|
[ bigvlada @ 20.06.2010. 09:58 ] @
| Zero-Energy Bio Refrigerator Cools Your Food With Future Gel
by Brit Liggett, 06/15/10
In a valiant effort to rethink the ubiquitous refrigerator — which has seen few design changes since the invention of freon refrigerators in the 1930’s — Russian designer Yuriy Dmitriev has unveiled a fresh-looking, gel-filled appliance of the future. His Bio Robot Refrigerator utilizes a special gel-like substance that suspends and cools food once inserted. Dmitriev’s design is one of 25 finalists in the Electrolux Design Lab competition, which challenged entrants with the task of redesigning modern appliances for the future.
The Bio Robot Refrigerator mounts on a wall — Dmitriev points out it can be mounted horizontally, vertically or even on the ceiling. The fridge does not have a motor or other traditional technology like most refrigerators, — the gel does all the work — so, 90% of the appliance is actual usable space. To use the fridge you basically shove food into it’s biopolymer gel — which has no odor and is not sticky — and it is suspended and cooled until you need it again.
Dmitriev notes that the cooling agents are the “bio robots” inherent in the gel that use luminescence — light generated in cold temperatures — to preserve food. Although this sounds super techy and fun, Dmitriev doesn’t really explain how it’s going to work, so we’re a little skeptical of the Bio Robot Refrigerator becoming a reality someday. Viability aside, the fridge is definitely a huge step forward in terms of rethinking the design of one of our most-used appliances. Probably the best thing about this concept machine is that it uses zero energy for cooling — it just needs energy for it’s little control pad. Compared to the typical modern fridge, which uses about 8% of a household’s energy, this nifty-looking gadget of the future could cut our energy use significantly.
Izvor:Inhabitat
http://inhabitat.com/2010/06/1...d-with-future-gel/#more-127238 |
[ Isak666 @ 20.06.2010. 10:03 ] @
Ovo bi bilo interesantno :))
[ maksvel @ 20.06.2010. 10:10 ] @
Zeznuto ako hoćeš da ohladiš žele
[ Isak666 @ 20.06.2010. 10:43 ] @
U sustini bi sve moralo da se upakuje u nesto - ako imas neku npr pavlaku, morala bi imati neki cvrsci poklopac nego sad.
Ali to je vec sve tako, vise manje.
[ Flash411 @ 20.06.2010. 11:04 ] @
Ne znam baš koliko ovo može biti higijenski,a pogotovo praktično.
U tekstu piše da taj gel nije ljepljiv,što je i dobro i loše. Dobro jer
neće ostajati na jelu,a loše jer nemam ideje kako bi išta trebao
zadržati. Mada djeluje zgodno,ne znam koliko je dobar za čuvanje
jela i sl. Jedino za što bi mogao bit dobar jest za neku fensi kuhinju,
ili za ponabijati pivo u gel,pa nek se hladi.
[ Shadowed @ 20.06.2010. 11:39 ] @
Kako taj gel ne iscuri?
[ Horvat @ 20.06.2010. 11:46 ] @
kako se taj gel hladi,kako zadrzava sadrzaj... i jos milion pitanja
licno mi se ne svidaj ni dizajn, ni to sto je otvoren
[ maksvel @ 20.06.2010. 11:56 ] @
Mnogo bre pitate
Ni sam autor nije rekao puno:
Citat: Although this sounds super techy and fun, Dmitriev doesn’t really explain how it’s going to work, so we’re a little skeptical of the Bio Robot Refrigerator becoming a reality someday.
Biće da sve "rade" ti neki solarni-bio-roboti
[ a1200 @ 20.06.2010. 12:04 ] @
Sta reci, top-down aproach, cesto vidjen u arhitekturi :).
Ono lik naskraba nesto... a kako ce to da stoji, radi i funkcionishe, a da pritom ne prkosi elementarnim zakonima fizike... e pa to "oni nize" treba da "razrade" :).
