[ Blablabla @ 04.08.2010. 23:53 ] @
Kakva su misljenja? |
[ Blablabla @ 04.08.2010. 23:53 ] @
[ Onaj @ 04.08.2010. 23:58 ] @
Pa dobro ide u grad, ima sve...
[ boolander @ 04.08.2010. 23:59 ] @
ne možeš sa njima, a ne možeš bez njih...
[ Srđan Pavlović @ 05.08.2010. 00:07 ] @
Koliko god da su dobre, lepse je uzivo.
[ mmix @ 05.08.2010. 08:43 ] @
... su sve samo ne drustvene.
[ Marenović Slaviša @ 05.08.2010. 20:36 ] @
[ burex @ 05.08.2010. 23:25 ] @
Pune potencijala, a opet pretrpane kičom i glupostima... ali ako je svima dobro, i meni je dobro.
[ Blablabla @ 06.08.2010. 00:03 ] @
Citat: Srđan Pavlović: Koliko god da su dobre, lepse je uzivo. E - upravo nas to dovodi do problema - koji je u svojoj sustini matematicki problem - tj. konkretno problem 'verovatnoce'. - Koje su realne sanse u ovom realnom svetu da jedinka pukom koincidencijom (na kojoj je realnost u celosti bazirana) eto znas tek tako nALeTi e - eto bas tacno na one druge pojedince koji su po svojoj zivotnoj prici slicni (iz cega dabome proizilazi sta nalazimo zanimljivim, a sta nam je dosadno, sta nam je podnosljivo, sta nam je nepodnosljivo, sta volimo, sta mrzimo, sta zelimo da postignemo u zivotu, sta ne zelimo u zivotu - i uopsteno sve one varijable koje nas cine onim sto jesmo - sto nas cini onim sto svako naziva svojim 'ja')? Evo - pitam - koje su matematicke sanse u realnosti da bas tacno ono precizno nabasamo na iste sebi po tome kakve su osobe? Sta sve imas tokom zivota gde se upoznajes sa drugima - hajdemo od pocetka: dakle, prvo imas zabaviste, onda imas osnovnu skolu, onda srednju skolu, onda fakultet, i onda "kud koji mili moji" - ne znam - posao ili sta god. Onda imas one koji su ti u susedstvu. Onda imas rodbinu i one koji su njima najblizi. I na posletku "otvoreno polje" - npr. grad u kojem zivis - i tu je sve nasumicno. I to je to - to ti je ceo zivot - sve u svemu to je u vrh vrhova vrha kape 350 ljudi... A SAMO U NPR. NS IMAS 300.000 LJUDI! (dobro de - nekih 100.000 ako racunamo samo blize generacije). Poenta price? - - Zar ne bi socijalne mreze upravo trebale da nam budu to 'nesto' - te koje su tu kao neki vestacki nacin da izigramo zakone verovatnoce? (koji nam ostavljaju mizerno male sanse u zivotu - nemoguca misija - LJUDI BRE NEMAMO NIKAKVE SANSE U REALNOSTI - realnost nam ne ostavlja sanse - kao ribe na suvom samo mozemo da se batrgamo - e i sto je najgore ne kapiramo to - ne kontamo uopste - prolazi vreme - niko ne kapira, ako zamislimo slikovito - svi smo mi kao neki suludi komicni pljackasi banke - i cucimo tamo u mrklom mraku 'prst pred nosom' sa zavrnutom fantomkom i sa smesnom grimasom na licu prislonjeni uz sef groznicavi sa graskama znoja na celu, vrteci one kombinacije na sefu - i vrtimo ih i vrtimo... i vrtimo - mozes do sutra da vrtis ali nema sanse - naprosto brojevi su protiv tebe) - Zar ne bi drustvene mreze na internetu u svojoj SUSTINI trebale da imaju tu svrhu da nam pomognu da malo prevagnemo tu "vagu" brojevne veratnoce (gde smo mi 1 a na dugoj strani je 10000000000?!?) malo u nasu korist. Dzabe su sve postojece drustvene mreze kad sluze samo za sprdnju kao da niko ne kapira njihove stvarne moci. Koliko samo ima u blizini (hej moze neko biti na dva bloka od tebe, a nemas blage) onih sa kojima bi mogao da pokrenes neku firmu, ili tim, ili muzicki sastav ili STAGOD - nesto cime volis da se bavis - nesto cime bi mogli svi zajedno da se obogate dok jos nisu postali MATORE drtine - da imas sve sto zelis dok si jos mlad - dok jos ima smisla da to imas; da se mozda i neka slava stekne, neka avantura da se zapocne - da se unese nesto posebno u zivot. Ovako - imas samo "drugove i drugarice" - po onom komunistickom - i po principu j*** ga daj sta das - i