|
[ iizuzetan @ 26.04.2010. 10:02 ] @
| Jutros sam u jutarnjem programu na RTS-u cuo veoma alarmantnu i zastrasujucu vest o kojoj skoro niko ne govori. Evo o cemu se radi
U jutarnjem programu je receno da se u jednom periodu (valjda od pocetka ove godine) testiralo na SIDU 47 500 ljudi. Od tog broja se ustanovilo da je SIDOM zarazeno 122 osobe !!!!
To je po meni veoma veoma alarmantan podatak i zastrasujuci a evo i zasto:
Na osnovu matematike 122 od 47 500 je 0.257%. Kako u Srbiji zivi orjentaciono oko 8 000 000 ljudi to znaci da je ukupan broj zarazenih od side oko 20 000 jer je 0.257% od 8 000 000 upravo oko 20 000 !!!!
ZNaci u Srbiji je oko 20 000 zarazenih od side. To je citav jedan prosecan grad u Srbiji, na primer jedan Aleksinac!!!!
Obzirom da je u Srbiji zastupljen veliki razvrat i blud medju ljudima a pri tome se apsolutno ne vodi racuna o zastiti lako se moze zakljuciti da za desetak godina ce u Srbiji biti zarazeno na stotine hiljada ljudi !!!
Iako su ovi podaci alarmantni i verovatno svi strucni ljudi su upoznati sa ovim podacima oni apsolutno nista ne alarmiraju i ne upozoravaju stanovnistvo. Pitao sam se zasto je to tako. Verovatno iza toga stoji svetska farmakologija jer svi znamo da su lekovi koji kontrolisu virus side papreno skupi. Znaci farmakolozima je itekako u interesu da sto vise ima zarazenih od SIDE ka o i od ostalih bolesti naravno. I anravno farmakolozima (oni koji pronalaze lekove) i nije u interesu da SIDA bude izleciva (bar ne vecini tacnije).
Moj savet svima je da ako vec moraju da bludnice i da budu promiskuitetni (po Srpski da se kurvaju) da bar koriste obavezno zastitu, a onima koji zele decu da pre te "akcije" obavezno se oba partnera provere i testiraju na SIDU.
Testiranje je jako jednostavno. Odete kod doktora opste prakse irzazite zelju da zelite da se testitrate na sve polno prenosive bolesti, on vam da uput na epidemioloskoj klinici, odete tamo date krv i za 2 do 3 dana odete po rezultate. Sve je jednostavno i brzo a i besplatno.
Neko ce reci, pa taj procenat je veliki zato sto idu da se testiraju oni koji imaju sumnju jer su spavali recimo sa ulocarkom. Na to mogu reci sledece:
Imas devojku/momka i ne koristis zastitu na primer. Da li ti mislis da nisi mozda dobio sidu od te "tvoje" devojek/momka??? Ko tebi garantuje da ona nije sinoc spavala sa nekim, ili nije zaradila sidu od pre godinu dana na nekoj zurci ili bivseg decka kad i niste bili u vezi????????
Svako ko i jenom u zivotu nije koristio kondom JESTE RIZICAN pa makar to bilo i u braku !!!!!
Nije tacno da se samo narkomani zaraze sidom.
Elem svako ko bar jednom imao odnos bez kondoma JESTE POTENCIJALNI SIDAS!!!!
Na stranu sto i kondom nije 100% zastita vec oko 80% zastita. Jedina 100% zastita je posten zivot i imanje samo jednog pratnera obostrano od rodjenja do kraja zivota.
A kao drugo obzirom da u Srbiji jako mali broj ljudi koristi kondom, a pri oralnom seksu gotovo niko to znaci da su SKORO svi potencijalni SIDASI.
Znaci ne mora da u glavi imas strah da imas sidu da bi bio potencijalni sidas!!!
Jako je tuzno sto u Srbiji je jako malo prisutna svest o tome koliko je BLIZU SIDA svuda oko nas i svi skoro imaju misljenje "ma sida pogadja narkomane i tamo neke crnce u africi". To nije tacno vec je verovatnoca da i tvoja devojka/momak ima sidu kao i ti sam u verovatnoci 1:300 (obzirom da u Srbiji po mojoj proceni ima oko 20 000 zarazenih od side) ukoliko si bar jednom bio u odnosu bez kondoma sa jednom osobom a ako si bio sa dve osobe verovatnoca je 1:150, sa tri 1:75 sa 4 bez kondoma verovatnoca da i ti imas SIDU je 1:37, sa 5 verovatnoca je 1:18 itd.
