktivan. Čula su naoštrenija, refleksi pojačani, sve je 10x jače, ako ne i više.
I postoje situacije u kojima se taj efekat može vrlo lepo iskoristiti, a nažalost postoje neke i gde se ne može...
Takođe ima i nekih osnovnih stvari koje je valjda normalno znati (vatra + kiseonik - ne valja, kako se daje veštačko disanje, kad se čovek sme pomerati a kad ne, ne razgovarati sa samoubicom ako nisi obučen za to... itd).
Niti me zanima bilo sta o tebi - jednostavno komentarisem ono sto napises, sto
rade i ostali ucesnici u temi. Rekao sam ti vec - ovo nije blog vec forum - tako da
- ocekuj odgovore, a to za "preskakanje postova", naravno vazi u oba smera ;)
Takođe (za ovo zanimanje šta si i ko si), a što se ostalog tiče, mogao bi malo više pažnje da obratiš šta neko piše pa onda da odgovaraš.
E a što se preskakanja postova tiče, naravno da važi. Zaobiđeš ako nemaš šta da odgovoriš i molim lepo. Tako radim ja, pa tako uradi i ti, hvala unapred. :)
[ bttp @ 30.03.2010. 08:46 ] @
Ja gledajući ovaj klip, kako ne razumem ruski, ne mogu da znam da li su oni na primer prvo pozvali pomoć pa zatim snimali, ili je jedan snimao a drugi zvao pomoć itd.
U svakom slučaju videlo se da je tu bilo i drugih ljudi, te da je "pomoć" onog koji je razbio šoferku bila kontraproduktivna za sve osim za onog koji se izvukao kroz šoferku. Sve drugo je buknulo iste sekunde. E sad, mi ne možemo da procenimo da li su oni mogli nešto bolje da urade u toj situaciji od toga što su uradili, tako da je glupo apriori osuđivati ih samo zato što je jedan od njih snimao.
Ova cela tema i rasprava je ustvari kopija rasprave koja se na istu temu vodila po ruskim medijima, o kojoj se govori u tekstu na onom sajtu.
Samim tim je i bespredmetna, odnosno trla baba lan... Jedni kažu jedno, drugi drugo, treći misle treće i ono... who gives a $#!7, ionako je sve gotovo.
/edit:offtopic
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 04.04.2010. u 03:41 GMT+1]
[ jezekilj @ 09.05.2010. 13:44 ] @
Nisam gledao klip
ali je moguce da je taj snimao mislivsi da ce ljudi biti spaseni i da ce imati snimak herojskog dogadjaja
[ milivoje t @ 09.05.2010. 14:13 ] @
Maloumnici.
[ anakin14 @ 09.05.2010. 16:35 ] @
oni su bar NESTO pokusali za razliku od 20 drugih ljudi koji su gledali sa 50metara.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|