[ Isak666 @ 18.06.2010. 09:42 ] @
Jedna prijateljica iz Francuske zeli u julu da poseti Srbiju, turisticki.

Interesuju me vasi predlozi, prvenstveno za BG o:

- najpovoljnijem/najboljem transportu na liniji Lion-Beograd, ako postoji
- mestima gde moze prespavati (iskustveni predlozi bi bili najbolji)
- mestima gde moze nesto pojesti - sto svakodnevno / sto gurmanski
- desavanjima koja bi bila interesantna posetiti (muzeji, koncerti ili nesto trece)
- infopunktovima za turiste
- pristupu netu i u kojoj formi
- cenama gradskog, taxija i eventualne preporuke kojim se sluziti, kao i na sta paziti
- stvarima ili mestima koje bi trebala mozda da vidi
i sl.

Isto to moze i za druge gradove koji su relativno blizu BG, ali mozda uz opis cime moze tamo da stigne uz cenu.

Hvala unapred!
[ tdusko @ 18.06.2010. 16:19 ] @
Za spavanje, moja naj naj preporuka ide za ovaj hostel: http://www.hostelcaptain.com/ .Licno sam bio u njemu i odusevljen sam. Sve novo, besprekorno cisto, net dzabe(wireless + PC u living room-u), na ekstra lokaciji, cena i vise nego korektna. Ja mu manu nisam nasao osim sto nemaju sve sobe klimu ali ako rezervise unapred uvek moze dobiti sobu sa klimom.

Gradski prevoz oko 0.5 Eur, taksi start oko 1.5 Eur. Posavetuj je da nikada ne ulazi u prvi taksi vec da pita njih nekoliko jer ima olosa pa ako je nanjuse da je strankinja dobiju neopisivu zelju da joj skinu kozu sa ledja na brzaka.

[ Srđan Pavlović @ 18.06.2010. 17:04 ] @
ma samo da zaustavi taksi neki, nikako da uzima one sto stoje ispred autobuske, zeleznicke... itd.
[ Isak666 @ 18.06.2010. 17:38 ] @
@tdusko

hvala za link ka hostelu, izgleda skroz ok i na super je mestu.

Gde bi mogla klopati u blizini - svaki dan, ali mozda i neke lokalne gurmanluke?

Verujem da sa registrovanim taksistima koji ne salecu po aerodromu i z stanici ne bi trebala da ima problema. Ili?

[ Flo33 @ 18.06.2010. 19:27 ] @
Samo ako pale taksimetar. Nikako na dogovor!
[ tdusko @ 18.06.2010. 19:55 ] @
Citat:
Isak666: @tdusko
...
Gde bi mogla klopati u blizini - svaki dan, ali mozda i neke lokalne gurmanluke?
...

Za gurmanluke nazalost ne mogu da pomognem, nikakav sam gurman i ne znam da preporucim nista kvalitetno :(. Ja kada se zadesim u centru uvek jedem u restoranu "Taze" (Vase Carapica 3,http://www.taze.co.rs/stranice/o_nama.html). To je recimo 5-6 minuta hoda od onog hostela, u centru je i lako se nalazi. Bolju varijantu za rucak ne znam jer se za pristupacne pare moze jesti kvalitetna kuvana hrana. Recimo, rucak koji ja cesto tamo jedem se sastoji od spanaca, belog mesa i rizota i to kosta oko 5 Eur. Varijanta za dorucak, omlet sa sunkom i sirom je oko 2 Eur. Doduse, hostel ima potpuno opremljenu kuhinju sa trpezarijom i ja kad sam tamo bio vecina gostiju je sama spremala dorucak i veceru.
[ Isak666 @ 20.06.2010. 21:58 ] @
@tdusko

hvala za info!

