[ Same @ 20.01.2004. 00:18 ] @
Imam drzavljansvo Srbije,licnu kartu,pasos itd.,ali nisam regrutovan niti me imam u vojnim knjigama.Zanima me da li mogu imati neke posledice ako se ne prijavim do 27 god.(sad imam 25) osim sto necu moci izvaditi pasos.
[ flylord @ 20.01.2004. 00:39 ] @
Idi u vojni odsek pa ih pitaj :)
[ Mihailo @ 20.01.2004. 00:52 ] @
1) Možeš da izvadiš pasoš i bez potvrde vojnog odseka
2) Cenim da ćeš veće posledice imati ako se prijaviš :)
[ MilošV @ 20.01.2004. 06:49 ] @
*m ti problem. Kao da si napisao: "Imam problem sto dva fotomodela-bliznakinje nece da izadju iz mog kreveta..."
[envy]A da ti ipak podjes u Vojni Odsjek da se raspitas?[/envy]
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2004. 08:32 ] @
Ja tako isto nisam bio zaveden u knjige, niti su me zvali - ali u doba kad sam vadio passport je trebala potvrda :) I tako - ja zavrsim svu papirologiju za MUP i pitaju me "a, potvrda vojnog odseka?" ... itd... i tako se ja regrutovah :)

Kao sto ljudi rekose - danas se pasos ne vadi na osnovu potvrde VJ, tako da ti to nije uskraceno.

Problem je ako (i samo ako) neko provali posle 27-me, jer je tvoja zakonska obaveza da se regrutujes - sve i da te ne zovu :) U tom slucaju mogu da te kazne (ili da ti panduracija dolazi na vrata), mada uvek ostaje varijanta "blentave face" - tj. da nemas pojma o cemu se radi.

[ superbaka @ 20.01.2004. 12:56 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
mada uvek ostaje varijanta "blentave face" - tj. da nemas pojma o cemu se radi.

nepoznavanje zakonskih propisa ne oslobadja od krivice!
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2004. 13:27 ] @
Stoji, ali ako se pravis blentav umesto pametan "a, sto vi mene niste zvali" mozes daleko bolje da prodjes - odnos prema ljudima u uniformama je manje-vise isti u celom svetu :)))

Ne znam kako gde - ali ta ideja da ti moras da znas da moras da se regrutujes je tesko ustavno odrziva (uopste ne moras da znas - sta ako zivis na nekom brdu?) - za svaku zakonsku obavezu je drzava >duzna< da te pismeno obavesti - tj. da bi platio nesto, ti moras da dobijes racun pre toga, i sl..

Mislim da u ovom konkretnom slucaju nece nista da se desi (a takvih slucajeva ima mali milion, i ja sam bio medju njima dok nisam trazio prvi pasos) jedino ako vojska odjednom ne uvede kompjuterski informacioni sistem povezan sa kompjuterskim informacionim sistemom MUP-a... a to ce se verovatno desiti posle nego sto autor ove teme napuni 35 godina :)))

[ NikolaVeber @ 20.01.2004. 13:36 ] @
Mozda se coveku bas ide u vojsku !?
Jeste li razmisljali o tome?

Mada bih se ja na tvom mestu drzao onih bliznakinja!
[ Veljko @ 20.01.2004. 16:03 ] @
Strpi se jos dve godine i posle ne mogu da te zovu ;)
[ spartak @ 20.01.2004. 19:42 ] @
Citat:
Veljko:
Strpi se jos dve godine i posle ne mogu da te zovu ;)

Ja sam ziv primer da ovo sto si rekao nije tacno.
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2004. 19:54 ] @
Mogu da te zovu do 35-te... tj, kad napunis 27 god, a "nisi dostupan vlastima" onda lepo produze tvoj period "regrutnog staza" automatski do 35-te pa do tad mogu da te ganjaju. Posle 35.. ne verujem.

