Ovako, sinoc sam pustao muziku na kompjuterskim zvucnicima jer mi je bio rodjendan, i u 6 ujutro mi je dosla policija zbog prijave nekog komsije za glasnu muziku. I policajac mi je uzeo licnu kartu i upisao podatke u obicnu svesku, i rekao mi je da smanjimo muziku jer ako opet dodju, privesce me. E sad mene interesuje da li cu dobiti neku kaznu zbog ovoga (s obzirom da nista nisam potpisivao, niti je on upisivao podatke u neke predvidjene formulare), i kolike su te novcane kazne?
[ gojnik @ 03.05.2010. 17:33 ] @
Nećeš dobiti kaznu, to je bila samo opomena. Ali ipak u 6h ujutro glasna muzika, pa koliko ta rođendanska žurka traje?
[ Pirossi @ 03.05.2010. 17:37 ] @
meni su došli na sličan način na vrata i dobio sam poziv posle skoro 6 meseci za sud za prekršaje.
pored uznemiravanje javnog reda i mira napakovali su mi i to što nisam bio prijavljen na adresi stanovanja.
sudija je bila blaga, kazna i sudski troškovi = 2.700 dinara.
[ Isak666 @ 03.05.2010. 17:53 ] @
Nedeljom u 6 ujutru muzika na partiju.
Svako ko radi i ustaje na posao je sigurno bio sretan zbog tvoje proslave.
[ Andrej013 @ 03.05.2010. 18:21 ] @
komsije su ti bas blage.
ja pravio zurku u kuci(koja je odvojena od susednih, bar 10m od komsijskih) i u 2 mi stigli panduri da opominju.
sto se tice prijava, mozda mi je i stigla, ali se ne opterecujem mnogo, cesto mi stizu neke prijave i kazne, za prebrzu voznju(pancevo-beograd 80km/h) skretanje tamo gde je zabranjeno(a zivim u jednosmernoj ulici na cosku, treba da idem 2 km okolo da dodjem do kuce koja je na 4m od mene) neplacen parking u BG-u i sl, ali posto sam u NS-u, studiram, a u licnoj mi je drugo prebivaliste, kazne stizu, nekad i panduri da mi uruce, ali ja to ignorisem i kroz godinu dve, samo prestanu da stizu...valjda zastari.
taj sistem sam slucajno otkrio kada nisam hteo da platim neku nebulozu, rekao sam sudinici da necu platiti i da me stavi u zatvor, ona nista, kazne i dalje stizale, sve ostrije i vise pretece, ja nisam placao i odjednom prestale da stizu :D
tad sam shvatio da ni ne moram da platim jer nam je takav sistem-usran.
[ noreniou @ 03.05.2010. 18:22 ] @
Stan treba da sluzi za stanovanje,
za proslave nebitno koje su, postoje kafane/kafici. Plati pa uzivaj koliko hoces,
ili ako je tesko da se izdvoje novci za prostor utisaj/ugasi muziku
u svom stanu i vodi racuna da vecina osoba u 2-3h ujutru spava i ne voli da
bude probudjena vikom/drekom nekih budala.
[ Pirossi @ 03.05.2010. 18:25 ] @
ja sam mislio sa komšijom da trampim tante za kukuriku - ja da ne zovem muriju kad on bije ženu a on da zažmuri jedan jedini put kad sam prosio devojku.
ali nije hteo, đubre nasilno.
[ Challenger @ 03.05.2010. 18:34 ] @
Citat:
Isak666: Nedeljom u 6 ujutru muzika na partiju.
Svako ko radi i ustaje na posao je sigurno bio sretan zbog tvoje proslave.
A, pa ponedeljak (tj. danas) u Srbiji neradni dan...
@ c0d3r: Kod mene bili pre jedno 6 godina, malo se svadjao s njima (hteli odmah da me vode, a ne ono tek drugi put kad dodju - jedva neka drugarica smirila situaciju) - upisali me u svesku, rekli da ce pisati i prijavu za ometanje OSL-a, medjutim posle par meseci stigao poziv da se javim sudiji za prekrsaje, otisao i platio 1000 din samo za "remecenje javnog reda i mira".
Burazer s nekim ortacima pravio zurku prosle godine, dosla murija oko 2h, zapisali njih trojicu/cetvoricu (posto su se izjasnili kao organizatori, da podele odgovornost ) - samo vlasnik stana platio 4 ili 5000, ne secam se tacno, ostalima nije nista stiglo.
Dakle, velike su sanse da ce nesto da ti stigne i da to nesto kosta oko 4-5000 (ako nije poskupelo u medjuvremenu).
[ abitbp6 @ 03.05.2010. 18:46 ] @
Citat:
Andrej013: ...
tad sam shvatio da ni ne moram da platim jer nam je takav sistem-usran.
Reci mi, da li si išao da uzimaš nova dokumenta? Ako jesi, i ako si ih dobio, super, a ako nisi... videćeš kad budeš otišao.
[ Andrej013 @ 03.05.2010. 18:58 ] @
regularno sam od tada izvadio novu vozacku dozvolu jer sam staru izgubio dva pasosa i licnu kartu.
cuo sam za te price, ako ne platis parking, neces uspeti da registrujes kola i to, kod mene to takodje nije tako ispalo(mozda jer se kola ne vode na mene)
stvarno nemam ni jedan motiv da preuvelicavam na bilo koji nacin.
verujem da je to sto mi se desavalo opste pravilo ali ne mogu to da garantujem da to vazi u svakoj sredini. mozda zavisi od lokalne vlasti i njihove (ne)sposobnosti ili zelje da nekog stavljaju u zatvor zbog kazne od 3000 din :)
mozda ce mi se jednom obiti o glavu, ali do tada cu vec toliko 'ustedeti' da cu u svakom slucaju biti na dobitku :)
[ c0d3r @ 03.05.2010. 19:24 ] @
Ali fazon je u tome sto sam ja u samom prizemlju zgrade, i da u mom nivou postoji samo jos jedan stan, koji je takodje pravio zurke i to mnogo cesce. I kontam da me oni nisu sigurno prijavili jer su u pitanju mladi ljudi, 25-26 godina. Inace nije bila u pitanju zurka, nego smo nas troje cimera cirkali votku i pevali uz muziku sa kompa... Inace u pitanju su oni najobicniji zvucnici za komp, znaci nista preterano, a bili su pojacani na pola. E sad, posto ce mi znaci verovatno stici kazna, da li neko zna pouzdano kolika moze da bude? Isto tako, ni ja nisam prijavljen da boravim na ovoj lokaciji, tako da ce verovatno i za to nesto da mi nakache...
