[ mmix @ 16.08.2010. 14:38 ] @
KC4H5O6

Rusi ga zovu "Vinski kamen", ameri "Cream of Tartar", koliko sam shvatio to je nusprodukt u proizvodnji vina, ali ne mogu uopste da nadjem kako se zove na naskom da bi mogao da ga potrazim po radnjama. Treba mi da sa klincem pravim PlayDoh (plastelin od brasna) a ovo je jedan od kljucnih sastojaka. Zna li neko kako se to zove i u kojoj vrsti radnje se prodaje (poljoprivredna apoteka?)

[ stil @ 16.08.2010. 15:13 ] @
Pokušaj da nađeš

Prašak za pecivo Vinski kamen


(vinski kamenac, vinski streš)

http://www.serbianbrandy.com/odrzavanje-bacvi.html

[ tune @ 16.08.2010. 15:22 ] @
probaj ovde: http://www.oetker.rs/oetker_srb/html/default/debi-782lev.srb.html
[ mmix @ 01.09.2010. 18:15 ] @
E nabavio sam jednu kutijicu iz inostranstva (kosta 50 centi, al nije bilo sanse ovde da je nadjem )

U svakom slucaju evo recept ako neko hoce da pravi klincima (a moze da nabavi cream of tartar) netoksicni plastelin od brasna

U jednu posudu spojiti:
140g brasna (bilo koje psenicno belo sitno mleveno, nikakve healthy varijante tipa integralnog)
90g soli
14g (supena kasika) "cream of tartar" iliti vinskog kamena

U serpizu za kuvanje sipati:
240g vode
14g ulja (supena kasika)
maks 20 kapi boje za hranu (moze i vise kapi za jacu boju ali ako su klinci stariji i nisu skloni stavljanju plastelina u usta, ta boja nije bas zdrava u velikim koncetracijama)

izmesati boju sa vodom i serpu staviti na najtisu vatru i odmah ubaciti sav sadrzaj iz posude (ignorisite kuglice brasna), mesati sve vreme dok se smesa ne sgusne na recimo gustinu ohladjenog kacamaka. Na radnoj povrsini posuti malo brasna, istresti smesu i malo mesiti dok smesa ne dobije look and feel i konzistenciju plastelina. Kad se ohladi uzivajte. Dobije se otprilike pola kile plastelina (sto u komercijalnoj varijanti kosta podosta)





[Ovu poruku je menjao mmix dana 01.09.2010. u 19:38 GMT+1]
[ Shadowed @ 02.09.2010. 01:28 ] @
Sa toliko soli mi ne deluje da ce iko pojesti to :)
[ Vole Domu @ 02.09.2010. 09:51 ] @
e stalno procitam bitrate gore :D


samo da kazem da odlicno izgleda, hvala za savet...
[ Horvat @ 02.09.2010. 12:01 ] @
zanimljivo :]

i koliki je rok trajanja ovoga? ne dodje do stvrdnjavanja/sasipanja sastojaka?
[ mmix @ 02.09.2010. 12:23 ] @
Ok, drugi dan je danas i jos uvek je dobar. Poenta je samo da se ne osusi tako da ne moze da se ostavi na vazduhu (ista prica kao za komercijalne netoksicne plasteline na bazi brasna), drzimo ga u ziplock kesici mada moze bilo kakva kesa koja dihtuje pa makar i ona za zamrzivac vezana u cvor. Ono sto je ostalo zalepljeno za igracke se stvrdnulo i lako se skida. Inace se ne rasipa uopste, mislim da je to upravo zahvaljujuci vinskom kamenu.

Rok trajanja jos ne znam , kad krene da budja javicu

[ Horvat @ 02.09.2010. 12:32 ] @
sto ga ne stavis u one plastike za frizirder,sto imaju poklopac? nije to bolje
ako ne sme da se osusi,stavis malo vode u to,pa onda smesu ubacis
[ mmix @ 02.09.2010. 12:48 ] @
Previse vazduha unutra, probali smo jednom slicnu foru sa komercijalnim pa nam se osusio. Dodavanje vode ne funkcionise, onda se definitivno razdrocka i izljigavi.
[ mmix @ 14.02.2011. 20:40 ] @
Zaboravio sam da dam update Ova smesa je bukvalno trajala do iza nove godine, koriscena je sigurno bar 30ak puta. Na kraju se osusila previse za upotrebu, ali je odradila odlican posao
[ Black_eyed @ 14.02.2011. 22:12 ] @
Hteo sam da za cerkicu napravim ovog plastelina ali je problem ovaj Cream of Tartar, gde si nabavljao Potassium bitartrate ? Evropa ili USA ? Jel ima negde on-line ili je moralo preko klasicne prodavnice ?
[ netman @ 21.03.2011. 08:04 ] @
Gde ste na kraju nabavljali vinski kamen?
Ima jos zanimljivih stvari koje se prave od njega,
recimo ova: http://hackaday.com/2011/03/15/cooking-up-piezo-crystals-at-home/
[ mmix @ 21.03.2011. 08:14 ] @
doneo mi drugar iz inostranstva, ovde nisam nasao.
[ netman @ 21.03.2011. 22:34 ] @
Baš šteta, svašta može da se smućka od njega :)
Da li ga ima u Hrvatskoj?
[ djura63 @ 22.03.2011. 17:19 ] @
PLASTILINA veštačka zamena za ilovaču u vajarstvu (pogrešno:plastelin).Pozz.