Jedina razlika je sto posle 27-me raspisu MUP poternicu za tobom - pa je na teritoriji SCG svaki pandur obavezan da te uhapsi i izruci nadleznom vojnom organu :)

No da bi raspisali poternicu za tobom, moraju da znaju da treba da raspisu poternicu za tobom, tako da si ti sto se toga tice siguran :)
[ Maniac @ 20.01.2004. 23:03 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
...... jedino ako vojska odjednom ne uvede kompjuterski informacioni sistem povezan sa kompjuterskim informacionim sistemom MUP-a... a to ce se verovatno desiti posle nego sto autor ove teme napuni 35 godina :)))

a koliko ima jos do toga?
[ MilošV @ 21.01.2004. 08:51 ] @
Hmmm... malo, ono kao... imam odredjeno iskustvo sa ovim... vec se jezim & kostrijesim :(
Ovako je (barem) u praksi:
Ako ne "vratis dug otadzbini" (fuj!) do 27-e, fino ti jave (su mi javili :) da te mogu ganjati do 35-e, ali NE raspisuju potjernicu. Ukoliko se ne javis na poziv dva puta, niti doneses opravdanje, ide krivicna prijava u vojni sud. Kad ovi u sudu pokrenu proces, sto i ne rade tako cesto u zadnje vrijeme, dobijes poziv da se pojavis u sudu. Ako se dva puta ne javis ni na taj poziv, salju drotove da te privedu na sudjenje.
A tamo lijepo kazu: "sudite mu posteno pa da ga strijeljamo" :)
Ako je za utjehu, kad ti posalju krivicnu prijavu ne mogu vise da ti salju pozive za sluzenje vojnog roka

Citat:
Moja domovina nije nikad
prema mene gruba bila,
ja sam srecan u zivotu,
ona me je zaduzila

[ Ivan Dimkovic @ 21.01.2004. 09:14 ] @
Citat:

ide krivicna prijava u vojni sud

Vojni sudovi su ukinuti odlukom Skupstine SCG - nadleznost Vojnih Sudova su preuzeli civilni sudovi - sto verovatno znaci - jos sporije procesiranje i manju mogucnost da stvarno i pokenu postupak :)
[ MilošV @ 21.01.2004. 09:31 ] @
E!?
Kad ih ukinuše?
[ -zombie- @ 21.01.2004. 15:05 ] @
jel zna neko nekog ko je bio na tom vojnom sudu. poslednji podatak koji sam ja pokupio je da ceo taj proces može da traje i godinama, a da na kraju ispadne da moraš da platiš dve-trui stotina evra, i da obećaš da nećeš više da bežiš od pozivara..

naravno, sledeći put opet uradiš isto, i opet dospeš na sud, i uz malo sreće, još par godina, i preguraš 35 godina, i posle te baš briga ;)

e sad, meni ovo deluje prilično lako izvlačenje? jel ima neko slične informacija?
[ Ivan Dimkovic @ 21.01.2004. 15:28 ] @
Citat:
tizza:
E!?
Kad ih ukinuše?

Mislim jos pre par godina, zgrada Vojnog Suda je renovirana i to je sada onaj novi specijalni sud gde se sudi optuzenima za ubistvo Zorana Djindjica.

[ momsab @ 21.01.2004. 15:46 ] @
99,9% ti treba potvrda od vojske da bi uzeo pasoš, ako si muško. Ako si sposobna za vojsku, daju ti na najviše 5 godina. A ako nisi, do 10.
[ Ivan Dimkovic @ 21.01.2004. 15:53 ] @
100% ti ne treba - osim ako nadlezni organ u tvom mestu nije obavesten da se potvrda vise ne trazi - ja sam novi pasos dobio u roku od 24h (jer je bilo hitno - stari unisten) pre jedno 7-8 meseci i nije mi trazena potvrda VJ vec su samo pitali da li sam sluzio vojsku ili ne - da bi znali da li da ga izdaju na 5 ili na 10 godina.

Potvrda se trazi ako izjavis da si sluzio vojsku i ako si mladji od 27 godina - jer im je to dokaz potreban da bi dobio putnu ispravu na 10 godina.

Za Novi Beograd:

http://www.novibeograd.org.yu/vodic.asp?var=46&jez=l

Citat:

Putne isprave (lok. 5147)

Zakon o putnim ispravama jugoslovenskih državljana objavljen je u "Službenom listu" SRJ br. 22 od 19. 07 . 1996. godine, a stupio je na snagu 26. 07. 1996. godine.

