AMSTERDAM - Amsterdam police said Wednesday they were reviewing security procedures after a single, apparently disturbed man among a crowd of thousands attending a ceremony honouring WWII victims screamed loudly during a moment of silence, causing a panic.
Dakle, minut ćutanja, i neki džanki počne da viče, i 30 ljudi se povredi. Ne znam zašto se navodi da je bio obučen kao jevrej.
To me je potsetilo na skorašnji dogadjaj odigran u Beogradu, kada je nastala bežanija na, gle ironije, fakultetu za bezbednost, jer se pojavila nova studentkinja u muslimanskoj odori.
Ok, dešava se svašta, ali da li ovo prelazi neku granicu? Mislim 30 povređenih jer je neko vikao?? Zašto su ljudi toliko uplašeni? Krivica medija, ili šta?
[ Igor Gajic @ 05.05.2010. 22:21 ] @
Mediji, sta drugo.
Svake godine imas nesto.
Meteor, pa Y2K bug, pa Al-Quaeda, pa Irak, pa Avganistanci, pa axis-of-evil, pa H1N1, pa ekonomska kriza, pa ludi Iranci, ....
I onda te stalno drze u nekom stanju pritajenog straha.
OK to, naravno da su tu mediji najuticajniji, ali da ji je samo u svrhu njihovog profita, ili im ''neko'' potpomaže? Ne mislim kao teorija zavere, nego kakvu korist, i ko ima od toga.
Ne želim neke dnevno-političke prepiske ovde, nego mi je neverovatno da hiljade ljudi stoji, drži komemoraciju žrtvama, i JEDAN čovek počne da galami i izazove takav stampedo.
Hvala na videu Isak.
[ anakin14 @ 05.05.2010. 22:36 ] @
hahah, koji diletanti... nisu ljudi poceli da zive u strahu nego su poceli da zive bez mozga... (verovatno posledica toga sto im je do sada drzava garantovala sve pa su mozda pomislili da ce i pamet da dobiju)
Pt. I. The grip of fear --
Ch. 1. How fear rules humanity --
Pt. II. How fear guides our thinking --
Ch. 2. When fear infiltrated culture --
Pt. III. Perpetuating fear and violence --
Ch. 3. In the name of justice --
Ch. 4. Fear's classroom --
Ch. 5. One species' war against itself --
Ch. 6. The tyranny of small decisions --
Ch. 7. The corporate bid to own the world --
Ch. 8. Demanding patents on life --
Ch. 9. Ask the children.
^ poglavlja, moze se naslutiti zasto strah.
Nazalost jos uvek nisam nasao PDF izdanje...
Evo i malo zanimljivijeg clanka, od strane psihologa:
Citat:
Dexter is a Showtime series about a serial killer with a code. He only kills the bad guys who deserve it. We love Dexter precisely because he finds bad guys and kills them before they can hurt us. In a world plagued by terrorism, lost jobs, shrinking retirement accounts, political scapegoating, outsourcing, and freeway shootings, it’s nice to have a guy around with strict code of honor who doesn’t mind getting his hands a little dirty to restore order.
....
Hindering this drive toward cognitive consonance is the fact that humans are hard-wired to notice things that are dangerous. Out in the wilds, noticing the lion was much more important for our survival than the noticing the tree. Right down to our eyeballs, we are made to detect movement. If things are stationary, they can’t hurt us. If things change abruptly (or run and jump), we have to watch out. And we do. All the time.
This hasn’t gone unnoticed by the mass media, marketers, or politicians. Fear messaging gets our attention. We’ve been on orange alert ever since 9/11. In the absence of real emergencies, there is no shortage of topics to escalate to a fever pitch and blame when necessary: crime, drugs, outsourcing, video games, television, illegal immigrants, China, Iran, North Korea, Internet, corporate conglomerates, and Wall Street.
The trouble is, that leaves us in a permanent state of craving for someone to blame and someone like Dexter who promises to restore order by making them pay.
Nobel prize winner Eric Kandel repeatedly shocked sea slug neurons and learned that nerve cells never fully recover from repeated assault. As a society, we are suffering from a kind of post-traumatic generalized anxiety disorder, a by-product of a decade of rapid change, economic difficulties, and relentless fear tactics. We are all convinced that there is danger at every turn.
Dexter may be addicted to killing, but we have our own addiction for order. We’re in a permanent state of fear arousal about the state of the world, vibrating away like Kandel’s sea slug. We want order and we want it badly. So badly, in fact, that we are willing to be a morally flexible and embrace Dexter’s methods of achieving it. In real life, moral flexibility is a slippery slope. History is replete with examples right here in the US of abusing people’s rights under the guise of restoring a sense of order in society. Dexter is just a TV show, a fictional narrative, albeit at the more violent end of the vigilante continuum. We might, however, want to take note of the overall themes of popular programming. They are a good barometer of our social anxiety and vulnerabilities. It is not a big leap to get from Dexter’s code to things like McCarthyism or Guantanamo, all in the name of good.
[Ovu poruku je menjao Igor Gajic dana 06.05.2010. u 00:05 GMT+1]
[ pisac @ 05.05.2010. 23:09 ] @
Citat:
Flo33:To me je potsetilo na skorašnji dogadjaj odigran u Beogradu, kada je nastala bežanija na, gle ironije, fakultetu za bezbednost, jer se pojavila nova studentkinja u muslimanskoj odori.
Nije problem muslimanska odora, već burka. I treba je zabraniti na teritoriji Srbije.
[ anakin14 @ 05.05.2010. 23:16 ] @
a zasto je treba zabraniti? ili bili sta drugo?
[ pisac @ 05.05.2010. 23:19 ] @
Zašto?
Pa pitanje je vrlo čudno.
Zato što je neprijatno gledati osobu kojoj je sve pokriveno sem očiju koje škilje. Ne znaš ni ko je uopšte to. Može da bude i muško, može da bude traženi kriminalac, može da bude bilo ko.
