[ vlada131 @ 20.08.2010. 20:52 ] @
http://www.b92.net/zivot/vesti...10&mm=08&nav_id=453099

Citat:
Dokazana "tačna sudbina kosmosa"

Posluživši naučnicima kao kakva kosmička lupa, veliki skup galaksija, poznat kao Abell 1689, otkrio je da je sudbina svemira da se konstantno širi.

Astronomi su iskoristili način na koji skup galaksija nazvan Abell 1689 iskrivljuje svetlost sa udaljenih zvezda da bi ustanovili količinu tamne energije u kosmosu, tajanstvene sile koja ubrzava širenje univerzuma.

Razumevanje raspodele ove sile otkriva da je najverovatnija sudbina univerzuma da se neprestano širi, preneo je Bi-Bi-Si.

Naučnici veruju da će na kraju univerzum postati jedno hladno, pusto prostranstvo.

U studiji međunarodnog tima istraživača, koji predvodi profesor Erik Džulo sa “Jet propulsion” laboratorije NASA u Kaliforniji, čiji su rezultati objavljeni u časopiu "Science", ističe se da tamna energija čini tri četvrtine svemira, ali je potpuno nevidljiva.

Šta je ona zapravo i koje je njeno poreklo još je nepoznato. Jedino se sna da postoji kroz uticaj na ekspanziju svemira.

Da bi saznali kako se tamna energija širi svemirom, astronomi su koristili svemirski teleskop Habl kojim su posmatrali način na koji se svetlo sa dalekih zvezda iskrivljuje oko Abella 1689, nama bliskog skupa galaksija.

Abell 1689, koji se nalazi u sazvežđu Device, jedan je od najvećih galaktičkih skupova poznat u nauci.

Svetlost se iskrivljuje oko masivnih skupova galaksija i time omogućava da vidimo najudaljenije objekte. Zbog svoje ogromne mase, galaktički skup ponaša se kao kosmička lupa oko koje se svetlost iskrivljuje.

Način na koji se svetlost iskrivljuje oko ovog kosmičkog sočiva zavisi od tri faktora: udaljenost objekta, masa Abell-a 1689 i raspored tamne energije.

Astronomi su uspeli da izračunaju prve dve varijabile pomoću teleskopa Evropske južne opservatorije, što im je omogućilo da izračunaju i treći, ključni faktor.

Distribucija tamne energije ukazuje astronomima da će univerzum nastaviti beskrajno da raste.

Na kraju će postati hladna pustara na kojoj će vladati temperatura koju naučnici označavaju kao "apsolutna nula".

Profesor Prijamvada Nataradžan sa Univerziteta Jejl, jedan od vodećih kosmologa i koautor ove studije, smatra da je ovim istraživanjem konačno dokazana "tačna sudbina kosmosa".

[ mmix @ 20.08.2010. 22:30 ] @
Cemu zivot onda :)
[ Srđan Pavlović @ 20.08.2010. 22:34 ] @
A sta je ovde novo, pa naucnici su jos dosta ranije vec imali neku teoriju da se univerzum neprestano siri... koliko mi je poznato.
[ pri3rak @ 20.08.2010. 22:38 ] @
Hebes film bez happy end-a
[ 3way @ 20.08.2010. 22:39 ] @
Citat:
mmix: Cemu zivot onda :)

Ko kaze da zivot, u kosmickom smislu, ima smisao?
[ mmix @ 20.08.2010. 22:47 ] @
^ Ne gledaj u mene, jaa nikad nisam ni tvrdio da ga ima

Srdjane, bese teorija a ovo je koliko skontah prva empirijska potvrda ove teorije naspram druge dve (equilibrium i kolaps)
[ Srđan Pavlović @ 20.08.2010. 22:47 ] @
Naravno da nema, to mi ljudi mislimo da smo uzasno vazni pa mu moramo pridati neki smisao inace se lose osecamo.

