|
[ n.nemanja @ 11.05.2010. 09:01 ] @
| Juče oko 17h, ispred "Uradi sam" na Karaburmi, meni je ukraden laptop iz gepeka automobila.To ne bi bilo ništa strašno,s obzirom da živimo u ovoj lopovskoj državi,međutim,desilo se na 2 metra i pred očima njihovog obezbeđenja i radnika.S obzirom da nije bilo ljudi,jedini koji su videli (a kako i ne bi videli,kad sam parkirao na 2 m od njih) da sam stavio laptop u gepeku su njih troje.Zadržao sam se u radnji nepun minut,pošto to što sam tražio da kupim nisu imali.Kad sam izašao napolje laptopa nije bilo,a ni dečka iz obezbeđenja.Tu su bili samo dva radnika koji su se "čudili" kako je to nestalo za tako kratko vreme :) zaključak sami izvucite... |
[ Isak666 @ 11.05.2010. 09:08 ] @
Trazi da razgovaras sa sefom obezbedjenja, ako je ispred ulaza parkiran bio, mozda je taj deo pokriven kamerama i on moze kad mu kazes u koje vreme si bio da pogleda sta se desilo.
Tako ja nadjoh torbu u Metrou u NS.
[ n.nemanja @ 11.05.2010. 09:19 ] @
Imaju samo jednu kameru koja pokriva samo ulaz,a i ništa ne vredi kad je najverovatnije isti taj dečko iz obezbeđenja i uzeo torbu.
[ Java Beograd @ 11.05.2010. 09:22 ] @
Iz ovih stopa idi u policiju, i prijavi krađu. Opiši upravo onako kako si opisao nama.
[ Isak666 @ 11.05.2010. 09:32 ] @
Ja sam proslo leto bio sa porodicom u Metrou i nakon izlaska iz prostorije za presvlacenje beba sam skontao da nema moje torbe u kojij su bile pare, pasosi i kljucevi od auta.
Setio sam se da sam ostavio u toj prostoriji dok sam presvlacio cerku i brzo sam se vratio nazad, ali torbe nije bilo.
Pitao sam jednog od cuvara koji je stojao pored, da li je video nekog da iznosi torbu koja je dosta specificna i po obliku i boji ili da je bilo ko usao u poslednjih par minuta i on mi je odgovorio da nije.
Otisao sam u prizemlje, trazio sefa obezbedjenja, objasnio mu, tip je rekao da sama prostorija nije direkt pokrivena, ali da se opet moze probati utvrditi sta se zbilo uz malo mozganja.
Onda je on na osnovu mojih objasnjenja pregledao snimak i izlazio nekoliko puta da me pita neki detalj, posto sam nisam smeo da vidim snimak i na kraju je izasao i rekao da mu se cini da je nasao kod koga je.
I tako i bi - uzela je zena koja je odmah za nama usla da isprazni kantu za smece. Rekla je kako je htela prvo da zavrsi posao, pa je privremeno ostavila negde dok ne odnese u uzgubljeno/nadjeno.
Torbu sam dobio nazad, sa svim unutra.
Znam da mi je tip rekao da je i parking pokriven, te da ne moze otici neko sam mojim autom, ako uspe da pronadje koji auto pase kljucu koji potencijalni lopov ima.
Sve u svemu, ljubazni i profesionalni ljudi.
E sad, ne znam kako je u tom marketu, ali mozda imas srece kao i ja, posto ne bi taj sa ulaza gledao video, nego njegov sef.
[ n.nemanja @ 11.05.2010. 10:12 ] @
Prijavljeno policiji,uzeli su izjavu i to je to što se tiče njih...
[ cozmo_im @ 11.05.2010. 10:31 ] @
Samo obratite paznju: Na svim tim parkinzima negde pise (sitno, uglavnom) da "ta i ta firma NE ODGOVARA za vozila na parkingu i stvari ostavljenje u njima".
Obavezno proveri to da li pise negde. Ako pise... mislim da kod njih direktno nista neces uraditi, ali policija ce ipak raditi svoj posao.
[ n.nemanja @ 11.05.2010. 10:48 ] @
Nema ništa istaknuto...Mada je pomalo glupo da baš na 2 metara od njihovog obezbeđenja i njihovih radnika neko ukrade laptop iz kola i to u roku 2 minuta.Prosto je nemoguće da ako oni to nisu uradili,da nisu videli.
[ mmix @ 11.05.2010. 11:03 ] @
Ne bi se ja mnogo nadao razresenju situacije. Da si odmah zvao policiju i prijavio da ti je auto obijen i izboksovao neki uvidjaj mozda bi se ovi ostali iz obezbedjenja i uzentali zbog otisaka i slicno, ovako sad ako su saucesnici cutace a ti nemas nikakve dokaze da su oni sem svojih pretpostavki. A nismo ni u americi da mozes vlasnike objekta da ucenis losom reklamom i da trazis kompenzaciju.
@Isak, ne znam kakav je novosadski metro, ali ako je isti kao beogradski ne vidim sta sprecava lopova da se odveze, nema rampi.
[ cozmo_im @ 11.05.2010. 11:06 ] @
Mi smo imali recimo neku proslavu u Grand Casinu. Ispred je njihov parking. Meni je neko bas dosta ulubio vrata na tom parkingu, a kad sam pitao obezbedjenje (koje ima direktan pogled na moj auto, tako je bio parkiran) da li znaju ko je to uradio ili da li ima snimak kamera, odgovorili su ih da ih ne interesuju vozila na parkingu, nije to njihov posao, niti zele da daju snimak bilo kome na uvid. Odnosno "Ne odgovaramo za vozila na NASEM parkingu". Budalastina. Pri tom, mi smo njima (nasa firma) platili tu proslavu i zakup svega toga!
