[ djyova @ 05.05.2010. 08:36 ] @
Primećujem da se sve više ljudi "etiketiraju" zbog ovog ili onog što su uradili ovom ili onom džukcu.

Bez namere da ulazim u problematiku ko je kriv, i da li je prvo džukac napao čoveka, ili je čovek prvo napao džukca, u poslednje vreme će uvek biti optužen čovek! Neki završiše i u zatvoru, neki isplaćaše silne kazne, a životinjama počeše da se kupuju i ortopedska pomagala.

Niti kažem da je trebalo, niti da nije, ali ne mogu da se ne setim jedne priče koju sam gledao na TV-u. Radi se o majci jednog deteta koje je nepokretno, koja živi na ivici bede, koja je pisala svim redom institucijama i tražila pomoć koju nije dobila, da bi na kraju pomoć ipak stigla, ali ne od institucija, već od grupe građana.

Ne mogu a da se ne zapitam onda kakva je ovo zemlja!? Zemlja koja će pomoći životinji, a čoveka prepustiti patnji!

Psu se ne sme uraditi ovo, mački se ne sme uraditi ono, ako uradiš ovo ideš u zatvor, ako uradiš ono plaćaš kaznu...

Zar i hiljade svinja, konja, kokoški, ćurki i raznih drugih životinja nemaju ista prava. Po čemu su psi i mačke rase nad rasama? Pse i mačke niko ne sme da pipne, al zato se retko ko buni kad se servira svinjsko pečenje, kad se jagnje okrene na ražnju, ili kad se na tenane proprže pileći batačići.

I to još te životinje nisu nikoga napale, živele su u očajnim uslovima zbijene po torovima i farmama, maltretirane, mučene, i na kraju brutalno zaklane. Ko je odgovarao za to? Kome je naplaćena kazna? Naravno nikom, jer se te životinje smatraju hranom. Nižom i potlačenom rasom, za razliku od pasa i mačaka koje pripadaju "arijevcima" među životinjama. Rasi nad rasama!

Nekako me sva ta priča oko kućnih ljubimaca i domaćih (prehrambenih) životinja previše podseća na ono kada su crnci bili robovi, a belci njihovi vlasnici. Jedni su imali sva prava, a drugi nikakva!

Baš me zanima da je neko uhvatio nekog džukca, zaklao ga, ispekao na ražnju, i na kraju pojeo, da li bi i tada svi mediji izveštavali o tome i osuđivali tog ko je to uradio!? Da li bi taj ko je to uradio završio u zatvoru ili platio kaznu!?

Da li bi se onda ti isti mediji setili da hiljade domaćih životinja završe na takav način svakog dana!?
[ Java Beograd @ 05.05.2010. 08:55 ] @
Pretpostavljam da će i ova tema da se razvuče, na desetine strana, kao i mnoge do sada. Stoga, da kažem nešto na samom početku: potpuno se slažem sa ovim stavom. Upravo tako i sam razmišljam, a istovremeno mi se gade raznorazne organizacije za dobrobit životinja, koji će zaključiti da je zločin ubiti psa i time spasiti ljudski život !
[ mmix @ 05.05.2010. 08:56 ] @
Stvar je u percepciji. Realno svinja je dokazano pametnija od psa, ali retko ko se igra sa svinjama da to primeti . Daleko od oka, daleko od uma, na tanjiru se vidi samo snicla. Kucice i macice sa druge strane vidis svaki dan, idiotko jurenje za repom i klupkom je slatko, kuce cak ume da nauci sta je gore sta je dole i pomaze ljudima da predju ulicu, te zivotinje su kao zive deo naseg okruzenja i antrpomorfizuju se u glavama ljudi, daju im se ljudske ili cak detinje osobine i samim tim je i zlocin nad njima povezan sa zlocinom nad ljudima.

Mi inace jos i kaskamo sa tim, u UK recimo sad dete ne moze da kupi ribicu u prodavnici zivotinja, samo u pratnji roditelja, da bi roditelj dobio informacije o cuvanju i postao odgovoran za wellbeing te ribice, pa ti vidi
[ Count Zero @ 05.05.2010. 09:03 ] @
Kad je bio onaj film Bejb, opala prodaja svinjetine u zemljama gde je prikazivan samo tako... Posle malo porasla do nastavka.. Pa opala samo malo. Sad je sve OK ;)
Eh, taj Bejb - slatko malo prasence

".. but it's okay to eat fish, cause they don't have any feelings.." (K. Cobain, "Something in the way")
[ mmix @ 05.05.2010. 09:10 ] @
Haha, sad sam se setio scene u restoranu napolju kad je klinac dobio ribu za rucak, pa je na pola puta pitao sta je to i rekli mu riba

"But Nemo is a fish! You monsters, you made me eat NEMO!"

Nista nje pomagalo trauma je ostala zauvek
[ Java Beograd @ 05.05.2010. 09:15 ] @
Kineska poslovica: pas koji laje - nije dobro pečen !
[ Count Zero @ 05.05.2010. 09:21 ] @
[ Java Beograd @ 05.05.2010. 09:22 ] @
Stvarno, nije mi jasno kako su društva za zaštitu životinja uspela da se distanciraju od jaganjaca, jarića, teladi i svih ostalih životinja koja se 'ladno kolju za hranu ?! To je svakako OK. Nož pod grlo. Ali ubiti psa koji redovno kidiše na ljude u ulici ?! Ne ! Nikako. Time postaješ zločinac.

Vezano za temu: često gledam "Animal cop - Phoenix" na Animal Planet. I vazda tu spašavaju neke kerove, konje (na konje su jako osetljivi), mačiće. Ali, jednom su dobili prijavu da se neki lik nehumano odnosi prema svinji (!?) koju je čuvao u dvorištu. Došli, oduzeli mu svinju i odneli je na farmu svinja ! Možeš misliti kakva je lepa budućnost tamo čeka ?!

Pred izlogom mesarnice
Jedno prase život shvata
Gleda redom kobasice
Pa im kaže: "Mama", "Tata"

Lj.Moljac
[ mmix @ 05.05.2010. 09:31 ] @
Vole i oni rebarca
[ djyova @ 05.05.2010. 10:30 ] @
[ nick2 @ 05.05.2010. 10:37 ] @
razlika je sto se svinje i ostale zivuljke te vrste gaje samo zbog toga da se zakolju posle i pojedu, dok je sa psima i mackama druga stvar, mislim ako neko gaji pse sa razlogom da ih jede i kolje, mislim da ga niko ne bi dirao :)
Maltretiranje je vec mnogo gora stvar, zamisli da tebe neko ceo dan sutira, sece prste, iako su oni niza rasa, takav covek koji to moze da uradi zivotinji ne moze biti dobar po drustvo.
bilo pre nekoliko godina da su vukli zivog psa iza kola,,,, to mogu samo bolesni umovi
[ Count Zero @ 05.05.2010. 10:50 ] @
Citat:
mislim ako neko gaji pse sa razlogom da ih jede i kolje, mislim da ga niko ne bi dirao :)

Ma koje, bila bi fešta samo takva. "No hot dogs!!"
Što kaže mmix, sve je stvar percepcije, licemerje naročito.
[ Suns @ 05.05.2010. 10:53 ] @
Za svaku osudu je to što je urađenu psu, mislim da je bolje da ga je ubio nego ovako da se pas muči.

Ono što malo ko zna jeste da je taj psić usvojen pre nedelju dana, a usvojio ga je Boris Tadić, gnušam se toga, veoma ali VEOMA jeftini politički poeni.

P.S. Postoji jedna grupa na fejsu, "Osudimo monstruozni postupak četvorice ljudi, koji su zaklali jagnje i pojeli ga!"
[ djyova @ 05.05.2010. 11:26 ] @
Citat:
nick2: razlika je sto se svinje i ostale zivuljke te vrste gaje samo zbog toga da se zakolju posle i pojedu, dok je sa psima i mackama druga stvar, mislim ako neko gaji pse sa razlogom da ih jede i kolje, mislim da ga niko ne bi dirao :)

Dakle ako prenesemo u svet ljudi to što si ti rekao onda bi moglo ovako da se kaže: "razlika je u tome što se crnci od malena podižu samo zbog toga da kasnije budu robovi, dok je sa belcima druga stvar, mislim ako neko podiže belca sa razlogom da bude rob, mislim da ga niko ne bi dirao".

Kakve veze ima da li si uzgajao za jelo ili nisi? Ni srnu, zeca, fazana, ribu (divljač) ne uzgajaš sa namerom da ih jedeš, pa ipak lovci vrlo rado pripravljaju gulaš od divljači.
[ etjen @ 05.05.2010. 11:33 ] @
pre bih rekao da se osuđuje iživljavanje nad psom. Da je neko ubio psa, a ne odsekao mu 4 šape ili vukao kolima, osude ne bi tek tako bilo.
Postavlja se pitanje ako su ti ljudi u stanju da tako muče životinje čisto iz zadovoljstva, šta onda od njih očekivati u društvu?