@mmix - aha, tako nesto, ok :)
[ 3way @ 20.08.2010. 23:01 ] @
S obzirom da ovde imamo jednu teoriju koja je pristuna vec neko vreme, ja bih ipak sacekao jos malo da vidimo sta ce biti :)
Ono...vesti u novinama su precesto cisto senzacionalne, a u stvari corak....pogotovo ako se radi o ovakvim stvarima.....
U stvari, nije to corak, to je nesto sto se vec zna odavno...al kad se tako nesto objavi ispade frka....
[ Onaj @ 20.08.2010. 23:05 ] @
O sudbo kleta...
[ Lesli Eldridz @ 20.08.2010. 23:06 ] @
Samo kulirajte, uvek ostaje religija kao spas ;-) Tu smo "mi" carevi i svese vrti oko "nas".
[ Ivan Dimkovic @ 20.08.2010. 23:06 ] @
Gotovo.... zivot vise nema nikakav smisao....

Let's hit booze and drugs :)
[ Count Zero @ 20.08.2010. 23:07 ] @
Citat:
Tu smo "mi" carevi i sve se vrti oko "nas".

Vrti se, ali udaljava... Šmrc
[ 3way @ 20.08.2010. 23:07 ] @
Sta bre nema smisao.
Pokajte se dok je vreme, i budite bogougodni.
Zivecete i posle kraja Svemira.
[ Ivan Dimkovic @ 20.08.2010. 23:08 ] @
Sta bre pokajte se?

BOOZE AND DRUGS!
[ Onaj @ 20.08.2010. 23:10 ] @
O sudbo kleta...

Ali možda baš ljudi pronađu neku foru kako da spreče širenje svemira?
[ 3way @ 20.08.2010. 23:11 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
BOOZE AND DRUGS!

Ode ti u pakao.
A verovato i ja sto citam tvoje poruke na ovom djavoljem www.
Danas sam video i bar kod.
Ne znam za tebe, ali ja ne mogu da izdrzim pritisak i moram u manastir.
[ Lesli Eldridz @ 20.08.2010. 23:12 ] @
Boga mi, ako posalju Brusa Vilisa da spreci to belosvetsko sirenje, ko zna sta ce da bude.
[ Count Zero @ 20.08.2010. 23:14 ] @
Stisnuće ga Čak.
[ Srđan Pavlović @ 20.08.2010. 23:15 ] @
Osim ako za sirenje nije zaduzen Cak Noris.

/edit: Omg, pretece me.

Uvek se setim legendarnog Steven Wright-a ( http://www.youtube.com/watch?v=_1HYUyhujl4 , http://www.weather.net/zarg/ZarPages/stevenWright.html ):

"The Universe is expanding... that should help ease the traffic."
[ 3way @ 20.08.2010. 23:17 ] @
Sta god.
Mislim da ce drug Crni da nam objasni da li i kako ce doci do kraja Svemira. Nakon toliko kontakata sa naprednim vanzemljacima, mislim da to nece biti problem.
Stavise, mislim da ce nam ponuditi i nacin za bekstvo u drugu dimenziju.
[ 3way @ 20.08.2010. 23:17 ] @
Citat:
Count Zero: Stisnuće ga Čak.

Poslednjeg dana Svemira, Milka Canic ce reci "Dobro jutro". Kada to cujemo, znacemo da je svemu dosao kraj...
[ Ivan Dimkovic @ 20.08.2010. 23:22 ] @
Ma ljudi... niste ukapirali - ova vest sto je obljavljena je ZAVERA!!!

ZAVERA!!!

A svi znamo da je zavera zato sto svetska vlada tajno pregovara sa REPTILIJANCIMA!!!

LAZ da se univerzum takozvano navodno siri je PROPAGANDA!!! I to u cilju da se skrsi duh ljudske rase... sve kao priprema za NAPAD NA ZEMLJU!!! NE NASEDAJTE!!! I ZIDOVI IMAJU USI!

STA MISLITE ZASTO NATO PAKT IMA "COSMIC TOP SECRET" NIVO? A?

COINCIDENCE???? I THINK NOT!
[ Onaj @ 20.08.2010. 23:22 ] @
Smisliće već neko kako da se spreči to širenje svemira.