Kako je stetu bilo lako "ispraviti" jer na svu srecu nit je pukla farba nit se lim nije presekao na svu srecu, nisam hteo da zovem pandure na uvidjaj jer bih skuplje platio njihov izlazak na teren nego popravku (10e je bila popravka).
Ali cisto da znas da je svejedno dal si parkiran na metar od njih ili na 100...
[ n.nemanja @ 11.05.2010. 11:07 ] @
Sve je to super,ali ovi naši policajci nisu ni hteli da dođu da izvrše uviđaj,već su trazili da ja dođem i prijavim krađu.Tek kada sam urgirao preko prijatelja,poslali su prvu slobodnu patrolu,gde su došli,zaključili da je računar nestao i otišli :)
[ cozmo_im @ 11.05.2010. 11:09 ] @
Da, to je posao kriminalisticke policije, oni su debili po pravilu. Ljudima cak nece da dodju na uvidjaj kad je obijen stan.
[ vladd @ 11.05.2010. 11:39 ] @
Pa nista onda, da im napisemo peticiju da se zovu " uKradi sam"
Poz
[ Java Beograd @ 11.05.2010. 11:45 ] @
@Nemanja
O kojim kolima se radi ? Kako su otvorili gepek ? Da li ti je gepek bio zaključan ? Ako jeste, da li se vide tragovi obijanja ? Da li si pred njihovim očima ubacio lap top u gepek ?
[ Isak666 @ 11.05.2010. 11:50 ] @
Citat: mmix:
@Isak, ne znam kakav je novosadski metro, ali ako je isti kao beogradski ne vidim sta sprecava lopova da se odveze, nema rampi.
Nisam bio precizan - ne moze (osim ako nema burku) da ode, a da kamere to ne zabeleze ;)
Posto sam ja, pre nego li sam otisao do obezbedjenja, bio do auta da vidim da li je jos tu, te sam kasnije rekao tipu koji je auto.
To nije bilo tesko kontrolisati, posto je redji model u pitanju upadljive velicine i stranih tablica.
Bar po njegovim recima.
[ n.nemanja @ 11.05.2010. 12:24 ] @
Gepek je bio zaključan,auto ima i alarm,nema tragovo obijanja,pred njihovim očima sam ubacio torbu u gepek,računajući na to,oni su radnici,sigurno im neće pasti na pamet da obijaju auto ispred svoje firme,pred kamerama.Ali izgleda sam se zeznuo u proračunu....
[ n.nemanja @ 11.05.2010. 12:27 ] @
p.s. alarm se nije aktivirao,momci koji su ugrađivali alarm nisu povezali gepek.i to sam juče saznao :)
[ Java Beograd @ 11.05.2010. 13:00 ] @
Citat: n.nemanja: Gepek je bio zaključan,auto ima i alarm,nema tragovo obijanja,pred njihovim očima sam ubacio torbu u gepek,računajući na to,oni su radnici,sigurno im neće pasti na pamet da obijaju auto ispred svoje firme,pred kamerama.Ali izgleda sam se zeznuo u proračunu....
Dakle, cela priča podrazumeva da je neko od tih radnika imao kopiju tvog ključa ili obijački alat u džepu ( "nema tragova obijanja" !?). Primetili su da si uključio alarm ali su znali (?!) da gepek nije povezan u sistem (kakav je to alarmni sistem ?) A ti do juče nisi znao da ti je alarmni sistem bušan k'o švajcarski sir ?!
[ n.nemanja @ 11.05.2010. 13:12 ] @
Nije potreban taj alat,gepek se može otvoriti i sa dinarom.A što se tiče alarma,ne,nisam znao da nisu povezali gepek.Za ovo ostalo si manje-više upravu
[ cozmo_im @ 11.05.2010. 13:48 ] @
@java
Otvaraju gepek za sekund imalo-nemalo alarma. Cak su toliko brzi da za jos dodatnih par sekundi onesposobe alarm.
Coveku su odvezli Mercedes C klase minut nakon sto je usao u stan (dolazio iz Nemacke). Otiso covek samo u wc, izaso napolje po stvari - nema auta. Sred bela dana, parking, soliteri, masa ljudi. Imao je alarm. Nit je sta cuo nit je ko sta video!
[ Izvoljski @ 11.05.2010. 13:54 ] @
nemanja, znam da si ogorcen zato sto si ostao bez skupe stvari.
Sad ti je naravno kriva drzava, krivi su radnici obezbedjenja, pas sto prelazi put, a jedino si ti super. Ti radnici obezbedjenja su tu da cuvaju market, a ne tvoju imovinu i sve se svodi na njihovu ljubaznost. Ti uvek mozes da platis i licnog cuvara ako nisi u stanju da se staras o sopstvenoj imovini.
[ Java Beograd @ 11.05.2010. 14:09 ] @
Citat: cozmo_im: @java
Otvaraju gepek za sekund imalo-nemalo alarma. Cak su toliko brzi da za jos dodatnih par sekundi onesposobe alarm.
Coveku su odvezli Mercedes C klase minut nakon sto je usao u stan (dolazio iz Nemacke). Otiso covek samo u wc, izaso napolje po stvari - nema auta. Sred bela dana, parking, soliteri, masa ljudi. Imao je alarm. Nit je sta cuo nit je ko sta video!
Ono šta sigurno znam je da su 2/3 ovih priča zapravo - priče za osiguranje. Slatko je naplatiti ga, zar ne ? Mislim, ne tvrdim da je nemoguće, ali valjda bi i taj Hi Tech lopov morao znati koji Mercedes, koji model, godište, serija ... Pa da onda, sa unapred pripremljenim lopovskim Hi Tech alatima obavi lopovluk, u roku od 1 min.
[ cozmo_im @ 11.05.2010. 14:35 ] @
Profesionalaca imas svugde. A upravo masovni parkinzi i mesta nepoznata vozacima koji ili voze dobre automobile ili ostavljaju nesto vredno u kolima su raj za njih.