Bitna je ideja :)
[ peromalosutra @ 20.06.2010. 12:16 ] @
Citat: Probably the best thing about this concept machine is that it uses zero energy for cooling — it just needs energy for it’s little control pad.
Ovo zvuci kao neki perpetum mobile. Mislim drugi zakon termodinamike jasno tvrdi da se toplota prenosi sa toplijeg tijela na manje toplo, bez koristenja neke dodatne energije sa strane ne vidim kako bi ovo moglo da radi.
Osim mozda na sibiru. :D
Cemu to sluzi, a uz to jos i ne radi. :)
[ mmix @ 20.06.2010. 13:08 ] @
E da mi je mozak jednog ovakvog dizajnera na par dana da odmorim. Zakoni termodinamike, kome to treba...
[ Isak666 @ 20.06.2010. 13:36 ] @
Pa funkcionisace isto kao i auto na povrce - Somehow :))
[ StORM48 @ 20.06.2010. 14:03 ] @
Joj brate... mislim da sam x puta pomislio upravo ovo:
Citat: a1200: Sta reci, top-down aproach, cesto vidjen u arhitekturi .
Ono lik naskraba nesto... a kako ce to da stoji, radi i funkcionishe, a da pritom ne prkosi elementarnim zakonima fizike... e pa to "oni nize" treba da "razrade" .
Decenijama nas zasipaju besmislenim "idejama" koje su totalno nerazrađeni koncept i više su dobra podloga za neki SF film, nego što su utemeljene u realnosti.
Što reče a1200, realizacija kreće od dizajna. Napravimo jedan mnogo zayebani future-like dizajn, jer - naravno - mora prvo svima da se svidi i da sebe zamisle u kući koja je fensi, u tom stilu, je l' te, a onda ćemo već nekako da smislimo da to uopšte može da radi. I - efekat je postignut - pominjaće vas po novinama i nekim kvazi-naučnim biltenima neko vreme, vrteće se "fotke" nepostojećih naprava, pri čemu će i neki drugi "dizajner" da zamisli sebe kao "naučnika" i krenuti da izvodi besne gliste na sličan način.
Ovo me jako podseća na talas neiživljenih arhitekata, koji imaju neopisivu želju da se iskažu nekim nebuloznim dizajnom, pa dizajniraju komad nameštaja (što najpre i nije njihov posao, al' ajde - prepisaše ga sebi u amanet) čija je svrha jedino izazivanje "wow" efekta, dok o funkcionalnom i smislenom nema govora. Kod nas je danas poplava takvih "talenata", od kojih dobijem unutrašnje krvarenje.
Kakva gomila modernih klovnova.
Pozdrav
[ Ivan Dimkovic @ 20.06.2010. 14:04 ] @
Dizajner + marketing menadzer koji zeli "poseban" proizvod = toksicna kombinacija, iliti "epic fail" u nastajanju :-)))
Za pocetak - ljigave stvari zelene boje su asocijacija na neku slinu, a vecina ljudi ne voli da gura ruke u enormnu slinu za pocetak... a onda imamo i problem sa zakonima termodinamike i ostale sitnice :)
[ Shadowed @ 20.06.2010. 14:06 ] @
Stvari postaju jasnije kad se pogleda logo tog sajta. "Design will save the world". I just hope they'll let it non-saved...
Upravo ovo sto je StORM48 napisao.