Ljudi su već smislili mnoge pametne stvari, evo:
www.life.com/image/first/in-gallery/25371/30-dumb-inventions
[ Pedja_N @ 20.08.2010. 23:28 ] @
Citat:
...najverovatnija sudbina univerzuma da se neprestano širi, preneo je Bi-Bi-Si

Citat:
Naučnici veruju da će na kraju univerzum postati jedno hladno, pusto prostranstvo.

Hehe,na kraju cega?
Bas me interesuje sta Hoking misli o ovoj teoriji.
[ 3way @ 20.08.2010. 23:30 ] @
Citat:
Pedja_N:
Bas me interesuje sta Hoking misli o ovoj teoriji.

Mozda je bas Hawk pisao o toj teriji...
[ Shadowed @ 20.08.2010. 23:30 ] @
Ma, celo to sirenje svemira je emigracija materije iz Srbije. Ceo svemir nas nece i udaljava se od nas. U beskonacno izgleda.
Svemir je i nastao kada je pra-Srbin rekao "chibe, BRE" ostatku materije, samo sto zapadni svet to pogresno predstavlja kao neki veliki prasak kako bi sakrili ulogu Srbije.
[ Srđan Pavlović @ 20.08.2010. 23:34 ] @
Svemir se stalno siri, Srbija se stalno smanjuje - inat bato ;)
[ Ivan Dimkovic @ 20.08.2010. 23:35 ] @
Ma jok - delovi pale od nje :)
[ Srđan Pavlović @ 20.08.2010. 23:39 ] @
Ma sve ce se to vratiti, posto je prostor zakrivljen - uteha bato

Kad smo kod shrinkovanja, evo vec slabe sile kohezije tu negde izmedju Zemuna i NBG-a
[ 3way @ 20.08.2010. 23:42 ] @
Citat:
Shadowed: Ma, celo to sirenje svemira je emigracija materije iz Srbije.

U stvari ovo mi izgleda kao najuverljivije objasnjenje zasto se svemir siri.
Sve bezi od nas.
Cak i materija i energija.
[ Lesli Eldridz @ 20.08.2010. 23:47 ] @
Citat:
Nekada davno desila se velika eksplozija u Svemiru (koju su izazvale sile mraka i haosa) i nastala je planeta Zemlja. Ono malo prezivelog srpskog zivlja naselilo je ovu malu i ubogu planetu. Narod se razvijao u sreci i veselju sve dok jedno djubre izdajnicko nije dozvolilo amebama da nasele mora i okeane. I naravno amebe ,poznate u galaksiji kao jedna od osvajackih vrsta, pocele su da napustaju vodu i osvajaju vekovne srpske teritorije. Ponosan i hrabar srpski narod je junacki odolevao daleko mocnijem i tehnicki superiornijem neprijatelju. I odoleo bi, da nije bilo izdajnika i saradnika okupatora u samom srpskom narodu. Unistena su milenijumska srpska ognjista u SAO Antarktik i Grenland, SAO Paulo, SAO Kamcatka, SAO Ognjena zemlja, SAO Rt Dobre nade...
I sad sta? Pa nista. Dosle amebe i do tog svemira. I ode mast u propast. E bre...
[ Miroslav Cvejić @ 21.08.2010. 00:04 ] @
Jel to znači da će pasti vrednost akcijama NISa?

[ Pedja_N @ 21.08.2010. 00:04 ] @
Citat:
3way: Mozda je bas Hawk pisao o toj teriji...

