[ AMD guy @ 22.04.2010. 22:55 ] @
http://www.lawrenceejoseph.com/

Citat:
Devastating earthquakes. Record-breaking tsunamis. Category 5 hurricanes. Spiking global temperatures. World war. Predictions of how it will all end have been around for thousands of years. In Apocalypse 2012 Lawrence E. Joseph reveals the curious fact that 2012 has been pinpointed as a pivotal, perhaps cataclysmic, year in human history by ancient sources and contemporary science alike.
Joseph investigates this chilling correlation with an open mind and skeptical eye. He delves into historical and spiritual materials as diverse as Revelations, the I Ching, and the Islamic Hadith, drawing on scholarly works and recent controversial bestsellers such as The Bible Code. He examines the ancient Mayan Long Calendar, the source of the 2012 prophecies, and then travels to the jungles and highlands of Guatemala to work with Mayan shamans who confirm the 5,000-year-old vision.

In a scientific research city in the heart of Siberia, he meets with geophysicists who contend that the solar system is moving into a highly charged interstellar energy cloud. And on the tip of South Africa, he interviews physicists and psychics who are trying to make sense of the fact that the earth’s magnetic field is vanishing.
Joseph concludes that we are in a race against time. Apocalypse 2012 is an authoritative and deeply unsettling appraisal of just how close the earth, or at least our species, might be to extinction.

Ajmo odbrojavanje
[ 3way @ 22.04.2010. 22:58 ] @
Rekoh ja pre neki dan da je sve vise onih koji nosi table "Bice propas sveta".

[ AMD guy @ 22.04.2010. 23:12 ] @
http://www.albinoblacksheep.com/flash/end

The end of the world.
[ Jbyn4e @ 23.04.2010. 11:37 ] @
He, he
[ iizuzetan @ 25.04.2010. 10:59 ] @
Ha ha e ovo je stvarno komedija. Pa zar stvarno ima ljudi koji su tliko naivni da poveruju u tako glupe stvari kao sto je smak sveta 2012 godine???

Odavno je receno da potopa i slicnih stvari nikad vise nece biti.
[ SlobaBgd @ 25.04.2010. 11:58 ] @
Zašto? Zbog razvoja demokratije, tehnologije i svesti?
Bole prirodu za nas!
[ Ankalagon the Black @ 25.04.2010. 16:30 ] @
Citat:
Odavno je receno da potopa i slicnih stvari nikad vise nece biti.

Aha, znaci priznajes da je pre bilo !!! I zaista ko je taj toliko pametan i autoritativan da moze da kaze da globalne katastrofe NIKADA vise ne moze da bude. Smesno.
[ Odin D. @ 25.04.2010. 23:30 ] @
Ti si covjece sam sebi kontradiktoran!
Sta je sa onim silnim svemircima, reptilijancima, i ostalima za koje imas pouzdane informacije da budno motre na nasu planetu i cuvaju nas od svakojakog zla.
Ne bi li u slucaju kakve prijetnje u vidu planetarne katastrofe doticna braca priskocila malo u pomoc. Barem 99% onih tvojih "izvora" ima "saznanja" da medju doticnom bratijom vlada upravo takvo raspolozenje.
Znaci, nema mjesta brizi, nema ni k.... od katastrofe.
[ Ankalagon the Black @ 26.04.2010. 23:57 ] @
Kao sto si mozda cuo na Haitiju je poginulo preko 200.000 ljudi u zemljotresu. Niko nije to sprecio. Za 20 godina mozda nas udari Aphopis i ubije 200 miliona. Ako ne nadjemo neki lek u medjuvremenu protiv meteora. To sto smo najverovatnije pod nekom vrstom protekcije ne znaci da smo imuni na sve nesrece koje nas mogu zadesiti u svemiru. Svemirci ili ne cinjenica je da vrste izumiru. Mi bi mogli biti sledeci. Uostalom, mnogi od tih wistleblowera i contactees-a tvrde da su Zemlja i njen ekosistem mnogo vredniji nego mi. Tako da...
[ websurfer @ 27.04.2010. 01:45 ] @
Citat:
Ankalagon the Black: Za 20 godina mozda nas udari Aphopis i ubije 200 miliona.

Verovatno si mislio na Apophis a ne na Aphopis.
[ Odin D. @ 27.04.2010. 08:24 ] @
Daj da prvo utvrdimo da li je uopste mislio.
[ Keez-a @ 27.04.2010. 21:32 ] @
Sta je 200 miliona u odnosu na 6 milijardi?
[ Ankalagon the Black @ 27.04.2010. 23:07 ] @
Poenta je veoma jednostavna. Niko ne moze da kaze da su globalne katastrofe stvar neke tamo davne proslosti ili neke tamo daleke buducnosti kada Sunce postane toliko veliko i toplo i konacno unisti Zemlju. Jednostavno ne znamo dovoljno da bi tako nesto tvrdili.

http://www.associatedcontent.c...s_jupiter_was_it_a_meteor.html

Citat:
Jupiter had a "deep space collision." Either a meteor or meteoroid or comet hit Jupiter. Apparently the offender was about the size of earth.

Zamisli to ?! Nesto je udarilo u Jupiter a procena je da je to nesto velicine planete Zemlje. Mislim da je sada dovoljno jasno.
[ websurfer @ 27.04.2010. 23:13 ] @
Citat:
Ankalagon the Black
Zamisli to ?! Nesto je udarilo u Jupiter a procena je da je to nesto velicine planete Zemlje. Mislim da je sada dovoljno jasno.

Jupiter nam zbog svoje jake gravitacije bas i sluzi kao dobar sakupljac raznih opasnih objekata koji bi u suprotnom dosli i do nas.
[ Ankalagon the Black @ 27.04.2010. 23:37 ] @
Znam to. Hvala mu na tome :))
[ 3way @ 28.04.2010. 09:36 ] @
Citat:
Ankalagon the Black

Nije to velicine Zemlje, nego je trag koji je ostavilo slicne velicine...sto znaci da je objekat koji je to izazvao znatno manji.
[ Ankalagon the Black @ 28.04.2010. 12:51 ] @
U pravu si. Znatno je manji. Ipak, da je taj objekat udario Zemlju veoma je jasno sta bi se desilo sa nama.
[ galet@world @ 29.04.2010. 03:45 ] @
Citat:
websurfer: Jupiter nam zbog svoje jake gravitacije bas i sluzi kao dobar sakupljac raznih opasnih objekata koji bi u suprotnom dosli i do nas.

Nezgoda je u tome što može biti i obrnuto. Jupiter u principu može i da neki vasionski
objekat, koji bi nas promašio, navede na nas.
[ w3bl0rd @ 29.04.2010. 07:17 ] @
mislim da su šanse za to daleko manje, gotovo zanemarive prema onome koliko štiti...
[ newtesla @ 29.04.2010. 07:58 ] @
Citat:
Ankalagon the Black: U pravu si. Znatno je manji. Ipak, da je taj objekat udario Zemlju veoma je jasno sta bi se desilo sa nama.

Postoji jedna izreka, koja glasi: Da je moja baba imala točkove, bila bi traktor...

...ovde na forumu takve izjave, kao tvoje, se kratko i jasno zovu ŠBBKBB.

A odgovor? Evo jednog: da je tako nešto tresnulo u Zemlju, harddisk na kome se nalazi /var/www ovog servera bi odleteo u pravcu vanzemaljaca, koji bi nas posle čitanja foruma gledali potpuno drugim očima....
[ Ankalagon the Black @ 30.04.2010. 10:43 ] @
Izvini onda Novi Tesla sa vanzemaljcem u gacama. Da nas je udarila kometa/asteroid koji je na Jupiteru napravio fleku velicine Zemljine kugle verovatno bi samo napravio mali zemljotres 3.3 na rihterovoj skali. Nothing to worry about. A takodje nije bitno sto niko nije video taj objekat na vreme. A ako i jeste nije sigurno nama rekao. Sledeci put takav objekat moze da ide ka Zemlji. Ali, nema tu mesta za dalje ramisljanje. Bitno je da se mi skoncentrisemo na nas ogroooman ego koji nas poredi sa Teslom i da se divimo nasem "vanzemaljcu"...
[ hexter @ 30.04.2010. 11:11 ] @
Citat:
Ankalagon the Black:...Sledeci put takav objekat moze da ide ka Zemlji.

Klučna reč je MOŽE jer takvih objekata koji MOGU da idu ka zemlji ima >10^12.

Naš problem treba da budu oni koji IDU prema zemlji. Do sada se takvi uspešno prate.
U stvari čovečanstvo misli da se uspešno prate, jer nema mogućnosti da proveri uspešnost....
Čisto sumnjam da naučnici koji se bave time vole da budu uništeni kao dinosaurusi.
Pa čak i da su najgori od ljuske rase učinili bi sve što mogu ne bi li spasli svoje zadnjice,
a nuspojava bi bila to da spasu zadnjice celog čovešanstva......
A ako to ne mogu.... Bad luck.....

Šta misliš, koliko smo kao čovečanstvo sposobni da se izborimo sa ogromnim letećim objektom veličine omanjeg kontineta
koji leti prema našoj planeti, sve i da ga spazimo još van granica Solarnog sistema???
[ 3way @ 30.04.2010. 12:21 ] @
Objekat te velicine bi vrlo verovatno bio primecen od strane astronoma amatera...Ono, ne govorimo o objektu precnika 300 metara...
[ Ankalagon the Black @ 30.04.2010. 15:07 ] @
Citat:
Šta misliš, koliko smo kao čovečanstvo sposobni da se izborimo sa ogromnim letećim objektom veličine omanjeg kontineta
koji leti prema našoj planeti, sve i da ga spazimo još van granica Solarnog sistema???

Sanse su nam limes koji tezi nuli. Bar zvanicno. A i sa tajnim tehnologijama ne verujem da su mnogo vece. Mada ko zna...
[ 3way @ 30.04.2010. 19:51 ] @
Pa zavisi koliko tezi limes tajne vanzemaljske tehnologije.
Ja sam sklon da verujem da su vanzemaljci sa kojima smo u kontaktu vec odavno resili problem asteroida i ostale sitne boranije...
[ toplim @ 30.04.2010. 20:28 ] @
i tako...neki ljudi su se zezali na tamo nekoj planeti po imenu zemlja, non stop su se salili na temu smak sveta, neki su to i prizeljkivali, i mnogo puta su se razocarali u svoju teoriju smaka sveta, jer smaka sveta nije bilo. eto, morali smo da se umesamo i da im dokazemo da su se zezali na pogresan racun.

u potpisu" zeleni vanzemaljac"
[ iizuzetan @ 30.04.2010. 21:05 ] @
Kao sto je receno da ce se stalno govoriti o smaku sveta tako je receno da smaka sveta nece biti. Obzirom da smo svedoci da je istina sto je receno da ce se staslno govoriti o smaku sveta tako je i istina da smaka sveta nece biti.
[ 3way @ 30.04.2010. 21:35 ] @
Citat:
iizuzetan: Kao sto je receno da ce se stalno govoriti o smaku sveta tako je receno da smaka sveta nece biti.

A ko je to reko?

Nego, mene zanima jedno prakticnije pitanje...
Sta je to smak sveta?
Smak planete Zemlje, znaci unistenje svih zivih organizama, smak ljudske rase ili kraj celog Svemira?
[ Hadžihalef @ 30.04.2010. 21:57 ] @
Citat:
3way: Smak planete Zemlje, znaci unistenje svih zivih organizama, smak ljudske rase ili kraj celog Svemira?

Ništa od navedenog....

Na kraju svakog kraja je jedan novi početak....

CIRCULUS VITIOSUS !

I nemojte tako egocentrično da razmišljate...
[ Ankalagon the Black @ 30.04.2010. 22:19 ] @
Citat:
Nego, mene zanima jedno prakticnije pitanje...
Sta je to smak sveta?
Smak planete Zemlje, znaci unistenje svih zivih organizama, smak ljudske rase ili kraj celog Svemira?

Ma, pod tim ti se podrazumeva samo nestanak tj. istrebljenje ljudske rase. Maltene po defoltu se pretpostavlja da ce zivot na Zemlji nastaviti dalje, kao sto je i do sada preziveo sve katastrofe koje su Zemlju zadesile od nastanka zivota do danas.

Citat:
Kao sto je receno da ce se stalno govoriti o smaku sveta tako je receno da smaka sveta nece biti. Obzirom da smo svedoci da je istina sto je receno da ce se staslno govoriti o smaku sveta tako je i istina da smaka sveta nece biti.

Logika koja ne moze da omane. Osim samo jedanput, ali u tom slucaju nece biti nikoga ko bi se zalio.

Citat:
Pa zavisi koliko tezi limes tajne vanzemaljske tehnologije.
Ja sam sklon da verujem da su vanzemaljci sa kojima smo u kontaktu vec odavno resili problem asteroida i ostale sitne boranije...

Oni jesu ali mi nismo. Moze slobodno da se pretpostavi da je takva situacija. Mozda cemo resiti taj problem za par stotina godina. Za sada mozemo samo da se nadamo najboljem dok ne nadjemo resenje.
[ 3way @ 30.04.2010. 23:03 ] @
Citat:
Ankalagon the Black: Oni jesu ali mi nismo. Moze slobodno da se pretpostavi da je takva situacija. Mozda cemo resiti taj problem za par stotina godina. Za sada mozemo samo da se nadamo najboljem dok ne nadjemo resenje.

