[ ventura @ 29.06.2010. 22:27 ] @
Ovako se to radi kod nas:

A ovako se to radi gde narod ima trunke morala i integriteta:

/edit: popravljen tag
[ flylord @ 29.06.2010. 22:36 ] @
a kako bi se radilo u Africkim zemljama? Juzno Americkim? Itd itd :). Tj drzavama koje su isto razvijene kao i mi?
[ mmix @ 29.06.2010. 22:45 ] @
To je malo preterivanje i izvrtanje iz konteksta i eventualno moze jos neko vreme da prodje u Kanadi. U americi bi taj looter sad priznao looting i tuzio ovog proalaznika za nanosenje telesnih povreda i onda bi ziveo od njega godinama kao pijavica. A i taj sto ej reagovao je verovatno to uradio zato sto je popizdeo pre nego zato sto je u pravednickom fazonu
[ ventura @ 29.06.2010. 22:49 ] @
Citat:
mmix: To je malo preterivanje i izvrtanje iz konteksta i eventualno moze jos neko vreme da prodje u Kanadi. U americi bi taj looter sad priznao looting i tuzio ovog proalaznika za nanosenje telesnih povreda i onda bi ziveo od njega godinama kao pijavica. A i taj sto ej reagovao je verovatno to uradio zato sto je popizdeo pre nego zato sto je u pravednickom fazonu :)

Teško da bi se u USA neko usudio na looting kad postoji velika šansa da vlasnik radnje sedi na obližnjoj klupi sa nekoliko dugih cevi i čeka da odstreli prvoga ko zakorači na njegov posed...

A i po USA je mnogo izraženija ta neka solidarnost i osećaj za pravdu, tako da bi teško prošao ovako neki kriminal... Ne bi bio fizički napadnut, ali zadržan do dolaska policije vrlo verovatno..
[ Ivan Dimkovic @ 29.06.2010. 22:52 ] @
Ista stvar bi se desila i u Turskoj - video sam u Istanbulu kako neki lik pokusava da mazne nesto iz prodavnice - pojurilo ga pola ulice, ono svi ostali prodavci i savatase ga na kraju :)
[ Igor Gajic @ 29.06.2010. 23:01 ] @
Kinezi

Po onome sto sam cuo, u BGD mogu da te kolju na sred ulice, niko ti nece pomoci.
[ Horvat @ 29.06.2010. 23:07 ] @
kako ga je "elegantno" regulisao ovaj lik u kanadi,samo svaljivanje,stisak za vrat, vratio "plen" i zdravo

a ne ko ove kokoske,jos posle "pa svi su to radili BRE, sta kao falice im par patika" i sta su vec govorile u "intervjuu"
[ Miroslav Cvejić @ 29.06.2010. 23:07 ] @
Citat:
Igor Gajic:
Po onome sto sam cuo, u BGD mogu da te kolju na sred ulice, niko ti nece pomoci.

Još će onog koji kolje da pitaju "majstore, može rakijica?". :)

Masovno se okreću glave na bilo šta uživo, ali zato čim dođu gajbi "lajkuju" grupu na fejsu "pravda za koljača u Beogradu".
[ Shadowed @ 29.06.2010. 23:34 ] @
Citat:
mmix: A i taj sto ej reagovao je verovatno to uradio zato sto je popizdeo pre nego zato sto je u pravednickom fazonu :)

Da, tako je i meni delovao. Stekao sam utisak da je besan sto ce svi nadrljati zbog ovih agresivnih. To se zapravo i dogodilo. Mrzi me da trazim linkove, ali bili su neki reporti da su panduri rokali sve zive.
[ Mikky @ 30.06.2010. 01:13 ] @
Citat:
ventura: Teško da bi se u USA neko usudio na looting kad postoji velika šansa da vlasnik radnje sedi na obližnjoj klupi sa nekoliko dugih cevi i čeka da odstreli prvoga ko zakorači na njegov posed...

A i po USA je mnogo izraženija ta neka solidarnost i osećaj za pravdu, tako da bi teško prošao ovako neki kriminal... Ne bi bio fizički napadnut, ali zadržan do dolaska policije vrlo verovatno..

Ma je li...?

[ HeYoo @ 30.06.2010. 03:16 ] @
Opet tema "moralu"

Zasto je ok razbiti izlog, a nije ukrasti??
Fora oni su buntovnici sa stilom, a mi krademo cim nam se ukaze prilika.. To poenta?

