[ igorkostic @ 29.06.2010. 09:49 ] @
Gde bih mogao da nabavim kompresor klime za Polo 1.4, 16V (2001)? Model je: SANDEN SD 6V12 |
[ igorkostic @ 29.06.2010. 09:49 ] @
[ vladd @ 29.06.2010. 10:07 ] @
Dobro i jeftino bi bilo ako bi ga narucio iz inostranstva.
Uzgred, koji je razlog nabavke? Za 30 evra se moze naci dobar set za remont, a postoji i solidna kolicina delova koji se mogu nabaviti, lezajevi, osovine, ventil, remenica... Poz [ igorkostic @ 29.06.2010. 10:12 ] @
Lepo bi bilo da sredim kompresor za 30 €, ali ne znam ko bi to mogao da mi uradi?
Možda imate neku preporuku? [ vladd @ 29.06.2010. 11:52 ] @
Za 30 evra mozes samo da kupis set dihtunga, a remont zahteva jos neke troskove, oko ventila, mozda lezaja, PAG ulje koje nije jeftino..poneki alat..pomalovise znanja
Ne mogu da preporucim majstora, postoje brojni aljkavi i losi majstori, a dobri su ili zauzeti ili preskupi. Vise bih peporucio da se malo upoznas sa svojim kompresorom, da odes na SANDEN-ov sajt, da procitas njihovu tehnicku podrsku, i da realno konstatujes da li je uopste kompresor problem. Najcesce "majstori" predlazu zamenu kompresora, iako je u pitanju neki prostiji kvar, zamena zaptivke na nekom spoju, i dosipanje freona, mozda neispravan ventilator, ili osiguraci u kutiji iznad accu. Dosta cesto je problem i los spoj kabla na konektoru kompresora...do najbanalnijeg ciscenja kondenzatora mlazom vode... Ipak bez provere pritisaka i grane niskog i grane visokog ne treba donositi radikalne odluke. Zatrazi da ti izmere, zatrazi konkretne vrednosti(ne samo konstatacije-dobro-lose), pa svi zajedno da donesemo sud. Zilavi su to kompresori, i dobri, solidno rastereceno rade, malo je cudno da posle 8-9 sezona treba zamena. Poz [ Nocni @ 29.06.2010. 17:50 ] @
To je kompresor koji se ugradjivao u mnoga vozila, reno kangoo, clio i megan, pezoi 206 i poneki 307, citroen C3, opel astra, noviji nissani, ponesto od vag grupe kao kod tebe itd...
Vladd-u bi bilo vjerovatno interesantno da vidi cjenovnike kod raznih proizvodjaca da bi se vidjelo kolika je kome zarada ili "masna marza" kako on to zove Novi je oko 400€ a polovan 200, mozda zimi 150 [ vladd @ 29.06.2010. 19:05 ] @
Italijani prodaju i za 600 i za 900 evra
Dobro znam cene SANDENA(istina 7v16), i ovde i van granica..a takodje i obicaje da se bespotrebno "menja", pa kolika god cena bila... [ gti2 @ 29.06.2010. 20:17 ] @
U Subotici na par mesta na kojima sam pitao,polovni su bili 50€ (drugar za Astru uzeo Sanden 7 iz Renault Espace-a).Set za reparaciju je kao sto je vladd napisao 25-30€ (u Lokringu).Klima majstori reparaciju kompresora rade za 100€ (materijal+usluga).To su aktuelne cene kod nas.
[ igorkostic @ 05.07.2010. 12:14 ] @
Hvala vam svima na pomoći. Čekam da stigne jedan polovni kompresor za 80 €. Valjda će sve biti u redu.
Pozdrav! [ cozmo_im @ 06.07.2010. 09:49 ] @
Zar VW ne ugradjuje DENSO kompresore za klime?
[ vladd @ 07.07.2010. 09:37 ] @
Nisam video, jedino kao zamenski. Sretao sam 6v12 i 7V16 (6 i 7 su broj klipova, a 12 i 16 je radna zapremina, 120ccm i 160ccm)
Sanden su odlicni kompresori, sa dobrim sistemom rada, ne opterecuju motor, relativo su laki za odrzavanje.. Poz [ kraljrtg @ 23.07.2010. 13:19 ] @
posedujem isti automobil vec dva meseca i juce mi je utvrdjeno da je kompresor klime pokvaren i da mi treba novi,ako nije problem da li bi mogao da mi kazes gde si ti tvoj narucio??Majstor mi nije rekao koji je model kompresora ali posto je Polo istog godista i isti motor nadam se da je isti kao i kod tebe...
[ vladd @ 23.07.2010. 16:19 ] @
Pise na samom kompresoru.
VW je koristio par tipova kompresora, tako da treba proveriti.. [ kraljrtg @ 24.07.2010. 07:38 ] @
Da li to znaci da moram da nadjem isti kompresor koji je ugradjen u auto,ili mogu bilo koji samo da odgovara???