[ jablan @ 20.06.2010. 14:17 ] @
A šta radiš kad se uprlja? Nosiš na servis da ti zamene gel? ;)
[ Ivan Dimkovic @ 20.06.2010. 14:24 ] @
Upravo - kad se zaprlja onda kupujes novo punjenje CoolSline(TM) koja ce verovatno kostati vise od frizidera - san svakog MBA droida :-)
[ Horvat @ 20.06.2010. 14:28 ] @
ne mora se ni zaprljati,dosta da povuce mirise od hrane i pica iz "frizidera"
[ mmix @ 20.06.2010. 14:39 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Upravo - kad se zaprlja onda kupujes novo punjenje CoolSline(TM) koja ce verovatno kostati vise od frizidera - san svakog MBA droida
Hej, ja sam MBA lol
Ma najgore je sto moras da ih tolerises ma sta mislio, ako se usudis da im u lice kazes koliki su pacenici i idioti odmah si anatemisan jer zaboga "vaznije je biti fin nego u pravu", negativan si, ne zelis svetlu buducnost, nemas viziju, zaostao si i vezan lancima starih tehnologija, i zapravo njega napadas ne zato sto je on idiot vec zato sto si ti nesposoban kao inzenjer kad ne umes da u praksi napravis zelatinozni frizider koji trosi 0W (tj izvinjavam se koji vat za komandnu tablu), a uz to je ON uradio najveci deo posla. Idioti su se previse osilili, sad i jedni drugima dele nagrade za izlucevine, a mi moramo da trpimo ovakve gluposti. Smile or die.
[ Hadžihalef @ 20.06.2010. 15:22 ] @
Citat: peromalosutra: Ovo zvuci kao neki perpetum mobile. Mislim drugi zakon termodinamike jasno tvrdi da se toplota prenosi sa toplijeg tijela na manje toplo, bez koristenja neke dodatne energije sa strane ne vidim kako bi ovo moglo da radi.
Osim mozda na sibiru. :D
Cemu to sluzi, a uz to jos i ne radi. :)
Zakonima termodinamike prkosi i ovo:
Citat: ČINJENICA 2: LED SE BRŽE DOBIJA OD VRUĆE VODE
Koja će se voda brže zalediti – topla ili hladna? Ako razmišljamo logički, naravno da će se pre zalediti hladna. Jer vruća voda najpre treba da se ohladi, a potom zaledi, dok hladnoj ne treba hlađenje. Međutim, ogledi pokazuju da se upravo vruća voda pre ledi od hladne. Preciznog odgovora na pitanje zašto je to tako, za sada nema. Moguće je da je stvar u razlici u ponovnom hlađenju, isparavanju, formiranju leda, konvekciji, ili je razlog u uticaju razređenih gasova na toplu i hladnu vodu.
http://www.standard.rs/vesti/3...koje-sigurno-niste-znali-.html
pa ipak eksperimenti kažu da je to tako, lično nisam pokušavao, ali vi mlađi izvol'te...
[ mmix @ 20.06.2010. 16:06 ] @
Hmm, uredjaj od 100000BTU/h ce sigutno brze zalediti litar vruce vodu nego sto ce uredjaj od 5000BTU/h zarznuti haldnu vodu misterija resena
[ Mikky @ 20.06.2010. 16:19 ] @
To se zove Mpemba effect http://en.wikipedia.org/wiki/Mpemba_effect
i desava se samo pod odredjenim uslovima. Naravno da ce litar vode na 1c uvek pre da se zaledi nego litar vode 99c ako je mehanizam hladjenja isti.
[ MilanTarot @ 20.06.2010. 21:09 ] @
odavno postoje krigle oblozene gelom u koje samo sipas pivo i posle minut je hladno kao iz frizidera. zato, ovo mi ne deluje uopste zaprepascujuce kao vama.
drugo, nema tu sta da iscuri, nije to gel za kosu. vise je kao silikonski lepak pre nego sto se u potpunosti stvrdne. dakle, sam sebe drzi za podlogu.
trece, ako se hrana adekvatno zapakuje (u raznorazne folije, kutije itd) nema nikakvog prljanja.
cetvrto, ovaj koncept se moze primeniti na milion nacina dizajna te ne mora ni da bude otvoren, ni zelene boje itd
[ mmix @ 20.06.2010. 21:17 ] @
omg.
