Pre pola godine kupio sam kuću. Nekoliko dana kasnije, nepozvane i ničim izazvane pojavile su se mačke. Ubrzo su stigli i mačići... Da ne dužim priču, danas imam situaciju da kad hodam sopstvenim dvorištem moram da preskacem mačke i da svu svoju paznju usmerim na to da ih ne zgazim. Imam tako naviku da sedim i jedem napolju i tada desnom rukom drzim sendvic, a levom bacam macke koje pokusavaju da se popenju na mene i otmu mi hranu! Pitanje je - kako se resiti tih napasti, a da bude na neki human način? Svi koje sam pitao mi predlazu da ih pokupim i po sistemu "brigo moja predji na drugoga" ostavim ispred necije zgrade. Polovinu bi pojeli psi, drugu polovinu bi neko usvojio... medjutim, ne znam da li je to previse surovo, a nisam siguran ni da je legalno - postoji nekekav zakon koji predvidja visoke kazne za napustanje zivotinja. Sad ne znam, da li se ja smatram vlasnikom tih zivotinja? Mislim, niti mi je prethodni vlasnik kuće pominjao ikakve macke, niti sam ih ja nabavljao... Nisam hteo ni da ih hranim ne bi li same otisle, za sve ovo vreme samo sam im par puta skuvao neku klopu jer mi se cinilo da ce umreti od gladi. Sta zakon predvidja da treba raditi u takvim slucajevima? Postoje li nekakvi sinteri za macke? Ako drzava nema resenje, ja cu da nabavim nekog agresivnog psa, pa neka zivotinje to rese izmedju sebe, ja nemam nista sa tim. Samo se nadam da ce pas da ih pojede, a ne da ih podavi i ostavi mi na pragu, kad samo zamislim taj prizor, to mi je mnogo gore nego puno dvoriste zivih macaka! Jedno je sigurno - moram preduzeti nesto pre nego sto dodje vreme za razmnozavanje, pa im se broj opet eksponencijalno poveća. Dajte neko rešenje, da eliminišemo barem ženske, ili barem sterilizacija ako tako nešto postoji. I da li mačići mogu na sterilizaciju sada, ko će njih pohvatati u februaru?! I ko bi to sve naplaćao, ja mogu da platim da se steriliše mačka-dve, ali ne i za sve koliko ih ima! Svaki predlog je dobrodošao, samo da je human i efikasan. Samo dajte nešto, jer ako ništa ne nadjem, neki lovci mi nude da za male pare dodju jedan vikend kad nisam tu i sve to unište i odnesu. Nije mi lako na to da pristanem, ali ne mogu vise ni ovako.
[ flighter_022 @ 08.09.2010. 23:40 ] @
Nabavi terijera (da, bas terijera). Oni su mali i besni, a opet macka ima sanse da pobegne pa da ne moras posle da sklanjas ostatke. Tako ce mace da potraze neko manje stresno mesto za razmnozavanje.
[ Predrag Supurovic @ 08.09.2010. 23:42 ] @
Imas po pet sopovima da kupis sprej proiv macaka. Koristi se da se naprska na mesto gde vlasnk ne yeli da macka odlazi. A celo dvoriste ce ti trebati malo vise spreja ali garant beze kad ga nanjuse.
Ker je dobro reenje. Nece ih on podaviti posto ne moye da ih stigne ali da ce da ih rayjuri hoce... osim ako one prve ne regulisu njega. :)
[ Lesli Eldridz @ 08.09.2010. 23:58 ] @
Gde si ti to video da psi jedu macke? Ja to nisam nikad video. A oko problema, probaj petardama da ih razjuris.
[ Shadowed @ 09.09.2010. 00:19 ] @
pctel, macke nisu humana stvorenja. Sta god da im uradis, uradile bi i one tebi, samo da imaju potrebu.
Ok, zezanje na stranu, mislim da je nabavka psa dobro resenje. Zivotinje vec drzis u kuci, ovako ces imati onu koju ti odlucis; a i dobri su drugari (obicno) :)
[ qazqaz @ 09.09.2010. 00:47 ] @
Ponekad covek da se zapita zasto placa porez i ide na glasanje. Vezano za temu: petarde, kamenje(pogodis nesto pored macke da joj izazoves stres ). Pas je dobra ideja ali i obaveza.
