[ anakin14 @ 08.05.2010. 01:42 ] @
http://www.b92.net/biz/vesti/s...05&dd=07&nav_id=429560

izdvojeni:

Citat:
"Niko nema pravo da radnike naziva neradnicima, jer najveći neradnici su u Vladi Srbije koji su nas i doveli u ovaku situaciju i ne mogu zaposlenima u metalskoj industriji da obezbede posao ", ocenio je Mihajlović.

Citat:
Oni navode da ne prihvataju umanjenje zarada na 60 odsto za zaposlene koji nisu radno angažovani i nemaju posao u fabrici

Citat:
Mihajlović je rekao da su i sindikati i radnici za smanjenje plata, ali ne na 60 odsto, jer je to u visini minimalnog ličnog dohotka, već na 85 procenata od pune plate, kao i da radnici, pre svega, žele da rade.

Citat:
"Određen broj ljudi, negde oko 600 njih, ne dolazi u fabriku, niti na posao i u skladu sa zakonom ima pravo na 60 odsto zarade", rekao je Ljubić.

i posle kazu da ne postoji utopija?
[ maliradojca @ 08.05.2010. 02:19 ] @
U Kragujevcu ocigledno postoji utopija. Da li postoje neke podzemne struje ili neka madjija, nije dokazano, ali meni deluje da je tu retko ko od radnika normalan.
[ yolja624 @ 08.05.2010. 05:38 ] @
eh, pa kad se 50+ godina zivi na taj utopisticki nacin, strasno je bolno da se prihvati realnost... Auto industrija u SFRJ pa kasnije u Srbiji je kao ideja - utopija. Nije imala ekonomsku racunicu za opstanak. A razlika izmedju potroseno/zaradjeno se nadomjestala iz Budzeta i djelila kao neki dohodak tim radnicima. Naravno - radnik je svjestan da to nije zaradio, ali ima tata-drzava koji izdrzava
Ali ko bi se odrekao plate (skoro) ni za sta? Nema boljeg rada od nerada i plate od penzije.
[ Isak666 @ 08.05.2010. 08:32 ] @
Ludilo.

Alo nema posla za vas.
Razlaz.
[ Kovacevic Vladimir @ 08.05.2010. 12:20 ] @
Ne znam da li se sećate onog Talijana što je u Ki otvorio fabriku cipela (neke '88. g.) sa sve mašinama i bio spasitelj (ali na kratko, dok ga nisu zaposleni tukli).
Odeeeee čovek sa sve mašinama u Rumuniju i radi i dan-danas.

Tako će i ovaj Fiat...da se pokupi i ciao samoupravljači!

Pozdrav
[ misaj @ 08.05.2010. 15:39 ] @
Ljudi oni su gradili te fabrike...Nisu oni radili za platu kao svi oni su GRADITELJI a plata je bila onako usput! Ne moze njima neko da oduzima ono sto je njihovo. Ludorija prava!
[ anakin14 @ 08.05.2010. 15:43 ] @
pa i da su gradili i da je njihovo odavnu su oni to prodali sigurnim platama iz budzeta a fabrika ide u minus...

pazi bogati... kada ide u minus fabrika onda je DRZAVINO, a kada drzava proda i nema mesta za lemminge onda je NJIHOVO?

ajde i da se natrtimo odma, ionako ce da traze posle.
[ sonus70 @ 08.05.2010. 15:52 ] @
Šta pričaš bre, ko je gradio?
Cela Srbija grcala da je napravi da bi se gomila lezilebovića igrala "samoupravljača". Da su je sami napravili ne bi je onako uništili i pokrali a valjda bi se potrudili i da to što izađe iz "njihove" fabrike ima neki minimum kvaliteta. A pošto smo je dakle svi gradili i uzimali nam danak da se veštački održava valjda je pravo i svih nas da kažemo "dosta više". Ako ne donosi pare bar ne mora da ih gubi. A kad je tako sravni sa zemljom i daj je (prodaj) nekom ko zna kako se se posluje.
[ yolja624 @ 08.05.2010. 16:28 ] @
jedno vrijeme je bilo aktuelno:
"Sto NATO ne srusi i ZASTAVU, da se rijesimo bijede"
a koliko vidim, prica ce se obnoviti

Cak i da su gradili, a ne prave profit, fabrika ide pod led. Kakve veze ima dal je pravio jedan ili 35K ljudi - ako ne valja, cao.

Ali cinjenica je da se ljudi ne mogu samo poizbacivati na ulicu. Trebaju im se ponuditi drugi poslovi, koji ne moraju biti iz struke u kojoj su radili. Oni koji su blizu penzije, neka ih penzionisu. Mladji, nek mjenjaju profesiju...
Na zalost (ili srecu) nekih - komunizam je mrtav, a sad smo u robovlasnistvu.
[ anakin14 @ 08.05.2010. 16:40 ] @
Citat:
Ali cinjenica je da se ljudi ne mogu samo poizbacivati na ulicu.

a zasto ne mogu?
[ misaj @ 08.05.2010. 17:20 ] @
Ma poruka je bila sarkasticna :) Pazi boga ti privatnik moze tek tako da te izbaci na ulicu a oni se "ne mogu tek tako" izbaciti. Pa izbacite ih tek ovako :)
[ yolja624 @ 08.05.2010. 19:53 ] @
Ne mozes ih `ladno izbaciti na ulicu zato sto su to ljudska bica u 35K primjeraka koji vode sa sobom, u prosjeku, jos 3 clana porodice - kapitalizam jeste ali bezdusnost (valjda) nije.
Privatnik moze da otpusti 2 ili 20 ljudi, i nikom nista, ali drzava ne moze da se ponasa na taj nacin jer ima obaveze prema svojim gradjanima - kako ovim sto su otpusteni kod privatnika, tako i ovim koji rade u firmama koje su drzavne ili su do skora bile drzavne. Na stranu sto zakon o zaposljavanju jednako tretira radnika i kod privatnika i kod drzavne firme (bar bi trebao).
Rjesenje - ponuditi ljudima neke druge poslove, prekvalifikacijju, neki socijalni program - nesto sto moze da olaksa muke i ljudima a da ne kosta ni drzavu previse. Uzajmno razumjevanje je kljuc uspjeha a negacija problema onog drugog uvijek vodi u napetost i sukobe. A sukoba ce, koliko ja vidim, vrlo vjerovatno biti.

I samo jos jedna cinjenica koja treba da zabrine gospodu biznismene.
Postovana gospodo - kad svi radnici dobiju otkaze, kad prekinu da se isplacuju plate, kad i oni koji rade budu dobijali 2 kasike pirinca, tad cete i vi, biznismeni, da ostanete bez posla. Jer sa kim cete i kome cete prodati vasu robu/uslugu/prevaru itd ako to ne bude mogao da kupi taj ko je to do sad radio? Mozda cete onda trgovati samo vi izmedju sebe? To treba vas da plasi a ne prica kako radnici traze neka prava.
E da, jos jedna sitnica. Onaj koji je gladan, mozda ce pogledati gdje ima "viska" pa ce doci da se "sam posluzi" - tad alarm, policija, pitbul i doberman, cz99 i te price kako vas nije briga - ne pomazu.

-EDIT-
Cilj svakog normalnog drustva je bogat pojedinac - u sto vecem broju takvih. Jer tad se drustvo moze nazvati ekonomski stabilno. A to ako bogatih ima 1%, 19% na rubu i 80% siromaha je - direktno propast! Za sve pa i za taj 1% bogatih!
[ anakin14 @ 08.05.2010. 21:29 ] @
Citat:
Ne mozes ih `ladno izbaciti na ulicu zato sto su to ljudska bica u 35K primjeraka koji vode sa sobom, u prosjeku, jos 3 clana porodice

sta mene boli za to, o tome je trebao sam da razmislja, a sto se tice daljeg izdrzavanja porodice, ima gde ce da radi, da crknu gladni nece sigurno.

Citat:
Privatnik moze da otpusti 2 ili 20 ljudi, i nikom nista, ali drzava ne moze da se ponasa na taj nacin jer ima obaveze prema svojim gradjanima - kako ovim sto su otpusteni kod privatnika, tako i ovim koji rade u firmama koje su drzavne ili su do skora bile drzavne. Na stranu sto zakon o zaposljavanju jednako tretira radnika i kod privatnika i kod drzavne firme (bar bi trebao).

upravo zbog te obaveze neke drzave propadaju (citaj mi, grcka...)

Citat:
I samo jos jedna cinjenica koja treba da zabrine gospodu biznismene.
Postovana gospodo - kad svi radnici dobiju otkaze, kad prekinu da se isplacuju plate, kad i oni koji rade budu dobijali 2 kasike pirinca, tad cete i vi, biznismeni, da ostanete bez posla. Jer sa kim cete i kome cete prodati vasu robu/uslugu/prevaru itd ako to ne bude mogao da kupi taj ko je to do sad radio? Mozda cete onda trgovati samo vi izmedju sebe? To treba vas da plasi a ne prica kako radnici traze neka prava.

pa ko je rekao da radnici ne treba da rade? oni treba da rade ali za ono koliko vrede:
150e mesecno
NEPLACENI ODMOR
NEPLACENO BOLOVANJE
NIKAKVI REGRESI,BONUSI OTPREMNINE itd
2 clana ce imati 300, od toga moze da se zivi a ako im se ne svidja sto se nisu skolovali za bolje, nek krenu sada na fakultet.

a ne ne radi nista i 85 posto plate, ili radi u zastavi a oce 300,400, cuj tolko imaju profesori u skolama, sto su oni bili ludi da zavrsavaju fax ako sraf lemminzi imaju istu platu.

Citat:
E da, jos jedna sitnica. Onaj koji je gladan, mozda ce pogledati gdje ima "viska" pa ce doci da se "sam posluzi" - tad alarm, policija, pitbul i doberman, cz99 i te price kako vas nije briga - ne pomazu.

izvini molim te a kako ne pomazu? da nece jadnog lemminga svi da puste da krade posto je mukica gladna. Nek ide da nosi dzakove pa ce da napuni stomak.

P.s i sta ste se svi okomili na bogate, vase misljenje je da bogati imaju lose misljenje o radnickoj klasi a to uopste nije istina, bogate BOLI PATKA za radnicku klasu, a ja sam recimo daleko od bogatih, cak jedva sastavljam kraj sa krajem, jurim kredite da ne bih bankrotirao kao grcka a misljenje o radnickoj klasi imam najgore koje postoji zato sto mi je takva ideologija.

[ Ivan Dimkovic @ 08.05.2010. 21:37 ] @
Citat:
yolja624
Ne mozes ih `ladno izbaciti na ulicu zato sto su to ljudska bica u 35K primjeraka koji vode sa sobom, u prosjeku, jos 3 clana porodice - kapitalizam jeste ali bezdusnost (valjda) nije.

Aman ljudi.

O cemu vi to pricate?

Zakon jako lepo definise obaveze poslodavca i drzave u tom pogledu. Postoji otkazni rok, postoji eventualna otpremnina i TO JE TO. Tu se sve obaveze privatnog poslodavca zavrsavaju. Jedini izuzetak je ukoliko je rec o nekoj ex-drzavnoj firmi gde postoje neki obavezni socijalni programi.

I nema nikakvih obaveza posle toga - kad dobije otkaz (i eventualnu otprmeninu), radnik se prijavi na biro i dok ne nadje posao ima pomoc od drzave za osnovno prezivljavanje.

Citat:

Rjesenje - ponuditi ljudima neke druge poslove, prekvalifikacijju, neki socijalni program

Postoji socijalna pomoc. Takodje, postoji biro za zaposljavanje koji je tu da nezaposlenima ponudi alternativne poslove.
[ anakin14 @ 08.05.2010. 21:40 ] @
Citat:
yolja624

Aha, i sta ce recimo reci jedan novosadjanin ili beogradjanin na to? ma da , necemo ih baciti na ulicu nego cemo MI placati njihov nerad, a dok su krali zastavu nikom nista... zato se slovenija i otcepila od nas, zasto bi oni placali tudj nerad ako su oni produktivni. PA NI MI OSTALI KRAGUJEVCANI ne bi placali da mozemo njihov nerad nego bi gledali kako crkavaju od gladi, a po tebi CELA DRZAVA TREBA DA IH IZDRZAVA. a opet napominjem, dok su ladili muda i krali fabriku onda nikom nista...
[ yolja624 @ 08.05.2010. 22:08 ] @
Izvinite, jel neko rekao da treba neradnike da placa anakin ili neko njemu slican?
Nikakav ja problem ne vidim u tome da neradnik treba da ide kuci. Ali reci da su svi neradnici i lopovi je blago receno neozbiljno.

