U Dušanovcu, vlaškom selu nedaleko od Negotina, nedavno je priređeno "dijasporsko" krštenje za pamćenje! Čak 550 zvanica zabavljalo se u Domu kulture, čiji su zidovi obavijeni belom i roze svilom, a na 10 gostiju je išla jedna torta.
U Dušanovcu, vlaškom selu smeštenom nedaleko od Negotina, na dva-tri kilometra od hidroelektrane "Đerdap 2", meštani su većinom na privremenom radu rasuti po celoj Evropi, a ima i onih koji su sreću pokušali i preko okeana. Dušica i Siniša Krčetić, koji žive i rade u Bad Homburgu u Nemačkoj, sa sinom Danijelom i ćerkom Đesikom nedavno su stigli u otadžbinu da dočekaju goste. Jer, svako slavlje u istočnoj Srbiji mora da se podeli sa familijom i komšijama, a
najmanje se štedi na parama i trudu.
Okićena porodična kuća kao da nadgleda dve fontane i kameni most ispod koga žubori potočić. Sve je spremno da se njihova 12-godišnja ćerka Đesika krsti u pravoslavnoj crkvi. Gosti dolaze sa svih strana sveta, neki čak i iz Australije, gde živi Sinišina majka. Mnogobrojne goste dočekuje i najpoznatiji orkestar u ovom delu Srbije - "Čarobnjaci" sa dve pevačice. Kao specijalni gost dugo je najavljivan i Dragan Kojić Keba.
Običaj je da dete koje se krsti pođe od kuće ka crkvi kroz selo. Đesiku je ispred kuće čekala kočija sa upregnutim vrancem, a za njom je išla pleh-muzika, porodica i stotinak najbližih prijatelja familije Krčetić i Rašić. Na kapijama kuća, koje svojim izgledom i veličinom više podsećaju na vile, meštani su pozdravljali slavljenicu. Većina s flašom vina ili rakije, a za slučajne prolaznike bilo je rezervisano nekoliko gajbi piva.
Dušica i Siniša Krčetić nisu krili da je za novac koji su potrošili za krštenje svoje mezimice mogao da se kupi komforan trosoban stan u Negotinu.
Nisu krili... sokantno! :)
[ noreniou @ 09.08.2010. 17:44 ] @
pa to je sve za ćerku Đesiku koja je na slici ispala veoma fotogenicno sa ako dobro vidim 800e na sebi :)
Nego sta tu ima da bude lose - ljudi zaradili novce u Germaniji, doneli pare u Srbiju i odlucili da potrose na cerku. Ma koliko to nekome izgledalo ne normalno, ne humano il sta vec, ipak to su njihovi novci te njihova stvar kako iste trose, mogli su da il poklone nekom (malo verovatno), kupe stan u Negotinu (koji ne verujem da kosta preko 35-40 hiljada) u kome ne bi ziveli, kupe neki 'besni' auto ili da naprave ovo sto su napravili za svoju familiju i prijatelje (a usput i znatno pospesili promet lokalnim prodavnicama pica/hrane) cime su postavili i 'domaci zadatak' ostalim lovatorima :).
[ Milos911 @ 09.08.2010. 17:50 ] @
Na sta vam lici ono cudo oko case koju Đesika drzi? :D
[ a1200 @ 09.08.2010. 17:53 ] @
Citat:
12-godišnja ćerka Đesika krsti u pravoslavnoj crkvi.
Sve po obicajima i tradiciji, pravo Srpsko pravoslavno ime :)
Nije da sam nesto protiv bilo kakvog imena, nego mi je ultra smesno sto likovi koji trose brdo para na "protokol" i na "da celo selo zna ko smo mi", daju svojoj deci imena kao sto su Danijel i Đes'ka...
Da umres od smeha... dobro nisu pozvali Ekrema, da im zapeva na uvce: Kuca pos'o, pos'o kuca... al' moz' i Keba.
[ jablan @ 09.08.2010. 18:02 ] @
Neko u bembaru, neko u krštenje, jbg, tako to ide u zemlji Srbiji...
[ žutokljunac @ 09.08.2010. 18:04 ] @
Svima zapale u oči pare, a niko da primeti da Đesi ima 12 godina.
Šta su ti pare.
[ Ivan Dimkovic @ 09.08.2010. 18:09 ] @
Ja primetih - reko malo cudno da je krste sa 12 godina ako su bas... protokolarni :-)
Citat:
Jabalan
Neko u bembaru, neko u krštenje, jbg, tako to ide u zemlji Srbiji
Vala bas, BMW samo Srbi kupuju... sta bi BMW bez njih :)
[ MyWay @ 09.08.2010. 18:15 ] @
Njihove pare i što se mene tiče mogu slobodno da ih troše kako im volja. Šta to kome smeta??
Uostalom, mogu samo da ih hvalim - pare su zaradili napolju a troše ih u Srbiji za razliku od mnogih domaćih biznismena koji zarađuju u Srbiji a troše ih napolju..
P.S: kakve veze ima što je krštena u 12. godini?
[ a1200 @ 09.08.2010. 18:17 ] @
Pa nije moglo pre... to se radi samo kad se skupe pare da se pokazes. Da se sve to snimi za pokoljenja, da se prica u celom selu...
...
Ja znam slucaj da se ljudi nisu zenili jer nisu mogli da skupe dovoljno para da naprave bas veliku svadbu, ono sve sa odelima od 2K Eura, pevaljkom... gomilom zvanica koje im nista ne znace u zivotu.
[ Ivan Dimkovic @ 09.08.2010. 18:17 ] @
@MyWay - a zasto mislis da nekome "smeta" zato sto neko trosi svoje pare?
Cisto sumnjam da neko ovde zeli (da ne pricamo o tome da li moze) da zabrani ljudima da trose pare kako god hoce. To nema nikakve logike.
Ali mora se priznati da "krstenje", "gajbe piva" i ostala ludila prave vrlo zivopisnu sliku, koju vala podeliti sa drugima :)
Nesto kao "jeste li culi da..." - samo lokalna varijanta...
[ noreniou @ 09.08.2010. 18:17 ] @
Dete na slici izgleda dosta korpulentno za 12.o godisnjakinju.
inace,
Lice moze da se krsti i sa 3 meseca i sa 33 god., nema tu nekog velikog pravila, cak je sta vise preporucljivo kasnije krstenje zbog svesti onog koga krste o tome sta znaci cin. (mada sumnjam da Đesika bas nesto mnogo razume :)
[ igor-ch @ 09.08.2010. 18:27 ] @
Citat:
Milos911: Na sta vam lici ono cudo oko case koju Đesika drzi?
Lici mi na ono sto je Borat poklonio svome komsiji po povratku u Kazakstan
Salu na stranu, treba biti tolerantan i svakoga pustiti da pare trosi onako kako hoce. Barem svi oni koji su taj novac posteno zaradili...
Svako ima svoje ciljeve, zelje, snove. Verovatno bi se ti Krcetici krstili i levom i desnom rukom kada bi culi koliko sam ja para dao na razno-razne kompjutere i slicne high-tech stvarcice...
[ ventura @ 09.08.2010. 18:38 ] @
Nemojte da ljubomorišete ovde jer vi niste imali ovakvo krštenje... Ljudi su uspeli u životu i može im se..
[ MyWay @ 09.08.2010. 18:43 ] @
Ima još, dijaspora je zakon:
Citat:
Violeta i Boban Jeftić iz Pariza svojim sinovima Dejanu i Daliboru za navršenih 18 godina u svom zavičajnom selu Kočetina kod Žabara priredili su veličanstveno slavlje na koje je došlo oko 500 zvanica.
Ukupno dva ispečena bika od po 400 kila, pride pola tone roštilja i 15 jaganjaca, 500 kilograma gulaša, a zatim tona piva, pola tone vina i na hektolitre popijenih sokova i vode samo je ukratko računica o pojedenom i popijenom na jednom od najvećih rođendanskih slavlja u zadnje vreme u Srbiji.
Naši zemljaci iz Pariza, Violeta i Boban Jevtić, priredili su početkom avgusta u rodnoj Kočetini kod Žabara nesvakidašnje slavlje za oko 500 gostiju povodom punoletstva svojim sinovima, blizancima Dejanu i Daliboru.
Fešta koja je počela u ranim popodnevnim, a završila se u ranim jutarnjim časovima velikim vatrometom, koštala ih je oko 40.000 evra, ali ni Violeta ni Boban ne žale ni jedan cent.
Dimkoviću, jedva čekam da imaš dete i da kad postane punoletno čitamo na netu kako si proslavio u rodnoj grudi :-))))))
Ako bude još sin, ili čak dva kao Dejan i Dalibor, sve da nas pozovoeš na čas'
[ Slobodan Milivojevic @ 09.08.2010. 18:45 ] @
Lepo čitam i onda ime: Đesika?! - nemam ja ništa protiv imena, al bre nekako se teško čita!
A što se veselja tiče, ljudi su to želeli, potrošili pare, ostvarili svoje snove... Još "u novine izašli", de ćete bolje... Mogu samo da zamislim ako je ovakvo krštenje šta će biti na njenoj svadbi!
Nek ljudi uživaju, jedino ta količina "glamura" kojoj ljudi ciljaju, je za mene fenomen. Tako i gledam na celu ovu proslavu.
[ Ivan Dimkovic @ 09.08.2010. 18:48 ] @
Citat:
MyWay
Dimkoviću, jedva čekam da imaš dete i da kad postane punoletno čitamo na netu kako si proslavio u rodnoj grudi :-))))))
Ako bude još sin, ili čak dva kao Dejan i Dalibor, sve da nas pozovoeš na čas'
Krdo volova nece biti dovoljno :-)
[ a1200 @ 09.08.2010. 18:56 ] @
A be, glupo je to sa volovima - vec vidjeno.
Nego, trazi ti lepo da ti isporuce krdo Buffala, i nek svaki stigne u jednom BMW-u, da se bre zna ko je Dimkovic :)
[ Blue82 @ 09.08.2010. 18:56 ] @
Slazem se sa vecinom. Sta koga briga da su potrosili i za 3 trosobna stana. Ako su potrosili znaci da imaju, da nemaju sigurno ne bi. A to sto su za krstenje dali toliko svakako ne znaci da joj nece ili vec nisu obezbedili i kucu sa pogledom na...
Srpska posla... nek komsiji crkne krava il nek makar misle da je peder pa mi je srce na mestu.
[ Ivan Dimkovic @ 09.08.2010. 18:57 ] @
@a1200 - to bre... a u svakoj svinji (za salatu) po jedan zlatni iPhone :)
I Steva Jobs ima da zove na svaki od njih - da cestita.
Ma Dimkovicu, sta bre 500 ljudi, ima da slavlje bude na 3 lokacije sa po 1000 ljudi! Da se vidi ko ima! :D
A Turci svi do jednog idu kuci kolima i to kakvim kolima! Prodje njih 20.000 dnevno ovde, nema veze sta rade i kako zive u Francuskoj, Nemackoj, Austriji... Bitno da se kupe dobra kola i da se pokazu u Turskoj. I to ogromna vecina tako radi... Eto nasi prave veselja!
[ a1200 @ 09.08.2010. 19:02 ] @
@Ivan:
:D
Nego, umesto tanjira za tortu, svakom naravno zlatna kasika i jedan iPad, na kome se vrte "hitovi" nashe estradne scene ... sa prigodnim slikama onoga sto ljudi zele da zapamte o tebi (tipa slike skupocenog namestaja, velikog TV-a, kola iz svih uglova, profi ozvucenja... ekskluzivnih letovanja, riba... mozda koja slika sa nekim od vidjeniji politicara) ;)
[ jablan @ 09.08.2010. 19:11 ] @
Ama da se jede sa iPada.
[ Onaj @ 09.08.2010. 19:12 ] @
Ih bre, što ste vi skromni...
[ ptak 13. @ 09.08.2010. 19:13 ] @
Ceo ES kod Dimkovica na krstenje ( kad bude bilo ) to ce biti tek za pamcenje, oko 300k ljudi, pa da vidis sta su tone piva i bufala :P
[ noreniou @ 09.08.2010. 19:16 ] @
a pivo, e to nikako jer je demode i to ne ide sa uspehom na zapadu - samo sampanjac :)
[ Ivan Dimkovic @ 09.08.2010. 19:20 ] @
I to Don Perignon iskljucivo, i to ima da se toci direkt iz fontane... pa nek crknu komsije od muke :)
[ vilil1 @ 09.08.2010. 19:21 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic:Bitno da se kupe dobra kola i da se pokazu u Turskoj. I to ogromna vecina tako radi...
A, pa probaj ti da predjes 3 - 4000km u cugu, toliko i nazad, u nekom Golfu, Astri, Puntu...i videces cemu sluze dobri, kvalitetni, automobili.
[ ventura @ 09.08.2010. 19:25 ] @
Citat:
vilil1: A, pa probaj ti da predjes 3 - 4000km u cugu, toliko i nazad, u nekom Golfu, Astri, Puntu...i videces cemu sluze dobri, kvalitetni, automobili.
Braća Rajt? Podseća li te to na nešto?
[ MyWay @ 09.08.2010. 19:27 ] @
Citat:
ptak 13.: Ceo ES kod Dimkovica na krstenje ( kad bude bilo ) :) to ce biti tek za pamcenje, oko 300k ljudi, pa da vidis sta su tone piva i bufala :P
Ama ne može - modovi i supermodovi ne mogu da idu na slavlje, mora neko da čuva da se na es-u ne pojavi tema koja nije u skladu sa pravilnikom!
[ Ivan Dimkovic @ 09.08.2010. 19:29 ] @
Pa brate, 'ce da stopiRAmo ES, umesto foruma ima da ide direktan video-feed sa slavlja... snimano sa nekom HD kamerom nabijenom u vola :)
Ma da, ali obzirom ko su, sta su, gde idu, i ono najvaznije, sta nose tamo, i sta odande...:)
[ noreniou @ 09.08.2010. 19:34 ] @
samo da pevacki orkestar ne bude Hor Beckih Decaka, vec da muzikuju najtvrdji narodnjaci sa zvucima rodne gruje i dolazim :)
[ deki77 @ 09.08.2010. 19:42 ] @
Citat:
Slobodan Milivojevic:
A Turci svi do jednog idu kuci kolima i to kakvim kolima! Prodje njih 20.000 dnevno ovde, nema veze sta rade i kako zive u Francuskoj, Nemackoj, Austriji... Bitno da se kupe dobra kola i da se pokazu u Turskoj. I to ogromna vecina tako radi... Eto nasi prave veselja!
Ma sve je to booranija..
Trenutno sam u BD MonteNegro..
Ovi stranci kada dodju zaista izgledaju smešno u svojim autima sredje(vekovne) klase..kao i ti hausmajstori koji su podigli kredite da krste,venčavaju,ispraćaju svoje nagojene đesike i klaudije,laure petre i sl.
Ovde su parkirani hameri,porsei,mercedesi(koje i ja zaista prvi put vidim...tu klasu džipova).
A ono sitno poput golfa 6 mislim da vozaju oni prodavci kukuruza..
Zalosno je i to kada čujem od jednog turčina da sipa 3tanka goriva dok stigne do kuće..
Jad beda i zatucani seoski mentalitet..
[ mmix @ 09.08.2010. 20:12 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa brate, 'ce da stopiRAmo ES, umesto foruma ima da ide direktan video-feed sa slavlja... snimano sa nekom HD kamerom nabijenom u vola
Da, da, dok se vrti na raznju da svi online gledaoci dobiju vertigo posmatrajuci proslavu iz ves masine
I sta ste se bre okomili na tu devojcicu i naparene joj roditelje. Ja sam te bubice preboleo kad sam shvatio koje pare fudbaleri dobijaju i za sta, to je iskonska zivotna nepravda, ovi ljudi su bar radili u zivotu za te pare i ostvarili neki drustveni bruto proizvod Nek im je u zdravlje i srecno im krstenje cerke
[ a1200 @ 09.08.2010. 20:16 ] @
Citat:
Više nema Djure Jakšica, salveta i poema, al' u to ime gruva pesma Dorcolskih boema,
Mi se ponašamo bahato dok ne razvalimo lokal, šta ce ko da pije? Ma daj još jedan bokal!