[ boxxter @ 09.09.2010. 00:57 ] @
Volim macke. Macke su dobre i korisne. Jure misove. A mali macici su slatki. Pokloni ih nekoj deci iz komsiluka. Nemoj da pustas pse na njih.
[ Andrej013 @ 09.09.2010. 02:00 ] @
moj fox terijer je bio jos sladji od macaka kad je bio mali, sad je porastao pa lovi sve od miseva, pacova macaka pa na dalje. i to sve pedantno-pojuri, stigne, kvrcne za vrat i ostavi-nema gnjavaze ulova i sl...
samo se probudis i vidis uredno slozena dva glodara na pragu, tako da je i tu bolji od macaka.
znaci, pametniji je, lepsi, zahvalniji, korisniji-stiti te od svih napasti, ukljucujuci i macke i mozes da kontrolises sa kim ce da se pari.
uzmes bre kuce i bog da te vidi. to je plemenita zivotinja dok macka to nije.
[ pitikovski @ 09.09.2010. 02:01 ] @
Posipaj po dvorištu sveže mleveni biber.
[ Alexxandar @ 09.09.2010. 02:24 ] @
Citat:
pitikovski: Posipaj po dvorištu sveže mleveni biber.
Možda je ovo i najbolje rešenje, dobićeš isti rezultat kao da si celo dvorište isprskao sprejevima, ali mnogo je jeftinije. A i humano je... mačke će same otići, nema trajnih posledica.
[ žutokljunac @ 09.09.2010. 03:47 ] @
Vidi se da pctel čovek iz grada. Psi da pojedu mačke tako da od njih ništa ne ostane. Lol, pa to nema ni u crtanim filmovima.
Probaj da sklopiš neko prijateljstvo sa mačkama. Prijateljstva nikad dosta, a to se sve kasnije vrati u životu. Čovek vredi onoliko koliko ima pravih prijatelja.
[ Stranger2 @ 09.09.2010. 04:38 ] @
pctel, davaj oglase da nudis macke i macice besplatno. Mozda se nece pokupiti iz prve ali s vremenom ce ih sve odneti ljudi koji ih zele.
[ Bata @ 09.09.2010. 07:41 ] @
Citat:
Nisam hteo ni da ih hranim ne bi li same otisle, za sve ovo vreme samo sam im par puta skuvao neku klopu jer mi se cinilo da ce umreti od gladi.
Sam si napisao najbolji recept, ignoriši ih i ne hrani, kad si u prolazu šišti na njih i pravi se da ih ne voliš. Ali ti njih u stvari voliš, jer si im skuvao, ej, pazi, skuvao hranu, da ne bi umrle od gladi. Haha, pa pre ćeš ti umreti od gladi nego mačka. I pre će pas da ti dojadi svojom apsolutnom zavisnošću od tebe, nego mačka koju zabole ćoše za čoveka , osim ako im ne baci povremeno neku džaba-klopu,
pa još i ako je kuvano...
Dakle, ignorisanje i šištanje, otići će negde.
[ StORM48 @ 09.09.2010. 10:23 ] @
@pctel
Ne mogu da Ti kažem ništa, osim da Ti se divim. I sâm sam ljubitelj mačaka, a to što si im kuvao, znači samo da si ljubitelj životinja i trebaš da ih zadržiš.
Vremenom će naučiti da ne trebaju da ti se motaju oko nogu, a ako ih hraniš redovno, neće pokušavati ni sendvič da Ti uzmu
A priče oko toga da psi bolje love miševe i ostale glodare... pa dobro, svako ima pravo da veruje šta god hoće. Jedino znam da glodari uglavnom zaziru od mesta na kojima žive mačke, a ta varijanta mi se daleko više sviđa od sortiranog psećeg ulova svako jutro.