Znam da je pisao,ali uvek je ostavljao mogucnost za Veliko sazimanje koje bi se moglo desiti
zbog postotka tamne materije,(ne secam se sad koliko bi trebao da iznosi taj broj pa da krenemo da se sazimamo :-) )
ali eto sad je nekako "zvanicno" da se sirimo u pm. :-)
[ Srđan Pavlović @ 21.08.2010. 00:16 ] @
Ja mislim da je to nadimanje od koka-kole, znam po sebi. Onda će da se desi u nekom momentu veliki svemirski podrig i to će biti kraj čovečanstva.
[ 3way @ 21.08.2010. 00:24 ] @
I ja se nadimam od vocnog jogurta...
Znaci, kad se napijemo kokakole i jogurta bice propas' sveta....al meni ne izlazi samo na podrig....pa tako stvaram dodatnu materiju...nije bas cvrsta al' nema veze
[ Srđan Pavlović @ 21.08.2010. 00:27 ] @
Ne, nisi razumeo, nece biti kraj sveta ako TI podrignes ili prdnes (mada ne iskljucujem i to), vec kada se to desi u pangalaktickom smislu.
[ 3way @ 21.08.2010. 00:29 ] @
Ma dobro to, nego mislim, ako se u_s_erem, moze da bude svasta...
[ Izvoljski @ 21.08.2010. 01:52 ] @
e fala-ti-boze pa mogu konacno da odahnem.

A bio sam veoma nespokojan saznanjem da bi se kosmos mogao za X bilijardi godina skupiti u glavu ciode da bi u nekoj novoj eksploziji opet sve otislo u Q.
[ X Files @ 21.08.2010. 08:20 ] @
@Srđan Pavlović
Citat:
A sta je ovde novo, pa naucnici su jos dosta ranije vec imali neku teoriju da se univerzum neprestano siri... koliko mi je poznato.

AFAIK, dilema je da li će širenje posle izvesnog vremena usporavati, na kraju stati, i konačno sve krnuti najbližim putem unazad da nas kremira u toj istoj (vrućoj, gustoj, majoj od atoma) tačci iz koje smo kažu nastali (tj u kojoj je zip-ovana sva materija). Al' ga je spakovalo, svaka čast.

[ Onaj @ 21.08.2010. 08:35 ] @
Ceo svemir je kao kompjuterski program tj tacnije kompjuterska igra tako da samo treba pronaci pravu sifru i sve ce biti ok.
[ mmix @ 21.08.2010. 08:37 ] @
Pa, zajednickim snagama mozemo spasiti svemir, vreme je masovnu proizvodnju crne materije :) Nema vise programera, prodavaca, IT specijalista, svi na ORA "Crna Materija"
[ srdjee @ 21.08.2010. 09:01 ] @
A dimenzija X i 3. paralela? Gde su one u svemu tome?
[ etjen @ 21.08.2010. 09:18 ] @
Krang?
[ Onaj @ 21.08.2010. 10:30 ] @
Spasice nas nindže:

[ Marko_L @ 21.08.2010. 13:12 ] @
Kad ova vest dođe do političara, ništa nas neće spasti. Odma' ima da uvedu taksu za proširenje.
[ Onaj @ 21.08.2010. 14:29 ] @
Aaauuuu sunce ti pa tačno si u pravu! Čeka nas taksa na proširenje svemira, osim... ukoliko pripremimo motke pa &*#$)#(?"#$$"!!!
[ karateka @ 21.08.2010. 20:18 ] @
Evo rešenja:

Code:
int main ()
{
    while (1)
    {
        spaceUnShrink();
    }
    return 0;
}

Naravno, očekujem Nobelovu nagradu...
[ mmix @ 21.08.2010. 21:43 ] @
Za sta? Cinjenicu da si beskonacno sabio univerzum, ne vidim da je moja sudbina ista bolja izmedju beskonacno rastezanja i beskonacnog sabijanja :)

Valjda treba nesto ovako

Code:

int main() 
{
    while(1)
    {
        universeAPI::adjustUniverseSize(constIdealUniverseSize - UniverseAPI::getCurrentUniverseSize());
    }
    return 0;
}
[ karateka @ 21.08.2010. 22:15 ] @
N.N. za mir u Univerzumu
Napravih typo, mislio sam na:
Code:
int main()
{
        while(1) {
        if(spaceShrink) {
            spaceUnShrink;
        }
    }
        return 0;
}