Elem, ako je neko dobio pravo iz Zakona o radnim odnosima, i potpisao ugovor sa drzavom o stalnom zaposlenju, gdje izmedju ostalog PISE da postoji pravo radnika na 1,2,3,4,5 i tako dalje - drzava MORA da ispostuje taj dogovor, i da da radniku kojeg otpusta, ono sto ga pripada po zakonu kada je ugovor potpisan! Niko nije blesav da "oprosti drzavi" 12 plata na koje (mozda) ima pravo po tom zakonu! Nek ide firma pod led, ko je sljivi, ali radnik mora da dobije neku socijalnu pomoc dok se ne skoluje za nesto drugo, ili da makar moze da proba nesto sam da pocne da radi.
Najgore rjesenje je nekom od 50 godina starosti pokazati kapiju fabrike i reci "idi nosi vrece negdje" jer taj od 50 godina za taj posao vise nije.

I postovani @anakin, ne propadas ti zbog prava radnika vec zbog drugih stvari. Ali ako to sam ne vidis... onda mi je lakse da te pustim da i sam vjerujes u to.

-EDIT-
I drzava je prodala Zastavu automobile za neki novac?! Ili je dala firmu za klikere? Pa gdje su te pare? I kako to da od tih para ne moze da se obezbjedi nista za visak radne snage? Eeee neko je pokupio pare i magla i zamislite - nisu radnici lemminzi to odnijeli.
[ Ivan Dimkovic @ 08.05.2010. 22:16 ] @
Pa neka im drzava isplati tu optremninu i da zavrsi vec jednom sa tom agonijom.

Ovde se ne radi o tome, radi se o ovome:

Citat:

Oni navode da ne prihvataju umanjenje zarada na 60 odsto za zaposlene koji nisu radno angažovani i nemaju posao u fabrici. Sa protesta, koji je organizovao samostalni sindikat fabrike automobila, upućen je poziv Vladi Srbije da poštuje Protokol iz maja 2008. godine i započne pregovore o aneksu tog dokumenta kojim bi se definisala isplata zarada.

EJ BRE - dobijaju platu sto NE DOLAZE na posao.

I sada se bune zato sto ce dobijati MINIMALNU ZARADU koju takodje dobija neko ko RMBA svaki dan? Hoce VECU PLATU za NERAD!!!!

ALO BRE?

Biti PLACEN da NE RADIS. DA NE-RADIS.

Pa to ne da je plata, to je POKLON bre.

Citat:

Pa gdje su te pare? I kako to da od tih para ne moze da se obezbjedi nista za visak radne snage? Eeee neko je pokupio pare i magla i zamislite - nisu radnici lemminzi to odnijeli.

Pa ^^^ EVO TI GORE ^^^ gde idu pare. PLACAJU SE LJUDI KOJI NISTA NE RADE, SVAKI MESEC IM SE KESIRA PUNA PLATA.

Grci su za nas deca jbt. Oni dobijaju 2 plate na lepe oci, a ovi dobijaju svaki mesec platu NI ZA STA, NI NA POSAO NE MORAJU DA DOLAZE.

Jbt...

Citat:

Eeee neko je pokupio pare i magla i zamislite - nisu radnici lemminzi to odnijeli.

Evo ti gore ko KUPI te pare svaki mesec. Pitanje je samo CIME JE TO TA BAGRA ZADUZILA CELU ZEMLJU pa da ih drzava izdrzava i placa da ne dolaze na posao.
[ anakin14 @ 09.05.2010. 04:39 ] @
Citat:
I postovani @anakin, ne propadas ti zbog prava radnika vec zbog drugih stvari. Ali ako to sam ne vidis... onda mi je lakse da te pustim da i sam vjerujes u to.

prvo ko je rekao da propadam? rekao sam da jedva sastavljam kraj sa krajem i to zbog manjih obima posla a to zbog odjeka krize koju su UPRAVO TI LEMMINZI NAPRAVILI. Drugo i da propadam, ko je rekao zbog prava radnika, vec zbog nerada u ime boljih prava? Ja kao mali privrednik u stvari mogu da propadnem zato sto nemaju posao radnici, koji su moji potrosaci, pa samim tim nemaju da trose, a to ce se desiti JER NECE DA RADE jer ih je neko nakljukao velikim istinama o njihovim pravima i ne da im da radi ispod minimalca zbog socijalne pravde, tako da ZBOG PRAVA RADNIKA ITEKAKO MOZEMO SVI DA PROPADNEMO, jer zbog tih koji manje rade a vise gledaju svoja prava, drugi PRODUKTIVNI nemaju posao. Ali dzaba je vama objasnjavati... mi smo krivi sto smo uopste pomislili da se lemminzi razumeju u ekonomiju...
sto rece neko... idite na pijacu, i videcete sta je EKONOMIJA.

i jos nesto, to sto neko PRIMA PLATU a ne daje PROIZVOD itekako utice na malu privredu, jer se usporava obrt novca i produktivnost. Da te pare idu na povecanje plata ostalih koji rade, a ovi da umru jer ne zasluzuju da zive, svima bi bilo bolje.

[ yolja624 @ 09.05.2010. 09:44 ] @
Opet galama?
@Ivan Dimkovic
Pa ja i zastupam ideju da se jednom presjece a ne da se rasteze. Nek im podjele ono sto im po zakonu pripada i magla.
Ostali, prekvalifikacije i drugi poslovi, penzije - sta god. Ali ta lova za nerad - ne dolazi u obzir.
BTW, da se razumijemo, od privatizacije je nakupljena bruka para - kojih nema nigdje. Cak da je drzava i dala neke pare radnicima koji to nisu zaradili, to je samo kap u moru.

@anakin
Citat:
upravo zbog te obaveze neke drzave propadaju (citaj mi, grcka...)

Kad sam rekao da propadas, mislio sam na tvoju izjavu iz gornjeg posta. Sto se mene tice, najvise bi volio da se obogatis kao Gejts. Ako nista, znao bi koga bi pitao da mi bude zirant.

Citat:
Ja kao mali privrednik u stvari mogu da propadnem zato sto nemaju posao radnici, koji su moji potrosaci, pa samim tim nemaju da trose, a to ce se desiti JER NECE DA RADE jer ih je neko nakljukao velikim istinama o njihovim pravima i ne da im da radi ispod minimalca zbog socijalne pravde, tako da ZBOG PRAVA RADNIKA ITEKAKO MOZEMO SVI DA PROPADNEMO, jer zbog tih koji manje rade a vise gledaju svoja prava, drugi PRODUKTIVNI nemaju posao. Ali dzaba je vama objasnjavati... mi smo krivi sto smo uopste pomislili da se lemminzi razumeju u ekonomiju...

Manji je obim posla ne zato sto neko trosi pare iz Budzeta za radnicka "prava" (a te pare svakako ti ne bi vidio), vec zbog toga sto je kupovna moc u banani.
A taj neko se poziva na pravo koje mu je drzava dala, i nek se drzava bakce sa tim. Sto bi neko odustao od prava koje mu ide u korist? Zbog postenja i morala? O, bas tipicni srpski kvalitet. (ironija)

E kad dodje do krize kao sto je ova, mora se prepoznati jedan od njenih faktora. A taj faktor je manjak novca u opticaju.
I tad se smanji promet, i tad je manji indirektni porez i dazbine koje drzava prikuplja, a time je manji Budzet. Sto ce reci, duplo vezano, sistem koji zavisi od toga da se pare krecu a ne da stoje.
A kad se desi da sve stane, drzava kod banaka trazi smanjenje kamatnih stopa, da bi se novac preko potrosackih kredita gurnuo u opticaj. A tek kad ljudi pocnu da uzimaju kredite, koje bi mogli naravno da vracaju, tek onda dolazi do povecanja obima posla. Svima pa i tebi. I time se povecava potreba za novim radnim mjestima, koja donose nove plate, a time i nove potrosace... i tako u krug.
A dok se broj zaposlenih smanjuje, a analogno tome povecava broj onih koji preturaju po kontejneru, dubioza je sve gora.
I tebi da ponovim - nisam za to da neko dobija pare a da ne radi. Ali sam za to da se jednom sa tim prekine, podjele otpreminine i vozi Misko.

Jedna opservacija. Malo si ostrascen - zaista ne znam zbog cega to?
Naravno da imas pravo na misljenje i to postujem. Jedino sto mi u tvom stavu smeta je neodmjeren bijes prema radnicima. A to dal su oni nesto zaradili ili ne, nek se time bavi drzava i sudovi. Nije na nama da to sudimo, jer ne znamo dal neko jeste ili nije nesto zaradio. Nemamo pred sobom dokaze ni za jedno ni za drugo.
[ goat @ 09.05.2010. 10:03 ] @
od same pomisli na sindikat (u obliku koji postoji u dotičnoj firmi) mi se podigne kosa na glavi!... upošte psihologija zaposlenih u dotičnoj firmi, a i u većini sestrinskih firmi je za plakati....
... znači ovako se razmišlja:
- uvek je neko dužan (poslovodstvo, gazda, država..) da mene ranika zbrine (da mu da platu, penziono i socijalno)
- ja radnik imam pravo na platu i osiguranje jer imam sa poslodavcem ugovor u kojem se on obavezuje da će me isplatiti 25-og u mesecu
- moje obaveze regulisane ugovorom o radu biće ispunjene ako prvo poslodavac isplati zaradu... inače baš me briga što fabrika nije proizvodila.. to mene ne zanima... neka poslodavac o tome brine
- za sve neuspehe u poslovanju isključivo je krivo rukovodstvo jer smo mi radnici nemi posmatrači
- svaki direktor je lopov jer ima veću platu od nas radnika
- ja radnik dolazim na posao da bih primio platu... osam sati provedenih u firmi mi daje parvo na zaradu
- ja ako ne mogu da uradim nešto to mora šef da uradi.. pa on zato prima veću platu
- ja hoću da radim ali nemam to to to i to:............
- ja imam veću školu od nejga i zato trebam imati veću platu od njega
- ko može više moše i manje!
........................

i neko te stavove podupire zarad očuvanja socijalnog mira!?......

živo me inresuje koja je struktura radnika ostala na čekanju? ..verujem da je to vojska referenata i magacionera .... možda nisam u pravu?

[ misaj @ 09.05.2010. 10:23 ] @
More sve bih ja to rascistio....Dobar dan...dovidjenja! Ali dolazi vreme nekih mladjih ljudi koji se i ne prisecaju sta je to samoupravljanje i slicna sr*nja...tako da ce taj problem biti resen
[ yolja624 @ 09.05.2010. 10:39 ] @
@goat
- ako neko ima ugovor gdje nesto pise - onda je taj neko i duzan da ispuni ugovor. Niko nikad nece odustat od onog sto mu je zagarantovano.
- ako ti i ja moramo platiti drzavi porez na imovinu do tog-i-tog datuma jer cemo biti sankcionisani, onda i drzava ima obaveze koje je preuzela na sebe
- poslodavac moze da ode u bankrot, rasproda imovinu i isplati dugove, a tad svi pravac biro za zaposljavanje.
- pa sve poslovne poteze i pravi poslodavac, radnik se ne pita dal ce se praviti nesto ili ne.
- svaki direktor, u vecini slucajeva, i gleda samo svoj interes, pa tek onda drugih. Tako je bilo tako ce i ostati.
- ako nema posla, radnik kuci na cekanje, pa na minimalac (ili nista), ili otpremnina pa na ulicu, sta je kome draze. A kad ga neko drzi na poslu 8 sati, bez pravog posla, to se onda takodje mora da plati - vrijeme provedeno u krugu firme! Jer sta ce ti u firmi ako nista ne radi? Pusti ga nek kopa na njivi, ili nek bleji po ulici. Ali ga ne mozes uslovljavati da mora doci na posao pa makar tamo nemao sta raditi. I sve mora biti u skladu sa pravima koje je preuzeo poslodavac/drzava i pozitivnim zakonskim odredbama. Van toga, niko nije duzan da prihvati bilo sta.

a sa ostalim stvarima mogu i da se slozim. Cinjenica je da i radnici imaju cudne predstave o zivotu i radu. Ali dobro, u svakom zitu ima i kukolja.
[ vladd @ 09.05.2010. 10:53 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: EJ BRE - dobijaju platu sto NE DOLAZE na posao.

I sada se bune zato sto ce dobijati MINIMALNU ZARADU koju takodje dobija neko ko RMBA svaki dan? Hoce VECU PLATU za NERAD!!!!

ALO BRE?

Biti PLACEN da NE RADIS. DA NE-RADIS.

Pa to ne da je plata, to je POKLON bre.

Pa oni misle da je to veeeliki popust

IMALI su PUNU platu, penziono i zdravstveno, pa BOLOVANJE za poljoprivredne radove, pa vikendom pomalo prodaju delove za Yugice na Bubanj potoku, pa od parica moze da se napravi nova supica...

A sada, SAMO traze 60% od plate, malo penzionog i socijalnog(da se lece u bolnicama koje smo SVI "izgradili"), i evo, odrekli su se biznisa na Bubnju.. malo li je?

PA NE MOZE TAKO NAGLO u kapitalizam, mora neki prelazni period ...jedno 100-tinak godina..