cool, ocu i ja takvu kriglu, ona kao najbolji primerak perpetuum mobile uredjaja moze da hladi piva zauvek. Al moras brzo da ga popijes da ne smrzne ;) Sta zna gel kad je dovoljno hladno (mozda ima i providni termostat od gela)
[ stil @ 20.06.2010. 21:24 ] @
Ma to sa kriglom je samo za jednokratnu upotrebu. Aktiviraš mehanizam i piće se ohladi. Tako ohlađeno može da drži oko sat vremena i to je to.
http://www.gizmag.com/go/3136/picture/5928/
[ MilanTarot @ 20.06.2010. 21:24 ] @
ne mlati mmix.
hladi tecnost do odrecene temperature, pa ti drzi i 3 sati umesto 1 minuta bice ista temperatura.
naravno, amortizacija je prisutna.
stil, ne govorimo o istoj napravi. krigla o kojoj ja od debljeg stakla unutar kog se nalazi gel, verovatno isti kao i ovaj za frizider samo je providan.
[ Ivan Dimkovic @ 20.06.2010. 21:31 ] @
Ma te samo-hladece 'zerve imaju svoj smisao - znaci, poneses negde pice i zelis da bude hladno.
Skroz validan use-case koji ne moze da ti zadovolji obican frizider, a takodje i konzerva koja se sama hladi je manja i laksa za prenosenje od nekog portabl frizidera.
A ljigavi kucni frizider je apsolutna besmislica, jer ne donosi ama bas nista u odnosu na "obican" frizider, a sto je vredno.
Jedina prednost je sto je "tanji" tj. ima manju dubinu - a i ta prednost zapravo i nije prednost jer ljudima obicno uvek treba i vise prostora, a dubina "obicnog" frizidera je ponajvise zbog sopstvenog korisnog prostora za skladistenje namirnica.
Sve ostalo su mane.
Apsolutno besmislen koncept.
[ 3way @ 20.06.2010. 21:33 ] @
Osim sto zanimljivo izgleda nema nikakvu primenu, osim na nekom sajmu zanimljivih stvari...
Drugim recima, jes boli me ku)ac da pakujem kiselo mleko ili lubenicu do pola u neke celofane...
Ili seckani kulen...
Ili uopste da se borim sa dzinovskom slinom da dobijem pivo...
[ MilanTarot @ 20.06.2010. 21:35 ] @
Da li zaista mislis da uredjaj koji ima gotovo potpunu iskoriscenost prostora, i koji radi bez stvaranja buke i bez koriscenja struje besmislica (0rsd racun za struju, 0rds racun za popravke)???
3way, sve to sto si naveo, kao uostalom i svu nacetu hranu inace treba zapakivati kako bi se precilo sirenje mirisa, oksidiranje, i talozenje bakterija koje frizideri ne ubijaju i cesto zbog loseg skladistenja hrane umeju i da razmnozavaju.
[ Srđan Pavlović @ 20.06.2010. 21:37 ] @
Ja bih ono sto ima u Enterprajzu, samo kazem:
"Kompjuteru - sintetizuj jedan pasulj sa dimljenom kolenicom",
i eto ga za 5 sec, k'o lova iz bankomata.
[ mmix @ 20.06.2010. 21:40 ] @
@aman milane, slabo ti ide prepoznavanje cinizma. Poredis kriglu za jednokratnu upotrebu sa firizderom? Samo zato sto ima gel? I gel za kosu je gel pa ne hladi. Ne moze taj gel da upija toplotu iz objekata u sebi (a i okruzenja) a da ostane na bilo kojoj fiksnoj temperaturi, sta sa gelom kad se ugreje? Stavis u pravi frizider d ase ohladi?
Ne mogu da verujem da pricae o primenljivosti ove gluposti, da bi pricao o tome sta donosi u odnosu na klasican frizider on mora bar da radi isto sto i frizider, a ne radi ni blizu niti ce ikada. I automobil ima jednu prednost u odnosu na frizider, moze da se vozi. Cek, cek, ...