Moze li tvoje resenje da se kompajlira na Linuxu?
[ 3way @ 21.08.2010. 22:18 ] @
Citat:
karateka
Moze li tvoje resenje da se kompajlira na Linuxu? :)

Verovatno da moze ako pre toga kompajliras novi kernel.
[ karateka @ 21.08.2010. 22:36 ] @
Nije multiplatform...komplikacija... ;)
[ 3way @ 21.08.2010. 22:39 ] @
Ako neko u dogledno vreme kontaktira Boga, neka mu zatrazi i source Svemira, cisto da imamo, pa da malo gledamo...mozda da ubacimo neku novu funkciju kao MaterializeBeer (int kolicina, string lokacija) ili tako nesto...
[ karateka @ 21.08.2010. 22:43 ] @
Odlična ideja! Zaslužio si Nobela za hedonizam!
A i svemir se širi kao Open Source... :)
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2010. 22:48 ] @
Citat:

neka mu zatrazi i source Svemira

Da, mozda source za svemir ima GPL licencu...
[ Srđan Pavlović @ 21.08.2010. 22:50 ] @
To nece valjati, ako djavo eksploituje neki buffer overflow iz kernela, na*ebasmo ga.

A i taj Universe Source nije OSS sta vam je vec je proprietary (God licenced), a prckanje po kodu se placa smrcu ;)

Naucnici dodju tu i tamo do necega reverse engineering-om, ali to nije nista :)
[ 3way @ 21.08.2010. 22:52 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: To nece valjati, ako djavo eksploituje neki buffer overflow iz kernela, na*ebasmo ga.

Moguce da on to vec radi sa onim "Uspeh djavola je to je uspeo da ubedi ljude da ne postoji"...Pa ono, ko da imas virus, ne znas da je tu, a pritom imas i antivirus......pa ti svako malo obrise neki dokument ili moralnu stavku iz glave..
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2010. 22:56 ] @
Da vidis... bogu je bilo bolje da je objavio odmah sors pod GPL-om - da je to uradio, do sada bi smo vec nasli gde je bag...

[ Srđan Pavlović @ 21.08.2010. 22:57 ] @
Jedino da pokusamo da nadjemo source na nekom torrent-u ;)

Recimo sa uww.planet457.piratebay.com :)

(uww = universe wide web)
[ Srđan Pavlović @ 21.08.2010. 23:00 ] @
Znam samo da u takvom svemiru i sa bogom na vrhu, ne bih voleo da sam programer

No sudeci po tome kako sve funkcionise u ovom svetu, meni se cini da ga je pisao u Vb.NET-u.
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2010. 23:10 ] @
Ma ja bih rekao da je pisan u C-u... i da ima zesci memory leak...
[ Odin D. @ 21.08.2010. 23:15 ] @
Kako izgleda, velik dio koda za Srbiju je pisan u brainfuck-u.
http://www.muppetlabs.com/~breadbox/bf/
[ 3way @ 21.08.2010. 23:32 ] @
Ne bi to bio problem da nije dat nama da ga odrzavamo...
[ Odin D. @ 22.08.2010. 00:00 ] @
Problem je izgleda u shvatanju tog poeticnog naziva... izgleda da se ovdje misli da se taj naziv vise odnosi na funkcionalnost aplikacije nego na jezik implementacije...
[ Ivan Dimkovic @ 22.08.2010. 00:18 ] @
Mozda nas na kraju spase neki vacuum metastability event i okonca nam muke sa sirenjem :)
[ Srđan Pavlović @ 22.08.2010. 00:19 ] @
uh... sto bi rekli Delphi-jevci:

Tema.Terminate;

:)
[ Odin D. @ 22.08.2010. 00:31 ] @
return 0;
[ 3way @ 22.08.2010. 00:37 ] @
catch (OneFoundGod ofg)
{
TerminateUniverse ();
}

[ Odin D. @ 22.08.2010. 00:52 ] @
A sto nisi oslobodio memoriju?
cccc... ova danasnja mladez....

