evo mene je pre par godina ujeo pas na motoru i to je imao ogrlicu i moram priznati da sam bio i te kako besan ali nije to razlog da se psi ubijaju.to su ciste gluposti i nepromisljene izjave.nisu ti psi krivi nego mnogi ljudi pocev od onih ko ih je ostavio na ulici pa nadalje.njih treba vaspitavati cak i surovije kaznjavati mojom metodom samo sto to ne bi bila sekira nego pajser pogotovo za te praznoglave sintere i njihove nalogodavce.a slazem se i takodje i zalazem da se u beogradu uklone bukvalno sve macke i psi lutalice kao u svim modernim i naprdnim evropskim drzavama.naravno na civilizovan nacin kako i dolikuje jednom modernom evropskom narodu u 21 veku ako smo mi to uopste??
pozz
[ Shoshone @ 03.07.2010. 12:55 ] @
Niti smo moderan niti smo "evropski" narod ( osim sto se nalazimo na tlu Evrope ) niti cemo to ikad biti a ni ne zasluzujemo.
A u kojim to "Evropskim" gradovima nema bukvalno ni jednog psa ili macke na ulicama, bas boih voleo da znam a bogami i da vidim.
[ Isak666 @ 03.07.2010. 12:58 ] @
Citat:
Shoshone:
A u kojim to "Evropskim" gradovima nema bukvalno ni jednog psa ili macke na ulicama, bas boih voleo da znam a bogami i da vidim.
Stutgart.
Pre nekoliko nedelja sam se iznenadio kad sam cuo nocu neku psinu kako laje na ulici.
Gde su, sta su, sta im rade - nemam pojma.
Mada, suhomesnati proizvodi nisu ovde skupi :D
[ abishai @ 03.07.2010. 12:59 ] @
Citat:
evo mene je pre par godina ujeo pas na motoru i to je imao ogrlicu i moram priznati da sam bio i te kako besan ali nije to razlog da se psi ubijaju.to su ciste gluposti i nepromisljene izjave.nisu ti psi krivi nego mnogi ljudi pocev od onih ko ih je ostavio na ulici pa nadalje.njih treba vaspitavati cak i surovije kaznjavati mojom metodom samo sto to ne bi bila sekira nego pajser pogotovo za te praznoglave sintere i njihove nalogodavce.a slazem se i takodje i zalazem da se u beogradu uklone bukvalno sve macke i psi lutalice kao u svim modernim i naprdnim evropskim drzavama.naravno na civilizovan nacin kako i dolikuje jednom modernom evropskom narodu u 21 veku ako smo mi to uopste??
pozz
Jel si izbacio to iz sebe? E, neka si!
:)
[ Wi-Fi @ 03.07.2010. 13:23 ] @
Citat:
nesa580: evo mene je pre par godina ujeo pas na motoru i to je imao ogrlicu
Kaži mi molim te kakav je učinak, kako se ponaša pas kad uperiš to u njega? I koja je cena?
[ milivoje t @ 31.01.2012. 16:15 ] @
milice verovatno ti je na mail vec stigla faktura za reklamiranje preko foruma :)
[ timmy @ 28.02.2012. 12:15 ] @
Evo kako izgleda "docek" na ulazu u podzemnu garazu "Rodic supermarketa" na Novom Beogradu u Omladinskih brigada (preko puta Airport City-ja tj. Telenora).
Ovaj copor se inace slobodno krece tj. gospodari celom garazom a na placu iznad (zapusteni, zemljani deo placa do Oml.brigada i ka Idei postoji drugi jednako brojan copor).
[ Sceka @ 28.02.2012. 12:51 ] @
Citat:
timmy: Evo kako izgleda "docek" na ulazu u podzemnu garazu "Rodic supermarketa" na Novom Beogradu u Omladinskih brigada (preko puta Airport City-ja tj. Telenora).
Ovaj copor se inace slobodno krece tj. gospodari celom garazom a na placu iznad (zapusteni, zemljani deo placa do Oml.brigada i ka Idei postoji drugi jednako brojan copor).
...
Kao i u svim delovima grada. Mozda je manje u centru, odnodno, manji copori po broju drugova clanova su u coporima u centru grada ali ih ima dosta.
Sad sam trazio pa ne mogu da nadjem, broj telefona za prijavu pasa lutalica a mrzi me da guglam sada. Elem, zvao ja pre N.G. i neposredno posle praznika ali nista. Jednostavno mi na kraju kaze lik koji se sva cetiri puta javio, zvao sam svaki put oko 11h, da nemaju dovoljan broj ni ljudi ni vozila da bi mogli da odgovore na potrebe grada. Kaze da je zapisao moje pozive i dodao, kroz osmeh, "izmedju hiljadu i nesto poziva, po slobodnoj proceni jer odavno ne stavljamo redni broj prijave"... :)
Pozdrav!
[ herzog @ 28.02.2012. 12:57 ] @
Ocje i labud da ujede, ovde pored Dunava su se bas nakotili
i beshnji su od pasa
Ma lepi, lepi i nece nista, samo brane svoju teritoriju!
A i nekako ti bude toplije kad zalaju i potrce svi odjednom prema tebi a napolju samo +3C
[ valerijan @ 28.02.2012. 13:35 ] @
Nisu svi psi i čopori isti. Biraju na koga će lajati i do koje će granice ići.
Kao uostalom i ljudi. Posebno u čoporima.
Naravno, ima izuzetaka na obe strane.
Tema je kliše!
Idem do Rodića.
[ Flo33 @ 28.02.2012. 15:10 ] @
Nosi ih kuci.
Btw, zasto u Kini nema pasa lutalica?
A gde ste u Srbiji videli svinje lutalice?? :)))
[ herzog @ 28.02.2012. 15:44 ] @
Pa uvezo Milosevic Kineze ali ne u dovoljnom
broju da se skreshe broj dzukaca na podnosljivu meru.
A Dodju svinje lutalice u Gucu da grokcu sa posetiocima
brackih nam republika:)
Ne znam jeli probao neko meso i corbu od Labuda?
Treba guglati na tu temu.
Malo se govorkalo o nekom slucaju pojedenih
u Rumuniji ali nikada nije islo na TV kao recept
timmy: A i nekako ti bude toplije kad zalaju i potrce svi odjednom prema tebi a napolju samo +3C
Pa uz tu temperaturu mozes ladno da ih iskuliras...
[ djyova @ 28.02.2012. 17:02 ] @
Evo vam jedan post gde mozete da dajete minuse!
Smatram da se svi psi i macke lutalice trebaju "kulturno" ukloniti sa ovog sveta. Ako se svakodnevno milioni pilica, svinja, teladi, jaradi, jagnjica, i ostalih zivotinja kolju, muce i ubijaju, a za to sve drzava jos daje i subvencije "za razvoj stocarstva", onda ne vidim nikakav problem da se to isto radi i sa psima i mackama. Ne mogu "belci" imati veca prava od "crnaca", sto se sa ovim takozvanim zakonima o zastiti zivotinja (pasa i macaka) radi. Jos cinizam i amoral ide do te mere da najveci zastitnici pasa i macaka, kako oni kazu zivotinja, svoje ljubimce hrane hranom koja je specijalno pravi za njih, a u vecini slucajeva se kompletno ili delimicno napravljena od iznutrica ili ostalih delova tela drugih zivotinja! Ajde dosta lazne moralnosti! Stitite pse i macke a hranite ih junecim ili svinjskim dzigericama. Ili zabraniti da se upste koriste namirnice zivotinjsko porekla, ili ukinuti ove nakaradne zakone koji stite samo odredjene vrste zivotinja!
[ milivoje t @ 28.02.2012. 17:25 ] @
hoces da kazes da pse i macke treba prebaciti na vegeterijansku dijetu ? :)
dok ne pretendujete na iste resurse, a to su kontejneri kod rodica i dok ne pretendujete na iste zenke, taj copor kod rodica nece ti nista. niste u istom biznisu.
[ djyova @ 28.02.2012. 17:41 ] @
Hocu da kazem da mi se smucilo vise da gledam desetine copora pasa po ulicima, a sve to zbog takozvanih zastitnika "zivotinja". Secam se kad sam bio klinac, isli smo da se igramo svud po kraju, po obliznjem brdu, i uopste kretali smo se svud slobodno, a sad je skoro doslo vreme da covek bez nekog sredstva za odbranu ne sme ni da promoli nos van kuce, a da ne pricam o samostalnom setanju po "sumama i gorama".
[ milivoje t @ 28.02.2012. 17:47 ] @
da si to rekao za beograd ja bih ti rekao da imas ozbiljan problem sa paranojom.
ali mozda je u pozarevcu stvarno stanje tako alarmantno, ne znam.
[ djyova @ 28.02.2012. 18:04 ] @
Nije bas toliko alarmantno, ali je ocigledno da ovaj ovakav sistem ne funkcionise. Ucestali su napadi na gradjanstvo, azil je prebukiran, a "zastitnici" se pojave samo kad grad najavi da treba pokrenuti neke mere, pa se zbog pritiska kako lokalnih tako i nekih drugih udruzenja, cak i stranih, od tih mera odustaje.
Po meni je resenje kojim bi svi normalni ljudi bili zadovoljni da se sve lutalice sterilisu, a da se svi vlasnicki psi i macke cipuju, kao i da se uvedu drakonske novcane kazne ako se zivotinja nadje na ulici. Ali to je vec neostvarljivo, jer i mnoge vaznije stvari ne funkcionisu kako treba u ovoj zemlji. Ono sto mene iritira je to da se pod maskom raznih udruzenja za zastitu "zivotinja" stite samo psi i macke, dok se takozvane domace zivotinje uzgajaju radi ishrane. Ne mogu ni da zamislim kako bi mediji nekog ko bi na primer poceo da uzgaja pse ili macke radi ishrane, "natakli na kolac".
[ stil @ 28.02.2012. 18:44 ] @
Apropo teme :)
Citat:
Naravno da u Kini nema pasa lutalica... da li ste u Srbiji ikada videli prase lutalicu?
[ Flo33 @ 28.02.2012. 19:15 ] @
Nego, da li ste vi primetili da su pocele lutalice da dobijaju neku formu, i izgled, jedinstven za naselje gde su. Na Nbgd, su glavate i zuto-crne, velicine manjeg teleta, u Rakovici su uglavnom manji i crni, po centru su vise pudlasti.
Mozda bi trebalo da se dodele pasmine? Novobeogradski gonic biciklista, Rakovicki crni lajavac, Centralnobeogradski dugodlaki poenter poslanika.
Mada da sacekamo sada kada pocnu da izbacuju na ulice ove rase u kategoriji registracije do 2000 kubika, tzv ''300e'' pasmine.
Ja iskreno u Sloveniji ne videh ni jednoga lutalicu, a u Austriji samo po restoranima i trgovinama.. Mislim, tu ih izvode u setnju brizne juzne svabe.
ma treba decu pobiti da mogu lutalice i ovi iz ORKE da imaju miran i slobodan zivot !!!
[ 3way @ 17.10.2012. 14:25 ] @
Pre svega treba decu nauciti kako da se ponasaju kada se nadju u takvoj situaciji.
Takodje, treba shvatiti da najvise napada izvrse vlasnicki psi.
[ cika dacha @ 17.10.2012. 14:37 ] @
3way@ ocigledno nemas dece ili namerno kontriras!
jedno dete od 9 god koje samo i grupa pasa lutalica!!! voleo bih da vidim dete koje se nece uplasiti i reagovati smireno na grupu lutalica oko njega!!!
[ Sky Walker @ 17.10.2012. 14:42 ] @
Citat:
Shoshone:
Niti smo moderan niti smo "evropski" narod ( osim sto se nalazimo na tlu Evrope ) niti cemo to ikad biti a ni ne zasluzujemo.
Vec je sve receno.
Ne mozes steljati, poklati (ili koji god metod vise volis) sve pse.
Citat:
3way:
Pre svega treba decu nauciti kako da se ponasaju kada se nadju u takvoj situaciji.
Takodje, treba shvatiti da najvise napada izvrse vlasnicki psi.
Upravo tako.
Svi smo bili deca, pa se nismo plasili grupe lutalica.
[ 3way @ 17.10.2012. 15:25 ] @
Citat:
cika dacha:voleo bih da vidim dete koje se nece uplasiti i reagovati smireno na grupu lutalica oko njega!!!
Ja sam ih video koliko hoces.
Jednostavno, ima deca koja su histericna i koja na vidjenje psa reaguju vriskom i drekom (a to ne uznemirava samo pse). Takodje ima dece koja reaguju normalno pa se sa tim istim psima normalno igraju.
Ja imam psa i cesto mi u goste dolaze razna deca :)
Pas na njih reaguje isto onako kako ona reaguju na njega. U pocetku je neutralan, pa ako primeti nervozu ili histeriju i on sam postaje nervozan. Sa druge strane ima opustene dece i posle zajednicke igre ne mozes da ih odvojis.
[ Sava @ 17.10.2012. 16:41 ] @
Citat:
djyova:
Nije bas toliko alarmantno, ali je ocigledno da ovaj ovakav sistem ne funkcionise. Ucestali su napadi na gradjanstvo, azil je prebukiran, a "zastitnici" se pojave samo kad grad najavi da treba pokrenuti neke mere, pa se zbog pritiska kako lokalnih tako i nekih drugih udruzenja, cak i stranih, od tih mera odustaje.
Po meni je resenje kojim bi svi normalni ljudi bili zadovoljni da se sve lutalice sterilisu, a da se svi vlasnicki psi i macke cipuju, kao i da se uvedu drakonske novcane kazne ako se zivotinja nadje na ulici. Ali to je vec neostvarljivo, jer i mnoge vaznije stvari ne funkcionisu kako treba u ovoj zemlji. Ono sto mene iritira je to da se pod maskom raznih udruzenja za zastitu "zivotinja" stite samo psi i macke, dok se takozvane domace zivotinje uzgajaju radi ishrane. Ne mogu ni da zamislim kako bi mediji nekog ko bi na primer poceo da uzgaja pse ili macke radi ishrane, "natakli na kolac".
Reagujem zbog toga što je u ovom tekstu sve paušalno, napamet i netačno postavljeno, pri tom je poslednja rečenica do savršenstva besmislena!
Prvo da istaknem da je i naslov potpuno netačan, a provlači se godinama kako kroz novinske zako i kroz tekstove vlasti. Psi lutalice su oni psi koji nemaju stalno stanište već ga neprestano menjaju. Takvih je srazmerno jako malo. Većinom su to tkzv. ulični psi koji su stacionirani na jednoj lokaciji, na svojoj teritoriji koju kontrolišu. Takvi psi nepogrešivo prepoznaju sve stanare sa teritorije pa makar ih je i više od 1.000 kakva je situacija u mom okruženju. Pri tom vlasnik sam lovačkog psa koji svakako nije za tuču i bez ikakvog pardona sa njom (keruša) bez pardona ulazim u bilo koji čopor i nikada nisam imao problema. Pri tom ne govorim samo o psima u mom kraju već i o čoporima u ozloglašenoj šumi Zvezdara ili recimo na lovnom terenu u Mirijevu... ma bilo gde da sam otišao sa psom. Kako je neko već napisao problema imam jedino sa nekim vlasničkim psima i samo takvi su me ujedali, nikada ulični!
E sada nešto o "učestalim napadima". To postoji samo u bukačkim novinama u kojima pišu vrlo nestručni i neupućeni novinari željni senzacija. To ne znači da nema napada ovih pasa, ali znatno manje nego što se misli. Samo se zapitaj koliko ima ljudi iz tvog najbližeg okruženja kojeg su napali i izujedali ulični psi? Možda jedan, najverovatnije nijedan! Tebe sigurno čopor nikada nije izujedao jer je to jasno iz tvog pisanja. Druga je stvar ako pod napadima smatrate i to što čopor krene prema vama lajući. To je normalna reakcija pasa čuvara, a oni čuvaju svoju teritoriju. Prilično retko stvarno napadaju, uglavnom ako se osete ugroženima tako što neko diže na njih štap, kamen ili slično, poogotovu ako ima štenaca u čoporu. Pri tom čovek u strahu luči kiselinu koju pas nepogrešivo oseti i to pojača osećaj nadmoći kod njih. Verovatno zato što ja nemam nikakav strah od pasa pa sam to preneo i na svoju kerušu nemam, podvlačim, baš nikakvih problema sa takvim čoporima.
To rešenje koje si istakao je već godinama u praksi u Beogradu, ne znam kako je u Požarevcu. Psi se hvataju, steriišlu pa vraćaju na mesto odakle su odneti. U slučaju da postoje prijave o opasnim psima takvi se udaljavaju sa ulice i verovatno ubijaju. Obaveza svakog vlasnika je da je pas čipovan i u mom okruženju ne poznajem ni jednog psa koji nije čipovan. To se takođe radi isa uličnim psima, njihov vlasnik je grad. Kazne postoje i one su za mene kada moram da platim 5.000 dinara zato što pas ide pored mene, ali bez povoca više nego drakonske. Doduše, ne mogu da prigovaram jer je po zakonu.
Još da dodam da je u mom kraju bar dvostruko više stanara nego pre nekoliko decenija, a znatno manje uličnih pasa. Nekada je bilo čopora sa i po 30-ak pasa.
[ mrkii @ 17.10.2012. 20:20 ] @
Brane svoju teritoriju?!?!?!?! Ciju bre teritoriju?
Kakvi bre copori bilo kakvih zivotinja u gradu! Nismo u sumi ili savani.
Resenje problema:
Resiti se postojecih pasa lutalica, kako god, po mogucstvu humano.
Nijedan pas ne moze da postoji a da nema ime i vlasnika, nije to divlja zivotinja, vlasnik da nosi "licnu kartu" svog psa uvek sa sobom kada izvodi psa a svaki pas da ima ugraviran identifikacionu broj koji ga povezuje sa vlasnikom. Kada se nadje pas na ulici resiti ga se (ako vlasnik nije prijavio nestanak) a vlasnika odrati da se vise ne seti da pusti psa na ulicu. Nisu psi krivi nego ljudi.
[ Boris Tadić @ 18.10.2012. 01:02 ] @
Svakom psu amputirati različitu nogu i za mesec dana će da crkne po svim ekološkim standardima.
[ cmpstr @ 18.10.2012. 08:35 ] @
Citat:
Boris Tadić:
Svakom psu amputirati različitu nogu i za mesec dana će da crkne po svim ekološkim standardima.
Pretpostavljam da si ironican?
Neko rece i da labudi umeju da budu opasni. :)
Da ne nabrajam ja sada koje zivotinje sve mogu da budu dosta opasnije od pasa. I leteci i neleteci "stvorovi".
(kao onaj ciga iz vica kada je nabrajao zivotinje) Mravi, bubasvabe, slepi misevi, golubovi, pcele...
Ma svakoj zivotinji amputirati glavu!
Ostaviti samo ljudsku superiornu rasu na ovoj planeti.
[ The Serbinator @ 18.10.2012. 09:26 ] @
Citat:
mrkii:
Ti u sumi ili savani nebi opstao ni 2h.
[ mrkii @ 18.10.2012. 11:29 ] @
Tako je, ne bih opstao ni dva minuta.
Zbog toga i zivim u gradu i ocekujem da tu nema opasnih zivotinja, cak ni labuda.
Neko kaze da smo sami krivi sto ne znamo da se ponasamo kada na nas kidise copor gladnih dzukela.
E pa izvinite, ja stvarno ne znam, nisam prosao kurs za takvu situaciju niti se to u skoli uci pa da naucim.
Pre par godina dva psa (ne copor, samo dva psa) krenula da kidisu na mene. Pre toga sam sto puta prosao pored njih bez problema.
Krenem da prodjem ne daju mi, iskezili zube. Krenem da predjem na drugu stranu ulice oni zamnom. Krenem nazad isto kidisu (samo sto me nisu uhvatili za pantalone, toliko blizu). Sreca video neki covek i stao autom, tek tada su se sklonili. Usro sam se ziv. A nedaj boze da su biladeca, ne mogu da zamislim.
Ni moja deca ne znaju da se ponasaju, isto kao i ja, pa ce biti sama kriva ako ih izujedaju, zar ne?
I jos kada me je strah lucim supstancu koja kaze psu da sam lak plen i da se plasim? E pa izvinite sto je lucim, nisam namerno.
Kakve idiotluke ovde covek moze da procita!
Inace, ja volim zivotinje pa i pse ali i sam zakon je uredio kako psi treba da zive i koje su obaveze vlasnika pasa.
Ali, to se postuje kao i sve u drzavi. Nikako.
Citat:
Ostaviti samo ljudsku superiornu rasu na ovoj planeti.
BS! Pitaj bubasvabu kako se provede u mravinjaku ili medveda kada dira kosnicu.
Zna se ko gde zivi i sta radi.
Gradovi su za ljude i pitome, slatke, druzeljubive zivotinje a ne za copore, krda i sl.
[ jnk @ 18.10.2012. 11:35 ] @
Kad gradonačelnik bude izračunao da će mu ukidanje pasa lutalica doneti više glasova nego što će oduzeti tad će to biti sprovedeno. Nažalost, boljebrižnika ima mnogo više a ni para nemamo baš za bacanje tako da će ovo stanje ostati još neko vreme.
[ cmpstr @ 18.10.2012. 11:36 ] @
Citat:
mrkii:
Usro sam se ziv. A nedaj boze da su biladeca, ne mogu da zamislim.
Trebamo malo bolje razumeti zivotinje...
U takvoj situaciji, najbitnije je biti miran i ne ispoljavati agresiju.
Takodje, nikako se ne sme bezati i pokazivati strah jer psi osecaju lucenje adrenalina.
Takodje, nikako se ne sme bezati i pokazivati strah jer psi osecaju lucenje adrenalina.
Naravno. Objasni to onom klncu što ga je zgazio bus dok je bežao od kerova.
Ma probao sam i to ali ne mogu pola sata da stojim da se smiluju i sklone.
Shvatate li da je strah coveka od zveri urodjen i normalan, da ne moze svako da ostane pribran i da je to normalno.
Shvatate li da zverima nije mesto u gradu. Dokaz za to su gradovi u uredjenim drzavama.
Ima li tamo copora pasa lutalica?
Nema. Ima li kod nas? Ima.
Da li tamo mozes da maltretiras kucnog ljubimca? Ne mozes - kazna pa i zatvor.
Mozes li ovde da maltretiras kucnog ljubimca? Mozes, mislim ne smes ali mozes.
Hocu da kazem da ne treba poistovecivati uklanjanje pasa lutalica sa pravima zivotinja.
I covek ima pravo da ne bude ugrozen od opasnih zivotinja u urbanoj sredini.
Pametnome dosta.
[ Sava @ 18.10.2012. 16:25 ] @
@mrkii "Shvatate li da zverima nije mesto u gradu. Dokaz za to su gradovi u uredjenim drzavama.
Ima li tamo copora pasa lutalica?
Nema. Ima li kod nas? Ima."
Jesi li mislio na Njujork kada kažeš da tamo nema uličnih pasa?
Ima, ima koliko hoćeš.
I ne samo tamo...
Ja kao dokazani višedecenijski kinolog i ljubitelj pasa bih takođe voleo da nema uličnih pasa, ali to je naprosto nemoguće! Samo "Mali Đokica" misli da je to moguće. Za tako nešto je potrebno jako mnogo para, a mi to nemamo. Pri tom u poslednjih recimo 10-ak godina je učinjeno više po tom pitanju nego decenijama pre toga. Pri tom je bilo i mnogo ometanja i ko zna čega sve možda i nečasnog pa je primera radi fondacija BB izašla iz Srbije jer joj nisu dozvolili da raspolaže svojom donacijom već su naši tobože hteli to bolje od nje da raspodele. Ima tu dosta prljavštine, očigledno.
Drugo, mi smo jednostavno rečeno seljačka zemlja. Nije to ništa uvredljivo, to je način vaspitanja, to je crta mentaliteta. Za nas su psi prljave i opasne životinje, a na selu životinje postoje jedino zbog koristi, svinje i ostalo da se prodaju ili pojedu, a psi su vezani lancem tu samo da preteći laju kada neko naiđe. To smo mi, a vi slobodno recite da nismo. To je naš prosek. Recimo da moj paroh (došljak) neće da mi uđe u kuću ako ne sklonim psa jer mu je mantija osveštana kako kaže. Sa druge strane sveštenik koji je rođen ovde ima psa i jako ih voli kao i njegovo troje dece. Verujem da je i njegova mantija osveštana.
Svojevremeno u Njujorku uđem u sporednu ulicu iza jednog restorana i zateknem gomilu pasa. Iz kuhinje izlazi crnja sa kantom i velikom kutlačom u ruci i ja očekujem (pa Srbin sam, jelte!) da ih ovaj time raspali i dokusuri nogama. Umesto toga on izvadi hranu i nahrani ih!