Kao što je u islamskim zemljama zabranjeno da žene hodaju sa suknjama iznad kolena, tako i ovde treba da bude zabranjeno da žene (?) hodaju skroz prekrivene od glave do pete. Kome neko od tih pravila ne odgovara, neka ide u zemlju koja ima drugačije kulturne običaje koji su odgovarajući njegovim shvatanjima, i neka tamo bude zadovoljan.
Čist račun, duga ljubav.
[ anakin14 @ 05.05.2010. 23:21 ] @
po meni nigde ne treba da bude zabranjeno nista sve dog ne ugrozava drugoga, a garderoba tesko da moze ugroziti nekoga.
[ pisac @ 05.05.2010. 23:22 ] @
A šta ugrožava suknja iznad kolena?
Šta ugrožava poljubac na ulici?
Treba da bude zabranjeno sve što nije u skladu sa običajima u jednoj zajednici. Meni je lično neprijatno da gledam osobe u burkama, i ne želim ga ih gledam u svojoj blizini. Kratko i jasno.
[ anakin14 @ 05.05.2010. 23:27 ] @
pa ti zmuri onda
[ 3way @ 05.05.2010. 23:42 ] @
Citat:
pisac:Meni je lično neprijatno da gledam osobe u burkama, i ne želim ga ih gledam u svojoj blizini. Kratko i jasno.
Meni je neprijatno da gledam crnce.
Da ih zabranimo ili da samo dozvolimo lov na njih?
[ Odin D. @ 06.05.2010. 00:01 ] @
Meni je neprijatno da gledam ljude koji drugim ljudima brane ono sto sebi dozvoljavaju ili za sebe zahtjevaju.
Ako ti muslimanci odobravaju da se u "onim" zemljama zabranjuje sloboda odijevanja, zalagacu se i ja da se i njima u "ovim" zemljama uskrati isto, pa taman i da se radi o zabrani brkova i zulufa.
Oko za oko zub za zub, a okretanje obraza prepustam vjernicima.
[ pisac @ 06.05.2010. 00:05 ] @
@3way
Džaba mudruješ.
Ukoliko je ogromnoj većini ljudi u jednoj kulturnoj sredini neprijatno da gleda nešto, to je zabranjeno. Ukoliko je u islamskim zemljama zabranjeno da se momak i devojka drže za ruke, to znači da je većini neprijatno da to gleda tamo. Da li imaš nešto protiv toga? Misliš da je zabrana glupa? Odakle ti pravo da to misliš?
E, isto to važi i u celom svetu. Ukoliko je ogromnoj većini u jednoj sredini neprijatno da gleda žene u burkama, to treba da bude zabranjeno, i tačka. Nema tu šta da se bune kojekakvi.
Isto važi i za crnce. Ukoliko je ogromnoj većini neprijatno da gleda crnce na ulici, imaju potpunu slobodu da zabrane crnce na svojim ulicama, i ti na to ne možeš ni "A" da im kažeš, jer je njihovo pravo da organizuju svoje društvo na način na koji njima odgovara kao ogromnoj većini. Ti kao crnac možeš samo da zaobilaziš te zemlje, i isto tako ti kao crnac imaš mogućnost da u svojoj sredini kao ogromna većina zabraniš belce, jer eto smatraš da im je boja kože previše svetla za tvoj ukus, i neprijatno ti je da ih gledaš.
Mislim da tu nema šta posebno da se raspravlja.
Problem sa sadašnjim društvom je u tome što mnogi razmišljaju kao ti, ali se takvi nalaze samo na ovom delu planete, dok ostatak sveta razmišlja kao onaj islamski primer, i nema problema sa takvim svojim stavom. Na kraju će od toga ispasti... pogodi šta? Da nećeš u svojoj sopstvenoj zemlji smeti da pustiš ženu napolje bez burke, jer će biti zabranjeno. Ako misliš da se šalim, gdrno si se zeznuo.
[ anakin14 @ 06.05.2010. 00:12 ] @
Citat:
Isto važi i za crnce. Ukoliko je ogromnoj većini neprijatno da gleda crnce na ulici, imaju potpunu slobodu da zabrane crnce na svojim ulicama,
auuu jbt... a aj da zabranimo retarde? (da bi postedeli okolinu od ovakvih idiotluka)
[ pitikovski @ 06.05.2010. 00:18 ] @
E ajde da ja u tvoj lokal dolazim svaki dan go, a tebi ako se ne gleda-ti žmuri, može ?
[ anakin14 @ 06.05.2010. 00:24 ] @
Citat:
pitikovski: E ajde da ja u tvoj lokal dolazim svaki dan go, a tebi ako se ne gleda-ti žmuri, može ?
moj lokal je javno mesto, tako da pod 1) nema tu sta da mi se svidja ili ne
2) dolazi kako hoces, musterija je musterija obucena ili gola i cenim ih jednako
[ pisac @ 06.05.2010. 00:27 ] @
@anakin14, Ne da nisam retard, nego suprotno od toga, samo je problem što ti ne možeš da shvatiš o čemu se ovde priča . Jel bi tebi bilo malo neprijatno da gledaš dvoje kako se prcaju na ulici? Recimo, šetaš se sa decom negde a neki zaljubljeni par se prca na klupi pored trotoara. Misliš li da to treba da bude zabranjeno?
A što da bude zabranjeno? Pa zar to nije nešto sasvim prirodno, i sasvim normalno? Koga to ugrožava? Koji je razlog te zabrane? Gle, izgleda da je većini to neprijatno da gledaju... zanimljivo. Pa odakle im to pravo da zabranjuju nešto što je sasvim prirodno?
Aaaa, mora da je to ono pravo ogromne većine koja organizuje svoje društvo kako toj većini odgovara.
