[ ljuba.micic @ 27.05.2010. 22:20 ] @
http://www.politika.rs/rubrike...m-nepodignutih-pasosha.sr.html

Težina, preko 100 kg, učinila svoje! Ima da se načekaju dok se sve, ponovo, ne sortira!

[Ovu poruku je menjao ljuba.micic dana 27.05.2010. u 23:32 GMT+1]
[ Igor Gajic @ 27.05.2010. 22:24 ] @
Pa naravno da je toliko pasosa na stolu kad se ceka na red i da se podigne pasos/lk. Meni se desilo da nisam 2 dana mogao da dignem pasos jer je "pao sistem".
[ Isak666 @ 27.05.2010. 22:24 ] @
Komentari na tekst:

Citat:

Goran , 27/05/2010, 22:28
Da bi ste u Nišu došli do novog pasoša ili nove lične karte morate petnaestak dana da dolazite na prozivke po dva puta dnevno kako bi došlina red da predate dokumenta. Trenutno na spisku koji prave sami građani ima oko osamsto ljudi a uz svako ime još po tri člana domaćinstva pa ukupno za pasoš ili ličnu kartu čeka oko 3200 ljudi. Kada sve to prođete opet čekanje u red za podizanje pasoša ili lične karte.Dođete ujutu u četri sata u red da podignete pasoš i tada ste u najboljem slučaju oko šezdeseti na redu.Sa ovim kapacitetom u niškom supu dnevno mogu građanima da izdaju oko sto gotovih pasoša ili ličnih karti.Ima dosta onih koji dođu dapodignu pasoše pa kada vide koja je to procedura i koliko se čeka oni odustaju čekaju bolje vreme sa manje gužve. Sve u svemu organizacija rada na izdavanju pasoša u niškom supu je 0(nula).

Nikola Radosavljevic, 27/05/2010, 22:53
Dosta lazi! Ja sam vec 3 puta pokusavao da podignem pasos ali bezuspesno. A zasto onda ima toliko nepodignutih pasosa? Pa jako prosto. Dnevno se prima 250 novih zahteva za putne isprave, a izdaju NAJVISE 100! Ja oko 01:00 krecem da stojim u redu za pasos, da bih bio u prvih 20 sutra ujutru. Ako sam u prvih dvadeset gotovo sigurno zavrsavam do 12, jer radno vreme pocinje od 8! Neko bi stvarno morao u zatvor za ovo sto se radi ovom narodu. A za licne karte... To je posebna prica. Imali smo zakazivanje za podnosenje zahteva. Sad imamo zakazivanje, za zakazivanje za podnosenje zahteva. NE SALIM SE! Spisak se neformalno zove "ljudi koji se interesuju". Odes i upises se u spisak na kom je sad oko 1000 ljudi (dnevno se prima do 250 zahteva, kao i za pasose). Onda dolazis sledecih nekoliko dana na prozivku! Ako te prozovu, upisu te da znas kog dana da dodjes da zakazes za podnosenje! Izvinjavam se sto sam ovoliko puta upotrebio uzvicnik, ali stvarno se osecam ponizeno.
[ Ivan Dimkovic @ 27.05.2010. 22:27 ] @
Ti redovi za licne karte / pasose i cela procedura koja kao da je izasla iz nekog Kafkinog dela su totalni koncentrat svega bolesnog i nenormalnog u drzavi Srbiji :(((((

Ja videh svasta u zivotu... ali besmislene spiskove (pravi neko, onda dodje pandur i kaze da pojma nema za spisak) i celu onu proceduru "preuzimanja" dokumenata gde se "pregovara" sa "sistemom" jedno bar 10 minuta po osobi (ako imas srece) itd... kilometarske redove u 6AM sa sve stolicicama koje su neki poneli... moram svrstati u nesto najludje sto sam video.
[ Yoba @ 27.05.2010. 22:30 ] @
meni su u muriji pre par meseci rekli da sam rekorder, stojao mi je pasos kod njih 11+ meseci :-)

kazu, pozutela koverta ;-)

bio mi trebao novi pass hitno, i onda propala kombinacija, promenio firmu i onda mi se nije zurilo sa pozidanjem. odem, vidim guzva za podizanja, mora da se ceka red, okrenem se, i tako s vremena na vreme :)))
[ Ivan Dimkovic @ 27.05.2010. 22:32 ] @
"Guzva za podizanje" je opsti hit... najjace je sto se vise ceka za hebeno podizanje nego za aplikaciju.

Boles'... tacno se vidi da je drzava u skorijoj proslosti bila socijalisticko-birokratska tvorevina. Takve navike najteze prolaze.

Samo se pitam da li je sav taj cirkus nastao zato sto su celu stvar smisljale nekompetentne budale, ili je cela stvar namerno smisljena da se pokaze kako je bre ozbiljna drzava i kako je to bitna stvar koja mora bre da se ceka.
[ BluesRocker @ 27.05.2010. 22:49 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:Samo se pitam da li je sav taj cirkus nastao zato sto su celu stvar smisljale nekompetentne budale, ili je cela stvar namerno smisljena da se pokaze kako je bre ozbiljna drzava i kako je to bitna stvar koja mora bre da se ceka.