Citat: "Kompjuteru - sintetizuj jedan pasulj sa dimljenom kolenicom",
Pre ce ovo da zazivi od gooey frizidera koji ne trosi struju
[ Ivan Dimkovic @ 20.06.2010. 21:40 ] @
Kakva crna potpuna iskoriscenost prostora?
Da bi potpuno iskoristio prostor moras imati ambalazu pravilnog oblika i cimati se sa slaganjem i pakovanjem. Dakle, morao bi da gubis vreme na svakom ubacivanju hrane... vreme koje ljudi obicno zele da trose na nesto drugo u zivotu.
Sto se buke tice - i to je vecini ljudi nebitno, jer ljudima frzider obicno stoji u kuhinji, a ne u dnevnoj ili spavacoj sobi. Da ne pricamo o tome da su moderni frizideri i ovako i onako prilicno tihi...
Jos jedna mana je sto sa takvim plitkim profilom zapravo mozes staviti mnogo manje stvari zbog male zapremine - a svako ko nije samac i ne jede samo smrznute pice trazi vise prostora nego sto bi neki "plitki" ljigavi frizider normalnih gabarita mogao da pruzi.
A na kraju je tu i celo cimanje oko utapanja stvari u "slinu"... mislim cemu to? Imas savrsen obican frizider u kome imas GENIJALAN izum - PREGRADE!!!
Ono...
Ako je nesto egzemplar besmislenog proizvoda, a to je ovo.
[ MilanTarot @ 20.06.2010. 21:46 ] @
koliko puta treba da napisem da krigla o kojoj ja govorim, i koju sam ja koristio, nije za jednokratnu upotrenu da da to vama udje u glavu? ili ne zelite da vam udje u glavu?
prvenstvena predsnost ovog frizidera je to sto on NE trosi energiju. sto ce i te kako jednog dana biti prednost, pa mozda cak i uslov.
i verujem da nije nikakav problem napraviti ovakav frizider i u znatno vecim dimenzijama.
[ 3way @ 20.06.2010. 21:47 ] @
Citat: MilanTarot:
3way, sve to sto si naveo, kao uostalom i svu nacetu hranu inace treba zapakivati kako bi se precilo sirenje mirisa, oksidiranje, i talozenje bakterija koje frizideri ne ubijaju i cesto zbog loseg skladistenja hrane umeju i da razmnozavaju.
Pa necu da cuvam lubenicu u frizideru 2 nedelje, nego od rucka do predvece...
A onda recimo, napravis salatu, pa oces da je cuvas i umotas je u foliju...i onda dok je guras ili vadis iz sline ta folija se raspadne i dobijes slinu sa sopskom salatom...
[ 3way @ 20.06.2010. 21:48 ] @
prvenstvena predsnost ovog frizidera je to sto on NE trosi energiju. sto ce i te kako jednog dana biti prednost, pa mozda cak i uslov.
Cekaj bre, kako onda hladi?
[ Srđan Pavlović @ 20.06.2010. 21:48 ] @
Citat: prvenstvena predsnost ovog frizidera je to sto on NE trosi energiju
Perpetuum mobile frizider, cool :)
[ MilanTarot @ 20.06.2010. 21:53 ] @
To sto ovaj frizider ne trosi el.energiju NE znaci da je perpetuum mobile. Kao sto sam vec napomenuo, amortizacija je prisutna.
[ 3way @ 20.06.2010. 21:55 ] @
Pa kako hladi onda?
NESTO mora da trosi...
[ Ivan Dimkovic @ 20.06.2010. 21:56 ] @
Trosi on energiju - bilo da je ta energija tvoja elektricna energija iz utikaca u stanu ili el. energija utrosena u stvaranju hemikalije tokom proizvodnog procesa, i neko tu energiju na kraju mora da plati - a to je obicno kupac.
Sve i da je moguce imati takvu supstancu koja bi mogla da hladi namirnice jednog domacinstva neko duze vreme uz pomoc hemijskog procesa. Znas ono, obican frizider radi godinama da zaboravis na njega kada ga ukljucis u 220V - sve sto bi moralo da se menja na period kraci od par godina je u zaostatku automatski po lakoci koriscenja.
