[ Yoba @ 29.06.2010. 20:22 ] @
U mojoj porodici su se od davina cuvale razne gluposti, neke stare stvari, polu ispravne, razne besmislene nepotrebne sitnice, stara garderoba, stari namestaj....

Posto zivimo u kuci, sa potrkrovljem i garazom ima dovoljno mesta za cuvanje svih tih gluposti. Najsenzibilniji prema tome je uvek bio cale, kada god uzmem da bacim nesto, rastuzi se, i kaze, nemoj da bacas, ko zna za sta ce da zatreba xD

I tako, pre nekog vremena, pukne meni film, i krenem redom da cistim. Redom sam pobacao stare sveske, udzbenike, stari namestaj, kutije od cipela/patika, kutije od kompisa/monitora...ko zna sta sve...

Sada je na red dosla garaza....koliko tu krsa ima...redom bacam u kantu (ili pored ako neko drugi moze da iskoristi) i ne konstantujem nikoga. I drugi su to sada mirnije prihvatili, pa ne prave neki otpor.

temu postavljam da razmenimo iskustva, da li i kod vas u porodici postoje slicne situacije, sa kucom, vikendicom na selu, stanom+terasa+podrum...ili koje vec kombinacije koristite :) i da li neko pravi otpor prema bacanju (npr pokvarenog mixera/fena:)))

edit:
temu mozemo da prosirimo i na digitalno djubre, verovatno dosta od vas ima folder Download gde ne sme ni da zaviri, ili neki radni.txt file

inace, ja u officu imam jednog licka koji je fenomen, taj covek stampa ogromne kolicine, i sve to cuva...a o5 verovatno sve to sto istampa ima i u elektronskom formatu...ja redovno kada zavrsim jedan posao pobacam sve ono nebitno, ostavim samo ono najosnovnije <-mada, pitanje je da li ce se neko ikada vratiti na to, ni sam ne znam sta sam radio pre godinu dana :)

[Ovu poruku je menjao Yoba dana 29.06.2010. u 21:32 GMT+1]
[ Majstor_Pućko @ 29.06.2010. 20:30 ] @
Ha! Tell me about it!!! I ja vodim rat sa matorcima uvek oko toga. Ali ipak moram da naglasim da uzrecica "zatrebace" i nije daleko od istine. Pogotovo, komadi limova, zice, metalnih sipki cevi, dascica itd... uglavnom materijal, uvek moye za nesto da se iskoristi, e sada samo zavisi da li se nekome isplati da to drzi godinama.

I ta slika je uvek karakteristicna za siromasne krajeve sveta. Secam se jednog filma gde je neki turcin stalno dovlacio stvari kuci, i onda se to brdo stvari obrusilo na njega, i izlomilo ga... :D
[ maksvel @ 29.06.2010. 20:32 ] @
Bacanje tih zatrebaće-mi stvari ume da bude izvrsna terapija.
[ zrachko @ 29.06.2010. 20:32 ] @
I kod mene kod kuce je ista pricha...
Pretpostavljam da se ta praksa zadrzala iz vremena kada su se aparati mogli popraviti, a odelo i obuca zakrpiti. Danas je roba takava da je jeftinije(ili jednostavnije) kupiti novo, nego popravljati staro...
[ Srđan Pavlović @ 29.06.2010. 20:36 ] @
Joj kako mene nervira to gomilanje...

Znaci ja sam ono u fazonu - u dnevnoj sobi treba da bude kauc i TV.
Eventualno tepih. U spavacoj krevet, i jedan stocic. Eventualno tepih.
U kupatilu kada, lavabo i wc solja. Jedna polica. Tacka. Slicno i ostale prostorije.

Kad zena pomene neke nove stvari odma je podsetim da mi imamo prozore
i da ce biti odmah bacena kroz iste :)

Mrzim pretrpane stanove, a jos vise mrzim gomilanje tipa "moze da zatreba"...

Kad zatreba sici cu 50 metara do marketa i kupiti.
[ Horvat @ 29.06.2010. 20:42 ] @
^^al ti je sterilan stan :S
barem neka figurica,ovo ono? a di drzis komp? cd-e?

sto se tice teme, imam kojekakvih gluposti, ja sam vise od onih sto gomilaju (pogotovo poneke delove...ko zna kad ce zatrebati ;) )
da ne napominjem da racune pod obavezno cuvam (ne mislim na racune iz prodavnice za hleb i to,nego na racune za delove za komp,za placanje komunalija i slicno)
[ Srđan Pavlović @ 29.06.2010. 20:45 ] @
Citat:
barem neka figurica,ovo ono?

E, te kojekakve figurice mi posebno idu na zivce. Dobro, imam i sto za kompjuter ;)
[ Miroslav Cvejić @ 29.06.2010. 20:46 ] @
Ja sam imao pravi mali otpad iza kuće, u podrumu i na 3 tavana dok je deda bio živ. Kada je umro, dok baba ne gleda smo veći deo tog otpada trajno odstranili. Šta je sve bilo na tim gomilama i iz kog razloga, ne želim da znam.
[ Yoba @ 29.06.2010. 20:47 ] @
^i cuvanje tih racuna i tih kao bitnih stvari je bolest....imam punu policu priznanica iz banke, kada dignes pare sa racuna. i isplatnih listica iz firme...sve to mora da ide u kantu.

Ja se nekako slazem sa Srdjanom, minimalizam.

Recimo, kada se drugar selio iz stana u drugi stan, nije mogao da se rastane od kolekcije Sveta kompjutera, jedva je bacio u kantu...istina i ja ih imam prilichno, mislim da je vreme za kantu.

fakat da mi dodje malo zao, ali, realno, sta ce mi to?

dascice, limcice, zicu, vijke i sl, mislim da je lakse to kupiti gotovo, na komad, nego cuvati hrupu toga, pa posle trazi adekvatu, ako nema, onda budzi 2 u 1.

cuvanje garderobe je isto jedna besmislena stvar, pogotovo kevini fazoni, tzebe kada si bio mali i sl...za bacanje :=)
[ mmix @ 29.06.2010. 20:50 ] @
Moras razumeti ljude, verovatno su iskusili neku nemastinu pa su se pretvorili u skupljace. Ili to ili je neki OCD u pitanju

[ Yoba @ 29.06.2010. 20:51 ] @
e, a diskovi? jedno vreme, dok sam imao snage, redom sam delio staru kolekciju filmova, ono dok nije bilo sirokopojasnog interneta, delis rodbini, sakom i kapom...jbga to mi pre bio hobi da rezem filmove...ostalo mi jos toga...zrelo za kantu =)

mislim, ko bre da gleda neke skrndelj divixe, camove, uzass xD
[ Majstor_Pućko @ 29.06.2010. 20:53 ] @
Citat:
Yoba
dascice, limcice, zicu, vijke i sl, mislim da je lakse to kupiti gotovo, na komad, nego cuvati hrupu toga, pa posle trazi adekvatu, ako nema, onda budzi 2 u 1.

E ali meni neopisivo ide na zivce da idem da kupujem u pola posla, ili svaki put i kada kupujem kupim vise, jer uvek mozes da pogresis, i onda pretekne taj visak zao ti da bacis.

@Srdjan: figurice......grrrrr....kao mali sam gajio patolosku mrznju prema njima, i prema goblenima, onim heklanim piz*arijama i tako to..... kada to udje u kucu nije moglo dugo da potraje
[ Yoba @ 29.06.2010. 21:04 ] @
:)

mislim, ok, tebi je nick Majstor, ali, relano, sta bre vi ljudi stalno majstorisete po kuci, uopste mi ne ide u glavu...ono, crkne sifon, zamenis ga drugim, who cares, odavno slavine nemaju one gumice, pa ako crkne, menjaj...mislim ima jedno metar dana kako sam sjbo crevo od tusa (pukao onaj prikljucak) i cale zameio crevo. but guess what, nadjem to staro crevo u garazi, fazon, mozda moze da zatreba/da se iskoristi, zavrsilo je u kanti =)

jbt, stoji ladno poludisperzija od krecenja kuce, prosle godine, kapiram da to uospte ne moze vise da se koristi, da traje toliko dugo...kako vise razmisljam o tome, tako vise mislim da je bless imati sto manji stan =))))
[ Horvat @ 29.06.2010. 21:06 ] @
Citat:
Yoba: ^i cuvanje tih racuna i tih kao bitnih stvari je bolest....imam punu policu priznanica iz banke, kada dignes pare sa racuna. i isplatnih listica iz firme...sve to mora da ide u kantu.

i onda dodje neki novi "infostan" (pogledati neke druge teme na ovom forumu) i "ćeraju" te za racune koje si regularno platio,al ne mozes dokazati ;)

Citat:
Srđan Pavlović: E, te kojekakve figurice mi posebno idu na zivce. Dobro, imam i sto za kompjuter ;)

a zena se ne pita? :P
pa cime ukrasavas taj stan? imas barem neke slike na zidu ili nesto?

daleko da treba da spavas u skladistu,al ni spavanje u sterilnoj sobi... radije biram ono 1. (naravno ne mislim da spavas na smecu koje trune,puno pacova i slicno)

@yoba, zasto ne bi mogla da se koristi boja? moze i da se desi da se "pokvarila" (razdvojili sastojci),ali je mala verovatnoca ;)

no svako zna svoje
[ Yoba @ 29.06.2010. 21:10 ] @
>>i onda dodje neki novi "infostan" (pogledati neke druge teme na ovom forumu) i "ćeraju" te za racune koje si regularno platio,al ne mozes dokazati ;)

valjda ima zkaon o obligacionim odnosima, valjda je rica da moze da se naplati do max godinu u nazad? od sutra sve racune u jednu fackilu, a u drugu stavis temp, i brojis godinu dana...kada prodje, bacis ovu prvu, a? :)

mada je zeznuto za mlade bracne parove, daleko bilo, ako dodje do razvoda i sl :-/

2Horvat

pa ako je bila u garazi, znaci zima-leto, valjda je bilo nekih termickih reakcija, pitanje je kvaliteta, kapiram da svako kada uzme da kreni, kupi iznova da ne upropasti radove zarada stednje. mada, moguce je da si u pravu, da moze i da se koristi posle x vremena, bas cu da pogledam deklaraciu pre nego sto bacim, mozda ipak zatreba :D <-kolebanje je odmah los znak :))

//moguce je da je mmxi u pravu da je to sve posledica 90-tih i neimastine :-/
[ Horvat @ 29.06.2010. 21:12 ] @
sta ti znaci rica?

hahaha,zakoni kod nas i njihovo sprovodjenje,ne budi smesan ;)

---
pa otvoris poklopac pa ako vidis dugine boje, pisi propalo,ako ne, sipas razredjivac ako je potrebno i promesas i farbaj :]
[ Yoba @ 29.06.2010. 21:18 ] @
rica -- forica

pazi, ja koliko kapiram poludispezija je ona osnovna boja, ono sto se mesa u to se po ptorebi dodaje boja, tako da ne verujem da je sareno, moze samo da bude belo.