Svinje, jagnjad i ostalo što se kolje, kolje se radi hrane, tj, preživljavanja. Tako da to ne može biti nikako isto i nije isto.
[ mmix @ 05.05.2010. 11:41 ] @
kako nema osude. Sad da ti dete izujeda pas na ulici i da izvadis pistolj i ubijes ga ides u tvorza (mislim psa, ne dete ).
[ Java Beograd @ 05.05.2010. 11:44 ] @
Citat:
etjen: Svinje, jagnjad i ostalo što se kolje, kolje se radi hrane, tj, preživljavanja.

Nije valjda da ovo "preživljavanje" zaista misliš ozbiljno. Sumnjam da bi iko u Srbiji umro od gladi bez prasića za NG / Božić. A kad smo kod preživljavanja, znam mnoge jariće i jagnjiće koji neće da prežive Đurđevdan !
[ burex @ 05.05.2010. 11:54 ] @
Citat:
jednom su dobili prijavu da se neki lik nehumano odnosi prema svinji (!?) koju je čuvao u dvorištu. Došli, oduzeli mu svinju i odneli je na farmu svinja ! Možeš misliti kakva je lepa budućnost tamo čeka ?!

Ovo se radi preventivno kako bi se suzbili neprijatni mirisi, buka, zaraze pa i na kraju krajeva kako bi se dozvali pameti ljudi koji su neodgovorni ili koji vole da muče životinje (akcenat na "muče", jer svinje na farmama sasvim lepo prolaze - čitav život jedu kao nijedna svinja na slobodi i na kraju dobiju jedno parče željeza u glavu tako da ni nemaju pojma šta im se desilo). "Animal rescue" nije toliko vezan za životinje, već najviše za ljude.

Kada već govorimo o emisijama na animal planetu, kod njih bi pronađena životinja sa odsečenim šapama najverovatnije u veoma skorom roku bila uspavana nakon što se uzmu par slika kao dokaz, u kontrastu sa našim "borcima za prava životinja" koji samo znaju da urlikaju na sav glas "ubijaju kerove", a kada te iste pse treba spasiti sa ulice onda jbg. - sve su pare spiskane na usluge marketinga i fensi letke i vizitke.
[ nick2 @ 05.05.2010. 12:03 ] @
Citat:
djyova: Dakle ako prenesemo u svet ljudi to što si ti rekao onda bi moglo ovako da se kaže: "razlika je u tome što se crnci od malena podižu samo zbog toga da kasnije budu robovi, dok je sa belcima druga stvar, mislim ako neko podiže belca sa razlogom da bude rob, mislim da ga niko ne bi dirao".

Kakve veze ima da li si uzgajao za jelo ili nisi? Ni srnu, zeca, fazana, ribu (divljač) ne uzgajaš sa namerom da ih jedeš, pa ipak lovci vrlo rado pripravljaju gulaš od divljači.

ne mozes porediti zivotinjske zakone sa ljudskim, mi kao ljudi smo izabrali koje zivotinje ce mo da jedemo a koje ne,,, mada ni kad ih jedemo i ubijamo radi jela NE MUCIMO ih, jel ti odseces prvo svinji papke, pa je vucaras sa kolima po asfaltu pre nego sto je zakoljes i pojedes ?... ja pricam ovde sa stavom BUDIMO LJUDI, priznaces kad bi sad krenuo da ubijas sve pse po ulici i da ih farbas u roze ne bi bas izgledao najnormalnije

svet je pun zakona koje smo mi kao rasa propisali,,,, npr. zasto djokovic zaradjuje milione a neki ljudi umiru od gladi, jel to normalno???
[ mmix @ 05.05.2010. 12:07 ] @
E, nemoj da se lazemo, ne seku se papci na zivo ali se svakojaka izivljavanja desavaju. Koliko ti znas situacija da je stoka kod nas klana "koser"? Po selima se jos praktikuje ono otkidanje glava pilicima i pustanje da bezglavi trce po dvoristu.
[ Ivan Dimkovic @ 05.05.2010. 12:10 ] @
Citat:
mmix
Po selima se jos praktikuje ono otkidanje glava pilicima i pustanje da bezglavi trce po dvoristu.

U cemu je tu problem... posto su im otfikarili CNS to sto trci po dvoristu sigurno ne oseca nikakav bol :-)

Osim ako neko pile ne prodje kao Mike the Headless Chicken
[ djyova @ 05.05.2010. 12:14 ] @
Sećam se da je bio jedan klip na YouTube-u oko mučenja životinja.

"Borci" za zaštitu životinja su se bunili protiv toga kako se tradicionano kastriraju ovnovi (kidanjem testisa), te da se tako muči životinja, da su joj ugrožena prava i tome slično. Snimljen je prilog o tome. Voditelj se prenerazio kada je video "sistem" i tražio da se uradi "kao što piše u knjizi". Farmeri su rekli ok, ako hoćeš tako uradićemo tako. Ovan koji je kastriran na tradicionalan način je već posle par minuta lagodno pasao na pašnjaku, dok ovan koji je kastriran "po knjizi" nije mogao da se oporavi par dana.

Toliko o zaštitnicima životinja!

Kao što neko reče na ovom forumu "Kada će više ljudi koji oblače i parfemišu kučiće da shvate da psu ne miriše Šanel, već crkotina!"
[ Shadowed @ 05.05.2010. 12:14 ] @
Citat:
mmix: E, nemoj da se lazemo, ne seku se papci na zivo ali se svakojaka izivljavanja desavaju. Koliko ti znas situacija da je stoka kod nas klana "koser"? Po selima se jos praktikuje ono otkidanje glava pilicima i pustanje da bezglavi trce po dvoristu.

Ne pustaju se. To se desava samo ako ti pobegne :)
[ djyova @ 05.05.2010. 12:27 ] @
Zadjite malo po selima pa ćete videti kako se to radi!

Preporučujem da oni sa osetljivim stomakom ne gledaju ove klipove !!!

http://www.youtube.com/watch?v=j63q1m1JDBc

http://www.youtube.com/watch?v=_ZLkxIWSgdQ

http://www.youtube.com/watch?v=7WT4yNuiUa0

Mislite da je po klanicama mnogo drugačije!?

[Ovu poruku je menjao djyova dana 05.05.2010. u 14:37 GMT+1]
[ 3way @ 05.05.2010. 13:07 ] @
Citat:
djyova: Zadjite malo po seljima pa ćete videti kako se to radi!

Onda ne budi lenj i prijavi ih tim drustvima, policiji ili kome se to vec prijavljuje.
[ sonus70 @ 05.05.2010. 13:31 ] @
Jbt, kod mene u Sremu sve sam zlikovac do zlikovca.
[ djyova @ 05.05.2010. 13:39 ] @
Citat:
sonus70: Jbt, kod mene u Sremu sve sam zlikovac do zlikovca.

I ovde kod mene u stigu... Sve sami kandidati za haški tribunal pod optužbom za genocid nad svinjama, pilićima, ovcama...
[ 3way @ 05.05.2010. 13:41 ] @
Citat:
djyova: Sve sami kandidati za haški tribunal pod optužbom za genocid nad svinjama, pilićima, ovcama...

Jel tebi u ovoj prici smeta to sto nije dozvoljen genocid nad psima i mackama ili sto je dozvoljen prema svinjama?
Ili si jednostavno vegeterijanac?
[ mmix @ 05.05.2010. 13:43 ] @
Nece ti niko izaci na teren u selo da kaznjava svinjokolj, to je SyFy

Citat:
Ivan Dimkovic: U cemu je tu problem... posto su im otfikarili CNS to sto trci po dvoristu sigurno ne oseca nikakav bol

Pa ostaje uvek pitanje glave, isti twitch je prisutan i na glavi, jos od francuske revolucije se vodi debata o tome da li dekapitovana glava nastavlja da oseca bol.

Ja sam brate mesozder, ako nije covek i nije toksicno, ja jedem. Al opet ne bi mogao da pojedem kuce ili mace, jbg imprinting je tu u glavi. I ovako sam na pola/pola sto se tice zeceva Sto bi rekli, jedem ali placem
Sa druge strane stvarno ne volim te barbarske metode eksangvinacije svesnih zivotinja, postoje metodi da se stoka onesvesti pre klanja ili da se ubije trenutno, samo sto seljake to mrzi jer onda mora da se ispusta krv, ovako im srce zivotinje odradi pola posla.

[ Java Beograd @ 05.05.2010. 13:56 ] @
Citat:
sonus70: Jbt, kod mene u Sremu sve sam zlikovac do zlikovca.
Nije valjda da ubijate živoinje ?
[ djyova @ 05.05.2010. 14:06 ] @
Citat:
3way: Jel tebi u ovoj prici smeta to sto nije dozvoljen genocid nad psima i mackama ili sto je dozvoljen prema svinjama?
Ili si jednostavno vegeterijanac?

Ni jedno ni drugo, već to što nisu ista pravila za sve i postoji rasna diskriminacija životinja.

Možda se neko seća kako je ranije bio rešavan problem pasa lutalica. Bili su tretirani kao svaka divlja životinja, koja u čoporu može da nanese ozbiljne povrede čoveku, pa čak i smrt. Postojale su šinterske službe, koje su skupljale pse po gradovima, i ako se niko ne bi javio kao njihov vlasnik u određenom periodu, uspavljivale ih. Šta je humanije od toga? Klanje kao što se radi sa svinjama, ili uspavljivanje kao što se radilo sa psima?