Pozdrav
[ Java Beograd @ 09.09.2010. 13:22 ] @
Sasvim je humano da ih sve potrpaš u kutije, pa u gepak automobila, pa negde bar desetak-dvadeset km daleko, u neko selo, sve to lepo pustiš da šeta. Em, nijednu mačku nisi ubio, (pred zakonom i pred svojom svešću si miran) a njima je bolje na selu.
U međuvremenu, kupiš onaj sprej.
[ maliradojca @ 09.09.2010. 15:23 ] @
Mozes da poklonis macke nekoj devojci iz Bugojna, ona ce da zna sta ce sa njima
Salim se, odvezi ih negde u sumu.
[ žutokljunac @ 09.09.2010. 15:42 ] @
Citat:
StORM48: @pctel
a to što si im kuvao, znači samo da si ljubitelj životinja i trebaš da ih zadržiš. :)
Slažem se. Neka nastavi da im kuva.
[ Stranger2 @ 09.09.2010. 16:42 ] @
Inace za te stvari u zapadnim zemljama postoje prihvatilista. U bilo kojem momentu ako ne mozes da se brines o zivotinji odneses je i oni je uzmu. Ima i kod nas sigurno to negde ali ne znam da li ima dovoljno. Ti nisi jedini kji ima takav problem. Ima toga svuda. Nazovi drustvo za zastitu zivotinja ili neku drugu organizaciju koja ima veze s zivotinjama i reci ce ti za takva prihvatilista ako postoje.
Citat:
Ne mogu da Ti kažem ništa, osim da Ti se divim. I sâm sam ljubitelj mačaka, a to što si im kuvao, znači samo da si ljubitelj životinja i trebaš da ih zadržiš.
kroz moje dvoriste ordinira 10-ak macaka, ja ih ne diram, ali niko ih nece iz komsiluka... cim pocnem da hranim neku, odmah mi je ukradu klinci iz komsiluka... isto vazi i kad donesem neko mace da ga cuvam... do sada su mi ukrali jedno 6-7 macica... ne znam koja im je to fora, toliko ima macaka ali oni uzimaju samo one koje pocnem da cuvam...
[ stil @ 09.09.2010. 21:35 ] @
Poenta je u pripitomljavanju. Ti je pripitomiš i oni posle mogu da je uhvate jer se ne plaši ljudi.
[ Don88 @ 09.09.2010. 22:58 ] @
Imam i ja jedan problem,pa ajde da ne otvaram drugu temu,posto je slicno
Ja imam probleme sa psima,koji uvece dodju ispred mojih vrata,i reze celu noc, pre neku noc je malo falilo da me ujede, a ne mogu na vreme da ih vidim, jer da bih usao u kucu moram da se popenjem uz stepenice,a oni cekaju na vrhu... imate li neku ideju kako da se resim njih?
[ vujkev @ 09.09.2010. 23:03 ] @
Uzmi mačke od pctel-a, psi će ih juriti pa neće biti ispred vrata i rešili ste oba problema :)
[ a1200 @ 09.09.2010. 23:41 ] @
Pospi biber i ljutu (najljucu sto nadjes) papriku ispred vrata... takodje neki kazu i da miris limuna odbija pse. To su neke nenasilne metode koje praktikuju i na zapadu (mene je interesovalo pa sam googlao, napr. http://www.gardeningknowhow.co...ral-homemade-dog-repellent.htm). Nisam licno probao, posto je ta receptura trebala nekim prijateljima za vikendicu...
[ Mobtel @ 10.09.2010. 08:58 ] @
Pokusao je neko sa biberom?
Sinoc nisam mogao spavati od prokletih macaka i njihoveg zavijanja...ili sta vec,skicanja....
[ superbaka @ 10.09.2010. 15:06 ] @
Citat:
stil: Poenta je u pripitomljavanju. Ti je pripitomiš i oni posle mogu da je uhvate jer se ne plaši ljudi.
hmmm... zanimljivo, to mi nije palo na pamet... sasvim moguce!
[ pctel @ 10.09.2010. 22:24 ] @
OK, da krenem sa odgovaranjem na komentare...
Citat:
Nabavi terijera...
