[ pwaper @ 08.06.2010. 17:33 ] @
zanima me njihovo ime na nasem i engleskom jeziku, i gde se mogu kupiti(naruciti)??
[ Flo33 @ 08.06.2010. 17:37 ] @
Marshmallow

Nisam video kod nas, a i nema teorije da bi jeo to.
[ Isak666 @ 08.06.2010. 17:39 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/Marshmallow#Toasted_marshmallows

Edit:
Pretece me Flo33
[ pwaper @ 08.06.2010. 17:40 ] @
sto sta im fali, ja bi ih bas volio probat.
a dali neko zna dali se mogu naruciti preko interneta ili neki recept za pripremu kod kuce???
[ Isak666 @ 08.06.2010. 17:42 ] @
Google je tvoj prijatelj.

http://www.google.rs/#hl=sr&am..._rfai=&fp=870a88e0bc98cf7d
[ Flo33 @ 08.06.2010. 17:47 ] @
Pa sad imaš ime, izguglaj. Ništa ne fali. Pročitaj članak na W-pediji.

Druga rečenica:
The marshmallow is a confection that, in its modern form, typically consists of sugar or corn syrup, water, gelatin that has been softened in hot water, dextrose, and flavorings, whipped to a spongy consistency.

Samo voda i dextroza da valja u sastavu :D

[ vladorr @ 08.06.2010. 18:52 ] @
Recept
[ Shadowed @ 08.06.2010. 19:46 ] @
Koliko vidim sa slike na wikipediji, to je ono sto ovde prodaju u prodavnicama "zdrave" hrane (na meru) pod imenom penaste bombone.
[ Miroslav Cvejić @ 08.06.2010. 19:55 ] @
Ako to to (penaste bombone), koja je poenta peći ih na vatri pre konzumiranja?
[ Count Zero @ 08.06.2010. 19:57 ] @
Uvek mi je bilo indikativno da Mamelou ima onaj penasti deo - ne znam ima li to veze
[ Isak666 @ 08.06.2010. 20:02 ] @
Citat:
Miroslav Cvejić: Ako to to (penaste bombone), koja je poenta peći ih na vatri pre konzumiranja?


Zbog karamelizacije.
[ Flo33 @ 08.06.2010. 20:05 ] @
Citat:
Ako to to (penaste bombone), koja je poenta peći ih na vatri pre konzumiranja?


Verovatno se taj silni šećer karamelizuje.

Citat:
Uvek mi je bilo indikativno da Mamelou ima onaj penasti deo - ne znam ima li to veze ;)


M jok, belanac i šećer

Edit: Ajde popravite ovo quotovanje na hromu
[ Hadžihalef @ 08.06.2010. 20:16 ] @
Dobro de, o ukusima ne treba raspravljati, još manje ih nametati, ali ja definitivno ne mogu da shvatim šta u tom američkom bućkurišu može nekoga da zainteresuje...

...jel' samo to što je američko?

Buhtle, štrudla s makom, orasima, cimetom, salčići sa pekmezom od šljiva, krofne, taške, puter-kifle, princes-krofne, knedle sa šljivama, londoner-štangle, reform-torta, esterhazi-torta............................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................
...i sad treba da mi pažnju okupira nekakav cukerwaser!?!
[ VlaK @ 08.06.2010. 20:23 ] @
Citat:
Hadžihalef: Dobro de, o ukusima ne treba raspravljati, još manje ih nametati, ali ja definitivno ne mogu da shvatim šta u tom američkom bućkurišu može nekoga da zainteresuje...

...jel' samo to što je američko?

Buhtle, štrudla s makom, orasima, cimetom, salčići sa pekmezom od šljiva, krofne, taške, puter-kifle, princes-krofne, knedle sa šljivama, londoner-štangle, reform-torta, esterhazi-torta............................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................
...i sad treba da mi pažnju okupira nekakav cukerwaser!?!


mmm tašci sa pekmezom... Još bih tu dodao i šufnudle (šnufnudle - kako neko govori).
[ Count Zero @ 08.06.2010. 20:44 ] @
Citat:
..i sad treba da mi pažnju okupira nekakav cukerwaser!?!

Danas gledam - svi klinari ližu neke "šarene laže". Pita me dete da mu kupim. Svratim u prodavnicu - kaže mi prodavačica: "Ma jok to da uzimaš, bolje sladoled. To ti je šećerna voda, zaleđena sa ko-zna-kakvim dodacima."
A klinari - svi kupuju.
Ide ko alva.
(U jbt, počeh da pišem u stihovima, ko Hadži. )
[ mmix @ 08.06.2010. 20:52 ] @
Ja sam ih jeo, nepeceni su jos i nekako OK (narocito ako se provuku kroz cokoladnu fontanu ;)) ali peceni su neverovatno ukusni ali u isto vreme tako neverovatno ubistveno nezdravi :D Spolja se karamelizuju u tvrdu opnu a unutra topla slatkoca :) Kad si klinac dobro ti dodju te nerafinisane kalorije, ali matori se zestoko goje ovim.