Code:

catch(OneFoundGod ofg)
{
    if (God) {
        free(God);
        God = 0;
    }

TerminateUniverse();

}
[ 3way @ 22.08.2010. 00:57 ] @
Citat:
Odin D.: A sto nisi oslobodio memoriju?

Zato sto nema smisla.
Ako verujemo Klarku i uzmemo da je dovoljno naci ime Bozje, da bi Svemir nestao, tj. da bi ispunio svoju svrhu, oslobadjati memoriju je suvisno.
[ Srđan Pavlović @ 22.08.2010. 01:03 ] @
Ne znam za svemir, ali...

Citat:
da bi ispunio svoju svrhu, oslobadjati memoriju je suvisno.

...sam siguran da vecina danasnjih "programera" pise programe u skladu sa ovim :)
[ 3way @ 22.08.2010. 01:09 ] @
Pa dobro, ali u ovom slucaju stvarno nema smisla :):)
[ Shadowed @ 22.08.2010. 01:17 ] @
Citat:
3way: Ne bi to bio problem da nije dat nama da ga odrzavamo...

Vise dodjemo kao hardware na kojem se izvrsava.
[ Odin D. @ 22.08.2010. 01:32 ] @
Citat:
3way:da bi Svemir nestao, tj. da bi ispunio svoju svrhu, oslobadjati memoriju je suvisno.

Tako su mislili i oni u prethodnoj iteraciji, pa eto sta se desilo. Zalutao neki pointer tamo... i u pocetku nasao neku neobrisanu rijec... pa bi svjetlost itd...

Bolje je to pocistiti za svaki slucaj.
[ mmix @ 22.08.2010. 08:33 ] @
Pa kad malo razmislis dark matter je veoma nalik memory leak-u, svi znaju da je tu ali ne znaju bas gde je ni kako da ga nadju i ne smeju da ga diraju da ne bi sje*ali vidljivu materiju tj ispravno alocirane buffere :) Mozda su to galaksije za koje j "neko" zaturio pointere, tz, tz, tz...
[ Count Zero @ 22.08.2010. 12:04 ] @
Zar tema nije zaslužila unapređenje - pomeranje u UltraMadzone?
Ili čekate da se iskristališe da li je za .NET, C ili Asembler
[ mmix @ 22.08.2010. 12:11 ] @
Pa zezanje nikad ne skodi, al nema razloa da ide u UMZ, nije nikakva teorija zavere, sirenje univerzuma i dark matter su realne naucne toerije
[ Sapphire @ 22.08.2010. 12:50 ] @
Citat:
mmix: Mozda su to galaksije za koje j "neko" zaturio pointere, tz, tz, tz...

Nemoj činiti svemir kompleksnijim nego što jeste... Pointeri su nešto što priroda nikad sama ne bi izmislila (to bi bio sopstveni shot in the foot)

[ Odin D. @ 22.08.2010. 13:00 ] @
Eh, ova "Visual", ".NET", "Java" i ostala high-level bratija misle da cipovi rade na slova i da se memorijskim modulima nalaze mali covjeculjci koji razumiju dugacka poeticna imena sa underscore-ovima...
[ Sapphire @ 22.08.2010. 13:51 ] @
Odgovor je bio sarkastične prirode.

P.S. Zar čovječuljci ne postoje? A djeda mraz?
[ Odin D. @ 22.08.2010. 14:09 ] @
Neznam. Kad sam ja bio klinac, djeda mraza nisu nikad predstavljali kao covjeculjka.
Mozda se sad nesto promjenilo...
[ ad0lf @ 23.08.2010. 23:12 ] @
stiven hoking u stvari ne postoji, to bil gejts uzme gluplje naocare (ako je to moguce) malo iskezi facu (zar vam ne lici), navali se u kolica i pocne da trabunja o crnim rupama, te o tome kako je sve relativno, te kako ni vreme ni prostor nisu tamo gde su oduvek bili, a sve u cilju da opravda lose funkcionisanje svemira, za koje sada svi znamo da rula na Windows-u. Dakle, pa shta ako se shiri svemir, ja bih to resetovao, i instalirao neki pouzdaniji operativni sistem.