Znaci oni ce dopustiti da mi nastradamo?
C,c,c,c,c.
[ toplim @ 01.05.2010. 07:27 ] @
Sve navedeno znaci da nam ni smak sveta ne moze nista. Moze u zemlju da grune meteor mozemo da poumiremo, ali oni koji prezive ostace sa istom pamecu kakvu su imali i prek smaka tako da ce covek brze da napreduje. E sad zavisi ko prezivi, ako su to fudbaleri koji su bili na putu u nekom avionu, onda nam zaista nema spasa. A ako prezive neki malo pametniji i nekapitalisti vec radni ljudi, seljaci, utoliko ce razvoj biti bolji , vladacve anarhija i prirodni zakoni. Moci cemo
konacno ravnomernije da podelimo resurse i nece biti tako lose :)

Zamislite sve te silne prodavnice, tehniku, kompjutere, coca-cola, automobili i sve to free. Zar ne bi bilo divno da prezivi NAS par hiljada na celoj planeti.
[ Ankalagon the Black @ 01.05.2010. 10:50 ] @
Citat:
A ako prezive neki malo pametniji i nekapitalisti vec radni ljudi, seljaci, utoliko ce razvoj biti bolji , vladacve anarhija i prirodni zakoni.

Mala sansa. Prezivece najverovatnije oni koji imaju pristup sledecim objektima, tj. koji su na spisku da se u njima nadju u slucaju velike opasnosti.

A mislim da nije tesko pogoditi koji ljudi ce ciniti veliku vecinu.

Citat:
Znaci oni ce dopustiti da mi nastradamo?
C,c,c,c,c.

Kako mislis da ti pomogne nesto sto je figment maste i religijskog zanosa ?

[ newtesla @ 02.05.2010. 09:09 ] @
Ankalagon, biće mi osobito drago da 2013. godine posmatram kako ždereš sva ova slova koja si ovde nalupetao.
[ 3way @ 02.05.2010. 23:32 ] @
Citat:
Mala sansa. Prezivece najverovatnije oni koji imaju pristup sledecim objektima, tj. koji su na spisku da se u njima nadju u slucaju velike opasnosti.

Znaci postoje i tajni objekti i tajni spiskovi :)
Nije lose, zavera se produbljuje.

Citat:
Kako mislis da ti pomogne nesto sto je figment maste i religijskog zanosa ?

Pomesao si nas. Ovo u stvari treba ja da kazem, a ono prethodno ti. Posto sam se ja rukovodio tvojim iskazima.
[ w3bl0rd @ 03.05.2010. 07:08 ] @
koliko je već bilo datuma za smak svijeta, još se sječam 2000 i one čuvene zvjezde repatice pa ništa, pa svako malo nešt bane, ali opet ništa, na kraju ćemo već jedva čekat da nas nešt pukne :D
[ Ankalagon the Black @ 03.05.2010. 10:11 ] @
Citat:
Ankalagon, biće mi osobito drago da 2013. godine posmatram kako ždereš sva ova slova koja si ovde nalupetao.

For the record. Ovde pricamo samo o uopstenoj mogucnosti globalne katastrofe. 2012-te (ili do kraja 2013-te), po mom misljenju nece se desiti NIKAKVA KATASTROFA. Naprotiv, po mom misljenju, veca verovatnoca je da ce se desiti ili ce samo biti prekratni trenutak za nesto dobro. Ako moj stav nije bio jasan do sada, nadam se da sada jeste.
[ 3way @ 03.05.2010. 13:32 ] @
Citat:
Naprotiv, po mom misljenju, veca verovatnoca je da ce se desiti ili ce samo biti prekratni trenutak za nesto dobro.

Na osnovu cega?
Sta je to specijalno u 2012?
[ Ankalagon the Black @ 05.05.2010. 21:12 ] @
Na osnovu toga sto sam optimisticna osoba po prirodi.

Ima dosta interesantnog stiva u vezi 2012 ali nemam vremena da ga citam i proucavam. Uostalom brzo ce 2012 pa cemo videti da li ce se nesto desiti.
[ 3way @ 05.05.2010. 22:26 ] @
A zasto ne 2018 ili 2191?
Tek tako nagadjas?
[ Ankalagon the Black @ 06.05.2010. 10:21 ] @
Vidi, mrzi me da zalazim u tematiku mnogo duboko. Ima ljudi koji se time bave i ono sto pronadju prezentuju dalje.

Ovo je deo 1 od 4

A prethodni rad je :

Evo ti. Knock yourself out. :)
[ 3way @ 06.05.2010. 11:03 ] @
Pazi kad mi ne pada napamet da gledam te nebuloze.
Ima ko to gleda i ko veruje u slicne vradzbine.
Al vazno je da ti imas pik na 2012. da ce se nesto desiti :):)
[ Ankalagon the Black @ 06.05.2010. 23:59 ] @
Ako te ne interesuju odgovori onda nemoj vise ni pitanja da postavljas.
[ 3way @ 07.05.2010. 08:43 ] @
Nesto mi se cini da ih od tebe svakako ne bih dobio ;)
[ goldmankm @ 08.05.2010. 06:35 ] @
Dijalog izmedju mene i moje cerke od pre para dana:
-Tata, sta ce da bude 2012.
-Ma nista, to neke cike snimile neki film...
-Kako nista, nama je nastavnik iz Veronauke rekao da ce da bude smak sveta!
-?!?!?!?!?!

Uh, bas sam popizdeo.
Kakav pedagog, zabraniti mu da pridje skoli na 2 km, a ne da predaje, i otkud to, da i nasa Crkva ima takva saznanja, jer pretpostavljam, da on to radi po nekom planu i programu.
Ili je, jadnicak, gledao film, pa se bas primio k'o saucesce...

Pozdrav
[ Ankalagon the Black @ 08.05.2010. 10:47 ] @
Nema nasa crkva nikakva saznanja. Jedino cime se oni bave je ko ce da uzme veci deo kolaca od raznih priloga i "dobrotvornih akcija" u stilu Katarine Rebrace. I ko ce bolje da opremi svoju vilu. Kao u pesmi Beogradskog Sindikata: "Na zidovima freske ornamenti arabeske, mesingane kvake i pozlacene cesme, namestaj iz skupstine i Tadz Mahala, jedem samo ostrige jer kavijar me smara... "

Predlozi nastavniku, posto ce jel po njegovom uverenju 2012 biti smak sveta, da lepo odma da otkaz i dve godine provede radeci nesto sto voli u zivotu a ne tu da se sa decom bakce svaki dan.

Ako predaje veronauku, veca verovatnoca je da je mislio na Apokalipsu iz biblije a ne na film.

http://en.wikipedia.org/wiki/Apocalypse

Citat:
An Apocalypse (Greek: Ἀποκάλυψις Apokálypsis; "lifting of the veil" or "revelation") is a disclosure of something hidden from the majority of mankind in an era dominated by falsehood and misconception, i.e. the veil to be lifted.

Medjutim da zna poreklo reci Apokalipsa i njeno pravo znacenje ne bi lupao takve gluposti.
[ Ankalagon the Black @ 05.07.2010. 13:42 ] @
2012, MATRIX, SINGULARITET - javno predavanje

Date:
Tuesday, July 6, 2010
Time:
7:00pm - 8:30pm
Street:
Vojvode Milenka 24 (prizemlje)

Sigurno ste čuli razne stvari u vezi 21. decembra 2012. godine,
jer u suprotnom ovakva informacija ne bi došla do vas!

Koliko su validne razne teorije, proročanstva i predviđanja koja
se odnose na ovaj datum, i da li stvarno ima razloga da strahujemo
od zimskog solsticija 2012. godine?

Svrha predavanja, na temu "2012, MATRIX, SINGULARITET", jeste da
vam pruži osnovne informacije pomoću kojih ćete moći sebi i drugima
da pružite odgovore u vezi nadolazećih promena i vremena koje nam
predstoji. Imaćete prilike da čujete jednostavna i direktna objašnjenja
u vezi fenomena koji se zove 2012. sa ciljem da vaša slika budućnosti
postane potpunija i objektivnija.

Između ostalog, biće reči o...

- Šta kažu Maje...?
- Šta kažu Hopi Indijanci...?
- Šta kažu VEDE i vedska proročanstva...?
- Biblijska proročanstva...
- Klimatske promene...
- Proročanstva Nostradamusa...
- Dolazak zatnog doba...
- Kolektivno nesvesno i 2012.
- WEB-BOT predikcije...
- Ubrzani tehnološki razvoj i njegove posledice...
- Šta je to singularitet, i kako se odnosi na 2012?
- Kako vreme, koje je fraktal, utiče na nas i našu sudbinu...?
- Plima i oseka noviteta... "Timewave zero"
- SVE ŠTO BUDE MOGLO DA SE MENJA, DOŽIVEĆE PROMENU...!
- Šta je MATRIX (svet iluzije) i kako izaći iz MATRIXA...
- Da li nam je potrebna promena paradigme (ontologije)...?

...i još mnogo toga...!

Ulaz slobodan...!

S poštovanjem,

Dalibor Purhmajer
www.vedskaakademija.rs
+381 64 526 94 04

http://www.facebook.com/home.php?#!/event.php?eid=133362556684733

Evo nadjoh ovo predavanje da se organizuje. Deluje interesantno. Verovatno cu biti tamo.
[ Onaj @ 05.07.2010. 15:10 ] @
Citat:
Ankalagon the Black
Evo nadjoh ovo predavanje da se organizuje. Deluje interesantno. Verovatno cu biti tamo.

Ako, ako... Samo, malo su pobrkali loncice (npr. znacenje reci "ontologija" moze laiku biti isto sto i "paradigma" medjutim postoji velika razlika izmedju tih termina sto se predavacima ne moze oprostiti).
[ Odin D. @ 05.07.2010. 17:45 ] @
Citat:
Ankalagon the Black:Evo nadjoh ovo predavanje da se organizuje. Deluje interesantno. Verovatno cu biti tamo.

Nadam se i da ces 22.12.2012 biti ovdje da objasnis kako je nekim zavjerenicima poslo za rukom da citavom svijetu proture pogresan datum apokalipse koji je ustvari 05.05.2015.
[ Ankalagon the Black @ 05.07.2010. 22:07 ] @
Kakve apokalipse ?! Ne znam sto bih ja objasnjavao nesto sto drugi pricaju. Pitaj njih pa nek ti sami objasne.
[ Ankalagon the Black @ 05.07.2010. 22:25 ] @
Citat:

Ako, ako... Samo, malo su pobrkali loncice (npr. znacenje reci "ontologija" moze laiku biti isto sto i "paradigma" medjutim postoji velika razlika izmedju tih termina sto se predavacima ne moze oprostiti).

Pogledao sam malo po recnicima :) U pravu si, prilicno su razliciti termini i nikako nisu sinonimi. Sa druge strane oba termina mogu biti validna u datoj recenici u zavisnosti od konteksta. Kad cujem sta ima da kaze predavac o tom pitanju moci cu da procenim koji termin bolje pristaje.
[ DedaNS @ 06.07.2010. 00:28 ] @
Poštovani

Jedan savet: umesto odbrojavanja, mnogo pametnije bi bilo početi pripremati se za neizbežno.
Sva mudrost leži u tome.

Moje skromno mišljenje stoji jednostavno: mogućnosti da se godine 2012 desi apokalipsa, smak sveta, smena magnetnih polova, udar komete, supervulkan su iste koliko i mogućnosti da dobijete na lotu.
ALI ono što nažalost moram primetiti, postoji mogućnost da se način života na planeti Zemlji bitno promeni.
Predviđa se finansijski kolaps

Postoji par stvari o kojima bi Vi trebali razmisliti:
1. Kako izgleda finansijski kolaps(krah,pad)
2. Koji su prvi znaci?
3. Šta očekivati za vreme kraha?
4.Šta očekivati posle?

Ako odlučite da nađete odgovore na ova pitanja, postaće Vam jasno kako da budete spremni kada kucne čas.

Evo mala pomoć
Gospodin po imenu Barton Biggs u svojoj knjizi Wealth, War and Wisdom kaže:
Citat:
…[P]art of your diversification strategy should be to have a farm or ranch somewhere far off the beaten track but which you can get to reasonably quickly and easily. Think of it as an insurance policy…Your safe haven must be self-sufficient and capable of growing some kind of food. It should be well-stocked with seed, fertilizer, canned food, wine, medicine, clothes, etc. Think Swiss Family Robinson. Even in America and Europe there could be moments of riot and rebellion when law and order temporarily completely breaks down

Mislim da Vam je to dovoljno za početak.

[ Ankalagon the Black @ 06.07.2010. 13:00 ] @
Citat:
Predviđa se finansijski kolaps

Mislio sam da je finansijska kriza vec odavno u toku. Ne verujem da ce doci do bas do totalnog kolapsa finansijskog sistema. Teoretski je to naravno mogucnost ali prakticno ne verujem. Najvece opterecenje mnogih zemalja predstavlja spoljni dug koji se u ovom nasem FIAT sistemu sve vise gomila. (Tacnije ukupan dug se gomila ali da posmatramo samo spoljasnji). Ako bude stani pani jednostavno ga necemo platiti. Ionako novac kroz svetsku banku, BIS, Pariski Klub, Londonski klub.... ide bogatim investitorima iz evrope i amerike. Ko ih sisa, ionako su prebogati :) A verujem da i druge zemlje bi slicno postupile. Verujem da ce sve drzave spreciti sopstveni raspad nego slepo sprovoditi pravila. Takodje sve koji su optereceni besmisleno velikim dugovima usled derivativnih instrumenata jednostavno ne bi trebali da plate to. Propala investicija i zdravo. Te kockarske metode ionake ne bi trebalo da postoje na prvom mestu. Ne kazem da nece biti jos vece krize nego danas ali kad "dotera cara do duvara" mislim da ce se pronaci nacin da se sto vise sacuva socijalni mir. U anarhiji definitivno svi imaju samo da izgube.
[ Ankalagon the Black @ 06.07.2010. 22:37 ] @
Bio sam na predavanju. Nisam impresioniran. Sto se tice 2012 predavaceva prica je sledeca sustinski: U 2012 nas cekaju nezamislivo velike promene. Moramo se uzdici duhovno da bi smo sacuvali svoju dusu od tih promena. A pritom veruje da je dusa vecna, tj neunistiva. A on eto bas ima par dobrih prakticnih saveta za tako nesto :))

E da, covek zaista misli da su paradigma i ontologija sinonimi :)
[ Srđan Pavlović @ 07.07.2010. 07:45 ] @
Citat:
Dijalog izmedju mene i moje cerke od pre para dana:
-Tata, sta ce da bude 2012.
-Ma nista, to neke cike snimile neki film...
-?!?!?!?!?!