moguce je da ja u stvari nisam sentimetalna prema tome jer sam nikakv majstor, ne bih umeo ni da okrecim. mada, vidim na drugoj temi da imaju neki super-duper kompresori za krechenje ;)

e, a siguran sma da imate elektronskog otpada, stari mobovi, napajanja, i sl ;)
highlight od pre neki dan je da je kolega dobio od neke bakute filove na _floppyu_ jbt nisam mogao da verujem, je l' se to jos uvek prodaje, ima u knjizarama xD ne znam je l' mu bakuta trazila floppy nazad xDDD
[ Srđan Pavlović @ 29.06.2010. 21:19 ] @
@horvat - ma sta imam da "ukrasavam" stan, nije to bozicna jelka. Uredno okreceno i to je to.
[ Horvat @ 29.06.2010. 21:22 ] @
a je l imas neke knjige? (ne novine,nego knjige, strucne, sf, beletristirka,sta god)

pa ako se "pokvarila" verovatno ce biti razlivanja duginih boja ili tako neka fora (opet,sumnjam da ce toga biti)
ne vidim sto bi to bacao (a potpuno je ispravno),ako ti vec ne treba pitaj nekog u komsiluku,iz drustava ako planira da sredi malo zidove,da li im treba,pa onda samo kupe manje...

mislim da je jos uvek moguce nabaviti u prodavnicama komp. floppy diskete,ali nisam siguran je l moras naruciti :D

--
@kernel,pa sta ja znam, da vidis nesto lepo kad zena nije tamo ;),da ne blejis samo u zidove

no,kao sto rekoh,svako zna svoje
[ Yoba @ 29.06.2010. 21:23 ] @
ja takodje prezirem te sitne objecte....pre tavana bacao sam stvari iz svoje sobe, koliko tu bilo tih sitnih objekata od ex devojaka, trashevi tipa srce ono mom naj, neki glupavi ramovi, pisma, razglednice...ma uzas =)

gledam, u sobi stoje 4 hdd, neispravna, nikako da ih pobacam xD
[ Ivan Dimkovic @ 29.06.2010. 21:27 ] @
Najjaca stvar za ove stvari je e-bay...

Nadam se da ce poceti u Srbiji uskoro. Ebay prosto rula.

Sav krsh lepo bacite na ebay, i lepo se em oslobodite istog, em za krsh dobijete neku lovu.

Pre par meseci sam tako gomilu e-krsha stavio na ebay, i inkasirao lepo 800 EUR umesto da moram da zovem djubretare (ovde ne sme da se baca to IT djubre u kante) i da jos platim bar 50-tak EUR za odnosenje istog.

Naj-biser: >spaljena< ASUS P5E WS ploca otisla za 27 EUR (!!!) - WTF... ali eto, umesto da jos moram da platim da je se oslobodim :-)

Inace, jeste tacno to sto mmix kaze, da uglavnom matori ljudi drze krsh jer su preziveli nemastinu, ALI - neverovatno je koliko danas covek moze da sakupi svega i svacega ako se "opusti" i ne oslobadja se tih stvari... za nekoliko godina nekog normalnog zivota stan moze da se napuni kojestarijama koje verovatno nikad vise necete koristiti/obuci... ali koje i te kako zauzimaju neverovatno prostora.

Zato.... aukcija bato :)

Jedine stvari koje zaista vredi cuvati ako "majstoriste" su neki elementarni delovi tipa srafovi, ekseri, zica, alati, itd... A za te stvari se bar lako odvoji prostor i mogu da se drze tamo gde ne smetaju jer nisu velikih gabarita kao, recimo, neko matoro PC kuciste ili monitor.

E da... jos jedna stvar koja mene licno enormno iritira - #@(#&@ KESE i PAPIRI... dakle, kese instant eliminishem i najvise mrzim navike matorih ljudi da cuvaju #@*(&#@ kesetine "da se nadju"... A za papire sam kupio industrijski sreder za unistavanje svih koverti, promo papira i sl... :-)))
[ Yoba @ 29.06.2010. 21:33 ] @
Imao sam dva stara CRT monitora, oba poklonio, bas mi bilo drago posle. Isto tako za neku garderobu =)

Ako hoce neko da krechi da mu poklonim ovo, ali ima catch, uz to idu i dve raspale stolice, da me resi bede, za dz xD
sutra ce vec da poskupi, ide pride i sto xDDD

to sto se tice papira je apsolutno tachno, obecala keva da ce da pobaca Priverdne savetnike...one point for mother ;-)

treba nagradjivati na mesechnom nivou, ko vise djubreta baci, sa po 50 evra xD

//setio sam se, razdelio sam i TA peci, a skupo sam ih tada placao, za vreme Zlobe bila jeftina struja :-/
[ deerbeer @ 29.06.2010. 21:36 ] @
Dok sam ziveo sa matorcima ogromna terasa je bila krcata sa tim krsem ,
a mogao sam dodatnu sobu od nje da napravim .
Keva je bila glavni krivac- vec je bila njena teritorija :)
[ Isak666 @ 29.06.2010. 21:41 ] @
@mmx

cesto gledam neke dokumentarce ili emisije o tim likovima sa tim poremecajem i stvarno ima neverovatnih primeraka.

Od laksih slucajeva koji skupljaju sve kalendare zadnjih 50 godina uz objasnjenje da ce im trebati, pa do likova koji su poslednji nivo CHa i koji su skoro pojedeni od pacova koji su ziveli u "stanovima" doticnih u kojima je covek mogao jedva da se krece kroz bukvalno tunele od par desetina centimetara izmedju "zidova" od svega - jer nisu bacali nista i jos su i skupljali ceo dan sve sta nadju i samo haoticno bacali na gomilu.

Neverovatna stvar.

Jedan slucaj koji sam gledao, neki osrednji nivo, je bila zena koja je kao deo terapije trebala sve da rasproda na buvljaku i koja je zaradila gomilu love, ali je odplakala svako s*anje koje je prodala.
Imala je uredno sortirano stvari koje covek ne moze ni da zamisli da neko kupuje i znala je sve gde sta stoji.
[ Ivan Dimkovic @ 29.06.2010. 21:43 ] @
Citao sam u Economistu pre par godina - neki lik je napravio biznis tako sto nudi PROSTOR za skladistenje vaseg djubreta.

Genijalno - dobijete kontejner i lepo ako nemate srca da bacite vase djubre u ... djubre, a vi to lepo uskladistite u vas licni sef :)

I resili ste 2 problema - nedostatka prostora, i nemogucnosti da se rastanete od krsha :) Mozete i redovno da posecujete vas kontejner i bacite pogled na vas krs, cisto ako vam nedostaje.

Brilijantno.
[ Srđan Pavlović @ 29.06.2010. 21:46 ] @
Jel taj naplacuje po masi ili po zapremini? :)

Jbote, kad uzmes neki veliki TV, pa te bolidi teraju da cuvas
kutiju da bi ti vazila garancija... dziiizs.
[ Ivan Dimkovic @ 29.06.2010. 21:47 ] @
Hehe ne secam se - ali ako je pametan, treba da nudi 2 "plana" :)
[ Hadžihalef @ 29.06.2010. 21:51 ] @
Prodajem "Politikin Zabavnik"broj 1 (izdanje posle drugog svetskog rata)

Na naslovnoj strani strip sa prof.Pretpotopkom, Mikijem i Šiljom...

...(i m a ... j o š ... s v a š t a) ...
[ vujo032 @ 29.06.2010. 21:53 ] @
Kako su samo matorci bili u pravu kada su nas bombardovali Natovci :)
Sećam se priča o konzerviranju pečenog pileta u svinjskoj masti, i ostalih priča o preživljavanju.
Tada su bili ponosni oni što su sačuvali stare lampe petrolejke i ostale komplete :) za preživljavanje.
Sećam se komšinke koja je došla sa pričom kako se u podrumu opremila sa hranom i vodom, sa
krampom i lopatom koji su nadohvat ruke, jer treba izaći posle urušavanja plafona i ostalog šuta :)
A ko je to sve mogao da pretpostavi? Pa vidite kako su ti matorci pametni. E, deco ne znate vi šta nosi dan a šta noć.
Sve to može jednog dana da zatreba. Stari radio lampaš može da preživi udar nuklarke, a ovi digitalci odmah crkavaju :)
nije to kvalitet kao nekada!
Nepisano pravilo da nešto stoji godinama, a kada ga baciš odmah ti posle zatreba.
Tako sam ja skoro bacio punu kesu kučine (konoplja) za dihtovanje vodovodnih cevi, jer je samo stajalo i skupljalo prašinu.
Posle par dana moj otac morao da prepravlja staru ručnu pumpu, pa mu baš zatrebalo (a ne može teflon traka),
i komšija mu jedva pozajmi, i to mu da tri dlake - k`o za lek :)
Gunđao mi je posle matori, probio mi glavu, a kad sam mu kupio malo pakovanje nove, onda je bilo:
"Ko zna kad će to zatrebati, što si kupovao"
Sa matorcima je nemoguće tu naći kompromis i dogovor!
Ja imam strah od komšija koji raspremaju svoja dvorišta, tj podrume i tavane. Onda se moj matori nakupi, a ja poživčanim.
A kad god ja hoću da pospremim ide odgovor i pitanje:
"Šta preturaš tamo, izlazi, nemoj bez mene pomešaćeš mi gde šta stoji, zajedno ćemo drugi dan to da sredimo",
a taj drugi dan nikako da dođe.
Samo se plašim da i mi ne budemo isti kad ostarimo :)
[ Srđan Pavlović @ 29.06.2010. 21:54 ] @
^^

...a ja IBM-ov 13" VGA monohromatski monitor iz osamdeset i neke godine. Radi ko sat ;)

Ma bicemo i mi isti kad ostarimo. To je cista psihologija, tako to ide.
[ Yoba @ 29.06.2010. 21:57 ] @
ja imam ZX Specutrom, radi 1/1, + kasete, vise puta sam hteo da ga bacim, i nisam uspeo xD

stripova sam se na vreme resio =)

sve sto vise chitam, vise uvidjam koliko djubreta i sam chuvam :-/

edit:

>>Šta preturaš tamo, izlazi, nemoj bez mene pomešaćeš mi gde šta stoji, zajedno ćemo drugi dan to da sredimo",
a taj drugi dan nikako da dođe.

jao kako sma se ismejao na ovo, hahahahahhahaha, predobro!
[ Isak666 @ 29.06.2010. 21:57 ] @
Citat:
"Ko zna kad će to zatrebati, što si kupovao"

:)))
[ Ivan Dimkovic @ 29.06.2010. 21:58 ] @
Citat:

Stari radio lampaš može da preživi udar nuklarke, a ovi digitalci odmah crkavaju :)

Aha... a tek sto koristi kada budu izgasili analogni FM :)
[ Horvat @ 29.06.2010. 21:59 ] @
@vujo,"thumbs up",sto bi kazli, bas tako,ne znas sta nosi jutro,a sta mrak i kad ce ti neka glupost zatrebati ;)
(bilo bi lepse mnogo da tvojoj komsinici nikad lopata i kramp u te svrhe nisu zatrebali,al bolje sto ih je imala kraj ruke)...