Poz

P.S.
Mozda bi pristali i na 40% plate, ako gazda Fiata malo otskrine vrata magacina..rupu na ogradi znaju sami da naprave
[ goat @ 09.05.2010. 10:59 ] @
vidi ovako...

slučaj radnika u (bivšem) društvenom preduzeću..
na naređenje direktora da se počisti za sobom posle obavljenog posla radnik izjavljuje " ko j.. direktora, nije ovo njegovo da ja radim za njega"...

po početku privatizacije isti gospodin radnik misli i izjavljuje: " sada kada bude privatna firma biće redovne i veće plate.. novi gazda-to je neki bogati lik koji nosi tašnu punu para i koji deli unaokolo " to mu je jedino razmišljanje. o radnom vremenu, učinku usavršavanju apsolutno ne razmišlja...

kada stvari krenu naopako onda razmišlja kako da raskine kupoprodajni ugovor jer je novi gazda neviđen lopov jer krade od njega-gospodina radnika... i onda postojeću firmu nazove svojom jer je u njoj poroveo 30 godina i gradio je, a pluje po državi koja mu je prodala firmu i koja je zato dužna da mu pomogne... hvata se za sećanja kada je radio pre 20 godina i imao pune džepove para, i pita se kako je onda moglo a sada ne može (naravno od škole ima samo "životnu" )...

ne kažem da su generalno svi takvi, ali jedna dobra polovina tako misli... iz te mase se regrutuju sindikalne vođe... još kada malo dune politički vetar.....

i još kada čujem priču radnika na tv-u : "ja sam radila 30godina na traci".... pa šta je ta dotična gospođa radnica toliko radila od 1991 godine do 2009??...
[ Ivan Dimkovic @ 09.05.2010. 11:54 ] @
Citat:
goat
i još kada čujem priču radnika na tv-u : "ja sam radila 30godina na traci".

Hoce nagradu sto su radili za sebe... Ej bre, 30 godina!!

Kako bih ja to sve poslao u Kinu na kopanje...

Citat:
yolja624
BTW, da se razumijemo, od privatizacije je nakupljena bruka para - kojih nema nigdje. Cak da je drzava i dala neke pare radnicima koji to nisu zaradili, to je samo kap u moru.

20-30% tih para je otislo na mito i korupciju.

70-80% tih para je otislo na nesto sto se zove "javna potrosnja" - a to je placanje kojekakvih neradnika kao sto su ovi kao i njihovih kolega u "drzavnim sluzbama"
[ Kovacevic Vladimir @ 09.05.2010. 12:10 ] @
Citat:
goat: vidi ovako...

slučaj radnika u (bivšem) društvenom preduzeću..

Vidi ovako...

Slučaj radnika u sadašnjem (privatnom) preduzeću:

- sve zainteresovane (bivše i sadašnje) radnike okupiti i ponuditi im njihovu fabriku.
- otpisati sva prethodna dugovanja.
- neka između sebe (pošto se dobro poznaju) izaberu Rukovodstvo, sa sve administracijom i ostalim neophodnim strukturama od vratara i kafe kuvarice do Direktora.
- neka sami finansiraju vreme provedeno u organizaciji (jer, to će im se kasnije višestruko vratiti)

Dati im mesec dana za sastančenje, planiranje, sistematizaciju...organizaciju rada, naravno sa zatvorenim krugom realizacije Programa: proizvodnja-prodaja-plata.

Ako to sve mogu da realizuju, kao vlasnici svojega na svom, kapa dole! Rešen problem u lokalu, data formula za opštu nam radničku zajednicu!

Šta mislite: koliko bi se radnika javilo?

Pozdrav
[ goat @ 09.05.2010. 12:53 ] @
Citat:
Kovacevic Vladimir: V
Šta mislite: koliko bi se radnika javilo?

Pozdrav

30-tak od 200

na prvi pogled to nije malo, ali treba čuti zaključke sastanaka takve grupe .... sve se dogovori šta treba uraditi, ali se preskoči dnevni red na temu ko će šta od toga uraditi?... e tu su problemi!...
[ anakin14 @ 09.05.2010. 15:03 ] @
Citat:
Jedna opservacija. Malo si ostrascen - zaista ne znam zbog cega to?

zato sto 25 godina zivim sa 2 takva lemminga, sa caletom i stricom, i zamisli kako je meni kad svaki dan moram da slusam o nepravdama... da nemam mozga u glavi verovatno bi i ja sada bio borac za socijalnu pravdu, alu gle cuda ja sam razmisljam o sebi, pa sve sto sam i uradio u zivotu sam sam uradio, kada sam otisao u privatnike mene je stric MAZAO GOVNIMA recima: pa gde sine u privatnike da odes...

da ne zivim ovde gde zivim, verovatno bi komentar bio, boli me za radnike nek rade sta oce, ali sa obzirom da sam ja kao Kragujevcan indirektno deo te igranke moram da budem isfrustiran od tih neradnika.

Citat:
goat: od same pomisli na sindikat (u obliku koji postoji u dotičnoj firmi) mi se podigne kosa na glavi!... upošte psihologija zaposlenih u dotičnoj firmi, a i u većini sestrinskih firmi je za plakati....
... znači ovako se razmišlja:
- uvek je neko dužan (poslovodstvo, gazda, država..) da mene ranika zbrine (da mu da platu, penziono i socijalno)
- ja radnik imam pravo na platu i osiguranje jer imam sa poslodavcem ugovor u kojem se on obavezuje da će me isplatiti 25-og u mesecu
- moje obaveze regulisane ugovorom o radu biće ispunjene ako prvo poslodavac isplati zaradu... inače baš me briga što fabrika nije proizvodila.. to mene ne zanima... neka poslodavac o tome brine
- za sve neuspehe u poslovanju isključivo je krivo rukovodstvo jer smo mi radnici nemi posmatrači
- svaki direktor je lopov jer ima veću platu od nas radnika
- ja radnik dolazim na posao da bih primio platu... osam sati provedenih u firmi mi daje parvo na zaradu
- ja ako ne mogu da uradim nešto to mora šef da uradi.. pa on zato prima veću platu
- ja hoću da radim ali nemam to to to i to:............
- ja imam veću školu od nejga i zato trebam imati veću platu od njega
- ko može više moše i manje! :D
........................

i neko te stavove podupire zarad očuvanja socijalnog mira!?......

živo me inresuje koja je struktura radnika ostala na čekanju? ..verujem da je to vojska referenata i magacionera .... možda nisam u pravu?

konacno neko sa kim se u potpunosti slazem.
[ yolja624 @ 09.05.2010. 18:06 ] @
@anakin
Ti znaci imas mozga a cale i stric su ti lemminzi? Blago njima sa tobom... Pitam se samo sta bi ti oni rekli na sve tvoje pisanije po forumu. :)

Ti kao kragujevcanin vjerovatno vise znas od nas koji nismo iz tvog grada sta se tamo u Zastavi desavalo zadnjih xx godina, tako da je za povjerovati da su neki radnici tamo lopovi i sta ti ja znam. Ali - nisu svi! Ima tu i ispravnih ljudi!
Ali citajuci tvoje postove po forumu, od 01.05. pa do sada, primjetio sam da si krajnje radikalan kad je radnicka klasa u pitanju.
Posto si privatnik, a ja radnik, vjerovatno zbog toga ne mozemo na isti nacin da posmatramo ovaj problem koji imaju radnici. Ti bi to sve natjerao u konc-logore (karikiram) a ja bi im dao i vise nego sto realno zasluzuju.

Ja sam recimo izgubio drzavni posao kao visak radne snage. Nisam dobio otpremninu jer je neko promjenio zakon da bi ja ostao bez tog prava koje sam imao po zakonu koji je bio na snazi kad sam potpisao ugovor o radu.
I sad, ko mi je kriv? Niko? Pa ja nikog i ne krivim, samo mi nije jasno da je 500 ljudi ostalo bez posla zajedno samnom, da bi na nasa mjesta u roku godinu dana zaposleno 600 drugih?! E aj sad ti meni reci dal je to ispravno?
Naravno, posto te muke radnika ne zanimaju, tako tebe ne zanima ni nepravda prema njima.
A posto je mene "pravda drzave" vec stigla, i ista me prilicno ojadila, onda ja to posmatram iz svoje frustracije kao sto ti posmatras iz svoje, prouzrokovane porodicnim leminzima - stricem i ocem.

Eto tako, ja se bas raspricao. Uzivaj anakin.
[ vladd @ 09.05.2010. 18:26 ] @
Ne bas tako. Ne uziva niko u mukama radnika, i kriminalnim, burazerskim privatizacijama, kojima je promena vlasnistva sredstvo pljacke, a ne bolje proizvodnje..

Ali solidna vecina(jedino o velicini procenta mozemo da se sporimo, ja tvrdim 80%) je navikla na solidan javasluk, prcijanje, bolovanja i muvanja, uvek im nesto pripada, a radni ucinak je rupa na kraju svirale.

Uzgred, pominjanje nekakvog "minulog" rada, kao da je to neko dostignuce(za koji je primljena plata..ili nadnica), ili odraz vredosti(u sistemu opstih pogresnih vrednosti), kao da je to primer dugogodisnjeg dobrog rada, predstavlja posebno licemerje.

Jednostavno je jedna predstava zavrsena. To sto su tu predstavu SVI godinama zloupotrebljavali, a SADA samo privatizacioni maheri, to nije nikakav razlog da se neko buni, sto su mu izmaknute prilike za zloupotrebu.

Zloupotrebe priivatizacije su posebna prica, sa, nadam se, zakonskim epilogom...

Poz
[ anakin14 @ 09.05.2010. 19:12 ] @
Citat:
yolja624

evo vidis yolja624, iz tvog posta vidim da si ti covek, i dobar radnik. Nemojte me kriviti sto mrzim radnicku klasu, mozda je nebi mrzeo da nisam iz kragujevca, jer ovde radnici nisu ljudi, vec lemminzi. Ovde se seku prsti,vezuje se za prugu, skace se sa opstine kad NEMA, a krade se, ide se na bolovanja, ne radi se , KAD IMA. i u oba slucaja za sve je kriva DRZAVA. znaci ne mrzim ja SVU RADNICKU KLASU, vec ovu NERADNICKU KLASU, a da zivis ovde znao bi o cemu pricam. i nisam ja PROTIV PRAVA radnika kada se ne DAJU PRAVA, ali u kragujevcu se (u fijatu konkretno) daju PRAVA kao i svuda u svetu, ali kragujevcani navili na vise, eeej breee tera ih COVEK DA RADE 8 SATI DNEVNO SA JEDNOM PAUZOM OD 30min... pa uporedi ti to sa njihovim prethodnim DOVOLJNO JE DA DODJES NA POSAO.

JA SAM ZA DA SVIMA BUDE DOBRO, i nisam surovi kapitalista, ali istina je da su ti kragujevcani neradnici rak ovog drustva kako god da okrenes...

vladd: Pa i ja uporno i govorim o solidnoj vecini, nisu svi RADNICI LEMMINZI, ali jeste 80posto njih.

Svaka cast izuzecima, kao sto i nisu SVE GAZDE PREVARANTI, vec 20posto njih (ako i tolko) - pa vidi gde ima vise onih sto ne valjaju

Citat:
Ti znaci imas mozga a cale i stric su ti lemminzi? Blago njima sa tobom... Pitam se samo sta bi ti oni rekli na sve tvoje pisanije po forumu. :)

oni ti kazu da si zastranio , da si izdajnik, ako samo pomenes da komunizam HIPOTETICKI ne valja, i nece ni da pricaju sa tobom. Jer se dobro secaju "komunizma" tog njohovog - radnicke plate 1000maraka, bolovanja,odmori, rad aktivan 3 sata, kradja iz fabrike... pa KOME NE BI BILO LEPO.
[ jericho1405 @ 09.05.2010. 20:50 ] @
Citat:
anakin14: vladd: Pa i ja uporno i govorim o solidnoj vecini, nisu svi RADNICI LEMMINZI, ali jeste 80posto njih.
Svaka cast izuzecima, kao sto i nisu SVE GAZDE PREVARANTI, vec 20posto njih (ako i tolko) - pa vidi gde ima vise onih sto ne valjaju

Mislim da je ipak 19%... Anakin, brate, daj malo objektivnosti u svom izlaganju. Kakvih 80% i 20%?
[ goat @ 09.05.2010. 21:09 ] @
ja sam bar kroz pogone Zastave prolazio u poslednjig 10-tak godina tako da solidno poznajem bivše stanje... ali slika iz različitih bivših Zastavinih društava je bila veoma različita... Z. automobili su ubedljivo bili najcrnji.. kancelarije prenatrpane referentima koji su se ubijali od rada ... u pogonima tek po neka grupica radnika okupljena oko radijoaparata uživa u "ćiriličnim notama" ... ostatak sveta rasut po buvljacima.... i to je u prekidima trajalo dobrih 7-8 godina!!! ....

daleko da su ti radnici najveći krivci, ali je nerealno očekivati zaradu za takave rezultate rada...

i ja sam bio u takvoj firmi neki sitni rukovodilac i doživljavao da mi zaposleni kaže u lice sa širokim osmehom "neću to da uradim, neću da vas navikavam".. tobože to nije bilo u opisu njegovog posla, a od škole je imao visoki treći stepen srednjeg obrazovanja... naravno ja sam sa osmehom uradio taj posao za 15 min........ a sada se dotični vredni radnik jada kao je prevaren od strane poslodavca i države i ispašta tuđe greške neprimajući platu poslednih 7-8 meseci... a da je bio samo jedan takav ...

i još nešto... ni jedan "gazda" neće "ubiti " radnika ako mu ovaj koristi, i neće upropastiti ono što mu donosi zaradu... možda sam naivan ili u zabludi, ali smatram da tako stvari stoje..