Za podnošenje zahteva za putne isprave potrebno je:

1. Zahtev za izdavanje putne isprave - obrazac br. 1 - citko popunjen

2. Uverenje o državljanstvu R Srbije ili R Crne Gore ne starije od 6 meseci

3. Dve fotografije velicine 3,5 x 4,5 cm

4. Licna karta

5. Stara putna isprava ukoliko je lice poseduje

6. Uplate - Svrha: obrazac putne isprave

Primalac: NBJ

Žiro racun: 980-303-97 poziv na broj 100

Iznos: 450,00 dinara

Svrha: taksa za izdavanje putne isprave

Primalac: Rep. adm. taksa

Žiro racun: 840-742221843-57 poziv na br. 97/59-013

Iznos: 320,00 din.

U slucaju da lice nije služilo vojni rok (do navršene 27 godine u momentu podnošenja zahtev) putna isprava sa izdaje sa rokom trajanja pet godina (nije potrebno priložiti potvrdu Vojnog odseka),a za lica koja su mlađa od 27 god. a služila su vojni rok potrebno je doneti vojnu knjižicu na uvid kako bi im se izdala putna isprava sa rokom važnosti 10 godina.

Ovoga sam se setio jer se secam kad sam googlao sta sve treba da sam naleteo na NBG online gde je ovo pisalo :)

[ NikolaVeber @ 21.01.2004. 18:01 ] @
Ja sam skoro vadio novi pasos, isto na frku - stari popunjen, treba viza da se "udari". Isto je bio brzo gotov, bez ikakvih potvrda iz vojnog odseka. Dobio sam na 5 godina.
[ spartak @ 21.01.2004. 18:28 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
...- sto verovatno znaci - jos sporije procesiranje i manju mogucnost da stvarno i pokenu postupak :)

Na zalost obrnuto je. Sad te bez mnogo zamlacivanja proslede sudiji za prekrsaje. Evo kako mi rece drug da je na Vozdovcu ulovljen:

1. Posalju ti poziv.
2. Ponove ti poziv.
3. Daju policiji da ti uruci poziv sto je automatski i potera.
4. Posle odredjenog vremena ako se ne pojavis samo proslede slucaj sudiji za prekrsaje (civilnom), gde ako nemas suvislo opravdanje platis ovecu kaznu (tu od par stotina eura) i sve jedno dobijes poziv.

Ja sam licno par puta od patrole morao da uzmem poziv, pa sam po javljanju u vojni odsek isao u vozdovacki sup kod nekog inspektora (napisu ti panduri ime na poledjini) da mi "skinu poteru". Jednom sam se zeznuo misleci da javljanje vojnom odseku automatski skida poteru, kad ono tiru-liru pajkan men u sred noci...
[ Marenović Slaviša @ 21.01.2004. 22:22 ] @
[quote] jedino ako vojska odjednom ne uvede kompjuterski informacioni sistem povezan sa kompjuterskim informacionim sistemom MUP-a... a to ce se verovatno desiti posle nego sto autor ove teme napuni 35 godina :)))

[/quote
Nista se ne sekiraj , na njihovom informacionom sistemu je radio Nabukodonosor,
a za izbegavanje-to je bar lako. U ovoj zemlji je sve moguce.
[ Nemanja Jakovljevic @ 21.01.2004. 22:56 ] @
a zasto sam ja 2001. godine dobio pasos na 10 godina? tad sam imao 15god. Mislim ako nisam odsluzio vojsku, a nisam, trebalo bi da dobijem na 5.
[ Ivan Dimkovic @ 21.01.2004. 23:07 ] @
A ne, ti si vojni obveznik (regrut) od 17-te godine zivota - tako da ako pasos izvadis sa 16 god, dobijas ga do kraja 26-te godine max. Nije to nikakva nauka, dosta ljudi koje znam su tako imali 10-godisnje pasose, ali je problem sto nasi pasosi imaju 32 strane, i za razliku od, recimo, UK pasosa - nemaju "skuplje" varijante sa vise strana.

