|
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2010. 10:13 ] @
|
Pardon... novi "The Chosen-one" tj. sin trenutnog 'arambase ce se imati nadimak "Brilliant Comrade", posto je tradicija da svaki novi clan familije na tronu ima neki drugi nadimak.
Sve u svemu, mali je za jedan dan postao general sa 4 zvezdice i sada je potpuno jasno da ce on biti novi kalif kada stari odapne.
Mada za razliku od caleta i dede, sin je skolovan u Svajcarskoj - iz nekog razloga skole u Sev. Koreji nisu bile dovoljno dobre za njega :) |
[ Miroslav Jeftić @ 30.09.2010. 10:16 ] @
Zapravo v3 Inače sve po starom što se njih tiče
[ Isak666 @ 30.09.2010. 10:20 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
Mada za razliku od caleta i dede, sin je skolovan u Svajcarskoj - iz nekog razloga skole u Sev. Koreji nisu bile dovoljno dobre za njega :)
Zrtvovao se za narod & otadzbinu pohadjanjem takve jedne zlocinacke skole, ne bi li bolje upoznao neprijatelja.
A usput pravio poslovne kontakte kad dodje momenat da se opere lova.
Naravno, na cuvanje ne za licni trosak ipak su to narodne pare, a narod je pre svega i svih i sve za narod bla bla bla...
[ NoneVi @ 30.09.2010. 12:52 ] @
Moram otići u severejnu koreju pre nego što taj sistem totalno pukne.
Čitao sam putopise po netu i deluje totalno ludački.
[ Tyler Durden @ 30.09.2010. 12:55 ] @
I ja imam neku nezdravu želju da vidim kako to tamo izgleda...
[ DaliborP @ 30.09.2010. 13:08 ] @
Kao na novom beogradu bez soping centara.
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2010. 13:13 ] @
I bez McDoland's-a a i bez struje dobrim delom dana ;-)
[ endre85 @ 30.09.2010. 13:23 ] @
[ žutokljunac @ 30.09.2010. 13:24 ] @
I ja sam čitao dosta o Severnoj Koreji. Najveći koncentracioni logor i mučilište na planeti. Neko je spomenuo putopis. Verovatno misli na ovaj: http://www.serbiatravelers.org/forum/index.php?topic=1166.0 ( postaje jako zanimljivo kada se javlja naš lik koji ima želju da ode, planira put, i na kraju i ode )
A ovako je bilo kad mu je umro deda: http://www.youtube.com/watch?v...bA&feature=player_embedded
Ne bih se rugao ničijom muci, ali favorit su mi oni što grle televizor.
Ne znam koliko ste upućeni, ali su oni na granici sa Južnom Korejom napravili grad sa soliterima, samo da bi se stekao utisak kako su oni razvijena zemlja. Kakav mozak jbt.
Devetka.
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 30.09.2010. u 14:42 GMT+1]
[ DaliborP @ 30.09.2010. 13:44 ] @
Da nema ovih korejanaca na slici rekao bih da se radi o Novom Beogradu, isti tramvaj, isti soliteri. Stanica kod buvljaka.
[ žutokljunac @ 30.09.2010. 13:46 ] @
Pa to i jeste Novi Beograd. Slikano kod kineskog Tržnog centra.
[ Isak666 @ 30.09.2010. 13:48 ] @
@endre85
sta se zida na onoj drugoj fotografiji?
Izgleda kao vavilonska kula sunce im poljubim :))
Ili bar kao Laibachova slovenska akropola ;)
[ marko37 @ 30.09.2010. 13:48 ] @
Meni i sa Korejancima deluje kao da je stanica kod buvljaka...
[ deerbeer @ 30.09.2010. 13:53 ] @
Samo sa mnogo manje automobila :)
[ DaliborP @ 30.09.2010. 13:53 ] @
Citat: Isak666: @endre85
sta se zida na onoj drugoj fotografiji?
Izgleda kao vavilonska kula sunce im poljubim :))
Hotel, kakve li ironije. U zemlji sa toliko razvijenim turizmom. Samo nikako da ga zavrse.