Već od sad nemoj ništa da jedeš ni da piješ da bi bio spreman da bi na slavlju što više pojeo i popio.
[ pitikovski @ 09.08.2010. 20:44 ] @
Citat:
I to Don Perignon iskljucivo, i to ima da se toci direkt iz fontane... pa nek crknu komsije od muke :)
A neee...... to nije skroz na nivou, nego u Don Perignon-u ima da se ladi pivo.
[ žutokljunac @ 09.08.2010. 20:50 ] @
Ma Dimković se folira. Htedoh da napišem da ćete kod njega da dobijete po sendvić i sokić, al´se setih da je kupio neku gastarbajtersku bemvejčinu, a još se dvoumio između nje i NARAVNO - Mercedesa. Može on da se folira kol´ko hoće, al´krv nije voda.
[ mmix @ 09.08.2010. 20:50 ] @
I da se vrte Dodo ptice na raznju, specijalno vaskrsle iz rekombinovane DNA iz fosila, specijalno za krstenje. Nista ne ume da zacini slavlje kao izumrla ptica na raznju
[ Ivan Dimkovic @ 09.08.2010. 20:51 ] @
@žutokljunac,
Ma nije bilo belih mecki na ponudi trenutno, pokupovase kolege arbajteri sve... pa sam morao da se zadovoljim sa BMW-om :)
[ žutokljunac @ 09.08.2010. 20:59 ] @
Čovek bi reko - " fin dečko ", a on metalik crni BMW, i to najskuplji, a unutra gruva Ceca.
[ ad0lf @ 09.08.2010. 21:09 ] @
dimkovic i bmw, ma neee, on je fin decko, tera neki na struju sigurno...
[ Izvoljski @ 09.08.2010. 21:12 ] @
"mogao se kupiti 3soban stan u negotinu"... koji kosta 10,000 evra, sto i nije neka lova za par gastosa koji su godinama na Zapadu i to jos u Nemackoj. Puno je veci trosak kad neko nas potrosi 50,000 dinalerosa za svecani rucak.
Inace meni su pomalo i jadni ovi kriticari-novinari, mizantropi, dezurni pljuckavci, a verovatno obicne lenstine koje bi zauvek da ostanu u nekom teen fazonu kalimero pobune. Njima nikoja drzava, nikoja vlast ne odgovara posto ne postoji mesto na svetu koje dobro placa njihov nerad. Bar da su u nekoj bogatoj drzavi pa da mogu ovako da k.nj,ju i jos da imaju kakvu-takvu pristojnu lovu, a ovako su u nasoj skrljosanoj Srbijici pa im se bes i zavest jos vise povecavaju. Steta samo sto ovi gastosi ne sanjaju kakvi im gradjani zavide verovatno bi im radost bila veca.
A inace mi smo narod nemoguc koji je nemoguce zadovoljiti. Ja vozim npr 2010 godina star Clio i mada vrlo retko idem u Srbiju ipak kad god odem zacikavaju me za auto. npr kad cu kupiti mercedes, VW karavan, audi... Cak mi je jedan rodjak pokazivao C5 koji je uzeo na lizing 380 evra rata ! Kao, zar vi to nemate u Italiji ? A da sam dosao drugacije onda bi im bilo krivo sto se kao qrcim.
Mene to ne zanima, ali mogu da shvatim ljude koji imaju dobra kola ili grade ogromne kuce.
I jos nesto. Dugogodisnji ideal upravo nase malogradjanstine bio je US i njihova "tzv" neprikosnovena sloboda da sa svojim novcem i slobodnim vremenom rade na svom imanju sta hoce. Izgleda da za Srbe ovo ne vazi ili ?
[ Ivan Dimkovic @ 09.08.2010. 21:13 ] @
@žutokljunac - Kakva bre Ceca... to je bre nekakav sladunjavi mainstream...
Iskljucivo:
[ ad0lf @ 09.08.2010. 21:14 ] @
evo da dam i ja ideju za dimkovicevo krstenje, da se klonira Sveti Sava da obavi obred, a ako se ne nadje kvalitetan DNK, onda bar patrijarh Pavle, mislim, bio bi kuriozitet, stvarno
[ MyWay @ 09.08.2010. 21:25 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: .. pa sam morao da se zadovoljim sa BMW-om :)
rasipanje,sramota... a mogao si lepo da kupiš stan u Negotinu od tih para
Isus više nije mogao da otplaćuje lizing, pa ga ti uzeo?
[ Ivan Dimkovic @ 09.08.2010. 21:34 ] @
Citat:
MyWay
rasipanje,sramota... a mogao si lepo da kupiš stan u Negotinu od tih para
Polako bre... to su samo sitni operativni troskovi, to mora neko debelo slavlje sa satorima da se napravi i da novine da dodju, pa da oni procenjuju onda to sa tim stanovima :)
[ Miroslav Cvejić @ 09.08.2010. 21:42 ] @
Ako nije ugrožena vrsta ne može na ražanj i te fore...
Samo pitanje ko bi se usudio da objavi reportažu o tom događaju. Neki tabloid ili IT časopis... :D
[ the_tosic @ 09.08.2010. 21:46 ] @
Ako kurir ne dodje kao da se nije desilo :D
[ žutokljunac @ 09.08.2010. 21:55 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: @žutokljunac - Kakva bre Ceca... to je bre nekakav sladunjavi mainstream...
Iskljucivo:
Pa normalno. Nećeš sigurno EKV u bemvejčini da slušaš. Nekako, ne ide. To je više za one što se voze u tramvaju ili lepe one nalepnice o bahatom parkiranju ( koje prezire ).
Citat:
Miroslav Cvejić: Ako nije ugrožena vrsta ne može na ražanj i te fore...
Samo pitanje ko bi se usudio da objavi reportažu o tom događaju. Neki tabloid ili IT časopis... :D
Izaći će u Svetu Kompjutera sa zlatnim zubom ( prvi ikad objavljen ) i BMW-om u pozadini.
[ MyWay @ 09.08.2010. 21:57 ] @
Pripremismo sve a slavljenika nema... Pored pravljenja dece ozbiljan pos'o je i davanje imena, eto neko je trebalo da se seti i Đesike.
Obzirom na moderan i liberalan Dimkovićev pristup životu, bilo bi glupo da se onoliko slavlje pravi zbog npr sina Kristijana (još bolje Kristiana), možda bude uzor Čeda sa imenima svoje dece:Mihajlo Lajf, Jana Hart, Zora Fejt...
Citat:
žutokljunac: Izaći će u Svetu Kompjutera sa zlatnim zubom ( prvi ikad objavljen ) i BMW-om u pozadini.
.. i geek kumom u pozadini, ušikanim od dve domaće... sa vencem
[ jablan @ 09.08.2010. 21:58 ] @
Citat:
Razgrabljen "Svatovac"
Specijalan broj "Svatovca" - časopisa čiji je kompletan 62. broj posvećen svadbi Golubovića u Švajcarskoj, razgrabljen je u domovini za dan i po, a polovinu tiraža domaćini su poklonili svojim prijateljima u Švajcarskoj, za uspomenu i dugo sećanje, jer je u "specijalcu" objavljeno skoro 200 ekskluzivnih svadbarskih slika. U dijaspori, "Svatovac" je stekao nove čitaoce, mada u redakciji u Požarevcu tvrde da imaju pretplatnike sa svih kontinenata (najviše u Australiji).
MyWay:
.. i geek kumom u pozadini, ušikanim od dve domaće... sa vencem
Kum mora da bude gej. Da izrazi liberalnu i modernu crtu njegove ličnosti.
[ fanfon @ 09.08.2010. 22:11 ] @
Hmm. "Djesika". Nije strasno. Sta tek reci za onu "srbendu" Marka Pantelica koji se toliko razbacuje pravosljavljem na sve strane a dao prava srpska imena cerkama-Alegra i Ingrid...
[ MyWay @ 09.08.2010. 22:12 ] @
Citat:
žutokljunac: Kum mora da bude gej. Da izrazi liberalnu i modernu crtu njegove ličnosti. :D
:-)))))) bravo žuti, nisam ušao toliko duboko u materiju kao ti
[ pri3rak @ 09.08.2010. 23:09 ] @
I naravno hebes svako slavlje koje ne zabelezi foto nikic
[ jnk @ 09.08.2010. 23:51 ] @
U Đesikinu odbranu ameri imaju sweet 16 proslave na koje se troše mnogo veće pare nego što je đesi potrošila neku bedu od stana u Negotinu. Čak ima i reality show na mtvu...
[ DaliborP @ 10.08.2010. 09:03 ] @
Citat:
fanfon: Hmm. "Djesika". Nije strasno. Sta tek reci za onu "srbendu" Marka Pantelica koji se toliko razbacuje pravosljavljem na sve strane a dao prava srpska imena cerkama-Alegra i Ingrid...
Ne sme neko da se naziva "srbendom" i usput podeli strana imena deci? Ne razumem, kakve to veze ima?
Ili to razbacivanje pravoslavljem, kakve to veze ima tacno sa imenima?
[ etjen @ 10.08.2010. 09:41 ] @
Citat:
@Onaj Citat:
etjen:
btw jedva čekam :))))
Već od sad nemoj ništa da jedeš ni da piješ da bi bio spreman da bi na slavlju što više pojeo i popio.
Naravno, evo vec sam gladan! Kad će? Kad će? :D
[ AstralPro @ 10.08.2010. 09:53 ] @
Ha ha koje ime "DJesika" :))))))))))
Nije to toliko spektakularno, bilo je svadbi po Srbiji gde su gastarbajteri trosili po 50-100.000e
[ Onaj @ 10.08.2010. 10:08 ] @
Citat:
etjen: Naravno, evo vec sam gladan! Kad će? Kad će? :D
E tako treba! Evo ni ja ništa ne jedem, čekam tu proslavu.
[ morihei ueshiba @ 10.08.2010. 10:18 ] @
Eto kakvi smo mi Srbi.Svi bi samo da jedu i piju na svadbi i krstenju,a dete jos nije ni zaceto. Dajte ljudi da nekako pomognemo da se napravi taj prvi korak
[ Dusan Marjanovic @ 10.08.2010. 15:25 ] @
Koji vam je taj Don Perignon što ga pominjete non stop? ja znam samo za Dom :)
[ Isak666 @ 10.08.2010. 16:57 ] @
Don Pérignon je 500 din po flasi.
To je za manje uspesne.
Ali torta u obliku Dzibusa moze da nadomesti ovaj nedostatak i ulepsa krstenje.
Zagarantovana naslovnica Svatovca.
[ Izvoljski @ 10.08.2010. 22:40 ] @
lajte kere Jakobsfelda !
[ ArsenLupen @ 10.08.2010. 23:18 ] @
Sad bas pokazujem bratu link, kaze nije to nista, lik ima 4 cerke, kad mu se rodio sin 1000 zvanica + selo slavlje, bikovi, kamioni, avioni...(al nije bio Keba )
To je onaj rad voli vas tata cerke moje, al sin je sin *#$@)*)@#$*)*
Ukupno dva ispečena bika od po 400 kila, pride pola tone roštilja i 15 jaganjaca, 500 kilograma gulaša, a zatim tona piva, pola tone vina i na hektolitre popijenih sokova i vode samo je ukratko računica o pojedenom i popijenom na jednom od najvećih rođendanskih slavlja u zadnje vreme u Srbiji.
Naši zemljaci iz Pariza, Violeta i Boban Jevtić, priredili su početkom avgusta u rodnoj Kočetini kod Žabara nesvakidašnje slavlje za oko 500 gostiju povodom punoletstva svojim sinovima, blizancima Dejanu i Daliboru.
[ Ivan Dimkovic @ 11.08.2010. 00:43 ] @
Uuu bice skroz dramaticno sad u ovo doba interneta, socijalnih mreza... vesti o mega-slavljima ima da se sire brze nego ikad, sa sve prigodnom mlatimudijom :-)
To ce proizvesti lancanu reakciju sve vecih i obilnijih slavlja, jerbo slavlje mora biti apsolutno nevidjeno ako ti, vidjeniji ljudi, hoce stvarno da se pokazu, najgora stvar koja bi mogla da se desi da necije slavlje onda porede sa proslim i kazu "Saban Milojkovic iz Donjih Strnjika / Klagenfurta je imao 20 bikova vise"... Mozda gledamo pocetak srpskog "slavljenickog balona" :-)))
Nego, neko bi trebao da napravi THE APP za direktno prenosenje licitacija poklona, sa sve fotkama, facebook&twitter linkovima do onih koji poklanjaju i, naravno, vrednosti istaknute u nekom animiranom flash-u - sa direktnom konverzijom u EUR/CHF/USD, a mozda bi u saradnji sa nekom od TV mreza mogao da se odradi direktan feed na satelit, kako bi to bilo prikazano i ostalim Sorabima iz dijaspore koji nisu online...
A tek kada zazivi Multi-Angle video - pa da jos mogu da se menjaju pogledi sa daljinskog... ala ce da prsti zavist i zuc, pa jos iz vise kadrova.
E a da... i kada bi RTS uradio promenu formata "48h Svadbe" - u "Top Svadbe", gde bi se prenosili ovakvi dogadjaji i omogucilo raji da glasa za "Svadbu Mesecai" i "Svadbu Godine"... pa to bi preporodilo privredu mnogih mesta po Srbiji kada bi nagrnuli 'rbajteri da pimpuju svadbe, a udeo gastarbajterskog dinara (tj. evra, franka...) u GDP-u Srbije bi se utrostrucio :)
@edit - btw, ako RTS ili Pink stvarno urade "MTV Cribs" verziju "48h Svadbe" samo da se zna da je ideja potekla sa ES-a, i da hocu svoj % :)
[ burex @ 11.08.2010. 00:57 ] @
...
The Sims - Serbian gastarbeiter edition
Svadba Tycoon
"Najbolji u selo" - Društvena igra za četvoro
...
Ma KO BRE SIROTINjA!? Daj... PET karata!
[ Onaj @ 11.08.2010. 03:03 ] @
Ako je taka stvar ondak odok da vedžbam pevanje pa da zapevam na svadbama, punoletstvima i krštenjima da zaradim neku paru.
[ Miroslav Cvejić @ 11.08.2010. 05:21 ] @
Ne treba da vežbaš pevanje, samo ugradi silikone. Gde da mećem evre, ako si ravan ko daska? :D
Celo veselje, bez pravog venčanja, pošto su mladenci maloletni, koštalo je 120.000 evra!
kontam vec koja su kategorija.
[ mrkii @ 11.08.2010. 10:01 ] @
Tacno je da su zaradili pare.
Tacno je da mogu daih potrose kako zele.
Tacno je da su to jedni obicni KR.TENI.
[ Suns @ 11.08.2010. 10:40 ] @
Realno bolje da su tih 30-40 kilo evra, umesto što su potrošili na raznorazne seljake i poljoprivrednike, zvali kurtu i murtu na svadbu, dali mladencima da odu na jedno putovanje oko sveta koje bi im ostalo za ceo život.
ALi opet Srbi su to...
[ Isak666 @ 11.08.2010. 10:48 ] @
Imaju oni za putovanja, nije to neki trosak obzirom da stekaju namenski kes za to, a nekom ko ima svoj posao makar i srednje velicine nije velik problem da usteka tu lovu.
I neka trose kako hoce, nije to samo srpski specijalitet jer imaju ovde taj sindrom i Turci, poneki Spanci i Portugalci i ostali kojima je predjasnji siromasniji zivot lupio pecat u mozdanu masu zauvek.
Ali stil brate...
Krstenje sa ojrima u sisama i volovima.
Pagani majku im.
[ ventura @ 11.08.2010. 11:17 ] @
Citat:
Isak666: Imaju oni za putovanja, nije to neki trosak obzirom da stekaju namenski kes za to, a nekom ko ima svoj posao makar i srednje velicine nije velik problem da usteka tu lovu.
Ma gde imaju lovu, pa još i za putovanja... Pa ti bi najbolje trebao da znaš da svi ti koji okreću volove na krštenjima ribaju klonje po švabiji i žive u memljivim sobičcima.. Neko živi kao pacov da bi na leto u selo mogao da ode sa novim BMW/Mečkom/Audijem, i obrnuo nekoliko volova u za to prigodnoj prilici...
