|
[ spartak @ 25.01.2004. 10:23 ] @
| Pita me sinoc prijatelj da li sam cuo za neku novu mlm akciju koja je u Bgd tek dosla. Nudio mu je neki covek iz hrvatske da radi.
E sad ja se setih da je neko na ES skoro pominjao slicnu stvar, i da iza te akcije stoji neka verska zajednica - da ne kazem sekta - ali nikako da nadjem tu temu po ES. Ako se neko seca tacno o cemu se radi, ili to zna neka kaze rec dve. |
[ spartak @ 25.01.2004. 12:32 ] @
U medjuvremenu sam doznao i ime. To je www.vebso.com a na sajtu pise u uglu "Powered by Amway", tako da je to u principu i samo odgovorilo na moje pitanje....
[ @ 20.04.2004. 15:12 ] @
Hm, sigurno se Gojko uclanio u neku sektu cim je okacio ovaj gore affiliate program.
Razmisli zasto sam napravio takvo poredjenje.
p.s. mislim da bi moderator trebao da razmisli o brisanju ove teme jer nema nikakvog smisla.
hvala.
[ edisdj @ 01.11.2004. 11:26 ] @
I meni su nudili istu stvar,u BiH,VEBSO. Išao sam na dva predavanja i, na sreću, skontao o čemu se radi. Jedva sam se riješio. Nakon toga,rekoh,da malo pogledam šta raja piše o tome i evo nađoh jedan interesantan tekst o MLM. Upravo mi se sve ovo desilo što piše u slijedećem tekstu.
Za sve koji su uključeni ili namjeravaju biti ili se dvoume: vrijedi pročitati ...
"Danas, pogotovo uz veliki rast Internet biznisa i e-shopova svatko može doci do svih proizvoda i to po konkurentskim cijenama, najcešce na stranicama samih proizvodaca ili na stranicama veletrgovina. Danas ne postoji potreba za distributerskim lancem kakav je nekad postojao, i stvarno današnji naglasak MLM-ova nije na prodaji proizvoda, koji su usput budi receno ili lažni ili se mogu dobiti po istoj ili cak manjoj cijeni u lokalnom ducanu već je naglasak na uclanjenju novih clanova koji onda moraju kupovati precijanjeni proizvod ili uclanjivati još novih clanova koji bi trebali uclanjivati nove ljude i tako dalje i tako dalje.
Kao posljedica svega toga danas su svi Multi Level Marketing poslovi jednostavno paravan za piramidalne prijevare. U danjašnjoj Internet ekonomiji jednostavno nema mjesta za MLM-ove i njihovu precijenjenu robu. Jedino što im je ostalo za prodaju je clanstvo u MLM grupama da bi distributeri to clanstvo prodavali dalje i dalje i dalje i to naivnim ljudima koji još ili nemaju pristup internetu ili jednostavno nisu još čuli šta ih čeka na njemu.
Buduci da su proizvodi koji se nalaze na internetu jeftiniji nego bilo kad u povijesti (a sve to zbog konkurencije), tvrdnje da ce MLM zavladati svijetom su jednostavno besmislene. Stvarno, jedini ljudi koji kupuju robu preko MLM-a su oni ljudi koji su clanovi tog istog MLM-a, a jedina roba koju plasiraju izvan MLM-a je clanstvo. Jedini razlog zbog kojeg MLM kompanije opstaju je taj što ce se uvijek naci dovoljno naivaca koji ce tražiti još naivaca koji ce iskorištavati povjerenje ljudi koje poznaju i tako dalje i tako dalje.
Mnoge od MLM šema su provaljene i veliki broj ludi je optužen za prijevaru. Pa ako još uvijek želite biti clanom MLM-a samo naprijed. Ja se samo nadam da ce i naša zemlja uskoro poduzeti zakonske mjere prema ljudima koji žive samo od varanja drugih ljudi i to ne samo u MLM-u, a dotad sretno vam bilo MLM-ovci(e).
Zapitajte se zašto se MLM poslovi uvijek objavljuju bez adrese onoga tko ih objavljuje. Najcešce preko E-maila ili sa 091 098 mobitel brojem. Ako ne vjerujete provjerite. O naravno da ima i onih naivaca koji objavljuju svoje broje i u novinama ali takvih je sve manje i manje. Kažem naivaca, jer ni sami nisu još svjesni da ustvari nagovarajuci druge da rade što i oni ustvari i sami sudjeluju u prijevari. No, neznanje nije nikad bilo isprika za nanešeno zlo ili razlog zbog kojeg bi netko bio osloboden optužbe.
Koliko ljudi znate koji su se obogatili na MLM-u. Ja ih znam nekoliko ali to su bili ljudi koji su pokrenuli MLM poslove od samog pocetka, a u zadnje vrijeme im nema ni traga ni glasa. Njacešce su to isti ljudi koji su pokretali lance strece u pocetku, a nakon toga i financijski inžemnjering. Stvarno je interesantno za primjetiti da ti ljudi nikad ne žele pricati pred kamerama. Mislim, kad je to tako super i odlican posao. I kad nas tako silno uvjeravaju da to nije prevara, cega se toliko boje. Pa reklama bi im samo koristila. He, he, Moš` si mislit kak je to sve cisto.
Uclanjenje
No vi ste ipak odlucili uci u jedan od MLM-ova i naravno oni vas traže da platite clanarinu. Zapizajte se ovo: «Da proizvodi te tvrke vrijede bar malo zar nebi ta tvrtka zaradivala prodajom proizvoda, zar nebi ta tvrtka oglašavala svoje proizvode (da pomogne svojim distributerima), i cega se tako silno boje kad skrivaju svoje adrese. Na koji nacin ako ne uclanjivanjem novih distributera, može takva tvrtka ostvariti prihod. Kome takva tvrtka ustvari može uopce prodavati te svoje proizvode osim onima koji su postali distributeri i kojima onda da bi ostvarili proviziju (na ionako prekupe porizvode) ne preostaje ništa drugo nego da sami kupuju te proizvode. Mani to lici na prijevaru, ne znam za vas.
Ako morate placati clanarinu da biste ušli u neki posao. U 99,9% slucajeva se radi o cistoj prijevari.
Uzorci robe
MLM prijevare osim samih uclanjenja obicno sadržavaju i još neke pod prijevare. Jedan od prijevare je kupovina reklamnog materijala. Razmislite o tome: «Kompanija koja želi da prodajete njezine proizvode tjera vas da kupujete reklamni materijal? Kad imamo na umu kolicinu novaca koju zaraduju ljudi iz vrha pramide prijevare, zar nebi u njihovim interesu bilo da vam makar poklone reklamni materijal i trening kazete i brošure. Ako vas kompanija tjera da kupite reklamni i trening materijal ociti je dokaz da se radi o prijevari. Najgore od svih prijevara ce od vas tražiti da kupite i reklamne uzorke koji bi vam trebali poslužiti za daljnje širenje posla i mreže distributera. Imal kak`e slicnosti.
Trening seminari
Prijevara unutar prijevare su i sami trening seminari koje organiziraju vodeci ljudi u doticnoj organizaciji. Ti seminari ne služe nicemu nego jednostavno podižu moral distributerima i tjeraju ih da se zadužuju preko mjere samo da bi na njima prisustvovali. Neke od organizacija cak i uvjetuju clanstvo prisustvovanjem na seminarima. To je ujedno i glavni izvor prihoda vodecim ljudima, a ne prodaja proizvoda kao što to na samim seminarima vole pokazivati. Seminari su izvor zarade vjerovali vi to ili ne.Takvi seminari su skupi i nijedan kompanija koja vas tjera da sami placate svoju naobrazbu ne može se smatrati za pravu kompaniju sa namjerom da prodaje proizvod. Njihova jedina namjera je da vam uzmu što više novaca dok ne shvatite da vas varaju. Samo ljudi sa vrha zaraduju
Surova je istina da samo ljudi koji su organizirali program zaraduju u cjelom tom lancu. Svi ostali su samo statisti u velikoj prijevari koja je obicno jako dobro režirana. U stvari tako je dobro izrežirana da organizatori inzistiraju na doslovnom provodenju njihovih programa i to do u slovo. Princip na kojem zasnivaju svoje polovanje, prikupljanje clanova, motiviranje kao i kompletna retorika svih iz vrha piramide su opet prekopirani iz necega puno goreg od samih prodajnih lanaca. Scenarij je preuzet iz najuspješnijih kultova koji su ikad postojali. Jedina razlika je u tome što umjesto propagiranja neke ideje oni propagiraju prodaju. Kakav to utjecaj ima na clanove njih nije briga dokle god prodaja napreduje i dok se lanac širi. Kakvi su to ljudi koji zaraduju na drugima zakljucite sami.Organizatori ce se svim sila truditi da što više ljudi vidi njih pokraj njihovih (najcešce iznajmljenih jahti, kuca, aviona ili bilo cega) kako bi pokazali svima da su oni baš sa tim poslom zaradili novac. Pa ako su mogli oni možete i vi. Da ako pokrenete sami svoj MLM.
Postotak odustajana
Postotak odustajanje je ogroman oko 98% što znaci da samo 2% uspije u tom poslu. Tih 2% postaju miljenici organizatora jer su uspjeli prevariti najveci broj ljudi koji dalje pokušavaju prevariti druge ljude što opet njima donosi novac. Naravno da su miljenici. A šta biva sa onih 98%. Pa osim što su ostali bez znacajne kolicine novca baš ništa. Sami su to tražili jer kod nas još nema zakona koji sprijecava takav posao. Postotak suicida nije mali.Promotori MLM programa jako dobro znaju koliki je postotak odustajanja pa se zato jako trude da promoviraju sve više i više ljudi u svoje šeme. Na taj nacin svjesno lažu druge ljude i to je razlog zbog kojeg bi MLM trebao biti nezakonit i u našoj zemlji.Promotori MLM-a tvrde onima koji su ostali u programu da su sretnici i da su dobro motivirani i imaju pozitivno razmišljanje što je totalna laž sa velikim L. Stvarni sretnici su oni koji su na vrijeme izašli iz takvog posla te na taj nacin izbjegli gnjev ljudi koje bi samo uvukli u posao pa i zakonske posljedice varanja drugih ljudi. Najveci problem kod MLM-a je što cilja na ljude koji su već u nezavidnoj financijskoj situaciji i kupovina clanstva u nekoj MLM organizaciji je veliki udar na njihov novcanik i posljedice koje izaiva propadanje u MLM-u nisu beznacajne ni za njih ni za njihove najbliže. Ali vi morate vjerovati!
Promotori neprestano ponavljaju distributerima da moraju vjerovati u program da bi bili uspješni. Ovaj dio spada već u tzv. pranje mozga i jedina mu je namjera da vas uvjeri da ste sretni što pripadate u onih 2% koji su uspjeli. Ti distributeri ce postati toliko uvjereni u važnost njihove misije da spase cijelu zemlju da ce ici tako daleko da ce svima koji govore suprotno glasno objašnjavati kako su u krivu pa i ici tako daleko da šalju prijeteca pisma i elektronsku poštu u kojoj prijete cak i fizicki nevjernicima i onima koji upozoravaju ljude na MLM prijevare. Ali dokazi govore sami za sebe. Jednom kad i ti upješni distributeri napuste program i prijedu u neki drugi MLM odjednom gube svaki interes za proizvode koje su hvalili i organizaciju koju su velicali. Stvar je u tome da je tih 2% distributera stvarno uvjereno da je smece koje prodaju stvarno dobro. Ali svejedno smece ostaje smece, a prijevara samo prijevara.
Izgradnja mreže
Obecanja koja nude MLM promotori su takva da ako uspješno prevarite (regrutirate) dovoljan broj ljudi i oni regrutiraju druge ljude. Zauvijek cete primati ogroman novac i živjet cete zauvijek kao u bajci. Zvuci poznato?
Ovo obecanje je totalna laž i to ako ni zbog cega drugog onda zbog slijedecih razloga:
1. Kao što stoji i u njihovim službenim izvješcima 98% ljudi ce otpasti, što znaci da nikada necete izgraditi svoj distribucijski lanac.
2. Niti jedan program osim Amway-a ne opstaje duže od godine dana ili nekoliko godina, Amway je najvecai i još se drži ali je i jedini, a samim time i ima najvecu mrežu distributera pa se zapitajte kakva je vaša šansa u svemu tome. Zakon piramide.
3. Šanse da ce ljudi iz lanca koji ste vi organizirali zaradivati ikakav novac su vrlo male, cak manje nego vaše. Samim time ce veliki broj njih otpasti. A šta ce se desiti kad sve propadne i vi krenete u novi MLM. Zar mislite da ce vas nakon svega slijediti i u slijedeci neuspješnan posao.
Zbog svega toga, a i zbog još nekih stvari vaša šansa da uspijete u MLM poslu je jednaka 0. Cak i ako ste uspješni u MLM-u i na neko vrijeme uspijete prevariti dovoljan broj ljudi pa cak i zaradite nešto novca velika je vjerojatnost da ce sve propasti pa samim time i vi.
(Jedini razlog zbog kojeg Amway opstaje je ogromna mreža distributera koji sami kupuju proizvode, bez obzira na njegovu cijenu ili kvalitetu)
Kupovanje vlastitih proizvoda
MLM programi pokušavaju prodati proizvode po svaku cijenu. Kao rezultat toga distributeri, da bi ostali u milosti svojih promotera (ljudi koji su ih uvukli u posao), kupuju ogromne kolicine proizvoda samo zato da bi održali iluziju uspješnosti i dokopali se višeg nivoa u MLM hijerarhiji. Upravo zato ce novi clanovi potrošiti sve sa svojih kreditnih kartica i dobro se zadužiti da bi ostali u igri kupujuci svoje bezvrijedne proizvode. To se obicno naziva kupovinom napredovanja, a rezultira velikom provizijom, za one na vrhu, ali nikakvim rezultatom za naivce koji gomilaju prizvode u svojim garažama. Ti jadnici se ubrzo nadu sa punom garažom bezvrjednih vitamina , šampona sredstava za cišcenje s jedne strane i ogromnim minusima i dugovima s druge strane. Takvo stanje može rezultirati i tragicnim dogadajima.
Glumi uspjeh pa ćeš uspjeti
Jedan od trikova kojem pribjegavaju gotovo svi dustributeri je i ovaj. Glumi da si uspješan pa ćeš sigurno i uspjeti. Tako ih i uce na trening seminarima. Ali gluma je smišljena i još zbog necega. Zbog ostalih u cijelom tom lancu. Jer ako svi ostali glume da su uspješni onda ce i oni koji znaju da nisu uspješni misliti da su drugi uspješni i nadati se da ce i oni jednog dana biti uspješni i tako dalje, itako dalje u krug dok im se mozak ne pretvori u bezvrijednu sivu masu i dok ne postanu sposobni samo za slijepo ponavljanje svojih mantri: «Uspjet cu, uspjet cu. Jednog dana, uspjet cu.»
Nešto kao zakljucak
Nakon svega što ste ovdje procitali, a ako ste već u jednom od MLM-ova reci cete da je moj jedini posao da uništim MLM-ove i da to sigurno nije istina. Pa ima i tu nešto. Doduše ovo nije moj posao, a ove stranice su nastale kao revolt prema odnosu nekih distributera suocenih sa pravim brojkama koji niti nakon ciste matematike nisu uvidjeli svoju zabludu i umjesto da su odustali od mene kao od promašenog slucaja obrušili su se na mene nazivajuci me budalom i naivcem i nesposobnjakovicem. Pa nije mi vrag dao mira. Ako mene netko nazove budalom ocekujem da ima barem neke argumente. Nakon detaljnog proucavanja MLM-a, koje se zasniva na Americkom iskustvu koje je dugogodišnje te nakon nekoliko knjiga odlucio sam jednostavno iznjeti svoja saznanja koja su moram priznati puno, puno gora od mojih prvih razmišljanja. A broj ljudi koji svakodnevno upada u te lance je jednostavno fascinantan. Pa ako netko samo malo razmisli o ovome šta piše na ovim stranicama i kriticki razmisli prije ulaska u MLM posao, ja sam sretan.
Povrat novca
Najgora od svih prijevara u MLM poslovima je povrat novca. To se nikad nece dogoditi. Zahtjevi za povratom novca zahtijevaju strašno puno papirologije i vremena i nikad ne isplacuju 100% vrijednosti. Najviše što možete dobiti je 30% ako imate puno strpljenja i srece. Tvrdnja o 100% garanciji za povrat novca je smišljena samo da bi se dobilo na uvjerljivosti kako se radi o ozbiljnim proizvodima od ozbiljne kompanije koja treba samo zadovoljen kupce. Ne. Oni trebaju samo nove clanove i to je sve.
Ako odlučite da budete distributer, vi ste pravno odgovorni za sve činjenice o kompaniji, njenim proizvodima i poslovnim pogodnostima koje nudi. To se primenjuje čak i ako kažete da ste sve tvrdnje pročitali u korporacijskoj brošuri ili reklamnom materijalu. Toplo vam preporučujemo da provjerite i istražite šta sve stvarno stoji iza tvrdnji o performansama proizvoda koji prodajete, pre nego što ih izustite pred bilo kojim kupcem.
Takođe, ako privodite nove distributere odgovrni ste za iznete tvrdnje o potencijalnoj zaradi distributera. Pazite da prednosti predstavljate iskreno i izbegnete davanje nerealnih obećanja. Ako se ta obećanja ne ostvare, možete zakonski odgovarati ! "
[ nngirl @ 11.11.2004. 15:48 ] @
Mišljenje je najeftinija roba na svjetu, svatko ga ima i nesebično djeli.
Negativnosti najviše govore oni koji nisu uspjeli ili iz straha nisu nikada ni započeli.
MLM je najbolji način za početak bussenisa, da steknete neovisnost, da prestanete biti zaposleni ili samozaposleni.
Ljudi se teško odazivaju na poziv da saslušaju poslovnu mogućnost te tako gube informaciju, nemaju mogućnost da upoređuju i doznaju da postoje različite MLM organizacije te gube i mogućnost da odaberu pravu.
XXI stoleće je vrjeme INFORMACIJE, ne dozvolite da vas vrjeme pregazi zbog osobnih strahova.
Budućnost je u osobnom bussenisu i investiranju za starost, mirovine nemaju budućnost ni u mnogo razvijenijim djelovima svjeta. Čitajte o tome.
Dobronamjerni pozdrav svima.
[ Buum @ 12.11.2004. 01:24 ] @
Yeah, right! I ti si se kao zbrinula pomoću MLM-a?
MLM je ništa manje opasan od sekti. Jedan moj ortak je pre 6-7 godina krenuo da radi MLM za Amway i ponudio je i meni da mu se pridružim. Prvo sam video kako to funkcioniše sa strane, a posle i iznutra i BUKVALNO SVE što je napisao edisdj je tačno! Naravno, nije nam trebalo puno vremena da ih provalimo. Strašno je to što se uglavnom okomljuju na ljude koji su u haosu i problemima (isto kao sekte) i što takvi ljudi uvek kasno shvate da su iskorišteni.