Uh, bas sam popizdeo.

:D

Meni kad deca pocnu nesto o veronauci (uvek se najezim od ovog termina) na casu, ja ih odmah prekinem i
preporucim da se okrenu malo oko sebe i misle svojom glavom ;)

Skola je naucno-obrazovna ustanova cije delanje mora biti zasnovano iskljucivo na nauci, a veru ostavimo za kucnu i licnu upotrebu.

@Ankalagon the Black -
Citat:
Bio sam na predavanju

mali savet - ostavi se gluposti i radi nesto korisno.
[ DedaNS @ 07.07.2010. 09:24 ] @
Da, radi nešto korisno.
Počni sa pripremama.

Obrati pažnju na par stvari:
1. Odakle ćeš crpiti vodu?
2. Odakle ćeš uzimati hranu?
3. Kako ćeš se grejati?

To su neke osnove koje apsolutno moraju biti zadovoljene - voda hrana sklonište.

Moj primer:
Zivim u sopstvenoj kući sa malim dvorištem.
Imam iskopan bunar u dvorištu odakle crpim vodu.
U dvorištu imam veliku nusprostoriju u kojoj mogu(i već jesam tokom krize 90tih) držati zečeve, kokoske i po koju kozu. To su ti jaja, mleko i meso.
Iako se grejem na gas, u centru kuće stoji peć na čvrsto gorivo poznatiji kao "Smederevac" koji bez problema greje celu etažu.

Naravno moja situacija nije idealna ali je dosta dobra za današnje uslove.

Preporučio bih tako nešto svim ljudima koji to mogu sebi da priušte.
Ako ništa drugo, makar da zamene stan za kuću jer su stanovi najkritičnija mesta za život u slučaju bilo kakve nepogode...
[ DaliborP @ 07.07.2010. 10:58 ] @
Citat:
DedaNS: To su neke osnove koje apsolutno moraju biti zadovoljene - voda hrana sklonište.

Ili to sve zamenis dobrim arsenalom oruzja. Posle sve dolazi samo.
[ Onaj @ 07.07.2010. 11:14 ] @
Citat:

Zašto Veronauka (sa velikim "v")? Kako to da se npr. hemija, fizika, matematika, biologija pišu malim slovom a Veronauka velikim?
[ flighter_022 @ 07.07.2010. 11:20 ] @
Are we there yet?
[ DedaNS @ 07.07.2010. 12:07 ] @
Citat:
DaliborP: Ili to sve zamenis dobrim arsenalom oruzja. Posle sve dolazi samo.

Nažalost ovo je prva stvar koja padne ljudima na pamet - otimanje.
Ali zaboravljaju da oni nisu jedini sa oružijem - zar mislite da će ljudi koji sve imaju kada kriza dune ostaviti otvoreno mogućnost da ih neko pokrade? -Ne, neće.

Usput znaš li koja je procedura za legalno nabaljanje oružija?
Moraš prvo da odeš da polažeš za dozvolu (teorijski + praktičan deo), pa zatim da podneseš molbu za nabavku oružija pa kad dobiješ.

A čak i da ga nabiš - bez kvalitetne obuke, tvoje šanse da zapravo pogodiš nešto su male. Nije to baš kao na računaru, point&click.

--------

Zato ponavljam:
1. Voda
2. Hrana
3. Sklonište
[ DaliborP @ 07.07.2010. 12:14 ] @
Citat:
DedaNS: Usput znaš li koja je procedura za legalno nabaljanje oružija?

Sprema se apokalipsa po tebi a ti brines o legalnim dozvolama..... E moj deda, jesi ti prosao kroz neki rat?
[ DedaNS @ 07.07.2010. 12:35 ] @
Ko je rekao da se sprema apokalipsa?
Ja nisam.
Nostradamus jeste, ali ja nisam.

Dalibore, sve što ja kažem je da postoji mogućnost da neke stvari krenu naopako.
Ako postoji mogućnost - ti se spremaš.
Ako postoji mogućnost da ti grom udari kuću (tj gradiš kuću u takvom područiju) ti ćeš staviti gromobran zar ne?
Pa pobogu što bi se onda ova moguća pretnja tretirala drugačije?

Kupovina oružija na crnom tržištu ne samo što nije legalna, već je i opasna po tvoju bezbednost!
Možeš biti uhvaćen, pritvoren i osuđen na godine zatvora.
Zatvor nikako nije mesto gde želiš da budeš ako dođe do... pa, nepredviđenih okolnosti.

Ovako lepo uradiš sve po zakonu i mirno spavaš noću
[ barakuda111 @ 07.07.2010. 12:47 ] @
Ako ces da prezivis neku nepogodu, katastrofu prvo na listi treba da ti je oruzije, da se odbranis od ostalih ljudi. Onda tek ide hrana, voda, skloniste, komplet za osnovnu medicinsku pomoc...
Dzaba ti sve ostalo ako nemozes to da sacuvas.
[ DaliborP @ 07.07.2010. 12:52 ] @
Citat:
DedaNS:Dalibore, sve što ja kažem je da postoji mogućnost da neke stvari krenu naopako.

Postoji mogucnost da ja sutra dobijem na lutriji - ali se jos nisam spakovao za put oko sveta. Mislis da se spakujem, ipak treba biti spreman?
[ DedaNS @ 07.07.2010. 12:58 ] @
Prvo na listi je voda-hrana-sklonište, a drugo je oružije, jer šta će ti to oružije kad nemaš ŠTA da braniš. A sve to je na jednoj listi - budi spreman.

Citat:
DaliborP: Postoji mogucnost da ja sutra dobijem na lutriji - ali se jos nisam spakovao za put oko sveta. Mislis da se spakujem, ipak treba biti spreman?

Postoji mogućnost da će neko iz dosade da pokopa moje dobronamerne savete koji mogu pomoći onome kome je pomoć potrebna.
Da li misliš da bih trebao da prestanem sa savetima? -Ni ja, isto...
[ DaliborP @ 07.07.2010. 13:04 ] @
Citat:
DedaNS: Postoji mogućnost da će neko iz dosade da pokopa moje dobronamerne savete koji mogu pomoći onome kome je pomoć potrebna.
Da li misliš da bih trebao da prestanem sa savetima? -Ni ja, isto...

Ali pazi, POSTOJI MOGUCNOST da dobijem na lutriji. Sam si rekao, ako postoji mogucnost - ti se spremas. Zar ne?

[ DedaNS @ 07.07.2010. 13:13 ] @
Dobro sinko, objasni mi šta sad ti hoćeš?
Ako ti potvrdim da si u pravu, hoćeš li zastati na sekundu i razmisliti o svemu ostalom što sam rekao?
Hoćeš li pokušati da svatiš kakav svet te okružuje?
Hoćeš li razumeti koliko smo kao društvo ranjivi?

Dajem ti hranu za tvoj mozak, a ti uporno hraniš svoj ego.
[ karadima @ 07.07.2010. 13:20 ] @
Mene samo interesuje kako cemo da prezivimo do 2012-te. :)

Posto sumnjam da ce tek 2012. jednog dana samo da nastane haos. Uglavnom totalni haos nastaje posle pocetnog koji polako raste do totalnog. E u tom periodu treba preziveti.
[ DedaNS @ 07.07.2010. 15:06 ] @
Citat:
karadima: Mene samo interesuje kako cemo da prezivimo do 2012-te. :)

Posto sumnjam da ce tek 2012. jednog dana samo da nastane haos. Uglavnom totalni haos nastaje posle pocetnog koji polako raste do totalnog. E u tom periodu treba preziveti.

Konačno neko ko razume.
To početno biće baš neki žestoki ekonomski udar, nešto što će zadrmati ceo svet.
Možda neka velika depresija.
Možda nestanak nafte.
Možda kolaps berze.
[ DaliborP @ 07.07.2010. 15:51 ] @
Kad se covek penzionise ocigledno je bitno imati neku zanimaciju. Neko gaji cvece, neko igra sah ceo dan, neko nabavi psa, a neko se priprema za raspad covecanstva 2012-te godine.
[ DedaNS @ 07.07.2010. 16:28 ] @
Ponekad, kada nemaš šta pametno za reći, bolje je ne reći ništa.
[ Ankalagon the Black @ 07.07.2010. 16:57 ] @
Citat:
mali savet - ostavi se gluposti i radi nesto korisno.

Hvala na savetu. Ja i radim nesto korisno kao primarnu stvar, ove "gluposti" su mi samo hobi na koji inache sada vec trosim jako malo vremena.

Citat:
Da, radi nešto korisno.
Počni sa pripremama.

Obrati pažnju na par stvari:
1. Odakle ćeš crpiti vodu?
2. Odakle ćeš uzimati hranu?
3. Kako ćeš se grejati?

Mislim ja i o tome :) To je nesto za sta bi svako trebao da ima pomocni plan. Za potencijalne situacije kada TSHTF (The sh*t hits the fan :) ) By the way, imas malu sintaksnu gresku u pretposlednjoj reci u potpisu :)

Citat:
Ili to sve zamenis dobrim arsenalom oruzja. Posle sve dolazi samo.

Uvek je dobro biti naoruzan. Zato Ameri ne dozvoljavaju po svaku cenu da im se uskrate prava iz drugog amandmana. Ali najbolji razlog je sledeci :

"A patriot must always be ready to defend his country against his government." -- Edward Abbey

Citat:
Postoji mogucnost da ja sutra dobijem na lutriji - ali se jos nisam spakovao za put oko sveta. Mislis da se spakujem, ipak treba biti spreman?

Ja mislim da bi trebalo. I to sto pre. Go go power rangers :)

Citat:
Mene samo interesuje kako cemo da prezivimo do 2012-te. :)

Kao u onom vicu. Kaze doktor ciganki: " Imate rak i zivecete jos 6 meseci." A ona odgovara : " Od cega doktore ?! "

[ flighter_022 @ 09.07.2010. 00:07 ] @
1. Oruzje, i to vise komada za svakog clana familije. nek se nadje. Pozeljno da koriste isti kalibar i tip municije. Oruzje da bude takvo da momentalno zaustavlja metu, ma gde da pogodi, na malim i srednjim rastojanjima.

2. Sto je moguce vise municije za svaki komad oruzja.

3. Sterilizovana voda u metalnim ili plasticnim kontejnerima.

4. Oprema za hemijsko preciscavanje vode i sterilizaciju.

5. Oprema za detekciju radio-aktivnosti

6. Sterilizovana suva i druga hrana

7. Veca kolicina sastojaka za pripremu hrane

8. Veca kolicina lekova za rasprostranjene bolesti, i bolesti tipicne za oblast u kojoj ste (recimoovde gde sam sada je malarija i tifusna groznica ono sto moze da te ubije)

9. Pribor za prvu pomoc, veca kolicina

10. Veca kolicina alata za obradu drveta i kamena, u gradjevinske i druge svrhe

11. Alati za poljoprivredu

12. Sredstva za licnu higijenu

13. Sve ostalo sto vam padne na pamet (tipa sibicem, benzin i ostalo)

bes SVEGA ovoga, tesko biste preziveli neko duze vreme u slucaju potpune kataklizme ili raspada svih sistema

[ DedaNS @ 09.07.2010. 13:44 ] @
Obavezno šibice u plastičnim kesama i to u velikom broju! Uz to i po neku sveću.
flighter_022 lepa lista..

Svakako opstanak je više od nagomilavanja stvari.
Svi bi trebali da pogledaju Survival Blog i njemu slične, kako bi naučili kako se opstaje u vanrednim situacijama.

Takodje, ko zna engleski, ne bi bilo loše pročitati i po koju knjigu, najbolje je početi sa nečim sličnim kao što je na The SurvivalBlog Bookshelf

Recimo, pre dosta godina, kada je dial up modem bio nedostižan skinuo knjigu "The Grey Nineties". Konstanto sam bio naježen dok sam je čitao, jer nisam ni zamišljao da postoji mogućnost tako nečeg.
Sad je već Jim prepravio tu staru knjigu i dodao malo novih stvari i nazvao je "Patriots: Surviving the Comming Colapse"
Svima bih preporučio.
[ MagicMaster @ 01.08.2010. 20:23 ] @
Mislim da je to neka medjunarodna zavera, to sa 2012 itd .....
[ Ankalagon the Black @ 03.08.2010. 07:30 ] @
A mora da ima i domacih izdajnika u toj zaveri :)
[ Ixtis @ 03.08.2010. 14:54 ] @
Zaboravili ste glavnu stvar. Minimum dva kanistra domaće brlje!!!
Bez toga NEMA prave apokalipse... ;-)
[ DedaNS @ 05.08.2010. 18:26 ] @
Rakija obavezno!!!
Rakija se moze koristiti kao antiseptik, a pored toga sto leči rane leči i dušu!

Nego pregledavam listu našeg nigerijanaca i malo bih da prokomentarišem.

Citat:
1. Oruzje, i to vise komada za svakog clana familije. nek se nadje. Pozeljno da koriste isti kalibar i tip municije. Oruzje da bude takvo da momentalno zaustavlja metu, ma gde da pogodi, na malim i srednjim rastojanjima.