[ vladd @ 24.07.2010. 09:27 ] @
Sistem klimatizacije u kolima je ionako kritican i kompleksan, Sanden kompresori svojim nacinom rada maksimalno rasterecuju motor, tako da je jednostavno zbunjujuce pitanje.."bilo koji".. Ne, za sistem na tvom autu samo jedan tip kompresora..:), sve ostalo bi prestavljalo budzenje.. [ igorkostic @ 27.07.2010. 14:35 ] @
Na žalost, ne mogu da ti kažem gde sam naručio, jer su me 2 puta zeznuli i dali mi neodgovarajući kompresor. Tačnije jednom su mi dali pogrešan (iako sam jasno naglasio koji mi treba), a drugi put sam dobio neispravan. Ispostavilo se da to i nije tako jednostavan posao i evo, celo leto nemam klimu.
Stvarno mi nekada neke stvari nisu jasne u ovoj zemlji. Mislio sam da delove za VW možeš naći iza svakog ćoška [ vladd @ 27.07.2010. 16:57 ] @
Marketing je cudo, samo je problem kada ti nesto zatreba. Mozes naci delove svuda, ali za golfa 2, i to ne sve
Poz [ Nocni @ 28.07.2010. 12:12 ] @
Ja sam davno gore napisao cijene...polovan kompresor sa ugradnjom i freonom 200... tebi se to ucinilo skupo... taj koji si nasao za 80€ je isti kao sto vec imas - pokvaren
Na kraju ce se vidjeti sta je u stvari skupo a sta jeftino... zimi se moze to naci jeftinije kao sto sam vec rekao... [ igorkostic @ 28.07.2010. 14:13 ] @
@ Nocni
Radi se o tome da svi gledamo da prođemo jeftinije, ako je moguće. Ajde sad bez okolišanja ti meni kažeš gde to ima da se kupi ISPRAVAN, DOBAR za 200€ (sa ugradnjom i freonom) i da kako-tako završim posao! Ako nije dozvoljeno na ovaj način, pošalji mi privatnu poruku. Hvala unapred. [ vladd @ 28.07.2010. 19:08 ] @
Po meni, podrzavam da se prodje sto jeftinije, ali u okviru realnih cena. Znaci, da cena odgovara klvalitetu, a ne da se samo isporuci malo novca.
Predmet ustede je samo pitanje zamene kompresora, posto je sasvim realan i moguc remont. Ako se vec nabavlja, tesko da moze da kosta malo a da valja. Uz sve to je bitno(i najteze) naci majstora koji ne mistifikuje i ne klepa bez potrebe, i pride, ne pravi stetu, dodatnu, improvizuje...da bi i on, u svom radu, "prosao sto jeftinije". Poz [ Zarko Silic @ 29.07.2010. 15:15 ] @
Citat: igorkostic: Stvarno mi nekada neke stvari nisu jasne u ovoj zemlji. Mislio sam da delove za VW možeš naći iza svakog ćoška :( Cena ovakvog dela kod nekog drugog proizvodjaca je 1000 eura. Tebi je kao vlasniku Folcvagena ponudjena za 200. Ni to ti nije bilo doviljno vec si pohrlio i kupio za 80 (nas narod kaze: zinolo ti ****). Sto je mnogo, mnogo je. I naravno, desilo se ono sto je i ocekivano. Kakvi ste to ljudi? [ igorkostic @ 30.07.2010. 07:40 ] @
Citat: zarsilic: Cena ovakvog dela kod nekog drugog proizvodjaca je 1000 eura. Tebi je kao vlasniku Folcvagena ponudjena za 200. Ni to ti nije bilo doviljno vec si pohrlio i kupio za 80 (nas narod kaze: zinolo ti ****). Sto je mnogo, mnogo je. I naravno, desilo se ono sto je i ocekivano. Kakvi ste to ljudi? Da, zaista, kakvi ste to ljudi? Da ste malo pažljivije pročitali, videli bi ste da mi niko nije konkretno ponudio za 200 € i jedini koji sam našao je bio za 80 €!!! Takođe bi videli da sam postavio direktno pitanje "gde to ima da se kupi ISPRAVAN, DOBAR za 200€" i da opet nisam dobio ni adresu ni telefon!!! Ali, važno je da vi znate kome je šta zinulo! P.S. Koliko vidim vi se bavite automobilima. Možda imate vi da prodate kompresor? [ Nocni @ 30.07.2010. 08:33 ] @
Ja imam taj kompresor ali smo daleko pa sam ti samo rekao koliko kosta...
To sto ga ti nisi nasao ne znaci da ga nema u ponudi i vjerovatno bi rijesio problem da si auto odveo u neki malo bolji servis i njima prepustio trazenje djelova i otklanjanje kvara. Umjesto toga ti na forumu ocekujes da ce ti neko ponuditi kompresor i jos se nerviras sto niko ne nudi... Mozda nisi znao ali postoje i specijalizovani klima servisi, tako da ti ne moras da se bavis tudjim poslom niti da razmisljas o nabavci djelova... [ kraljrtg @ 31.07.2010. 09:39 ] @
Jai mam isti problem ali sam nasao broj tel majstora koji radi remont,bar tako kaze pa cu otici kod njega ovih dana...jedam majstor mi je vec rekao da kompresor neradi ali i ne koji je kvar,verovatno nezna...samo mi je preporucio da kupim drugi :( Nadam se da ce mi ovaj drugi resiti problem pa da bar malo uzivam uz klimu dok traje leto...