A šta ako postoji zemlja gde je sasvim normalno da se ljudi prcaju na klupama pored trotoara? I takvi dođu tebi u posetu u tvoju sredinu. Jel trebaš da im dozvoliš da se prcaju i u tvojoj ulici, jer bože-moj oni imaju takve običaje u svojoj domovini?
Prema tome, nemaš ti nikakvo pravo da se buniš protiv ogromne većine koja ima svoje kulturne običaje i zabrane. Ako ti kultura jedne sredine ne odgovara, nemoj da posećuješ tu sredinu. Ako ti običaji posetioca iz druge sredine ne odgovaraju, nemoj da primaš ljude koji praktikuju takve običaje, ili im zabrani običaje koji se ne slažu sa tvojom kulturom.
I na kraju, odakle tebi ikakva ideja da ti imaš pravo da se buniš ako u jednoj tamo afričkoj zemlji reše da zabrane belce na ulicama. Reše ljudi da u svojoj domovini ne žele da vide ijednog belca turistu, svi koji dolaze mora da se ofarbaju u crno. Odakle ti ideja da ti imaš pravo da se buniš protiv toga?
Džaba Hitler, ne kapiraš ti gde je tu analogija sa Hitlerom ... Moderni Hitler je naime onaj koji dolazi i integriše se u tvoje društvo, noseći pri tome svoje običaje, a istovremeno u svojoj domovini brani običaje onog (tvog) društva u koje se doselio. Onda vremenom svojim običajima preplavi zemlju u koju se doselio, sopstvenim natalitetom koji je 10x veći od nataliteta starosedelaca, i uvede striktno poštovanje svojih običaja i u dotičnu (tvoju) zemlju.
Sistem je toliko prost, da je meni prosto žao ljudi kao ti koji ne vide šta se dešava i gde to vodi.
Jedina odbrana od toga je nasilna asimilacija došljaka koji moraju biti primorani da prihvate kulturu sredine u koju su se doselili, ili primorani da se isele. Nema drugog načina. Ili prihvataš običaje sredine u koju si došao, ili se vrati odakle si došao.
Dobro ne pobeđuje uvek zlo, mada su te verovatno učili tome u školi. Ovako kako sad stoje stvari, dobri (kao ti) će biti pobeđeni od loših (koji u ovom primeru nose burke), jer su ovi previše dobri da bi shvatili da u životu ne smeš uvek biti dobar, da te ne bi pregazilo zlo.
[ anakin14 @ 06.05.2010. 00:46 ] @
je si li ti ikad cuo za globalizaciju>
[ Shadowed @ 06.05.2010. 00:47 ] @
pisac, otkad si ti ogromna vecina?
[ pisac @ 06.05.2010. 00:48 ] @
Nisam ja ogromna većina. Ja sam ogromna manjina, 1% čovečanstva. Ona manjina što stoji na vrhu planine i vidi mnogo dalje od ostalih 99%
Jesi li čuo da je natalitet neobrazovanih ljudi mnogo veći od nataliteta obrazovanih (i recimo dobrih pri tome). I jesi li čuo da dobro ne pobeđuje uvek zlo? Globalizacija je nešto što ti se nimalo neće sviđati za 40 godina, sanjaćeš za danima kada si bio svoj na svome u svojoj zemlji, i kada si mogao bez straha od uvrede islama i fatve, da pečeš prasiće i jedeš čvarke i svinjsku paštetu u svom dvorištu.
[ pitikovski @ 06.05.2010. 00:53 ] @
Ako si u Rimu, ponašaj se kao rimljanin.
[ Challenger @ 06.05.2010. 01:09 ] @
Citat:
pisac: Jesi li čuo da je natalitet neobrazovanih ljudi mnogo veći od nataliteta obrazovanih (i recimo dobrih pri tome). I jesi li čuo da dobro ne pobeđuje uvek zlo? Globalizacija je nešto što ti se nimalo neće sviđati za 40 godina, sanjaćeš za danima kada si bio svoj na svome u svojoj zemlji, i kada si mogao bez straha od uvrede islama i fatve, da pečeš prasiće i jedeš čvarke i svinjsku paštetu u svom dvorištu.
Ja se nadam da ce za 40-ak godina polako poceti da se zabranjuje islam, hriscanstvo i sl. gluposti (bar na javnim mestima, ako nista drugo)... A ako je nesto zabranjeno u islamskim zemljama, to je jos razlog vise da bi bilo dozvoljeno u ostalim. Ne treba slediti, nego davati primer
Citat:
pisac: Nisam ja ogromna većina. Ja sam ogromna manjina, 1% čovečanstva. Ona manjina što stoji na vrhu planine i vidi mnogo dalje od ostalih 99% :D
Kad neko drugi kaze za tebe ovako nesto - to je pohvalno, kada kazes sam za sebe, onda je ....
[ pisac @ 06.05.2010. 01:24 ] @
Citat:
Challenger: Kad neko drugi kaze za tebe ovako nesto - to je pohvalno, kada kazes sam za sebe, onda je ....
Ne patim više od lažne skromnosti. To sam prevazišao, i apsolutno me više ne tangira.
Citat:
Challenger: Ja se nadam da ce za 40-ak godina polako poceti da se zabranjuje islam, hriscanstvo i sl. gluposti (bar na javnim mestima, ako nista drugo)... A ako je nesto zabranjeno u islamskim zemljama, to je jos razlog vise da bi bilo dozvoljeno u ostalim. Ne treba slediti, nego davati primer
Ja bih tu mogao da se složim sa tobom (ja nisam religiozan, a i mrzim sve religije), ali ima tu jedna začkoljica: Većina ljudi je jako religiozna, i većina ljudi slepo sledi sva religiozna uputstva koja im daju vođe, i tako će biti još mnogo mnogo vremena, jer ljudima u vrhu upravo takav narod i odgovara. Posledica tvoje ideje "treba davati primer" će biti nešto što se može svesti na činjenicu da dobro ne pobeđuje uvek zlo.