Jedan pištolj(Glock 17 oko 70.000 din, Zastava CZ-99 oko 46.000 din, Zastava M-57 tj "tetejac" oko 23.000 din)
Jedna jurišna puška(možda PAP-ovka zaostala iz rata, možda nešto novo)
Jedna puška sa neolučenom cevi(npr lovačka petometka)

Sasvim je legalno kupovati lovačko oružije, nema potrebe razmišljati "na crno".

Citat:
2. Sto je moguce vise municije za svaki komad oruzja.

U Srbiji je malo tužna situacija što se zakona tiče.
Za pištolj ne možeš uzeti više od 60 kom godišnje.
Za karabin(kao što je PAP-ovka) ne možeš više od 20 kom godišnje.
Za lovačke puške sa neolučenim cevima(petometke, dvocevke itd...) nema ograničenja.

Citat:
3. Sterilizovana voda u metalnim ili plasticnim kontejnerima.

Zavisi od situacije jer ako morate da se krećete sigurno ne želite 20kg vode na leđima.

Pametnije je:
Citat:
4. Oprema za hemijsko preciscavanje vode i sterilizaciju.

Citat:
5. Oprema za detekciju radio-aktivnosti

Srećno sa ovim.

Citat:
6. Sterilizovana suva i druga hrana

Apsolutno nalvažnije. Suva govedina, slanina, konzervrana hrana(pasulj, ćufte i sve sa dugim rokom trajanja) itd...

Citat:
7. Veca kolicina sastojaka za pripremu hrane

Prvenstveno nešto u čemu ćete kuvati hranu i prečišćavati vodu - metalni sud.
Zatim tu ide ulje, brašno, so, šečer, začini itd...

Citat:
8. Veca kolicina lekova za rasprostranjene bolesti, i bolesti tipicne za oblast u kojoj ste (recimoovde gde sam sada je malarija i tifusna groznica ono sto moze da te ubije)

Čitaj antibiotici. Takođe lekovi protiv dijareje i protiv osipa. Antialergeni. Antiseptici.

Citat:
9. Pribor za prvu pomoc, veca kolicina

Pogledajte šta imate u kolima, uvećajte te zahihe u kući kupovajući jeftino u apotekama ili na veliko.

Citat:
10. Veca kolicina alata za obradu drveta i kamena, u gradjevinske i druge svrhe

Tu je makar sve jasno.

Citat:
11. Alati za poljoprivredu

Ovo podrazumeva da imate gde da ih iskoristite. Bolje sebi obezbedite neku zemlju ili makar plastenik/baštu. Šta će vam alat ako nemate gde da ga upotrebite.

Citat:
12. Sredstva za licnu higijenu

TOLET PAPIR!
KESE ZA SMEĆE!
sapuni, pasta za zube, grickalica za nokre, maramice, ulošci itd....
[ drbogi @ 06.08.2010. 17:41 ] @
Pazi Deda da te kataklizma ne zatekne u nekom redu, dok čekaš da pokupuješ sav taj bakaluk. :)
To može i autora survival bloga da zadesi, mnogo stvari reklamira tamo, pod pretpostavkom da poveruje da mu je sve od toga neophodno.

Koliko sam ja pratio tu 2012. scenu, čitava stvar je i planirana da se desi zbog takvih koji misle da oružjem, agresijom, nasiljem, prežive.
Šta će ti top u trenutku kada propadne berza i nestane nafte?
Nego se vi lepo zaljubite, pa zagrlite devojku i na neku planinicu, da malo pogledate taj potop i zemljotrese. Hranu bez frižidera ionako nije moguće dugo čuvati, dakle opušteno. Još rakija ispade najpametnija zaliha za kataklizmu! :)
Što babe kažu: Ko je dao usta, daće i hleba.
[ DedaNS @ 06.08.2010. 19:47 ] @
Dobro Bogi može i auto da me udari ako izađem na ulicu. Nije valjda rešenje da ne izlazim napolje.

Gledam to ovako: ako me to zdesi negde gde neću moći preživeti, neću žaliti što sam odvajao svaki dan po 1h vremena da se spremim. A i osnovne stvari ne koštaju toliko puno da propuštam neko uživanje.
ALI ako uspem da preživim šta god da se desi, ležaću utopljen, srećan i debeo na svojim zalihama. Zar to nije poenta?

Citat:
Koliko sam ja pratio tu 2012. scenu, čitava stvar je i planirana da se desi zbog takvih koji misle da oružjem, agresijom, nasiljem, prežive.

Možda si čak i u pravu. Ali opet najosnovnije stvari koštaju minimalno. I vreme da se spremiš je neznatno.
Čak uživam u tome!

Citat:
Šta će ti top u trenutku kada propadne berza i nestane nafte?

Kako sad da ti verujem da si pratio celu tu situaciju o 2012 kad iznosiš ovako nešto?
Pa šta misliš da će ljudi koji nemaju ništa, bez hrane da sede skrštenih ruku? Naravno da neće nego će da otimaju.

Citat:
Hranu bez frižidera ionako nije moguće dugo čuvati, dakle opušteno.

Mora da se šališ.
[ dzigilibonglica @ 08.08.2010. 09:26 ] @
He zanimljiva tema...

Neke stvari deluju ludo, ali opet istorja uci ljude da je sve moguce. Inace ova Vasa lista potrepstina me podseti na nesto sto se zbilo pre 11 godina.

Naime, buduci da sam tada imao 16 godina i da je tada bilo bombardovanje, moja porodica je napravila jednu takvu listu, malo kasnije cu ispricati sta je bilo na listi, ali prvo okolnosti.

Tada sam ziveo u jednom selu pored Loznice, na samoj obali Drine (roditelji su mi jos uvek tamo, i evo ja sam sada upravo na odmoru tu), pa me je tema naterala da zavirim sta je sve od te liste ostalo).

Kada je krenulo bombardovanje, u podrum ispod kuce (gde je inace i kotlarnica) je preneseno:

1) 5 duseka za spavanje
2) 6 buradi vode (oko 1200 litara)
3) Sve sunke, suvi vratovi i kobasice koje su se susile na tavanu
4) Brasno i posude za mesenje hleba
5) Iako postoji kotao, ubacen je i smederevac
6) Sibice, upalajci, svece, lampe na spiritus, kao i zalihe raznih goriva i AGREGAT NA BENZIN
7) 10t uglja
8) Poveca kolicina drva i okomaka (okomak to neki zovu cokov, a to je ono sto ostane u sredini kada se okruni kukuruz)
9) Radio i radio stanica
10) Pistolj, lovacka puska i jos neko oruzje koje ne bih da navodim (ali posto je skoro bio zavrsen rat u Bosni, a mi smo na Drini, pogadjate koje)
11) Razni alat, što elektricni, što motorizovani, i naravno ručni (Hilti, ako rokne nešto pa nas zatrpa, macola, motorka, sekira itd...)
12) Lekova što smo imali tada.
13) Slike, uspomene, dokumenta i sve što nam je bilo od neke važnosti (praktične,emotivne...)
14) Pošto je podrum dosta veliki, ostavljeno je i mesto za kravu, pokoje prase i 15-tak kokošaka.
15) Stvari koje su i inače bile u podrumu (kaca sa rakijom, kupus, turšija, ajvar...)
16) Cigarete.
17) Još štošta....

E sad plan je bio sledeći:
Matori je slutio da će da ga mobilišu ili nešto slično pa je gledao da nas osigura, ali do toga nije došlo naravno, ali tu je bilo dosta toga da se preživi jedan duži period računajući i zimu...

Možda je ovo nekome smešno, ali u našem selu su mnogi seljaci tako radili. Sećam se da kad krene sirena sa doma kulture, da smo begali u podrum, a mladji buraz i ja smo redovno načinjali šunku pod izgovorom: "pojeli miši" :)

Eto neko malo iskustvo šta se po mom selu radilo.
[ DedaNS @ 09.08.2010. 00:03 ] @
dzigilibonglica bogami tvoja lista je za poželeti.
Smederevac+drvo+ugalj+AGREGAT NA BENZIN je otprilike najviši stepen koliko možeš da se obezbediš.

Ali opet u pitanju je selo, gde je i sam seljački mentalitet bolje usmeren na ovakve situacije. Seljaci će lako preživeti, građani su u problemu.

Čitam baš jednu knjigu "When Technology Fails - A Manual for Self Reliance and Planetary Survival" gde se preporučuje "komplet za 72-časovno preživljavanje" što je ustvari torba koja se zgrabi kad moraš da napustiš kuću u nevolji.
Evo šta bi trebala da sadrži:

• Prenosivi radio malih dimenzija koji radi na baterije ili još bolje "na navijanje" (hand crank)
• Pribor za prvu pomoć i neka knjiga koja obuhvata teme prve pomoći i preživljavanja
• Vodu, hemiju za prečišćavanje vode(mislim da kod nas imaju da se kupe tablete) i/ili filter za prečišćavanje vode
• Vodootporne šibice i upaljač
Vuneno ćebe/pokrivač i vreća za spavanje(ako ima mesta)
• Baterijska lampa sa rezervnim baterijama
• Sveće
• Pribor za ličnu higijenu (tolet papir, četkica za zube sa pastom, brijač, sapun itd...)
• Multifunkcionalni nožić (švajcarski nožić) ili nešto slično
• Mapa, kompas i pištaljka
• Pribor za šivenje
• Peškir (neko gledao film Autostoperski vodič kroz galaksiju?)
• Pribor za jelo (nož, viljuška, kašika, tanjir)
• Šator (ili šatorsko krilo)
• Dodatni par odeće (pantalone, jakna, čarape, rukavice, kabanica, cipele)
• Vreće za smeće (ne samo za smeće več i za improvizovani wc)
• 15-20m kanapa

Mislim da ću da napravim ovako nešto.
[ dzigilibonglica @ 09.08.2010. 09:20 ] @
Pa dobro da li je za pozeleti..., to je sve bilo pripremljeno sem zivotinja koje bi se ubacile, ako nesto podje po zlu.

I nije moj matori jedini primer.
U pravu si, selo jeste specifican primer, ali bila je i jos jedna cinjenica koja je naterala sve seljake da rade slicno:

Tada je Vojska svaki dan mobilisala sve muskarce od 15-60 godina da 4 sata dnevno kopaju rovove duz Drine, i tamo su nas uveravali kako se sprema kopneni napad preko Bosne i sta bi sve trebalo da uradimo ukoliko smo u mogucnosti. Bila su to luda vremena.

Kada se bombardovanje zavrsilo onda su nas mobilisali da te rovove zatrpavamo, skidamo makete sa jezera itd.. ali to je vec offtopic...

Poenta ove moje price je da je tada bila kolektivna svest da ce se "nesto desiti", i da treba da se spremimo, a sve zbog Vojske koja nas je na tako nesto uveravala i pripremala, a na selu ljudi ne veruju ni RTS Dnevniku 2, koliko veruju vojsci (bezrezervno!).

Na price kako se sprema smak sveta svi ce se okrenuti i reci: "Pih...", dok se ne igradi neka kolektivna svest da postoji opasnost, a trenutno je nema.

Inace, pred bombardovanje, kada je sa BN televizije objavljeno da ce nas to vece napasti, u roku od pola dana su svi sredili podrume (ali bukvalno svi), jer nas je vojska tada pripremila na to.
[ DedaNS @ 09.08.2010. 13:24 ] @
Selo jeste, i uvek će biti, samostalan element bilo da je u pitanju izvor hrane, vode ili cela mikroekonomija.
U danasnje vreme, živeti u gradu je postala besmislica!

Sad kako se pojavio internet, kako je uzeo maha u poslovanju i industriji, čovek više nije obavezan da se drži blizu grada kako bi uspeo. Čoveče, uskoro će i obrazovanje preko interneta postati najbolje obrazovanje koje sebi možeš pružiti! I to nije moje pretpostavka, ljudi već pričaju o tome.

Pa kao što su ljudi tokom industrijske evolucije masovno migrirali sa sela u gradove, možda se treba zapitati da li je vreme da se sela ponovo nastane.

Kad bi razmotrili kakva nas budućnost očekuje, dolazimo do dva puta:

→Prvi, koji ide dalje neometanu, sve jača virtualna revolucija - obrazovanje, druženje, poslovanje, kupovina, odmor i relaksacija sve preko interneta(kao da već nije). U tom slučaju, nije bitno gde živiš sve dok imaš internet konekciju(kako da sad to nije tako). Sad, zašto bi želeo da živiš u prenaseljenom gradu gde ti saobraćajna gužva izaziva više stresa neko šef, u malom stanu po ceni od 1000eur/m2 kada za trećinu tog novca možeš kupiti kuću na selu, sa OGROMNOM baštom i njivom!
Usput imati i gajiti baštu, pored toga što imaš hranu, je veoma opuštajuća aktivnost. Kakvi antistres sokovi. Da ne spominjem osećaj stvaranja kad gledaš zrele plodove tvoga rada.

→Drugi, koji ide u tamnu budućnost, u oskudne zalihe hrane i teško pronalaženje čiste pijaće vode, u zapostavljanje tehnologije jer je beskirosna bez stuje. Automobili beskorisni jer nema goriva. Jedini način da preživiš zejedno sa porodicom jeste da sam proizvodiš hranu, da možeš da se greješ na drvo koje sam posečeš. To je moguće kad imaš kuću na selu, svoj salaš i njivu, možda neki plastenik itd...
[ Onaj @ 09.08.2010. 14:17 ] @
Citat:
DedaNS
• Peškir (neko gledao film Autostoperski vodič kroz galaksiju?)

Deda, ti se baš ozbiljno spremaš.
[ dzigilibonglica @ 09.08.2010. 15:14 ] @
@Deda:

Deda, kul si ti lik, zapravo si me prijatno iznenadio razmisljanjem o tehnologiji zivotu i sve.
Ono...moderan Deda (mislim visis sa nama mladima na ovakvom jednom forumu-pohvalno).