Razmisljam dosta o ovom predlogu, medjutim imam i neke dileme... ako nabavim stene, ono ce dok odraste dovoljno za rasterivanje macaka vec prihvatiti drustvo macaka kao normalnu pojavu i pocece da se igra sa njima, dakle, trebao bih da nabavim odraslog psa koji je formirana mackomrzacka licnost? Gde naci takvog? Moj prijatelj bas ima terijera (ogromnog, crnog, ruskog), ali taj uopste ne reaguje na macke, kao da ih ne primecuje.
Citat:
A oko problema, probaj petardama da ih razjuris...
OK, uskoro ce nova godina, sto ynaci da ce petarde moci da se nabave na svakom cosku, a onda ima da senlucim kao nikada ranije, ako ce to pomoci resenju mog problema.
Citat:
Volim macke. Macke su dobre i korisne. Jure misove. A mali macici su slatki. Pokloni ih nekoj deci iz komsiluka. Nemoj da pustas pse na njih.
Mene su macke toliko izludele, da evo izjavljujem - prihvatam miseve, samo me oslobodite macaka! Oni su manji, manja je verovatnoca da cu zgaziti nekog jer mi se mota oko nogu, tesko da ce neki pokusati da mi otme hranu iz ruku... Jos nisam nasao ni jedno dete koje hoce da uzme macku. Vidim i oglasi su puni mojih sapatnika... mislim da to nece ici.
Citat:
Posipaj po dvorištu sveže mleveni biber.
Ajd ovo cu jos sutra da probam.
Citat:
to što si im kuvao, znači samo da si ljubitelj životinja i trebaš da ih zadržiš....
Pazi, ja sam do pre nekog vremena bio ubedjen da volim zivotinje. Svi mi volimo zaivotinje, ali... da li volimo komarce??? E, njih ne volimo! Zasto? Pa upravo zato sto ih ima previse! A u prosecnoj kuci ima manje komaraca nego sto u mojoj ima macaka!
Ja volim zivotinje sve dok mogu da ih nabrojim na prste jedne ruke. Od 5 do 10 mi smetaju, ali mogu nekako da ih trpim, ali od dvocifrenih brojeva besnim i ludim. A sto se hrane tice, ima tu jos jedan razlog - macke koje nikad nisam nahranio su divlje, znaci ne mogu ih uhvatiti i poprskati protiv buva, znaci ne mogu nikako da ih sprecim da trce u krug poluprecnika 3 metra oko mene i seju buve! A svi kazu da su macke prave fabrike buva! Znaci, cak i da zelim da crknu od gladi, moram ponekad tim stvorenjima dati neku hranu, tako donekle imam kontrolu nad situacijom. A i ako ih bude trebalo jednog dana pohvatati...
Znaci, ok, volim ja zivotinje, ako moram mazicu ih, pazicu ih i nazvacu ih Djole1,2,3... ali pod uslovom da se nadje nacina da im se brojnost drzi <5. Preko toga stvarno ne mogu. A situacija je takva da uz trenutne tendencije povecanja brojnosti u najavi za 2012 imam trocifren broj macaka u dvoristu. To je za mene smak sveta, ja to ne bih preziveo.
Citat:
Sasvim je humano da ih sve potrpaš u kutije, pa u gepak automobila...
Ne znam da li si cuo za ovaj predlog izmena zakona koje je uputilo ministarstvo poljoprivrede... Trenutno su za napustanje zivotinja predvidjene visoke novcane kazne, a po tom predlogu zakona kazne ce biti visemesecne zatvorske. A toliko macaka x 6 meseci, mogu slobodno da napisu - dozivotna! E, da, bese ovih dana treba da pocne da se naplacuje neki porez na pse i macke, cini mi se 1000 dinara/kom? Mogu da se ubijem kad mi poreznici dodju da izvrse popis...
Citat:
donesi ih meni, sigurno ce da mi ih ukradu za dva dana...
Hocu, vrlo rado, hoces stvarno da ih uzmes? A kakva je situacija sa sterilizacijom? Kolko to kosta, da uplatim bar za dve?
Citat:
Ja imam probleme sa psima...
