[ anakin14 @ 01.06.2010. 01:23 ] @
Citat:
"Otkupljivači kilogram gvožđa plaćaju od 10 do 12 dinara. Ako jedan kanalizacioni poklopac ima 10 kilograma, lopov za njega dobije stotinak dinara. A taj isti poklopac Vodovod i kanalizaciju koštao je 30.800 dinara. Vrednost slivnika je 24.000 dinara, a njegova otkupna cena je, naravno, stostruko manja", ocenjuje sagovornik.

http://www.b92.net/info/vesti/...category=206&nav_id=435432

cekaj bre... kako moze da kosta kanalizacioni poklopac 30800 dinara ako ima 10 kg a kg gvozdja je 12din? Gde ga prave, u spejs satlu?

[ Wi-Fi @ 01.06.2010. 02:09 ] @
Hehe, mozda su, dok su novi, pozlaceni (pa to vremenom propadne) :-) Ili se mozda isporucuju sa autogramima nekih poznatih licnosti :-)
Ne verujem da se neko "ugradjuje" u cenu, to je nemoguce
[ fade @ 01.06.2010. 09:00 ] @
Mozda je ono Top shop, kupite jedan poklopac, a besplatno dobijete 20 metara cevi, oznake za put, 2 bugarke i jednu kravu potpuno besplatno!
[ Miroslav Jeftić @ 01.06.2010. 09:05 ] @
To je kilogram gvoža u otkupu, otpadi i otkupljivači sigurno plaćaju mizeriju, mada je i gvožđe koje otkupljuju ko zna kakvo. Ne znam kolika je realna cena tog poklopca, ali mislim da se ni neki glupavi privezak od par grama, na pijaci ili u nekoj radnji bižuterije ne može kupiti bez par stotina dinara
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2010. 09:06 ] @
@anakin14,

I 10 kila peska kosta max 100 din, a jedan Intel Core i7 980x kosta $999 u pakovanjima od 1000 komada ;-)

Poenta je u obradi ;-)

Kada ganciji zavaljuju kradene poklopce, oni se otkupljuju kao staro gvozdje. Medjutim, kada kupujes neki konkretan proizvod - ti placas i izradu istog i jos stosta.
[ Marko Enter @ 01.06.2010. 09:13 ] @
12 din kg placaju na otpadu, a novo gvozdje kosta oko 1 eur kg. zavisi koje , poklopci su verovatno liveni

pozdrav
[ mmix @ 01.06.2010. 09:30 ] @
Ova steta je jos i sitna, ljudi kradu L profile sa dalekovodnih struktura koje vrede jos manje od ovih livenih poklopaca. Buraz mi radi u EPSu i skoro su imali neku frku da je toliko L profila skinuto sa jednog da je ugorzen ceo nosac koji je poceo da se krivi. Potroseno ko zna koliko para da se to sanira i spreci pucanje visokonaponske mreze. Drustvo je na ozbiljnom putu urusavanja u sebe.
[ Rumpletstilskin @ 01.06.2010. 09:57 ] @
^
Nista novo, Ukradeno 40 bakarnih pletenica od uzemljenja na postrojenju

Doduse, ne desava se to samo kod nas, i u Ameriki brdjani umeju da pociste sve sto im dodje pod ruku, cak su i kamionima i lancima cupali bakarne uzemljivace iz zemlje.
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2010. 10:03 ] @
Hahaha ovo me podseti na neki pregled mobilnih komunikacija u Pakistanu... kazu unikatan problem za operatere tamo, bazne stanice u sred vukojebina moraju da imaju back-up dizel generator za ceste slucaje nestanka struje.

E tu lezi problem - lokalno stanovnistvo "zajmi" naftu iz tih agregata hahahah :)

@mmix - to za dalekovode nije nista novo - to se radi jos odavno po Srbiji. Verovatno neko i strada u svom pokusaju da se dokopa gvozdja za ogradu oko kuce.

