[ 93 Stefan @ 22.07.2010. 12:30 ] @
Kakva ste vi iskustva imali sa profesionalnom orijentacijom? Da li je ikome pomoglo ili promašilo?
Da li kažu šta će nam najviše odgovarati ili samo šta uopšte neće? Kakvi se testovi rade? Da li se nešto plaća, zakazuje...?
Nemam, ama baš nikakvu, predstavu šta bi mogo da upišem, samo znam da će biti nešto prirodno, ali šta nemam pojma...
Da li treba da se informišem malo o fakultetima pre toga, ili mogu ovako da odem bez ikakvog predznanja?
Pročitao sam da mnogima kažu da im odgovaraju samo ona zanimanja koja su zaokružili, da li onda da ne zaokružujem nijedno pa da vidim šta će mi reći ili je to bila laž?
[ Wajda.W @ 22.07.2010. 16:36 ] @
Kakva profesionalna orijentacija, na sta mislis?
Nista te nisam razumeo.
[ Kovacevic Vladimir @ 22.07.2010. 17:15 ] @
Citat:
93 Stefan:
Nemam, ama baš nikakvu, predstavu šta bi mogo da upišem, samo znam da će biti nešto prirodno, ali šta nemam pojma...
Da li treba da se informišem malo o fakultetima pre toga, ili mogu ovako da odem bez ikakvog predznanja?

Znači...dočekao si vreme upisa, a tražiš na Forumu sugestiju/savet, informaciju...neko usmerenje
Neozbiljno, ali...pitaj drugare, pa gde oni, a Ti za njima.

Realno, nisi Ti kriv za tu dezorijentisanost.
Ali, sve informacije (administrativne) su dostupne...i to je, ipak, Tvoj deo posla.

Pozdrav

[ peromalosutra @ 22.07.2010. 19:40 ] @
Ja bih ti predlozio, ako vec ne znas sta bi tacno da upises, da napravis spisak svih fakulteta koje bi mogao upisati, odbacis one koje zasigurno znas da ne zelis. Zatim se malo raspitaj, posjeti sajtove fakulteta koji su ti ostali, trebalo bi da svi imaju dostupan plan rada i neke brosure koje govore o tome sta se na tom fakultetu radi, kakvi su uslovi. Pa probaj da se zamislis kroz jedno 4-5 godina sa diplomom tog fakulteta i zanimanjem i strukom koju ces savladati, da li ti lezi taj tip posla i mozes li se uopste vidjeti na takvoj poziciji.

Naravno fakultet nije nista konacno, sta god odabrao moraces da se usavrsavas cijeli zivot (ili bi bar trebalo da je tako), ali je ipak veoma bitna stavka i to ona koja ce ti, ako ju ispravno odaberes, pruziti dobru osnovu da se bavis necim sto volis.

Radi se o tvojoj buducnosti, neodgovorno je prema sebi osloniti se da ce neko drugi da smisli sta ces ti da radis.

[ 93 Stefan @ 22.07.2010. 20:48 ] @
Dobro sad, nisam reko da neću ja odlučiti :) Mada je primamljivo da neko drugi to odradi, šta mislite što sam upisao gimnaziju :)
Planirao sam ovako, da uzmem sve fakultete i onda polako odbacim one od kojih ne bih mogo da zarađujem, pa one koji mi se ne sviđaju i one koje ne mogu da upišem jer su me osakatili neki nesposobni profesori ovde u gimnaziji i odbacim one koji mi po ovom testu profesionalne orijentacije ne bi odgovarali.
I ako ostane dovoljno dobrih (nadam se da će ostati nešto) izaberem onaj gde mi se najviše sviđa kombinacija fakulteta i posla koji ću posle raditi 40 godina...
[ Wajda.W @ 22.07.2010. 20:48 ] @
Aha, znaci radi se o upisu na fax. :)
Pa ovako, ima dosta stvari koje ljudi upisuju, a u nasoj zemlji nazalost jedino nadju primenu kao predavac jednog od tih predmeta u nekoj srednjoj skoli, ili osnovnoj. To je primer fizika, matematika, istorija, knjizevnost, filozofija...
ma ih dosta, engleski na primer moze da imas srece pa da radis kao prevodilac, ali i tu je velika verovatnoca da ces zavrsiti kao profesor engleskog u nekoj skoli, takodje i geografija, s kojom mozda mozes u neku turisticku agenciju, mada su to male sanse jer ima dosta visih turistickih sto ti opet mozes da upises :).
E sada, ako ti zelis da radis u skoli onda izaberi nesto od ovih ponudjenih, a ako ne, onda gledaj fakultete cije se nauke u srbiji mogu primenjivati i u privredi.
Razni tehnicki fakulteti, ekonomski, pravni... (i kod ovih fakulteta mozes zavrsiti kao profesor u skoli, sto im je jedan plus)