Takođe je pravilo da su najveći protivnici i strašljivci oni koje pas nikada nije ujeo i glavna im je odbrana "pa jel` treba da čekam da me ujede"! Mene su psi više puta ujedali, a ja i dalje nemam nikakav strah od njih. Već sam u prošlom tekstu objasnio da se ujedljivi psi uklanjaju sa ulica nakon poziva građana. Ako mislite da ujedanja ne bi bilo kada bi se svi ulični psi uništili silno se varate! Najveći broj ujeda je od vlasničkih pasa, to kažu statistike. Sa druge strane opet po statistici povećan je broj ujeda pasa lutalica, ali se u mnogo slučajeva dokazalo da to nije tačno i da su ljudi samo želeli da izigraju propise i naplate naknadu štete od grada. Uzgred, ako vas već ujeda pas bolje je da to bude lutalica jer ćete se lakše naplatiti od grada nego po privatnoj tužbi od nekog vlasnika. Živa istina!
Uglavnom je ova tema na mnogim forumima odavno razvaljena i prežvakana pa mi je već i dosadna.
Uživajte u svojim fobijama!
P.S. Zaboravih da dodam kako su pacovi najveći problem svih velikih gradova pa i Beograda. Pogrešno je mišljenje da krpelje najviše prenose psi jer tu "čast" imaju pacovi. Tako se naravno prenosi i širi lajmska bolest kod ljudi. Oni su takođe prenosnici gomile virusa, to je valjda poznato. Jedina domaća životinja koja ubija pacove je pas. Ne zanosite se time da to rade mačke, one love miševe. Uglavnom tamo gde ima dosta pasa manjak je pacova. Ovime ne glorifikujem pse bilo koje vrste već samo ističem jednu notornu činjenicu.
[Ovu poruku je menjao Sava dana 18.10.2012. u 21:03 GMT+1]
[ Java Beograd @ 18.10.2012. 19:03 ] @
Meni samo smeta postavljanje pasa na pijedestal svih životinja.
Sasvim je OK ubiti tele, jagnje, prase, ali ne i psa. Zašto ? Pa nije za jelo. OK. Zašto onda osuđivati Kineze koji eto, uzgajaju pse radi hrane. Njima štene gotivno kao i nama prase. (Ono malo prase, u društvu sa mladim jagnjetom.)
Zašto onda ubijamo miševe i pacove ? Mislim, ni oni nisu za jelo ? Pa jel imaju oni neka svoja "životinjska prava", makar na život ? I to su toplokrvne životinje, sisari, osećaju bol i patnju. Ali eto, oni su bljak i fuj, njih smemo da ubijamo, oni su štetočine. Otkud štetočina pacov, koji se hrani đubretom i nikad nije napao neko dete a nije štetočina ker koji napada decu ?
Ne plašim se ja kerova, samo tvrdim da su lutalice opasne i štetne i da ih treba bezbolno eliminisati. I nikad neću reći ni pomisliti da je život čopora lutalica vredniji od ljudskog života.
Da, a ovo oko fobija me tako podseća na etiketiranje "homofobičnosti" svakome kome je pederastija strana.
[ boban779 @ 18.10.2012. 19:44 ] @
Sve lutalice uspavati i doviđenja. Za 3 dana rešen problem. Kao što me ugrožavaju kriminalci po ulicama isto tako me ugrožavaju i psi lutalice. Eliminišimo i jedne i druge sa ulica.
[ Boris Tadić @ 18.10.2012. 20:26 ] @
Citat:
Mene su psi više puta ujedali, a ja i dalje nemam nikakav strah od njih.
Koga pas jednom ujede, taj se raspomami i samo traži još. To je kao droga. Zato ljudi beže, da se ne navuku.
Citat:
Otkud štetočina pacov, koji se hrani đubretom i nikad nije napao neko dete a nije štetočina ker koji napada decu ?
Niotkud. Pravda za pacova!
Pacov je plemenita životinja čije prisustvo ima poznato lekovito dejstvo na ljude, još od davnina.
Crveni krst je svojevremeno imao dilemu da li da na zastavu stavi krst ili pacova. I po apotekama one zmije što se uvijaju, tu su sve bili pacovi pre rata.
[Ovu poruku je menjao Boris Tadić dana 18.10.2012. u 21:41 GMT+1]
[ su27killeryu @ 18.10.2012. 21:50 ] @
Citat:
mrkii:
Resenje problema:
Resiti se postojecih pasa lutalica, kako god, po mogucstvu humano.
Nijedan pas ne moze da postoji a da nema ime i vlasnika, nije to divlja zivotinja, vlasnik da nosi "licnu kartu" svog psa uvek sa sobom kada izvodi psa a svaki pas da ima ugraviran identifikacionu broj koji ga povezuje sa vlasnikom. Kada se nadje pas na ulici resiti ga se (ako vlasnik nije prijavio nestanak) a vlasnika odrati da se vise ne seti da pusti psa na ulicu. Nisu psi krivi nego ljudi.
tacno tako, psima nije mjesto na ulici, kome je ta kuca cakana i slatka neka je nosi kuci niko mu ne brani, ne moze se ocekivati od svakoga da voli pse
[ Sky Walker @ 19.10.2012. 01:13 ] @
Ni klosarima nije mesto na ulici, i predstavljaju opasnost.
Predlazem neko masovno istrebljenje svih stetocina...
[ SlobaBgd @ 19.10.2012. 06:00 ] @
Ni trolovima nije mesto na forumu...
Imaš li neko rešenje?
[ cika dacha @ 19.10.2012. 10:51 ] @
svi ovi keroljubci s.ru kad bi im pas lutalica ujeo njihovo dete za 3 sekunde bi promenuli misljenje! samo manijak moze da ostane ravnodusan na bolne suze deteta!
[ Braksi @ 19.10.2012. 14:14 ] @
meni su od pasa lutalica gori samo vlasnici pasa koj su ubedjeni da svi ostali moraju imati razumevanja za njihov hobi.
Pas lutalica tj ker nije kriv za svoje stanje vec je tu gde je. To sto u coporu plasi ljude to je krivica ljudi koji se nisu postarali da ih odstrane. Ljudi koji imaju pse moraju shvatiti da nisu svi odusevljeni sa njihovim hobijem i da moraju stavljati korpu svojim ljubimcima. Pas je, ne zaboravite iz porodice zveri. Nije to slucajno, mislim. Pogotovo mi je smesno kad ti pridje pas i njuska te, cak i rezi, a ponosni vlasnik vam se kezi, m'daaaj nije to nista, niste se vlada uplasili i slicno, hoce da se igra...
Pitam se ima li neki sinter za nesavesne vlasnike.
[ mrkii @ 19.10.2012. 14:43 ] @
A da ne pominjemo goovna po zelenim povrsinama.
Ne mozes da odes u park da se poigras a da ne zagazis u ista.
Pre par dana se setali po Niskom keju (od tvrdjavskog mosta prema Duvanistu, za one koji znaju gde je to). Levo i desno od staze, na travi bukvalno hiljade gomilica. Da ti presedne setnja.
Ili letos u parku na Cairu (gde inace ne moze da se zivi od kerova, sa vlasnicima ali bez povoca) sednemo na klupu zena ja i deca da jedemo kokice a neka dzukela od sto kila se vrzma, prilazi, skace na nas (istina, dobrocudna kuca, vidi se). Deca prvo srecna pa pocela i da se sklanjajui traze zastitu od nas, mi nervozni i pokusavamo da udaljimo psa. Vlasnica psa sa osmehom na licu posmatra sa deset metara radosna sto joj se ljubimac tako lepo zabavlja dok nas maltretira. Kazem ja psu na kraju odsecno "čibe" a ona ce uvredjeno "ne razume on čibe". Kad tad nisam uzeo kamen da vidim da li to razume ...
[ Shadowed @ 19.10.2012. 19:23 ] @
Citat:
mrkii: A da ne pominjemo goovna po zelenim povrsinama.
Ne mozes da odes u park da se poigras a da ne zagazis u ista.
Pre par dana se setali po Niskom keju (od tvrdjavskog mosta prema Duvanistu, za one koji znaju gde je to). Levo i desno od staze, na travi bukvalno hiljade gomilica. Da ti presedne setnja.
Sta mislis, koliki deo toga je od pasa lutalica? :)
[ Count Zero @ 19.10.2012. 19:30 ] @
Pa, lepo se nadovezao na prethodni post koji upravo govori o vlasničkim (propriatery?) psima.
[ mrkii @ 20.10.2012. 09:17 ] @
Evo o cemu pricam.
Park Cair, najveci u Nisu, prepun pasa sa vlasnicima koji dobrano maltretiraju nas ostale.
Na slici sam uspeo da uslikam 11 komada ali verujte da ih je bilo bar jos 7-8 u okolini od pedesetak metara.
Znaci, skacu, jure se, laju. DIVLJAJU! Deca im se prvo obraduju a onda uglavnom beze kod roditelja jer dzukele teze od njih hoce da se "igraju".
Kada dodjemo u park biramo mesto gde ih je najmanje i povlacimo se pred njima kako se oni pomeraju. Ne mozes ljudski da vozis bicikl ili rolere.
A vlasnici? Oni pucaju od ponosa. Do sada nisam video da je neko pocistio goovna za svojom kucom (sigurno to neko i radi ali nisam video). Dok sam sedeo dvadesetak minuta nekoliko puta su mi dzukci prisli i skoro seli u krilo. Dva su zapisala klupu na pola metra od mene. Horor.
[ Sava @ 20.10.2012. 10:35 ] @
Prvo, nekoliko poslednjih postova su potpuno van teme, a da podsetim tema je o psima lutalicama u Beogradu, ne o vlasničkim psima, posebno ne na Čairu!
Uzgred, na snimku se vide psi koji se igraju i ljudi koji mirno sede na klupama, ništa neobično za grad.
Drugo, sasvim sam saglasan sa svim napisanim o vlasničkim psima. Lično se izuzetno trudim da moj pas nikome ne smeta i da ne vrši nuždu na javnim površinama. Sve to može svako da nauči svog psa ako želi. Prigovarao sam ja vlasnicima na neke stvari, oni mi često odgovaraju "lako tebi, ti imaš iskustva". Ne, nisam uvek imao iskustva, ali sam uvek imao želju da mi pas bude maksimalno korektan. Ja živim po principu "ne diram te, ne diraj me", to sam preneo i na psa.
Mesta ima za sve, samo treba malo kulture i međusobnog poštovanja. Iz mnogih teksta ovde izvire mržnja prema psima pa ne znam onda otkuda vam pravo da očekujete da neko vas poštuje i ceni!?
Treće, ko je odlučio da živi u velikom gradu mora biti spreman na mnoge stvari kojih nema u malim mestima i selima. Mora da se navikne na to.
Najzad, ja sam gore već pisao o našem seljačkom mentalitetu i tu ne može mnogo da se učini. Odnosi se na sve, na vlast, na one koji odlučuju o lutalicama, na vlasnike pasa, roditelje i sve ostale. Koliko da vam skrenem pažnju na roditelje - obratite pažnju koliko đubreta, kesica od grickalica, plastičnih flašica i slično ostane po parkovima nakon odvođenja dece kućama. Roditelji se i ne osvrnu na đubre po principu "ma to će neko drugi da pokupi"!
"Bilo je to u nekoj zemlji seljaka
na brdovitom Balkanu..."
(Krvava bajka, Desanka Maksimović)
[ mrkii @ 20.10.2012. 11:34 ] @
Korektan odgovor.
Inace, psi sa slike su jurili svuda okolo i pravili mali dzumbus, ali je ovaj kadar snimljen da ih bude sto vise na okupu.
Tolerancija da. Ali vlasnici pasa treba da znaju zakon. Povodac i korpa (ako postoje neka ogranicenja neka me neko ispravi)
Nakon toga mozemo da razgovaramo o toleranciji, onda kada budem siguran da pas nece da skoci na mene i moje dete ili da ujede. Tada ce da bude mesta za svakoga.
Zasto bi na mene u parku skakao pas koji je trcao po blatu a ponosan vlasnik se smeje, "samo hoce da se igra". Pa ja necu da se igram sa njim?
Ili letos dobacujem se lopticom za tenis sa decom, kad se u punom trku pojavi neko cudo od 30 kila i ispred deteta uze u usta lopticu. Gazda se raduje i uzima mu lopticu koju sa osmehom vraca mojoj cerki. Loptica sva balava! Pas do malopre lizao svoj cmar a onda detetu u ruke. Ma stoka!
Sto se tice ponasanja dece i roditelja i njihovog djubreta u pravu si ali to je druga tema i nikako ne opravdava ovo cemu pricam.
[ cika dacha @ 20.10.2012. 13:48 ] @
mrkii@ opa svi ovi sto su pustili psa sa povodca svima lepo KAZNE sto je i zakon!
moj ker bez povodca je samo u dvoristu!
[ Boris Tadić @ 20.10.2012. 15:42 ] @
[ Sava @ 20.10.2012. 16:29 ] @
Citat:
mrkii:
Korektan odgovor.
Inace, psi sa slike su jurili svuda okolo i pravili mali dzumbus, ali je ovaj kadar snimljen da ih bude sto vise na okupu.
Tolerancija da. Ali vlasnici pasa treba da znaju zakon. Povodac i korpa (ako postoje neka ogranicenja neka me neko ispravi)
Nakon toga mozemo da razgovaramo o toleranciji, onda kada budem siguran da pas nece da skoci na mene i moje dete ili da ujede. Tada ce da bude mesta za svakoga.
Zasto bi na mene u parku skakao pas koji je trcao po blatu a ponosan vlasnik se smeje, "samo hoce da se igra". Pa ja necu da se igram sa njim?
Ili letos dobacujem se lopticom za tenis sa decom, kad se u punom trku pojavi neko cudo od 30 kila i ispred deteta uze u usta lopticu. Gazda se raduje i uzima mu lopticu koju sa osmehom vraca mojoj cerki. Loptica sva balava! Pas do malopre lizao svoj cmar a onda detetu u ruke. Ma stoka!
Sto se tice ponasanja dece i roditelja i njihovog djubreta u pravu si ali to je druga tema i nikako ne opravdava ovo cemu pricam.
Korpa još od početka godine nije obavezna, bar u Beogradu, za Niš ne znam, verovatno je isto.
Povodac je obavezan u Beogradu (svak opština ima svoj propis, moguće da je u Nišu drukčije). Kazna je trenutno 5,000 dinara. Predviđena je kazna i za pešake koji prelaze van pešačkog prelaza. Platiš je ako te uhvate. Pri tom možeš strahovito da uplašiš nekog vozača pa da ovaj i izleti sa puta, recimo. Ista je stvar i sa povocem.
Postoji poseban propis o opasnim psima kao i o ispitu za takve pse. Slabo se sprovodi u praksi izuzev što država pokušava od njih da naplati godišnju taksu u iznosu od cca 300 e..
Međutim, podzakonskim aktima je prepušteno Zelenilu Beograd da odredi parkove u kojim psi "mogu slobodno da se kreću" kako piše. Tako je recimo jedno od određenih mesta park kod Pionira. Na Tašmajdanu postoji ograđen prostor za pse. Ima toga još mnogo, bar dve strane propisa i prakse mogu da ispišem.
Što se tolerancije tiče svako mora da krene od sebe. Svako mora da očisti prvo ispred svoje kuće da bi imao pravo da kritikuje druge. Prvo što sam psa naučio kao štene od 3 meseca je da ne skače na ljude. Sa mojom kerušom se igraju deca koja su tek prohodala, bez ikakvog straha da će da obori, a kamoli na drugi način povredi dete.
Najzad, ono što mnogi ne znaju je da je pljuvačka sterilna. Ne kažem da pas treba da te liže, neprijatno je, ali ne uzbuđuj se, nećeš se razboleti od toga. Ja sam upravo sada bolestan kao i moji ukućani, a virus smo pokupili od ljudi, ne od pasa.
Još nešto neobično važno. Kada neko reaguje na pse kao ti, vrlo ljutito, odbojno, strašljivo to znači da isto prenosiš i na svoju decu! Pravilo je da kada vidim dete koje se plaši pasa znam da se i roditelj plaši. Pokušajte da budete opušteniji, bolje i za vas i za decu. Nije fraza, pričam vam iz iskustva. Kao što roditelj prenosi dobre i loše osobine na dete tako i vlasnik na psa. Nevaspitanih vlasnika ima poprilično, nažalost. Pobude nabavljanja pasa su različite. Ima tu svega. Posle višedecenijskog (vrlo) aktivnog kučkarskog staža mogao bih knjigu da napišem o psihologiji ljudi i pasa i njihovom odnosu u Beogradu. Posebno posle ogromnog priliva sa svih strana posle poslednjih ratova.
Mogle bi opštine da bace i koji dinar na nešto pametno...
[ mrkii @ 20.10.2012. 17:13 ] @
Savo, hvala na informacijama. Sve si lepo rekao, ali dva zapazanja.
Pesaci krse zakon ali to nema veze sa temom i nije opravdanje za vlasnike pasa da krse zakon i kada neko reaguje na to onda su uvredjeni.
Kada kazes da reagujem odbijno i ljutito na pse, u pravu si.
To je zato sto mi je muka ne od pasa, vec od njihovih bahatih vlasnika.
Kada te neko maltretira i ugrozava normalno je da si ljut.
Ponavljam da psi nisu nista krivi.
Ja pse volim, cesto se poigram sa njima, ali ako ja to zelim i kada zelim i sa psom kog zelim.
Divno je da ljudi staju ljubimce ali sa povocom i da skupljaju govanca svojih drugara.
Pogledajte kako izgleda jedna zelena povrsina u centru grada (imajte u vidu da slika ne pokazuje pravo stanje stvari i da coveku pripadne muka kada vidi uzivo). U prostoru recimo 6x3 metra ima desetine ako ne i stotinu gomilica, od malih do konjskih.
Javni wc za kucne ljubimce na zelenoj povrsini!
[ Sava @ 21.10.2012. 08:37 ] @
Sve je to stvar lične kulture čoveka, sve vreme to i potenciram u prethodnim postovima.
Evo ti primera od pre par dana. Šetam psa ispod jednog solitera kada pored mene zvekne kesa sa đubretom. Pogledam gore i vidim ženu na VI spratu. Pitam je šta to radi, ona odgovara "hranim pse". Izdrao sam se na nju da je ceo kraj čuo i rekao da siđe dole i hrani pse. Radi se o ženi koja je došla odnekuda ovde u kraj pre šest meseci i pri tom je medicinski radnik, med. sestra je! Poenta je da je mrzi da siđe i baci đubre u kontejner već ga se oslobađa na takav način. Kasnije dođu lokalni ulični psi, razbucaju kese, izvuku što je za jelo, a onda đubreta na sve strane.
Obrati se gradskoj čistoći. Ja na teritoriji gde živim imam sjajan odnos sa tom javnom službom čiji rad mogu samo da pohvalim. Zapravo to je jedina javna služba koju hvalim.
Još ću ti dodati da u mom okruženju postoji nekoliko čopora uličnih pasa i tu je čistije od ovoga što si prikazao. Ko zna čime vi Nišlije hranite pse!? Ma da im ne dajete previše ljute paprike ?
[ plague @ 24.10.2012. 16:29 ] @
Danas sam imao tu nesrecu da me iz cista mira napadne neki pas na ulici.
Vracao sam se sa posla i potpuno tiho s ledja mi je prisao i samo me je zgrabio za nogu i pritom pocepao pantalone i prokrvario malo kozu jer me je srecom pustio kada sam se razdrao.
Ponavljam, hodao sam u tisini, normalnom brzim i on je dosao od nazad, tacnije nisam mu bio na putu.
Toliko o tome da psima treba povod. :D
[ Sava @ 24.10.2012. 17:32 ] @
Ulični ili vlasnički?
U prvom slučaju obavesti Veterinarsku inspekciju u 27. marta i oni će vrlo brzo preduzeti mere i ukloniti rog psa. Ako si uzeo lekarsko uverenje možeš dobiti i neku odštetu od grada.
U drugom slučaju opet pravac Veterinarska inspekcija. Oni psa po službenoj dužnosti stavljaju u 10-to dnevni karantin, a tebi obezbeđuju podatke vlasnika radi podnošenja privatne tužbe. Opet ti treba lekarsko uverenje. Taj karantin nije baš pravi jer pas ostaje kod vlasnika koji mora da se u navedenim rokovima pojavljuje kod ovlašćenog veteribnara radi kontrole. Nisam sasvim siguran moguće je da danas treba obavestiti i komunalnu policiju što ćeš saznati u direktnom kontaktu.
[ DaliborP @ 24.10.2012. 17:39 ] @
Citat:
plague:
Danas sam imao tu nesrecu da me iz cista mira napadne neki pas na ulici.
Vracao sam se sa posla i potpuno tiho s ledja mi je prisao i samo me je zgrabio za nogu i pritom pocepao pantalone i prokrvario malo kozu jer me je srecom pustio kada sam se razdrao.
Ponavljam, hodao sam u tisini, normalnom brzim i on je dosao od nazad, tacnije nisam mu bio na putu.
Sad ce park rendzeri ovde da ti objasne da si lucio adrenalin ili ispoljavao nepotreban strah...
[ Sky Walker @ 24.10.2012. 18:17 ] @
Ma vazno da si preziveo.
Mene pre par dana s ledja napao vuk!
[ plague @ 24.10.2012. 19:03 ] @
Citat:
Sava:
Ulični ili vlasnički?
U prvom slučaju obavesti Veterinarsku inspekciju u 27. marta i oni će vrlo brzo preduzeti mere i ukloniti rog psa. Ako si uzeo lekarsko uverenje možeš dobiti i neku odštetu od grada.
Lutalica.
Smesno je sto sam ih zvao 3 puta u rasponu od 3h, i svaki put kaze sekretarica da se razgovor snima, krene da zvoni nesto ponovo i samo prestane da zvoni iako razgovor traje.
Vratio sam se od specijaliste (poslali me na infektivnu) i on je rekao da ce ih poslati po sluzbenoj duznosti i da ovaj put ne mogu da izbegnu "poziv".
P.S. Od ovolikih minusa pomislicu da sam mozda ja ujeo psa, a ne obrnuto.
[ Count Zero @ 24.10.2012. 19:09 ] @
Izela ih kuga.
[ Sava @ 24.10.2012. 19:35 ] @
Citat:
plague:
Smesno je sto sam ih zvao 3 puta u rasponu od 3h, i svaki put kaze sekretarica da se razgovor snima, krene da zvoni nesto ponovo i samo prestane da zvoni iako razgovor traje.
Vratio sam se od specijaliste (poslali me na infektivnu) i on je rekao da ce ih poslati po sluzbenoj duznosti i da ovaj put ne mogu da izbegnu "poziv".
Koga njih? Pretpostavljam da si vrteo komunalnu policiju. To je novotarija ovde koja ne radi svoj posao kako treba i ne služi ničemu korisnom. Ponavljam ti da je Veterinarska inpekcija zakon, što oni narede to mora da se izvrši. Idi lično tamo sa tim nalazima lekara i završi posao. Mene je izujedao vlasnički pas i tek kada sam tamo otišao završio sam posao i taj pas je bio u karantinu.
[ plague @ 24.10.2012. 19:42 ] @
Ne, bas sam zvao Veterinarsku inspekciju. Prvo na broj koji sam dobio od 988 neposredno nakon incidenta, a posle kada sam stigao u stan na broj sa sajta gde se javila neka devojka. Rekla je da su oni zaduzeni za to ali da ih zovem na <broj koji je izdiktirala>. Ispostavilo se da je to broj koji sam zvao 2x vec, pozvao sam ih posle 30 minuta ponovo na taj broj, ponovo isti scenario.
Moracu da odem i licno sa ovim izvestajem specijaliste jer sam se skoro zaposlio u blizini i nema smisla da svakog dana bar 2x moram da pazim.
Kada sam izlazio iz ulice nailazila je neka zena koju sam upozorio da ne ide tuda osim ako bas mora. Nije me zacudilo kada mi je rekla da su nju par puta napali u toj ulici.
[ Boris Tadić @ 24.10.2012. 20:06 ] @
Dok te ne ujede Bear Grylls nemoj da ometaš službena lica u primanju plata. I oni ljudi imaju dušu.
[ Java Beograd @ 25.10.2012. 07:10 ] @
Citat:
plague:Danas sam imao tu nesrecu da me iz cista mira napadne neki pas na ulici. Vracao sam se sa posla i potpuno tiho s ledja mi je prisao i samo me je zgrabio za nogu i pritom pocepao pantalone i prokrvario malo kozu jer me je srecom pustio kada sam se razdrao. Ponavljam, hodao sam u tisini, normalnom brzim i on je dosao od nazad, tacnije nisam mu bio na putu. Toliko o tome da psima treba povod. :D
- Naravno da te je ujeo, on brani svoju teritoriju. Šta ćeš ti na njegovoj teritoriji ?
- Ako misliš da je rešenje pozvati nekog i uspavati agresivnog psa, grdno se varaš. Rešenje ovog problema je u edukaciji mladih i podizanja novoa svesti kod građanstva. Mene su do sada psi ujedali bar pedeset puta pa ih i dalje volim i pazim i mazim.