Srpske devojke i mladici danas su kao prostitutke po broju odnosa!!! Verujem da prosecna devojka u srbiji vec sa 25/30 godina ima odnose garant sa dvadesetak momaka i muskaraca bez kondoma !!! Plus kad se na to doda da i sam taj momak je mozda imao dvadesetak devojaka sa kojima je spavao bez zastite onda i sam/a mozes zakljuciti da ili spavao sa prostitutkom ili spavao sa devojkom rizik je gotovo jednak.
Ja hocu da upozorim ljude kad to vec ne rade svi mediji , da je SIDA jako blizu u nasem komsiluku, u nasem bracnom krevetu, i na poslu, ulici itd i da se niko ne zavarava da je SIDA daleko negde u africi ili u narkomanskim krugovima.
Jos jednom napominjem da je verovatnoca da i vasa devojka/momak ima SIDU minimalno 1:300 ukoliko je on/ona spavala bar jednom u zivotu bez kondoma sa nekim drugim pored vas, a u vecini slucajeva ta verovatnoca je i veca jer danas je vrlo retko da neko ima samo jednog partnera u zivotu!!! |
[ Java Beograd @ 26.04.2010. 10:46 ] @
Ne znam šta si po obrazovanju, ali je veoma karaktrističan tvoj način prezentacije podataka tj. diskusije. Koristiš, u retorici poznat i opisan meod, gde se na brzinu, kao rafalom izdeklariše nekoliko netačnih ili polutačnih premisa, a onda se na osnovu tih premisa izvuče logičan i tačan zaključak. (Nadam se da su ti poznati pojmovi: premisa i zaključak).
Nevešti sagovornik će se upasti u zamku i probati da opovrgne zaključak, što je teško, jer nije problem u zaključku, već u premisama. Stoga, ako si očekivao da ćeš da vidiš post koji će da opovrgne tvoje (boldovane)zaključke - prevario si se.
Skoro sve premise su ti netačne ili polutačne. Osim prve, koju, iako ne znam činjenice, mogu da prihvatim kao tačnu.
[ iizuzetan @ 26.04.2010. 10:52 ] @
Citat: Java Beograd: Ne znam šta si po obrazovanju, ali je veoma karaktrističan tvoj način prezentacije podataka tj. diskusije. Koristiš, u retorici poznat i opisan meod, gde se na brzinu, kao rafalom izdeklariše nekoliko netačnih ili polutačnih premisa, a onda se na osnovu tih premisa izvuče logičan i tačan zaključak. (Nadam se da su ti poznati pojmovi: premisa i zaključak).
Nevešti sagovornik će se upasti u zamku i probati da opovrgne zaključak, što je teško, jer nije problem u zaključku, već u premisama. Stoga, ako si očekivao da ćeš da vidiš post koji će da opovrgne tvoje (boldovane)zaključke - prevario si se.
Skoro sve premise su ti netačne ili polutačne. Osim prve, koju, iako ne znam činjenice, mogu da prihvatim kao tačnu.
Neznam nasta mislis ali ajde ovako. Ok recimo da mi racunica nije tacna ali hajde reci da li je netacna sledeca moja tvrdnja:
Od 0 zarazenih do danasnjih 20 000 ili 8 000 sve jedno, po mojoj proceni je proslo oko 20 godina ali da bi se od 20 000 ili 8 000 do 500 000 stiglo ne treba 20 godina vec jako manje, na primer 5, 7, ili 10 godina jer kriva zaraze raste logaritamski kao i kod svake druge epidemije !!!
Sad je karjnje vreme da se svakodnevno na medijima ljudi upozoravaju o prisutnosti side u nasoj okolini i da se ljudi edukuju kako se zastititi najsigurnije. Kad se dodje do brojke od 500 000 zarazenih vec je po meni kasno da se nesto ucini.
[ Emil Ranc @ 26.04.2010. 11:10 ] @
Čemu tolika fascinacija? Za virus HIV-a zna se skoro trideset godina, i tačno se zna kako se ona prenosi i šta kako treba da se ponašamo da bismo rizik od zaraze sveli na minimum. Inače, postoje i druge polno prenosive bolesti od kojih neke nisu ništa manje opasne, a verovatno je i mogućnost "zarade" nekih od njih i veća: Hepatitis C, Gonoreja, Sifilis, Hlamidija...
Iako je tema koju pokrećeš opravdana, ton kojom je pisan je krajnje ružan i neprimeren jednom ovakvom forumu. Svakako se slažem, tužno je što država i društvo u celini nedovoljno rade na edukaciji mladih o seksu i zaštiti kod istog. Moj utisak je da mladi kondom vide kao "nužno zlo", ali pre svega u zaštiti od trudnoće, a HIV i ostale polno prenosive zaraze misle da prenose samo neki otpadi sa margine društva, podmostovski narkomani...