Sećam se da su i lovci dobijali nagrade za pse koje su upucali van gradova (u divljini), a to su dokazivali odsečenim psećim repovima.

Tada ne pamtim da je bilo slučajeva napada pasa na ljude.

Kada bi se u gradu pojavio čopor vukova, da li bi ih ljudi pobili ako ne bi mogli da ih isteraju iz grada, ili bi ostavili da slobodno vršljaju pod pretpostavkom da neće nikom nažao da učine?
[ 3way @ 05.05.2010. 14:08 ] @
Citat:
djyova:Postojale su šinterske službe, koje su skupljale pse po gradovima, i ako se niko ne bi javio kao njihov vlasnik u određenom periodu, uspavljivale ih.

Tako je isto i sad...Samo sto tu postoji par problema...Il nekog mrzi da radi, il neko nece da radi...
Pre nekoliko godina je krenula prica oko masovne sterilizacije - i nista. Da je to zazivelo, danas bi situacija (u Bg) bila skroz drugacija...
[ djyova @ 05.05.2010. 14:16 ] @
Citat:
3way: Tako je isto i sad...Samo sto tu postoji par problema...Il nekog mrzi da radi, il neko nece da radi...
Pre nekoliko godina je krenula prica oko masovne sterilizacije - i nista. Da je to zazivelo, danas bi situacija (u Bg) bila skroz drugacija...

Ma gde je isto. Pojedine sterilišu pa ih vraćaju na ulicu, a pojedine ni ne sterilišu a vraćaju ih na ulicu. Zadržavaju samo one za koje procene da su "agresivni"!

Ko može sa sigurnošću da tvrdi da i ostali nisu agresivni!? I ljudima se dešava da budu povučeni, pa se od jednom samo čuje na vestima da su poubijali familiju, komšije i slučajne prolaznike. Ako se ne može utvrditi za ljude da li će biti agresivni ili ne, onda se za životinje to još manje može utvrditi.
[ Ivan Dimkovic @ 05.05.2010. 14:18 ] @
Citat:
mmix
Pa ostaje uvek pitanje glave, isti twitch je prisutan i na glavi, jos od francuske revolucije se vodi debata o tome da li dekapitovana glava nastavlja da oseca bol.

Tesko - momentalan pad pritiska u karotidnoj arteriji posle presecanja izaziva gubitak svesti u roku od par sec max... mozda je ta glava ziva nekih par minuta, ali svesna definitivno nije :-)

Citat:

Al opet ne bi mogao da pojedem kuce ili mace, jbg imprinting je tu u glavi

Hohoho pojeo bi ih samo je pitanje gladi i izbora. Danas nema nikakve potrebe da jedes kucice ili macice jer imas izbor.

Da taj izbor nemas... he he... bilo bi daj sta das, pa bi i zmije postale ukusne samo tako :)

Sto se zecova tice... bas sam pre par nedelja ispeko jednog zeku... Nije me grizla savest ni malo... da li je to normalno? :)
[ anakin14 @ 05.05.2010. 14:31 ] @
Citat:
ne mozes porediti zivotinjske zakone sa ljudskim, mi kao ljudi smo izabrali koje zivotinje ce mo da jedemo a koje ne,,, mada ni kad ih jedemo i ubijamo radi jela NE MUCIMO ih, jel ti odseces prvo svinji papke, pa je vucaras sa kolima po asfaltu pre nego sto je zakoljes i pojedes ?... ja pricam ovde sa stavom BUDIMO LJUDI, priznaces kad bi sad krenuo da ubijas sve pse po ulici i da ih farbas u roze ne bi bas izgledao najnormalnije

svet je pun zakona koje smo mi kao rasa propisali,,,, npr. zasto djokovic zaradjuje milione a neki ljudi umiru od gladi, jel to normalno???

Ko je izabrao? Ja da nemam sta da jedem potamanio bi sve lutalice a onda bi presao na vrapce i golubove. E majke ti , kakve veze ima dal ces nekog da mucis kad ces DA GA UBIJES POSLE, mislim apsolutno je svejedno koji nacin pripreme koristis kad sve to zavrsi u stomaku. Ja da se pitam, te lutalice ne bih ni uspavljivao vec bih jednom veeelikom lopatom ubacio u jednu veeeliku mesalicu i resio bi vise problema u jednom udarcu... plus jeftino mleveno meso za gladne plus grad ljudima a divljina zivotinjama.

a zasto nije normalno da neko zaradi milione a neko crkne gladan?
[ djyova @ 05.05.2010. 14:34 ] @
Inače priča se da je pseće meso skoro isto kao jagnjeće po ukusu, a svima nama ovde u okolini je poznat slučaj da je jedna kafana u selu kod grada Smedereva prodavala pseće pečenje a pod naznakom da je jagnjeće. Godinama niko ništa nije primetio, ali je na kraju ipak to sve otkriveno, a čovek je završio u zatvoru.
[ anakin14 @ 05.05.2010. 14:36 ] @
http://www.puppybeef.com/recipes.php
http://dog-meat-recipes.blogspot.com/

evo nekih interesantnih linkova
[ HeYoo @ 05.05.2010. 14:42 ] @
Definitivno su preterali sa tom kerusom ali ko normalan moze opravdati takavo mucenje. Jedno je ubijanje radi hrane, a drugo je obogaljiti zivotinju iz razonode.
Ko moze suditi vuku ako prikolje neko jagnje?
Za mene su i lov zabave radi i ostale slicne ljudske zanimacije neprihvatljive.

Citat:
djyova: Inače priča se da je pseće meso skoro isto kao jagnjeće po ukusu, a svima nama ovde u okolini je poznat slučaj da je jedna kafana u selu kod grada Smedereva prodavala pseće pečenje a pod naznakom da je jagnjeće. Godinama niko ništa nije primetio, ali je na kraju ipak to sve otkriveno, a čovek je završio u zatvoru.

Urbana legenda koja postoji u svakom mestu

[ djyova @ 05.05.2010. 14:43 ] @
Citat:
One of the best pleasures in life is delicious meat from one of the most useful of all animals, the dog.

Svaka čast za linkove!
[ anakin14 @ 05.05.2010. 14:44 ] @
Citat:
HeYoo: Definitivno su preterali sa tom kerusom ali ko normalan moze opravdati takavo mucenje. Jedno je ubijanje radi hrane, a drugo je obogaljiti zivotinju iz razonode.
Ko moze suditi vuku ako prikolje neko jagnje?
Za mene su i lov zabave radi i ostale slicne ljudske zanimacije neprihvatljive.

postoji ck i organizovan lov na ljude iz razonode a ti se bunis za zivotinje koje ce ionako posle da pojedu... u cemu je razlika ako LOVIS jelena iz razonode pa ga pojedes posle, ili ako ides namenski u sumu da ga ubijes da bi ga pojeo...
[ HeYoo @ 05.05.2010. 14:51 ] @
Citat:
anakin14: postoji ck i organizovan lov na ljude iz razonode a ti se bunis za zivotinje koje ce ionako posle da pojedu... u cemu je razlika ako LOVIS jelena iz razonode pa ga pojedes posle, ili ako ides namenski u sumu da ga ubijes da bi ga pojeo...

Svasta postoji na ovom svetu pa ne znaci da je normalno.
Za lov to je moj licni stav.. gledajuci one "prirodnjacke" emisije na rts-u gde ulovljenu divljac kace po haubama i tako se vozaju po gradu da se pohvale . Realno to je u vecini slucajeva zabava nego potreba za hranom. Da je meso od jelena recimo toliko fenomenalno valjda bi ga ljudi gajili.
[ djyova @ 05.05.2010. 14:51 ] @
Citat:
U Kini pseće meso nestaje sa jelovnika?

Konzumiranje psećeg, ali i mačjeg mesa moglo bi uskoro da bude zabranjeno u kineskim restoranima, kao posledica sve većih pritisaka organizacija koje se bore za prava životinja.

Predlog zabrane konzumiranja psećeg i mačjeg mesa biće podnet u aprilu u okviru nacrta zakona o zaštiti životinja.

Ukoliko novi zakon bude usvojen, biće zatvoreno na hiljade restorana i klanica, a svako ko bi bio uhvaćen da jede kućne ljubimce bio bi kažnjen globom do 5.000 juana (450 dolara) ili sa 15 dana zatvora.

Restorani koji bi i dalje na svojim menijima imali jela od psećeg ili mačijeg mesa morali bi da plate kaznu od 500.000 juana, a uskoro se očekuje i uspostavljanje posebnog telefonskog broja na koji će građani moći da prijavljuju eventualne prekršioce zabrane.

Pseće meso, koje važi za meso posebne arome, konzumira se u Kini već hiljadama godina. Gulaš od psećeg mesa naročito je popularan na hladnom severu zbog toga što, kako se veruje, "zagreva krv", dko se pojedina jela od psećeg mesa čak nalaze na popisu kulturnog nasleđa.

Meso mačaka je, pak, sve popularnije na jugu zemlje. Čorba nazvana "Borba zmaja i tigra", koja se priprema od mačjeg i zmijskog mesa, jedan je od najomiljenijih specijaliteta ovog dela Kine. Potražnja za ovim jelom je tako velika u gradu Gondžu da mačke moraju da se uvoze iz drugih provincija.