[ abitbp6 @ 03.05.2010. 19:38 ] @
Bilo je priča da u nekim gradovima policija neće da ti izda dokumenta ako imaš neplaćene kazne. Bilo je nešto i oko duplih prebivališta-boravišta, ali se ne sećam tačno. Važno je reći da policija nema pravo to da radi, ali radi. Pa sad, ako si uporan, dokumenta ćeš izvući i bez plaćanja kazne, samo ćeš se cimati.
"Može da bude, al' ne mora da znači..."
Nadaj se da je samo opomena.
Ovo je sada već postao manir nervoznog komšije.
Žale mi se kolege, muzičari
Pojavom Policije, svaka svirka bude uništena: nezadovoljni i gosti i gazda! Jedino je zadovoljan nervozni komšija.
Muzičari pokupe instrumente i ostaju bez kinte, jer ni gazda ni gosti neće da plate neodrađeno.
Muzika i u stanovima, povodom nekog događaja ili bez povoda...sada se tertira kao buka, nesnosna galama i nekontrolisano divljanje, remećenje javnog reda i mira...
Čuveno privođenje muzičara u N.Sadu:"...Muzičari su privedeni jer su u sitne sate preglasno svirali u istoimenoj kafani, te su tamburama narušili javni red i mir..."
Imam utisak da je nervoznih komšija sve više i da nemaju više razumevanje ni toleranciju, da nečije veselje, propraćeno muzikom, možda lepim (komšijskim, ljudskim) gestom - dovedu u normalne okvire.
Muzika u stanovima, povodom nekog događaja ili bez povoda...sada se tertira kao buka, nesnosna galama i nekontrolisano divljanje, remećenje javnog reda i mira...
Imam utisak da je nervoznih komšija sve više i da nemaju više razumevanje ni toleranciju, da nečije veselje, propraćeno muzikom, možda lepim (komšijskim, ljudskim) gestom - dovedu u normalne okvire.
Citat:
c0d3r:Ovako, sinoc sam pustao muziku na kompjuterskim zvucnicima jer mi je bio rodjendan, i u 6 ujutro mi je dosla policija zbog prijave nekog komsije za glasnu muziku.
Citat:
c0d3r:
Inace nije bila u pitanju zurka, nego smo nas troje cimera cirkali votku i pevali uz muziku sa kompa...
Vladimire, a kako drugacije da se tretira ovo gore napisano nego kao buka i nesnosna galama?
Zar to sto su komsije izdrzale do 6 ujutru nije vec tolerancija?
Valjda postoji neki kucni red i onaj koji organizuje takvo nesto treba prvi da ima malo vise obzira prema okolini, a ne onaj koji tu promenu trpi?
[ etjen @ 04.05.2010. 12:27 ] @
kad sam bio mlađi i ja sam pravio žurke u stanu i ništa mi nije smetalo
Sad kako to više ne radim, bogami mi smeta kad neko pušta muziku iza 12-1 sat noću. Pokušavam da se suzdržim i za sada uspevam, ali nije mi uopšte prijatno.
A da se neko drao do 6 ujutru, definitivno bi izgubio živce (pogotovo od kad imam malo dete)
[ Kovacevic Vladimir @ 04.05.2010. 12:29 ] @
@Isak666
O.K.
U pravu si.
Samo sam se "ubacio" u Temu sa muzikantskom tegobom i primedbom o učestalom, primećenom maniru nervoznog komšije.
I ranije je bilo preglasne muzike, male dece, odlaska na posao...
Sama muzika se deformisala i zahteva efekat "glasnog slušanja"...ali su ljudi nekako bili drugačiji...nisu bili toliko razdražljivi...
Razumete o čemu se, zapravo, radi
Pozdrav
[ Java Beograd @ 04.05.2010. 12:31 ] @
Citat:
Isak666: Zar to sto su komsije izdrzale do 6 ujutru nije vec tolerancija?
Slažem se, kao što se slažem i sa onim koji je u svom postu naveo da za veselje i bančenje do kasno u noć postoje kafane, a za stanovanje postoje stanovi. Ali, ajd' da ne buemo cepidlake, Srbi smo !
Ako govorimo o slavlju u stambenom objektu onda:
- do ponoći đene-đene.
- do 02:00 - puna kapa. Vreme je za razlaz.
- do 03:00 - preterao si komšija !
preko 03:01 - zovem muriju. Pa imam i ja dušu ! Šta je inače granica ? Cela noć ? Dve noći zaredom ? Tri noći ?
[ Isak666 @ 04.05.2010. 13:18 ] @
@Vladimir
Mozda je "nervozni komsija" sa razlogom u to evoluirao? ;)
Mozda pre nije moglo da se u svakom ulazu u zgradu otvori kafana ili je radno vreme bilo drugacije? Ne znam tacno, ne secam se bas tog perioda.
Znam samo da u Stutgartu radno vreme kafana/restorana/kafea koji nisu u samom centru grada ne prelazi 22 ili 24h, dok na Podbari u NS sam imao kafanu ispod same zgrade iz koje je trestala muzika dok poslednja pijanica se ne iskotrlja napolje.
@Java
Upravo.
Moj prag je 02h, ako je neki party. Mada, nije mi isto da li ce komsija doci i reci - Hej, slavim rodjendan, diplomski, nemampojmasta i bicemo glasniji i ako neki likovi malo malo pa prave kucne zurke.
Neke proslave su retke i vredne, pa mogu biti i tolerantniji od 02h, ali za neke i manje.
Ali, generalno se slazem da je stan za stanovanje, a kafe za slavlje.
[ Pirossi @ 04.05.2010. 15:36 ] @
meni nikada nije smetalo slavlje, čak i falš-pevanje me više nasmeje nego razjedi.
ionako se uspavljujem sa slušalicama, uz muziku.
naravno, razumem i one kojima to smeta.
ono što nikako ne razumem je što komšija ne ume lepo da zamoli čoveka da se stiša nego odmah pretnje i zvanje murije.
lepa reč otvara gvozdena vrata.
[ Flo33 @ 04.05.2010. 15:57 ] @
Citat:
ono što nikako ne razumem je što komšija ne ume lepo da zamoli čoveka da se stiša nego odmah pretnje i zvanje murije.
A da li je veseli komšija otišao i rekao ovom drugom, ''e komšo, slavim nešto, jel ti ok, bićemo do 6 ujutru?''
Mislim da je to pravilan redosled događaja.
Kao što je neko pametan dao dozvolu fkn Expo-u da pravi žurke 2 puta sedmično, a zvučnici su mnogo jači od kompijuterskih. Prve zgrade na 50 metara, cirka 10k ljudi mora da ih sluša. Neću da pominjem parking što nisu napravili.