Koliko sam upoznat cela ta predstava je odgovor na globalizaciju. Zasto bi bilo kog iz te mase realno bilo briga za drpisanje od firme koja je deo sistema protiv kojih se bore??
Na B92 je pre bila fina putopisna emisja koju su pravili Dusan i Dusan gde je prikazana grupa omladinaca u zapadnoj evropi kako se igra borbe protiv kapitalizma i smislja nacine za prevaru prodavaca skupocene markirane odece.. pa tu odecu posle skrnave i pokazuju sustinu necega (zaboravio sam cega ali mi se svidela ideja :D)
[ Marko_L @ 30.06.2010. 06:05 ] @
Citat:
Mikky: Ma je li...?

Čekaj, ti zaista porediš krađu u situaciji kada se desila prirodna katastrofa u kojoj je pola kuća porušeno i poplavljeno, krša na sve strane, ljudi u panici... i "mirne" demonstracije za očuvanje Kosova. Što je najsmešnije u svemu, devojke se bore protiv krađe teritorije, krađom parfema i odevnih predmeta :)
[ Hadžihalef @ 30.06.2010. 07:30 ] @
A što poređenje ne bi bilo adekvatno?

Pa i ova st(r)anja kod nas već odavno sadrže u sebi elemente prirodnih katastrofa.

Ni bolji, ni gori od ostatka sveta, tako da u večitim pljuvačima isključivo naše realnosti i istovremenom glorifikovanju svega što je preko bare, prepoznajem samo moderne fariseje.

Da je dobro, nije...ali ne preterujte...

Citat:
HeYoo: Opet tema "moralu"

Zasto je ok razbiti izlog, a nije ukrasti??
Fora oni su buntovnici sa stilom, a mi krademo cim nam se ukaze prilika.. To poenta?

Koliko sam upoznat cela ta predstava je odgovor na globalizaciju. Zasto bi bilo kog iz te mase realno bilo briga za drpisanje od firme koja je deo sistema protiv kojih se bore??
Na B92 je pre bila fina putopisna emisja koju su pravili Dusan i Dusan gde je prikazana grupa omladinaca u zapadnoj evropi kako se igra borbe protiv kapitalizma i smislja nacine za prevaru prodavaca skupocene markirane odece.. pa tu odecu posle skrnave i pokazuju sustinu necega (zaboravio sam cega ali mi se svidela ideja :D)

Jel ovoga:
Citat:
Zapošljavanje dece u fabrikama

Tokom 2001 godine čak je i BBC objavio dokumentarni film u kojem se pojavljuju deca kako rade u teškim i lošim radnim uslovima u jednoj od ovih Nike fabrika. U filmu se pojavljuju 6 devojčica koje rade 7 dana u nedelji po 16 sati dnevno.

Kompanija je doživljavala udarce čak i od CBS News-a, The New York Times-a, USA Today-a, Wall Street Journal-a, AP-a, Reuters-a, i to s razlogom. Doduše, možda je senzacionalnost priče uzela primat nad objektivnošću, ali svakako je istina da su činjenice govorile u korist kritičara.

Prema sprovedenim istraživanjima, radnici u fabrikama Nike-a nisu imali zaštitnu opremu pri radu sa otrovnim hemikalijama i terani su na prekovremeni rad na način koji je kršio vijetnamske zakone.

Takođe, zamerke su stavljene na neadekvatnu ventilaciju, visok stepen respiratornih bolesti u delovima korišćenja toksičnih materijala, nepostojanje pijaće vode, itd.
http://www.zeitgeist-pokret.co...ak-kompanija-nike-just-stop-it

isti link:
Citat:
Šta me briga za tamo neku Indoneziju, daleko je odavde

Da vam, kojim slučajem, kroz glavu ne bi prošao izgovor poput rečenica ,,šta me briga za tamo neku Indoneziju; daleko je to odavde'' i slično, reći ću vam još nešto.

Uzmimo jednu zemlju našeg regiona, recimo Srbija (sa okolinom), iako zemlja evropskog kontinenta, ima sve simptome karakteristične za tzv. zemlje Trećeg sveta.

Da li znate, na primer, da se deo kolekcije robne marke GUESS šije u Pančevu u bivšoj mesnoj zajednici pretvorenoj u krojački pogon?

Da li znate da je plata radnika u takvim pogonima u najboljem slučaju 60 dinara na sat (480.00 dinara dnevno), da šivenje npr. jedne haljine košta 8 eura, da dnevno 4 žene (to je najmanji mogući pogon) mogu da sašiju oko 40 komada tih istih haljina, a da se porudžbine kreću po nekoliko hiljada komada garderobe mesečno? Računajte sami. Evo vam još jedan zadatak: sve ostaje isto samo se cena sakoa kreće od 15 do 20 eura po komadu.

Ako sumnjate u ove reči, krajnje je vreme da širom otvorite oči, načuljite uši, krenete sa istraživanjem i, konačno, počnete da mislite svojom glavom!