Pa mozemo da se menjamo, kurs je danas veoma povoljan, za jednog psa dobijes 5 macaka :)
Ako neces tako, onda po tezini - 10 kg psa za 20 kg macaka :)
Citat:
Sinoc nisam mogao spavati od prokletih macaka i njihoveg zavijanja...
Hahaha, pa moras ustati da im skuvas veceru!
[ Predrag Supurovic @ 11.09.2010. 07:04 ] @
Biber deluje ali slabo. Mi smo pokusvali sa njim i na prvi mah, drzi macku podalje, ali brzo pocne da ga ignorise.
S druge strane, macka sprej ne ignorise, dovoljno je samo da joj ga pokazemo, prskanje nije neophodno :) Sprej se ne sme prskati na macku vec se prska na mesta koja macka treba da izbegava.
Cudno je da se toliko macaka okuplja na jednom mestu. IZgleda kao da tu imaju sigurn izvor hrane. Mozda neko od kompsija stalno baca hanu u tvoje dovriste, ili imas miseve u podrumu, ili mozda i neki les koji je ostavio prethodni vlasnik kuce? :)
[ žutokljunac @ 11.09.2010. 09:47 ] @
Ništa brale, nastavi ti njima da kuvaš, i stavi malo bibera u sarme. Pitaj ih, možda vole i ljuto.
[ yeljko @ 11.09.2010. 10:07 ] @
Uhvatis jednu macku, premazes je fluoroscentnom bojom (boja da bude sto vise opasnija),
na rep joj privezes nesto sto ce da pravi buku i da se bacaka kad se bude kretala
a posto macke se druze ima sve da ih rastera.
[ morihei ueshiba @ 11.09.2010. 12:51 ] @
A da batalis istrebljivanje,pomiris se sa situacijom i kroz neko vreme ce ti mozda doci inspiracija da napises novi Ustav,ili bar preambulu
Gomila macaka i preambula mi nekako idu u istu recenicu prirodno,ne mogu da objasnim zasto...
[ ksrele @ 11.09.2010. 14:06 ] @
Cekaj, ajde ti nama sada tacno reci koliko imas macaka? Ako ne mozes tacno da ih prebrojis daj bar najprecizniji broj.
Sta ti fali da na FB-u napravis novi "lazni" profil i stavis oglas da poklanjas male macice, klinci ima da polude.
A sto se sterilizacije tice cesto ima akcija pa sterilizacija moze da bude i totalno besplatna ili da je besplatno do (recimo 4 kg). Bio sam kod veterinara sa mojom mackom i slusao sta su rekli jednom coveku koji se raspitivao za sterlizaciju psa. Iako pored saltera pise da se sterilizacija pasa besplatna ova sa saltera je coveku rekla da se ne placa do (valjda) 10kg a sve preko toga se doplacuje, ali nije neka vrtoglava suma.
Ja prosto ne mogu da verujem da ti imas ovaj problem, ja sam imao suprotan. Ja nikako nisam mogao da zadrzim moju macu u dvoristu. Staaaalno je preskakala kod komsija iako joj tada nije bilo vreme za parenje. Nebi to bio veliki problem da komsije nisu takvi kakvi su pa mi se sudbina (skupe persijske) macke bila neizvesna.
Rasterivač životinja
- Primenjuje se za rasterivanje pasa i mačaka lutalica
- Koristi se zvuk visoke frekvencije koje ljudsko uho ne može čuti, a životinjama je veoma neprijatan i brzo će napustiti teritoriju
- Poseduje detektor pokreta tako da se signal emituje samo kad je životinja u blizini
- Deluje u luku od 70 stepeni i udaljenosti do 10m.
[ Vole Domu @ 11.09.2010. 18:18 ] @
stavis to i rasteraces i tinejdzere uz macke...
[ Brodoplovac @ 11.09.2010. 18:33 ] @
Psi mogu da čuju zvuke visokih frekvencija i možeš ih rasterati specijalnom zviždaljkom. Možda bi i mačke mogao da oteraš koristeći specijalnu zviždaljku.