Secam se pre jedno 10+ godina, ortaku iz srednje koji zivi u padinskoj skeli nestalo struje... nisu imali struju 3 dana. Sta se desilo? Dosao neki baja i ukrao debeli bakarni vod do trafo stanice... cova dosao sa sekirom, i uzeo za sebe nekoliko metara :) Ej... celo naselje nije imalo struju dok nisu opravili to :)
[ Horvat @ 01.06.2010. 11:10 ] @
Citat:
mmix: Ova steta je jos i sitna,

samo u novcanom smislu mozda, ali kada ukradu poklopac sahte direktno ugrozavaju ljude! (evo tu potopi vec neko vreme po ulicama, dakle ni ne vidis sahtu, i zamisli ne postoji poklopac,vozis auto i... ili jos gore,bajs

otpadi su krivi sto uopste i otkupljuju to, a i panduri sto ih malo ne saniraju (prodavce)...

najludje valjda sto sam cuo - krali su bakar iz trafostanice! i to trafostanice koja je pod naponom!! (sreca u nesreci, deo iz kog su ukrali je trenutno bio ugasen) (nije bila u pitanju trafo stanica novi becej,nego tu u subotici ili okolini, ne secam se tacno)

a da ne pricam da dobar deo subotice nema razvodne kutije za telefonske parice ili samo vrata od istih...
[ Miroslav Cvejić @ 01.06.2010. 12:08 ] @
Otpadi ne smeju da otkupljuju poklopce od slivnika i šahti, ali samo ako su celi. Ako su u komadima onda su samo staro gvožđe. Dakle, određeni pojedinci skinu poklopac, polome i prodaju.

[ Horvat @ 01.06.2010. 12:09 ] @
a oni su naivni i ne vide da pise kan ili analizacija ili slicno... debilana

a i nisu to porcelanski tanjiri da se olako lome
[ superbaka @ 01.06.2010. 13:57 ] @
toliko godina se zna za ove probleme i drzava i dalje ne zabranjuje otpadima da pausalno isplacuju "prodavce" na ruke... umesto da se placa iskljucivo preko racuna, sa sve popisom otkupljenih stvari...
ako bre, neka kradu!
[ dava @ 01.06.2010. 14:55 ] @
Mali off, ali samo da vidite sta se u mojoj "drzavi" krade

http://www.nezavisne.com/hronika/vijesti/58883/Lopovi-ukrali-mine-iz-minskog-polja.html
[ BBS @ 01.06.2010. 15:09 ] @
Te što su to munuli još bi i pivom častio. Koji bolid ostavi neobezbeđeno minsko polje obeleženo samo trakama i ode jer mu se zaboga završilo radno vreme koje je striktno do 15h
[ qazqaz @ 01.06.2010. 15:16 ] @
Citat:
dava: Mali off, ali samo da vidite sta se u mojoj "drzavi" krade

http://www.nezavisne.com/hronika/vijesti/58883/Lopovi-ukrali-mine-iz-minskog-polja.html

Hahahaha

Ti si pobednik
[ marko37 @ 01.06.2010. 17:30 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Hahaha ovo me podseti na neki pregled mobilnih komunikacija u Pakistanu... kazu unikatan problem za operatere tamo, bazne stanice u sred vukojebina moraju da imaju back-up dizel generator za ceste slucaje nestanka struje.

E tu lezi problem - lokalno stanovnistvo "zajmi" naftu iz tih agregata hahahah :)

Sad smo radili mrežu u CG. Lokalno stanovništvo zajmi naftu, al' zajmi i agregat, s vremena na vreme. I to ne govorimo o malim agregatima, već o agregatima koji mogu da se odnesu samo uz pomoć mehanizacije. I to na prilično nedostupnim lokacijama.

Ipak, najgora situacija bila je kada su prilikom krađe dizela uspeli da prospu jedno 20-ak litara u kontejner. I sad imaš izbor, da ostaviš vrata od kontejnera otvorena na -10C (nije hladno za mene ali jeste za opremu), ili da zatvoriš vrata i da tripuješ posle pola sata...
[ Ivan Dimkovic @ 01.06.2010. 17:35 ] @
Citat:
superbaka
toliko godina se zna za ove probleme i drzava i dalje ne zabranjuje otpadima da pausalno isplacuju "prodavce" na ruke... umesto da se placa iskljucivo preko racuna, sa sve popisom otkupljenih stvari...
ako bre, neka kradu!

Mislim da je to nemoguce - ko ce da nadgleda sve otpade i da do u kilogram proverava odakle je sta doslo?

Nema od toga nista. Da ne pricamo da bi se uvek snasli da uguraju to u inventar i nekako isplate gancije.
[ Horvat @ 01.06.2010. 18:56 ] @
^^inspekcija zadje u par otpada, pogleda sta imaju i vidi poklopac od sahte i samo kaze "aha, kupio si poklopac od sahte,nema problema, kazna xy miliona dinara" i tako zadje u par otpada i da vidis ko ce posle otkupljivati ;)

a price o "lomljenim sahtama" kod mene bas i ne pale, al ajd
[ Miroslav Cvejić @ 01.06.2010. 19:29 ] @
Ja sam lično pričao sa vlasnikom otpada i kaže da ne sme da otkupljuje cele poklopce, ali kada ih izlome, to je sekundarna sirovina.