Tako da, @ventura, platio je to ovaj narod, ne beri brigu!
[ Java Beograd @ 30.06.2010. 07:40 ] @
Citat:
ventura: A i po USA je mnogo izraženija ta neka solidarnost i osećaj za pravdu, tako da bi teško prošao ovako neki kriminal... Ne bi bio fizički napadnut, ali zadržan do dolaska policije vrlo verovatno..

U "USA bi teško prošao kriminal" ?! U zemlji gde na 300 mil. stanovnika ima oko 200 mil. komada ličnog naoružanja ?! WTF ?! Ha, ha, ha !!! Pričaj mi malo o tome !

Ko bre da "zadrži" potencijano naoružanog i opasnog crnca / latinosa u LA / Miami zbog pljačke fuckin "zabole-me-kita-za-nju" prodavnice ? Možda ako su nekome čavke popile mozak !? Pa tamo zaposleni imaju nalog da ne ulaze u konflikt sa eventualnim pljačkašem - jer mogu da popiju metak ! U bankama se zna pravilo: na pljačku se reaguje "rukama u vis i otvorenom kasom". Jok, nego će sad slučajni prolaznik da glumi šerifa !? LOL !

Ovakvi You-tube snimci su, ono, 1 u 1.000.000 slučajeva gde neko bez mozga rizikuje sopstveni život da bi multi-milijarderskoj osiguravajućoj kompaniji, (koja i njemu lično dere kožu sa leđa) uštedeo desetak stotina dolara !

E baš si me slatko nasmejao !

[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 30.06.2010. u 08:56 GMT+1]
[ ventura @ 30.06.2010. 08:20 ] @
Citat:
Java Beograd: U "USA bi teško prošao kriminal" ?! U zemlji gde na 300 mil. stanovnika ima oko 200 mil. komada ličnog naoružanja ?! WTF ?! Ha, ha, ha !!! Pričaj mi malo o tome ! :) :) :)

Ko bre da "zadrži" potencijano naoružanog i opasnog crnca / latinosa u LA / Miami zbog pljačke fuckin "zabole-me-kita-za-nju" prodavnice ?

Kao što taj naoružani i opasni crnja ima pištolj pri sebi, tako i svaki drugi average joe ima sačmaru u autu (nije preterivanje), koju jedva čeka da upotrebi... Pogotovo što vole da se bore za tu neku nebesku pravdu... Nije se sa time zajebavati

Citat:
Java Beograd:
Možda ako su nekome čavke popile mozak !? Pa tamo zaposleni imaju nalog da ne ulaze u konflikt sa eventualnim pljačkašem - jer mogu da popiju metak ! U bankama se zna pravilo: na pljačku se reaguje "rukama u vis i otvorenom kasom". Jok, nego će sad slučajni prolaznik da glumi šerifa !? LOL !

Banka je mnogo drugačiji slučaj od lootovanja... Za početak u banci su pljačkaši jedini naoružani, i sve se dešava munjevito tako da retko ko stigne da reaguje...

Citat:
Java Beograd:
Ovakvi You-tube snimci su, ono, 1 u 1.000.000 slučajeva gde neko bez mozga rizikuje sopstveni život da bi multi-milijarderskoj osiguravajućoj kompaniji, (koja i njemu lično dere kožu sa leđa) uštedeo desetak stotina dolara !

Siguran sam da je i ovaj imao puno osiguranje kuće, pa to nije sprečilo njegovog komšiju da pojuri i pobije razbojnike koji su mu upali u kuću:

http://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Horn_shooting_controversy

Evo i snimka kad je komšo zvao 911, čisto da sve bude po PS-u..

Epilog: Ubio na mestu dvojicu razbojnika, na sudu proglašen nevin.

Postoji generalna razlika u mentalitetu, naš mentalitet koji je hadžihalef savršeno sumirao u jednoj rečenici baš na ovoj temi "Tako da, @ventura, platio je to ovaj narod, ne beri brigu!". Kod nas postoji uvrženo mišljenje da je uvek neko nešto nama dužan, uvek je narod i pojedinac žrtva, uvek neko nešto treba da da narodu, i uvek postoji opravdanje za sve. Dok je u USA generalni mentalitet da ne uzimaš nešto što ti ne pripada, i da braniš svoje i tuđe u skladu sa mogućnostima. Na kraju krajeva po mirnijim predgrađima u usa (kojih ima mnogo mnogo više nego ovih drugih) ljudi ne zaključavaju ni kuće ni auta... Kriminal te vrste je baš retkost... Uporedi to sa situacijom ovde, da li ti bilo gde u Srbiji poznaješ kvart bilo kog grada gde ljudi nemaju potrebu da zaključaju kuću, a kamoli auto?
[ Java Beograd @ 30.06.2010. 08:48 ] @
Kao prvo, daj da razlikujemo a) "Društvenu samoodbranu" od b) "Glumatanja glumca Brusa Vilisa na ulici".