[ endre85 @ 30.09.2010. 13:55 ] @
Trebalo je da bude bude hotel, samo im bas i nije isla izgradnja. Nedavno je u dil usao i egipatski Orascom, pa su ponovo poceli radovi. Pretpostavljam da ce biti mesavina telekomunikacionog, poslovnog, i hotelskog prostora.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ryugyong_Hotel
EDIT:
Umalo da zaboravim:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pyongyang_Metro
[ Miroslav Jeftić @ 30.09.2010. 13:55 ] @
Citat: deerbeer: Samo sa mnogo manje automobila
http://en.wikipedia.org/wiki/Ryugyong_Hotel
Tipična komunistička megalomanska građevina
[ DaliborP @ 30.09.2010. 14:05 ] @
Ne bih rekao da to ima ikakve veze sa komunizmom, vec sa apsolutnom diktaturom.
[ Isak666 @ 30.09.2010. 14:09 ] @
^^
Nije to tako ni lose, mislim kad se sire sagleda :))
Evo gledaj Rumune.
Causesku im sagradio isto gomilu megalomanskih objekata i svi ga proglasavali za okrutnog diktatora koji ne gleda narod, nego izivljava svoja ludila.
A da im nije to uradio, ne bi nikad oni to izgradili :))
Tako to ide, civilizacija se gradi preko ledja naroda za buduca pokoljenja :D
[ DaliborP @ 30.09.2010. 14:13 ] @
Citat: Isak666: ^^
Nije to tako ni lose, mislim kad se sire sagleda :))
Evo gledaj Rumune.
Causesku im sagradio isto gomilu megalomanskih objekata i svi ga proglasavali za okrutnog diktatora koji ne gleda narod, nego izivljava svoja ludila.
A da im nije to uradio, ne bi nikad oni to izgradili :))
Tako to ide, civilizacija se gradi preko ledja naroda za buduca pokoljenja :D
Slazem se, vecina gradova ne bi izgledali danas ovako kako izgledaju da nije bilo nekog diktatora koji je imao ideju kako nesto grandiozno da napravi, palatu, operu ili trg. Ali poenta je da to nema nikakve veze sa komunizmom, vec uglavnom sa diktaturom i parama.
[ Miroslav Jeftić @ 30.09.2010. 15:06 ] @
Citat: DaliborP: Ne bih rekao da to ima ikakve veze sa komunizmom, vec sa apsolutnom diktaturom.
Pa, u prošlom veku su najčešće komunistički režimi pravili slične stvari, ali bilo je toga i mnogo ranije svakako, od piramida pa nadalje
[ žutokljunac @ 30.09.2010. 15:32 ] @
Tako su se izgradili i Barselone, Madridi, Parizi, Londoni, samo što nisu pljačkali i uništavali svoj narod, već druge narode. A i danas se identično grade i razvijaju, samo što su sistemi pljačkanja, otimanja i ubijanja mnogo suptilniji, i uglavnom su ti koje pljačkaju krivi.
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2010. 15:45 ] @
Komunizam tj. socijalizam je bila samo pogodna prica za diktatore poput Kimova, zato sto ukljucuju "DIKTATURU proletarijata" vec u samoj definiciji, pa se lako primaju bez puno izmena ;-)
Kao sto DaliborP rece, sama sustina je apsolutna diktatura a ne nekakav politicki sistem koji ta diktatura pokusava da "proda" (ili naturi / prisili).
Citat: žutokljunac
Tako su se izgradili i Barselone, Madridi, Parizi, Londoni, samo što nisu pljačkali i uništavali svoj narod, već druge narode.
Sitnica - a tebe bi kao stanovnika neke zemlje verovatno vise interesovala globalna politika, filozofija i mudroseraj od fakta da 16 sati nemas struje i da ti zemlja trosi 25% BNP-a na vojsku te da ti nije dozvoljeno da mrdnes iz svog sela bez dozvole partije... ali naravno, niko od vas ne bi pohrlio u Severnu Koreju da zivi u tom raju od pravedne zemlje vec vecina vas radi za mrske kapitaliste ili zivi u mrskim kapitalistickim zemljama :-)
To valjda kao i ovaj Kimov sin sto je otisao u Svicu da se skoluje.. valjda da unisti mrske kapitaliste "iznutra" :)
[ žutokljunac @ 30.09.2010. 15:59 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
Sitnica - a tebe bi kao stanovnika neke zemlje verovatno vise interesovala globalna politika, filozofija i mudroseraj od fakta da 16 sati nemas struje i da ti zemlja trosi 25% BNP-a na vojsku te da ti nije dozvoljeno da mrdicu iz svog sela bez dozvole... ali naravno, niko od vas ne bi pohrlio u Severnu Koreju da zivi u tom raju od pravedne zemlje vec vecina vas radi za mrske kapitaliste ili zivi u mrskim kapitalistickim zemljama :-)
To valjda kao i ovaj Kimov sin sto je otisao u Svicu da se skoluje.. valjda da unisti mrske kapitaliste "iznutra" :)
Uopšte mi nije jasan ovaj tvoj komentar. Meni ovo govoriš zbog čega? Zato što volim socijalnu pravdu?