Elem, moj stric bio na svadbi - Novi Beograd. Ostavio ludak DV cameru za POLA minute u Vectri. Vratio se - VRATA OTVORENA, dakle NISTA RAZBIJENO, kamerice - nema! Cak ni alarm nije svirao. Znaci NIKO ziv nista nije video ni cudo, a toliko ljudi!
Znaci znaju dobro ti lopovi gde i sta i kako mogu da urade i kad vide automobil koji im je poznat u svakom pogledu njihovog "posla" jos ako primete da neko nesto vredno ostavlja unutra - eto lakog posla za njih. Sigurno nece dirati nesto sto ne mogu da odrade.
Naravno da ima slucajeva kada neko hoce da izvuce korist od osiguranja pa prijavi kradju (laznu)...
Automobili se kradu kad se tipuju a iz automobila se kradu stvari kad lopov proceni da to moze izvesti kurz und schmerzlos po njega.
A upravo "operisu" na takvim mestima.
[ n.nemanja @ 11.05.2010. 14:42 ] @
Citat: Izvoljski: nemanja, znam da si ogorcen zato sto si ostao bez skupe stvari.
Sad ti je naravno kriva drzava, krivi su radnici obezbedjenja, pas sto prelazi put, a jedino si ti super. Ti radnici obezbedjenja su tu da cuvaju market, a ne tvoju imovinu i sve se svodi na njihovu ljubaznost. Ti uvek mozes da platis i licnog cuvara ako nisi u stanju da se staras o sopstvenoj imovini.
Druže,ajde pročitaj moje postove od početka i shvatićeš šta sam hteo da kažem.Između ostalog da smo u normalnoj državi,policija bi napravila barem normalan uviđaj,a i dovoljno bi bilo da pogledaju kamere i videli bi radnike "Ukradi sam" kako zarađuju svoju platu.
Inače dok sam prijavljivao krađu,u stanici sam čuo jednu zanimljivu priču.Juče su pokušali da opljačkaju beskućnika,ali pošto nije imao ništa kod sebe,samo su ga prebili...
[ Izvoljski @ 11.05.2010. 15:14 ] @
Citat: Druže,ajde pročitaj moje postove od početka i shvatićeš šta sam hteo da kažem. Između ostalog da smo u normalnoj državi,policija bi napravila barem normalan uviđaj,a i dovoljno bi bilo da pogledaju kamere i videli bi radnike "Ukradi sam" kako zarađuju svoju platu. Inače dok sam prijavljivao krađu,u stanici sam čuo jednu zanimljivu priču. Juče su pokušali da opljačkaju beskućnika,ali pošto nije imao ništa kod sebe,samo su ga prebili...
Da smo u normalnoj drzavi najpre bi se svako ponasao normalno.
Sta ti mislis da policija postoji da sve sad pokrene da nadje tvoj laptop ? Kako da ne. To ne radi ni jedna policija sveta. Ni jedna. A ti sad uzmi pasos pa idi trazi normalnu drzavu. FYI u Ameriki npr FBI se ne dize, ako steta nije bar $2oo,ooo ili se pak radi o teskom ubistvu.
U Svedskoj u centru Stokholma ubili premijera i vise ih nikad nisu nasli...
[ cozmo_im @ 11.05.2010. 15:21 ] @
Ljudi, otudjivanje (kradja) tudje imovine je KRIVICNO DELO.
Da li je nekom ukraden mobilni ili avion - isto je. Ucinjeno je delo protiv zakona i ako neko prijavi kradju bilo cega, tacno se zna procedura, nema tu nece ili hoce, oni su duzni da istragu pokrenu a kojim ce se prioritetom vrsiti istrage, to je druga prica. Naravno da ce prioritet imati istraga ubistva u odnosu na istragu o kradji automobila (mada se time bave razliciti sektori al ajd da generalizujemo), ili kradja auta u odnosu na kradju laptopa.
[ n.nemanja @ 11.05.2010. 15:24 ] @
Druže,sta ti nije jasno u mojim predhodnim postovima?
I da,policija između ostalog i postoji za to da juri lopove.I nisam tražio sada da se sve službe pokrenu da meni nađu laptop,dovoljno je bilo izvršiti normalan uviđaj i pregledati snimak kamere!
[ Izvoljski @ 11.05.2010. 15:50 ] @
Citat: Druže,sta ti nije jasno u mojim predhodnim postovima ? I da,policija između ostalog i postoji za to da juri lopove.I nisam tražio sada da se sve službe pokrenu da meni nađu laptop, dovoljno je bilo izvršiti normalan uviđaj i pregledati snimak kamere!
da, policija postoji da juri lopove ali ne kako je mali Perica zamislio.
Sistem u kome zivimo umnogome je ucinio policiju prakticno beskorisnom. Zato je danas na zapadu security biznis najunosniji i manje vise svako je duzan da se stara o sebi. Policija deluje samo na najkrupnije stvari inace ne bi imala vremena ni resursa. Zamisli jedan Gejts placa Americi milione, mozda i milijarde poreza, a opet ima sopstveno obezbedjenje koje opet placa. Zar nije drzava duzna i njega adekvatno da zastiti ? Da, to bio kostalo, ali on je vec dao dosta para.
Da li bi ti voleo da te zaustavi sad policija i komplet pretrese ? Naravno da ne bi, bozemoj ti si slobodan posten covek, a vidis isto tako ona nece kontrolisati ni kriminalce.
[ cozmo_im @ 11.05.2010. 16:04 ] @
Sticajem okolnosti imam inspektora SUP-a u zgradi i nije tacno da se ne angazuju za sitnije kradje malo vrednijih predmeta (laptop, digitalni aparati i slicno). Skoro je prijatelju nadjen mobilni telefon, kod neke Rumunke, posle mesec dana! Covek zaboravio mobilni u autu, neko obio auto, odneo telefon, on prijavio i nakon mesec dana su nasli telefon.