[Ovu poruku je menjao goat dana 09.05.2010. u 22:23 GMT+1]
[ vladd @ 09.05.2010. 21:57 ] @
Citat:
jericho1405: Mislim da je ipak 19%... Anakin, brate, daj malo objektivnosti u svom izlaganju. Kakvih 80% i 20%?

Veruj mi, da bih najvise voleo da si u pravu. Tada se ne bi culi kao bubice..a ovako dreka i cika..postali su i pretece biracko telo, pa im se lokalne ljige ulizuju najstrasnije...

Ne tvrdim da je iskljucivo njihova krivica, sto su se "opredelili" za neradnicku varijantu. Vide ljudi, susrecu, kojekakve birokrate koje nastavljaju da zive po oprobanom parazitskom metodu.

Privatnici su udavljeni, moraju da se snalaze, opterecuju procedurama, ucestvuju na fals tenderima, da se bore za svoju koru hleba. Cak i da zele da paze radnike, da ih skoluju, lece i odmaraju, nemaju ni vremena ni novca da o tome brinu..

A radnici kao radnici, misle da su parazitska prava dozivotna, i jos imaju primer u suzivotu..pa ko vele, ako moze komsinica u opstini, mogu i oni...

Poz
[ lm741 @ 09.05.2010. 22:26 ] @
ljudi,..nemojte mi zameriti ali ovo je priča "trlja baba dlan da je prođe dan"

neradnici su uvek neradnici,..i oni to vrlo dobro znaju i pritom veoma bezobrazni,..ali njima je to omogućeno

takva je to država i celokupan aparat od davnina,..ko ih je naučio tome i omogućio i to vrlo dobro znamo
prosto,.. vreme kada je to bilo NIČIJE

takva je situacija ne samo u Kragujevcu, u svim firmamam iz onog vremena je tako

onaj ko je vredeo u onim vremenima vredi i danas i sigurno se snašao

onaj ko nije valjao i nije vredeo nemože da se snađe i sada su mu krivi svi,..

taj neradnik nemože da se pomiri i zaboravi nerad koji je bio luksuzno ali luksuzno plaćen i to je sada stigao račun samo što oni to nemogu da shvate zato što je njima decenijama usađivano u te njihove šuplje glave da je to NJIHOVO

nemogu da shvate da su davnih davnih decenija u nazad popapali ono što je njihovo pa i njihove dece
uljuljkanj i laži i prevari za njih je to šok koji nemogu da prevaziđu

nemogu da shvate da su neradnici,...bože kako to da smo mi neradnici,..pa ceo dan sam na poslu,....

moglo bi se napisati puno stranica njihovog nerada i svi mi to dobro znamo ali čemu

dok biologija ne učini svoje,...

sama privatizacija kako je odrađena to je druga priča

ŠTRAJK,...........da je država prava, sve njih bi najurili usranim štapom

[ anakin14 @ 10.05.2010. 04:05 ] @
PREDLOG ZAKONA O RADNIM ODNOSIMA

Član 1.
Početak radnog vremena radnik određuje sam. Zakonska odredba propisuje da to ne sme biti pre 10 časova ujutro.

Član 2.
Naknadu za svoj rad određuje radnik u dogovoru sa svojim ukućanima.

Član 3.
Pre početka rada radnicima se daje nešto okrepljujuće:
• Hladno pivo
• Sendviči
• Vino
• Konjak i sl,
a sve to na trošak preduzeća.

Član 4.
Na poslu je dopušteno zapevati. Ako neki radnik zapeva, ostali su dužni prekinuti sa radom i pridružiti se odmah pevaču.

Član 5.
Ukoliko neki radnik zaspi na poslu, ostali radnici su dužni u tišini napustiti svoja radna mesta, da mu ne bi smetali, ali za to imaju pravo na novčanu naknadu, kao da su radili.

Član 6.
U odsutnosti šefa, odnosno direktora radnici imaju pravo organizovati zabavu na teret preduzeća.

Član 7.
Pauza za doručak je obavezna i traje od 10:30h do 13:30h.

Član 8.
Ako je u radno vreme neka serija (npr. «Zabranjena ljubav», «Esmeralda» i sl.) ili repriza neke emisije, koju radnik nije gledao prethodne večeri, preduzeće je dužno obezbediti TV prijemnik (ekrana minimalne veličine 70 cm), te omogućiti nesmetano praćenje iste uz novčanu naknadu radniku, kao da je radio.

Član 9.
Za smenjivanje šefa, odnosno direktora, potrebna je peticija sa potpisima dva radnika.

Član 10.
U skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, radnik može zamoliti šefa, odnosno direktora da dovrši posao umesto njega, kao i da mu bude na usluzi (npr.da mu kupi pivo, napravi sendvič i sl.)

Član 11.
Ukoliko je šef, odnosno direktor preduzeća ženskog roda, muški radnici su dužni da pri svakom njenom prolasku daju do znanja svojim ponašanjem da je predmet njihovog razgovora (npr.zviždukom, tapšanjem po zadnjici ili rečima: «Dobra, dobra!»)

Član 12.
Svaki radnik ima pravo na osam nedelja odmora leti i šest nedelja odmora zimi. Ako radnik provodi taj odmor izvan mesta stanovanja, preduzeće je dužno obezbediti smeštaj (sa hranom) u mestu gde radnik provodi odmor, kao i generalno čišćenje stana dok je radnik na odmoru.

Član 13.
Ako se radnik preduzeća ženi ili udaje, preduzeće je dužno osigurati mu (joj) miraz u visini godišnje plate i snositi troškove momačke (devojačke) večeri, kao i 85% troškova venčanja.
Na taj dan preduzeće obustavlja rad na nekoliko dana (o tome odlučuju radnici na posebnoj sednici).

Član 14.
Za sve radnike ženskog pola, preduzeće je dužno da obezbedi kućnu pomoćnicu i bebi siterku, koja mora imati primerene obline i odgovarajući izgled, kako bi mogla poslužiti i suprugu, u odsutnosti radnice ili premorenosti iste.

Član 15.
Odlazak sa posla je obavezan u 14.30h. Radnici napuštaju posao praćeni taktovima muzike predviđene za ovakve prigode. Šef, odnosno direktor je dužan da se srdačno rukuje sa svakim radnikom ponaosob i da se zahvali za radni učinak.

Član 16.
Portir je dužan da svakom radniku pre izlaska iz kruga preduzeća pregleda lične stvari. Ukoliko ne nađe ništa, dužan je radnika vratiti u preduzeće, kako bi ovaj mogao da uzme nešto za sebe (to se posebno odnosi na preduzeća koja se bave proizvodnjom).
Starijim radnicima (preko 35.godina starosti) se ovakve stvari dovoze na kućnu adresu, službenim vozilom preduzeća, u roku od 6 sati od trenutka odabira stvari.Njihova težina mora da prelazi 2 kg.

Član 17.
Ukoliko ranik noću sanja o poslu, preduzeću ili kolegama, preduzeće je dužno platiti radniku naknadu za noćni rad.
[ yolja624 @ 10.05.2010. 05:24 ] @
anakina za predsednika... hahahahhahahaha
kako ti samo sve ovo pade na pamet...
[ jericho1405 @ 10.05.2010. 07:03 ] @
Citat:
vladd: Ne tvrdim da je iskljucivo njihova krivica, sto su se "opredelili" za neradnicku varijantu. Vide ljudi, susrecu, kojekakve birokrate koje nastavljaju da zive po oprobanom parazitskom metodu.

Ma ok ako pricamo u kontekstu ovih likova iz Zastave, al' mislim da je prica dobila siru dimenziju kad vec govorimo o gazdama/privatnicima. U tom slucaju je jako neozbiljno ovako grubo generalizovati i nazivati 80% radnika - leminzima, a sa druge strane, eto, nekin 20% privatnika okarakterisati kao "lose" poslodavce(pa ni toliko).

Sama rijec "gazda" je po meni pretjerana, da ne upotrijebim neku drugu rijec(mirise mi na feudalizam).
[ karadima @ 10.05.2010. 07:58 ] @
@anakin

+1 za predlog zakona o radu :)

Jel ima mozda konkurs za posao u toj firmi gde se dobija plata a ne radi se nista? Mene smorilo ovo sto radim 8 sati dnevno (nekad i duze) i sto imam samo jednu pauzu od 30 minuta za dorucak. Dosta mi je ovih privatnika bezobraznih sto me teraju da radim kako bih mogao da dobijem tu platu na kraju meseca.

[ Suns @ 10.05.2010. 10:55 ] @
Ja sam isto privatnik, imam proizvodnju dakle u mojoj fabrici se PROIZVODI od nule do krajnjih proizvoda stvari.

Firma postoji od 1990, JA sebi dajem za pravo da kažem, DA SU RADNICI NAJVEĆA STOKA U SRBIJI!

Kroz moju firmu je prošlo preko 200 ljudi za sve ove godine, na JEDNOJ ruci mogu da nabrojim ljude kojima bi u 2 ujutru pomogao na bilo koji način ako zatraže pomoć.
[ jericho1405 @ 10.05.2010. 11:08 ] @
Citat:
Suns: Kroz moju firmu je prošlo preko 200 ljudi za sve ove godine.

I bas svih 200 su neradnici?

Citat:
Suns: Firma postoji od 1990, JA sebi dajem za pravo da kažem, DA SU RADNICI NAJVEĆA STOKA U SRBIJI!

Bezobrazni radnici, oni bi na godisnji i redovnu platu. Ufff. Iznervirah se.
[ Java Beograd @ 10.05.2010. 11:08 ] @
Citat:
Suns: Kroz moju firmu je prošlo preko 200 ljudi za sve ove godine, na JEDNOJ ruci mogu da nabrojim ljude kojima bi u 2 ujutru pomogao na bilo koji način ako zatraže pomoć.

'Oćeš da kažeš da si se od 200 ljudi, sprijateljio samo sa 4-5 ?
[ Suns @ 10.05.2010. 11:16 ] @
Ne već moja firma ima redovnih 25-30 radnika, a da je kroz nju za ove godine prošlo više od 200 od tih 200 valja jedva ovih 20-ak.

Inače moja politika poslovanja da NIKADA ne treba da budem "sprijateljen" sa radnikom, neki poslovni odnos mora da postoji nisam ja njemu drug na poslu da ćaskamo. Već sam imao veoma loše iskustvo sa jednim sada već bivšim "sprijateljenim" radnikom (proslave, rodjendani, pivo, rostilji, slave...) pa sam se dozvao pameti.

Ono što sam hteo da kažem da SU RADNICI NAJVEĆA STOKA! odnosi se na onaj većinski (nažalost) procenat koji nadmašuje 80-ti podeljak, onih resto su normalni, pošteni i korektni.

Neka svako ko ima proizvodnju ili neke pogone, tajno postavi kamere i mikrofone, svašta može da se vidi, čuje i sazna, kada zaposleni misle da GAZDE nisu tu.

[ Suns @ 10.05.2010. 11:21 ] @
Citat:
jericho1405: Bezobrazni radnici, oni bi na godisnji i redovnu platu. Ufff. Iznervirah se.

Kod mene su svi zaposleni prijavljeni, imaju socijalno i zdravstveno, imaju 13 plata godišnje, bonuse, dodatke i 2 godišnja odmora u trajanju od 30 dana, dakle 60 dana odmora sve ukupno. Radi se SAMO prva subota u mesecu. Radno vreme je od 07:00 do 15:00 pauze su od 09:30 - 10:00 i druga pauza od 12:30 - 12:50.

Ne vidim poentu tvog neprimerenog komentara, koji usput nije na mestu.

P.S. Pored svega ovoga, JA sam nekim od zaposlenih plaćao školovanje dece (porodiljsko koje je usput obavezno da se plaća), plaćao kurseve, zajmio pare, davao platu i višu nego što zaslužuju. I pored svega toga sam doživeo da mi radnici kradu iz firme, pričaju neistine i laži, plašili i terali novajlije koje dodju da rade. Srećom sve je to zabeleženo na kameri i svaki od tih radnika su kasnije na sudu bili okrivljeni za iznošenje poslovnih tajni i kaljanja ugleda firme i morali su da plate odštetu u visini 5 njihovih godišnjih plata (plate u mojoj firmi sekreću od 300-500€).