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2010. 16:10 ] @
Ne nego sto turas tu neku pricu o "suptilnom unistavanju drugih zemalja" na temi koja nema blage veze sa tim, sve i da je to istina a istina je samo za neke zemlje.
Severna Koreja je najgora moguca diktatura koja danas postoji na ovom svetu i vrlo verovatno jedno od najgorih mesta za zivot na celoj zemaljskoj kugli upravo zahvaljujuci aktivnostima porodice ciji je pripadnik upravo proglasen za buduceg gazdu zemlje.
Ako tu ima gram toga normalnog onda smo svi mi crvenkape... Ali eto tu valja ubaciti neku relativizaciju, pricu o nekakvim Londonima, Barselonama...
[ žutokljunac @ 30.09.2010. 16:23 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ne nego sto turas tu neku pricu o "suptilnom unistavanju drugih zemalja" na temi koja nema blage veze sa tim, sve i da je to istina a istina je samo za neke zemlje.
Tako je krenuo tok diskusije. O diktaturama, Rumuniji, eksplatisanju, itd.
A jeste, istina je. Tako danas funkcioniše ova kapitalistička piramida. Ti si to verovatno zaboravio jer živiš u zemlji koja je pri vrhu piramide, ali ja to osećam svaki dan na svojoj koži.
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2010. 16:30 ] @
Jel ti brani neko da odes negde drugde ako ti ne odgovara?
Ne bih rekao.
E vidis, u Severnoj Koreji nemas ni tu opciju jer satrap smatra da si njegovo vlasnistvo.
Fina jedna zemlja...
[ žutokljunac @ 30.09.2010. 16:34 ] @
Brane mi, kako mi ne brane. Isto tako suptilno. Treba mi viza, poslovna, a ako hoću da im ostavim pare, onda mogu.
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2010. 16:35 ] @
Nadji poslodavca koji hoce da te zaposli i plati bar kao lokalca za iole strucan posao - pa da vidis kako nema branjenja.
A razlog zasto ti brane da tek tako titras m00da bez ugovora tamo je bas zato sto ima puno "socijalno svesnih" i nazovi "pametnih" odavde koji ne bi da rade nego da malo drpnu.
Sa druge strane, niko ti nece zabraniti da napustis svoju zemlju - njih ne zanima to gde ces i sta ces sa svojim zivotom.
U Severnoj Koreji ti ne bi mogao ni iz jednog mesta u drugo tek tako da odes.
[ Izvoljski @ 30.09.2010. 17:09 ] @
Srbija se ruga Sev. koreji ? bwhahaha
Korejci bar imaju ponos, siromasan ali ponosan narod. Narod spreman na zrtvu i ja ga postujem iako mrzim komunaciste. Mi cenimo ponosne ljude. Ubedjen sam da ce Korejci uspeti u Kapitalizmu jer oni vole da rade, posebno se radujem kad padne komunizam, da ih malo obuce J. Korejci pa da im genije Tadic tamo neke 2020 proda Telekom.
[ MyWay @ 30.09.2010. 17:11 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ne nego sto turas tu neku pricu o "suptilnom unistavanju drugih zemalja" na temi koja nema blage veze sa tim, sve i da je to istina a istina je samo za neke zemlje. Teško da se može govoriti o suptilnosti u slučajevima koje je spominjao žutokljunac.
A još teže se može reći da je 'istina samo za neke zemlje' - malo ih je previše da bi se moglo govoriti o 'nekim', samo u Evropi su takve 'neke' Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Portugalija, Belgija, Holandija, Rusija, Vatikan i ko zna ko sve gradili svoja kulturna nasleđa na navedenim suptilnostima, ponegde i vekovima...
