[ vlada131 @ 21.04.2010. 15:32 ] @
http://www.b92.net/biz/vesti/s...04&dd=21&nav_id=425896

Citat:
21. april 2010. | 10:28 | Izvor: Politika
Beograd -- Banke za kredit od 40.000 evra traže osnovni, a za iznos veći od 70.000 evra detaljni pregled koji uključuje test na sidu, ultrazvuk srca i rendgen pluća.

Zdravlje nema cenu, ali cena pregleda u zdravstvenim ustanovama odabranim po izboru osiguravajućih kuća košta između 5.000 i 15.000 dinara – toliko je, naime, potrebno izdvojiti za laboratorijske analize krvi i urina, ultrazvuk unutrašnjih organa, test opterećenja srca i virus side.

Biljana Penić Barišić, direktor Sektora za preuzimanje rizika u „Delta đenerali osiguranju” kaže da se u zavisnosti od poslovne politike banke odlučuju da li će za odobrenje kredita tražiti životno osiguranje, a praksa pokazuje da i sami klijenti sve češće ugovaraju osiguranje života, „jer tako mogu da uz malo ulaganje obezbede sigurnost sebi i svojoj porodici”.

“U zavisnosti od visine osigurane sume ide se na lekarski pregled”, kaže Barišić i dodaje da se za osigurane sume od 40.000 evra traži osnovni sistematski pregled, a za iznos veći od 70.000 evra prošireniji zdravstveni pregled.

Osnovni pregled podrazumeva laboratorijske analize i EKG srca, a širi – ultrazvuk stomaka i srca, rendgen srca i pluća i ergometriju. Obim lekarskog pregleda zavisi od godina osiguranika u momentu uzimanja kredita i visine osigurane sume koju on želi.

Barišić objašnjava da lekarski pregled zakazuje „Delta đenerali osiguranje” u državnim ili privatnim zdravstvenim ustanovama sa kojima ima uspostavljenu saradnju i obavlja se u toku jednog dana i bez čekanja, a cena lekarskog pregleda kreće se od 5.000 do 15.000 dinara.

Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije kaže da banke i osiguravajuće kuće imaju saradnju sa medicinskim kućama u koje imaju poverenje – to može biti Klinički centar Srbije ili privatna medicinska ustanova.

„To su interna pravila banke koja klijenti moraju da prihvate. Banke su prinuđene da se obezbeđuju, jer ne daju svoj novac, već novac svojih klijenata, tako da se veliki deo stambenih kredita finansira od nečije štednje i zato je potrebna dodatna mera opreza. Sve je veći broj loših, odnosno rizičnih kredita i oni učestvuju u ukupnom broju kreditnih zaduženja sa 15 procenata. Iako su stanovi za koje se uzima kredit stavljeni pod hipoteku, nije cilj banke da oduzima stan pa da ona sa tim stanom trguje na tržištu nekretnina”, objašnjava Dugalić.

Grave: Krv, mokraća, rendgen, srce i test na sidu

U osiguravajućoj kući Grave kažu da je za dobijanje kredita većeg od 35.000 evra neophodno uraditi sistematski pregled koji podrazumeva kompletnu biohemiju krvi i urina, EKG srca i rendgen pluća.

Veliki sistematski pregled se zahteva ako stambeni kredit prelazi 80.000 evra i on, osim osnovnih analiza podrazumeva i HIV test koji ne sme da bude stariji od osam dana.

Čelnici ove osiguravajuće kuće ne uslovljavaju svoje klijente obavljanjem medicinskih pregleda u određenim zdravstvenim ustanovama.

U Komercijalnoj i Alfa banci ne treba osiguranje, u “Sosijete ženeral” obavezno

„Sosijete ženeral banka” je među prvima uvela uplatu životnog osiguranja, a kako objašnjavaju u ovoj banci u slučaju smrti korisnika stambenog kredita osiguravajuća kuća isplaćuje banci kredit za stan, a porodici ostaje stan. „Ne uslovljavamo klijente uplatom životnog osiguranja kod određene osiguravajuće kuće, a svaka osiguravajuća kuća ima svoja pravila pod kojima izdaje polisu zdravstvenog osiguranja”, objašnjava naša sagovornica.

Klijenti Komercijalne banke nisu u obavezi da imaju uplaćeno životno osiguranje prilikom podnošenja zahteva za bilo koju vrstu stambenog kredita kod ove banke.