Nego, Beogradjani, sunce vam zareno zar nemate restorane u gradu gde covek moze jesti neke snicle ili piti neko vino?!
Gde vodite goste kad vam dodju - ima li neko krstarenje Dunavom / Savom ili nesto? Ili nista?
[ 101010 @ 21.06.2010. 11:51 ] @
Taksi u Bg... Divljaka i preveranata je vise nego ikada. Nekada su popularne lokacije bile zeleznicka, stanica, slavija, aerodrom. A danas divlji taksisti logoruju ispred svih popularnijih lokacija u gradu, a to su nocni klubovi, splavovi, shoping centri, popularne turisticke lokacije.
Preporuka za sve, pa i strance je da narucuju taksi telefonom. To je jedini nacin da se zastite od prevara. Problem za strance je sto vecina operatera koje dobiju telefonom ne zna engleski ili pricaju ocajan engleski. Pa nije lose da imaju na parcetu papira napisano par izraza na srpskom koji su im dovoljni da naruce taksi vozilo.

Aktuelne cene taxi prevoza su:
Citat:
Start je 140 dinara, kilometar u prvoj tarifi 55, drugoj 70 i trećoj 110 dinara. Sat čekanja je 750 dinara.
[ NoneVi @ 21.06.2010. 12:03 ] @
Citat:
101010: Start je 140 dinara, kilometar u prvoj tarifi 55, drugoj 70 i trećoj 110 dinara. Sat čekanja je 750 dinara.:

Tako skup taxi??? U ns je minimalna vožnja 100 din i to je start i 3km. dalje je od 30 do 40 din jedan km. sve u svemu za 150 se stigne svuda po gradu.
[ Isak666 @ 21.06.2010. 12:07 ] @
Ako neko zna da postoji neka taxi firma da ima operatere koji razumeju engleski - neki javi.

Nego, ok taksi.
Sta kazete za ovo -
Citat:
Nego, Beogradjani, sunce vam zareno zar nemate restorane u gradu gde covek moze jesti neke snicle ili piti neko vino?!
Gde vodite goste kad vam dodju - ima li neko krstarenje Dunavom / Savom ili nesto? Ili nista?
[ Shadowed @ 21.06.2010. 12:51 ] @
Citat:
NoneVi: Tako skup taxi??? U ns je minimalna vožnja 100 din i to je start i 3km. dalje je od 30 do 40 din jedan km. sve u svemu za 150 se stigne svuda po gradu.

Ja sam zapravo vidjao dve varijante - 30din start ili 100din min. U prvom slucaju broji od 30 odmah, u drugom krene da broji od 100 kad predje tih 100. 150din ne bas, al' za 200 maltene bilo gde (verovatno nece moci sa Petrovaradina na Novo Naselje ).
[ Atos @ 21.06.2010. 12:56 ] @
Citat:
Jedna prijateljica iz Francuske zeli u julu da poseti Srbiju, turisticki.

Ucini joj i odgovori je od te glupe ideje...
[ deerbeer @ 21.06.2010. 13:37 ] @
Citat:

Za krstarenje rekama imas ovde info
http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?nav_id=360909

Sto se tice restorana stvarno imas dosta varijanti - od dunavskog, savskog keja
do fensi restorana u centru grada ili skadarlije .Mnogo je sirok izbor a opet sve zavisi od njenih prohteva i dubine dzepa .
http://www.b92.net/zivot/restorani.php

[ vilil1 @ 21.06.2010. 14:19 ] @
http://www.visitserbia.org/Belgrade-Tours-284-29-1

Imaj u vidu da je najbolje doci na pristaniste, i izbegavati posrednike. Takodje, sa pristanista, ili i od skupstine, krece u obilazak grada, onaj otvoreni, turisticki autobus.

edit
Primer-
ovi naplacuju 20e 3. sata voznje biciklom, ali ako ti iznajmis bajs, cena je, mislim, 600din ceo dan.

[Ovu poruku je menjao vilil1 dana 21.06.2010. u 15:32 GMT+1]
[ Isak666 @ 21.06.2010. 14:45 ] @
E super, ovo je vec napredak!

Napravicu joj listu linkova, pa neka gleda posle sama.
Jedino sam hteo par stvari sa preporukom npr restorane jer dobar enterijer ili sajt nisu odmah i dobra klopa.
[ deerbeer @ 21.06.2010. 14:52 ] @
Pa ako voli genuine srpski krkanluk onda mogu licno da preporucim kafanu Daco na karaburmi ,
Kovac na Vozdovcu i Cubura na Vracaru .
Od ovih fensi Trac (italijanska kuhinja) je dobar, mada sam skoro cuo da se iskvario.