Tako da nije tacno da se ne bave time. Bave se, ukoliko se ukaze vremenski neki termin da mogu da kontaktiraju par "osoba" (informera) koji mogu da znaju gde je telefon, laptop ili kamera zavrsio/la... tada se lako resava stvar, a kod telefona jos lakse ako imaju ispravan IMEI.
Uostalom, to im je duznost. Cak se bave i ukradenim biciklima, verovali ili ne.
[ Flo33 @ 11.05.2010. 17:00 ] @
Da ne zvučim cinično, bolje da se bave ovima malo krupnijima, nego biciklama. Do skoro im je bio neki sa milijardama eura ispred nosa.
[ Horvat I @ 11.05.2010. 17:23 ] @
Citat: Java Beograd: Ono šta sigurno znam je da su 2/3 ovih priča zapravo - priče za osiguranje. Slatko je naplatiti ga, zar ne ? Mislim, ne tvrdim da je nemoguće, ali valjda bi i taj Hi Tech lopov morao znati koji Mercedes, koji model, godište, serija ... Pa da onda, sa unapred pripremljenim lopovskim Hi Tech alatima obavi lopovluk, u roku od 1 min.
Nije to samo prica!
Kad su poceli ovi alarmi sa satelitskim pracenjem, nekom svabi u Pesti maznu takav auto.
Osiguranje umesto da plati stetu podnese tuzbu da je namestio kradju!
Tip se obratio privatnim televizijama i zutoj stampi...
Osiguranje kad je shvatilo da su se zeznuli,(raskinuti ugovori sa klijentima) uz saradnju sa Madjarskom policijom napravili su simulaciju kradje vozila u tunelu i za nepunih 20` nadjeno voziloi uhvaceni lopovi.
Sve to prikazivano na najgledanijim privatnim tv stanicama, povucena prijava i obezstecen tip
[ Izvoljski @ 11.05.2010. 17:26 ] @
Citat: Sticajem okolnosti imam inspektora SUP-a u zgradi i nije tacno da se ne angazuju za sitnije kradje malo vrednijih predmeta (laptop, digitalni aparati i slicno). Skoro je prijatelju nadjen mobilni telefon, kod neke Rumunke, posle mesec dana! Covek zaboravio mobilni u autu, neko obio auto, odneo telefon, on prijavio i nakon mesec dana su nasli telefon.
Tako da nije tacno da se ne bave time. Bave se, ukoliko se ukaze vremenski neki termin da mogu da kontaktiraju par "osoba" (informera) koji mogu da znaju gde je telefon, laptop ili kamera zavrsio/la... tada se lako resava stvar, a kod telefona jos lakse ako imaju ispravan IMEI.
Uostalom, to im je duznost. Cak se bave i ukradenim biciklima, verovali ili ne.
takvi slucajevi se otkrivaju na mah. Policija naravno belezi i skuplja sve prijave. A onda se desi da negde padne neka grupa i ukoliko im zaplene kradenu robu pokusavaju da nazovu vlasnike.
[ Horvat @ 11.05.2010. 18:10 ] @
belltrami za promenu malo trollujes
kakve ebene veze ima fbi?
pa sigurno za kradju (u americi) neces zvati fbi vec ces zvati 911 i traziti police (policiju)
a sad nesto drugo ja da vas pitam
koliko vas bi se obazrelo da u 2 popodne seta centrom grada i cuje alarm?
i cak i da se okrenes alarm se deaktivira u roku od par sekundi?
@ pokretac teme,a jesi se vratio posle u tu prodavnicu?
jesi video doticnog iz obezbedjenja?
jesi popricao s njim?
(btw kontam da je u pitanju yugp/101/128?)
[ Mikky @ 11.05.2010. 18:22 ] @
oprosticete mi za ovaj off topic ali nisam mogao da odolim :)
Citat: cozmo_im:
Elem, moj stric bio na svadbi - Novi Beograd. Ostavio ludak DV cameru za POLA minute u Vectri. Vratio se - VRATA OTVORENA, dakle NISTA RAZBIJENO, kamerice - nema! Cak ni alarm nije svirao. Znaci NIKO ziv nista nije video ni cudo, a toliko ljudi!
Citat: cozmo_im: Sticajem okolnosti imam inspektora SUP-a u zgradi i nije tacno da se ne angazuju za sitnije kradje malo vrednijih predmeta (laptop, digitalni aparati i slicno). Skoro je prijatelju nadjen mobilni telefon, kod neke Rumunke, posle mesec dana! Covek zaboravio mobilni u autu, neko obio auto, odneo telefon, on prijavio i nakon mesec dana su nasli telefon.
[ Nabukodonosor @ 11.05.2010. 18:52 ] @
haha, i meni je palo na pamet.
[ cozmo_im @ 11.05.2010. 18:53 ] @
Mikky ajde setaj malo, samo nemoj posle da trazis neku pomoc ako ti, ne daj boze, zatreba neki inspektor.
Da budem precizniji imamo CAK DVA inspektora u zgradi. Inace, deo naselja u kome zivim se zove - Pendrek City. Zasto? Pa pogadjate, 90% stanova su dobili zaposleni u MUP-u, sredinom sedamdesetih godina. U svakoj zgradi (od ukupno 10), dva stana (od cetiri) su data pripadnicima MUP-a (saobracajcima, inspektorima i slicno).
Drugi komsija je u penziji, njega sam pominjao, bivsi sef u sluzbi za nadzor saobracaja.
Inace, i meni su otvarali Corollu ispred zgrade par puta, nista nisu uzeli.
[ anon115774 @ 11.05.2010. 18:53 ] @
Citat: Horvat I: Nije to samo prica!
Kad su poceli ovi alarmi sa satelitskim pracenjem, nekom svabi u Pesti maznu takav auto.