Ili čuvena Strahinjića Bana.. Ja se divim ljudima koji tamo žive, a do sada nisu letele bombe, zolje itd
[ Pirossi @ 04.05.2010. 16:19 ] @
Citat:
Flo33: A da li je veseli komšija otišao i rekao ovom drugom, ''e komšo, slavim nešto, jel ti ok, bićemo do 6 ujutru?''
Mislim da je to pravilan redosled događaja.
Kao što je neko pametan dao dozvolu fkn Expo-u da pravi žurke 2 puta sedmično, a zvučnici su mnogo jači od kompijuterskih. Prve zgrade na 50 metara, cirka 10k ljudi mora da ih sluša. Neću da pominjem parking što nisu napravili.
Ili čuvena Strahinjića Bana.. Ja se divim ljudima koji tamo žive, a do sada nisu letele bombe, zolje itd
u pravu si i to.
prethodna najava.
jedne nove godine, znajući da komšija iznad ima malu bebu, otišao sam i najavio sedeljku za novu godinu u svom stanu uz muziku sa računara.
nakon dočeka otišao do komšije sa tanjirom kolača da pitam kakvi smo bili, on se čovek oduševio kaže "ma nismo vas ni čuli, ja mislio da vas zovem da slobodno pojačate".
[ Yoba @ 04.05.2010. 16:23 ] @
Nervoznim komsijama ce biti samo jos gore.
Iz price, sa lickom koji ima kafanicu, saznajem da je promet prilichno opao posle novog zbosa, po kome je snizena granica sa 0.5 na 0.3.
Na zalost, iz raznih razloga, od tog "cuvenog" Bg prvoda, sve manje i manje ostaje....a mzoda je i kriza, pa prodje :-)
[ mddimi @ 31.05.2010. 19:14 ] @
Sto se tice obavestavanja komsija, sta kada zivite u naselju, dakle u kuci, gde ima mnoooogo kuca oko vas, koga obavestiti, ili od ranog jutra pa redom. Meni je policija stigla 29. na 30. decembar u 00:07. Moja devojka je pravila rodjendan, a to je bila jedina zurka koju smo pravili u poslednjih godinu ili cak i vise dana. Bili su fini i sve u redu, dok mi nije pre neki dan stigao poziv za sudiju. I eto bice par hiljada...
Mene zanima kolika buka i do koliko sati je dozvoljena a da policija nema prava da intervenise. Dakle do koliko sati smes da pustas muziku radnim danom a do koliko vikendom. I kako funkcionise ono da ja sam prijavim policiji da pravim zurku. Jel tad oni odredjuju vreme ili kako?
[ Odin D. @ 31.05.2010. 22:45 ] @
Citat:
mddimi:Mene zanima kolika buka i do koliko sati je dozvoljena a da policija nema prava da intervenise. Dakle do koliko sati smes da pustas muziku radnim danom a do koliko vikendom.
Zasto te to uopste interesuje?
Tvojim komsijama buka i tvoja muzika moze da smeta i u podne i u 9 uvece. Prvo podji od sebe da li bi ti volio da po citav dan cujes zvuke iz komsiluka koji ti se ne svidjaju... dok doruckujes, dok rucas, dok pricas, dok citas, dok radis, dok slusas svoj radio.... bez obzira sto su "dozvoljene jacine".
Zasto bi maltretirao ljude oko sebe cak i u granici u kojoj ti zakon dozvoljava?
[ mddimi @ 01.06.2010. 01:32 ] @
Ok, svasta moze coveku da smeta ali postoje i neke zagarantovane slobode, a ti ako nemas odgovor ili ne zelis da ga das, produzi dalje, forumi su postali gomila nepotrebnih informacija u odgovorima na konkretna pitanja koja su ljudi postavljali, zbog takvih koji nemaju odgovor ali ajde da udju u raspravu. Ako moras da znas, nemam nameru ikoga da maltretiram, i ta jedna zurka bila je izuzetak koji se zavrsio par minuta posle ponoci a sve u reziji coveka koji je pokusao da u moje dvoriste instalira drvenu banderu od sest metara i koji mi je, na sta sve ukazuje, bezuspesno pokusao da otruje psa. Ali ja ne pokusavam da ga maltretiram vec da u izuzetnim prilikama, kao sto je moja predstojeca proslava rodjendana, izbegnem placanje nekoliko hiljada. Ja nisam zvao policiju ni kada je muzika trestala u cetiri ujutru a ja bio usred ispitnog roka, jer pored svega postoji nesto sto se zove dobrosusedski odnosi.
[ anakin14 @ 01.06.2010. 01:36 ] @
Citat:
Odin D.: Zasto te to uopste interesuje?
Tvojim komsijama buka i tvoja muzika moze da smeta i u podne i u 9 uvece. Prvo podji od sebe da li bi ti volio da po citav dan cujes zvuke iz komsiluka koji ti se ne svidjaju... dok doruckujes, dok rucas, dok pricas, dok citas, dok radis, dok slusas svoj radio.... bez obzira sto su "dozvoljene jacine".
Zasto bi maltretirao ljude oko sebe cak i u granici u kojoj ti zakon dozvoljava?
cekaj bre, ako mi zakon dozvoljava to onda nije maltertiranje, a ti ako hoces tisinu odseli se na periferiju. Znaci ja sam 5 godina sa bendom vezbao u mom podrumu po ceo dan, imalo je mnogih baksuza kojima je smetalo, ali moje dvoriste moja sloboda, dolazila je milicija ali buka nije bila znacajna i u kasnim satima nego ona cisto toliko da ti smeta u komsiluku, tako da nisu mogli nista,jbg, svako u svom dvoristu ima pravo da radi sta hoce. Mozda neko ne voli udarce loptom u komiskom dvoristu kada se deca igraju? Takvi ljudi stvarno treba da idu u sumu da zive, grad je nesto drugo. Evo recimo, dosta buke ima u mom komsiluku, nekad i zasmeta, ali dovoljno sam normalan da shvatim da ljudi mogu da rade sta hoce u svojim posedima.
[ Wi-Fi @ 01.06.2010. 02:07 ] @
@ mddimi: Do 12h (00:00) mozes da pravis sta hoces. Po zgradama je kao od 10, 11h (22, 23h) kucni red, ali panduri tolerisu do 12
[ djolep @ 01.06.2010. 09:28 ] @
Panduri ce mozda tolerisati ako pozove samo jedan covek. Ako ih pozove i pozali se vise ljudi bice mnogo manje tolerantni. Takodje, ako ih pozove neko ko je uporan i insistira na svojim pravima ( i recimo trazi sluzbeni broj, ime i prezime i sl.) bice mnogo manje tolerantni.