@ivan,verovatno misli na lampasa koji hvata am,taj za fm nije ni znao
[ Hadžihalef @ 29.06.2010. 22:07 ] @
Citat:
Horvat mislis na lampasa koji hvata am,taj za fm nije ni znao

Ma imam ja lampaša "Betoven" i ima fm skalu koja i dan danas funkcioniše, samo je malo pomeren opseg.
[ Horvat @ 29.06.2010. 22:11 ] @
moja greska ondak ;)

je l to onaj na kojem na am skali pise i iz kojeg grada (moskva,london...) je stanica na toj frek.?
[ Hadžihalef @ 29.06.2010. 22:16 ] @
Da i ima onu zelenu lampu,magično oko, pa kad namestiš na stanicu, a ona širi suknjicu. ;)

"A jel ti veruješ da u radiju žive mali ljudi?"
[ Ivan Dimkovic @ 29.06.2010. 22:20 ] @
Bilo je FM lampasa bre ljudi. Mislim da jedan imaju u podrumu moji u Srbiji :)

@Horvat - da, u to vreme su svi imali takvu skalu.

@edit - pretece me Hadzi.
[ Marko_L @ 29.06.2010. 22:23 ] @
Moj pokojni deda je bio šampion u sakupljanju tih "zatrebaće" stvari. Bukvalno nijednom nije izašao iz kuće, a da se vrati praznih šaka. Znači, kad god je neko u komšiluku (a i šire) neko nešto bacao, to je završilo u našem dvorištu :) Polomljeni crepovi, oštećene cigle, zarđale žice, šipke i limovi, stare novine (jedno 3 tone), mermerne ploče, iscepani tepisi, talasasti krovovi (naravno odlomljeni), šatorska krila (uglavnom iscepana), šrafovi i ekseri (više od pola zarđalo od stajanja), nekakve kuhinjske mehaničke mašine iz drugog svetskog rata za koje niko ne zna čemu služe... you name it. A što je najgore u svemu, i kada mu je ustrebalo nešto od toga, nikada nije mogao da iskoristi ono što ima (recimo nema lima sa dovoljno zdrave površine ili nema šrafa odgovarajuće veličine), nego ode pa kupi novo, a ono smeće i dalje stoji, samo mu se još pridoda ostatak od ovog novog. Kada sam nasledio kuću, trebalo mi je nekoliko meseci da očistim jednu polovinu, a drugu polovinu još izbacujem... jednostavno nema gde sve to da se pobaca.

A što se tiče elektronskog smeća, baš pre par dana sam pravio veliko spremanje :) Uđem u download folder, a tamo nema čega nema, neki tutorijali ko zna od kada, softver koji sam hteo da isprobam kad nađem vremena, kojekakve kontrole, biblioteke, drajveri, čuda... i krenem kao da klasifikujem to, da bih posle 5 minuta problem rešio sa CTRL + A, praćeno sa CTRL + DEL :) Od diskova sam takođe većinu pobacao. Jednostavno mi ne treba. Muziku slušam ili preko youtuba ili pustim neku od milion internet radio stanica. Za filmove nemam vremena, a i ako nađem vremena, skinem film, pogledam, obrišem. Softver jednostavno nema više smisla čuvati, ni na hard disku, a kamoli na diskovima jer danas svakih par dana izađe nova verzija (barem kada se radi o sitnom softveru) koja se automatski apdejtuje i za šta će mi onda instalacija recimo verzije 1.8 nekog softvera, a ja već odavno koristim 3.5. Uostalom, sve što mi treba već imam instalirano još od kada je kupljen komp i instaliran OS, tako da nemam ni potrebe za tim instalacijama. A i ako ustreba, brže mi je da skinem sa neta, nego da kopam po disku :) Tako da, moja kolekcija CD-ova se svela na nekih 50-tak (a bilo je preko 1000), a i od tih 50 će pola u kantu.

Takođe, kada sam se nakanio da sređujem taj e-otpad, uzmem malo da pročeprkam i po papirima i da razdvojim ono što mi treba ili može da ustreba od onog što može slobodno da se baci. Epilog svega je da sam pobacao jedno 90% onoga što sam stigao da pregledam. Bilo je tu svega i svačega, nacrti nekih projekata koji su završeni pre više od godinu dana ili nikada ni su ni započeti, testovi štampe izveštaja, takođe iz projekata koji su završeni pre više meseci, izvodi iz banke, računi, garancije koje su odavno istekle, predračuni i ponude za robu koji više ne važe (ima ih koji datiraju još iz 2006. god :)), pa onda jedno 5-6 krštenica koje su starije od 6 meseci, fotokopije svega i svačega, tutorijali koji više nemaju svrhu, specifikacije... ma da ne nebrajam dalje. kad se sve sabere i oduzme, izbacio sam jedno 6 onih velikih crnih kesa za smeće prepunih papirčina. Hebote, zaprepastio sam se kada sam video da mi te kese onako poređane zauzimaju jedno četvrtinu radne sobe :) Prosto je neverovatno kako se lako nakupi svega i svačega što zauzima ogroman prostor, a 90% toga ti ne treba, niti će ti ikada zatrebati.
[ mmix @ 29.06.2010. 22:35 ] @
Treba da svratite u Pancevo na buvljak, ali ne onaj fenserski po kome je grad poznat, vec onu pravu buvlju pijacu subotom kod hipodroma, tu sta ima da se nadje nema nigde, kako raznoraznih gluposti tako i zaludnih penzionera koji ih kupuju no zamisljam kako bi izgledao marketplace u post-apokalipticnom post-nuklearnom svetu i to je to

Dobra obzervacija za e-smece, evo S: drajv od 1.5Tb mi je vec 70% pun Sve kazem sredicu taj dzumbus a u stvari samo dodajem
[ Srđan Pavlović @ 29.06.2010. 22:37 ] @
E, ima ih i tamo kod cvetkove pijace, rasire nesto dole
i prodaju... svasta. Kaze ortak da je kupio "upaljac" za
100 din - ispostavilo se da je USB stik od 1GB koji radi.
[ Hadžihalef @ 29.06.2010. 22:41 ] @
Nisu više kod Cvetka, već ispod nadvožnjaka kod OTC na N.Beogradu, a takve buvljake sam viđao u Churu još pre dvadesetak godina, a i po Nemačkoj...
[ mmix @ 29.06.2010. 22:42 ] @
OCD je globalni problem ;)
[ New Village DC @ 29.06.2010. 22:52 ] @
Davno sam citao neki tekst na netu, kazu da nije zdravo za raspolozenje, psihicko stanje i uopste za pozitivno razmisljanje, gomilati nefunkcionalne, i stare stvari. Covek treba da se sto cesce oslobadja tih stvari koje nicemu ne sluze. Ja s vremena na vreme pobacam puno stvari iz sobe, uglavnom kese, papire, nnovine. Mnogo je bolji radni ambijent. Sto se tice fajlova, ranije sam ih sortirao ali sada sve redje i redje to radim. Uglavnom idem na DELETE. Jer idem logikom: da mi je nesto od tih silnih fajlova zaista trebalo, vec bi bili sredjeni. To su folderi u kojima trpam sve sto nadjem zanimljivo na netu, materijale u vezi nekog projekta, programi, zezalice, ma svasta. Jednom prilikom sam iskopao fajl od 800MB u kome je nreklama od pola minuta u RAW formatu.

Eventualno ko zivi u kuci pa u dvoristu ima neku garazu, ili supu, one su idealne za odlaganje starih neispravnih uredjaja, sprava, materijala i sl. Ali, mislim da je neophodno s vremena na vreme, sve precesljati i preurediti.
[ pisac @ 30.06.2010. 01:24 ] @
Pre 2 decenije sam bacio gomilu stripova koji mi nisu trebali jer ih nisam citao godinama. Posle par meseci sam poceo da se kajem, i to jos uvek radim! Od tada vise nista ne bacam!

A povremeno mi nesto stvarno i zatreba iz "arhive". Pre par godina sam uz pomoc NF trafoa izvadjenog iz radio aparata slupanog pre 15 godina spojio hends-fri na autoradio (mrzim blutut, volim zice)

Cak ni kese ne bacam: koristim ih kao mini-dzakove za djubre.

Cale mi je bacio potpuno ispravan lampaski radio na kome sam nekad slusao kratkotalasne stanice, i ne mogu da prezalim. Rasturio je i crno-beli TV kome je samo jedna lampa falila da bi radio.

[ Lesli Eldridz @ 30.06.2010. 08:53 ] @
Citat:
New Village DC: Davno sam citao neki tekst na netu, kazu da nije zdravo za raspolozenje, psihicko stanje i uopste za pozitivno razmisljanje, gomilati nefunkcionalne, i stare stvari. Covek treba da se sto cesce oslobadja tih stvari koje nicemu ne sluze. ...
Sve su to potrosacke budalastine i propaganda za koju je Gebels bio malo dete. Vise ne moze covek ni frizider da otvori a da ga ne doceka neka potrosacka propaganda. Zato ja vec godinama nemam antenu za TV. Ta propaganda mene ne zanima. Kad pocnu da piju redovno sedative jedno 5 godina pa se umire, onda cemo da vidimo.

Ja ne kazem da treba sve da se cuva, ali ne treba sve ni da se baca nego samo ono sto jeste za bacanje i sto vise ne moze da se popravi niti moze da se iskoristi kako kakav deo za nesto. Evo na primer, ja nikad ne bacam one kese koje daju u prodavnicama, one veceg formata, nego samo male, a zasto - zato sto ih koristim kao kesu za u kantu za djubre koja stoji u kupatilu, one obicne kante u vidu korpe, kao u skolama i kancelarijama sto se stavljaju. Zasto ja da kupujem posebne kese za smece odgovarajuce velicine za tu kantu, kad se ove uklapaju? Pa onda, skoro mi je trebao prekidac na potez - nagaz, svejedno, i iskoristio sam jedan prekidac za stop svetlo od nekih kola koji mi stoji tamo u policama za alat jos od 1981, a ja tacno znam gde je sve to vreme u po dana i noci. Jel me treba zarobiti sto sam ga cuvao 30 godina?

Ove pojedine bubuljicare cu da ignorisem, njihovi komentari i uzimanje svega oko sebe zdravo za gotovo nisu vredni komentara. Kad porastu kašće im se samo. Pa ce da ukapiraju da uopste nije stvar u nekoj nekadasnjoj nemastini kao razlogu zasto ljudi cuvaju stvari, nego u elementarnom postovanju prema svojim stvarima za koje je neko radio da ih nabavi. Sad su jos, khm, da kazemo uznemirenog uma, pa ne mogu to ni da ukapiraju. A i nemaju kad dok mudruju cekajuci da im mama opere pantalone i napravi jelo a tata plati struju.