Nažalost, veći tih ljudi bi taj novac i više nego dobrodošao da poprave svoj životni standar, ali zbog zatucanog mentaliteta koji drastično utiče na procenu prioriteta u životu oni odlučuju da novac sprže na kojekakve proslave, da bi se kasnije u selu pričalo o tome... Tužni su ti životi...
Moji baba i deda su bili gastarbajteri u Nemačkoj celoga života... Živeli su tamo 40+ godina, nisu uzeli Nemačko državljanstvo, svoj stan tamo nikad nisu imali već su ceo život iznajmljivali, nisu živeli neugledno, ali nisu nešto specijalno ni živeli.. Radili su po dva posla ceo život i štekali pare, da bi se vratili kad su otišli u penziju... Igrom slučaja par godina nakon što su se vratili u požaru u kući im je izgorela cela ušteđevina za koju su radili čitav život (nije neka mnogo lova, možda neki dobar auto srednje klase da se kupi)... Nisu se bahanalisali kao ovi što čitamo u novinama, ali deda je uvek morao da ima najnoviju mečku... I kad sve sagledaš, za šta su živeli... Ne znaju ni oni... Zato i kažem, tužni su ti životi...
Tužni, nego šta. Svako ko dozvoli da mu u životu jedina vodilja bude novac, na kraju se probudi kao tužan čovek. Mada pola tone ćevapa.
P.S. - Đesika izgleda baš zdravo
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 11.08.2010. u 13:51 GMT+1]
[ Isak666 @ 11.08.2010. 12:28 ] @
Pa kontam da te proslave ne prave ti zavrtaci srafova. Bar se nadam da je tako.
U tekstu od pre par postova stoji
Citat:
U ORAŠJU, zaseoku gornjoresavskog sela Grabovica, vlasnik firme u austrijskom gradu Salcburgu Zoran Radosavljević priredio je unuku Draganu R. svadbu za pamćenje. Celo veselje, bez pravog venčanja, pošto su mladenci maloletni, koštalo je 120.000 evra!
Cuo sam za jos par slicnih slucajeva proslave, doduse sa manjim budzetima, i to su bili tako slicni vlasnici nekih firmi za transport ili slicnih manjih preduzeca (srednja ipak nisu jer nemaju toliko puno zaposlenih).
A oni imaju dovoljno kesa i za putovanja.
Kad se ne bih mesao kako ko trosi svoj novac, rekao bih - samo napred, obrci volove i puni sise kesom.
Kad bih se mesao, rekao bih im da potrose koji euro i na obrazovanje, pa da nemaju Srbi najmanji procenat visokoobrazovanih u DE.
Na stranu sto porodicne slave i krstenja slave kao da prinose zrtve.
[ Suns @ 11.08.2010. 13:36 ] @
Obično naši ljudi koji spucaju grdne pare na takve svadbe sa ćevapima od pola tone i omanje poklane farme, nemogu posle da sastave kraj-s'krajem, ali poenta je da se u celom selu tvoja svadba prepričava godinama, da se veli po čaršiji da je ludi Milorad kada je ženio ĐESIKU nije žalio petoparca... a sada što nema leba da jede nema veze.
Postoje načini da se na svadbu potroši i 2 miliona € a da to izgleda daleko skromnije i kulturnije nego ova od 40k €. Kakav utisak možeš steći o finansijskom stanju mladinog oca, a da joj predhodno ovaj napuni sise sa evrićima!? Strašno...
Bravo za Venturin post i rečenicu, "Tužni su to životi"...
[ Isak666 @ 11.08.2010. 14:34 ] @
Ma neka rade sta rade, sto se mene tice.
Sto se tice teskog zivota gastarbajtera, dva posla i jurenju novca - tu nesto ne kontam jer se ovde sa dve prosecne plate za osam do deset sati rada dnevno moze ziveti sasvim dobro.
I da se skoluje i odputuje i obuce i pojede i popije i dobro vozi i udomi i usteka. Oni bez dece mogu i da se luksuziraju. To je -po meni- standardno radno vreme i jos imam prilicno bolje uslove rada nego u drugim zemljama, kao i prava koje uzivam kao radnik (sa Srbijom da ne poredim).
Mislim da gastosi malo prepumpavaju svoju tugu, a likovi u matici na konto toga kontaju da je tamo robija.
[ ventura @ 11.08.2010. 16:58 ] @
Citat:
Isak666:
Sto se tice teskog zivota gastarbajtera, dva posla i jurenju novca - tu nesto ne kontam jer se ovde sa dve prosecne plate za osam do deset sati rada dnevno moze ziveti sasvim dobro.
I da se skoluje i odputuje i obuce i pojede i popije i dobro vozi i udomi i usteka. Oni bez dece mogu i da se luksuziraju. To je -po meni- standardno radno vreme i jos imam prilicno bolje uslove rada nego u drugim zemljama, kao i prava koje uzivam kao radnik (sa Srbijom da ne poredim).
Pa kad za 40 godina nisi naučio Nemački, šta misliš kakve poslove možeš da radiš... Ne može to da se poredi sa relativno skorijom imigracijom, ti ljudi su otišli tamo 60-tih i 70-tih godina, i masa njih i dan danas ne zna više od dve reči Nemačkog... Evo, koliko ti naših poznaješ u tvom okruženju (pričamo o starijim ljudima 40+ godina ne o deci koja su verovatno rođena tamo), a da im jezik nije problem?
To je taj profil ljudi koji ne žele/ne umeju da se asimiliraju, da stvore sebi dobar život, i upravo iz tog profila najviše je ovih što prave bahanalije po selima jer za bolje ne znaju.
[ RonJ @ 11.08.2010. 17:13 ] @
Citat:
ventura: Ma gde imaju lovu, pa još i za putovanja... Pa ti bi najbolje trebao da znaš da svi ti koji okreću volove na krštenjima ribaju klonje po švabiji i žive u memljivim sobičcima.. Neko živi kao pacov da bi na leto u selo mogao da ode sa novim BMW/Mečkom/Audijem, i obrnuo nekoliko volova u za to prigodnoj prilici...
Nažalost, veći tih ljudi bi taj novac i više nego dobrodošao da poprave svoj životni standar, ali zbog zatucanog mentaliteta koji drastično utiče na procenu prioriteta u životu oni odlučuju da novac sprže na kojekakve proslave, da bi se kasnije u selu pričalo o tome... Tužni su ti životi...
Pre mozda godinu dve bila je emisija na B92 o nasim gastrabajterima koji su po selima napravili one vile u koje su skrkali silne pare.Jedan od tih gastrabajtera je rekao da zbog te kucerine koju je pravio u selu tamo nije imao "tri obroka".
[ Miroslav Cvejić @ 11.08.2010. 17:21 ] @
Jel se neko seća drame "video jela, zelen bor"?
[ Isak666 @ 11.08.2010. 18:21 ] @
@ventura
za tu staru garnituru koja je dosla pre 50 godina stoji da oru nemacki i to jedva.
I vecina su bili gradjevinci i ostali majstori, uglavnom rural crew, sta je vec Nemacka potrazivala po tom ugovoru sa SFRJ.
Ali kontam da dnevnice za to nisu bile male. Dnevnice za gradjevinske radove su sad vece nego prosek, pa kontam da su onda bile bar prosecne.
Tako da problema sa kesom ne bi trebali da su imali.
Problemi sa socijalizacijom su druga stvar.
E sad sto su oni spucali lovu u trospratne nakaradne vile sa lavovima ispred, umesto da su obisli malo Evropu ili na kraju se smestili u Spaniju i crkli pored plaze - nije njima zivot tezak, nego su glupi.
Ali opet kontam da je vrhunac ove vecinske ekipe te ruzne kucerine, a da su ova mega krstenja i vencanja delo manjine koja je iskoracila malo ispred vecine sunarodnika -doduse samo po kolicini kesa na racunu- mada mozda i gresim, nem pojma. Nemam kontakt sa nasim likovima tamo.
Sto se tice integracije, ni deca im nisu nesto posebno integrisana, kamo li roditelji.
Dosta je da znas da imamo najmanje politickih predstavnika u DE, pa samim tim skoro niko da ne lobira ni za sta, nema kesa ni za sta.
Uvijaju sarme i igraju kola.
Sve to zajedno sa tim nakaradnim krstenjima cini sliku i priliku srpske dijaspore u DE i okolini.
Ma gde imaju lovu, pa još i za putovanja... Pa ti bi najbolje trebao da znaš da svi ti koji okreću volove na krštenjima ribaju klonje po švabiji i žive u memljivim sobičcima.. Neko živi kao pacov da bi na leto u selo mogao da ode sa novim BMW/Mečkom/Audijem, i obrnuo nekoliko volova u za to prigodnoj prilici...
Moji baba i deda su bili gastarbajteri u Nemačkoj celoga života... Živeli su tamo 40+ godina, nisu uzeli Nemačko državljanstvo, svoj stan tamo nikad nisu imali već su ceo život iznajmljivali, nisu živeli neugledno, ali nisu nešto specijalno ni živeli.. Radili su po dva posla ceo život i štekali pare, da bi se vratili kad su otišli u penziju... Igrom slučaja par godina nakon što su se vratili u požaru u kući im je izgorela cela ušteđevina za koju su radili čitav život (nije neka mnogo lova, možda neki dobar auto srednje klase da se kupi)... Nisu se bahanalisali kao ovi što čitamo u novinama, ali deda je uvek morao da ima najnoviju mečku... I kad sve sagledaš, za šta su živeli... Ne znaju ni oni... Zato i kažem, tužni su ti životi...
jasno je da uglavama nasih ljudi jos vlada komunizam i malogradjanska zavist.
Posto su gastarbajteri imali 5x veca primanja nego titoisti trebalo ih je nekako i stovise diskreditovati i okrnjiti im ugled u domovini. Potomci titoista zdusno su unistili posle tugoslavije i Srbiju pa se ova propaganda normalno nastavlja.
Nije tajna da su nasi ljudi gastarbajteri radili fizicki (naj)teze poslove. Uostalom poenta bogate zemlje je da upravo za to i unajmi strance i da deo svog stanovnistva rastereti ovih neprijatnih, a portrebnih poslova. Slicno kao sto i bogata i ugledna porodica hoce i moze da plati poslugu. Pa ipak zasto im se rugati, sta bi sa onim da je casno svako zanimanje koje se casno obavlja ?
To medjutim nikako ne znaci da nasi ljudi zive kao stoka, kao i da nas u inostranstvu nema i veoma bogatih ili pak uglednih: lekara, inzinjera, advokata i profesora. Pojam gastarbajtera iz titoisticke probagande 70-tih se malo promenuo. Tada su i domacini ziveli po supama i delili WC jer je to bilo vreme masovne seobe u gradove i oskudice prostora. Takva vremena su sasvim sigurno iza nas, budite sigurni u to.
Druga stvar je sto nas gradjanin smatra da je selo samo za stoku, pa i seljake treba tako tretirati. Zato mi danas uvozimo zito i meso sto nikad nije bilo u istoriji Srbije. Sta preostaje ruralnim krajevima vec da imigriraju ? Zar je greh onda da se covek obogati od napornog rada i da svoj novac trosi kako hoce ?
Lajte kere Jakobsfelda...
[ ventura @ 11.08.2010. 18:48 ] @
Kakvi sad pa ugledni ljudi? Sigurno je da postoje, ali ugledni ljudi ne prave besmislene bahanalije, i ne troše svoju životnu ušteđevinu da bi obrnuli dva vola na krštenju i pola tone roštilja na rođendanskoj proslavi... Generalno lekari, inženjeri, advokati i sl. spadaju u malo obrazovaniji sloj društva, te shvataju da nikome ne treba da se dokazuju i pokazuju koliko su uspešni, već sami uživaju u plodovima svog rada i uspeha.
Mi se ne rugamo nikome ovde jer radi, rugamo se malograđanštini i sjebanom mentalitetu koji prioritizira trošenje novca na bahanalisanje, a to realno gledano ne mogu to sebi da priušte. Taj novac umesto što su potrošili na bahanalisanje mogao je drastično da im uveća životni standard. Međutim postoji gomila retarda koji umiru od želje da se pokažu pred rodnim selom da su ne znam ni ja kako uspeli, i jedini način na koji to mogu da urade je da troše životne ušteđevina na ovakva bahanalisanja.. Jer generalno, osim toga, nemaju šta drugo da pokažu.
Ako si se ti prepoznao negde u ovoj diskusiji, sorry, ali to je onda isključivo tvoj problem.
[ jablan @ 11.08.2010. 18:56 ] @
Pa taj je sa tih 20 ili 50 hiljada nečega usrećio više ljudi nego što bi da ih je sprcao u bembaru. Što je za tebe bahanalija, za nekog drugog nije, i obratno.
I to sigurno nije "njegova životna ušteđevina". Mora nešto i za Danijelovu svadbu da preostane... :)
[ Ivan Dimkovic @ 11.08.2010. 19:01 ] @
Ma jasta, sve je to relativno - lepiti novcanice vecih denominacija na cerku u jednom, navodno, religioznom ritualu je nista drugo nego bahanalija. I to vrlo primitivne vrste.
Nema to nikakve veze ni sa "tradicijom", ni sa nekakvim "obicajima" vec je najobicnija demonstracija nekih primitivnih poriva na najgori moguci nacin. Takav primitivizam naravno treba nazvati svojim imenom - i cisto sumnjam da im neko na tome zavidi na ovoj temi.
Sto se "bembare" tice koju pominjes vise puta - pa zavisi o cemu se tu tacno radi, da li je neko kupio "bembaru" iskljucivo sebe radi ili je kupio to da istu vidi komsiluk iz sela - takodje, tu igra ulogu i redosled prioriteta. Ako je nekom ta bembara par % mesecnih prihoda i taj neko je zadovoljio neke druge osnovne zivotne potrebe to je jedna stvar, a ako je neko za to stedeo na normalnom zivotu i kupio istu samo kako bi demonstrirao drugima da moze - tu je u pitanju cist kompleks.
[ HeYoo @ 11.08.2010. 19:01 ] @
Izvoljski i Tito...
Seljak kao covek koji zivi u selu i seljak kao model ponasanja nisu iste stvari. Danas je veca koncentracija seljaka u gradu nego u selu.
Nije problem ako neko sebi oce da odsece nos ako mu se tako svidja ali ne bi rekao da je to pametno.
Isto nije problem ni potrositi zivotnu ustedjevinu na par dana kicha, ica i pica ali ne bi rekao da je to najpametnije.
Nema tu mnogo propagande dovoljno je pogledati ceste primere neomalterisanih leteceih tanjira na 10 nivoa sto su nacickane po livadama.
[ Izvoljski @ 11.08.2010. 19:02 ] @
sto jos vise pojacava bes nemocne zlobe siromasne malogradjanste je da gastosi i pored toliko "bacene" love imaju jos sasvim dovoljno pa ova nazovi pedagoska primedba moze biti odbacena.
Dobar je i ovaj mudriqraz Isak the Djavo. Da, samo smo tebe cekeli da nas politicki organizujes.
[ ventura @ 11.08.2010. 19:03 ] @
Bahanalisanje je i ako ušteđevinu sprca u bembaru....
Ako neko živi u dobrom, uslovnom stanu, hrani se kvalitetno, može da priušti sebi sva sitna zadovoljstva koja želi, može da ode na odmor gde god hoće, da snosi sve troškove porodice, i ako mu nakon toga ostane novca to je ok. Ako taj novac potroši na neki auto, aj da kažemo da se može opravdati, ipak to nije 100% bačen novac, nešto može da izvuče nazad ako ga proda, a i pružaće mu zadovoljstvo godinama...
Ako neko taj novac potroši na jednodnevno bahanalisanje u rodnom kraju sa ciljem da pokaže drugima kako je uspešan (dakle ultimativno to radi zbog drugih, ne zbog sebe), to je onda prostačko iživljavanje... Pogotovo ako je taj novac mogao iskoristiti za nešto prioritetnije (kupovina nekretnine, novog nameštaja u kući, školovanje dece itd.). To je blaži slučaj.
Gori slučaj je kad neko živi neuslovno, odriče se svega, i bukvalno odvaja od usta da bi jednom u životu mogao da napravi bahanalisanje o kome će se pričati po selu i okolini... To je retardirano.