Citat:
cekaj bre, ako mi zakon dozvoljava to onda nije maltertiranje
Zakon ti to ne dozvoljava, nego ti koristis (zloupotrebljavas) toleranciju i/ili nekompetenciju pandura i komsija. Da je neko bio uporan ti bi zavrsio na sudu i to bi te kostalo.
Citat:
a ti ako hoces tisinu odseli se na periferiju
Jasno ti je da zakon ne poznaje ovakve kvalifikacije. To je nasilnicka pozicija.
Citat:
da ljudi mogu da rade sta hoce u svojim posedima
Gresis. Ljudi nemaju pravo da ometaju druge ljude.
Svako od nas moze da navede pregrst primera gde se ovo ne postuje, ali, veruj mi, samo tamo gde se neko nije ozbiljno potrudio da zastiti svoja prava. Ako zavrsis na sudu neces imati nikakve sanse.
Srecom po jedne, a nesrecom po druge povlacenje po sudu traje i kosta novca i zivaca pa to ide kako ide.
Citat:
Mene zanima kolika buka i do koliko sati je dozvoljena a da policija nema prava da intervenise. Dakle do koliko sati smes da pustas muziku radnim danom a do koliko vikendom.
Zakon o stanovanju
Clan 3.
Stanom, u smislu ovog zakona, smatra se jedna ili više prostorija namenjenih i podobnih za
stanovanje, koje, po pravilu, cine jednu gradevinsku celinu i imaju zaseban ulaz.
Clan 6.
Stambene zgrade i stanovi koriste se u skladu sa njihovom namenom.
Izuzetno, u delu stana može se obavljati poslovna delatnost, na nacin kojim se ne ugrožava
bezbednost zgrade i gradana, ne nanosi šteta zgradi i ne ometaju drugi korisnici u mirnom korišcenju
stanova.
Opštinama se poverava da propisuju kucni red u stambenim zgradama na svojoj teritoriji.
Odluka o kucnom redu u stambenim zgradama (Beograd)
Član 22.
Pri korišćenju stana i zajedničkih prostorija u zgradi zabranjeno je vikom, bukom, trčanjem, skakanjem, igranjem loptom i sličnim postupcima ometati druge stanare u mirnom korišćenju stana.
Korišćenje raznih mašina i uređaja, muzičkih aparata, radio i televizijskog prijemnika, kao i sviranje i pevanje u stanu, odnosno zgradi nije dozvoljeno u vreme od 13.00 do 17.00 časova i od 22.00 do 05.00 časova. Stanari se u pomenutom vremenu moraju ponašati na način koji obezbeđuje potpuni mir i tišinu u zgradi (vreme odmora).
Pravilnik o dozvoljenom nivou buke u životnoj sredini
Član 1.
Ovim pravilnikom propisuju se dozvoljeni nivo buke u sredini u kojoj čovek boravi, metode merenja buke, bliži uslovi koje moraju da ispune stručne organizacije za merenje buke i sadržaj isprave za izvore buke koji se stavljaju u promet.
Član 2.
Najviši dozvoljeni nivo buke u sredini u kojoj čovek boravi (u daljem tekstu:
dozvoljeni nivo buke) izražen A - ponderisanim nivoom u dB (A), iznosi:
Dozvoljen nivo buke u dB (A)
SREDINA U KOJOJ ČOVEK BORAVI Danju Noću
u stambenoj zgradi (boravišne prostorije)
pri zatvorenim prozorima:
a) iz izvora buke u zgradi ----------- 35 30
b) iz izvora buke izvan zgrade------- 40 35
[Ovu poruku je menjao djolep dana 01.06.2010. u 13:18 GMT+1]
[ cozmo_im @ 01.06.2010. 09:43 ] @
Kao predsednik kucnog saveta imam jedan savet:
Kada slavite nesto i ocekujete veci broj ljudi i znate da ce biti muzike u buke, lepo se dogovorite sa stanarima i skupstinom stanara - uljudno pitajte da li bi ste mogli da taj i taj dan od toliko do toliko casova napravite proslavu i, usput, pozovite ih da vam se pridruze u slavlju.
Ne verujem da ce biti problem. Ali ako bude, imajte i razumevanja, vase komsije su mozda stari ljudi, mozda imaju malu decu... i slicno.
[ Mbit @ 30.06.2010. 01:11 ] @
A šta raditi, kada je ovakav slučaj.
Imate porodicu u zgradi koja se ponaša kao da žive u šumi, i najmanje na 5km nema žive duše, a okruženi su sa još 50 stanova, posvađaju (pobiju) između sebe pa zovu policiju, bezbrojne prekršajne prijave (poslednjih 30 godina) izlasci policije, jedno vreme policija nije ni dolazila, već ih pozovu telefonom da sami dođu do stanice, da oni ne bi dolazili, stanica policije je na 50 metara.
I šta, ništa, nedelja dve prođu i opet po starom, na sred zatvorenog dvorišta zgrade, nelegalna radionica za popravku krševa od automobila, turiranja tih krševa (sa auspusima kao cediljka), noćna "muzika" (ej da je to muzika pa i da slušaš, nego nigde u životu nisam čuo nešto slično, nekakvo šargijanje ne znam ni kako to da nazovem). Uključuju isključuju struju po hodniku, pumpu za vodu, čačkaju strujomere, pazi vrh, morali smo iseći struju u podrumu, pošto je lik shvatio da mu je najjeftinije da se greje na struju koju svi plaćamo, naravno oni ne plaćaju (pošto žive u prizemlju, kažu njima ne treba ni pumpa ni osvetljenje)
Moram priznati da su 80-tih policajci bili mnogo, mnogo odlučniji u tom smislu, ako par lica u isto vreme pozove ili u periodu od nedelju dana, bilo je paprike kod njih u stanu tada, i bili su mirni par meseci.
Dugo nisam živeo u tom stanu i prošle godine se vratih (pih al se obradovah), nisam mogao da shvatim da se sve promenilo samo su oni ostali isti.
Bilo kakav normalan razgovor pretvara se u adrenalinom nabijen konflikt, iz kojeg može svašta da ispadne, pa bolje ni ne razgovarati.
nego kakva je kaznena politika u tom smislu, kakvi dokazni materijali se uvažavaju , fotografije, vdeo zapisi, grupna izjava stanara ili mora policija svaki put da pravi zapisinik.
evo dok ovo pišem trese to neko "šargijanje" ne znam kako to da nazovem, to nije muzika.
[ Hadžihalef @ 30.06.2010. 07:48 ] @
Klin se klinom izbija...