Glasam za ovo prvo. Kad sam čekao u redu razmišljao sam samo kakvim nas ovcama prave i koliko nas malo poštuju, a kada im treba tvoj glas onda su tu i akcije od 1000€ i koridori 10 i 11, i radna mesta i povećanje penzija. I idu od kuće do kuće i nagovaraju te da glasaš baš za njih.
[ Horvat @ 27.05.2010. 22:54 ] @
ma kakve ovo veze ima sa sociobirokratijom?
secam se kad sam plavi pasos pravio i podizao, pa ima tome, nekih 5 godina, kad sam isao da ga pravim,odneo licnu kartu, izvod iz matice i drzavljanstvo (sve samo na uvid :S), popunio neki obrazac za zahtev za izdavanje, otisao na "salter pored" (tehnicki ukoso od saltera) do poste, uplatio xy dinara, dosao kroz par dana, podigao pasos (koliko se secam, u oba slucaja nikog nije bilo ispred mene, eventualno jedna ili dve osobe)

a ovo sto mi danas prijatelji i poznanici pricaju (a i sto procitam na netu komentare) je zrelo za hara-kiri
dodjes u 5-6 sati,pa stojis u redu i cekas "the spisak",pa ako si dovoljno rano dosao, MOZDA stignes taj dan da DOBIJES DATUM kada ces predati papire (a naravno, tada kada stojis u redu moras da imas SVE papire koji su neophodni!) i onda se pojavis na zakazanom terminu (ponovo cekas, jer je par puta "pao sistem", bg nije dostupan i ostalo) i onda na kraju, cekas nekih mesec dana da ti iskuju pasos...

debilana, da ga prave na mesecu, brze bi sve bilo gotovo
[ Wi-Fi @ 27.05.2010. 23:09 ] @
Aaa, pa nije to isto. Za onaj stari pasos su se ispraksali, izdavali isti (samo razlicite boje i ime drzave) decenijama, a ovaj novi je komplikovan, znas tu su neki chip-ovi, tehnologije, "biometrija" i ostali bauci pa mora sporije, opreznije
[ Onaj @ 27.05.2010. 23:20 ] @
Debilizam. Debilna nam je cela drzava a tu drzavu ne cine neki vanzemaljci. Jbg, samo steta za ono malo normalnih...
[ a1200 @ 27.05.2010. 23:20 ] @
Cela ova situacija oko pasosa je ogledalo kako ova zemlja funkcionishe. Da nije tako, odgovorni bi podobijali otkaze za 2-3 meseca, a za 3-4 bi se pasos dobijao bez cekanja... tj. javis se telefonom/preko interneta ostavis podatke, iz supa te posle okrenu i kazu kad tacno da dodjes i sa cim (da bi se obavilo uslikavanje), posle ti kazu ti tacno vreme i datum kad da ga pokupis (ili ti ga posalju postexpressom preporuceno na kucnu adresu). Ovo sada je sramota...
[ qazqaz @ 28.05.2010. 01:53 ] @
U Srbiji je sve u redu! I to dugackom.
[ stil @ 28.05.2010. 04:39 ] @
Ja stvarno ne znam šta je to o čemu pišete. Nisam imao takvih problema. Za jedno pre podne sam završio sve. I to sam na vratima mesta gde se to radi bio u 07:45 , nisam imao zakazano. Do 11:00 sam sve završio i to mi je tetka rekla dođi tad i tad prošetaj se malo ne moraš da stojiš i čekaš, mada je imalo da gde da se sedne. Tako da sam malo prošetao završio to što treba, dobio informaciju kada da pozovem da proverim da vidim da li je gotovo. Pozvao tad bilo gotovo, došao da podignem bez prevelike gužve i problema.

Tako da nije svuda tako i zaista ima mesta gde je organizacija kakva treba da bude . Za svaku pohvalu.

To je bilo prošlog leta.
[ nalickana @ 28.05.2010. 05:27 ] @
svoj pasoš neću podići, makar im sto pucao još 100 puta. nek se žale ministru, nisam im ja kriva. :D
[ ljuba.micic @ 28.05.2010. 06:31 ] @
Citat:
nalickana: svoj pasoš neću podići, makar im sto pucao još 100 puta. nek se žale ministru, nisam im ja kriva.