Zato pamet u glavu i što dalje od ovakvih prevaranata.
[ Milos Stojanovic @ 12.11.2004. 01:25 ] @
Ccccc... strašno. Nisam znao da ljudi i dalje nasedaju na takve stvari. Čak nisam ni znao šta je to MLM (lucky me?).
Klonite se tih sekti.
nngirl, našla(o) si pogrešan forum za promovisanje ovih budalaština. Ovde svi imamo pozitivan IQ.
[ aantsas @ 12.11.2004. 17:55 ] @
Ja bio pocetkom godine, video i umalo naseo!
Radi se o stvaranju motivacionih zavisnika na sektaski nacin
od strane Amway-a
koji tako zombirani prodaju njihove proizvode bez trgovacke marze.
Kobajagi 3 godine sljakas a posle Diznilend i sve cetiri u vis!
Naravno, ako oces kod Mikija i Silje,
moras se drzati 'recepta'...
A recept kaze ...kupuj i slusaj motivacione kasete,
idi na seminare,koristi amway proizvode,hvali ih na sav glas(edificiraj)...
A upravo se na prodaji motivacije (knjiga,cd-a,kaseta...)
pravi najveca lova.
(ako bude interesovanja postavicu par audio zapisa u MP3
koje sam sacuvao,
na neki sajt tako da ko oce i svojim usima da cuje o cemu se radi)
Npr. ulaznica za seminar u prepunom Domu Sindikata je bila oko 800 dinara ako se ne varam. Oko 3.000 x 10 eura = 30.000 eura za jedan dan + prodate knjige,CD,kasete...Pa ti vidi!
A mos mislit kolka se lova uzme na vikend seminarima!
Puna sportska hala x 123 eura!
Inace pola seminara prodje u defileu 'najuspesnijih',
pumpa glasna muzika,svi ustaju,odusevljeno pljeskaju,
padaju u trans...
Druga polovina prodje u 'dirljivim' ispovestima 'onih koji su uspeli'!
"...bili smo jadni i napaceni,
a onda sasvim slucajno pozvao nas je prijatelj i saopstio da ima
jako zanimljiv posao za nas!
Naravno, isprva nismo verovali, a onda smo otisli na vikend seminar...
I EVO NAS SAD! NE ZNAMO STA CEMO OD LOVE!!!...
Samo se morate drzati recepta i na izlazu kupiti CD,kasete, knjige i
NARAVNO KARTU ZA SLEDECI SEMINAR!!!"
I naravno, svi novopridosli pocnu da kontaju,
Hej, pa i ja sam jadan i napacen,
i mene je zvao prijatelj,
i mene su jedva dovukli na na seminar,
i jos samo ako se budem drzao recepta,
i budem kupovao CD-e i isao na seminare
NI JA NECU ZNATI STA CU OD LOVE!!!
Inace poziv (obavezno telefonom) je jedna od kljucnih stvari u regrutaciji novih naivcina.
Ja sam otisao tek iz treceg puta na jedno o njihovih predavanja.
I to iz postovanja prema prijateljici koja me zvala.
I obicno to tako i ide. Najvise ljudi i ode da ne bi uvredili svoje prijatlje
ignorisuci njihove pozive.
Tad si vec u masini.
I ako budete imali slican poziv od nekog prijatelja koga dugo niste videli,
slobodno ga pitajte da vam da osobu pored njega da sa njom popricate
jer se pozivi, narocito u pocetku obavezno rade u prisustvu
iskusnijeg amwayevca (sponzora ili mentora) koji je tu da priskoci
u pomoc ako stvari pri razgovoru krenu u pogresnom pravcu.
Inace jedini razlog je zasto Amway-eva piramida nije zabranjena u USA
je taj sto u svemu tome postoji realna roba.
U stvari najuspesniji u ovom poslu je onaj koji ispali najvise ljudi.
Cesto to ljudi rade potpuno nesvesni, misleci da time cak
pomazu svojim prijateljima koje pokusavaju da uvuku u sve ovo...
[ Milos Stojanovic @ 06.12.2004. 01:05 ] @
Bejah pre neki dan na predavanju dotične grupe (dal je grupa, organizacija, udruženje, firma ne znam ni sam, a i mislim da niko ne zna :)
Pominju se Diamond Alliance i Planet Program kao neka udruženja. Navodno, ljudi rade sa svim velikim kompanijama, npr. sa IBMom. Neki ljudi iz hrvatske valjda "doneli" to kod nas.
Meni deluje kao klasična piramidalna prevara, ali me interesuje da li neko zna malo više o tome?
Čisto pišem da bi znali ljudi, da se ne zeznu ko ja i daju 80 dinara za to "predavanje" ( slike sa uzaludnih predavanja). Inače održava se svake srede u 20h valjda , neču da kažem gde, da im ne pravim reklamu. Samo se pazite.
[Ovu poruku je menjao trooper dana 06.12.2004. u 02:09 GMT+1]
[ PsYhO @ 06.12.2004. 01:08 ] @
ovo je stvarno MadZone :)
[ UroS @ 06.12.2004. 01:30 ] @
ma vi ste samo ljubomorni!
[ angelos @ 06.12.2004. 09:39 ] @
I ja sam uclanjen ali se ne majmunisem da radim za njih vec sam samo posmatrac.
Kod nas se ljudi vataju za slamcicu(amway bajke) da bi se izvukli iz bede.
Imam jednog kolegu sa faksa koji je mene satro ubacio u "posao" (robovlasicki poredak). Poceli da me muvaju hrvati (ali sam ja znao da su to vec radili 89-90) neko mi je pominjao. U fazonu: Decko ako ocesh da napredujesh treba da kupujesh knjige po ceni koju ti mi kazemo i kasete i diskove sa nasim cenama!
Vazno je pokazati karakter i jaku licnost pa ce prestati da smaraju. Ako je neko zainteresovan da se nasmeje njihovim s****.. (cini mi se da da su sastanci jos uvek u sportskom centru sumice cetvrtkom u 21h) to je infocentar smaranje i ispiranje mozga.
Ove likove sa slika ne prepoznajem(mnogo su mutne slike).
[ marko37 @ 06.12.2004. 11:50 ] @
Citat: Pominju se Diamond Alliance i Planet Program kao neka udruženja.
Hmmm, poslednji put kada su Hrvati pokušali da mi "prodaju" MLM u Beogradu, bili su ispred nekog udruženja, čini mi se da se zvalo "Mreža 21". Baš da vidim slike da nisu oni možda.
--
SENILE.COM found . . . Out Of Memory . . .
[ crews_adder @ 06.12.2004. 12:56 ] @
Ako vas ta MLM Amway piramida toliko privlaci da i ne pomisljate da ste, u stvari, izuzetno naivni, mozda ce vas otrezniti cinjenica da su moje komsije, stariji ljudi od po 60 i kusur godina, ostali bez >1500€ (citaj NASELI) i sa mnogo robe koja im neprodata stoji u sobi, a ne koriste je - tacno, zato sto je uglavnom beskorisna.
A da ste samo bili svedoci nihove opcinjenosti i euforije posle prvog sastanka i uclanjenja (placanja "clanarine" + kupovine robe za dalju prodaju sa "neverovatnim popustima" i motivom da sto vise ljudi uclanite)... Pa odlasci na prezentacije u BG, pa VHS video kaseta od 30€ (da nije od zlata?) sa tajnama "uspeha", pa odrzavanje sopstvene prezentacije, pa vizit-karte koje su dobili, ma sve LICI... Ponavljem LICI! A to sve kosta. Iza svega toga, da ne kazem prevare, ono bar ZABLUDE, stoji upravo HRVAT (ne mogu samo da mu se setim ni firme ni imena). Bolje se osvestite sad, nego kasnije, kada se budete presabrali, pa se oduzeli kad budete uvideli da ste naseli.
Moto ovog MLM-a je: ako robu nemas kome da prodas (sto li?) - prodaj clanu!
Ja licno sam imao ponudu za jedan drugi MLM, ali o tome u nekom sledecem postu.
[ aantsas @ 06.12.2004. 13:33 ] @
Sustina je u tome da
navuces naivcine na ideju o lakoj i velikoj zaradi,
stvoris od njih motivacione zavisnike
(CD-i,kasete,knjige,odlasci na seminare-koji su
uzgred jedan ako ne i osnovni izvor prihoda u piramidi)
a potom, samim tim, i zavisnike od kupovine Amway proizvoda!
Jer, kakav si ti distributer ako sam ne kupujes proizvode
koje pokusavas da uvaljas drugima,
a dobijas i odredjene 'poene' pri svakoj kupovini
koji ti pomazu da se penjes u hijerarhiji.
Jedini razlog zasto ovaj nacin prodaje nije, kao klasicna 'piramida',
zabranjen u USA je taj sto u tom lancu postoji neka stvarna roba
kojom se trguje.
Do pocetka sedamdesetih MLM je sluzio prozvodjacima da dopru
do najudaljenijih krajeva bez izgradnje neke posebne maloprodajne mreze,.
Kasnije tome pridodat i 'motivacioni biznis'
tako da je sve to u stvari jedna komercijalna sekta.
[ angelos @ 06.12.2004. 13:53 ] @
Hrvat se zove Bero ili Berislav, zena nemam pojma seticu se vec.
Grupa 21 je vec vladala ovim prostorima samo sto smo mi srbi mnogo zaboravni!
[ aantsas @ 06.12.2004. 14:05 ] @
To mora da je Berislav Zajic.
Iso sam ja sve to da vidim i cujem
tako da sam i sacuvao u MP3 neke njihove govorancije,
medju njima i tog Zajica.
[ commissar @ 06.12.2004. 15:10 ] @
Znao sam da su MLM kompanije i nacin distribucije prevara u samom pocetku , nije mi bilo potrebno objasnjavati . Ljudi su se masovno pecali pocetkom 90-ih , verovatno usled nedovoljne informisanosti . Buni me jedna stvar : kako sad , pored Interneta i toliko losih iskustava ljudi , neki i dalje uspeju da nasednu na takve gluposti ?!?! Imam prijateljicu , stravicno pametnu devojku , koja je do guse u ovim stvarima , a pocela je negde krajem 90-ih . Pokusavala je i mene da uvuce , ali naravno , bez uspeha ...
Neko je na ovom forumu pomenuo zabranjivanje ovkvog zla , kao jedino moguce resenje . Interesuje me , siguran sam da ovde ima i pravnika (ako ne dipl. onda bar "pravnika u najavi" lol) koje su prepreke u nasem zakonu da se na ovakve stvari stavi tacka jednom za svagda ?
[ Milos Stojanovic @ 06.12.2004. 15:20 ] @
Zašto bi ovo zabranjivao, kada je sve legalno? Ako je neko dovoljno glup da plaća te kasete, diskove po 10-40 USD, ako je neko dovoljno glup da plati 150 USD za vikend seminar, onda što mu ne bi dozvolio da plaća?
Sa druge strane, zašto bi bilo ilegalno da ti uzimaš neku tamo njihovu robu sa popustom od 30%? Jeste pitanje kvaliteta te robe, mogućnosti reklamacije, itd. ali ne možeš to zakonom zabraniti.
[ crews_adder @ 06.12.2004. 15:52 ] @
U vezi sa mojim prethodnim postom
http://www.elitesecurity.org/poruka/519261
da dodam samo jos i ovo: doticni gospodin preziva se Djevenica, iz Djakova, Hrvatska, a VHS video kaseta sa "programom" kostala je 40€!?!?!?
[Ovu poruku je menjao crews_adder dana 06.12.2004. u 16:54 GMT+1]
[ c00l_daem0n @ 06.12.2004. 15:52 ] @
/*samo malo upozorenje*/
Ne želite valjda da se i ovde ovako ne završi ova tema?
[ commissar @ 10.12.2004. 02:05 ] @
Citat: trooper: Zašto bi ovo zabranjivao, kada je sve legalno? Ako je neko dovoljno glup da plaća te kasete, diskove po 10-40 USD, ako je neko dovoljno glup da plati 150 USD za vikend seminar, onda što mu ne bi dozvolio da plaća?
Sa druge strane, zašto bi bilo ilegalno da ti uzimaš neku tamo njihovu robu sa popustom od 30%? Jeste pitanje kvaliteta te robe, mogućnosti reklamacije, itd. ali ne možeš to zakonom zabraniti.
Sto se tice kupovine proizvoda sa raznim popustima (u MLM kompanijama) , nemoj se zavaravati , toga zapravo i nema . Mislim da u svakoj (ako ne u svakoj , a ono bar u vecini) od tih firmi vazi pravilo da moras da budes clan da bi imao pravo da kupujes robu sa popustom . Uclanjavanje se placa , tako da si za taj popust "zaradjen na mostu" ti prethodno "platio na cupriji" ..... Ima jos jedna stvar , ljudi koji se ubace u ovo , pocinju da se sluze mnogo niskim stvarima , samo da prodaju robu ili da uclane jos nekoga ne bi li se tako popeli na visi stepenik ... Evo , bas juce , u prodavnici , slusam nekog matorog lika kako prica nekoj zeni kako je Aloe Vera nekoj njegovoj prijateljici pomogao da se izleci od raka (inace znam da se lik bavi prodajom tih stvari , zato ga i pominjem) ......
Uvek se , kad su ovakve stvari u pitanju , setim Jezde i Dafine .... Pobogu , i oni su bili legalni , ali vidi sta napravise ....
I dalje mislim da sve stvari koje pocivaju na tzv. pravilima i zakonima piramide , kod nas treba zabraniti , jer ocigledno je da ovde i dalje postoje ljudi koje treba sacuvati od sebe samih .
[ ymiljan @ 10.12.2004. 19:36 ] @
samo jos jedna za one koji se ipak pitaju da li je klasicno ispiranje mozga u pitanju:
jos negde 94-95, jedan moj dobar ortak "udje" u Amway, pazi jos onda, dakle evo vec 10 godina. posle jedno 1-2 godine zajebancije i ubedjivanja svih okolo da se ukljuce, jednom odem kod njega i on opet ubedjujuci doslovce kaze "sada su nam omogucili super stvar: ne placaju nam direktno za prodaju, vec nam umesto novca daju proizvode koje mi dalje opet prodajemo i tako super zaradjujemo". I eno ga i sad petlja sa istim tim i misli li iko na ovom forumu da ima kucu, jahtu itd...
"a bio je cool tip"
tog trenutka je bilo jasno da kada su jednog sasvim trezvenog i pametnog lika do tada uspeli da ubede da je "to za njegovo dobro", da je u pitanju nesto krajnje opasno i mogu samo da izrazim cudjenje zasto takve varijante nisu nelegalne.
Verovatno ljudima treba malo "prevencije" u smislui da likovi koji nastradaju prepricaju svoje dozivljaje, mada je licno iskustvo kada nekog stvarno bliskog navuku ustvari najveca opomena.
Tacno je ponekad i da ako je neko glup pa nasedne - sta da mu radis - ali to je klasicna prevara a koliko se secam prevare su jos uvek kaznjive.
Toliko
[ rc21 @ 30.12.2004. 17:15 ] @
Dakle uglavnom ste totalno krivo informirani i pričate gluposti, ja sam godinu i 2 njeseca upisan u Amway, naručujem proizvode putem vebso stranice,proizvode mi besplatno kući donosi dostavna služba,kupujem apsolutno sve za domačinstvo,hranu,auto gume,tehniku....ma apsolutno sve ali ja kupujem s popustom,izbjegavam gužve u supermaketima i dr.......to je što se tiče kupnje, a zarada ide tako da nakon ovih 14 mjeseci imam malo jaču hrvatsku plaču pasivnog prihoda a pasivnog znači da svaki mjesec dobijem novac za koj više ne treba raditi....vaš problem je očito što ste probali ili čuli kako netko nije išta zaradio niti napravio ali gospodo taj niti nije ništa radio,ako ste shvatili ono "pasivno" onda i shvačate da nikada nisam ništa prodao niti komada ,,,kako to? e tu je tajna obrazovnog pograma Networka 21,a vi koji ste iz Bih i Srbije moram reć kako taj posao tamo nije ni otvoren tj. nelegalan je i ako netko vam je krivo predtavio Amway žao mi je ali to nije Amway nego Ljudi.....ako ste shvatili,još moram reć za vas koji ste čuli za Amway ili probali pa ništa...Medicinu od 100 ljudi što krene 8 završi a 92 ništa,,,i šta medicina funkcionira il ne?ja mislim da da,e isto tako i Amway funkcionira za uporne i one koji se ne žele idučih 40 g dizat ujutro za 300 eura ali i poduzetnike koji nemaju 20000 eura kolko treba za jedan dobar start privatnog posla al isto tako tu su i dobrodošli svi oni koji žele i 100 eura bez obzira na rasu,spol i stručnu spremu...i još nešto, ako vas zanima bmw pitajte nekoga tko vozi bmw kakav je a ne susjeda koj ima yuga i bmw mu ne valja jer je zadnji pogon,,,,hvala vam gospodo i spustite svoj EGO i barem malo pročitajte to a gluposti koje pišete ostavite iza sebe jer pojma nemate...a za domaću zadaću razmislite kakva je nekad trgovina bila,dali su kod nas bili ovi hipermarketi jer samo mercator ih u 2005 otvara u hrvatskoj 12,a zašto su oni onako sređeni i tko to plača? ....ako razmislite onda možda i shvatite Amway jer činjenica da mi svi koji to radimo smo čudni ali gospodo dali je bio čudan onaj ko je imao mobitel prije 15 god?Ja mislim da je ...a danas je čudan onaj koj ga nema.....Pozdrav ljudi
[ aantsas @ 30.12.2004. 21:44 ] @
MLM postoji vec gotovo 50 godina.
Kako to da tako revolucionaran nacin distribucije robe,
kakvim pokusavas da ga prestavis,
odavno nije pocistio klasicne trgovine sa zemaljske kugle?
Zar nije mnogo jednostavnije da Amway putem klasicne reklame
dopre do potencijalnih potrosaca sa svojom uslugom?
Moguce da nije. Reklama kosta, a ovako ima gomilu
motivacionih zavisnika koji ce im traziti drugu gomilu motivacionih zavisnika,
koji svi zajedno sanjaju da ce se za par godina postati "dijamanti"
a samim tim da ce uzivati u bogatstvu do kraja zivota
koja im donose njihova autorska prava!
Sta mislis, da li je to slucajno sto se na internetu pored
imena Amway cesto nalaze i reci "cult" ili "scam"?
Takodje, pomenuo si svoje prihode iz ovog "biznisa"
ali bih bio jako rad znati i tvoje "biznis" rashode.