Dakle, treba odustati od "davanja primera" na vreme, jer je očigledno da pored svih dobrih primera u zadnjim decenijama, svet ne ide ka boljem nego ka gorem.
[ Challenger @ 06.05.2010. 01:28 ] @
Naprotiv, svet ide ka boljem ali sporo... I nije tacno da vecina "slepo sledi sva religiozna uputstva koja im daju vođe". Vecina jeste religiozna (iako se taj broj/procenat iz godine u godinu smanjuje) ali zato sto je to in, a ne zato sto zapravo veruju... Manjinu cine verski fanatici (bilo koja religija da je u pitanju0 ali zauzimaju mnogo medijske paznje pa se cini da ih ima mnogo.
[Ovu poruku je menjao Challenger dana 06.05.2010. u 02:42 GMT+1]
[ pisac @ 06.05.2010. 01:40 ] @
Citat:
Challenger: Naprotiv, svet ide ka boljem ali sporo...
Oko toga se nećemo složiti, a vreme će pokazati ko je bio u pravu.
A što se tiče slepog praćenja svojih vođa, reci mi što pravoslavci i dalje slave božić 7.januara verujući da je to u stvari 25.decembar? I što nova godina dolazi 13.januara? Šta je to ako nije slepo praćenje svojih vođa u pravoslavnoj crkvi koja ne želi da prizna novi, bolji i tačniji kalendar? (banalan primer, ali pokazuje suštinu)
[ Pirossi @ 06.05.2010. 02:15 ] @
Citat:
pisac:
ne patim više od lažne skromnosti. To sam prevazišao, i apsolutno me više ne tangira.
ranije si bio uobražen.
sada si to prevazišao - sada si savršen
[ Challenger @ 06.05.2010. 03:05 ] @
Citat:
pisac: Oko toga se nećemo složiti, a vreme će pokazati ko je bio u pravu.
A što se tiče slepog praćenja svojih vođa, reci mi što pravoslavci i dalje slave božić 7.januara verujući da je to u stvari 25.decembar? I što nova godina dolazi 13.januara? Šta je to ako nije slepo praćenje svojih vođa u pravoslavnoj crkvi koja ne želi da prizna novi, bolji i tačniji kalendar? (banalan primer, ali pokazuje suštinu)
Pa rekao sam, zato sto je in. Ima mnogo "zaludjenijih" religija (i frakcija) od pravoslavaca, oni su jos i dobri... A 90% tih koji "slave" pre 25-30 godina nije ni prolazilo pored crkve...a sad kao postuju sve, prate, poste xx dana, itd, itd. Jbt, pa znam po sopstvenom dedi - pre ni da cuje za crkvu a sad sve po p.s.-u.
[ bttp @ 06.05.2010. 03:37 ] @
Tvoj deda je 100% bio "nosilac partizanske spomenice". Nije tačno da se ranije nije poštovala crkvena tradicija. U ruralnim sredinama (selima) posebno u centralnoj Srbiji se i te kako poštovao crkveni kalendar. Nisu svi postili itd, ali su išli u crkvu, na groblja za zadušnice, slavili slave i sve to. Nikad oni to nisu zapustili, bar nije većina. Ako ti znaš po svom dedi, ja znam po svojoj babi upravo suprotno, tako da nemoj da gledaš iz svoje uske perspektive.
[ Challenger @ 06.05.2010. 04:16 ] @
^ Nije bio banditen ali nije to poenta - nisam ja rekao da se nije postovala, vec da je intenzitet promenljiv - pre se postovala, pa nije, pa se sad postuje, pa opet nece itd. I, cast izuzecima (jer to svakako jesu, posto nisu vecina) ali vecina to radi reda-radi, zbog navike, tradicije i zato sto je "in"... Uostalom, eto cak i pre par decenija je bilo razlicito - u ruralnim je kako kazes vecina postovala u BG-u npr. vecina nije...mada to nije toliko bitno, prica se povela o verskom fanatizmu (bilo blazem ili ozbiljnijem) a toga ima u tragovima, koliko god takvi ljudi (bilo popovi/svestenici ili vernici) bili glasni.
A zakljucak je da, oni koji veruju treba da praktikuju rituale ili u svom domu ili u crkvama/hramovima/dzamijama a da se zabrane i burke i krstovi i sva slicna obelezja u javnosti ILI da se svima dozvoli sve dok se ne opamete. A to sto je u nekoj zaostaloj sredini jednima dozvoljeno a drugima zabranjeno nije bitno; ako napredniji dozvole - kad tad ce i ovi morati, a ako se budu inatili - stanje ce ili stagnirati ili krenuti ka gorem
[ Java Beograd @ 06.05.2010. 07:45 ] @
"Najviše mrzim rasiste, crnce i kineze !"
[ Java Beograd @ 06.05.2010. 07:52 ] @
Pisac je u pravu. Kome nije jasno o čemu on priča neka nauči malo o istoriji Srbije. Dakle, stipu belgiju, Holandiju i Francuze i ostale. Ko ne shvata i dalje, nek' pogleda malo demografsku kartu južnog dela Srbije, i dve oblasti, od kojih se jedna zove Kosovo, a druga Metohija. (Broz je te dve spojio, i u nastopu srbofobije, formirao posebnu autonomnu pokrajinu). E pa, verovali ili ne tamo su nekad živeli Srbi ! A onda su došli neki koji su dobili zagarantovana ljudska prava. A ista takva garancija se nije odnosila i na starosedeoce.
[ stil @ 06.05.2010. 08:28 ] @
Ti isti srbi su u početku priče prodavali svoje kuće i imanja za debele pare i dolazili u Beograd. Osim toga ima toliko napuštenih sela u Srbiji. Mi ne umemo da se pravilno odnosimo ni prema ovome što imamo.