Pa da putuješ samo sa ličnom kartom, kao oni kad', ovog leta, nagrnu kod nas ( kako im omogućismo, pre dan, dva )! Gde je tu reciprocitet. Ozbiljne drzave u međusobnim odnosima primenjuju taj princip!
[ Slobodan Miskovic @ 28.05.2010. 06:45 ] @
Just for the record, u Bugarskoj je trenutno i gore... Oni sada menjaju licne dokumente za biometrijske (sa EU natpisom na njima) pa svi menjaju, imali ili ne potrebu (zbog isteka), redovi su ogromni a ceka se po 2 meseca...
[ llux @ 28.05.2010. 07:30 ] @
stil, da li je moguce da bas toliko nisi u toku? Hajde sada guglaj vesti o pasosima, pa da vidis da proslog leta nisu morali ljudi da zure kao zadnjih nekoliko meseci
[ mmix @ 28.05.2010. 08:02 ] @
Nemam obicaj da branim drzavu, ali ovde i nisu toliko krivi (btw, za inicijalno cekanje najvise je kriv debilan softver koji oni ganjaju za akviziciju pasosa). Postoji fizicki limit koliko plasticnih ulozaka moze da se proizvede dnevno i da je okolnost normalna pasosi bi se menjali po redovnom postupku pri isticanju i ne bi bilo problema. Medjutim posto je za sengen obavezan novi pasos to je stvorilo veliku potraznju. Ova ideja sa uvodjenjem praznih postonih saltera u proces je vise nego odlicna i trbela je odavon da bude uvedena.
[ stil @ 28.05.2010. 08:03 ] @
Pa dobro, ja sam samo izneo svoje iskustvo koje je bilo pozitivno.

i ovo je zanimljiva informacija

Od jeseni po pasoš u poštu

Na šalterima četiri pošte u Beogradu građani će od juna moći da podignu izvode iz matične knjige rođenih, a već od septembra biće im omogućeno da u tim poštama izvade biometrijsku ličnu kartu i pasoš. Ako ovaj pilot-projekat zaživi, građani će na poštanskim šalterima moći da izvade i vozačke dozvole i registarske tablice.

http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?nav_id=434214
[ smark @ 28.05.2010. 08:22 ] @
Ima toga svuda, tako da se ne bih previse cudio. Jos goru stvar sam doziveo ovde u Pragu pre par nedelja kada sam trebao da promenim adresu boravka ovde. Trebalo mi je preko 12h cekanja u redu da to zavrsim, tako da, od loseg uvek ima jos losije :)
[ Tyler Durden @ 28.05.2010. 08:24 ] @
A kome će trebati pasoši od jeseni? 95% ljudi putuje u inostranstvo jednom godišnje - na ljetovanje.
To je trebalo da se uvede prije ljeta, kad su vidjeli da haos ne prestaje. Te gužve provjereno traju još od prije 1. januara.
[ RonJ @ 28.05.2010. 08:45 ] @
Kad procitam ovaj tekst deluje kao da je narucen od policije,eto mi se trudimo da gradjanima izradimo dokumenta a oni sad nemogu da potrose dva,tri dana i da dodju u 4 sata ujutro da podignu dokumente.Niko nije napisao koliko se dnevno izdaje pasosa i licnih karata.U Novom Sadu je opsti krkljanac za podizanje,dokumenta mozete da predate na vise mesta ali se podizanje vrsi na jednom mestu i morate doci u 4 ujutro da bi bili medju sretnicima koji ce da dobiju broj za podizanje.
Novinar koji je pisao ovaj tekst se cudi kako to da su ljudi cekali i gurali se u redovima za dokumenta a sad nemogu da dodju i da ih podignu.Pa dovoljno je samo uporediti koliko se dnevno preda zahteva i koliko se dnevno izda pa ce se doci do zakljucka zasto stolovi pucaju pod teretom.
[ ventura @ 28.05.2010. 08:51 ] @
Da se ta procedura može veoma optimizovati, to je valjda očigledno i maloj deci... Međutim, to podizanje pasoša, za koj klinac se mora ići u policijsku stanicu i lično podizati pasoš... Zar nije lakše po defaultu isti poslati poštom na kućnu adresu?
[ Majstor_Pućko @ 28.05.2010. 09:07 ] @
Citat:
mmix:
Nemam obicaj da branim drzavu, ali ovde i nisu toliko krivi (btw, za inicijalno cekanje najvise je kriv debilan softver koji oni ganjaju za akviziciju pasosa).

Ali ubedljivo najluđi detalj, ceo sistem radi kroz browser, uglavnom neki praistorijski tipa IE5 na WIN98 mašini. Stvarno ne mogu da razumem zašto bi neko komplikovao život sebi i takvu stvar terao kroz browser. I još mi pandur rekao, da u 90% slučajeva kada šalje podatke, ceo request propadne, ako u tom momentu dođe do zagušenja.

Imam osećaj da im je centrali server neka i386-ica koju napaja hrčak u točku

Idiotizam prve klase.
[ mmix @ 28.05.2010. 09:11 ] @
@ventura, accountability. Stari vazeci pasos mora da ponisti sluzbeno lice i da pod licnom odgovornoscu potpise da ga je ponistio. To ne moze kroz slanje postom, eventualno moze ako se produzava istelki pasos koji ponistava sam sebe istekom.

@Majstor_Pućko, cloud je in, zar nisi cuo. A kako jos kaze, kad zaba vidi konja da se potkiva, sta radi?
[ Majstor_Pućko @ 28.05.2010. 09:18 ] @
Citat:
mmix:
@Majstor_Pućko, cloud je in, zar nisi cuo. A kako jos kaze, kad zaba vidi konja da se potkiva, sta radi?