Isto tako kad ganferi donesu par kilometara bakarnih žica (koje su do juče bili kablovi koji su spaljeni uz omanju ekološku katastrofu) najkulturnije se to otkupljuje. A to što neko selo ostalo bez struje, telefona, čega već, njih se ne tiče. :(
[ stil @ 01.06.2010. 19:41 ] @
Za bakarne provodnike je malo teže utvrditi poreklo pogotovo kada se spali izolacija. Međutim na poklopcima šahtova postoji tokom procesa livenja utisnut naziv proizvođača, tako da se na osnovu toga i na osnovu ostalih parametara kao što su šara dimenzije itd može utvrditi odakle je skinut. To nije komplikovano a postupak može da spase ljude da ne postanu invalidi ako upadnu u otvore koje su ti poklopci zatvarali. O novcu da i ne govorim.

[Ovu poruku je menjao stil dana 02.06.2010. u 10:33 GMT+1]
[ Horvat @ 01.06.2010. 19:43 ] @
a kako to "izlome poklopce"??
taj poklopac je od livenog gvozdja tezak 10ak kg i (ako je verovati tekstu) kao lomljeno gvozdje vredi par stotina dinara, koliko ti struje i ploca za fleks moras potrositi da ga "izlomis"??

druga stvar je sa provodnicima cije je poreklo malo teze utvrditi

ali "sve za profit" pa tako i otkup sahti ;)
[ Horvat I @ 01.06.2010. 20:13 ] @
Nijednu, teret odlicno nosi udarce nikako. Baci se 1 na 2. i gotovo
[ pantic68 @ 01.06.2010. 20:53 ] @
Citat:

Račun firme Grga i sinovi sa sedištem u sred gradske deponije
Popis stvari:
palavrtak kom 1
ćamudić kom 2
glenbolcna kom 1
pinćula kom 1
....
Treba omogućiti ljudima da rade neki normalan posao za novac dovoljan za život pa će ovaj vid kriminala postati zanemaljiv. Uostalom 300 e za nešto što u proizvodnji košta 10 me navodi na pomisao da nekome odgovara kradja šahtova.
[ Miroslav Cvejić @ 01.06.2010. 21:13 ] @
Ne odgovara pešacima i vozačima mopeda.
[ BBS @ 02.06.2010. 01:25 ] @
On kad je to pomenuo verovatnio je mislio na nešto drugo tj. ko zarađuje od krađe šahtova, ne ovi što ih ukradu ( bojim se da su ovde pojedini bez dokaza a zbog predrasuda optuženi )ili ovi koji ih prave
[ Shadowed @ 02.06.2010. 02:20 ] @
Cek malo, zasto bi oni pravili poklopce po kojoj god ceni kad mogu da nadju na otpadu? :)
[ mmix @ 02.06.2010. 08:20 ] @
Pa na otpadu su lomljeni, moraju da se preliju.
[ anakin14 @ 02.06.2010. 08:50 ] @
i to prelivanje kosta 30000?

mislim razumem ja da procesor kosta mnoooogo vise od iste kolicine peska, ali obican slivnik da kosta 30000 a neko vec rece da je kg gvozdja 100din, sto znaci da materijal kosta 1000din a obrada 29000... nesto mi tu ne stima...
[ Ivan Dimkovic @ 02.06.2010. 09:30 ] @
Cekaj cekaj, anakin14, da li bi ti to da uredjujes cenu sahtova? :-))))
[ Slobodan Miskovic @ 02.06.2010. 09:50 ] @
Eto ideje za naseg anakina, posto su tenderi za kupovinu sahtova javni i moze bilo ko da konkurise ti lepo kupi gvozdje, prelij ga a posto vidim da mislis da to ne kosta 30 000 imaces najbolju ponudu sigurno :)
[ ventura @ 02.06.2010. 10:14 ] @
Citat:
anakin14: i to prelivanje kosta 30000?

mislim razumem ja da procesor kosta mnoooogo vise od iste kolicine peska, ali obican slivnik da kosta 30000 a neko vec rece da je kg gvozdja 100din, sto znaci da materijal kosta 1000din a obrada 29000... nesto mi tu ne stima...