Osiguranje umesto da plati stetu podnese tuzbu da je namestio kradju!
Tip se obratio privatnim televizijama i zutoj stampi...
Osiguranje kad je shvatilo da su se zeznuli,(raskinuti ugovori sa klijentima) uz saradnju sa Madjarskom policijom napravili su simulaciju kradje vozila u tunelu i za nepunih 20` nadjeno voziloi uhvaceni lopovi.
Sve to prikazivano na najgledanijim privatnim tv stanicama, povucena prijava i obezstecen tip
Ja u zivotu nisam video nesto beskorisnije od tih alarma sa "satelistkim pracenjem".
Princip rada takvog alarma je da uz pomoc koriscenja radio veze sazna na kojoj se lokaciji nalazi (dakle GPS klasican) i da onda opet radio vezom javi svoju poziciju (GSM, UMTS i slicno).
Znas li koliko kosta uredjaj koji ce da mu sjebe obe radio veze? :) Zanemarljivo u odnosu na dobit (cenu auta). A takav uredjaj se moze napajati 9V baterijom i dimenzija je takvih da moze u dzep da stane i da ometa obe radio veze (mada je bitno samo ovu drugu saseci) u krugu od 15-20m.
[ Izvoljski @ 11.05.2010. 19:09 ] @
sa takvim referencama i vezama i ja bih bio kontrolor leta !
[ websurfer @ 11.05.2010. 21:07 ] @
Citat: Izvoljski: i ja bih bio kontrolor leta !
Kakav kontrolor, to je samo maska - mislim da je spijun, visestruki spijun.
[ Horvat I @ 11.05.2010. 21:17 ] @
@Informer U to doba osiguranja su zastupali te alarme i tvrdili su da je nemoguce ukrasti takvo vozilo.
Covek se na osnovu te garancije obratio javnosti, a dokaz da lazu je bila upravo njihova prijava sudu
[ smiki @ 12.05.2010. 08:20 ] @
Ljudi nemojmo da kvarimo temu. Verovatno niko od nas ne bi voleo da se nađe u situaciji da mu na parkingu ispred nosa "obezbeđenja" otvore auto i pokradu stvari iz njega. Moj ti je savet da raširiš ovu temu na više foruma možda čak i da se obratiš nekim novinama pa neka se osoblje marketa "Ukradi sam" potrudi da dokaže da to sve nije tačno. Uzgred koja firma obezbeđuje taj objekat, piši i njima spomeni ih javno možda se iz svega toga nešto korisno i napravi. Svako treba koliko je u njegovoj moći da deluje protiv ovakvih pojava u svom okruženju.
[ Izvoljski @ 12.05.2010. 08:31 ] @
Citat: Ljudi nemojmo da kvarimo temu. Verovatno niko od nas ne bi voleo da se nađe u situaciji da mu na parkingu ispred nosa "obezbeđenja" otvore auto i pokradu stvari iz njega. Moj ti je savet da raširiš ovu temu na više foruma možda čak i da se obratiš nekim novinama pa neka se osoblje marketa "Ukradi sam" potrudi da dokaže da to sve nije tačno. Uzgred koja firma obezbeđuje taj objekat, piši i njima spomeni ih javno možda se iz svega toga nešto korisno i napravi. Svako treba koliko je u njegovoj moći da deluje protiv ovakvih pojava u svom okruženju.
mislim da savet koji mu dajes nije bas pametan. On ne bi trebao da market prekrstava u "Ukradi sam" jer vrlo je moguce da osoblje uospte nije duzno da odgovara za imovinu gostiju jer tako je uglavnom pravilo.
[ Java Beograd @ 12.05.2010. 08:37 ] @
Citat: Izvoljski: ... jer vrlo je moguce da osoblje uospte nije duzno da odgovara za imovinu gostiju jer tako je uglavnom pravilo.
Naravno da obezbeđenje nije dužno da odgovara za imovinu na parkingu. To se podrazumeva, a i piše na svakom parkingu hipermarketa. Obezbeđenje odgovara onom ko ga plaća i za šta ga plaća, a to ovde nije vlasnik automobila.
Ali ...
Ovde su radnici obezbeđenja bili u neposrednoj blizini, i svedoci su događaja, što na celu priču baca drugačije svetlo.
[ smiki @ 12.05.2010. 08:45 ] @
Ljudi da ne zamenjujemo teze. Ovde se radi o predpostavci da je obezbeđenje ili osoblje marketa "Ukradi sam" na drzak način opljačkalo svog kupca koji je parkirao auto na njihovom parkingu. Ako pak nisu oni ko je? Prikrivanje učinioca i tragova krivičnog dela je krivično delo.
[ n.nemanja @ 12.05.2010. 08:52 ] @
Ljudi,sporno je to da se to dogodilo na 2 metra od obezbeđenja i dva radnika uradi sam.Oni su sedeli ispred radnje i pričali,ja sam došao,parkirao na 2 metra ispred njih.Računajući da su oni ipak radnici te firme,pred njihovim očima torbu sam sa zadnjeg sedišta prebacio u gepek.Ušao sam unutra,pitao radnika da li imaju to što mi treba,pošto nisu imali izašao sam odmah napolje,nisam se zadržao duže od 2 minuta u radnji.Kada sam izašao,torbe nije bilo,kao ni radnika obezbeđenja.Bili su samo tu ta dva radnika,koji su se "čudili" kako je nestala torba.Ne treba biti puno pametan da bi se izvukao neki zaključak iz ove priče.
[ Count Zero @ 12.05.2010. 08:58 ] @
Vrlo moguć scenario je da nije bilo 100% jasno da se radi o laptopu, već su pomislili da je nešto još vrednije, čim su videli da prebacuješ u gepek.
Ne možeš da uradiš više nego što jesi. Jedino da eventualno odeš kod gazde te security firme? Razmisli - ne bi bilo dobro da upadneš u još veće probleme.