Sve uticajnija srednja klasa, koja polako poprima zapadnjačke navike čuvanja kućnih ljubimaca, pobunila se protiv klanja pasa i mačaka. Pokrenute su i mnoge akcije, među kojima su onlajn peticije koje potpisuju na desetine hiljada ljubitelja životinja.

Ubrzo nakon objavljivanja vesti da se priprema zakon o zabrani, kineski Internet portali počeli su da se pune komentarima korisnika. Dok jedni podržavaju zabranu, smatrajući da je konzumiranje psećeg mesa varvarski čin, drugi joj se protive, navodeći da Kina ne treba da slepo sledi zapadnjačke vrednosti.

http://www.b92.rs/zivot/vesti.php?nav_id=407030

Kakva bre društva za zaštitu životinja! Da su za zaštitu životinja, štitili bi sve životinje, a ne samo pse i mačke! To je ono što ja ovde sve vreme pričam. Po kom osnovu psi ne smeju da se jedu, a svinje ili pilići smeju!?
[ HeYoo @ 05.05.2010. 14:54 ] @
Citat:
djyovahttp://www.b92.rs/zivot/vesti.php?nav_id=407030

Kakva bre društva za zaštitu životinja! Da su za zaštitu životinja, štitili bi sve životinje, a ne samo pse i mačke! To je ono što ja ovde sve vreme pričam. Po kom osnovu psi ne smeju da se jedu, a svinje ili pilići smeju!?

a gde su muve i komarci??
ko kaze da ne zmeju.. ubij lutalicu ali ne iz zabave nego je pojedi :D
[ a1200 @ 05.05.2010. 14:59 ] @
Na velikim farmama se koristi metoda trenutnog spaljivanja mozga strujom. Naime, na glavu zivotinje se prisloni nesto sto izgleda kao velike slusalice za vokmen i pusti se visokonaponska struja... tek posle se vrshi secnje itd. To se radi bas iz razloga da bi smrt bila trenutna i da zivotinje ne bi patile (tj. da bi patile sto je manje moguce...).

Inace, buducnost je u uzgoju mesa u laboratoriskim uslovima, vec se uveliko radi na tome. Pa onda nece biti ovakvih dilema (valjda )
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4148164.stm
[ anakin14 @ 05.05.2010. 15:02 ] @
Citat:
a1200: Na velikim farmama se koristi metoda trenutnog spaljivanja mozga strujom. Naime, na glavu zivotinje se prisloni nesto sto izgleda kao velike slusalice za vokmen i pusti se visokonaponska struja... tek posle se vrshi secnje itd. To se radi bas iz razloga da bi smrt bila trenutna i da zivotinje ne bi patile (tj. da bi patile sto je manje moguce...).

Inace, buducnost je u uzgoju mesa u laboratoriskim uslovima, vec se uveliko radi na tome. Pa onda nece biti ovakvih dilema (valjda :))
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4148164.stm

kojih dlema/ pa ja i bi i tada jeo dobro staro ZAKLANO meso, boleo bi me da jedem neke laboratorijske izmisljotine.

A inace da IDEOLOGIJA nema veze sa praksom (zbog jedne druge teme) - ja sam vegetarijanac, ali ne zato sto mi je zao "jadnih" zivotinjki nego zato sto vise volim povrce.
[ mmix @ 05.05.2010. 15:02 ] @
puppybeef i kittybeef sajtovi su hoax.
[ HeYoo @ 05.05.2010. 15:06 ] @
Citat:
anakin14: kojih dlema/ pa ja i bi i tada jeo dobro staro ZAKLANO meso, boleo bi me da jedem neke laboratorijske izmisljotine.

A inace da IDEOLOGIJA nema veze sa praksom (zbog jedne druge teme) - ja sam vegetarijanac, ali ne zato sto mi je zao "jadnih" zivotinjki nego zato sto vise volim povrce.

Cekaj da se javi drustvo za zastitu pradajza i rotkvica :D
Cudno kako te ne brine labaratorijski razvijeno povrce koje se uzgaja u strogo kontrolisanim uslovima.. hehe

Eto sad ste garant oterali coveka koji se interesovao za pravljenje podforuma o zivotinjama u susednoj temi. Covek se zabrinuo za svoje mace a vi bi na razanj da ih turate... ccc
[ djyova @ 05.05.2010. 15:14 ] @
Samo se pitam, da li bi bilo koji borac za prava "životinja" pre branio svoje dete, ili čopor pasa koji je to dete napao! Baš se pitam.

Mene lično je napao pas iz čista mira u centru grada, a lično sam sa još jednim prolaznikom odbranio jednu stariju gospođu od čopora pasa.

Zanima me šta ima da mi povodom toga kažu zaštitnici pasa i mačaka, i šta sam po njima trebao da radim kada sam video da psi napadaju nedužnu ženu? Da li sam trebao da ih pustim da je izujedaju, ili kamenje u ruke i dranje iz sveg glasa?
[ HeYoo @ 05.05.2010. 15:20 ] @
Citat:
djyova: Samo se pitam, da li bi bilo koji borac za prava "životinja" pre branio svoje dete, ili čopor pasa koji je to dete napao! Baš se pitam.

Mene lično je napao pas iz čista mira u centru grada, a lično sam sa još jednim prolaznikom odbranio jednu stariju gospođu od čopora pasa.

Zanima me šta ima da mi povodom toga kažu zaštitnici pasa i mačaka, i šta sam po njima trebao da radim kada sam video da psi napadaju nedužnu ženu? Da li sam trebao da ih pustim da je izujedaju, ili kamenje u ruke i dranje iz sveg glasa?

Nisam neki borac za prava zivotinja ali bi bilo pametno da imas neku masinku pri ruci pa da raspalis po coporu. Ako se o desava i u tvom kraju lepo s drugarima organizujes "lov". Ako nemas masinku ni neki nozic nije na odmet. Lepo ga vezete nekim lancem pa polako krenete da ga obradjujete.

Naravno da bi branio svakog ko je u nevolji, da znam da mogu pomoci, bilo od zivotinjske bilo od ljudske rase.
[ anakin14 @ 05.05.2010. 15:25 ] @
bude li slucajno neka dzukela napala moje dete predamnom evo JAVNO SE OBAVEZUJEM da cu mu odseci sve cetiri NOGE (ne sape , nego iznad kolena) pa ako vidite u novinama nesto o tome znajte da sam to ja.
[ HeYoo @ 05.05.2010. 15:29 ] @
Citat:
anakin14: bude li slucajno neka dzukela napala moje dete predamnom evo JAVNO SE OBAVEZUJEM da cu mu odseci sve cetiri NOGE (ne sape , nego iznad kolena) pa ako vidite u novinama nesto o tome znajte da sam to ja.

Onda krenes prvo od sebe sa tom rabotom
[ djyova @ 05.05.2010. 15:29 ] @
Citat:
Hrana ili prijatelj?

U povodu reakcija zbog serviranja psećega mesa tijekom nogometnog prvenstva u Koreji i Japanu prije dvije godine, udruga Prijatelji životinja navela je kako osuđuje jedenje pasa u Koreji i nekim drugim azijskim zemljama kao krajnje okrutnu kuhinju, no da kao udruga za zaštitu svih životinja i promicanje vegetarijanstva postavlja pitanje moralne opravdanosti zahtjeva zapadnih zemalja da se za vrijeme održavanja nogometnog prvenstva u Koreji prestane servirati pseće meso.

Takav zahtjev su okarakterizirali licemjernim, s obzirom na to da u isto vrijeme na Zapadu u užasnim uvjetima žive milijarde drugih životinja koje su namijenjene za prehranu tih istih ljudi koji tako burno reagiraju na jedenje pasa. Razdvajanje životinja na one za jelo i na one za prijatelje smatraju neosnovanim, jer ono što je na nečijem tanjuru gurmanski specijalitet, u drugom slučaju može biti nečiji prijatelj: 'Tri milijuna Korejanaca trenutačno jede pse. Oni ih mogu prestati jesti za vrijeme trajanja nogometnog prvenstva da bi udovoljili Zapadu, no hoće li ljudi s civiliziranog zapada za to vrijeme prestati jesti ostale životinje? Kada će javnost s gnušanjem reagirati na posluživanje fazana, svinja i gusaka u brojnim restoranima diljem Europe ili SAD-a?'

Ponovo je u prvi plan izbio diskriminacijski odnos prema pojedinim životinjskim vrstama kao manje vrijednima od drugih, pa se postavilo i pitanje hoće li zapadne zemlje na jednom od sljedećih nogometnih prvenstava prestati jesti krave, kada kod njih bude gostovala indijska reprezentacija.

