|
[ barakuda111 @ 10.05.2010. 12:44 ] @
| Neznam da li je vec bilo reci ovde o tome, zaboravio sam pa reko da samo potvrdim.
Treba da mi jedan covek koji je daleko od mene izvrsi isplatu pa ja razmisljam da bi najlakse to bilo preko ziro racuna. Ja imam racun otvoren u banci a on samo treba u nekoj banci kod njega da popuni uplatnicu sa mojim brojem i da meni pare legnu na racun, jel tako?
Pitanje je da li postoji mogucnost neke zloupotrebe ako ostavim svoj broj tekuceg racuna?
Ja pretpostavljam da ne moze nista biti, posto sam do sada milion puta drugim ljudima, firmama (telekom, eps...) uplacivao na taj nacin. Mislim nebi firme davale tako olako svoje brojeve da moze da se zloupotrebi. Moze li samo neko da potvrdi?
Evo i slika uplatnice i mogu li samo iskusniji da mi kazu sta sve od ovih stavki treba da se popuni za uplatu fizickom licu (meni)
^
Neka me neko ispravi ako treba
Uplatilac: Njegovo ime
Svrha uplate: Sta da stavi kao svrhu uplate? Mozda "Prenos sredstava"
Primalac: Moje ime
E sad nisam siguran da li treba popuniti sifra placanja, broj modela i poziv na broj.
[Ovu poruku je menjao barakuda111 dana 10.05.2010. u 13:54 GMT+1] |
[ burex @ 10.05.2010. 12:56 ] @
Najgore što može da ti se desi jeste da ti neko uplati keša :)
Što se tiče popunjavanja, iz mog iskustva se piše i za primaoca i za uplatioca Ime i prezime (ili ime firme/udruženja), Adresa kao i poštanski broj i grad.
Svrha uplate nisam siguran ni da je bitna, a koliko vidim, više šalteruša na pošti jednostavno ignorišu to polje ma šta ti napisao.
Račun primaoca je obavezan, podrazumeva se.
Iznos se (iz nekog razloga) piše ovako =1000,-
U valutu se može a i ne mora upisati "RSD".
Uplatnicu uvek valja potpisati.
Uplatnicu treba uvek popuniti čitko i ne treba ništa naknadno prekriživati jer se onda uplatnica smatra nevažećom.
Toliko od mene :)
[ barakuda111 @ 10.05.2010. 12:58 ] @
sifra placanja,
broj modela i poziv na broj (odobrenje)
Da li to treba popuniti i ako treba sta se stavlja?
[ burex @ 10.05.2010. 13:01 ] @
Poziv na broj je proizvoljan broj, ako se ne varam, i služi kako bi druga strana lakše razlikovala uplate. Npr, imam 3 Petra Petrovića u bazi podataka, i sad da ja ne tražim nikoga po adresi kada mi nešto uplati, jednostavno im kažem da za poziv na broj upiše svoju jedinstvenu šifru (0001, 0002, 0003). Ili još bolje, mogu da im kažem da napišu tamo nešto tipa "0001-05-2010" što znači da mi određeni Petar Petrović uplaćuje nešto za mesec Maj, 2010 godine.
Šifra plaćanja nisam siguran za šta služi, čini mi se da u nekim poštama ima tabela sa šiframa plaćanja i opisom. Lično kada plaćam harač mojem faxu, šalteruša uvek dopiše nešto i baš mi ništa ne spomene šta, kako i zašto je to tamo.
[ 3way @ 10.05.2010. 13:04 ] @
Ovako sam uplacivao fizickim licima na njihove racune i sve sto treba je od koga, kome, iznos i broj racuna.
[ barakuda111 @ 10.05.2010. 13:06 ] @
Da li je obavezno da se stavi u Primalac i Uplatilac puna adresa, grad, postanski broj? Ja mislim da je dovoljno ime i prezime
[ cozmo_im @ 10.05.2010. 13:12 ] @
Ma ne mora nista da se stavi, samo broj racuna i sifra naloga (transakcije po nalogu gradjana, mislim da je 289 preko e-bankinga ili 189 u banci, ali znaju to u banci, nije problem).
Ono sto je bitno znati je da preko tvog racuna ne sme biti veci promet od 1,2 miliona dinara neto za 12 meseci ukoliko ne zelis da platis porez na dobit. Ukoliko zelis, go ahead;))))
[ burex @ 10.05.2010. 13:15 ] @
Citat: Ma ne mora nista da se stavi
To sve zavisi koliko je teta u pošti raspoložena. Veruj mi, lakše je provesti 1 minut u pisanju adrese i pošt. broja nego kasnije da zadržavaš red dok pišeš te stavke natenane.
[ websurfer @ 10.05.2010. 13:30 ] @
Citat: burex: To sve zavisi koliko je teta u pošti raspoložena.
Pa lepo objasnis toj teti iz poste da je duzna da ti prihvati tako popunjenu uplatnicu jer je popunjeno sve sto je potrebno.
[ 3way @ 10.05.2010. 13:30 ] @
Citat: burex: To sve zavisi koliko je teta u pošti raspoložena. Veruj mi, lakše je provesti 1 minut u pisanju adrese i pošt. broja nego kasnije da zadržavaš red dok pišeš te stavke natenane.
jace od mene ":):)
[ burex @ 10.05.2010. 13:33 ] @
Citat: Pa lepo objasnis toj teti iz poste da je duzna da ti prihvati tako popunjenu uplatnicu jer je popunjeno sve sto je potrebno.
Hah, da, dok se 10 uzyebanih penzosa iza tebe dogovaraju kako će da ti odvrnu vrat :D
[ barakuda111 @ 10.05.2010. 13:42 ] @
Hehe... ima i humora. Sta vise covek moze da trazi
Hvala na pomoci
[ cozmo_im @ 10.05.2010. 13:42 ] @
Dokle god ima poziv na broj i sifra naloga, nema potrebe ni slovo da se stavi. Ja kad placam racune e-bankingom, nista ne upisem, samo transakcija po nalogu gradjana i sistem mi automatski izabere sifre placanja, a dovoljno je ukucati racun, iznos i pravilan poziv na broj.