- Uživaj u svojim fobijama
(ironija, naravno)
Nego, samo još da napomenem nešto oko azila za pse što veliki deo ljudi u Srbiji ne zna:
- Azili za pse, kakvi postoje na zapadu nije mesto gde se doživotno hrane i čuvaju džukci i napušteni psi. Jok. Oni pokupe psa sa ulice, operu, pregledaju, i ako nije zdrav, odmah ga uspavaju. Ako je zdrav, posmatraju ponašanje i ako je agesivan, uspavaju ga. Ako nije agresivan, ide vakcinacija, kastracija i ponude ga na usvajanje. Ako ga niko ne usvoji u nekom vremenskom roku - naravno, uspavaju ga. I to je to. Nema mnogo filozofije, niti bespotrenog doživotnog čuvanja i hranjenja pasa.
- Azil za pse, kakav je pokušala da napravi Orca i još nekoliko zaluđenika po Srbiji je žicom ograđen plac od nekoliko ari, i ogroman broj džukela koje treba hraniti i iza njih čistiti. To nije svrsishodno.
[ jnk @ 25.10.2012. 07:45 ] @
Trebao si samo da ostaneš miran i da ga pomaziš i sve bi bilo u redu. Ti si kriv jer si panično reagovao.
[ Shadowed @ 25.10.2012. 08:04 ] @
Citat:
Java Beograd: Naravno da te je ujeo, on brani svoju teritoriju. Šta ćeš ti na njegovoj teritoriji ?
Bas se vec duze vreme pitam kada ce ljudi shvatiti da kada se kaze da pas napada jer brani svoju teritoriju, daje se objasnjenje a ne opravdanje za psa.
[ Java Beograd @ 25.10.2012. 08:30 ] @
Citat:
Shadowed: Bas se vec duze vreme pitam kada ce ljudi shvatiti da kada se kaze da pas napada jer brani svoju teritoriju, daje se objasnjenje a ne opravdanje za psa.
Pa, da vidiš i nisi u pravu, čak i kao objašnjenje.
Pas je veoma teritorijalna životinja, nesumnjivo. Ali !
1. Teritorija
Svaki normalan, stabilan pas, ima istančan osećaj za "svoju" teritoriju i "javnu" teritoriju. Dakle, "normalno" (ajde da tako definišemo, mada se i o ovome može diskutovati) je da te pas napadne kad uđeš u dvorište kuće, tj. "njegovu teritoriju", ali ni najmanje nije normalno da te napadne na ulici. Instiktivno on zna da to nije njegova teritorija i ne brani je ni od koga.
2. Odnos pas-čovek i pas-pas
Džukci koji nemaju gazdu, kuću, dvorište već žive na ulici, deo ulice dožive kao svoju teritoriju, i brane je, ali ne od ljudi (jer čovek ne može da je ugrozi), već od drugih pasa, koji eventualno žele da preuzmu njegovu teritoriju. (primer kad džukci laju na vlasničkog psa, koji je u prolazu, tj. u šetnju sa gazdom, i slučajno je zašao na teritoriju džukca).
Onog momenta kad džukac pomeša pojam "čoveka" i "psa", i nije u stanju da razluči ko mu ugrožava teritoriju a ko ne, je momenat kada treba reagovati, i takvog psa uspavati.
3. Napad ili ne ?
Pas instiktovno brani teritoriju, gazdu, članove porodice, i slično. Ali, normalan, neagresivan pas neće reagovati i kidisati na neznanca pa makar i zašao u teritoriju, ako neznanac ne pokazuje znake napada, tj. agresije.
Dakle, prema 1, 2, i 3:
Psa koji je u stanju da napadne čoveka koji mirno prolazi ulicom nije normalan pas, već opasan i agresivan predstavnik svoje vrste, (kome su i čak i instikti pomućeni) i takvog svakako treba ukloniti sa ulice i uspavati.
Običan, dobroćudan, neagresivan džukac neće da napadne, već će da maše repom i pravi tugaljivu facu, ne bi li iskamčio nešto hrane od prolaznika.
[ cyBerManIA @ 25.10.2012. 08:58 ] @
Mrkii ja ne znam stvarno sta ti smetaju ti psi na Cairu, pa ljudi moraju da izvedu negde psa u setnju. Pricam o psima sa vlasnikom.
I to sto ih pustaju bez povodca da se istrce, i to moraju negde. Gde bi druge ako ne u park? A stavljati korpu pudlici i slicnim malim pufnastim psicima je stvarno smesno.
Ista prica i za kej. Sto se gomilica tice, vlasnici bi trebalo da sklanjaju izmetke svojih ljubimaca, nazalost to ne rade. Srecom pa se brzo razlozi.
Gomilice nastale od pasa lutalica bi trebalo da uklanjaju komunalci, no znajuci da nam je cela drzava u bulu, ocekivano je da ne pokupe sve. Inace sakupljaju (video licno).
Inace, nikad nisam imao problema s' psima lutalicama, ni u centru, ni na keju, Cairu, Paliluli, Panteleju, L. Steni, itd..
S' obzirom da sam non-stop u pokretu, pesaka, i da sam ziveo u raznim opstinama grada, sretao sam ih stalno. Bilo pojedinacno ili u coporima od 5-10.
Izgalopiraju pored mene, idu svojim putem.
Hiljade puta me je neki pas "ispratio" od nekog dela grada do drugog. Zastanu negde da pogledaju sta im je interesantno pa me sustignu. Pomazim ih, oni srecni. Dam im nesto da prezalogaje, oni presrecni. I da, ne smaraju posle za jos. Kad ih pomazim, niti rezu niti beze, a cak ih ne mazim onako sa daljine, vec im ugnjavim celu glavu
Posle obrisem ruke vlaznom maramicom, i miran sam.
Nazalost, vidjao sam razne dzukele koje sutiraju pse (bez razloga!?), koji ih gadjaju kamenjem, flasama i drugim prirucnim predmetima (bez razloga!?), i posle zasto ih psi ne vole.. Uaa lutalice, zakolji, zapali, decu da ne laje, a u ruci kamen od 3 kila. A u stvari, ne laje pas dete vec njega
Stvar od pre par meseca, sedim u Kazandzijskom i pijem kafu (jer sam jel'te veliki ljubitelj kafa), i preko puta u kafancetu sedi matorac sa zenom, krka ko da mu je zadnja vecerka. U prolazu, na kaldrmi uz ogradu lezi pas, ispruzio se, pa spava. Gomila ljudi prolazi, nikom ne smeta, jer je jel'te legao skroz u stranu.
I sad, taj matorac dok krka ono mesce, proturi nogu ispod ograde da pomeri psa. Ne znam sta mu smetao, ali ajde, mozda ga strah da mu pas ne iskamci deo njegovog mesa.
I tako on zamuvao nogom ispod ograde, pokusavajuci da dopre do psa. Sigurno je 5x pokusao. Na kraju video da mu se smeje 50 ljudi pa je odustao, a pas odremao jos 5minuta pa otiso. Da ga je ugrizo, pas bi mu bio kriv.
Jos nesto, deca se ne plase zivotinja, jer od malena ona i ne znaju da li su zivotinje opasne ili ne. Deci su zivotinje interesantne. Roditelji usade deci strah, pa se ona kasnije bez razloga plase.
Tako se i cika dacha plasi, plasice se i njegova deca..Trebalo bi izaci iz karantina, zivot je lep..
[ jnk @ 25.10.2012. 09:18 ] @
Da, i ono dete što ga je udario autobus jer je bežalo od finih pasa je u stvari imalo usađen strah od roditelja koji su ujedno i glavni krivci za taj događaj.
[ Boris Tadić @ 25.10.2012. 09:30 ] @
Pas koji laje, ne ujeda !
[ mrkii @ 25.10.2012. 10:39 ] @
Citat:
I to sto ih pustaju bez povodca da se istrce, i to moraju negde. Gde bi druge ako ne u park?
Ne znam gde i ne interesuje me. Zakon kaze da je povodac obavezan i za to postoje dobri razlozi koji su ovde detaljno navedeni, kako u mojim tako i ostalim postovima, tako da necu da diskutujem o ostatku tvog posta. Ja samo zelim da se postuje zakon - povodac, skupljanje za psima i to je to. Zar mnogo ocekujem?
[ DaliborP @ 25.10.2012. 10:53 ] @
Citat:
cyBerManIA: Izgalopiraju pored mene, idu svojim putem.
Nekad davno u preriji, danas u Nisu.
[ mrkii @ 25.10.2012. 10:59 ] @
Evo sta google daje (UPOZORENJE! UMA UZASNIH SLIKA)
Evo sta google daje (UPOZORENJE! IMA UZASNIH SLIKA)
child attacked by zombie
child attacked by animal
child attacked by wolf
child attacked by man
etc, etc
Treba to sve istrebiti i poklati na human nacin!
[ mulaz @ 25.10.2012. 16:19 ] @
@ssllaacckkwwaarre
Citat:
cyBerManIA:
Hiljade puta me je neki pas "ispratio" od nekog dela grada do drugog. Zastanu negde da pogledaju sta im je interesantno pa me sustignu.
Zar ima veze ko te prati (zombi, zivotinja, vuk, covek)? Vecina ljudi ne zele da ih biloko/sta prati, zasto bi morali da trpe to?
[ HeYoo @ 25.10.2012. 17:02 ] @
Onda iznajmis stakleno zvono
[ Sava @ 26.10.2012. 08:01 ] @
Citat:
Java Beograd:
Psa koji je u stanju da napadne čoveka koji mirno prolazi ulicom nije normalan pas, već opasan i agresivan predstavnik svoje vrste, (kome su i čak i instikti pomućeni) i takvog svakako treba ukloniti sa ulice i uspavati.
Običan, dobroćudan, neagresivan džukac neće da napadne, već će da maše repom i pravi tugaljivu facu, ne bi li iskamčio nešto hrane od prolaznika.
Nisam želeo da ulazim u brojne osobine pasa, u njihovu podelu i finese jer bi to daleko prevazišlo potrebe foruma. Samo ću reći da postoje psihički bolesni psi kao i ljudu. Prepoznaju se po tome što napadaju iznenada i bez razloga. Takav pas se pari i ta osobina se širi. Zato se takav pas povlači i uništava, ubija drugim rečima. Nisu ni šinteri svemogući i ne mogu da pohvataju sve takve pse, ali se trude. Zato je bitno prijaviti takve pse. Sa druge strane prijavljuje se sve i svašta. Recimo da je u blizini pijace kod mene postojao jedan bezazleni mali čopor koji je nestao po prijavi jednog nadobudnog odbornika koji je napustio taxi da bi se posvetio vlasti! Još gora je situacija kod rasnih pasa jer tamo vlasnici prvo neće da shvate i priznaju da im je pas psihički bolestan, a još gore je što se uparivanjem i nazovi "genetikom" bave potpuno, ali potpuno nestručni ljudi. Oni recimo pare dva psa rase pit bul zato što su dobri borci, ništa drugo ih ne zanima. To se najčešće radi u bliskom srodstvu što ne mora da bude mana ako to rade stručnjaci. Ja sam pročitao o genetici pasa sve što mi je došlo pod ruku, a znam koliko malo crno ispod nokta, možda još manje. Sada zamislite koliko znaju ti "odgajivači" kada ja posle toliko vremena znam o tome toliko malo! Ma mogu o tome da pišem ceo dan.
Naravno, oni plašljivci će reći "kako ja da znam da je pas psihički bolestan", bolje ih sve poubijati! Ne znate, naravno. Međutim, većina takvih pasa je već sklonjena sa ulica. Ja u svom okruženju koje svakodnevno prepešačim, a to je recimo nekih cca 20 km2 ne znam ni za jedan primerak sa tim skroz bolesnim karakteristikama. Oni laju, naravno, iskuliram i idem dalje. Govorim o prolasku sa psom, kada idem bez psa nema nikakvog lajanja.
E sad, kapiram ja idiotsko "razmisljanje" koje ce da usledi (nije pas kriv, dete je provociralo i slicne budalastine)
ali iznrevirao me je ipak jedan od komentara,
koji je u smislu, mala deca ne bi smela sama da idu skolu,
jer eto, psi moraju da se setaju ulicama,
tj. da cuvaju prostor, sto objasni neki retard u textu...
Posto je vest nova, verujem da ce biti jos idiotskih komentara na Blicovom sajtu...
[ Sava @ 01.11.2012. 18:03 ] @
Tema je "psi lutalice u beogradu", ne u Valjevu. Ne znam kako se situacija sa uličnim psima tamo rešava, zato to potenciram.
Ma ne, nema idiotskih komentara. Za mene su deca ispred svega. Decenijama držim pse, ali ih nikada nisam stavljao ispred dece. Normalan pas jednostavno ne sme da povredi dete. Kada bi moj pas napao dete ja bih ga prvi ubio! Nadam se da će vlasti Valjeva da uklone ujedljive pse.
[ anon142305 @ 01.11.2012. 18:06 ] @
Citat:
Sava: Nadam se da će vlasti Valjeva da uklone ujedljive pse.
U tekstu stoji da su vlasti Valjeva VRATILE pse na ulicu!
Citat:
Sava: Tema je "psi lutalice u beogradu", ne u Valjevu.
Izvinjavama se zbog off topic-a.
[ Boris Tadić @ 01.11.2012. 20:02 ] @
A i te škole neko očigledno planski gradi po psećim teritorijama.
[ ssllaacckkwwaarre @ 02.11.2012. 23:30 ] @
Nemam namere da citam kurir, blic...
Mislim da bi bolje prodali svoj tiraz da su napisali bar 99 metara.
Je l` to psi sirom Srbije digli ustanak
[ Sava @ 07.11.2012. 08:32 ] @
Nisam želeo da rasprava ode u ovom pravcu.
Kada ulični pas ujede nekoga to je loše, a kada se to dogodi detetu onda je strašno i za svaku je osudu i brzu reakciju. Toga je uvek bilo u ovom gradu i biće i dalje. Međutim, sve u svemu nema ni više pasa ni više ujeda nevlasničkih pasa nego nekada. Pre bi bilo suprotno jer je ranije uličnih pasa bilo više, a stanovnika gotovo tri puta manje. Ono što se jasno događa u ovom društvu su senzacije koje su neophodne dnevnoj politici kako bi skrenuli pažnju sa važnih tema kao što je bankrot Srbije recimo, vođa zemlje od strane tajkuna i slično. Tako se periodično pojave učestale priče u medijima eto o napadima uličnih pasa, o pedofilima, homoseksualcima, ubistvu vojnika, pokušajima atentata na političare i slično. Pri tom novinari preteruju do iznemoglosti, što zbog nestručnosti što zbog želje za senzacijom po svaku cenu. Primera radi pre nekoliko godina pri šetnji psa naiđem u obližnjoj šumi na nesrećnu ženu koja se malo pre toga ubila samospaljivanjem. Stiže novinar Kurira, tu nešto slika, malo se raspita i sutradan u toj novini naslov "Silovana, zadavljena pa zapaljena"! Prava istina je da se žena ubila što su forenzičari lako utvrdili, pri tom je nesrećna žena nervni bolesnik koja je i ranije pokušavala sa samoubistvima. Ne sećam se da je Kurir objavio ispravku vesti. A i zašto bi, važno je da su prodali novinu!?
Očigledno su nekima potrebne takve stvari pa i napadi uličnih pasa. Ja u svom kraju ne pamtim da sam skoro čuo za pravi napad uličnih pasa. Naravno, oni su tu su negde, laju na neke ljude, jure za automobilima, verovatno time plaše ljude, ali ne ujedaju. Samo ih je u mojoj maloj ulici četiri komada i osim što laju po celu noć i što kada ulazim u kola moram da pazim da ne ugazim u nešto drugih problema sa njima nema.
[ Boris Tadić @ 07.11.2012. 11:00 ] @
Ne poznajem nikoga kome je normalno da mu čopor kerova urla noćima ispod prozora i da izbegava lavirinte izlučevina pre ulaska u kola.
Zbog noćnog laveža se i po selima poteže građevinski materijal na kera i na komšiju koji ga ne utišava, a u gradu se stalno očekuje da neko treći reši "zajednički" problem.
[Ovu poruku je menjao Boris Tadić dana 07.11.2012. u 13:44 GMT+1]
[ Sava @ 07.11.2012. 15:50 ] @
Očigledno nisi shvatio poentu mog prethodnog teksta.
[ Boris Tadić @ 07.11.2012. 22:06 ] @
Poenta je stalno praviti primer normalnosti od svoje teritorije, pa kada ljudi krenu da se međusobno imitiraju po normalnim stvarima, onda teško da će ikada biti i bankrota i gladnih i ludih i svega od čega bi se skretalo na temu kerova koji ujedaju pa ujedaju, bez obzira na platni bilans.
A nećeš napraviti normalan primer tako što ćeš se pomiriti sa tim da ker ima potrebu da urla u svako doba i da obavlja posao gde stigne, nego lepo letvu u ruke i jasno da mu predočiš šengen zonu u prečniku od 20 metara oko sve pokretne i nepokretne imovine, pa onda neka s*re sebi u usta ako nema gde...
Od "pusti ga" će koliko sutra sr@ti tebi u tanjir.
[ SlobaBgd @ 07.11.2012. 22:22 ] @
Suživot i tolerancija...
[ Sava @ 08.11.2012. 09:12 ] @
Koliko da dodam onima koji potežu "građevinski materijal" i druga primitivna sredstva i načone da je pse najlakše i najefikasnije oterati običnom vodom! Znači posuda sa vodom po njima i momentalno se razbeže. Nije skupo, ne boli, a efikasno.
Dodaću još da ističem svoju sredinu kao primer zato što je gradska i što je poznajem i nemam pojma kako je to u Tunguziji ili na selu jer nikada tamo nisam imao prilike ni da prenoćim.
[ Boris Tadić @ 08.11.2012. 09:58 ] @
Ne mora nužno građevinski materijal, ne moraš uopšte da ga pogodiš/povrediš. Važno je samo da bude jasno upućeno, po mogućstvu bučno.
Kada te probudi u 03:45h, sigurno ti je prvo na umu da puniš kofu vodom 5 minuta i da se nadaš da će ostati ispod prozora dok napuniš.
Od "pusti ga" će koliko sutra sr@ti tebi u tanjir.
Eeee, kam' lepe sreće da se ovo tvoje odnosi samo na pse...
...i veruj mi na reč da bi se mnooogo lakše nosio sa time da ti se pas pos3re u tanjir, nego sa činjenicom da ti je VEĆ preko glave ljudskih g*vana.
Frustriranost od ovog drugog je mnogo pogubnija.
Stvarno bih voleo da zavirim u tvoju dušu nakon tretiranja letvom ovakvog jednog stvorenja:
[ Sarastro @ 08.11.2012. 11:33 ] @
U cemu je razlika izmedju beogradskih i provincijskih pasa lutalica? Postoji neki civilizacijski jaz izmedju njih ili sta?
Znaci, od sad pa nadalje o ovoj temi samo Beogradjani?
[ Boris Tadić @ 08.11.2012. 11:45 ] @
Citat:
da zavirim u tvoju dušu
Je l' to neki narodnjak ?
[ Vasastajić @ 08.11.2012. 12:52 ] @
^
Neka si ti nama živ i zdrav, ohol, gord, mrzovoljan, na vjeki vjekov, sa sve samim hrišćanskim odlikama.
Nema veze što si ateista...
...a jesu ove osobine težak narodnjak.
[ Boris Tadić @ 08.11.2012. 13:36 ] @
U pravu si.
Ker lutalica = nacionalno blago,
svako kome smetaju g*vna i buka = fašista,
mazohizam = vrlina koju svet tek treba da otkrije, tj. da prepiše od Srbina, kao i celu srpsku istoriju što je prepisao i pokrao.
Srbin Cezaru udarao zauške, zato oni danas tako prema nama, lepinju im pokatoličenu...
Prva rasna kučka se okotila u Srbiji, engleski ovčar je poreklom iz Ovčar Banje, samo se to krije iz svetske literature.
[ Odin D. @ 08.11.2012. 14:22 ] @
^ Nije stvar u mrženju pasa. Pas je pas i ne može biti ništa drugo. Ne laje on jer je iz zlobe skovao plan da tebi napakosti nego zato jer je pas.
Problem koji tebi stvaraju psi ne potiče od pasa nego od ljudi.
Da tebe neko pogodi ciglom u glavu, ti bi vjerovatno napao ciglu i na njoj se iskalio, zar ne?
Da ti neko istrese kamion smeća u dvorište ti bi vjerovatno gađao smeće kamenom sa prozora, pričao okolo kako je smeće zlo i na kraju presavio tabak i tužio smeće sudu, jel' tako?
Dog god vam psi budu krivi za ono što psi rade, nikad ih se nećete rješiti.
[ mulaz @ 08.11.2012. 14:33 ] @
Da, ali ako ti nekome usred noci lajes ispred prozora, umesto cigle u glavu, hapsi te milicija (bar u normalnim zemljama). Ako napadnes ciglu.. znaci miliciju, dodje jos veca cigla (pendrek i zatvor).
Posto je pas pas, i nisu mu poznati koncepti milicije, i zatvora, zato tu odgovara vlasnik, koji je duzan da skoluje psa, kad sme da laje, kad ne (postoje lepi nacini tipa stap i sargarepa... mislim, moze i kobasica). Isto kao kod male dece, uvek mora da odgovara roditelj/vlasnik.
A ako je malo dete samo na ulici, i ako nema roditelja, postoje sluzbe, koje se brinu o tome, i sklone ih sa ulica. Isto tako postoju sluzbe koje bi morale to da rade sa psima, a izgleda da ne rade svoj posao.
Inace, psi (poput male dece), nemaju sta sami da rade na ulici (bez vlasnika). A i vlasnicki psi bi moralu da budu skolovani (bas mi zanimljivo, kako moze jedan pas da tiho lezi ispred prodavnice i ceka vlasnika, a 5m od njega, neki drugi pas sve vreme laje na sve prolaznike koji ulazi/izlaze.
[ Odin D. @ 08.11.2012. 16:02 ] @
Citat:
mulaz:Posto je pas pas, i nisu mu poznati koncepti milicije, i zatvora, zato tu odgovara vlasnik,
E taj film u Srbiji teško da ćeš gledati.
Kad se prije par godina ovdje povela priča o obaveznom čipovanju i plaćanju nekakve naknade za kućne ljubimce, digla se buka i halabuka, ustalo se na kuku i motiku. To je samo pokazatelj da narod ne želi imati odgovornosti i obaveze u pogledu životinja već da sa njima postupa kako mu se ćefne.
Narod želi da ima mogućnost da nabavi psa kad god i kako god hoće, da ga tretira/maltretira kako god hoće, da ga šutne na ulici, gađa kamenjem, ubije iz lovačke puške, pusti da crkava od neke boleštine bez ikakvog lječenja...
U mom komšiluku ima lik koji drži dva psa u boksu od žice veličine možda 1.5m x 1m x 1m, na podu nema ništa, čista zemlja, unutra nema ništa, ni kućice, ni nekog natkrova. Tako žive, pada po njima kiša i snijeg, leže na mokroj zemlji u blatu, zimi na ledu na -20°C. Nikad ih nisam vidio da su pušteni van tog kaveza.
Tu još ima i nekoliko kvazi-lovaca, kojima se psi stalno "gube", "zalutavaju", "tjeraju", "bježe", "ne vraćaju", i oni su glavni generatori lutalica, jer po 3-4 puta godišnje gube te pse i nabavljaju nove. A i za to gubljenje vjerovatno lažu: po svoj prilici ako su nezadovoljni lovom uopšte ga ne povedu ga kući nego ga šutnu tamo negdje u šumi i najure od sebe. To njima dođe nešto kao potrošni materijal.
I sad kad neko kaže da čipovanje treba da bude obavezno i da se plaćaju kazne kad izgubiš psa ili ga držiš u nehumanim uslovima - takvima odma uzavri krv u alkoholičarskom nosu i počnu da trabunjaju kako će svojom lovačkom puškom upucati prvog koji im sa takvim idejama prismrdi dvorištu.
E sad, baš bi bilo zanimljivo vidjeti @Borisa Tadića da uzme ciglu pa gađa automobil takvog vlasnika ili da njemu ode na vrata pa ga okrivi za čopore lutalica u svom naselju.
Ali, ni taj film nećeš gledati. On će naravno uzeti ciglu i gađati kuče i pričati kako je upravo to ono što nam je potrebno i kako je upravo to rješenje. SrbijaTM.
[ Vasastajić @ 08.11.2012. 16:13 ] @
Citat:
mulaz: Da, ali ako ti nekome usred noci lajes ispred prozora,
Ne znam da li se pod to lajanje podrazumeva i arlaukanje čitavog leta sa savskih splavova, ono, istina da nisu baš tik do prozora, AL' BRATE, ISTO KO I DA JESU!
Ovde već ne bih ništa imao protiv tretiranja izvora arlaukanja građevinskim materijalom, obzirom da se u takvim slučajevima institucionalizovane službe ne mešaju u svoj posao.
Normalno, svakog prvog uredno primaju platu...
[ Boris Tadić @ 08.11.2012. 18:32 ] @
Citat:
mislim, moze i kobasica
Samo sudžuk srBina spasava.