Odlasci na vikend seminare, seminare,
kupovina CD-a, kaseta, knjiga,
prezentiranje plana po raznim gradovima...
sve to kosta prijatelju,
a obavezan je deo "recepta"!
A ti se, verovatno, drzis "recepta" cim ti, kako sam kazes, tako dobro ide!
[ rc21 @ 31.12.2004. 00:55 ] @
Zašto Amway ne radi preko reklame si pitao? e tu je kvaka,amway daje svoju robu 30% popusta jer nema veleprodaje ,reklame ,skladištenja ,politike......a 35 % ide u fond za nagrade i otuda novac nama koji radimo jer nema maloprodaje kao u klasici, a znaš li informaciju da nogometna lopta za svj. nogom prvenstvo iz tvornice izadje za 1euro i to je proizvođacka marza a u ducanu izadje 100eura i to je uzeo tvoj trgovac koj nije niti napravio tu loptu niti platio radnu snagu nego uzeo i preprodao a sjeti se popusta u svom gradu gdje piše rasprodaja do 70%....hehe kako su naši trgovci išli u minus da bi mi mogli ljepo kupiti ili?
Znaš li da je Amway udružen sa Bil Gatesom i da je -amway 22 privatno poduzeće na svijetu sa Buđetom od 12 milijardi dolara što je više nego hrvatska i slovenija skupa,ima najveći vozni park na svijetu i više pilota i avijona od hrvatske i slovenije a amway daje na svaki proizvod garanciju a network daje na ulaznice povrat novca ako vam se predsava ne svidja,ja vas ljudi razumijem jer i ja sam bio skeptik i imao krive informacije o Amwayu a uvašim zemljama nije tržište legalno otvoreno i ne znam očno što se radi ali ljudi su svakakvi i vjerujem da bi se okoristili rade svakakve stvari ali to nije AMWAY nego LJUDI,,,,,,, a u mom graduja radim pomalo ,bez troškova,sa garancijom na sve...meni je žao da su vam to LJUDI tako loše prikazali i ja vas razumijem
[ aantsas @ 31.12.2004. 15:08 ] @
Naprotiv. Ne krivim ja ljude nego upravo sistem!
Ljudi(dakle i ti) su zrtve jedne fantasticno smisljene manipulacije,
sektaskog karaktera!
Ne pricam nista napamet.
Bio sam na seminaru, na prezentaciji planova, poslusao CD-e...
tako da sam cuo i tu stranu.
Posto poslovno saradjujem sa ljudima iz USA
kada mi je bilo ponudjeno da udjem u biznis pitao sam ih
sta oni znaju o svemu tome i
listom su mi odgovorili da se to kod njih smatra za "scam"!
Uostalom "Amway" ne zovu tek tako i "Scamway",
a ne retko njihov nacin prodaje sistemom "soap&hope"
(poceci su vezani za prodaju sapuna,pa se usput ljudima
pocela prodavati nada da se prodajom tako mogu i obogatiti!)!
Ako taj sistem prodaje postoji vec 50 godina, a postoji,
a toliko je nadmocan nad ostalim vidovima trgovine,
i ako se zna da u Americi ljudi vode racuna da prodju sto jeftinije,
zar ti nije bar malo cudno zasto taj sistem
nije odavno oduvao sa trziste te klasicne trgovce
koje loptu od 1 eura prodaju za 100?
Nece ljudi da kupuju jeftino, pa to ti je! :-)
Mentor grupe u koju sam ja trebao da budem ukljucen je covek
iz Djakova, koji je vec par godina u "biznisu"!
U razgovoru sam saznao da navodno ima stanove u Subotici,Novom Sadu, Beogradu...
Ucinilo mi se to pomalo cudnim, sto bi neko iz Hrvatske kupovao stanove po Srbiji
kad ionako cesto menja mesta boravka pa moze da ode u hotel ili iznajmi stan.
Al ajde reko, mozda covek stvarno valja ozbilnu lovu!
U medjuvremenu se on spandjao sa tom mojom prijateljicom
koja je mene pokusala da uvede u "biznis".
Pre neko vreme cuo sam se sa njenom sestrom gde se pozalila
da im se taj lik uvalio u gajbu,
te da je od te silne imovine zaradjene u biznisu,
dosao sa cetiri kartonske kutije stvari.
Nemaju ni prebijene pare,zive na grbaci njenih roditelja.
Posto je ovaj pao na nulu, ona mu je valjda prepisala svoj promet,
a sve u nadi da ce otici u Diznilend i tamo se uzeti!
Al nema predaje! Drz se recepta!
"Fake it, til you make it!"
A naravno da Amway ima milijarde.
Dovljno im je samo sto su navukli Indijce.
Trziste od skoro milijardu ljudi, pa ti vidi!
Sto rece danas jedan ulicni prodavac,
dok je ovaca bice i novaca,
ili sto mi u Srbiji kazemo,
dok je curana bice i podvaraka!
Ja sam odustao od ulaska u taj posao,
zato sto sam videvsi malo i drugu strane medalje shvatio
da ja mozda mogu rizikovati da prevarim sebe,
ali NE MOGU rizikovati da prevarim druge,
narocito ne moje prijatelje!
Na zalost, zivot nije Diznilend!
P.S.
A o tome kako su "udruzeni" sa Microsoftom mozes pronaci ,alo vise na
http://www.mlmsurvivor.com/quixlies.htm
Cak i da to nije tacno, i da je Microsoft zaista udruzen sa Amway-em
pa sto bi onda oni i dalje valjali svoj software putem klasicnih trgovina
i da li ti mozes da od putem Amway-a kupis Windows XP sa 30% popusta?
Bas me zivo zanima!
P.P.S.
Ne rece mi nista o rashodima!
[ rc21 @ 31.12.2004. 17:08 ] @
Naravno da nemožeš kupiti sve stvari po 30% nižoj cijeni ali to nije bit ovog posla jer u životu su bitne potrošne stvari koje ne koštaju puno a trebamo ih svaki dan.
Pittam ja tebe dali biš bio glavni zastupnik za srbiju za ferrari ili za rusiju za toalet papir,ako ti je odgovor prvi onda ne znam kolko je prodanih novih ferrarija u srbiji u 2004 a ako je odgovor drugo onda si milijarder.
Ja sam ovaj posao počeo u svom gradu bez rizika i stresa a već sad primam pasivne prihode a takvih ljudi kao ti je najviše i upravo zato ovo funkcionira......život može postat diznilend ako to stvarno želiš,ja tebi želim puno uspjeha šta go ti radio ali ja znam šta ovaj posao meni pruža jer ja ujutro nemoram na posao,spavam dok s ne probudim a novac je na računu svakog 5 u mjesecu između 12 i 13h,......ako netko misli da je ovdje novac lako zarađen onda se vara,jer ponavljam ne znam kako je to vama prezentirano ali bez rada ovdje nema ništa ali je rezultat na kraju bolji od bilo kojeg posla na svijetu i ja zahvaljujem ljudima što su mi pokazali ovakav poslovni projekt........a za dobrim konjem se diže prašina
[ aantsas @ 31.12.2004. 18:12 ] @
Nemam nameru nikoga da u nista ubedjujem,
pa tako ni tebe prijatelju.
Ja sam bio na samo 5 minuta od toga da puknem pare
za licencu i ostale zavrzlame,
ali sam ipak u poslednji cas pronjuskao malo po internetu
i video da neka podozriva pitanja koja su mi se motala po glavi
i koja sam svesno gurao pod tepih, nisu bez osnova.
Jako bih voleo da je sve to tako kako ti kazes,
ali mislim da druga strana medalje nije bas tako zlatna kako se cini.
Kao sto sam i ovoj mojoj prijateljici pozeleo,
zelim i tebi uspeh,
ostao ili izasao iz MLM-a.
[ Stefano @ 31.12.2004. 19:27 ] @
Vidi ovo...i meni je MLM delovao primamnjvo sve dok nisam procitao temu na index.hr i ovu na ES-u...tako da se evo vec nekoliko dana mislim u cemu li sam pogresio,kada su mogli i mene da nasamare...posto zaista sve to deluje primamnjvo...a ja po prirodi ne verujem primamnjivim stvarima,lakoj zaradi i slicno,uglavnom te stvari odmah provalim u cemu je zavrtanje.
Molio bih ljude koji su u MLM-u da mi samo kazu(bez ikakve uvrede):
1.Koliko zaradjujete mesecno radom u MLM-u.Koliki su vasi prihodi i rashodi,a moze i bilans stanja.
2.Koliko je maksimalno moguce primanje mesecno u MLM-u,i da li znate neku osobu koja se obogatila u MLM-u(postala recimo milioner).
3.Ako moze malo objasnjenje,na koji nacin se ostvaruju pasivni prihodi u MLMu posto su pasivni prihodi po definiciji prihod koji dobijas bez da radis,kontinuirano(recimo imas stan koji izdajes ili slicno) posto koliko provaljujem vi ipak raditie,prodajete od kuce do kuce.
btw.prihodi mogu biti:1)pasivni(prihod bez da radis),2)portfeljski(prihodi na osnovu posedovanja akcija u nekoj kompaniji),3)zaradjeni prihod(mislim da ne treba objasnjavati posebno
4.Da li imate zdravstveno i socijalno osiguranje,da li se vodite kao fizicka ili pravna lica
[ rc21 @ 01.01.2005. 19:34 ] @
Prije svega želim vam sve najbolje u Novoj godini,sad ću odgovorit na tvoja pitanja iako iskreno nemam volje vama nešto dokazivti jer svaki dan se susrečem sa takvim ljudima i nije mi ništa to novo.
1. Ja sam ovaj posao počeo u svom gradu prošle godine u 10 mjesecu,rekli su mi dal me zanima dodatni prihod i dali bi došao nešto pogledati bez obaveze ,vrlo brzo sam shvatio da je ovo timski rad i da biš uspio moraš imati doba tim,ljudi koji su duže od mene u poslu su ljudi koji su zainteresirani za moj uspjeh jer u ovom poslu se kaže :pomogni drugome da napravi pa ćeš imati koristi,nakon godinu dana mogu reći da primam neto mjesečno između 700 i 750eura što nije puno novca ali nije ni zabaciti baš,zanimljivo je da imam jednog čovjeka koj je u mojoj grupi ali je u poslu tek 9 mjeseci a zarađuje više od mene,a ja mogu reć da imam više novca od nekih koji su 5 godina,,,,dakle nije PIRAMIDA.
Ja sam ovo shvatio kao privatan posao a znamo da bi bio privatnik prvo nešto treba uložiti,pa tvrdo raditi i ako nemaš konkurencije uspjeti, i zato 230kn mjesečno za kasete ili 80 kn za knjigu je smiješno jer to je ulaganje u sebe jer ja sam bio tvrdoglav prva 3 mjeseca pa sam šibao po svom a rezultata nigdje,onda sam počeo slušat ljude koji zarađuju iz togposla,počeo primjenjivat što oni kažu i mogu reć da djeluje,na Wes kartu imaš garanciju na zadovoljstvo znači ako ti se ne sviđa vratiš se, na upis je garancije a 38eura za upis tj. licencu i za web site je smiješan novac.
Kod vas ljudi tržište nije otvoreno legalno i vjerujem da postoji svakakvih mućkio i da se roba šverca pa prodaje a ja NIKADA nisam niš prodao.Žao mi vas je al kad se tržište otvori ja dolazim u Beograd jer imam rod i počet ćemo radit.
2.Maximalno moguće primanje mjesečno kolko ja znam je 400 000 eura mjesečno od osobe koju ja poznam,iz Slovenije je i krenuo je na tržištu starom 3 god,dovoljno svjedoći Porshe,ML,X5,Harley....Ferreti 500...bla ba nije bitno to sad,nije on jedini ja znam puno ljudi koji zarađuju od 3oooeura do 10000eura od mladih do starih pa inženjera i doktora do automehaničara, ali ponavljam NITKO ALI BAŠ NITKO VAM TU NE OBEĆAJE LAGAN NOVAC,ako jednom dođeš u Pulu ćemo popričati, a moram reći da moji najbolji prijatelji i rodbina nisu u ovom poslu.
3.Pasivni prihodi? e tu je razlika između Amwaya i ostalih MLMa, jer kad dođeš na 21% zarađuješ fin novac ali pasivan priho znači da pomogneš svom prijatelju da on dođe na 21% onda se on CIJEPA od tebe administrativnim putem a Amway te nagrađuje s 4% prometa njegove grupe permanentno i nasljedno.
Znači ja mogu krenut 10 godina prije tebe i odcijepit jednu grupu a ti sad pa u nekom vremenu 3 grupe,ti ćeš imat 3 puta po 4%,to je meni trebalo da shvatim skoro sodina dana.Sa 2 odcjepljenja si na nekih 4000 eura neto mjesečno i takvih ima na desetke u Hrvatskoj, sa 3 si bogat ,sa 6 si milijoner ali ne kunski nego dolarski i takvih ima kažem kod nas.
4.Zrastveno i socijalno? Ovako: na 3 % kad počne neki sitan novac otvoriš svoj žiro račun i ko nas u hrvatskoj novac dolazi ali 49% uzme hrvatska za neke blab la poreze,ja sam si na ovom nivou sadašnem otvorio d.o.o. firmu upravo da bi izbjegao tih 49% jer sad mi novac brutto dolazi a knjgovođa naravno uplačuje mirovinsko i zrastveno a ja na kraju godine pravdam 22% pdv da bi bilo netto kroz ulaznice,kasete....
Kod vaas nije legalno tržište i zato ništa od toga a imate krivu sliku o tome jer se ko vas ne radi kako bi trebalo.Ja poštujem svaki posao i ne podcjenjujem nekoga tko ovo ne radi, a kad neki kažu znaš li koga bogatog...to je relativno jer nekom je 500eura dovoljno za sebe bogat a nekom ni milijoni nisu dovoljni jer je prazan unutra.
Rekao bi za kraj kad ono ljudi kažu "novac kvari ljude" to uvjek čujem od onih koji ga nemaju, za mene je zdravlje najbitnije ali u današnje vrijeme kakav je bolesnik s novcem a kakav bez?
Za mene su dobri ljudi dobri ljudi , loši su loši a novac je samo novac, i dobar čovjek s novcem može pomagati drugima a loš čovjek može s novcem nešto loše učiniti.
Prijatelju tko se rodi siromašan nije kriv,ali tko umre sam si je kriv, LAK NOVAC OVDJE NIJE I TREBA SE MUČITI ALI SE ISPLATI.
NOVAC NIJE NI SREĆA NI ZDRAVLJE ALI NEDOSTATAK NOVCA JE POČETAK NESREĆE I BOLESTI!
[ angelos @ 02.01.2005. 01:06 ] @
Stvarno te burazeru ne kapiram sto se prosipash sa tom prichom,vidim po tvom
profilu da si samo na ovom topicu. Od tih tvojih 700 eura ili sta vec koliko je cisto
kesha tvoje!??????? Pa naravno zaradjujesh na svojim majmunskim robovima ako si
core osoba tamo kazete 20€ ,vamo 20€ za vikend seminar,start paketi ovo-ono i ja
bi ali meni je savest barem cista a za tebe i za tvoje core osobe ne znam. Ali nece
ti vi dugo u srbiji da radite kada vas navata finansijska u saradjni sa BIA. Ne placate
porez,prodajete opasnu robu(Primer sredstva za ciscenje koje je jednoj osobi
urnisalo vid,ima jos takvih),nemoj na ovo da mi se prosipash kao je sve na prirodnoj
bazi,sto ja vec znam(sto ne znaci da je 100% bezopasno). Ali su i neki proizvodi
shit!!!!! Tako cete da lepo odrobijate za sektashenje,finansijske malverzacije,
prevaru,podmicivanje carinske sluzbe.......spisak je poduzi ali se ne nadajte da cete
lezite u CZ jer je za vas "pametnice" spremnjen poseban smestaj,i nemojte da se
nadate da cete da pobegnete kao 90-91 jer se to nece desiti(i za to ce neko da
odgovara). Sta mislish sta ce biti sa ljudima kada im se objasni preko sluzbe javnog
informisanja kako ste ih namajmunisali zive ce vas razapeti od slavije do trga
republike,nece biti intervencije vaseg ambasadora :)
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 02.01.2005. u 12:21 GMT+1]
[ spartak @ 02.01.2005. 11:09 ] @
Citat: rc21: NOVAC NIJE NI SREĆA NI ZDRAVLJE ALI NEDOSTATAK NOVCA JE POČETAK NESREĆE I BOLESTI!
Verovanje u ovu izjavu je vec ozbiljan stadijum bolesti. Novac je sredstvo za iskazivanje razmenskih vrednosti. Srecu i zdravlje cini puno stvari koje je nemoguce kupiti nikako. Ti ces recimo koliko god novca napabircio u carapu (posto ako ga odnesete kriminalci u banku bicete provaljeni), sve jedno ces biti nesrecan. I ta nesreca ce se duboko inkorporirati u tvoj organizam, toliko duboko da izazove bolest. A znas zasto, zato sto si za rukav cimnuo sve one najblize, drugove i rodjake i one koji su te verovali, da im uvalis te svoje gluposti da bi im uzeo dvadeset eura. Iako ti to nece reci oni sami, ti ces sve vreme znati kako si do novca dosao, i da oni to znaju.
Prema tome, ove mantre za ispiranje mozga ljudima zadrzi za sebe.
[ commissar @ 02.01.2005. 14:28 ] @
Citat: imam jednog čovjeka koj je u mojoj grupi ali je u poslu tek 9 mjeseci a zarađuje više od mene,a ja mogu reć da imam više novca od nekih koji su 5 godina,,,,dakle nije PIRAMIDA.
Zanimljivo je da ako bilo kome ko je u ovim sektama , izvinjavam se - firmama , pomenete da je to zasnovano na principu i zakonima piramide , svi ce tako zestoko da zapnu da vam objasne da to ni slucajno nije tako , vec da se to nama (neukima) pricnjava ... To sto je neko posle manje vremena rada poceo da zaradjuje vise od tebe , znaci da se on za krece vreme popeo na na visi polozaj od tebe , a to opet , nikako nije dokaz da nije u pitanju piramidalna sema .
Citat: .Pasivni prihodi? e tu je razlika između Amwaya i ostalih MLMa, jer kad dođeš na 21% zarađuješ fin novac ali pasivan priho znači da pomogneš svom prijatelju da on dođe na 21% onda se on CIJEPA od tebe administrativnim putem a Amway te nagrađuje s 4% prometa njegove grupe permanentno i nasljedno.
Znači ja mogu krenut 10 godina prije tebe i odcijepit jednu grupu a ti sad pa u nekom vremenu 3 grupe,ti ćeš imat 3 puta po 4%,to je meni trebalo da shvatim skoro sodina dana.Sa 2 odcjepljenja si na nekih 4000 eura neto mjesečno i takvih ima na desetke u Hrvatskoj, sa 3 si bogat ,sa 6 si milijoner ali ne kunski nego dolarski i takvih ima kažem kod nas. ======> Ovo je odlican dokaz , hvala ti na ovim recima , nisam morao sam da pisem . Naravno da se Amway razlikuje , kod vas nije samo jedna piramida , kod vas ima vise manjih piramida (vi ih zovete grupama , valjda lepse zvuci tako) koje se zajedno uklapaju u jednu , veliku piramidu (grupu).