Moze da ti struju, telefon ili bilo sta, auto, kamion, plati Petar Petrovic ko god oce dokle god je ispravan poziv na broj, broj racuna i sifra placanja, jer niko tamo ne razvrstava i ne rasknjizuje po imenu, prezimenu, adresi, vec po pozivu na broj i broju racuna.
[ Deep|Blue @ 10.05.2010. 14:06 ] @
@cozmo_im
mozda ti ne popunjavas, ali aplikacija popuni za tebe ...
inace trebalo bi da se popuni:
-sve sa leve strane
-ziro rn primaoca,
-iznos naravno
-sifra placanja (kao sto rekose ovde pounice teta, ako ne stavis, ali mozes da stavis 189)
-valuta = rsd
svakako da ime i prezime uplatioca nije identifikacioni podatak, ali se pojavljuje na izvodima ...
a i ljudi cesto pisu dodatne podatke tipa broj ugovora u svrhu placanja
[ del-boy @ 10.05.2010. 14:51 ] @
Ja sam živeo u ubeđenju da preko opšte uplatnice ne mogu da se uplate pare fizičkom licu, da može samo pravnom. Da li grešim?
Da li, na primer, ja mogu da dam moj lični broj tekućeg računa nekom i da mi on u bilo kojoj pošti uplati pare preko opšte uplatnice? Ili ja nekom fizičkom licu (u kojoj god banci da ima račun) da uplatim preko e-banking usluge, na isti način kao što plaćam sve račune? Do sam su mi uplaćivali u istoj banci u kojoj ja imam račun i mislim da nisu popunjavali ništa, nego su samo izdiktirali moj broj računa (ili dali zapisan na papiriću) i rekli koji iznos žele da uplate.
[ anon115774 @ 10.05.2010. 15:03 ] @
Da bi zloupotrebio tvoj racun mora da ima licnu kartu kao tvoju i da ima cekovnu karticu kao tvoju.... i da pri tom izgleda kao ti.... i da ume da se potpise kao ti :)
U tom slucaju moze da uradi sta god hoce sa tvojim racunom a u protivnom jedino moze da izvrsi uplatu.
Nije potrebno popunjavati bilo sta sem broja racuna mada neke snajke na salteru te nece pustiti bez toga. Ti podaci sluze iskljucivo za debugging (ako dodje do nekog sranja pa mora da se radi pretraga uplate) a ne kao neki parametar bitan za sam prenos.
@cozmo_im
To za > 1,2Mil nije tacno.
Moras da razlikujes uplatu zarade od transakcije po nalogu gradjana.
Kada se uplata vrsi kao "transakcija po nalogu gradjana" onda se to ne racuna kao zarada i moze da ima koliko god hoce uplata i na to ne mora da plati porez. Mada ukoliko pocne da barata vecim svotama (>EUR 15K) onda je banka duzna da od uplatioca uzme sve podatke i da takvu transakciju prijavi agenciji za sprecavanje pranja novca.
Kada su u pitanju zarade to se uplacuje po posebnim siframa i osnovima i na te transakcije se mora platiti porez ukoliko prelaze odredjenu cifru (1,2Mil je bilo za 2009 godinu) koju svake godine racuna zavod za statistiku (tri puta godisnji prosek u republici).
Sto se tice sifre uplate, nije preterano bitno da se zna. Snajke na salteru to znaju.
Ako sifra uplate pocinje brojem 1 onda je to gotovinska transakcija
Dvojka je za elektronske transakcije a trojka za bezgotovinske (prenosi).
[ Misa_exclusive @ 10.05.2010. 15:04 ] @
^Naravno da mogu fizikom licu.
u polju SVRHA UPLATE samo napišeš "Uplata na račun" i to je to
[ etjen @ 10.05.2010. 15:17 ] @
ili promet opojnih sredstava
[ HeYoo @ 10.05.2010. 15:52 ] @
Citat: etjen: ili promet opojnih sredstava :D
Ma mozes i cicaglisu tu nacrtati ako je sluzbenica raspolozena :D
Inace moguce je i dici pare... Dok sam koristio studentku master karticu cale kreno da uplati neku kintu i salterusa ladno krenula da mu isplacuje bez ikakve provere bilo cega a na osnovu broja racuna napisanog na komadu papira koji joj je dao. Naravno posle wtf pogleda skontala je sta radi
[ 3way @ 10.05.2010. 18:08 ] @
Citat: del-boy: Ja sam živeo u ubeđenju da preko opšte uplatnice ne mogu da se uplate pare fizičkom licu, da može samo pravnom. Da li grešim?
Upravo ovako sam uplatio liku pare pre neki dan. Br. racuna je bio broj njegovog tekuceg racuna.
[ jesus alejandro @ 10.05.2010. 18:14 ] @
Uopste nema potrebe da se nesto preterano komplikuje. Lepo mu daj broj tekuceg racuna i naziv banke u kojoj je racun, neka on ode do filijale u njegovom mestu (da ne bi placao proviziju ako uplacuje u drugoj banci), da na salteru broj racuna i kes koji zeli da uplati i procedura je zavrsena. Kakve crne uplatnice i svrhe placanja. Izbegavati postu u sirokom luku ;)
[ del-boy @ 10.05.2010. 18:32 ] @
Citat: 3way: Upravo ovako sam uplatio liku pare pre neki dan. Br. racuna je bio broj njegovog tekuceg racuna.
Zahvaljujem na odgovoru :)
[ anon115774 @ 10.05.2010. 18:33 ] @
Opstom uplatnicom moze da se izvrsi uplata u bilo kojoj banci a ne samo u posti.
[ Suns @ 12.05.2010. 14:39 ] @
Ala napraviste fikciju od popunjavanja uplatnice jbt
[ 1vi @ 12.05.2010. 20:53 ] @
Citat: jesus alejandro: Uopste nema potrebe da se nesto preterano komplikuje. Lepo mu daj broj tekuceg racuna i naziv banke u kojoj je racun, neka on ode do filijale u njegovom mestu (da ne bi placao proviziju ako uplacuje u drugoj banci), da na salteru broj racuna i kes koji zeli da uplati i procedura je zavrsena. Kakve crne uplatnice i svrhe placanja. Izbegavati postu u sirokom luku ;)
Ovo ne bih preporučio (govorim iz iskustva a radi se o Komercijalnoj banci). Ovakvim postupkom otkrivaš o sebi sledeće:
- Ime i prezime,
- Jmbg,
- trenutni saldo na računu
- adresu stanovanja...itd.