[ Ivan Dimkovic @ 11.08.2010. 19:06 ] @
Hehe, samo treba video odgovor Tamira Ricmija - "Ne moze nam nikooo nistaaaaa" :-)
I u cemu je fora sa tom novo-pronadjenom odbranom ovih bolesnih atavizama? Ono, ne verujem da je Srbija toliko osiromasila duhom da ljudi moraju da brane ovakve prostakluke kao nekakvu "kontru" kvazi-modernom zivotu koji im se servira od strane politikosa?
Ovo je bio prostakluk i daleko pre "tranzicije" i daleko pre Rambovog "samo urbano, urbano".
[ jablan @ 11.08.2010. 19:09 ] @
Pa vidim da svi nekako podrazumevaju da je u pitanju "životna ušteđevina" kad se slavi krštenje, a bembara je onako, promil mesečnih primanja, biju ko neće, pa rekoh samo da primetim da može i obrnuto da bude, a, ako pretpostavimo da su u pitanju ekvivalentni procenti životnih primanja, ja ipak glasam za krštenje: ipak se tu trista ljudi razvali od pića i mezetluka, a bembarom usrećiš samo sebe i onog mufljuza u odelu i kravati što ti ga je uvalio po ekstra povoljnoj ceni.
E, da, glede atavizama: kad malo bolje razmisliš, sve se to svodi na deda Darvina i staru dobru prirodnu selekciju. U gradu feromone šire kubici, na selu spratovi (što na hacijendi, što na torti) i to je to. ;)
[ ventura @ 11.08.2010. 19:13 ] @
Citat:
jablan: Pa vidim da svi nekako podrazumevaju da je u pitanju "životna ušteđevina" kad se slavi krštenje, a bembara je onako, promil mesečnih primanja, biju ko neće, pa rekoh samo da primetim da može i obrnuto da bude, a, ako pretpostavimo da su u pitanju ekvivalentni procenti životnih primanja, ja ipak glasam za krštenje: ipak se tu trista ljudi razvali od pića i mezetluka, a bembarom usrećiš samo sebe i onog mufljuza u odelu i kravati što ti ga je uvalio po ekstra povoljnoj ceni.
Autom sebe usrećuješ svaki dan, i tako godinama, pa prodaš auto i opet imaš neke pare; a sa krkanlucima sjebeš sve za jedan dan i šta posle?
Citat:
jablan:
U gradu feromone šire kubici, na selu spratovi (što na hacijendi, što na torti) i to je to. ;)
Istina :)
[ Izvoljski @ 11.08.2010. 19:15 ] @
Citat:
Ako neko taj novac potroši na jednodnevno bahanalisanje u rodnom kraju sa ciljem da pokaže drugima kako je uspešan (dakle ultimativno to radi zbog drugih, ne zbog sebe), to je onda prostačko iživljavanje... Pogotovo ako je taj novac mogao iskoristiti za nešto prioritetnije (kupovina nekretnine, novog nameštaja u kući, školovanje dece itd.). To je blaži slučaj.
Gori slučaj je kad neko živi neuslovno, odriče se svega, i bukvalno odvaja od usta da bi jednom u životu mogao da napravi bahanalisanje o kome će se pričati po selu i okolini... To je retardirano.
boze al' si ti smesan ventura. Mislis da su gastosi tako glupi, da spice svu lovu i posle se vrate da zive sa pacovima ? haha o jbt !
Evo ti prosta racunica.
Par krsti cerku od 14 godina. Muz radi znaci 14 godina u evo ajd uzecu Italiju. To je 14x12=168 meseci. Prihod 168x1200 EUR = 201600 EUR. Zena nek ima 900 EUR i nek je manje radila:
140 meseci x 900 EUR = 126000 EUR. To je sigurno preko 150,000 EUR ustedjevine, a ti si se uhvati za jbn slavlje od par hiljada evra !
[ Ivan Dimkovic @ 11.08.2010. 19:16 ] @
Prostakluk nije zbog kolicine novca vec zbog same ideje koja stoji iza toga.
Pokazati da si najveci qratz u selu, i pretvoriti tvoju cerku u civiluk za novcanice kako bi se znalo da ti se i to moze. I to sve pod parolom nekakvog religioznog obicaja - tehnikolor seljastvo.
Da li su oni stedeli ceo zivot za to, ili im je to mesecni dzeparac to je apsolutno nebitno. Bitna je chobanska namera.
Isto kao sto su prostakluci kojekakvi chardaci ni na nebu ni na zemlji sa gipsanim figurama gde je cilj da se isto pokaze kako si najveci qratz u selu.
Sta, sad posto je to "turbo folk" a samim tim u necijim lobanjama nekakva anti-teza nekoj kvazi avantgardi koju foriraju neki drugi slicni maloumnici onda to treba braniti? Nope, u pitanju je najobicniji prostakluk - uvek bio i uvek ce biti.
Citat:
E, da, glede atavizama: kad malo bolje razmisliš, sve se to svodi na deda Darvina i staru dobru prirodnu selekciju. U gradu feromone šire kubici, na selu spratovi (što na hacijendi, što na torti) i to je to. ;)
U tom slucaju je bilo bolje da su potrosili pare sto su nalepili na cerku da je posalju na neki sport... ako pricamo o feromonima.
[ jablan @ 11.08.2010. 19:20 ] @
Citat:
ventura: Autom sebe usrećuješ svaki dan, i tako godinama, pa prodaš auto i opet imaš neke pare; a sa krkanlucima sjebeš sve za jedan dan i šta posle?
Tu na scenu stupa "Foto Brzi, Požarevac": krštenje dobiješ na 3 DVD-a, posle svaki dan možeš da zadigneš šustiklu, ubaciš disk, pripališ plazmu i eto sreća sreća radost.
[ HeYoo @ 11.08.2010. 19:20 ] @
bojim se da je cerka samo rekvizit tih bolesnika
[ jablan @ 11.08.2010. 19:22 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: U tom slucaju je bilo bolje da su potrosili pare sto su nalepili na cerku da je posalju na neki sport... ako pricamo o feromonima.
Bojim se da to što sugerišeš nije pri vrhu prioriteta roditelja budućeg mladoženje... :D
[ Ivan Dimkovic @ 11.08.2010. 19:24 ] @
Pa nece im se isplatiti to - posto posle nekog N-tog puta kada se mladozenji ne bude dizao pimpek na ono ima da dodje do odredjenih problema :) Verovatno tako i pocinju one krimi price....
[ ventura @ 11.08.2010. 19:24 ] @
Citat:
Izvoljski: boze al' si ti smesan ventura. Mislis da su gastosi tako glupi, da spice svu lovu i posle se vrate da zive sa pacovima ? haha o jbt !
Da imaju mozga umeli bi da vrednuju sami sebe i ne bi imali primitivne porive da se na ovaj način dokazuju pred selom...
Par krsti cerku od 14 godina. Muz radi znaci 14 godina u evo ajd uzecu Italiju. To je 14x12=168 meseci. Prihod 168x1200 EUR = 201600 EUR. Zena nek ima 900 EUR i nek je manje radila:
140 meseci x 900 EUR = 126000 EUR. To je sigurno preko 150,000 EUR ustedjevine, a ti si se uhvati za jbn slavlje od par hiljada evra !
Jako lepa računica, ali nažalost netačna. Ljudi dok žive imaju i neke rashode... Dakle ne mogu da uštede celu platu... Ove plate koje si naveo (1200 + 900 eur) su sasvim korektne u Italiji, moglo bi se reći i više nego korektne... Ali tu imaš i troškove života, pa kad se sve sabere, ako se prištedi na nečemu, može ostati par stotina evra mesečno...
I drugo, cifre sa kojima ovi seljoberi barataju su 40 hiljada evra za krštenje, 80 hiljada za rođendan blizanaca i 120 hiljada evra za venčanje... To su sulude cifre da običan radnik potroši na proslave... Kako jedan običan radnik može da uštedi svega par stotina evra mesečno, dolazimo do toga da za feštu ovakve magnitute od kojoj će da priča selo treba spucati celokupnu životnu ušteđevinu.
[ jablan @ 11.08.2010. 19:26 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa nece im se isplatiti to - posto posle nekog N-tog puta kada se mladozenji ne bude dizao pimpek na ono ima da dodje do odredjenih problema :) Verovatno tako i pocinju one krimi price....
Ne znam da li se za*ebavaš ili upravo tvrdiš da neko ko nije zgodan ne može da ima srećan brak?
[ Srđan Pavlović @ 11.08.2010. 19:58 ] @
Citat:
a na 10 gostiju je išla jedna torta.
Ne piše od koliko jaja.
[ vilil1 @ 11.08.2010. 20:02 ] @
Citat:
Izvoljski: Dobar je i ovaj mudriqraz Isak the Djavo. Da, samo smo tebe cekeli da nas politicki organizujes.
Jock bwe. Ako pazljivije citas, vidis sta ga najvise zulja -
Citat:
Isak666: Dosta je da znas da imamo najmanje politickih predstavnika u DE, pa samim tim skoro niko da ne lobira ni za sta, nema kesa ni za sta.
Obzirom da je ovde imao neku NVO, navikao covek na ogrebotinu, pa mu krivo sto to ne prolazi tamo. :D
Ko je ovde malogradjanin, sta je prostakluk? Onaj koji trosi SVOJE pare, ili onaj kome smeta to sto neko trosi SVOJE pare, i vodi tudju brigu? Jbt. 6. strana o tome kako neko trosi svoje...
Neverovatno.
[ 3way @ 11.08.2010. 20:05 ] @
Citat:
vilil1: Jbt. 6. strana o tome kako neko trosi svoje...
Jok brate, 6 strana o tome kako je neko ljakse.
[ Ivan Dimkovic @ 11.08.2010. 20:45 ] @
Citat:
vilil1: Obzirom da je ovde imao neku NVO, navikao covek na ogrebotinu, pa mu krivo sto to ne prolazi tamo. :D
Ko je ovde malogradjanin, sta je prostakluk? Onaj koji trosi SVOJE pare, ili onaj kome smeta to sto neko trosi SVOJE pare, i vodi tudju brigu? Jbt. 6. strana o tome kako neko trosi svoje...
Neverovatno.
6 strana se pise o seljastvu, ne o tome kako neko "trosi svoje pare".
Pare su tu potpuno nebitna stvar zapravo - seljacenje moze da kosta 100, 1000 ili 1000000 EUR, ali je i dalje dziberaj.
I taj dziberaj treba nazvati pravim imenom.
Yep... ima i drugih dziberaja, i yep... mozda ovaj dziberaj "pomaze lokalnu privredu" - ali je i dalje dziberaj.
Cisto sumnjam da nekom uopste smeta to seljastvo - ali posto je baja "glavni u selo" hteo da se o njegovom "eventu" cuje, onda se taj dogadjaj svakako moze i komentarisati bas onako kako jeste.
[ sasa_vidic @ 11.08.2010. 21:12 ] @
he, he, živim blizu tog sela. Ima ih još 20-tak takvih u mom kraju oko Negotina.
Ono što je sad po tim selima je samo DESETI deo kako je bilo ranije do pre 10-tak godina.
Šta sam sve video po tim veseljima,svadbama i sahranama , mislim da bi mi zavideo i emir kusturica.
U pitanju je specifičan mentalitet tih ljudi( ima takvih sela i u okolini požarevca). Vlasi.
Tek sad kad sam malo omatoreo, prihvatio sam to kako jeste. Dok sam bio mlađi, sve mi je to delovalo šokantno i
konfuzno.
A i oni su se malo opametili, pa su počeli da ulažu u nekretnine po inostranstvu i u malu privredu.
Tako da ovih bahanalija ima sve manje i manje.
Poz
P.s. ako neko uloži u slavlje 30.000 evra, vrati mu se preko poklona i para barem duplo. Tako da im nije to čisto bacanje para, pre će biti da je to biznis ali na jedan čudan način.
P.s. ako neko uloži u slavlje 30.000 evra, vrati mu se preko poklona i para barem duplo. Tako da im nije to čisto bacanje para, pre će biti da je to biznis ali na jedan čudan način.
/Ovo je iz citat iz Presa, valjda... uglavnom taj kalibar štampe/
Seka se udaje 12. septembra!
Venčanje će biti održano 12. septembra u luksuznom restoranu „Franš" pred 150 zvanica! Sekinu venčanicu kreirao je Saša Vidić, a pevačica će u toku večeri nositi i haljine Versaćija i Gučija!
Ajd sad priznaj, koliko si klepio srećne mladence?
[Ovu poruku je menjao drbogi dana 12.08.2010. u 02:21 GMT+1]
[ ventura @ 12.08.2010. 01:07 ] @
Prvi put čujem da se novac ulaže u slavlje... A to za poklone... Nije da se domaćini ne hvale sa poklonima... Onaj što je napravio svadbu za 120 hiljada kaže da je poklona bilo u protivvrednosti 15 hiljada... Čak da kažemo da nije uopšte ulepšao cifru, takav return i nije baš pametna 'investicija' :)
[ žutokljunac @ 12.08.2010. 04:43 ] @
Pošto se svi rugamo rasipništvu i načinu na koji ljakse troše pare, samo da pitam, nije li upravo ovo čemu se smejemo sastavni deo našeg života. Danas je sve proizvedeno i projektovano upravo da bi se pokazala neka moć ili uspeh. Posedovati luksuzan auto, skup sat, imati najskuplju robnu marku. Zašto nekome treba luksuzan BMW? Zašto nekome treba sat od četiri hiljade dolara? Umesto BMW, posao završavas masa jeftinijih automobila. Umesto luksuznog sata, jedan kvarcni je čak precizniji i manje kasni.
Mogu da razumem kupovinu skupe slike. To je investicija, ne pokazivanje moći i rasipništvo. Ali ne mogu da shvatim nekoga ko kupuje najskuplji BMW. Šta je to nego isti taj Đesika fazon, samo uvijen u kulturniju oblandu.
Porivi su isti, samo je razlika u ukusu.
[ jablan @ 12.08.2010. 06:45 ] @
^ Sad će da padne jedna racionalizacija, osećam... ;)
[ Ivan Dimkovic @ 12.08.2010. 08:09 ] @
Sto racionalizacija?
Ako tebi ne ide u glavu da se auto moze kupiti sebe radi onda tu pomoci nema. Evo ja vozim relativno skup auto i ne mozes da zamislis koliko mi puca ona stvar da li ce svet da misli da imam ili nemam pare, kupio sam ga zato sto volim da vozim brzo i sto prelazim dnevno 150 km na putu bez ogranicenja brzine mahom. Stoji u zatvorenoj garazi i ovde i na poslu - i ako ga neko vidi, to su mozda ljudi na auto putu koje prilicno zabole ona stvar sta neko drugi vozi. Da ne pricamo o tome da se ovde ljudi eventualno okrecu za nekim Ferarijem a ne za hebenim bog-standard BMW-om.
Cak sam skinuo sve oznake iza posto mi je bitnije da se neki pandur ne okomi na mene nego da ljudi vide oznaku jacine motora.
Kada neko organizuje slavlje i na njemu lepi cerki novcanice i pozove celo selo da to vidi - to je iskljucivo u funkciji pokazivanja drugima koliko love ima.
[ vilil1 @ 12.08.2010. 08:29 ] @
Prvo, oni nisu pozvali selo da gleda, nego da ucestvuje. Drugo, TI nisi seljak jer si potrosio svoj novac na nesto u cemu se samo TI lepo osecas, a oni jesu seljaci jer su potrosili svoj novac da bi se i njihova okolina lepo osecala!? I sad za nihovo trosenje ti kazes prostakluk, jer su potrosili da bi i drugima bilo lepo!? A ti sto gledas kako da se samo TI lepo osecas u svom autu, nisi ljakse. Inace u ovoj temi o tvom autu pises samo tako. I za njih kazes da su seljana...
[ 3way @ 12.08.2010. 08:35 ] @
Citat:
vilil1: Prvo, oni nisu pozvali selo da gleda, nego da ucestvuje.
Ma jok uopste...vazno je sta ce selo reci, a tek sto je izaslo u novine...pa to je posebno zadovoljvstvo...
Kakva bre okolina i kakvi bakraci. Takve svadbe/ispracaji se i organizuju da selo vidi kako ti je dobro u Svici...