podsvest ti konta - ono vec je mirna sa sobom - da ti tu nemas sta - da sve moze poceti i zavrsiti se samo na sprdnji i baljezganju (nazovi to zabava - u trenucima nekakve dokolice valjda) i nista ozbiljno se ne moze zapoceti jer shvatas da niko nije zapravo ali ono zapravo PRIJATELJ - kontas ne mozes im zapravo verovati - svi su samo "drugovi i drugarice". I tako prolazi vreme - i svi smo samo sitni anonimusi koji se svi vrte u krug u krug u krug svako u svom malom lavirintu - i svi smo prosek, nista posebno. (Zamislmo tu situaciju kao na nekom radaru - na monitoru racunara i vidis sve GPS signale - e tako - i tako - idu neke tackice sto trepere i cuju se pi-pi-pi-pi na ekranu - k'o neki mravi samo idu tackice, i onda stoje (negde) dugo i onda opet kao nesto idu pa se vrate i tako u krug bez ikakvih znakova organizovanosti. (Pa valjda imamo malo vise inteligencije od onog mrava, malo vise pameti da kapiramo da su zakoni verovatnoce protiv nas - NEMAMO SANSE - sanse nema.)) A sto se tice svih nas koji se nismo napokon skrasili (ili cak seli na onaj "luDi kAmEn") - sta nam ostaje - ne bas neke sanse - jer koje su ti realne (matematicke) sanse u realnom svetu da ces bas naici bas na onu curu koja ima bas takav lik (i ostalo) da te naprosto obori s nogu - da kazes - u j**'* te to je ta - to je ta - e tacno. ( ***N.E.M.A. S.A.N.S.E.*** ) [Ovu poruku je menjao Blablabla dana 06.08.2010. u 01:16 GMT+1] [ anakin14 @ 06.08.2010. 11:28 ] @
a da ti koknes nesto za promenu? bice ti bolje...
[ Fedya @ 06.08.2010. 12:27 ] @
[ bachi @ 06.08.2010. 12:46 ] @
Šta znam... Ok je biti član facebooka i ok je imati prijatelje i realne i virtuelne, ali došao sam do zaključka da što je moj broj prijatelja na fejsu veći, to manje komuniciram sa ljudima, jer ne stižem. :D Tako da te matematičke verovatnoće nisu za džabe, jer vremenski ne možeš da handluješ 1000 realnih prijatelja. Možeš ako si profesionalni blejač, ali uz posao, dodatni posao, devojku/ženu, decu stvarno nema šanse.
Druga je stvar što ljudi koriste facebook pa spamuju sa rezultatima igara, farmama, baba vangama, debilnim statusima, ali sve to može lepo da se isfiltrira uz http://www.fbpurity.com/ Takođe, ranije sam držao otvoren profil i nudio informacije o sebi ko na dlanu, ali sam shvatio da je to bzvz i da je draž upoznati nekog kroz razgovor, a ne čitajući njegove wallove i blogove, tako da je moj profil zatvoren, bili na listi prijatelja ili ne. Da li se može bez fejsa, može se, ali da li ga treba kategorički odbijati - naravno da ne. [ Suns @ 06.08.2010. 13:50 ] @
Svet interneta i masovnih medija uzima danak!
Na kraju će se sve (ako već i nije tako) vrteti oko društvenih mreža... Na fejsu mi je ok, igram neki put igrice, čestitam par rođendan, i što je najbtinije to je jedan od najboljih načina skupiti brzo ekipu za vrlo kratko vreme otići negde u uroljati se kao indijanac, testirano više puta Nekom telefon isključen, neko ne pročita mejl, neko izbrisao broj, a svi smo prijatelji na fesju samo se objavi status i svi su na okupu, barem što se mene tiče, tako da fejsbuk smatram vrstom telekomunikacije koje mi pomogne da se bolje upoznam sa lljudima UŽIVO. Recimo par lljudi koji su dosta popularni bili 90-ih iz sveta muzike sam posle godinu i nešto dana "druženja" na fejsu upoznao i uživo i sada idemo svaki put negde na pivo, tako da ljude koji u životu nisam ni imao načina da upoznam niti sam mogao, sam upoznao i redovno se družim sa njima. To je recimo jedna od meni bitnijih odlika imanja Fejsbuk naloga... [ Blablabla @ 06.08.2010. 23:42 ] @
Facebook u sustini omogucava samo pretrage osoba po vezi sa JEDNOM grupom/stranicom (ono kad vidis ko su (pored tebe) jos clanovi/'fan'-ovi te stranice) - sto je mizerno.