[ Java Beograd @ 06.05.2010. 08:33 ] @
Citat:
stil: Ti isti srbi su u početku priče prodavali svoje kuće i imanja za debele pare i dolazili u Beograd. Osim toga ima toliko napuštenih sela u Srbiji. Mi ne umemo da se pravilno odnosimo ni prema ovome što imamo.
Da, pa šta ?
[ stil @ 06.05.2010. 08:59 ] @
Kako pa šta, što bi se ja "cimao" za nekog ko je prodao svoju dedovinu za novac koji realno premašuje njegovu stvarnu vrednost i doselio se u Beograd kupio dva tri stana i postao gazda. To se nije desilo juče to se događalo godinama dok dole nismo postali manjina. J***ga svi bi u Beogradu da žive. Oni (kosovski albanci) nisu hteli da žive u Beogradu već tu gde su sada (na KiM) i to je to. Bojim se da tako ne bude i sa ostalim delovima zemlje Srbije gde niko ne želi da živi. Kao što su silna opustela seoska naselja po čitavoj zemlji :(
[ Count Zero @ 06.05.2010. 09:03 ] @
Ima toga i u prirodi - mLogo dobra ta demokratija, evo koga ne mrzi da pogleda (4 i kusur minuta)
Sve može i mic-po-mic, eto nas sa "kacom" na glavi i još ćemo da kažemo hvala.
[ stil @ 06.05.2010. 09:11 ] @
Znači podela uloga je:
Gusenica je - ?
Larve osice su - ?
[ Odin D. @ 06.05.2010. 09:15 ] @
Citat:
stil: Ti isti srbi su u početku priče prodavali svoje kuće i imanja za debele pare i dolazili u Beograd.
Pa nije bas da covjek jedva ceka da proda svoju kucu i napusti rodni kraj.
Prije ce biti da su vecina njih dobili "ponudu koju nisu mogli da odbiju".
Kad su vidjeli kako se stvari razvijaju, vjerovatno i nisu mogli nista pametnije uraditi. A dokaz za to je sto sad tamo cuci medjunarodno priznata siptarska drzava, i cucala bi sve i da niko od Srba nije nista prodao i dosao za Beograd.
[ stil @ 06.05.2010. 09:21 ] @
Citat:
Odin D.: Pa nije bas da covjek jedva ceka da proda svoju kucu i napusti rodni kraj.
Poenta je u tome da su ljudi u tome videli šansu da se obogate a to i jesu uradili. Pun ih je Beograd i to ne samo od skora već i od 20-30 i više godina. Kupovali su po nekoliko stanova i sad žive od rente. Tad se nisu žalili, e pa ne može i jare i pare.
Dobro reci ti meni zbog čega ima toliko napuštenih sela po Srbiji, jel' su ih albanci odatle isterali. Nemoj zamenjivati teze.
[ Count Zero @ 06.05.2010. 09:28 ] @
Citat:
Znači podela uloga je:
Gusenica je - ?
Larve osice su - ?
Gusenica predstavlja one koji samo viču "sloboda", bez osvrtanja. A larve su oni koji to iskorišćavaju. I još ih posle ovi prvi ušuškaju.
Pre nekoliko meseci se neki ovde ubiše da dokažu kako je obrezivanje dece nenormalno, iako ima korene u običajima, a posle isti ti brane nošenje burki i sl, kojima je koren upravo u običajima i religiji, ali i de-fakto ukidanje slobode osobe koja je nosi, nuliranjem njenog identiteta. Sori, ali po meni je to skrivanje ovog dela kože (lica) mnogo veći atak na ličnost, nego ukidanje santima ove druge.
[Ovu poruku je menjao Count Zero dana 06.05.2010. u 10:44 GMT+1]
[ stil @ 06.05.2010. 09:38 ] @
Moraš biti jasniji. Koji su ti što viču "sloboda", bez osvrtanja ?
[ Isak666 @ 06.05.2010. 09:42 ] @
Citat:
Count Zero: Ima toga i u prirodi - mLogo dobra ta demokratija, evo koga ne mrzi da pogleda (4 i kusur minuta)
Sve može i mic-po-mic, eto nas sa "kacom" na glavi i još ćemo da kažemo hvala.
Kakve veze ima uvecanje neke populacije na jednom mestu ili iseljavanje neke druge populacije sa tog istog mesta ili nosenje burke na trecem mestu sa demokratijom?
Iseljavanje ove druge populacije je bilo i pod komunizmom, dok se zabrana nosenje burke donela u jednoj zemlji bas na osnovu odluke vecine kroz demokratski sistem odlucivanja.
[ Odin D. @ 06.05.2010. 10:07 ] @
Citat:
stil:Poenta je u tome da su ljudi u tome videli šansu da se obogate a to i jesu uradili. Pun ih je Beograd i to ne samo od skora već i od 20-30 i više godina. Kupovali su po nekoliko stanova i sad žive od rente. Tad se nisu žalili, e pa ne može i jare i pare.
Dobro reci ti meni zbog čega ima toliko napuštenih sela po Srbiji, jel' su ih albanci odatle isterali. Nemoj zamenjivati teze.
Jel' ti hoces reci da ljudi ne treba da iskoriste sansu da se obogate ako ima se ukaze prilika?!
Niko nije duzan da brani necije Car-Lazarovske ideale dok taj neko sjedi u Beogradu. Da si ti i oni koji su htjeli da brane Kosove, prodavali svoje stanove po Beogradu i kupovali imanja na Kosovu, sigurno bi i oni dolje Srbi drugacije razmisljali.
Kome je stalo do Kosova nek ide pa nek ga brani, a lako je tudjim k....em gloginje mlatiti.
A to za napustena sela.... pa ne znam. Toliko je ljudi iz gradova koji misle da seljaci ne treba da se doseljavaju u gradove, da mene prosto cudi kako se ti ljudi iz gradova ne otimaju za ta seoska imanja kad misle da je tamo toliko dobro. Ili oni mozda misle da je nekim ljudima bolje na selu, a nekima u gradu, a izgleda da i tacno znaju koji su to ljudi.