Jednom sam video neku bagru koja je dosla na ekskurziju na plazu, izasli iz autobusa, nakupovali one asure za lezanje, lezali par sati, i onda sve pobacali. Jel to normlani ljudi rade? Jel se tako ponasaju? Onda ja dobrovoljno idem u ludnicu. To je bre neko pravio, neko je radio da toj bagri da pare da to kupi... To je elementarno nepostovanje nicega i nemanje nikakvog reda u zivotu. Sve u svemu, basibozuk, bagra i brabonjci, ustali da sire slobodu i "umlje" po svetu, u pravu je bio drug Koča.
[ Bata @ 30.06.2010. 09:10 ] @
Proguglati pojam hoarding, hoarders... ima puno reality programa sa takvim slučajevima, to je vrsta OCD-a, kao što je neko već napisao , samo kod nekoga manje a kod nekoga više izraženo, pa se kod većine to naziva "[lošom] navikom" a kod ekstremnih slučajeva
moraju vatrogasci i opštinske vlasti da intervenišu da bi pacijenta izvukli iz (bukvalno)jazbine , a onda ga predaju na psihijatriju.

Ta stvar možda ide sa generacijama, naši matori su (bili) skupljači, iz možda sledećih razloga tog vremena: rat i posleratno siromaštvo,
mašine su bile skupe, trajale su decenijama, popravljale se bezbroj puta; knjige su bile skupe, čitale se više puta, razmenjivale se bezbroj puta; odeća, obuća, gvožđarski materijal(od eksera i šrafova, do limova i štangli) , sve je bilo reciklirano: rasturi se plot koji više ne treba, letve se slože za sledeću upotrebu, ekseri se povade, isprave čekićem, zaviju u novinu i ostave za sledeću upotrebu. ALAT (!!!) ... o alatu da ne pričam, i dan danas dobar alat dosta košta i čuva se kao sablja.

Sve je bilo skuplje, pravilo se tako da je bilo i moguće i smisleno popravljati, i trajalo je i koristilo se decenijama.
Imalo je smisla čuvati svaku materijalnu vrednost do koje se dođe.

Moji matori su godište druga polovina '40.-tih , rođeni i odrasli u seoskim domaćinstvima. Neki principi koji se usade ne mogu se
izbrisati. I kada su došli u grad i počeli da uživaju ono Titovo "zlatno vreme", ipak su te veš mašine i televizori koštali u vrednosti današnjih hiljadu(ili možda više?) evra, i koristili se po deset i više godina.

Međutim, sada kada se sve zasniva na potrošnji radi proizvodnje radi potrošnje, stvari su se naglavačke okrenule.

Ja sam taj koji je u poslednjih deset i više godina pobacao gomilu krša sa tavana, garaže i stana, sve vreme se boreći sa
tim iracionalnim "šta ti to smeta, ne diraj, nisi ti to kupovao, kad budeš imao svoju kuću ti onda bacaj..."
Ali se sve ispegla kada vide na svetlu dana to đubre i shvate da nešto što nisu iskoristili do svojih 50-tih i 60-tih godina života,
teško da će iskoristiti. Zatim momenat kada se na novoosvojene kvadratne metre proširi svakodnevna korisna upotreba...
Samo odlučno, rukavice na ruke i masku na lice.

I svoje "stvari" sam bacao: nije kolekcija Dylan Dog-ova onako dobra ni vredna sa 20 kao što je bila sa 10 godina,
niti će neki stari par farmerica da se "iskoristi za neko krečenje" , a majica koja mi je dobro stajala pre deset godina
i sada mi dobro stoji ali se vidi da ima deset godina.
Koliko god da ste ponosni na svoje kompjuteraško iskustvo, časopisi o tematici su vrlo kratkog roka trajanja po svojem sadržaju,
namenjeni su praćenju aktuelnosti tržišta i tehnologije (više tržišta)... Isto važi i za bilo koje druge časopise.

Jedino nisam bacio one čuvene Večernje novosti s kraja leta 2000. kada su na naslovnoj imali onu duplu sliku sa Slobinog mitinga
u nekoj Vukojebini.

Mada, doći će opet ono prvo opisano vreme, ako se obistine prognoze o istrošenosti prirodnih resursa i energenata.

[ mmix @ 30.06.2010. 09:43 ] @
Jel mozda razmislja neko od vas o drugom kraju tog stapa. Time sto bacate te stvari (umesto da ih poklonite, prodate na otpad, napravite garage sale, kad vec nemamo eBay) doprinostie upravo konzumerizaciji drustva Ono sto je djubre za jednog, za drugog ima vrednost, ako ga bacis napravio si djubre na deponiji a potencijalnog kupca naterao da stvar potrazi u proizvodnom procesu.

Lisli, to si hoarder, priznaj Nije to nista strasno, ne ide se na robiju za to. A nekadasnja nemastina jeste iza toga, da nije ne bi te iritiralo to sa asurama, niti bi cuvao gomilu djubreta orpavdavajuci to cinjenicom da si iz svog tog djubreta uspeo da iskoristis jedan prekidac, pricas o vrednosti rada, alii taj novi prekidac koji bi morao da kupis da ga nisi sacuvao (a i te asure koje su bacene) je neko napravio da bi za njih uzeo para, pare od kojih ce namiriti svoje potrebe, isto tako je neki hoarder uspeo da ne kupi proizvodu cijem proiizvodnom ciklusu ti radon ucestvujes. Tako ekonomija funkcionise danas, jednosavno zivot je danas drugaciji nego sto je bio, tvoje misljenje je da je losiji jer proizvodi vise djubreta, ali ja se ne slazem, ne mislim da je problem u potrosnosti koliko je problem u nedostatku recikliranja i cinjenici da sve to odlazi na deponije.

[ Lesli Eldridz @ 30.06.2010. 12:44 ] @
Ja ne znam sta taj izraz znaci, samo znam da ja cenim svoje stvari i zato ih ne bacam, one koje nisu za bacanje, koje su za bacanje bacim ili ako mogu prodam, recimo neki stari namestaj ili aparate itd, i znam da po meni ko ne ceni svoje stvari taj nece da ceni ni tudje i da je takav dobar za izbegavanje. To su oni koji traze da im pozajmis stvari, a onda ih ne vracaju danima i nedeljama, i onda na kraju ti moras da ides da uzmes svoje od njih. E zato sam ja sve to sikter, metlom. Takvi mi prijetelji ne trebaju. Jedino takve rodjake ne mogu bas da izbegnem, ali kad su u pitanju takvi i kad znam zasto dolaze, pravim se da me nema i gotovo.

Zato sam uzeo primer sa asurama. Ko se tako nenormalno ponasa prema necemu sto je platio pre sat vremena, taj ce sutra da krade, muva, da se lakta, da jajari i da radi nesto slicno zaumno da bi nastavio sa takvim suludim ponasanjem.

I bas me zabole za tog nekoga ko je sad pravio neke prekidace koje ja vec imam, pa ce on da propadne ako se to sad ne kupuje. Pa neka propadne, sta to mene briga? Ako je ta njegova firma visak i vec postoje forme koje prave to isto taj i treba da propadne. Jel se brine on za mene da li cu ja da propadnem ako stalno kupujem stvari koje vec imam, a o kvalitetu koji je 10x bolji kod tog prekidaca od pre 30 godina nego sto su ovi sad da ne pricamo? Znate li vi da ja jos imam nesto od posteljine koju je moja baba spremala majci da ponese kad se udaje? Ne sve, ali ima nekoliko carsava, jastucnica, pa i celih perjanih jastuka itd koje su se proizvodili pre vise od 40 godina, izdrzali milion pranja i jos traju i ima da nadzive ove papirne koji se danas proizvode? Znaci sta? On be neka pravi kvalitetno, jel mu ja branim da to radi, pa cu ja da ga kupim ako vidim da je tajk njegov novi prekidac bolji od onog od pre 30 godina koji vec imam. Pa nisam ni ja lud. Ali fuš robu da kupujem necu. Dzabe ono kosta 5 dinara ako traje pet minuta. Nemam ja sad druga posla nego cu non stop da kupujem neke glupe prekidace i da ih menjam zato sto oni prave bofl. Prekidac uzeti figurativno, ne mora da bude u pitanju prekidac, moze bilo sta, odakle znam, bojler, ili neki alat ili posteljina.

Ja ne cuvam sve kao ovo sto navodite primere o nekim magacinima na tavanu i nekim farmericama za krecenje i nekim novinama, nego cuvam samo ono sto stvarno moze da zatreba meni kao zagrizenom sam-svoj-majstor tipu ili za slicne potrebe. Eto pomenuli ste Gorenje ves masine od pre 30 godina. Imam dva motora iz tih ves masina i ne vidim zasto bih sad ja to bacio. Od jednog planiram da napravim mali cirkular za rezanje daski (za kucnu radionicu) a drugi cemo da vidimo za sta ce da bude, ne znam sad, ali necu ni da ga bacim. Isto tako, imam 3 - 4 komada motora iz starih busilica kojima je otisla mehanika. Zasto bih ja sad to bacao? Stvarno ne vidim razlog. Evo, bas sam mislio pomocu jednog takvog motora da automatizujem dizalicu sa lancem. Te stvari moze da baca samo onaj kome nikad nisu nesto narocito ni trebale, a meni te stvari trebaju. Evo jos jedan primer, motor za rernu iz nekog starog sporeta sam iskoristio da napravim aparat za pecenje girosa. Da ga nisam imao morao bih da ga kupim. Sto da kupujem nesto sto imam? Sto ce da propadne fabrika koja to pravi? Bas me briga. Ja nisma kompatibilan sa potrosackim drustvom. Nisam se ja za ovu slobodu borio. Nego da ne bude vise granica ni medja, da niko nikoga ne vredja, da ne bude razlike izmedju sela i grada, izmedju umnog i fizickog rada, da ljubav svuda vlada i da svako zivi od svojega rada ;-) To je trebalo da bude globalizacija u praksi, a ne ova budalastina koja se svela na drpanje i trpanje u analni otvor.

Znas sta ja mislim o tom nazivanju imenima ljudi domacina (ne u smislu "domacin" koji koriste ove budale na TV, nego u klasicnom i univerzalnom smislu koji vazi vec 5000 godina dok nisu smislili to vase "potrosacko drustvo" ) ? To je propaganda koju sire i na koju se loze samo oni koji od te price imaju licnu finansijsku korist. Pocevsi od bagre sa Vol Strita (a bas tamo je sve i pocelo, taj ludizam, pre 80-ak godina) pa do najmanjeg srafa u toj masini negde tamo u Tanzaniji koji i ne zna zasto prica to sto prica. I to je to za mene.