Citat: Kod vas ljudi tržište nije otvoreno legalno i vjerujem da postoji svakakvih mućkio i da se roba šverca pa prodaje a ja NIKADA nisam niš prodao
Mislim da gresis , kod nas Amway radi isto kao i kod vas , ali dobro to sad i nije bitno . Kazes da nikada nisi nista prodao . Kako ti onda zaradjues ? Sta tacno ti radis (osim uvlacenja sto veceg broja ljudi u MLM) i cime ti zapravo trgujes ? Na koji nacin ti ostvarujes prihod ?
I na kraju , da ti ustedimo za put do Beograda i (naravno) nazad , lepo nam ovde objasni mudrosti naucene putem seminara , knjiga i video kaseta i pokazi nam da li gresimo .......
[ rc21 @ 02.01.2005. 19:34 ] @
Ustrajat ću sve dok ne uspijem, nisam dospio na ovaj svijet da budem poražen niti da neuspjesi upravljaju mojim raspoloženjem, nisam ovca koja će čekati da je pastir podbode, ja sam lav i odbijam razgovarati i družiti se sa ovcama, klaonice neuspjeha ne spadaju u moju sudbinu, Ustrajat ču sve dok ne uspijem.
(Og Mandino---Najveći trgovac na svijetu)
Ako je za vas Amway loš onda je loš,i da znate da ste vi uvjek u pravu.
Pozdrav i ugodno buđenje ujutro vam želim.
[ Stefano @ 02.01.2005. 19:55 ] @
Kod multi level marketinga mi je najsumnjivija stvar kupovanje tih knjiga i kaseta.I nikako mi nije jasno samo kakvi se to proizvodi prodaju tako.Kako uopste ubedis nekog da kupi Amway deterdzent za koji nikad u zivotu nije cuo kad moze recimo Fery(ili kako vec bese se zove,ono reklama Viljariba-viljabaho:))) koji je provereno dobar.
I znas gde mi jos smrdi.U pomaganju drugima.Nikad nisam cuo za biznismena,kome je misija pomaganje drugim biznismenima.Ipak znam ljude koji su u biznisu,ali nisu bas voljni da budu "pomagaci" drugim biznismenima da bi i oni uspeli.
a da i jos nesto...
molio bih te da mi kazes koji su autori knjiga koje koristite?
[ legija @ 02.01.2005. 19:59 ] @
Ja zaradjujem i dok spavam, jedem, je*em, etc.
Kad radim - podrazumijeva se. Yeeeeeeeeeeeee!
A nisam u "amwayu" . Bezi bre bando, zenu sam morao da bijem kad je dosla sa "promo" materijalom.
Da se mene pita (a ne pita se) ja bih sve vas lijepo u ZATVOR (uz konfiskaciju imovine LOLOL ) . . .
[ rc21 @ 03.01.2005. 00:29 ] @
Tebi "Legijo" mogu samo reći da si jajo jadni kad tučeš ženu i da te žalim, a tebi Stefano ču odgovoriti jer si postavio normalna pitanja,
Kao prvo mene nisu naučili da nikog ubjeđujem da radi Amway jer jedno je radit Amway a drugo prodavati prašak,sapun bla bla bla...
Mene proizvodi apsolutno ne zanimaju jer ih ne prodajem,upotrebljavam one koji mi se sviđaju a ako mi se neki ne sviđa ja ga vratim i dobijem novac nazad jer na svakom proizvodu piše : Zadovoljstvo zajamčeno u protivnom vračamo novac
Moje je da svakom dam priliku da tu vidi nešto za svoj bolji život a ne nagovarat nekog,mene nije nitko nagovarao i ja nikoga ne NAGOVARAM i ljudi kod mene NEPRODAJU!!!!!!
Što se tiče knjiga ,kaseta i susreta tu ste nešto pobrkali jer to nema nikakve veze sa Amwayom ali baš nikakve,jer Amway je tu da da proizvod i isplati nagradu a ne da te nauči kako izgradit mrežu.
To učimo(ako želimo) od potpornog sistema i jedinog koj djeluje na svim kontinentima a to je NETWORK 21, ali znam da i postoje kopije networka kao PLANET ,SCHWARZ,ALLIANS....i vjerovatno još koji koji se uglavnom baziraju na prodaju.
Knjige koje koristimo su knjige koje preporuča NETWORK 211 koje su iz psihologije,filozofije o ljudskim karakterima POŠTO RADIMO S LJUDIMA A NE PROIZVODIMA a knjige su uglavnom svjetski best seleri što znači prodani u više od 500 000 primjeraka, preporučujem svakom OSOBNOST PLUS od Florence Littauer koju sigurno možete kupit u svojim knjižarama a govori o 4 ljudska karaktera KOLERICIMA,SANGVINICIMA,MELANKOLICIMA I FLEGMATICIMA A tu knjigu preporučam svakom pa makar se nikad ne bavio ovim poslom pa možda nebi neki i "TUKLI ŽENE", eto to je to a o Amwayu si malo pročačkajte po internetu pa čete vidjeti da ono što je Ferrari u autima to je Amway u kemijskoj industriji.
Zašto nema reklame za Amway na tv, ......a ja pitam zašto nema za Rolce Royce?
[ commissar @ 03.01.2005. 00:53 ] @
Ja sam te takodje pitao konkretno pitanje : kazes da nikad nista nisi prodao , ali i da zaradjujes 700-750 evra svakog meseca . Sta ti onda radis ? Sta znaci "raditi Amway" ?
Prva izjava :
Citat: .... i zato 230kn mjesečno za kasete ili 80 kn za knjigu je smiješno jer to je ulaganje u sebe ......
.... a zatim :
Citat: Što se tiče knjiga ,kaseta i susreta tu ste nešto pobrkali jer to nema nikakve veze sa Amwayom ali baš nikakve,jer Amway je tu da da proizvod i isplati nagradu a ne da te nauči kako izgradit mrežu.
Ja ovde primecujem kontradiktornosti .......
[ P l a c e b O @ 03.01.2005. 02:16 ] @
Citat: rc21: imam jednog čovjeka koj je u mojoj grupi ali je u poslu tek 9 mjeseci a zarađuje više od mene,a ja mogu reć da imam više novca od nekih koji su 5 godina,,,,dakle nije PIRAMIDA.
Citat: commissar: Zanimljivo je da ako bilo kome ko je u ovim sektama , izvinjavam se - firmama , pomenete da je to zasnovano na principu i zakonima piramide , svi ce tako zestoko da zapnu da vam objasne da to ni slucajno nije tako , vec da se to nama (neukima) pricnjava ... To sto je neko posle manje vremena rada poceo da zaradjuje vise od tebe , znaci da se on za krece vreme popeo na na visi polozaj od tebe , a to opet , nikako nije dokaz da nije u pitanju piramidalna sema .
commissar, iz ovoga sam shvatio da ti u stvari ne razumeš kako funkcioniše MLM.
Da li ti znaš šta je piramidalna šema i kako ona funkcioniše? Kod piramidalne šeme ti kupuješ članarinu i navlačiš nove majmune da urade isto što i ti kako bi ti prvo izvukao svoje pare a onda nešto i zaradio. Kod piramide je uvek pravilo da onaj ko je iznad tebe zarađuje više od tebe, a onaj na vrhu najviše. rc21 ti je lepo objasnio da čovek koga je on uveo u posao zarađuje više od njega. Pa kako je to onda moguće ako je to piramidalna šema???
Sad i ja primećujem kontradiktornosti....
Citat: rc21: Pasivni prihodi? e tu je razlika između Amwaya i ostalih MLMa, jer kad dođeš na 21% zarađuješ fin novac ali pasivan priho znači da pomogneš svom prijatelju da on dođe na 21% onda se on CIJEPA od tebe administrativnim putem a Amway te nagrađuje s 4% prometa njegove grupe permanentno i nasljedno.
Znači ja mogu krenut 10 godina prije tebe i odcijepit jednu grupu a ti sad pa u nekom vremenu 3 grupe,ti ćeš imat 3 puta po 4%,to je meni trebalo da shvatim skoro sodina dana.Sa 2 odcjepljenja si na nekih 4000 eura neto mjesečno i takvih ima na desetke u Hrvatskoj, sa 3 si bogat ,sa 6 si milijoner ali ne kunski nego dolarski i takvih ima kažem kod nas.
Citat: commissar: ======> Ovo je odlican dokaz , hvala ti na ovim recima , nisam morao sam da pisem . Naravno da se Amway razlikuje , kod vas nije samo jedna piramida , kod vas ima vise manjih piramida (vi ih zovete grupama , valjda lepse zvuci tako) koje se zajedno uklapaju u jednu , veliku piramidu (grupu).
Ovo je odličan dokaz da ti ne znaš o čemu pričaš i da zapravo ne znaš kako funkcioniše MLM!
[ commissar @ 03.01.2005. 03:03 ] @
Posto ti znas , sto se ne ubacis ? Ili mozda vec jesi ?
Procitaj pazljivo : http://www.vandruff.com/mlm.html
[ Slobodan Miskovic @ 03.01.2005. 03:44 ] @
[ legija @ 03.01.2005. 05:40 ] @
@rc21
Naravno, ti moje "parabole" nisi u stanju da razumijes, bez obzira na to sto si procitao knjige u kojima su opisani ljudski karakteri . . .
Kazes da zaradjujes novac, a nista ne prodajes ? Kako bre majke mu ga nabijem ? Kako je moguce zaraditi novac a ne prodavati nista - ni robu ni usluge ? Nekom vrstom stednje ? Lafo, platis nesto 30% jeftinije, i oni koji su ti prodali, iz zahvalnosti ti daju penziju ?
U mom gradu svojevremeno je vladala euforija, nisi bre mogao da prodjes ulicom a da te neki luzer ne povuce za rukav i ponudi ti posao stoljeca, tipa "imam jako vazan prijedlog za tebe, a to sve zbog toga sto te puno cijenim, i mislim da zasluzujes bolje" - mali problem je, SVI ljudi koji su usli u Amway lanac, platili vec sta sve treba da se plati, SVI su popusili od 5.000€ do ko zna koliko, jer ih je sramota da pricaju o tome.
NIKO nije zaradio ni centa.
Vi bre prodajete perpetum mobile a to NE POSTOJI. Novac se moze ZARADITI samo RADOM - da li primjecujes vezu izmedju pojmova ZARADITI i RAD ?
[ aantsas @ 03.01.2005. 11:00 ] @
Glavni razlog zbog koji Amway nije zabranjen u USA
kao ilegalna piramida,
je taj sto u svoj toj prici postoji realna roba!
Kazete da Network 21 nema veze sa Amway-em.
He,he,he... pa progooglujte malo pa ce te videti kolko nema!
Stavise " Based in Atlanta, Georgia, Network 21 has affiliated offices in 20 countries worldwide
and is one of the largest Amway/QUIXTAR distributor training
and support organizations in the world."
Dalje,
Citat: rc21:
To učimo(ako želimo) od potpornog sistema i jedinog koj djeluje na svim kontinentima a to je NETWORK 21, ali znam da i postoje kopije networka kao PLANET ,SCHWARZ,ALLIANS....i vjerovatno još koji koji se uglavnom baziraju na prodaju.
Knjige koje koristimo su knjige koje preporuča NETWORK 211 koje su iz psihologije,filozofije o ljudskim karakterima POŠTO RADIMO S LJUDIMA A NE PROIZVODIMA a knjige su uglavnom svjetski best seleri što znači prodani u više od 500 000 primjeraka, preporučujem svakom OSOBNOST PLUS od Florence Littauer koju sigurno možete kupit u svojim knjižarama a govori o 4 ljudska karaktera KOLERICIMA,SANGVINICIMA,MELANKOLICIMA I FLEGMATICIMA
Ma ajde kao vi ste posebni!
Pa Planet Program,
s kojim navodno nemate veze,
i koji je ovde kreno da siri mrezu,
prvu knjigu koju preporucuje je, gle koincidencije bas, OSOBNOST PLUS!
Knjigu sam uzgred procitao,i tu autorka izmislja toplu vodu.
Podela licnosti na te tipove je stara koliko i astrologija,
znaci "svega" par hiljada godina!
Citat: Što se tiče knjiga ,kaseta i susreta tu ste nešto pobrkali jer to nema nikakve veze sa Amwayom ali baš nikakve,jer Amway je tu da da proizvod i isplati nagradu a ne da te nauči kako izgradit mrežu.
Ne znam samo sta bi na ovo rekao Dexter Yager, crown ambassador Amway-a
i covek koji sedamdesetih godina postojecem sistemu prodaje dodao
danas postojeci "sistem" motivacije!
Tacno je da se na kraju svakog CD-a ili kasete cuje poruka
da Amway s tim nema nikakve veze.
Cudno.
Ovamo promovisu motivaciju kao deo recepta
a ovamo se ogradjuju?
Ili mozda zele da se unapred ograde od lavine tuzbi da su
ispirali mozak distributerima?
I na kraju,
tacno je da Rolls Royce ne daje previse na reklamu,
ali Rolls Royce prodaje seicima i holivudskim zvezdama superluksuzne automobile
a ne sapun i pastu za zube!
[ Ivan Dimkovic @ 03.01.2005. 11:13 ] @
Citat: The Amway "hook" is simple enough. You become a "distributor" for a low, low entry fee. This makes you a retail franchise. You sell Amway products for a profit, or you buy them for yourself. But if you want to make real money, you sign up other "distributors". They'll be your "downline", and when they sell anything, you get paid a commission (they call it a "bonus"). Note that you can get commission on sales of both products and so-called "sales tools", ie- the motivational books, videos, and audio tapes that constantly stream out of Amway and many of its top distributors.
Dosadni MLM je dosao na Balkan - problemi su sto svaki Balkanikus Vulgaris kad nesto utuvi u glavu to mu se tesko izbija - tako da ce dobri ljudi morati sa svakim pojedinacno da se raspravljaju i da budu nazivani glupima i jos gomilu stvari...
Naravno - uvek ce se osecati miris kerozina i skripa kamionskih guma u tim pricama ;-)
No dobro - dok je curana bice i podvarka ;)
[ P l a c e b O @ 03.01.2005. 14:12 ] @
Pa "ubacio" sam se, ali sam te stvari o MLM-u znao pre nego što sam se ubacio pošto sam pročitao nekoliko knjiga o MLM marketingu, a razlog zašto sam pristupio je taj što kao član mogu da kupujem robu koja mi je više nego korisna, sa 30% popusta. Mogućnosti za zaradu me nisu interesovale.
Citat: commissar: Ja sam te takodje pitao konkretno pitanje : kazes da nikad nista nisi prodao , ali i da zaradjujes 700-750 evra svakog meseca . Sta ti onda radis ? Sta znaci "raditi Amway" ?
U MLM-u možeš zarađivati na dva načina. Prvo, raditi direktnu prodaju - znači kupuješ robu sa popustom i zatim je prodaješ skuplje (ali po cenovniku kompanije) gde je taj popust u stvari tvoja zarada. Ukoliko sebe ne vidiš kao trgovca onda ti preostaje drugi način, a to je da budeš "graditelj strukture". To u stvari znači da ćeš od ljudi koje uvedeš u posao imati pravo na % od njihove prodaje i prodaje ljudi koje oni uvedu. Kako će obim prodaje biti sve veći i veći i tvoja provizija će rasti - znači dobijaš pare a ti ništa ne radiš, već rade ljudi koje si uveo. Zato je "caka" u tome da pomogneš svojim novim saradnicima u poslu i da ih naučiš kako da rade jer njihov uspeh znači i tvoj uspeh! Ne mora uvek komšiji da crke krava! U jednom trenutku čovek koga si ti uveo će sa svojom grupom ostvariti određen promet (kumulativno) i on će se otcepiti od tebe, što znači da više nećeš imati pravo na proviziju od njega i njegove grupe, ALI ti ćeš za uzvrat od kompanije dobiti bonus ili premiju (zavisi kako to zovu) koja se isplačuje mesečno i koja je nasledna i na tvoju decu, pa zato neki to zovu i penzijom. Što više ljudi budeš imao koje si ti uveo u posao i koji će se "otcepiti" od tebe imaćeš više premija. Slučajno znam da u nekim MLM kompanijama premija iznosi od 400-500 EUR. Tebe ništa ne sprečava da ako si toliki kapacitet ostvariš i 10 premija - znači mesečno od 4000-5000 EUR, a ništa nisi prodao!
Jasnije sada?
[ P l a c e b O @ 03.01.2005. 14:25 ] @
Nisam gledao sve linkove koje ste dali, mrzelo me, ali sve to što piše treba primiti sa rezervom a ne zdravo za gotovo. MLM je u osnovi jedna zdrava ideja, ali na žalost mnogi su je zloupotrebljavali pa me zato ovakav stav većine ljudi uopšte i ne čudi. Ne bi me čudilo da tekstove iz linkova koje ste dali pišu ljudi koji su imali iskustva i to loša sa nekom od prevarantskih kompanija, ili ljudi koji jednostavno zbog svoje nesposobnosti, nedostatka ideje, lenjosti i čega već šire defetizam, a takođe se ne bih iznenadio da iza takvih tekstova stoje kompanije koje se bave klasičnim načinima distribucije robe, pošto je MLM imao strahovit rast krajem 90-ih prošlog veka, a vi pretpostavljate kome to šteti...
[ P l a c e b O @ 03.01.2005. 14:33 ] @
Citat: aantsas: Glavni razlog zbog koji Amway nije zabranjen u USA
kao ilegalna piramida,
je taj sto u svoj toj prici postoji realna roba!
Tako je. Sve piramidalne šeme ne prodaju robu već maglu, a kada je roba u pitanju onda je to malo teže zabraniti. Ono na šta ti misliš je tzv. "sistem piramidalne prodaje", kada cilj kompanije nije da proda kvalitetan proizvod krajnjem korisniku već da utrapi svu tu, najčešće bofl robu svojim distributerima prodavajući im priču o neverovatnim popustima, kupovine robe radi napredovanja u hijerarhiji i sl...Na žalost i ovakve kompanije postoje, ali postoje i one koje tako ne rade. Treba uvek odvojiti žito od kukolja, ne treba generalizovati, a i malo edukacije nije na odmet....samo izgleda da je kukolja više nego žita
Ipak, meni je malo čudno da Amway koji postoji skoro 50 godina još uvek opstaje iako ga toliko optužuju...pa zar ne bi brzo došao na loš glas i propao da je sve to istina?