Tako da, ako cesto putujes, pasos biva popunjen za par godina - a onda dobijas novi na 5 god :) To sad nije problem, jer sigurno dobijas 5 - ali ranije je bio jer su gospoda iz odseka za prasinarenje davali dozvole na godinu/dve itd... a jedan moj kolega koji sad radi u DE je jednom dobio dozvolu za izdavanje putne isprave sa rokom vazenja od mesec dana!! :)

[ jms_uk_2001 @ 21.01.2004. 23:09 ] @
zato sto posle 10 godina pasosa ti imas 25 , sto je ispod 27...

mene zanima dve stvari:
koliko kosta vadjenje pasosa u BG?
ovde u ambasadi u londonu, 83 funte za 5god i 148 funti za 10god.
ja sam novi izvadio u novembru 2001 (stari bio popunjen) i dobio sam ga na 4 godine, tj do godine kad punim 27. Da li neo zna da li je moguce u ambasadama SiCG dobiti pasos na 5 godina ako si mladji od 27 i nisi odsluzio vojsku?
posto na sajtu ambasade stoji sledece;

-------------------------------------------------
Uz zahtev za izdavanje pasosa (popunjena 2 formulara za pasose), potrebno je priloziti:
Stari jugoslovenski pasos
Dokaz o drzavljanstvu Srbije i Crne Gore (uverenje o drzavljanstvu Srbije i Crne Gore)
Tri istovetne fotografije velicine 3.5 x 4.5cm
Za maloletno lice (do navrsenih 18.g. zivota), kome se prvi put izdaje pasos, prilaze se i izvod iz maticne knjige rodjenih iz SCG ili dokaz da je izvrsena prijava rodjenja deteta i upis u pasos roditelja u Ambasadi SCG u Londonu.

Taksa za izdavanje pasosa naplacuje se u gotovom :
Izdavanje pasosa sa vaznoscu od 10.g. - £ 148.00
Izdavanje pasosa regrutima (do 27.g.) - £ 83.00
Izdavanje decjeg pasosa (do 14.g.) - £ 44.00
Izdavanje punog lista za povratak u SRJ - £ 42.00

Rok za izdavanje pasosa - za izdavanje pasosa se ceka 5 radnih dana ili se pasos izdaje sledece nedelje ukoliko se zahtev posalje postom.
-------------------------------
pozdrav,
jovan.

Citat:
Nemanja Jakovljevic:
a zasto sam ja 2001. godine dobio pasos na 10 godina? tad sam imao 15god. Mislim ako nisam odsluzio vojsku, a nisam, trebalo bi da dobijem na 5.

[ Ivan Dimkovic @ 21.01.2004. 23:14 ] @
http://www.elitesecurity.org/poruka/269484

Lepo pise - 770 din... meni se isplatilo da platim avionsku kartu, zezam se u Bgd-u i izvadim pasos i vratim se u pecalbu nego da ambasadi platim 200 eur + transport do iste :)

A tek sto je smeh bilo putovanje sa blanko pasosem i pasosem koji je prosao kroz centrifugu + kuvanje + ispiranje... those were the times :)

Mislim da svi izdaju pasose po algoritmu 5 god > X < 27 god - Rok Vazenja tako da ne mozes da dobijes nista sto prelazi 27 god ako nisi sluzio vojsku, sto je smejurija - jer odmah posle 27 god dobijas 10 god... no propisi su propisi :)
[ jms_uk_2001 @ 21.01.2004. 23:26 ] @
pitao sam da li se razlikuje u ambasadama, jer je moj drugar u oktobru prosle godine (puni 27 sledeceg meseca) izvadio pasos u BEG (nije sluzio vojsku) i dobio je na 5 godina.
moj problem je sto me englezi cimaju sa boravisnom dozvolom samo do isteka pasosa (i prethodni pasos mi je bio na 4 godine) - u septembru sam produzio boravak ovde samo do isteka pasosa - NOV2005 a trebalo je da mi daju do SEP2007....
anyway, ako je samo 770 din, onda mozda i odem u bg... koliko se ceka na isti???
[ Ivan Dimkovic @ 21.01.2004. 23:34 ] @
Ja sam imao identican problem sa vizama - ali se stari pasos oprao, dobih novi na 5 godina pa i vize mogu da se alociraju na toliko :)

Citat:

NOV2005 a trebalo je da mi daju do SEP2007....
anyway, ako je samo 770 din, onda mozda i odem u bg... koliko se ceka na isti???