Citat:
baš bi bilo zanimljivo vidjeti @Borisa Tadića da uzme ciglu pa gađa automobil takvog vlasnika
?
Citat:
ili da njemu ode na vrata pa ga okrivi za čopore lutalica u svom naselju.
Nije za sve čopore lutalica kriv samo 1 čovek. Da je tako, sve bi se odmrsilo za 5 minuta.
Ko god ima digitron shvatiće brzo da neće živeti 500 godina i da sa idiotima nema ništa po "evropski", nego samo po idiotski. Što pre, to bolje.
[Ovu poruku je menjao Boris Tadić dana 08.11.2012. u 19:42 GMT+1]
[ Vasastajić @ 08.11.2012. 19:24 ] @
^
Tjah, sad još samo da nađemo nekog sposobnog da napravi razliku međ' idiotima i onima koji bi da se služe idiotskim metodama.
Beograd je već odavno postao mentalna džungla.
[ Boris Tadić @ 08.11.2012. 20:43 ] @
Pa sam je napravi, nisi valjda lud da ti ne smeta urlanje kerova i sr@nje na svakom koraku.
Šinteri nemaju kapacitete, komunalci balansiraju mošnice, komšiluk je takav kakav je(50% ima pola mozga i u inat drugoj polovini hrani lutalice i unosi se u ulogu "šaptača") i sasvim sigurno niko četvrti neće da ti pomogne, a i da hoće - bolje ćeš sam.
Da bude naslov u novinama: "Vlasnik psa dobio preko p****" ili "Ugljenisano telo lutalice, komšije prijavile čudan smrad".
[ Sava @ 09.11.2012. 08:33 ] @
Neki ne čitaju tekstove na koje odgovaraju, a neki ni naslov teme kada se late tastature.
Citat:
Sarastro:
U cemu je razlika izmedju beogradskih i provincijskih pasa lutalica? Postoji neki civilizacijski jaz izmedju njih ili sta?
Znaci, od sad pa nadalje o ovoj temi samo Beogradjani?
Lično sam najmanje u dva teksta objasnio u čemu je razlika. Ajde i treći put, možda ćeš ovaj put pročitati i zapamtiti.
Svaki grad i svaka opština podzakonskim propisima reguliše ovu materiju tako da ne mora biti isto rešenje u Subotiti, Nišu ili Pirotu na primer. Za Beograd je doneta "ODLUKA O DRŽANjU DOMAĆIH ŽIVOTINjA I KUĆNIH LjUBIMACA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA" i sve se zo objavljuje u Službenom listu grada Beograda.
Zato sam isticao da znam kako se to unazad više decenija radi u Beogradu, ali ne znam kako se to radi u Dimitrovgradu, Negotinu, Nišu ili Valjevu na primer. Da je tema bila o psima u Leskovcu ja se ne bih ni javljao jer ne poznajem dovoljno tu materiju.
Citat:
mulaz:
Posto je pas pas, i nisu mu poznati koncepti milicije, i zatvora, zato tu odgovara vlasnik, koji je duzan da skoluje psa, kad sme da laje, kad ne (postoje lepi nacini tipa stap i sargarepa... mislim, moze i kobasica). Isto kao kod male dece, uvek mora da odgovara roditelj/vlasnik.
A ako je malo dete samo na ulici, i ako nema roditelja, postoje sluzbe, koje se brinu o tome, i sklone ih sa ulica. Isto tako postoju sluzbe koje bi morale to da rade sa psima, a izgleda da ne rade svoj posao.
Inace, psi (poput male dece), nemaju sta sami da rade na ulici (bez vlasnika). A i vlasnicki psi bi moralu da budu skolovani (bas mi zanimljivo, kako moze jedan pas da tiho lezi ispred prodavnice i ceka vlasnika, a 5m od njega, neki drugi pas sve vreme laje na sve prolaznike koji ulazi/izlaze.
Potpuno promašena tema jer ovde nije reč o vlasničkim psima već o uličnim. Usko pravno gledano svi psi u Beogradu su vlasnički. Jedan broj je u ličnoj svojini vlasnika i njih najčešće nazivamo "vlasničkim", a preostali su u vlasništvu grada Beograda i njih najčešće nazivamo "psima lutalicama". Ponovo naglašavam da je ovaj naziv potpuno pogrešan i netačan, a upotrebljava ga čak i zakonodavac iz očiglednog neznanja. Psi nisu nomadi,čak ni vukovi to nisu. Teritoriju menjaju samo zbog sile, tačnije jedino u slučaju potpunog nestanka hrane ili neke prirodne katastrofe. Obaveza je da svi psi budu čipovani tako da je lako utvrditi vlasništvo.
========================================================================================================================================================================
POSEBNO BIH MOLIO SVE ZAINTERESOVANE ZA TEMU DA PRELISTAJU Službeni list grada Beograda br. 37/2011 I PROČITAJU NAJMANJE OVE DVE ODLUKE:
S TRATEG I J U REŠAVANjA PROBLEMA NEVLASNIČKIH PASA I MAČAKA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA
i
ODLUKU O DRŽANjU DOMAĆIH ŽIVOTINjA I KUĆNIH LjUBIMACA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA
Nadam se da će nakon ovoga neke stvari biti jasnije. Obratite pažnju i na obrađenu statistiku.
[ Boris Tadić @ 09.11.2012. 08:59 ] @
Citat:
Neki
Isti oni koji su onomad...
[ mulaz @ 10.11.2012. 21:51 ] @
@Sava:
Kao sto postoje instutucije za "nevlasnicku" decu (znaci decu bez roditelja), postoji i instutucija za nevlasnicke pse (zivotinjski azil).
[ Vasastajić @ 11.11.2012. 06:34 ] @
Citat:
Tjah, sad još samo da nađemo nekog sposobnog da napravi razliku međ' idiotima i onima koji bi da se služe idiotskim metodama.
Beograd je već odavno postao mentalna džungla.
Citat:
Boris Tadić: Pa sam je napravi, nisi valjda lud da ti ne smeta urlanje kerova i sr@nje na svakom koraku.
Ja ne bi' da međ' boldovanima pravim razliku...a ti?
Interesantna bi to metodologija bila...baš me zanima kako bi to odradio...efikasno.
A lud jesam TAČNO onoliko ko i svaki prosečan(malo+) čovek u koje i tebe svrstavam, ali IPAK ne vidim toliiiko kerećeg sr@nja i buke oko mene, koliko tih produkata ali ljudskog porekla, pa mi opet na pamet ne pada da zbog toga svoje frustracije usmeravam ka psima.
U principu nemam problem sa ljudima, pa stoga valjda nemam materijala ni za projekciju na pse.
Konačno, sve oko nas se dešava sa opravdanim razlogom...
...ali treba prihvatiti činjenicu da ne postoji priroda radi ljudi, već ljudi radi prirode.
Koliko god da se mnogi "civilizovani" upinju da stvar okrenu naglavačke.
[ Sava @ 11.11.2012. 09:03 ] @
Citat:
mulaz:
@Sava:
Kao sto postoje instutucije za "nevlasnicku" decu (znaci decu bez roditelja), postoji i instutucija za nevlasnicke pse (zivotinjski azil).
Nisam baš razumeo opasku i vezu sa decom jer su to dve potpuno različite stvari koje nikakve sličnosti nemaju niti dodirnih tačaka.
U Srbiji praktično ne postoje azili. Postoje neki mali državni kapaciteti koji mogu da pokriju neznatan procenat uličnih pasa. Pri tom su ti kapaciteti smanjeni brojem pasa koji se sterilišu i ostaju tu do povratka na prethodnu teritoriju. Ostalo su privatni donirani kapaciteti koji su više nego skromni, a rad u njima je isključivo volonterski. Kada posetiš Beograd svrati do poznatog trga "Slavija" pa ćeš tu svakog vikenda zateći te volontere koji pokušavaju da udome jedan broj uličnih pasa.
Da si pročitao dokument koji sam postavio za skidanje video bi da se u Beogradu stanje iz godine u godinu popravlja jer je manji broj pasa na ulicama, a što raduje sve veći broj udomljenih pasa. Takođe bi video da je tek u bliskoj prošlosti grad uzeo pod svoje nekadašnju kafileriju ili šinteraj kako su se pre toga zvali, nazvali je pretenciozno "Beoveterina" i krenuli sa projektom rešavanja problema tih životinja. Već sam pisao da je za to potrebno jako mnogo novca čega nema dovoljno ni za druge važnije namene. Takođe u tom dokumentu stoji da broj udomljenih pasa polako raste i da je sve veći. Trenutno je u Beogradu "in" imati nerasnog psa iz azila što me raduje jer tih pasa ima predivnih u svakom pogledu. U mom okruženju je najmanje 30% vlasničkih pasa tog tipa.
[Ovu poruku je menjao Sava dana 11.11.2012. u 10:26 GMT+1]
[ Boris Tadić @ 11.11.2012. 09:21 ] @
Niko ne može da ti zabrani da budeš invalid. Samo je malo groteskno time da se ponosiš.
[ Vasastajić @ 11.11.2012. 11:16 ] @
^
...možeš ti to i bolje, al sad, šta je tu je...
...ego trip i sujeta nikada nisu poželjni saveznici.
Kako god, ali uspeo si da me nateraš da POPUSTIM.
The end!
[ mulaz @ 11.11.2012. 12:27 ] @
Citat:
Sava: Nisam baš razumeo opasku i vezu sa decom jer su to dve potpuno različite stvari koje nikakve sličnosti nemaju niti dodirnih tačaka.
Ni psi ni deca nisu pravno odgovorni za to sto pocine. I jedni i drugi moraju da imaju nekog, ko je odgovoran za njih. Ako nema tog odgovornog, mora o njima da se brinu odredjene sluzbe (problem, bar kod pasa jeste, da se time ne bave dovoljno dobro... kako je u sirotistima ne znam).
A ni jednim ni drugima nije mesto na ulici.
[ Flo33 @ 11.11.2012. 12:30 ] @
Evo neka me ´zemljak´ iz Lj ispravi, ako je on igde u Slo video i jednu lutalicu. Ja nisam.
[ mulaz @ 11.11.2012. 15:18 ] @
Nisam ni ja :)
[ Sava @ 11.11.2012. 17:18 ] @
Cela Slovenija ukupno ima 30% manje stanovnika nego Beograd, pri tom je materijalno bogatija. Ljubljana primera radi ima deset puta manje stanovnika od Beograda, a ulični psi se vezuju za ljude. Zato je rešenje tog problema neuporedivo lakše u Sloveniji. Znam da je i svest ljudi drukčija što je takođe veoma bitno.
Uličnih pasa ima i u Americi... i u drugim bogatim zemljama...
[ su27killeryu @ 11.11.2012. 22:24 ] @
ne postoju oni zakone zato sto su bogatiji, nego su bogatiji zato sto postuju zakone
[ Flo33 @ 11.11.2012. 23:12 ] @
Slazem se. Jako velike su kazne, i sto je najbitnije, ljudi bivaju kaznjeni za prekrsaje. Da ne pominjem izmet, ili povodac. Vremenom se stekne i neka licna odgovornost, pa ljudi i ako su sasvim sigurni da ih niko ne vidi, pokupe za psom. O lutalicama nema ni govora. Kod mene se pojavio pre par meseci jedan labrador, ko zna odakle, to je pola mesta pricalo o njemu, kao odkud lutalica, i posle dva dana je odveden. Nije sigurno na kolace..
Ako zbog icega volim Sloveniju, zbog tog uredjenog zivota sigurno.
Kad se setim krda lutalica u bloku kod mene na NBGD-u prosto mi nezamislivo sada..
Off:
pre par meseci su neki klinci ludovali autom po MB-u, i kada su ih uhvatili, pored svih mogucih saobracajnih kazni su fasovali 100€ dodatnih jer su bacili pikavac iz auta, i 1000€ ako se ne varam jer su pokazali muriji srednji prst :D
[ Odin D. @ 12.11.2012. 03:17 ] @
Citat:
Flo33: pre par meseci su neki klinci ludovali autom po MB-u, i kada su ih uhvatili, pored svih mogucih saobracajnih kazni su fasovali 100€ dodatnih jer su bacili pikavac iz auta, i 1000€ ako se ne varam jer su pokazali muriji srednji prst :D
Da bi neko tako bio kažnjen u Srbiji morao bi ubije nekoliko djece na obilježenom pješačom prelazu ispred škole, pobjegne sa mjesta zločina, opire se hapšenju i preti sudiji i tužiocu i rodbini poginulih u sudnici tokom suđenja.
To što je bio pijan i vozio tuđi auto bez dozvole uzelo bi mu se kao olakšavajuća okolnosti jer čovjek nikad ne može upravljati tuđim autom tako dobro kao svojim, a zbog toga postaje nervozan, pa je razumljivo da je malo popio da bi smanjio nervozu, što je pohvalno, a od pijanog čovjeka se ne može očekivati da vozi baš naročito dobro, tako da nije baš puno kriv.
Uz dobrog advokata, možda ne plati ništa i još dobije odštetu za vreme provedeno u pritvoru.
To je tako za normalnog, običnog čovječuljka, a ako je počinilac još i sin nekon funguzicionera onda će sudija, tužilac i onaj ko ga je priveo izgubiti posao.
[ Lavlja_Jazbina @ 12.11.2012. 06:02 ] @
Ti kao da zivis ovde a ne u Austriji.Mislim da za ovaj post bi trebao dobiti 6 mil.lajkova.
[ Sava @ 14.11.2012. 09:13 ] @
Citat:
Flo33:
Slazem se. Jako velike su kazne, i sto je najbitnije, ljudi bivaju kaznjeni za prekrsaje.
Vi "Slovenci" ste uporni u omašivanju teme i govorite isključivo o vlasničkim psima, ali dobro...
Kazne u Srbiji su jako visoke samo to ne shvatate. Najniža kazna za nekorišćenje povoca je 5.000,00 dinara što je približno 50 euro, a to ni za Slovenca nije za bacanje. Kako su u Sloveniji zarade otprilike tri puta više to bi znači bio pandan 150 e. Sumnjam da postoji Slovenac koji će sa osmehom na licu da plati 150 e kaznu! Postoje kazne i od 30.000,00 dinara, a samo je taksa za neke rase tolika što je približno 300 euro! Za te pare vam država ne daje ama baš ništa!
Zakon o bezbednosti saobraćaja je dokaz da visoke kazne ništa ne rešavaju. Nesreća je više nego ranijih godina, materijalna šteta je takođe mnogo veća. Oni koji su bili obesni i dalje su takvi. Problem je u lošem sprovođenju zakona i naravno svesti ljudi. Ovo prvo je lako rešivo, ali se vlast još uvek slabo trudii, korupcija je i dalje značajna. Na povećanju svesti ljudi treba da se radi. Slovenija jeste prilično uređena zemlja, Nemačka još značajno više, a Švajcarska je na samom vrhu. Tamo su recimo pauci nestali jer praktično ne postoji nepropisno parkiranje.
Još nešto. Vidimo i ovde na forumu da postoji značajan broj ljudi "koji si potežu sa građevinski materijal na džukele", a ovo je sastav iznad proseka. U Srbiji većina ljudi još uvek nema računar niti zna da se s njim služi. Sa druge strane kada bi zakonodavac rekao "ajde sada svi da date po 5 e mesečno za rešenje uličnih pasa" to bi napravilo uzbunu! Odmah bi nastale reakcije tipa "pa plaćam već porez"! Prvi bi to odbili da plate baš oni koji su najglasniji protivnici tim životinjama. To govori praksa. Uzmite za primer plaćanje tv pretplate. Veliki procenat ljudi je ne plaća uz obrazloženje da ne gledaju RTS. Ono što ne dopire do njihove male, skučene svesti je da se ne plaća to što gledamo taj program već plaćamo postojanje tv koja mora da pravi i nekomercijalan program tipa dokumentarnog programa ili dečijeg i slično. Tako se i veliki BBC finansira koji ima budžet veći od države Srbije ako niste znali!!! Ne bih ulazio u tu temu i da li se taj novac adekvatno plasira, to je sasvim druga tema.
[ mrkii @ 14.11.2012. 12:32 ] @
Citat:
Flo33:
Slazem se. Jako velike su kazne, i sto je najbitnije, ljudi bivaju kaznjeni za prekrsaje. Da ne pominjem izmet, ili povodac. Vremenom se stekne i neka licna odgovornost, pa ljudi i ako su sasvim sigurni da ih niko ne vidi, pokupe za psom. O lutalicama nema ni govora. Kod mene se pojavio pre par meseci jedan labrador, ko zna odakle, to je pola mesta pricalo o njemu, kao odkud lutalica, i posle dva dana je odveden. Nije sigurno na kolace..
Ako zbog icega volim Sloveniju, zbog tog uredjenog zivota sigurno.
Kad se setim krda lutalica u bloku kod mene na NBGD-u prosto mi nezamislivo sada..
Off:
pre par meseci su neki klinci ludovali autom po MB-u, i kada su ih uhvatili, pored svih mogucih saobracajnih kazni su fasovali 100€ dodatnih jer su bacili pikavac iz auta, i 1000€ ako se ne varam jer su pokazali muriji srednji prst :D
Eh, kako bih voleo da zivim u ovakvoj zemlji. Ne treba mi 1000 evra plata, kamioni, avioni.
Samo red, red, red, red, red, zakon i jednakost pred zakonom.
Citat:
Problem je u lošem sprovođenju zakona i naravno svesti ljudi.
Citat:
postoji značajan broj ljudi "koji si potežu sa građevinski materijal na džukele"
Prvo je uzrokovalo drugo. Ako neko ne postuje zakon (povodac, kad ti dosadi pas ti ga lepo izbacis na ulicu), ako se ulicama setaju copori pasa... a niko nista ne preduzima, pa se osile vlasnici, pa se osile psi, pa sta onda ljudi da rade? Da zovu neke sluzbe koje nista ne rade? Da trose telefon za dzabe iako znaju da ih niko nece zastiti? Ljudi se brane kako znaju i umeju. Zakon dzunge vlada kada nema zakona drzave. Nazalost.
[ Flo33 @ 14.11.2012. 14:49 ] @
@Sava, pa ne mogu da potežem pitanje nevlasničkih pasa, kada ih nema. Opštine se pobrinu za njih.
[ Vasastajić @ 14.11.2012. 16:11 ] @
Savo, sa većiom tvojih stavova na ovoj temi sam saglasan, što sam i svojim komentarima potvrdio, međutim, ovog puta sam morao odreagovati malo drugačije....
Citat:
Uzmite za primer plaćanje tv pretplate. Veliki procenat ljudi je ne plaća uz obrazloženje da ne gledaju RTS. Ono što ne dopire do njihove male, skučene svesti je da se ne plaća to što gledamo taj program već plaćamo postojanje tv koja mora da pravi i nekomercijalan program tipa dokumentarnog programa ili dečijeg i slično.
a reagujem ne zato što upravo ja na jednoj drugoj temi dajem apsolutnu podršku neplatišama tv pretplate, već zato što si, kako na tu problematiku, tako i na mnoge druge ovde, pa i na ovu sa ove teme, dao adekvatan odgovor, ali proklizavanjem u sopstveni kazneni prostor
Citat:
Za te pare vam država ne daje ama baš ništa!
Ovo je ab ovum svih naših problema!
Tu je problematiku Miloš Bogdanović baš detaljno obrazložio u "Prokletstvu nacije".
Valjda i "neslovenci" očekuju bar nešto za novce koji im se, paaa, bukvalno otimaju.
E, sad, što i ova, a i sve prethodne vlasti ovde, po svoj prilici i sve buduće, svoj opstanak zahvaljuju samo posebnim "rabatima" pri kupovini socijalnog mira, čak i u obiku "raspuštanja" štićenika KPD-a, do apsolutno restriktivnog sprovođenja u delo kaznenog dela legislative, je naša kapa nebecka pod kojom živimo i koja nas, pored još mnogo toga, razlikuje i od Slovenaca.
Švajcarce i Švabe neću ni da pominjem.
[Ovu poruku je menjao Vasastajić dana 14.11.2012. u 17:28 GMT+1]
[ Sava @ 14.11.2012. 17:38 ] @
Nisi pošteno citirao moj post, samim tim ni tvoj komentar nije adekvatan. Napisao sam "Ne bih ulazio u tu temu i da li se taj novac adekvatno plasira, to je sasvim druga tema" čime sam i u tom primeru jasno stavio do znanja suštinu naše svesti koju sam sa pravom nazvao skučenom.
[Ovu poruku je menjao Sava dana 15.11.2012. u 08:46 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Sava dana 15.11.2012. u 08:46 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Sava dana 15.11.2012. u 08:47 GMT+1]
[ Vasastajić @ 26.11.2012. 21:04 ] @
I ovo je jedna kuca na koju je neko, nekada potezao "građevinski materijal", pre nego ju je porodica Bruso udomila kod sebe.
Džejna Bruso sa svojom bebom i spasiocem Djukom
Citat:
Priča o mešancu Djuku iz američkog grada Portlanda proširila se svetskim medijima i pretvorila ovog psa u pravog heroja. Pas sa ulice spasao je bebu svojih udomitelja.
Bračni par Bruso pronašao je Djuka u skloništu za napuštene životinje i odlučio da ga udomi, a on je svoju zahvalnost pokazao tako što je spasao njihovu devet nedelja staru ćerku.
Djuk je usred noći upao u sobu svojih udomitelja i počeo da laje i trese ih "kao da je poludeo". Prvo nisu znali o čemu se radi, ali za svaki slučaj odlučili su da provere da li je sve u redu sa njihovom bebom. Kada su ušli u sobu otrili su da dete ne diše.
Brzo su pozvali hitnu pomoć koja je pravovremeno reagovala i uspela da oživi bebu. "Da nije bio toliko nervozan, nastavili bi da spavamo. On je savršen pas. Suđeno mu je da bude s nama", rekla je novinarima Džena Bruso. Vesti
[ mrkii @ 26.11.2012. 22:10 ] @
Da, sjajna prica.
Predlazem da svi ljubitelji lutalica udome po jednog psa i resen problem. Kako vidim pun ih je forum tako da nece biti tesko.
Nazalost "ljubitelji" pasa su najcesce jaki samo na recima pa cesto ne da ne udome psa nego i svog izbace na ulicu.
Otud i svi ovi nesrecni psi na ulici. Ili su mozda to divlji psi iz sume?
Sto se same price tice interesuje me kako je prezivelo dete. Dakle, dok su oni ukapirali da nesto nije u redu, pa dok su otisli do bebe, pa dok su utvrdili da ne dise, dok su pozvali hitnu, dok je hitna dosla .... Koliko beba moze da prezivi a da ne dise? Naduvano, ali preterano.
[ fanfon @ 27.11.2012. 06:38 ] @
Ja sam dosad udomio 2 lutalice(jedan umro od starosti, a drugog trenutno imam) i bolji su od mnogih "rasnih" koje drze poznanici. To sto je neko pustio psa na ulicu jer ne moze da ga izdrzava je izvor problema, ali resenje problema nije da se pas ubije. Drustvo ne zeli da trosi novac na to jer jos nije na tom nivou svesti kao u mnogih drugim drzavama. U zemlji gde nijedan drzavni problem nije resen i ovome se pristupa selektivno. Imamo i primer u Novom Sadu gde komunalno za odstete duguje par stotina miliona dinara i priznanje da se 3 ista advokata stalno pojavljuju u postupcima za naknadu stete i da su ujedeni cesto clanovi iste porodice sa identicnim povredama pa opet niko ne zeli da se bavi tim problemom, a cinjenica je da je cesto u pitanju prevara. Otvaranje i odrzavanje azila je skupa investicija za koju nema novca u zemlji gde propadaju i narodne kuhinje. A kriviti psa koji je gladan pa iz tog razloga napada prolaznike kad nose kese ili jedu hranu na ulici je po meni bezveze. Krivci su oni koji su ih pustili i oni koji ne resavaju taj problem. Zivotinjski instinkt je oduvek bio isti...
[ Boris Tadić @ 27.11.2012. 13:13 ] @
Citat:
Ili su mozda to divlji psi iz sume?
Ne, to su sve pitomi psi iz šume, ali su podivljali zbog sinhronizacije semafora velegrada i sledstveno su pitanje za saobraćajni fakultet, ne za komunalni sektor.
[ mrkii @ 15.08.2013. 08:13 ] @
Vlasnica psa: Svakome može da se desi
Valentina Đerđ, vlasnica psa, kaže da nije njena krivica što je devojčica napadnuta. "Decu sam nekoliko puta opomenula da ne prilaze psu, ne znam zašto mu se ona približila. Inače mu stavljamo korpu, ali tada je bio bez nje. Svakome to može da se desi i šta ja sada da radim?", kaže ona.
Jok krivica je moje babe.
Da isplati oštetu devojčici, toliku da joj više ne padne ne pamet da vodi opasnog psa bez korpe i povodca. I da uspava agresivnog psa.
Da je kojim slučajem taj pas izujedao moje dete, ne bi morala da se troši na uspavljivanje. I meni može slučajno da se desi da sačmara opali baš u glavu psa. Inače, puška je zakočena, jelte, ali baš tad nije bila. Svakome to može da se desi.