[ commissar @ 03.01.2005. 15:59 ] @
Citat: Ukoliko sebe ne vidiš kao trgovca onda ti preostaje drugi način, a to je da budeš "graditelj strukture". To u stvari znači da ćeš od ljudi koje uvedeš u posao imati pravo na % od njihove prodaje i prodaje ljudi koje oni uvedu.
Ma kakva crna piramida , ljudi sta vam je ?!?!?
[ P l a c e b O @ 03.01.2005. 16:42 ] @
hmmm....i jel bi sad ovaj citirani deo trebao da predstavlja nekakav dokaz da je u pitanju piramidalna šema??? Ne razumem šta si hteo ovim da kažeš!? Daj objasni molim te.
Problem kod tebe je što ti MLM poistovećuješ sa piramidalnom šemom.
Znači: MLM == piramida (piramidalna šema) == prevara
Ja sam pokušao da objasnim da MLM nije prevara, a to što ima prevarantskih firmi i piramidalnih šema, nema ama baš nikakve veze da osnovnom idejom i načinima zarade u MLM-u.
Dakle, ako sam ja rekao da ti možeš da gradiš strukturu saradnika, i ako to po svom obliku podseća na piramidu znači a priori da je to loše!? Pročitaj još jednom deo koji si citirao i videćeš da sam isto tako rekao da ti imaš % od prodaje tvojih saradnika i svih onih koji su "ispod" tebe. Ja nisam rekao da ćeš ti dobiti proviziju i pare samim tim što ćeš uvesti ljudi u posao, već isključivo ako i kada oni nešto prodaju, a time ostvare kompaniji za koju rade profit, u čijoj raspodeli i ti onda učestvuješ pošto su to tvoji saradnici. Znači, ako nema prodaje, nema ni profita za tebe i kompaniju. Tako da ti ništa ne vredi i ako imaš 1000 saradnika koji ne rade ništa. Kontaš?
[ blaza @ 03.01.2005. 19:15 ] @
Kakva je situacija sa Oriflame-om? Da li je i to MLM banda? Kakvi su im proizvodi?
[ commissar @ 03.01.2005. 19:18 ] @
@Placebo
Legendo , sve su to iste stvari . Oriflame , Amway , i krs drugih . Sto vise ljudi ispod tebe , to vecu zaradu ti ubiras , znaci - princip piramide . Zato sam i citirao tvoju izjavu . A to sto ti ljudi moraju da rade i zaradjuju da bi i ti zaradjivao su samo varijacije na temu . Mnoge seme su provaljene , jer se zapravo nista nije prodavalo , ali ova je samo malo lepse zapakovana , da bi ti i tebi slicni ziveli u iluziji kako je sve OK , i kako je to nesto najbolje ikad zamisljeno , jer pruza mogucnost malom coveku da (fakticki) bez zavrsene skole i minuta radnog iskustva postane biznismen .....
Nije problem kod mene sto ja poistovecujem MLM i piramidalne seme , vecina ljudi tako razmislja , problem je kod tebe jer se trudis da dokazes da sve ove stvari nisu piramidalnog karaktera . Mozda MLM nije "tolika prevara" kao i sve druge slicne piramidalne seme , ali prevara jeste u svakom slucaju . Da se razumemo , ja ne kazem da se ovakvim putem a priori ne mogu zaraditi pare , pare ce zaraditi vrlo mali broj ljudi (pogodio si , oni pri vrhu piramide) , ali to je necasno zaradjen novac .
Znas li sta je jos lose kod MLM-a i ostalih piramidalnih stvari ? Sve dok ima dotoka para (ili novih clanova) , posao ide , a cim dotok prestane , posao nuzno propada . Uostalom , strpi se videces i sam .
[ Stefano @ 03.01.2005. 20:56 ] @
A znaci i Oriflame je MLM.Pretposatavljam da je i AVON cosmetic isto MLM.To pitam zato sto ovde u zgradi imam komsinicu koja je stalno cimala moju kevu (i druge u zgradi)sa "novim proizvodima",vise mi se popela na q.Naravno dok sam ja ziv kevi ne bih dao ni u ludilu da udje u MLM,razume se jel,mada koliko ja provaljujem da komsinica se bavi(la) samo prodajom tih kozmetickih "preparata"(cak su otvorili i STR i vidim da sada i tu izlazu te Oriflame i AVON proizvode) do sada nije pokusala da nas uvuce u MLM
U sustini time se bave vec jedno 2-3 godine,ali koliko vidim njihov finansijski polozaj nije ni malo popravljen...mozda se i pogorsao...idalje voze Bubu staru 25 godina,cesto nemaju ni za corbu,idalje nemaju klimu u stanu u kom leti temperatura prelazi 40C(posto su okrenuti ka zapadu a ima puno stakla) i sl.Tako da njima a ja verujem i najvecoj vecini MLM nije doneo nista dobro.Doduse ne znam ni da li im je doneo lose ali ni to nije iskljuceno.Ne znam ni da li su idalje u Oriflame-u i AVONU posto vec izvesno vreme ne cima moju kevu sa tim proizvodima(jedno pola godine)ali se secam da mi je keva pominjala pre par godina da komsinica placa clanarinu za to...tako sam,evo sada,kada su mi se otvorile oci,zakljucio da je to bio MLM
[ aantsas @ 03.01.2005. 21:41 ] @
Nisam upoznat sa Avon-ovim i Oriflame-ovim
nacinom rada ali mislim da su u poredjenju sa
Amway-ovim brainwashing-om,
oni potpuno bezopasni vidovi MLM-a!
Cini mi se da u Avon-u i Oriflame-u nema tog sektaskog pristupa
vec se radi o klasicnom nacinu MLM-a koji je
postojao pre nego sto je Dexter Yager ubacio i prodavanje nade
odnosno stvaranje motivacionih zavisnika od distributera.
[ HogarStrašni @ 03.01.2005. 21:42 ] @
Gde ces bolji dokaz da vas varaju, pa razmislite samo dajete pare za kurseve, kasete i knjige i opet ne mozete ni 10-ak ljudi ovde da ubedite u taj "biznis", a Jezda i Dafina bez ikakvih kurseva ne da su ubedili ljude nego se cekalo u redovima da im se daju pare.Pa kod njih treba da idete na obuku pa nek kosta sta kosta :) Jes da je malo frka posle jer oni na dnu nemaju vise ovaca - pardon prijatelja kojima ce pomoci da postanu milioneri - jer ako budete zaista uverljivi za jedno mesec-dva eto cele Srbije u šemi, a kome onda oni na dnu da prodaju? Ponovo onima iznad sebe, možda može i tako da funkcionise!?
[ aantsas @ 03.01.2005. 23:03 ] @
Razumljivo sto su branioci Amway-a tj. MLM-a
toliko tvrdokorni u svojim stavovima.
Posto ranije rekoh da sam bio na jednom od tih "seminara",
slusao sam nekog Galica koji je smaragdni (ili tako neki) distributer,
(sa viseg stepena u toj njihovoj hijerarhiji).
Svasta je on tu napricao, ali jedan deo mi je posebno ostao u secanju.
Naime, isao je po bini i pruzao ruku ljudima u prvom redu...
Pruzam ruku prvome... Oce! Super! Ajde samnom majstore!
Pruzam ruku drugome... Nece! U redu. Ko nece ne mora!
Pruzam ruku trecem! Opa! Zgrabio ruku, vuce nadole i ne pusta...
E takvih se najvise plasite!
I sta reci sada onima koji takve i slicne govore moraju slusati svakodnevno!
(Jer tako "recept" nalaze!)
Ko god ih pokusa izvuci iz toga,
u njihovim ocima ispada kao neko ko zeli da ih spreci da ostvare svoje snove!
[ P l a c e b O @ 04.01.2005. 01:59 ] @
Citat: commissar: Legendo , sve su to iste stvari . Oriflame , Amway , i krs drugih . Sto vise ljudi ispod tebe , to vecu zaradu ti ubiras , znaci - princip piramide . Zato sam i citirao tvoju izjavu . A to sto ti ljudi moraju da rade i zaradjuju da bi i ti zaradjivao su samo varijacije na temu.
Pa ne mora nužno da važi princip - što više ljudi ispod tebe, to je veća tvoja zarada. Ja sam ti upravo u mom prethodnom postu objasnio da ti možeš imati i 1000 ljudi ispod tebe, ali ako oni ne rade ništa, ni ti nemaš ništa od toga! Poenta je, da bi ti i oni imali para mora da se radi, kako si i sam primetio (boldovan citat), a radi se prodaja robe zainteresovanim kupcima, a ne prodaja magle kako se insinuira. To je valjda legalan posao? Ispravite me ako grešim.
Citat: commissar: Mnoge seme su provaljene , jer se zapravo nista nije prodavalo.
Tacno! Ali to nije MLM. Ko je iz NS-a i okoline sigurno se seća Gem Collection piramide i kako se to završilo. I opet ponavljam - to nije MLM!
Citat: commissar: problem je kod tebe jer se trudis da dokazes da sve ove stvari nisu piramidalnog karaktera .
Evo, čak i da se sada složimo oko toga da je struktura u MLM-u po svom obliku strukture piramida, šta to zapravo dokazuje? To samo znači da oni koji su vredniji, snalažljiviji i uspešniji u poslu mogu brže i da napreduju u strukturi i da više zarade, što je razlog zašto je to tako i osmišljeno. Primer, radiš u firmi, i tvoj kolega za stolom preko puta čitav dan čita novine dok se ti ubijaš od posla - obojica primate istu platu, zar ne? Toga u MLM-u nema, i svako zaradi onoliko koliko je truda, znanja i upornosti uložio, i to je tako, sviđalo se to nekima ili ne.
Citat: commissar: Mozda MLM nije "tolika prevara" kao i sve druge slicne piramidalne seme , ali prevara jeste u svakom slucaju .
Po n-ti put. MLM nije piramidalna sema jer u piramidalnoj semi nema robe. Hmmm...nije tolika prevara, ali je ipak prevara!? Objasni mi gde se tu varaju ljudi?
Citat: commissar: pare ce zaraditi vrlo mali broj ljudi (pogodio si , oni pri vrhu piramide) , ali to je necasno zaradjen novac .
A ko je zapravo na vrhu "piramide"? Zašto je to nečasno zarađen novac? Evo ti jedan lep primer.
Recimo da imaš pare koje si rešio da uložiš u fabriku sijalica, i ti napraviš fabriku sijalica. Sada treba da izađeš na tržište i prodaš te sijalice krajnjim kupcima, jel tako? Na koji način ćeš to učiniti? Hoćeš li onda još dodatno uložiti u izgradnju/zakup skladišta za veleprodaju u nekom od većih gradova i onda dalje kupovati/iznajmljivati lokale po svim gradovima kako bi tvoje sijalice stigle do potrošača. U te troškove moraš dakle da uračunaš: prostor, potrošenu el. energiju, plate zaposlenih, socijalni i penziono osiguranje zaposlenih, zakupljivanje marketing prostora...itd. ako se odlučuješ za klasičan način distribucije tvojih proizvoda. Dakle jedan poduhvat sa vrlo neizvesnim završetkom, jer u startu imaš mnogo troškova a obim prodaje ti je nepoznat, pa tako mnogo rizikuješ. A recimo sada da se odlučiš za osnivanje MLM kompanije koja bi te sijalice prodavala ljudima direktno, preko mreže distributera. Kaži ti meni koliki bi tvoji troškovi u tom slučaju bili? 0, jer nemaš troškova zakupa prostora, plata zaposlenih, marketing oglašavanja itd., itd...jer distributere plaćaš po učinku tj. imaju određen % od prodaje. I onda da još malo začiniš ti osmisliš "piramidu" u kojoj ćeš posebno nagrađivati uspešne ljudi u tvojoj kompaniji na razne načine - od napredovanja u hijerarhiji, pravo na veći % od prodaje, bonusi, nagradna putovanja i sl...sve to ti možeš zato što nemaš troškova o kojima sam ti malopre pričao i na kraju, baš iz tog razloga možeš ponuditi krajnjem kupcu jeftiniji proizvod i biti bolji od konkurencije. I sad da se vratim na tvoju opasku da najviše zaradjuje onaj na vrhu piramide i kako je to nečasno - pa na vrhu piramide si ti u ovom slučaju, vlasnik kompanije! Zašto bi to bio nečasno zarađen novac? i opet da si išao na način klasične distribucije opet bi bio na vrhu jer si vlasnik ali tako zarađen novac ne bi bio nečasno zarađen, po tebi. Primećuješ apsurd???
[ P l a c e b O @ 04.01.2005. 02:20 ] @
Citat: aantsas: Razumljivo sto su branioci Amway-a tj. MLM-a
toliko tvrdokorni u svojim stavovima.
Posto ranije rekoh da sam bio na jednom od tih "seminara",
slusao sam nekog Galica koji je smaragdni (ili tako neki) distributer,
(sa viseg stepena u toj njihovoj hijerarhiji).
Svasta je on tu napricao, ali jedan deo mi je posebno ostao u secanju.
Naime, isao je po bini i pruzao ruku ljudima u prvom redu...
Pruzam ruku prvome... Oce! Super! Ajde samnom majstore!
Pruzam ruku drugome... Nece! U redu. Ko nece ne mora!
Pruzam ruku trecem! Opa! Zgrabio ruku, vuce nadole i ne pusta...
E takvih se najvise plasite!
I sta reci sada onima koji takve i slicne govore moraju slusati svakodnevno!
(Jer tako "recept" nalaze!)
Ko god ih pokusa izvuci iz toga,
u njihovim ocima ispada kao neko ko zeli da ih spreci da ostvare svoje snove!
Evo ja branim MLM, ali mi nije jasno, odnosno razumljivo, zašto, kako si ti rekao sam ja tako tvrdokoran u svojim stavovima? Ja se uopše ne bavim MLM-om, nemam nikakve materijalne koristi od toga da ubeđujem ljude kako je MLM OK, već prosto imam drugačiji pogled na MLM biznis od nekih.
Da, to što si naveo u stvari meni nije ništa čudno, a evo i zašto. U mom postu iznad sam izneo jedan primer funkcionisanja MLM kompanije iz koga se lako može zaključiti da su osnovni potencijal svake MLM kompanije njen proizvod i ljudi koji rade za nju. Pokretačku snagu svake kompanije predstavljaju njeni ljudi i ako su oni neinformisani, loše obučeni za prodaju, kompanija, slažes se, nema velike šanse za uspeh. Upravo zato se dosta ulaže u konstantnu obuku svojih ljudi i zato se organizuju razni semirani, preporučuju knjige, dele saveti, preporuke iskusnijih manje iskusnima itd. Ovo se opet može razlikovati od kompanije do kompanije, tako da će neke kompanije naplatiti prisustvo seminarima i edikativni materijal svojim distributerima, a druge će im to omogućiti besplatno - to je prosto pitanje odluke vrha kompanije, i nemoj to generalizovati kada je upitanju MLM. Prema tome, glavni menadžeri i svi koji vode neku grupu ljudi treba da deluju motivaciono na saradnike i da ih podstiču savetima, kako bi postali uspešniji, pa eto to možda nekom može da izgleda kao neki šou. Mislim, zamisli sad kad bi menadžer došao depresivan na sastanak i počeo da širi defetizam, kako bi se to odrazilo na ljude koji tu rade? Vrlo destruktivno i takva kompanije ne bi dugo opstala.
I još nešto, ti u stvari nisi obavezan da dolaziš na sastanke i slušaš te "recepte". Dolaziš ako želiš i ako misliš da ti koristi ono što se tamo kaže.
[ P l a c e b O @ 04.01.2005. 02:28 ] @
Citat: commissar: Znas li sta je jos lose kod MLM-a i ostalih piramidalnih stvari ? Sve dok ima dotoka para (ili novih clanova) , posao ide , a cim dotok prestane , posao nuzno propada . Uostalom , strpi se videces i sam .
Pogrešno! Iz primera fabrike sijalica se vidi da ti propadaš ako nemaš razvijenu mrežu distributera, pa ti je interes da je što više proširiš i da ona po svojoj strukturi ima što više kvalitetnih ljudi - samo tako ti opstaješ na tržištu (i naravno pod uslovom da imaš dobar i kvalitetan proizvod). Dakle, ako hožeš da razvijaš mrežu distributera, pa prema tome i svoj biznis, tebi nije u interesu da zajebavaš svoje distibutere nekakvim ucenjivanjima za prevljenjem zaliha sijalica i sl. jer ćeš tako oterati ljude od sebe. Ljudi će ostati u tvojoj kompaniji ako su zadovoljni politikom koja se tu vodi i mogućnostima za zaradu, širiće dobru reč o tebi i imaćeš mnogo novih distibutera. Dakle ništa više nego common sence kada je biznis u pitanju :)
[ commissar @ 04.01.2005. 05:12 ] @
Kralju , poenta je upravo u tome da ako imas sto vise ljudi ispod sebe , koji rade a dobro znas da svi koji ulaze u takav posao i ulazu neku kintu ulaze da bi radili (a ne da bi citali novine na poslu , jer znaju da iskljucivo od njih samih zavisi da li ce im "teci med i mleko ili ne") ti onda imas vecu zaradu , iz veoma prostog razloga - ti ubiras procenat od njihove prodaje . U prethodnom postu sam mislio da nije neophodno naglasavati da svi ljudi koji su ispod tebe rade (zaradjuju , ostvaruju profit) , ali prevario sam se , cim malo manevarskog prostora ugledas , trudis se da situaciju okrenes u svoju korist . Pretpostavimo da je sve idealno i da svi ucesnici ostvaruju maksimum , ovo cisto zbog toga da me ne bi pogresno interpretirao (ne "razumeo" , jer znam da me razumes na pravi nacin a interpretiras na nacin na koji tebi odgovara) , da li ni onda ne vazi pravilo "sto vise njih ispod tebe to veci tvoji prihodi" ? Naravno da vazi . Vazi uvek , jer svi koji ulaze u ovo hece da imaju sto vise ljudi ispod sebe jer mnogo je bolje uzeti na npr. 10(i slovima : deset) mesta po 4% nego na samo dva .
E sad sto se tice pramidalnog karaktera : ne zove se to piramidalna sema zato sto se prodaje magla (valjda bi se onda moralo zvati "maglena sema") nego zato sto po strukturi izgleda kao piramida . Uzmimo za pretopstavku da ti uvedes samo dva coveka , a da svaki sledeci uvede jos samo po dva . Prostudiraj pazljivo ovaj grafikon , pa ces mozda ukapirati o cemu govorim i zasto se ovakve seme zovu piramidalne . Jedna napomena , crtez lici vise na trougao , to je zato sto je predstavljen samo u 2 dimenzije (a mrzelo me da crtam u 3d) ....