Lice će sve ovo dobiti na papiru na kome bi trebao biti samo dokaz o uplati sredstava. Kada se ovo dogodilo bio sam iznenađen i otišao do prve filijale i upitao na osnovu čega su ovako "otkrili" sve moje podatke, pa čak i koliko navca imam na računu, dobio sam odgovor:
"Samim tim što ste nekome dali broj Vašeg računa saglasili ste se da on ima sve podatke o Vama i da to nije tajna"!?
Nisam mogao da verujem svojim ušima.
[ anon115774 @ 12.05.2010. 21:25 ] @
Citat: 1vi: "Samim tim što ste nekome dali broj Vašeg računa saglasili ste se da on ima sve podatke o Vama i da to nije tajna"!?
Naravno da nisi mogao da verujes u ovo jer jednostavno nije tacno.
Broj racuna nije nikakav tajni podatak pa da ga ne smes nikom dati. Koliko znam, ovo sto su ti rekli se kosi sa Zakonom o bankama i sa Zakonom o zastiti podataka o licnosti. Nisam pravnik tako da je moguce da se kosi sa jos nekim zakonom ali u svakom slucaju jedan nevidjen propust ICT sektora Komercijalne i jos nevidjenija glupost snajke sa saltera (mada se od njih svasta moze cuti).
Mozes za ovo da ulozis prigovor Banci. Inace, po zakonu o bankama prigovor mozes da ulozis izmedju ostalog i sefu interne revizije. Ako ne preduzmu nista onda prigovor NBS.
[ websurfer @ 12.05.2010. 22:52 ] @
Citat: Informer: moguce da se kosi sa jos nekim zakonom ali u svakom slucaju jedan nevidjen propust ICT sektora Komercijalne i jos nevidjenija glupost snajke sa saltera (mada se od njih svasta moze cuti).
Narocito se na salterima navedene banke moze svasta cuti. Jedna osoba koja radi u toj banci mi se pohvalila da u nekim filijalama imaju i duple knjige utisaka (prave koje su pretpostavljam pune kritika i one zvanicne koje verovatno nikad necete videti).
[ barakuda111 @ 01.07.2010. 10:48 ] @
Citat: 1vi: Ovo ne bih preporučio (govorim iz iskustva a radi se o Komercijalnoj banci). Ovakvim postupkom otkrivaš o sebi sledeće:
- Ime i prezime,
- Jmbg,
- trenutni saldo na računu
- adresu stanovanja...itd.
Lice će sve ovo dobiti na papiru na kome bi trebao biti samo dokaz o uplati sredstava. Kada se ovo dogodilo bio sam iznenađen i otišao do prve filijale i upitao na osnovu čega su ovako "otkrili" sve moje podatke, pa čak i koliko navca imam na računu, dobio sam odgovor:
"Samim tim što ste nekome dali broj Vašeg računa saglasili ste se da on ima sve podatke o Vama i da to nije tajna"!?
Nisam mogao da verujem svojim ušima.
Juce sam dao samo broj racuna i nista drugo kako bi mi se uplatilo nesto. Danas proverim da li je uplaceno kad ono nije. Saljem mail osobi koja je trebala da uplati i ona mi salje nazad da je uplatila ali nezna zasto nije proknjizeno i pri tome mi daje sve podatke gde je uplatila (moje ime i prezime, adresu, grad, banku, ma sve zivo -_-)
Citat: Naravno da nisi mogao da verujes u ovo jer jednostavno nije tacno.
Broj racuna nije nikakav tajni podatak pa da ga ne smes nikom dati. Koliko znam, ovo sto su ti rekli se kosi sa Zakonom o bankama i sa Zakonom o zastiti podataka o licnosti.
U najmanju ruku sam iznenadjen. Moze li neko da me posavetuje sta da radim?
Da li je ovo stvarno praksa da se na osnovu tekuceg racuna bilo kome daju svi podaci o datoj osobi?
Da li je ta osoba mogla samo u mojoj banci da sazna ove podatke o meni ili sve banke imaju podatke ljudi iz svih ostalih banaka? Ovo me zanima da znam kome prvo da odem na salter i trazim poslovodju.
Trazio sam da mi posalje i kopiju uplatnice da vidim gde je tacno uplaceno i nadam se da cu pomocu toga videti ko je dao moje podatke.
[ Deep|Blue @ 01.07.2010. 11:25 ] @
Pre nego pocnete sa panikom i lincovanjem mogli bismo se malo i informisati …
@1vi
sta sve tacno stoji na uplatinici? Ako mozes da skeniras istu i postujes ovde (obrisi poverljive podatke prvo ). Posto ceo tvoj nastup deluje kao flejmovanje.
Realno gledano:
- Brojevi racuna,
- Ime I prezime
- Adresa
- JMBG
- Iznos uplate
Ne predstavljaju tajne podatke i kao takvi ne samo sto ne mogu biti skriveni, nego ste u nekim situacijama obavezni da ih navedete!
U svemu ovome sto si ti naveo jedino stanje na racunu predstavlja poverljiv podatak, a zbilja ne verujem da su ga odstampali na uplatnici. JMBG mozda i nije morao, ali to nije neki problem.
[ anon115774 @ 01.07.2010. 12:07 ] @
Svi podaci koje banka ima o klijentu predstavljaju poslovnu tajnu i ni jedan jedini podatak banka ne sme dati trecim licima a ne samo stanje na racunu.
Ako je neko dao svoj broj racuna trecem licu to ne ovlascuje banku da da sve ostale podatke o tom klijentu.
Ukoliko su to zaista uradili onda se prvo zalis banci. Idi u ekspozituru ili pozovi telefonom i raspitaj se kako je najlakse da se ulozi prigovor.