[ vilil1 @ 12.08.2010. 08:40 ] @
Citat:
3way:Takve svadbe/ispracaji se i organizuju da selo vidi kako ti je dobro u Svici...
Ma ne. Svi oni zive i rade negde preko. I svi znaju kako se zivi tamo i sta ko radi.
[ 3way @ 12.08.2010. 08:45 ] @
Pa jes, al sto vise para puknes na neke zlatne lavove i paune ispred kuce ili sto vecu svadbu napravis i zakitis se evrima to ti je bolje.
Sem toga, neukus je neukus.
[ vilil1 @ 12.08.2010. 08:53 ] @
Sta je neukus? Da se napravi veselje u selu, gde ce se potrositi neke pare? A da su veselje pravili u BGu u nekom hotelu, ili negde u toj Svici, to bi bilo u redu?
Sta je malogradjanstina? Njihovo veselje, ili nase zavirivanje u njihov tanjir, odnosno prica o tom njihovom veselju? Ko je ovde u stvari ljakse?
[ 3way @ 12.08.2010. 08:59 ] @
Ljakse je ljakse gde god se obreo, pogotovo kad se kiti evrima i zove Stoju na svadbu.
[ ventura @ 12.08.2010. 09:16 ] @
@villi1
@lesli
Valjda ne moramo da diskutujemo o tome da li je ovo mega seljačenje, primitivizam i neukus, to nadam se shvataju svi diskutanti ovde. I o tome nema bog zna šta da se diskutuje.
Međutim, nije stvar u tome da li neko vozi auto od 1.000, 10.000 ili 100.000 evra, radi se o tome da li taj neko može da priušti to. Ako se neko sa porodicom gura u jednom sobičku, ne može da kupi deci neke stvari koje bi voleo, a sve to da bi mogao da kupi neki auto od 50 soma, to nije primitivizam, to je psihički problem koji je zreo za lečenje.
Dakle mi smo na ovoj temi utvrdili da su Đesikini roditelji megaseljačine i primitivci, to je neosporno. E sada je pitanje da li imaju psihičkih problema, a po svim izgledima imaju.
Međutim, zašto bi nas boleo polni organ pa da diskutujemo o tome? Valjda ljudi imaju pravo da rade šta god hoće sa sopstvenim novcem?
Istina. Ali ako okolina počne da osuđuje te iste ljude zbog toga što rade umesto da ih podržava, možda će i oni sami staviti prst na čelo pa razmisliti da li je bolje da se presele u malo udobniji stan da se konačno ne guraju, umesto što će pući svoju ušteđevinu u rodnom selu, kad mu ljudi sa strane ionako seru protiv toga.
[ vilil1 @ 12.08.2010. 09:26 ] @
Citat:
ventura: Ali ako okolina počne da osuđuje te iste ljude zbog toga što rade umesto da ih podržava, možda će i oni sami staviti prst na čelo pa razmisliti da li je bolje da se presele u malo udobniji stan da se konačno ne guraju, umesto što će pući svoju ušteđevinu u rodnom selu, kad mu ljudi sa strane ionako seru protiv toga.
Lepo je to, da su oni trazili neki savet od nas. Al' nisu. Kako ti nazivas onoga koji se trpa negde gde mu nije mesto? Ko tu ima psihicke probleme, ili neke komplekse?
Ko je ta osoba, koja sebi daje za pravo da tebi prigovara na nacin na koji trosis svoj novac?
[ Isak666 @ 12.08.2010. 09:35 ] @
Citat:
Beltammi:
Dobar je i ovaj mudriqraz Isak the Djavo. Da, samo smo tebe cekeli da nas politicki organizujes.
Ja iznosim cinjenice da Srbi imaju najmanje politickih predstavnika u DE, nemam pretenzija da to radim jer bih pre radio u rudniku za dzabe nego sa tvojim folklorasima.
Uostalom, to trebate sami da radite kroz formiranje krovne organizacije Srba. Za tvoju info, u DE ih sad ima dve i ne mogu da se dogovore koja je glavna.
Ima jedan srpski zubar u Hamburgu koji vec godinama sparta kroz DE i pokusava folklorasima i tebi slicnima da objasni sta u stvari treba da rade, ali ga slabije kontaju.
Citat:
Vilil:
Obzirom da je ovde imao neku NVO, navikao covek na ogrebotinu, pa mu krivo sto to ne prolazi tamo. :D
Ta ogrebotina se odnosi npr na finansiranje srpskih skola od strane Nemacke ili formiranje centara za podrsku stranim studentima pa da Srbi mrdnu sa najgoreg broja visokoobrazovanih u DE, kao sto te vec odavno imaju Turci i drugi narodi u DE, dok Srbi kume Srbiju i placu sto im neplaca skole.
Sto se mene tice, to sto sam ja radio u Srbiji kroz NVO ovde se radi u okviru drzavnih institucija kao i kod drugih normalnih zemalja, pa meni savrseno puca pimpek hoce li Srbi dobiti krovnu organizaciju i da li ce dobiti nekog da komunicira sa parlamentom i mozda obezbedi neki kes za bilo sta sto nece biti obesen opanak na montiranoj tezgi sa gibanicom - kako btw izgleda vrhunac srpskog kulturnog delovanja.
Moj jedini kontakt sa Srbima u Nemackoj je bio kad sam otisao u srpsku biblioteku u Stuttgartu pored SPC na pocetku dok mi je nemacki bio katastrofa ne bi li nesto procitao, gde sam saznao da su "knjige odnete kod Slavice".
Putujte Srbi, okrecite volove - svemir nema granica.
[ ventura @ 12.08.2010. 09:43 ] @
Citat:
vilil1: Lepo je to, da su oni trazili neki savet od nas. Al' nisu. Kako ti nazivas onoga koji se trpa negde gde mu nije mesto? Ko tu ima psihicke probleme, ili neke komplekse?
Čovek je lepo napravio javno veselje, pozvao novine da izveštavaju o tome, pa prema tome javnost može da kaže misli o tome. I to nije guranje nosa u tuđa posla.
Da li je tražio savet - sigurno da nije. Međutim, da li će neko drugi da pravi ovakve bahanalije kad vidi da ljudi imaju drugačiji (čitaj: normalniji) pogled na to od njega, možda odustane i ipak odluči da taj novac potroši na svoju porodicu a ne na krkanluk.
[ vilil1 @ 12.08.2010. 09:55 ] @
Citat:
ventura: Međutim, da li će neko drugi da pravi ovakve bahanalije kad vidi da ljudi imaju drugačiji (čitaj: normalniji) pogled na to od njega, možda odustane i ipak odluči da taj novac potroši na svoju porodicu a ne na krkanluk.
Pretpostavljam da ce i ovakvi obicaji nestati. Polako, ali sigurno. Ali ne zbog toga sto neko nesto pise o njima i "osudjuje" ih, pogotovo ne sa ESa. Vec zato sto ti stariji kojima je to i bio cilj odlaska preko, praviti ogromne kuce, ovakva veselja...polako nestaju. Druga, treca, generacija gastarbajtera, ima drugacije prioritete. Mislim da ce za nekih desetak godina ovo sasvim nestati.
Ali, na ESu, su navodno sve kvalitetni, mladi ljudi. I toliko potcenjivanja, tolko malogradjanstine ovde, podsmevanja...pokazuje samo da obrazovanje ne znaci i vaspitanje, kulturu...
Kao sto je @3way napisao, ljakse je ljakse, gde god se obreo.
[ Suns @ 12.08.2010. 10:21 ] @
Što reče Ventura u vezi automobila od 1*10*100k € ima onj sjajan vic, kada je ciga kupio fiću pa svi pocrkali od gladi Tako ti je i ovde slučaj.
P.S. Ali ja i daje ne mogu da verujem, POLA TONE ĆEVAPA lebe mekani pa to na flahu 5x5m trebalo peći sa 2 tone uglja i 5 kubika drva
[ drbogi @ 12.08.2010. 10:29 ] @
Ovde je problem u integrisanosti u društvo, srpsko u konkretnom slučaju. Ja sam dugo mislio da ti ljudi koji prave takve svadbe, zapravo nisu valjano integrisani u društvo, ali posle sprcanih bezmalo 50 godina, konačno sam ukapirao da ja i meni slični istomišljenici smo ti koji su asocijalni elementi.
Hoću da kažem da uopšte nije problem u nekakvom "pravu" da se zaviruje u nečiji BMW ili pod nečiju svadbarsku šatru, nego u sistemu vrednosti koji se doživljava kao poželjan. Eto, meni je i dalje nekako bliži taj protestantski način, npr. napraviš cvetnjak, park, napraviš KELNSKU katedralu pa doprineseš zajednici, dok izgleda ovde važi usenaseipodase kriterijum, pa dobru decu vode kod Đesike na svadbu. Već kod katolika, palate su stvar porodica, (Mediči npr.), a ovo kod nas je onako spahijsko-begovski sistem, pa imaš Titinu i Rankovićevu vilu, Kapetan MIšino zdanje, Miškovićev Deltacity itako.
Dakle, nije problem što Đesikini troše, imaju pravo, njihova stvar, njihove i pare, slušaju Paju Patka i doprinose ekonomiji kroz potrošnju, problem je što to postaje dominantan i poželjan model ponašanja. Već sada se na vredne, radne i štedljive, pokazuje prstom kao na budale, a to će postati pravilo. Za početak imamo dilemu Guča ili Exit, a obe manifestacije su isti đavo po svojoj prirodi- Đesikina svadba.
[ DaliborP @ 12.08.2010. 10:31 ] @
Meni su takva veselja bas simpaticna. Cak sam kao klinac par puta sa drustvom "upadao" po veseljima tog tipa po Srbija, tipa svadbama od 3-4 dana itd. Svi su nas uvek sa osmehom prihvatili, pocastili jelom i picem i rekli uzivajte momci koliko god hocete. Dobra zayebancija uvek bila.
Ne vidim nista lose u tome, hoce ljudi da trose pare - neka trose. Nista zlonamerno nema u njihovoj nameri. E sad sto nemaju neki istancan ukus za modu ili slicno... bah, otkad to geekovi imaju pravo da komentarisu neciji stil ;)
A ne znam odakle vam ta prica da ljudi trose celu ustedjevinu na proslavu pa su posle gladni. Gluposti.
[ mmix @ 12.08.2010. 10:35 ] @
Citat:
drbogi: Ovde je problem u integrisanosti u društvo, srpsko u konkretnom slučaju. Ja sam dugo mislio da ti ljudi koji prave takve svadbe, zapravo nisu valjano integrisani u društvo, ali posle sprcanih bezmalo 50 godina, konačno sam ukapirao da ja i meni slični istomišljenici smo ti koji su asocijalni elementi.
Dobrodosao u klub. Ja sam inace svojevrsna crna ovca u okolini i familij posto sam svoju svadbu sveo na kumove, roditelje i rodjene sestre (moju i njenu) :)
Al svejedno mislim da preterujemo u osudi, ovo je bio moj izbor i odbijam da budem osudjivan zbog toga ali isto tako ni ne osudjuem krstenje sa pola tone cevapa. Kao sto ne osudjujem ni njihov izbor da zive u prcvarniku da bi to platili, dok god ne traze da ja platim niti traze subvencije drzave za cevap meni je to sve ok. Zivi i pusti druge da zive. AKo drustvo uspostavlja socijalne ugovore te vrste i to je ok dok god ja nisam primoran da ih postujem (a ocigledno nisam).
[ DaliborP @ 12.08.2010. 10:38 ] @
Citat:
mmix:Kao sto ne osudjujem ni njihov izbor da zive u prcvarniku da bi to platili
Jel mozes da mi objasnis odakle ti saznanje da oni zive u nekom prcvarniku. Vidim to se poteze kao 100% sigurna cinjenica na ovoj temi, da svi gastarbajteri koji prave slavlja ovakvog tipa po pravilu zive u podrumima po Nemackoj. Ja sam obisao par gastarbajtera starog kova i nikad nisam primetio da iko od njih tako zivi, cak naprotiv.
[ vilil1 @ 12.08.2010. 10:43 ] @
Citat:
drbogi: Za početak imamo dilemu Guča ili Exit, a obe manifestacije su isti đavo po svojoj prirodi- Đesikina svadba.
Upravo. Valjda ce sada istovremeno biti Guca i Beer fest. Sta treba da se kaze, ovi sa Beera su neki fensi likovi, a ovi iz Guce su neki seljaci!?
A i jedni i drugi mrtvi pijani! U cemu je razlika!? He, u tome sto se u Guci bolje jede. ;)
[ Nebojsa Milanovic @ 12.08.2010. 10:54 ] @
Citat:
mmix: Ja sam inace svojevrsna crna ovca u okolini i familij posto sam svoju svadbu sveo na kumove, roditelje i rodjene sestre (moju i njenu) :)
+1 :)
Identično
[ drbogi @ 12.08.2010. 16:50 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic:
mmix: Ja sam inace svojevrsna crna ovca u okolini i familij posto sam svoju svadbu sveo na kumove, roditelje i rodjene sestre (moju i njenu)
+1 :)
Identično
Svadbu? :)
Registracija je bila jednog četvrtka u ranim poslepodnevnim satima, krenuli sa svedocima(kum i kuma) na nekakvu klopu, kad prtz-restrikcija. Jbg. rat u komšiluku, srećom pa je Srbija kao neutralna pošteđena. :)
Da ne bude zabune, dok sam imao želju i bio mlađi, meni nije bilo strano da se ogovedam u kafani, onako pošteno, srećom bilo je i para a i društva dok sam to radio. Izbegavao sam one hevi narodnjake, ali nisam imao ništa protiv nekakvih tamburica, violina, starogradskih pesama. Međutim, nikada mi to nije bio sinonim za najkul ultra provod, dok su mi svadbe i danas ekvivalent hororu.
Ko pamti ona posela202, folkparade, i te gluposti iz 80. jasno vidi vezu sa svim tim Pinkovima, Grandovima, Splavovima, Gučama, a za one što vole da se zovu urbani tu su Exiti, skupovi bajkera, pivski i drugi festivali sa Bajagom, El.Org. i Pilotima. Samo ko ne želi, može da ne vidi koliko je truda i novca potrošeno da se baš takav, nepromenljiv u suprotstavljenosti, sistem vrednosti proizvede.
Zamislite sad koliko bi Đesika patila da je imala skromniju i drugačiju svadbu, da je štrčala i bila mimo sveta? To ne znači da je ona kriva zbog toga, ili njeni roditelji što je kite kao jelku €.
Torta na venčanju Čelsi Klinton teška 20.000 dolara
a cela svadba je koštala preko 3 miliona.
između 400-500 zvanica (ko na prosečnom gastarbajetrskom slavlju.
seljačizam ili uživanje?
ajde neko meni nek objasni?
da li se i u čemu suštinski ova svadba razlikuje od neke prosečne gastarbajterske svadbe.
možda nisu zvali celo selo ali zato svaki stanovnik ove planete može da zna ako to želi koliko košta torta, konobari, cveće, šator.....
samo da preskočimo one argumente kolko procentualno Bil mora da odvoji svojih prihoda a koliko neki gastos.
[ jablan @ 12.08.2010. 20:10 ] @
Racionalizacija komada jedan stiže...
[ ventura @ 12.08.2010. 20:16 ] @
Citat:
jnk:
da li se i u čemu suštinski ova svadba razlikuje od neke prosečne gastarbajterske svadbe.
možda nisu zvali celo selo ali zato svaki stanovnik ove planete može da zna ako to želi koliko košta torta, konobari, cveće, šator.....
Bill Klinton nije izašao pred novinare i javno govorio koliko šta košta, već su to novinari sami istrkeljisali. A to pravi ogromnu razliku.
[ AstralPro @ 12.08.2010. 20:16 ] @
A jel su stvarno pojeli pola tone cevapa? Treba mi proverena informacija, imam jednu dobru teoriju
[ žutokljunac @ 12.08.2010. 20:30 ] @
Oko četrdeset ćevapa ide u kilo. Znači: 500kg x 40 ćevapa = 20 000 ćevapa
Možda su motali i nosili kući. Pa što da ne. Tako meni keva donose torte.