[ Java Beograd @ 06.05.2010. 10:12 ] @
Citat:
Odin D.: Pa nije bas da covjek jedva ceka da proda svoju kucu i napusti rodni kraj.
Kad su vidjeli kako se stvari razvijaju, vjerovatno i nisu mogli nista pametnije uraditi. A dokaz za to je sto sad tamo cuci medjunarodno priznata siptarska drzava, i cucala bi sve i da niko od Srba nije nista prodao i dosao za Beograd.
Sasvim tako. Koliko ja vidim, larve one ose iz video klipa, samo što nisu izišle, i razmilele se. Mislim da Švajcarci i Belgijanci, polako kapiraju. I Francuzi. Švabe - onako. Englezi - jok. Već imaju Birminghamabad.
Jel' ti hoces reci da ljudi ne treba da iskoriste sansu da se obogate ako ima se ukaze prilika?!
Niko nije duzan da brani necije Car-Lazarovske ideale dok taj neko sjedi u Beogradu. Da si ti i oni koji su htjeli da brane Kosove, prodavali svoje stanove po Beogradu i kupovali imanja na Kosovu, sigurno bi i oni dolje Srbi drugacije razmisljali.
Kome je stalo do Kosova nek ide pa nek ga brani, a lako je tudjim k....em gloginje mlatiti.
A to za napustena sela.... pa ne znam. Toliko je ljudi iz gradova koji misle da seljaci ne treba da se doseljavaju u gradove, da mene prosto cudi kako se ti ljudi iz gradova ne otimaju za ta seoska imanja kad misle da je tamo toliko dobro. Ili oni mozda misle da je nekim ljudima bolje na selu, a nekima u gradu, a izgleda da i tacno znaju koji su to ljudi.
To je samo jedan "Status quo" nas je doveo dovde. Sve dok se to ne promeni ovde neće biti bolje
[ Count Zero @ 06.05.2010. 15:32 ] @
Citat:
Moraš biti jasniji. Koji su ti što viču "sloboda", bez osvrtanja ?
Ma ima ih, uglavnom svi oni kojima šatro ništa ne smeta dok god im doslovno ne bode oči.
(Seti se svoje diskusije na temi vezanoj za kladionice: tebe ne ugrožavaju direktno, sve po zakonu, ali ima tu "još nešto".)
Citat:
Kakve veze ima uvecanje neke populacije na jednom mestu ili iseljavanje neke druge populacije sa tog istog mesta ili nosenje burke na trecem mestu sa demokratijom?
Ukratko: ako aktuelna većina ne iskoristi svoje pravo na odlučivanje, doći će druga većina, koja će ga iskoristiti vrlo rado.
Mislim, ovi što su se razbežali na faksu, malo su ispali smešni, a malo ih i razumem.
A zamisli npr. diplomira "devojka sa burkom" (uf, ovo je dobro za naslov ) i zaposli se kao ombudsman za prava žena
[ Isak666 @ 06.05.2010. 15:43 ] @
Da, ali nije demokratija kriva za to stanje, nego ona samo reflektuje situaciju na terenu koja se moze izmeniti zbog prirodnog prirastaja ili iseljenja - ako izmedju te dve grupe koje se radjaju i raseljavaju postoji razlika u stavovima koje izrazavaju kroz izbore.
Ona nije uzrok, cak nije ni posledica, nego jedino nekad prenosnik, a nekad katalizator realnosti.
Mozda si hteo reci Ljudska prava umesto Demokratije.
[ stil @ 06.05.2010. 15:48 ] @
Citat:
Count Zero: Ma ima ih, uglavnom svi oni kojima šatro ništa ne smeta dok god im doslovno ne bode oči.
(Seti se svoje diskusije na temi vezanoj za kladionice: tebe ne ugrožavaju direktno, sve po zakonu, ali ima tu "još nešto".)
E aj' prestani da pričaš u šiframa. Kaži ko čovek jasno i glasno šta misliš a ne da zavijaš te ovo te ono. I šta sa temom o kladionicama, šta sam ja tamo loše rekao?
[ Count Zero @ 06.05.2010. 16:02 ] @
@Isak: Biće da bolje odgovara "ljudska prava" nego "ta demokratija" - OK! Ideja i delje ostaje očuvana i jasna.
@stil Upravo i ne kažem da si bilo šta loše rekao na toj temi - naprotiv!
Nema ni veze sad... ionako odosmo maalo podaleko;)
[ Challenger @ 06.05.2010. 16:38 ] @
A u cemu je problem sto ce, ako postanu vecina, uvesti neka svoja pravila? Znaci, nije problem sto su Britanci, Spanci, Italijani isli po svetu i na silu uspostavljali vlast, svoja pravila, obicaje, religiju a problem je ako muslimani (ili Kinezi, mada ne volim da mesam naciju i religiju) za par decenija/vekova postanu vecina u UK, Spaniji, Italiji, Nemackoj pa, na osnovu te vecine - znaci demokratskim putem, nametnu neke svoje gluposti?
A dok se to ne desi, treba davati primer tim i sl. zatucanim, pa mozda kad postanu vecina usvoje neke stvari/odreknu se svojih. Ako ne - opet ok
[ Isak666 @ 06.05.2010. 16:48 ] @
Ma to je sve teorija.
U Nemackoj od 10 - 15 miliona muslimana (ili koliko ih vec ima), tek par hiljada nosi burku.
Tako da male su sanse da ce, ako muslimani postanu vecina u DE, doci do nekih velikih promena sto se tice burki ili nekih drugih radikalnih vidova izrazavanja vere.
I to ako jos zaboravimo da se stranci sa svakom generacijom sve vise i vise integrisu u drustvo gde se nalaze.