[ anon142305 @ 15.08.2013. 09:05 ] @
Mnogo se iznerviram kad procitam ovako nesto!
Koliko su ljudi bahati i bezobrazni!
Par puta sam se raspravljao sa nekim vlasnicima pasa koji ih tako puste unaokolo, ja... ja ne znam.
Psa još i moghu da branim i da se prema njmu zaštitnički postavim, ali prema apsolutno neodgovornom vlasniku, ct, JOK!
Svojevremeno sam ovde postavio temu
sa junakom priče (za koju još uvek nemam informaciju kako je završena ) iste pasmine kao i ovaj iz novinskog članka.
Taj iz moje priče je bukvalno bio takav kao da je sa jagnjcima odrastao, međutim imajući u vidu njegovu respektabilnu pojavu i dobro poznavajući narav i prirodu pasa, nikada mu nisam prilazio NAGLO i bez najave, tako da ni problema nikakvih nisam imao.
Takav jedan stav i odnos prema psu, normalno da se ne može očekivati od deteta, ali TU je vlasnik, koji SVAKOG momenta/sekunde treba tako da zbrinjava svog psa da ovaj ne može nikada da nanese bilo kome ikakvu štetu ispoljavajući svoje prirodne, urođene nagone.
Pas dotične iz novinskog članka je sasvim prirodno reagovao na naglu pojavu deteta i braneći sopstveni fizički integritet, uzvratio je napadom.
Dotična je MORALA da zna da se u okruženju gde ima mnogo dece, mogu očekivati nagli pokreti koji će uznemiriti njenog psa i sasvim je neodgovorno i za svaku osudu, pa i sudsku, što je takvog, u krajnjoj liniji plemenitog psa, izvela u javnost bez adekvatne zaštite.
Dakle, Java, budimo pošteni, pas nit luk jeo nit luk miris'o, a na luk smrdi, dok njegovoj vlasnici praziluk iz guzice viri.
Ne mogu nikako da shvatim ljude koji uporno teže da u vlasništvu imaju životinje čiji karakter u potpunosti ne poznaju, time nemajući ni kontrolu nad tom životinjom.
Koji su to kompleksi u pitanju, da mi je samo znati.
[Ovu poruku je menjao Vasastajić dana 15.08.2013. u 10:56 GMT+1]
[ mrkii @ 15.08.2013. 11:54 ] @
Malopre bio u parku sa decom i jos pod utiskom clanka koji sam postavio gore naletim na grupicu vlasnika pasa (dve zene i cica) sa nekoliko pasa od kojih su dva sigurno pripadnici opasnih pasa (jedan cini mi se bas rotvajler, a drugi manji sa prugicama kao hijena).
I onako u prolau, dok smo se mimoilazili vodio se sledeci razgovor. Cista klasika i razmisljanje ogromne vecine vlasnika pasa, ne morate ni da citate, vec znate.
Obratim im se sa "Izvinite, da li ste culi za povodac i korpu, da li znate da je juce jedan rotvajler na povocu izujedao dete", ljubazno koliko sam mogao da se uzdrzim.
I onda paljba na mene, istina ne bas svadjanje ali im bas, bas, bas nije bilo pravo, kao da sam ih opsovao ili ne znam sta rekao.
Niko nije odgovorio "u pravu ste ali ...". Nesto kao, napad je najbolja odbrana. Uglavnom klasika, u stilu "nece on", "ma to je dusa od psa", "sto se brines".
Na to sam rekao "Znam, nijedan nece pa malo, malo izujedaju nekog, nije u redu to sto radite"
Na to su ucutali i mimoisli smo se.
Kada ih sledeci put vidim bez povoca i korpe pozvacu policiju! Ima li ko iskustva sa takvim pozivima?
[ Java Beograd @ 15.08.2013. 13:42 ] @
Citat:
Vasastajić: Psa još i moghu da branim i da se prema njmu zaštitnički postavim, ali prema apsolutno neodgovornom vlasniku, ct, JOK!
...
Pas dotične iz novinskog članka je sasvim prirodno reagovao na naglu pojavu deteta i braneći sopstveni fizički integritet, uzvratio je napadom.
...
Vaso, u principu se potpuno slažem sa tobom.
Ali ima tu još jedna začkoljica: pas je pripitomljena vrsta životinje. Što znači, ne boji se ljudi i ne iskazuje agresiju prema ljudima. Zdrav i stabilan pas (rotvajler, pudlica ili bilo koji drugi) znao bi (tj. osećao bi) da je u dečijem igralištu, i znao bi da mu među decom fizički integritet nije ugrožen.
Jedno je kad pas čuvar napadne uljeza noću u dvorištu koje mu je povereno na čuvanje (onda napad jeste prirodna reakcija), a sasvim drugo je napasti dete, na javnom dečijem igralištu. Agresija prema detetu, danju, na javnoj površini nije pseća prirodna reakcija.
Moja deca su se i te koliko igrala sa psima u mnogim prilikama, i dobro pamtim koliko je raznih kerova bilo na dečijem igralištu. I 99% posto pasa se oduševljno igra sa decom, i nikakva "nagla pojava" ili "nagli dečiji pokreti" nisu izazivali agresiju, već naprotiv. Štaviše, bio sam svedok mnogih oblika zaštitničkog ponašanja pasa prema deci.
Pas koji se usudi da ugrize dete na ulici tj. na javnom dečijem igralištu je mentalno nestabilan (poremećen) pas. Agresivan i opasan. Takvog treba uspavati.
[ Sceka @ 15.08.2013. 15:29 ] @
Sve je potpuno tacno i lepo opisano. Psi koji imaju vlasnika, znaci nisu lutalice!, su iskljucivo ono sto vlasnik od njih napravi. Mnogi koji imaju psa nemaju blage veze o psima i sta treba i kako da se postave u toj ulozi vlasnika. A nikome ne pada na pamet da izdvoji malo para i omoguci dresuru svom psu, sto je visestruka prednost u odnosu na vlasnika koji ima psa bez dresure. Dresura se moze i u svojoj, privatnoj, reziji uraditi uz konsultaciju sa strucnjakom i dosta procitane literature. Malo teze i mnogo vise vremena ali je moduce veoma uspesno obuciti svog psa.
Ovo je drugi slučaj za godinu dana da je čopor lutalica napao i povredio dete u prigradskom Novom naselju.
Citat:
!Pošto je u blizini video drvo, pokušao je da se spase penjući se na njega. Dok se peo, psi su ga sve vreme ujedali za listove, butine i zadnjicu. Da se u jednom trenutku nije pojavio komšija policajac koji živi u blizini, koji je rasterao životinje, posledice po dete su mogle da budu i gore.
Citat:
Skoro na istom mestu, pre godinu dana, čopor od pet pasa lutalica izujedao je tada učenicu prvog razreda, A.S. (7).
Citat:
Zbog tužbi koje ujedeni građani podnose protiv grada, godišnje se iz budžeta, na ime odštete, isplati oko osam miliona dinara, a prosečna visina naknade na osnovu sudske presude je 150.000 dinara.
[ da.li.sam.to.ja @ 30.10.2013. 23:22 ] @
Gde su keroljupci da osude dogadjaj?!
[ 3way @ 31.10.2013. 06:31 ] @
Kakvu tacno osudu ocekujes?
Da se ospe po drzavi, kerovima, NATO, Americi, Google automobilu, Vatikanu?
Nikada jos nisam osudjivao nesto sto rade zivotinje, pa pitam...
[ Lavlja_Jazbina @ 31.10.2013. 07:23 ] @
Ja bih ih samo zamolio da shupljaju njihove kake ako ih vec imaju.
Bio bi ovo kud i kamo srećniji svet kad bi kerovi mogli suditi ljudima.
[ cika dacha @ 31.10.2013. 10:14 ] @
Lavlja_Jazbina@ kad ih vidim kako kesom ili maramicom uzimaju u svoju ruku toplo govance koje je njihov ljubimac malo pre izbacio, meni se prevrne zeludac :-) :-) :-) uzas!
[ 3way @ 31.10.2013. 10:20 ] @
Govgo k'o govgo. Pseci izmet je nista prema onome kako je kada se beba usere.
[ Shadowed @ 31.10.2013. 10:48 ] @
Citat:
cika dacha: Lavlja_Jazbina@ kad ih vidim kako kesom ili maramicom uzimaju u svoju ruku toplo govance koje je njihov ljubimac malo pre izbacio, meni se prevrne zeludac :-) :-) :-) uzas!
U ruku uzima samo kesu, sta je u njoj je druga stvar. A mnogo je veci "uzas" kada ostavi tako na trotoaru.
[ Lavlja_Jazbina @ 01.11.2013. 15:33 ] @
[ Vasastajić @ 01.11.2013. 17:00 ] @
ODLIČNA lekcija, Lave!
Znao sam da pred psom nikada ne smeš ispoljito strah, već apsolutnu, -b e z r e z r e v n u - nadmoć, ali ovaj trik oko pružanja pomoći napadnutoj osobi i imobilizaciji psa sam upamtio do u sitan detalj.
[ mrkii @ 05.11.2013. 19:02 ] @
Citat:
Devojčicu izujedao pitbul terijer
Petogodišnju devojčicu u Kikindi izujedao pas pitbul terijer i teško je povredio. Incident se desio u dvorištu porodične kuće, dok je devojčica bila kod bake i ujaka.
U dvorištu porodične kuće u Kikindi, dok je boravila u gostima kod bake i ujaka, petogodišnju devojčicu napao je pas, pitbul terijer, i naneo joj teške telesne povrede.
Pas je preskočio obezbeđeni deo dvorišta i napao ju je, a baka ju je spasla još težih povreda.
Devojčica je zbrinuta na Odeljenju hirurgije kikindske Opšte bolnice i njeno stanje je stabilno.
Po nalogu Republičke veterinarske inspekcije, izvršena je eutanazija psa. Policija je protiv A. O, ujaka devojčice, podnela krivičnu prijavu.
Jedna beba iz Birmingema u Velikoj Britaniji dobila je ime po nemačkom ovčaru koji joj je spasao život.
Beba je ostala napuštena u parku, kada ju je pronašla keruša Džejd 68-godišnjeg Rodžera Vildeja.
Naime, pas je otrčao u obližnje žbunje i legao pored nečega što je ličilo na bačenu putnu torbu i odbio da se od nje odvoji. Kada je Vildej prišao svom psu, shvatio je da torba nije prazna. Šokiran, odmah je pozvao policiju, a beba koja je u tom trenutku bila stara jedva 24 sata odmah je prebačena u bolnicu.
U petak je policija Zapadnog Midlendsa objavila video deteta koje je dobilo ime Džejd po psu koji ju je spasao.
"Beba se oporavlja u u bolnici. Rekli su mi da je vrlo živahna i srećna", napisao je inspektor Jan Grin na Fejsbuk profilu policijskog odeljenja.
Vildejs kaže da su odlična čula odvela njegovu ljubimicu do bebe.
"Mora da je čula bebu kako plače. Uz to, ona veoma voli decu, naročito mojih petoro unučadi", kaže Rodžerova supruga Ketrin.
[ mrkii @ 05.11.2013. 22:14 ] @
Citat:
a baby was savaged to death by her dog as she slept.
Lepo si to nasao, samo, jel mozes da objasnis tacno sta si hteo da kazes?
[ mrkii @ 05.11.2013. 22:47 ] @
Pa ono, takva je tema.
Kada god se postavi neka vest da su lutalice izujedale neku nasu decicu, Vasa postavi link o nekom belosvetskom psu heroju.
Pa reko da se ne mucim da postavljam pojedinacno vesti, nego na gomili nekoliko stotina smrtnih slucajeva.
Sreca pa samo nekoliko miliona Amerikanaca bude ujedeno svake godine. Divna stvorenja. Jos veca je sreca da samo par desetina od njih bude rastrgnuto svake godine.
Citat:
While at least 4.5 – 4.7 million Americans (2%) are bitten by dogs every year, only about 0.0002% of these (less than 0.00001% of the U.S. population) result in death
[ Nabukodonosor @ 05.11.2013. 23:15 ] @
Citat:
jablan: Kao i u nekim civilizovanim zemljama, držanje nekih rasa treba zabraniti i to je to.
Koje bi ti to rase zabranio? Ne kapiram to rezonovanje da zbog nekog izolovanog slucaja, gde jedan pas od mozda 10 000 iste rase napadne nekog, tu rasu treba zabraniti. Ima i ubica medju ljudima, tvojom logikom svi smo mi ubice, i trebalo bi nas zabraniti.
Citat:
Sreca pa samo nekoliko miliona Amerikanaca bude ujedeno svake godine. Divna stvorenja.
Ne lupetaj druze. Na to sto si rekao je cak i glupo odgovoriti nekim argumentom, jer onaj ko ti odgovara onda spusta sebe na mnogo nizak nivo, tako da jedino sto moze da ti se adekvatno kaze je ono sto sam ti na pocetku i rekao.
[ 3way @ 05.11.2013. 23:18 ] @
@mrkii
Pa pogledaj taj link sto si ostavio, vidi sta tamo pise, i vidi za koliko napada su odgovorne lutalice. Nadam se da ces taj svoj strah i mrznju prema lutalicama Da ostavis po strani, pa izvuces neki zakljucak...
Da ne pominjem to da na osnovu te statistike vidimo da postoje daleko opasnije i smrtonosnije stvari od pasa (i po decu i po odrasle), pa se ne dize tolika galama.
[ jablan @ 06.11.2013. 07:22 ] @
Citat:
Nabukodonosor:
Koje bi ti to rase zabranio? Ne kapiram to rezonovanje da zbog nekog izolovanog slucaja, gde jedan pas od mozda 10 000 iste rase napadne nekog, tu rasu treba zabraniti.
Zna se kako se to određuje, uzmeš broj incidenata, normalizuješ po broju jedinki te rase i vidiš koje su rase najkrvoločnije. S obzirom da u Srbiji nije moguće napraviti takvu statistiku zato smo smejurija od države, uzeti podatke od neke druge zemlje.
Da se razumemo, ne mislim da treba potamaniti postojeće pse, jednostavno zabraniš kupovinu i prodaju tih rasa. Ne vidim ništa nehumano u tome. A ako neko zaista voli pse, neće mu smetati da umesto rase X uzme rasu Y.
Bukvalno isto kao sa ličnim naoružanjem, jer neki psi to i jesu.
[ 3way @ 06.11.2013. 08:15 ] @
Citat:
jablan:
Bukvalno isto kao sa ličnim naoružanjem, jer neki psi to i jesu.
Odavno se pokazalo da kontrola oruzja ne donosi zeljene rezultate i da odnos krivicnih dela i lakoce nabavljanja oruzja nije u relaciji. Dakle, problem je na drugom mestu, a ne u odredjenim rasama.
[ Sava @ 06.11.2013. 08:17 ] @
Citat:
mrkii:
Malopre bio u parku sa decom i jos pod utiskom clanka koji sam postavio gore naletim na grupicu vlasnika pasa (dve zene i cica) sa nekoliko pasa od kojih su dva sigurno pripadnici opasnih pasa (jedan cini mi se bas rotvajler, a drugi manji sa prugicama kao hijena).
To sa prugicama je sigurno bila mala zebra !
Rotvajler opasan pas? Tipičan komentar psetomrzca koji o njima baš ništa ne zna! Nažalost ovo je istina. Takođe je istina da će u rukama lošeg vlasnika gotovo svaki pas biti opasan, najblaže rečeno asocijalan!
Još nešto je tipično: "Malopre bio u parku sa decom..."! Samo ti imaš decu i samo tebe neko ugrožava! Osvrni se oko sebe, pogledaj pa ćeš videti da i drugi imaju decu. Moja unukica od 2,5 godine bez problema prilazi psima, mazi ih i voli. Majka joj je imala psa, ja imam pse celog života i to je ljubav koja se prenosi. Šta ćeš ti da preneseš svojoj deci!? Samo mržnju prema psima!
Citat:
mrkii:
Obratim im se sa "Izvinite, da li ste culi za povodac i korpu, da li znate da je juce jedan rotvajler na povocu izujedao dete", ljubazno koliko sam mogao da se uzdrzim.
Kada ih sledeci put vidim bez povoca i korpe pozvacu policiju! Ima li ko iskustva sa takvim pozivima?
A odakle tebi pravo da bilo koga opominješ za bilo šta? Ma ko si ti!? I trebalo je da te ispraše! Zvaćeš policiju!? Naravno, zovi ih, ko ti brani!? Umesto toga maltretiraš nas ovde sa svojim frustracijama! I ovde pokazuješ svoje neznanje - policija se time ne bavi i neće ti pomoći! Ajde i to da te naučim - obaveza policije je samo da obezbedi podatke vlasnika psa koji te je recimo ujeo kako bi ti mogao da podneseš privatnu tužbu i ništa drugo. Zove se komunalna policija ili inspekcija tamo gde ova ne postoji. A iznad svega toga je veterinarska inspekcija...
Najzad, za mene najvažnije - kao i obično do sada maksimalno omanjuješ temu i time vršiš destrukciju!
Da te podsetim tema je "psi lutalice u beogradu". Ti nam pišeš isključivo o vlasničkim psima i nekakvim po tebi nesavesnim vlasnicima u NIšu, Valjevu, Americi i ko zna gde još. Otvori posebnu temu o problemima sa vlasnicima pasa u Nišu pa tu piši koliko hoćeš!
[ jablan @ 06.11.2013. 08:32 ] @
Citat:
3way:
Odavno se pokazalo da kontrola oruzja ne donosi zeljene rezultate i da odnos krivicnih dela i lakoce nabavljanja oruzja nije u relaciji.
? Gde se to pokazalo? Koliko znam u većini civilizovanog sveta oružje je izuzetno kontrolisano. Izuzetak su SAD odakle maltene svakog dana dolaze vesti o pucnjavama u tržnim centrima, sa potpuno legalno nabavljenim oružjem. A i tamo je to posledica stavke u ustavu iz doba divljeg zapada i jakog oružarskog lobija, i postoje ogromni pritisci da se jednom i tome stane na put (što predviđam da će uskoro i da se desi).
[ 3way @ 06.11.2013. 08:45 ] @
^^^
U Kanadi se oruzje nabavlja podjednako lako kao i u USA, a broj takvih incidenata je skoro 5 puta manji nego u USA. Slicno vredi i za Svajcarsku.
[ mrkii @ 06.11.2013. 08:56 ] @
@Nabukodonosor
Sta lupam? Imas link pa pogledaj da su u pitanju zvanicni podaci o tolikom broju ujeda.
@3way
Znam da su tema psi lutalice ali reagujem na postove gde se velicaju vlasnicki psi heroji, pa sam ukazao da su vlasnicki psi i velike ubice i nasilnici. Ne svi, naravno, ni blizu.
@Sava
Citiras sada nesto sto sam pisao jos letos :)
Ko sam ja da upozoravam majmune da krse zakon i ugrozavaju moju i ostalu decu? Ko li smo mi sto se usudjujemo da im ukazemo na krsenje zakona i zamolimo da nas ne ugrozavaju. Ti si izgleda tipican bahati vlasnik psa. Klasican.
Inace, policiju sam zvao, dosli su (jedva, kada sam upozorio policajca na telefonu da ce licno biti odgovoran ako se nesto desi i da sam snimio razgovor) i porazgovarali sa vlasnicima (odnosno porazgovarao, jedan policajac). Sta je bilo nemam pojma, ali par sledecih dana te grupe nije bilo a leto se zavrsilo i vise nisam isao u park.
Citat:
To sa prugicama je sigurno bila mala zebra
Mozda je bila zebra, ali mala sigurno nije bila.
Inace volim pse. Znam da neces da mi verujes, ali sam bas juce bio kod komsinice sa decom da se poigraju sa jednom divnom kucom, zlatnim retriverom. Obozavaju pse, ali i znaju da ne smeju da prilaze psima, da mogu da budu opasni, nego smeju samo u mom prisustvu.
Ja samo trazim sledece, a sto trazi i zakon i pristojno ponasanje:
- Povodac
- Korpa ako je potrebno
- Sakupiti kaku
Da li je to previse da se trazi?
Sto se konkretno lutalica tice trazim samo jedno:
- da ih nema
Da li je to previse?
Kako nece da ih bude ne interesuje me, za to postoje nadlezne sluzbe, ali samo da ih nema, da nas ne plase, ujedaju i ne daj boze nekog ubiju.
Citat:
Zna se kako se to određuje, uzmeš broj incidenata, normalizuješ po broju jedinki te rase i vidiš koje su rase najkrvoločnije. S obzirom da u Srbiji nije moguće napraviti takvu statistiku zato smo smejurija od države, uzeti podatke od neke druge zemlje.
Imas i o tome na linku koji sam postavio. Evo za tri poslednje godine. Cisto da se zna da su definitivno neke rase opasnije.
Dakle u pitanju su smrtni slucajevi samo u USA, gde dominiraju pit bulovi i rotvajleri:
2010 36 Pit bull (15) (42%) Mixed breed dog (9) (25%) Rottweiler (4) (11%)
2011 33 Pit bull (14) (42%) Mixed breed dog (8) (24%) Rottweiler (4) (12%)
2012 34 Pit bull (13) (38%) Mixed breed dog (9) (26%) Rottweiler (3) (9%)
[ 3way @ 06.11.2013. 09:02 ] @
Citat:
mrkii: Znam da neces da mi verujes, ali sam bas juce bio kod komsinice sa decom da se poigraju sa jednom divnom kucom, zlatnim retriverom.
Na linku koji si ostavio ima bar 5 slucajeva killova koje su pocinili retriveri.
[ mrkii @ 06.11.2013. 09:12 ] @
Pa to je samo dokaz da sam svestan da kuce mogu (i velikom vecinom i jesu) divna stvorenja.
Decu pustam samo pored pasa za koje znam da su lepo dresirana i u mom prisustvu.
Svestan sam i da je ogromna vecina pasa koje ne poznajem (odnosno vlasnike) dobrocudna i bezopasna.
Ali kako da znam da moje dete ili ja necemo naleteti na taj promil pasa koji koji mogu napadnu i unakaze?
Ne zelim da rizikujem da sutra moje dete bude u novinama.
Zato samo i trazim da se pravila cuvanja pasa postuju i da svi budemo srecni, i vlasnici koje nece da gledaju kao bahate barabe koje maltretiraju okolinu (mada oni toga nisu svesni, vec svrsa.v.aju kad im neko pridje, i kaze kakva divna kuca, a kako se zove ....), i nevlasnici koji nece biti maltretirani i moci ce da se opuste u setnji parkom i gradom.
[ Lavlja_Jazbina @ 06.11.2013. 09:17 ] @
Niste se dohvatili mnogo ozbiljnijeg dela a tice se teme.Psihopate koje postavljaju otrov,opasno po sve.
[ DaliborP @ 06.11.2013. 09:52 ] @
Citat:
3way:
^^^
U Kanadi se oruzje nabavlja podjednako lako kao i u USA, a broj takvih incidenata je skoro 5 puta manji nego u USA. Slicno vredi i za Svajcarsku.
Ali ni Kanada ni Svajcarska nemaju kulturu posedovanja i nosenja oruzja i retko to koga tamo zanima. Osim toga USA je velika zemlja i broj incidenata mozda i nije toliko velik koliko su ti incidenti propraceni u medijima. Ali da im je oruzje na dohvat ruke, jeste.
[ 3way @ 06.11.2013. 10:03 ] @
Citat:
DaliborP: Ali ni Kanada ni Svajcarska nemaju kulturu posedovanja i nosenja oruzja....
Upravo tako. Nije problem u oruzju ili psima, problem je u glavama.
[ Nabukodonosor @ 06.11.2013. 10:05 ] @
Citat:
Zna se kako se to određuje, uzmeš broj incidenata, normalizuješ po broju jedinki te rase i vidiš koje su rase najkrvoločnije.
Radi se o neznanju ljudi, i o tome da bi svi zabranili staforde,pitove,rotvajlere i slicne pse, jer su ubedjeni kao i vecina ovde da su to psi koji najvise napadaju ljude. A ako pogledas statistiku na netu (potrazi sam, nije tesko) videces da oni nisu ni medju prvih 30 ili 40 rasa po napadima na ljudi, vec je broj jedan npr. toliko voljeni i lep labrador, pa onda neki njemu slicni psi. Ali ti labradora nikad ne bi zabranio jel, jel da, izgleda bas lepo i ne izgleda opasno. Zasto kazu da pitbul ne moze da bude dobar cuvar kuce? Zato sto kazu da je veca sansa da ce da pocne da se igra sa lopovom nego da ga napadne. Iz prostog razloga sto je to rasa koja voli ljude. Ali eto desi se nekad neki incident, neki asocijalan i maltretiran pas napadne nekog coveka, i odmah u novine, a do tada se desilo 50 napada nekog labradora ili njemu slicnog psa, ali o tome niko ne prica, jer nije interesantan naslov u novinama "labrador izujedao coveka". Neznanje je cudo. Ljudi imaju tendenciju da se mesaju u sve, a najcesce o mnogo stvari vrlo malo znaju.