„Kod stambenih kredita osiguranih kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, premija osiguranja u korist Nacionalne korporacije uvećava se za 0,25 odsto ukoliko podnosilac zahteva nema plaćeno životno osiguranje”, kažu u ovoj banci.

Prema rečima Jelene Zlatanović, pi-ar „Alfa banke”, ova banka u svojoj osnovnoj ponudi klijentima nudi stambene kredite bez osiguranja života. Ukoliko se klijent odluči za životno osiguranje i prenese prava potraživanja po osnovu osiguranja u korist banke, nominalna kamatna stopa za stambeni kredit je niža.
[ a1200 @ 21.04.2010. 15:39 ] @
Welcome to Gattaca

(ko nije gledao film Gattaca - dosta je propustio: http://www.imdb.com/title/tt0119177/)
[ noreniou @ 21.04.2010. 16:02 ] @
Da postoji monopol, odnosno samo jedna banka u Srbiji
onda bi ova vest predstavljala veliki problem.
Ovako, politika svake banke je da u skladu sa svojim interesima postavlja uslove koji treba da se ispune ako neko hoce da bude njihov klijent.
Niko ne prisiljava ljude da pristanu na te uslove,
jednostavno stvar je > Banke> ako hoces da radis sa njima,
to su uslovi svidelo se nekome to ili ne.
[ žutokljunac @ 21.04.2010. 16:57 ] @
A nema spermografa? E zayebeli su se. Pošto će te pare vraćati bar 40 godina, trebalo je misliti i na buduće generacije robova. :D

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 21.04.2010. u 18:13 GMT+1]
[ mmix @ 21.04.2010. 17:15 ] @
Ovo je zivotno osiguranje na srpski nacin, namestanjem sljake medicinarima koji fantomskim bolestima namestaju vece premije osiguravacima, cisto zato sto ne postoji zakonski okvir koji regulise ovaj segment i zato sto mi se cini da je underwriting segment za ovu vrstu biznisa u srbiji prakticno nepostojeci. Tako da je to sada u ovom trenutku sve shady biznis kojeg treba ozbiljno da se pazite jer moze da vam napravi mentalne probleme bez potrebe ako vas promulja kroz masinu.

Ja sam napolju imao zivotno osiguranje na $100,000. Dao sam krv, to je sve. I placao sam premiju $42 mesecno kao bivsi pusac (manje od 10 godina od prestajanja, iance bi premija bila $32) i trosak pregleda je platila osiguravajuca kuca (koja je i dobila rezultate, ja rezultate nisam ni video ali sam mogao da ih otkupim sto mi je bilo bezveze jer i da su otkrili nesto isao bi kod svog GPa na pregled) a sve ostalo je islo preko popunjavanja obrazaca, dakle pise u obrascu da li imas porodicnu istoriju srcanih bolesti i ako kazes NE, a ispostavi se da imas i da si od toga umro osiguranje se ne isplacuje. Pa ti lazi i zaje*i sopstvenu porodicu. Ovi preterani pregledi su samo navlacenje posla lekarima jer osiguravajuce kuce nemaju apsolutnu nikakvu potrebu za tim stepenom kontrole. Ja recimo otkad sam se vratio u Srbiju pokusavam da pronadjem respectable osiguravajucu kucu koja bi mi prodala samo zivotno osiguranje i ne uspevam (doduse nisam probao skoro) jer su sve do jedne pokusavale da mi uvale osiguranje uz privatnu penziju po principu uzmi ili ostavi, sto meni govori drugi deo price, da ne postoji underwriting za zivotno osiguranje, verovatno zato sto ne postoje mortality tablice za Srbiju ili su iste prestale da vaze zbog pogorsanja zivotnih uslova.

Samo nemojte da ste ovce i da panicite ako vam ti "ovlasceni" doktori kazu da imate nesto, u tom slucaju zahtevajte zvanicnu dijagnozu i sve rezultate (na sta imate puno pravo jer VI placate pregled) i pravac kod jos dva "nepreporucena" doktora po second opinion pa ako je slagao sa tim nazad kod "preporucenog" sa pretnjom tuzbom i sudu i lekarskoj komori, nemojte ni da se libite da trazite da vam nadoknade pare za second opinion preglede. To je jedina slaba karika u ovom lancu otimanja, sto lekaru bez obzira na deal sa osiguranjem zavisi licenca od lekarske komore, a i sami doktori ce uskoro pod noz osiguravajucim kucama za malpractice osiguranja, gde se svaki malpractice racuna u premiju i gde ce da vide sa kakvim djavolima tikve sade (to sto si lag'o za nas nema veze, lag'o si)