[ Srđan Pavlović @ 12.08.2010. 20:47 ] @
Hehe.. ako vec nastavljamo sa analizom ovog ubogog slucaja... ako je porcija cevapa
10 komada, to bi znacilo da je 2000 ljudi pojelo po jednu porciju, a 2000 ljudi je neka
OK cifra za jedno manje selo... :)
[ žutokljunac @ 12.08.2010. 21:06 ] @
To ti kažem. Koliko sam shvatio bilo je 500 ljudi, što će reći svako po 40 ćevapa, a jedna velika porcija je 10 komada. Stvar je u tome što su ćevapi bili tek onako, za meze. Posle toga slede sve vrste pečenja, pa ostala klopa. Ko je to sve pojeo?
A posle toga slede sve vrste pečenja, sarma, prebranac, salate, torte, žestoka pića... bravo za Đesikinog ćaleta!
[ Srđan Pavlović @ 12.08.2010. 21:11 ] @
Pazi, ima raznih cevapa. Ne znam jel ima neki standard,
ali ja sam ih vidjao od velicine dve falange malog prsta na
ruci, do velicine alatke nekog polu-obdarenog porno glumca.
Znam da u nekoj kafani mogu da pojedem 3 porcije tih od 10 cevapa,
a negde pojedem 4 cevapa i ne mogu da disem vise.
/edit: obdaren u polu-obdaren, ipak sam preterao
[ žutokljunac @ 12.08.2010. 21:16 ] @
Ima standard - 10 komada od 175-200gr.
Časti bi mi bila da prisustvujem događaju i upoznam cenjenog g-dina.
[ vilil1 @ 12.08.2010. 21:18 ] @
Ne zaboravite da se tu klopa stalno vrti u krug.
Uostalom...moj prijatelj je proletos bio na svadbi u Zagrebu. Isto je klopa isla u krug, on je poslednji put jeo u 4. ujutro, pred spavanje. He, onda je ustao u 7. i pravo na dorucak. :D
[ žutokljunac @ 12.08.2010. 21:24 ] @
Milsim da bi i Dimke doleteo u svom super brzom BMW-u na ćevape i neko pečenje. Stvarno bi se to trebalo organizovati. Neki prigodan događaj uz te mezetluke.
Kad izađe neki najnoviji gedžet, grafiča kartica, procesor... da se okreno jedan vo, par prasića i jagnjića... deset gajbica piva. Treba razmisliti o tome.
[ Slobodan Miskovic @ 12.08.2010. 21:28 ] @
Nego, citam ovu temu ovde u Frankfurtu i vidim zezate Domkovica za BMW i MB pa reko da upitam, jel to onda 80% Frankfurta srbi gastosi ili nesto drugo :)
p.s. Ovaj novi BMW 5 gran turismo je zivo s*****....kod kineska kopija nekog BMW-a...
[ DrJekyll @ 12.08.2010. 21:31 ] @
Citat:
žutokljunac
To ti kažem. Koliko sam shvatio bilo je 500 ljudi, što će reći svako po 40 ćevapa, a jedna velika porcija je 10 komada. Stvar je u tome što su ćevapi bili tek onako, za meze. Posle toga slede sve vrste pečenja, pa ostala klopa. Ko je to sve pojeo?
Svadba traje 3 dana, i kao sto neko rece sluzi se vise puta od 13-04h.
[ žutokljunac @ 12.08.2010. 21:32 ] @
Ma jok, zezamo se malo. Znao sam da Dimke drži auto kući u garaži, a na poslu isto u garaži, i da voli brzo da vozi, tako da se taj njegov BMW praktično i ne vidi. Stealth.
[ DrJekyll @ 12.08.2010. 21:34 ] @
On ga u stvari i ne vozi uopste, pali ga samo kad dolazi za jugu kao i svaki gastarbajter.
[ žutokljunac @ 12.08.2010. 21:50 ] @
Ma dobro, zezao sam se. I ja bih na njegovom mesto vozio neki dobar auto. Tako to i treba da bude. Da pametni ljudi voze dobre automobile, ali kod nas je sve obrnuto. Kad vidim ko sve vozi te BMW-e i džipove....
[ Ivan Dimkovic @ 12.08.2010. 21:54 ] @
Kamo srece da je stealth #@(*@#&&@# kako me zveknuo radar jutros iz potaje... 60 km/h dozvoljeno, isao 100... sad kad stignu poeni i racun )#@&*@#) To sve zbog ove glupe teme - izbaksuzirali ste me do daske... :) Hteo sam da se vratim da pregazim to prokletstvo #(@*&@#
Btw, prilicno sam siguran da taj auto Srbiju videti nece... ko sto Ventura rece, i ja sam cuo za Wright burazere :-)
Mada, ozbiljno sto se tih Turaka tice sto neko pomenu - kapiram kad imas troje+ dece i 200 kila stvari da se zapravo isplati ici autom tih par hiljada km... osim ako ne zelis da zakupis kargo kontejner u avionu... mislim, troje starije dece + zena + glava familije, to sigurno izadje bar 1500 EUR samo u avionskim kartama, a verovatno i vise + ekstra prtljag... nije to sitna kinta.
Citat:
Slobodan Miskovic
p.s. Ovaj novi BMW 5 gran turismo je zivo s*****....kod kineska kopija nekog BMW-a...
Hahaha GT je takav seljacki dizajn da je ono sramota - vidi se da se i BMW polako orijentise na dalekoistocna trzista :)))
Ja ga zovem autom za mobilne speditere :)))
Najjace je sto izgleda ljudi iz BMW-a moraju da voze to njesra - sad, ko zna, mozda im se svidja... ali inzenjeri su pa im se prasta :)
[ Suns @ 12.08.2010. 23:12 ] @
Nemojte zaboraviti da je tih pola tone ćevapa (kako ovo jbn dobro zvuči ) nije bilo jedino jelo na svadbi, a gde su torte, gde su 15 hektolitra ladne supe!?
Oću detaljeeeeeeeeeeeee Ovo je jbn najbolja tema ežna celom ES-u od njegovog postanka
P.S. Dobar dan komšija šta ćete danas? Desi majstore... daj mi jedno .......šta znam......... 20 soma ćevapa treba mi za ćerkinu svadbu... odma stiže!
[ jablan @ 12.08.2010. 23:19 ] @
Šta li je sve moralo da ode u te ćevape... :)
Biće da je bilo kao za onaj kakao od pre mesec-dva: "broker iz istočne Srbije izazvao dramatičan skok cene ćevapa na berzi"...
[ Suns @ 12.08.2010. 23:22 ] @
Za sve je kriva Đesika.... ja tipujem da ona pojede onako 100 ćeLapa bez da se zagrcne
[ flighter_022 @ 12.08.2010. 23:35 ] @
ja bih sada roknuo nekog u zamenu za porciju cevapa...
[ Srđan Pavlović @ 12.08.2010. 23:40 ] @
Igrom slucaja, ovde gde sada stanujem, 20 metara vazdusnom linijom ima
banjalucki rostilj (i to prilicno dobar, a cene su sasvim OK), nazovem telefonom,
narucim cevape, sidjem za 15 min i donesem.
Izvini fighter, bilo je jace od mene
[ ventura @ 13.08.2010. 00:02 ] @
Citat:
flighter_022: ja bih sada roknuo nekog u zamenu za porciju cevapa...
Pa meso za ćevape je baš jednostavno napraviti... Imaš po netu gomilu recepata, možeš da biraš leskovački, banjalučki, sarajevski koji god... Lepinju takođe vrlo lako sam napraviš, i eto ti full ugođaj...
[ Nocni @ 21.08.2010. 15:34 ] @
Mislim da su podmladili Đesiku nekoliko godina... nisu gada odma prijavili kada se rodila... a kako se samo fino osunčala ova krmača
[ Izvoljski @ 21.08.2010. 19:24 ] @
Citat:
Kamo srece da je stealth #@(*@#&&@# kako me zveknuo radar jutros iz potaje... 60 km/h dozvoljeno, isao 100... sad kad stignu poeni i racun )#@&*@#) To sve zbog ove glupe teme - izbaksuzirali ste me do daske... :) Hteo sam da se vratim da pregazim to prokletstvo #(@*&@#
HA HA HAHA !
zurio je da odgovori nekome - garant.
Uskoro ce ici peske, a normalni gastosi ce u drugoj turirati masine na 60km/h. Vlaska magija na delu.
[ ArsenLupen @ 27.08.2010. 14:25 ] @
FOTO/KAKO SE SLAVI 'PUNOLETSTVO': Heidi Janković napunila 18. godina
Najgore od toga što joj je neko maznuo šifru za fejs pa otvorio nalog potpuno i broj telefona i sve skrivene slike i sve....klinka poludela ali su carevi jbt u onim rozim haljinama
[ ArsenLupen @ 27.08.2010. 14:56 ] @
Gledam je sad, pa čitam onu temu o emigraciji u Švicu, pa opet gledam nju, pa opet Švicu, a mlada gleda mene iza leđa, sve me potiljak peče
[ burex @ 27.08.2010. 16:31 ] @
Ogledalce ogledalce...
[ Srđan Pavlović @ 27.08.2010. 19:12 ] @
Jel ova neka iz Đesikinog sela?
[ burex @ 27.08.2010. 23:19 ] @
^
NE... DAJ... BOŽE!
Rivalstvu nikad ne bi bilo kraja! Slavili bi se rođendani, veridbe, venčanja, uskrsi, božići, prvi majevi, nove godine... 2 porodice bi se konstantno takmičile ko će da organizuje veću feštu! Pa meštani sela bi dušu tamo ostavili od silnoga jela i pila, oh tugo jesenja
[ Izvoljski @ 28.08.2010. 10:42 ] @
sve u svemu mozete da ih poljubite u dupe.
[ pri3rak @ 28.08.2010. 11:16 ] @
e, ko ce (da brani) koga, ako ne svoj svoga
[ stewuss je @ 28.08.2010. 15:18 ] @
@Dimkovic
Citat:
tehnikolor seljastvo
Hahahhahahahah! Svaka cast, umalo padoh sa stolice!
Tema:
Sa druge strane, ovoliko strana o jednom krstenju - i promasiste poentu! Brizni roditelji Djesike (kad bi neko izveo koren ovog imena, onako - po naski, hm..) se zabrinuli da im je cedo krenulo stranputicom kapitalizma, demokratije, brze hrane i savremenih metoda zgaranja tena, pa su odlucili da na vreme izreklamiraju cedo (dok jos nije kasno) a i da, onako neupadljivo, daju potencijalnim djuvegijajama ideje o mirazu.. Markenting bato!
P.S. Sa prve strane, haljina je Djesiki extra uradjena, u zadnje vreme imam uvid u mnoge tajne dobrih krojeva (i to ne samoinicijativno..). zLOL
Izvoljski: sve u svemu mozete da ih poljubite u dupe.
Ajde ti, kao neko ko se na forumu deklarise kao hriscanin, spajas stav SPC
Citat:
*DAROVI: Uobičajeno je da kum poklanja krstić koji će dete (kumče) kasnije nositi oko vrata. Mogu se poklanjati i ikone, brojanice, duhovne knjige, Sveto Pismo..., a najvažnije je to da duhovni darovi od tog čina imaju prednost nad materijalnim.
- Za ovo smo se spremali 18 godina. Veselje nas je koštalo oko 50.000 evra, ali ne žalimo jer inače ne izlazimo i ne trošimo na gluposti.
Mustramo klonje po Svici ceo dan, zivimo ko stoka al smo zato jedno vece bogovi medju sirotinjom :)
[ igor-ch @ 29.08.2010. 08:58 ] @
Citat:
pri3rak: Mustramo klonje po Svici ceo dan, zivimo ko stoka al smo zato jedno vece bogovi medju sirotinjom :)
U tekstu je navedeno cime se njeni roditelji bave i nigde se ne spominju WC-i ili slicne gluposti:
"Jankovići već 20 godina žive i rade u Švajcarskoj, Slađana kao radnica u fabrici elektronike, a Jugoslav kao šofer."
Zaista nema kraja ljudskoj (citaj: srpskoj) gluposti i stalno se ide iz krajnosti u krajnost: jedni bacaju pare samo da bi pokazali i dokazali da imaju, a drugi se na to primaju... I tako u krug...
[ tune @ 29.08.2010. 09:37 ] @
To nije glupost to je: Mržnja kao stanje ega koje želi da uništi izvor svoje nesrećnosti.
igor-ch: U tekstu je navedeno cime se njeni roditelji bave i nigde se ne spominju WC-i ili slicne gluposti:
"Jankovići već 20 godina žive i rade u Švajcarskoj, Slađana kao radnica u fabrici elektronike, a Jugoslav kao šofer."
Zaista nema kraja ljudskoj (citaj: srpskoj) gluposti i stalno se ide iz krajnosti u krajnost: jedni bacaju pare samo da bi pokazali i dokazali da imaju, a drugi se na to primaju... I tako u krug...
Zapanjujuce.Em je rukomet skup sport do moyega, em su npr. moje dve tetke diplomirale na univerzitetima u uk dok im je cale radio kao masinbravar u cirihu :) Sad rmbacio covek po ceo dan ali eto uspeo ...
A da guglam ne bi li nasao cime se gastoljakserka bavi, mislim pre cu poceti da jodlujem na terazijama iz hobija ...
[ Nabukodonosor @ 29.08.2010. 11:53 ] @
Svaki posten posao je dobar. I nije uopste nicija stvar kako ce neko da potrosi svoj novac. Ali Srbi su takvi, bolje je da sede po ceo da i piju kafu, nego da rade. Gospoda, nece da rade bilo sta, a nema pas za sta da ih ujede. Pa i u Americi ljudi celo skolovanje peru case u nekom restoranu ne bi li uspeli da plate skolovanje, samo je ovde izgleda sramota raditi, i na kraju potrositi pare kako ti hoces.
@tune
Mudro zboris. Vrlo lako moze da se provali ko ima problema.
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2010. 11:59 ] @
Citat:
Sto ih svrstava u nizu srednju klasu sa tim poslovima, a ljudi iz nize srednje klase imaju prihode koji su tek nesto veci od troskova normalnog zivljenja. Bacanje 50000 EUR na nekakvo slavlje je gotovo sasvim sigurno moralo da bude kompenzovano redukcijom kvaliteta nekog normalnog svakodnevnog zivota.
Cista sociopatija identicnog tipa kao i tzv. "Nigger Rich" (sleng) fenomen u USA:
Spending your money unwisely on things you dont need that wont last you that long
That kid has every pair of jordans, wows hes really nigger rich
Niko ih naravno ne sprecava da to rade, njihove pare - njihova stvar, bas kao sto niko ne sprecava nekog crnju iz hooda da kupi preskup auto iako bi trebao te pare da trosi na prece stvari...
Ali niko ne moze ni zabraniti drugima da komentarisu takvo ponasanje i nazovu ga pravim imenom.
[ Izvoljski @ 29.08.2010. 12:36 ] @
Citat:
Sto ih svrstava u nizu srednju klasu sa tim poslovima, a ljudi iz nize srednje klase imaju prihode koji su tek nesto veci od troskova normalnog zivljenja.
Podaci za Veronu.
Niza klasa bi bila minimalac. Znaci dva minimalca to je 1500, a troskovi zivota su 1000 evra - znaci racionalno (500 stan, 50 kondominio, 50 komunalije i 400 evra za hranu/mesecno). To je usteda od 500x12=6500 evra godisnje. Sa 6500 evra viska komotno dakle mogu da priuste bilo sta od garderobe, tehnike, auto i godisnji. Zivot o kakvom moze samo da se sanja u Srbiji.
Ajaoj, sad sam tek video da je Jugoslav sofer. Ja bih rekao Herr ili mozda cak i Lord Jugoslav zato sto nisam jos cuo za sofera sa platom manjom od 1500 evra.
[ ventura @ 29.08.2010. 12:48 ] @
Minimalac od 1500 evra?
Baš bih voleo da čujem za tu zemlju dembeliju gde šljaker na pokretnoj traci ima net zaradu od 1500 evra mesečno...