E , posto smo ovo razjasnili , i posto sad svi vidimo da je bas piramida u pitanju , moras mi objasniti sledece : zasto se svi moguci MLM-ovci trude da ti objasne suprotno , da bas firma za koju oni rade nije piramidalna , ali da sve ostale jesu ? Ti si jos i liberalan (dopustas mogucnost slicnosti sa piramidom) , svi ostali tvrdoglavo i a priori odbijaju da to potvrde .
Prodavanje magle : to itekako postoji , a magla koju kupujes su kasete , CD-i , knjige/udzbenici/prirucnici , teoretska znanja i sl. Citat: Ne znam samo sta bi na ovo rekao Dexter Yager, crown ambassador Amway-a
Cudno.
a ovamo se ogradjuju?
Sto se tice pitanja ko je na vrhu piramide , jedino ti mogu reci da je pri vrhu (ili na vrhu , nisam siguran) Amway-eve piramide precasni Sun Myung Moon , pretpostavljam da si cuo za Munovu Unifkacionu Crkvu (verska sekta prilicno opasna) .
Nadam se da si srecan sto deo tvojih para potrosen na kupovinu robe u Amway-u ide u ovako dobre ruke ;)
Posto imas pravi uvid u funksionisanje MLM-a , zasto ne pocnes da zaradjujes na ovaj nacin ? Ili si mozda vec krenuo ka vrhu ? Cega ? Piramide , naravno .
P.S.
Posto si mi ovako lepo objasnio na primeru fabrike sijalica , imam predlog za tebe , dodji u Valjevo , izvadi iz bule Krusik ili Srbijanku , siguran sam da ce ih tvoje ideje oboriti s` nogu , steta da takav potencijal i takvo poznavanje ekonomije ostane neiskorisceno ......
P.P.S.
Promeni nick , od sada se zovi Jacob Grim .
[ Slobodan Miskovic @ 04.01.2005. 05:37 ] @
Citat: Dakle jedan poduhvat sa vrlo neizvesnim završetkom, jer u startu imaš mnogo troškova a obim prodaje ti je nepoznat, pa tako mnogo rizikuješ.
Postoji nesto sto ti ocigledno ne znas a to je da svako ozbiljan pre plasmana neke robe na trziste vrsi ispitivanje istog da bi video koliko je raspolozenje potencijalnih kupaca za datu robu.
Jos ima tu stvari koje MLM cine odvratnim i losim.
Po mnogim istrazivanjima MLM pristup kod potencijalnih kupaca stvara psihicku odbojnost i moze u mnogome da umanji rejting firme koja koristi MLM kao sistem distribucije, prezentovanja i prodaje svoji proizvoda.
MLM sistem je odrziv samo u nisko razvijenim zemljama jer je to pogodno tlo za vrbovanje potencijalnih ''distributera''.
PAZLJIVO PROCITAJ SLEDECI TEXT
(ako ne znas engleski prevescu)
Citat: Why do people buy lottery tickets? When dreams crash head-on into reality, a lot of people let the dreams win. You know the sales pitch: "it costs you nothing, and the potential is limitless!" However, both claims are fraudulent:
1.
"It costs you nothing"- Wrong. In fact, an Amway "business" has just as much overhead as, say, an insurance agent. You need to have sales materials. You need to burn gasoline to go prospecting. You need to pay extra car maintenance for all that added travel. You may need to pay long-distance phone bills. You'll start burning a lot of cell-phone hours, just like any insurance agent. And you'll need to consume vast amounts of time, arguably the most precious resource of all.
2.
"The potential is limitless"- Wrong, unless you're willing to screw a lot of people for a lot of money. You see, despite Amway's protestations that it's not a pyramid scheme, it is only through the pyramid commissions structure that anyone can ever hope to reach their "limitless" earning potential. On a typical sale, there is a pyramid of distributors (diamond, emerald, platinum) who will take commissions, and your objective is to be at the top of that pyramid. Why? Because everybody at the bottom of the pyramid is losing money, and that lost money is being funneled to the top.
Amway distributors will sell you on the idea of compounding. You buy $200 a month of Amway products for yourself, upon which you get a few dollars back. But if you can sign up 10 people, and they sign up 10 people apiece (and so on, and so on), eventually you'll have 7,000 people, which will qualify you for the "diamond" distributor category. And if each of those people buys $200 a month of Amway products, you will generate nearly $17 million in yearly sales! Now you can sit back, relax, and just rake in the profits! Easy, right?
Wrong. The model usually collapses long before that, because quite frankly, most people aren't gullible enough to go for it. They can talk about compounding all they like, but according to the FTC, some 75% of Amway distributors drop out, and according to Amway's own figures, nearly 60% of those left are "inactive". Is it truly realistic to imagine that you can build up a stable network of 7,000 active distributors?
Citat: Amway's defenders will try to confuse you with superfluous details and perhaps even business jargon, but let's look at this scientifically, shall we? Suppose you have a completely sealed black box except for an inlet and outlet. You put 10 units of mass/energy in, and you get only 5 units of mass/energy out. Logically, there must be 5 units of mass/energy still sitting in there, right?
Well, we can do the same thing with the MLM distributor group (not Amway itself, since we're only concerned with the profitability of the distributors). We have a black box (the MLM group, including all of its members), we have an influx of mass (new members joining) and energy (sales income), and an outflow of mass (disillusioned members quitting) and energy (expenses, payments to Amway for products). If income exceeds expenses, then you have a profit. If expenses exceed income, then you have a loss. So far, so good.
So how much mass/energy is entering, and how much is leaving? Is the box getting more full, or more empty? Doth thy cup runneth over, or doth it run dry? Let us examine the example of Quixtar in 2000. Remember that their reported revenue was $518 million and their reported commissions were $143 million. Also remember that it has been estimated that roughly 80% of Amway/Quixtar sales are "self sales", where the distributor buys his own merchandise, so only 20% of total sales come from an outside source and can be considered true income for the group.
See the problem? They sell you a business model in which you can sell your products to yourself and still make money. They assure you that it works because you pocket your own commissions. Millions of people who apparently flunked high school math seem to believe them. Is this not insane?
Perhaps the best analogy for the Amway distributor group is not a black box after all. Perhaps the best analogy is a black hole.
[ Slobodan Miskovic @ 04.01.2005. 05:50 ] @
Jos jedan isecak...
Citat: MLM is not a pyramid scheme because products are sold.
Truth is: The sale of products is in no way a protection from anti-pyramid scheme statutes or unfair trade practices set forth in federal and state law. MLMs that sell useful, quality products have been successfully prosecuted under anti-pyramid scheme laws by state and federal officials. MLM is a legal form of business only under certain rigid conditions set forth by the FTC and state Attorneys General. Many MLMs are currently in gross violation of these guidelines and operate only because they have not been prosecuted. Recent court rulings are using a 70% rule to determine an MLM's legality. At least 70% of all goods sold by the MLM company must be purchased by non-distributors. This standard would place most MLM companies outside the law. The largest of all MLMs acknowledges that only 18% of its sales are made to non-distributors.
[ Slobodan Miskovic @ 04.01.2005. 06:01 ] @
Citat: Ne znam samo sta bi na ovo rekao Dexter Yager, crown ambassador Amway-a
Cudno.
a ovamo se ogradjuju?
Nimalo nije cudno jer su i sami svesni da to sto raded nije dozvoljeno zakonom.
Citat: Rule of 10: One of the Criteria for Spotting a Pyramid Scheme
When Amway was permitted by the FTC judge in 1979 to continue its operation, certain Amway sales policies were presented to the Federal Trade Commission as proof that Amway would not operate as a pyramid scheme. One of these rules was the so-called "Rule of 10," that is, an Amway rep had to prove that he/she has made at least 10 retail sales each month. 'Retail' means a sale to someone who is not also an Amway distributor. Amway has since modified this rule, but the net effect is still the same - to ensure that distributors resell Amway goods to the public.
Some Amway representatives have asserted that this rule or any semblance to it is now routinely ignored in their downline organizations and that nearly all emphasis and activity are focused on recruiting new distributors, not selling products to 'customers'. If this is true on a large-scale, Amway would likely be in violation of the anti-pyramid scheme policies that were presented to the FTC in order to operate legally. Widespread or isolated, wherever the rule might not be followed by Amway distributors, the activity violates the basis of FTC judge's ruling that established Amway's continued legality.
According to a report in the Baton Rouge Advocate newspaper, April 26, 1998, "some of the Amway rules the FTC cited as a basis for its 1979 decision are not monitored, enforced or followed."
One high ranking Amway distributor named and quoted in that story stated, "I've never in my six-and-a-half years (in the Amway business) asked a distributor, 'Let me see your 10 customers. I've never heard of that actually happening. That's really just there to appease the Federal Trade Commission."
As part of its compliance, Amway officially states the "Rule of 10" as one of its rules for sponsorship. It requires that all Amway reps:
"Make not less than one sale to each of 10 different retail customers each month and produce proof of such sales to his or her sponsor and Direct Distributor...
If such sponsor fails in any month to make said retail sales, then he or she shall be denied his or her Performance Bonus that month and may subsequently lose all sponsorship rights if he or she continues to fail to meet this requirement. This rule shall apply to a sponsoring distributor until he or she attains the status of Direct Distributor."
The requirement to prove that sales are made on a retail basis, rather than all distributors simply recruiting more distributors who in turn are recruiting still more, etc. is a key measure to identify a pyramid scheme. It is mathematically impossible for each distributor to recruit multiple distributors who in turn do the same. If five people each recruit five more and they in turn each recruit five who do the same and this process is continued just 11 more times, the population of the earth is exceeded! Try it out on your calculator. Multiply five-times-five thirteen times consecutively.
To pursue such a plan requires that most new recruits will inevitably fail. If everyone is a distributor, who is going to buy the products from them? To continue operating in this illegal manner, a company would have to continually replace the failures with new recruits who do not realize the odds. So the program would not only operate illegally as a pyramid but also deceptively in its recruitment program. Deceptive recruitment is illegal also.
[ aantsas @ 04.01.2005. 11:13 ] @
Citat: P l a c e b O:
Evo ja branim MLM, ali mi nije jasno, odnosno razumljivo, zašto, kako si ti rekao sam ja tako tvrdokoran u svojim stavovima? Ja se uopše ne bavim MLM-om, nemam nikakve materijalne koristi od toga da ubeđujem ljude kako je MLM OK, već prosto imam drugačiji pogled na MLM biznis od nekih.
Da se razumemo.
Ja ovde iznosim svoje misljenje iskljucivo o Amway-evom MLM sistemu
koji koristi tipicno sektasku taktiku u svom delovanju!
Otisao sam da vidim te njihove skupove,
prezentacije planova, seminare i slicno,
poslusao neke njihove CD-e, procitao neke njihove knjige,
tako da vrlo dobro znam o cemu govorim.
Ti kazes da branis MLM a da nemas nikakve materijalne koristi.
Znaci ubedjujes nas da je nesto super,
a nikad se time nisi ni pokusao baviti.
Jer da jesi, a da je to tako super, onda bi se time i sada bavio
i tvoja recenica ne bi bila takva kakva je! Zar ne?
Ako si se bavio a prestao, a sto si prestao?
Mogu si da se namlatis para!
Ako se nisi bavio, a pricas nam kako je to bajno i sjajno,
onda ti predlazem da se pridruzis Amway-evoj piramidi sto pre
primenis svoje bogato znanje u praksi,
i naravno preneses nam svoja iskustva!
E, da!
U pravu si kada kazes da se:
NE MORA ici na seminare,
NE MORAJU kupovati CD-i i KASETE,
NE MORA se edificirati,
NE MORA se uopste postupati kako te oni uce...
U Amway MLM-u se zaista nista ne mora,
to ti odma u startu kazu
ali,
kada ti svaki dijamant,smaragd ili bilo koji distributer koji je visi od tebe u hijerarhiji
i kojeg smatras za nekoga ko je uspeo u "biznisu"
stalno naglasava da se TREBA drzati RECEPTA,
a RECEPT kaze da jednostavno MORAS raditi neke stvari
ako zelis uspeh, a naravno da zelis,
onda ti jednostavno,
MORAS ici na seminare,
MORAS kupovati CD-i i KASETE,
MORAS edificirati,
MORAS postupati kako ti oni kazu!
[ P l a c e b O @ 04.01.2005. 14:37 ] @
uhhh mnogo je stvari iznešeno...trebaće mi vremena da na sve odgovorim pošto sam jedini ovde koji misli drugačije, ali idemo redom...
@aantsas
Ti dakle iznosiš svoje mišljenje o amway kompaniji, ali da li je to tvoje mišljenje isto kada je u pitanju čitava MLM ideja?
Ja nisam član amway kompanije, i nikoga ne ubeđujem da je amway super, već MLM ideja, da se razumemo. Nikada nisam radio za MLM kompaniju iz prostog razloga što ne želim, jer želim da se bavim poslom za koji se školujem, a svestan sam da kada počinješ da radiš MLM nećeš imati nikakve, ili skoro nikakve rezultate, ako se tome ne posvetiš do kraja - najvažnija stvar za uspeh po meni je pre svega sistematski način rada, a onda i upornost. Za sistematski način rada ja nisam imao, i nemam vremena, pa prema tome nisam želeo da se onda u to i upuštam.
E sad, što se tiče tih kaseta, knjiga i teoretskih znanja...citiraću potpis jednog od članova ES-a - "Snaga je glava koja lovu valja ..."
Citat: aantsas:
ako zelis uspeh, a naravno da zelis,
onda ti jednostavno,
MORAS ici na seminare,
MORAS kupovati CD-i i KASETE,
MORAS edificirati,
MORAS postupati kako ti oni kazu!
Citat: commissar: Prodavanje magle : to itekako postoji , a magla koju kupujes su kasete , CD-i , knjige/udzbenici/prirucnici , teoretska znanja i sl.
Da li vi shvatate da je znanje naš najveći kapital? Ulaganje u sebe i svoje znanje se isplati i vi to znate ali nećete da priznate. Na primer, ako si ti programer, pa nećeš li kupiti neku knjigu ili časopis iz programiranja ne bi li naučio više, znao više i samim tim vredeo više? Zar je to prodavanje magle? Opet, niko te ne tera da ti kupis knjigu ili časopis o računarima, ali ti to ipak činiš. Zašto?
Zašto si došao na forum? Da naučiš nešto? Čoveče, plaćaš net, impulse, i gubiš svoje vreme...jel? Ko ti je rekao/savetovao da dolaziš na forum taj te iskorišćava...shvati to!
Citat: commissar: Kralju , poenta je upravo u tome da ako imas sto vise ljudi ispod sebe , koji rade a dobro znas da svi koji ulaze u takav posao i ulazu neku kintu ulaze da bi radili (a ne da bi citali novine na poslu , jer znaju da iskljucivo od njih samih zavisi da li ce im "teci med i mleko ili ne") ti onda imas vecu zaradu , iz veoma prostog razloga - ti ubiras procenat od njihove prodaje .
Ovim si sve rekao. Niko nije rekao da će med i mleko poteći čim se učlane u MLM.
Citat: commissar: U prethodnom postu sam mislio da nije neophodno naglasavati da svi ljudi koji su ispod tebe rade (zaradjuju , ostvaruju profit) , ali prevario sam se , cim malo manevarskog prostora ugledas , trudis se da situaciju okrenes u svoju korist . Pretpostavimo da je sve idealno i da svi ucesnici ostvaruju maksimum , ovo cisto zbog toga da me ne bi pogresno interpretirao (ne "razumeo" , jer znam da me razumes na pravi nacin a interpretiras na nacin na koji tebi odgovara) , da li ni onda ne vazi pravilo "sto vise njih ispod tebe to veci tvoji prihodi" ? Naravno da vazi .
Pa potrebno je naglasiti, zato što jedan broj ljudi koji se učlani vrlo brzo odustane od toga, pa ako oni ne rade nemaš ni ti ništa od toga. OK, pretpostavimo da je sve idealno i da svi rade i zarađuju maksimum i tada i ja zarađujem od ljudi koje sam uveo - šta je tu loše? Pa ja sam se potrudio, doveo ljude u kompaniju, pomogao im da počnu da rade i sada berem plodove tog rada i moja kompanija me nagrađuje zbog toga.
Loše je možda što misliš da će onaj iznad tebe zarađivati više od tebe i preko tvoje grbače - ma ko je on da zarađuje preko mojih leđa, ko ga jebe, neću ja da radim jer će on profitirati od mene!? Tipičan stav, ali u MLM ne mora nužno da znači da onaj iznad tebe uvek više zarađuje. Primer, učlaniš se i uvedeš dvojicu, ne radiš ništa i ostaneš na početnih 4%, a onda jedan od te dvojice uvede još samo jednog, i čovek (koga si ti uveo) svojim trudom i radom dođe na 21% od prodaje...Ako čovek ispod njega napravi prometa za 100 dinara, njemu ide 21 din. a tebi samo 4 din. On, iako ispod tebe zarađuje više od tebe. Shvataš poentu? A to nije moguće u pidamidalnim šemama. Treba napraviti jasnu distinkciju između MLM-a i piramidalne šeme.
Citat: commissar: E , posto smo ovo razjasnili , i posto sad svi vidimo da je bas piramida u pitanju , moras mi objasniti sledece : zasto se svi moguci MLM-ovci trude da ti objasne suprotno , da bas firma za koju oni rade nije piramidalna , ali da sve ostale jesu ?
Zato što kad ljudi čuju reč piramida, diže im se kosa na glavi i beže glavom bez obzira! Dosad je bilo je previše takvih piramida na žalost koje su vrlo uspešno radile...setite se gazda jezde, dafine, gem collection-a, vanilla i ostalih prevarantskih firmi...Kakva to osećanja budi kod ljudi? Normalno da pored takvih prevara prave MLM komapnije teško mogu da dođu do izražaja jer su unapred etiketirane kao piramidalne, pa samim tim i prevarantske.
Citat: commissar: poenta je upravo u tome da ako imas sto vise ljudi ispod sebe , koji rade a dobro znas da svi koji ulaze u takav posao i ulazu neku kintu ulaze da bi radili
Ta kinta je članarina koja se plaća godišnje, a ekvivalent je 2 pića u centru grada
Ako ti traže nekoliko hiljada EUR za ulazak, znaš o čemu se radi i samo im se lepo zahvališ na svemu
Citat: commissar: Posto si mi ovako lepo objasnio na primeru fabrike sijalica , imam predlog za tebe , dodji u Valjevo , izvadi iz bule Krusik ili Srbijanku , siguran sam da ce ih tvoje ideje oboriti s` nogu , steta da takav potencijal i takvo poznavanje ekonomije ostane neiskorisceno ......
Moraš shvatiti da pojedine vrste robe jednostavno nisu pogodne za prodaju putem MLM-a...da to nije tako, i hleb i mleko bi nam donosili na vrata
Citat: STELLANOVA: Postoji nesto sto ti ocigledno ne znas a to je da svako ozbiljan pre plasmana neke robe na trziste vrsi ispitivanje istog da bi video koliko je raspolozenje potencijalnih kupaca za datu robu.