Mani se pokušaja korišćenja institucionalizovanih fora i fazona...
...nema 'leba od toga.
[ Mbit @ 30.06.2010. 20:39 ] @
nije to rešenje, jer taj klin sa takvim likovima samo jednom zabadaš do kraja, da parafraziram (Da pobijem g**** i gotova stvar).
Po džepu će najviše da ih boli, u to sam 100% siguran, zato i pitah za savet.
[ Horvat @ 30.06.2010. 20:46 ] @
friziraj mu brojilo da mu malo vise zaracunaju struju ;) (ovo je sala)
cimaj pandure stalno cim prodje minut nakon sto pocne ono "tiho doba" u zgradi (nisam siguran koje je to vreme) ako pravi bilo kakvu buku (a nije renoviranje koje vam je najavio)
za radionicu malo "domisljatosti", promenite mu bravu dok nije kuci (ili jos bolje,zavarite vrata) ;)
naravno, sve to "tiho", da vas slucajno ne bi primetio
mozes ti njega terati na sudu...al dok stignes do suda...
[ dejan s @ 30.06.2010. 23:57 ] @
Posle pročitane cele teme, želim samo da kažem da sam veoma srećan što živim u kući :D
Carry on :P
[ Onaj @ 01.07.2010. 00:13 ] @
Nije ni u kuci lako kad imas lud komsiluk..
[ Vole Domu @ 01.07.2010. 10:35 ] @
a mene zanima kakvu je buku onaj ortak pravio kad je prosio zenu pa mu je komsija zvao muriju?:D
[ Mbit @ 01.07.2010. 14:16 ] @
poslednje gde sam živeo bila je kuća, komšija pored ima metalsko-prerađivačku firmu, nije uopšte bilo prijatno, ali nikada nisam ni pomislio da se žalim ili nešto drugo, svi se trude da na najbolji način žive i sa tim nemam problema, pogotovo što je radno vreme bilo uvek do 15h.
U poslednjih 15-tak godina sigurno sam promenio 10-tak stanova, i nigde nema takvih likova kao ovde. Bude žurki, slavlja i sl, uglavnom najavljenih, a i kada nisu najavljene nikada nije bilo lumperaja iz obesti i nikada na redovnoj bazi, već ponekad desi se, i to ne smeta. Jer mora se uvažiti i pravo drugoga, ali kada samo jedan pravi svu galamu non-stop a svi drugi trpe, to je katastrofa.
mene interesuju lekovi pravne struke, protiv ovakvih "ljudi".
[ Bata @ 01.07.2010. 15:10 ] @
Citat:
Vole Domu: a mene zanima kakvu je buku onaj ortak pravio kad je prosio zenu pa mu je komsija zvao muriju?:D
a xa xa xa xa evo teme za mene )
Ja imam problem sa podstanarima iznad mene. Vec godinu i po dana teraju mak na konac. Kod njih je muzika non-stop. Zive majka, cerka i sin i svi po malo pustaju muziku. Taman jedan ode, evo drugi dodje.
Ludovali su oni i posle 22h dok nisam stavila obavestenje o kucnom redu na oglasnoj tabli, tako su se malo primirili nocu ali i dalje pustaju muziku od koje ne moze da se spava, ali nije bas i da zovem pandure za to.
Jednom mi je puk'o film i ja ih pozvala, bilo je oko 19h uvece. Ja ispit imala za dva dana, a klinka gore ludovala ceoooooo dan, od 13h do 19h, mozak mi je probila.
Poceo meni onaj u centrali kao: ne mozemo mi nista nije 22h. Ja mu izdeklamovala clan 22, on kad je video da baratam sa zakonom poslao patrolu i opomenuli ih. Od tog dana gospodža gore nosi klompe, a nemaju tepihe, do 01-02h nocu ne spava, a ja ustajem u 6h skoro svako jutro. Tera inat.
Klinci od tada luduju non-stop preko dana, trese mi se stan od njihovih basova. I kako sad da zovem pandure, ima opet da mi se smeju tamo. Za njih ne postoji ni kucni red od 13-17h.
Kaze mi matora: Pa decaaaa su toooo, ne moguuuu bas sve da im zabranim. Pa na meni su nasli da odrastaju, cccc. Raspustena banda.
[ Isak666 @ 03.10.2010. 18:33 ] @
Onda mozes svojim komsijama koji se teze privikavaju na stanovanje u gradu (nekima je to generacijski problem) kupiti za Novu Godinu ovako nesto -
Lepi se za stolice u glavnom, da ne grebu parket i da ne prave buku prilikom povlacenja, a moze se lepiti i na kopite ili klompe sabana koji zive iznad tebe :D
[ mima140186 @ 03.10.2010. 18:46 ] @
Znam za ovo. Oni imaju one skolske stolice, drvene, sto mozak probijaju kad se vuku po podu. Rekla im moja mama da su previse bucni, a ova njoj: Pa vama sve smeta. Inace sam skoro saznala da su iz nekog sela iz Vojvodine dosli.
Jednostavno ljudi su takvi da sa njim sto vise pricas to ce oni vise terati inat.
Jedva cekam dan kad ce se odseliti. Opomenula sam ih ja, pa njihova gazdarica, pa predsednik kucnog saveta, pa panduri i nista, kao da pricamo u prazno.
Kad li ce ova komunalna policija da pocne sa radom, svaki dan cu ih zvati.
[ etjen @ 03.10.2010. 20:03 ] @
samo dosađuj gazdarici, tj. vlasnici stana. Na kraju će im dati otkaz i uzeće druge.
Stanodavci nikako ne vole kad im se komšiluk žali na stanare.
[ mima140186 @ 03.10.2010. 20:18 ] @
Veruj mi da ovu bas zabole sa stan i za to sto oni meni divljaju. Vise puta im je rekla za tu muziku i ciganmalu sto prave i teraju po svome.
Verujem da joj duguju pare za stan pa zato im ne daje otkaz. S obzirom da majka od ovo dvoje ne radi nigde, nego ide po kucama i frizira. Ipak je 250€ + računi mnogo za nju samu.
A tek da ne pricam kakve gluposti po zgradi pravi mala, praziluk bacala po brisacima, pisala po zgradi, namazala karmin pa ljubila zidove, lomila sanduce komsiji...
[ Isak666 @ 03.10.2010. 20:44 ] @
Je l' to neko krsno dete kad lomi sanducad?
[ mima140186 @ 03.10.2010. 20:56 ] @
Ma kepec mali, ja sa mojih 180cm mogu u zubima da nosim i nju i njenu majku. Kako zna nekad da me iznervira, odrobijala bih je.