[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 30.06.2010. u 14:00 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 30.06.2010. 12:49 ] @
Citat:
mmix: Lisli, to si hoarder, priznaj :) Nije to nista strasno, ne ide se na robiju za to.
U stvari sad sam video sta tacno izraz znaci, i nije tacno. I ja sam isto izbacio nekoliko prikolica djubreta koje su sakupljali moji roditelji i njihovi roditelji iz raznih podruma i supa, ali to uopste nije ista prica. Ja ne cuvam sve, nego se kod mene tacno zna red i sistem i svrha cuvanja nekih stvari, svaka fioka, tegla ili posuda imaju nalepnicu sta je unutra, i sve sto ja cuvam je za nesto korisno, ili ce biti korisno, meni, tako sto cu da od njega napravim nesto drugo sto bih inace morao da kupim za 10 ili XX puta vecu cenu. Ono sto je beskorisno ide na djubre, to se podrazumeva.
Citat:
mmix: A nekadasnja nemastina jeste iza toga, da nije ne bi te iritiralo to sa asurama...
ja nisma nikad ziveo u nemastini samo ne mogu da razumem da bacam nesto za sta sam dao pare pre 10 minuta, a da to nije pice ili hrana. Ja bih u toj situaciji radije legao direktno u pesak pa bi se posle oprao u vodi, ili na beton, nego da kupujem asuru pa da je bacim posle pola sata. Zasto bih je onda uopste kupovao kad znam da cu da je bacim za pola sata? Meni je to malo manicno ponasanje. Eventualno bih kupio novine pa legao na njih, a najverovatnije ne bih ni lezao nego bih samo stajao ili setao samo da ne legnem ako necu da se uprljam peskom, i ako je u tome problem. Ne dam pare za nista sto nece da traje godinama ili sto je trenutno precenjeno samo zato sto je u nekom trenutku fensi. Kad mu cena dodje do realne (primer mp3 plejeri i slicno) onda moze. Mozda sam zato cicija, sta znam. Verovatno.
[ BluesRocker @ 30.06.2010. 13:35 ] @
Citat:
mmix: Jel mozda razmislja neko od vas o drugom kraju tog stapa. Time sto bacate te stvari (umesto da ih poklonite, prodate na otpad, napravite garage sale, kad vec nemamo eBay) doprinostie upravo konzumerizaciji drustva ;)
.......
alii taj novi prekidac koji bi morao da kupis da ga nisi sacuvao (a i te asure koje su bacene) je neko napravio da bi za njih uzeo para, pare od kojih ce namiriti svoje potrebe, isto tako je neki hoarder uspeo da ne kupi proizvodu cijem proiizvodnom ciklusu ti radon ucestvujes. Tako ekonomija funkcionise danas

Imaš kejnzijansko razmišljanje o ekonomiji. Ili te je ova kriza naterala da postaneš Kejnzijanac, kao Dinkića :) . To je stav da ako se nešto baci ili uništi moraće neko da to ponovo proizvede i proda i na taj način se jača ekonomija. A ovaj čovek tvrdi suprotno, da se opšte blagostanje ne povećava ako se nešto uništi ili baci da bi se ponovo proizvelo.
[ Srđan Pavlović @ 30.06.2010. 13:51 ] @
Kontam da cuvas srafciger i da ga ne bacas - srafova ima mnogo
i imace ih jos dugo verovatno, ali neki ljudi jednostavno cuvaju
sve sa onim "ko zna kad ce da zatreba". Naravno, nikad ne zatreba.
Ali zato mnogo puta zatreba prostor koje to sran|e zauzima.
[ Ivan Dimkovic @ 30.06.2010. 13:58 ] @
Postoje stvari i stvari.

Jasno je da je potpuno besmisleno bacati alate i stvari koje zaista mogu posluziti necemu, u sta spadaju i velike kese sto pomenu Lesli koje su idealne za djubre.

ALI, to nije to sto ljudi skupljaju... kada neko cuva neki omatoreli tepih koji nicemu ne sluzi vise, odecu koju SIGURNO nece obuci vise nikad (ono tipa baba od 70 godina cuva odecu sa mature i sl...) ili abnormalnu kolicinu ambalaze koju ne bi mogao potrositi sve da sutra krene da se bavi biznisom itd...

Ili gomilu novincina, hartija i sl...

To je besmislica.

Nema to veze sa "potrosackim drustvom" - ako ne zelite da budete "potrosaci" nemojte kupovati gomilu besmislica koje vam nece trebati. Cuvanje djubreta nije "konzumerizam" vec stanje pravo iz DSM manual-a.
[ Izvoljski @ 30.06.2010. 15:57 ] @
bar da zivim u Napulju. Otvoris prozoro, bacis djubre, ko ga y8e !
[ brkchey @ 30.06.2010. 17:19 ] @
Citat:

Naj-biser: >spaljena< ASUS P5E WS ploca otisla za 27 EUR (!!!) - WTF... ali eto, umesto da jos moram da platim da je se oslobodim :-)

@Ivan - Hoces reci da je neko stvarno kupio otpad? WTF??? Pa zar neko popravlja mikroelektroniku???

Btw, primjetio sam kod sebe ovaj OCD, prije dok nisam znao sta je to, desavalo mi se da se gubim u detaljima.
Mislim da je to i glavni razlog Hoardinga. Ljudi previse razmisljaju o detaljima nekog objekta umjesto da vide siru sliku i realno stanje stvari te potencijalnu upotrebnu vrijednost. Naravno, ako je neko emotivno vezan za neki objekt, to je druga stvar, tu nema upotrebne vrijednosti.
Ali, nije mi jasno ovo sto se moglo vidjeti na Miljanovom videu - da svi oni gomilaju te stvari bas kao djubre, bez ikakvog reda, a ne kao nesto sto bi moglo da koristi u buducnosti. Ja sam uvijek takvu opciju strogo odbacivao i redovno sam znao tacno gdje koji otpad ide :), to jest precizna selekcija tih stvarcica, bas kao alat - srafcigeri u jedan sanduk, kljucevi u drugi.
Ako im te stvari toliko znace ne bi se trebali tako ponasati prema njima :). Naravno, tu dolazimo do dijagnoze da je to i stvarno jedan poremecaj kojeg treba lijeciti.
[ Ivan Dimkovic @ 30.06.2010. 18:19 ] @
Yep... 27 EUR za spaljenu plocu. Sta je neko mislio sa tim da uradi, pojma nemam.

Ista stvar mi je vise puta uspela za defektne stvari tipa crknuti mobilni, spaljena tehnika - UVEK se nadje neko ko to kupi. Za koju svrhu, 3 blage nemam.

Sutra planiram da bacim Nikon 18-200 VR objektiv koji je pao i pokvario se (nesto se polomilo unutra) kao i matore kocione diskove / plocice od starog auta i 100% sam siguran da ce sve to da ode za neke skroz OK pare umesto da sve to roknes u djubre :-)))

Mada kapiram da je za takvu prodaju ipak potrebno da je trziste veliko - znaci solidan broj potencijalnih kupaca koji pricaju jezik i koriste isti aukcijski sajt... Verovatno je u USA najbolje jer imas boga pitaj koliko miliona ljudi koji listaju ebay svaki dan... sto znaci da ces svakako prodati sta god da bacis tamo, koliko god to pokvareno, nepotrebno, matoro ili bizarno bilo :))))
[ Horvat @ 30.06.2010. 18:54 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Postoje stvari i stvari.

Jasno je da je potpuno besmisleno bacati alate i stvari koje zaista mogu posluziti necemu, u sta spadaju i velike kese sto pomenu Lesli koje su idealne za djubre.

i to je sve relativno,evo konkretan primer vas dvojica
tebi su kese cisto smece,a lesli to konstruktivno iskoristi

na koju ambalazu mislis? one jogurtoske casice i to? i flase od sokova i voda? i to moze da se iskoristi vrlo konstruktivno (konkretno kao case za pice,ili kao casice za sadjenje biljaka, a flase kao flase za prenos vode kada ides negde, da ne nabrajam sad ostale moguce primene)
Citat:
Ivan Dimkovic: Yep... 27 EUR za spaljenu plocu. Sta je neko mislio sa tim da uradi, pojma nemam.

postoji mogucnost da je za varanje osiguranja ili neka fora
kao pregorela mu je ploca, pa da mu zamene komp ;)

ili jednostavno da iskoristi neke delove odatle :]
[ Shadowed @ 30.06.2010. 20:10 ] @
Hteo je da kaze da su idealne da u njih bacis djubre :) Kao sto Lesli radi (i ja uostalom).
[ Horvat @ 30.06.2010. 20:19 ] @
to je samo "pohvalio" leslijevu "domisljatost"
on sam ima ovakvo misljenje o korisnosti raznih kesa
Citat:
E da... jos jedna stvar koja mene licno enormno iritira - #@(#&@ KESE i PAPIRI... dakle, kese instant eliminishem i najvise mrzim navike matorih ljudi da cuvaju #@*(&#@ kesetine "da se nadju"...

poruka

[ Srđan Pavlović @ 30.06.2010. 20:22 ] @
Pa zavisi koje kese.

Recimo, one plasticne, najjeftinije, sto dobijam uglavnom svakodnevno u prodavnici,
koristimo za otpad, u kuhinji. Ubacim je u onu plasticnu mrezastu korpicu, i napuni se
za recimo 2 dana, onda zavezem kesu, odnesem i bacim.

One kvalitetnije plasticne kese je valjda OK imati i to cesto zatreba, ali ono dve-tri, ne zilion komada.
[ Horvat @ 30.06.2010. 20:37 ] @
^^pa to,cak i te obicne iz prodavnice mogu da posluze za neke konstruktivnije stvari od sakupljanja smeca,npr za grupisanje vise paketa zamrznute hrane

a ove malo kvalitetnije su dobre ako treba poneti nesto malo teze i vecih gabarita
[ tune @ 30.06.2010. 21:39 ] @
Ima li ista ruznije i tuznije od hrane u zguzvanoj obicnoj kesi u frizideru.
Sama boja tih jadnih kesa kad zamagle u frizideru asocira na povracku.
Bljak...
Isto vazi i za zamrzivac.
[ 101010 @ 01.07.2010. 02:33 ] @
Koliko god da nam je danas zdravo za gotovo da koristimo razne proizvode kratkotrajno, civilizacijski to je novina.

Pre samo ~100 godina patentiran je prvi prozivod koji je bio za jednokratnu upotrebu. Ako ne gresim zilet za brijanje gospodina Gillette-a. Do tada niste mogli kupiti nesto sto je reklamirano pod parolom upotrebi jednom i baci u smece. Vec suprotno, kupi i trajace dugo. Generalno razni proizvodi su se pravili kvalitetno i nisu bili jeftini. Ljudi su dosta stvari pravili sami, popravljali, improvizovali, nasledjivali...
Danas smo u situaciji da je brdo proizvoda koje koristimo kratkog veka, tankog kvaliteta i relativno jeftino...
[ Bata @ 01.07.2010. 14:35 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Yep... 27 EUR za spaljenu plocu. Sta je neko mislio sa tim da uradi, pojma nemam.