Tačno! Znam da se radi biznis plan, koji mora biti dobar naročito ako treba da ubediš tvoje kreditore u ispravnost tvoje poslovne ideje i njen uspeh, ali nisam želeo da proširujem primer još i tim, pošto mi je cilj bio da prikažem način funkcionisanja MLM kompanije, i da upitam zašto je tako zarađen novac nečastan?
Citat: STELLANOVA: Jos ima tu stvari koje MLM cine odvratnim i losim.
Po mnogim istrazivanjima MLM pristup kod potencijalnih kupaca stvara psihicku odbojnost i moze u mnogome da umanji rejting firme koja koristi MLM kao sistem distribucije, prezentovanja i prodaje svoji proizvoda.
MLM sistem je odrziv samo u nisko razvijenim zemljama jer je to pogodno tlo za vrbovanje potencijalnih ''distributera''.
Hmmm....pa može da stvori psihičku odbojnost, ali sve zavisi od nastupa prodavca. Evo, pre neki dan zvoni mi neko na vratima, i ja samo što sam otvorio tip mi je maltane stavio nogu na vrata kako ne bih mogao da ih zatvorim dok ga ne saslušam. Tip je inače prodavao "kirbi" aparate i želeo je da održi prezentaciju, ali sam mu ja lepo objasnio da znam o čemu se radi, da nisam zainteresovan i da bi kod mene samo izgubio svoje vreme. Ovakvim stavom neće mnogo uraditi kod potencijalnog kupca, ALI tu su iskusniji u kompaniji koji će savetovati šta treba, a šta ne treba raditi kako bi prodao nešto!
Znači edukacija...ili ček, edukacija == iskorišćavanje!?
Pa ako je MLM sistem održiv samo u nisko razvijen zemljama kako to da tako dugo opstaje u SAD kao jednoj iz grupe najrazvijenijih zemalja? Zar ga ne bi kao zastarelog davno odbacili i smislili nešto novo?
Šta ti znači ovo "distributera" (sa znacima navoda)? Jel bi to trebalo da sugeriše da se u stvari ništa ne distribuira? Ili sam ja to samo pogrešno shvatio?
STELLANOVA, lepo od tebe što si se potrudio da izguglaš nešto o MLM-u, sigurno je bilo teško ukucati "MLM" ili "amway" u pretraživač i uraditi copy/paste ovde... tako da ću ti na taj deo odgovoriti kasnije, imam sada neka posla...a do tada možeš da mi prevedeš ono...ok?
[ Lazar-I @ 04.01.2005. 14:56 ] @
Mogu samo da dodam još da su članovi MLM organizacija neverovatno naporni. Jednom sam kupio neki dezodorans od komšinice samo da bih je otkačio, baš nisam mogao više da izdržim a glupo mi je bilo da je oteram u... Čini mi se da je zastupnik Oriflejma.
Žene su mnogo podložnije uticaju MLM organizacija, lično ne znam ni jednog muškarca da se bavi nečim takvim a znam puno devojaka.
[ Slobodan Miskovic @ 04.01.2005. 15:26 ] @
Citat: STELLANOVA, lepo od tebe što si se potrudio da izguglaš nešto o MLM-u, sigurno je bilo teško ukucati "MLM" ili "amway" u pretraživač i uraditi copy/paste ovde...
Da li to znaci da ovo sto sam posotvao ovde nije tacno? Sve sto sam uradio je da sam preneo ono sa cime se slazem u vezi MLM-a a sto je bilo da raznim Anti-MLM site-ovima a mrzelo me je da kucam i objasnjavam...
[ aantsas @ 04.01.2005. 17:09 ] @
Ponavljam da govorim samo o onome u šta sam se lično uverio
za razliku od ...
Citat: Nikada nisam radio za MLM kompaniju
Citat: Ja nisam član amway kompanije, i nikoga ne ubeđujem da je amway super, već MLM ideja, da se razumemo.
Pa cuj, i komunizam je super ideja!
Jednakost, fabrike radnicima, zemlja seljacima,
radi po mogućnostima uzimaj po potrebama...
Problem je samo što u praksi to sve izgleda malčice drugačije!
Citat: Da li vi shvatate da je znanje naš najveći kapital? Ulaganje u sebe i svoje znanje se isplati i vi to znate ali nećete da priznate.
Odi na neki njihov seminar, poslušaj neki njihov CD,
pa će ti biti jasno o čemu ja sve vreme ovde govorim.
[ rc21 @ 04.01.2005. 17:18 ] @
Placebo drago mi je da razumiješ MLM, vas drugih mi je žao budući ne znate osnovnu stvar da MLM nije piramida i da se MLM izučava na 3 godini ekonomije a da je piramida ustavom zabranjena barem u Hrvatskoj. Na vašu sreću ili žalostja vam mogu reć da Ništa NE PRODAJEM,A ZARAĐUJEM,NEKI MOJI PRIJATELJI ISTO NIŠTA NE PRODAJU, .......OVO VAM NIJE GAME COLECTION ILI GOLDEN PRIMJERICE KOJ JE PIRAMIDALAN SISTEM..................................OVDJE SE NIKOG NE NAGOVARA NITI TJERA NA NEŠTO.....ALI OČITO DA SE VAS TJERALO I ZA TO MI JE ŽAO ALI LJUDI SU SVAKAKVI.............ČUO SAM DA PLANET RADI KOD VAS I MOGU VAM REĆ DA JE I KOD MENE U GRADU TAJ ISTI PLANET NAPRAVIO PUNO SRANJA I LJUDI IMAJU ISKRIVLJENU SLIKU O AMWAYU,..........................A još vam mogu reć da planet nije network i da kad se ljudima koji su isti kao vi pokaže što Amway je,ti isti ljudi kažu kako to nije ono što im je pokazao netko tko radi planet.............Da sam vam ja ponudio Amway,prvo ništa vam ne bi prodavao,nagovarao i prisiljavao jer to sada radi planet kod vas a to je kod nas radio prije 10 godina iako je Amway legalno u Hrvatskoj od 1.6.2001.......Ista stvar se ponavlja kod vas jer Amway je jedan super posao koj pruža puno više od bilo kojeg posla i to ne samo novčano ali neki ljudi su ga nažalost iskrivili.....Meni ljudi je žao da nemate prave informacije
PLACEBO TEBE POZDRAVLJAM I NEMOJ SE PILATI JER ONI TO NEMOGU TRENUTNO RAZUMJETI ŠTA TO JE I ŠTA TO NIJE................................E DA A ZA ONOGA KO JE NAPISAO DA OSOBNOST+ KORISTI I PLANET......PA ZAŠTO NE?PA MOŽETE JE KUPIT U SVOJIM KNJIŽARAMA JER TO NEMA VEZE NI SA AMWAYOM NI SA NETWORKOM NI SA PLANETOM A REKAO SI DA JE KNJIGA BEZVEZE....A JA SAD KAŽEM TEBI GLUPANE JEDAN PA TO JE SVJETSKI BEST SELLER PRODAN U VIŠE OD 500 000 PRIMJERAKA !!!!!!!!!!!!
NI JA NE VOLIM SCHUMACHERA ALI MORAM PRIZNAT DA JE SUPER VOZAČ!U biti ti možeš reć JA NE VALJAM al nemoj za tog autora nikako reć da ne valja!
[ aantsas @ 04.01.2005. 18:24 ] @
Citat: rc21:
E DA A ZA ONOGA KO JE NAPISAO DA OSOBNOST+ KORISTI I PLANET......PA ZAŠTO NE?PA MOŽETE JE KUPIT U SVOJIM KNJIŽARAMA JER TO NEMA VEZE NI SA AMWAYOM NI SA NETWORKOM NI SA PLANETOM A REKAO SI DA JE KNJIGA BEZVEZE....A JA SAD KAŽEM TEBI GLUPANE JEDAN PA TO JE SVJETSKI BEST SELLER PRODAN U VIŠE OD 500 000 PRIMJERAKA !!!!!!!!!!!
Naravno, čim se ostane bez argumenata pređe se na uvrede!
Šta ti to znači "GLUPANE JEDAN PA TO JE SVJETSKI BEST SELLER"?
Da ti objasnim nešto...al nemoj nikom da kažeš...
svuda u svetu, a naročito u USA, bestselleri su, obično,
kako se to kaže u našim krajevima - laka literatura.
Drugo, nemoj da opanjkavaš kolege...
Citat: OVDJE SE NIKOG NE NAGOVARA NITI TJERA NA NEŠTO.....ALI OČITO DA SE VAS TJERALO I ZA TO MI JE ŽAO ALI LJUDI SU SVAKAKVI.............ČUO SAM DA PLANET RADI KOD VAS I MOGU VAM REĆ DA JE I KOD MENE U GRADU TAJ ISTI PLANET NAPRAVIO PUNO SRANJA I LJUDI IMAJU ISKRIVLJENU SLIKU O AMWAYU,
(Što bi reko drug Lenjin - Ah ti mangupi u našim redovima!)
Ni oni nikog ni na šta ne teraju, ništa ne moraš, "samo bi bilo dobro"...
Edificiraj. Nisu te tako učili u Amway-u!
S obzirom da se sve što sam pročitao o Amway-evom načinu rada,
u potpunosti podudara sa Planetovom načinom rada,
jesi li ti siguran da si Amway distributer?
Da nisi slučajno ušao u neki drugi MLM,
ali to još nisi skonto?
A pošto se u komunikaciji služiš uvredama kad izgubiš živce,
džaba ti je što se hvališ da si pročitao "Osobnost Plus"
kad očito ništa odatle nisi naučio!
Uostalom, ko pročita citat s početka ove poruke,
biće mu jasna praktična primena "Osobnosti Plus"!
P.S.
I nisam rekao da je knjiga bez veze već da autorka izmišlja toplu vodu,
i da je podela na četiri tipa ličnosti i njihov opis,
stara koliko i astrologija, znači par hiljada godina!
Mogo si to bar ispravno da navedeš!
[ commissar @ 04.01.2005. 19:40 ] @
@rc21 :
Kazes da je su u Hrvatskoj zakonom zabranjene piramidalne seme , to je dobro . U Hrvatskoj je (kao i u svim zemljama sveta) zakonom zabranjena i npr. DROGA . Znaci li to da u Hrvatskoj (kao ni u ostalim zemljama sveta) nema droge uopste ? Ne znaci , i sam znas da je tako . Truba su ti argumenti , nisi bas najbolje slusao/pazio na predavanjima . Kupi neku knjigu ili CD i stekni nove mudrosti , pa onda dodji opet ovde da pokusas da nam (pomocu novih mudrosti naucenih na seminarima) objasnis da "g**** mirise" . I jos nesto , dok citas/ucis , nemoj prvi put da podvlacis , to je velika greska ! Podvlaci tek tokom drugog ili treceg citanja ;)
@Placebo :
Care , jesi siguran da si dobro prostudirao grafikon ? Eno u mojoj prethodnoj poruci (dole u attachment-u) ..... Pogledaj i ovaj sajt , nece ti skoditi http://www.vandruff.com/mlm.html
[ P l a c e b O @ 04.01.2005. 22:22 ] @
@aantsas
To što ja nikada nisam radio za MLM kompaniju ne znači da ja zbog toga ne treba ništa da znam o MLM-u i da pričam napamet. Ti, ako se ne varam porediš amway (sa kojim si imao lična iskustva) sa sektašenjem, pa bih ja tebe mogao da pitam kako to možeš da porediš ako nikada nisi bio u sekti??? Jel si bio u sekti pa znaš kako ona funkcioniše? O MLM-u postoje na stotine knjiga, a dovoljno je da pročitaš samo jednu i da shvatiš o čemu se radi, a isto tako je i kada su sekte u pitanju.
Ja sam prvi put čuo za MLM 1998 godine, kada se moj ćale učlanio u http://www.rainbowsystem.com/ Inače, taj rainbow sistem za čišćenje najviše podseća na "kirbi", samo je mnogo tehnički napredniji i ima više mogućnosti. Elem, te 1998 godine oni su davali od 250-400 DEM po prodaji aparata, podsećam kada su plate bile oko 80 DEM. Da bi postali distributeri morali su prvo da nauče neke stvari na obuci koja je trajala 2 nedelje pa su tek onda mogli da krenu u prodaju, i to u početku uz obavezno prisustvo supervizora. Moj ćale nikada nije imao nikoga ispod sebe, radio je za sebe i bilo mu je dovoljno to što je dobijao od prodaje, prodavao je približno 1 aparat mesečno i nama je bilo fino - nismo postali milioneri, ali nam je novac dobro došao pored njegove redovne plate.
Njegov kolega sa posla je distributer No.1 za Novi Sad, a radi Avon. Ne znam koliko on zarađuje, ali čovek pored toga radi i svoj posao u firmi. Moja drugarica takođe "radi" Avon, ali ona nikome vam svoje familije i malo dalje nije prodala, doduše nije ni pokušavala nešto mnogo.
Ćale mog najboljeg druga je popušio 2500 EUR u GEM COLLECTION-u, tako da znam šta znači biti prevaren i kako se osećaju ti ljudi.
Pored ovoga, kao što već rekoh pročitao sam i neke knjige o MLM-u, gde se objašnjavaju osnovne stvari o MLM-u, pojmovi, kako on funkcioniše, pojave zloupotrebe itd. Saznao sam o MLM-u iz više različitih izvora što mi omogućuje da posmatram na to iz drugačije perspektive, za razliku od ljudi koji su imali samo jedno (ili više) negativnih iskustava, ili još gore samo su čuli nešto o tome (tipa: ma sektaši, banda, kriminalci...) i onda čitav MLM posmatraju kroz tu prizmu, drve svoju priču i misle da su u pravu.
I nisi mi odgovorio da li ti tvoja amway MLM iskustva prenosiš na MLM uopšte ili se ograđuješ od toga?
@commissar
Meni je taj grafikon skroz jasan, i jasno mi je kako on funkcioniše, samo tebi to izgleda nije jasno - praviš se naivan, a možda ti stvarno ništa nije jasno
...a i ostao si mi dužan odgovora na neka pitanja koja sam ti postavio, jel tako?
Citat: commissar: Kazes da je su u Hrvatskoj zakonom zabranjene piramidalne seme , to je dobro . U Hrvatskoj je (kao i u svim zemljama sveta) zakonom zabranjena i npr. DROGA . Znaci li to da u Hrvatskoj (kao ni u ostalim zemljama sveta) nema droge uopste ? Ne znaci , i sam znas da je tako .
To znači da ko god se bude bavio time ima krivično da odgovara, što do momenta donošenja zakona nije bio slučaj, i svako je mogao da radi šta je hteo. Mislim da smo i mi napredovali po tom pitanju.
@rc21
Tvoji postovi bi bili mnogo pregledniji kada ne bi kucao sve u jednom "dahu" i kada ne bi toliko koristio CAPS LOCK. Ako želiš nešto da istakneš koristi [ b ] i [ /b ] tagove, lepše je, i molim te bez teških reči ubuduće, pokušavamo da vodimo konstruktivnu raspravu ovde - zato be cool
[ P l a c e b O @ 04.01.2005. 22:36 ] @
Citat: STELLANOVA: Da li to znaci da ovo sto sam posotvao ovde nije tacno? Sve sto sam uradio je da sam preneo ono sa cime se slazem u vezi MLM-a a sto je bilo da raznim Anti-MLM site-ovima a mrzelo me je da kucam i objasnjavam...
Pa ako već želiš da učestvuješ u diskusiji onda moraš neke stvari i da objasniš, zar ne? Za početak si mogao da mi odgovoriš na pitanja koja sam ti postavio, ili si ostao bez argumenata?
E sad što se tiče onih sajtova i citata sa njih...
Citat: "It costs you nothing"- Wrong. In fact, an Amway "business" has just as much overhead as, say, an insurance agent. You need to have sales materials. You need to burn gasoline to go prospecting. You need to pay extra car maintenance for all that added travel. You may need to pay long-distance phone bills. You'll start burning a lot of cell-phone hours, just like any insurance agent. And you'll need to consume vast amounts of time, arguably the most precious resource of all.
Mislim šta da ti kažem na ove argumente? Kako nisu rekli, košta vas i vazduh koji dišete? Što se tiče amway-a i ove konstatacije, pretpostaviću da oni ne plaćaju takve troškove distributerima, ali ima i drugačijih primera. Spominjao sam kompaniju u kojoj je radio moj ćale, e pa njima su svaku održanu prezentaciju plaćali 20 DEM, što bi pokrilo troškove goriva, telefona, i naravno dva sata znojenja. Naravno uvek se nađu neki pametni ljudi medju nama, samo da zajebu gazdu, malo im je bilo 20 DEM po prezentaciji kada su plate bile 80, i takvi su onda počeli da lažiraju održane prezentacije u čemu su im pomagali njihovi prijatelji, rodjaci, komšije,...čitava stvar je bila brzo provaljena, tako da su na kraju ukinuli plaćanje tih troškova. Vidiš, uvek ima i drugačijih primera od onoga što ćeš čuti i pročitati. Sve zavisi na kakvu kompaniju naletiš - na onu koja manje ili više brine o svojim distributerima.
Citat: The potential is limitless"- Wrong, unless you're willing to screw a lot of people for a lot of money. You see, despite Amway's protestations that it's not a pyramid scheme, it is only through the pyramid commissions structure that anyone can ever hope to reach their "limitless" earning potential. On a typical sale, there is a pyramid of distributors (diamond, emerald, platinum) who will take commissions, and your objective is to be at the top of that pyramid. Why? Because everybody at the bottom of the pyramid is losing money, and that lost money is being funneled to the top.
Amway distributors will sell you on the idea of compounding. You buy $200 a month of Amway products for yourself, upon which you get a few dollars back. But if you can sign up 10 people, and they sign up 10 people apiece (and so on, and so on), eventually you'll have 7,000 people, which will qualify you for the "diamond" distributor category. And if each of those people buys $200 a month of Amway products, you will generate nearly $17 million in yearly sales! Now you can sit back, relax, and just rake in the profits! Easy, right?
Wrong. The model usually collapses long before that, because quite frankly, most people aren't gullible enough to go for it. They can talk about compounding all they like, but according to the FTC, some 75% of Amway distributors drop out, and according to Amway's own figures, nearly 60% of those left are "inactive". Is it truly realistic to imagine that you can build up a stable network of 7,000 active distributors?
Gomila gluposti! Prvo, ti nikoga ne treba da zajebeš za neku golemu sumu para, već da prodaš proizvod koji tvoja kompanija proizvodi. AKo je proizvod loš možeš nekog jednom da zajebeš, drugi put nećeš, ali ako je dobar, dobio si sebi stalnog kupca. It´s simply as that
Drugi pasus govori o MLM kompanijama koje postoje da bi zajebale svoje distributere tako što će im uvaliti mnogo bezvredne i bofl robe pod plaštom specijalnih popusta i napredovanja u hijerarhiji. Takve kompanije ne traju dugo, a i lako ih je odmah prepoznati.