Za ucenje sam kupila tampone, al izgleda da moram non-stop da ih nosim.
Zna klinka da dovuce drustvo, i da trce po celom stanu sa stiklama :) uz odvrnutu Seku Aleksic i pokojnu Kseniju Pajcin :)
[ 3way @ 03.10.2010. 21:05 ] @
Pocni da ostavljas djubre ispred njihovih vrata.
[ mima140186 @ 03.10.2010. 21:13 ] @
Ma nema vajde od toga, teraće inat sa klompama, pa opet sa muzikom, pa će i meni da slomi sanduče možda.
To je polupismen narod koje je BG video samo na slici pre no što je došao ovamo.
Počeću svako jutro da lupam čekićem u cev od radijatora, imam celu zgradu da budim a i njih ponajviše. Kad zna da orgija do 02h noću, u 6h će na noge lagane :D
[ 3way @ 03.10.2010. 21:18 ] @
Onda ostavi vise djubreta.
Zapali vatromet, bacaj petarde.
Ustani u 5 ujutro i seci metal.
Skupi 10 ortaka pa zvoni na vrata u 3 ujutru zbog glasne muzike.
Pustaj klasicnu muziku najglasnije sto mozes.
Ovo poslednje ubija dosta gamadi.
Na kraju krajeva, tuzi onoga ko je vlasnik stana...Mada, od te tuzbe verovatno nece biti nista, tako da ti ostaje da taj problem resis na silu...
[ mima140186 @ 03.10.2010. 21:30 ] @
Ostavim ja njoj djubre, ona meni samo vrati kad krene u prodavnicu. Nije resenje.
Najbolje je ovo lupanje u 5h (tad mogu prestaje kućni red).
Puštala ja crnogorske pesme, tj gusle ništa to njima nije smetalo :)
Jednostavno su debili od porodice.
Od tuzbe nemam vajde, niti imam vremena da se vucem po nasim sudovima.
Cekam da slave rodjendan, pa da pozovem pandure i da im napisu prijavu. Plate kaznu, udari ih po džepu pa ce se valjda smiriti.
[ 3way @ 03.10.2010. 21:35 ] @
Citat:
mima140186: Ostavim ja njoj djubre, ona meni samo vrati kad krene u prodavnicu. Nije resenje.
Znaci imas posla sa iskusnima :)
Citat:
mima140186:
Puštala ja crnogorske pesme, tj gusle ništa to njima nije smetalo :)
Jerbes to.
Pusti ovo:
[ mima140186 @ 03.10.2010. 21:43 ] @
Nisu iskusni, nego bezobrazni i nevaspitani, danas je najlakše biti takav.
Odvrnula bih ja to u 03h i počela da lupam po kući, ali imam ljude ispod mene koji su divni i ne želim da ih budim. Mada kad budu otputovali eto rešenja, jedna pesma dovoljna da ih probudi a taman da mi ne banu panduri na vrata :D
[ Zeleni zub @ 03.10.2010. 21:58 ] @
A Hilti, pa zrtvuj neki cosak blize plafonu i ujutru u 5 u kratkim intervalima kad krenes da zvrjis...
Ne moras da pritiskas jako, cisto da ne izbijes kod njih
[ 3way @ 03.10.2010. 22:02 ] @
Ja sma bio u slicnim situacijama i dok god nisam primenio 'skroz' silu stoka se nije naucila pameti...
Kakvo zvanje policije i tuzbe...to je za babe koje nemaju sta da rade...
[ mima140186 @ 03.10.2010. 22:04 ] @
Cev od radijatora je najbolja, taman tik uz krevet gde spava matora. Jednu noc sam lupala i komsinica do mene je cula. Sto znaci, zvoni cela zgrada a ne samo njihov stan. Ćeraćemo se pa da vidimo ko će duže :)
[ Kovacevic Vladimir @ 03.10.2010. 22:31 ] @
Tu, na žalost, nema načina da se dovedu takvi ljudi u red.
Imao sam iznad stana istu situaciju, otišli jedni, došli još gori!
Šta god se probalo, ništa nije dalo rezultat, jer oni uopšte ne osećaju, niti shvataju o čemu je, zapravo, reč.
Čak i svakodnevne konfliktne situacije, povišeni tonovi, svađe, pretnje...su za njih normalna komunikacija (malo da im bude dinamičniji dan), a okolinu dovode do nervnog sloma.
Imam 400 W razglas u stanu, pa sam raznu muziku (njima nepoznatu), "napanjio" da se prozori tresli...i otišao od kuće.
Ali, otišli i oni
Ostali u zgradi su se žalili okolo na mene, neki šaputali: eno ga muzičar puk'o...!
Ništa nije efikasno, jer takvi ljudi pored netolerancije, još dodatno ignorišu svaku primedbu, jer su "u prolazu", kao podstanari.
Jedino, što može imati nekakav uticaj je, naći nekoga iz Policije (poznanika) ili neke inspekcije i pripretiti tužbom/prijavom za bespravan rad, uništavanje imovine u zgradi i izdavanje stana (neplaćenog poreza na prihod od kirije)...
ili, uz tampone za uši, popiti neki sedativ (nekad pomaže i pivo).
Pozdrav
[ a1200 @ 03.10.2010. 23:36 ] @
Pazi 'vako
Ovo je jedna neverovatna prica koju sam cuo... Dakle, lik je imao zasticenog stanara (stanarsko pravo) u stanu iznad svog, koji je useljen posle WWII i koji nije hteo da ode iz tog stana, iako su mu nudjene pare, alternativa itd... Zatim je u momentu ludila, razbio zid u svom kupatilu, dosao do kanalizacione vertikale, isekao cev i zapushio je .
Moz' misliti iznenadjenja iznad, kad gov*a vishe nisu odlazila
...
Ne znam, ali tako nesto... recimo prepravljana cev sa zglobom koju mozes da zapushis po potrebi... pa onda nek' se misle i vlasnik stana, i stanari, kad ne mogu da koriste mokri cvor i kad moraju da obavljaju "ono" u kofu
Cilj je da se oni nerviraju, zovu inspekciju itd... a ti se ladis, pravis mutav
[ Nedeljko @ 04.10.2010. 00:06 ] @
Nekada sam stanovao u stanu blizu koga je bila jedna siromašna ciganska poodica. Kad god bi došao Đurđevdan, tri dana je sve pucalo od njihove muzike. Niko iz nekoliko zgrada nije mogao da spava od njih. Zvanje policije nije pomagalo. Utišali bi muziku dok milicija ne zamakne iza ugla i opet pojačali. Niko im ništa nije mogao.