Kao što neko već i reče, zemlje su se širile za vreme apsolutnih ludaka, a dodao bih na to i doživljavale preporod i procvat u vreme najvećih pljački i zločina kojima je obezbeđivan novac i blagostanje neophodni za duhovni i kulturni razvoj svojih stanovnika...
Ne zvuči lepo ali je tako.
[ pri3rak @ 30.09.2010. 17:20 ] @
Citat: Narod spreman na zrtvu i ja ga postujem iako mrzim komunaciste.
Zrtva zarad cega?Kvalitetnijeg zivota, N.Korean way-a ?.. .Pre ce biti da su se naterali na zrtvu, a manje vise kao i svaka nacija sa diktaturom koja traje predugo nisu nista drugo do retardi, cak i od nas veci :)
[ negyxo @ 30.09.2010. 18:06 ] @
Citat: MyWay: Teško da se može govoriti o suptilnosti u slučajevima koje je spominjao žutokljunac.
A još teže se može reći da je 'istina samo za neke zemlje' - malo ih je previše da bi se moglo govoriti o 'nekim', samo u Evropi su takve 'neke' Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Portugalija, Belgija, Holandija, Rusija, Vatikan i ko zna ko sve gradili svoja kulturna nasleđa na navedenim suptilnostima, ponegde i vekovima...
Kako niko nikad ne spomene turke, pa oni su isto imali imperiju, a gde su u tekucoj civilizaciji? Rekao bih da ih nema, tek sad kad su "presli" na kapitalizam polako im se i gradi standard. Ja bih ipak rekao da za nekog da bi uspeo u civilizacijskom smisli treba nesto vise osim samo osvajanja, inace da nije tako svi bi zavrsili kao gomila varvara i sistem nikad ne bi postojao.
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2010. 18:46 ] @
Citat: MyWay
Sve su to najobicnija opsta mesta izgovora nesposobnih i korumpiranih naroda.
Eno ti Portugal - bili imperija a sta su sad? Turska - bili imperija i sta sad imaju od toga?
Ali zato jedna Ceska od sebe napravi skockanu zemlju vrlo brzo iako su mogli da se nazivaju "zrtvama"... Jedna Kanada nikoga nije napadala i osvajala pa su civilizovana zemlja danas itd... O skandinavskim zemljama i da ne pricamo.
Eno i Slovenije... bog te totalni imperijalisti bili... drzali pola Afrike.
A tek da ne pricamo o tome koliko su sva ta imperijalna bogatstva po Evropi anulirana i debelo saterana u minus tokom WWI i pogotovu WWII.
Kao sto rekoh, opsta mesta koja sluze za nekakvo opravdavanje neuspeha nekih zemalja.
Posle WWII je cela Evropa bila sravnjena sa zemljom - pa opet, neki se skockase a neki bas i ne.
Mora da je do imperija...
Pa eto i te Juzne Koreje - isti narod kao i severnjaci, samo sto su jedni jedna od najrazvijenijih zemalja na svetu a drugi bukvalno analni otvor na zemaljskoj kugli.
I ti Korejanci... imperijalisti majq im bozju...
[ Miroslav Jeftić @ 30.09.2010. 19:01 ] @
Hm... nije baš sve ni belo ni crno. Ratovala je Švedska svojevremeno po Evropi još kako, mada je prošlo već neko vreme od tada. Dok Norveška pre i posle nafte nije baš isto. Inače je Severna Koreja bila razvijenija i naprednija od Južne sve do kraja '60 godina prošlog veka, kad su već počeli sa staljinizmom i ostalim glupostima, dok je Južna Koreja imala lepa ulaganja i iz SAD-a i Japana; svi predsednici J. Koreje osim jednog do dan danas su imali vrlo bliske veze sa Japanom, a sadašnji predsednik je i rođen tamo, mada ne voli puno da priča o tome
Imali smo i mi doduše svoje šanse, ali smo ih uglavnom spi*kali, to se slažem, na žalost.
[ vlada131 @ 30.09.2010. 19:03 ] @
Ako je verovati Vikipediji, prvobitni plan je bio da njegov stariji brat, Kim Jong-nam, bude izabran kao naslednik, ali je tata Kim Jong-il promenio odluku kada je Kim Jong-nam pokušao da sa lažnim pasošem poseti Japan i vidi Diznilend u Tokiju:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Jong-nam#2001_incident
Citat: 2001 incident
The fake Dominican passport used by Kim Jong-nam.