@Svi ostali:
Sto se tice smaka sveta, ovde sve pricamo teoretski sta bi bilo kad bi bilo....Relalna opasnost trenutno ne postoji.

Ako se slazete samnom, a i da ne odemo previshe u off, jedan predlog:

Hajde da se vratimo temi, i ako ima ikakve mogucnosti da bilo koje predvidjanje buducnosti moze da se ostvari,
da dajemo neke svoje lude teorije (a i poneku ne tako ludu/ naucnu) sta bi sve moglo da se desi pa da dodje do smaka sveta...(meteor, nuklearni rat, globalno zagrevanje, napad vanzemaljaca itd...)

Za Vanzemaljce se ne brinem, imamo mi Grand i Seju Kalaca :)

P.S.
Gledao sam malo pravila UltraMadZone-a, i tu pise da je svaka ludost pozeljna, a da ce se svaki znak zdravog razuma najstrozije moderisati :)
[ AstralPro @ 10.08.2010. 21:58 ] @
Na spisak dodati i bar 10 flasa Pelinkovca, paket dobrog vina i jedno bure od 50l domace sljivovice. Cisto da se ubije dosada u podrumu ;)
[ DedaNS @ 13.08.2010. 00:56 ] @
Čisto malo da osvežim temu.

SCENARIO: EKONOMSKI KOLAPS

Za nas ništa novo, ali koga ne prođe jeza kada se toga seti?
Ima jedna pošalica na te devedesete, kaže:

Citat:
Defenicija: "devedesete" - vreme izobilja. Nafta na terasi, nafta u podrumu, nafta u stanovima...

Ko želi može da pogleda kako je izgledao ekonomski kolaps Argentine u 2001. godini video YouTube
Ovde možete naći ispovest čoveka koji je sve to preživeo, da čujete kako se bez pištolja iz kuće ne izlazi, koliko je koštala "polisa osiguranja" u vidu pancira, kada je najrizičniji trenutak da izađete u kuće, koliko brzo se otvara crna/siva berza i šta se tamo kupuje i prodaje: Real Life TSHTF Survivalist from Argentina, This is a must read for everyone!

Po mom mišljenju, iako ekonomski kolaps nije nikako "Worst case scenario" ono je zasigurno najverovatnija stvar koja može da se desi, a svakako i predgovor nečem većem.
[ Yoba @ 13.08.2010. 14:48 ] @
kakvih ovde nebuloza ima....

ajdemo redom

Da bi neko ziveo na selu treba mu:

1. Osnovna infrastrukutra: put, voda, struja, telefon, net, kanalizacija, grejanje (gas, toplovod...), kontejenri/kante, javni prevoz, obrazovanje (vrtic/osnova/srednja/fax), pijaca, hipermarket --sve ovo ne postoji ni u Bgdu u svim delovima grada

2. Zivot: ne mora to onmah da bude pozoriste (jer se svi prvo uhvqate toga:), ali uredni kafici, pristojan gym, sportski klubovi, tereni, bioskopo etc

Ajde da mi neko kaze koje selo zadovoljava veci deo ovih parametara, ili koje selo u futur ce to biti?

Jedino sto postoji kao alternativa gradu je periferija, znaci odes u Zemun polje, Batajnicu, Borcu, Ripanj...i to je ok.

//gledajuci clip sa yt iz Argentine, jednino sto mogu reci je da i da se desi kolaps, znam sigurno da necu biti na tim demonstracijama, 1/1 ;-)
[ DedaNS @ 13.08.2010. 20:45 ] @
Nebuloza? gde to?

Da bi živeo (na selu, planini, ili bilo gde) potrebne su ti 3 stvari:
• voda
• hrana
• sklonište

Sve ostalo nisu osnovne potrebe čoveka, i u smislu preživljavanja nisu esencijalne.

Citat:
//gledajuci clip sa yt iz Argentine, jednino sto mogu reci je da i da se desi kolaps, znam sigurno da necu biti na tim demonstracijama, 1/1 ;-)

Apsolutno se slažem sa ovim. Na demonstracije nikako! To je najgluplje što možete učiniti. Postoje mnogo efikasniji načini da napravite promenu bez da dobijete gumeni(ili nedaj bože pravi) metak u telo.

Edit:

Ako već morate na demonstracije(ili se tamo zateknete) imajte kod sebe makar

[Ovu poruku je menjao DedaNS dana 13.08.2010. u 22:04 GMT+1]
[ Yoba @ 13.08.2010. 21:21 ] @
>>Nebuloza? gde to?

moj post se odnosio na ovaj post, specijalno na ovu recenicu.

>>U danasnje vreme, živeti u gradu je postala besmislica!

[ DedaNS @ 13.08.2010. 21:37 ] @
Imaš neki kontra argument ili si to samo konstatovao?

[ 3way @ 13.08.2010. 22:03 ] @
Citat:
DedaNS: Nebuloza? gde to?

Da bi živeo (na selu, planini, ili bilo gde) potrebne su ti 3 stvari:
• voda
• hrana
• sklonište

Sve ostalo nisu osnovne potrebe čoveka, i u smislu preživljavanja nisu esencijalne.

Prve 2 stavke i te kako mogu da budu sporne ukoliko se radi o sustom prezivaljavanju, dakle o nekoj ekstermnoj situaciji....
[ Yoba @ 14.08.2010. 07:43 ] @
>>Imaš neki kontra argument ili si to samo konstatovao?

pa upravo sam o tome pisao, dakle

Citat:

DedaNS

U danasnje vreme, živeti u gradu je postala besmislica!

Citat:

Yoba

1. Osnovna infrastrukutra: put, voda, struja, telefon, net, kanalizacija, grejanje (gas, toplovod...), kontejenri/kante, javni prevoz, obrazovanje (vrtic/osnova/srednja/fax), pijaca, hipermarket --sve ovo ne postoji ni u Bgdu u svim delovima grada

2. Zivot: ne mora to onmah da bude pozoriste (jer se svi prvo uhvqate toga:), ali uredni kafici, pristojan gym, sportski klubovi, tereni, bioskopo etc

Ajde da mi neko kaze koje selo zadovoljava veci deo ovih parametara, ili koje selo u futur ce to biti?

Jedino sto postoji kao alternativa gradu je periferija, znaci odes u Zemun polje, Batajnicu, Borcu, Ripanj...i to je ok.
[ dzigilibonglica @ 14.08.2010. 20:51 ] @
Citat:

Yoba

kakvih ovde nebuloza ima....

ajdemo redom

Evo za tebe,

ja sam trenutno na odmoru, svratio sam kod mojih na par dana, gde sam ziveo do 19-te godine, Mesto se zove Novo Selo, nalazi se na pola puta Sabac-Loznica i zadovoljava sve sto si ti nabrojao, a ne nalazi se u Beogradu i blizoj okolini. Ali krenimo redom, ako ne verujes, da vidimo sta to ima u Novom Selu po tvojoj listi:

1. Osnovna infrastrukutra: put(ima), voda(ima), struja(ima), telefon(ima), net(ima:3 wireless operatera + funkcionalan mts 3g internet, prosek 2Mbit/s), kanalizacija(u vidu septickih jama), grejanje (gas(ima), toplovod(nema)...), kontejenri/kante(ima organizovan odvoz smeca), javni prevoz(60 puta na dan do Loznice, 20 puta na dan do Sabca), obrazovanje (vrtic/osnova/srednja/fax (ima/ima/ima 19 km,ima 18 km)), pijaca(ima 6x), hipermarket(ima 6km, 10 km,15km)

2. Zivot: ne mora to onmah da bude pozoriste (jer se svi prvo uhvqate toga:), ali uredni kafici(ima), pristojan gym(ima), sportski klubovi, tereni, bioskopo etc (ima(3 bioskopa u radijusu od 20km, 4 teniska terena u radijusu od 20km, 12 fudbalskih igralista, 15 teretana, 7 basket/rukomet/odbojka sala, 2 strelista)

Znaci, seo ko selo, do bioskopa mi treba manje nego u Beogradu gde sad zivim, iako je nekih 19 km udaljen od moje kuce, nalazi se izmedju 3 lepa grada, tura pica bar 11x jeftinija nego na Adi ciganliji, guzve nikada nema, od kuce do Drine imam 10 Minuta, a od kuce do planine imam 3 minuta.

Sve sto si ti naveo, su nebulozni razlozi zasto neko ne treba da zivi na selu, a nisi naveo jedan jedini i najvazniji zbog kojeg se vecina mladih seli u BG/NS...
NEMA POSLA ZA MLADE I OBRAZOVANE LJUDE
[ dzigilibonglica @ 14.08.2010. 20:57 ] @
Ali ajd da se mi vratimo na temu pre nego sto se ovo pretvori u Advocacy Selo VS Grad (tipa Lin Vs Win), i da se malo vratimo smaku sveta, zivo me interesuje sta Vi mislite da moze da nam se desi te 2012-te?

Moje misljenje je da nas moze skembati samo neki gobalni rat i ove nuklearke (Iran zvecka oruzjem, Koreja zvecka oruzjem), a kad je toliko zveckanja, aresursi se trose, siromasni hoce da budu bogati, to mi jedino deluje moguce da nas skemba sve.
[ Onaj @ 14.08.2010. 23:07 ] @
Citat:
dzigilibonglica:
Moje misljenje je da nas moze skembati samo neki gobalni rat

Pre će neka globalna neizlečiva zaraza. Šta mislite zašto je bio aktuelan ptičji a zatim i svinjski grip? Daaa bi nam otupeo odbrambeni refleks. Daaa bismo pomislili da je opet neki fol! Al, malo morgen! Pazi sad... Onda kad smo svi naviknuti da svake godine imamo po jednu lažnu zarazu, oni iz te njihove epruvete 2012. puste pravu zarazu a mi ne poverujemo da je ovog puta stvarno pa se ni ne pazimo... Mislite o tome.
[ drbogi @ 15.08.2010. 01:25 ] @
Sve te katastrofe koje bi prouzrokovao čovek svojim delovanjem su pitchkin dim, ja to ne računam.
Nema kataklizme :) bez uplitanja više inteligencije, božanske, svemirske, majke prirode, kako je ko zove i doživljava.
Ove boleštine, reprize Černobila, ratovi, nestanak nafte, da se to nazove krajem sveta, ja bih se baš razočarao. Dosadili su mi ti istorijski coitusiinterruptusi proteklih 20 god, od ratova i bombardovanja, do pučeva i kriza, sve bre nešto na pola se odradi, nikako da se desi taj 6. oktobar.

Šta bi falilo jednom obrtanju zemlje usled specifičnog rasporeda ostalih planeta, koje bi prouzrokovale jednu vrstu "gravitacione anomalijeTM" usled galaktičkog poravnanja, to bi bilo onako atraktivno i dostojno Majanske najave kraja vremena. Naravno, bilo šta da se dogodi, ne sme se odvijati po random funkciji prema ljudima i živim bićima, to nema smisla i logike, jer neće doneti kvalitativni pomak. Opet, varijanta u kojoj bi uništenje bilo totalno i bezuslovno, takođe nema smisla, jer bi obesmislilo sve ono što se događalo do te katastrofe. Zašto bi uopšte nastajao život? Da bi bio uništen bez traga ili transformacije? Hmmm.

Zbog toga su mi neozbiljne Dedine pripreme, jer protiv katastrofe tog tipa, teško da se može izboriti paničnim šopingom. Kome bre uopšte treba svet koji će da nastave oni koji su najveštiji u kupovini, ili oni koji će da pobiju bližnje za tanjir čorbe? To već imamo, danas i ovde.
[ 3way @ 15.08.2010. 01:30 ] @
Citat:
drbogi:
Šta bi falilo jednom obrtanju zemlje usled specifičnog rasporeda ostalih planeta, koje bi prouzrokovale jednu vrstu "gravitacione anomalijeTM" usled galaktičkog poravnanja, to bi bilo onako atraktivno i dostojno Majanske najave kraja vremena.

Oni ce nam podmetnuti, da mi mislimo da je to prirodna katastrofa.
Evo, ko ovi pozari u Rusiji. Ameri su ih podmetnuli.
[ drbogi @ 15.08.2010. 03:08 ] @
Pa naravno da su Ameri i to iz aviona, jok Rusi su pobacali flaše(sočiva) po ruskim šumama, kao da nemaju pametnija posla.
Ovo zakretanje zemlje ipak ne mogu uraditi Ameri, to je posao za Kineze, jedino njih ima dovoljno da na tri-četri svi poskoče tog 21.12.2012. u 21h12'21''.
[ Onaj @ 15.08.2010. 23:25 ] @
Citat:
3way: Oni ce nam podmetnuti, da mi mislimo da je to prirodna katastrofa.
Evo, ko ovi pozari u Rusiji. Ameri su ih podmetnuli.

Da, zato što su ljubomorni na Ruse.
[ DedaNS @ 15.08.2010. 23:26 ] @
Citat:
Onaj: Pre će neka globalna neizlečiva zaraza. Šta mislite zašto je bio aktuelan ptičji a zatim i svinjski grip? Daaa bi nam otupeo odbrambeni refleks. Daaa bismo pomislili da je opet neki fol! Al, malo morgen! Pazi sad... Onda kad smo svi naviknuti da svake godine imamo po jednu lažnu zarazu, oni iz te njihove epruvete 2012. puste pravu zarazu a mi ne poverujemo da je ovog puta stvarno pa se ni ne pazimo... Mislite o tome.

Ovoj scenario je veoma moguć, i itekako jedan od najverovatnijih. Svi argumenti su ti na mestu.