Napravi jadan softver i unesreći milione ljudi čekanjem u redu.
[ Isak666 @ 28.05.2010. 09:22 ] @
Jedan kratak off -

Citat:
Vlada Srbije trebalo bi na sednici da razmotri predlog da državljani EU, kao i Švajcarske, Norveške i Islanda, mogu da ulaze u Srbiju bez putnih isprava.

http://www.b92.net/info/vesti/..._category=11&nav_id=434498

Ima li neko pojma, da li ovo znaci da se stranci vise ne moraju prijavljivati u policiju kad dodju u Srbiju ili ne?
[ mmix @ 28.05.2010. 09:27 ] @
Ne verujem da je to povezano, i domaci kad se negde prebace na duze od 5 dana moraju da se prijave (mada to niko zivi ne radi) ili privremeno ili trajno kroz promenu prijave prebivalista. Prjijava stranaca je samo prosirenje te prakse na strance. Ovo je cisto da mozes da predjes granicu bez pasosa.
[ mmix @ 28.05.2010. 09:32 ] @
Btw, ja ne verujem da je MUP radio taj softver, zna li se koji tenderizovani sampion stoji iza toga?
[ Isak666 @ 28.05.2010. 09:33 ] @
Sad sam i sam malo ukljucio mozak i skontao da to nema veze.
Umesto pasosa ce u policiji traziti LK, ako je presao samo sa LK i to je to.

Jednom zenu cimali na aerodromu jer nije imala taj beli papiric gde stoji da se pri/odjavila, pa praktikujemo od tada to stalno.

Ali nekad ume da bude cimanje. Treba svaki put uzeti neki obrazac i popuniti, jednom nisu imali, pa rekli da trazimo po knjizarama. A mi stigli petak popodne i otisli u subotu da se prijavimo, jer su nas leto pre toga cimali sto je nisam prijavio u roku od 24 ili 48 sati -ne secam se- i knjizare nisu radile.
Pa vijali privatno nekog lika koji drzi neki kiosk koji to sve popunjava...

I tako.
[ Majstor_Pućko @ 28.05.2010. 09:40 ] @
Citat:
mmix: Btw, ja ne verujem da je MUP radio taj softver, zna li se koji tenderizovani sampion stoji iza toga?

Garant neki "Djoka Commerce" STR iz Male Moštanice :D moguće čak istio oni što su fakturisali najobičnije HTML sajtove 200k evra(ako me sećanje dobro služi,bila je tema)
[ mmix @ 28.05.2010. 09:44 ] @
To je po meni totalni debilizam, tj nacin na koji se to radi. Sve to moze da se resi na port-of-entry kao sto to resavaju drugi, tokom leta ti stjuardesa podeli formulare, popunis u letu i predas na pasoskoj kontroli i gotovo.

Mnogo stosta se kod nas uzima zdravo za gotovo i to prolazi bez problema. Kod nas je normalno cekati u nenormalnim redovima pa se to valjda oeckuje i od stranaca :)
[ Isak666 @ 28.05.2010. 10:14 ] @
Dok je sve samo cekanje, onda je dobro :D

To kad su nas cimali, jer nije bila na vreme prijavljena, rekli su da vise ne mogu da zavedu prijavu i da treba da se javimo u PS Kraljevica Marka u NS, ne bi li se radila provera zbog cega nije prijavljena i sta su razlozi za to.
Taj sav razgovor je tekao, tako sto su nas uveli u neku prostoriju u stanici, ne na salteru.

Probao sam da im nacrtam da smo oboje bili bolesni -temperatura+povracanje- i da nismo mogli doci na vreme, kao i da ona vec dugo dolazi i da ima vec dosta prijava dolaska u toj stanici i da mogu proveriti.

Nazvao sam PS u NS, posto dolazimo kod mojih roditelja koji zive par desetina km od NS i pitao sta je posledica i da li mozemo jednostavno da platimo neku kaznu i da zavrsimo to s'anje.
Tip je rekao da se to ne zna i da se to mora ispitati, jer se ne zna zasto nije prijavljena itd, iako sam insistirao da mi se objasni koju zakonsku odredbu smo prekrsili i koja je kazna predvidjena tom odredbom.

Onda mi je pukao film i nazvao sam nekog budzu pandura, kojeg sam upoznao poslom i koji je to resio telefonskim pozivom u stanicu policije gde se prijavljujemo.
Jbg Srbija TM, ali nisam imao nameru da odmor sa zenom provedem povracajuci i sa policijskim inspektorima.