In May 2001, however, Kim was arrested on arrival at New Tokyo International Airport (now Narita International Airport), accompanied by two women and a four-year old boy identified as his son. He was traveling on a forged Dominican Republic passport using a Chinese alias, Pang Xiong (胖熊, Hanyu Pinyin Pàng Xióng, literally "fat bear"). Kim was reportedly wearing a white shirt and dark blazer along with sunglasses and a gold chain. After being detained for several days, he was deported, on the instructions of the Japanese government, to the People's Republic of China. Kim apparently told his questioners that he was in Japan to visit Tokyo Disneyland in Urayasu, also near Tokyo. The incident caused Kim Jong-il to cancel a planned visit to China because of the embarrassment to both countries.
According to the Japanese magazine Shukan Shincho, Kim had made three previous clandestine visits to Japan.
[ Isak666 @ 30.09.2010. 19:21 ] @
Citat: Izvoljski: Ubedjen sam da ce Korejci uspeti u Kapitalizmu jer oni vole da rade
Ako su kao Vijetnamci onda ce uspeti.
Oni su u DE drustveno najpokretljivija nacija, imaju veci procenat visokoobrazovanih od Nemaca, najmanji stepen nezaposlenosti od svih stranaca, svi su orijentisani na skolu i posao.
Bila neka emisija o drugoj generaciji i klinci pricaju o duznosti da idu u skoli i da budu duplo bolji od Nemaca iz zahvalnosti i obavezi prema roditeljima.
Opasan narod.
Btw nije valjda da je neko iznenadjen da ljudi i narodi od kad su se srela dva plemena se sire u potrazi za resursima?
To svi rade, od uvek, a ovi sto ne rade - ne rade to samo jer ne mogu.
Ali ko sto neko rece, nije samo kes dovoljan da bi se gradile civilizacije niti su sve civilizacije imale svoje Medicije niti su sve osvojene zemlje imale stetu od toga.
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2010. 19:27 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Hm... nije baš sve ni belo ni crno. Ratovala je Švedska svojevremeno po Evropi još kako, mada je prošlo već neko vreme od tada. Dok Norveška pre i posle nafte nije baš isto. :) Inače je Severna Koreja bila razvijenija i naprednija od Južne sve do kraja '60 godina prošlog veka, kad su već počeli sa staljinizmom i ostalim glupostima, dok je Južna Koreja imala lepa ulaganja i iz SAD-a i Japana; svi predsednici J. Koreje osim jednog do dan danas su imali vrlo bliske veze sa Japanom, a sadašnji predsednik je i rođen tamo, mada ne voli puno da priča o tome :D
Imali smo i mi doduše svoje šanse, ali smo ih uglavnom spi*kali, to se slažem, na žalost. :p
Severnjaci su sebe zakopali sa svojim "Juche-om" iliti besmislenom ideologijom samo-dovoljnosti i, naravno, staljinizmom najgore vrste.
Tako to ide - narod kao narod je verovatno podjednako sposoban kao i juznjaci, ali su u kljucnom vremenu doneli pogresnu odluku i svrstali se na pogresnu stranu sa pogresnom ekipom.
Neko ce reci "pa nisu imali izbora", mozda tada nisu imali izbora, ali si i te kako imali izbora krajem 80-tih kada je pukao SSSR. Pa i tada su odlucili da ostanu privrzeni svojoj sopstvenoj propasti.
Zivot je takav - nema prastanja, i sve ali bas sve jeste bitno...
I ta prica sa imperijama, svet se bre menja svaki dan - Englezi su bili svetski bog i batina, i odjednom su pukli i Amerikanci su postali bog i batina. Cisto sumnjam da se Englezima dopala ta stvar, ali ni sva njihova "Imperija" im nije tu mogla pomoci.
A druga prica - eto ti Slovenci i Cesi, mali narodi ali radni - iskoristili priliku koja im se pruzila krajem 90-tih i odradili posao...
Mogli su i pogresne odluke da donesu i da se qr*obecaju sa socijalizmom i da "prkose nepravdi" kao ludi Srbi - pa danas verovatno ne bi bili u EU i polako sustizali zapadnu EU, vec bi bili u nekoj drugoj klasi.
[ Miroslav Jeftić @ 30.09.2010. 19:38 ] @
Nije baš da ih je neko pitao... da se Kina nije u poslednjem trenutku umešala (sa par miliona vojnika ), celo Korejsko poluostrvo bi bilo pod kontrolom SAD-a, tako da je danas situacija takva kakva je. Kina ih i dalje podržava mada ih vole kao Rusi nas otprilike.