P.S.S. voleo bi da je ovakva slučaj samo kod mene, da drugi nemaju tih muka, ali proizvodjači iz moje branše i ostali poslovni kontakti,manje više imaju isto probleme, takve problem su imali i Zastava i TIZ i BEKO, i ZVEZDA i sve ostale ogromne državne firme.
[ karadima @ 10.05.2010. 11:23 ] @
Suns, nisi valjda postavljao kamere i mikrofone? lol

[ Suns @ 10.05.2010. 11:30 ] @
Citat:
karadima: Suns, nisi valjda postavljao kamere i mikrofone? lol

Šta je čudno da se ima video nadzor u firmi!? Pa ti udješ prodavnicu 2 sa 2 koja ima 3 kamere...

Uostalom kako drugačije da na sudu dokažem da sam zbog alapače kojoj je jezik bio duži nego noge, izgubio posao na teneru u vrednousti od 200.000€ jer je poslovnu tajnu i način izrade i tehnologiju jednog proizvoda za pare prodala konkurentskoj firmi!?
[ lm741 @ 10.05.2010. 11:36 ] @
Suns je debelo u pravu to je gorka istina,..
ko neveruje neka prijavi firmu neka uzme dvojicu iz onih propalih firmi,..vrlo brzo će se uveriti
ti neradnici veoma dobro znaju svoja prava a verujte naj manje znaju svoje obaveze,..
oni misle da GAZDI pada novac sa oraja a oni samo treba da provedu vreme u tom nekom,..firmi

vi koji neverujete probajte se staviti u kožu Sunsa samo jednim malim delom,..pa da vas čujemo,..
[ Kovacevic Vladimir @ 10.05.2010. 11:48 ] @
Tipično shvatanje i primenjena teorija novonastalog vlasničkog odnosa, ali na čudnoj osnovi.
Bolje rečeno...na osnovi vlasništva nad radom i čovekom u totalnoj dimenziji.

Kontraprimer prethodnom postu:

U Italiji, čovek ima firmu za izradu kamp prikolica od jednostavnih do lux modela.
Zaposlenih oko 40-tak. Od toga, vodeći Tim...konstruktora, designe-ra, šefova..desetak, ostalo majstori svog posla.

Vlasnika vide 2-3 puta godišnje na nekom sajmu ili proslavi Firme. Tačka.
Radnici (a o njima se ovde diskutuje), nemaju pojma gde Gazda stanuje, kakvu kuću ima, da li roštilja pored svog ili tuđeg bazena...itd. itd. Niti gazda poznaje radnike, nego samo preko Tima prati rezultate rada.

Predpostavljam da mu je dovoljno dve tačke Ugovora o radu:
1. Rezultati rada garantuju radni angažman.
2. Na osnovu rezultata rada se isplaćuje plata svake nedelje u iznosu ......

U vrhu je evropske rang liste proizvođača kamp prikolica. Druga tačka.

Pozdrav
[ lm741 @ 10.05.2010. 11:59 ] @
nesekiram se ja toliko za italijansku radničku populaciju
meni je problem naći 1-2 radnika u svom mestu koji je vaspitavan u italijanskom duhu
[ goat @ 10.05.2010. 12:00 ] @
čitajući ove postove osetim skoro zaboravljenu atmosferu svoje firme... kada radiš i trčiš tada si potrčko i svima si dobar ... kada razgovaraš i slušaš onda si car, ali kada daješ direktive za rad!... ..... onda si budala, neznalica, smrad ... sitnim parama (ustupcima) i šikaniranjem (jer umeju da se kao čičak nalepe na leđa pa im treba dizgine malo povući) se postižu najbolji rezultati verobvali ili ne!? .... šta znam ... valja se još "vuče" taj rajinski mentalitet...

o privatnom druženju sa radnicima i kolegama ne mogu ništa pozitivno reći... mnogo mi se puta olupalo o glavu... ali postoje desetoro (10) u moru od 200 za koje bih ustao u 2 sata noću bilo kada...

mada nije toliko zabrinjavajuća situacija... bio sam u par fabrika (nekada državnih, sada privatnih i inostranih), republike bivše Yuge.... ista pesma samo latinicom pisana... ima procentualnih razlika ali nisu velike...

i još nešto... slatko sam se nasmejao konstataciji direktora Jure kada je izjavio da: "kako to da radnik traži otpremninu da ide iz firme, a posle konkuriše na konkurs u istu firmu!?.... pa to nije moralno"
[ maliradojca @ 10.05.2010. 13:29 ] @
Suns, ne znam cime se bavis, niti je bitno, ali da li su kandidati imali kvalitetan test licnosti, inteligencije i znanja?

Ne moze se samo reci da su radnici u Srbiji vecninom losi, jer se isto to moze reci i za vecinu poslodavaca.
Ni radnici ni poslodavci u Srbiji nisu na dovoljno svesni kakva je priroda kvalitetnog poslovnog odnosa, i zato je jako bitno da ovde bude sto vise stranih firmi da bi se ljudi ovde naucili poslovanju.
[ anakin14 @ 10.05.2010. 13:45 ] @
Citat:
karadima: Suns, nisi valjda postavljao kamere i mikrofone? lol

kako ga nije sramota da krsi PRIVATNOST radnika... sta ako jadni mali lemming oce da ne radi na poslu dok "evil gazda" nije tu, kako to izvede dok su tu kamere? TO JE ODUZIMANJE PRAVA RADNICIMA I TREBA SE STROGO SANKCIONIRATI DRAKONSKIM KAZNAMA.
[ karadima @ 10.05.2010. 14:05 ] @
@anakin

Kamere u postrojenjima su ok , naravno , kako bi nadgledao proizvodnju i radi sigurnosti.

Mikrofoni u postrojenjima / kancelarijama / wc-ima - su malo cudan nacin "kontrole" radnika, bar meni... mada nije kaznjivo da snimas nekoga i da posle preslusavas sta je rekao o tebi.
[ Isak666 @ 10.05.2010. 14:10 ] @
Citat:
maliradojca: Suns, ne znam cime se bavis, niti je bitno, ali da li su kandidati imali kvalitetan test licnosti, inteligencije i znanja?

E ovo i mene zanima.
200 ljudi za 20 godina na pozicije koje pokriva 20 - 30 radnika i od toga zadovoljan sa 10% - puno losih procena.

[ anakin14 @ 10.05.2010. 14:11 ] @
Citat:
karadima: @anakin

Kamere u postrojenjima su ok , naravno , kako bi nadgledao proizvodnju i radi sigurnosti.

Mikrofoni u postrojenjima / kancelarijama / wc-ima - su malo cudan nacin "kontrole" radnika, bar meni... mada nije kaznjivo da snimas nekoga i da posle preslusavas sta je rekao o tebi.

zasto? moje pravo daih kontrolisem kako ocu, pa i mikrofonima i kamerama i otkud znam,elektronskim narukvicama da pratim njihovo kretanje dok su u firmi Kome se ne svidja zna gde su vrata.
[ Isak666 @ 10.05.2010. 14:12 ] @
Kamerama mozes, ali mikrofonima ne.
Tako je bar u filmovima :D
[ pitikovski @ 10.05.2010. 14:20 ] @
@Suns
Da li si na sudu kao dokaz podneo snimak sa kamere ?
[ karadima @ 10.05.2010. 14:24 ] @
@anakin
Onda mozes slobodno da im stavis i lance na rukama i nogama pa da ih vezes za sto/masinu za kojom rade. Da slucajno ne pobegnu ako nestane struje pa ti se kamere i mikrofoni ugase. :D

To sto si ti izrevoltiran sa nekim leminzima ne znaci da mozes svakog radnika da kontrolises kamerama i mikrofonima... jer ne mozes ti da se napostavljas kamera i mikrofona koliko leminzi mogu da nadju rupa i rupica gde isti nisu postavljeni, a dobri radnici ce se mozda naci uvredjenim sto ih kontrolises na taj nacin pa ce da odu na ta vrata koja pokazujes i otici u neku firmu gde se normalno radi i posluje a gazde ne pate od nekih kompleksa... pa ce ti opet ostati samo leminzi.

Ako zelis da znas sta radnik misli o tebi (ako je to uopste merodavno za nesto) pozoves ga na razgovor, skuvas kafu pa popricate.

Ovo ti pricam iz ugla radnika koji ne voli da mu neko stoji nad glavom dok radi.. pa makar i u vidu kamere.

Ako moj rad ne daje rezultate , to ces da vidis i bez kamera i mikrofona. Samo treba da pogledas malo u kompjuter u kome se nalazi program za poslovanje/proizvodnju.

Nemoj pogresno da me razumes. To sta Suns i ti mislite o istim je vase misljenje, ja imam svoje i samo ga iskazujem ovde. Naravno da ne znaci da sam ja sad 100% upravu.

EDIT: A da su ovi iz Zastave preterali to se slazem... traze preko hleba pogace i jos eurokrem da ne jedu prazan hleb....

[ pitikovski @ 10.05.2010. 14:33 ] @
Citat:
anakin14: zasto? moje pravo daih kontrolisem kako ocu, pa i mikrofonima i kamerama i otkud znam,elektronskim narukvicama da pratim njihovo kretanje dok su u firmi Kome se ne svidja zna gde su vrata.

Obzirom da se secam teme gde si pisao kako se ne javljas na mob., ako te zove neko ko ti nije u imeniku, jasno je da si malo paranoik, tako da ja mislim da ti vise imas problem sa sobom samim, nego sa neposlusnim radnicima.
Opusti se malo, bice para, bice svega, samo nas nece biti....
[ anakin14 @ 10.05.2010. 14:42 ] @
Citat:
pitikovski: Obzirom da se secam teme gde si pisao kako se ne javljas na mob., ako te zove neko ko ti nije u imeniku, jasno je da si malo paranoik, tako da ja mislim da ti vise imas problem sa sobom samim, nego sa neposlusnim radnicima.
Opusti se malo, bice para, bice svega, samo nas nece biti....

ma nema ovo vezze sa tim nego sa kvazi pravima radnika u MOJOJ FIRMI. ima da ih snimam i prisluskujem ako JA HOCU.
[ Java Beograd @ 10.05.2010. 14:43 ] @
Citat:
karadima:To sto si ti izrevoltiran sa nekim leminzima ne znaci da mozes svakog radnika da kontrolises kamerama i mikrofonima... jer ne mozes ti da se napostavljas kamera i mikrofona koliko leminzi mogu da nadju rupa i rupica gde isti nisu postavljeni, a dobri radnici ce se mozda naci uvredjenim sto ih kontrolises na taj nacin pa ce da odu na ta vrata koja pokazujes i otici u neku firmu gde se normalno radi i posluje a gazde ne pate od nekih kompleksa... pa ce ti opet ostati samo leminzi.

Možda je ovo odgovor na večite komentare NEKIH poslodavaca kako su radnici lenštine, stoka, neradnici, zabušanti i prevaranti.

Isto je i sa Zastavom: svaki normalan čovek je odavno potražio neku drugu firmu u kojoj može da radi i zarađuje. U Zastavi je tokom godina ostao najgori talog neradnika, sindikalnih aktivista, zabušanata i sličnih.
[ pitikovski @ 10.05.2010. 15:06 ] @
Citat:
Možda je ovo odgovor na večite komentare NEKIH poslodavaca kako su radnici lenštine, stoka, neradnici, zabušanti i prevaranti.

Isto je i sa Zastavom: svaki normalan čovek je odavno potražio neku drugu firmu u kojoj može da radi i zarađuje. U Zastavi je tokom godina ostao najgori talog neradnika, sindikalnih aktivista, zabušanata i sličnih.

Naravno da je to odgovor, a ne onaj sto mu je proslo 200 radnika kroz firmu a od toga 20 valjalo, pa da ih je birao na adekvatan nacin i adekvatno placao, ne bi toliko proslo kroz firmu, a on ne bi kukao po forumu.

Nije preduzetnistvo za svakog.

Citat:
anakin14: ma nema ovo vezze sa tim nego sa kvazi pravima radnika u MOJOJ FIRMI. ima da ih snimam i prisluskujem ako JA HOCU.

Ma snimaj i pornice sa njima ako hoces, ti ih placas imas prava na to, a oni ako nece neka daju otkaz, ali sa takvim stavom neces daleko dogurati i nikada neces biti zadovoljan.
Možda ti u svakom zaposlenom vidiš svog oca i strica ?
Digao si kredit, uzeo neku kintu i postao gazda. Boli te uvo, može ti se.
Samo mi nije jasno što kukaš, ćuti, osluškuj, snimaj, radi i vraćaj kredit, nemoj visiti po forumu i na IRC-u po čitav dan kada si već toliko radan i vredan

[Ovu poruku je menjao pitikovski dana 10.05.2010. u 16:43 GMT+1]
Edit:Type error

[Ovu poruku je menjao pitikovski dana 10.05.2010. u 16:43 GMT+1]
[ anakin14 @ 10.05.2010. 15:18 ] @
Citat:
Ma snimaj i pornice sa njima ako hoces, ti ih placas imas prava na to, a oni ako nece neka daju otkaz,

to je sve sto sam ja hteo da dokazem. Svi se bore za svoja prava, a zaboravljaju da je pravo poslodavca da postupa sa svojim radnicima kako on hoce. Iz te teorije sam izuzeo kako ce se to odraziti po poslodavca vec samo iznosim da on IMA PRAVA.