I sta onda kada se hemikalija "istrosi" tj. izgubi svoja svojstva - moras da frizider punis novom slinom i da se cimas sa tim?
Kao sto rekoh... be-smi-sli-ca.
Uredjaj ne resava nista, a dodaje svoje komplikacije. A to ko veruje da ce da ustedi na procesu hladjenja magicnom zelenom slinom...
[ ventura @ 20.06.2010. 21:57 ] @
Hmm... Očigledno ti je promakla činjenica da je dotični dizajner dizajnirao sve osim jedne 'sitnice' - tog gela koji hladi a ne troši struju...
Gledajući ovaj izum, ja sam došao na još jednu genijalniju ideju. Kako će u svetu biti sve veći problem sa naftom, ja sam upravo izmislio automobil koji ide na vodu.
Kako radi?
Veoma jednostavno:
Sipaš pun rezervoar vode, ubaciš tabletu, i voziš. Da li treba da napominjem da auto troši 3x manje vode nego benzina, i da pri tome ima 2x bolje performanse. Da, da, to je dodatni plus mog izuma.
...a vezano za te tablete koje ubacuješ u rezervoar... Ma to je nebitna sitnica, to će već neko izmisliti, neću ja valjda da se zamaram sa tim...
[ mmix @ 20.06.2010. 21:58 ] @
Ovo ce biti interesantno. Gde su Miroslav Strebek i Spreco? Koliko jos poruka do UMZa
[ 3way @ 20.06.2010. 21:59 ] @
Meni nedostaje Kosuth da obogati temu nekim alhemicarskim postom.
[ Srđan Pavlović @ 20.06.2010. 22:00 ] @
Sad mogu da se ukljuce alhemicari, slobodno :)
[ Isak666 @ 20.06.2010. 22:03 ] @
Krijete zeleni gel od ociju naroda!
Iluminati jedni.
[ mmix @ 20.06.2010. 22:03 ] @
Mada, sad ozbiljno, ako se ikad i izume perpetuum mobile to ce biti zato sto je nekom trebalo hladno pivo tamo gde struje nema
Mozda bi i ona tema sa autom na fotosintezu rotkvice isto trebala da ide u UMZ
[ MilanTarot @ 20.06.2010. 22:09 ] @
vec sam napomenuo da taj gel vec postoji i da sam se susreo sa njim, tako da na ovo venturino lupetanje se necu osvrtati.
ivane, u nedostatku argumenata pocinjes da izvrces teze. naravno da je potrebno utrositi energiju da bi se frizider napravio, kao sto je potrebno utrositi i da bi se klasican frizider napravio. samo sto ovaj frizider, koji vi iz nekog samo vama poznatog razloga zovete ljigavim iako je naglaseno da nije ljigav, ne trosi energiju za hladjenje za razliku od klasicnog. sto stoji u uvodnom postu, i sto sam vec napisao, ali ti iz ne znam kog razloga izvrces.
sledece, i kod klasicnih frizidera je potrebna zamena freona posle izvesnog vremena. isto tako, potrebna je i zamena ostalih delova usled amortizacije ili kvarova. a kvarova kod ovog frizidera nema.
i opet kao papagaj ponavljas "zelena slina" iako sam vec napomenuo da je gel sa kojim sam se ja susreo bio providan, zasto?
[ 3way @ 20.06.2010. 22:12 ] @
Citat: ...Dmitriev doesn’t really explain how it’s going to work...
Predlazem ti da patentiras izum koji hladi uz pomoc nicega, ako ti je vec poznat gel koji ladi pivo koristeci neku orgonsku energiju...
A onako zelen i izgleda kao slina, sto jes jes...mogli su lepo da stave plavu boju...
[ Ivan Dimkovic @ 20.06.2010. 22:14 ] @
@MilanTarot - kakvu god energiju da trosi tvoj gel, ona se placa.