Pa imas varijantu redovnog puta - to je nekoliko dana (2-7)

A mozes u Ljermontovoj da trazis da ti hitno izdaju pasos, i to onda traje odmah 1-24-48h, u zavisnosti od opstine gde zivis i koliko je stvarno hitno.

Mozes u nasem MUP-u da kazes da ti treba pasos na 5 godina zbog boravisne dozvole i problema sa kreditima/kreditnim karticama/sranim vizama/you figure... - pa bi trebalo uvek da ti daju na maximalni rok.

[ jms_uk_2001 @ 21.01.2004. 23:45 ] @
Ivane, hvala puno, na odgovorima,, veoma korisne informacije...

pozdrav,
jovan.

Citat:
Ivan Dimkovic:
Ja sam imao identican problem sa vizama - ali se stari pasos oprao, dobih novi na 5 godina pa i vize mogu da se alociraju na toliko :)

Citat:

NOV2005 a trebalo je da mi daju do SEP2007....

Pa imas varijantu redovnog puta - to je nekoliko dana (2-7)

A mozes u Ljermontovoj da trazis da ti hitno izdaju pasos, i to onda traje odmah 1-24-48h, u zavisnosti od opstine gde zivis i koliko je stvarno hitno.

Mozes u nasem MUP-u da kazes da ti treba pasos na 5 godina zbog boravisne dozvole i problema sa kreditima/kreditnim karticama/sranim vizama/you figure... - pa bi trebalo uvek da ti daju na maximalni rok.

[ MilošV @ 22.01.2004. 07:27 ] @
@Ivan Dimkovic
U PG jos uvjek idu preko vojnog suda, provjereno...
[ Nabukodonosor @ 22.01.2004. 23:13 ] @
Citat:
marenovic:
Nista se ne sekiraj , na njihovom informacionom sistemu je radio Nabukodonosor

Marenovicu, Marenovicu...kako te nije sramota, imas 100 godina a govoris gluposti! )
[ @ 15.04.2004. 15:03 ] @
Ima li neko iskustva sa vadjenjem pasosa u inostranstvu vs. u BG'u? Tacnije, trenutno sam u Engleskoj i istice mi pasos. Cuo sam da regrutima (imam 25 godina) daju do 27'e samo... dok u BG ima sanse da daju na 5 godina (sto bi bilo bolje).

Problem mi je zbog vize/residency.....

Hvala!

[ Ni ten ichi ryu @ 15.04.2004. 17:20 ] @
sistem radi prilicno sporije u inostranstvu. u US moras da saljes prepaid koverte da bi ti slali bilo sta, uz to i $260 za pasos....
[ smrda @ 17.04.2004. 14:18 ] @
A tek na bliskom istoku... Jedina ambasada u Kuvajtu, 260$ za pasos, plus 120$ za DHL, plus 50$ za glupu potvrdu za vojsku (svake godine, sto sa DHL-om izadje 150$). Ja sam inace u Emiratima, i stvarno ne razumem kom je genijalcu iz MIP-a palo na pamet da drzi ambasadu u Kuvajtu kad su Emirati vodeca (ekonomski, tehnoloski i ostalo) zemlja u regionu (plus i JAT direktno leti za Dubai, a ne za Kuvajt, al' se ambasada ne da, kakvi likovi).
[ Tyler Durden @ 17.04.2004. 15:50 ] @
To je bio moj slucaj.
Ja nisam bio nigdje zaveden, ali kad sam isao da izvadim pasos oni u SUP-u (ili MUP-u?) su mi trazili potvrdu iz vojnog odsjeka.
Mada mislim da ipak moze da se dobije pasos bez potvrde...
I onda sam odlucio da ipak odem i maknem to s***** sa vrata, da mi ne visi to nad glavom stalno...
Ostalo mi je jos 3 mjeseca i gotovo je sa ovom robijom... :)

vojska sux
[ neca @ 19.04.2004. 03:37 ] @
E dobro kad smo lepo pretresli ovaj zakon ja sad imam jos jedno (pomalo offtopic) pitanjce ;).