Citat:

Naravno da je to odgovor, a ne onaj sto mu je proslo 200 radnika kroz firmu a od toga 20 valjalo, pa da ih je birao na adekvatan nacin i adekvatno placao, ne bih ih toliko proslo kroz firmu, a on ne bi kukao po forumu.

Nije preduzetnistvo za svakog.

a sto vi radnicka klasa ne postanete preduzetnici nego cekate savrsenog preduzetnika da vam obezbedi sve?
[ pitikovski @ 10.05.2010. 15:28 ] @
Ja sam isto tako kao i ti poslodavac, samo sam ja davno prelezao te decije bolesti od kojih vi novokomponovani patite, zato sada imam vremena da mlatim praznu slamu po forumu, i ne moram da nadgledam i prisluskujem zaposlene.
[ Isak666 @ 10.05.2010. 15:30 ] @
Citat:
anakin14: ma nema ovo vezze sa tim nego sa kvazi pravima radnika u MOJOJ FIRMI. ima da ih snimam i prisluskujem ako JA HOCU.

Ipak nije samo u filmovima.
Kamera moze, audio ne.

Citat:
U Krivičnom zakonu Srbije u članu 70 navodi se: "Ko posebnim uređajima neovlašćeno prisluškuje ili tonski snimi razgovor ili izjavu koja mu nije namenjena, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom od tri meseca do tri godine"

U članu 232 ZKP-a navodi se: "Istražni sudija, na pismeni i obrazloženi predlog javnog tužioca, može narediti nadzor i snimanje telefonskih i drugih razgovora ili komunikacija drugim tehničkim sredstvima i optička snimanja lica za koja postoje osnovi sumnje da su sama ili sa drugim izvršila krivična dela: protiv ustavnog uređenja ili bezbednosti; protiv čovečnosti i međunarodnog prava; sa elementima organizovanog kriminala, davanja i primanja mita, iznude i otmice... Mere mogu trajati najduže tri meseca, a zbog važnih razloga mogu biti produžene za još tri meseca. Izvođenje mere se prekida čim prestanu razlozi za njihovu primenu".

http://www.media.ba/mcsonline/...ore-novinari-u-scg-cine-krivic

[ maliradojca @ 10.05.2010. 15:37 ] @
Citat:
a sto vi radnicka klasa ne postanete preduzetnici nego cekate savrsenog preduzetnika da vam obezbedi sve?

Odnos direktor/vlasnik/menadzer - radnik je partnerski odnos i tu ne bi trebalo da bude antagonizma, ako mislis da ti firma bude zaista uspesna.

anakin14, evo dacu ti jedan besplatan savet posto si mi simpatican sa tim tvojim feudalnim teorijama. Ti sa takvim retrogradnim stavovima nisi nista bolji/pametniji od neradnika iz Zastave, u poslovnom smislu. I sve dok imas takav stav (radnici su barabe, treba da rade za 100eur neprijavljeni) imaces lose saradnike/radnike.
Niko ko zna nesto i iole je normalan nece da radi za coveka koji kaze npr.
Citat:
Svi se bore za svoja prava, a zaboravljaju da je pravo poslodavca da postupa sa svojim radnicima kako on hoce.
I sta mislis ko ce onda da radi kod tebe? Verovatno oni najgori.
[ Java Beograd @ 10.05.2010. 15:50 ] @
Citat:
maliradojca: I sta mislis ko ce onda da radi kod tebe? Verovatno oni najgori.

Zapravo oni najgori kod njega neće da rade, nego će da zabušavaju, potkradaju ga i tek ponekad ponešto korisno da urade. A on će uporno da ih ponižava i da se onda čuni kako su neproduktivni. U NJEGOVOJ FIRMI !
[ Java Beograd @ 10.05.2010. 15:54 ] @
Citat:
anakin14: a sto vi radnicka klasa ne postanete preduzetnici nego cekate savrsenog preduzetnika da vam obezbedi sve?

Ko je rekao da čekam da mi neko obezbedi sve ?! Ja svoje znanje i rad nudim na tržištu radne snage. I zaposlim se kod onog ko mi ponudi najbolju platu i uslove rada. Kad neko nešto bolje ponudi - onom prvom kažem "Hvala lepo, doviđenja".
[ Suns @ 10.05.2010. 16:04 ] @
Nemam mogućnost da citiram poruke u nazad pa ću da se potrudim da odgovorim na predohdna pitanja a vi se pronađite medju odgovorima

1. Mikrofoni su postavljeni zajedno sa kamerama, dakle pogon za proizvodnju je ozvučen, i preko tog mikrofona je zabeležen razgovor izmedju jedne radnice koja preko telefona diktira proces pravljenja jednog proizvoda NN licu (konkurentskoj firmi), dok je kamera snimala kako ona telefonira na radnom mestu u sred posla. Naravno da WC nije pokriven nadzor opremom ni audio ni video, nisam voajer niti me to interesuje. Kamere su skrivene kao i mikrofoni i da ih tražiš nećeš ih naći, niko od zaposlenih i dan danas ne zna gde su kamere niti da uopšte postoje a postavljene su pre 2 godine, kada sam prvi put "osetio" da nešto ne štima u mojim redovima, što se kasnije pokazalo i kao tačno.

2. Audio i video snimak je bio presudan na sudu, da ja dobijem tužbu, okrivljena radnica je samo mogla da povije glavu i kroz plač prizna sve od A do Š + da plati odštetu u visini 5 godišnjih plata. Jer sam ja u ugovoru koji mi svaki zaposleni potpisuje jasno definisao da SVE što se ovde radi, i priča OSTAJE tu gde je, dakle nema priče "spoljnom svetu". Ja ništa ne radim tajno i opasno, veoma je prosto ali ne želim da kažem ovde čime se bavim, ali svaki čovek svako dete, svaka žena poseduje taj proizvod na svom telu ili u kući. Moja firma je jedna od 3 firme u Evropi koja se bavi tim poslom (kod nas ima 5-6 firmi koji POKUŠAVAJU bezuspešno da se bave sličnim poslom pa ih ni ne ubrajam u branšu).

3. Moj kadar koji je zaposlen kod mene su uglavnom ljudi koji čak nemaju ni srednju školu, prema tome nikakvo obrazovanje ne treba u ovom poslu, jedino što je obaveza radnika jeste da SLUŠA šta mu ja kažem i da radi ONAKO KAKO JA kažem, a ne kako on mislim, jer je on zaposlen tu da radi a ne da misli, ja sam tu da mislim i nabavljam posao oni su tu da rade, i ako se pridržavaju tog puta svi ćemo biti srećni i zadovoljni. E sada zašto toliko malo ljudi radi kod mene:

a) U Beogradu je VEOMA ali VEOMA teško naći kadar koji je raspoložen za rad u proizvodnji, uglavnom će svi da sede u trafici za 11.000 nego da rade u namesnkoj proizvodnji za 30.000.

b) Mnogo ali MNOGO loših iskustava imam sa ljudima, koji prvih 5-6 dana rade kako treba, posle počnu da hvataju krivine, da mnogo MISLE i da mnogo pitaju, tu se vraćamo na onu stavku, da taj radnik nije tu da bi MISLIO nego radio, ali naravno svako do njih voli da se bavi tudjim problemima. Moj otac ima sjajnu poslovicu za njih, BROJAČI TUDJIH PARA I DOBROVOLJNI DAVAOCI TUDJE KRVI - veoma pametna izreka koja opisuje našu radničku klasu i naš pokvaren i iskvaren narod.

c) Uglavnom to je razlog što nema puno ljudi kod mene, oni koji vrede i dan danas su tu, neki su kod mene u firmi već 15 godina i nismo nikada imali nikakav problem...

P.S. Kao i svaki dikretor u svojoj firmi posle svakog uspešnog obavljenog posla, ja i moji zaposleni idemo na večeru i tamo proslavimo svoje zasluge i ostalo, to je jedini dan gde ja dzovoljavam da se samnom priča "na TI" umesto na VI, kao i to da možemo da ćaskamo o svemu osim o poslu. I posle svega toga, posle toga kakav sam ja čovek i direktor da mene neko poktrada u firmi i posle školovanja tudje dece, da moj krvav rad i trud proda za par hiljada evra konkurentskoj firmi....

...da mu pljunem na svu njegovu porodicu i na oca i majku koji su ga/je napravili takvom kukavicom od čoveka i prevaranta, lopova i neradnika.
[ Isak666 @ 10.05.2010. 16:10 ] @
@Suns
Mozda da si probao sa nekom Human Resources agencijom da ti ona odradi Recruitment, ako vec imas potrebu za 30 radnika?
Odrade sa njima struktuirani intervju i psiho testiranje i znas na cemu si.

Nije ni to 100% precizno, ali drasticno isitni konkurente.

I da, kako su ti uvazili audio snimak na sudu, kad po zakonu mora se traziti posebna dozvola za to?
[ Kovacevic Vladimir @ 10.05.2010. 16:19 ] @
Znači, nisu ni poslodavci ono što bi trebalo da budu.
Naravno.

Jer, nije dovoljno dići kredit, imati neku ideju i... već si u kapitalizmu

Dovoljno bi bilo otići malo u goste okolo, pa videti/saznati...'vatati beleške...na kom principu radi porodični biznis Grka, Turaka, Španaca, Talijana...pa i Albanaca;
na kojim organizacionim principima funkcioniše Firma i šta je sve potrebno znati, kakav profil ljudi/stručnjaka to može efikasno realizovati, pa da ta Firma stekne minimum od ugleda.

Imaaaa toga podosta što treba znati pre dizanja kredita za kapitalističku ulaznicu.

A u (našoj) praksi to izgleda sasvim drugačije, sve mora da se desi odmah, jer je kapitalista bogat i moćan...već u startu.

Pozdrav
[ pitikovski @ 10.05.2010. 16:32 ] @
Citat:
Suns:
P.S. Kao i svaki dikretor u svojoj firmi posle svakog uspešnog obavljenog posla, ja i moji zaposleni idemo na večeru i tamo proslavimo svoje zasluge i ostalo, to je jedini dan gde ja dzovoljavam da se samnom priča "na TI" umesto na VI, kao i to da možemo da ćaskamo o svemu osim o poslu. I posle svega toga, posle toga kakav sam ja čovek i direktor da mene neko poktrada u firmi i posle školovanja tudje dece, da moj krvav rad i trud proda za par hiljada evra konkurentskoj firmi....

...da mu pljunem na svu njegovu porodicu i na oca i majku koji su ga/je napravili takvom kukavicom od čoveka i prevaranta, lopova i neradnika.

Sve ove probleme koje si imao, za sve si ti kriv a ne tamo neka radnica. To ti je kao da ostavis kljuceve u autu i posle toga krivis policiju/drzavu/lopove sto ti je auto ukraden.
Znam da je lako posle bitke biti general, ali ti si zaposlio tu radnicu.

A to sto vodis radnike na veceru i tada im dozvoljavas da ti se obracaju sa "TI", bolje im daj neki bonus ili %, mislis da su zeljni vecere sa tobom i jedinstvene prilike da te oslovljavaju sa "TI" ?
Svi oni rade za pare a ne za vecere i privilegiju da na veceri oslovljavaju direktora sa "TI".
Lojalnost u poslu se kupuje novcem i korektnim odnosom a ne nekim bacanjem mrvica sa stola.

U Beogradu je jako tesko naci proizvodnu snagu koja ce da radi za 30 000, ok, tu se slazem, a ti onda plati vise pa neces imati problem da nadjes kvalitetnog proizvodnog radnika.
Verujem da si kivan sto su te pokrali, ali covek se uci dok je ziv, neko na svojim, a neko na tudjim greskama.
[ Yoba @ 10.05.2010. 17:30 ] @
kakvih sve kompleksasa ima, katastrofa...

...inace, poznajem jednu kvalitetnu firmu, koja je isto tako krenula stranputicom.

dobro radila, dobro zaradjivala, i onda poceli 3povi, prvo su se ugradile kamere. onda, jbs radnika, svi su zamenjljivi, pa se smenjivao 1 radniks sa VSS na mesec dana (godisnji prosek) i narano posao poceo da tone....jer nije imao ko da ga nosi...a repovi se samo gomilali....

na kraju, firma propala....

I neka je ja sam na vreme pobegao
[ Suns @ 10.05.2010. 17:44 ] @
Citat:
pitikovski: Sve ove probleme koje si imao, za sve si ti kriv a ne tamo neka radnica. To ti je kao da ostavis kljuceve u autu i posle toga krivis policiju/drzavu/lopove sto ti je auto ukraden.
Znam da je lako posle bitke biti general, ali ti si zaposlio tu radnicu.

A to sto vodis radnike na veceru i tada im dozvoljavas da ti se obracaju sa "TI", bolje im daj neki bonus ili %, mislis da su zeljni vecere sa tobom i jedinstvene prilike da te oslovljavaju sa "TI" ?
Svi oni rade za pare a ne za vecere i privilegiju da na veceri oslovljavaju direktora sa "TI".
Lojalnost u poslu se kupuje novcem i korektnim odnosom a ne nekim bacanjem mrvica sa stola.