[ Pirossi @ 28.05.2010. 11:01 ] @
duže izdavanje isprava je posledica kako loše obučenosti zaposlenog kadra tako i (niskog) kvaliteta samog kadra.
ja sam za samo izdavanje čekao u redu od 10-ak ljudi cca 2 sata.

kada sam konačno došao na red shvatio sam da se radi o "sporom" službeniku.
čovek je kuckao, čekao "na sistem", šetkao, pričao sa kolegama iza paravana, nameštao stolicu, napokon uzeo stari (plavi) pasoš i novi (crveni) i postavio ih jedan pored drugog a onda dobrih 5 minuta zurio u njih. valjda mu je toliko bilo potrebno da pročita i uporedi dokumente od desetak redova. sve u svemu ni 30 minuta per capita.

ali su zato cele porodice zaposlene u MUP-u. tatko, sinovi, kćerke & švalerke.
školski drug mog ćaleta ('53. godište) već godinama uživa penziju dok moj otac prosvetar ima da gura još desetak do iste.
zaposlio sinove tamo i lepo kaže da je njemu 'policija sve dala'.

policijske porodice, policijske dinastije...
[ mmix @ 28.05.2010. 11:14 ] @
Mozda tebi zapao neki smor, ali operaterka koja je mene "obvradjivala" je bila brza, ali onda kad je ONA mogla nesto da radi. Od tih 20 miunta koliko traje obrada ona je brat bratu vise od pola vremena provela cekajuci softver da nesto uradi. Ne mogu ja da krivim nju za to, nija ona posala softver, a ljudi uglavnom pizde na njih jer su im one/oni na udaru. Uostalom i sto se tice penzije i to se menja, ovaj novi penzioni zakon koji nas MMF tera da usvojimo ukida beneficirani radni staz za administrativno osoblje.
[ Slobodan Milivojevic @ 28.05.2010. 11:29 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=NT1th2WPk6w

Citat:
Ogromni redovi kod prijavljivanja za pasoš i licne karte. Na spisku koji su samoorganizovani gradjani formiralii radi postovanja redosleda n alazi se preko osamsto ljudi svakodnevno a da biste stigli na red potrebno je 15 dana i više., Svako od njih javlja se na prozivku u 07.00 i 19.00ć, kada saznaje za koliko se pomerio na listi.Dnevno se spisak pomera za manje od 50 osoba .A onda se umeša policija koja ne priznaje spiskove i pokušava. da ih otme od gradjana.Bilo je cepanja spiskova od organa "reda". no nikad ne postoji samo jedan primerak. Naravno sa takvim ponašanjem izazivaju revolt gradjana i haos koji nastaje nepostovanjem redosleda. sa spiska..Kome odgovara da pravi haos pitam Vas.
[ DaliborP @ 28.05.2010. 11:55 ] @
Citat:
mmix: Btw, ja ne verujem da je MUP radio taj softver, zna li se koji tenderizovani sampion stoji iza toga?

Stoji jedna nemacka firma. I sto je najgore, njihov software, ograniceni linkovi i arhitektura sistema su vecinski krivci za toliko cekanje. Jednostavno sporo i neefikasno resenje imaju.

Na to se jos doda efikasnost drzavnih sluzbenika i dobije se upravo ovo sto citamo po novinama.
[ BluesRocker @ 28.05.2010. 12:01 ] @
Ma problem je što se skoro čitava procedura ponavlja pri podizanju pasoša. Da je samo da se poništi stari i uzme novi ne bi bilo toliko čekanja. Inače, kada sam ja vadio pasoš, software je radio sasvim OK i radnici u SUP-u su stvarno padali s nogu od posla bez pauze.
[ DaliborP @ 28.05.2010. 12:06 ] @
A o kom tacno software-u pricas? Koji prikuplja podatke i salje u bazu?
[ mmix @ 28.05.2010. 12:14 ] @
Da, softver za akviziciju podataka. Koliko sam uspeo iskosa da provalim radi se o inranet aplikaciji koju operater vuce direktno sa centrale u MUPu i koji kroz seriju veb stranica uz pomoc activeX komponenti(za fotke, otiske i skeniranje) omogucava unos. Deluje kao jos jedna super web aplikacija koja radi do jaja u lokalu za prezentaciju/prodaju ali koja trokira cim se nakaci vise od par desetina operatera.
[ Horvat @ 28.05.2010. 12:24 ] @
jbte ajd i ovo sto cekas kad treba da predas dokumenta za pravljenje putnih isprava - kaka je software i pun bagova

ali koji k moras da cekas satima da ti pasos? da ga ne pravi opet mozda?
da ti pasos, pogledas da li su ti dobro napisali ime i prezime i prebivaliste - ako jesu, potpises kartonce da si ga uzeo i kraj

kakvu filozofiju oni od toga prave??
[ deerbeer @ 28.05.2010. 12:26 ] @
Citat:

Deluje kao jos jedna super web aplikacija koja radi do jaja u lokalu za prezentaciju/prodaju ali koja trokira cim se nakaci vise od par desetina operatera.