Citat:
drbogi: Sve te katastrofe koje bi prouzrokovao čovek svojim delovanjem su pitchkin dim, ja to ne računam.
Nema kataklizme :) bez uplitanja više inteligencije, božanske, svemirske, majke prirode, kako je ko zove i doživljava.
Ove boleštine, reprize Černobila, ratovi, nestanak nafte, da se to nazove krajem sveta, ja bih se baš razočarao. Dosadili su mi ti istorijski coitusiinterruptusi proteklih 20 god, od ratova i bombardovanja, do pučeva i kriza, sve bre nešto na pola se odradi, nikako da se desi taj 6. oktobar.

Šta bi falilo jednom obrtanju zemlje usled specifičnog rasporeda ostalih planeta, koje bi prouzrokovale jednu vrstu "gravitacione anomalijeTM" usled galaktičkog poravnanja, to bi bilo onako atraktivno i dostojno Majanske najave kraja vremena. Naravno, bilo šta da se dogodi, ne sme se odvijati po random funkciji prema ljudima i živim bićima, to nema smisla i logike, jer neće doneti kvalitativni pomak. Opet, varijanta u kojoj bi uništenje bilo totalno i bezuslovno, takođe nema smisla, jer bi obesmislilo sve ono što se događalo do te katastrofe. Zašto bi uopšte nastajao život? Da bi bio uništen bez traga ili transformacije? Hmmm.

Zbog toga su mi neozbiljne Dedine pripreme, jer protiv katastrofe tog tipa, teško da se može izboriti paničnim šopingom. Kome bre uopšte treba svet koji će da nastave oni koji su najveštiji u kupovini, ili oni koji će da pobiju bližnje za tanjir čorbe? To već imamo, danas i ovde.

Ti baš ne možeš predvideti koji scenario(od desetine mogućih) zar ne?
Sve što pojedinac može sada da uradi:
a) da prepozna moguću opasnost i da se sprema
b) da ignoriše moguću opasnost i da ne čini ništa. Uostalom puno puta su mnogi narodi predviđali katastrofe pa da toga nije došlo.

Ako idete pod b) najmanje što možete jeste da ne omalovažavate postupke druge grupe.

Kome bre uopšte treba svet koji će da nastave oni koji su najveštiji u kupovini? Ja bih pre rekao da će svet nastaviti oni koji su se na vreme pripremili, znači ne najveštiji u kupovini(šta god to značilo) već dalekovidi ljudi koji mogu da prepoznaju opasnost i deluju protiv nje.

Jednostavno u današnjem svetu gde previše stvari mogu krenuti naopako, mudro je pripremiti se.

edit: WHAT TO DO IF A NUCLEAR DISASTER IS IMMINENT! - dobar tekst o nuklearnom ratu, puno korisnih informacija!

[Ovu poruku je menjao DedaNS dana 16.08.2010. u 00:37 GMT+1]
[ DedaNS @ 19.08.2010. 00:31 ] @
Uf odavno nisam video ovako dobar članak i tako fino isplaniranu listu

Na Survival Blog-u izašla je dobra analiza kako bi čovek trebao da reaguje u trenutku šifrovanom pod 666999.

Naravno, oprema u ovom pakovanju je birana sa ciljom da čovek uz pomoć nje ima mogućnost da ode do unapred isplaniranog skloništa, kuće nekog prijatelja, lovačke kabine u planini itd...

Evo mali prevod

Code:

Osnove 

Ovo pakovanje ne bi trebalo da teži preko 10-15 kg, i trebalo bi da poseduje najosnovnije:

—Vodu, minimum za jedan dan (oko 2 litre).

—Proteinske čokoladice, dovoljno za jedan dan (2,000-3,000 kalorija).

—Mali radio na navijanje ili na baterije za slušanje obaveštenja. Ne bi bilo loše da stoji i jedan voki-toki za svaki paket člana porodice.

—Mali pribor za prvu pomoć sa aspirinom i ibuprofen.

—Šešir protiv komaraca/buba i jedan repelent(sretstvo protiv komaraca Autan i sl).

—Par noževa. Jedan džepni nož (Švajcarski nožić sa makazama) i jedan veći, lovački.

—Trebalo bi imati i ponešto najosnovnijeg alata. Kombinirke, šrafciger sa izmenjivim vrhom, francuski ključ. Univerzalna klješta(univerzalni alat) sjajno rade posao i ne bi trebalo odvajati se od njih.

—Pištolj sa futrolom i par okvira. Ako ne znate da rukujete sa njim to bi trebalo naučiti pre nego što ga zatrebate! Proći neki kurs za obuku rukovanja oružijem i vežbati.

—Mala baterijska lampa sa dodatnim baterijama (LED baterije su najbolje).

—Kvalitetan kompas na kanapu.

—Blokčić za pisanje i olovku. Po jedan za svaki paket člana porodice

—Važna dokumenta, pasoš, dozvole i izvodi iz matične knjige rođenih bi trebali biti pripremljeni da se brzo ubace u ranac, bez da se love po celoj kući! Poželjno je više kopija, po jedan set u svakom rancu.

—Lekovi. Ovu kategoriji treba imati u količinama više nego za jedan dan - lekovi možda posle neće biti dostupni.

—Kvalitetna lagana kabanica (tamno zelena ili smeđa, ne žuta!). Ona sama vam može spasiti život na putu ako vreme postane oštro, pogotovo ako ste pešaka ili na biciklu.

—Topla jakna. Tople rukavice, vunena kapa, par dugih čarapa, duge gaće i vuneni džemper.

—Dodatni par laganih, tankih, vojničkih vunenih pantalona vam može spasiti život. Ne kupovati jarkih boja ili kamuflažnih.Tamno zelena i smeđa boja je laka za sakrivanje, i ne privlači neželjenu pažnju. [Zbog lošeg izolacionog kapaciteta kad je mokar] izbegavati pamučnu odeću i čarape. Držati se vunenih i vuneno-sintetičkih materijala.

—Kačket. Dobra vunena kapa bi trebalo da je u rancu, ali kačket bi se trebao nositi da sunce i kiša ne idu u oči. Lagani šešir sa širokim obodom je još i najbolja stvar!

—Naočare za sunce.

—Rezervne naočare za čitanje u čvrstoj kutiji (ako su vam potrebne)

—Mali paket sa "Svemirskim ćebetom"(Space blanket,)(tražim bolji prevod, u pitanju je ćebe izrađeno je od tanke plastike sa metalnim reflektujućim slojem, namenjeno da spreči oticanje toplote, NASA ga je razvila otud naziv, ne znam ima li da se kupi kod nas), 30 metara padobranskog kanapa(ili alternative), šibice u vodo-nepropusnoj kutiji, kresivo, par upaljača i manje količine tolet papira.

—Sapun (u plastičnoj kutiji), peškir i pribor za pranje zuba mogu da učine da se bolje osećate posle teškog dana na putu.

—Nekoliko čvrstih marama(bandana)

—Filer za vodu (model za kamovanje) je dobra opcija.

—Pripremljene mape (najbolje vodootporne topografske) sa putevima, mestima za sastanke i alternativim rutama. Svaki član porodice bi trebao da ima kopiju.

Još jedna stvar koja bi dobro došla je gas maska ili makar bolnička maska.

[ Ankalagon the Black @ 07.09.2011. 22:43 ] @
http://www.reuters.com/article/2011/08/17/idUS269735214920110817

Mayan Secrets to Be Revealed by Mexican Government in '2012' Doc

EXCLUSIVE

The Mexican government is releasing state-held secrets about the end of the Mayan calendar to the makers of a documentary, "Revelations of the Mayans 2012 and Beyond," TheWrap has learned.

The information -- protected for 80 years -- is expected to reveal Mayan beliefs in future catastrophes and wisdom characterized as "shocking," producer Raul Julia-Levy, son of actor Raul Julia, told TheWrap.

The end of the Mayan calendar in December 2012 has long given rise to theories and speculation about the end of the world.

The agreement will allow Julia-Levy to film in never-before-seen locations.

"The Mayans used to construct one pyramid over another," tourism minister for the Mexican state of Campeche Luis Augusto Garcia Rosado told TheWrap. "In the site at Calakmul (pictured below right), workers for INAH [the National Institute of Anthropology and History] have discovered rooms inside the pyramid that have never been seen or explored before.

"And we're letting this documentary film there, to see what has been discovered inside the pyramid."

Julia-Levy (above) said he'd been made aware of the secret Mayan information by former Mexican president Vicente Fox -- a friend of his family -- and that it took four years of phone calls to finally get the OK from current president Felipe Calderon.

"This is very important for humanity, not just for Mexico," said Julia-Levy. "This information has been protected for 80 years, and now it's important for people to understand the series of events that are coming, and the consequences for all of us."

The English-language documentary will be directed by Juan Carlos Ruflo (whose other films include the 2006 Sundance winner "In the Pit"), and will begin shooting later this year. Elbert said the filmmakers are talking to investors and waiting for the government to give them their first look at the material and the site.

One big condition from the Mexican government was that the film get an initial theatrical release, which is planned for next fall, said Ed Elbert who is co-producing along with Julia-Levy and Sheila M. McCarthy and executive producer Eduardo Vertiz.

"It has to be released before the end of the Mayan calendar, which is Dec. 21, 2012," said Julia-Levy.

That’s the date that the Mayan calendar -- which some believe predicts a worldwide cataclysm -- comes to the end of a 5,126-year cycle, and resets for another cycle.

Julia-Levy has been specifically ordered not to talk about any of the more mystical possibilities that might strain credulity as Mexico prepares to launch the far-reaching (and tourism-inducing) 2012 Mayan World Program.

At one point, Rosado was quoted in a press release talking about contact between the Mayans and extraterrestrials. That statement has been recalled, and Rosado now paints this as a simpler, more archaeological-oriented documentary.

"At the moment, talk of the Mayans is a big thing," Rosado said. "We've counted over 3 million websites talking about the end of the Mayan calendar, and we have been contacted by a lot of producers who want to come and film on our sites."

The project is similar in some ways to a novel Julia-Levy was writing, variously entitled "Chronicles of the Mayan Tunnel" and "Secrets of the Mayan Time Machine." He and co-producer Elbert were also going to make a 3D movie from that novel starring him and Wesley Snipes, he said in the summer of 2010.

Several reports from that time said the novel was being written with the help of "secret information" never before released by the Mexican government. But in their conversations with TheWrap, Julia-Levy and Elbert dismissed that project as a "Harry Potter"-style piece of fiction with no connection to the current documentary.

That film has been set aside, they said, because Snipes is serving a prison sentence for tax evasion. "We put that film on hold," said Elbert. "Dollar-wise, this documentary might be smaller, but it is based on the release of new and important knowledge from the Mayans."

Asked if the movie will involve aliens, mystical elements or doomsday scenarios that have fueled the popular imagination, Julia-Levy declined to elaborate.

"I'm not allowed to speak about that," he said. "Everything is going to come out in time, but I can't comment on aliens or on 2012.

"I can just say that the Mexican government is preparing to tell humanity and the world things that are critical for us, for the way we live, for the way we've been handling the planet."
[ EmmaR @ 08.09.2011. 20:16 ] @
Gomilanje zaliha u vidu hrane i vode delotvorno je jedino ako se ostaje kod kuće, tj ako se ne prelazi na nomadski život.

Ali, ako je već svaki dan novo boravište a prenoćište nepoznatno:
- veći vodootporan ranac
- šator i/ili šatorsko krilo
- metalna posuda za hranu (nekada su vojnici JNA dobijali takve - i poklopac je imao svoju namenu), koja može i da posluži kao posuda za kuvanje/podgrevanje
- univerzalni nož (pogodan i za obradu drveta, i za lov, i za seckanje - obradu hrane)
- makaze (srednje veličine) i pribor za šivenje (igle, konac)
- rezervna odeća (pantalone, majice, džemper, veš)
- sapun
- šibice / upaljač / kremen
- baterijska lampa (+ rezervne baterije; ne znam da li još uvek mogu da se nabave mehaničke) / sveće
- nešto od alata: kramp, sekira, lopata / + rezervno držalje / poželjno da se poklapa sa alatom
- boca sa 1 litrom vode (najbolje čuturia)
- nešto konzervirane hrane (dovoljno za 2-3 dana)
- pribor za prvu pomoć
- lekovi (standardna terapija + aspirin + antibiotici + brufen)
- gumene čizme (na noge)
- sredstvo za dezinfekciju / alkohol / rakija (bilo šta od toga)
- mali plinski rešo (sa rezervnom bocom)
- medicinska ili gas maska
- uz ovo dolazi i sve ono što je osobi neophodno za svakodnevni život
- prečišćivač za vodu
Još bih dodala, kao alternativu:
- vreća za spavanje
- dušeci na naduvavanje
- čamac na naduvavanje sa veslima
- teleskopski štap (na rasklapanje)
- gume / mišići za plivanje
- univerzalna ručna pumpa za naduvavanje
- punjač / generator / na solarni ili mehanički pogon
- manja količina benzina (pored toga što može brže da se upali vatra, koristan i za dezinfekciju - medicinska verzija, ali kad nema daj šta daš)
- vatreno oružje (najbolje pištolj da ne smeta previše)
- gajgerov brojač
- naočare / dogled za noćno posmatranje
- infracrvene naočari
- pakovanje vate
- ulošci

Radio namerno nije stavljen na spisak jer ako bi došlo do globalne katastrofe ostali bi smo bez elektromreže (u celom svetu) a time dugoročno i bez radio signala pa je totalno beskorisno. Voki-toki može da dođe u obzir, jer bi time omogućavao grupi da se raštrka u potrazi za hranom i/ili izviđanju: naći najbolji zakon, izbeći neprijatelja.

To je oprema za jednu odraslu osobu, situacija se komplikuje kada ima dece jer onda treba još mnogo toga dodati a plus toga deca rastu pa odeća i obuća ne mogu da im izdrže ni godinu dana. Isto tako, treba računati da je sve to "prva pomoć" jer ništa od toga ne bi moglo da potraje duže od 5 godina (sem nepotrošne robe ako se pažljivo čuva: naočari, gajger, štap...).