[ Count Zero @ 06.05.2010. 16:54 ] @
Citat:
Znaci, nije problem sto su Britanci, Spanci, Italijani isli po svetu i na silu uspostavljali vlast, svoja pravila, obicaje, religiju...
Eee, nije da nije... Al' sad je puj-pike :(
Citat:
A dok se to ne desi, treba davati primer tim i sl. zatucanim, ....
To svakako
[ Challenger @ 06.05.2010. 16:58 ] @
^Kako kakav primer? Pa naravno dozvoliti, nek' nosi ko sta hoce.
@ Isak666: Rekoh ja jos kad sam se ukljucio u diskusiju da manjinu cine ti zaostali/zatucani/neprilagodjeni i fanatici, al' dzabe...
[ Count Zero @ 06.05.2010. 17:01 ] @
Izmenio sam post u međuvremenu - skontao sam da misliš da se daje primer sopstvenim ponašanjem - OK je to, ali "granični slučajevi" mogu biti sporni: religiozna obeležja u školi, u institucijama itd. Kontam da bi sad kao neko liberalno društvo bilo ono u kojem svako ide kako hoće - go u kafanu, sa burkom u školu itd, al' nešto tu ne štima :(
[ Challenger @ 06.05.2010. 17:06 ] @
Pa dobro, ne moze bas go u kafanu (tj. i moze ako je neko tematsko vece ) , ali s burkom ili bez burke moze u skolu... Sto se tice obelezja - sta ce ona u skoli i institucijama? Ok je da postoje u crkvama/hramovima/dzamijama i po kucama vernika/sledbenika (i na njima - deo odece, nakita, i sl.) ali sta ce u skoli?! Aj' sad okacimo skolsku tablu iznad oltara u crkvi, mis'im ono, podrzava crkva obrazovanje, nije da ne podrzava...
[ Isak666 @ 06.05.2010. 17:12 ] @
Citat:
moze ako je neko tematsko vece
:D
Samo, kakve veze imaju burke sa panikom u Holandiji?
Tamo je neko poceo da vristi i ljudi oko njega koji su bili pored su poceli da uzmicu, a zatim ljudi koji su to isto culi a nisu videli su poceli isto raditi i tako u sve siri krug.
Ako se ne varam, na video je to pokazano i strelicama kako je islo :)
Ne mora da postoji ni jedan slucaj bombasa samoubice ili sl za tako nesto, dosta je i proslogodisnji haosa sa tipom u autu koji se zakucao u slicnu guzvu u Amsterdamu -
[ Challenger @ 06.05.2010. 17:19 ] @
^ Jbg, mozda sad neke clanice EU pokrenu akciju zabrane tipova u automobilima.
Sto se tice stampeda - klasika, opsta histerija, par njih se uplasilo, pocelo da bezi, ostali za njima (ne znajuci razlog). Mozak se iskljucuje i prati se stado...
[ bttp @ 07.05.2010. 21:56 ] @
Ljudi napuštaju sela jer tamo nemaju osnovne uslove za život. Većina tih sela još uvek nema telefon, a struja im nestane čim dune malo jači vetar. O putevima, železnici da i ne govorimo.
Da imaju infrastrukturu primerenu bar 20. veku ako već ne može 21. ne bi omladina baš tako žustro bežala iz tih sela. Jednostavno su primorani, tamo nema ničega.
Znači stvar je u infrastrukturi. Ništa se nije ulagalo u ta područja niti se išta i dan danas ulaže. Da se sagrade moderni putevi, železnica, da imaju pristup Internetu zatim modernu bolnicu u relativnoj blizini, i sve ostalo što treba savremenom čoveku, ne bi bežali odatle, štaviše mnogi bi iz gradova odlazili u takva "sela". Znači nije problem u ljudima već u državi koja ne vodi računa ni o čemu. Misle da je tim seljacima dobro da žive isto onako kako su živeli i pre 100-150 godina. Misle ako su im uveli struju da im je to super. E pa nije, kao što se vidi. A kad će ova država to da shvati - izgleda nikad. Za to vreme će ljudi i dalje migrirati na sever, jer su tamo jednostavno bolji uslovi. Zašto niko ne beži iz Vojvodine? Zašto ljudi iz Vojvodine ne dolaze u Beograd? Pa zato što tamo imaju normalne uslove za život, pre svega puteve, železnicu, telefone, moderne bolnice u regionalnim centrima itd.
[ Isak666 @ 09.05.2010. 22:21 ] @
Mislim da mogu da potvrdim tezu postavljaca teme da ljudi zive u strahu, ali to nije krivica medija nego je tip koji je ovaj dzumbus napravio u Holandiji urlikao da ima eksploziv i da ce se razneti.
Solidan razlog za bezaniju.
[ Lesli Eldridz @ 09.05.2010. 23:45 ] @
Citat:
bttp: Da se sagrade moderni putevi, železnica, da imaju pristup Internetu zatim modernu bolnicu u relativnoj blizini, i sve ostalo što treba savremenom čoveku, ne bi bežali odatle...
I, kad pocinjete da gradite? Ko ce to da plati?
Ne beze oni zato, nego sto na TV gledaju gologuze opajdare, "spanske" serije i TV Pink pa 'oce i oni da budu gradjani. Piju samo Dzoni Dzoker jer sa rakiju nisu roker. Samo neka beze, daleko im lepa kuca. Takvi nisu ni potrebni u tim selima. Da nece mozda da idu da se bave poljoprivredom i ako ostanu? To su sve dzukele. Njima ne treba graditi nista. Nek crknu. Za neke nove stanovnike sela, ako se takvi pojave, koji ce biti ozbiljni ljudi kojima je poljoprivredna proizvodnja posao, mozda.
[ Hadžihalef @ 10.05.2010. 07:38 ] @
Citat:
Isak666: Mislim da mogu da potvrdim tezu postavljaca teme da ljudi zive u strahu, ali to nije krivica medija nego je tip koji je ovaj dzumbus napravio u Holandiji urlikao da ima eksploziv i da ce se razneti.