Hm... dosta je stvari i tehnike - čitave fabrike - svojevremeno otpremljeno u Sloveniju pod izgovorom da će tamo da budu "sigurne" u slučaju invazije SSSR-a i njegovih saveznika, šta li, uglavnom odoše i nisu su više ni vratile. Mada ne kažem svakako da je to ključni razlog, ali "every bit helps" što kažu Englezi
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2010. 19:46 ] @
Pre ce biti da je uspeh Slovenije tu zbog toga sto su od svih SFRJ-evaca bili najmanji komunisti* a ne zbog nekakvih doslepanih fabrika.
Imali su Srbi vise fabrika od svih ostalih verovatno, pa im eto to nije puno pomoglo na kraju.
* Citaj, i u socijalizmu su bili drugaciji i najmanje radikalni, sa najvecim brojem intelektualaca i u KP, dok su se neki drugi dicili sa tim da im KP clanstvo oslikava narod po obrazovanju.
Mada stvarno ne znam i kuda vodi ova prica uopste... Severna Koreja je jedna tuzna i bedna zemlja zahvaljujuci bolidima kakav je i ovaj na slici u prvoj poruci.
[ Miroslav Jeftić @ 30.09.2010. 19:55 ] @
Bili bi (bar neki) i ovde manji komunisti da su smeli, demonstracije su '68 bile (i razbijene) u Beogradu, a ne u Ljubljani Inače naravno, S. KOreja je tu gde je i nema im pomoći u skorije vreme, jedino ako se režim sâm smilostivi i padne, ali mrka kapa.
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2010. 19:59 ] @
AKO nista drugo, a ovaj novi je bar skolovan u Svajcarskoj... koliko god ga drzali izolovanog (prica se da je imao striktan rezim) opet je video nesto od normalnog sveta...
Neki prave paralelu sa Kinom - i oni su tako poceli da demontiraju "zaostavstinu" Mao-a...
Sve u svemu, Sev Koreja je na dnu dna... pitanje je samo da li ce tu da ostanu na neodredjeno vreme ili ce polako krenuti da idu na gore.
[ Miroslav Jeftić @ 30.09.2010. 20:27 ] @
Znaju oni jako dobro kako je napolju.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/3559266.stm
[ Izvoljski @ 30.09.2010. 20:32 ] @
Citat: Pre ce biti da je uspeh Slovenije tu zbog toga sto su od svih SFRJ-evaca bili najmanji komunisti* a ne zbog nekakvih doslepanih fabrika.
Najmanji komunisti, hahaha ? Slovenci su maksimalno koristili SFRJ bas kao sto sad drsko i sasvim bezobrazno koriste Eu. Nadam se da Bruxelles nije Beograd i da ce ih uskoro demontirati.
Prvo Slovenci su bili najblize zapadu Austirji i italiji odakle su masovno krali stosove i onda zasticeni carinom SFRJ prodavali sve to Balkanskoj sirotinji. Tu su bili vesti, ne zameram. Vise zameram nama sto ih nismo odfakovali 1918 pa nek se fantja sama nagadja sa Musolinijem i Firerom.
Bogateci se vrlo brzo, Slovenci postaju neverovatno drski i resavaju da odu iz Jugoslavije. Tu su se malo zaigrali, jer same i na cistini vrlo brzo ih uzimaju pod svoje njihovi stari gospodari Austrijanci i ucitelji italijani. Brzinom vetra Slovenci rasprodaju sve zivo, ali nade za express ulazak bivaju rasprsene i zmajceki ce cekati jos nekih 13 godina. Sigurno im se gvn zaledilo tih godina misleci da ce opet nazad u konusarnice jer nema vise stare dobre rage pok. Tugoslavije koju su oni tako lepo jahali.
Ali 2004 sreca im se osmehnula i eto njih opet kod krave muzare. SLO vrlo brzo krecu u autsorsovanje sev. delova Italije ubijajuci cenom. Samo regija Trsta mesecno je gubila preko 300,000 evra na gorivo. Slovenci zatim odbacuju Italijane koji su ih uveli u EU (bas kao i Srbe nekad) i tuze Rim Briselu da franko zona Trst nije OK i da Trst mora imati cenu benz kao i ostatak Italije. Tako bi npr Slovenci prodavili Trscanima benz za 1,10 umesto italijanskih 1.25, a ne da bude u franko zoni 0,67 za 200L/2 meseca. Ubacivali su hleb pa je mnogo trscanskih pekara propalo...
