[ bttp @ 01.08.2010. 23:36 ] @
Napravio sam nove naočare pa kako su mi u radnji nudili stakla različitih cena od različitih proizvođača (domaća, strana, francuska, japanska, italijanska itd.), gde je razlika u ceni između najjeftinijih i najskupljih trostruka, zapitah se kako ja mogu da utvrdim koja su mi oni stakla stavili. Znači oni mogu da mi prodaju najskuplja stakla a stave najjeftinija jer ja nemam način da proverim koja stakla su stavljena. Kako imam minimalnu dioptriju, -0,5, meni nije frka, mogao sam da stavim i najjeftinija plastična, a odlučio sam se za srednja - po ceni. Najjeftinija, domaća stakla su tipa 3000 za par a ova koja sam uzeo, kao japanska su 3000 i kusur po komadu. Međutim za ljude sa velikom dioptrijom koji ne skidaju naočare su stakla dosta skuplja. Za -4,5 dioptriju su ta srednja stakla recimo 4500 po komadu (najskuplja su oko 6000 po komadu a ako hoćeš baš najtanja moguća onda su još dosta skuplja) i njima je važno i zbog vida i zbog novca da dobiju to što su platili. Kako čovek može da utvrdi koja stakla je dobio? Ja sam ovog puta dobio neku pisanu garanciju za stakla, koja mi kao garantuje da su to ta koja sam platio. To ranije nisam dobijao, a verujem da ni sada ljudi ne dobijaju nikakav papir za stakla ukoliko nema garancije (pitanje je i kako da ostvariš garanciju na antirefleksni sloj, kako ubediti prodavca da su stakla "neispravna" odnosno kako i sam biti siguran da li stakla treba reklamirati ili ne). Ovo se pitam jer sam uvideo mogućnost za mahinacije. Znači prodaju ti stakla od 6000 a ugrade ti od 3000, ili ti prodaju stakla od 15000 a ugrade ti ona od 9000. Kako čovek da zna koja su oni ugradili? Niti ima sa čime da uporedi a čak i da ima, razlike između novih stakala verujem da nisu ni vidljive, kada se radi o istom tipu od različitih proizvođača i navodnog kvaliteta? |