Preko nekog dial-up-a :D
[ pl4stik @ 28.05.2010. 12:48 ] @
Ne znam sta je baza ali izgleda kao front-end radjen u nekim ORA designerima.
+
Citat:
deerbeer: Preko nekog dial-up-a :D

:):)
[ Zoran Milovanovic @ 30.05.2010. 17:59 ] @
Cekam dokumenta, izvod i uverenje pa cu da vam prenesem utiske ;)

Ocekujem fino i prijatno druzenje ;-)

btw, da li neko zna koliko kosta izvod iz maticne knjige i uverenje (ovo dugotrajno - sto su ga ovekovecili)?
[ Deep|Blue @ 31.05.2010. 12:33 ] @
U kojim vi vukoj...nama zivite

Spiskovi, sedenja u redovima po 12 sati ... cepanje spiskova, svadje ... ccc
Problem svega ovog je neorganizovan MUP u vasem mestu stanovanja i nikakve poste nece pomoci tome.
U Cacku, procedura je sledeca, kad si raspolozen, prosetas do MUP-a i kod dezurnog panudura pokupis papirice sa spiskom neophodnih dokumenata/uplata te rezervises termin za predavanje dokumentacije, rok je obicno taj dan ili sledeci, ajde desi se ponekad da nema termina 3-4 dana, ali prava retkost. Termin traje 20 minuta, a ima nekih 3-4 saltera za predavanje.
Radno vreme, cini mi se 08-20h, subotom 09-14. Za podizanje imas zasebni salter sa slicnim radnim vremenom, pa kad si raspolozen navratis ... jedina gnjavaza sto se na salteru za podizanje ujedno rade i prijave/odjave prebivalista, pa se desi da bude- ljudi ispred tebe ...

Softver generalno nije sjajan, ali sljaka.
Inace MUP uopste ne moze da se pohvali kvalitetnim mrezama po stanicama, a kamoli sa linkovima prema centralnim serverima.

[ mmix @ 31.05.2010. 13:19 ] @
Pa razlog moze da bude samo da vi Cacani (evo vam veliko slovo ) ne putujete mnogo. Ista prica (sem za rezervaciju kod pandura) je i u Pancevu samo sto se u pancevu dnevno pojavi po 200 ljudi da trazi pasos, toliko ljudi ne moze da se procesira za jedan dan, i to nije tako poneki put nego je non-stop, svaki dan. Kad bi pandur poceo da uzima rezervacije cekao bi par meseci dok prodju svi oni koji su rezervisli pre tebe. Ovako, ko je dovoljno lud da ceka celu noc taj dobije tog dana

A sto se tice softvera, pa sljaka, ljudi dobijaju pasose. Sljaka i mnogostosta drugo o ovoj zemlji ako tako gledas sa stanovista niskih ocekivanja
[ Deep|Blue @ 04.06.2010. 12:34 ] @
ne , apsolutno problem nije u tome koliko ko putuje, a situacija u Pancevau, Novom Sadu, pa i vecini drugih mesta jeste u manjku zelje, znanja ili inicijative da se panduri zbilja angazuju u poslu kojim se bave.

Ovde clanovi pominju cekanje cele noci, spavanje u redovima, pravljenje veceg broja fantomskih spiskova na koje panduri ili ne obracaju paznju ili ih pocepaju.

resenje je toliko jednostavno da je toliki vid nesposobnosti zalosan ...
dovoljno je samo za svaki salter koji radi prijem dokumentacije, odstampati niz papirica sa upisanim vremenima i datumom.
zatim odstampati male papirice sa spiskom taksi i obaveznih dokumenata (nije neophodno, ali je lepo)
iseckati to .
angazovati dezurnog pandura, koji ionako po ceo dan sedi na ulazu u policijsku stanicu da zainteresovanim gradjanima deli papirice i eventualno upise njihove podatke u svesku.

dakle dezurni pandur je dostupan u svakoj stanici 24h dnevno. ne mora bas to dase radi po noci, ali je neverovatno lako izvodljivo da taj sluzbenik deli papirice u periodu recimo 02-20h ...

prema broju stanovnika odredi se odgovarajuci broj saltera i eto, cela guzva resena.

po celoj Srbiji, problem je upravo onaj prvi korak - zakazivanje. a kao sto sam opisao rezenje zahteva krajnje minimalne zahteve energije, sredstava i ljudstva.

samo me zanima, zbog cega i ostali mup-ovi ne preuzu ovakav sistem rada.

[ mmix @ 04.06.2010. 12:50 ] @
Dobro, i ti dodjes danas i trazis termin za pasos i cika ti kaze vas termin je 12. septembra u 10:00. A ti treba da ides u grcku u avgustu. A u "redu" ispred tebe po terminima su i ljudi kojima ne treba pasos bas tako hitno, al eto da se prijave da zamene, pa kad stignu na red.
[ vlada131 @ 04.06.2010. 20:56 ] @
Ja sam izgleda imao ludu sreću i izvadio sam pasoš bez minuta čekanja - negde krajem oktobra, ovde u NI je tada radilo telefonsko zakazivanje, okreneš broj, daju ti termin i ti potvrdiš ako ti odgovara, ne znam kako je sada (doduše, morao sam da okrećem broj jedno desetak puta da bi mi se neko javio ). I došao sam sledećeg dana, čak sam zakasnio par minuta, bili 1-2 čoveka ispred vrata, na vratima spisak onih koji su zakazali, bilo telefonom, bilo lično dan pre toga na šalteru. Cela procedura 15-ak minuta, dali mi papirčić kad da ga podignem (jedno 10-ak dana posle predaje dokumenata), ćao, i to je bilo to...verovatno zato što je bilo van sezone odmora, a još rano za Novu godinu i zimovanje, pa je tako brzo sve išlo, ne znam.
[ ventura @ 04.06.2010. 21:26 ] @
Citat:
mmix: Dobro, i ti dodjes danas i trazis termin za pasos i cika ti kaze vas termin je 12. septembra u 10:00. A ti treba da ides u grcku u avgustu. A u "redu" ispred tebe po terminima su i ljudi kojima ne treba pasos bas tako hitno, al eto da se prijave da zamene, pa kad stignu na red.