Pretrazivanje po neogranicenom broju stranica bi vec bilo nesto. (do vraga - Facebook ne dozvoljava ni pretragu po bazicnim kriterijumima kao sto su godine i mesta gde zivis...) Druga stvar koja bi bila od koristi je napraviti internet drustvenu mrezu uspesnu bar koliko Facebook (citaj: sa lako dokucivom svrhom toga tj. lako uocivom koristi koju mozes imati od toga i s toga entuzijazmom za to + da je lako i zabavno, ali niposto da se stvori utisak da je to seksualno - nego naprosto da je za svu populaciju) ali sa drugacijom koncepcijom od Facebook-a: da je zvanicno pravilo da si anoniman - tj. za svoj naziv na takvoj drustvenoj mrezi da imas npr. nasumicna slova koja ti sistem dodeli (a ulogujes se e-mailom naravno - ne moras da pamtis svoj naziv - nebitan je, cak i fotografiju mozes da izostavis, a za broj godina da budu grupe npr. 20-25 ili cak 20-30 itd.) - i onda (koja je poenta): sve svoje karakteristike navedes - kakav si kao osoba - pa onda imas pristup pretrazi onih koji se najbolje podudaraju onom kakve osobe ti zelis da poznajes! E to je nacin za izigravanje tog pravila da u realnom svetu nemamo nikakve (matematicke) sanse nizasta posebno u zivotu. PS: @bachi Kada sam govorio o 'matematickim verovatnocama' nije to bilo u smislu kvantiteta nego kvaliteta (kako u moru ljudi pronaci one sa kojima mozes nesto veliko da postignes u zivotu a ne shalabajzere sa kojima mozes samo da tracis zivot (kao ovaj anakin14 koji je uprostio svrhu svog postojanja do krajnosti)). [Ovu poruku je menjao Blablabla dana 08.08.2010. u 00:15 GMT+1] [ bachi @ 08.08.2010. 12:50 ] @
Facebook je ranije imao pretragu u smislu da izabereš raspon godina, pol, da li je single, i slično, ali su to kasnije ukinuli. Verovatno zato što dating sajtova ima mnogo. Ranije si mogao da klikneš u svom profilu recimo na veroispovest i da vidiš sve ljude koji su iste veroispovesti poput tvoje ili recimo na ljude koji traže relationship i tako da ih lakše nađeš i stupiš u kontakt sa njima. Ranije je i bilo da ako si član mreže Serbia, da si imao posebno mesto gde si mogao da komuniciraš sa ostalim članovima te mreže, ali su i to ukinuli.
Po meni je facebook ranije bio bolje mesto za druženje i upoznavanje od ovog sada. Ovaj sada se pretvorio u online igraonicu i beskrajan broj aplikacija na koje ljudi klikću i publishuju na wallu... Da dodam... One grupe, i pages su krajnje neupotrebljivi... Niti igde imaš obaveštenje da je postavljen novi topic na diskusionoj grupi, niti da li je neko dodao nešto, napisao, već moraš stalno ručno da proveravaš da li ima nešto novo, a to je bljak. Tako da ako napraviš grupu gde su članovi tvoje društvo sa kojima ideš na pivo, :) i pošalješ poruku, e ajmo na pivo tada i tada, niko živi je neće videti. :D U suštini, sve su otežali po pitanju grupnih kontakata, grupe su skršili, nema više komunikacije sa članovima iste mreže, nema grupnog chata, tako da ja ne zna gde su tu social networking, ali ajde. [Ovu poruku je menjao bachi dana 08.08.2010. u 14:05 GMT+1] [ Vole Domu @ 08.08.2010. 13:03 ] @
ja sam nekoliko poslova nasao preko fejsa,
a ranije i preko majspejsa... evo sad cu raditi spot za jedan od svojih omiljenih bendova tako sto gitarista ima fejs pa smo se nesto skontali... to mi je strava. da ima puno bolestine, ima. al trudim se da izbegnem to. tipa ne igram igrice, ne radim testove... jedna od gotivnih strana mi je linkovanje stvari na jutjubu, gomilu dobre muzike i zanimljivih klipova sam tako otkrio... [ Blablabla @ 08.08.2010. 22:24 ] @
Ovde sam trazio ono o cemu sam govorio:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_social_networking_websites ali ne mogu da pronadjem nista slicno - a to bi bilo: - korisnicki naziv je skup nasumicnih slova koje dodeli sistem - nema potrebe da unosis svoje 'osnovne karakteristike' (ime, prezime, godiste (sve mozes ali ne moras), fotografiju, gde zivis, koje jezike govoris, razne dimenzije (visina, tezina, sirina, debljina (moglo bi tu potanko da se sve definise)), onda - ne znam - boja koze, kose, ociju itd... ) - biras postojece / definises nove 'karakteristike licnosti' (kako bi definisao listu svojih licnih karakteristika - sebe kao osobe - na osnovu cega drugi traze tebe (a i ti trazis druge kojima se najvise stavki podudara tvojim ili sa onim kakve osobe (sa kakvim karakteristikama) ti trazis)) Evo - ako neko zna takvu drustvenu mrezu nek kaze. [Ovu poruku je menjao Blablabla dana 08.08.2010. u 23:36 GMT+1] [ bachi @ 08.08.2010. 23:05 ] @
[ Blablabla @ 09.08.2010. 23:55 ] @
Ne; to jeste (ili: bice) 'drustvena mreza' ali onih koji hoce druzenje (sa onima koji imaju slicne ambicije) upravo da bi nesto postigli u zivotu, a ne samo da bi se razonodili - mada bi i to svakako moglo.