[ hexter @ 12.05.2010. 09:14 ] @
Citat: smiki: Ljudi da ne zamenjujemo teze. Ovde se radi o predpostavci da je obezbeđenje ili osoblje marketa "Ukradi sam" na drzak način opljačkalo svog kupca koji je parkirao auto na njihovom parkingu. Ako pak nisu oni ko je? Prikrivanje učinioca i tragova krivičnog dela je krivično delo.
Izuzetno je opasno i nepromišljeno iznositi takve "predpostavke" bez nekakvog dokaza. Sticaj okolnosti koji oštećenom služi da opravda njegovu ličnu neodogovrnost iz koje mu je nastala šteta ne znači da ne postoje i druge mogućnosti i detalji koji nisu izneseni ovde u tekstu jer pokretač teme tendeciozno piše i sugeriše "predpostavke". Žao mi je zbog gubitka ali staro je pravilo da se vredne stvari ne ostavljaju u vozilu, pogotovo se ne prikazuju javno i pred publikom (stavljanje u gepek koji se otvara petodinarkom torbe sa lap topom).
Možda je očovek iz obezbeđenja i video ko je (ne mora da ga poznaje) i ako si ga naveo kao mogućeg svedoka pozvaće ga radi izjave. Ali ukoliko izjavi da ništa (nikoga) nije video od njega nema vajde.
Inače po svim takvim mestima ili je jasno i nedvosmisleno napisano da parkiraš na sopstvenu odgovornost ili to treba sam da znaš iz prethodnog iskustva. To i nije naša izmišljotina. Bezbedan i čuvani parking na kome ti garantuju bezbednost košta ihahaaaa.
U ovom konkretnom slučaju pomenuta firma nema nikave veze sa vozilom na parkingu. Sve i da si parkirao ispred ulaza, i da su svi u radnji (uključujući i obezbeđenje) videli kroz izlog kako ti neko obija auto, čuli alarm kako zavija i sve ostalo što ide uz to niko ne bi prstom mrdnuo. Štaviše obezbeđenje i radnici imaju isključivo naređenje da u slučaju pljačke radnje mirno predaju sve što se traži od njih i urade sve po zahtevima.
Da ne bude da popujem bez veze i razloga skor ISTA situacija se meni desila: torbica kao za kamkorder, ali sam je ja koristio za drugu namenu..... Izašao iz kola, poneo malecku torbicu sa sobom (novčanik, dokumenta..) a ovu sa "sitnicama" stavio u gepek. Nakon pola sata kada sam se vratio torbice iz gepeka nigde. Auto otključan (a ja sam ga zaključao). Alarm nisam imao. Šteta ogromna. U torbici dva HDD sa bitnim podacima (jedan je bio original drugi kopija), handbook set (poslovna sveska, vizit karte, poslovni računi), PDA sa goooooomilom podataka, nekoliko DVD-a i CD-a (sa važnim podacima, naravno). Od svih podataka uspeo sam da skupim, kasnije, 60-70%. I to prethodnih, starih, verzija. Preko svega bes, bes, bes na sebe kako sam ispao gluuuuuup......
[ smiki @ 12.05.2010. 09:21 ] @
Obrati se obezbeđenju i upravi marketa jednim pismom u kome ćeš jasno i razložno opisati šta ti se dogodilo. U zaključku pisma zapreti krivičnom prijavom za krađu. Mogao bi i da podneseš krivičnu prijavu, tada bi policija bila obavezna da privede i sasluša začuđene uposlenike marketa, a ti bi eventualno išao da ih identifikuješ. Zanimljivo bi bilo i eventualno suđenje kao i odgovori na logična pitanja.
[ n.nemanja @ 12.05.2010. 09:42 ] @
Pokušao sam isti dan da ih kontaktiram,na telefone se niko ne javlja.
[ websurfer @ 12.05.2010. 10:06 ] @
Citat: smiki:
Moj ti je savet da raširiš ovu temu na više foruma možda čak i da se obratiš nekim novinama pa neka se osoblje marketa "Ukradi sam" potrudi da dokaže da to sve nije tačno.
Savet ti je los. A primecujem da imas potpuno pogresnu predstavu o ulozi novina, novinara i novinarstva uopste. Novinari nisu policajci i ne bi smeli to da pokusavaju da budu. 'Ajde da neko u nekim novinama o tebi (ili npr. tvojoj firmi) napise svasta pa ti dokazuj da to nije tacno (a moguce je da nije tacno) i u medjuvremenu trpi posledice takvih mogucih kleveta. Samo glupi ili potplaceni novinari mogu da napisu tako nesto jer bi zbog takvog postupka i sebi naneli stetu.
@n.nemanja
Da si pazio na svoje vredne stvari ne bi ti bili krivi radnici obezbedjenja, vanzemaljci, vlada u senci i sl.
[ Izvoljski @ 12.05.2010. 10:21 ] @
Citat: Obrati se obezbeđenju i upravi marketa jednim pismom u kome ćeš jasno i razložno opisati šta ti se dogodilo. U zaključku pisma zapreti krivičnom prijavom za krađu. Mogao bi i da podneseš krivičnu prijavu, tada bi policija bila obavezna da privede i sasluša začuđene uposlenike marketa, a ti bi eventualno išao da ih identifikuješ. Zanimljivo bi bilo i eventualno suđenje kao i odgovori na logična pitanja.
da svako moze da podnese kp ali ako ona bude odbacena kao neosnovana, on moze postati predmet kp ! Capisci ?
[ smiki @ 12.05.2010. 10:37 ] @
Kada bi to bilo tako niko ne bi smeo da se bavi poslom javnog tužioca, lopovi bi bili zaštićeni i imuni na krivične prijave. Čudno kako ovde ima ljudi koji su u stanju da osude žrtvu pljačke pre nego samu pljačku i lopove u stilu sam je kriv, što nije pazio, ako se nekome i požali može i sam da odgovara itd.. Idući tom logikom svet bi postao nepodnošljivo mesto za život, srećom nije tako.