Pitanje je sta ti planiras u zivotu, ako si spreman da zbog svoje struke napustis i drzavu i odes u neku drugu koja pruza vece mogucnosti za tu struku, ili samo da zavrsis fax, nadjes neki posao do 40-50k dinara i da si zadovoljan time.

Moj savet ti je da ako ne zelis da zavrsis kao profesor negde, nego zelis da radis posao u privredi za tu struku da se raspitas kakva je perspektiva s tim zanimanjem u srbiji.

Mada ne razumemkako ljudi ne znaju sta ih interesuje, sta vole da rade, ajde za srednju skolu da razumem, ali vec sa 18 godina bi trebalo da imas bar interesovanja ka necemu.
[ 93 Stefan @ 22.07.2010. 20:59 ] @
Po meni je najgora stvar koja može da se bude u životu profesor (ne računajući one na fakultetima koji zarađuju milione). Tu uglavnom idu oni koji nisu bili dovoljno dobri da nađu posao sa svojim fakultetom i morali su time da se zadovolje.
A za inostranstvo, nekako ne bih voleo, ali ne bi bilo ni toliko loše da odem. Jedini problem je jezik. Mislim, engleski znam, ali ništa više i bilo bi sigurno baš zeznuto u prvih nekoliko godina dok ne naučim lepo taj ko zna koji jezik...
Jedno pitanje samo, da li diploma ETF-a mora da se nostrifikuje u inostranstvu ili ne?

Pa nikad nisam razmišljao šta bih voleo da radim u budućnosti, što bih se nervirao bez potrebe razmišljanjem o tome kako ću ceo život morati da radim neki totalno dosadni posao da bih zaradio neku crkavicu :(
[ Wajda.W @ 22.07.2010. 21:36 ] @
Ko da slusam sebe pre 4-5 godina, i ja sam tako razmiljao tada (mislim na deo o profesorima), i dalje ne bih voleo da radim kao profesor, mada sam dosta promenio misljenje o tome.
Nisu svi zbog toga profesori, nego zato sto kod nas posla u privredi za datu struku nema, npr masinstvo, ili je on slabije placen, ili je isto placen, a odgovornost je neuporedivo veca nego sa odgovornoscu pri radu u skoli. Tj ili ljudi nisu imali izbor jer nam je privreda na umoru, ili im posao u skoli pruza bolje uslove (vise slobodnog vremena, manji stres na poslu, manja odgovornost). Ali ima i toga sto si ti rekao, da ljudi nisu mogli da se zaposle zbog svojih sposobnosti, tj nesposobnosti.

A ako se potrudis taj posao ne mora uopste da bude dosadan kao ni za crkavicu.
[ jericho1405 @ 23.07.2010. 08:39 ] @
Citat:
93 Stefan: Po meni je najgora stvar koja može da se bude u životu profesor (ne računajući one na fakultetima koji zarađuju milione).

Zato profesor ima skoro 3 mjeseca ljetnog odmora, i neke 3 sedmice zimskog. Neprocjenjivo. :)
[ Horvat @ 23.07.2010. 09:24 ] @
Citat:
93 Stefan: Kakva ste vi iskustva imali sa profesionalnom orijentacijom? Da li je ikome pomoglo ili promašilo?
Da li kažu šta će nam najviše odgovarati ili samo šta uopšte neće? Kakvi se testovi rade? Da li se nešto plaća, zakazuje...?