Bila bi to najbolja 'drustvena mreza' na internetu. [ Dejan Bizinger @ 11.08.2010. 20:55 ] @
Kako sam aktivno u social media vodama u poslednjih nekoliko godina u toku kojih vodim jednu drustvenu mrezu koja je prilicno popularna kod nas i u regiji i kako puno pratim kretanja na polju social media i Interneta uopste, bicu slobodan da iznesem moje misljenje - social media je isto toliko vazan za Internet i covecanstvo u celini kao sto je vazan tocak za civilizaciju. Mozda to mnogima trenutno deluje kao nerealno poredjenje ali vreme ce pokazati.
Mozda mnogima to trenutno nije jasno ali koliko za par godina ce biti jasno da ce prakticno ceo consumer Internet biti baziran na social aspektu, na ovaj ili onaj nacin. Ljudi su drustvena bica i kao takva teze da budu upucena jedna na druge, na ovaj ili onaj nacin. Internet pa tako ni drustvene mreze u principu ne otudjuju ljude vec ih cine samo vise informisanim. U vecini slucajeva niko od nas ne bi bio toliko upucen u aktivnosti svojih prijatelja i poznanika da nema drustvenih mreza. Isto tako - mnogi nikad ne bi bili u prilici da upoznaju toliko novih priajtelja i poznanika da nije drustvenih mreza. Cesto su to labave veze ali isto tako cesto nista manje labave od drugih veza u offline svetu. Mnogi su samo "lurkeri" i samo prate stream, bez neke vece interakcije ili nikakve ali su barem informisani ako to zele, a ti isti u offline svetu vrlo verovatno isto tako ne bi nazvali te ljude i tek tada ne bi bili informisani o njima. Ne znaci i ne moze da se sa 100+ "prijatelja" odrzava redovan kontakt, najcesce korisnici odrzavaju na soc net sajtovima redovan kontakt sa manje od 10 ljudi ali su zato informisani o mnogim drugima koje imaju u listi prijatelja. Nije tacno da su drustvene mreze sprdnja. Itekako mogu da se nadju ljudi slicnih interesovanja npr. po tagovima, po onome sta kupuje, koja mesta posecuju, koje sadrzaje - sve u zavisnosti od tipa drustvene mreze. Ne treba nikoga da cudi sto se tolika prasina dize oko FB, cak je i do nedavno neprikosnoveni Google kada je rec o Internetu postao ugrozen zbog FB i oni to itekako dobro znaju i u poslednje vreme sve vise preduzimaju konkretnih koraka u tom smeru iako do sada nisu imali vecih uspeha u social sferi jer su verovatno smatrali da je social vise za zabavu, plitak sadrzaj i prolazan trend, na slican nacin kao sto je nekad MS smatrao da je Internet prolazna stvar i tek se kasnije ukljucio u online. Svako vreme ima svoje glavne igrace - nekada je to bio IBM, pa onda Microsoft/Apple, pa onda Google, a sada Facebook i kompanije koje koriste FB platformu i/ili druge social aspekte. To uopste ne znaci da su prethodne kompanije izgubile na znacaju, pogotovo ne u onome po cemu su odavno bile poznate, Google je i dalje broj 1 Internet kompanija ali ako se nalazimo u eri social media sajtova onda se moze reci da se trenutno nalazimo u eri FB, sto ne znaci da Google i druge kompanije nece u skorije vreme uspeti da bude dostojan pandan sa svojim social projektima kao sto je najavljeni Google Me. Isto tako, FB ima veliku sansu da u skorijoj buducnosti bude najveca Internet kompanija po prihodu i profitu. Ali ne treba se zavaravati da je social prolazna stvar, da je to sprdnja i da se tamo samo "gubi vreme", kako na poslu tako i kuci. To jednostavno nije tacno. [ Srđan Pavlović @ 11.08.2010. 21:02 ] @
Citat: Ali ne treba se zavaravati da je social prolazna stvar, da je to sprdnja i da se tamo samo "gubi vreme", kako na poslu tako i kuci. To jednostavno nije tacno. Ali kako ti (ili bilo ko drugi) mozes da odredis sta je za koga "gubljenje vremena"? "Gubiti vreme" ili ga "ispunjeno trositi" samo je subjekitvno osecanje svakog pojedinca. Nekom je igranje saha gubljenje vremena, a nekom smisao zivota, recimo :) [ Dejan Bizinger @ 11.08.2010. 22:21 ] @
^ Slazem se, to je relativan pojam ali cak iako neko misli da je to gubljenje vremena, to cesto nije, vec se vise moze podvesti pod razonodu ili moderan nacin komunikacije jer se i kroz igranja igrica tipa Farmville mogu uspostaviti i/ili ucvrstiti veze medju kontaktima, iako da nekog pitas mozda bi dobio odgovor da mu je to "gubljenje vremena". Jedino ako neko misli da je i odrzavanje kontakta gubljenje vreme :)
[ Onaj @ 11.08.2010. 23:14 ] @
Sve je to OK ali sve veći broj ljudi ima i razna prilično negativna iskustva pa mnogi od njih više ne žele da imaju bilo šta sa društvenim mrežama. Društvene mreže su još uvek loše jer postoji prilično prostora za razne zloupotrebe.