Pa što ne bi moglo da košta... Opremiti livnicu metala nije jeftina zezancija, plus peći u tim livnicama troše struje koliko omanji grad...
[ Ivan Dimkovic @ 02.06.2010. 10:19 ] @
Upravo.

Plus ti sahtovi moraju da zadovoljavaju odredjene standarde - to je proces, i sve to zahteva ljudstvo i tehniku. I sto kaze Ventura, i trosi struje k'o omanji grad.

Jos bolji primer su, npr, kocioni diskovi - najobicnija legura gvodzja oblika kruga sa masinski izbusenim rupama teska nekoliko kila max., pa cene tih kocionih diskova hoce da idu i do nekoliko stotina EUR po komadu.

Ponuda i potraznja bato.
[ Horvat @ 02.06.2010. 11:27 ] @
s obzirom da tima koji kradu poklopce i razvodne kutije ne mozes naplatiti stetu - prinudni rad
nek rade jedno godinu - dve u livnici (naravno bez zarade, dobiju malo klope)

i naravno, pored onog da otpade treba debelo kazniti

(jbg, opet se sve svodi na to koliko zazmuris i da ti je profit jedina bitna stavka, bez obzira na posledice)

ma anakin bi napravio poklopac za 299,99 dinara
[ Shadowed @ 02.06.2010. 13:39 ] @
Citat:
mmix: Pa na otpadu su lomljeni, moraju da se preliju.

Aha, oke, nisam procitao taj deo :)
[ Majstor_Pućko @ 02.06.2010. 14:45 ] @
Citat:
Horvat: s obzirom da tima koji kradu poklopce i razvodne kutije ne mozes naplatiti stetu - prinudni rad
nek rade jedno godinu - dve u livnici (naravno bez zarade, dobiju malo klope)

koja si ti veverica...
[ Horvat @ 02.06.2010. 14:59 ] @
??
[ Majstor_Pućko @ 02.06.2010. 15:11 ] @
Ništa, ništa, samo nastavi da ručkaš lešnik...
[ Horvat @ 02.06.2010. 15:18 ] @
koji je tebi ??
[ Hadžihalef @ 02.06.2010. 16:39 ] @
Pa verovatno, ma šta verovatno, sigurno je preter'o s lešnicima...pa mu se vrti u glavi!

@Horvat, pored ovakvog pravosuđa bio bih zadovoljan da se išta od tih mažnjavanja uopšte i procesuira.
[ Majstor_Pućko @ 02.06.2010. 16:42 ] @
Citat:
Hadžihalef: Pa verovatno, ma šta verovatno, sigurno je preter'o s lešnicima...pa mu se vrti u glavi!

oooo vidi još jedna.... ručkaj i ti lešnik....
[ Horvat @ 02.06.2010. 16:46 ] @
Citat:
Majstor_Pućko: oooo vidi još jedna.... :) ručkaj i ti lešnik.... :D

ti glabaj poklopac od sahte...

Citat:
Hadžihalef:

@Horvat, pored ovakvog pravosuđa bio bih zadovoljan da se išta od tih mažnjavanja uopšte i procesuira.

ma pored ovog pravosudja cemo ostati i bez sahti i bez livnica
[ Majstor_Pućko @ 02.06.2010. 16:58 ] @
Citat:
Horvat: ti glabaj poklopac od sahte...

Nema :( sve pokrali... :P
[ Hadžihalef @ 02.06.2010. 17:14 ] @
E onda ti nije problem da se sjarcaš u šahtu pa glabaj tamo...
[ Majstor_Pućko @ 02.06.2010. 17:15 ] @
Citat:
Hadžihalef: E onda ti nije problem da se sjarcaš u šahtu pa glabaj tamo...

Nema ni tamo ništa Sve si već ti pojeo
[ Hadžihalef @ 02.06.2010. 19:43 ] @
Eeeevvvoo sssaad ćeeee daaa buuude (mmmalllo je tvrrrđeee), sssaaamo ti drrrži ussstaa OTVORENA!

Uhhh....
[ anakin14 @ 02.06.2010. 21:43 ] @
Citat:
Cekaj cekaj, anakin14, da li bi ti to da uredjujes cenu sahtova? :-))))

ne znam kako si ovo zakljucio/ samo sam se cudio ceni i pomislio sam da nije mozda neko pranje nvca od strane javnih preduzeca.