Pod a) mislim na reakciju u lokalnom mirnom naselju, ili malom mestu, gde se svi poznaju, u slučajevima kad se na bilo koji način zapreti tvom komšiji, lokalnom bakalinu, poštaru, prodavcu sladoleda, ili slično.
Pod b) mislim na reakciju na ulicama velikih gradova, šoping centrima, ( i slično) gde realno niko nikog ne poznaje niti realno ima bilo kakvu moralnu odgovornost ka tuđoj imovini ili životu.

Duboko sam uveren da je a) Društvena samoodbrana, jednako, pa i više razvijena u Srbiji nego u USA. Čik probaj da ukradeš nešto iz seoske samoposluge, dok lokalci piju pivo ispred, sedeći na gajbama !
Takođe, duboko sam uveren da će b) pre da se desi u Srbiji nego u USA, jer su tamo težak kriminal i zločinačka razbojništva deo folklora više decenija, dok su kod nas pljačke banaka ili pomenuti looting, realno, ušle u svakodnevicu tek zadnjih desetak godina. Nesrećne devojke koje su Kosovo "branile" krađom patika su otprilike prvi, široj javnosti poznat takav slučaj. Zato je izazvana tolika pažnja.

Takođe, treba razlikovati krađu "od čoveka", dakle ili iz kuće, ili, kako rekoh, iz malog dućana lokalnog bakalina, od krađe iz XL hipermaketa koji pripada XXL trgovačkom lancu, koji je u vlasništvu XXXL bankarskog koncerna. Za razliku od prve, ova druga krađa je u USA, kao i drugde u svetu, maltene moralno opravdana. Jer, realno, nikom neće faliti "dlaka sa glave" ako se čak čitav takav objekat isprazni do praznih rafova.

I, da zaključim, rizikovanje sosptvenog života zarad zaštite XL hipermaketa, je totalni FAIL ! Nikakvi pojedinačni You-tube klipovi me ne mogu ubediti u suprotno.
[ mmix @ 30.06.2010. 09:21 ] @
Izvrcete pricu iz konteksta, to sto ce redneck pa iz nekog ma&pa shopa da ceka sa sacmarom ispred svog razbijenog izloga ne znaci da ce low-paid zaposleni u nekom corporate lancu da rade to isto za cef svoje kompanije. Sta vise, zna gde su kamere i kako da lootuje svog poslodavca a da ne bude snimljen. I na ovog jednog kanadera koji je zaustavio lootera ide ko zna koliko lootera koje niko nije zaustavio.

EVo npr ova fotka da docara atmosferu u kojoj dva idiota vandalizuju policijska kola dok eticni, pravedni i civilizovani narod toronta zuri da brzo bolje to snimi telefonom.
[ DaliborP @ 30.06.2010. 09:31 ] @
Citat:
Java Beograd: Takođe, treba razlikovati krađu "od čoveka", dakle ili iz kuće, ili, kako rekoh, iz malog dućana lokalnog bakalina, od krađe iz XL hipermaketa koji pripada XXL trgovačkom lancu, koji je u vlasništvu XXXL bankarskog koncerna.

Nema nikakve razlike. U oba slucaja si samo jedno - lopov.
[ Java Beograd @ 30.06.2010. 09:56 ] @
Citat:
DaliborP: Nema nikakve razlike. U oba slucaja si samo jedno - lopov.
Naravno, ali ova "razlika" je u kontekstu reakcije okoline na lopova.
[ Devanagari @ 30.06.2010. 12:49 ] @
Neka priča ko šta hoće o amerima ali lično mi se mnogo sviđa zakon kakav je u npr. Pensilvaniji da moraš da registruješ pištolj ali pušku, karabin, itd. ne moraš. Pa se ti mangupiraj i ulazi čoveku u kuću kada znaš da su šanse 95% da ima par boom stickova ispod kreveta.

Inače, to što je neko spomenuo za Istanbul je živa istina. Drugar mi je pričao za slučaj kada je išao ulicom i vidi grupu ljudi kako juri nekog tipa, sustiže ga na ćošku i kreće peglanje. On se čovek presekao, tipa: "gde sam ovo došao, jesam li ja sledeći?" Odmah posle toga čuje da je pametnjaković ukrao tašnu nekoj ženi na obližnjoj autobuskoj stanici i da su ljudi koji su ga sustigli zapravo čekali bus na toj istoj stanici. Sad, on se vratio odozdo i priča mi sve to, a ja mu kažem da sam taj isti vikend pročitao vest u novinama da je jedan tip deset minuta pokušavao nekom drugom tipu da otme pederušu s nekim velikim parama, u centru BG-a, kod Doma Omladine, na 5 metara od saobraćajnog policajca koji je regulisao saobraćaj na raskrsnici! Na kraju su ljudi koji su stajali tu skupili hrabrost i mic po mic sakupili se i oterali razbojnika.
[ Ivan Dimkovic @ 30.06.2010. 14:49 ] @
Pa da, ali ne treba zaboraviti da je u Istanbulu ranije kazna za tako nesto bila da ti odfikare ruku :))) Peglanje ti jos dodje kao daleko blaza varijanta :-)