A takodje, cisto sumnjam da danas postoji hemijska supstanca koja bi mogla bilo koje prihvatljivo dugo vreme da izmenjuje znacajnu kolicinu toplote. Jedno je konzerva koju treba da rashladis samo pre konzumacije a drugo je frizider koji mora da radi 24/7 i drzi sadrzaj hladnim. Razlika u neophonoj energiji je... enormna.
Da takva supstanca postoji, odavno bi bila u upotrebama koje nemaju blage veze sa kucnim friziderom. Ali, eto, iz nekih neobjasnjivih razloga za bilo kakvo ozbiljno rashladjivanje prostorija ili opreme smo i dalje prikucani na klasicne metode :-)
Citat:
a kvarova kod ovog frizidera nema.
Taj frizider jednostavno ne postoji, kao ni gel koji bi imao takve osobine (da moze 24/7 da drzi sadrzaj hladnim).
Prema tome, poredjenje je u domenu SBBKBB.
[ Odin D. @ 20.06.2010. 22:19 ] @
Cudna mi cuda - ima takvih frizidera koji rade na "nista" kod Eskima koliko hoces!
[ MicrosoftCorporation @ 20.06.2010. 22:41 ] @
Što kod Eskima ? Ima i kod mene na terasi, a ima i pregrade - doduše radi samo zimi i to na temp < 8oC ali radim na prevazilaženju tog sitnog problema. I da moj ne troši struju uopšte - čak ni za displej.
[ Odin D. @ 20.06.2010. 22:56 ] @
Pa kazem kod Eskima, zato sto su Eskimi i taj sitni problemcic vec odavno rjesili. Kod njih radi preko citave godine!
[ StORM48 @ 20.06.2010. 22:57 ] @
Citat: MilanTarot: vec sam napomenuo da taj gel vec postoji i da sam se susreo sa njim...
Link, dokaz, bilo šta?
Ako misliš na ovo > http://www.tempratech.com/
...to je čisto sran\e za jednokratnu upotrebu. Takvi koncepti postoje već decenijama i dokazano ne služe ničemu osim povećanom zagađenju.
Zasad mi nije poznato da postoji ijedna materija koja izvodi neki rad, a pritom ne troši ništa (ne računamo proizvodnju i utrošak energije/novca u tom procesu).
Mada, jasno je meni koliko si Ti "ozbiljan".
Pozdrav
[ Odin D. @ 20.06.2010. 23:09 ] @
Citat: StORM48: Zasad mi nije poznato da postoji ijedna materija koja izvodi neki rad, a pritom ne troši ništa
Nije bas tako.
Danasnja nauka se slaze da u prirodi funkcionise princip simetrije, ono plus-minus, materija-antimaterija i tako to.
E pa, posto postoje neke materije koje trose rad, a ne proizvode nista (npr. neki mozgovi), onda sigurno - po principu simetrije - moraju postojati i neke materije koje ne trose nista, a proizvode neki rad. To su tzv. anti-mozgovi.
Njihovo postojanje je vec dokazano (tj. ocigledno samo po sebi), samo treba pronaci tehnicki nacin da se "upregnu" u svrhu proizvodnje tog rada. Zasad je pokazano da je iz njih lako generisati anti-rad, ali problem ga je konvertovati u koristan rad.
No, vjerujem da ce se u buducnosti naci rjesenje i za to.
[ mmix @ 20.06.2010. 23:16 ] @
Materija ne moze da trosi rad, moze samo da ga vrsi. O kakvi mozgovima ti pricas?
[ Marenović Slaviša @ 20.06.2010. 23:22 ] @
Frizider?
Kakva ameba!!!!!!!! Grozno. Pomislio bi covek da ce ga progutati.
Citat: Odin D.: Pa kazem kod Eskima, zato sto su Eskimi i taj sitni problemcic vec odavno rjesili. Kod njih radi preko citave godine!