postoji to kod nas???
btw, a kad ti planiras da se upisujes (odnosno, polazes prijemni), 1. i 2. upisni rokovi su vec prosli
eventualno septembarski ako je ostalo neko mesto
[ Wajda.W @ 23.07.2010. 09:27 ] @
Pa i privatnik moze sebi da pruzi takvo zadovoljstvo :).
Ima tu jedan advokat kod mene koji ide 2 i po meseca na godisnji.
Pravi letnji raspust. :)

@Horvat - Pa on je 93' godiste, tako mu pise u nick-u. Tako da on tek treba u cetvrti srednje, ima jos godinu dana vremena da razmislja...
[ Horvat @ 23.07.2010. 09:35 ] @
ok, moja greska, ja sam na osnovu vladimirovog odgovora to napisao
onda se na vreme se setio
(mada,ako je 1. meseca rodjen, postoji mogucnost da je isao s generacijom ispred, najbolje njega "sacekati" da kaze tacno)
[ 93 Stefan @ 23.07.2010. 11:45 ] @
Rođen sam 8. januara, pa sam krenuo sa '92. generacijom. Sada u septembru krećem u četvrtu godinu, pa hoću sada dok sam još na raspustu da se rešim ove muke oko odlučivanja i da počnem onda natenane da se lepo spremam. Neće se ništa promeniti za nekoliko meseci, sem što tada neću imati vremena da istražujem, a i biću sve nervozniji jer ću znati da mi se bliži ta najbitnija odluka (već sam sad nervozan i hoću pre nego što odem na more da započnem tu nešto da bih mogo tamo da se opustim).
[ Kovacevic Vladimir @ 23.07.2010. 13:37 ] @
Citat:
93 Stefan: Rođen sam 8. januara, pa sam krenuo sa '92. generacijom. Sada u septembru krećem u četvrtu godinu, pa hoću sada dok sam još na raspustu da se rešim ove muke oko odlučivanja i da počnem onda natenane da se lepo spremam. Neće se ništa promeniti za nekoliko meseci, sem što tada neću imati vremena da istražujem, a i biću sve nervozniji jer ću znati da mi se bliži ta najbitnija odluka (već sam sad nervozan i hoću pre nego što odem na more da započnem tu nešto da bih mogo tamo da se opustim).

Ceo tekst je tipičan za decu, koja su i u Srednju školu ušli po nekom neodređenom opredeljenju.
/Nisi naveo koju Srednju školu sada završavaš/pohađaš/.

I to traje...do momenta, kada uslovi (materijalni) omogućuju neko više/visoko obrazovanje.
Onda dolazi dilema...gde i u koji pravac, struku.
Šta je to što "vuče"?
Sposobnost za određen posao, ljubav, predznanje, predispozicija, talent, "porodično zanimanje"... etc.etc.
Ili je to čisto nastavljanje školovanja (tek da ne budem na ulici, da se zovem student, da imam neku dipl. ...), pa ću videti šta dalje .
U takvoj dezorganizaciji, ostaje dilema i posle fakultetske diplome...a šta/gde ću sada raditi?!

Zašto se profesor smatra zadnjim zanimanjem, koje (stefan) ne bi ni odabrao.
Zato što nije imao prave profesore, da ga motivišu za neku oblast/pravac/zanimanje i nisu imali vremena da se bave njegovom ličnošću i afinitetima, talentu, ili sposobnostima...da bi to bila osnova za dalji rad, školovanje. Možda čak i uzor.

Objektivno, ima mnogo ozbiljnijih faktora od uticaja profesora, ili porodice, što su nam deca neopredeljena, nemotivisana

U celoj priči je pozitivna želja za daljim školovanjem, pa će se valjda u međuvremeno nešto izdešavati povoljno i postaviti mlade ljude na prava mesta. Nadam se...

Pozdrav
[ Horvat @ 23.07.2010. 14:39 ] @
rekao je, gimnazija
[ 93 Stefan @ 23.07.2010. 16:25 ] @
Malo ga pretera sa filozofiranjem i generalizacijom. Ja sam lepo pitao šta me zanima i nisam dao nikakve druge informacije po kojima bi Vladimire mogli da me svrstavate u tu grupu, ako ne znate odgovor lepo preskočite temu, a ne da pljujete i mene i cele nove generacije. Ko da ste vi stariji bezgrešni i savršeni!
A to sa profesorima je činjenica zbog plata, i to je svačije mišljenje sem ljudi koji su na toj poziciji. Pa imate i ovde na ovom forumu kad su pisali o rezultatima PISA testa (kako se već zove...).
Idem u 6. gimnaziju ako nekome znači. Prirodni smer, ali nema ama baš nikakve svrhe za ovu temu.
Citat:
Kovacevic Vladimir: U takvoj dezorganizaciji, ostaje dilema i posle fakultetske diplome...a šta/gde ću sada raditi?!