[ Java Beograd @ 01.07.2010. 12:26 ] @
Citat: Informer: Svi podaci koje banka ima o klijentu predstavljaju poslovnu tajnu i ni jedan jedini podatak banka ne sme dati trecim licima a ne samo stanje na racunu.
Ako je neko dao svoj broj racuna trecem licu to ne ovlascuje banku da da sve ostale podatke o tom klijentu.
Ukoliko su to zaista uradili onda se prvo zalis banci. Idi u ekspozituru ili pozovi telefonom i raspitaj se kako je najlakse da se ulozi prigovor.
A kako ti zamišljaš da nekome uplatiš samo na broj računa ? Gde to ima ? U filmovima o Džemsu Bondu, kad uplaćuje na račun u Švajcarskoj banci.
U zemlji Srbiji, uplatnica ima sledeća mandatory polja:
Ko uplaćuje: ime tj. naziv, i adresa
Kome se uplaćuje: ime tj. naziv, i adresa
Zašto se uplaćuje.
Kad odeš u banku, i službenica otkuca broj računa, automatski se na uplatnici naštampa i ime i prezime i adresa primaoca. Logično i normalno. A što da ne ? Zašto bi za nekog ko uplaćuje bila tajna kome uplaćuje.
Podatak o ukupnom stanju računa je naravno tajna, i SIGURNO se ne pokazuje onom ko uplaćuje. Smešne su suprotne tvrdnje.
[ barakuda111 @ 01.07.2010. 12:40 ] @
Hmm... sad ti budi pametan sta je po zakonu. Nekako mi deluje pogresno da neko moze da dobije sve moje podatke imajuci samo broj mog racuna. Ovde sam siguran da nece biti nista, ali kad se tako lako dobijaju, kad tad ce ti podaci pasti u pogresne ruke.
Dakle, vidim ja da je ovde najbolje resenje uplacivati pare preko poste, gde u jednoj posti uplatis, dobijes sifru, tu sifru das trecem licu i on podigne na osnovu samo te sifre novac. Placa se neka provizija za taj transfer, ali izgleda da je to cena privatnosti.
[ skymobile @ 01.07.2010. 13:45 ] @
Citat: Java Beograd: A kako ti zamišljaš da nekome uplatiš samo na broj računa ? Gde to ima ? U filmovima o Džemsu Bondu, kad uplaćuje na račun u Švajcarskoj banci.
Zašto se uplaćuje.
Kad odeš u banku, i službenica otkuca broj računa, automatski se na uplatnici naštampa i ime i prezime i adresa primaoca. Logično i normalno. A što da ne ? Zašto bi za nekog ko uplaćuje bila tajna kome uplaćuje.
Podatak o ukupnom stanju računa je naravno tajna, i SIGURNO se ne pokazuje onom ko uplaćuje. Smešne su suprotne tvrdnje.
Ako osoba X ima racun u banci XYZ i istoj osobi treba osoba Y da uplati kesh na taj racun, najjeftinija varijanta(ne placa se provizija) je da osoba Y ode u poslovnicu banke XYZ i sluzbeniku/sluzbenoici na salteru da broj racuna na koji hoce da uplati pare. Uopste ne mora da zna unapred ime, adresu niti bilo sta drugo o osobi X. Sta vise, na salteru osoba Y nije duzna da da licnu kartu niti bilo koji svoj podatak, ako to ne zeli. Znaci MOZE da se izvrsi uplata na tekuci racun a da nemas nista drugo osim broja racuna. Ovako sam uplacivao pare masu puta, a i kad meni treba neko da uplati samo mu dam broj tekuceg racuna i koja je banka i gotovo.
[ Java Beograd @ 01.07.2010. 13:52 ] @
Citat: skymobile: Ako osoba X ima racun u banci XYZ i istoj osobi treba osoba Y da uplati kesh na taj racun, najjeftinija varijanta(ne placa se provizija) je da osoba Y ode u poslovnicu banke XYZ i sluzbeniku/sluzbenoici na salteru da broj racuna na koji hoce da uplati pare. Uopste ne mora da zna unapred ime, adresu niti bilo sta drugo o osobi X. Sta vise, na salteru osoba Y nije duzna da da licnu kartu niti bilo koji svoj podatak, ako to ne zeli. Znaci MOZE da se izvrsi uplata na tekuci racun a da nemas nista drugo osim broja racuna. Ovako sam uplacivao pare masu puta, a i kad meni treba neko da uplati samo mu dam broj tekuceg racuna i koja je banka i gotovo.
A kako izgleda dokument tj. uplatnica čiju kopiju moraš da dobiješ kao potvrdu uplate ? Šta piše na njojzi ? Samo broj računa ?
[ 1vi @ 01.07.2010. 15:17 ] @
Citat: Java Beograd: Podatak o ukupnom stanju računa je naravno tajna, i SIGURNO se ne pokazuje onom ko uplaćuje.
Smešne su suprotne tvrdnje.
Pre petnaestak dana lično sam uplaćivao prijateljici odrređeni u EFG banci. Imao sam samo broj tekućeg računa, isti predao na šalter i potpisao na kraju uplatnicu. Možete da zamislite-ponovo se desilo i u ovoj banci-imao sam njeno STANJE na računu. Naravno odmah sam joj javio.
Ništa lično nemam protiv banaka, ali ovi postupci su me zbunili kao laika u finansijama. Nemam niti kakve namere-samo raspravljamo o mogućnostima ovih (po meni) propusta.
Ko misli da nije tačno ovo što pišem neka od svojih roditelja, dece, prijatelja (ko će mu odobriti uvid) bilo koga uzme broj računa, ode do prve filijale ovih banaka i uplati određeni iznos (može i 100 dinara svejedno). Javite šta ste "otkrili" na uplatnici.
[ barakuda111 @ 01.07.2010. 16:20 ] @
Ista stvar i u Raiffeisen banci
[ djordje1979 @ 01.07.2010. 16:43 ] @
Broj racuna je stvarno dovoljan da bi se pare uplatile nekome. To je provereno kod vise banaka. A recimo informaciju o stanju na tudjem racunu mozes dobiti od sluzbenice (usmeno) prilikom uplate (Intesa banka) na taj tekuci racun. ]ebe se njima za poverljivost podataka.