Generalno, sve muslimanske zemlje su prilicno sigurne sto se tih stvari tice - jer su kazne za lopovluk gadne.
[ Devanagari @ 30.06.2010. 15:39 ] @
Jeste to ali džaba svi pa i najdrastičniji zakoni ako su ljudi teška stoka. Ne može država da postigne da sve pokažnjava ako se većina ljudi nameračila da živi tako. Ono što su moja iskustva sa bliskog istoka (Qatar, Oman i UAE) je da se muslimani vaspitavaju da nije halal da kradeš. U fazonu su - šta će ti to u životu.

Ali zato ovde ispadneš glavna faca kada nešto dekneš, ono čuveno: "on ume da se snađe" sa divljenjem u sve 16. Sedim u restoranu u Vranju i slušam konobara koji se hvališe kako pelješi strendžere leti u CG, gde je tezgario. Kaže kada snimi strance, odnese im račun, oni ostave repa na sto i onda on dođe sa poslužavaonikom kojeg sa donje strane namaže medom, spusti ga, zalepi novčanicu, pokupi tanjire itd., podigne poslužavaonik i mrtav 'ladan traži da se plati račun. Da ste videli to oduševljenje ljudi koji su slušali priču - bravo faco, e neka si im je*o mater, itd. E u takvoj zemlji možeš svima obe ruke da posečeš, i dalje će krasti.
[ Ivan Dimkovic @ 30.06.2010. 15:43 ] @
Citat:

E u takvoj zemlji možeš svima obe ruke da posečeš, i dalje će krasti.

Mozda, ali bi mu slabo isla vestina sa posluzavnikom posle :)
[ Izvoljski @ 30.06.2010. 16:21 ] @
Americki cuveni clan ustava gde je dozvoljeno svima nosenje oruzja je zastareo clan koga treba izbrisati i kome nema mesta u savremenom drustvo. Zato i imaju toliko kriminala i iako je ih spaljuju, vesaju, spricaju kriminal im se samo razrasta. Amerika je drzava u kojoj je sazrelo svako zlo zbog ovog clana. On je nekad imao smisla kad se osvajao Divlji Zapad pa je svaki covek morao biti naoruzan. Danas ne.

http://www.youtube.com/watch?v=9iteRKvRKFA
[ BluesRocker @ 30.06.2010. 16:23 ] @
Ako mu odsečeš ruku neće moći da radi. Prinudni rad je čudo za jačanje karaktera.
[ bttp @ 30.06.2010. 16:28 ] @
Gde si izvukao ovo iz naftalina.

Nego stvarno, šta je bilo u Nju Orleansu, pa nije baš da su uzimali (krali) hranu i osnovne životne potrepštine. Krali su sve živo, kolko se sećam i vojska je na kraju izlazila na mesto zločina, ili bar nacionalna garda.

Tako da ovo "kolektivizovanje krivice" jednostavno ne stoji. Zato što su nekih par šiparica ukrale patike ispadosmo svi lopovi. Ne kažem da smo primer poštenja ali nismo gori od drugih, s obzirom na nemaštinu koja vlada već jako dugo.
[ Ivan Dimkovic @ 30.06.2010. 16:32 ] @
Citat:
Izvoljski: Americki cuveni clan ustava gde je dozvoljeno svima nosenje oruzja je zastareo clan koga treba izbrisati i kome nema mesta u savremenom drustvo. Zato i imaju toliko kriminala i iako je ih spaljuju, vesaju, spricaju kriminal im se samo razrasta. Amerika je drzava u kojoj je sazrelo svako zlo zbog ovog clana. On je nekad imao smisla kad se osvajao Divlji Zapad pa je svaki covek morao biti naoruzan. Danas ne.

http://www.youtube.com/watch?v=9iteRKvRKFA

Bas kad si pomenuo ovo, americki ustavni sud je upravo pre koji dan potvrdio drugi amandman i takodje potvrdio da aplicira i u slucaju lokalnih zakona i time prakticno ucinio neustavnim pojedinacne zakone u nekim gradovima/drzavama USA koji su to pravo ogranicavali:

http://www.cbs42.com/content/l...ms/UUV-tTSj5E64G8rOb9A8ng.cspx

Citat:

(Birmingham, AL) WIAT- With a five to four vote the U.S. Supreme Court has confirmed that the second amendment which guarantees the right to keep and bear arms, applies to state and local municipalities.