[ Dejan Bizinger @ 11.08.2010. 23:52 ] @
^ Opet se slazem ali to potpuno isto vazi i za offline svet jer su drustvene mreze samo "nastavak" svakodnevice. Kao sto se ljudi mogu u stvarnom svetu pretvarati da jesu ono sto nisu tako isto mogu i na drustvenim mrezama, sto je vrlo verovatno i najcesca vrsta zloupotrebe. Zbog toga, drustvene mreze i Internet se tu ne treba kriviti bas kao sto pise u tvom potpisu. Nedozvoljene aktivnosti se i lakse prate i kaznjavaju kada se rade na Internetu jer neki trag uvek postoji. Bitno je, kao i sve drugo, koristiti drustvene mreze onako kako treba.
[ Blablabla @ 12.08.2010. 14:55 ] @
Covek od struke. :) Heh. Pa onda - da li postoji internet drustvena mreza koja funkcionise po kriterijumima koje sam naveo?
[ mmix @ 12.08.2010. 16:14 ] @
Nemam obicaj da to kazujem kategoricki, ali iskreno sazaljevam ljude kojima je socnet smisao zivota. Postoji gomila nijansi u medjuljudskoj komunikaciji koje predstavljaju kulminaciju nase drustvene adaptacije i socijalizacije, gestikulacije, facijalne skspresije, emocije, saosecanje, itd. Kad mi neko kaze kako je socnet korak napred dodje mi da bacim peglu. Socnet nije value-added dodatak i nastavak offline svakodnevice, socnet je osiromasena i ogoljena konstrukcija osmisljena da postane surogat medjuljudske komunikacija sveden na puko odrzavanje kontakata radi odrzavanja kontakata i laganja sebe kako i dalje imas puno prijatelja iako ih zapravo nemas, a sve to u svrhu samo jednog cilja: prodaja reklama. Ljudi koji koriste socnet kao neku vrstu naprednog telefona za ugovaranje zajednickih aktivnosti jos i prolaze nekako, al ako se cela ta ujdurma na kraju ne zavrsi istinskim medjuljudskim kontaktom od toga nema nista.
nije zamena za osmeh uzivo, nije zamena za dobar smeh u drustvu, nije zamena za rame za plakanje, "XYZ sent you a hug" nije zamena za pravi zagrljaj. Nesto mi se cini da je puno ljudi zaboravile ove osnove. [ Srđan Pavlović @ 12.08.2010. 18:13 ] @
^ Slam se 100% sa ovim gore.
Citat: a sve to u svrhu samo jednog cilja: prodaja reklama. Da, ovo bas htedoh reci. Cilj FB-a i ostalih slicnih "socijalnih" mreza jeste ogroman potencijal za reklamiranje i zaradu novaca, sto se moze videti po enormnom profitu koji oni imaju. Sledeci cilj je prikupljanje podataka u ostale svrhe, ali se i to prikupljanje opet negde u krajnjoj liniji svodi da neko zainteresovan za podatke ostvari profit, ili neku drugu dobit koja veze nema sa "odrzavanjem kontakata sa ljudima". [ Dejan Bizinger @ 12.08.2010. 18:59 ] @
Mmix je izneo dobre konstatacije ali opet ne treba sve gledati iskljucivo. Da li je dobro koristiti samo drustvene mreze a ne koristiti blagodeti face 2 face komunikacije - naravno da nije dobro. Da li je dobro koristiti drustvene mreze kao dodatak komunikacije sa ljudima iz tvog okruzenja, da budes u toku sta im se desava i sta ih zanima kroz sadrzaje koje postavljaju - dobro je. Da li je dobro koristi drustvene mreze da budes u kontaktu/u toku ili kako god zelite sa osobama sa kojima bi inace teze ili uopste ne bio u toku ili ne na taj nacin (npr. kada ti prijatelj/poznanik zivi na drugom kontinentu) - dobro je. Neko ce reci imas Skype i druge slicne usluge, video call i slicno, naravno i to se moze koristititi i treba ali te dve stvari se dopunjuju jer malo ko (a pogotovo kada zivite na razlicitim kontinentima) moze da nesto cesto i detaljno pricate sta radite svaki dan, sta gledate, sta vam se svidja itd sem ako niste muz/zena/decko/devojka/roditelj itd.