[ Hadžihalef @ 08.06.2010. 21:14 ] @
Citat:
kroz cokoladnu fontanu

Komšija,oprašta ti se ,jer ni taj čokoladni fonDan nije poslastica našeg podneblja, pogotovu ne Južnog Banata.

Čokoladna glazura na Vasinoj torti je već nešto drugo....
[ mmix @ 08.06.2010. 21:19 ] @
Cuti, ja trazio ovde da kupim svi me gledaju kao da sam neki dekadentni razvratnik "cuj, fontana od cokolade, a narod nema za leba"
Jos kad im objasnim da kroz to moze da se cokoladira i neka zamimljivost (recimo jagodica) to moze da ispadne uzitak na vise nivoa (eto savet za onog lika sto hoce prirucnik za muvanje).
[ Shadowed @ 08.06.2010. 21:27 ] @
Citat:
Hadžihalef: Komšija,oprašta ti se ,jer ni taj čokoladni fonDan nije poslastica našeg podneblja

Fondan je nesto drugo (koristi se za dekoraciju torti) ovo je bukvalno fontana u kojoj curi cokolada umesto vode.

mmix, ja sam to davno video u bulevaru u BG-u. U nekoj prodavnici... necega :) 99% sam siguran da je pre etf-a kada se ide od centra. Sa desne strane. Ali kao sto rekoh, davno bese (tipa 5-10god).
[ Hadžihalef @ 08.06.2010. 22:19 ] @
Ok!
Moj propust...

Iebiga, i dobar popa do smrti uči...

...mada,veruj mi, ne bih ja ni parče 'leba i pekmeza(od hečle!), menjao za taj bućkuriš...
[ bttp @ 09.06.2010. 00:02 ] @
Ma to su bre obične puslice.
[ Isak666 @ 09.06.2010. 07:36 ] @
Citat:
Shadowed: Fondan je nesto drugo (koristi se za dekoraciju torti) ovo je bukvalno fontana u kojoj curi cokolada umesto vode.



Ne znam sta je fondan, ali ako je Kosut mislio na Fondue onda je to ista stvar kao i fontana, osim sto kod Fonduee cokolada ne cirkulise nego je staticna u nekoj posudi koja se stalno greje. I isto se umacu razne dzidzabidze, kao i kod fontane :)



http://en.wikipedia.org/wiki/Fondue

[ mmix @ 09.06.2010. 08:34 ] @
Nisu puslice, puslice su drugacije.

Nepeceni marshmallow je vise kao unutrasnjost cokoladne bananice.

@Isak, fontana je veca perverzija ;)
[ Isak666 @ 09.06.2010. 09:00 ] @
Citat:
mmix

@Isak, fontana je veca perverzija


))

Ali ne treba zaboraviti na mastu ucesnika - mislim da u History of the World od Mel Brooksa ima jedna scena orgija kad se utvrdjuje ko je sledeci za guzenje tako sto se ceka kome ce ispasti hlebic u fondue od sira
[ pwaper @ 09.06.2010. 15:29 ] @
ev nasao sam nekoliko recepata ali u svakom se spominju "1/2 cup light corn syrup", sta im je to, u prevodiocu mi prevodi kao "kukuruzni sirup", sta je sad to???
[ Flo33 @ 09.06.2010. 15:54 ] @
Pa kukuruzni sirup.

Gustine ulja, bledo-žute boje. Ima ga sigurno po većim marketima.
[ Shadowed @ 09.06.2010. 15:59 ] @
Citat:
Isak666: Ne znam sta je fondan, ali ako je Kosut mislio na Fondue onda je to ista stvar kao i fontana, osim sto kod Fonduee cokolada ne cirkulise nego je staticna u nekoj posudi koja se stalno greje. I isto se umacu razne dzidzabidze, kao i kod fontane

http://en.wikipedia.org/wiki/Fondue


Ne, ne, fondan (eng. fondant) je smesa koja se koristi za dekoraciju torti. Pravi se od secera u prahu, glicerina, zelatina itd. Od njega se prave razni ukrasi i figurice a koristi se i za prekrivanje torti. Izgleda kao testo a kada se osusi stvrdne se. Jestiv je, ali nije nekog narocito lepog ukusa.
Primer (pravio ja sa komshinicom (da, da, i programeri prave torte ili bar asistiraju )):

[ Isak666 @ 09.06.2010. 16:04 ] @
^^
E to je vec nesto drugo.
Sta covek na ESu nauci
[ razbarusenaBUVA @ 09.06.2010. 17:39 ] @
Pwaper, zamoli mamu/sestru/devojku/drugaricu, ili se ti sam lati posla, pa napravi Marshmallow.