Paradoksalno je da je svjetska organizacija visokog ugleda poput FIFA-e sudjelovala u nametanju takve odluke Koreji, dok je jedan od glavnih sponzora nogometnih utakmica bio upravo McDonald's, koji je zaslužan za smrt milijuna životinja, sječu i uništavanje prašuma, trovanje okoliša i narušavanje ljudskog zdravlja. Organizatori su (ne)svjesno previdjeli gorku ironiju da na utakmicama reklamiraju McDonald’s kao sponzora a istodobno moraliziraju oko toga je li ispravno da Korejanci jedu pse. U apsolutno svim zapadnim zemljama većina privrede temelji se upravo na tom nečovječnom, neprirodnom i nenormalnom iskorištavanju životinja, no unatoč tome se sa zapada diže glas protiv istočne kulture i običaja, iako su jednako tako nehumani. Uzgajanje životinja za određenu svrhu (društvo ili hranu) ne mijenja njihovu sposobnost da osjećaju strah i bol. Možda to, u nekom budućem vremenu i u nekom savršenijem društvu, shvate i oni koji svakodnevno, posredno ili doslovno, usmrćuju svinje, krave, kokoši i ostale životinje, dok istovremeno tuguju za izgubljenim psećim prijateljem.

Snježana Klopotan, @nimal portal, Zarez 134-135, 15. srpnja 2004.
[ anakin14 @ 05.05.2010. 15:31 ] @
Citat:
HeYoo: Onda krenes prvo od sebe sa tom rabotom

objasni mi ovo? sa obzirom da sam sposoban da ubijem kuce ili mu odsecem noge, treba sebi to da uradim? pazi majku mu lemming pokusao da razmilslja, al zaboravio da mu priroda nije dala tu privilegiju...
[ HeYoo @ 05.05.2010. 15:35 ] @
Ne nego sam samo hteo da kazem da bi ti onda bio veci dzukac od dzukca jer bi umesto da pomognes svome detetu tebi bilo prvo na pameti da se osvetis keru. Ali da ti bude jasno koliko je to glupo ti samosvesni "slobodni" covece ker ne zna da razmislja na taj nacin tako da on i ne bi skontao tu tvoju osvetu. Ti bi se spustio na nivo zivotinje.
[ Ivan Dimkovic @ 05.05.2010. 15:48 ] @
Citat:

kojih dlema/ pa ja i bi i tada jeo dobro staro ZAKLANO meso, boleo bi me da jedem neke laboratorijske izmisljotine.

+1

Ne moze se porediti neki lab. buckuris sa mesom od zivotinje koja se koprcala pre nego sto je crkla :)

Ovaj svet ide u 3 majcine... 90% razvijenog sveta bi crklo od gladi da nestane supermarketa... Ono, ne bi mogli da ubiju jadnog malog belog zeku pa bi crkli od gladi kad nestane bobica i travki.

Lepo kaze Les Stroud u Survivomanu - "In a survival situation, every animal is a fair game" :-)

Inace, nema potrebe za secenjem sapa i slicnih gadosti... sacmara bato. Cisto da se pokaze zivotinji ko je na vrhu lanca ishrane :-)
[ anakin14 @ 05.05.2010. 15:53 ] @
Citat:
HeYoo: Ne nego sam samo hteo da kazem da bi ti onda bio veci dzukac od dzukca jer bi umesto da pomognes svome detetu tebi bilo prvo na pameti da se osvetis keru. Ali da ti bude jasno koliko je to glupo ti samosvesni "slobodni" covece ker ne zna da razmislja na taj nacin tako da on i ne bi skontao tu tvoju osvetu. Ti bi se spustio na nivo zivotinje.

ko govori o osveti? odseko bi mu na licu mesta, a time bi pomogao i svom detetu i buducim zrtvama. To nije sine osveta, to je prevencija. A sto kaze Ivan moze i sacmara ali je lakse nositi sa sobom sekirce nego puske i mitraljeze (iako vise zasluzuju prosipanje mozga pomocu ovih drugih rekvizita)... a to o spustanju na zivotinjski nivo ja ne znam ko je tu koga napao kao zivotinja?
[ Pirossi @ 05.05.2010. 16:02 ] @
pih, kakva glupa tema.

ko hoće da jede pse neka jede.
samo nemoj da ih sakati.

ni moj deda nije sakatio svinju koja ga je ujela, niti joj se svetio.
još manje su klali kravu koje me je u strahu ritnula kad sam bio mali jer sam joj prišao dok je deda muzao.

normalni ljudi znaju tu razliku između nabavljanje hrane i devijantnog ponašanja.
[ HeYoo @ 05.05.2010. 16:03 ] @
Citat:
anakin14: ko govori o osveti? odseko bi mu na licu mesta, a time bi pomogao i svom detetu i buducim zrtvama. To nije sine osveta, to je prevencija. A sto kaze Ivan moze i sacmara ali je lakse nositi sa sobom sekirce nego puske i mitraljeze (iako vise zasluzuju prosipanje mozga pomocu ovih drugih rekvizita)... a to o spustanju na zivotinjski nivo ja ne znam ko je tu koga napao kao zivotinja?

haha
ajd ovako.. ne daj boze ali recimo tvoje dete ujede dzukac i ti bi svoje dete pustio da krvari dok bi se ti zabavljao sa nozem i kerom na sred ulice, a svom detetu bi dao uzor kako to treba.

Za to ko je prvi ispao zivotinja.. no comment.. dzukac je i pre incidenta bio zivotinja, a ti onda dodjes na njegov nivo da mu pokazes.. el da?

I samo jos da objasnis kako si ti zastitio svog sina i njegove drugare ako to uradis ili mislis da je to jedini primerak psa lutalice pa si osakatio cudoviste i ispao "heroj" u njegovim ocima..
[ HeYoo @ 05.05.2010. 16:04 ] @
Citat:
Pirossi: pih, kakva glupa tema.

ko hoće da jede pse neka jede.
samo nemoj da ih sakati.

ni moj deda nije sakatio svinju koja ga je ujela, niti joj se svetio.
još manje su klali kravu koje me je u strahu ritnula kad sam bio mali jer sam joj prišao dok je deda muzao.

normalni ljudi znaju tu razliku između nabavljanje hrane i devijantnog ponašanja.

Upravo!
[ anakin14 @ 05.05.2010. 16:07 ] @
Citat:
HeYoo: haha
ajd ovako.. ne daj boze ali recimo tvoje dete ujede dzukac i ti bi svoje dete pustio da krvari dok bi se ti zabavljao sa nozem i kerom na sred ulice, a svom detetu bi dao uzor kako to treba.

Za to ko je prvi ispao zivotinja.. no comment.. dzukac je i pre incidenta bio zivotinja, a ti onda dodjes na njegov nivo da mu pokazes.. el da?

I samo jos da objasnis kako si ti zastitio tvog sina i njegove drugare ako to uradis ili mislis da je to jedini primerak psa lutalice pa si osakatio cudoviste i ispao "heroj" u njegovim ocima..

ti si bre covek lud, boli me i za drugare i za sve u toj situaciji, potrebne su mi 2 secunde da presudim dzukeli jer ako ujede dete naravno da prvo moram da neutralisem dalju opasnost pre nego sto pomazem detetu. znaci kada bi se desio ujed - prosipanje mozga kucetu bi se desilo u roku od 2 sekunde,
[ anakin14 @ 05.05.2010. 16:08 ] @
Citat:
HeYoo: haha

I samo jos da objasnis kako si ti zastitio tvog sina i njegove drugare ako to uradis ili mislis da je to jedini primerak psa lutalice pa si osakatio cudoviste i ispao "heroj" u njegovim ocima..

ti si bre covek lud, boli me i za drugare i za sve u toj situaciji, potrebne su mi 2 secunde da presudim dzukeli jer ako ujede dete naravno da prvo moram da neutralisem dalju opasnost pre nego sto pomazem detetu. znaci kada bi se desio ujed - prosipanje mozga kucetu bi se desilo u roku od 2 sekunde,
[ barakuda111 @ 05.05.2010. 16:15 ] @
uff anakin... tvoji postovi su bas ono...

Gledajuci tvoja misljenja prema ljudima, zivotinjama... gotovo da sam zanemeo. Veoma besan i mracan covek po mom misljenju.

Inace kad te napadne bilo covek, bilo zivotinja, tvoje je pravo da se branis, ali ne i da mucis napadaca. To nebi trebao nikakav zakon da ti govori vec zdrav razum.

[ HeYoo @ 05.05.2010. 16:17 ] @
Citat:
anakin14: ti si bre covek lud, boli me i za drugare i za sve u toj situaciji, potrebne su mi 2 secunde da presudim dzukeli jer ako ujede dete naravno da prvo moram da neutralisem dalju opasnost pre nego sto pomazem detetu. znaci kada bi se desio ujed - prosipanje mozga kucetu bi se desilo u roku od 2 sekunde,

Ja sam samo mali leming i gledam tebe "slobodnog" kako buncas. Pre par poruka si pricao o secenju nogu i izivljavanju, a sad o neutralisanju u 2 sekunde.

Naravno da bi i ja bio spreman da ubijem kera ako ne bi postojao nikakav drugi nacin da ga zaustavim. Ne bi ga sigurno milovao ali ne bi isao sigurno dotle da ga kasapim.. to su ipak poslovi za "nadarene".
[ anakin14 @ 05.05.2010. 16:25 ] @
to je bre bila samo metafora koju sam napisao zbog ovih koji brane zivotinje koje napadaju ljude.