E pa tu su nas i Bosanci pretekli... Skoro sam vadio njihov pasoš (imam dvojno državljanstvo, a koristim ga za putovanja po Aziji) i došao ja tamo da izvadim pasoš - koliko se čeka, oko 15 dana regularna procedura... Može li brže? Može, uplati se regularno 200km na račun hitnog postupka i dobiješ pasoš za dva dana...

U Srbiji možeš da tražiš izdavanje pasoša po ubrzanoj proceduri, ali samo ako te firma šalje na službeno putovanje (priliko predavanja firma treba da pošalje dopis/molbu).. Za obično građanstvo ne postoji način da se ubrza procedura, tako da mislim da je ovo sa doplatom izuzetno dobra stvar... Hoćeš pasoš po regularnoj proceduri to košta X novca... Hoćeš po ubrzanoj to je X*5, i ne trebaju ti nikakve molbe i dodatna dokumentacija...
[ mmix @ 04.06.2010. 21:41 ] @
Moze po ubrzanoj proceduri ako imas boravak u inostranstvu. Moj stric je tako odradio, pisao molbu i dobio, ali to je samo ubrzana procedura izrade pasosa u centrali MUPa preko reda, i dalje moras da odcekas svoje da dobijes termin za akviziciju.
[ žutokljunac @ 04.06.2010. 22:05 ] @
Citat:
ventura: E pa tu su nas i Bosanci pretekli... Skoro sam vadio njihov pasoš (imam dvojno državljanstvo, a koristim ga za putovanja po Aziji) i došao ja tamo da izvadim pasoš - koliko se čeka, oko 15 dana regularna procedura... Može li brže? Može, uplati se regularno 200km na račun hitnog postupka i dobiješ pasoš za dva dana... .

Živa istina. I ja sam izvadio pre neki dan.
[ 101010 @ 04.06.2010. 22:08 ] @
Svaki gradjanin moze podneti molbu za ubrzanu proceduru izdavanja pasosa i uz molbu pokazati dokaze o putovanju. Nije obavezno da firma salje dopise i sl. bar je tako bilo kada sam ja vadio dokumeta. A molbu podnosis posto dodjes na red zajedno sa ostalima koji cekaju od 4am.

Mislim da je bilo govora o tome da ce se proces vadjenja/izdavanja licnih dok. omoguciti u postama, kao sto je to u BiH. Sto bi znacacilo za veca mesta i gradove gde je trenutno kolaps, ali kada...
[ ventura @ 04.06.2010. 22:25 ] @
Citat:
mmix: Moze po ubrzanoj proceduri ako imas boravak u inostranstvu. Moj stric je tako odradio, pisao molbu i dobio, ali to je samo ubrzana procedura izrade pasosa u centrali MUPa preko reda, i dalje moras da odcekas svoje da dobijes termin za akviziciju.

Za ubrzani postupak se predaje u Ljermontovoj u posebnoj kancelariji, tako da nema potrebe da čekaš na red (tu isključivo primaju samo hitne zahteve, tako da nikad ni nema gužve)...
[ tdusko @ 05.06.2010. 08:55 ] @
^Apsolutno netacno, osim ako nemas neku vezu. Koleginica i ja bili skoro sa sve dokumentima i molbom od firme da nam treba za sluzbeno putovanje i izduvali ga samo tako. Rekli su nam da u Ljermontovoj mozemo da podignemo pasos kako ne bi cekali jedan dan da ga transportuju do SUP-a gde smo predali dokumenta ali da ne mozemo da predamo dokumenta vec da moramo da prodjemo istu proceduru kao i svi ostali.
[ ventura @ 05.06.2010. 09:14 ] @
Citat:
tdusko: ^Apsolutno netacno, osim ako nemas neku vezu. Koleginica i ja bili skoro sa sve dokumentima i molbom od firme da nam treba za sluzbeno putovanje i izduvali ga samo tako. Rekli su nam da u Ljermontovoj mozemo da podignemo pasos kako ne bi cekali jedan dan da ga transportuju do SUP-a gde smo predali dokumenta ali da ne mozemo da predamo dokumenta vec da moramo da prodjemo istu proceduru kao i svi ostali.

Tu te je neko zeznuo, jer ja sam ranije dok su trebale vize pasoš menjao na oko godinu dana, i stalno sam vadio u Ljermontovoj po ubrzanoj proceduri, uljučujući i prošle godine u Maju ovaj novi... U Ljermontovoj sam prosao kompletnu proceduru, i fotografisanje, i sve živo, i sve to bez ikakve veze...

