Citat:
marvel: Možete li detaljnije da kažete o smeru koji ste završili, i poslu koji ste počeli da radite.
Koji to mi?! :)
Šalu na stranu, završio sam smer optoelektronika i laserska tehnika, a bavim se telekomunikacijama.
Citat:
I ja se prijavljujem za poslove koji nisu konkretno vezani za moj smer ali najveći problem je to što svi traže minimum godinu dana iskustva, gde da napravim godinu dana iskustva kad svi hoće izgrađenog inženjera.
Ne budi previše izbirljiv u pogledu prvog posla. Nađeš bilo šta, a posle sa tog posla tražiš sledeći.
Citat:
Mister Big Time: Slican problem jednog mog poznanika sa ETF-a. Izgleda ce ovde zauvek biti ono - bez veze nista. Toliko se razocarao "zasto sam isao na ETF i mucio se ako ne mogu posao da nadjem posle nikako... "
U zemlji Srbiji trainee programi gotovo da ne postoje, sad but true.
Postoje, ali u vidu slabo plaćenih poslova. :)
Trainee programi ne postoje pre svega zbog zakonske manjkavosti kojom bi se definisalo tako nešto. Što je možda i dobro, inače bi naši biz
mismeni verovatno našli način da sve svoje radnike zaposle kao pripravnike ili volontere. Primera radi, kako je pokriven volonter u pogledu zdravstvenog osiguranja dok volontira u nekoj firmi? Šta u slučaju npr. povrede na radu?
Nalaženje posla preko veze nije samo srpski specijalitet, već je svuda prisutan običaj. Dobro, nije baš da ti treba veza za bilo kakav posao, već za one bolje poslove.
A kolegi poruči da to što je završio ETF ne znači da će na dan preuzimanja diplome automatski dobiti odlično plaćen posao, 4-časovno radno vreme i 10 devica. Neka se angažuje malo.