>>> Gledajuci tvoja misljenja prema ljudima, zivotinjama... gotovo da sam zanemeo. Veoma besan i mracan covek po mom misljenju.

naprotiv, veoma optimistican i vedar covek, ko me poznaje moze da potvrdi...
[ Flo33 @ 05.05.2010. 16:33 ] @
To ti je kad je čovek besan, pa bira. Aj idite u Afriku na safari. Sem par rezervata. Nema bre životinja. Pojeli sve. Slatke male kuce, mace, majmune, žirafe, sve što hoda, leti, puzi. Pametni ljudi. U nekim oblastima se komšije uvrede ako rokneš psa i ne zoveš.

Nego se ovde da izvinete, palamudi, o kucama i macama. A konjsko meso u mesarama. Pa zar konj nije plemenitija, pametnija, lepša itd živuljka od džukca?

Slažem se, ne treba se iživljavati, nikako. Meni je bilo jako žao one keruše. Ali, ne treba ni preterivati u zaštiti životinja. Psima nije mesto na ulicama grada. Tačka.

Mada bi primetio da se ta pojava povećava brojem gospode cigana. Nešto se ne sećam čopora pasa pre 90ih po Bg, mada sam bio mlad, ali se ne sećam ni indijskih potomaka. A sad mali ciga gura karton, a za njim 60 lutalica ide.
[ djyova @ 05.05.2010. 16:36 ] @
Da li znate koliko su ljudi čopori pasa unakazili? Mnogo! Koliko se to pominjalo po medijima? Veoma malo! A koliko se pominje samo jedan jedini slučaj jednog kučeta po medijima!?

Sećam se da je pre par godina bio neki slučaj da je pas unakazio neko dete po licu, dal u Nišu ili gde već. Bilo par dana po medijima i to niko više nije pominjao. A šta se dešava sada kada je unakažen pas?

Onaj kome je životinja važnija od čoveka, taj ni ne zaslužuje da bude čovek!
[ Pirossi @ 05.05.2010. 16:36 ] @
Citat:
Flo33:
Mada bi primetio da se ta pojava povećava brojem gospode cigana. Nešto se ne sećam čopora pasa pre 90ih po Bg, mada sam bio mlad, ali se ne sećam ni indijskih potomaka. A sad mali ciga gura karton, a za njim 60 lutalica ide.

rešenje:
pored pasa - istrebiti i Rome.

e, ajde zatvarajte ovaj topik da se svet ne smeje.
od početka je zreo za ropotarnicu mz-a.
[ Flo33 @ 05.05.2010. 16:41 ] @
Ajde Pirossi, rešenje si sam ponudio, i da, jako je glupo.

Ne dolaze psi sami po sebi tu gde su. Neko ih baci, ostavi, donese, itd. Najviše ih ima kod deponija i romskih rezervata. Šta je tu smešno? Jel laž možda?
[ Pirossi @ 05.05.2010. 16:47 ] @
ne znam kakav zaključak da izvedem iz tvoje premise da je broj pasa u korelaciji sa brojem "gospode Cigana"?
samo taj glup.

naravno da psima nije mesto na ulicama.
to jeste gorući problem grada.
i trebalo ga je rešavati pre nego, recimo izmeštanje tramvajskih baštica u bulevaru.
[ Flo33 @ 05.05.2010. 17:00 ] @
Pa ti se potrudi, pa izvuci pametniji zaključak. Nemam ja ništa protiv njih, nikako, ali su jedni od razloga nekontrolisanog priliva lutalica. Eno, pogledaj kako sad kod Gazele nema lutalica u broju od pre recimo godinu dana. Ali zato su sad kod GSP garaže.

Igram basket svaki dan prekoputa Delta City-ja, i tamo su nastanili livadu neku, pre toplane, i osim tona smeća zapaljenih guma, ima i desetine lutalica.

Tako da je rešenje koje nije glupo da ako sterilišu pse, treba sterilisati i te, jer oni nisu privatno vlasništvo roma, nego samo lutalice koje idu za njima. A to se ne radi.
[ burex @ 05.05.2010. 19:03 ] @
Možda bih probao pseće meso, i to samo ako bi pas bio "humano" ubijen, ali kažu da nije ništa posebno. Kažem "humano" jer u određenim delovima Kine imaju taj običaj da psa ubijaju motkama jer navodno tako meso bude mekše (!?). U Severnoj Koreji psi se relativno retko smatraju kao kućni ljubimci i po nekim starim narodnim verovanjima preporučljivo je jesti psa barem jednom godišnje. Jedu se i u Africi, i ako se dobro sećam, najstariji u plemenu dobija zadnjicu sa repom prvi da jede. Samo meso, kao što je rečeno, nije nešto baš ukusno a i potrebno je dosta vremena dok se pas ne odgaji do određene težine za razliku od ostalih domaćih životinja. Eventualno će konzumacija pasa u svetu sve više opadati jer ljudi nemaju tendenciju da jedu životinje sa kojima su bliski (psi, mačke, pa čak i konji).
Citat:
Sećam se da je bio jedan klip na YouTube-u oko mučenja životinja.

"Borci" za zaštitu životinja su se bunili protiv toga kako se tradicionano kastriraju ovnovi (kidanjem testisa), te da se tako muči životinja, da su joj ugrožena prava i tome slično. Snimljen je prilog o tome. Voditelj se prenerazio kada je video "sistem" i tražio da se uradi "kao što piše u knjizi". Farmeri su rekli ok, ako hoćeš tako uradićemo tako. Ovan koji je kastriran na tradicionalan način je već posle par minuta lagodno pasao na pašnjaku, dok ovan koji je kastriran "po knjizi" nije mogao da se oporavi par dana.

Mike Rowe (Dirty Jobs):

Citat:
Zadjite malo po selima pa ćete videti kako se to radi!

Preporučujem da oni sa osetljivim stomakom ne gledaju ove klipove !!!
http://www.youtube.com/watch?v=j63q1m1JDBc
http://www.youtube.com/watch?v=_ZLkxIWSgdQ
http://www.youtube.com/watch?v=7WT4yNuiUa0

Čuj "kako se radi"... pa pomagao ja lično rodbini u procesu zvanom svinjokolj, a kod nas ponekad i bunjevačko/mađarskom hibridnom rečju - "disnotor"
Samo što smo mi sa severa Vojvodine malo "hi tech" pa koristimo nešto pametnije što mnogo manje boli i svinju i nas - pištolj sa penetrirajućim klinom. Veoma humano. Fazon je u tome što dok mi se svinjče dere (koliko sam upoznat, to joj je i u prirodi metoda odbrane) i dok me otkida glava od tog silnog vrištanja i dok moram da se rvam tamo po blatu i hladnoći, nikako mi nije do snimanja klipova kako bi se 'určio na internetu. To nije nešto što se snima za uspomenu... kao što ne snimaš sebe dok čistiš septičku jamu, tako ne snimaš ni kako kolješ. Pravi domaćin se ponosi sa time koliko svinja je odgajio i kolikog kvaliteta, kao i sa gastronomskim delima koje od njih napravi, ali sa klanjem nikako.
[ qazqaz @ 05.05.2010. 19:14 ] @
Citav niz nelogicnosti:

1. Izgubim (ukradu?) mi psa. Zovem sintere. Sa ogorcenjem mi kazu da oni ne rade svoj posao vec godinu dana "od kako su ih ovi iz udruzenja zatvorili". Pitam ko kontrolise populaciju lutajucih pasa, odgovor - nemamo pojma.

2. Zovem udruzenje za zastitu zivotinja i pitam ih gde se krecu lutalice, gde da trazim. Ne znaju. Ne bave se time.

3. Vozim biciklu pre nekoliko dana, i iz mrklog mraka (btw necijeg dvorista sa otvorenom kapijom) izlicu dva terijercica i jure me. Sreca sto sam mlad, priseban i brz, kao i sto su kola koja su naisla iz suprotnog smera njima preprecila put pa sam pobegao. Hteo sam da prijavim slucaj NADLEZNOJ sluzbi (placam porez), da se ovo ne bi desilo nekom drugom coveku (human sam) ali nisam imao kome. Hoce li me neko od vas uputiti?

[ mmix @ 05.05.2010. 19:24 ] @
Nema covek kome da te uputi, trenutna politika je da se ceka da te pas osakati i da ti onda daju 30.000 odstete.
[ Aleksacar @ 05.05.2010. 19:37 ] @
Jel ste videli ovo?

Pas odgrizao coveku nos

I kazete da takav pas zasluzuje da slobodno seta ulicom.
[ anakin14 @ 05.05.2010. 19:42 ] @
ne

oni kazu, da ga treba zbrinuti, okupati, dati mu koskicu klopicu... jadno malo kucence

a MI kazemo - prosuti mu mozak za 2 sec

znaci u nijednoj varijanti satro ne treba setati ulicom, ali tvoje pitanje bi trebalo da bude da li dzukela treba da ima tu privilegiju da ZIVI posle takve situacije.
[ Count Zero @ 05.05.2010. 19:43 ] @
Na području Zapadne Srbije deluju ovi likovi:

Žestoko je što ima ljudi koji rasteruju kučiće kad vide šintere, da ih ovi ne bi pohvatali!?!