Ostalo će zavisiti od snalažljivosti i od praktičnog znanja. U principu, hrana i voda se nalaze svuda okolo i treba znati kako je uloviti/ubrati i pripremiti. U Srbiji su gotovo svi izvori bezbedni za upotrebu, kao i manje rečice.
E, sada ako bi smo uleteli u hemijsko-biološki-nuklearni rat: onda ako hoćeš da žviš duže, uzimaćeš bez razmišljanja o posledicama jer ono što bude u vodi i hrani, biće već i u tebi.

Što se tiče globalnog ekonomskog kraha: Zar već ne kriziramo poslednjih 20tak godina pa tako da neće se na nas previše odraziti.

[ Onaj @ 08.09.2011. 20:42 ] @
Ko da tegli toliko stvari sa sobom?
[ Odin D. @ 08.09.2011. 20:58 ] @
^ Dodaj jos i konja na spisak i problem rjesen...
[ EmmaR @ 08.09.2011. 21:23 ] @
Citat:
Odin D.: ^ Dodaj jos i konja na spisak i problem rjesen...

Odlična ideja. + još jedan konj koji će da nosi zob za konje.

Sada ozbiljno. Pitajte specijalce, svi oni imaju obuku preživljavanja u prirodi, i to je to.

U suštini, šta je potrebno:
- nešto što neće propuštati vodu (šatorsko krilo koje u hodu se prebaci preko ramena + gumene čizme)
- nešto čime će se potpaliti vatra (šibice / upaljači / kremen - ovo treće najpraktičnije i najdugotrajnije)
- nešto čime će se loviti ( nož )
- nešto čime će se izgraditi sklonište (sekira, lopata - mada ovo nije obavezno; ruke i nož dovoljne)
- nešto u čemu će se jesti i piti (dublja metalna posuda sa poklopcem)
- nešto u čemu će se kuvati (kotao, npr.)
- 1 par rezervne odeće (od svega)
- pribor za prvu pomoć
- pribor za šivenje
- normalno ranac u koji će sve to biti smešteno.

Ostalo spada pod kategoriju udobnosti. A da ne pričam da će većina krenuti i grabiti se za automobile, koji će i pre nego što ostanu bez goriva postati više smetnja (zajedno sa sve dragocenostima i uspomenama potrpanim u njega) i predmet ljudske pohlepe.

Što manje stvari, veća pokretljivost ali i manja udobnost.
[ Ankalagon the Black @ 09.09.2011. 10:29 ] @
A sta ako prezivimo ? :)
[ 3way @ 09.09.2011. 12:39 ] @
Citat:
Radio namerno nije stavljen na spisak jer ako bi došlo do globalne katastrofe ostali bi smo bez elektromreže (u celom svetu) a time dugoročno i bez radio signala pa je totalno beskorisno. Voki-toki može da dođe u obzir, jer bi time omogućavao grupi da se raštrka u potrazi za hranom i/ili izviđanju: naći najbolji zakon, izbeći neprijatelja.

A cime ces da punis vokitoki, gajgerov brojac, IC naocare ( i reflektor koji ide uz njih ) i naocare za nocno osmatranje ako nema elektro mreze?
[ EmmaR @ 09.09.2011. 19:42 ] @
Citat:
3way: A cime ces da punis vokitoki, gajgerov brojac, IC naocare ( i reflektor koji ide uz njih ) i naocare za nocno osmatranje ako nema elektro mreze?

E, *e*bi ga, Lara Kroft mi nije rekla i da za to treba posebna struja. Baterije, logično - niko sa tim ne hoda povezan na elektromrežu. Isključi se kada ne treba. Ili, neki univerzalni punjač na solarni pogon (pod uslovom da dopiru sunčevi zraci do tla)

Citat:
Ankalagon the Black: A sta ako prezivimo ? :)

Onda smo ga ... Mislim ozbiljno. U slučaju neke jako globalne katastrofe ranga smaka sveta, svi koji ne bi preživeli u prvim satima našli bi se u nebrano grožđe. Odjednom nestaje sve poznato: nema struje, a sa njom ni vode na česmi, a ni hladno mesto za čuvanje zamrznute hrane. Privilegovani će biti jedino primitivni narodi, jer oni i ovako nemaju ništa od naše savremene tekovine niti im je neophodna za preživljavanje.
Njihov spisak za poneti je:
- koplje
- luk i strele
- parče kože za oko struka
- kraj spiska.

[ 3way @ 09.09.2011. 20:00 ] @
Citat:
EmmaR:Baterije, logično - niko sa tim ne hoda povezan na elektromrežu.

Ako ima baterija, ima i struje, a onda ima i radio prenosa.
E sad, dolazimo do drugog pitanja - odakle ti baterije? Ako nema struje - nema ni proizvodnje baterija.
[ EmmaR @ 09.09.2011. 21:49 ] @
Citat:
3way: Ako ima baterija, ima i struje, a onda ima i radio prenosa.
E sad, dolazimo do drugog pitanja - odakle ti baterije? Ako nema struje - nema ni proizvodnje baterija.

Iz lagera pre katastrofe, pa dokle potraje.

Inače, ja planiram da ukradem neki NLO: Kad mogu da prevaljuju tolika rastojanja, imaće dovoljno zaliha za koju stotinu godina. Kažu da će nam oni pomrsiti konce te 2012.
[ Ankalagon the Black @ 09.09.2011. 21:52 ] @
Ukratko, u slucaju globalne katastrofe najveci broj ljudi ce umreti. Biti u velikom gradu u tom trenutku je otprilike ravno samoubistvu. Medjutim, srecom, nece biti takve katastrofe za naseg zivota iako bi cini mi se mnogi voleli da se tako nesto desi. Samo ne znam zbog cega misle da bi oni bili ti koji bi preziveli.
[ 3way @ 09.09.2011. 22:09 ] @
Citat:
EmmaR: Iz lagera pre katastrofe, pa dokle potraje.

E, ovo ti je vrhunski savet za prezivljavanje.
MIslim, sta ce ti onda sve ovo za prezivljavanje. Jednostavno, koristi ono sto je na lageru - pa dok potraje....
[ vaske71 @ 09.09.2011. 22:55 ] @
2012 nece biti nista - odnosno verovatno ce se obistiniti samo to da su jos isti na vlasti .To sto neko ne ume da protumaci sta su Maya zaista zeleli da kazu u vezi novog doba je vec nesto sasvim drugo .
Plasite se vi 2029 kad ce nas zaista raspaliti kamencina sa neba ...

[Ovu poruku je menjao vaske71 dana 10.09.2011. u 00:14 GMT+1]
[ 3way @ 09.09.2011. 23:04 ] @
Citat:
vaske71: To sto neko ne ume da protumaci sta su Maya zaista zeleli da kazu u vezi novog doba je vec nesto sasvim drugo .

Ja ove moje Maye tumacim ko nista. Oce nove procesore, pa to ti je...
[ vaske71 @ 09.09.2011. 23:14 ] @
Plasite se ovog http://static.astronomija.co.r...ist/asteroidi/2004mn4/0205.htm
[ 3way @ 09.09.2011. 23:18 ] @
A mozda da se ipak ne plasimo

http://www.space.com/628-whew-...hit-earth-2029-scientists.html

Taj tekst je odavno (ne ovaj moj, nego onaj tvoj), a i tada je verovatnoca udara bila mala :)
[ Ankalagon the Black @ 10.09.2011. 08:37 ] @
Zaobici ce nas i kamencina sa neba...
[ Odin D. @ 10.09.2011. 12:16 ] @
Nije problem zaustaviti Zemlju na nekom bezbednom mjestu i sacekati da kamencina prodje:

[ etjen @ 10.09.2011. 17:43 ] @
C. Prebranac je zakon!
[ EmmaR @ 10.09.2011. 22:39 ] @
Citat:
3way: E, ovo ti je vrhunski savet za prezivljavanje.
MIslim, sta ce ti onda sve ovo za prezivljavanje. Jednostavno, koristi ono sto je na lageru - pa dok potraje....

U prvo vreme svi ćemo imati neke zalihe za preživljavanje. Uostalom, sve sa spiska spada u neku kategoriju zaliha koje bi trebalo da pomognu dok se telo i um ne priviknu da više nema civilizacije i da je čovek zaista majmum (bezdlaki) koji ne ume da se vere po drveću i da mora da se snalazi kao i majmunolika braća bez tehnologije (pa čak i bez štapa i kanapa) za preživljavanje (hrana, voda, sklonište, teritorija).
Gomilanje (lagerovanje) zaliha imalo bi smisla samo u slučaju da ne mora da se beži od kuće (mada, u tom slučaju, zalihe bi morale biti vrlo tajne kako ne bi magacioneri platili glavom svoju robu ili ostali bez iste).

Citat:
Ankalagon the Black: Ukratko, u slucaju globalne katastrofe najveci broj ljudi ce umreti. Biti u velikom gradu u tom trenutku je otprilike ravno samoubistvu. Medjutim, srecom, nece biti takve katastrofe za naseg zivota iako bi cini mi se mnogi voleli da se tako nesto desi. Samo ne znam zbog cega misle da bi oni bili ti koji bi preziveli.

Možda sam luda, ali u tom slučaju ne želim ni ja da preživim a ni da prežive ni moji najbliži, toliki mazohista nisam.
Već rekoh, najsrećniji bi bili oni koji bi nastradali u prvim danima - satima globalne kataklizme, za sve ostale život bi bio totalno mučenje tako da bi iz tog ugla Etiopljani današnjice bili pravi luksuzanti.
Naravno, bilo bi mnogo lakše ako se ne bi moralo bežati od kuće/stana.

Slažem se da je, u takvoj situaciji (kataklizma, rat), velika prednost život u malom mestu - selu (i još bolje na nekom salašu u Centralnoj Srbiji - što nezgodniji teren to bolje a još ako u blizini ima neka tajna pećina sa skrivenim ulazom) ali ne verujem da bi naši gradovi u velikoj meri bili samoubilački.
Srbija je na takvom geografskom položaju i takve veličine da je mala verovatnoća da će baš ovde da nešto sleti (asteroid, NLO) a konfiguracija terena takva da pruži makar minimalnu zaštitu u slučaju hemijskog ili atomskog rata, ili bilo kakvog rata globalnih - apokalipstičnih razmera (mislite da '99 ameri ne bi imali veći broj uspešnih pogodaka, da nema ovih naših brda?). Brda i planine su nas do sada milion puta spašavali.
Bilo šta da se desi (ako se desi) do nas će stići odjek čija će veličina (razornost) zavisiti od inicijalne snage, "izmorene" pređenim rastojanjem i terenom.
Doduše, nismo jedina privilegovana teritorija. Možda bi trebalo da na vreme pobegnemo na Severni (pa čak i Južni) pol: tamo po defaultu sem belih medveda i par istraživačkih stanica, nema žive duše (a pogotovo ne ljudi).
Uostalom, sve apokalipse primarno se dešavaju u Americi, a daleko je Amerika.
[ Ankalagon the Black @ 11.09.2011. 00:05 ] @
Problem sa gradovima je visestruki. Previse gladnih usta koja treba nahraniti a premalo hrane za bilo kakav duzi period. Pa onda, usled nedostatka lekova, hrane i generalno zakona jaceg (oruzija bar ima u nekoj solidnoj kolicini) nagomilani lesevi bi veoma brzo postali izvor zaraze. Plus enormna kolicina djubreta razbacanog unaokolo ne bi pomogla mnogo. Takodje bi svi izlazi iz grada bili zablokirani usled navale da se pobegne. I tako dalje...

U ovom trenutku meni je nekako vise interesantniji drugi deo price koji se odnosi na to sta se ustvari dogodilo Majama. Da li su i sa kime komunicirali ? Koje tajne je do sada drzao Meksiko ? Definitivno se nalazimo u prelomnom periodu istorije i nadam se da ce ishod biti maksimalno pozitivan i izmedju ostalog omoguciti sto vise otkrivanje nase prave istorije.
[ 3way @ 11.09.2011. 00:08 ] @
Citat:
EmmaR:U prvo vreme svi ćemo imati neke zalihe za preživljavanje.

Pa koliko baterija mozes da imas u zalihama i koliko bi to trajalo?
Par dana mozda...
Znaci ako govoris o ovome, pusti baterije i takve gluposti i orijentisi se na prakticne vestine i alat.
[ Ankalagon the Black @ 11.09.2011. 00:16 ] @
Nemoj da smaras vise. Dal bi ti umeo jaja da skuvas uopste to je pitanje ?
[ 3way @ 11.09.2011. 00:18 ] @
Jel govorimo o prezivljavanju? Da.
Obzirom na to, i obzirom na situaciju treba iskljuciti sve te baterije i gluposti, a jaja kuvati na sklepanom kuvalu.

A eto, igrom slucaja, ja bih umeo i da zapalim vatru bez sibica ( i baterija )...
[ stil @ 28.09.2011. 07:05 ] @
Koga zanima :

Rukopis Maja o "propasti sveta" dostupan na internetu

Code:
http://www.slub-dresden.de/sammlungen/digitale-sammlungen/werkansicht/cache.off?tx_dlf[id]=2967&tx_dlf[page]=1&tx_dlf[pointer]=0

PDF verzija 31.9MB

http://digital.slub-dresden.de...742827_tif/jpegs/280742827.pdf
[ vaske71 @ 28.09.2011. 14:06 ] @
To je onaj sto je star oko 1000 godina - taj i nije bitan bitan je onaj duplo stariji - koji jasno kaze da nece biti nista apokalipticno ,sem novog doba ...
[ Onaj @ 28.09.2011. 14:46 ] @
Neće biti propasti sveta. Džabe se plašite.
[ plus_minus @ 04.10.2011. 06:41 ] @
Prelepa muzika.
I zanimljiva simulacija jako očekivanog događaja mnogih.