Citat:
93 Stefan: ...izaberem onaj gde mi se najviše sviđa kombinacija fakulteta i posla koji ću posle raditi 40 godina...
[ Kovacevic Vladimir @ 23.07.2010. 17:06 ] @
Predpostavljao sam.

Off
U mnogim slučajevima, ne treba nikakvo testiranje, popunjavanje upitnika i sl. da bi se došlo do nekog pouzdanog znaka -
šta, zapravo, interesuje decu u to (vrlo značajno) životno doba.
Dovoljno je posmatrati dnevni, nedeljni raspored "zanimanja" i satnicu, po kojoj se "aktivnosti" odvijaju:
ustajanje u 13-14h > 3u1 kafa > SMS poruke na desetine, poneki razgovor > u prolazu Internet, Face, Mp3 i Youtube da se nešto odsluša od aktuelnih muz. hitova > kafić (druženje) > event. neki bazen > predvečernja praznina se popunjava nekim sportom (bez continuiteta); gledanjem nekih filmova i piraterija na PC-u > priprema/dogovor za večernji izlazak > noćna zabava do 03-04h...

Zaključke donosite sami.

Ključne reči bi mogle biti:
finansiranje; radno vreme; vikend; (de)motivacija; uzori u medijima; imitacija...

Ako se nekome čini da je preozbiljan pristup Temi, unapred se izvinjavam, ali mislim da nije.

Pozdrav
[ Wajda.W @ 23.07.2010. 17:46 ] @
Meni se ne cini preozbiljan.
Znam da je danas manje vise vecina omladine neradna (gledam sebe i vrsnjake), ja sam jedan od retkih koji i preko letnjeg raspusta uzme nesto da procita vezano za struku, da nauci...
Vecina samo ceka da ispolaze ispite i na raspust gde se ne otvori knjiga niti bilo sta u struci ne pogleda do septembra ako je ostao koji ispit za septenbar, a ako nije onda se nista ne radi do prvog kolokvijuma...

Ne znam kako je pre bilo, ali znam kako je sada.

Reci nam Vladimire kako je to bilo kad si ti bio tih godina.
[ Kovacevic Vladimir @ 23.07.2010. 19:48 ] @
Nećete verovati

Pozdrav
[ 93 Stefan @ 23.07.2010. 21:12 ] @
A ja mislio da zbog ovakvih stvari stoji u svakom delu foruma na nekoliko mesta ono ogromno dugme "Nova tema"...
Wajda, zanima te kako je bilo tada? E pa onda se osvrni malo oko sebe, pogledaj u kakvu je situaciju cela zemlja došla i onda stavi prst na čelo i lepo se zapitaj: "Koja je to generacija dovela Srbiju ovde gde jeste?" I mislim da je i tebi očigledno da je to ista ova "bezgrešna" generacija koja sada pljuje po ovoj novijoj. Da li jeste tako?
Ili je možda ipak ova nova i pre nego što se rodila sve to zakuvala?!
Ista ta "bezgrešna" generacija u ovom trenutku odgaja ovu novu groznu i sve ovo što navodi Vladimir je samo nastalo zbog veoma lepog odnosa te generacije prema porodici!!!

A Vladimire ako ste toliko ogorčeni lepo rešite probleme u svom životu, a ako ni to ne pomogne uvek možete da porazgovarate sa stručnim licem, a ne da iskaljujete svoj bes tako što ćete da napišete nekoliko da ne kažem kakvih rečenica na tamo nekom forumu. Nisu nove generacije razlog takvog vašeg sagledanja nego problemi koje ste potisnuli u podsvest.