[ iizuzetan @ 26.04.2010. 11:18 ] @
Citat: Emil Ranc: Čemu tolika fascinacija? Za virus HIV-a zna se skoro trideset godina, i tačno se zna kako se ona prenosi i šta kako treba da se ponašamo da bismo rizik od zaraze sveli na minimum. Inače, postoje i druge polno prenosive bolesti od kojih neke nisu ništa manje opasne, a verovatno je i mogućnost "zarade" nekih od njih i veća: Hepatitis C, Gonoreja, Sifilis, Hlamidija...
Iako je tema koju pokrećeš opravdana, ton kojom je pisan je krajnje ružan i neprimeren jednom ovakvom forumu. Svakako se slažem, tužno je što država i društvo u celini nedovoljno rade na edukaciji mladih o seksu i zaštiti kod istog. Moj utisak je da mladi kondom vide kao "nužno zlo", ali pre svega u zaštiti od trudnoće, a HIV i ostale polno prenosive zaraze misle da prenose samo neki otpadi sa margine društva, podmostovski narkomani...
Ako senzacionalisticki pristup vise doprinese o smanjenju broja zarazenih onda vredi !!! Jako mi je zao sto se na medijima kad se i govori o sidi govori se u stilu sa sidom se zivi, slobodno mozete se rukovati sa zarazenim i slicno. Naravno i ja sam protiv toga da se zarazeni ljudi marginalizuju i osude na izgnanstvo iz drustva, posla itd ali treba se itekako o tom virusu govoriti kao o SMRTONOSNOM virusu !!!!! I kao takvog da ga prezentiraju ljudima kako bi ljudima doslo do svesti da ce sa virusom umreti za 5 do 6 godina ukoliko nemaju nekoliko desetine hiljada dolara godisnje za skupe lekove. Naravno treba se reci da i ti lekovi su jako stetni za organizam.
[ Goran Rakić @ 26.04.2010. 11:52 ] @
Citat: iizuzetan:
Na osnovu matematike 122 od 47 500 je 0.257%. Kako u Srbiji zivi orjentaciono oko 8 000 000 ljudi to znaci da je ukupan broj zarazenih od side oko 20 000 jer je 0.257% od 8 000 000 upravo oko 20 000 !!!!
Ne možeš tako da računaš. Postoji izraženi uticaj potencijalno rizičnog ponašanja, gde će na testiranje u većem procentu otići oni koji sumnjaju nego oni koji nisu imali nikakav rizičan kontakt, imaju stalnog partnera ili nisu ni imali seksualne odnose.
[ newtesla @ 26.04.2010. 11:57 ] @
Ma, slušaj ti ovo...
Citat: iizuzetan:Jedina 100% zastita je posten zivot i imanje samo jednog pratnera obostrano od rodjenja do kraja zivota.
...kaže čovek koji ima/poseduje/učestvovao je u izradi sajta za upoznavanje.
Pa ako to nije licemerje, ja ne znam šta jeste.
btw: ja nemam partnera od rođenja - jesam li ja onda potencijalni sidaš?
A da ti ne pričam koliko ti je matematika loša - na testiranje na HIV (ELISA test, jeftiniji je od Western Blot-a) idu uglavnom oni koji sumnjaju, i oni koji nešto dokazuju - umesto tvog predloga, ja bih ljude poslao da budu dobovoljni davaoci krvi - testiraju te na širi spektar, a još si i dobrotvor ;)
Što bi u statistici rekli - uzeo si kontaminiran uzorak :)))
...a ove ostale paušalne tvrdnje su ti, blago rečeno - budalaštine! Evo ti jedna tačna činjenica: HIV virus nije smrtonosan.
....................
...eh, da mogu da ti vidim facu, kad zapeniš :))))))))))
edit: prestigao me Rakić...
[ iizuzetan @ 26.04.2010. 12:02 ] @
Citat: newtesla:HIV virus nije smrtonosan..
A hoces reci da je pronadjen lek koji izleci ljude od side ili mislis na lekove koji su papreno skupi koji drze pod kontrlolom virus?
[ Ivan Dimkovic @ 26.04.2010. 12:05 ] @
Citat:
iizuzetan:Jedina 100% zastita je posten zivot i imanje samo jednog pratnera obostrano od rodjenja do kraja zivota.
a) Prestani siriti paranoju tabloidnog stila
b) Pocni od sebe sa svojim savetima - zatvori svoj dating sajt.
Kraj diskusije.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|