Ista stvar mi je vise puta uspela za defektne stvari tipa crknuti mobilni, spaljena tehnika - UVEK se nadje neko ko to kupi. Za koju svrhu, 3 blage nemam...

Puno je DIY entuzijasta raznih specijalnosti; ukucaj u youtube "recycling scrap electronics" ili "gold refining from electronics"...
uglavnom su snimci iz industrije, ali ima i zanimljivih kućnih poduhvata

Citat:
Lesli Eldridz:I ja sam isto izbacio nekoliko prikolica djubreta koje su sakupljali moji roditelji i njihovi roditelji iz raznih podruma i supa, ali to uopste nije ista prica. Ja ne cuvam sve, nego se kod mene tacno zna red i sistem i svrha cuvanja nekih stvari

Sa ovim se mogu samo složiti, i upravo sam taj sistem i ja primenjivao pri mojem čišćenju loma. Tužna je činjenica samo to što u svom tom lomu, količina onoga što je bilo racionalno vredno čuvanja je bila jako mala. 90% su bile stvari koje su odložene umesto da su bačene , samo iz nekog usađenog osećaja griže savesti da se baci nešto za šta su date pare.

Ali u vezi one priče o đacima koji su pobacali asure, pa to su , sam si rekao srednjoškolci ! Da li si ikada čuo za pubertet ?
U tom uzrastu mnogo je bitno uklopiti se u čopor, pa makar se radile glupe stvari. Većina ljudi upravo u tom dobu i iz istih razloga
počne da puši , pa ti pričaj o racionalnosti postupaka.

Pogledaj dokumentarac "Grumpy old men" , svideće ti se... ja sam se složio i prepoznao sa 99% rečenica iz istoga.
[ Suns @ 01.07.2010. 21:29 ] @
(živim u kući)

Pre neki dan odem na tavan da iskopam neki materijal za roštilj, tj neku žicu da nadjem, i rovarim po klasičnom kršu "svega-i-svačega" i vidim neku praznu zgužvanu paklicu cigara, meko pakovanje, crvene boje. Pošto mi je bila čudna jer nije Marlboro a za druge crvene ne znam (nisam pušač), ispravim paklicu, kad me šlog nije strefio " Filter Jugoslavija" prekrstio sam se, uzeo žicu preskočio krš i sišao dole da raspalim roštilj.

Brate mili taj Filter Jugoslavija je prestao da se proizvodi pre nego što sam se ja rodio...
[ bttp @ 01.07.2010. 23:13 ] @
Nama su puni i podrumi i tavani stvari koje ne koristimo ali "nisu za bacanje". Mada smo otkad je ćale umro počeli dosta stvari da bacamo ili tipa da ostavimo pored kontejnera ako nekom treba. Kad Ivan reče za ovu ploču, ja sam tako spaljenu Asus P4P800X ostavio u kutiji pored kontejnera i nestala je u roku od odmah (prolazio sam tuda u povratku i nije je više bilo:). Imam gomilu elektronskog otpada s kojim ne znam šta ću, stari kompjuteri, crknuti hard diskovi, CD-ROM drajvovi, kartice itd. koje ne bacam jer znam da nije ekološki, a nemam ni kome da poklonim. Kod nas ne postoje Garage Sales ili eBay, pa da staviš pa se nađe neko. A mrzi me da idem na buvljak pa da prodajem ili nudim nekom, mislim ne pada mi na pamet da se cimam. Da ima eBay (kupovina/prodaja iz fotelje) pa lepo da staviš sve, ovako gomila stvari čeka da se nešto tako pojavi i kod nas, ili da eBay zaživi i kod nas.

Inače pokojni ćale je bio od onih koji na ulici nalaze šrafove, matice i tako to. Dobro on je bio ono, handy man, majstorisao je, pa je dosta toga i iskoristio, ali gomila toga ga je nadživela, i tako...

Clutter, clutter, clutter. Ima ona emisija na BBC gde ti one babe dolaze da ti srede gajbu, pa ti tako narede da pobacaš sve što ne koristiš :)
[ New Village DC @ 01.07.2010. 23:41 ] @
Citat:
Kod nas ne postoje Garage Sales ili eBay, pa da staviš pa se nađe neko. A mrzi me da idem na buvljak pa da prodajem ili nudim nekom, mislim ne pada mi na pamet da se cimam. Da ima eBay (kupovina/prodaja iz fotelje) pa lepo da staviš sve, ovako gomila stvari čeka da se nešto tako pojavi i kod nas, ili da eBay zaživi i kod nas.

Imas domaci sajt za te stvari, zove se Limundo.
[ Marenović Slaviša @ 02.07.2010. 00:59 ] @
@pisac:

Zar ti nije nista ostalo do tih stripova? Ima li ista sada na stanju?

@Koshute, koliko para za taj prvi broj politikinog?
Ajde baci poruku.

SVI OSTALI:

Stripovi, stare knjige, stari novac (metalni pretezno, mada i papir) antikviteti, svasta moze da me zainteresuje......

Bacajte na pp sta imate viska.
Ako me nesto zanima kao sto me sada zanima kosutov politikin... mozemo da se dogovorimo.

Ima neko stripove za bacanje, da mu pomognem?

[ Lesli Eldridz @ 02.07.2010. 07:44 ] @
Eeeee, ja sam imao Zabavnik sve komplet od sredine sezdesetih pa do pocetka devedesetih, ali pola deda spalio prilikom ciscenja supe jos pre cetvrt veka, onako djuture, nije ni gledao sta pali, a pola mi ostalo, sve od '78 - '79 pa do tako devedesete, tu negde. Neka godista su cak bila ukoricena. Onda od toga nesto istrulelo jer je stajalo u vlazi, i sad mi ostalo recimo cetvrtina od svega sto je bilo, kompleti za nekih 6 - 7 godina, ali ne bi ih prod'o, nema tih para, narocito one brojeve sa Ripom Kirbijem. To se vise ne pravi. Evo cerka kad je bila mala sekla iz njih i igrala se onim papirnim lutkicama i to, i jos ih cuva u nekoj kutiji. A i ono sto pise unutra se vise ne stampa. Bas sam tako pre koju godinu gledao te zabavnike i nalazio tekstove o onom dijamantu iz Titanika, pa onda o onoj banci iz koje kradu zlato ovi u Umri muski 3 itd, razne zanimljive i poucne stvari (OK ima i senzacionalizma ali to nije vazno) a sad se pise samo o tome ko je video cije gaće ili sise, ko je koga pljuvao ili tukao, ko je koliko "posteno zaradjenog kapitala" potrosio za neke gluposti i druge ludosti i satanizam koje nemaju veze sa mozgom i zrele su za to da ih sredi brka vegetarijanac. Sloboda bato i napredak. More dok smo bili drugovi bili smo gospoda.
Citat:
bttp: Inače pokojni ćale je bio od onih koji na ulici nalaze šrafove, matice i tako to. Dobro on je bio ono, handy man, majstorisao je, pa je dosta toga i iskoristio, ali gomila toga ga je nadživela, i tako...
Pa ono svaki malo jaci sraf ce svakoga da nadzivi ako se ne pretopi u nesto drugo. Jednom tako ja kad sam bio kod majstora da mi menja auspuh, i onaj njegov ucenik bacio stari zardjali sraf koji je stazao selnu, majstor ga je naterao da ide u neke koprive ili kupine, sta li je bilo, glavno neko zbunje pored radionice u koje je ovaj bacio sraf, da trazi to dok ne nadje, pa da vrati isti sraf na novu selnu. Tako se to radi, Mislim za korisne stvari, a ovo djubre bacis, normalno.

BTW ja nisam hteo da pominjem Limundo da ne ispadne neka reklama, ali kad je vec pomenut, to nije los sajt i preko njega moze da se uvali dosta toga. Mislim ne uvali, nego da se proda po nekoj razumnoj ceni. Uvek ima kome treba nesto sto je za nekog drugog maltene djubre. Dobro, mozda ne bas pokvarene maticne ploce i slicno, mada mozda i to neko kupi, ali druge stvari da, pa i stripovi ili knjige.

[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 02.07.2010. u 08:58 GMT+1]
[ pisac @ 02.07.2010. 10:23 ] @
Citat:
Marenović Slaviša: @pisac:

Zar ti nije nista ostalo do tih stripova? Ima li ista sada na stanju?

Skoro ništa, bacio sam 95%. Najviše mi je žao Mikijevih Zabavnika i Mikijevih Almanaha, jer zamisli još pamtim neke epizode iz njih, i sada bih baš voleo da pročitam ponovo poneku. Bilo je tu i onih Zagora, Blek Stena, Kapetana Mikija, itd... ali mi je njih manje žao (u stvari, nije mi žao uopšte, mada ih sada ne bih bacio). Za razliku od toga, Politikine Zabavnike sve imam. Međutim, interesantno je da iako sam, kada sam bacao, mislio da mi oni više trebaju, ispostavilo se da mnogo više pamtim ove navedene Mikijeve *, a na ove Politikine nikada ne pomislim.

E zato sada ništa ne bacam, nikada ne znam šta će mi trebati u budućnosti
[ Yoba @ 02.07.2010. 19:56 ] @
Da se oglasim i ja, danas sam bacio dve pune korpe papira...trebao bih da pazarim sreder za papir, moze da bude handy. Nije da su papiri specijalno osetljivi, ali ipak, nikada se ne zna :-)

Takodje, sakupio sam pun sto nekih dzidzabidzica da razdelim ;)

Takodje2, poslusao sam nekoga (Horvat valjda:) da dam poludisperziju nekome ko planira radove, kewl ;)

I tako, bacajte ljudi, to oslobadja ;)

E da, resio sam se i matorog kalorifera, poklonio MC Limenom <-to je onaj player sto ide kroz hood i pika em-pe-trojku Nove lampe za stare xD
[ Lesli Eldridz @ 03.07.2010. 16:24 ] @
Evo, to oko bacanja stvari, ja sam danas kupio na buvljaku za 200 dindži onu decju pistu za igranje sto ima dva automobilcica pa se trkate. Pise Artin Speddtrax, e sad koji model ne znam, nema kutiju ni sliku. Mogu da sklopim elipsu ali nije to to, ostane mi 7 viska delova i to sve krivine. Ima jedan pravi deo sa suzenjem, pa ce mozda neko da prepozna, i ako postoji neko takav, molim neka okaci sliku negde.

P.S. Ej, nasao sam, ne treba. Ide u obliku osmice pa ima kao most koji drzi jedan deo iznad drugog.