[ Ankalagon the Black @ 03.01.2012. 10:55 ] @

Kao i uvek, RapNews je spot on u objasnjavanju trenutne situacije iz perspektive raznih zanteresovanih strana.
[ 3way @ 03.01.2012. 13:16 ] @
Citat:
plus_minus: Prelepa muzika. :)
I zanimljiva simulacija jako očekivanog događaja mnogih.

Cisto radi nauke, ova simulacije je najverovatnije radjena u programu Universe Sandbox. Zanimljiv programic za igranje planetama, zvezdama i galaksijama.
[ EmmaR @ 03.01.2012. 21:37 ] @
vidi vidi, evo nam 2012 već 3.ći dan...

da se poigram datumima:

(12.02.2012)
21.02.2012
20.12.2012 (21.12.2012 je dan posle, narednih gotovo 100 godina, ništa zanimljivo)

(13.02.2013)

(14.02.2014)

...

(28.02.2028)

...

21.01.2101
10.12.2101

...

21.12.2112 (vise ova godina odgovara, mora da je neko greškom umesto 1 stavio 0 - kako god okreneš cifre iz godine 2+2, dobije se ovaj datum)

Ma, ljudi sami ćemo sebi doći glave tako da će i najprimitivnije biće biti veći čovek od nas.

[ EmmaR @ 25.01.2012. 20:00 ] @
Da ne otvaram novu temu, a pošto nije vezano za vanzemaljce, ajde da stavim ovde:
24casa: Supervulkan Nemacka
Kurir: Supervulkan Nemacka
i najzanimljivije
Alo: Srbija ce biti nojeva barka
ništa bez Tarabića!

Možda bude a možda i ne bude.
Možda bude ove godine, a možda bude za 1000 godina.

Šta mislite da, kada bude, da li će stvarno imati teritorijalno toliku razornu moć?
Ok, ne može se ograničiti kretanje oblaka i ako je stvarno ogroman: eto nama ponovo zima sa snegovima i možda nešto hladnija leta. Gde će sve pasti pepeo i u kojim količinama zavisiće od vetrova.
Lično, mene brine Dunav: izvire ispod Švarcvalda (Nemačka) i ogromna je verovatnoća da pokupi ogromnu količinu magme i sa njom i kiselinu i da dugo dugo bude mrtva reka a možda i promeni tok!
Srbija nikako ne može biti Nojeva barka, suviše smo blizu. Pre će to biti Grčka, Rusija (Sibir i Azijski deo Rusije), Azija, Afrika, SAD (ako se ne probudi njihov Jelonstoun), Australija.

[ plus_minus @ 25.01.2012. 21:31 ] @
Zanimljivo...

Međutim, Jelonstoun podgreva onu vodicu tamo preko okeana već 100 godina (koliko već, pojma nemam) unazad.. pa i dalje ništa..
No, nikad ne reci nikad, jel' da?
[ EmmaR @ 26.01.2012. 17:40 ] @
Citat:
plus_minus: Zanimljivo...

Međutim, Jelonstoun podgreva onu vodicu tamo preko okeana već 100 godina (koliko već, pojma nemam) unazad.. pa i dalje ništa..
No, nikad ne reci nikad, jel' da?

I jedan i drugi će kad tad da se "izbljuju" ali pitanje je kada. Samo, trenutno aktuelna 2012. godina a ovaj su verovatno izabrali jer je tu u komšiluku a Amerika je ipak daleko preko 7 gora i 7 mora.
[ plus_minus @ 26.01.2012. 22:08 ] @
Trenutno aktuelna, da.. a do pre 4 - 5 godina maltene niko nije veze nikakve imao o Majama.

Niti o bilo kakvim proročanstvima, kamoli o 2012 godini. Ne kažem da priroda zaista nije fijuknula malo, eno u Sahari pao sneg pre nedelju dana, to je baš, baš vanserijski događaj, međutim, ispašće da će najgori mogući scenario biti nekakav 3. svetski rat gde ni famozni anunaki, kao ni čudna i nevidljiva planeta x neće imati ama baš nikakvog udela povodom doomsday "hepeninga".

Taj što je daleko, taj jelonstoun je toliko veliki i toliko nemilosrdan da ako krene da kašlje, jedino ako imaš pod zemljom neko skrovište i uslove da preguraš minimum 2 godine ispod zemlje. Ovo u dojče je mala maca za jelonstoun. Koliko sam ja upućen, ne postoji lokacija na površini zemlje koja će proći bez posledica, hladne zime i pepela.

A ako treba da se plašimo vulkana, mi ovde onda treba najviše da strepimo od Etne.
[ nekavambude @ 27.01.2012. 19:57 ] @
Smak sveta ne mora odmah da znaci da ce planeta zemlja biti unistena od strane druge planete,meteora to moze da znaci ako ako bude 3 svetski rat to vam je samo po sebi smak sveta jer ako se budu gadjali nuklearkama bice kao u Cernobilu.A sto se tice Maja pominju se u zadnjoj epizodi Dosije X samo sto u seriji se napominje da dolaze VanZemunci pa ce samim tim i pokoriti zemlju.
[ plus_minus @ 27.01.2012. 23:07 ] @
Ko te je naučio da tako dobro zaključuješ?
[ nekavambude @ 28.01.2012. 13:30 ] @
A ko je tebe naucio da provociras druge korisnike ako ne maju misljenje kao ti?
[ plus_minus @ 28.01.2012. 17:00 ] @
Ako i maju i ako ne maju na pi tanje ne tre baju odgovarati pi tanjem.
[ EmmaR @ 24.02.2012. 20:17 ] @
Pošto je sada 2012.ta i tako to, evo jednog obično-neobičnog linka
vruća voda u bunaru preko noći

Kako? Zašto?
Kako stoje sa vulkanima? Da li je bilo potresa (pa čak i onih merljivih samo instrumentima)?

---------------------------

Evo, ja nađoh nešto. U okolini Prijedora nekada davno davno postojao je aktivni vulkan. Ne mora ništa da znači, ali... ako se pojavi još neki vruć bunar biće gusto... i to još u komšiluku.

vulkani i supervulkani
http://forum.krstarica.com/sho.../133336-Vulkani-i-Supervulkani

[Ovu poruku je menjao EmmaR dana 24.02.2012. u 22:48 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao EmmaR dana 24.02.2012. u 22:50 GMT+1]
[ lucky88 @ 18.04.2012. 02:58 ] @
Neće biti propasti sveta ove godine, budite sigurni. Jer postoji razlika u računanju vremena. A i to što se smatra krajem kalendara,
nije eksplozija planete. Da li je iko do sada zabeležio u savremenoj nauci raspad i eksploziju neke planete?
Ako se i desi promena ili pomeranje magnetnih polova, to ne znači neminovni raspad cele planete. Možda se pogubi u kataklizmama
polovina ili neki deo stanovništva. A ko će to biti , pa možda i mi sami među prvima.

Ili ništa se ne dešava, samo neobični megnetni fenomeni, kao drugi scenario.
Ili će biti kasnije, zbog greške u kalendaru.

Pratite linkove pažljivije.

[ 3way @ 04.05.2012. 22:13 ] @
Citat:
lucky88:
Ili će biti kasnije, zbog greške u kalendaru.

Kasnije ce 100% biti, ali ne zbog greske u kalendaru, nego zato sto je to priroda stvari.
[ Jovana985 @ 06.05.2012. 20:08 ] @
sve su to suplje price
[ lucky88 @ 07.05.2012. 03:15 ] @
Da biće kasnije, kada se Sunce pretvori u supernovu. Po prirodi stvari.

Međutim, moguće je uništenje ljudske civilizacije. Bilo prirodnom katastrofom, bilo to nekom nuklearnom katastrofom ili slično.

Može svako da kaže Sve su to gluposti, jer u svom životu kao i u istorijskim knjigama nije bilo takvih katastrofa do sada, niko nije navikao da se dešavaju. Pa može mirne duše da kaže to su sve gluposti .

Ako bi u nekoj bliskoj budućnosti predstojila neka globalna katastrofa, to bi se osetilo najpre kod sensitivnih osoba, koje predosećaju
takve događaje, a u tom smislu postoje mnogi neobjašnjivi događaji, kao naprimer kada neko u porodici umre, i istovremeno se ugasi sveća na slavi kod njegovih rođaka. Ili kada neko Neporecivo zna da mu je u tom trenutku neko blizak nastradao, u avionskoj nesreći ili slično.
Takođe životinje se ponašaju uznemireno mnogo pre nego što naiđe zemljotres. A svi ti događaji bi bili prisutni ako bi u neposrednoj
budućnosti predstajala globalna katastrofa. A sada je već 2012, i ništa se ne dešava, bar za sada. Osim par Vulkana i zemljotresa.

Zato svako može slobodno da kaže da su to gluposti, i oni koji znaju nešto kao i oni koji neznaju.Svi će biti u pravu.
Kao i u slučaju Vanzemaljaca, svi koji tvrde da se oni nikada neće spustiti na zemlju su moguće u pravu, iako to istovremeno tvrde
i naučnici, i astronomi, i vidovnjaci, ufolozi i ostali. To je kao lutrija.

[ bobiska @ 07.05.2012. 08:59 ] @
I ja sam mislio da su ovo gluposti, dok ne videh ono sinoć
[ Vasastajić @ 14.05.2012. 07:49 ] @
Kleše Maja indijanac svoj čuveni kalendar, pa se u jednom trenutku obrati poglavici:
-Poglavice, ne mogu dalje da klešem, nestalo mi je kamenih ploča.-
-Pa dokle si stigao sa klesanjem?-upita ga poglavica.
-Do 21.12.2012.-te.
-Auuuu, al' će se utripuju ovi kad to tada budu čitali !

No šalu na stranu, evo i ozbiljnijih i u svakom slučaju umirujućih tekstova za one sa tripom.
Citat:
Science Daily je detaljno izvijestio o ovom otkriću, oni su primijetili da 2012., završava samo jedan ciklus kalendara onako kako nama završava godina, nakon toga počinje novi ciklus i njihov kružni kalendar se ponovno koristi samo sa prefiksom nove ere – ciklusa na način kako mi zabilježavamo milenije. Xultun je napravljen u prvom vijeku prije nove ere, nekoliko stotina godina naklon toga nastali su kalendari oslikani u otkrivenoj sobici. Kalendari koji su pronađeni zabilježavaju vrijeme do 7000 godina u budućnost.

Samo opušteno...
[ PhoenixRising @ 14.05.2012. 17:21 ] @
Ma da, opušteno samo... :)

[ Ell Diablo @ 20.12.2012. 10:04 ] @
Jos 1 dan i to je to, hehe :)
[ deki77 @ 20.12.2012. 11:26 ] @
[ Vasastajić @ 20.12.2012. 18:05 ] @
[ 3way @ 22.12.2012. 14:18 ] @
I sta bi?
Nista....
Nazalost, oni koji su zagovarali smakove sveta, galakticka poravnanja, dolazak vanzemaljaca, prikaz vanzemaljaca, Nibiru, povecanja frekvencija, tiltovanje polova i ostale gluposti su pobegli i/ili promenili nikove, pa sad ne mozemo da im se smejemo :)
[ EmmaR @ 22.12.2012. 16:37 ] @
jeste, jeste bilo nesto...

od juce caletov Kopernikus TV podivljao. Prvo, par godina unazad: iskljucuje se po sopstvenoj volji; iskljuce ga a on se za njima ponovo ukljuci (jedino se meni to nije nikada desilo).

Ali, od juce.... sam se iskljuci i potom sam ukljuci i to uvek kada je u pitanju neka vazna vest na TV.
Ljudski faktor iskljucen.

Sta bi to moglo da bude ako ne, prelazak Kopernikusa na visi nivo svesti? :)
[ lucky88 @ 23.12.2012. 03:51 ] @
Pa bar je Rtanj postao poznato mesto na svetskom nivou.

A flipovanje polova se dešava u vremenskim intervalima.

[Ovu poruku je menjao lucky88 dana 23.12.2012. u 05:07 GMT+1]
[ boxxterr @ 23.12.2012. 11:53 ] @
Desila se emotivna katarza na globalnom nivou. Sama svest o besmislenosti svega, i da u jednom trenutku sve moze da bude unisteno, menja ljudsku svest. A tako i sled buducih dogadjaja. Mislim da su stare civilizacije bile svesne toga, i ima dosta opisa globalnog unistenja u drevnim knjigama. Taj kalendar nije besmislen, kao sto se i ne ocekuje besmislenost i bezumlje, od nekog ko je vise puta iskazao vrhunsku inteligenciju i preciznost u domenu nauke.

U ovo doba pop kulture, gubimo svest o tome da je nekad nije ni postojalo. Zato se fenomen jeftine promocije novog doba, dijametralno razlikuje od same sustine nauke antickog doba, sto i pojacava zbunjenost njenim uticajem danas.
[ boxxterr @ 23.12.2012. 12:11 ] @
Tako da u dubljem tumacenju mozemo reci da se smak sveta u stvari i desio. Svako ga je preziveo kao potencijalni scenario, makar i podsvesno, zato sto je globalno objavljen i najavljen.
[ cika dacha @ 23.12.2012. 12:47 ] @
lucky88@ bar neka korist da se culo van nasih granica za Rtanj pa ce ti poplaseni sledbenici bar dolaziti i ostavljati pare na Rtnju!
[ boxxterr @ 23.12.2012. 13:05 ] @
Citat:
cika dacha: lucky88@ bar neka korist da se culo van nasih granica za Rtanj pa ce ti poplaseni sledbenici bar dolaziti i ostavljati pare na Rtnju!

Globalna katarza do mojega. Show me d` money! $$$