[ Izvoljski @ 01.07.2010. 17:04 ] @
kada otvarate racun oni vam u banci izdaju i bankarske koordinate. Vi ih dalje prosledjujete kome treba i kako hocete.
Onaj ko poseduje te kordinate ne moze da vidi stanje na racunu ili da podigne sredstva.
[ anon115774 @ 01.07.2010. 17:33 ] @
Citat: Java Beograd: A kako ti zamišljaš da nekome uplatiš samo na broj računa ? Gde to ima ? U filmovima o Džemsu Bondu, kad uplaćuje na račun u Švajcarskoj banci.
Zašto se uplaćuje.
Isto kao sto mozes nekog da pozoves telefonom ako znas samo njegov broj tako mozes da izvrsis uplatu ako znas samo njegov broj racuna.
Inace, to sto si naveo nisu mandatory polja. Bar tako kaze Odluka o obliku, sadrzini i nacinu koriscenja jedinstvenih instrumenata platnog prometa. Tu odluku je donela NBS 18.04.2004. (Sluzbeni glasnik 57/2004, 82/2004) a na osnovu Zakona o platnom prometu.
Tacka 3 kaze:
Citat: Nalog za uplatu je gotovinski instrument koji se koristi za
uplate u gotovom novcu u korist računa (uplate dnevnog pazara,
plaćanje obaveza u gotovom novcu i druge uplate u korist računa).
Nalog za uplatu sadrži sledeće elemente:
1) naziv uplatioca,
2) naziv primaoca,
3) broj računa primaoca,
4) oznaku valute,
5) iznos,
6) svrhu uplate,
7) šifru plaćanja,
8) broj modela poziva na broj odobrenja,
9) poziv na broj odobrenja,
10) mesto i datum prijema,
11) datum valute,
12) pečat i potpis uplatioca (overu).
Nalog za uplatu banka može izvršiti i kada on ne sadrži sve
elemente iz stava 2. ove tačke ako utvrdi da su elementi koji su
navedeni u nalogu dovoljni za njegovo izvršenje.
Tako da, na osnovu gore navedenog ja "zamisljam" da se izvrsi uplata samo na osnovu broja racuna. Svestan sam cinjenice da je odredjenim snajkama na salteru neko rekao da sve mora da bude popunjeno i da ce one da prave problem ako se sve ne popuni ali se ne moze samo zbog toga reci da su to sve mandatory polja.
Citat: Kad odeš u banku, i službenica otkuca broj računa, automatski se na uplatnici naštampa i ime i prezime i adresa primaoca. Logično i normalno. A što da ne ? Zašto bi za nekog ko uplaćuje bila tajna kome uplaćuje.
Ovo se desava samo ukoliko odes na salter banke u kojoj poverilac ima racun. Naravno da ne mogu u svakoj banci da znaju kome racun pripada vec samo u banci u kojoj se racun nalazi.
Ako sam ja tebi dao svoj broj racuna i nisam zeleo da ti kazem kako se zove to je iskljucivo moja stvar. Nema tu sta banka da se mesa i da daje moje podatke tebi samo zato sto ti znas moj broj racuna. Kao sto rekoh u nekoj o prethodnih poruka to je ogroman propust ICT sektora pojedinih banaka.
Citat: Podatak o ukupnom stanju računa je naravno tajna, i SIGURNO se ne pokazuje onom ko uplaćuje. Smešne su suprotne tvrdnje.
I ne samo taj podatak nego i svi ostali podaci su tajna. Banka ne sme trecim licima da daje bilo kakve podatke.
Inace, po tonu kojim si mi odgovorio rekao bih da imas iskustva sa koriscenjem opstih uplatnica pa mi reci da li ti je neko ikada trazio licnu kartu kada si uplacivao nesto opstom uplatnicom i sta bi se desilo da si za polje Uplatilac upisao neko drugo ime osvim svog? Da li bi uplata prosla ili ne?
[Ovu poruku je menjao Informer dana 01.07.2010. u 19:15 GMT+1]
[ BluesRocker @ 01.07.2010. 18:39 ] @
Citat: Informer:Ovo se desava samo ukoliko odes na salter banke u kojoj poverilac ima racun. Naravno da ne mogu u svakoj banci da znaju kome racun pripada vec samo u banci u kojoj se racun nalazi.
Ako sam ja tebi dao svoj broj racuna i nisam zeleo da ti kazem kako se zove to je iskljucivo moja stvar. Nema tu sta banka da se mesa i da daje moje podatke tebi samo zato sto ti znas moj broj racuna. Kao sto rekoh u nekoj o prethodnih poruka to je ogroman propust ICT sektora pojedinih banaka.
Početni broj svakog računa je šifra banke, tako da svako može da vidi o kojoj banci je reč i da ode u njenu filijalu i uplati na račun - samim tim da sazna i ime i prezime jer piše na uplatnici koju mu daju.
[ Horvat @ 01.07.2010. 19:21 ] @
Citat: 1vi: Pre petnaestak dana lično sam uplaćivao prijateljici odrređeni u EFG banci. Imao sam samo broj tekućeg računa, isti predao na šalter i potpisao na kraju uplatnicu. Možete da zamislite-ponovo se desilo i u ovoj banci-imao sam njeno STANJE na računu. Naravno odmah sam joj javio.
Ništa lično nemam protiv banaka, ali ovi postupci su me zbunili kao laika u finansijama. Nemam niti kakve namere-samo raspravljamo o mogućnostima ovih (po meni) propusta.