[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 03.07.2010. u 21:09 GMT+1]
[ Zeleni zub @ 03.07.2010. 20:35 ] @
Mozda se ne sklapa u elipsu, mozda treba u 'osmicu' (ima i nadvoznjak) ?
Imao sam nesto slicno kao klinac...
[ Lesli Eldridz @ 04.07.2010. 06:21 ] @
Aha, tako treba da izgleda, nasao sam posle sliku sa detaljnim obajsnjenjem i nacrtanim delovima, ono, gde koji ide. Hvala.
[ Wajda.W @ 05.07.2010. 11:29 ] @
Uf, ja prezirem te stare stvari, imam ih pun podrum i tavan. Najvise svesaka, udzbenika, garderobe od pre 15 godina i nekih sitnih igracki i ukrasa isto staro sto godina. I to i od mene i od sestara, jos od prvog razreda osnovne, a mama nista ne da da se baci... Uzas. Ja bih ispraznio i tavan i podrum, nista od tih gluposti ne bi ostalo.

Citat:
Lesli Eldridz
P.S. Ej, nasao sam, ne treba. Ide u obliku osmice pa ima kao most koji drzi jedan deo iznad drugog.

Imao sam i ja tako nesto ko klinac, ali je crklo, verovatno je i to negde medju tom starudijom na tavanu. Ima i deo staze gde se te dve 'trake' po kojima idu automobili ukrstaju?
[ bttp @ 05.07.2010. 16:32 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Pa ono svaki malo jaci sraf ce svakoga da nadzivi ako se ne pretopi u nesto drugo.

Mislio sam, nadživelo a da nije upotrebljeno/iskorišćeno, već samo doneto u kuću :)
[ vujo032 @ 05.07.2010. 18:51 ] @
Možda bi bilo zgodno ovde pokazati, praktičnu primenu nekih predmeta koji bi bili bačeni, a našli su primenu, kao npr. kod majstor budžislava :)

Trebaju vam veće podloške, a nemate pri ruci, možda nešto ovako:

Postolje od starog stonog ventilatora i stara napukla šolja za belu kafu kao noćno svetlo :

Možda ste hteli da bacite stari bubanj od veš mašine, a potreban vam je roštilj:

Možda vam treba ručka za klizna vrata, a stari guvernal od bicikla je kao stvoren za takvu namenu:

Samo treba malo kombinatorike, spojiti nešto što već imamo, lako je potrčati u tržni centar i provući karticu :)
Ovo je mali deo iz moje skromne kolekcije, biće toga još, ako bude interesovanja :)

[ maksvel @ 05.07.2010. 19:00 ] @
Vujo, ovo je super! Čekamo dodatak!
[ Onaj @ 05.07.2010. 19:59 ] @
Ova solja-lampa je zanimljiva stvar. Daj jos nesto da vidimo.
[ vujo032 @ 05.07.2010. 21:10 ] @
Dok ja prekopam arhivu, evo malo pozajmljenih, nadam se da se "uklapaju" u temu:

[ vujo032 @ 15.11.2010. 13:09 ] @
Da malo osvežimo temu.

Kupovao sam ove neonke što se šrafe umesto klasične sijalice.Prvo sam bacao pare na Kineska sra*a, pa onda na ove kvalitetnije:

I ove Philips variraju u kvalitetu, neka traje godinama, a neka mesečak dana.
Nekad crkne lampa, a nekad elektronika, a češće crkava lampa.
Onda se najčešće baci. A ne mora da se baci :)
Može da se lepo iseče (bonsek platnom npr.), i otvori:

Onda sam se setio da imam nekoliko malih neonskih cevi 4 i 6 Wati:

Našao sam kutijicu od pomade i u nju smestio elektroniku, napravio rupu na poklopcu i uglavio cevku:

I još dve male rupice pored za kabliće, i za desetak minuta dobio unikatnu lampu-lanternu, koja i odlično služi kao noćno svetlo:

Naravno, uvek je lakše da se kupi u prodavnici gotov proizvod, ali ako vam dođe neka ideja u trenutku, i sami nešto napravite, to ima neku posebnu čar.

I na kraju bezbednosna napomena:
Ovde sa radi sa 220 V, i deco nemojte se igrati, i to pokušavati sami kod kuće, prepustite to onima sa iskustvom :)
[ BokasaTzar @ 15.11.2010. 15:02 ] @
Sjajna dosetka za starter !!!

Ja podozrevam da imam taj OSD usmeren na račune i priručnike (i kataloge)

I repromaterijal .... (razni metali i neke letve i daske i federčići i šrafići neobičnih dimenzija i sl. glupusti) u teglama i konzervama... + ostaci boja i lakova ....
Da ne pominjem razvrstani štek eksera, samorezaca i klasičnih metričkih navoja ....

Hoće žena da me udavi a i nemam baš predstavu šta sve imam - čime se, naravno, gubi logička osnova furdice

A sa druge strane, jel probao neko da kupi 7 cm nekog metalnog profila ???
[ vujo032 @ 15.11.2010. 15:24 ] @
Jedan komšija je poneo da baci u kontejner volan, od Lade.
A drugi je stajao na kapiji i upita ga:
"Hoćeš da mi prodaš taj stari volan"?
Evo ti brate, ja poneo da ga bacim.
I tako unuk dobije svoj prvi "pravi" koš za basket:

Onda naiđem ja, skoknem do prve prodavnice i kupim kanap, i podsetim se kako sam to nekada radio, tako da lopta zastena pa ispadne :)

I tako je mali košarkaš neumorno ubacivao, sve do prvog mraka:

[ BokasaTzar @ 15.11.2010. 15:47 ] @
Opažam da su i prikolica i nogare i stepenište tvojih ruku delo......

Eto šta će čoveku štek - itekako prija da sam nešto isposluješ
[ Java Beograd @ 16.11.2010. 07:44 ] @
Sasvim se slažem sa stavovima gore iznesenim. Tim pre što i sam imam brdo alata, u šupi imam svoju radionicu, i jednostavno, volim bre da radim, izrađujem i popravljam. Naravno, nisam frik, da čuvam svakojako đubre, ali nekad mi nije teško da uložim svoj rad i da popravim nešto što se pokvarilo, pa makar to bilo i nešto jeftino.
[ Lesli Eldridz @ 16.11.2010. 17:42 ] @
Nasao sam par guma pored kontejnera, i sad, znam kako se prave one obicne zardinjere od gume u vidu cveta sa laticama, sto stoje na zemlji, ali sam video nekad negde i visece zardinjere od stare gume, i onda potrazim malo po netu i vidi ovo

Kako genijalna ideja, svaka im cast stvarno. Oni ljudi i zastitili ideju tamo kod njih, pa ih prodaju po 50 dolara. Ja sam se stvarno odusevio, i jedva cekam da napravim ovekve tukane za kod mene. Ima i u obliku papagaja, ali tukani su meni lepsi.
[ zmau @ 17.11.2010. 07:01 ] @
Ja sam u poslednja 2 meseca pokupio po ulicama i kontejnerima par stotina kartonskih kutija. I poređao ih po (karat)tavanu radi termoizolacije.
Kad je u sobi pod plafonom 24, a na tavanu 14 stepeni, ispod 3-4 sloja kartona je 18, pa računajte kolko mi vredi ova "investicija".
[ vujo032 @ 17.11.2010. 13:18 ] @
Citat:
zmau: Ja sam u poslednja 2 meseca pokupio po ulicama i kontejnerima par stotina kartonskih kutija. I poređao ih po (karat)tavanu radi termoizolacije.
Kad je u sobi pod plafonom 24, a na tavanu 14 stepeni, ispod 3-4 sloja kartona je 18, pa računajte kolko mi vredi ova "investicija".

Pa ne znam baš, ja sam stavio Vidasil, na tavan, ali on je bio dosta skup.
Stiropor je sada prihvatljive, i široko rasprostranjeno rešenje.
Ne znam za karton, ako je gore strujna instalacija, da li je dobro rešenje.
Bilo je priča da je dolazilo do požara, jer ljudi stave nekoliko staklenih crepova,
da bi imali prirodnog svetla kada se popenju na tavan,
a to staklo stvori žižu kada sunčev zrak leti prođe kroz njega,
i tako (ne daj Bože :) plane suvo lišće, grančice ili paperje šta već gore može da bude.
[ Darko Nedeljković @ 17.11.2010. 19:56 ] @
U Srbiji nemamo one kontejnere za staklo, metal, papir i plastiku odvojeno za recikliranje, ali to ce vrlo brzo morati da se promeni, a ako je nesto stajalo 20 godina, nek stoji jos 2 koliko mislim da treba da prodje da se pocnemo ozbiljnije baviti reciklazom. U medjuvremenu postedite planetu djubreta ako mozete. Ko nije gledao, bilo bi dobro da pogleda film "The Age of stupid", film se bavi statistickim projekcijama dogadjaja na nasoj planeti za 50 godina, ako se nastave postojeci trendovi (a nastavice se). Projekcije filma su svojevremeno finansirane i iz budzeta grada Beograda zbog potrebe razvoja ekoloske svesti gradjana, pa potrazite po neti i pogledajte, film je za svaku preporuku.
Ovde imate neke ideje za novu primenu starih stvari, pa mozda neko nadje nesto korisno:
http://www.recycling-revolution.com/reuse-trash-ideas.html
[ Horvat @ 17.11.2010. 20:09 ] @
postoje konteneri za staklo i plastiku (i papir)

ovaj tukan je stvarno xtra :]
[ Darko Nedeljković @ 19.11.2010. 14:32 ] @
Citat:
Horvat: postoje konteneri za staklo i plastiku (i papir)

...ali se mogu pripisati statistickoj gresci. Video sam ih i ja jednom - sva tri napunjena podjednako mesanim otpadom. Mislim da ih posle teraju sve na istu deponiju.
[ Horvat @ 19.11.2010. 16:13 ] @
ne znam, znam da po subotici ih ima, u svakoj mesnoj zajednici barem jedna grupa istih (obicno u dvoristu vrtica,barem sam ja tamo vidjao)
di to posle odlazi,to necu tvrditi
[ Shadowed @ 19.11.2010. 17:04 ] @
U Novom Sadu su prvo uveli po negde a sada na dosta mesta pored metalnih kontejnera opste namene postoje i posebni za PET.
[ vujo032 @ 20.11.2010. 00:30 ] @
Home made:
[ MagicMaster @ 20.11.2010. 09:37 ] @
I kod mene ima svega i svačega ... ali retko kada bacam, ćale voli stalno nešto da pravi .....
[ zmau @ 21.11.2010. 02:30 ] @
Citat:
Stiropor je sada prihvatljive, i široko rasprostranjeno rešenje.