Tako da... zao mi je protivnika ovog ustavnog prava u USA, ali ovog puta su definitivno izgubili - pravo na nosenje oruzja JESTE neuskrativo u USA ;-)

IMHO, svaka drzava koja se boji svog naoruzanog naroda je nista drugo nego prekursor za diktaturu. Ako ti u sred noci upadne naoruzani kriminalac u kucu, nece ti pomoci ni policija ni EU parlament, ni ostali demokratski organi nanny drzava, vec samo dobra stara dvocevka.
[ bttp @ 30.06.2010. 16:48 ] @
Ja nemam problema sa tim da ljudi poseduju lično oružje, ko voli. Ja recimo ne volim to, moj ćale nikad nije imao sklonosti ka oružju, pa sam valjda tako vaspitan. Iako su mi dede i ujaci, stričevi sa sela imali lovačko naoružanje. Ali mislim da je malo preterano dozvoljavati građanima da kupuju/poseduju automatske puške, vojno naoružanje (sećam se slike Marka Jarića kako sa M4A1 gađa jazavce po dvorištu:). Mislim jeste to neki vid slobode, ali ipak zna se čemu služi oružje - za ubijanje - tako da je diskutabilno koliko je neograničena sloboda po tom pitanju suvisla i uopšte u skladu sa civilizacijskim standardima. Zašto onda ne bi bilo dozvoljeno recimo voziti ulicom tenk, ako ti se tako sviđa?

Ako svi mogu da imaju automatske puške, šta će ti policija. Lepo svi polisuju svoj properti a ko prekrši zakon ide na sud.
[ Ivan Dimkovic @ 30.06.2010. 18:12 ] @
Pitanje automatskih pusaka je sasvim druga stvar - to je oruzje ciji je primarni cilj napad (zato se i zovu "Assault weapon"), i postavlja se pitanje svrzishodnosti takvog oruzja u kontekstu "ustavnih sloboda", posto oruzani napadi i ne spadaju u ustavne slobode.

Sto se "obicnog" legalnog oruzja tice - ono je tu da dopuni rad policije tj. da sluzi za licnu odbranu i odbranu svoje imovine. Dzaba tebi to sto, recimo, policija resava 99% slucajeva ako si ti u 1% onih kojima je upao naoruzan napadac u kucu... nisam siguran da ce ti u tom momentu biti lakse sto znas da u 99% slucajeva ne bi imao taj problem :-)

Da ne pricamo o tome da u drzavama koje zabranjuju svojim gradjanima imanje i upotrebu oruzja u samoodbrani ti kriminalci zapravo imaju prednost - jer oni i ovako i onako ne postuju zakon i ne pitaju drzavu za dozvolu da imaju oruzje.
[ Marko Medojević @ 30.06.2010. 20:09 ] @
Pitanje je koliko je ljudi u USA spasilo od razbojništva to sto su imali oružje u kući. Vrlo je mala verovatnoća da će ti u toku života neko obiti stan, a još manja da će ti upasti naoružani kriminalci(< 0.0001%). Verovatno je većina obijanja stanova tipovana kada ukućani nisu tu.
Mislim da mnogo veću štetu stvara slobodno posedovanje oružja nego što donosi korist.

http://www.dailymotion.com/vid...ool-massacre-tragedy_lifestyle
[ bttp @ 30.06.2010. 22:30 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pitanje automatskih pusaka je sasvim druga stvar

Pa nije sasvim druga stvar ako možeš da je kupiš isto kao i pištolj. I ljudi ih tamo i kupuju masovno.
Citat:
Ivan Dimkovic: - to je oruzje ciji je primarni cilj napad (zato se i zovu "Assault weapon")

Stvarno? Nisam znao da se zbog toga tako zovu :P
[ Noe @ 01.07.2010. 00:38 ] @
Citat:
mare_bj: Vrlo je mala verovatnoća da će ti u toku života neko obiti stan, a još manja da će ti upasti naoružani kriminalci(< 0.0001%).

ajd da kazemo da Srbija ima 7 mil stanovnika i da je prosek 3 clan u porodici
7.000.000 / 3 * 0.0001% = 2,33 ( dva zarez trideset tri ) slucaja oruzanog napada na kucu ili stan? U kojoj drzavi ti zivis ?? Jedino ako si mislio < 0.0001% na sat a ne u toku zivota .