[ HeYoo @ 04.10.2010. 00:59 ] @
hehe.. mnogo jako
Mogla bi se snimiti neka komedija po ovim borbama "beogradjani" vs "oni koji su beograd videli samo na slikama"
Ne znam odakle "beogradjanima" ideja da je njihov grad bilo kakvo merilo za kulturno ponasanje. Vecina vojvodjanskih mesta je pitomije i kulturnije od 90% Beograda tako da te prozivke nisu realno na mestu, a na stranu sto se takve izjave granice sa fasistickim nacinom razmisljanja.
Svi vi koji zivite u gusto naseljenim betonskim zdanjima morate biti svesni da na 100 normalnih dodje 5 budala pa je verovatnoca da budete komsija s jenom od budala dosta velika zbog pomenute gustine. Ne samo sto se budala ponasa shodno svojoj prirodi vec izgleda i prenosi glupost na neke od nazovi normalnih pa se gadjate po stepenistu smecem.. jedni drugima lomite sanducice.. itd bas onako beogradski :D
[ flighter_022 @ 04.10.2010. 01:52 ] @
Dovoljno je divljacima pokidati plombu na strujomeru i dojaviti elektrodistribuciji. Takve najvise vole.
[ mima140186 @ 04.10.2010. 09:08 ] @
Ma nema vajde od nasilja. Ako je neko polupismen i nevaspitan nikoga ne moze prevaspitati bez on sam da se popravi. Imam podstanare ispod mene, isto su ljudi iz unutrasnjosti. Predivni stanari, sta reci kad su tu vec 8 godina, u jednoj zgradi. Pored mene zive Kosovari, ni to nisu ljudi.
Zavrnula bih joj ja vodu od mene ali je ventil u prizemlju, zapusila bih i cev da mogu da doprem do nje....
Previse vremena moram da utrosim na njih i na teranje inata, a imam pametnija posla u zivotu.
Mozda cu jedno jutro oko 03-04h kad zavrsim sa ucenjem da joj zvonim na vrata, stavim cackalicu i odem.
Ne znam vise, koliko su bezobrazni iritira me svaki zvuk koji dopire odozgo.
[ mima140186 @ 04.10.2010. 09:12 ] @
Citat:
HeYoo: hehe.. mnogo jako
Mogla bi se snimiti neka komedija po ovim borbama "beogradjani" vs "oni koji su beograd videli samo na slikama"
Ne znam odakle "beogradjanima" ideja da je njihov grad bilo kakvo merilo za kulturno ponasanje. Vecina vojvodjanskih mesta je pitomije i kulturnije od 90% Beograda tako da te prozivke nisu realno na mestu, a na stranu sto se takve izjave granice sa fasistickim nacinom razmisljanja.
Svi vi koji zivite u gusto naseljenim betonskim zdanjima morate biti svesni da na 100 normalnih dodje 5 budala pa je verovatnoca da budete komsija s jenom od budala dosta velika zbog pomenute gustine. Ne samo sto se budala ponasa shodno svojoj prirodi vec izgleda i prenosi glupost na neke od nazovi normalnih pa se gadjate po stepenistu smecem.. jedni drugima lomite sanducice.. itd bas onako beogradski :D
Ako se neko osetio prozvanim, zalim.
Komsinica je dosla iz unutrasnjosti. Vec dve godine za redom pece paprike ispred zgrade!!!
Iz iskustva a gledajuci i sebe i druge, postoji veliki jaz izmedju pravih Beogradjana i dosljaka. Cast izuzecima kojih je jakoooo malo.
[ djole_za @ 04.10.2010. 13:47 ] @
moj omiljeni fenomen: "pravi beogradjanin" :D
[ etjen @ 04.10.2010. 14:32 ] @
ma, samo sila od komšije spašava.
Verujem da ima takvih ljudi kojima je nemoguće dokazati, ali sam ja utiska da ne bih mogao baš tek-tako to da podnesem.
Na kraju bih pukao i jbo bi im sve po spisku, pa bi se već nešto sredilo.
Pogotovo od kad imam malo dete. Prag tolerancije na bezobrazluk mi se veoma smanjio
[ DaliborP @ 04.10.2010. 15:11 ] @
Citat:
mima140186:Iz iskustva a gledajuci i sebe i druge, postoji veliki jaz izmedju pravih Beogradjana i dosljaka. Cast izuzecima kojih je jakoooo malo.
Kakva analogija. I "pravim" Beogradjanima su roditelji ili njihovi roditelji u 90% sanse bili dosljaci, ko su onda ti pravi?
To o cemu ti pricas a ne znas da kazes je da postoje civilizovani i necivilizovani ljudi, mesto rodjenja ili porekla je potpuno nebitno. Nazalost necivilizovanih ima podjednako u Beogradu i van njega, nema to nikakve veze sa mestom rodjenja.
Drugi problem je sto mislis da si urbana a ustvari razmisljas kao provincijalka razvrstavajuci ljude na takav nacin.
[ mima140186 @ 04.10.2010. 15:12 ] @
Meni se prag tolerancije smanjio od kad studiram po Bolonji, tamo me **bu i spreda i otpozadi svaki dan, tako da kad dodjem kuci treba mi koliko-toliko mir.
Meni je danas pukao film pa sam joj otisla gore i zvonila do besvesti. Nije htela da mi otvori. Slomila sam joj zvono, koje uzgred jedva je i onakvo stajalo.
Klinka je odmah pozvala kevu, keva gazdaricu, gazdarica mene, i to po prvi put od kako su se uselili i od kako se ja zalim.
Pocela gazdarica mene da kinji, kako ce da zove policiju da ja moram da platim ostecenu imovinu bla bla bla. Tu sam pustila jezicinu i sve joj rekla sta rade, pola od toga nije znala a pola su joj napunili glavu da nista nije tacno, da sam ja luda i da izmisljam, cak je umesala da su stanari stalni to potvrdili.
Eto ispado' ja luda i blesava. Sad kad pocnem da burgijam u 5h ujutru videcemo ko je lud, grrrr. Ne moze covek da ima miran zivot ni u svom stanu, ccc
[ mima140186 @ 04.10.2010. 15:18 ] @
Citat:
DaliborP: Kakva analogija. I "pravim" Beogradjanima su roditelji ili njihovi roditelji u 90% sanse bili dosljaci, ko su onda ti pravi?
To o cemu ti pricas a ne znas da kazes je da postoje civilizovani i necivilizovani ljudi, mesto rodjenja ili porekla je potpuno nebitno. Nazalost necivilizovanih ima podjednako u Beogradu i van njega, nema to nikakve veze sa mestom rodjenja.