[ vladd @ 31.07.2010. 10:27 ] @
Bar se ti kompresori(Sandenovi) dijagnostikuju u par poteza. Da li prave zvukove, melju ili slicno, i kakav im je odnos pritisaka ulaz-izlaz, i da li je kvar u spojnici ili kompresoru.
Dihtunzi, spojnica i regulacioni ventil su predmet remonta-zamena doticnih delova... Na Sandenovo sajtu postoje dokumentacije i detaljna uputstva remonta, dijagnostike, mogucih kvarova.. Poz [ kraljrtg @ 03.08.2010. 11:05 ] @
Evo zavrsio sam i sa drugim majstorom,pokvaren je regulacioni ventil..Rekli su mi da je jeftinije kupiti polovan kompresor nego popravljati ovaj postojeci.Jer bi popravka izasla oko 200e sa rukama.I naravno trenutno nema polovnih kompresora.. a da tip kompresoraje SANDEN SD6V12
[ Zarko Silic @ 03.08.2010. 12:53 ] @
Citat: kraljrtg: Evo zavrsio sam i sa drugim majstorom,pokvaren je regulacioni ventil..Rekli su mi da je jeftinije kupiti polovan kompresor nego popravljati ovaj postojeci.Jer bi popravka izasla oko 200e sa rukama.I naravno trenutno nema polovnih kompresora.. a da tip kompresoraje SANDEN SD6V12 Ne isplati se popravljati SD6V12 jer potpuno nov moze da se pronadje za 350 do 450 eura. (Informacija od pre 7 dana). Novo je ipak novo! [ vladd @ 03.08.2010. 17:31 ] @
Pa isplati se, posto je remont ventila(neki ga prosto skinu, i tada kompresor radi maksimalnim kapacitetom ali to nije za preporuku..), zamena dihtunga, punjenje..relativno prost posao, i ne bi treblao da kosta ..za Balkan 100-120 evra..inace u dolarima bi bilo 60$+rad majstora..2-4 sata..
Ali za to treba majstor malo da poznaje materiju, mislim..da je majstor... Ovako, friziderdzijama je lakse da namazu gumice, zasrafe par srafova i napune sistem... Poz P.S. Ko garantuje da polovan kompresor moze da radi jos mesec dana?..pogotovo ako je aljkavo skinut i bez cepova..nece taj ni pritisak dostici kako treba.. Bolje je uzeti nov, ili naci majstora za remont kompresora... [ kraljrtg @ 03.08.2010. 22:27 ] @
Ako sam dobro shvatio bolje je da remontujem ovaj moj stari nego da kupujem polovni kompresor???
[ vladd @ 03.08.2010. 22:45 ] @
Najvaznije je da nadjes dobrog majstora, koji ce remontovati kompresor(postoje detaljna uputstva na netu, ako je bas toliko nema podataka), ventil, ulje, i dihtunzi se mogu nabaviti, po normalnoj ceni..
U svakom slucaju okaniti se mesetara i friziderdzija, koji malo tezgare na skupim klimama.. Ako nema takve mogucnosti, onda je bolje kupiti nov kompresor. Polovan kompresor je popularno resenje za preprodavce kola(zato majstori i susteri razmatraju , slobodno mogu reci najlosiju varijantu), kojima je vazno da sprava radi doticnih par puta pred kupcem...ili za one koji bi da unovce kradenu robu.. Poz [ kraljrtg @ 04.08.2010. 07:27 ] @
Dobar majstor...to je tesko naci kod ovog posledjeg sam morao da se vozam 80km a dali je dobar hm to bas nemogu da sa sigurnoscu da tvrdim. vidim kod njega guzva i radi covek samo auto klime..videcu sta cu uraditi,ostalo je da ga nazovem sledece nedelje da vidi jos jednom za taj polovni kompresor..
[ kraljrtg @ 13.08.2010. 08:59 ] @
Nabavio sam polovan kompresor za 80e,juce mi je ugradjen i za sad radi..tako da je klima napokon resena.Za zamenu kompresora me je uzeto 6000rsd,kad pogledam dobro sam prosao,samo da ovaj polovni kompresor potraje neko vreme...
[ igorkostic @ 16.08.2010. 09:39 ] @
@ kraljrtg
Dakle, kakva je situacija? Radi li kompresor? Inače, gde si ga nabavio? [ kraljrtg @ 16.08.2010. 16:48 ] @
Kompresor za sad radi,nisam isao na neko duze putovanje.Nasao sam broj telefona u oglasima nazvao,ispostavilo se da je to neki lik u Sapcu izdiktirao mu oznaku kompresora i sutradan je vec stigao brzom postom.Malo sam se plasio da li je uopste ispravan ali eto ispalo je sve ok.A i cena je prihvatljiva..
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|