Izvini, ali frizider kod eskima ima suprotnu ulogu. Cuva im hranu da se ne zaledi. Onako u frizideru ostaje na podnosljivoj temperaturi, taman kako treba.
Van frizidera, zaledi i... muci se ti posle da odmrznes.
Znam, zvuci neverovatno. Verovatno ne bih ni znao da nije bilo onog naseg svetskog putnika / lovca / ribolovca...
Kako god se zvao...
[ Odin D. @ 20.06.2010. 23:24 ] @
Isti djavo... Eto mozemo reci kako Eskimi imaju zamrzivac koji ne trosi nista.
[ 3way @ 20.06.2010. 23:26 ] @
Ne samo da ne trosi nista, nego i daje dodatnu toplotu.
[ Shadowed @ 21.06.2010. 02:52 ] @
Ne uspevam da vidim na slici, ali sam uveren da je negde na tom frizideru Apple znak...
[ mmix @ 21.06.2010. 07:23 ] @
Da, da, i imace opnu na povrsini gela koja ne pusta bilo sta u frizider. Tako da ces u njemu moci da hladis sam iApple, iWatermelon, iSunku ;) Domaci cevapi nisu podrzani :)
[ StORM48 @ 21.06.2010. 09:30 ] @
Citat: Shadowed: Ne uspevam da vidim na slici, ali sam uveren da je negde na tom frizideru Apple znak...
Da, da... liči, moram priznati...
Moto je i ovima očigledno bio "Dizajn ispred funkcionalnosti i kvaliteta".
Pozdrav
[ Horvat @ 21.06.2010. 10:24 ] @
ta krigla je verovatno s raznim solima,samo nisam vidjao koje hlade,nego koje griju (danas postoje i "paketici" tih soli,koje "dodirnes" i samo se ugriju,a sluze kada bebe imaju grceve u stomaku, za ponovnu upotrebu dovoljno je staviti taj paketic u vodu i prokuvati to)
ali to nikako ne moze biti primenjivo u ljigavom frizu,jer to ne traje 24/7 jedno 20 godina,nego traje par sati, a nakon toga je potrebno "resetovanje" (i to zavisi da li moze uopste), tako da "gel frizider" pada u vodu (do daljnjeg,ko zna,mozda i uzgoje neke bakterije koje ce kakiti gel koji ce hladiti xy godina, malo genetskim friziranjem ;) )
[ bigvlada @ 23.06.2010. 08:35 ] @
Inhabitat se uglavnom bavi dizajnom eksterijera i enterijera sa naglaskom na energetsku efikasnost a ne dizajn, ali omakne im se i ovakav biser. Bilo je ranije i luđih ideja, poput zgrade od leda koja bi bila parkirana u marini Dubaija.
Ovo čak i da je tehnički izvodljivo nije praktično iz više razloga koji su već pomenuti u komentarima ali glavni je to da ljudi neće hteti da se rvu sa zelenim želeom da bi izvukli pivo iz friza.
Možda bi jedino bilo interesantno deci kao neki kovčeg za čuvanje igračaka.
[ a1200 @ 23.06.2010. 12:43 ] @
Citat: Možda bi jedino bilo interesantno deci kao neki kovčeg za čuvanje igračaka.
A tek mafijasima :)
Zamisli mozes da okacis telo svog protivnika na zid, i da ga gledas, vecno ocuvanog i zaledjenog :)
Nesto kao u Star Wars-u kad slede Han Solo-a :)
[ mmix @ 23.06.2010. 12:54 ] @
Da, da, moze da drzi kozu zrtve svezom i hidriranom kao prvog dana kad je ubaceno
[ Buffalo Bil @ 11.08.2010. 12:58 ] @
Na ovome moze dobro da se zaradi ako ako bi se koristilo protiv preuranjene ejakulacije, kad stigne do kriticne tacke gurnes i ohladis, a nema ni vrata da prignjece jaja
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|