Treći pasus kaže kako je sve trulo u državi Danskoj, da sve brzo propada, urušava se samo od sebe, ali ipak mi nije jasno kako uprkos tome amway opstaje >50 godina. Pa po toj teoriji bi odavno trebali da su history, zar ne?
Citat: NET LOSS: ROUGHLY 271 million
Opet mi nije jasno, ako godišnje toliki novac pojede maca, kako to da su u tom istom poslu >50 godina? Pa za 50 godina su u pitanju MILIJARDE $$$! Zar to nije onda rak rana američke ekonomije i zar ne misliš da bi američka država nešto uradila po tom pitanju? Kod njih nema trte-mrte. Tamo te samo trte
Truth is: The sale of products is in no way a protection from anti-pyramid scheme statutes or unfair trade practices set forth in federal and state law. MLMs that sell useful, quality products have been successfully prosecuted under anti-pyramid scheme laws by state and federal officials. MLM is a legal form of business only under certain rigid conditions set forth by the FTC and state Attorneys General. Many MLMs are currently in gross violation of these guidelines and operate only because they have not been prosecuted. Recent court rulings are using a 70% rule to determine an MLM's legality. At least 70% of all goods sold by the MLM company must be purchased by non-distributors. This standard would place most MLM companies outside the law. The largest of all MLMs acknowledges that only 18% of its sales are made to non-distributors.
Evo čak i oni priznaju da MLM nije piramidalna šema. Čoveče, sad si mi ulepšao dan i poštedeo me ovde daljeg bespotrebnog objašnjavanja po tom pitanju
Deo koji si boldovao trebao bi nešto da znači?
Da li ti znaš kako funkcioniše prodaja u MLM-u? Očito ne, jer inače ne bi boldovao ovako nešto!
Kod klasične distribucije robe ti imaš:
Proizvođač => Veleprodaja => Maloprodaja => Kupac
dok kod MLM-a situacija izgleda ovako:
Proizvođač => Distributer => Kupac
Kao što vidiš sve ide preko distributera, 100% robe, nema šanse da neko drugi, sa strane kupi robu od proizvođača. Pa mi sada nije jasno šta znači onih 70% koje spominju??? Odakle im to? I to je kao problem, trebali bi smanjiti taj procenat?
STELLANOVA, najbolje bi bilo da prvo pročitaš neku knjigu o MLM-u, saznaš šta je MLM, pa da onda kreneš u razgledanje tih sajtova, verujem da bi te to veoma zabavilo, pošto takvu količinu gluposti o MLM-u još nisam video. Najcrnje je što ljudi koji to vide odmah u to poveruju
[ Slobodan Miskovic @ 04.01.2005. 23:04 ] @
Citat: Prvo, ti nikoga ne treba da zajebeš za neku golemu sumu para, već da prodaš proizvod koji tvoja kompanija proizvodi. AKo je proizvod loš možeš nekog jednom da zajebeš, drugi put nećeš, ali ako je dobar, dobio si sebi stalnog kupca. It´s simply as that
A kako mislis da zaradis ako nekoga zajebes za neki sitnis?
Citat: Treći pasus kaže kako je sve trulo u državi Danskoj, da sve brzo propada, urušava se samo od sebe, ali ipak mi nije jasno kako uprkos tome amway opstaje >50 godina. Pa po toj teoriji bi odavno trebali da su history, zar ne?
Amway je vrh piramide, urusavaju se mali cerke kompanije koje Amway iskoriscava za distribuciju, uzme pare, proda robu a ljudi koji su radili za takve lokalne distributere ostaju bez para.
Naravno da sve propada, a Amway uzima sve pare...to di je nesto ko Dafimet...Amway je Jezda a sve male lokalne grupe distributera su stedise...
Citat: Opet mi nije jasno, ako godišnje toliki novac pojede maca, kako to da su u tom istom poslu >50 godina? Pa za 50 godina su u pitanju MILIJARDE $$$! Zar to nije onda rak rana američke ekonomije i zar ne misliš da bi američka država nešto uradila po tom pitanju? Kod njih nema trte-mrte.
Gore sam objasnio kako to da postoji toliki manjak, taj manjak su pare ljudi koji u uskljuceni u distribuciju i koje oni daju za razne seminare i ostale gluposti...
I nije rak rana americke ekonomije neko bas suprotno jer se dovlaci novac spolja u samu zemlju...
Citat: Kao što vidiš sve ide preko distributera, 100% robe, nema šanse da neko drugi, sa strane kupi robu od proizvođača. Pa mi sada nije jasno šta znači onih 70% koje spominju??? Odakle im to? I to je kao problem, trebali bi smanjiti taj procenat?
Firma mora da proda 70% robe non-distributerima...da ne bi dosla u sukob za anti piramidalnim zakonom...
Citat: STELLANOVA, najbolje bi bilo da prvo pročitaš neku knjigu o MLM-u, saznaš šta je MLM, pa da onda kreneš u razgledanje tih sajtova, verujem da bi te to veoma zabavilo, pošto takvu količinu gluposti o MLM-u još nisam video.
znam ja mnogo vise o MLM-u od tebe ...i veruj mi da ces videti da on nikome dobro nije doneo osim onima koji u na vrhu piramide...
[ P l a c e b O @ 04.01.2005. 23:31 ] @
Citat: STELLANOVA: A kako mislis da zaradis ako nekoga zajebes za neki sitnis?
Ma ne treba ti nikoga da zajebeš, nego da mu kao distributer prodaš robu koju tvoja kompanija proizvodi i ostvariš zaradu. Ne mora svako ko se bavi MLM-om da postane milioner, ali to je nekad zgodan način za popunjavanje kućnog budžeta. Problem je što ljudi kada ulaze u MLM očekuju MILIONE i kada se to ne desi onda im je kriv MLM!
A kompanije tipa GEM COLLECTION postoje da bi zajebale ljudi i to da podobre pare 2500 EUR, a ne da bi im prodali robu. Mislim, moraš da napraviš razliku izimeđu MLM-a i piramidalne šeme.
Uočio sam jednu nelogičnost:
Citat: You see, despite Amway's protestations that it's not a pyramid scheme, it is only through the pyramid commissions structure that anyone can ever hope to reach their "limitless" earning potential.
pa onda:
Prvo kažu kako je struktura piramida i navlaka za ljude, a onda to poriču!?
Citat: STELLANOVA: Amway je vrh piramide, urusavaju se mali cerke kompanije koje Amway iskoriscava za distribuciju, uzme pare, proda robu a ljudi koji su radili za takve lokalne distributere ostaju bez para.
Znači, amway je vrh vrhova kada su u pitanju pitamidalne šeme, i sve prevare na svetu potiču od njih?
Citat: STELLANOVA: Firma mora da proda 70% robe non-distributerima...da ne bi dosla u sukob za anti piramidalnim zakonom...
Pogledaj http://www.rainbowsystem.com/ Postoje 75 godina. Jel su i oni prevaranti? Zašto bi oni sada morali da 70% robe prodaju van mreže distributera i kako to da učine?
[ Slobodan Miskovic @ 04.01.2005. 23:44 ] @
Citat: A kompanije tipa GEM COLLECTION postoje da bi zajebale ljudi i to da podobre pare 2500 EUR, a ne da bi im prodali robu. Mislim, moraš da napraviš razliku izimeđu MLM-a i piramidalne šeme.
Ovako, ja smatram da je legalan MLM cista utopija! Znaci MLM je legalan to zakonu samo ako se min. 70% proizvosda proda non-distributerima. U stavrnosti je to drugacije.
Mnogi brkaju MLM i piramidalne seme jer kod nas nema nijedna firma koja se bavi MLM-om, sve su one koncipirane piramidalno a sam AmWay je MLM. Da li je sada jasno?
Citat: Znači, amway je vrh vrhova kada su u pitanju pitamidalne šeme, i sve prevare na svetu potiču od njih?
To sam objasnio gore, znaci AmWay je jedina MLM firma, ostale koje distribuiraju AmWay proizvode su koncipirane kao piramidalne seme. Zato se AmWay i ogradjuje od svi lokalnih udruzenja distributera jer zna da su svi koncipirani piramidalno.
Nijedan distributer nema sklopljen ugovor sa AmWay - om. Niko u lancu nema direktne veze sa Amway-om. On samo pomaze pri organizovanju takvih distributerskih firmi i snabdeva ih robom i materijalom (u kom se kaze da AmWay nema nikakve veze sa tim). Ni u jednoj distributerskoj firmi AmWay nije suosnivac.
[ rc21 @ 04.01.2005. 23:44 ] @
Nisam htjeo uvrijediti sa onim glupane,ako jesam žao mi je.....Ako pišem nepregledno oprostite mi ali tek sad sam skužio tu s ljeve strane ova dodavanja.
Ali ipak mislim da nisam na testu iz gramatike pa me izvinite.
Kao što vidite griješim, i moram priznati da učim ali nastojim se promjeniti..........................................ali ono što je najzanimljivije da ja ovakav-nikakav kao što kažete čekam novac na računu u mojoj banci premda su bili praznici i ležao sam od jutra do mraka a i neki moji prijatelji,,,ništa nismo prodavali ali novac je tu...juuuupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Ej ljudi šta će tek bit kad budem pametan kao vi
Ako mislite da možete, i ako mislite da ne možete ,u pravu ste. (Henry Ford)
[ aantsas @ 05.01.2005. 00:43 ] @
Citat: P l a c e b O:
Ti, ako se ne varam porediš amway (sa kojim si imao licna iskustva) sa sektašenjem,
pa bih ja tebe mogao da pitam kako to možeš da porediš ako nikada nisi bio u sekti???
Jel si bio u sekti pa znaš kako ona funkcioniše?
Pa naravno da sam bio u sekti...
Sta je Amway nego jedna velika komercijalna sekta!?
Citat:
P l a c e b O:
I nisi mi odgovorio da li ti tvoja amway MLM iskustva
prenosiš na MLM uopšte ili se ograduješ od toga?
Vec sam nesto pisao na tu temu...
Citat:
aantsas:
Nisam upoznat sa Avon-ovim i Oriflame-ovim
nacinom rada ali mislim da su u poredjenju sa
Amway-ovim brainwashing-om,
oni potpuno bezopasni vidovi MLM-a!
Cini mi se da u Avon-u i Oriflame-u nema tog sektaskog pristupa
vec se radi o klasicnom nacinu MLM-a koji je
postojao pre nego sto je Dexter Yager ubacio i prodavanje nade
odnosno stvaranje motivacionih zavisnika od distributera.
Iz ovoga je valjda jasno da
sam prilicno tolerantan prema
oblicima MLM-a u kome se ne koriste brainwashing tehnike
za povecanje prometa.
Citat:
rc21:
..ali ono što je najzanimljivije da ja ovakav-nikakav kao što kažete
cekam novac na racunu u mojoj banci premda su bili praznici i ležao
sam od jutra do mraka a i neki moji prijatelji,,,
ništa nismo prodavali ali novac je tu...juuuupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Pa nesto ne verujem da se samo izlezavas,
a da lova sama od sebe kaplje!
Poznajem dosta likova koji su Amway distributeri kao i ti,
i koji se iskidase trceci tamo-vamo na prezentacije kucnih planova,
infoe,seminare i slicne brainwashing skupove!
(Nikako da nam prikazes rashode...U stvari, to trebas pre svega sebi da ucinis!)
Besplatnog sira ima samo u misolovkama...(Ruska poslovica)
[ commissar @ 05.01.2005. 03:09 ] @
@ Placebo :
Evo ovako . U Valjevu znam za 2 (i slovima : dve) uspesne zene , jedna je u Amway-u , a druga u Oriflame-u . To da su uspesne i da zaradjuju dosta para sam cuo samo od njih . Ni po cemu drugom nisam uspeo da se uverim da li je to zaista tako . Amway teta je dosla jednom kod nas (inace se poznaje sa mojima) i pocela mojoj kevi (tada novopecenom penzioneru) da predocava mogucnosti . Keva ju je odslusala iz najcistije moguce kurtoazije (pogodio si , nije se uclanila) , ali mene je najvise dotakao deo kad je teta , isprovocirana mojom toboze naivnom opaskom da je to piramidalna sema (sto uostalom i jeste) , i kako je iz petnih zila zapela da mi dokaze da gresim . Kad kazem "isprovocirana" , ne govorim o ekstremnoj reakciji , ali da je cudno (u smislu da je bila neverovatno napadna , a sve do tog pitanja je bila cool) odreagovala - jeste . Niti vozi neki besan auto , niti ima neku luksuznu kucu , a najcrnje je to sto joj Amway nije jedini izvor prihoda (naprotiv , radi fin i lepo placen posao pride) , tako iz sve snage pada u vodu tvoja opaska da u bavljenje MLM-om treba uneti celo svoje bice , ako se zeli uspeh i zarada . Naravno , ovo sve je uz pretpostavku da gdja Amway ne laze/baronise/vrsi distorziju istine .
Sa tetom iz Oriflame-a je malko drugacije (vrbovala je kevu , pa cak i mene) ali slicno reaguje na pomen piramide . Inace i jedna i druga su izricite u tome da je bas ona druga firma piramidalna .
Oriflame i Amway su dva vrlo slicna sistema . Kod Oriflame-a dobijas zaradu od prodatih proizvoda (distributerima ili krajnjim kupcima) i penjes se skupljajuci poene . Znam za krs slucajeva gde su ljudi koji stignu do prvog direktorskog mesta (zove se po nekom dragom kamenu , ne secam se tacno po kom) sami sebi prodavali proizvde samo da bi imali dovoljan broj poenau naredna 3 (i slovima : tri) meseca , koliko im je neophodno da se odrze na tom polozaju , a potom i da idu jos ka gore . Znam i za jednog od tih direktora i platu od oko 35000 dinara mesecno . Lepa cifra , nema sta . Bila bi jos lepsa da je to neto zarada ;)
Amway je malo drugaciji ali je u osnovi isti . Prodaja robe i sirenje mreze . Uvlacis ljude i imas procenat od njihove prodaje . Price da moze da se zaradi a da se ne prodaje nista su u najmanju ruku nebuloze . Ako bi svi koji udju u Amway (ili bilo koju drugu MLM piramidu) sirili mrezu , koja bi bila svrha postojanja te mreze ? Kako bi ljudi u njoj zaradjivali ? Isto kao i sad prodajuci robu . Neko zaradjuje samo rabat , a oni drugi (na visem polozaju) uzimaju procenat od prodaje .
Citat: Moraš shvatiti da pojedine vrste robe jednostavno nisu pogodne za prodaju putem MLM-a...da to nije tako, i hleb i mleko bi nam donosili na vrata Gde bas meni nadje ovo da kazes ? Pa meni covek donosi mleko na vrata , 3x nedeljno po dva litra . Ali (ovo medju nama) ne radi se o MLM piramidalnoj prodaji ;)
Sto se sekti i sektasenja tice , postoje neka opsta mesta za sve sekte . Mislim da si dovoljno pametan i obavesten i da nema potrebe da ti objasnjavam . To sto je na celu Amway-a osnivac sektaske crkve , Mun tebi uopste ne znaci nista ? Izvini , ali ja ne mogu da verujem da neko takav ima dobre namere . Mozda njegove prijateljske veze sa mnogim predsednicima SAD-a (siguran sam za oba Busha , a ima ih jos) pomazu da Amway opstaje ovako dugo .
Time sto sam pomenuo zakone protiv droge koji drogu decenijama ne mogu da iskorene sam hteo da kazem da nikakav zakon protiv piramidalnih sema nece uspeti da iskoreni svaku od njih . Moci ce da ih suzbije , ali ne i da ih iskoreni . Uvek ce se naci neki nacin da se izvrda zakon . To sto je neko naveo da postoji regulativa da se najmanje 70% robe mora prodati krajnjim kupcima da ne bi firma ne bi bila piramidalna u ocima suda je , po meni nedovoljno dobra . Sta cemo sa firmom koja 69% robe prodaje ne-distributerima ili pak sa onom sto prodaje 71% ? Ali opste je poznata cinjenica da je "kriminal uvek korak ispred zakona" , tako da je bar za utehu cinjeca da ce vecina MLM firmi ovim zakonom biti "naglas nazvana piramidalnim" i zbog toga i zatvorena . Problem je sto ce se one opet povampiriti .
Ovo je inace vec pominjao Stellanova , a ti si po starom dobrom receptu citirao (ili vec nekako obelezio) samo onaj deo recenice koji tebi odgovara (koji je inace samo uvod u sledecu daleko bitniju misao) i nazvao ga krunskim dokazom da MLM nije piramida . Mogu ti reci da se ovakve metode pripisuju Jehovinim svedocima . A ti nisi jedan od njih , zar ne ? A drugi deo jasno kaze da je zakon odredio da minimum 70% robe moras prodati ne-distributerima da ne bi bio piramida , ali to tebe nije ni interesovalo . U`vatila te euforija vec posle prve recenice .... Vec sam izneo misljenje o 70% , mislim da nece zauvek stati na put piramidama , ali moraju i ljudi od zakona od necega da pocnu sa borbom .
@ rc21 :
Citat: Ej ljudi šta će tek bit kad budem pametan kao vi Ti nikad neces biti pametan kao mi jer si usao u MLM/piramidalnu semu . Pametni ljudi to nikad ne rade . Izuzetak je mozda samo Placebo , sa njim se poredi do mile volje .
@aantsas :
Citat: Iz ovoga je valjda jasno da
sam prilicno tolerantan prema
oblicima MLM-a u kome se ne koriste brainwashing tehnike
za povecanje prometa.
Nemoj se zavaravati , takva stvar (brainwashingfree MLM) zapravo i ne postoji . Postoje samo firme koje se manje ili vise sluze ovim stvarima .
Citat: Pa nesto ne verujem da se samo izlezavas,
a da lova sama od sebe kaplje!
Poznajem dosta likova koji su Amway distributeri kao i ti,
i koji se iskidase trceci tamo-vamo na prezentacije kucnih planova,
infoe,seminare i slicne brainwashing skupove!
(Nikako da nam prikazes rashode...U stvari, to trebas pre svega sebi da ucinis!)
Primetio sam da ljudi koji se bave ovim poslom imaju obicaj svime da se sluze , pa i lazima . Iz razgovora sa njima mozes lako uociti kontradiktornosti . Mora da su ovo negde culi/procitali :
Citat: "Laz ponovljena hiljadu puta postaje istina" - Dr Joseph Göbbels (1897–1945)
[ commissar @ 05.01.2005. 03:55 ] @
@ Placebo :
Nisam siguran , mislim da burgije mogu da se prodaju putem MLM-a . Jesi razmisljao da pocnes da prodajes burgije ? Ili mozda vec to radis ? ;)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|