[ fanfon @ 06.06.2010. 19:51 ] @
Zna li neko dobar nacin kako proterati krtice iz baste, sa travnjaka i sl? Unistise sve. Secam se ranije da su se prodavale one tablete Celaflor, ali sada su zabranjene. Zna li neko dobar nacin?
[ Cartman @ 06.06.2010. 21:15 ] @
Najsigurnije bi bilo da ih mehanicki otklonis, postoje zamke za njih, ne znam gde moze kod nas da se nabavi :/

Inace, jako su osetljive na miris, ako imas nekog psa probaj da ubacis dlake u "tunelima"
Moj retriever je umeo da ih iskopa dok je bio mlad ^^ Napravile su bas veliku stetu, kad je uhvatio jednu ostale su se preselile
[ ventura @ 06.06.2010. 21:36 ] @
[ tdusko @ 06.06.2010. 21:37 ] @
Ja muku mucim sa krticama vec godinama i nazalost malo je stvari koje pomazu. Ne znam sta sve nisam probao. Pustao vodu u hodnike - dzabe, gurao naftu u hodnike - dzabe, nabijao polupresecene flahe u rupe - dzabe, gurao dimne patrone koje se koriste za istrebljivanje pacova - dzabe. Jedino sta sto posto pomaze je motika i dobar pas. Znaci, sacekusa pa udri motikom u vugla. Tako sam poubijao nekoliko komada. Takodje, uzimao sam u par navrata terijera od drugara koji je mogu da je iskopaju.
[ Hadžihalef @ 06.06.2010. 21:38 ] @
Moja majka je nekada davno imala nekakvu travu ,biljku, šta li, koju je sadila u travnjak i time rasterivala, i to veoma efikasno, krtice.
Navodno je imala nekakav aromatični koren koji ih je rasterivao, a sad pokušavam da se prisetim njenog izgleda i čini mi se da sam upamtio da je ličila na onu crno-zelenu šumsku paprat.
Ovo sa kucama je takođe efikasna metoda, još ako su u pitanju neki terijeri-avlijaneri, krtice baš neće imati nikakve šanse za opstanak.
[ Isak666 @ 06.06.2010. 22:30 ] @
Ima i ovako neka dzidzabidza koja zvukom i vibracijama tera krtice i ostale slicne zivuljke.
http://www.eurotops.de/gegen-m...fschreck-mit-solarbetrieb.html

Mozda preko Ebay-a.
[ lela su @ 06.06.2010. 23:57 ] @
Za bastu - Ukrasni luk ( Tulbaghia violacea ) odbija krtice ( i komarce, krpelje, buve) :
http://www.plantzafrica.com/planttuv/tulbaghviol.htm
Interesantan je i prilog u jucerasnjim Plodovima zemlje ( od 45. minuta ako vam se ne gleda cela emisija :-) ) na HRT-u
[ fade @ 07.06.2010. 10:10 ] @
I ja sam svasta probao, kao sto neko rece, najkorisnija je motika, kad jednu uhvatis, onda nestanu neko vreme, vrate se, i posle 2-3 puta ih nema vise.
Ja sam koristio neku obicnu zamku iz nekog top shopa, izmedju 2 rupe imaju kanal, iskopas zemlju tu, ubacis zamku, zatrpas dobro da ne ulazi vazduh, a te 2 rupe otvoris.
Kada krtica dodje da zatrpa rupe, i krene od jedne ka drugoj, zamka je hvata, ubija istog trenutka, i to je to, prilicno lako za postaviti, inace zamka izgleda kao velika snala za kosu.
[ Java Beograd @ 07.06.2010. 10:15 ] @
Hm ... Ne znam šta bi na ovo rekli društva za zaštitu životinja, Orca i slični ?! Čudi me kako se do sada nisu javili ?! Pa valjda i krtice imaju neko pravo na život ! Ubijati krtice je tako zverski ! I podleže sankcijama, prema zakonu o zaštiti prava životinja. To bi trebalo na humani način hvatati, sterilisati i vraćati da živi !
[ tdusko @ 07.06.2010. 15:49 ] @
Ko ne zna kako izgleda krtica evo jedne sveze iz mog dvorista od pre neki dan:
[ Srđan Pavlović @ 07.06.2010. 15:54 ] @
Pa ova bas i ne deluje "sveze"
[ fanfon @ 07.06.2010. 18:38 ] @
Citat:
Java Beograd: Hm ... Ne znam šta bi na ovo rekli društva za zaštitu životinja, Orca i slični ?! Čudi me kako se do sada nisu javili ?! Pa valjda i krtice imaju neko pravo na život ! Ubijati krtice je tako zverski ! I podleže sankcijama, prema zakonu o zaštiti prava životinja. To bi trebalo na humani način hvatati, sterilisati i vraćati da živi !

Sterilises li ti pile ili svinjce kad ga kupis negde zivo? Ti iz drustva za zastitu zivotinja su licemeri...