Autor Godiva ima sjajne recepte (provereno), ovaj nisam isprobala, al' hocu uskoro. Srecno! :-)

http://www.coolinarika.com/recept/marshmallow
[ sanja2010 @ 09.06.2010. 19:09 ] @
Cela prica s marshmallow-om je da se to poluotopljeno gurne izmedju dva keksica (koji nisu bas keksici jerbo su bezukusni i drugaciju teksturu imaju od naseg keksa, ali ne znam kako se zovu :)) i jos se tu stavi kockica cokolade. Ultra slatko, ultra nezdravo, a sto se mene tice, ultra grozno.
Ne bih menjala kamion marshmallowa za jednu nasu jafu <3
[ Isak666 @ 09.06.2010. 21:31 ] @
Jafa rulz ;)

Voleo bih i da mogu da capim jednu Yo Yo cokoladu sa rizom, ali "stari model" .
Kako sam skontao, Bambi je promenio recept za nju, kupovinom Banata i ta cokolada nema veze sa starom.

Eh...
[ plava_motorola @ 09.06.2010. 22:19 ] @
Citat:
Isak666: Jafa rulz ;)

Voleo bih i da mogu da capim jednu Yo Yo cokoladu sa rizom, ali "stari model" .
Kako sam skontao, Bambi je promenio recept za nju, kupovinom Banata i ta cokolada nema veze sa starom.

Eh...

Nije, samo je drugo pakovanje.
[ Isak666 @ 10.06.2010. 07:38 ] @
Ma kakvi, skroz je drugi ukus.

I utanjili su sa cokoladom, koja je pre bila i "kakaoastija" nego sad.
[ Pirossi @ 10.06.2010. 07:48 ] @
^ tu čokolade i nema, druže.
lepo piše "kako krem proizvod".
[ Isak666 @ 10.06.2010. 07:51 ] @
Od cega se pravi cokolada?

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0...%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0
[ Hadžihalef @ 10.06.2010. 08:05 ] @
Da Isak, ali
Citat:
Mlečna čokolada sadrži iste sastojke kao i crna, ali se dodaje i meleko u prahu, čiji kvalitet zajedno sa procentom kakao delova određzuje kvalitet. Smatra se da mora imati minimum 30% kakao delova.


a ti >kakao krem proizvodi< sadrže kakao samo u tragovima!

Tek koliko da ofarbaju sladunjavu,nedefinisanu masu?

Uzmi,recimo, Lindt ili Lindor sa 70% kakaoa pa,degustacijom, uporedi sa tim kako-krem bućkurišem.

Tu ima kakaoa isto koliko i u viršlama mesa.
[ Miroslav Cvejić @ 10.06.2010. 08:21 ] @
Ne kvari nam sećanje na detinjstvo.
[ Isak666 @ 10.06.2010. 08:21 ] @
Pa necu sigurno na temi o Marshmallowu na MZu da pisem pojeo bih proizvod od kakao krema sa rizom koji sadrzi manje kakaa od kvalitetnijih cokolada.

To je fckn cokolada sa rizom.

[Ovu poruku je menjao Isak666 dana 10.06.2010. u 09:36 GMT+1]
[ Miroslav Cvejić @ 10.06.2010. 09:12 ] @
Sad bih ubio četvoročlanu porodicu za Frey čokoladu. To je ujak donosio iz Švajcarske u nenormalnim količinama. Na njima smo barazer i ja odrasli...
[ NoneVi @ 10.06.2010. 09:23 ] @
Citat:
Isak666: Pa necu sigurno na temi o Marshmallowu na MZu da pisem pojeo bih proizvod od kakao krema sa rizom koji sadrzi manje kakaa od kvalitetnijih cokolada.

To je fckn cokolada sa rizom.

[Ovu poruku je menjao Isak666 dana 10.06.2010. u 09:36 GMT+1]


Malo ćemo otići u off.
Imaš ove koji se prodaju kao "kakao krem sa rižom", a imaš i baš čokolade sa rižom npr. Milka ima, čini mi se da imaju i najlepše želje.
[ Isak666 @ 10.06.2010. 09:59 ] @
O jezus...

Kontam to, ali ne moze biti da "nema cokolade" u Yo Yo, obzirom da cokolada nije zaseban element, nego nastaje kao kombinacija
Citat:
Čokolada (nastala od navatl reči „czoko-latl“ - „kakaovo piće“) je poslastičarski proizvod koji se pravi od kakaoa, masti, zaslađivača i drugih dodataka

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0...%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0

Da li je ima u tragovima ili je 70% kakao - to je stvar kvaliteta koja ne menja sustinu - da l' bio u pitanju kakao krem proizvod / da l' cokolada.

[ mmix @ 10.06.2010. 14:29 ] @
Neko je pitao za corn syrup. To je nesto najgroznije sto mozes da konzumiras i glavni je okrivljeni (pored transfats) na zapadu za preteranu gojaznost kako dece tako i matorih. TO je bukvalno cista glukoza proizvedena od kukuruza (ili high-fructose modifikovanoj varijanti da kao imitira secer) i ima GI 100, sto znaci da se momentalno apsorbuje u krv i daje ti instant energiju (sugar-high), ali se isto tako brzo i povlaci iz krvi i spusta te. Onda uzimas jos, i jos i gojis se ko nenormalan. Secer je keva za corn syrup.