[ djsextazy @ 12.09.2010. 21:27 ] @
| u pitanju je neka knjiga iz engleskog, uplatio sam dve rate na neki tamo zito racun sad treba da uplatim i trecu ratu al sam izgubio prve dve uplatnice, sta da radim jel ima neka sansa da se dokaze da sam platio prve dve rate
TNX |
[ misahidro @ 12.09.2010. 21:51 ] @
traži u pošti/banci kopije tih uplatnica koje si već uplatio. Ne znam koliko dugo čuvaju uplate u svojoj memoriji...
[ Lesli Eldridz @ 12.09.2010. 22:56 ] @
Nema od toga nista.
[ mmix @ 12.09.2010. 23:20 ] @
Tvoja uplata mora biti registrovana u banci u koju je legla i biti prilozena na izvodu firmi kojoj si platio i stoji kao deo arhive banke (doduse ne znam koliko dugo ali mora da drzi kao potencijalni dokazni materijal u postupcima po ZOO) i stoji kao deo dnevnih kliring logova. Nemoj da gubis vreme, zovi firmu i trazi ponovo racun na koji da uplatis trecu ratu i informisi se kod njih da li su legle pare za prve dve uplate. Ne verujem da ce te prevariti i reci da nisi platio nista ako jesi jer i oni znaju da su im te uplate stigle izvodima i da ako to stigne do suda istinu nije tesko utvrditi. Jesi ti vec dobio te knjige ili tek treba da dobijes?
[ Marenović Slaviša @ 13.09.2010. 00:01 ] @
Lesli, ne lupaj, ovi su ljudi u pravu:
Citat: misahidro: traži u pošti/banci kopije tih uplatnica koje si već uplatio. Ne znam koliko dugo čuvaju uplate u svojoj memoriji...
Citat: mmix: Tvoja uplata mora biti registrovana u banci u koju je legla i biti prilozena na izvodu firmi kojoj si platio i stoji kao deo arhive banke (doduse ne znam koliko dugo ali mora da drzi kao potencijalni dokazni materijal u postupcima po ZOO) i stoji kao deo dnevnih kliring logova. Nemoj da gubis vreme, zovi firmu i trazi ponovo racun na koji da uplatis trecu ratu i informisi se kod njih da li su legle pare za prve dve uplate. Ne verujem da ce te prevariti i reci da nisi platio nista ako jesi jer i oni znaju da su im te uplate stigle izvodima i da ako to stigne do suda istinu nije tesko utvrditi. Jesi ti vec dobio te knjige ili tek treba da dobijes?
Idi tamo gde si uplacivao, objasni i oni ce izaci u susret.
Meni su izasli u susret, izvadili su iz arhive uplatnice, ali moras ici TACNO TAMO gde si uplatio.
Ako je posta, ne bilo koja posta, vec ONA u kojoj si uplatio.
[ maliradojca @ 13.09.2010. 01:12 ] @
Mislim da ne treba da ide u postu, nego u firmu.
[ Marko_L @ 13.09.2010. 02:51 ] @
Ma za koj će mu đavo te uplatnice, to mu eventualno treba ako firma negira da su primljene uplate, pa dođe do suda i onda trebaju kao dokazni materijal. Ali, s obzirom da je u pitanju knjiga, koja može koštati, šta ja znam, 700-800 dinara, ako i toliko, ne verujem da će ijedna firma da se blamira za te novce. Ja te sitne uplatnice i ne čuvam nego zafrljačim čim izađem iz pošte. Mislim, kada bih čuvao uplatnice i račune od svih plaćanja ispod 1000 dinara u poslednjih godinu dana, morao bih da odvojim jednu posebnu prostoriju samo za njih. Dakle, opušteno, nazovi firmu kojoj duguješ 3. ratu i traži im broj žiro računa, poziv na broj i ostalo što ti treba da bi izvršio uplatu. Tek ako ta firma počne da ti pravi neki problem i tvrdi da nisi platio prve dve rate ili nešto, onda idi u poštu i traži kopije tih uplatnica. U suprotnom, nema potrebe da se opterećuješ oko toga i gubiš vreme.
[ Marenović Slaviša @ 14.09.2010. 23:49 ] @
Marko, poenta je u tome da se ljudi ne dovode u zabludu kao sto to neki pokusavaju.
Ako ljudi zele da znaju, neka znaju kako i sta, mozda ce im sledeci put zatrebati za cifru od vise hiljada dinara?
[ 101010 @ 15.09.2010. 01:04 ] @
Moj brat je nedavno prolazio kroz proceduru vadjenja licnih dokumenata, pa je odgovarajuce takse uplatio u Komercijalnoj banci, kao i vecina ljudi, jer su njihove ekspoziture strateski postavljene u svaku policijsku stanicu, opstinu itd. Fasciklu sa uplatnicama je stavio u auto, a auto je ukraden.
Nije mogao da dobije kopije uplatnica u Komercijalnoj banci.
Auto je skucajno pronadjen, odneo ga pauk, greskom nije bio zaveden u njihovu bazu podataka.
[ mmix @ 15.09.2010. 07:41 ] @
Niko nikog covece ne dovodi u zabludu, samo se pravi slon od komarca. Cela poenta centralizovanog kliringa i platnog prometa je da obezbedi promet i PRACENJE uplata. Drugo je kad ti ides na salter murije sa taksenom uplatnicom gde salterusa nema vremena ni mogucnosti da te pronalazi na izvodu (jer izmedju ostalog ti izvodi i ne idu ispostavama MUPa vec nekom odeljenju nekog ministarstva republike srbije) pa joj treba uplatnica kao dokaz a drugo kad uplacujes firmi koja dobija dnevne izvode.
[ 101010 @ 15.09.2010. 12:33 ] @
To je tacno.
Ali ja sam pricao o drugom salteru, onom od banke gde je izvrseno placanje. Oni nisu bili u stanju da izdaju kopiju uplatnice, nisu hteli ili nisu mogli, to vec ne znam. A posto su originalne uplatnice pronadjene nije bilo bitno...
[ Count Zero @ 15.09.2010. 13:12 ] @
Sigurno neće negirati da su primili uplatu ovi iz prodavnice, ali je dobro znati princip: da li se mogu reizdati priznanice.
Meni su rekli kad uplaćujem preko veba, ako eventualno neko traži overenu uplatnicu-priznanicu, da će mi odštampati: logično je da je i inače moguće.
BTW, nije sigurno bila cifraod 700-800 dinara, čim je plaćao u tri rate (ne znam ko bi uplaćivao po 200-300 dinara ratu??).
@101010 Dobro da nađoše auto, đaba mu uplatnice
[ misahidro @ 15.09.2010. 13:58 ] @
đaba, đaba...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|