Mislim da je stvarno više previše o tome, tema se jasno zove "Profesionalna orijentacija"! Jeste MadZone, ali stvarno!
[ Kovacevic Vladimir @ 23.07.2010. 22:38 ] @
Citat:
93 Stefan: A Vladimire ako ste toliko ogorčeni lepo rešite probleme u svom životu...

Nisam ogorčen, nego zabrinut (Tvojih godina su i moja unučad), što je najgore - znam i gde i kada je napravljena greška. Čak i ko je napravio.
Ja ne pljujem, nego ukazujem na svu pogubnost velike nebrige Društva za vašu dezorijentaciju.

Jedino, u čemu si u pravu...nije mesto na MZ za ovakvu temu, jer sociologija daje odgovore na pitanje: zašto ste vi (deca) takvi, pa i otkuda takvo ponašanje na Forumu.

Ipak, neka Ti je sa srećom bilo koji izbor profesije.

Pozdrav
[ Wajda.W @ 24.07.2010. 08:42 ] @
Ajd da budem malo produktivniji sto se tice teme. :)

Da vidimo za koje nauke ima posla, za koje nema, bar onoliko koliko ja znam (necemo zalaziti u velicinu plate, i jos neke druge stvari)

Ako te zanimaju tehnicke nauke, za masinstvo se bas jako tesko nalazi posao u srbiji jer je privreda tamo gde je.

Za elektroniku sa fakultetom, mislim da stvari stoje skoro isto, ne verujem da ima nesto mnogo posla, ima tih elektronika za kola i nekih sitnih stvari koji su za tehnicare, a ne za inzerenje. Medjutim sam ETF, posebno smer elektronike i elektrotehnike je u svetu jako cenjen (bar je bio pre uvodjenja bolonje) tako da mislim da ne bi imao problema da se negde zaposlis posle s tim, naravno van zemlje.

Za IT ima posla.

Za gradjevinske inzenjere ima posla, bar ja tako mislim.

Za arhitekte nisam upucen.

Dalje...

Za doktore ima posla.

Za biologe, samo kao predavac u skoli.

Za pravnike ima.

Za ekonomiste se moze naci.

Manje vise, najbolje je prvo sebi da suzis izbor na manju grupu, tipa do 4-5 profesija kojim bi ti zeleo da se bavis u zivotu. Pa onda cemo razmotriti sta je od toga perspektivno, gde najbolje to studirati, i tako dalje...
[ Horvat @ 24.07.2010. 09:41 ] @
Citat:
Wajda.W
Za doktore ima posla.

aha...al kao trgovacki putnici raznih farmaceutskih preduzeca ;)

sto se ekonomista i pravnika tice,njih se vec godinama najvise stancuje...koliko ima posle, upitno je ;)
[ Wajda.W @ 24.07.2010. 11:18 ] @
Jeste da ih ima najvise, ali ima posla, ne kazem da ima posla za sve, ali ima posla za tu struku...
[ 93 Stefan @ 24.07.2010. 11:36 ] @
Citat:
Wajda.W: Za biologe, samo kao predavac u skoli.

Znam jednog što se zaposlio u udruženju za zaštitu životinja ORCA.

A skoro sam čitao da nema posla ni za farmaceute, a još je minimum za neku srednju školu farmaceutski smer 98 bodova. Od toga će barem njih pola ostati tako super i biće velika konkurencija i na fakultetu i posle pri traženju posla. Sigurno će oni bolje proći nego neki gimnazijalci (poput mene)...

Ja mislim da će na ETF-u biti isplativa energetika kad ja završim fakultet. Sada non-stop spominju te nuklearne elektrane, te termo... A još se pojavljuje sve više automobila sa elektromotorima i oni moraju da se pune. Za njih će valjda imati posla, a da li meni to odgovara, još nemam pojma.

Zvaću u ponedeljak ovu agenciju što radi testiranje, da lepo zakažem...
[ Wajda.W @ 24.07.2010. 11:53 ] @
Imas ti neke zelje, sta tebe interesuje u zivotu da radis?
Nemoj samo gledati to kroz posao i kroz isplativost, nije lepo raditi ceo zivot posao koji ne volis...
Ima verovatno nesto sto te zanima...
[ 93 Stefan @ 24.07.2010. 14:24 ] @
Stvarno ne znam