[ DaliborP @ 06.11.2013. 10:11 ] @
Citat:
3way:Upravo tako. Nije problem u oruzju ili psima, problem je u glavama.
Slazem se, ali cinjenica da u USA dodje oko 90 oruzja na 100 ljudi vrlo podize verovatnocu da ce doci do incidenta. Dok je recimo u Svajcarskoj to oko 40, u Kanadi 30.
Ako postoji oruzje u kuci, ne znaci da je samo vlasnik izlozen opasnosti od istog, vec i svi ostali kojima je na dohvat ruke.
Statistika je neumoljiva, ako imas oruzje u kuci, imas mnooogo vise sanse da pogines od istog.
[ DaliborP @ 06.11.2013. 10:22 ] @
Citat:
Nabukodonosor:Neznanje je cudo. Ljudi imaju tendenciju da se mesaju u sve, a najcesce o mnogo stvari vrlo malo znaju.
Problem je sto odredjeni profil ljudi ima tendenciju da odredjenu rasu pasa(pit-bul) odgaji u krvolocnom maniru, pa ti psi postaju takvi. Pit-bul je i dalje statusni simbol odredjene grupe ljudi, sigurno ga ne uzimaju ljudi sto je lep.
[ jablan @ 06.11.2013. 10:25 ] @
Citat:
Nabukodonosor:
A ako pogledas statistiku na netu (potrazi sam, nije tesko) videces da oni nisu ni medju prvih 30 ili 40 rasa po napadima na ljudi, vec je broj jedan npr. toliko voljeni i lep labrador, pa onda neki njemu slicni psi.
Ako je tačno to što pričaš (a čisto sumnjam i nemam nameru da trošim vreme da dokazujem nešto što tvrdiš TI a ne ja) onda zabraniti labradore, nemam ništa protiv.
[ Java Beograd @ 06.11.2013. 10:35 ] @
Nije u pitanju samo broj napada, nego i naneta povreda, ili smrtni ishod. Mene su pekinezeri više puta na ulici, iz čista mira "napali". Mislm, smešno je, naravno. 'Oće da me napadne, i ugrize, ali cipelu, a ja ga samo olako odgurnem i blago šutnem. Ne znam da li bih tako lako odbio napad pitbula
[ BluesRocker @ 06.11.2013. 10:55 ] @
Citat:
mrkii: Ja samo trazim sledece, a sto trazi i zakon i pristojno ponasanje:
- Povodac
- Korpa ako je potrebno
- Sakupiti kaku
Da li je to previse da se trazi?
Sto se konkretno lutalica tice trazim samo jedno:
- da ih nema
Da li je to previse?
I ako živi u zgradi, da drži svog psa u stanu a ne na terasi.
BTW, može u zakonu da piše šta hoćeš, ja još nisam video da neko šeta pit bula sa povocem, korpu da ne pominjem.
[ Sava @ 06.11.2013. 11:03 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Niste se dohvatili mnogo ozbiljnijeg dela a tice se teme.Psihopate koje postavljaju otrov,opasno po sve.
Nemam nameru da vodim polemiku sa ljudima koji ovu temu uopšte ne razumeju i ne osećaju. Ne mislim na tebe, naravno, već na neke prethodne tekstove koji govore isključivo o vlasničkim psima. Rekoh već da o tome treba otvoriti posebnu temu i ne mešati babe i žabe.
Moramo razlikovati poreklo i vlasništvo pasa koje je potpuno različito kod vlasničkih i uličnih. Ovi drugi su u vlasništvu grada.
A što se otrova tiče masovno trovanje kreozanom nastaje najčešće u vreme zemljoradničkih radova kada valjda psihopate dobiju inspiraciju, posete zavičaj pa lako dolaze do tog otrova. Za one koji ne znaju kada se to pomeša sa tečnošću nastaje iperit što je bio vrlo jak bojni trov u prvom svetskom ratu.
E takav otrov je više puta postavljan u Zvezdarskoj šumi i to na samo 7-8 metara od dečijeg igrališta! Na sreću nas nekoliko je to primetilo pa osim otrovanih uličnih pasa niko od dece nije nastradao, a mi smo brzo neutralisali otrov.
Citat:
3way:
Citat:
DaliborP: Ali ni Kanada ni Svajcarska nemaju kulturu posedovanja i nosenja oruzja....
Upravo tako. Nije problem u oruzju ili psima, problem je u glavama.
Apsolutno tačno, to je jedina istina!
Samo da dodam da kod uličnih pasa masovno je izbacivanje kesa sa đubretom sa terasa solitera pa onda psi to razbucaju, pojedu šta mogu, a ostalo raznesu kao đubre.
Desilo mi se jedno veče da proleti tako kesa pored mene, ja odreagujem i pitam ženu sa 6-og sprata zašto to radi. Odgovara "hranim pse"! Kažem joj da siđe dole pa da hrani pse, ona naravno ne haje. Uzgred, reč je o medicinskoj sestri.
[ jablan @ 06.11.2013. 11:12 ] @
Problem jeste u glavama, ali ni mnogo organizovanijim državama ne polazi za rukom da kontrolišu šta se dešava u glavama vlasnika i potencijalnih vlasnika pasa, kao uostalom ni u glavama vlasnika vatrenog oružja. Zato te države uvode zabrane držanja određenih rasa koje su poznate po slučajevima povređivanja ili ubijanja. Hoćeš psa - nema problema, imaš 990 rasa od kojih možeš da biraš, e ostalih 10 ne možeš i šlus.
[ Java Beograd @ 06.11.2013. 11:19 ] @
Mislim da sam čitao da je u jednoj zemlji - može i pitbul, ali ako prođeš psihički test i plaćaš ekstra godišnju taksu,
[ Sava @ 06.11.2013. 11:26 ] @
Citat:
mrkii:
@Sava
Ovo je zaista pooslednji put da u ovoj temi komentarišem tvoje pisanje jer je to besmisleno trošenje vremena i forumskog prostora.
Svojim pisanjem sve si rekao o sebi!
Posebno zato što tvoje pisanje nema nikakve veze sa temom što sam ti već više puta ponovio, ali tebi očigledno ne vredi govoriti jer temu i ne razumeš!
Citat:
mrkii:
Ko sam ja da upozoravam majmune da krse zakon i ugrozavaju moju i ostalu decu? Ko li smo mi sto se usudjujemo da im ukazemo na krsenje zakona i zamolimo da nas ne ugrozavaju.
Tako je, ko si ti da bilo koga upozoravaš na bilo šta!? Postoje plaćene službe za to. Ti podnosiš prijavu ako to želiš i to je tvoja moć.
Citat:
mrkii:
Ti si izgleda tipican bahati vlasnik psa. Klasican.
Ja sam inače jedan od najkulturnijih vlasnika pasa u celom kraju i ne dozvoljavam da moj pas ugrožava bilo koga bilo čime.
Zato roditelji i dece koja jedva da su prohodala slobodno ih puštaju da bacaju lopticu i maze mog psa.
Nema lepše slike od deteta i psa zajedno! Ali samo za one koji istinski vole i decu i pse!
Citat:
mrkii:
Inace volim pse.
To sebe ubeđuješ?
[ mrkii @ 06.11.2013. 13:48 ] @
Savo, ni ja ne zelim polemiku sa tobom, narocito ako si zaista jedan od najkulturnijih vlasnika pasa, ako sto kazes.
A kulturnih ima dosta. Cesto kad se mimoilazim sa vlasnikom koji stavi povodac psu, ja mu usput dobacim "svaka cast za povodac" i dobijem osmeh za to.
Da li mislis da je ovo previse traziti od vlasnika pasa?
Citat:
Ja samo trazim sledece, a sto trazi i zakon i pristojno ponasanje:
- Povodac
- Korpa ako je potrebno
- Sakupiti kaku
Ako mislis da je ovo ok, onda smo na istoj strani i ne vidim sta mi zameras. Ja samo to trazim (a zakon mi i garantuje), a u medjuvremenu opisujem i kritikujem trenutno katastrofalno stanje u ovoj oblasti. Ne vidim zasto opisivanje onoga sto se dogadja i sto realno smeta gradjanima tako licno shvatas, ako zaista postujes propise.
Sto se tice obracanja bahatim vlasnicima, ja cu njima da kazem sta mislim o njihovom ponasanju, pa neka oni mene prijave i tuze nadleznim organima. Ako ti komsija baca kroz prozor smece na glavu ili ti pisa po glavi, ti ces da cutis ili da mu se $%%% @#@?
[ Lavlja_Jazbina @ 06.11.2013. 16:18 ] @
Citat:
(a zakon mi i garantuje)
Isto kao i prelazak pesackog na zeleno,ali moze i da boli.
[ Sava @ 06.11.2013. 16:24 ] @
[ mrkii @ 06.11.2013. 16:51 ] @
Upozorenje, ne otvarajte ako imate slab zeludac!!!
^
Ok, imam jak želudac, ali mi nije baš jasno šta ta slika treba da nam "kaže" u vezi teme?!
[ cika dacha @ 06.11.2013. 18:24 ] @
to su divna stvorena psi uradili malom bezobraznom detetu!
[ mrkii @ 06.11.2013. 19:39 ] @
^
upravo tako, ko je tom detetu kriv sto nije znalo da ne treba da se plasi od psa, i da je trebalo da mu pokaze ko je gazda. I sto je iz straha lucilo supstancu od koje su divna stvorenja agresivna, i sto roditelji nisu znali da primene odbrambeni zahvat gusenja psa ....
Ustvari, dete je krivo sto nije procitalo ovu temu, jer bi tada naucilo da se ovakvi napadi u stvari ni ne desavaju.
[ Lavlja_Jazbina @ 06.11.2013. 19:55 ] @
Ja mislimda su dosli medvedi na red.I oni su jako opasni.
[ Vasastajić @ 06.11.2013. 20:35 ] @
Citat:
mrkii: ^
upravo tako, ko je tom detetu kriv sto nije znalo da ne treba da se plasi od psa,
Citat:
mrkii:
Inace volim pse.
Samo sam hteo od tebe potvrdu onoga što mi je na osnovu tvog nastupa palo na pamet.
Sa takvom količinom neselektivno, a vidno ispoljene mržnje prema psima, pa imajući u vidu da je sama ta emocija neselektivna, vreme je da posetiš neku ustanovu za mentalno zdravlje.
Rešavaj to na vreme.
[ Nabukodonosor @ 06.11.2013. 20:40 ] @
Nisam do sada vidjao ovoliko kolicinu lupetanja kao kod ovog mrkii-a. Strasno. Tolika zatucanost....
[ jablan @ 06.11.2013. 20:41 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina: Ja mislimda su dosli medvedi na red.I oni su jako opasni.
Ćuti, samo je pitanje dana kada ćemo početi da viđamo tetkice i čičice od 50ak godina kako šetaju međede jer su se njihovi krimos-wannabe sinčići izigrali sa novim ljubimcem pa se smorili...
[ 3way @ 06.11.2013. 20:48 ] @
Citat:
mrkii:
upravo tako, ko je tom detetu kriv sto nije znalo da ne treba da se plasi od psa,
Ovo je ogromna greska, grdna greska, fatalna greska.
Deca treba da budu naucena da se ne plase pasa, sto naravno ne znaci da treba da ih bodu prstima u oci, deru im se na uvo, gadjaju ih granama i slicno....jednostavno, deca (a i odrasli), moraju da budu svesni da je pas zivo bice i da na njihovo ponasanje i reakcije utice sredina.
Strah proizvodi nepredvidljive i histericne reakcije, a to ne vole ni ljudi ni psi. Kada si histerican, od coveka dobijes batine, a pas te ujede....
Mislim, hoces li tako da ucis decu da se plase automobila, aviona, voza, struje, lifta, prelaska ulice, mora, reke, planinarenja, brze hrane, voznje bicikla, igranja fudbala, kosarke, itd?
Ili ces jednostavno da ga naucis da uziva u tim aktivnostima i da svemu posveti potrebnu dozu opreza?
Znaci, nema tu nikakve posebne mudrosti...
[ jablan @ 06.11.2013. 20:53 ] @
Pa ajde onda da donesemo jedan zakon da deca ima da se ne plaše pasa i da ih ni po koju cenu ne vuku za repove i vrište na uvo. Mislim to je mnogo izvodljivije nego zabraniti 5 sorti pasa.
[ 3way @ 06.11.2013. 20:54 ] @
To sto si rekao nema nikakvog smisla.
Ja govorim o necemu vrlo konkretnom, a mislim i korisnom
Dakle, sa psima, kao i sa onim opasnijim i smrtonosnijim stvarima koje sam vec spominjao treba se ophoditi pametno, a ne histericno.
[ jablan @ 06.11.2013. 21:08 ] @
No sh*t Sherlock. Treba se ophoditi pametno? Jel imaš ti ogradu na terasi? A zašto imaš, zar nije dovoljno da se ti, tvoja baba od 80 godina i tvoje dete od 3 godine ophodite pametno?
I ne samo da imaš ogradu, već onaj koji sagradi zgradu nema pravo da je pusti u upotrebu ako nema ograde na terasi, čak i ako potencijalni stanar uporno tvrdi da nema potrebe jer "je on naučen da svemu pristupa sa određenom dozom opreza". E vidiš, zato postoje država i zakoni, koji su, i takvi jadni kakvi jesu, očigledno pametniji od dobrog procenta nas građana. Isto tako i povodac i korpa su obaveza bez obzira koliko gazda pit bula imao poverenja u svoje krotiteljske sposobnosti. Naravno ovo je Srbija pa se sve može a ne mora.
[Ovu poruku je menjao jablan dana 06.11.2013. u 22:18 GMT+1]
[ Java Beograd @ 06.11.2013. 21:27 ] @
Citat:
3way: Kada si histerican, od coveka dobijes batine, a pas te ujede....
Znaci, nema tu nikakve posebne mudrosti...
Ako i samo ako nema brnjicu.
[ mrkii @ 06.11.2013. 21:36 ] @
Svima koji nisu ukapirali, u zadnjem postu sam bio ocigledno sarkastican :)
[ Sava @ 07.11.2013. 17:55 ] @
Ne znam zašto svaka tema mora da se upropasti!? Uvek se nađe par ljudi koji teraju kontru i vodu na drugu vodenicu! Večito se pitam da li je to namerna destrukcija frustriranih ljudi ili nepooznavanje teme pa okretanje na ono što kobojagi poznaju. Verovatno ovo drugo.
Pa kome je interesantna tema o vlasničkim psima neka otvori novu temu o recimo bahatim vlasnicima (ima ih nažalost) ili opasnim psima (nema ih) ili slično sa posebnim osvrtom na svoju teritoriju.
Ovo je tema isključivo o psima „lutalicama“ u Beogradu.
Već u startu se vidi da ni zakonodavcu nije sasvim jasno o kakvoj temi raspravlja inače ne bi i u objavama i propisima pominjali „pse lutalice“ već isključivo „ulične pse“. Suštinska je razlika jer ovih prvih gotovo da nema u Beogradu. To bi bili psi nomadi koji stalno menjaju boravište, a toga gotovo i da nema. To odavno nisam video čak ni na udaljenoj periferiji grada. Ovi psi po štenjenju vezuju se za određeni čopor, a ovaj za određenu teritoriju.
Koliko je zakonodavac nestručan vidi se i po tome što je ranije postojao propis po kome svaki pas stariji od tri meseca morao je da ima korpu. Samo je debil mogao da napiše nešto tako! Ali stvarni, istinski debil! Štene od tri meseca sa korpom!?? Kakvo nepoznavanje materije! Srećom, kasnije se našao neko pametniji i obrazovaniji pa je to ukinuo. Mene ovo ne čudi kada vidim koji se ljudi postavljaju na neka mesta. Recimo da je na jednoj opštini za sport zadužen čovek koji u životu nije šutnuo loptu niti to ume! Ne zaboravite da beogradske opštine imaju po cca 200.000 stanovnika, što je približno broj stanovnika jednog Niša na primer tako da takvi položaji nimalo nisu naivni.
Pomenuo sam da se grad u poslednjih 40-ak godina više nego udvostručio po broju stanovnika, a utisak je da je uličnih pasa manje. Mislim na broj pasa po recimo kvadratnom kilometru, u ukupnoj cifri verovatno ih je više jer se grad i fizički dosta proširio.. Nekada su kružili čopori sa i po 40-ak pasa, danas to ne vidim. Uglavnom su to čopori do 10-ak jedinki, osim u vreme teranja neke kuje, naravno.
Problem uličnih pasa je naravno rešiv, ali za to treba mnogo novca, ali je potrebno i određeno vreme. Dosta toga pozitivnog je u međuvremenu urađeno, ali ne i dovoljno. Da li su sve pare od donacija otišle na pravo mesto ne znam, ali čisto sumnjam. Brižit Bardo je sa svojom fondacijom došla prva, ali kada je shvatila da ne može da prati tokove novca koji donira brzo je pobegla.
Nekada je šinteraj funkcionisao sa onim IMV kombijima ko ih se seća pa i sa vojnim đžipovima, od kojih su neki imali prikolicu sa rešetkama u koje su ubacivali uhvaćene pse. Pse su dovodili u privremeni azil i ostavljali rasne i one za koje pretpostavljaju da imaju vlasnike koje su čekali da dođu po ljubimce i plate globu. Ostale su ubijali ranije metkom, a u vreme nestašice tamanili su ih i drvenim motkama o čemu je dosta pisano po štampi.
Napredovala je služba koja se bavi ovim poslom. Tako su prvo promenili naziv pa su sada „Zoohigijena“, a tu je i „Beoveterina“. Kakva zgodna imena , a do nedavno to je bila kafilerija ili šinteraj što je stariji naziv. Dakle šinteri, ne vidim šta je pogrdno u tom starom nazivu zanimanja!? Dobili su nove automobile, nova sredstva, napravljeni neki novi azili (Rakovica) i tu se stalo. Novca je ocigledno ponestalo jer koliko cujem spali su na dva specijalna vozila, a azili su prebukirani pa nema mesta čak ni za bolesne životinje koje treba eutanazirati. Cujem i da su im smanjili sredstva za rad, a pricalo se i o smanjivanju plata. Nisam ispratio da li se to sve i dogodilo ili nije.
Uglavnom, dosta dobro se krenulo na taj način što su ulični psi koji su proglašeni kao opasni (ujedali ili prijavljeni kao ujedljivi i opasni) eutanazirani, a ostali su se skupljali, sterilisali pa vraćali na teren sa kojeg su pokupljeni. To je dobro dugoročno rešenje, ali nije dovoljno. Da bi bilo dovoljno moralo bi biti sveobuhvatnije i brže jer se psi brzo razmnožavaju, a za to treba mnogo novca. Ne zaboravite da keruša može biti skotna dva puta godišnje, a nosi 63 dana pa ako ošteni samo 4 komada godišnje računajte i sami kojom progresijom se uvećava njihov broj.
Bilo kako bilo uvek se vrti oko novca. Lično bih uveo poseban doprinos za tu namenu slično kao što svi plaćamo za recimo ekološku zaštitu i slično. Međutim, kada bi se recimo reklo da je svaki stanovnik Beograda u obavezi da mesečno plaća 100 dinara za tu namenu prvi bi skočili upravo oni koji i ovde na forumu bacaju drvlje i kamenje na ulične pse i ne rešavanje njihovog uklanjanja. Odmah bi rekli kako plaćaju porez i nemaju nameru još nešto da plaćaju! A dva miliona ljudi po 100 dinara eto 200 miliona dinara mnesečno što je veliki novac i brzo bi problem bio rešen. Pod uslovom da novac ode stvarno za tu namenu, naravno!
Mnogo može da se piše o ovoj temi, ali ako sada ne prekinem neću završiti do ujutru jer mnogo pamtim i znam o temi zato što ceo život živim u Beogradu, a moji su psa imali i u vreme mog rođenja!
[ Java Beograd @ 07.11.2013. 18:50 ] @
Kod nas se pravi velika greška što svaki "azil za pse" pokušava da udomi svakog avlijanera i da ga tu čuva "do daljnjeg". A pošto redovno pratim Discovery SPCA emisije znam da se to ne radi tako, "tamo preko kod onih koji imaju para". Oni nađu kera, i prvo provere da li je zdrav i da li je pogodan za udomljavanje. Ako nije - odmah uspavljivanje (eutanazija) Idu logikom "bolje da umre nego da se pati na ulici". Onda ga čuvaju i hrane neki određeni period (zavisi od grada, i od ustanove, ali ne manje od oko 15 dana) i nude za udomljavanje. Ako se ne udomi za to vreme - opet uspavljivanje.
[ bakara @ 07.11.2013. 19:03 ] @
Kad vec pominjete azile za pse da pomenem i moje iskustvo sa ona dva nezeljena steneta koje je napravio neki avlijaner mojoj kerusi.
LM, posto stenad niko nece, zvao sam svaki azil u Beogradu i naivno pitao da ih donesem tamo, i `ladno su mi rekli da to ne moze, vec ja moram da to prijavim a oni da izadju na teren prvo ispitaju a onda ako treba i pokupe.
Eto zasto sistem ne funkcionise.
[ Sava @ 08.11.2013. 10:42 ] @
Citat:
Java Beograd:
Kod nas se pravi velika greška što svaki "azil za pse" pokušava da udomi svakog avlijanera i da ga tu čuva "do daljnjeg". A pošto redovno pratim Discovery SPCA emisije znam da se to ne radi tako, "tamo preko kod onih koji imaju para". Oni nađu kera, i prvo provere da li je zdrav i da li je pogodan za udomljavanje.
Citat:
bakara:
LM, posto stenad niko nece, zvao sam svaki azil u Beogradu i naivno pitao da ih donesem tamo, i `ladno su mi rekli da to ne moze, vec ja moram da to prijavim a oni da izadju na teren prvo ispitaju a onda ako treba i pokupe.
Ne postoji gotovo ni jedan parametar po kojem možemo da se merimo sa bogatim zemljama jer je presudan novac kao što sam već rekao. Naravno i svest. Sa druge strane dobro je pratiti kako se to radi u Americi, ali se mora znati pre svega kako se to radi u našem dvorištu, a vidim da to nije baš tako. Dakle, naši državni azili takođe imaju veterinarsku službu koja pse pregleda, čipuje i leči po potrebi tako da se udomljavaju samo zdravi psi. Naravno, nema se dovoljno ljudstva niti sredstava da se rade detaljni testovi socijalizacije koji se rade u Americi. Kod nas se to radi po iskustvu radnika, što verujte mi na reč sasvim je dovoljno ako je radnik dovoljno iskusan.
Kada sam pomenuo azile mislio sam isključivo na državne. Privatnih je malo i nema pravih azila jer za to niko nema uslova ni para. Tu se sve svodi na volontere koji će da uzmu psa, mačku ili šta već i da drže u svojoj kući do udomljavanja. Često možete videti na trgu Slavija (ali i na drugim lokacijama) volontere koji donesu životinje kako bi ih nekako udomili. Zato je teško jednostavno njima odneti psa i oni samo tek tako da ga uzmu. Bilo bi dobro da je to moguće. Rekoh već da su i državni azili prebukirani, a o privatnim i da ne pričam. Kod državnih se čeka "da se uprazne mesta" kako bi primili nove stanare. Kod privatnih mislim da je jedino i moguće da izađe neko iz azila i pregleda štence kakao-tako pa da vidi sa njima šta će i kako dalje. Recimo da niko neće da uzme sasvim male štence prerano odvojene od majke jer ko će to da izgura do ktraja. Verujte mi da i nama koji imamo kućne pse jako je teško kada imamo štenad koja je poprilično nesposobna pa moramo da ih hranimo ili dohranjujemo. Veliki je to posao!
Ono što je dobro to je da su trenudno in iliti u modi nerasni psi tako da ih viđam popriličan broj koji su sada vlasnički psi. Recimo da je kod mene u kraju nekoliko pasa koja su kao štenci šetali tu oko nas sada vlasnički. To je dobro jer za vreme dok su bili na ulici odlično se videlo da imaju pitomi karakter tako da je to ispalo kao nekakvo vreme provere!
[ Vasastajić @ 08.11.2013. 11:00 ] @
Kako bi mi izgledao život bez ovog RASNOG avlijanera
najveći problem s njim su čičkovi...kada se vrati preko bašte, kud je proš'o, ne bi li s komšinicompopio kafu... ...
...sreća pa obožava da ga češljam.
[ Lavlja_Jazbina @ 08.11.2013. 12:24 ] @
Gde je ovde korpa i povodac ? Izvini,propisi su propisi.