[ Isak666 @ 21.06.2010. 16:09 ] @
Sta se desava sa Avalskim Tornjem?
Je l' on gotov?

Ima li tamo neki restoran ili da li se moze covek popentrati gore kao na ostale tv tornje i malo baciti pogled na grad?
Kako nemaju neki sajt? Zar ne kontaju oni da uzimaju lovu od toga ili je to narod pozlacivao svojom lovom, pa je sad i u posedu naroda dok se ne raspadne?
Sta se desava?
[ Aleksandar Đokić @ 21.06.2010. 18:34 ] @
toranj gotov, restoran u njemu ne, 50din ulaz, bio pre mesec dana i mogu ti reci da ima sta da se vidi
[ losmipfc @ 21.06.2010. 20:27 ] @
Sto se tice krstarenja, sve potrebne informacije ovde:

http://www.sirona-cruises.com/

Sto se tice prevoza sa aerodroma, u Pink taxiju se moze zakazati voznja aerodrom-centar grada po ceni od 900 dinara. To je najjeftinije. Broj Pink taxija je 9803. Ne znam kako stoje sa engleskim...

Druga opcija je JAT-ov bus koji vozi na svakih sat vremena preko zeleznicke do Slavije. Cena je oko 250din, ako se secam.

To su i jedine dve opcije koje bih ikome preporucio. Uzimanje taxija na samom aerodromu bi izaslo oko 1500 dinara do grada.

Sto se tice turistickog razgledanja, ovde ima podugacak spisak, pocev od Kalemegdana, Ade, Ratnog Ostrva, Skadarlije, Avalskog Tornja, pa sve do kuce Cveca...
http://wikitravel.org/en/Belgrade

Turisticko razgledanje Beograda autobusom.
Trajanje: 90 min, uz pratnju turističkog vodiča
Maršruta: Skupština grada Beograda, Dom Narodne skupštine, Terazije, Trg Republike, Studentski trg, Beogradska tvrđava, Varoš kapija, Novi Beograd, Topčidersko brdo, Dedinje, Trg oslobođenja, Trg Slavija, Trg Nikole Pašića
Polazak: Trg Nikole Pašića 12, nedeljom u 10.00 (engleski) i 12.00 (srpski)

Posetiti prvu srpsku kafanu "Znak pitanja" i probati tursku kafu...

Things you must do before you leave...

* Spend an afternoon at the Kalemegdan Park and enjoy the sunset at one of the fortress lookouts.
* Eat burek and yoghurt for breakfast!
* Ride the tram number 2 a full circle.
* Spend an hour sipping coffee or some incarnation thereof at one of Belgrade's cafés.
* Spend a morning at one of the green markets.
* Wonder the Kosancicev Venac neighbourhood preferably on a summer sunday for a taste of authentic Belgrade.
* Have a rakija at one of the old style buffets.
* Have a meal at on of the old state owned kafanas like Beogradsko Prolece or Kafana "?".

Najpoznatija desavanja tokom leta:
http://www.exitfest.org/ - Novi Sad
http://www.belgradebeerfest.com/
[ pisac @ 21.06.2010. 21:50 ] @
Citat:
Atos: Ucini joj i odgovori je od te glupe ideje...

Verovao ili ne, znam nekoliko stranaca koji su došli u Beograd kao turisti, i nijedan nije bio razočaran. Imam drugaricu u Bugarskoj koja je oduševljena Beogradom (dolazila više puta), a znam i neke francuze koji su bili sasvim zadovoljni. U Francuskoj postoji određeno interesovanje za turistički obilazak Srbije, a što je to tako pojma nemam.

E, sad, sem Kalemegdana koji mi onako bez razloga padne na pamet, ja pojma nemam šta to oni treba da gledaju ovde. Ja baš i nisam tipičan turista, pošto sam uvek totalno ravnodušan na obilaske znamenitosti u kojekakvim gradovima (više volim da obiđem metro, saobraćaj, samoposluge, i gradske parkove). Koliko sam ja uspeo da skontam, ono što ih najviše oduševljava ovde su u stvari ljudi.
[ Srđan Pavlović @ 21.06.2010. 21:52 ] @
I ja mislim tako - gostoprimljivost ljudi, otvorenost, spremnost uvek na izlaske i zezanje... i naravno lepa BG omladina :)

[ DaliborP @ 21.06.2010. 22:43 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: I ja mislim tako - gostoprimljivost ljudi, otvorenost, spremnost uvek na izlaske i zezanje... i naravno lepa BG omladina :)

Kako ja to ne primetim? Kakva tacno gostoprimljivost i otvorenost, u Beogradu?
[ anon142305 @ 21.06.2010. 22:46 ] @
Citat:
Isak666:Sta se desava sa Avalskim Tornjem?
Kako nemaju neki sajt?

