[ Mehatronicar @ 17.04.2010. 19:54 ] @
Kada je motor hladan, ne cuje se nista. Kada se zagreje, cuje se tup zvuk slican kao kada nije pravilno podesen zazor ventila (tupi udarci u pravilnim razmacima u zavisnosti od broja obrtaja motora). Mehanicar je promenio ulje, posto ga nije bilo dovoljno, a ventili su sa hidraulicnim podesavanjem zazora - pa je on sumnjao na nedostatak ulja. Sada sa normalnim nivoom ulja i dalje se cuje taj zvuk kada se motor ugreje. Svecice nisu zamascene i motor super radi. Na leru je miran i dobro ubrzava u voznji. Mehanicar kaze da ne brinem. Pazljivo sam slusao da bi utvrdio lokaciju sa koje se cuje. Kada se skine cep za dolivanje ulja i poslusa kroz otvor, zvuk se ne pojacava pa mislim da izvor nije nista oko ventila. Zvuk se najjace cuje sa donje strane u motoru (iz kartera), sa strane prema menjacu. Da li uzrok moze biti nesto oko klipnjace i cilindra ili je nesto lose sa radilicom? Auto koristim za duze relacije (po 1000km u jednom pravcu po Evropi) pa mi nije svejedno da mi se motor pokvari negde van Srbije. Pozdrav |