[ bakara @ 08.11.2013. 15:51 ] @
Citat:
Sava:
Kada sam pomenuo azile mislio sam isključivo na državne. Privatnih je malo i nema pravih azila jer za to niko nema uslova ni para. Tu se sve svodi na volontere koji će da uzmu psa, mačku ili šta već i da drže u svojoj kući do udomljavanja. Često možete videti na trgu Slavija (ali i na drugim lokacijama) volontere koji donesu životinje kako bi ih nekako udomili. Zato je teško jednostavno njima odneti psa i oni samo tek tako da ga uzmu. Bilo bi dobro da je to moguće. Rekoh već da su i državni azili prebukirani, a o privatnim i da ne pričam. Kod državnih se čeka "da se uprazne mesta" kako bi primili nove stanare. Kod privatnih mislim da je jedino i moguće da izađe neko iz azila i pregleda štence kakao-tako pa da vidi sa njima šta će i kako dalje. Recimo da niko neće da uzme sasvim male štence prerano odvojene od majke jer ko će to da izgura do ktraja. Verujte mi da i nama koji imamo kućne pse jako je teško kada imamo štenad koja je poprilično nesposobna pa moramo da ih hranimo ili dohranjujemo. Veliki je to posao!
Razumem ja to...ali ovi stenci nisu mali imaju skoro 3 meseca i odrastaju kod mene, a ja imam uslova za samo jednog psa.
Drzava mora da ima resenje i pare za ovo, ja recimo ove pokusavam da udomim (a ne ide nikako pa su mi na placu i imam obavezu svaki dan da ih obilazim), a vecina ih jednostavno pusti u svet pa onda imamo jos par avlijanera vise skoro svaki dan.
Znaci covek koji se javi da sam donese neke stence, ili psa, macku koje je nasao ili ne zna sta ce sa njima, moraju odmah da prihvate i nek ih uspavljuju ili sta vec, inace ce pre ili kasnije zavrsiti kako ne treba.
Uz to ustede gorivo izlazak na teren i papirologiju.
[ Sava @ 08.11.2013. 16:24 ] @
Nisi dovoljno upućen. Veruj mi da je to što hoćeš danas još uvek misaona imenica kod nas! Misaona imenica je i dobiti novac za lečenje deteta u inostranstvu na primer, a kamoli dobiti novac za ulične pse!
Ostaje da se sam potrudiš kako bi rešio svoj problem. Postoje vrlo čitani forumi (balkankinology.net na primer) gde možeš da okačiš slike i tekst, mislim da Studio B još uvek ima emisiju za udomljavanje itd.. Kada si već kontaktirao azile rtrebalo je tražiti savet i u ovom smislu. Ja sam nekoliko puta davao oglase za pse koje sam pronašao tokom šetnje i većine je udomljena.
[ mrkii @ 08.11.2013. 17:12 ] @
Bakarin problem je pokazatelj sta se kod nas desava.
Kako ce se zavrsiti njegova prica?
a) naci ce kome da pokloni stence (tesko, vec je pokusao, a ako i uspe, sledeci pun nece uspeti da nadje nove vlasnike)
b) izbacice ih na ulicu
v) podavice ih
Nevezano za Bakarin slucaj, u Srbiji se uglavnom desava pod b i v. Zbog b ulice su prepune lutalica i tu ja ne vidim resenje. Azili za beskonacno trpanje lutalica koje nanovo i nanovo pristizu su fatamorgana. Nemoguca misija.
Pod jedan da nije bilo lutalica niko Bakarinoj kerusi ne bi napravio nezeljene stence - odgovornost drzave. Pod dva i Bakara je morao da zastiti svoju kerusu obzirom sto je znao sta moze da se desi. I sta sada Bakara da radi? Da izbaci kuce na ulicu i ucini im zivot mizerijom, da ih pobije, ili sta? Nije laka odluka.
Ma koliko nepopularno zvucalo ovaj sled dogadjaja jednom mora da se presece.
1. Da se postojece lutalice maknu sa ulica na sto je moguce "humaniji" nacin. Pretpostavljam da je to njihovo hvatanje, trazenje dobrovoljaca za udomljavanje, a ako se ne nadju u razumnom roku uspavljivanje (neko je napisao da je to humanije od patnje koju psi dozivljavaju na ulicama i ja se slazem).
2. Da se uvede konacno red u ovu oblast. Npr. svaki pas koji zivi u Srbiji mora da bude registrovan, isto kao covek. Da se zna da je pas okocen, da je ziv i kada umre da se izda umrlica. Jednostavno da nemas pravo da imas psa bez dokumenata. Da je svaki gazda odgovoran za svog ljubimca po svim pitanjima. Ako ne zeli mlade, da sterilise ljubimca a u slucaju nezeljene "trudnoce" da se to resi po nekim pravilima, a ne na ulicu ili u dzak. Da se postuju pravila o povodcu i odrzavanju higijene na javnim prostorima.
Onda bi svi uzivali, i vlasnici pasa i ostali gradjani, niko ne bi nikog popreko gledao, psovao. Znala bi se prava i obaveze svih i svi zadovoljni i srecni.
[ Lavlja_Jazbina @ 08.11.2013. 17:32 ] @
mrkii..Bez ljutnje,ali ti ces ovde mnogim izazvati ukocene vratove.Zasto.Citajuci sta pises,pomeramo glavu levo-desno,u neverici sta pises
i kako raslanjujes i postavljas probleme.
A odbranu svojih pasa aludiras na ovo.Pa stvarno....
[ bakara @ 08.11.2013. 17:42 ] @
Citat:
mrkii:
Pod jedan da nije bilo lutalica niko Bakarinoj kerusi ne bi napravio nezeljene stence - odgovornost drzave. Pod dva i Bakara je morao da zastiti svoju kerusu obzirom sto je znao sta moze da se desi. I sta sada Bakara da radi? Da izbaci kuce na ulicu i ucini im zivot mizerijom, da ih pobije, ili sta? Nije laka odluka.
Ma kerusa je i bila zatvorena, i nemam pojma kud je dzukac upao...cak sam i ja bio tu, ali to je i nebitno, bitno je da je zavrsilo sa nezeljenim stencima.
a ne mozes ni da ocekujes da se sve lutalice negde udome, moraju i da ih nekako utepavaju.
[ mrkii @ 08.11.2013. 17:42 ] @
@Lavlja_Jazbina
Ne ljutim se uopste :)
Samo mi apsolutno uopste nije jasno o cemu pricas. Sta ja to toliko pogresno pisem da morate da vrtite glavom?
Konkretno mi odgovori, ako zelis. Sta nije u redu, npr. sa mojim zadnjim postom? Argumenti, molim te, gde gresim.
Pozdrav :)
[ Lavlja_Jazbina @ 08.11.2013. 17:50 ] @
Citat:
Pod jedan da nije bilo lutalica niko Bakarinoj kerusi ne bi napravio nezeljene stence - odgovornost drzave.
Citat:
Pod dva i Bakara je morao da zastiti svoju kerusu obzirom sto je znao sta moze da se desi.
Citat:
Da izbaci kuce na ulicu i ucini im zivot mizerijom, da ih pobije, ili sta? Nije laka odluka.
Citat:
Npr. svaki pas koji zivi u Srbiji mora da bude registrovan, isto kao covek
Citat:
Da se zna da je pas okocen, da je ziv i kada umre da se izda umrlica.
Citat:
Jednostavno da nemas pravo da imas psa bez dokumenata.
Pet registration is a legal requirement under the Domestic Animals Act 1994. You can be fined for not complying. Every dog and cat three months of age and over must be registered with your local council. Existing registrations must be renewed by 10 April each year.
To register your cat or dog, you need to contact your local council. Most councils have instructions on their website about how to register a dog or cat, alternatively you can call their customer service line and they will instruct you on how to go about registering your pet.
Mozes za par minuta da izguglas kolko hoces slicnih propisa.
A evo i jos nekih propisa normalne drzave i kazni ako ne postujes (obratite paznju na prvu receniucu - plava slova, o tome ja ovde tupim celo vreme i to je sustina - zdravlje i bezbednost cele zajednice). Procitajte do kraja da vidite koko se to radi u uredjenoj drzavi, mi samo treba da prevedemo i prepisemo:
Citat:
To ensure the comfort, safety and health of the whole
community the Companion Animals Act places certain
responsibilities on all pet owners.
Here is a summary of the responsibilities of dog owners
under the Act:
l If your dog is in a public place it must be under the
effective control of a competent person by means of an
adequate chain, cord or leash. The exceptions to this are:
dogs exhibited at a show or engaging in obedience or
agility trials or a dog secured in a cage or vehicle or in an
approved off-leash area;
l If your dog is being exercised in an approved off-leash area
it must always be under effective control of a competent
person;
l You are not permitted to walk more than four dogs at any
one time in an on-leash area or an off-leash area;
l Greyhounds must be muzzled at all times when in a public
place, except if the greyhound has successfully completed
an approved greyhound re-training program and the
greyhound wears an approved collar when it is in a public
place;
l If your dog defecates in a public place it is an offence not
to remove the faeces;
l Dogs are prohibited in children’s play areas, food
preparation/consumption areas, recreation areas, public
bathing areas, school grounds, child care centres,
shopping areas and wildlife protection areas.
Penalty notices issued under the Act Animal not permanently identified (microchipped)... $165 Animal not registered ...................... $165 Failure to notify change of address/owner ........ $165
Failure to prevent dog escaping ............... $220 Dog not on lead in public place ............... $220
Failure to remove dog faeces ................. $275
Failure to take seized animal to pound/shelter ..... $550 Dog in prohibited place ..................... $330 Own or in charge of attacking dog.............. $550
[ mrkii @ 08.11.2013. 18:18 ] @
A ovo moram posebno da citiram jer me to narocito nervira i zbog toga ovde i pisem.
Citat:
Dogs are prohibited in children’s play areas, food
preparation/consumption areas, recreation areas, public
bathing areas, school grounds, child care centres,
shopping areas and wildlife protection areas.
A kod nas, kada izadjes u je.b.eni park da se igras sa decom, trcis, vozis biciklu, ne mozes da zivis od kucica i govanaca.
[ Lavlja_Jazbina @ 08.11.2013. 19:05 ] @
Citat:
psi lutalice u beogradu
To je tema.Nemaju vlasnika.Ovo sto pises je da otvoris temu - vlasnici pasa i njihova zakonska obaveza,ili slicno pa da se polemise.
Kaka lutalice i vlasnickog psa je ista ali zakonski drugacija.Ova druga se skuplja.E u toj temi cu te podrzati da mora da se skuplja,kuca drzi na povodcu itd.
Ovde znaci psi lutalice i kako resiti taj problem.A ti po Bakari i saucesnistu u sprecavanju silovanja njegove kuce,mada mozda i nije.Tu si ga trebao
napasti i tuziti da nije prepoznao gestikulaciju njegove kuce,da li je bilo prvo ili drugo u tom cinu.Na kojoj strani je bio jezik.Da da,nemoj da se mrkis.
[ Sava @ 08.11.2013. 19:46 ] @
Koliko da napomen da je kod nas obavezna registracija, odnosno čipovanje. To se odnosi i na ulične pse.
Znači ništa drukčije nego u drugim zemljama.
[ mrkii @ 08.11.2013. 21:46 ] @
Sto ste dosadni sa nazivom teme, tema pa tema :)
Vlasnicki psi i lutalice su povezane teme, shvatite to vec jednom.
Nisu divlji psi sisli u grad i postali lutalice, vec su potomci vlasnickih pasa ili vlasnicki psi koje su neodgovorni vlasnici izbacili.
Zato rasprava mora da ide i u pravcu vlasnickih pasa.
Savo, znaci i registracija i cipovanje je obavezno? Super.
Onda da se resimo lutalica (humano), disciplinujemo vlasnike pasa (drzava), da nauce koja su im prava, a bogami i obaveze, pa svi u park na druzenje :)
[ Lavlja_Jazbina @ 08.11.2013. 21:54 ] @
Jedan vlasnik je napustio zenku ili muzjaka,isto je to uradio i drugi,ili je jedan imao i zenku i muzjaka koje je napustio
i evolucija je pocela.OSTALI NEMAJU VEZE SA TIME :).
[ Sava @ 27.11.2013. 09:47 ] @
Lepo je to što neki ovde prate inostrane, ponajviše propise „iz Amerike“ o držanju domaćih životinja, ali to treba da rade za to školovani pravnici koji se bave uporednim pravom. Ovako bez trunke razumevanja i poznavanja suštine oni na taj način valjda sami sebi u svojim očima izgledaju pametnijim nego što jesu! Mnogo bi lepše bilo da su pročitali domaće propise jer su oni u najvećoj meri istovetni. Ajde da nisam dao linkove na ovoj temi, ali bio sam vredan pa jesam što može da se nađe na određenom broju stranica teme ranije! Da su shvatili o čemu je uopšte reč u ovoj temi videli bi da sam dao propise koji regulišu sudbinu nevlasničkih pasa, a bilo je linkova i ka regulativi u gradu Beogradu. Tako bi primera radi mogli da pročitaju da ni kod nas nije dozvoljeno šetati pse u blizini škola i dečijih ustanova. Kako se kod nas zbog potencijalnog ulaska u EU propisi prepisuju po principu „videla žaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu“ mnogi su nedorečeni. Ja sam recimo postavio pitanje šta je to „blizina“ jer pored obližnje škole postoji uska ulica sa trotoarom pored ograde škole, ostalo je kolovoz, a to je jedini put u tom smeru. Nisam dobio odgovor.
Zašto se insistira na držanju teme? Pa zato što je tema o Beogradu, a to je vrlo specifičan grad u Srbiji i rešenja su uglavnom drukčija nego u nekim drugim gradskim opštinama.
Ja sam recimo u Niš poslednji put bio pre jedno 25 godina i nemam pojma kako se tamo rešava problem nevlasničkih pasa, a siguran sam da nije isto kao u Beogradu, jednostavno ne može biti. Po prirodi stvari manja sredina bi morala da ima i manje problema. Ne mogu jedna Inđija, Niš i Beograd da imaju ista rešenja. Ni izvori finansiranja im nisu isti.
Upravo zbog toga zakonodavac je predvideo da se odluke prepuštaju svakoj opštini tako da su neka rešenja različita od opštine do opštine. Ide se još niže pa svaka opština može doneti i svoje akte kojim prepušta neke funkcije za to specijalizovanim ustanovama. Tako je recimo prepušteno „Zelenilu Beograd“ da odredi površine na kojima psi mogu slobodno da se kreću kao što je park ispod „Pionira“, ali isto tako ti imbecili iz „Zelenila“ zabrane kretanje po zvezdarskoj šumi! U okviru 16, odnosno sada 17 beogradskih opština postoji različita regulativa. Tako su primera radi živina i mislim papkari dozvoljeni u nekim obodnim opštinama, a u većini nije. I tako dalje... Zaista nemam više nerava da ko papagaj ponavljam da je zakonodavac predvideo većinu situacija, ali da malo ko hoće da se edikuje u tom pravcu, očigledno je lakše davati paušalne ocene jer pojma nemaju ni o čemu pričaju.
Zašto se insistira na priči o nevlasničkim psima? Pa jednostavno je – zato što za vlasničke ima kome da se obratimo. Ima i za ove jer kao što sam više puta napomenuo oni su u vlasništvu grada, ali to ume da bude komplikovano. Recimo da izmet nevlasničkih nema ko da čisti i teško je kazniti gradsku skupštinu zbog toga, ali zato je lako kazniti pojedinačnog vlasnika. Ako već pričamo o tim psima onda treba smisliti i neko pametno rešenje, pametnije od postojećeg. Takvi predlozi su sigurno dobrodošli.
Najzad kada takva situacija već postoji u velikom gradu oduvek i nije rešiva preko noći svako ko se odluči i dođe da živi ovde mora da se privikne na takvu situaciju jer je i to sastavni deo gradskog života kao i gužve u prevozu ili Gazeli na primer. O onima koji potežu batinu uvek pomislim kako bi takvi isto sredstvo primenili i prema ljudima!
Evo vam u slici situacije od pre tri dana u obližnjoj šumi gde šetam svog psa. Naišli smo na čopor koji nam je dolazio u susret i to je izgledalo ovako (moja keruša je seter, skroz levo, a čopor je bio veći jer nisu svi u kadru):
Nije bilo napada, čak ni lajanja, opuštena situacija i na kraju svako mirno odlazi svojim putem:
[ bakara @ 27.11.2013. 10:01 ] @
Eh... pa niko je nije napao samo zato sto si ti bio sa njom.
Isto je tako i kad ja setam mog psa, samo zareze kad prolazimo kroz njihovu teritoriju ali ne smeju da pridju kad mene vide sa njom.
Pametni su ti dzukci, ipak su ceo zivot na ulici i znaju sta smeju a sta ne, napadaju samo kad su jaci.
Lm, one moje kucice koje sam nudio je neko ukrao, prvo je neke odneo jedno pa nedelju dana kasnije i drugo. Interesanto, dok sam poklanjao niko ih nije hteo.
[ mrkii @ 27.11.2013. 20:59 ] @
Savo, ne kaze se u Nis, nego u Nisu.
Dzukci su svuda isti, svuda jednako opasni i imaju isto zuba.
I resenje je svuda isto, da ih se resi, kako god. Da ih nema. Razumes, to je po zakonu. Po zakonu ne sme da ih bude.
Imamo mi kome da se obratimo i za vlasnicke pse (kao sto kazes), ali imamo kome da se obratimo povodom lutalica. Istina, obracanje je u svakom slucaju uzaludno.
Zasto su imbecili sto su zabranili kretanje pasa po odredjenim povrsinama? Pa dozvolili su na drugim povrsinama, kao sto si napisao. Neko mora da odredi gde moze a gde ne moze. I takva odluka ce uvek nekom da odgovara, a nekom ne. Ja bih se bas lepo proveo u toj zvezdarskoj sumi koju si pomenuo.
A ove dzukce sa kojim si se sprijateljio mogao si i kuci da povedes. i svi srecni.
Citat:
Ja sam recimo u Niš poslednji put bio pre jedno 25 godina i nemam pojma kako se tamo rešava problem nevlasničkih pasa
Eve, ja ce ti kazem.
Ne resava se nikako! Sto ustvari znaci da se resava isto kao u ostatku (ili vecem delu) Srbije. Dakle, NIKAKO!
A isto vazi i za vlasnicke pse i njihovo izivljavanje. Nikako se ne resava.
Meni je majka Nišlijka, i meni je taj jezik - maternji. Dakle, odgovorno tvrdim: kaže se "u Niš" a ne "u Nišu".
[ Sava @ 28.11.2013. 11:31 ] @
Citat:
bakara:
Eh... pa niko je nije napao samo zato sto si ti bio sa njom.
Isto je tako i kad ja setam mog psa, samo zareze kad prolazimo kroz njihovu teritoriju ali ne smeju da pridju kad mene vide sa njom.
Pametni su ti dzukci, ipak su ceo zivot na ulici i znaju sta smeju a sta ne, napadaju samo kad su jaci.
Lm, one moje kucice koje sam nudio je neko ukrao, prvo je neke odneo jedno pa nedelju dana kasnije i drugo. Interesanto, dok sam poklanjao niko ih nije hteo.
Nije baš tako. Vidi se i sa fotografije da je moja keruša dosta ispred mene i da čopor prilazi njoj, a ne meni. Uostalom, bezbroj puta ona leti negde po šumi jureći ptice i ja čujem da neki psi laju na nju, ali se ne uzbuđujem jer znam da se ništa loše neće dogoditi. Poenta je u tome da sam na psa preneo svoju opuštenost prema uličnim psima, mi ne lučimo kiselinu straha ili agresije što drugi psi nepogrešivo osećaju. Oni znaju da im nismo opasnost i nemaju razloga da reaguju agresivno. Naravno da je važno i moje 45-godišnje svakodnevno iskustvo sa psima jer ja sam se toliko izveštio da već iz daljine mogu da pretpostavim koje situacije za svaki slučaj treba zaobići. Sve u svemu to je ta opuštenost koju bi trebalo da ima svaki stanovnik Beograda zato što su to svakodnevne situacije na koje jednostavno moramo biti naviknuti. Socijalizacija i za pse i za ljude do god se trajno ne reši problem te kategorije pasa.
Svakodnevno gledam u ovoj istoj šumi (uglavnom starije) ljude koji nose nekakve štapove. Naravno da psi uz lučenje kiselina straha i besa čoveka to osećaju kao opasnost za sebe pa umeju da reaguju ponekad i na napadački, ujedljiv način. Sa druge strane gomila opuštenih džogera bez problema trči jer se ne plaše i niko ih ne dira.
Čini mi se da sam ranije pisao o sudbini 4 šteneta ovde kod mene u kraju. Takođe su razneti tako bez veze pa se i ne zna kakva im je sudbina. To je sudbina mnogih uličnih pasa, šta da se radi!? Često ljudi govore kako su ulični psi otporniji od kućnih. Da, ima u tome istine sasvim sigurno. Međutim, isti ti ne vide koliki će procenat tih pasa preživeti do sledeće godine u isto vreme. Neke ubiju automobili, neke otrov, neke boleštine, ali otprilike 20-30% pasa preživi do sledeće godine. Oni koji prežive umeju i da dobro ostare na toj lokaciji.
Ne znam da li si primetio da je trenutno moda uzimanje nerasnih pasa iz azila? To je lepo i humano. Kako znam da je odabir rase stvar mode pretpostavljam da ova intencija nažalost neće duže potrajati.
[ dule_ns @ 28.11.2013. 14:28 ] @
Citat:
Sava: ...Naravno da je važno i moje 45-godišnje svakodnevno iskustvo sa psima jer ja sam se toliko izveštio da već iz daljine mogu da pretpostavim koje situacije za svaki slučaj treba zaobići. Sve u svemu to je ta opuštenost koju bi trebalo da ima svaki stanovnik Beograda zato što su to svakodnevne situacije na koje jednostavno moramo biti naviknuti. Socijalizacija i za pse i za ljude do god se trajno ne reši problem te kategorije pasa...
Nisam iz BG ali mi se čini da malo mnogo očekuješ.
[ Sava @ 29.11.2013. 07:45 ] @
Moje je da ukažem ljudima na pozitivan suživot koliko god umem i mogu. Sve bi to trebalo da odrade majke sa decom u prvih nekoliko godina života. Svakodnevno sam na ulici sa psima i vidim veliki broj majki koje imaju normalan odnos prema okruženju uključujući i pse, ali je veliki broj i onih sa negativnim stavom i odnosom. Beograd je jako šaren i naseljen ljudima sa svih strana, posebno posle građanskog rata tako da su ljudi doneli sa sobom svoje navike i shvatanja malih sredina. Neki se prilagode vrlikoj sredini, neki jako teško i sporo, a neki nikako. Svi prenosimo na decu lična shvatanja i ponašanje. To je deo kućnog obrazovanja. Preduga priča koja bi više bila namenjena psiholozima nego ovakvom forumu.
[ jnk @ 29.11.2013. 08:30 ] @
A neki jednostavno ne smatraju da je druženje sa kerovima lutalicama bitno za život malog deteta. I to nema veze da li neko dolazi iz Donjeg Brijanja ili Vračara.
[ Java Beograd @ 29.11.2013. 08:48 ] @
Citat:
Sava:Beograd je jako šaren i naseljen ljudima sa svih strana, posebno posle građanskog rata tako da su ljudi doneli sa sobom svoje navike i shvatanja malih sredina. Neki se prilagode vrlikoj sredini, neki jako teško i sporo, a neki nikako. Svi prenosimo na decu lična shvatanja i ponašanje. To je deo kućnog obrazovanja. Preduga priča koja bi više bila namenjena psiholozima nego ovakvom forumu.
Kakve to veze ima sa psima lutalicama ? Čuj: građanski rat ?!
[ Sava @ 29.11.2013. 10:55 ] @
@jnk
@Java Beograd
Na vaš komentar i pitanje imate prilično precizno tumačenje u mom tekstu tako da je napisano suvišno.
Umesto mlaćenja prazne slame imate li neki kvalitetan predlog za rešavanje ovog beogradskog problema?
Bilo ko?
[ jnk @ 29.11.2013. 10:58 ] @
Imam al to ne bi bilo društveno prihvatljivo.
[ DaliborP @ 29.11.2013. 10:59 ] @
Citat:
Sava: Umesto mlaćenja prazne slame imate li neki kvalitetan predlog za rešavanje ovog beogradskog problema?
Bilo ko?
Pohvatati sve i uspavati ukoliko se ne mogu udomiti.
[ bakara @ 29.11.2013. 11:41 ] @
Citat:
Sava:
Nije baš tako. Vidi se i sa fotografije da je moja keruša dosta ispred mene i da čopor prilazi njoj, a ne meni. Uostalom, bezbroj puta ona leti negde po šumi jureći ptice i ja čujem da neki psi laju na nju, ali se ne uzbuđujem jer znam da se ništa loše neće dogoditi. Poenta je u tome da sam na psa preneo svoju opuštenost prema uličnim psima, mi ne lučimo kiselinu straha ili agresije što drugi psi nepogrešivo osećaju.[/quote]
Pa eto, ne bojim se ni ja ulicnih pasa, niti se moja kerusa boji...pa imam sasvim drugacije iskustvo kada prolazimo kroz njihovu teritoriju, oni zareze ali ni za zivu glavu ne prilaze jer znaju da je gazda sa psom.