A ima neki bezvezni sajt: http://www.avalskitoranj.com/video.php

Pogledaj ti ovaj link: Politika: Turisticke atrakcije prestonice
A i ovaj: Turisticka organizacija Beograda
[ Srđan Pavlović @ 21.06.2010. 22:50 ] @
@DaliborP - Nekoliko godina sam vrlo cesto putovao
medjunarodnim vozom iz/do BG, i vrlo cesto pricao sa raznim strancima,
u 99% slucajeva su se osecali prilicno prijatno kod nas, kako kazu i dobro se
provodili ako je rec o nekom vidu turizma / putovanja radi zabave.

A i ja sam dugo bio u BG i generlano ljudi jesu onakvi kakve sam ih opisao.

Naravno uvek ima izuzetaka, to je sasvim normalno.

E sad kako i zasto ti nesto primecujes ili ne - to stvarno ne bih mogao da znam :)
[ Atos @ 22.06.2010. 07:22 ] @
Mozda bi zelela da cuje sta Mejsi Grej misli o Beogradu :)
Mejsi Grej : Beograd je rasisticki grad zaostao u vremenu
lol
[ Isak666 @ 22.06.2010. 09:04 ] @
@IUOP_1
@losmipfc
@guslac

hvala za linkove i na trudu, sad cu pogledati sta tu ima ;)

Inace, ne bih podcenjivao ni precenjivao ljude koji dolaze u Srbiju, jer kontaju oni gde dolaze pa ne ocekuju ni carske dvorove i parkove, ni renesansnu arhitekturu, niti Bodenska jezera.

Ima ona svoje druge kvalitete.
[ igorsa @ 28.06.2010. 04:12 ] @
Evo nekoliko preporuka od mene. Nadam se da post nece biti shvacen kao reklamiranje, jer su zaista preporuke proistekle iz licnog iskustva pri ugoscavanju stranaca.

Taksi

Na poziv ostvarujes popust od 20-30% (zavisno od kompanije)
- Gold - 0119806 - 30%
- Maxis - 0119804 - 30%
Dalje imas 0119807, 9808 itd...

Gurmanska klopa

Dajem samo nekoliko, po meni najzanimljivijih i proverenih predloga za strance.

- Skadarlija, no1 za strance. Svaki ce biti odusevljen ambijentom i verujem domacom kuhinjom. Ako budete imali srece sa vremenom, prosetajte Skadarskom pa sedite na mesto koje vam se ucini najprijatnije, uglavnom, neces pogresiti, za sta god da se odlucis. Neka mesta za koja mogu da potvrdim su Sesir moj, Ima dana, Zlatni bokal, Dva jelena.

- Little bay - Dositejeva ulica. Odlicna klopa, pogotovo odlicne cene. Zakazivanje unapred je pozeljno obzirom da je skoro uvek puno, a takodje preporuka je i balkon koji sigurno moras da rezervises nekoliko dana unapred. Imaju sajt (za koji necu ostavljati link) pa pogledaj meni i telefon za rezervacije.

- Srpska kafana, obavezno mesto za posetiti. Nalazi se u Svetogorskoj, odmah do Ateljea. Restoran poznat po ugoscavanju srpskih glumaca.

- Restoran Reka, odlicno mesto za zabavu, 100% puna do daske, zakazivanje neretko i mesec dana unapred, ali zagarantovan provod i odlicna klopa.

- Balkan Ekspres u Despota Djurdja u Zemunu - Obavezno posetiti. Predovan pogled na Dunav sa visine, separei u pravoj restauriranoj lokomotivi, prijatna terasa i odlicna klopa.