[ Onaj @ 11.09.2010. 18:53 ] @
Citat:
pctel: Od 5 do 10 mi smetaju, ali mogu nekako da ih trpim, ali od dvocifrenih brojeva besnim i ludim.
Nabavi trocifren.
[ etjen @ 11.09.2010. 19:28 ] @
kao što slično reče čovek pre mene
Nema šta da se sekiraš, čeka te politička karijera :)
Mislim, izvini ali ovo meni deluje kao prava zezancija od teme. Ako nećeš mačke, prestan da ih hraniš, kad ih vidiš oteraj ih i mirna Bačka...
[ pctel @ 12.09.2010. 00:40 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Cudno je da se toliko macaka okuplja na jednom mestu.
Nije uopste cudno. Ovde kod mene jos uvek ima ljudi koji se bave poljoprivredom, znaci imaju kukuruz i to sve sto znaci redovan izvor miseva. Sa druge strane, ovde svi imaju pse i to obicno po 3 komada. Sta to znaci - za macke je idealno da zive kod mene u dvoristu sa visokim zidanim ogradama i da tako samo par puta dnevno na kratko odu po hranu na opasnu teritoruju (macka uvek nadje nacin da preskoci zid od 2 metra, a pas to ne moze).
Citat:
žutokljunac: Ništa brale, nastavi ti njima da kuvaš, i stavi malo bibera u sarme. Pitaj ih, možda vole i ljuto. :D
Haha, pa mogu ti reci da je situacija prilicno komicna - kad me vide da seckam luk, macke vec krenu da se oblizuju :) Znaci, totalno neocekivano macke vole miris przenog luka, ali zato ih ne zanima junece meso u vinu :)
Da ne bude zabune - to sam spremao za sebe, a ne za njih, ali sam usput primetio da nisu zainteresovane da probaju.
Citat:
yeljko: Uhvatis jednu macku, premazes je fluoroscentnom bojom...
Pa kako stvari stoje, ne bi me cudilo da je za to predvidjena neka zatvorska kazna.
Citat:
ksrele: Ako nećeš mačke, prestan da ih hraniš, kad ih vidiš oteraj ih i mirna Bačka...
Pa, kad bih ti rekao da ih ne hranim nekad i po 2 meseca i da ih kad ih vidim non stop teram prskalicom (ne vole vodu) sigurno mi ne bi verovao da su i posle 6 meseci jos uvek sve na broju (tj. broj im se povecao). Pa, kad sam se doselio nisam ih hranio sigurno 2 meseca, mozda i 3, pa sam primetio da se cesu (valjda bile dobile buve) a prici im se ne moze, e onda sam im skuvao neko povrce par puta tek da ih okupim i naprskam najjacim preparatom koji sam nasao. Onda posle 10-ak dana ponovo hrana i prskanje, preventivno. I mozda sam im jos 3 puta dao nesto da jedu, to je to za 6 meseci. A donosio sam i pse od komsija - macke se samo prikriju dok opasnost prodje i cim pas ode eto ih opet.
Zahvaljujem se svima za odgovore, pokusacu to ako nadjem za sterilizaciju da bi se usporilo povecanje brojnosti, a kad to zavrsim onda jos pas da rastera par komada i vec ce moci da se zivi od tih napasti.
Njemu je sve cudno, nemoj da se zacudis ako ti kaze da macke uopste nisu u tvom dvoristu, posto ne mozes da dokazes da jesu.
Nego, uzmi lepo valerijanu, pa baci komsiji u dvoriste :):)
[ ChanMaster @ 12.09.2010. 11:21 ] @
Prodaj ih Talijanima!
[ pctel @ 12.09.2010. 12:31 ] @
Samo se vi zajebavajte. Ja sam upravo ubio jednu. U afektu, u samoodbrani, napravila mi prilicno dubok rez svojim kandzama. Poludeo sam, neuracunljiv sam, ne odgovaram za svoje postupke. Na biber ne reaguju, uhvatiti se ne mogu, buve verovatno imaju. Ja sam miran i stalozen covek ali i moje strpljenje ima granice. Da pobijem g...a i gotova stvar!