Ko misli da nije tačno ovo što pišem neka od svojih roditelja, dece, prijatelja (ko će mu odobriti uvid) bilo koga uzme broj računa, ode do prve filijale ovih banaka i uplati određeni iznos (može i 100 dinara svejedno). Javite šta ste "otkrili" na uplatnici.
moze scan ove uplatnice? meni je za tesko ovo poverovati (naravno cenzurisi licne podatke, ime prezime, kao i broj racuna)
mislim,kako onda ne vidis stanje na racunu kad npr uplacujes telefonski racun ili kad uplacujes nesto za fax...
a ako je to tacno (da svaka susa koja sazna tvoj broj racuna moze da sazna stanje na tvom racunu), ja bih od te banke bezao sto dalje
[ Srđan Pavlović @ 01.07.2010. 19:38 ] @
U svrha uplate stavis:
"Kladili se, ja izgubio"
;)
[ 1vi @ 01.07.2010. 20:54 ] @
Citat: Horvat: moze scan ove uplatnice? meni je za tesko ovo poverovati (naravno cenzurisi licne podatke, ime prezime, kao i broj racuna)
mislim,kako onda ne vidis stanje na racunu kad npr uplacujes telefonski racun ili kad uplacujes nesto za fax...
a ako je to tacno (da svaka susa koja sazna tvoj broj racuna moze da sazna stanje na tvom racunu), ja bih od te banke bezao sto dalje
Nažalost nisam u mogućnosti da skeniram istu (dao sam joj). Ali kao što sam naveo u prethodnom postu-proverljivo je (ne pričam napamet). Probajte kod ovih banaka koje sam naveo sa nekom sitnom uplatom nekome i videćete. Dajte samo na parčetu papira broj računa i kažite: Želim da uplatim xx din na ovaj račun). Pratite postupak. Vidim da je odlična stvar za nekoga koga zanima tuđi račun (odnosno stanje na računu) - ukoliko dođe do broja računa.
[ fanfon @ 01.07.2010. 22:57 ] @
Uplacivao sam na tudje racune u Intesi i Agrobanci i nikad nisam video stanje na tom racunu na kopiji uplatnice.
Btw, prosle godine policija u Novom Sadu je uhapsila lika koji je snimio racun FTN-a okacen na salteru jedne banke i odstampao kuci isti papir i podatke, ali je stavio svoj racun i to zalepio umesto ovoga. I to usred prijava za junski rok. Mozete misliti koliko mu je leglo novca samo za 2 dana...
[ Horvat @ 02.07.2010. 09:38 ] @
@1vi, a u kojoj banci ima racun?
kazem da sam vec xy puta uplacivao na razne racune i ne vidim sto bi se po tome razlikovali racuni pravih i fizickih lica (kao pravna imaju zastitu,a fizicka ne?)
[ anon115774 @ 02.07.2010. 09:53 ] @
Citat: fanfon: Uplacivao sam na tudje racune u Intesi i Agrobanci i nikad nisam video stanje na tom racunu na kopiji uplatnice.
Btw, prosle godine policija u Novom Sadu je uhapsila lika koji je snimio racun FTN-a okacen na salteru jedne banke i odstampao kuci isti papir i podatke, ali je stavio svoj racun i to zalepio umesto ovoga. I to usred prijava za junski rok. Mozete misliti koliko mu je leglo novca samo za 2 dana...
Upravo tako. Bez obzira sto je za svrhu uplate pisalo "Uplata ispita" i sto je primalac bio "FTN" novac je opet otisao na racun koji je bio napisan.
[ pisac @ 02.07.2010. 10:06 ] @
Citat: djordje1979: A recimo informaciju o stanju na tudjem racunu mozes dobiti od sluzbenice (usmeno) prilikom uplate (Intesa banka) na taj tekuci racun. ]ebe se njima za poverljivost podataka.
Ovo je tačno i za Rajfajzen banku. Jednom sam trebao da kupim avionske karte preko interneta za jednu drugaricu, a pošto nisam imao dovoljno para na računu zamolio sam je da ona skokne do banke i uplati na moj devizni račun koliko treba. Kada je obavila uplatu, znala je i koliko para sam do tada imao na računu, i moju godinu rođenja, kao i moju zvaničnu adresu iz podataka (pošto ne živim na toj adresi, ona nije imala pojma o toj adresi do tada).
Svejedno, mene generalno baš briga što je saznala kolko sam para imao, jer zaista nisam imao dovoljno za tu kartu. Međutim, da sam je kojim slučajem bio slagao, pojeo bi me blam živi
Iz svega toga proizilazi sledeće: Dovoljno je samo da imate broj računa, i lako možete saznati sve podatke o osobi koja ima taj račun.
[ Miroslav Cvejić @ 02.07.2010. 10:21 ] @
Dozvolili su nekom da uplaćuje evre na tuđ devizni račun???
[ pisac @ 02.07.2010. 10:25 ] @
Da, tada je moglo. To su posle počeli da zabranjuju, ali uz malo natezanja moglo je i kasnije da se izvede.
[ Horvat @ 02.07.2010. 10:29 ] @
jesi bio posle do banke da popricas sa sluzbenicima/direktorom oko toga?!?!!
je l ima negde u ugovoru klauzula da je stanje na racunu javno dostupno?
[ pisac @ 02.07.2010. 11:14 ] @
Ja sam radio u jednoj banci više godina, u IT sektoru, i dobro sam poznavao mentalni sklop radnika na šalteru. U stvari, mentalni sklop svih pojedinaca u strukturi od glave do repa. Tako da je bilo kakav razgovor sa bilo kim jednostavno gubljenje vremena. Neće to ništa promeniti.
Možda (ali samo možda) bi neko i bio kažnjen, ali će već sutra neko drugi napraviti isto to. U svim bankama je verovatno isto, i ne vredi trošiti svoje vreme na to.
[ Deep|Blue @ 03.07.2010. 11:30 ] @
u nasoj divnoj zemljici postoji jedna divna institucijica nazvana NBS
e sad ta divna isntitucijica ima jedan divan obicaj da kontrolise nize institucijicice zvane banke
e ukoliko neka od tih nizih institucijicica napravi gresku tipa da nekome kaze stanje na tudjem racunu, onda se ta divna visa institucijica, slatko nasmesi i odere nizu institucijicicu banku sa kaznama.
pored toga, ostecenom prosecnom korisniku nize institucijicice zvane banke ovim je omoguceno da angazuje niskog usluznog radnika zvanog advokatcic da odere nizu institucijicicu banku zbog nepravilnosti u radu ...