I ja sam prvo stavljao stiropor, nabacao sam nekoliko tabli koje su mi ostale od izolacije zidova. Međutim, površina na tavanu nije baš ravna i nisam mogao lepo da ih poslažem iako su falcovane. Karton je za razliku od stiropora savitljiv pa mnogo bolje leže. A zavlačio sam ga i ispod greda (kao kad uvučeš majcu u pantalone :) ). Tako da verujem da - osim što je fraj - bolje radi posao od stiropora. Anyway, trenutno mi ne pada na pamet da ulažem neke pare u tavan obzirom da za koju godinu treba da renoviram krov, tako da se uopšte nisam dvoumio.

Citat:
Ne znam za karton, ako je gore strujna instalacija, da li je dobro rešenje. Bilo je priča da je dolazilo do požara, jer ljudi stave nekoliko staklenih crepova, da bi imali prirodnog svetla kada se popenju na tavan,

Proverio sam, nema neizolovanih žica. A ni odžak ne koristim ove zime. O suncu, priznajem, nisam razmišljao, a na dosta mesta mi sunce viri kroz crep. I nadam se da direktno sunce (bez stakla) ne može baš da zapali karton inače bi karton goreo na sve strane.
[ zelena @ 08.07.2011. 09:04 ] @
Upravo sam ušla u fazu bacanja stvari. Ćale je preminuo pre dve godine, pa je njegov orman tek danas ispražnjen. Da sam sama pa hajde, sve to rrrrk u kantu (tj. pored). Mama i sestra su bile kočione sile. Onda se sestra udala/otišla, pa je sad odnos snaga 1:1, fer zar ne? Uz mnooogo priče upakovane u psihološka razmatranja, internet članke o OCD-u, uspela sam da pokrenem kevu. Hoće ona, al joj đavo ne da mira. Nisam ni ja cvećka, ceo život naučena da sakupljam koještarije, al sam odlučila da se prevaspitam, pobacala neke koncertne karte, papiriće, žvrlje iz osnovne, srednje, faksa...

Google search - Hoarders

Devedesetih je bila praksa da baki šalju neke babe-tetke nemice stvari koje njihove ćerke nisu htele da nose, bilo je i potpuno novih. No bio je veliki problem to što su sve one bile manje više elegantno popunjene, a mene pas nije imao za šta da ćapi, pa je većina stvari završila po koferima gde će čekati da odu (same, naravno) do krojača na prepravku. I gle silna čuda, te stvari još uvek džedže u koferima, bilo je par migracija, preturanja iz šupljeg u prazno. Shvatila sam da nemam tu kulturu odlaska kod krojača i da tim krpama s naramenicama i koječime nije mesto u mom životu. Btw, kofera 5 komada, ni jednom rajsferšlus ne radi, a stoje ispod kreveta.

Neki dan sređujem ćaletovu garažu, o sunce ti! 20 kesa đubreta. Sve neki delovi, gvožđurija, plastika izlomljena, plus miševi koji su arcali pa su i ono što valja progrickali. Ako nekome trebaju paukovi, neka mi pošalje privatnu porukicu, imam ih za izvoz. Pa onda, veoma bitne stavke - kese i papiri. Keva skljuplja kese, ima ih svuda sto hiljada, novine sa ukrštenicama koje svi živi skupljaju i njoj šalju... omg! Garažu sam spremala dva dana. I dalje se 'ne vidi', što reče moj momak. Dok stignem do momenta da se vidi, oteliću se. Uf..

Keva je u fazonu da skuplja i kutije, pa onda sve leeeepo u kutijama da stoji, to se zove 'sređeno'. Objasnila sam joj da ne želim ni jednu kutiju da vidim u stanu, jer stan nije radnja, niti je kancelarija.

Sad treba da poizbacujem sav nameštaj iz moje sobe pa da krenem da hoblujem parket.. pitam se gde ću sa stvarima. Hajd, pa snaćiću se, ne?
Možda bi rešenje bio Limundo, ali mi tu opet treba vremena dok poprodajem stvari, s druge strane znači da bi morale da sede kod mene još pola godine - godinu. Teško..

Ono što mene ozbiljno zanima je da li postoji organizacija koja prikuplja stare stvari i poklanja ljudima kojima zaista treba. Čitam da u Švajcarskoj i Nemačkoj jednom godišnje u jednom danu ljudi iznesu sve nepotrepštine ispred zgrade/kuće i onda krenu u obilazak komšijskih stvari i uzimaju šta im treba, na kraju akcije sve što nije našlo vlasnika radnici higijene skupljaju i odnose na deponiju. Ah da, živim u Srbiji. :/

Danas ću zvati Crveni krst, da vidim šta oni kažu.

Pozdrav iz sobe prepune kesa sa džemperima, majicama, farmerkama i ostalim skupljačima prašine.
[ Java Beograd @ 08.07.2011. 09:47 ] @
Da, kompulzivno skupljanje nepotrebnih stvari može da bude veliki problem.
Ja lično volim "prazan prostor" u kući, verovatno zato što sam do sada uvek živeo u skučenim stanovima.
Kad su u pitanju odevni predmeti, bacam (ostavljam pored kontejnera) sve što znam da nisam obukao ni jednom u zadnje dve - tri - četiri godine. Ako je tako, defeinitino neću to obući ni ubuduće, pa tako ide iz kuće. Naravno, ima izuzetaka, kao što je na primer neko dobro odelo koje mi je omalilomalo, kožni sako, i tako, ponešto vrednije koje se može pokloniti nekom bližnjem (ako ne odmah, onda za koju godinu), pa da se "slatko iznosi".
Domaćinska je moja kuća pa čuvam sve is svašta, ali strogo pazim na meru. Na primer, prazne tegle: sme da ih ima desetak, na polici u šupi, zatreba ponekad nije da nije. Ali svaku preko onih desetak bacam. Slično je i sa starim novinama i ostalom sličnom ambalažom (stare kese, kutije, flaše).
[ zmau @ 08.07.2011. 09:54 ] @
Ja obično takve stvari iznesem na sokak, jedno 2 dana pre nego što naiđu komunalci. I praktično sve što iznesem bude pokupljeno u tom međuvremenu.
Ako si u urbanijem naselju - ostaviš pored kontejnera, ima da ide ko alva.

Doduše, ti nikad nisam izneo toliku količinu stvari u cugu, ali možeš da probaš polako. Izneseš jedan kofer, pa vidiš kolko će mu vremena trebati da nestane...
[ BluesRocker @ 08.07.2011. 10:30 ] @
^ Cimerka i ja smo jednom ostavili pored kontejnera (NBG) njen bukvalno raspali bicikl, iz 2 dela, i dok smo otišli do stana liftom po još neke stare stvari i vratili se (maksimum 5 minuta), bicikla nije bilo :)
[ Zeleni zub @ 08.07.2011. 11:32 ] @
Posle krace 'borbe' moje majke i tetke sa mojom babom koja je svasta cuvala po kuci, rese one da izbace dve drvene fotelje iz predsoblja i da ih stave pored kontejnera koji se nalazio dvadesetak metara od dvorista.
Bilo je oko 9 sati uvece. Usle su u kucu, i dalje sredjujuci stvari pronadju dva prekrivaca za te fotelje. Rese i njih da ostave tamo pa ako neko uzme fotelje neka uzme i prekrivace uz njih.
Nije proslo 10 minuta, izadje tetka i vidi nema fotelja, a par desetina metara dalje zanimljiv prizor: Neki lik (Rom po novoj nomenklaturi :) ) na tomos automatiku sa dve fotelje pokusava da bezi. Jednu fotelju je stavio na sediste pa sedi na njoj, a drugu stavio preko governala ali mu smeta da normalno upravlja. I dok on namesta prednju fotelju cuje moju tetku koja vice "Stani" misleci da mu da i one prekrivace. Medjutim on po difoltu pomisli da ga ona juri da joj vrati fotelje pa pocne da bezi odgurujuci se nogama jer motor nije hteo da upali. Isla je za njim dok nije shvatila da on zeli da pobegne po svaku cenu a onda se vratila i spustila prekrivace pored kontejnera... :)
[ zelena @ 08.07.2011. 11:54 ] @
Ma ja sam prošle nedelje ostavila televizor, poluispravan, malo ima ton, malo nema, malo ima sliku, malo nema..odeeee! A danas ću stari JVC video koji se sakrio u garaži. Lep al ne radi.

Htela sam elektronski otpad da dam ovima što recikliraju, ali nemam auto pa da sve skupim na gomilu i odnesem, tako da moram pored kontejnera.

Jedino zbog čega me ozbiljno grize savest pa sam godinama čuvala stare baterije 1.5V jeste zagađenje zemljišta, ali pošto se kod nas ništa ne menja ni na deset ni petnaest godina rešila sam teška srca da ih zafrljačim u kontejner..pa ću da žmurim da ne vidim gde će da završe. :[
[ magnat @ 08.07.2011. 15:09 ] @
Jedan moj prijatelj je davno rekao " Vreme koje potrosis da krsh prebacujesh sa jedne gomile na drugu i da pri tome nadjesh neshto korisno je skuplje od toga sto nadjesh"
btw supruga i ja smo 2 godine izbacivali sve ono sto su moji roditelji godina skupljali, prvi put kad su moji svratili komentar je bio "zar je dvorishte ovako veliko?" 6Ari. :)

[ nnn @ 08.07.2011. 15:36 ] @
Kad smo kod ekspresnog nestanka bacenih stvari, pre par godina, cale, burazer i ja jedva izneli staru komodu pored kontejnera, puno drvo teska ko tuc. Dok smo se popeli gore, ja izasao na terasu, kad ono nema je. :) Za ne poverovati.
[ Lesli Eldridz @ 08.07.2011. 19:11 ] @
Eeeee, a jel znate vi da je medju prvih 10 milionera koji su to postali na neobicne nacine jedan sto je sa nekoliko gradova sklopio ugovor da uklanja pseci izmet sa ulica? Eto vidis, sto je nekome djubre, drugome je blago.
[ konislav @ 10.07.2011. 01:43 ] @
Kad sam ja pre mnogo godina izbacio stari TV Gorenje, tezak ko vrag, jedva smo ga ubacili u kontejner. Kad posle desetak minuta zove me zena da mi pokaze da su se komsije organizirali i da porodicno izvlace televizor iz kontejnera. Sin je usao u kontejner, a otac i jos jedan komsija pomazu iz vana. Televizor je bio neupotrebljiv, ali ga nikad vise nisu bacili nazad, to i dan danas stoji u nekom od njihovih podruma.
[ a1200 @ 10.07.2011. 02:10 ] @
@konislav - A i ti si bas neki :). Nepisano je pravilo da se vrednija roba ostavlja pored kontejnera, kako bi lakse mogla da se vidi i odnese. Isto vazli i za odecu (ciste kese) lepo upakovano, za hranu itd. Zasto nekome praviti problem ako moze to da iskoristi. Drugo, ja sam za TV zvao ljude sto se bave servisom, ono cisto da ga odnesu, jer oni to posle popravljaju ili skidaju delove koji su ispravni (a meni se nije isplatilo vishe da popravljam, kad sam kupovao novi)...