Solidan razlog za bezaniju.
Mnogo je na temu straha i uloge takve emocije na ovome svetu već rečeno... i govori se i dalje...ali po pravilu IN MARGINIS...
...za mlađe generacije o tome govori film MATRIX(ali samo ako prevaziđu potrebu za fascinacijom svetlosnim i ostalim kompjuterskim efektima)
Citat:
.......................................................................................................... - Ti si došao ovamo jer ti znaš nešto. To što ti znaš, ti ne možeš da objasniš, ali ti to osećaš. Ti si osećao celi svoj život da nešto nije u redu sa ovim svetom. Ti ne znaš šta je to, ali taj osećaj je stalno tu kao trn u tvojoj glavi, koji te ponekad izluđuje. Taj te je osećaj i doveo do mene. Da li znaš o čemu pričam?
- O matriksu?
.........................................................................................................................
...za malo starije Kastanedin Don Huan:
Citat:
"Imamo grabljivca koji je došao iz dubine kosmosa i preuzeo vlast nad našim životima. Ljudska bića su njegovi zarobljenici. Grabljivac je naš vladar i gospodar. On nas je učinio poslušnim i bespomoćnim. Ako želimo da se pobunimo on guši našu pobunu, ako želimo da se ponašamo nezavisno on zahteva da to ne činimo. Sve vreme ti o tome govorim na indirektan način, nagoveštavajući ti da nas je nešto zarobilo. Mi smo zaista zatvorenici."
...Platon u svojoj paraboli o pećini
Citat:
“Zamisli neke ljude koji žive u nekoj podzemnoj pećini. Sjede leđima okrenuti i vezane su im i ruke i noge, tako da mogu gledati samo u zid pećine. Iza njih je jedan visoki zid, a iza tog zida opet neke spodobe nalik na ljude koje iznad ivice zida podižu neke figure. Pošto iza tih ljudi gori vatra, te figure bacaju lelujave sjenke na zid pećine. Jedino što stanovnici pećine mogu da vide jeste to “pozorište sjenki”. Oni su u tom položaju od kako su se rodili i naravno vjeruju da su te sjenke jedino što postoji.
Zamisli sada da da jedan od stanovnika pećine uspije da se otrgne iz zarobljeništva. Sve počinje time da se on zapita odakle potiču te sjenke na zidu pećine. Na kraju krajeva uspije da se izbori za slobodu. I šta misliš šta će se dogoditi kad se okrene prema figurama koje neko drži iznad zida? Za početak će ga naravno zasljepiti jako svjetlo. Zasljepiće ga i to što vidi oštra obrise figura – s obzirom da je do tada vidjeo samo sjenke tih figura. Ako bi uspjeo da pređe zid i počeo da se vere pored vatri i izašao u prirodu van pećine, još više bi bio zasljepljen. Ali pošto bi protrljao oči, pogodilo bi ga koliko je sve lijepo. Po prvi put bi vidjeo boje i oštre obrise. Vidjeo bi stvarne životinje i cvjeće, a ne sjenke u pećini koje su samo njihove loše kopije. Ali on se i tada pita otkuda potiču sve te životinje i svi ti cvjetovi. Onda ugleda sunce na nebu i shvatio da sunce daje život svom cvjeću i svim životinjama u prirodi kao što je i vatra u pećini činila da je mogao vidjeti sjenke.
Taj bi srećni čovjek iz pećine mogao da istrči u prirodu i raduje se svojoj novostečenoj slobodi. Ali on misli na one koji su ostali dole u pećini. Zato se vraća. Čim se vrati, pokuša da ubjedi druge stanovnike pećine da su sjenke na zidovima pećine samo neke lelujave kopije stvarnih stvari. Ali niko mu ne vjeruje. Oni mu pokazuju zid pećine i kažu da je ono što oni na njemu vide sve što postoji.
Na kraju ga ubiju.”
...a što se medija tiče, @Isak666, pokušaj da napraviš nekakvu statistiku odnosa lepih,za oko i uho prijatnih informacija i onih koje na bilo koji način generišu u konzumentu strah i nelagodu i to samo u jednom, jedinom danu aktivnosti tog bezazlenog medija...
...perfidnost u plasiranju bilo koje od informacija,u zavisnosti od toga kakvi se psihološki efekti žele postići, je isto momenat vredan pažnje pažljivog posmatrača...
...nakon takve jedne an pasant analize, pokušaj da izanaliziraš i predznak sopstvenih emocija...
...a kada se sve to postavi u kontekst čitave godine, pa nečijeg čitavog života, a pogotovu onog najplodotvornijeg(bar bi trebalo da bude)...
... ćujemo se...ako uspemo da promolimo glave iz PEĆINE.
Tako da ljudi nisu počeli da žive u strahu,već je ta emocija od pamtiveka prisutna.
[ Isak666 @ 10.05.2010. 07:46 ] @
Mislim da se nismo razumeli.
Postavljac teme, prvi post -
Citat:
Ok, dešava se svašta, ali da li ovo prelazi neku granicu? Mislim 30 povređenih jer je neko vikao?? Zašto su ljudi toliko uplašeni? Krivica medija, ili šta?
Onda ja -
Citat:
Mislim da mogu da potvrdim tezu postavljaca teme da ljudi zive u strahu, ali to nije krivica medija nego je tip koji je ovaj dzumbus napravio u Holandiji urlikao da ima eksploziv i da ce se razneti.
Ne sporim to sto si pisao, ali ovde je nesto konkretnije bilo u pitanju ;)
I da celo covecanstvo zivi u apsolutnoj slobodi i da svi imaju sve informacije o svemu - ne verujem da bi ti ljudi mirno stajali pored nekog ludaka koji urla da ima bombu i da ce se razneti.
Jbg instinkt za prezivljavanje.