[ pri3rak @ 29.08.2010. 13:01 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Svaki posten posao je dobar. I nije uopste nicija stvar kako ce neko da potrosi svoj novac. Ali Srbi su takvi, bolje je da sede po ceo da i piju kafu, nego da rade. Gospoda, nece da rade bilo sta, a nema pas za sta da ih ujede. Pa i u Americi ljudi celo skolovanje peru case u nekom restoranu ne bi li uspeli da plate skolovanje, samo je ovde izgleda sramota raditi, i na kraju potrositi pare kako ti hoces.
Vidis postoji sustinska razlika izmedju nekoga ko po rmba ko konj ne bi li sebi finansirao skolovanje, i mentola koji ce 4 godina rmbati takdje kao konj ne bi li za jedno vece bacio 50k e na lecenje frustracija&komplexa neoprimitivizmom, a u isto vreme tvrdio kako ne baca pare na gluposti.Mislim hebes mu sve cak verujem da bi manje para dao psihijatrima u Svici za te 4 godine, a terapija bi mu mozda i dala neki rezultat...
Baš bih voleo da čujem za tu zemlju dembeliju gde šljaker na pokretnoj traci ima net zaradu od 1500 evra mesečno...
Minimalac od 750€, ali ako ih dvoje radi 1500.
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2010. 13:56 ] @
@Izvoljski,
Ustedeti 50000 EUR je jako tesko za nekog sa takvim primanjima, zahteva godine odricanja od normalnih stvari - i svakako postoji milion drugih stvari koje sebi moze priustiti koji su daleko vise potrebni u svakodnevnom zivotu* od nekakvog tuluma...
Naravno, svako ima svoje prioritete - i ima pravo na to jer je njegov novac koji je posteno zaradjen. Medjutim, takvi "prioriteti" sa takvim razmerama vs. troskovima normalnog zivota imaju strucan naziv, kao i "ulicni" sleng naziv koji sam pomenuo "nigger rich".
--
* Uopste ne mislim na plazma TV od 60 inca, letovanje na Maldivima i sl... vec recimo na kvalitetniju hranu, zdraviji zivot, veci zivotni prostor sto je svakako bolje za psihicko zdravlje, bogatiji socijalni zivot, doskolavanje itd.....
[ igor-ch @ 29.08.2010. 13:59 ] @
Evo vam plate u Svajcarskoj (konkretno za Cirih) da ne nagadjate:
Znaci, on kao sofer prima oko 3'960€ bruto platu, a ona kao radnica u fabrici elektronike oko 4'300€.
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2010. 14:00 ] @
Tacno, samo sto i troskovi normalnog zivota su svuda takvi da su blizu primanja ljudi u toj "klasi". Tako je svuda - tamo gde su visoke plate, skup je i zivot - pa opet dodjes na to da ljudi u tom "stalezu" ne mogu da se razbacuju osim ako zakinu sebi na normalnim zivotnim potrebama.
[ Blue82 @ 29.08.2010. 14:31 ] @
Citat:
Tacno, samo sto i troskovi normalnog zivota su svuda takvi da su blizu primanja ljudi u toj "klasi". Tako je svuda - tamo gde su visoke plate, skup je i zivot - pa opet dodjes na to da ljudi u tom "stalezu" ne mogu da se razbacuju osim ako zakinu sebi na normalnim zivotnim potrebama.
S obzirom da nisam procitao nista osim poslednje strane rizukujem da upadnem u nezgodnu situaciju zbog manjka podataka ali hajde da probam da se ubacim :)
Uvek je mnogo bolje ziveti u zemlji sa visokim primanjima i visokim troskovima nego u zemlji sa niskim primanjima i niskim troskovima zovota.
Isprobali smo to na svojoj kozi za vreme proteklih godina. Kako ne mozemo uticati na cene proizvoda koje obicno uvozimo kao so su bela tehnika, tv-aparati, automobil i ostale sitnice koje cine zivot "bogatijim", drzava obicno drzi niske cene prehrambenih proizvoda. I tako je bilo i kod nas. Hleb, mleko i slicno su bili niski a mi smo radili za 50e, da ne kazem manje jer bilo je i toga. E sad, kada pojedes to sto pojedes treba da kupis zamrzivac. Taj zamrzivac je uvezen a Gorenje kaze on kosta toliko . Ako hoces da kupis nesto sto nije Zastava a zove se auto, onda Opel kaze to kosta toliko, a Golf kaze ovo kosta ovoliko...
I sada imamo coveka sa niskim primanjima koji prima platu 50e i kupuje nesto jeftine hrane, pa sad ti meni reci cega on treba da se odrekne da bi ustedio za frizider, auto...?
Sa druge strane imamo nekoga ko prima platu 5000e, a troskovi zivota su 4500e, on ce se odreci tu i tamo po necega jer bez cokolade, i Pizze se moze, pa ce uz odricanje da skine troskove zivota na 4000e i njemu ostane mesecno 1000e. E taj ce vec moci da ustedi.
[ NoneVi @ 29.08.2010. 14:41 ] @
Citat:
Blue82:
Uvek je mnogo bolje ziveti u zemlji sa visokim primanjima i visokim troskovima nego u zemlji sa niskim primanjima i niskim troskovima zovota.
Ajde.
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2010. 14:47 ] @
To je svakako tacno - naravno da je bolje ziveti u bogatijoj zemlji cak i ako su troskovi zivota veci POD USLOVOM da je apsolutni diferencijal izmedju tvojih primanja i troskova zivota veci u toj bogatijoj zemlji - sto je cesto slucaj naravno.
Medjutim, opet - 50 hiljada EUR je prilicno velika suma i taj novac bi ljudi u takvom 'stalezu' mogli potrositi na daleko prece stvari.
Sad, neko ce reci "ko smo mi da procenjujemo sta je je nekom prece" - tacno, sasvim sam siguran da je ovim ljudima slavlje daleko prece nego zdravija hrana, ili bogatiji socijalni zivot ili sta god...
Medjutim kako je sama NAMERA iza ovakvog sociopatskog ponasanja da DRUGI (dakle JAVNOST) vide kako su oni bogati ili sta god - onda je sasvim OK da ta ista javnost to i komentarise - i jasno je da mogu biti "opcinjeni" i "ljubomorni" samo oni koji imaju isti sistem vrednosti.
To je isto kao i kad neki selja nabije bucan nelegalni auspuh na auto - cilj toga je da ceo komsiluk zna da je on tu, dakle cisto skretanje paznje - moze se reci da je NJEGOVO PRAVO da ima taj auspuh, ali posto g-din trazi paznju javnosti, onda je OK to i komentarisati.
[ DaliborP @ 29.08.2010. 15:44 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: To je isto kao i kad neki selja nabije bucan nelegalni auspuh na auto - cilj toga je da ceo komsiluk zna da je on tu, dakle cisto skretanje paznje - moze se reci da je NJEGOVO PRAVO da ima taj auspuh, ali posto g-din trazi paznju javnosti, onda je OK to i komentarisati.
Nije velika razlika izmedju bucnog auspuha i BMW kupea, samo je pitanje stila, a cilj je potpuno isti, komsije te ili cuju ili vide.
[ Nabukodonosor @ 29.08.2010. 15:48 ] @
Pa koliko sam procitao, kazu "pocinjemo da sredimo za rodjendan mladje cerke koji je za 4 godine", ako se dobro secam. To znaci da njima nije problem da skupe za sledece 4 godine 50 000e. Ne znam zasto je vama?
[ marko37 @ 29.08.2010. 16:21 ] @
Citat:
Blue82: Uvek je mnogo bolje ziveti u zemlji sa visokim primanjima i visokim troskovima nego u zemlji sa niskim primanjima i niskim troskovima zovota.
"Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego jedan tjedan kao bjednik" ...
[ Ivan Dimkovic @ 29.08.2010. 16:47 ] @
Citat:
DaliborP
Nije velika razlika izmedju bucnog auspuha i BMW kupea, samo je pitanje stila, a cilj je potpuno isti, komsije te ili cuju ili vide.
Kako gde... ja licno vozim BMW kupe a zivim u #2 gradu na svetu po broju Porsche-a po glavi stanovnika (prvi je LA) ;-) Sa necim sto spolja izgleda identicno kao najjeftiniji BMW 3 (a takvi su svi iz te serije) tesko da mozes da se "kurcis" u takvom okruzenju - posto takav auto ovde moze da ima bukvalno skoro svako, a ne tako malo ljudi ima i drasticno skuplje i ekstravagantnije automobile...
Bukvalno u garazi ispod moje zgrade je moj auto sasvim prosecan sto se izgleda tice. Jedino po cemu odskace je snaga motora, a to se definitivno ne vidi dok se vozis po gradu. A i ne cuje se, posto su BMW inzenjeri prilicno utisali TwinTurbo inline-6 motor sa "civilizovanim" auspuhom :)
BMW automobili (bar iz serije 1, 3 ili 5) u svakom slucaju nisu nesto sto izaziva poglede kada je izgled u pitanju... jako retko. Skoro svaki Porsche (osim onih Cayenne i Panamera rugla) ili Mercedes SL / SLS, Audi R8 pa i novi TT modeli itd... su "ekstravagantni" i odudaraju od okoline vizuelno - i samim izgledom izgledaju specijalno... BMW 3-jka je u poredjenju sa njima ispod-prosecan auto sto se izgleda tice, a to nije ni cudno jer BMW pre svega pravi automobile za voznju, a ne za gledanje (i meni to sasvim odgovara ;-).
Cak je i doskorasnji dizajner BMW automobila (Bangle) jedan od najomrazenijih dizajnera u auto svetu... izgled nije nesto sa cime mogu da se pohvale preterano - lepo je Jeremy Clarkson opisao to :-)
Verovatno je negde po Rusiji, Belorusiji i sl... takav auto "za pokazivanje"... u Stutgartu... tesko, vrlo tesko... Tesko da bi se iko okrenuo za BMW 3-jkom, osim mozda ako ista nije neki M3 CSL ili GTS (a i njih u gradu izdvaja vise "neobican" zvuk motora nego izgled, posto spolja ne izgledaju puno drugacije od 3-jke obicne ;-)
Tako da... sve zavisi i od okruzenja.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 29.08.2010. u 18:04 GMT+1]
[ igor-ch @ 29.08.2010. 16:55 ] @
Izgleda da jos ima nacina kako se u Srbiji moze "dokazati u selu" - sahranama:
Nije nikakav problem skupiti 50k€ na selu. Prodaš koji hektar zemlje koju i ovako ne obrađuješ i eto veselja za pamćenje.
Moje selo je bilo kao iz Kusturicinog filma dok nije krenula država da otkupljuje zemljište da gradi neko čudo. Sad samo niču nova vozila po dvorištima i PVC prozori :).
[ Isak666 @ 29.08.2010. 20:56 ] @
Covek se stvarno mora vise potruditi od BMW Coupea da te komsije u Stuttgartu vide i cuju.
;)
[ DaliborP @ 30.08.2010. 00:03 ] @
Ma da, sad ispada da u Stutgartu svi voze Porse po defaultu a voziti BMW kupe je nesto kao Yugo 45 u Srbiji, niko te ne primecuje.
Pricamo o Stuttgartu, ne o Celziju ili Montekarlu.
Ja nemam nista protiv tih kola, ali nazalost cinjenica je da ih voze upravo likovi koji bi da pokazu sebe ili kola, glasnom muzikom ili jacinom motora ili sportskim felnama. Tanka je linija izmedju toga i bucnog auspuha iskreno.
E sad, ako isti takvi imaju primedbe na MTV style proslave rodjendana po Srbiji onda je slucaj jos gori.
Evo ja gledam slike te klinke i njezine proslave i stvarno nista tu posebno ne mogu da primetim. Dosta kica i napadnih boja, muzika, hrana, pice - so what?
Sta je tu tako strasno da se svi zgrazavaju nad tim? Pink haljine? Broj gostiju? Ok, mozda ljudi preteruju, ali kakve to veze ima sa bilo cim ili sa vama? Svi smo mi ostali savrseni i umereni u zivotu?
Sve u svemu, gomila laznog morala.
[ Srđan Pavlović @ 30.08.2010. 00:16 ] @
20 hiljada cevapa.... Đesika, here I come...
[ Isak666 @ 30.08.2010. 00:25 ] @
Citat:
DaliborP: Ma da, sad ispada da u Stutgartu svi voze Porse po defaultu a voziti BMW kupe je nesto kao Yugo 45 u Srbiji, niko te ne primecuje.
Pricamo o Stuttgartu, ne o Celziju ili Montekarlu.
Ja nemam nista protiv tih kola, ali nazalost cinjenica je da ih voze upravo likovi koji bi da pokazu sebe ili kola, glasnom muzikom ili jacinom motora ili sportskim felnama. Tanka je linija izmedju toga i bucnog auspuha iskreno.
Ne voze svi, ali jako puno ljudi vozi, tako da se ne izdvajas nesto posebno.
Niti je da te niko ne primecuje, nego se moras malo vise iskeziti od Coupea jer je konkurencija prejaka, jbg.
Dosta je da vidis kraj radnog dana kad krenu kuci menadzeri iz Porschea i Daimlera koji su tu locirani :D
[ Srđan Pavlović @ 30.08.2010. 00:25 ] @
Heidi - All stars edition:
[ Isak666 @ 30.08.2010. 00:30 ] @
lol
Ko je ova bakuta?
[ Srđan Pavlović @ 30.08.2010. 00:31 ] @
Nemam pojma, to sam i ja pitao, a ne znam ni ko je onaj do osmice, lici na Dzordza Busha.
[ Stefan Jocic @ 30.08.2010. 00:33 ] @
To je baka slavljenice, I guess...
[ Srđan Pavlović @ 30.08.2010. 00:34 ] @
Ne verujem, nema roze maramu.
[ Isak666 @ 30.08.2010. 00:34 ] @
Meni vise lici na onog pokojnog Francuza sto ga grobari olesise, ali nisam hteo da pitam jel on - bilo mi neprijatno pravo da ti kazem.
Ali i 4+4 je tu
Ne proizvodi se taj model. Obično svi voze crnu ili braon boju.
[ Srđan Pavlović @ 30.08.2010. 00:39 ] @
Eh, za tu priliku je morala da se nabavi jedna roza, gde bre baba da
upropasti unuci 18. rodjendan, samo joj jos to treba sad pred kraj.
Moje babe su sve nosile neke karirane, da idu uz dedine kosulje i carape.
Sad se setih Stevena Wright-a kad muva ribu u nekom baru i ona primeti
slucajno da on ima carape razlicite boje... kaze on:
"Yeah I know, I go by thickness..." ("Da, znam, ja ih uparujem po debljini...")
[ Pirossi @ 30.08.2010. 01:30 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Nemam pojma, to sam i ja pitao, a ne znam ni ko je onaj do osmice, lici na Dzordza Busha.
Citat:
Isak666: Meni vise lici na onog pokojnog Francuza sto ga grobari olesise, ali nisam hteo da pitam jel on - bilo mi neprijatno pravo da ti kazem.
Ali i 4+4 je tu :D
tip je Bear Grylls, onaj što jede sranja po svetu.
[ Srđan Pavlović @ 30.08.2010. 07:14 ] @
Au jeste onaj British ex-specijalac...
[ Isak666 @ 30.08.2010. 07:34 ] @
A da - Survivor.
[ Srđan Pavlović @ 30.08.2010. 07:36 ] @
E, ali kako ga je strucno opisao Pirossi.. meni su simpaticne te emisije koje radi :)
[ Ivan Dimkovic @ 30.08.2010. 08:56 ] @
@DaliborP,
Svrati do Stutgarta, iznenadices se brojem luksuznih automobila - posto je ovde centrala Daimlera i Porschea, ima jako puno bogatih ljudi. Zato i jeste #2 na svetu po broju Porschea po broju lobanja :)
BMW 3 je ovde apsolutno neprimetan auto - pogotovu zato sto i najjaci modeli iz serije izgledaju isto kao i najjeftiniji... ako budem stigao, mogu da slikam nekoliko automobila iz garaze samo u mojoj zgradi cisto da se ukapira perspektiva, samo u njoj ima nekoliko Porschea, par Mercedesa AMG i sl... mislim BMW 3 je nekako bas ubog pored svega toga :)
Sta znam, mozda ekipa iz Daimlera i Porschea dobija te automobile jeftinije ili sta god... u svakom slucaju ih ima vise nego bilo gde drugde gde sam bio.