Drugi problem je sto mislis da si urbana a ustvari razmisljas kao provincijalka razvrstavajuci ljude na takav nacin.
Moji su dosli pocetkom 50ih u BG, i majka i otac su ziveli u zgradama gde je postojao nastojnik na ulazu koji je kontrolisao celu zgradu i sprovodio kucni red.
Nije smelo da se pisne od 13-17h.
Ziveli su u doba kad su zene nosile bele rukavice i muskarci ustupali mesto zenama u tramvaju.... danas se biju za mesto u gsp, bez pardona.
Baba mi je iz Pariza dosla u BG. Kako se u Francuskoj zivelo 30ih godina mi necemo doziveti ovde ni za 50.
Prema tome o kulturi zivljenja u gradu dosta znam.
Ljudi sa sela u vise slucajeva ne mogu da shvate da neke stare navike moraju da zaborave kad dodju u grad da zive, u 99% slucajeva je tako.
zato ce uvek postojati jaz izmedju nas
sorry ako si se nasao prozvanim
KAD SI U RIMU PONASAJ SE KAO RIMLJANIN
kad si u Beogradu, ponasaj se kao Beogradjanin
[ DaliborP @ 04.10.2010. 15:29 ] @
Citat:
mima140186: kad si u Beogradu, ponasaj se kao Beogradjanin
Bacaj smece kroz prozor i pisaj po ulazima?
[ mima140186 @ 04.10.2010. 15:36 ] @
Ja se ponasam kao Beogradjanka a i svi moji prijatelji iako su nam roditelji dosli pre 60ak godina u Beograd.
Licno znam da kolege sa fakulteta (iz Leskovac, Krusevac, Nis, Pirot, Pozarevac) imaju obicaj da zafljace flasu od 2l piva kroz prozor kad prave zurke???
Pravila sam i ja 18i u kuci, pa nisam druga terala da povraca kroz terasu, nego na moju terasu a ujutru me je cekala kofa sa vodom da perem sve to.
[ Srđan Pavlović @ 04.10.2010. 15:42 ] @
Nije tu poreklo preterano bitno, covek moze biti necivilizovani balvan odakle god da je poreklom. Ili ne biti.
[ djole_za @ 04.10.2010. 15:43 ] @
imam i ja u zgradi jednog takvog "pravog beogradjana" koji je,citiram: "rastao na beogradskoj kaldrmi",pa je onda u skladu sa tim normama i principima "pravih beogradjana" dosao meni na vrata da mi preti kako ce da mi polomi noge palicom,a zatim me i fizicki napao,a sve to zbog toga sto sam HODAO po stanu,sto je doticnom,koji zivi ispod mene smetalo.gospodski,nema sta..
[ etjen @ 04.10.2010. 15:47 ] @
apropo Beograđanina ''pravih'' i ''nepravih''
Činjenica je da je u Beograd došla gomila ljudi posle nesrećnih devedesetih i činjenica je da je pre bilo mnogo kulturnije i usudio bih se reći čistije (u bukvalnom smislu te reči čistije)
Za bilo koji grad ili mesto važi pravilo da se došljaci ne vole i tu nije ništa sporno. Čak je u malim mestima to mnogo izraženije nego u velikim.
I svi koji se tu nađu pogođeni, možda mogu da se zapitaju zbog čega se osećaju pogođenim.
Oni koji su duže na nekom mestu uglavnom poprimaju običaje tog mesta i bitno im je da se u svojoj okolini osećaju prijatno i da se lepo slažu sa komšijama recimo.
A oni koji su tu tek u prolazu ili su tek stigli, nemaju taj osećaj pripadanja i okolinu tretiraju kao ''tuđu''
Uvek ima dobrih i loših ljudi, ali je veći broj pridošlica koji neće voditi računa o mestu trenutnog boravka nego staroseedelaca koji neće voditi računa.
I to je fakat, i odatle i predrasude i potenciranje pojma ''pravi b+Beograđanin'' ili Novosađanin, Subotičanin ili koji god
Ne znam šta je tu sporno i čemu tih iznenađujućih i podsmešljivih komentara na termin ''Beograđanin''
[ djole_za @ 04.10.2010. 15:56 ] @
Citat:
Ne znam šta je tu sporno i čemu tih iznenađujućih i podsmešljivih komentara na termin ''Beograđanin''
ovo
Citat:
Ljudi sa sela u vise slucajeva ne mogu da shvate da neke stare navike moraju da zaborave kad dodju u grad da zive, u 99% slucajeva je tako.
zato ce uvek postojati jaz izmedju nas
srbija se deli na:1)beograd
2)selo
[ etjen @ 04.10.2010. 16:18 ] @
pa dobro, ali to možeš da čuješ isto toliko često i u obrnutom slučaju, kad neko iz grada dođe na selo. Tada ne da se podsmevaju gradskom detetu, nego preteruju...
Samo je prvobitni slučaj češći. Pa se češće uočava.
Inače se ne slažem sa tim da se Srbija deli na Beograd i selo. Nego se najviše priča o tome iz prostog razloga što gomila ljudi iz unutrašnjosti želi da dođe i dolazi u glavni grad.
Verujem da je u svakom gradu-sredini apsolutno ista priča.
Niko apriori ne voli pridošlice
[ HeYoo @ 04.10.2010. 16:47 ] @
haha mima slatko me nasmeja.. da prosti tvoja baba iz Pariza ali ti si ispala seljanka s tim razmisljanjem i u tim nadmetanjima s nekulturnim komsilukom. Tako da se lako ispostavi da bele rukavice i "aristokratsko" poreklo ne moraju da znace nista.
[ DaliborP @ 04.10.2010. 17:09 ] @
Citat:
etjen: Uvek ima dobrih i loših ljudi, ali je veći broj pridošlica koji neće voditi računa o mestu trenutnog boravka nego staroseedelaca koji neće voditi računa.
I to je fakat, i odatle i predrasude i potenciranje pojma ''pravi b+Beograđanin'' ili Novosađanin, Subotičanin ili koji god
Ma sta je fakat, da Beogradjani vode racuna o Beogradu a ostali ne? Hahahaha, koja sprdnja :-)
Ti ocigledno imas poremecen smisao za gradsku kulturu ako smatras da je Beograd bio cist grad pre devedesetih. Grad u kome je normalno ostavljati smece ispred vrata stana, ili ga bacati kroz prozor sa desetog sprata jer te mrzi da sidjes nazvati cistim je potpuno suludo. A to se dogadjalo i pre devedesetih i talasa "dosljaka", sam sam to video i doziveo.
Da nisi i ti vidjao dame u belim rukavicama po ulici?