Tu su dalje Restorani Dacho, Frida, Tabor, Dorian Gray i mnogi, mnogi drugi. Za vise informacija, evo koristan link: http://www.011info.com/view_fi...id=84&oid=70&pagenum=1

Brza klopa

- Sis cevap na NBG - simbol beograske brze hrane! Dugacak red u svakom momentu u bilo koje doba dana! Odlicno meso i veoma niske cene, narocito za strance. U krugu od 200m, nacicete jos bar 5 slicnih restorana koji rade 24/7.

- Pizza trg u centru na Trgu Republike

- Luda kuca, sa leve strane Pizza trg-a. Odlicna kineska hrana, ako ste ljubitelji.

Izlazak

Beogradski Splavovi™: Ono sto Beograd sigurno i nebrojano puta provereno izdvaja od drugih svetskih metropola jesu Beogradski Splavovi™. Koliko god neki imali gadjenje prema istima, svaki stranac ce biti odusevljen cinjenicom da izlazi na reku a potom kolicinom pozitivne energije koja je uvek prisutna. Zavisno od vasih zelja, mozete se odluciti za bilo koji vid zabave, fensi ili alternativnije mesto, svega ima. Cene takodje poprilicno variraju, i ne mozete svugde uci u istoj odeci. Uglavnom, zavisi od toga sta zelite/slusate, mozete naci nesto za sebe.

Ada: Slicno splavovima, ali su klubovi i kafici izvan vode, tj na obali. Preko dana mozete doci na kupanje, wake boarding, avantura park, voznju rolera, bicikla, sesti na pice ili pojesti nesto a uvece pocinje nocna smena kupaca koji se vracaju na nocni izlazak. Takodje ima par restorana sa dobrom klopom.

Ako ti je drugarica u nekom alternativnijem fazonu, tu su klubovi Akademija, KST, Ana 4 pistolja, Apartman, Blow up, Brod, Plastic itd...

Mozete prosetati ulicom Strahinjica Bana ako volite taj fazon, popularnijeg naziva Silikonska dolina, gde takodje mozete naci mnogo odlicnih mesta za izlazak i klopu.

Uglavnom, opet iz mog licnog iskustva, stranicma se u vecini slucajeva nisu svidjala mesta sa narodnjacima i bahanalijama tog tipa.

Za videti u Beogradu

- Kalemegdan - prijatno mesto za provesti slobodan dan po lepom vremenu. Obavezno overite "Kalemegdansku Terasu", kafic iznad zooloskog vrta. Veoma prijatno mesto, malo zaudara na medvede i vukove ali mu to daje poseban shmek ;)

- Zemunski kej, Zemun, Gardos...

- Hram Svetog Save, Crkva Svetog Marka

- Opet Skadarlija, ako necete rucati, bar prosetajte Skadarskom ulicom. Najbolji tajming negde od 8-10pm kada je prepuno ljudi.

- Opet Ada - prepuna dnevnog letnjeg sadrzaja, popularno je zovu i beogradsko more. Ne moras se kupati, setnja i pice ce vam svakako prijati.

Za videti izvan Beograda

- Exit festival: Ako ti drugarica ostaje do posle 11. jula mozete otici na Exit. Cena karte je trenutno 11000din za sve dane ili oko 4-5000din za jedan dan, zavisno od dana. Mozete i iznajmiti kamp mesto, ako je jos uvek ostalo nesto.

- Salashi - mesta koja ce svakom zapadnjaku ostati u secanju su nasi jedinstveni salasi. Imas ih gomilu oko Novog Sada. Ja sam bio na 137 i 84 i u kolibi "Na kraj sveta" kod Kovina. Priroda je odlicna, sve je autenticno, mozes i prespavati tamo. Klopa tradicionalna, domace vino vrhusnko, cene malo jace za prosek ali iskustvo za stranca je neprocenjivo.

Ima jos mnogo mesta po Srbiji za videti, ali da ne davim sada sa tim, to mozes i da izgooglas.

Pitao si za net. U vecini hotela imas besplatan Internet ili se placa neka razumna cifra. Za hostele i neke bas jeftine hotele ne mogu da ti garantujem. Ako ti drugarica ima lap, signal moze nahvatati u vecini kafica i restorana po centru i sire, samo pitajte pre nego sto sednete.

Ako te jos nesto interesuje, pitaj.