@1vi, @pisac, @...
kad ste tolio uporni da je ovo ipak moguce, molim vas da skenirate takvu uplatnicu, zamaglite ostljiva polja i pokazite to stanje na racunu.
takodje.
ona gorepomenuta visa institucijica zvana NBS vrsi kontorlu i prosecnih klijenata u potrazi za neprosecnim nevaljalim licem koje pokusava da izvrsi pranje novca ili neku drugu utaju ...
i samim time, apsolutno je nemoguce da na bilo kojem salteru u Srbiji (banke, poste, banje, penzionerski domovi) izvrsite uplatu na neciji racun preko odredjenog iznosa, a da se ne predstavite, a jos pogotova da neko ima pravo da anonimno uplacuje novac na tudje racune
taj odredjeni iznos upravo predstavlja limit koji odredjuje NBS u cilju pronalazenja nevaljalih lica medju prosecnim korisnicima.
ispod tog iznosa teoretski je moguce da se izvrsi uplata, ali NBS sve vise steze uzde po tom pitanju, tako da sve cesce moramo da se identifikujemo na salterima.
[ 1vi @ 03.07.2010. 12:36 ] @
Napomenuo sam u nekom prethodnom postu da uplatnica nije kod mene. Ali sam zato dao primer:
Citat: Ko misli da nije tačno ovo što pišem neka od svojih roditelja, dece, prijatelja (ko će mu odobriti uvid) bilo koga uzme broj računa, ode do prve filijale ovih banaka i uplati određeni iznos (može i 100 dinara svejedno). Javite šta ste "otkrili" na uplatnici.
da ko ne veruje moze da proba i dobije rezultat.
[ Deep|Blue @ 03.07.2010. 12:48 ] @
@1vi
ali ti si podigao buku oko toga sto banke odaju poverljive informacije na obicnim uplatnicama ...
red bi bio da dokumentujes to
[ anon115774 @ 03.07.2010. 14:22 ] @
Citat: Deep|Blue: apsolutno je nemoguce da na bilo kojem salteru u Srbiji (banke, poste, banje, penzionerski domovi) izvrsite uplatu na neciji racun preko odredjenog iznosa, a da se ne predstavite,
U pitanju je iznos od EUR 15.000,00. Sve preko tog iznosa se mora evidentirati i moraju se uzeti svi podaci od uplatioca.
Citat: a jos pogotova da neko ima pravo da anonimno uplacuje novac na tudje racune :)
Citirao sam na prethodnoj strani, cini mi se, onu odluku NBS pa procitaj. A ako i dalje ne verujes onda mi posalji na pp broj svog racuna da ti uplatim par dinara a ti onda, sto se mene tice, mozes slobodno ovde javno da napises ko ti je uplatio novac :)
[ 1vi @ 03.07.2010. 18:35 ] @
Citat: Deep|Blue: @1vi
ali ti si podigao buku oko toga sto banke odaju poverljive informacije na obicnim uplatnicama ...
red bi bio da dokumentujes to
Ne razumem što se toliko "opireš". Nikakvu buku nisam JA podigao. Stojim iza onoga što sam napisao. Ne znam da li si primetio da se nije samo meni dešavalo.
[ Deep|Blue @ 05.07.2010. 09:00 ] @
Je résiste
- opirem se zato sto su mi smesne ovakve teorije zavere koje kolaju non stop gde se bankarske masine, bilo bankomati bilo salteri, misteriozno ponasaju i kradu ljudima podatke i pare.
- opirem se zato sto mi komsija u prodavnici pored kuce sklanja pos zato sto je cuo da mogu da mu skinu pare preko posa i onda ne mogu da koristim karticu kod njega.
- opirem se zato sto i dalje upadam u situaciju da nesto sto platim elektronskim banking sistemom, u nekim firmama nece da prihvate odstampanu uplatnicu kao dokaz, vec traze uplatnicu sa pecatom sa saltera. (Verovatno najblesavija situacija je bila kad sam placao za neku bravariju za namestaj, i u firmi imaju elektronsko bankarstvo, i vide da je legla moja uplata, ali "ne mogu da izdaju robu dok ne dobiju izvod iz banke ujutro")
eto cisto zbog toga ....
pa bih zato i hteo prvo da vidim pomenutu uplatnicu, pre nego se obrusimo na banku ...
Citat: Informer: U pitanju je iznos od EUR 15.000,00. Sve preko tog iznosa se mora evidentirati i moraju se uzeti svi podaci od uplatioca.
moguce da je taj iznos 15k eur i cifra jeste velika, ali isto tako to ne znaci da imas pravo da anonimno uplacujes na salteru ... ukoliko te salteras(ica) proceni kao sumnjivog, ima pravo da te identifikuje.
Takodje, ako se ne varam, ukoliko je racun na koji uplacujete u spisku sumnjivih racuna, onda bi trebalo da se svaki uplatioc identifikuje.
[ 1vi @ 05.07.2010. 10:00 ] @
OK. Vidim da ti imaš više problema, pa te razumem. Samo sam objašnjavao šta se desilo i izneo ovde to isto sa čuđenjem da li je to moguće.
Teorije zavere nisam pominjao. Ovde se radi o propustu u samom programu iliti šta već...sistemu pojedinih banaka a ne šalterskih radnika.
Dešavalo se i drugima a ne samo meni.
[ djoka_l @ 05.07.2010. 10:37 ] @
Citat: 1vi: OK. Vidim da ti imaš više problema, pa te razumem. Samo sam objašnjavao šta se desilo i izneo ovde to isto sa čuđenjem da li je to moguće.
Teorije zavere nisam pominjao. Ovde se radi o propustu u samom programu iliti šta već...sistemu pojedinih banaka a ne šalterskih radnika.
Dešavalo se i drugima a ne samo meni.
Ovde se radi o propustu šalterskih radnika.
Da bi se uplatilo na tuđ tekući račun potrebno je popuniti nalog za uplatu (kao što su nalozi za, na primer, plaćanje telefonskih računa i sl.).
U tom slučaju (ispravnom) kao dokaz uplate, ti bi dobio nazad samo overenu uplatnicu gde se na ono što si ti napisao (broj računa, iznos, ime uplatioca, ime primaoca) dodali samo podaci o datumu uplate, blagajni, iznosu naplaćene provizije i eventualno referenci koja se koristi kod reklamacije.
