[ 3way @ 28.06.2010. 12:42 ] @
Nisam znao gde ovo da postavim...
Problem je sledeci.
Imam gomilu koordinata (konkretno geografskih dobijenih civilnim GPS) i iz njih zelim da odredim polozaj sto preciznije.
Da li da ih delim u trouglove i racunam...ne znam ni ja sta, mozda centar upisanog kruga, i smanjujem broj trouglova dok ne dobijem jednu tacku ili nesto drugo?
[ dusans @ 28.06.2010. 14:54 ] @
Nejasno je polozaj cega hoces da odredis preko tih koordinata?
[ 3way @ 28.06.2010. 15:35 ] @
Trenutni polozaj.
[ Srđan Pavlović @ 28.06.2010. 16:01 ] @
Citat:
Imam gomilu koordinata (konkretno geografskih dobijenih civilnim GPS)

Pa u kom "formatu" su te koordinate?

Ako se radi o standardnim (geografska sirina i duzina), nema sta da racunas, to su koordinate.
[ 3way @ 28.06.2010. 16:07 ] @
Da razjasnim...
GPS bi u teoriji trebalo da poziciju tacnu u milimetar. U praksi uredjaj nikad nece pogoditi to mesto vec ce imati neku gresku.
Dakle, zelim da od x merenja izracunam neku vrstu srednje vrednosti ili kako god se to nazivalo i dobijem koordinate najpribliznije realnoj koordinati.
[ mmix @ 28.06.2010. 16:21 ] @
Sva GPS ocitavanja imaju greske, verovatno ima skup ocitavanja na istoj lokaciji koji variraju zbog losije preciznosti civilnog GPS uredjaja (+/- 20m po koordinati) i trazi aproksimaciju lokacije.

Prvo sto mi pada na pamet je avg(x), avg(y) i avg(z) iz cega dobijas i varijacije i gresku u merenju (mada bi ona realno na dovoljan broj merenja morala da konvergira ka +/-20m) kao udaljenost ali nisam siguran 100% u to jer mislim da X,Y koordinate koje ocitavas na GPSu nisu direktno merne velicine vec izvedene iz drugih mernih velicina koje imaju svoje greske.

PS: Nikad neces dobiti merenje u milimetar, svako pojedinacno ocitavanje ima gresku od 20m koja ce ti se pojaviti u rezultatu, ti ces dobiti AVG koordinatu u milimetar ali to ne znaci da si tacno na tom mestu, mozes biti i do 20m dalje od te srednje vrednosti. Ono sto dobijas sa vise merenja je suzavanjekrive (i osiguravanja da nisi VISE od 20m udaljen).
[ mrkii @ 28.06.2010. 16:56 ] @
Ja bih izbacio neke ekstremne vrednosti ako ih ima i izracunao aritmeticku sredinu za ostale vrednosti.
[ Odin D. @ 28.06.2010. 17:37 ] @
Najbolje bi bilo da malo prostudiras karakteristike samog sistema i nadjes negdje karakteristiku gresaka ili karakteristiku tacnosti (Gausova raspodjela, ova, ona....) ako uopste postoji.
Tesko je kompenzovati gresku ako ne znas nista o njenoj prirodi.

Meni je prirodno za ocekivati da distribucija gresaka bude neka Gausova raspodjela, pod uslovom da greska dolazi samo od nesavrsenosti sistema, ali to su samo nagadjanja.
Cini mi se da se za civilnu upotrebu greska namjerno ubacuje u signal bas zbog toga da bi se ogranicila tacnost, a ako se ubacuje namjerno onda je siguno ne ubacuju tako da se moze kompenozvati, a pogotovo ne obicnim usrednjavanjem.
Ovo pricam po nekom stvarnom ili umisljenom sjecanju, cini mi se da sam nekad negdje tako nesto cuo ili procitao, tako da je moguce i da lupam.
U svakom slucaju provjeri, da ne ispadne da se dzaba mucis.
[ 3way @ 29.06.2010. 10:03 ] @
Nisam razmisljao o namerno ubacenoj gresci za civilne uredjaje. Po Internetu kazu da je ona (Selective Availability) iskljucena jos 2000. godine, a da po potrebi moze da se ukljuci za odredjeni region. Evo linka na koji sam nabasao http://edu-observatory.org/gps/gps_accuracy.html .
Tako da, videcu da li mi se isplati da se zamajavam radi kalibracije obicne mape jedne nase planine...