U Beogradu je jako tesko naci proizvodnu snagu koja ce da radi za 30 000, ok, tu se slazem, a ti onda plati vise pa neces imati problem da nadjes kvalitetnog proizvodnog radnika.
Verujem da si kivan sto su te pokrali, ali covek se uci dok je ziv, neko na svojim, a neko na tudjim greskama.

Preskočiću tvoje savete i sugestije jer pojma nemaš o čemu se radi. Ja samo govorim svoj neki ugao i problem koji objektivno ima manje više sva velika preduzeća. Te poslovne večere se dese možda 2 puta godišnje (ne idemo baš posle svakog poslića na ručak), prema tome tvoje konstatacije da im dajem bonus umesto ručka padaju u vodu.

Ti kada budeš imao svoju firmu i svoje zaposlene, da ti bog da da ti sve teče kao med i mleko i ti svojim zaposlenima davaj i po 100.000 dinara plate, pa posle jedno XY godina pročitaj opet moje postove ovde, pa ćeš možda imati uvid u 1% onoga o čemu pričam.
[ pitikovski @ 10.05.2010. 18:26 ] @
Citat:
Suns
Preskočiću tvoje savete i sugestije jer pojma nemaš o čemu se radi. Ja samo govorim svoj neki ugao i problem koji objektivno ima manje više sva velika preduzeća. Te poslovne večere se dese možda 2 puta godišnje (ne idemo baš posle svakog poslića na ručak), prema tome tvoje konstatacije da im dajem bonus umesto ručka padaju u vodu.

Izneo sam svoje misljenje, a ne savete, naravno da nemam pojma o čemu se tačno radi, jer moj post je zasnovan na informacijama koji si ovde napisao, a ne na činjenicama.
Citat:

Ti kada budeš imao svoju firmu i svoje zaposlene, da ti bog da da ti sve teče kao med i mleko i ti svojim zaposlenima davaj i po 100.000 dinara plate, pa posle jedno XY godina pročitaj opet moje postove ovde, pa ćeš možda imati uvid u 1% onoga o čemu pričam.

Ja pišem iz mog 17-godišnjeg iskustva, i firme mi se nalaze isto kao i tvoje u Beogradu, i ne kažem da je uvek teklo med i mleko.
Pomenuo si Beograd i platu od 30 000 dinara, neki moji zaposleni toliko plaćaju kiriju kao podstanari, kako da ih nateram da budu lojalni i da ne moram da ih menjam na svakih 6 meseci ? Daj mi recept
Da ih vezujem ugovorima i da se jurim sa njima na sudu ? Ja od toga nemam ništa, samo me više koštaju, i vremena i para.

Napisao si kako proizvodis nesto sto svako koristi i da to isto proizvode jos samo 3 firme u Evropi, to me dovodi do zakljucka da nemas jaku konkurenciju (to si, cini mi se i sam napisao), sto po logici stvari znaci da imas
poprilicno dobro trziste i nemas problem za plasman svog proizvoda, tj. sasvim lepo radis.
Logika, u trafici je plata 11 000 dinara, a on nece kod mene da radi za 30 000, dovodi te u situacju da nemas kvalitenog i lojalnog radnika.

Ti plaćaš radnike koliko oni tebi vrede, i koliko ti doprinose, a ne kolika im je cena na tržištu.

Nije mi namera da te učim poslu i da izigravam drvenog advokata, znam da je lako tudjim qrcem gloginje mlatiti, vec ti samo odgovaram na tvoj post da su 80% radnika neradnici i lopovi, sto nema veze sa stvarnošću.

[ anakin14 @ 10.05.2010. 19:56 ] @
Citat:
anakin14, evo dacu ti jedan besplatan savet posto si mi simpatican sa tim tvojim feudalnim teorijama. Ti sa takvim retrogradnim stavovima nisi nista bolji/pametniji od neradnika iz Zastave, u poslovnom smislu. I sve dok imas takav stav (radnici su barabe, treba da rade za 100eur neprijavljeni) imaces lose saradnike/radnike.

dzabe pricati sa vama. zadnji put kazem: Ne kazem ja da treba da radi NEPRIJAVLJEN, ni za 100e nego da ja treba da imam prava da PONUDIM KOLKO JA HOCU I KOJE JA USLOVE HOCU. a radnik ako hoce da radi nek radi a ako nece nemora. Sam ima izbor. NIKO NIKOG NE TERA NISTA.

@SUNS:

welcome to the club!
[ maliradojca @ 10.05.2010. 21:27 ] @
Verujem Suns-u da ima problem sa radnicima. Cini mi se da su ti problemi u vezi delatnosti kojom se bavi ta firma.

Jer ako je za radno mesto potrebna osnovna skola, onda je u Beogradu sigurno tesko naci takve radnike. U Beogradu procentualno ima vise ljudi sa fakultetom nego samo sa osnovnom.

Druga stvar koja nije naivna je to da je jako tesko motivisati takve radnike, jer ako nisu imali motiva za bolji posao, tesko da ce imati sad motiv da rade ozbiljno i zadrze posao.

A u vezi plate, ne znam kakav je posao u pitanju ali verujem da je 30.000 valjda dovoljna plata za radnika u proizvodnji, mada nije plata jedini parametar za motivaciju radnika.

Mislim da je Suns-u potrebna pomoc nekog skolovanog i iskusnog menadzera da malo bolje organizuje sve to, jer je ocigledno ima velikih problema u samoj organizaciji firme.

@anakin14, sa ovim "PONUDIM KOLKO JA HOCU I KOJE JA USLOVE HOCU" mozes da prodjes u Bangladesu.

Prvo, podrazumeva se da je kako ti hoces u tvojoj firmi, nece da bude u tvojoj firmi kako Ivan Dimkovic(npr.) hoce.

Ako je "kako ti hoces" u skladu sa zakonom, onda ne vidim sta ti to novo propagiras.
U uredjenim zemljama je propisana minimalna satnica, pa te radnik tuzi ako ga platis ispod toga, a uslovi su isto propisani zakonom, u Srbiji i nije bas tako.

Ali sta je to kod tebe u poslovanju revolucionarno pa da pises VELIKIM SLOVIMA?

Radna snaga na trzistu razlicito kosta, kao i npr. TV uredjaj. Ako kupis NEO ili VIVAX ima da ti radi traljavo, ako kupis SONY ili PANASONIC radice bolje.
I sad ti branis svoj stav da zelis da kupujes NEO? Samo napred kupi sta zelis. Isto tako je i sa radnicima, cena radnika + tvoja sposobnost da vodis posao = kvalitet rada/profit za tebe.

I ne mogu vise besplatno da te ucim, citaj malo sam, imas internet.

[ anakin14 @ 10.05.2010. 21:34 ] @
da ne otvaram novu temu, mnogo me interesuje sledeci fenomen/

Svi levicari/socijalisti kada im se plasira prica o libertarizmu i slobodnom trzistu daju kontra argument da mi ustvari plasiramo vracanje u feudalizam i manufakturnu proizvodnju a u stvari mi zelimo napredak u slobodno trziste. A sve se to vrti oko radnicke klase i njihovih prava, cim pomenes slobodno trziste u kom naravno nema socijalne pravde nekorektno se poredi sa feudalizmom jer su tamo radnici ugnjetavani. Velika razlika je samo u sledecem: u robovlasnistvu i feudalizmu su stvatno ugnjetavani radnici ali necijom SILOM (drzava,feudalista,poslodavac,robovlasnik) a u slobodnom trzistu ce i tekako biti gladnih pa cak i onih koji ce umreti od bede i siromastva samo sto je ovde krivac za to njihova nesposobnost i pravi primer "prirodne selekcije" u ekonomiji. Znaci nismo mi feudalisti ali i ne bezimo od toga da ce mnogi biti gladni iskljucivo svojom krivicom.

E sad se tu postavlja jos jedan problem: U slobodnom trzistu ja kao poslodavac imam pravo da dam oglas u kome cu da navedem da trazim 100 radnika za 1$ mesecno. Da li sam ja feudalista ili robovlasnik ako oni samovoljno pristanu? U pravom slobodnom trzistu mi se niko i nebi javio na oglas jer bi bio neinteresantan zbog ogromne konkurencije i trzisnim mehanizmima bi bio primoran da budem konkurentan na trzistu radne snage, ali da zamislimo hipoteticki da se javilo njih 100. I javice se pametan levicar koji propoveda da njih niko ne tera da rade kod mene ali sta ce kada MORAJU jer izbora nema. Ove situacije u slobodnom trzistu ne bi bilo, jer je nemoguca. Kada bi i postojalo neko selo gde do sada nije bilo posla i svi bi hteli za 1$ mesecno da rade ubrzo bi se sve fabrike ovde preselile. Ali opet da zamislimo da se to desilo i da iz nekog razloga ja imam takvih 100tinak. Posle godinu dana , svi su umrli od gladi sa sve njihovim porodicama. Moje pitanje vama je: Da li to mene cini feudalcem,robovlasnikom,losim covekom,egomanijakom,surovim kapitalistom?

Naravno da me ne cini jer at the first place niko nije nikoga terao nista i svi su imali IZBOR.
U vasem sistemu IZBORA u mnogim stvarima nema , a nedostatak izbora znaci NEDOSTATAK SLOBODE.
[ anakin14 @ 10.05.2010. 21:40 ] @
Citat:
Ali sta je to kod tebe u poslovanju revolucionarno pa da pises VELIKIM SLOVIMA?

kakav je sad problem sa VELIKIM SLOVIMA?

Citat:
Ako je "kako ti hoces" u skladu sa zakonom, onda ne vidim sta ti to novo propagiras.
U uredjenim zemljama je propisana minimalna satnica, pa te radnik tuzi ako ga platis ispod toga, a uslovi su isto propisani zakonom, u Srbiji i nije bas tako

Ja hocu onako kako mi zabranjuje zastitnik lemminga. A inace Drzave bi bile mnogo uredjenije da neko ne pokusava dodatno da ih uredjuje... ali ajde ponovo, sta ako taj radik HOCE da radi ispod minimalca>

Citat:

I ne mogu vise besplatno da te ucim, citaj malo sam, imas internet.

da me ucis? bolje da me nema nego da me neko uci levicarskim glupostima.
[ pitikovski @ 10.05.2010. 21:56 ] @
@anakin
Aj ti lepo idi na onaj put oko sveta koji si planirao, pa ces se valjda vratiti malo zreliji.
Rekoh vec, nije dovoljno uzeti krediti i biti gazda, moras malo i da se potrudis i da nesto naucis.

P.S.
Kada pises velikim slovima, to znaci da se deres, vices. Ako hoces nesto da naglasis koristi bold ili ovako
[ anakin14 @ 10.05.2010. 22:07 ] @
Citat:
P.S.
Kada pises velikim slovima, to znaci da se deres, vices. Ako hoces nesto da naglasis koristi bold ili ovako

vec su me pitali i vec sam odgovorio. Ne derem se nego naglasavam jer me mrzi da boldiram tagovima.

Citat:
Rekoh vec, nije dovoljno uzeti krediti i biti gazda, moras malo i da se potrudis i da nesto naucis.

sta da naucis? kako treba da radis za radnike?

a i odakle tebi da ja treba da ucim nesto ili da ne radim kako treba? kriza u ugostiteljstvu pogadja sve a ne samo mene, a izmedju ostalog moj posao odlicno ide.
[ pitikovski @ 10.05.2010. 22:38 ] @
Ok, izvinjavam se, moja greška, nisam znao da se baviš ugostiteljstvom, za tu delatnost i tvoje poimanje odnosa zaposleni-poslodavac ti je dovoljno ovo znanje koje imas (tj. koje iznosiš kroz post-ove ) .
[ vladd @ 10.05.2010. 23:11 ] @
Ma gazda kafica sve zna, moze i ministar da bude od silnog znanja.

Elem, tesko je diskutovati sa Suns-om, mada je izneo porazavajuci procenat kandidata za posao.

Odrzati proizvodnju u nestabilnim okolnostima, sa nedovaspitanim gradjanstvom(pa i radnicima) je malo cudo.

Kamere i snimanje su dodatna neprijatnost na koju je gazda primoran da se osloni, posto je neozbiljnost i neodgovornost sveprisutna.

Radnici se, objektivno, plase samo drzave, ona ima sigurne metode za vaspitanje. Gazda moze da se prevesla, a na sudu je visegodisnja zabava, uz nejasne i suplje propise..

Radnik svoje vreme, znanje i aktivnost iznajmljuje poslodavcu. I u tom slucaju, nema bas prevelike "privatnosti". Osam sati, minus pauza..jednostavno ne pripada radniku...ili mu ne pripada deo nadnice...pa sta vise voli

Rad sa ljudskim resursima je sada doveden do ozbiljne vestine, da ne kazem bas nauka, ali ozbiljna multidisciplinarna visokostrucna vestina.