[ žutokljunac @ 12.09.2010. 12:39 ] @
U samoodbrani? Što, je l´ona tebe htela da ubije?
Jesmo ti rekli da nastaviš da im kuvaš. Sad ćeš da završiš u nekom tabloidu. Bez zezanja, imaš na forumu krstarice devojke koje drže mačke. Mnogo fine devojke, a kladim se da su pola ribe i po. Javi se tamo. Neko će da usvoji, a možda se i tebi posreći.
[ Shadowed @ 12.09.2010. 12:42 ] @
Sad je okaci negde u dvoristu. Mozda ce to poplasiti ostale.
[ žutokljunac @ 12.09.2010. 12:45 ] @
Ma da - da joj okači tablu oko vrata sa natpisom: " ovako prolaze saradnici okupatora " ...
[ Horvat @ 12.09.2010. 12:48 ] @
skuvaj im poslednju veceru i kraj
posto vec svojatas te macke, onda da ih ostavis negde i te kako veliku kaku pravis (brigo moja predji na drugoga), iz tog istog razloga su zato puni gradovi kerova lutalica, jer ljudima dosadi pas
pozoves veterinarsku stanicu, pitas posto je uspavljivanje macaka (verovatno je poslednja vecera jeftinija ;) )
da ces ih pokloniti, tesko, neces naci kome sve te macke da das
@ksrele,macke bas nemaju osecaj vrednosti poput pasa, zato je nisi mogao zadrzati u svom dvoristu, jer macka luta stalno
[ nick2 @ 12.09.2010. 12:50 ] @
Citat:
Shadowed: Sad je okaci negde u dvoristu. Mozda ce to poplasiti ostale.
Citat:
žutokljunac: Ma da - da joj okači tablu oko vrata sa natpisom: " ovako prolaze saradnici okupatora " ...
hahahah smejao sam se pola sata
[ TheAlas @ 13.09.2010. 20:49 ] @
Mogu da doprinesem temi:
Šinteri specijalizovani za mačke ne postoje. Šinteri hvataju sve, od pasa, mačaka pa i do male dece tu i tamo. Sve životinje se bacaju u peć, najčešće žive. Neki put ih vode u "fabriku lepka" gde ih čeka još humanija zakonom regulisana procedura uništavanja.
Što se tiče zakona... iskreno mislio sam da si bio sarkastičan kad si pitao. Od toga nema ništa, jedino što zakon može je da ti obezbedi šintere koji će možda da dođu, možda ne, ali najčešće ne.
Elem imaš više rešenja:
Ako ih hraniš u dvorištu ostaće onda kod tebe, naravno. Nisu mačke krive što ih je prethodni vlasnik kuće gajio tu - nisu one došle u tvoje dvorište već obratno. U svakom slučaju ako već želiš da ih pobiješ na human način onda ih "eutanaziraj", ili prosto nemoj da ih hraniš. Sve je bolje od "ne odgovaram za svoje postupke" sistema.
Ako zaista želiš da ih sterilišeš to naravno može, veterinar odnosi mačke i naplaćuje od 1000 do 4000 din po mački, a može i besplatno, treba se raspitati. Ja i par mojih komšija koji poseduju neki oblik ljudske svesti smo sterilisali dosta lutalica i rešili problem.
Treće, možeš da ih i dalje hraniš povremeno negde drugde (ostavi im hranu negde, nađu one lako). Kada (ako) ih sterilišeš one će na žalost i dalje postojati, tako da ti je ovo jedino rešenje da ih se otarasiš na human način.
Ja volim životinje i znam dosta o tretiranju istih u Srbiji koja je odmah pored Kine po standardu. Dok na zapadu dolaze vatrogasci da ih spašavaju s drveća i izvlače iz cevi. Ali zaista razumem i tvoj stres jer nisi znao da si sa kućom kupio azil mačaka sa 10+ beznadežnih životinja, a sad ti je još gore jer je upravo prošla sezona prinove. U svakom slučaju ako ih je previše (20+) i ako su u lošem stanju, čak i na zapadu ih obično pohvataju i ubijaju eutanazijom ili preko gasnih komora.