[ Izvoljski @ 12.05.2010. 10:49 ] @
Citat: Kada bi to bilo tako niko ne bi smeo da se bavi poslom javnog tužioca, lopovi bi bili zaštićeni i imuni na krivične prijave. Čudno kako ovde ima ljudi koji su u stanju da osude žrtvu pljačke pre nego samu pljačku i lopove u stilu sam je kriv, što nije pazio, ako se nekome i požali može i sam da odgovara itd.. Idući tom logikom svet bi postao nepodnošljivo mesto za život, srećom nije tako.
nije tako zato sto ljudi imaju moral i ogromna vecina ljudi je dobra i postena.
Podnosenje krivicne prijave je ozbiljna stvar. To treba uraditi sa advokatom i uz dobru pripremu.
U Americi svi znaju da je pravda skupa, zato i imaju izreku: stay out of trouble.
[ hexter @ 12.05.2010. 11:50 ] @
Citat: smiki: Kada bi to bilo tako niko ne bi smeo da se bavi poslom javnog tužioca, lopovi bi bili zaštićeni i imuni na krivične prijave. Čudno kako ovde ima ljudi koji su u stanju da osude žrtvu pljačke pre nego samu pljačku i lopove u stilu sam je kriv, što nije pazio, ako se nekome i požali može i sam da odgovara itd.. Idući tom logikom svet bi postao nepodnošljivo mesto za život, srećom nije tako.
Niko ovde ne osuđuje žrtvu ali to što je žrtva ne daje mu ama baš nikakva prava da osuđuje bilo koga drugog bez KOKRETNIH dokaza.
U tom slučaju za optuživanje i etiketiranje nekoga da je lopov i slično MOŽE da odgovara. Da je onako kako ti predlažeš svet bi svakako postao
nepodnošljivo mesto za život jer bi svako mogao svakoga da optuži za šta god hoće pa neka ovaj posle troši vreme i novac da dokaže da nije kriv.
Da li je video ljude iz obezbeđenja da kradu laptop top iz gepeka? NIJE. Sve ostalo su njegove sumnje i insinuacije.
Jer često se ispostavi da, recimo, par minuta u radnji može biti i 20 i više... Onome ko je pokraden sve izgleda drugačije i dramatičnije
i svi su mu krivi i država i obezbeđenje i firma ispred koje je parkirao.
Ono što ti zagovaraš se zove linč i nestalo je davnih dana. I policija i sudstvo, kavi takvi, ne rade bez dokaza.
A n.nemanja nema nikakav dokaz kojim bi potkrepio svoju verziju priče. Žao mi je čoveka, žao mi je gubitka, krivo mi je zbog neprijatnosti koju je doživeo.
[ smiki @ 12.05.2010. 13:05 ] @
Pa postoje kamere na žalost kada ljudi nemaju morala tehnika je ne prikosnoveni svedok! Traži snimke nadzornih kamera naravno zvanično. Lopov je morao nekuda da umakne! Snimke treba brzo pregledati dok ne potonu u moru ljudskih prava i sloboda.
[ websurfer @ 12.05.2010. 13:27 ] @
Citat: smiki: Traži snimke nadzornih kamera naravno zvanično.
Moze da pokusa tako a ne kao sto si mu prvo predlozio da bez dokaza tvrdi da su mu bas ti radnici obezbedjenja nesto ukrali i da tu pricu (kojom tek tako optuzuje i blati nekoga) bez ikakvih dokaza cak pokusa da progura po nekakvim novinama (?!), da je tako kao sto ti mislis sta bi tek konkurencija radila jedna drugoj (otvoris novine a ono otvoreno prepucavanje u vidu raznih izmisljenih prica). Druga prica je sa politicarima koje novine sasvim svesno neosnovano blate zato sto vise zarade na vecem tirazu nego sto plate kaznu za klevetu.
[ n.nemanja @ 12.05.2010. 13:38 ] @
Bio sam danas do njih,čak su mi neki pojedinci i pretili.
[ Suns @ 12.05.2010. 14:03 ] @
^^ odlično što su ti pretili, dokaz više i "simptom" više da su postali nervozni zbog kradje.
Kao što kaže čovek... parkirao kola, na 2m od trojice ljudi, zadržao se 2 minuta, jednog nema, nema torbe, dvojica se prave ludi + sutradan još i prete (napad najbolja odbrana !?)... malo je idiotski mozgati kako bi to drugačije moglo da se desi, da nije možda 007 Bond iz helikoptera spustio sajlom i nečujno otvorio gepek i maznuo torbu.
Daj ljudi ne zajebavajte se sa čovekom ovo je ozbiljno jer isto ovo može danas sutra da se desi nekom od nas
[ websurfer @ 12.05.2010. 14:07 ] @
Citat: Suns: ^^ odlično što su ti pretili, dokaz više
Tvrdnja nije dokaz.
[ n.nemanja @ 12.05.2010. 14:11 ] @
Može svakome da se dogodi,još što je najgore,ako se pobuniš,prete ti.
[ a1200 @ 12.05.2010. 14:12 ] @
Vrati se u gluvo doba noci i razlupaj im izlog/zapali kola... bice svima jasno zasto i kako... pa ce i vlasnik onda da se zapita da li mu se isplati da drzi lopove u obezbedjenju. Naravno budi pametan... kola uparkiraj dalje, kapa, marama... promisli malo.
Naravno, da (eventualni) takav postupak nije moralno ok i po zakonu - ali u ovoj zemlji bezzakonja, postupci odredjenih "likova" moraju da dobiju kaznu... posto policiju boli k, onda nek oni dokazuju ko je i zasto razbio izlog/zapalio zito. Sto bi se samo ti nervirao... ovako barem nepravda ide u oba smera - vracamo se izgleda na: oko za oko, zub za zub - posto nam je drzava reformisana i sve funkcionishe kako treba...