I to da izvinete seruckanje kako su bankari altruisti i kako time cuvaju tudju mukom napravljenu ustedjevinu. Zivotno osiguranje treba imati iz sopstvenih razloga da budes siguran da ce porodica imati gde i od cega da zivi ako zglajznes pre vremena, ne zato sto tuzna banka mora da licitira kucom i pride uzme ostatak duga posle licitacije iz NKOSKa. Bas se mislim da banka nece uzeti svoje pare (sa sve sekundarnim troskovima naplate) zbog pojedinacnih foreclosure procesa zbog prerane smrti debtora. Teska naiva.
[ Izvoljski @ 21.04.2010. 17:21 ] @
imam utisak da je postavljac teme veoma zapanjen ovakvim zahtevima banaka pa zeli da to osecanje prenese i na nas. Ja bih ga samo podsetio da u SAD mogu da ti otkazu polisu zdravstvennog osig. samo ako vide da si proteklih par godina bio zdrav ko dren.

West is the best.
[ ceca4fun @ 21.04.2010. 17:25 ] @
da li je i u drugim zemljama uobicajeno da za kredit traze ove analize?
[ mmix @ 21.04.2010. 17:28 ] @
Citat:
Izvoljski: Ja bih ga samo podsetio da u SAD mogu da ti otkazu polisu zdravstvennog osig. samo ako vide da si proteklih par godina bio zdrav ko dren.

Aha, znaci ti si imao to osiguranje pa ti je otkazano jer si bio zdrav? Kako je isla ta procedura? Ma daj, ti zdravi ko dren sto placaju premije a ne koriste medicinske usluge oni su ko secer i med za osiguravajuce kuce, cista lova.
[ vlada131 @ 21.04.2010. 18:01 ] @
Citat:
Izvoljski: imam utisak da je postavljac teme veoma zapanjen ovakvim zahtevima banaka pa zeli da to osecanje prenese i na nas. Ja bih ga samo podsetio da u SAD mogu da ti otkazu polisu zdravstvennog osig. samo ako vide da si proteklih par godina bio zdrav ko dren.

West is the best.

Jok bre, nit' sam zapanjen, niti bilo šta, samo mi bilo zanimljivo, pa sam postavio Bilo mi zanimljivo da se procedura razlikuje od banke do banke, a još više da neke uopšte ne traže zdr. pregled (mada moram priznati da mi klauzula o HIV testu ne starijem od osam dana kao uslovu za stambeni kredit deluje debilno - mislim, šta ono, uradiš test, dobiješ neki veliki kredit i odeš te noći da proslaviš, i smuvaš se sa nekom, hm, nepoznatom osobom i sutra se setiš da si bio/bila suviše pijan/a i nisi praktikovao/la safe sex )

[ Horvat @ 21.04.2010. 18:11 ] @
"we want your poop,
your blood, your fat..."

mogla bi da se napravi himna banaka

@vlada, samo se ti sprdaj,pa ce biti i prilikom svake isplate mesecne rate kredita moras da podneses i "izvestaj o sexualnom zivotu,ishrani,stresu" da vide da li si jos povoljan kao stranka ili postoji velika sumnja da te nece moci muziti 40 godina
[ djoka_l @ 21.04.2010. 18:41 ] @
Potpuno pogrešan naslov!

Ne traže banke lekarski pregled za kredit nego osiguravajuće kuće za osiguranje života!
[ anakin14 @ 21.04.2010. 19:06 ] @
Citat:

@vlada, samo se ti sprdaj,pa ce biti i prilikom svake isplate mesecne rate kredita moras da podneses i "izvestaj o sexualnom zivotu,ishrani,stresu" da vide da li si jos povoljan kao stranka ili postoji velika sumnja da te nece moci muziti 40 godina