Hehe, setih se kad je jednom komšiji preqrcilo, pa rešio da sredi džukce u kraju (prigradsko naselje, kuće). Uzeo pušku i beng-beng eliminisao 5-6 komada unaokolo. Najžešće je što je lik upucavao kerove-lutalice gde su se zadesili - i u tuđim dvorištima. Sačma je prštala unaokolo - ubi jednog tik ispod mog prozora. Mogao je ladno da izroka nekog od komšija!!
Posle je zašao unaokolo i "prikupio" ih.
[ MilojkoPetrovic @ 05.05.2010. 20:06 ] @
Naravno da je svako sakacenje za osudu, ali opet...
Kad vidim neke likove da setaju one pitbulove i sl. telad.... Sto on mora da seta krvolocnu zver? Sto ne uzme nekog normalnog kera, nego uzo neko tele, ko da ide u lov bogte.
Terijer da te napadne ili pitbul, tu nema spasa, ZVER!
Sta im znaci to setanje kerova, stvarno ne znam.
[ nkrgovic @ 05.05.2010. 21:36 ] @
Ne mogu a da ne pitam: cemu ova tema? Sve se svi slazete, cemu rasprava?

Treba pobiti sve pse. Nebitno kako. Please think of the children. Sve dok ima jedan gladan covek - treba pobiti sve pse, jer bolje je trositi novac na ljude.

Onda mozda moze da se predje i na istrebljivanje cigana, deluje da je to sledeca teza.

P.S. Aman, zasto moderacija jos nije zakljucala ovo - tema je u startu pocela sa "ja sam pametan i kraj price".
[ anakin14 @ 05.05.2010. 21:42 ] @
Citat:
nkrgovic: Ne mogu a da ne pitam: cemu ova tema? Sve se svi slazete, cemu rasprava?

Treba pobiti sve pse. Nebitno kako. Please think of the children. Sve dok ima jedan gladan covek - treba pobiti sve pse, jer bolje je trositi novac na ljude.

Onda mozda moze da se predje i na istrebljivanje cigana, deluje da je to sledeca teza.

P.S. Aman, zasto moderacija jos nije zakljucala ovo - tema je u startu pocela sa "ja sam pametan i kraj price".

covek poredi bre pse i cigane... pa cigani su LJUDI BRE, a psi su ZIVOTINJE.
[ Nenad Vranjanac @ 05.05.2010. 21:58 ] @
a propo kineza a i ostatka teme, pogledati epizodu South Parka - Whale Whores
vredi potrositi tih 20 min
[ Count Zero @ 05.05.2010. 21:58 ] @
Pa ne slažemo se baš ono... 100% ;)
Evo jedan vic kao ilustracija ;)
Citat:

Čuvao seljak svinje. Jedan dan dolaze neki uniformisani likovi - u žutim odelima.
-Čime hraniš ove svinje??
- Šta ostane od ručka, sipam im splačine i to im je.
-??? Mi smo inspektori Društva za zaštitu životinja! Nedopustivo je tako se odnositi prema životinjama! KAZNA 200 €!!

Posle par dana dolaze uniformisani u narandžastim odelima.
- Čime hranite ove svinje?
- Ručaju što i mi, ima svega: pice, sendviči, torta. Sve im je potaman!
-??? Sram vas bilo! Milioni gladne dece, a vi tako!!! Mi smo inspektori Društva za zaštitu ljudskih prava! Kazna 500€!

Prođe još nekoliko dana. Eto likova u sivim uniformama.
-Čime hranite ove svinje??
- Ja... Ja i' dam po 100 dinara, pa nek' kupe šta 'oće!
[ Flo33 @ 05.05.2010. 21:59 ] @
Citat:
Ne mogu a da ne pitam: cemu ova tema? Sve se svi slazete, cemu rasprava?

A ja ne mogu da ne zapitam što se ti javljaš? Ne zanima te tema, insiuniraš da sam ja rekao nešto što nisam .Baš kao pravi mali trol.

Ne mogu da verujem kakvih ljudi ima. Kao tetke neke samo da kažu nešto..

[ MilanTarot @ 05.05.2010. 22:11 ] @
Lupate gluposti...

Vodeci se logikom uvodnog posta, moze se postaviti pitanje i zasto je ubijanje ljudi kaznjivo kad ubijanje svinja nije kaznjivo, sto je apsurdno.

Zakolji psa da bi ga pojeo, i neces otici u zatvor.

Odseci sekirom svinji sve 4 sape pa je pusti na ulicu da se muci, i oticices u zatvor.

Isto je i sa ljudima.

Otidi u neko kanibalsko pleme i zakolji coveka da bi ga pojeo, i neces biti kaznjen. Ali ako mu odseces stopala i sake, pa oteras da iskrvari, naravno da ces biti kaznjen.

@Java
[ nick2 @ 06.05.2010. 22:09 ] @
odlicno, znaci logikom pojedinaca, kad mi neki mangupi izbodu nedaj boze ortaka, ja lepo izadjem sa puskom na ulicu pa svakog coveka koga ja smatram mangupom napunim olovom tu gde se nasao, pa zadjem malo posle da pokupim i ove sto su se posakrivali po coskovima,,, a ne jos bolje odsecem im noge i ruke i pustim da se batrgaju po trotoaru
mislim ne branim ja pse i napadam ljude , i mene su kerovi napali 100 puta, ali kako kaze onaj grafit "budimo ljudi iako smo srbi"
ps: vise se plasim ljudi nego zivotinja
[ djyova @ 06.05.2010. 22:28 ] @
Uopšte nisi skontao poentu priče!

Pročitaj još jednom ovaj tekst:
Citat:
Hrana ili prijatelj?

U povodu reakcija zbog serviranja psećega mesa tijekom nogometnog prvenstva u Koreji i Japanu prije dvije godine, udruga Prijatelji životinja navela je kako osuđuje jedenje pasa u Koreji i nekim drugim azijskim zemljama kao krajnje okrutnu kuhinju, no da kao udruga za zaštitu svih životinja i promicanje vegetarijanstva postavlja pitanje moralne opravdanosti zahtjeva zapadnih zemalja da se za vrijeme održavanja nogometnog prvenstva u Koreji prestane servirati pseće meso.

Takav zahtjev su okarakterizirali licemjernim, s obzirom na to da u isto vrijeme na Zapadu u užasnim uvjetima žive milijarde drugih životinja koje su namijenjene za prehranu tih istih ljudi koji tako burno reagiraju na jedenje pasa. Razdvajanje životinja na one za jelo i na one za prijatelje smatraju neosnovanim, jer ono što je na nečijem tanjuru gurmanski specijalitet, u drugom slučaju može biti nečiji prijatelj: 'Tri milijuna Korejanaca trenutačno jede pse. Oni ih mogu prestati jesti za vrijeme trajanja nogometnog prvenstva da bi udovoljili Zapadu, no hoće li ljudi s civiliziranog zapada za to vrijeme prestati jesti ostale životinje? Kada će javnost s gnušanjem reagirati na posluživanje fazana, svinja i gusaka u brojnim restoranima diljem Europe ili SAD-a?'

Ponovo je u prvi plan izbio diskriminacijski odnos prema pojedinim životinjskim vrstama kao manje vrijednima od drugih, pa se postavilo i pitanje hoće li zapadne zemlje na jednom od sljedećih nogometnih prvenstava prestati jesti krave, kada kod njih bude gostovala indijska reprezentacija.

Paradoksalno je da je svjetska organizacija visokog ugleda poput FIFA-e sudjelovala u nametanju takve odluke Koreji, dok je jedan od glavnih sponzora nogometnih utakmica bio upravo McDonald's, koji je zaslužan za smrt milijuna životinja, sječu i uništavanje prašuma, trovanje okoliša i narušavanje ljudskog zdravlja. Organizatori su (ne)svjesno previdjeli gorku ironiju da na utakmicama reklamiraju McDonald’s kao sponzora a istodobno moraliziraju oko toga je li ispravno da Korejanci jedu pse. U apsolutno svim zapadnim zemljama većina privrede temelji se upravo na tom nečovječnom, neprirodnom i nenormalnom iskorištavanju životinja, no unatoč tome se sa zapada diže glas protiv istočne kulture i običaja, iako su jednako tako nehumani. Uzgajanje životinja za određenu svrhu (društvo ili hranu) ne mijenja njihovu sposobnost da osjećaju strah i bol. Možda to, u nekom budućem vremenu i u nekom savršenijem društvu, shvate i oni koji svakodnevno, posredno ili doslovno, usmrćuju svinje, krave, kokoši i ostale životinje, dok istovremeno tuguju za izgubljenim psećim prijateljem.

Snježana Klopotan, @nimal portal, Zarez 134-135, 15. srpnja 2004.

U tekstu je lepo objašnjena poenta cele ove teme.