Naravno, glupo je koristiti drustvene mreze previse medju osobama koje se inace jako puno druze npr. klinci i mladi koji umesto Vidimo se veceras kazu Vidimo se na fejsu, to jeste glupo kao sto je glupo satima pricati preko telefona sa nekim koji zivi u istoj zgradi/preko puta/istom bloku/gradu kao i ti, jer je bolje za to vreme se videti. Gde ce drustvene mreze imati najveci uticaj - u informisanju na bilo koji nacin a izuzetan uticaj ce imati i ima u preporukama tipa gde jesti, sta videti, sta kupiti, znaci social shopping. Drustvene mreze i check-in aplikacije ce imati veliki uticaj u instore promociji preko servisa za koji ce se tek cuti kao sto je npr. Shopkick i da navedem popularni Foursquare gde vi dodjete u radnju i umesto prodavca vama aplikacija predlaze sta da kupite u zavisnosti od vasih afiniteta a pritom skupljate poene koje iskoristite za popust ili npr. digitalne usluge. Naravno - sve se na kraju svodi na prodaju reklama i povecanje prodaje, kao i sa svakom drugom mainstream tehnologijom. Takodje, nikakva tehnologija ne moze da zameni osmeh, dodir, poljubac i druge najlepse oblike tradicionalne komunikacije (naravno neko moze da kaze da ce biti ili postoji tehnologija i za to, ali ipak nije to to :)). [ Shadowed @ 12.08.2010. 22:45 ] @
Kojih je i koliko vise, ovih iz tvog prvog pasusa ili ovih iz drugog? :)
[ pisac @ 13.08.2010. 03:40 ] @
Moje drustvo sa ICQ-a se podelilo: manji deo je presao na FB, veci na Skype. Sa ovima koji su na FB chatujem retko, jer treba startovati ceo browser sa javaskriptom samo radi chata, i drzati sve otvoreno samo da bih video kad neko bude online. A chat je inace jedina vrsta "druzenja" na internetu koja me zanima. Tako da je FB za mene cisto smaranje. Nego, FB ima jednu ozbiljnu manu: ne mozes da sakrijes svoje prijatelje od svojih prijatelja! Da li vi mislite da ja zelim da svaki moj prijatelj zna sve moje prijatelje?
[ Shadowed @ 13.08.2010. 07:31 ] @
FB chat ima podrsku za jabber protokol pa se mozes nakaciti nekim jabber klijentom na to.
[ X Files @ 13.08.2010. 08:08 ] @
Citat: Da li vi mislite da ja zelim da svaki moj prijatelj zna sve moje prijatelje? FB to zeli, tj zeli dinamiku dogadjaja, 'energiju' po svaku cenu. Statika je postojala u okviru klasicnih email konatakata, a to vecini ocigledno 'ne odgovara' :) [ bachi @ 13.08.2010. 09:24 ] @
1. Imaš XMPP protokol preko koga možeš da chatuješ na fejsu, ni ja sigurno ne držim browser uključen zbog chata: http://www.facebook.com/sitetour/chat.php
2. Što se prijatelja vidi, može da se namesti da se ne vidi friend lista. Accound, Privacy settings, pod "Basic Directory Information" klikni na View settings, zatim pod "See my friend list" klikni na button i izaberi Custom i tu selektuj "Only me". Na ovaj način friend lista neće biti vidljiva svima, ali će biti vidljiva lista vaših zajedničkih prijatelja, ali je po meni to ok, nema razloga da se ne vidi. [ Shadowed @ 13.08.2010. 10:11 ] @
Kako nema :) Tihomir je frend sa Leposavom, Zivoradovom zenom, i muva je. Ne verujem da bi on voleo da Zivorad uopste vidi da su frendovi :)
[ bachi @ 13.08.2010. 10:15 ] @
Eh sad, dobro, to mi nije palo na pamet. :)
Inače, slažem se da je ok koristiti socijalne mreže kao dopunu real life-u, ali recimo što je rekao mmx: "socijalizacije, gestikulacije, facijalne skspresije, emocije, saosecanje". Sve to stoji, ali ako je neka osoba stidljiva u real lifeu, ovo je upravo to što će da ga eliminiše ako muva neku žensku, ako je uopšte muva. :) Ovako preko chata/porukica toga nema i ljudi su generalno otvoreniji jer su hrabriji iza monitora i kažu stvari koje nikad ne bi smeli da kažu uživo, a to omogućava da se ljudi bolje upoznaju međusobno i pre nego što se vide da se poznaju, a onda na red dolaze dodiri, poljupci, xxx :) i drugo. Naravno, ok je situacija i gde uživo priđeš ribi, smuvate se, budu dodiri, poljupci, xxx, a onda koristite FB ili chat da održavate kontakt dok se ne vidite ponovo uživo. Jedno dopunjuje drugo i to je ok. Socijalne mreže, ma i sam email omogućava lakše održavanje kontakta sa ljudima i tu su ok. E sad, koncept socijalne mreže gde ja vidim da je Shadowed upravo oprao zube ili da ide na Adu da se kupa, to je gomila nebitnih podataka koji su čist spam i u tom smislu ti statusi ubijaju, jer su većina u takvom fazonu. Evo nekih primera: - Ahahahahahahahahahahahaahahahahahahaha!!!!!! (ovde je ime osobe B) se švercuje u prevozu!!!!!! - Znali smo i pre i posle Niona da PARTIZAN osvaja Ligu Šampiona! U Belgiju ide GROBARSKA kolona spremna da baci Inter sa trona! Nije bitno dal je Hapoel, Anderleht ili Slavija jer niko od njih ne zna da navija! Od GROBARSKE ljubavi nema veće strasti, pao je Njukasl i Anderleht će pasti! Ne treba od Anderlehta praviti dramu jer su mnogi ve...... - ko voli Bjork ne zasluzuje da zivi - Dignite ruke sve do neba,za ulicu,ortake,jer tako treba.... Itd, itd... A da ne pričam o kvizovima i fb igricama. [ Blablabla @ 13.08.2010. 16:08 ] @
Status:
Opr'o sam zube i leg'o da spavam. [ bachi @ 13.08.2010. 19:30 ] @
:) Taj rad.