Mene isto niko nije zvao ni za te evidencije ni regrutacije,pasos postoji...
Interesuje me jedna stvar. Koliko je moguce da prevaris ovu drzavu da ti izadjes iz nje na malo duze a da to ne bude turisticka viza.
[ Deniz @ 18.06.2008. 17:30 ] @
Imam 29 godina i do sada sam vojsku odlagao na osnovu potvrde sa fakulteta a predhodne dve godine su mi odlagali vojsku dva puta na po godinu dana na osnovu nekih lekarskih nalaza.Naime dugo godina sam lecen od depresivnosti.Kada sam ove godine bio na ponovni lekarski pregled,psiholog koji mi je i prosle godine bio me je izprvocirao ne uvazavanjem moje dokumentacije i tvrdnjom da ja samo hocu da izbegnem vojsku.(iskreno govoreci sobzirom da imam lekarske nalaze i ne zelim da idem u vojsku) tako da sam ja kod drugog clana komisije tj.neuropsihijatra trazio da idem od septembra.E sada,psihijatar mi je napisao privremeno nesposoban na 1 god a neuro psihijatar me je osposobio na moj zahtev,iako je mogao na osnovu papira da mi odlozi na 1 god.Ovoh dana sam dobio predpoziv da odem u VO i tom prilikom ili podnosim zahtev za civilku ili trazim ponovo da me salju na ocenu sposobnosti.Ponovnim odlaskom na ocenu sposobnosti bih mogao da izdejstvujem odlaganje na 1 god.Kako se meni uopste ne sluzi vojska a za to imam i zdravstvene osnove da ne idem,pitanje je sta mi vi predlazete?
Da li da se zalim i idem na ponovnu ocenu sposobnosti
ili da odem recimo u civilku i da krenem da se zalim na svoje zdravstveno stanje?
Ukoliko odem na ponovnu ocenu odlozice mi 1 god,pa opet mozda posle toga jos 1 god....i pitam se dokle tako?
Voleo bih da to resim jednom zauvek
Ukoliko odem u civilku i zalim se na svoje zdravlje koje su mogucnosti da me oslobode?
Gde mogu da nadjem spisak bolesti(dijagnoza)koje oslobadjaju ili privremeno oslobadjaju vojske?
Trazio sam ovaj p[odatak u vojno regrutnom centru i oni mi nisu dali
vec su mi rekli da se obratim svom VO a VO kaze da se obratim regrutnom centru.
Ima li izgleda da se uskoro vojska ukine?
Sta predlazete da radim?
[ jesus alejandro @ 18.06.2008. 21:22 ] @
Zar nije bolje da odsluzis vojsku nego da svi oko tebe pricaju da si ludak i da te ta karakteristika prati u zivotu, pogotovu kada budes konkurisao za posao kod neke ozbiljnije firme. Par meseci cas prodje, i nisu nista spram ovoga sto sam malopre napisao. Mada o5, izbor je samo tvoj.
Inace cisto da znas, otprilike par dana nakon odlaska u vojsku i prijema u jedinicu, psiholog kaze " ko hoce da se skine, nema potrebe da se pravi budala i lud, moze odmah da se prijavi da mu se odlozi na godinu dana" naravno posle godinu dana sve u krug, a ti se samo smaras i na kraju moras da odsluzis vojni rok.
[ drobac @ 18.05.2009. 18:44 ] @
Ja se blizim 35-oj godini zivota. Naime, ove godine punim 34-tu. Stizu mi pozivi iz vojnog odseka u nepravilnim razmacima, ali nikada ih nisam licno primio.
Da li bi mogao neko da mi odgovori sta ce se desiti ako nastavim sa ovom "taktikom" sve do isteka kalendarske godine kada punim 35 godina ?
Kako nisam na vreme regulisao vojnu obavezu, kasnije mi je bilo sve teze da se na to odlucim. Posao je glavna prepreka. Ako nisi zaposlen u drzavnoj ustanovi,
radno mesto te nece cekati toliki dug vremenski period.
[ AMD guy @ 21.10.2009. 10:39 ] @
Jel istina da Vlade Divac nije sluzio vojsku?