P.S. naravno ovo ne mislim ozbiljno, niti preporucujem, vec je vishe rec o sali. Takodje nikad tako nesto ne bi uradio sam, niti savetovao calnove javnosti da urade nesto sl.
Eto, morao sam da stavim ovaj disclaimer :), za "svaki slucaj".
Poenta je jasna.
[ Isak666 @ 12.05.2010. 14:18 ] @
Preskoci covece te cuvarcice, trazi razgovor sa sefom odeljenja ili sefom obezbedjenja, kao sto sam vec predlagao.
Ne kontrolisu ti likovi video nadzor.
[ a1200 @ 12.05.2010. 14:20 ] @
Ma na prvom mestu nije trebao da ode iz prodavnice, dok ne razgovara sa sefom i vidi trake video nadzora... sad je vec kasno.
[ Suns @ 12.05.2010. 14:25 ] @
I šta sada niko ni kriv ni dužan? Čoveku obili auto uzeli laptop i nikom ništa, na svakom koraku mu pričaju kako JE TREBAO da postupi, šire ruke krive glavu u stranu, slegaju ramenima....
JBT te bog u kojoj državi ja živim, da me sramota od ljudi i pravoduđa... cccc
[ a1200 @ 12.05.2010. 14:29 ] @
Mene je odavno sramota, i sta sad... mogu samo da se samozapalim ili iselim iz zemlje. Bre, ovo nema nigde.
[ vladd @ 12.05.2010. 14:32 ] @
Pa sta bi se htelo. Prijavljeno policiji, ako nadju nadju ako ne nikom nista. Najcesce alavi lopov padne, prizna sta prizna, onda sledi privatna tuzba za nadoknadu stete, pa kome dosadi..
Sta drugo..da uzme pravdu u svoje ruke, odredi osumnjicenog i presudi?
Poz
[ Suns @ 12.05.2010. 14:33 ] @
Ne brate ono.... svaki ali svaki jbni dan se razočaram sve više i više, i pitam se samo DOKLE!? Koja je to relevantna jedinica za ovu bedu, lopovluk, sitničarstvo i muftarstvo.
Čoveku obili auto, ukrali dosta vrednu stvar, i na svakom koraku naleće na zatvorena vrata i ljude koji ga obeshrabljuju u fazonu, KO TE J što nemaš privatno obezbedjenje, jbte dal da plačem ili da se histerično smejem!?
[ Suns @ 12.05.2010. 14:34 ] @
Citat: vladd:
Sta drugo..da uzme pravdu u svoje ruke, odredi osumnjicenog i presudi?
Poz
Ne druže, nije ovde reč o "samopresudjivanju" već o samom postupku i ophodjenu naležnih ljudi i samih gradjana prema ovakvim problemima.
[ websurfer @ 12.05.2010. 14:37 ] @
@n.nemanja
Mozes da odes u policiju koja ce eventualno pokrenuti neku akciju protiv NN (nepoznatog) lica (posto ti pocinilac nije poznat) i njima mozes da iskazes sve svoje sumnje sto bi moglo da pomogne, a ne i da tvrdis da ti je neko bas iz obezbedjenja ukrao nesto (posto nisi nista ni video niti imas bilo kakve dokaze).
[ Suns @ 12.05.2010. 14:42 ] @
On imam svasvim dovoljno prava da sumnja, jer niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno, dakle sumnja je uvek prisutna, i on može sasvim po zakonu da se pozove na te likove i da ih sud pozove na veštačenje jer su oni stajali nepunih 2m od mesta pljačke i kradje, a prave se pritom ludi. Neku tu laže, ili Nemanja je izmislio torbu ili lažu ti bizgovi iz obezbedjenja, treće NEMA. I da ima treće OPET ti iz obezbedjenja bi trebali da vide to, ali očigledno da nešto kriju čim se prave ludi i dodatno PRETE ČOVEKU.
Nemanja uradi ovako, preispitaj šta je potrebno da na sud pozoveš tu trojicu radnika obezbedjenja na veštačenjei slučaj će početi da se rešava, pokreni sa sudom tužbu da imaš osnovanu sumnju da su ti oni ukrali torbu i da lažu da ništa nisu videli. Oni će reći da ti nisi u pravu, onda ćete otići na veštačenje i sve će se onda saznati.
[ vladd @ 12.05.2010. 15:43 ] @
To su bajke koje nemaju veze sa realnoscu.
Koga da tuzi pa da ga "dovede u sud"..to se lako eliminise internim propisom SVAKOG parkiralista da NE odgovaraju za vredne stvari u kolima..svuda na planeti..i istaknutim upozorenjima sta se ne sme ostavljati u kolima...
Mozda ga je orobio prvi komsija na parkingu. Na koga da bude usmerena tuzba..NN lice...pa "pozvace" NN lice na rociste..
Prijava miliciji, pa ako se neko zainteresuje(srazmerno vrednosti ukradene stvari), moze milicija da trazi snimke kamere..
Cak i da se pazljivo napise prijava, ili tuzba(na koju ce biti odgovoreno za jedno godinu-dve), ne treba ocekivati neku zustrinu..pa ljudima kola kradu..uz identicnu proceduru, a sad panika za par stotina evra...
[ websurfer @ 12.05.2010. 16:28 ] @
Citat: vladd:
Mozda ga je orobio prvi komsija na parkingu. Na koga da bude usmerena tuzba..NN lice...pa "pozvace" NN lice na rociste..:)
Da, jedino moze biti protiv NN lica pa ako ga identifikuju i dokazu da je kriv (za sta ne postoje bas neke velike sanse) onda ce pravda biti zadovoljena. Ali takva je realnost.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|