I ne moze se povremeno caskanje, mini druzenje, negovanje (mozda programirano) zajednistva, pripadnosti jednoj miniinteresnoj grupi, izdvajati iz celokupnog konteksta, i posebno analizirati..da li je dobro samo to ili ovo..kao i parcijalno citiranje viseznacnih poruka

Vlasnik je obavezan i prema sebi, svom poslu i svojim idejama, da ulozi svoj maksimum u produktivnost radnika, odrzi ozbiljnost proizvodne discipline, normira vremena, postavi zadatke, nagradi uspeh i koriguje neuspeh...

A to sa zivim ljudima nije ni malo jednostavno, uglavnom je rizicno, ljudi su skloni inventivnosti, zloupotrebama i sebicnosti(da se nije desilo da neko samo ovo izdvoji kao citat)

Zato su razni stimulansi dozvoljeni, od afirmativnih, do kaznenih..

Poz
[ Isak666 @ 11.05.2010. 07:42 ] @
Citat:
vladd

Rad sa ljudskim resursima je sada doveden do ozbiljne vestine, da ne kazem bas nauka, ali ozbiljna multidisciplinarna visokostrucna vestina.

Mozes reci i nauka, slobodno :)

http://en.wikipedia.org/wiki/I..._and_organizational_psychology

Nego, kako citam poslednjih par dana ovu sagu o nekim radnicima i nekim poslodavcima - ima da izljubim popodne i svog sefa i kolege, bogami ;)
[ milance_kg @ 11.05.2010. 13:02 ] @
Nisam citao postove ranije, ali ovde pojedini ne mogu da zive bez KG a da ga ne spomenu.

Nista, ako bas 'volite' ovaj grad napravicu vam ekskurziju, a vi onako kroz glavnu ulicu komentarisite i pljujte - garantujem nezaboravan provod,
cak cu i da vas branim od batina.

'Aj 'radnici', na 'posao' , tj. forumsko tracarenje, sto rece jedan davno - forumasi-besposlicari ujedinite se!
[ vladd @ 11.05.2010. 17:56 ] @
Pa pocni da citas postove pre nego sto ispadnes "glup u drustvu"...davno smo otkacili KG i Zastavu...i odlutali...

Poz
[ Isak666 @ 11.05.2010. 18:54 ] @
A ja bih rekao i da 200 likova sto nece da radi za Koreanca i onih par stotina sto bi za nerad da dobiju 80% plate ≠ ceo Kragujevac.
[ milance_kg @ 11.05.2010. 19:36 ] @
Citat:
vladd: Pa pocni da citas postove pre nego sto ispadnes "glup u drustvu"...davno smo otkacili KG i Zastavu...i odlutali...:)

Poz

Haha, ma nemoj samo na ovu 'ekskurziju' :)

A ovaj ispod tvog posta... ma ono forumasi celog sveta ujedinite se... :) 'bem ti al' pojedini osecaju moc kad nesto kazu na forumu :)
[ Isak666 @ 11.05.2010. 20:12 ] @
Nemoj sad da dodje Anakin da ti objasni da ako nemas interesa za temu koja je na forumskom trzistu, te da ako to forumsko trziste tebe ne prepoznaje kao korisnog forumasa besposlicara - onda ces nestati.

I nece biti nikakve socijalne pravde za tebe potom.

Takav je zivot. Jbg.

[ milance_kg @ 11.05.2010. 20:13 ] @
Citat:
Isak666: Nemoj sad da ti posaljem Anakina da ti objasni da ako nemas interesa za temu koja je na forumskom trzistu, te da ako to forumsko trziste tebe ne prepoznaje kao korisnog forumasa besposlicara - onda ces nestati.

I nece biti nikakve socijalne pravde za tebe potom.

Takav je zivot. Jbg.

Neeee, samooo to neee, Dzedaje na mene, sila forumaska nije sa mnom, plz. bicu dobar ubuduce...
[ Ivan Dimkovic @ 11.05.2010. 20:13 ] @
Citat:
milance_kg
Nisam citao postove ranije, ali ovde pojedini ne mogu da zive bez KG a da ga ne spomenu.

Ne radi se o Kragujevcu vec o kancerogenom tkivu poznatijem kao Zastava Automobili (i njeni klonovi) koja se, sticajem okolnosti, nalazi u Kragujevcu.

Sasvim sam siguran da bi situacija bila ista gde god da se nalazi ta fabrika - gde god da ispiras mozak ljudima decenijama i dozvoljavas im da rade sa 1% kapaciteta sacekao bi te isti epilog.

Sigurno da u Kragujevcu ima gomila vrednih i postenih ljudi - ali ova bagra im jednostavno kvari prosek. Mi ovde i ne pricamo o gradu kao takvom, vec o toj bagri.
[ Isak666 @ 11.05.2010. 20:16 ] @
Citat:
milance_kg: Neeee, samooo to neee, Dzedaje na mene, sila nije sa mnom, plz. bicu dobar ubuduce...

Eto vidis kako si poklekao pred libertijanstvom. Pred Libertarijanizmom, pardon.

[ milance_kg @ 11.05.2010. 20:22 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ne radi se o Kragujevcu vec o kancerogenom tkivu poznatijem kao Zastava Automobili (i njeni klonovi) koja se, sticajem okolnosti, nalazi u Kragujevcu.

Sasvim sam siguran da bi situacija bila ista gde god da se nalazi ta fabrika - gde god da ispiras mozak ljudima decenijama i dozvoljavas im da rade sa 1% kapaciteta sacekao bi te isti epilog.

Sigurno da u Kragujevcu ima gomila vrednih i postenih ljudi - ali ova bagra im jednostavno kvari prosek. Mi ovde i ne pricamo o gradu kao takvom, vec o toj bagri.

Ma koga briga... :), jel' tebe i mene pitaju? Nego poceli da prave onaj krst... lol... zavrsna tacka na mrtav grad - pobadaju krstacu da se vidi iz daleka (idejni tvorac mislim,
neki Sasa Milenic ... :), daj googlajte... pa vidite koji lik :) ).

Citat:
Isak666: Eto vidis kako si poklekao pred libertijanstvom. Pred Libertarijanizmom, pardon.

Zestoko za mene.... ja ono deep purple, .... i neki pop od ranije... a i kako starim narodnjacki sentis - u lijepome starome gradu visegradu... :)
Mada krvavo - bez milosti !
[ Yoba @ 11.05.2010. 20:39 ] @
>>Nemoj sad da ti posaljem Anakina da ti objasni da ako nemas interesa za temu koja je na forumskom trzistu, te da ako to forumsko trziste tebe ne prepoznaje kao korisnog forumasa besposlicara - onda ces nestati.

Ma fora bi bila da tzale i stric otvore nalog na esu, e to bi bio vrh. Kapiram da bi postovi pljustali u realtimu. Ono mozes lagano da puknes stream na neki tvu, umesto onih piglu sms chatova. Kvalitetnog sat, sat i po peglanja po sirokim narodnim masama...kash, kolica, es shmekerica ;))))

[ milance_kg @ 11.05.2010. 20:43 ] @
Citat:
Yoba: >>Nemoj sad da ti posaljem Anakina da ti objasni da ako nemas interesa za temu koja je na forumskom trzistu, te da ako to forumsko trziste tebe ne prepoznaje kao korisnog forumasa besposlicara - onda ces nestati.

Ma fora bi bila da tzale i stric otvore nalog na esu, e to bi bio vrh. Kapiram da bi postovi pljustali u realtimu. Ono mozes lagano da puknes stream na neki tvu, umesto onih piglu sms chatova. Kvalitetnog sat, sat i po peglanja po sirokim narodnim masama...kash, kolica, es shmekerica ;))))

Kolega hvala na ideji ... angazovacu svog 10-isnjeg sina da se zanima umesto mene... mozda ce da da smislenije odgovore i glavolomke, posto ga ja nista ne razumem :)...
[ Isak666 @ 11.05.2010. 20:44 ] @
Citat:
milance_kg: Zestoko za mene.... ja ono deep purple, .... i neki pop od ranije... a i kako starim narodnjacki sentis - u lijepome starome gradu visegradu... :)
Mada krvavo - bez milosti !

Takav je to sistem.
Ne mogu ja nista tu.
Ti bi hteo sentis, a to su emocije. E emocija nema u tom sistemu, jer je profit mera svih stvari u svim drustvenim odnosima kazu Hajekovci.
Nije bitno koliku drustvenu vrednost nesto ili neko ima. Nisi profitabilan? Zdravo.

Samilost prema manje uspresnim ne postoji.
Zato Slayer.

Da je jos u pitanju klasican liberalizam Dzona Loka, mozda bi dobio -

Ali to nije slucaj.
[ milance_kg @ 11.05.2010. 20:47 ] @
Citat:
Isak666: Takav je to sistem.
Ne mogu ja nista tu.
Ti bi hteo sentis, a to su emocije. E emocija nema u tom sistemu, jer je profit mera svih stvari u svim drustvenim odnosima kazu Hajekovci.
Nije bitno koliku drustvenu vrednost nesto ili neko ima. Nisi profitabilan? Zdravo.

Samilost prema manje uspresnim ne postoji.
Zato Slayer.

Da je jos u pitanju klasican liberalizam Dzona Loka, mozda bi dobio -

Ali to nije slucaj.

Eeee mora da si mladji... pa kako ne znas? Kad se nafatiramo (sta ce nam tad emocije)... eeeee posle idu sentisi i zalopojke... :)
BRE losi si 'bizmismen'!

P.S.

Nije ovo lose :)
[ Isak666 @ 11.05.2010. 20:58 ] @
Citat:
milance_kg: Eeee mora da si mladji... pa kako ne znas? Kad se nafatiramo (sta ce nam tad emocije)... eeeee posle idu sentisi i zalopojke... :)
BRE losi si 'bizmismen'!

Nije to do mojih godina, koliko do toga sto sam lemming.

Citat:
milance_kg:P.S.

Nije ovo lose :)

Nego. Nekadasnji gitarista Neil Younga - takodje lemminga.
[ milance_kg @ 11.05.2010. 21:02 ] @
Citat:
Isak666: Nego. Nekadasnji gitarista Neil Younga - takodje lemminga.

Ziveli leminzi... nego sta je bre to!? :).... Jel' mogu i ja da budem to, a da me ne kosta... lol
[ Isak666 @ 11.05.2010. 21:12 ] @
Citat:
milance_kg: Ziveli leminzi... nego sta je bre to!? :).... Jel' mogu i ja da budem to, a da me ne kosta... lol

Zavisi.
Lemmus Lemmus je mala, skoro pa beskorisna zivuljka, poznata po izvrsavanju masovnog samoubistva utapanjem.
Cest sinonim za beskorisne individue koje slepo prate lidera i totalno su nesposobni za licne odluke, te samim tim i odgovornost.

A ponekad je to i argument ad hominem za one koji se usude da se usprotive gorepomenutoj teoriji o profitu kao meri svih stvari.

Zavisi s kim pricas, jbg.
[ milance_kg @ 11.05.2010. 21:19 ] @
Citat:
Isak666: Zavisi.
Lemmus Lemmus je mala, skoro pa beskorisna zivuljka, poznata po izvrsavanju masovnog samoubistva utapanjem.
Cest sinonim za beskorisne individue koje slepo prate lidera i totalno su nesposobni za licne odluke, te samim tim i odgovornost.

A ponekad je to i argument ad hominem za one koji se usude da se usprotive gorepomenutoj teoriji o profitu kao meri svih stvari.

Zavisi s kim pricas, jbg.

Vazi... uzimam par komada (neposlusne vracam)... Ma eto nas Radoje Domanovic to ranije lepse opisao.. al' dobro :)....

A i zar nije profit merilo stvari... Pa Branislav Nusic u 'Pokojniku' lepo pokaza... toliko korisnih stvari od ranije a niko ne vidi...
Ta' se cudimo sto nam se istorija ponavlja.... doduse tesko brdo Muhamedu, bice pre Muhamed brdu...:)...
Ali borimo se, hehe...
[ Isak666 @ 19.05.2010. 18:12 ] @
Za ovu je ekipa iz KG mala maca -

Citat:
Slavica Totić, bivša zamenica direktora PIO Fonda, uzela je otpremninu od tog preduzeća na osnovu racionalizacije državne uprave od 20 000 evra, a potom prešla na novu državnu funkciju.

Ona je odlukom Vlade početkom meseca postala pomoćnica direktora Direkcije za imovinu. Slavica Totić nije želela da govori za B92, samo je rekla da se povlači sa ove funkcije i da u svom potezu ne vidi ništa sporno.

Posle ove afere, postavlja se pitanje koliko takvih slučajeva ima i zašto Vlada Srbije taj problem ne rešava.

U svojoj radnoj biografiji koju je dostavila Vladi Srbije a do koje je došla B92, Slavica Totić navodi da je komunikativna, vredna, odgovorna i spremna na timski rad.

Jelena Timotijević iz PIO Fonda potvrdila nam je da je na osnovu racionalizacije iz tog preduzeća otišlo oko 400 radnika i da ne zna da li su se i ostali, kao i Slavica Totić, vratili u državnu službu.

http://www.b92.net/info/vesti/..._category=11&nav_id=432441