Ono što bih ja uradio je sterilizacija mužjaka kod privatnog veterinara 1000 din po mački (znači oko 100e) i zatim kampanja usvajanja nesretnih životinja (onih najmlađih naravno). Vremenom bi mačke izgubile interesovanje za moje dvorište ako ih preterano ne volim i ne hranim na istom mestu, ako oni mali porastu neusvojeni onda opet sterilizacija. Na sahranjivanje mačaka se takođe navikni ako su u lošem stanju ili ima pasa okolo, a i to je najmanji problem... Većina ljudi naravno misle da je lud neko ko se toliko bavi [i troši za] životinje ali meni je bolje to nego novi mobilni sa 10 pixela većom rezolucijom.
Ako ti je za utehu, dosta ljudi ima sličan problem. U mom kraju smo svašta videli i uradili po pitanju lutalica, što pasa što mačaka... od rasnih mačaka do prelepih (i predobrih) odraslih vučjaka, haskija i zlatnih retrivera. Neko jednostavno odluči da ih se otarasi, dođe s kolima, izbaci i ode, neki put po više životinja odjednom. Dakle, ako misliš da nema druge onda je eutanazija najhumanija ali računaj da će i veterinar imati predloge ako dođe i sam vidi situaciju (neki i besplatno dolaze).
aman čoveče, prestani da ih hraniš i kraj priče.
U međuvremenu kupi neki sprej protiv mačaka, prospi otrov (u lazanje), idi u neku biljnu apoteku ili slično i pitaj šta tera mačke
A ako ih i dalje ima, zovi šintere, plati im i neka ih nose odatle...
edit:
a naravno, grad mačaka je uvek sjajna ideja...
[ žutokljunac @ 14.09.2010. 05:01 ] @
Citat:
TheAlas: Nisu mačke krive što ih je prethodni vlasnik kuće gajio tu - nisu one došle u tvoje dvorište već obratno.
Care!
Našli smo rešenje za tvoj problem. Prodaj kuću! Šta ti misliš zašto ju je prethodni vlasnik prodao.
[ Horvat @ 14.09.2010. 11:00 ] @
@thealas, koji je smisao da ih prvo ustrojis, pa onda uspavas?
cek, ovo nije samo u debilnim filmovima?
Citat:
Dok na zapadu dolaze vatrogasci da ih spašavaju s drveća
koliki ... moras biti da za "spasavanje" macke s drveta zoves vatrogasce?
TO JE MACKA!!
ako se popela sama,sama ce i sici, jbte
covek ne zna kako bi skupio love za strojenje svih macaka, a ti mu predlazes da napravi grad macaka...
[ Count Zero @ 14.09.2010. 11:22 ] @
Citat:
@thealas, koji je smisao da ih prvo ustrojis, pa onda uspavas?
Upravo.
A i lakše je obrnuto.
[ Java Beograd @ 14.09.2010. 11:55 ] @
Praćkice rulez
[ TheAlas @ 14.09.2010. 20:06 ] @
Da razjasnim moj post:
1. Slažem se da uštrojavanje mačaka pre uspavljivanja nije logično. Nisam to predložio, to su (logično) dva odvojena predloga.
2. Vatrogasci koji spašavaju mačke nisu samo u filmovima. Uspaničeni vlasnici kućnih mačaka ih zovu a ovi besposleni... Mislim, jel vi ljudi gledate animal planet?
3. Nisam zaista predlagao da iko napravi grad mačaka, mada ko želi može slobodno. Za mene 500 mačaka je malo previše, optimalno je od 1 do 4.
Izvinjavam se na nejasnoćama. Ali šalu na stranu, tačno je da ako ćeš da sterilišeš životinju onda nema smisla da je i ubiješ odmah nakon.
nigde ne stoji smiley koji bi mozda navodio na zezanciju ;)
sto se tacke 2 tice,ima svakakvih bolida i onih koji uzivaju da bacaju kucice u reku kao loptu i onih koji za macku na drvetu zovu vatrogasce (a jos ludji su ti vatrogasci sto se odazovu)