pa sta i da traze? njihovo pravo/ i po stoti put: Niko nikog ne tera da uzima kredite/osigurava zivot itd
[ Izvoljski @ 21.04.2010. 19:40 ] @
njihova logika je: ako si bio zdrav vreme je da se razbolis...
[ Lesli Eldridz @ 21.04.2010. 19:44 ] @
Citat:
anakin14: pa sta i da traze? njihovo pravo/ i po stoti put: Niko nikog ne tera da uzima kredite/osigurava zivot itd
Jeste, ali i pravo drugih je da "pljuju" po tom olosu (tj razotkrivaju tu bandu) . Znaci, nije dovoljno sto je potplatio "politicare" da napisu zakone tako da ako prdnes oni imaju odredjenu proviziju od toga, nego hoce da igraju 100% na sigurno, pa traze te preglede ako nekome treba da daju kredit. Oni sire te price kako je to sad stanje kraj istorije itd, i pale im kod nekih. Samo wannabe slikarova klasifikacija, pa progonstvo neprijatelja civilizacije na pusta ostrva i gotovo. Oni su toliko napravili od drustva grotesku da nece biti znacajnijeg napretka civilizacije sve dok se taj olos ne izbaci iz nje.
[ a1200 @ 21.04.2010. 19:58 ] @
Mozda je jedino "pravedno" reshenje da ti pri davanju kredita uzmu jedan bubreg? Naravno uz obavezu da ga vrate* kad/ako izmiris kredit...
U stilu Shekspirovog Merchant of Venice: Pound of flesh (http://www.phrases.org.uk/meanings/284400.html)

*ili da ti uplate odredjenu sumu kao kompenzaciju - a koju procenjuje njihova ovlascena i expertska klinika

[ Ivan Dimkovic @ 21.04.2010. 23:33 ] @
Citat:
Izvoljski: imam utisak da je postavljac teme veoma zapanjen ovakvim zahtevima banaka pa zeli da to osecanje prenese i na nas. Ja bih ga samo podsetio da u SAD mogu da ti otkazu polisu zdravstvennog osig. samo ako vide da si proteklih par godina bio zdrav ko dren.

West is the best.

Ko ti je to rekao? To je cista besmislica - osiguranju se vise isplati da ti samo placas osiguranje a ne da se lecis, jer osiguranje snosi najveci deo troskova i samim tim gube pare, tj. ti postajes trosak za njih.

Meni osiguranje svake godine vraca 1000 EUR ako ne podnesem ni jedan racun npr. i vrlo bi voleli da od mene vide samo moje mesecne uplate - a ne lekarske racune.

Sto se teme tice... ne vidim kakve veze ovo ima sa bankama, ne traze banke nikakve preglede vec neka osiguravajuca drustva za zivotno osiguranje.
[ mmix @ 21.04.2010. 23:44 ] @
Ima ako banke insistiraju na ULI kao obaveznom kolateralu a cini mi se da pokusavaju da isforsiraju to na nivou kart.., ovaj, udruzenja banaka.
[ Izvoljski @ 22.04.2010. 06:20 ] @
rekao mi moj komsija Amerikanac koji je ziveo 33 godine u Americi pre nego sto je dosao u Italiju. Da ne znas bolje od njega ?
[ jericho1405 @ 22.04.2010. 06:45 ] @
Citat:
Izvoljski: rekao mi moj komsija Amerikanac koji je ziveo 33 godine u Americi pre nego sto je dosao u Italiju. Da ne znas bolje od njega ?

Bojim se da se komsija i ti niste najbolje razumjeli. Ovako ispade da su osiguravajuca drustva neke altruisticke organizacije. Provjeri ti to malo bolje.
[ mmix @ 22.04.2010. 07:59 ] @
Da, niste se dobro razumeli, ili ti je komsija precutao nesto. Najverovatnije je navukao neku hronicnu boljku koja zahteva medinsko odrzavanje pa je postao neprofitabilan. Da se razumemo, ja to ne odobravam, te seme da 33 godine placas zdravstveno osiguranje i onda kad im postanes neprofitabilan skinu te sa osiguranja, to je veliko zlo i glavni razlog sto nikad USA nisam uzimao u ozbir kao mogucu destinaciju za zivot. Ova reforma zdravstvenog sistema u USA je i podigla prasinu zbog tih stvari i recimo zbog pritiska na osiguravajuce kuce da moraju da te osiguraju bez obzira na medinisku istoriju. Nazalost mislim da to nece resiti problem jer nigde ne pise koji je maksimalni iznos premije a kao kompromis GOPu je uvedeno da nece biti stet-funded konkurencije, sto u prevodu znaci da osiguravajuca kuca moze da ti odbije osiguranje tako sto ce da ti zahteva premiju vecu od tvojih prihoda.