[ Blablabla @ 14.08.2010. 14:11 ] @
...Da zakljucim: onakva drustvena mreza koju sam opisao ne postoji. Je l'?
[ WAZZUP @ 16.08.2010. 12:20 ] @
Au bachi, odusevio si me, nisam znao da je podrzan jabber prootokol. FB jeste postao u stvari glomazni bagoviti AJAX chat u browseru....
[ bachi @ 16.08.2010. 14:37 ] @
Jeste podržan, ali nije podržana serverska interkonekcija. Tako da ti sa [email protected] ne možeš da dodaš na listu [email protected] i da chatujete. Ali bolje išta, nego ništa.
[ Blablabla @ 30.08.2010. 18:37 ] @
Eh... Drustvene mreze su zamisljene sa svrhom samo dok sluze onima koji su ih osmislili - sve dalje je samo komercijala... ne moze ni biti drugacije (i sta se onda moze ocekivati od svega)...
[ Dejan Bizinger @ 01.09.2010. 17:00 ] @
^ Iako mnogi misle da samo osnivaci drustvenih mreza imaju koristi od iste (verovatno to misljenje isto vazi i za svaki drugi sajt gde ljudi misle da samo osnivaci imaju koristi a ne pitaju se zasto ih par stotina hiljada/miliona korisnika posecuje svaki mesec) mozes da pogledas jednu anketu sa nazivom "Na Karikama sam:" koja je postavljena 27.04.2008. na sajtu koji vodim. Odgovorilo je 3848 korisnika sto daje barem neku potvrdu stanju u stvarnosti tada (a tada je sajt bio mnogo manje poznat nego sad). Sta mislis koliko su do sada razliciti korisnici imali koristi od Karika na ovaj ili onaj nacin? A tek koliko od Facebooka? Ja npr. znam nekoliko osoba koje su upoznale bracnog partnera preko Karika, a ima sigurno i vise. Da li je to mala "korist"?
[ bachi @ 01.09.2010. 18:29 ] @
Nije mala, ali je tvoja (finansijski gledano) svakako veća.
[ Dejan Bizinger @ 01.09.2010. 19:45 ] @
Na drustvenoj mrezi koju vodim a i na mnogim drugim drustvenim mrezama, korisnici ne mogu da imaju finansijske koristi jer nema modela za to (od nedavno i mogu prodavajuci svoje teme/skinove i dobijajuci 1 SOL za svaku prodatu temu ali to svakako ne mogu da unovce vec da iskoriste za druge usluge). Korisnici mogu imati materijalne koristi ako i kada se naprave neke akcije tipa Izbor najbolje slike pa se najbolje ocenjenima dodele nagrade.