Ako mi je dozvoljeno da pojedem pile, zašto mi je zabranjeno da pojedem psa? Životinja je i jedno i drugo!
[ nick2 @ 06.05.2010. 23:09 ] @
naravno da je tako, ali ubiti i pojesti je jedno a muciti pa ubiti ili ne ubiti totalno nesto trece :)
[ Lesli Eldridz @ 07.05.2010. 15:06 ] @
Citat:
djyova: U tekstu je lepo objašnjena poenta cele ove teme.
Poenta ove teme je drka drka djon, neverovatne zaumne gluposti i trla baba lan da joj prodje dan.
[ barakuda111 @ 07.05.2010. 19:47 ] @
Ako je poenta price da li je normalno pojesti psa, ja kazem da jeste i licemerno je od ovih drustava da traze zabranu da se psi jedu. Kao sto je, mislim, Ivan rekao, kad si gladan...
Ljudska populacija je opasno prenamnozena i nebi me cudilo da bude masovne gladi. Kad ovi iz drustva za zastitu zivotinja osete glad kao sto vecina planete pa i ove drzave i sad oseca onda mogu da moralisu o ovome.
Kad je rec o opstanku svaka zivotinja je fair game. U nasoj kulturi se nepraktikuje da se psi gaje za jelo, ali niko nema prava da tu normu namece nekoj drugoj, gde se psi uzgajaju upravu radi ishrane ljudi.
Ali bi osudio svakog ko muci zivotinje, bila ona za jelo ili ne znam sta, nebitan je razlog.

Ali djyova nije to poenta koju si ti u prvom postu istakao.

Citat:
Primećujem da se sve više ljudi "etiketiraju" zbog ovog ili onog što su uradili ovom ili onom džukcu.

Bez namere da ulazim u problematiku ko je kriv, i da li je prvo džukac napao čoveka, ili je čovek prvo napao džukca, u poslednje vreme će uvek biti optužen čovek! Neki završiše i u zatvoru, neki isplaćaše silne kazne, a životinjama počeše da se kupuju i ortopedska pomagala.

Tebi nije potaman sto se osudjuje covek koji je psu odsekao noge ili ga izbo nozem... pathetic
[ djyova @ 07.05.2010. 22:52 ] @
Zašto nisi citirao i nastavak a ne da kao pojedine televizije izvlačiš iz konteksta?

Ono što je patetično nije to što je pas unakažen, niti to što mu se kupuju ortopedska pomagala, već što se danima ta priča provlači po televiziji. Što se novinari, političari, javne ličnosti, obični građani utrkuju ko će tom JADNOM psu da "pomogne". A ljudi sa druge strane umiru od gladi, tonama papira mole institucije za pomoć, jadni i nemoćni ne dobijaju čak ni ono što svaka institucija može da im pruži, a to je da im bar posveti pažnju ako nije u mogućnosti da im pomogne. Niti o njima pišu novine, niti izveštava televizija, kao da ne postoje. Onda se pojavi "slučaj" psa, i mediji ne prestaju da bruje o tome. E to je patetično!

Pa jbt, više je vremena po medijima posvećeno ovom slučaju, nego kad neki ludak iskasapi familiju, komšije i rodbinu! I ti onda kažeš da je moja priča patetična!? Meni se pre čini da je gro društva duboko ogrezlo u patetičnost!

[ maliradojca @ 08.05.2010. 00:49 ] @
Blizimo se Evropi, pa je red da nas nauce svojim vrednostima, i ovo kuce je taman dobro doslo za tu akciju. Ne vidim drugo objasnjenje.
Ako je vec u pitanju lose postupanje prema zivotinjama, ima na PETA-nom sajtu milion sadrzaja o stradanju zivotinja, nije ovo kuce jedino.
[ djyova @ 08.05.2010. 01:01 ] @
Ali se ono JEDINO non stop provlači kroz medije... Ma nije ono ni bitno.

Bitno je dal po našem sadašnjem zakonu ja mogu da odem u zatvor ako uhvatim kera, ispečem ga i pojedem?

Mislim nisam čuo da postoji lovostaj na kerove. ;)
[ Lesli Eldridz @ 08.05.2010. 08:58 ] @
Citat:
djyova: A ljudi sa druge strane umiru od gladi, tonama papira mole institucije za pomoć, jadni i nemoćni ne dobijaju čak ni ono što svaka institucija može da im pruži, a to je da im bar posveti pažnju ako nije u mogućnosti da im pomogne. Niti o njima pišu novine, niti izveštava televizija, kao da ne postoje. Onda se pojavi "slučaj" psa, i mediji ne prestaju da bruje o tome. E to je patetično!
Nije tacno, to je pomodarstvo, a sto se tice ovih iz prve recenice, koga boli... Pa sta ako je neko rekao da su to "ljudi"? Eto, mozes i njih da jedes, ni na njih nema lovostaja. Ko je to smislio da ne treba da se jedu "ljudi" ? Ako dodje ta vasa glad (koja ce da dodje zato sto se "ljudi" kote kao stoka, a nemaju dva grama pameti u glavi nego posle kad se okote i zive kao stoka) , ja bih radije jeo "ljude" nego pse. Odakle ja znam kakvog je ukusa psece meso, psi stalno jedu iz djubreta i stalno im bazdi iz usta, docim je "ljudsko" meso, sudeci po fizioloskim slicnostima "ljudi" sa svinjom, verovatno vrlo ukusno. Plus mogu ovi sto ih sazaljevas da imaju tu satisfakciju sto ce posluziti visem cilju ako bas mora da dodje do toga da budu pojedeni. Oni to i tako vole, jer vecina njih su metiljavci koji ne bi mogli da opstanu kad ne bi verovali da su bas oni predodredjeni za neki visi cilj, pa se zato loze na razne vodje koji im hrane te iluzije o sopstvenoj vaznosti ili razne izmisljene prijatelje sa ovog ili nekog drugog sveta. Tako da bi im ti jeduci ih u stvari samo pomogao. Onda, u svakom slucaju je pametnije ubijati "ljude" da bi ih pojeo, nego ubijati ih zarad toga sto su neki kraljevi, carevi, svestena lica ili politicari rekli da je neko tamo neprijatelj samo zato sto se slucajno rodio negde. Uz to, od vecine "ljudi" ama bas nikakve koristi nema nego su tu samo da pune kanalizaciju, ama psi su vrlo korisna vrsta, mogu da te odbrane od lopova ili grabljivaca iz sveta zivotinja, mogu da ti pomognu da ulovis plen, da nanjuse opasnost ili bolest, da upozore na nailazak nepoznatih itd itd, sve u svemu mnogo je jaka i duga veza izmedju coveka i psa i mnogo je pas korisna zivotinja da bi nekakavi zgubidani dovodili tu povezanost pasa sa ljudima u pitanje. Moze li ovako?

Kakve bubuljicarske besmislice.
[ djyova @ 08.05.2010. 10:46 ] @
Ako gledaš na taj način, svinja je mnogo korisnija životinja od psa. Zašti jedeš svinju?

Da se razumemo, nemam ja ništa protiv kućnih ljubimaca, ali protiv podivljalih čopora pasa koji se slobodno šetaju gradovima da!
[ Pirossi @ 08.05.2010. 10:50 ] @
^ to se zove 'zamena teza'.
svi na ovom topiku smo protiv 'podivljalih čopora na ulici'.
i ovi što bi natakli kucova na ražanj i mi, normalni.
[ djyova @ 08.05.2010. 11:21 ] @
Pa nisu svi... Neki bi koliko vidim uveli smrtne kazne za ljudi koji bi stali u odbranu svog deteta od podivljali pasa i tako ubili, odnosno povredili psa.
[ Pirossi @ 08.05.2010. 11:32 ] @
^ pa znaš kako i zakon poznaje nešto kao "prekoračenje nužne samoodbrane". je l' tako?
jedno je odbrana a drugo je odmazda i maltretiranje.

tj. jedno je kad šutneš psa koji kidiše na tebe tu ti niko ništa neće reći iako želite da prikažete kako će društva za zaštitu životinja da vas 'pojedu'.
sasvim drugo je kad mu odrežeš sve četri noge.
i ko ne može to da shvati tu, ne baš tananu razliku između samoodbrane i bestijalne brutalnosti, s njim stvarno nešto nije u redu; u njemu čuči neka duboko nataložena agresivnost.
[ MilojkoPetrovic @ 21.05.2010. 22:37 ] @
Divno! Tek kad ga bacimo na razanj, ODMA ce da nas prime u Evropu, jedva cekaju! :)
[ Onaj @ 21.05.2010. 22:58 ] @
Citat:
MilojkoPetrovic: ODMA ce da nas prime u Evropu, jedva cekaju! :)

A sta cemo mi u EU pa ni sa Grckom nisu imali srece...
[ Izvoljski @ 21.05.2010. 23:27 ] @
okay je jesti macke, pogotovo im je dzigerica ukusna. Psa vec ne znam, mada mi se cini da su oni hteli spraviti corbu od psecih papaka i taman kad su ih otfikarili otisli su. Ne odobravam, ali mogu da razumem.
[ maliradojca @ 21.05.2010. 23:36 ] @
http://www.b92.net/mila/index.php?nav_id=431123
Jednostavnije je da uspavaju jadno kuce kad se vec sve to desilo.
[ Miroslav Cvejić @ 22.05.2010. 00:43 ] @
Da ga je usvojio bilo ko od raje, logično bi bilo uložiti 20€ u eutanaziju.
Ali pošto ga je Tadić usvojio, logično je da se iz budžeta baci koja hiljada evra na proteze, veterinare, masere, kuvare, prevoz i ostale sitne troškove.