[Ovu poruku je menjao Noe dana 01.07.2010. u 01:56 GMT+1]
[ Onaj @ 01.07.2010. 00:47 ] @
Ma kakvo crno oruzje za odbranu od naoruzanih lopova, najbolje je postaviti zamku za lopova (nesto kao onaj lepak za miseve ili sl.).
[ Srđan Pavlović @ 01.07.2010. 00:51 ] @
Najbolje je razmisljati o mestu stanovanja - koliko se moze... naravno ;)
[ Marko_L @ 01.07.2010. 10:26 ] @
Citat:
Pitanje je koliko je ljudi u USA spasilo od razbojništva to sto su imali oružje u kući. Vrlo je mala verovatnoća da će ti u toku života neko obiti stan, a još manja da će ti upasti naoružani kriminalci(< 0.0001%). Verovatno je većina obijanja stanova tipovana kada ukućani nisu tu.

Pa to je upravo zato što svako ima pravo da nosi oružije, pa kriminalci triput razmisle pre nego što nekome upadnu na posed, jer uvek postoji šansa da ih neko poskida kao glinene golubove. Čak im nije svejedno ni kada je kuća prazna, jer dešava se da komšija brani tuđu imovinu (pogledati slučaj Joe Horn). Tako da, to što je u USA dozvoljeno nošenje oružija možda ima negativne strane, ali sa druge strane služi i kao prevencija kriminala.
[ vladd @ 01.07.2010. 10:43 ] @
Uopste nije tacno, nikakva to nije prevencija.

Po tome, u USA ne bi bilo oruzanih pljacki, posto je "svima" dozvoljeno oruzje, a da neko krece u tesku akciju prema sirotinji, nije isplatljivo.

Kriminalci dobro znaju da postoji oruzje, i to ih ne sprecava.
Imali smo primer kradljivaca kola na NBGD koj su u kradju isli sa pancirima i naoruzani. Naleteli na obezbedjenje sefa policije pa nastradali(pancir spasao zivot jednom), ali da su se sukobili sa vlasnikom kola, makar imao i cadjavu dvocevku, bila bi opaka situacija..

Kriminalci racunaju na humani faktor zrtve, nije lako pucati na coveka, i kada imas oruzje..mada su to igrice poprilicno izmenile..

Bas treba uci u komplikaciju ubistva, zarad nekog materijalnog detalja, rizikovati robiju, visegodisnju, zarad nekoliko hiljada evra...previse pitanja i dilema protrci kroz glavu..

Jedno je donosenje takvih odluka putem tastature, i na forumu, a maalo drugacije u 3D, realnom okruzenju

Poz
[ Mikky @ 01.07.2010. 10:44 ] @
Citat:
Marko_L: Tako da, to što je u USA dozvoljeno nošenje oružija možda ima negativne strane, ali sa druge strane služi i kao prevencija kriminala.

I kad se sve negativne i pozitivne strane saberu koji je rezultat? Veci ili manji stepen bezbednosti u drustvu?
[ Java Beograd @ 01.07.2010. 10:50 ] @
Oružje u rukama običnog čoveka stvara lažnu sliku sigurnosti. Nivo umeća baratanja oružjem je neuporedivo sa krimosima.
[ mulaz @ 01.07.2010. 12:01 ] @
...i onda dolazi pijan 15g star sin/cerka, u pola cetri ujutru, kroz prozor, da ga/je cale ne uvati pijanog/u, i naravno, bez obzira na to, da je upravo srusio/a saksiju sa police, misli da je tih/a ko bubica, udje cale sa puskom u tamnu sobu, vidi "provalnika" kako ulazi u sobu svog deteta, i upuca ga....

Zar nije bolje jedan sarplaninac? Em zna, ko je porodica, pa ne napada, sa druge strane, dok vlasnik spava, on cuje provalnike, a i nema nikakvih psiholoskih dvoumica u glavi, pre nego ujede :)
[ Java Beograd @ 01.07.2010. 12:27 ] @
Citat:
mulaz: ...i onda dolazi pijan 15g star sin/cerka, u pola cetri ujutru, kroz prozor, da ga/je cale ne uvati pijanog/u, i naravno, bez obzira na to, da je upravo srusio/a saksiju sa police, misli da je tih/a ko bubica, udje cale sa puskom u tamnu sobu, vidi "provalnika" kako ulazi u sobu svog deteta, i upuca ga....

Zar nije bolje jedan sarplaninac? Em zna, ko je porodica, pa ne napada, sa druge strane, dok vlasnik spava, on cuje provalnike, a i nema nikakvih psiholoskih dvoumica u glavi, pre nego ujede :)

A šta srpečava naoružanog razbojnika da prosvira metak šarplanincu ?
[ Miroslav Cvejić @ 01.07.2010. 12:43 ] @
Pa to je veći zločin od krađe ili ubistva čoveka. Vidiš kako se brinu o psima u poslednje vreme.
[ Ivan Dimkovic @ 01.07.2010. 12:50 ] @
Citat:
Mikky
I kad se sve negativne i pozitivne strane saberu koji je rezultat? Veci ili manji stepen bezbednosti u drustvu?

Na to pitanje tesko da bilo ko moze dati pouzdan odgovor.