Osnivaci svakako imaju prihode ali i rashode a opste je poznato da ima mnogo boljih nacina kako zaraditi pare na Internetu od vodjenja drustvenih mreza posto su vecina drustvenih mreza neprofitabilne ili u dobrom slucaju na pozitivnoj nuli. I FB je do skoro bio u toj grupi. Vecini drustvenih mreza je biznis model da ih kupi neko veci i imaju troskove sve dok se to ne desi. Ako se ikada desi. [ Vole Domu @ 01.09.2010. 20:00 ] @
Citat: Dejan Bizinger: Sta mislis koliko su do sada razliciti korisnici imali koristi od Karika na ovaj ili onaj nacin? A tek koliko od Facebooka? vec sam napomenuo da sam preko fejsbuka i ranije majspejsa nasao nekoliko poslova, tako da ima svakakvih koristi... a normalno da vlasnici imaju najvise koristi. to je ko da kazes da je automobilska industrija prevara jer iako je tebi korisno da vozis automobil, vlasnici zaradjuju milione... [ pisac @ 16.09.2010. 14:44 ] @
Citat: bachi: 2. Što se prijatelja vidi, može da se namesti da se ne vidi friend lista. Accound, Privacy settings, pod "Basic Directory Information" klikni na View settings, zatim pod "See my friend list" klikni na button i izaberi Custom i tu selektuj "Only me". Na ovaj način friend lista neće biti vidljiva svima, ali će biti vidljiva lista vaših zajedničkih prijatelja, ali je po meni to ok, nema razloga da se ne vidi. Pokušavam da od ovog Facebooka napravim mesto za chat (pošto je to jedino što mi treba), ali nailazim samo na gluposti. Facebook privatnost: malo morgen. Probao sam ovo gore iz citata, i (pošto imam i drugi nalog za testiranje prvog naloga) sa drugog naloga pogledao da li uspevam da vidim listu mojih prijatelja. Naravno, kobajagi ne uspevam, kao privatnost je zaštićena. Ali na facebooku privatnost ne postoji, ma koliko oni palamudili da postoji: U desnom gornjem uglu tog naloga mog prijatelja X koji ne bi trebao da vidi moje ostale prijatelje, pojavljuje se lista "People You May Know" koja naravno nudi kojekakve nove prijatelje sa kojima bi gospodin X kao druženja željan facebook korisnik trebao da se sprijatelji. Ukoliko se gospodinu X ponuđeni prijatelji ne sviđaju, on klikne na krstić i odmah se na njihovo mesto pojavi neki drugi mogući prijatelj. Stvar je u tome što se neverovatno (namerno) često na listi mog prijatelja gospodina X pojavi neki drugi moj prijatelj ispod čijeg imena piše "Moje Ime is a mutual friend". To naravno savršeno omogućava gospodinu X da uz određeni broj kliktanja vidi sve moje prijatelje! Odnosno, pošto ja imam malo prijatelja na facebooku, treba mu bukvalno manje od 30sec da ih sve izlista. Privatnost na Facebooku? Hahaha ICQ, vratiiiii seeee [ Onaj @ 16.09.2010. 15:12 ] @
Nema na FB privatnosti ali masi to ne smeta. Meni smeta.
[ Backy @ 16.09.2010. 16:52 ] @
[ Laki024 @ 27.10.2010. 20:17 ] @
Da li neko moze da kaze koje drustvene mreze koristi a da su "domace proizvodnje"
Ja sam cuo za www.poznanici.com , posebno popularan u severnom delu Vojvodine, www.karike.com nemogu se setiti jos, a znam da ih jos ima dosta. Koja je po vama najbolja domaca. nadam se da ovo ne spada u domen reklamiranja, sto mi svakako nije cilj [ bttp @ 28.10.2010. 21:53 ] @
Facebook je uništio IRC. Da li iko više ide na neku IRC mrežu?
[ konislav @ 28.10.2010. 23:08 ] @
Citat: bachi: Ovako preko chata/porukica toga nema i ljudi su generalno otvoreniji jer su hrabriji iza monitora i kažu stvari koje nikad ne bi smeli da kažu uživo, a to omogućava da se ljudi bolje upoznaju međusobno i pre nego što se vide da se poznaju, a onda na red dolaze dodiri, poljupci, xxx :) i drugo. U delu koji je obelezen crvenom bojom je u osnovi cilj postojanja socijalnih mreza, zato se te mreze odrzavaju i debelo placaju. Potrebne su informacije, informacije su moc, a informacije kostaju, sto znaci da ce neko debelo platiti za njih. To je jos uvek u povoju i jos nisu stvoreni (napravljeni) dobri algoritmi za uspesno prevodjenje socijalnih dimenzija u numericke vrednosti, tako da je jos uvek tesko obradjivati matematicki i statisticki podatke koji su dobiveni sa socijalnih mreza, nebitno koje vrste. Kod nas se malo ko, ako se neko uopste i bavi time, jedino mozda politicke partije. Ima cetiri ciljne grupe za prikupljanje informacija: 1. komercija, marketing, ispitivanje potreba potrosaca i postepeno nametanje standarda. KOMERCIJALNI 2. sirenje panike i ispitivanje vrste i intenziteta strahova kod populacije OSIGURANJE ( kod nas nema takvih potreba, ali je u Americi i Kanadi itekako zanimljivo) 3. prikupljanje informacija o licima ili grupama BEZBEDONOSNE 4. ispitivanje politickih osobenosti odredjenih grupa diskutanata, kako u cilju prikupljanja informacija, tako i u usmeravanju neodlucnih ka nekoj od opcija. POLITICKE (moguce je da se kod nas neko i pokusava baviti time) Ja na primer koristim neke od socijalnih mreza za prikupljanje informacija u vezi sportskih dogadjaja. [ bookmark @ 29.10.2010. 18:45 ] @
Još samo kad bi postojali neki alati za pretraživanje i prikupljanje informacija, šta to beše - data mining & capturing... Ne bih više morao ručno da klikćem po FB-u...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|