Citat:
Sava: Moje je da ukažem ljudima na pozitivan suživot koliko god umem i mogu. Sve bi to trebalo da odrade majke sa decom u prvih nekoliko godina života. Svakodnevno sam na ulici sa psima i vidim veliki broj majki koje imaju normalan odnos prema okruženju uključujući i pse, ali je veliki broj i onih sa negativnim stavom i odnosom. Beograd je jako šaren i naseljen ljudima sa svih strana, posebno posle građanskog rata tako da su ljudi doneli sa sobom svoje navike i shvatanja malih sredina. Neki se prilagode vrlikoj sredini, neki jako teško i sporo, a neki nikako. Svi prenosimo na decu lična shvatanja i ponašanje. To je deo kućnog obrazovanja. Preduga priča koja bi više bila namenjena psiholozima nego ovakvom forumu.
haha...a sta ces sa onima koji ne vole pse, koji se boje?
Oni po tebi ne treba da postoje.
[ Java Beograd @ 29.11.2013. 11:42 ] @
Citat:
Sava:
@jnk
@Java Beograd
Na vaš komentar i pitanje imate prilično precizno tumačenje u mom tekstu tako da je napisano suvišno.
Umesto mlaćenja prazne slame imate li neki kvalitetan predlog za rešavanje ovog beogradskog problema?
Bilo ko?
Ekstra ! Pravi političar ! Na smisleno pitanje "kakve veze ima građanski rat sa lutalicama u Beogradu" odgovaraš pitanjem i prozivkom !
Mogao bi češće da postuješ na ovom forumu, da se mladi edukuju, i nauče "politički novogvor"
[ Branko Santo @ 29.11.2013. 12:19 ] @
Manite me tih prica za malu decu "pokazite otovrenu saku kako bi pas znao da nemate stap ili kamen pa se nece plasiti jer necete biti pretnja".
Mene su na Dunavskom keju u NS vise puta vijale dzukele (da dzukele) dok sam dzogirao, te price kako nece su mozda za prefinjene beogradske avlijanere.
Lutalice treba da se pohvataju i ako se ustanovi da nemaju cip treba ih uspavati i gotova prica.
[ mrkii @ 29.11.2013. 14:48 ] @
Da, i da dodam da treba zestokoko kaznjavati "ljubitelje" pasa koji se neodgovorno odnose prema drzanju istih, jer je drzanje pasa jako odgovorna oaveza, i prema psima i prema ljudima koji zive oko nas. I u smislu setnje sa psima (povodac i uklanjanje izmeta) i u smislu izbacivanja jadnika na ulicu.
[ sasalabud @ 29.11.2013. 16:07 ] @
ja I dalje tvrdim da ih treba unistavati po kratkom postupku
[ Sava @ 30.11.2013. 09:50 ] @
Ja ću uvek prihvatiti odluku većine makar se lično i neslagao sa tim.
Uništiti ulične pse, ali kako? Kako ih pohvatati? Zvezdarska šuma ima više od 50 ha pa ne mogu da ih pohvataju, da ne pominjem Košutnjak ili Adu koje su mnogo puta veće površine! Ako je verovati poslednjoj informaciji koju imam oni sada imaju samo dva automobila za tu namenu. Kada dođu psi jednostavno pobegnu na drugi kraj lokacije. Čak i da pohvatamo sve pse i da ostane samo jedan par neuhvaćen oni već posle manje od godinu dana daju potomstvo sposobno za samostalni život, a onda kreće umnožavanje geometrijskom progresijom. Lako je tako paušalno nešto ocenjivati, teško je to sprovesti u praksi.
Nadam se da ne očekujete ono što se svojevremeno dogodilo beše u Kragujevcu kada je gomila lovaca vitlala po gradu sa puškama i pucala na svakom koraku! Šta su uradili osim što su zaplašili stanovništvo? Pa ništa! jesu li iskorenili ulične pse? Nisu, naravno.
Izgleda da je trenutno jedino moguće ovo što se i radi putem sterilizacije. Neće ih tako skoro iskoreniti, ali je broj ipak koliko-toliko kontrolisan.
Ja bih zaista voleo da čujem neki bolji i pametniji prelog od postojećeg, budite sigurni da bi to došlo do gradske vlasti.
[ sasalabud @ 30.11.2013. 14:55 ] @
pa nekada su po vojvodjanskim I banatskim atarima zaljubljeni tetrebi izvodili svadbeni ples pa su tako istrebljeni da ih danas nasiroko nema, mozda jos po koji komad u sloveniji. eto istrebismo ih ,koliki su tu hektari u pitanju,a sada malo,malo pa neki zver odgrize detetu pola face I nikom nista I ne smes nista ni da kazes jer se odma dignu ovi sto vise vole zverove nego ljude I onda ovakvi budu banovani s foruma.nebi me iznenadilo da me I sada skinu.
[ fanfon @ 30.11.2013. 14:57 ] @
Unistavanje pasa nije resenje. Unistis 3000 pasa, u medjuvremenu se okoti njih 4000 koje ljudi izbace na ulicu i sta si dobio? Treba zapretiti velikim novcanim kaznama i poceti kaznjavati jer to ima efekta vise nego unistavanje. Da je svest ljudi u Srbiji na visem nivou, psi lutalice bi bili sporadicna pojava na ulicama gradova. Na kraju se sve ipak svede na sudstvo u Srbiji koje je korumpirano i zasluzno sto se zakoni ne sprovode jednako za sve. Da se zakoni sprovode kako treba brzo bi se stvari dovele u red.
[ plague @ 30.11.2013. 16:03 ] @
Citat:
fanfon: Unistavanje pasa nije resenje. Unistis 3000 pasa, u medjuvremenu se okoti njih 4000 koje ljudi izbace na ulicu i sta si dobio?
Ne, nego ce se ostaviti 3000 pasa, a onda ce se okotiti jos 4000?
To je bolje resnje.
[ Java Beograd @ 30.11.2013. 18:32 ] @
Postoje dve vrste delovanja: hitno i preventivno
Da bi ste bolje shvatili evo da uporedim problematiku sa protivpožarnom zaštitom
1. Hitno: Tinu-ni-nu, plava rotacija i dežurne vatrogasne ekipe žure da ugase vatru gde gori
2. Preventivno: protivpožarna edukacija dece još od osnovne škole, zakonski propisi, obavezna edukacija zaposlenih, protiv požarna kontrola i inspekcija, periodična kontrola PP aparata
Kod čopora pasa lutalica koji napadaju ljude:
1. Hitno: pokupiti i uspavati
2. Prventivno: edukacija, obaveza čipovanja vlasničkih pasa, zakonski propisi, kažnjavanje neodgovornih vlasnika i slično.
Mislim, glupo je, dok vatra gori da neko sedi sa strane i gleda i priča kako vatrogasci nisu rešenje, već treba raditi na edukaciji mladih i donošenju dobrih zakonskih propisa
[ fanfon @ 30.11.2013. 19:34 ] @
Citat:
plague:
Citat:
fanfon: Unistavanje pasa nije resenje. Unistis 3000 pasa, u medjuvremenu se okoti njih 4000 koje ljudi izbace na ulicu i sta si dobio?
Ne, nego ce se ostaviti 3000 pasa, a onda ce se okotiti jos 4000?
To je bolje resnje.
A recimo da ih smestis u azil i sterilises. Kako ce se okotiti jos 4000? Gledas sve crno i belo, a nije tako.
[ plague @ 30.11.2013. 20:09 ] @
Ne znam kako ce se okotiti jer si ti rekao da hoce ako ih ubijes, mislim da je to ultimativni nacin sprecavanja.
Kao da si rekao: Zasto da gasim pozar kada ce kad tad da izbije nov. Ako ne mogu zauvek da ga se resim onda je najbolje da nista ne radim.
[ Sava @ 02.12.2013. 08:50 ] @
@sasalabud “…ovi sto vise vole zverove nego ljude…”.
Oni koji vole zverove najčešće vole i ljude i obratno.
@fanfon “…Treba zapretiti velikim novcanim kaznama i poceti kaznjavati…”
Tvoju opasku nisam razumeo: koga kažnjavati i zbog čega?
@Java Beograd
Ono što si napisao za pse se i radi već godinama, a ja o tome više puta pisao u ovoj rubrici i dao linkove ka propisima. Izgleda da vrlo površno pratiš temu.
[ sasalabud @ 02.12.2013. 10:14 ] @
jednom prilikom kada sam boravio u blizini Stutgarta,domacin mi je skrenuo paznju da oslusnem dali se cuje negde lavez pasa na sta sam ga iznenadjen upitao o cemu se radi I covek mi lepo objasni da tamo 70% domacinstava drzi pse,ali kad odluce da nabave psa moraju da ga kupe u specijalnim prodavnicama koje drze iskljucivo pse koji su prosli kroz neku vrstu skole I koji su obuceni da ne smeju bez veze da laju,jer t6amo niko nije duzan I ne mora da trpi lavez komsijine kere.Kada se neki zanese I pocne beez veze da se dernja I to pocne da nervira komsiju ovaj zove policiju I drekavac po kratkom postupku zavrsava karijeru.Eto tako su to resili pedantni nemci
[ Sava @ 02.12.2013. 16:11 ] @
Evo ja ću ko papagaj i tebi kao i nekim drugima: pročitaj naslov teme!
[ Nemanja @ 03.12.2013. 20:39 ] @
Pa i lutalice su bile neciji psi nekada. Makar kao mladunci. U Austriji je obavezna sterilizacija psa ukoliko nemas odgajivacnicu. I nema problema sa nezeljenim okotom, a ako pustis psa i nadju da je tvoj po cipu ... Pa, nije jeftino.
[ Sava @ 23.12.2013. 17:33 ] @
Ova tema je sasvim iscrpljena. Zapravo bila je iscrpljena u samom startu. Ja sam se kao stari Beograđanin prosto naivno nadao da će neko dati neko pametno rešenje kakvo do sada nije bilo poznato, ali toga nije bilo. Nije toga biilo ni na usko specijalizovanim forumima. Sve u svemu ono što se decenijama ponavlja to su dve, odnosno tri grupe građana: jedna kojima je žao uličnih pasa, hrane ih i pomaze povremeno; druga koja kada god može potegla bi kamen, letvu, makar nogu na te životionje; treća su oni ravnodušni makar na izgled. Lično mislim da ova treća grupa ne postoji i da su takvi jasno opredeljeni, samo ne žele to da pokažu. Bilo kako bilo idemo dalje sa postojećim rešenjima koja su takva kakva su. Po meni to je u poslednjih nekoliko decenija najbolje što je moglo da se uradi u ovakvoj jadnoj političkoj i ekonomskoj situaciji.
Sa druge strane mnogi su uporno skretali sa teme i govorili isključivo o vlasničkim psima i to se odnosilo po pravilu na drugew gradove. Naravno da ja nemam ništa protiv takve teme, ali sam pristalica držanja zadate teme i iskaknja jedino u slučaju bližeg pojašnjenja. Zbog toga sam otvorio novu temu o vlasničkim psima pa vi koji ste ovde bili željni pisanja o tome izvolite pa rasopalite po nama vlasnicima četvoronožnih ljubimaca.
Izgleda da su moderatori sazreli pa su pustili narod da debatuje o ovoj temi koja tinja u nasem drustvu. Gde god da se okrenes ono ape dzeki.
A imamo sve manje posla, sve manje para a sve vise ovih. Svi smo tu na kupu, i ludi i zbunjeni.... i samo se gledamo za sada. Nista vise od vizuelnog kontakta.
[ 3way @ 24.12.2013. 14:40 ] @
Citat:
Sava: Ja sam se kao stari Beograđanin prosto naivno nadao da će neko dati neko pametno rešenje kakvo do sada nije bilo poznato, ali toga nije bilo.
Pametna resenja postoje, a to su cipovanje pasa (bas smo pre neko vece na taj nacin vratili psa vlasniku) i sterilizacija. Vrlo efikasne metode koje funkcionisu svuda. Dakle, ne treba nama nista sto do sada nije bilo poznato...
LONDON - Zver!
Jedanaestomesečnu bebu iz Britanije Avu-Džejn Korles napao je i ubio porodični pas rase pitbul dok joj je majka Kloi King (20) sa dečkom Lijem Rajtom (26) gledala TV u drugoj prostoriji. Ljubimac po imenu Kiler, što u prevodu sa engleskog znači ubica, ušao je u sobu u kojoj je nesrećna devojčica spavala i u divljem napadu joj naneo smrtonosne povrede, usled kojih lekari nisu mogli da joj pomognu. Policija je uhapsila nemarni par zbog sumnje da su počinili ubistvo iz nehata time što su dozvolili da dođe do napada.
Nije bilo spasa
Kloi i njen dečko Li u ponedeljak uveče su sedeli u dnevnoj sobi svoje kuće u Blekburnu kad su čuli strašne zvuke iz sobe u kojoj je spavala Kloina ćerka. Odmah su posumnjali da je Kiler napao bebu i požurili da je spasu iz čeljusti zveri, međutim, bilo je prekasno jer joj je pas naneo toliko stravične povrede da je gotovo cela soba bila prekrivena krvlju. Policija je kasnije objavila da je pas usmrćen, a da su majka i očuh privedeni.Bebin biološki otac Din Korles je skrhan bolom istakao da se nikada neće oporaviti od tragedije koja ga je zadesila
A to ima veze sa lutalicama i sa Beogradom, ubilo se...
[ sasalabud @ 13.02.2014. 15:38 ] @
Vodi ih kuci pa ih cipuj I vodi ljubav s njima kad ih tolko volis
[ mrkii @ 13.02.2014. 16:04 ] @
Citat:
sasalabud: Vodi ih kuci pa ih cipuj I vodi ljubav s njima kad ih tolko volis
Nisi citao temu, mnogi smatraju da su psi lutalice i vlasnicki psi dve teme koje nemaju dodirnih tacaka. Ono, psi lutalice su vanzemaljskog porekla.
Kako god, dodao sam tvoj post u temu sa vlasnickim psima a ovde stavljam samo sliku da bude malo jasnije o cemu se radi.
[ sasalabud @ 13.02.2014. 17:56 ] @
Da vanzemaljci ko vanzemaljci,ali eto malo malo pa nekom detetu odgrizu pola face.Eno Rusi su to satrli bas kako treba,u Sociju I daljoj okolini se dugo nece zacuti lavez
[ 3way @ 13.02.2014. 19:15 ] @
Citat:
sasalabud:
Vodi ih kuci pa ih cipuj I vodi ljubav s njima kad ih tolko volis
:) Bravo. Ne umeju to svi.
Citat:
mrkii:
Nisi citao temu, mnogi smatraju da su psi lutalice i vlasnicki psi dve teme koje nemaju dodirnih tacaka.
U redu.
Onda bi ovde mogli da pisemo i o tropskim sumama, kao i o kitovima ubicama. Sve je to povezano.
[ mrkii @ 13.02.2014. 19:57 ] @
Znas, to sto si napisao samo dokazuje stepen zatucanosti i neobjektivnosti "tvoje strane".
Hvala :)
[ 3way @ 13.02.2014. 20:00 ] @
Nema kod mene ni trunke neobjektivnosti.
Ima samo kod onih sto pricaju o pitbulovima na temi o psima lutalicama kao o "povezanim stvarima".
[ iva_80 @ 01.04.2014. 22:24 ] @
Vraćajući se kući pre oko 1 sat zamalo da me ovi džukci- lokalci opljačkaju !?!
Tri lokalca, poznata svima u kraju, laju na automobile, ali i na ponekog prolaznika.
Ja im se kao "javim", ne bih li obavestila da nailazim, da ne "računaju" na faktor prepada, iznenađenja ili straha.
Kad, oni svi doleteše i počeše da skaču na mene, valjda mislili da ih zovem da im dam klopu.
Ja pokušavam da ih oteram, u međuvremenu nailazi auto, oni na trenutak zaborave na mene, ali se opet vrate.
Ja ih opet oteram, ali jedan riđi, najbezobrazniji od njih (verovatno šef klana), uporno skače oko mene i na moju tašnu i pokušava da je otme!
Nikako mi ne da da prođem- 'oće da mi naplati putarinu, tj. trotoarinu.
Ujeda mi tašnu, kojom ja zamahujem ne bih li ga oterala!
Viknem na njega, on napokon ode za nekim kolima...
Posle nešto mislim- kada im daju hranu, žene je verovatno izvade iz tašne. Zato se ovaj okomio na moju.
Prvi put da mi nije bilo svejedno... Inače ti džukci su kul, nisu bili opasni, barem do sad.
[ bachi @ 02.04.2014. 07:27 ] @
Zato što ih hranite, zato se i gomilaju u tolikom broju. Sve preko 1 džukca u lokalnoj ulici je potencijalna opasnost za okolinu.
[ mrkii @ 02.04.2014. 08:20 ] @
Citat:
Prvi put da mi nije bilo svejedno... Inače ti džukci su kul, nisu bili opasni, barem do sad.
Svi su oni kul dok im nesto ne pukne u glavi.
Nije da ujedaju na dnevnoj bazi, tada bi cak i neko u ovoj usranoj drzavi nesto marao da preduzme, valjda.
A kad ce da im kvrcne, e to je vec pitanje lutrije, da li ces ti da budes "srecni dobitnik".
[ iva_80 @ 02.04.2014. 10:20 ] @
Citat:
bachi: Zato što ih hranite, zato se i gomilaju u tolikom broju.
Nisam znala da se razmnožavaju hranjenjem ?!
Ja sam mislila da to rade tako što se pare. Ili tako što ih neodgovorni vlasnici izbacuju na ulicu...Ali opet moraju prethodno da se pare.
I da, ne hranim ih.
Citat:
mrkii: Svi su oni kul dok im nesto ne pukne u glavi.
Nije da ujedaju na dnevnoj bazi, tada bi cak i neko u ovoj usranoj drzavi nesto marao da preduzme, valjda.
A kad ce da im kvrcne, e to je vec pitanje lutrije, da li ces ti da budes "srecni dobitnik".
Pa šta da radim? Možda da počnem da im dajem klopu, pa me zgotive?
[ bachi @ 02.04.2014. 10:30 ] @
Citat:
Nisam znala da se razmnožavaju hranjenjem ?!
Ja sam mislila da to rade tako što se pare. Ili tako što ih neodgovorni vlasnici izbacuju na ulicu...Ali opet moraju prethodno da se pare.
I da, ne hranim ih.
Što vas volim ovako pametne. Ih. :*
Naravno da se ne razmnožavaju hranjenjem, ali se skupljaju na gomilu tamo gde ima hrane, a hrane ima tamo gde hranite pse. Ti ne hraniš, ali zato hrani tvoja komšinica/komšija, onda se džukci tu navade, bude ih sve više, nastane čopor i onda kreću problemi.
I ono, dok je sam džukac u ulici, on je miran, ali čim se priključi još jedan, a tek kada ih bude i više, onda nastaje haos, osile se, prave sr*nja, napadaju koga stignu...
[ anon142305 @ 02.04.2014. 10:44 ] @
bachi je u pravu.
Problem je to hranjenje lutalica. U mojoj ulici ima nekoliko baba koje to rade.
A bas sad, pre 15 min, gledam sa terase, tri psa su opasno zalajala i krenula na majku koja je u kolicima setala bebu.
Baba jedna izlazi iz zgrade "ne hranim ih ja, hrane ih oni drugi", pokazujuci ka drugoj zgradi.
Mozda i ne laze, ljudi iz te druge zgrade su poceli da im prave kucice!
Sve u svemu, cenim da ce se pre ili kasnije desiti neko s*anje.
A onda ce ici prica "nije kriv pas sto je napao dete, krivi su ljudi" i slicne budalastine
i tako u krug...
[ Sava @ 04.07.2014. 07:49 ] @
Dopala mi se akcija usvajanja pasa koja ide na tv uz učešće poznatih ličnosti koji su to već uradili. To je novost na našem podneblju, a kako je uzimanje nerasnih pasa trenutno nadam se da akcija ima bar nekakvog uspeha. Dobro bi bilo kada bi vlast još uvela besplatno čipovanje i vakcinaciju kroz recimo naredne tri godine za tako preuzete pse.
[ superbaka @ 04.07.2014. 14:15 ] @
daleko smo mi jos od te kolektivne svesti... kad budes video kako kod nas ne mozes da sretnes psa na ulici, i kada se porodice prijavljuju da usvoje psa kao da je dete u pitanju, pa cekaju da psi stignu, pa kamere i ostalo..... tada mozda proradi svest o usvajanju o kojoj pricas... na zalost :/
[ Lavlja_Jazbina @ 08.12.2016. 21:39 ] @
Ljudi,znam da ovde ima dosta sa ljubimcima ali ovo stvarno nije u redu.Decko je ostao bez jaja..
Mora se bolje angazovati po ovom pitanju.Strasno.
Citat:
PAS LUTALICA NAPAO U OBRENOVCU. Dečak zbog ujeda ostao bez testisa
Slazem se da postoji hronican problem sa lutalicama, ali u ovom konkretnom slucaju, mene vise brinu dve stvari: opet zakasnela reakcija - dijagnoza - lekara, i kako se i zasto objavila fotografija decaka?...
[ Lavlja_Jazbina @ 08.12.2016. 22:29 ] @
Pa decak na jedan dobija od osiguranja 200krsd,tuzno je sa tom povredom koja ga je zadesila.
A ovo za lekare sam i ja pomislio ali to je njima standard.Znam iz licnog iskustva.Nisu bitne ni pare,ni veza,ni glavni hirurg.
Jednostavno ljudi slegnu ramenima kao da nisam probusio stopalo nego sam dosao sa leptiricem na glavi.
I da,naravno ceka me operacija kada mi dojadi da mi smeta.
[ SlobaBgd @ 08.12.2016. 22:29 ] @
Citat:
Sava:
...Dobro bi bilo kada bi vlast još uvela besplatno čipovanje i vakcinaciju kroz recimo naredne tri godine za tako preuzete pse.
Besplatno NE POSTOJI! To što se naziva besplatnim plaća neko drugi, u najvećem broju slučajeva plaćamo svi mi jer "država" uzme pare iz budžeta i umesto da tim parama zakrpi rupu, pošalje dete na operaciju u inostranstvo ili pomogne žrtvama porodičnog nasilja, ona plati vakcinaciju kučića koje je neko "usvojio". Dakle, u krajnjoj liniji JA plaćam tu vakcinaciju, umesto da se MOJE pare potroše na nešto važnije.
Dakle, ako se neko potresa zbog kučića, neka zavuče ruku u svoj džep i neka ih "besplatno" vakciniše, steriliše, šašolji im jajca, šta god želi. Svojim parama, ne mojim.
[ dusanboss @ 08.12.2016. 22:58 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Pa decak na jedan dobija od osiguranja 200krsd,tuzno je sa tom povredom koja ga je zadesila.
A ovo za lekare sam i ja pomislio ali to je njima standard.Znam iz licnog iskustva.Nisu bitne ni pare,ni veza,ni glavni hirurg.
Kako znaš iz ličnog iskustva? Da nije i tebi cuko odgrizo m.... ? :)
Ja stavrno ne znam dokle vise ovakvi tekstovi. Pa valjda je svima jasno da
- zivotinje imaju veca prava od ljudi, a narocito od dece;
- kad se desi nesreca, niko nije kriv;
- opravdanja za napad pasa koja govore ljubitelji istih postaju sve mastovitija;
- ako te pas napadne i ti se odbranis, pa to neko snimi, najebao si na drustvenim mrezama;
- svako je u obavezi da se (po)igra sa necijim psom, kad pas krene na coveka (ovo vazi za vlasnicke pse).
Inace, nije tema, ali od kako imam dete, vise paznje obracam na pse i njihove vlasnike. Nisam jos doneo definitivan zakljucak, ali za sada mi se cini da nisu u pitanju dobri ljudi (odnosi se samo na grad, naravno; selo je potpuno druga prica).
[ since1986BC @ 27.01.2018. 17:11 ] @
Ako se svaki pas mora da cipuje, istome se zna vlasnik. Sve ostalo je prazna prica. Cak i lutalice se cipuju.
U gradovima se 99% ne pridrzava osnovnog pravila da pas kada je ulici u setnji, mora da ima korpu preko njuske.
[ Sava @ 27.01.2018. 17:55 ] @
Ne širiti neistinu!!!Ne širiti neistinu!!!
Citiraj propis koji kaže da je korpa obavezna!
Umorio sam se od ponavljanja stvari u beskonačnost, a onda se opet nađe neki nadri pravnik koji izmišlja stvari!
Svaki pas ima vlasnika, uključujući i ulične pse.
Svaki pas mora da bude na povocu izuzev na posebno obeleženim mestima.
Korpa i još nekoliko uslova su obavezni samo za tkzv. opasne pse, a to je samo nekoliko rasa.
Za mene je korpa obavezna za sve. I kazem da je to pravilo. Ako nije pisano onda je - nepisano.
Pricam o svim gradovima, ne samo BG.
Da , imam psa.
[ jovajovic100 @ 27.01.2018. 23:31 ] @
Citat:
since1986BC: Za mene je korpa obavezna za sve. I kazem da je to pravilo. Ako nije pisano onda je - nepisano.
Pricam o svim gradovima, ne samo BG.
Da , imam psa.
Što se mene tiče korpa bi trebala da bude obavezna i za neke ljude .