A i to nema veze sa zivotnim osiguranjem o kojem pricamo ovde. Zivotno osiguranje i trenutna godisnja premija je vezana za to kolike su sanse da pandrknes u narednih godinu dana naspram iznosa odstete i bazira se uglavnom na mortality tablicama koje su napravili aktuari na osnovu podataka sa terena. Podtaka koje mi verovatno nemamo i koje sad prikupljamo osiguravajucim kucama kroz preterane preglede koje sami placamo. Zato to u osnovi ne valja, ovo je npr kao da marketinska agencija skuplja misljenje javnog mnjenja ali svako koga pitaju nesto mora da plati troskove ispitivanja
[ Izvoljski @ 22.04.2010. 12:56 ] @
nije govorio o sebi vec o raznim slucajevima jer smo se upoznali bas kad je bila u jeku Obamina reforma za zdravstvo pa sam ga ja stosta zapitkivao.

Evo jos jedan primer. Jedan covek je trebao da operise zuc i njegova polisa osiguranja je pokrila te troskove. Medjutim klinika trazi da tu bude ukljucen odredjen broj strucnjaka tacno po specifikaciji za tu operaciju, tipa: jedan endokrinolog, jedan hirurg, dve sestre i anasteziolog. Kad gle cuda, osiguranje ne pokriva anasteziologa ! Trci placaj kesom itsl...
[ Horvat @ 22.04.2010. 13:26 ] @
apsolutno nema smisla da osiguravajuca kuca diskriminise zdravog coveka (citaj,onog koji mu cistu lovu donosi)
[ mmix @ 22.04.2010. 13:50 ] @
Opet je offtopic ali da ne ostanes u zabludi. Radi se o out-of-network doktorima. Ako bolnica ima ugovor sa osiguravacem onda svi doktori zaposleni u bolnici podpadaju pod ugovor, problem je sto neke profesije kao sto su anesteziolozi, koji su u deficitu NECE da se zaposle vec drze svoje privatne prakse i rade kao konsultanti i naplacuju svoje tarife koje su vece od kvoti osiguravajucih kuca. Tako osiguravajuca kuca plati deo a ostatak ostavi tebi na naplatu. Alternativa je da kad planiras operaciju to uradis u bolnici koja ima svoje umrezene anesteziologe, tako sam ja uradio i ceo iznos operacije (ukupno nekih $6500) mi je bio pokriven.

A ukidanje osiguranja zdravim ljudima to apsolutno nema veze, retko ko ko je zaposlen ima svoj licni plan, kad polsodavac daje osiguranje onda se ide na grupnu kompanijsku polisu. Mozda je na to mislio, sto ako dobijes otkaz ispadas sa grupne polise?
[ Izvoljski @ 22.04.2010. 16:54 ] @
Citat:
apsolutno nema smisla da osiguravajuca kuca diskriminise zdravog coveka (citaj,onog koji mu cistu lovu donosi)

da, ali taj zdrav moze da se razboli. A sanse da se razboli su vece ukoliko je vec dugo zdrav. Ukoliko je bolesnjikav, nema svrhe razmatrati slaucaj jer taj ionako nije osiguran.
[ Ivan Dimkovic @ 22.04.2010. 19:03 ] @
Citat:
Izvoljski
rekao mi moj komsija Amerikanac koji je ziveo 33 godine u Americi pre nego sto je dosao u Italiju. Da ne znas bolje od njega ?

Definitivno se niste razumeli. Kod mene je postojala varijanta da se preselim u USA pre ~4 godine, pa sam se podrobno raspitivao oko zdravstvenog osiguranja izmedju ostalog, posto imam malo vise od jednog "poznanika" odatle a i nekoliko profesionalaca u tom sektoru.

Ako si stvarno zdrav i nemas hronicnu kondiciju, ta prica nema veze sa zivotom. Osiguranju se definitivno vise isplati da ti ne ides kod doktora i SVAKAKO nema teorijske sanse da te izbace sa osiguranja zato sto nisi isao kod doktora. Kao sto mmix rece, tvoj poznanik je nesto precutao - ili je u pitanju grupna polisa ili nesto drugo.

Svakako ga nisu izbacili zato sto je bio zdrav.
[ jericho1405 @ 22.04.2010. 21:14 ] @
Citat:
Izvoljski: da, ali taj zdrav moze da se razboli. A sanse da se razboli su vece ukoliko je vec dugo zdrav. Ukoliko je bolesnjikav, nema svrhe razmatrati slaucaj jer taj ionako nije osiguran.

Pa koga onda osiguravaju? Samo one koji "nisu dugo zdravi"(sta god to znacilo, lol)?