Medjutim, jedno je sigurno - Amerikancima su njihove slobode ocigledno bitnije od nekih eventualnih negativnih efekata tih sloboda, sto je njihov ustavni sud samo jos jednom potvrdio.

Kao sto rekoh - svima koji pominju statistiku, bez obzira na statistiku oruzana razbojnistva se desavaju, i prilicno sam siguran da je potencijalnoj zrtvi tada daleko bitnije da ima pusku nego saznanje da je to sto mu se desilo zapravo retka stvar.
[ Mikky @ 01.07.2010. 13:04 ] @
Pa u ovom slucaju sud je izglasao potvrdu drugog amandmana ali jedva. Bilo je valjda 5 sudija za i 4 protiv.

Ne bih zanemarivao uticaj lobista koji guraju svoje biznise u vezi oruzija na odluku suda ovde.
Tako da pitanje je da li je amerima (u smislu obican narod) ta ustavom garantovana sloboda zaista ogled njihove zelje kao i u poslednjih 300 godina... ili im je ona malo nametnuta od strane uticajnih ljudi upakovana u pricu o slobodi i tradiciji.
[ Java Beograd @ 01.07.2010. 13:10 ] @
Citat:
Mikky: Tako da pitanje je da li je amerima (u smislu obican narod) ta ustavom garantovana sloboda zaista ogled njihove zelje kao i u poslednjih 300 godina... ili im je ona malo nametnuta od strane uticajnih ljudi upakovana u pricu o slobodi i tradiciji.

Upravo tako. Ceo svet je bio slobodan da naruči koliko je god hteo vakcine protiv nepostojećeg, tj. nametnutog gripa.
[ Ivan Dimkovic @ 01.07.2010. 13:12 ] @
Mala primedba - ovde se nije radilo o nekoj pukoj potvrdi 2-gog amandmana uopste vec o tome da je 2-gi amandman IZNAD lokalnih zakona koje su neki gradovi poceli da uvode u poslednjih nekoliko godina zarad nekakve "opste bezbednosti" i sl...

To je prilicno bitna distinkcija - da je u pitanju uopste pravo na nosenje oruzja, rezultat bi bio 9:0 ;-)

Uzgred, Amerikanci jesu izuzetno zagrizeni sto se ovoga tice i ne samo sto se ovoga tice nego i milion drugih stvari sto ih cini drugacijim od Evrope.

Primera radi, automatske kamere sa radarima za kontrolu brzine - nekoliko USA gradova pokusalo da ih uvede i doziveli su ENORMAN otpor koji je rezultovao povlacenjem istih - jednostavno dovoljno ljudi smatra da je to uzurpacija njihovih sloboda, i te slobode nisu spremni da zrtvuju i spremni su cak da raznose te kamere puskama - zato je tamo efikasan jedino policijski radar sa ljudskom zasedom :-))))

Amerikanci su prilicno specificni po tim pitanjima i prilicno razliciti od Evropljana. Nekad to izgleda kao neka kaubojska zagrizenost, ali sta je tu je.

Da li je to produktivno ili kontra produktivno, o tome se moze raspravljati - ali je sigurno da nesto sto je normalna stvar u Evropi nije normalna u USA i obrnuto.
[ Java Beograd @ 01.07.2010. 13:53 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: ... ali je sigurno da nesto sto je normalna stvar u Evropi nije normalna u USA i obrnuto.

Na primer: kuća od cigala.
[ stewuss je @ 01.07.2010. 14:08 ] @
A nemojte zaboraviti i nas zakon po pitanju samoodbrane..
[ Mikky @ 01.07.2010. 14:18 ] @
Citat:
stewuss je: A nemojte zaboraviti i nas zakon po pitanju samoodbrane.. ;)

Mislis na ovo recimo

Citat:

Smederevo - Milisav Paunović (57) iz Ratara juče je dobio uslovnu zatvorsku kaznu jer je nožem povredio nasilnika u vozu, štiteći pri tom dve maloletne putnice.

Tročlano veće Višeg suda u Smederevu osudilo je Paunovića na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine.

http://www.blic.rs/Vesti/Hroni...ovno-jer-je-stitio-maloletnice
[ stewuss je @ 01.07.2010. 14:27 ] @
Upravo je to primer naseg zakona, koji kaze, interpretiram: ukoliko se branis oruzjem vise kategorije od onog kojim si napadnut - to se ne smatra samoodbranom. karikiranje/Ukoliko te napadne majstror karatea od 2m i 120kg cistog mesa - cik uzmi bejzbolku da se branis/karikiranjeOFF
[ HeYoo @ 01.07.2010. 15:36 ] @
Da li bi neko od vas ubio coveka koji bi vam na primer kreno da drpise tvoj novi Nexus?