Citat:
E sad, ako isti takvi imaju primedbe na MTV style proslave rodjendana po Srbiji onda je slucaj jos gori.
Jel ti to mene nazivas majmunom? :-)
Vidi, meni je neshvatljivo da neko ko zna da koristi racunar ne moze da ukapira da se jaka kola mogu kupovati i iz razloga koji se zove "uzivanje u voznji" i koji nema blage veze sa pokazivanjem okolini (za razliku od proslave gde na ceru lepis novcanice velikih denominacija)... Sta znam, mozda u Irskoj i ne mogu da se voze onako kako ih je proizvodjac dizajnirao ali ovde gde ja zivim i te kako mogu... znas ono, ne da ga parkiras ispred nekog kafica vec da ga... vozis, i to na gornjoj granici potencijala... ovde gde zivim je to i legalno, a ako idem u kafic idem podzemnom :)
E sad, ili to, ili danas svako ume da koristi racunar....
Ma ne, kao sto rekoh ja stvarno nemam nista protiv tih kola, cak naprotiv, nisam ni sam imun na skuplja i bolja kola.
Ali ta Heidi i njezina proslava, sta tacno tu nije u redu? Nisu napravili malu prosecno proslavu nego veliku i skupu.
Zasto se svi zgrazavaju nad tim? Malo kica, vise pecenja. Big deal.
[ Srđan Pavlović @ 30.08.2010. 10:05 ] @
Da, stvarno, sta je 20.000 cevapa. Big-Deal bi bio je bilo 24 tone cevapa, ovako su smesni bre.
Sta znam, mozda ekipa iz Daimlera i Porschea dobija te automobile jeftinije ili sta god... u svakom slucaju ih ima vise nego bilo gde drugde gde sam bio.
Da, zaposleni dobijaju povoljnije uslove za kupovinu automobila.
[ pri3rak @ 30.08.2010. 10:29 ] @
Citat:
DaliborP: Ma ne, kao sto rekoh ja stvarno nemam nista protiv tih kola, cak naprotiv, nisam ni sam imun na skuplja i bolja kola.
Ali ta Heidi i njezina proslava, sta tacno tu nije u redu? Nisu napravili malu prosecno proslavu nego veliku i skupu.
Zasto se svi zgrazavaju nad tim? Malo kica, vise pecenja. Big deal.
Vec je receno, oni nisu pravili low profile proslavu za sebe i svoje, nego veiliki tulum.Njima je bio cilj da ostave utisak, da se o tome prica itd. i to im se ostvarilo.Naravno svako ima pravo na svoje misljenje i slobodu reci, pa ne vidim sta je tu sporno sto se ljudi zgrazavaju.Nije sporno ni da se odusevljavaju, na kraj krajeva svako to dozivljava prema kulturnoj matrici koja mu odgovara.
[ Izvoljski @ 30.08.2010. 20:20 ] @
Skupocena zabava seoskih sabana
iznervirala je Dimkovic Ivana
Da se smiri seo je u svoj kupe
mogu i njega da poljube u dupe
Misao mu pak ostade tmurna i teska
ode kroz crveno opet stara greska
da l' ce da se smire srpske strasti
hoce l' ikad proci nesto bez zavisti
[ burex @ 30.08.2010. 21:07 ] @
*shmrc*
[ m4rk0 @ 30.08.2010. 21:12 ] @
Ne znam da li je bilo al je simpa :D
[ MyWay @ 30.08.2010. 21:56 ] @
Da ne bi Đesike i Ivana, nikad Izvoljski ne bi postao pesnik :-)
[ Onaj @ 30.08.2010. 22:48 ] @
Da, samo da nam naš Izvoljski još i propeva i biće bolji od Ekrema Jevrića.
[ Srđan Pavlović @ 30.08.2010. 23:12 ] @
Izvoljski je pesnik od davnina,
pokrecu ga lukac i slanina.
Đesikinu cast da brani,
Dimkovica da sa'rani.
U glavi mu slika Đesikina,
na usta mu udarila slina,
Zamislio roze haljinicu,
briga njega za bem-ve peticu.
[ Pirossi @ 31.08.2010. 00:19 ] @
[ žutokljunac @ 31.08.2010. 00:40 ] @
ooooo
[ New Village DC @ 31.08.2010. 13:58 ] @
^^ haha, fali samo bembara u pozadini :)
[ etjen @ 31.08.2010. 14:05 ] @
ha, ha... Dakle eto ga i Dimković u rodnoj grudi da vidi iz prve ruke kako se to radi :))))
u irskoj je minimalac 8.65 evra na sat.
8 sati rada * 8.65evra * 22 radna dana je mesecna bruto, a poreza gotovo da nema na minimalac.
mislim da je obaveznih 1% uvedeno prosle godine
ciganka
Valjda im je preko jedino tako jasan taj kič...
[ Horvat @ 31.08.2010. 20:26 ] @
^^sto je ova cenzurisana?
[ ArsenLupen @ 31.08.2010. 20:31 ] @
Ima Heidi i filmsku karijeru...
[ Izvoljski @ 02.09.2010. 17:13 ] @
svinje moje balkanske...
[ HeYoo @ 02.09.2010. 19:57 ] @
Vid pobjeze neki prasac iz obora medj belosvetske svinje s pedigreom. Oce sad da se vrati u roze aljini da pokaze ostalim domacim svinjama kako je kvalitetno proziveo svinjski vek tamo negde
[ igor-ch @ 03.09.2010. 13:28 ] @
Citat:
etjen: ciganka :D
Valjda im je preko jedino tako jasan taj kič...
Upravo tako: npr. svajcarci proslavljaju 18. rodjendan svoje dece tako sto ih izbace iz kuce. Medjutim, ovi im se kasnije revansiraju tako sto ih posalju u staracki dom...
[Ovu poruku je menjao igor-ch dana 03.09.2010. u 22:42 GMT+1]
[ Zeleni zub @ 04.09.2010. 00:27 ] @
"Ko ce koga, ako nece svoj svoga" :D
[ Izvoljski @ 04.09.2010. 01:50 ] @
Citat:
Upravo tako: npr. svajcarci proslavljaju 18. rodjendan svoje dece tako sto ih izbace iz kuce. Medjutim, ovi im se kasnije revansiraju tako sto ih posalju u staracki dom...
ovo je veoma velika istina. Nisu Zapadnjaci bas uvek i u svemu pametni, a nisu bas ni racionalni. Evo vam sledeca prica.
Jedna moja dobra prijateljica Italijanka, udala se za Francuza i otisla da zivi sa njim u Pariz. On je, mada rodjen Parizan, jedno vreme ziveo u Italiji i sad se vraca u svoj rodni grad gde je nasao posao i sebi i njoj. Tamo ima roditelje, ali nema ni govora da ga oni prime bar za pocetak dok se ne snadju... I tako njih dvoje su na jedvite jade nasli stan u Parizu*, tu su ih odrali za kiriju i kauciju, morali su da predaju CV ! i tako su se bezveze istrosili.
Kako je to nepametno ! Prvo to su rodjena deca i to cestita koja su resila da zasnuju porodicu. Drugo oboje rade i zasto im ne pomoci da pristede par hiljada evra koji im danas-sutra mogu biti dragoceni. Za ucesce, za stan, za bebu. Zar je bolje taj novac dati nekom tudjinu ili da on ostane u familiji ?
* cumez, kad su sledeci put dolazili u italiju bukvalno su mi rekli, nemoj dolaziti kod nas u Pariz i onda objasnili da im je stan kao kuhinja. Dakle manji od garsonjere.
beltrammi,to je stvarno zalostna prica
a upoznao si mu ikad roditelje?
[ ArsenLupen @ 04.09.2010. 19:54 ] @
Stoji ova tvoja priča beltrami skroz, ti ljudi su mogli privremeno da budu kod njegovih dok se ne snađu za novi stan, ali ta priča nema veze sa životom kod roditelja posle završene srednje škole/fakulteta. Meni je to odvajanje od roditelja mnogo manje zlo nego porodični život tri generacije u jednoj kući/stanu.
[ Srđan Pavlović @ 04.09.2010. 19:57 ] @
Pa postoje ekstremi u oba smera, naravno ni jedan nije dobar.
Ne vidim razlog zasto roditelji da sutnu decu pod obavezno cim je to
zakonski moguce, a opet ne vidim zasto bi ih ucili da im celog zivota budu na grbaci.
Izmedju ta dva ekstrema je gomila "normalnih" slucajeva.
[ Isak666 @ 04.09.2010. 20:15 ] @
Citat:
Srđan Pavlović:
Izmedju ta dva ekstrema je gomila "normalnih" slucajeva.
Ma da.
Pricali smo bas o tome juce prekjuce na nekoj drugoj temi.
Ljudi tamo ranije pocinju da rade jer ima vise posla, ranije se osamostaljuju i kad bi ista situacija bila u Srbiji - bilo bi prilicno manje dece od 30 godina kod roditelja.
A ovaj primer sto je Beltrammi naveo je ekstrem samo sto je za nas neobican jer kod nas ekstremi izgledaju da babe i dede ne mogu da danu dusom jer cuvaju unuke po ceo dan. Kakvi odmori, kakvi bakraci - dozidjivanje jos jednog sprata za sina i snajku.
Vecina zivi izmedju ova dva ekstrema.
[ Izvoljski @ 05.09.2010. 14:59 ] @
roditelje sam mu video na svadbi posto su svadbu pravili u Italiji. Sasvim normalni ljudi, Francuzi-Francuzi (hehe), sredovecni srednji sloj, nista narocito, imaju jos jednog sina...
Medjutim nisam rekao sve. Taj cumez u Parizu oni su placali 1000EUR mesecno, a morali su da poloze kauciju od 3000EUR u visini od tri kirije. Pri tom platili su i treansport namestaja za Francusku 1000EUR, zatim stan nisu dobili tek tako vec su pisali CV i pri tom je jos gazdarica mrmljala sto mu je zena strankinja (Italijanka pa ne zna Francuski), a on je pri tom rodjen u Parizu. I anravno dok su sve to trazili bili su u hostelu, a kod rodjusa su dobili jedan srdacan ruckic...
Medjutim ovo nije sve. Ona je radila dve godine u Parizu (skoro 2000EUR/mes, on oko 1500) i kako nije obnovila ugovor nisu vise mogli da ostanu u ovom preskupom gradu sa samo njegovom platom, a o zasnivanju porodice nisu smeli ni da pomisle. Sada zive u Monpeljeu, naravno i dalje kao podstanari.
Sta reci. Pit i to je Amerika...
[ DaliborP @ 05.09.2010. 22:55 ] @
Citat:
Izvoljski: Ona je radila dve godine u Parizu (skoro 2000EUR/mes, on oko 1500) i kako nije obnovila ugovor nisu vise mogli da ostanu u ovom preskupom gradu sa samo njegovom platom, a o zasnivanju porodice nisu smeli ni da pomisle. Sada zive u Monpeljeu, naravno i dalje kao podstanari.
Sta reci. Pit i to je Amerika...
Pa ebiga mnogi bi da zive u Parizu ali ne ide to lako kad je grad skup a primanja mala. Pricamo o najskupljem gradu na svetu sto se tice nekretnina, sta reci.
Mislim otkrili su Ameriku. Mada je i Monpelje odlican, ne bih se zalio.
[ ArsenLupen @ 15.09.2010. 16:28 ] @
Indijo, zemljo digitrona.....
"SVIM NEUDATIM KOJE ZELE DA ZIVOT PROVEDU PORED MENE U SVIM LEPOTAMA MOG DOMA U NASTAVKU MOGU VIDETI SVE CARI MOG DOMA KOJI SAM SA UKUSOM SREDJIVAO MOZDA BAS ZA TEBE.
Super je Brzi, super je naziv sajta -"na tabanu" i i super ti je ova fora - "zemljo digitrona".
[ DrJekyll @ 24.08.2011. 16:49 ] @
Nisu ukrali, zaradili posteno, u cemu je problem?
[ morihei ueshiba @ 24.08.2011. 16:57 ] @
Ko je pominjao bilo kakav problem?
[ the_tosic @ 24.08.2011. 17:06 ] @
Citat:
.....s kojom sem Meronike ima i godinu dana starijeg sina Sejana.
- Mada ima tek 19 godina, već je postao dispečer u jednoj od najvećih austrijskih prevozničkih kompanija.
Naravno, nismo ni sumnjali da li će uspeti, jer i ja i moj otac smo dugogodišnji vozači autobusa na međunarodnim linijama - veli Meronikin otac Dejan Kolčić.
[ DrJekyll @ 24.08.2011. 17:08 ] @
Dobro, ako nema problema koja je onda poenta clanaka gde obicni ljudi trose svoju ustedjevinu kako oni zele?
[ the_tosic @ 24.08.2011. 17:13 ] @
Ista kao i da se objavi u novinama. Da vide ljudi. Evo meni je bas drago, ako nista u budzet je otislo par hiljada evra na porez :).
[ DrJekyll @ 24.08.2011. 17:22 ] @
Ja sam juce kupio televizor, i majcu na pruge horizontalne.
Ako ima jos neko ko je trosio novac na nesto ovih dana nek se javi.
[ Ivan Dimkovic @ 24.08.2011. 18:55 ] @
Citat:
DrJekyll: Dobro, ako nema problema koja je onda poenta clanaka gde obicni ljudi trose svoju ustedjevinu kako oni zele?
Poenta je u tome da su potrosili na nesto sto je ocigledno vredno pomena u novinama. Novine objavljuju stvari koje smatraju da ce biti zanimljive njihovim citaocima.
Nema nikakvih problema u tome sto su oni napravili zurku za celo selo - stavise, verovatno je ta zurka bila dobra i za lokalnu ekonomiju.
Sa druge strane, ni novinama ne moze niko da zabrani da pisu o tome.
Citat:
Ja sam juce kupio televizor, i majcu na pruge horizontalne.
Ako ima jos neko ko je trosio novac na nesto ovih dana nek se javi.
Super za tebe. Cestitamo na novoj majici i TV-u.
Doduse, nisam siguran da je ta tvoja kupovina dovoljno senzacionalna pa da se i mediji zainteresuju za nju :-)
[ anon70939 @ 24.08.2011. 19:17 ] @
meni je bas ekstra ovaj topic, a trolova ce uvek biti.
Neki topic je bio gde je lik snimio izradu svih zadataka za prijemni i okacio na youtube, pa se opet naslo gomila ljutih protivnika tome... a kamoli ovde.
Nego DON -MILISAV- HUAN -GONZALEZ -BRZI je pobedio hahahahah
bila je jednom neka emisija na pinku valjda, gde je neki od nasih poznatih pevaca turbo folka priznao sta sve mora da radi na veseljima za novac... nasi gastarbajteri placaju gomile 1000Eura, da nasi "poznati pevaci" pevaju iz svinjca, da se penju na drvo i da pevaju naopako okrenuti... i jos gomila urnebesbnih poza.
[ DrJekyll @ 24.08.2011. 19:30 ] @
Pa i ti si kupio bmw-a mozda i skupljeg a novine nisu to objavile.
DrJekyll: Pa i ti si kupio bmw-a mozda i skupljeg a novine nisu to objavile.
Ja bi se zalio NUNS-u povodom toga :D
Pa zali se, jel' ti ja branim :) Uzgred, to sto sam ja kupio je kao taj tvoj TV - mozda nesto malo iznad proseka za sredinu u kojoj se trenutno nalazim. Zbog toga je potpuno besmisleno da o tome pisu novine.
Medjutim da si ti kupio 100 TV aparata odjednom u prodavnici ili da sam ja kupio zlatni auto e to bi onda mozda i doslo do novina, bar lokalnih :-)
Da bi bio "newsworthy" to sto radis mora biti ipak malo drugacije od svakodnevice.
[ morihei ueshiba @ 24.08.2011. 20:40 ] @
Pazi,ako si kupio majicu ovakvih boja
i planiras kratku setnju u njoj ulicama Jagodine,letis garantovano u top vesti svih medija.
Znaci,ne mora se za samopromociju potrositi silna lova,dovoljno je imati dobru ideju
[ Count Zero @ 24.08.2011. 20:47 ] @
Citat:
a novine nisu to objavile.
Nisu novine, ali se na jednom vrlo posećenom forumu dugo pisalo o tome ;)