Procedura je ovakva: Na prvom spratu u Ljermontovoj odmah kad uđeš sa leve strane je kancelarija načelnice i pored je manja kancelarija gde se izdaju pasoši... Nekad mogu direktno da uđem gde se izdaju pasoši, a nekad prvo moraš da pokucaš kod načelnice gde joj kažeš da ti treba pasoš po hitnoj proceduri, pa ti se ona potpiše na formular (stavi svoj paraf na marginu), i onda ulaziš u kancelariju za pasoše sa time... Tamo te slikaju, uzimaju otiske, i završavaš sve što je potrebno... Pasoš ne podižeš tu, nego isto na prvom spratu kreneš ka onom malom stepeništu unutar hodnika i sa desne strane u tom malom hodniku ti je kancelarija gde podižeš pasoš...

Što se tiče vremena izrade, za stari (plavi) pasoš je vredelo pravilo ako predaš do 11 ujutru, pasoš možeš da podigneš narednog dana posle 14h... Ovaj novi se čeka dva dana, dakle ako predaš u ponedeljak pre podne, u sredu posle podne možeš da ga podigneš...
[ anon142305 @ 05.06.2010. 09:16 ] @
@tdusko
Pa to ne vazi sa svako sluzbeno putovanje.
Citat:
U izuzetno hitnim slučajevima (potreba za hitnim lečenjem u inostranstvu, obaveštenje o smrti ili teškoj bolesti člana uže porodice, neodložan službeni put) ili iz drugih opravdanih razloga, ako su uz zahtev priloženi dokazi koji potvrđuju razloge hitnosti, nadležni organ je dužan da putnu ispravu izda najkasnije u roku od 48 sati od trenutka podnošenja zahteva.

[ tdusko @ 05.06.2010. 09:20 ] @
Citat:
ventura: Tu te je neko zeznuo, jer ja sam ranije dok su trebale vize pasoš menjao na oko godinu dana, i stalno sam vadio u Ljermontovoj po ubrzanoj proceduri, uljučujući i prošle godine u Maju ovaj novi...

Kao sto i sama tema kaze, u medjuvremenu su poceli i stolovi da se slamaju pod teretom pasosa tako da mislim da znam zasto u Ljermontovoj nisu hteli da nam prime papire.

EDIT: @IUOP_1

Ne radi se o tome da li put zadovoljava kriterijume koji si naveo jer sam pasos zaista i dobio u roku od 48 sati sa istim tim papirima ali sam morao da prodjem proceduru predaje dokumenata kao i svi drugi. Mislio sam da cu u Ljeromontovoj proci brze ali su me otkacili iako sam bio u istoj prostoriji gde je malopre Ventura napisao
[ 101010 @ 05.06.2010. 12:53 ] @
Zahtev za ubrzanu proceduru moze da se podnese regularno u bilo kojoj PU. Ja sam ga podneo u PU Novi Beograd.
Rok za izdavanje nije bio 48h vec duplo duzi, sto je opet mnogo bolje od 15-tak dana uobicajene procedure. Pa ako vam je bas frka, Ljermontova je onda bolje resenje, ako je jos uvek aktuelna.
[ Horvat @ 05.06.2010. 15:56 ] @
Citat:

Nadležni tvrde da je razlog tome predstojeća sezona godišnjih odmora, dok je ministar policije Ivica Dačić rekao da je glavni problem nedostatak prostora u policijskim stanicama i manjak zaposlenih na izdavanju pasoša i drugih ličnih dokumenata.

izvor

pa ebote ako svaki sup nema 10 saltera,nema ni jedan
[ Brain raider @ 01.07.2010. 18:13 ] @
U Smederevu se formira spisak za predavanje zahteva za pasos.
Ispovest jednog starijeg gospodina koji je dosau u 04:00 (da potvrdim da se radi o cetiri sata ujutru)
jer je cuo da se jako dugo ceka.
Radnik na salteru mu je rekao da uzme papir i olovku i posto je on prvi da pocne da praci spisak za sredu (radnja se desava u petak!)
cica lepo odradi posao i negde oko podneva kaze da je spremio spisak i ponudi ga radniku na salteru a ovaj ce njemu "ne gospodine taj spisak predajete u utorak a mozete da primite samo 125 ljudi na spisak jer je to dnevna norma." cicica onako umoran i iscrpljen kaze dobro i dovidjenja i kroz osmeh "odoh kuci, ubice me baba jer kasnim na rucak."
A ovaj ga upita kome ostavlja spisak na cuvanje kaze cica pa nikom nosimga kuci e pa ne moze ako ode kuci moze da se pojavi drugi spisak i onda ce biti validan samo onaj koji se preda u utorak PRVI.
Dekica je zvao sve ljude sa spiska da neko dodje i da ga odmeni makar na nekoliko sati da ode da se okupa presvuce malo odspava i od 124 imena sa spiska niko nije hteo da mu pomogne.
na kraju su se cica SREDA i gospodja CETVRTAK uzajamno menjali i pomagali.

U 21. veku mi pravimo SPISKOVE NA PARCETU PAPIRA i cekamo na klupici pet dana i pet noci STRASNO.

SRAMOTA