Umesto ovakvog ispravnog postupka, šaletrski radnik uđe u aplikaciju (formu) za internu uplatu na račun, gde je potrebno samo da upiše broj računa. Tada se na formi pojave podaci o vlasniku računa (kao pretpostavljenom uplatiocu), a šalterski radnik se ne potrudi da ih zameni podacioma stvarnog uplatioca.
Osim ovoga, u nekim bankama se (budući da se ovo treba koristiti isključivo za LIČNE uplate) pojavi prethodno stanje, iznos uplate i krajnje stanje.
Veliki problem svih banaka je neobučenost šalterskih radnika. Naime, suprotno opštem mišljenju, šalterski radnici su izuzetno loše plaćeni. Zbog toga banke imaju vrlo veliku fluktuaciju radne snage. Svako ko može, beži sa šaltera, a uvek ima dovoljno kandidata koji će da popune to mesto i da počnu da rade, a da samo ovlaš ovladaju aplikacijom i procedurama.
[ 1vi @ 05.07.2010. 14:38 ] @
Citat: Ovde se radi o propustu šalterskih radnika.
OK. Sad mi je jasno zbog čega se to dešavalo. Ima i logike. Hvala na objašnjenju.
[ bttp @ 05.07.2010. 16:24 ] @
Citat: pisac: Ja sam radio u jednoj banci više godina, u IT sektoru, i dobro sam poznavao mentalni sklop radnika na šalteru. U stvari, mentalni sklop svih pojedinaca u strukturi od glave do repa. Tako da je bilo kakav razgovor sa bilo kim jednostavno gubljenje vremena. Neće to ništa promeniti.
To ja zovem ljudski bankomati. Znači rade kako im se naredi i nema nikakvog razgovora.
Nego uplaćivao sam neki keš burazeru na tekući u Sosijete Ženeral i dam joj broj računa, ona mi traži ličnu kartu. Ja kažem šta će vam moja lična karta, rečeno mi je da mi je potreban samo broj računa i to je to. Znači uplaćujem novac na račun i šta ona ima da me legitimiše. Prvo što nema pravo na to, drugo što možda ja hoću anonimno da uplatim. Pitam burazera zašto mi je tražila LK, kaže "tako su im rekli". Znači šef(ica) poslovnice naredi ljudskim bankomatima da legitimišu građane koji uplaćuju gotovinu i to je to. Koga briga što na to nemaju pravo. Ja mogu da joj pokažem ličnu kartu ako tako hoću, a ako neću ne moram jer nisam dužan.
Drugo je kad uplaćuješ neke takse, naknade itd. preko uplatnica, tipa školarine, prijave ispita, poreze itd, tada moraš da navedeš svoje ime da bi kada se proknjiži znali ko je uplatio, tj. da si baš ti lično izmirio svoje obaveze.
[ anon115774 @ 05.07.2010. 18:45 ] @
To sto si ti na uplatnici naveo svoje ime nema ama bas nikakve veze sa bilo cim jer zamisli samo koliko u ovoj drzavi postoji ljudi koji se zovu isto kao i ti. Kod automatske obrade jedino je bitan poziv na broj.
[ djoka_l @ 05.07.2010. 21:38 ] @
Citat: bttp: To ja zovem ljudski bankomati. Znači rade kako im se naredi i nema nikakvog razgovora.
Nego uplaćivao sam neki keš burazeru na tekući u Sosijete Ženeral i dam joj broj računa, ona mi traži ličnu kartu. Ja kažem šta će vam moja lična karta, rečeno mi je da mi je potreban samo broj računa i to je to. Znači uplaćujem novac na račun i šta ona ima da me legitimiše. Prvo što nema pravo na to, drugo što možda ja hoću anonimno da uplatim. Pitam burazera zašto mi je tražila LK, kaže "tako su im rekli". Znači šef(ica) poslovnice naredi ljudskim bankomatima da legitimišu građane koji uplaćuju gotovinu i to je to. Koga briga što na to nemaju pravo. Ja mogu da joj pokažem ličnu kartu ako tako hoću, a ako neću ne moram jer nisam dužan.
Nije tačno, po Zakonu o sprečavanju pranja novca je dužna da te legitimiše. I to u slučajevima kada su ispunjeni neki od uslova koji su obavezni (na primer visina uplate) ili ako proceni da je trensakcija sumnjiva (a meni bi bilo sumnjivo ako ti nećeš da se identifikuješ). Ako nećeš da pokažeš legitimaciju ona ne mora da primi uplatu...
[ Bojan Basic @ 06.07.2010. 01:10 ] @
Evo kako izgleda kad uplaćujete fizičkom licu u banci Intesa. Dobijete, dakle, njegovo ime i prezime, adresu i broj lične karte.
[att_img]
[ Zeleni zub @ 06.07.2010. 08:30 ] @
To sto traze licnu kartu, moguce je i iz razloga koji sam ja koristio dok sam studirao:
Otac je imao tekuci racun, a ja imao karticu i ovlascenje da podizem novac sa tog racuna.
Kad treba da mi posalju novac od kuce mogli su postanskom uputnicom, sakriveno u koverti (nelegalno) ali svaki od tih nacina je iziskivao neku proviziju ili dodatni trosak.
Ali nacin koji smo mi koristili je bio: on dodje u banku i uplati na svoj tekuci racun, javi mi i ja posle par sati odem u banku i podignem novac, jer imam ovlascenje, takodje bez dodatnih troskova.
Secam se da se i tada (pre 10-ak godina) pricalo da ce ukinuti tu opciju i da samo vlasnik moze dizati novac, sto je mene plasilo jer je 'varijanta' bila lepo razradjena :)
Ali kako vidim, to i danas lepo funkcionise.
Moguce da je ovo odavanje licnih podataka potice od nepostovanja tog nekakvog propisa: Da samo vlasnik tekuceg racuna moze sebi uplatiti neki iznos (jer ako mu drugi uplati izbegava se provizija) - ako takav propis postoji...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|