Pri tom Slovenci u starom maniru zaboravljaju da npr Italija ima visoke cene benzina jer odrzava gomilu autostrada, a ne smeta im da za svoje autoputeve traze obilnu pomoc Bruxelles-a jer oni nemaju para ?!!! Pa naravno, sad su i Italijani, kao nekad Srbi protiv postenih, vrednih, pedantnih Slovenaca.
Ipak Italija je Italija pa se Slovenija baca na Balkan nazad. Tu su slovenci dosli na ideju da budu predvodnik integracije Zap Balkana toboz, a zapravo koriste ovu poziciju za ucenjivanje zemlja plasirajuci opet svoju robu. Kako bi bilo moguce da recimo Merkator sve moze u Srbiji, a mi nista tamo ? Pa naravno, ako ne pustite merkator, nema nista od EU i jelko kacin ce vam lupiti reckicu da se pusite.
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2010. 20:47 ] @
Citat: Izvoljski
Tu su se malo zaigrali, jer same i na cistini vrlo brzo ih uzimaju pod svoje njihovi stari gospodari Austrijanci i ucitelji italijan
LOL, a ja mislio da je ova prica zamrla jos davno... :)
Ali izgleda nije... kako bese ono, becki konjusari jel?
Hajde, svako moze imati nesrecu, visu silu, sticaj okolnosti... ali kada neko NISTA ne uci iz svoje proslosti i kada i dalje veruje u projekcije i lazi koje su sami smislili... e to je onda stvarno ali stvarno izgubljen slucaj.
[ Izvoljski @ 30.09.2010. 20:49 ] @
Slovenci ce tek biti izgubljen slucaj. Zivi bili pa videli.
[ pri3rak @ 30.09.2010. 22:09 ] @
Pa bice veliki uspeh ako nekog bude u Srbiji da to vidi
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2010. 22:14 ] @
Ma da bre - kako niste znali, Slovenci su bre propali onog momenta kada smo im udarili embargo i od tada samo uz pomoc milostinje sa zapada prezivljavaju jedva jadni i bedni. Bez nasih ribizli 3.14da im materina.
A posle embarga smo ih totalno razvalili i vojno - tako da nema teorije da se povrate. Cudo kako uopste postoje i dalje.
[ MyWay @ 30.09.2010. 22:47 ] @
A što si se uhvatio Slovenije? Ok, imaju verovatno dobar GDP, stabilnu ekonomiju itd a nisu bili kolonijalna sila, pa šta? Marginalni igrači u odnosu na ostale kolonijalce, u političkom, ekonomskom a pogotovo u kulturno-istorijskom pogledu. Oni su uspeli da istovremeno iskoriste i komunizam u SFRJ i da se pravovremeno distanciraju od SFRJ ali sve je to irelevantno za ovu temu.
Poenta je da korejanska dinastija radi isto ono što su radile dinastije u svim zemljama i tu nema ničeg novog, pogotovo je Švajcarska bila zgodna za školovanje dece belosvetskog ološa i potomaka belosvetskog ološa
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2010. 22:52 ] @
Citat: MyWay
Marginalni igrači u odnosu na ostale kolonijalce
Bwahaha pa evo ti Nemacka jedan od glavnih faktora na svetu - a njena "kolonijalnost" je smesna i pateticna i totalno nebitna za njihovu ekonomiju i tada u samom momentu kada su imali te kolonije, a kamo li kao kontribucija kasnije u istoriji Nemacke...
Da nisu i oni nebitni?
Indija i Kina, jos jedna 2 najveca svetska igraca... ni oni nikad ne bejase nekakvi "kolonijalci" ?
Kanada? Totalni kolonijalci...
USA? Pa i da ih nazovete "neo" kolonijalcima (sto je bsh*t) oni su postali SUPERSILA >pre< nego sto su postali to sto neki nazivaju "Neokolonijalcima"
Brazil (jos jedna od BRIC svetskih sila)? Kolonijalci bre na kub...
Skandinavske zemlje? A da kapiram da su one suvise nebitne za tebe i tvoju "poentu"... da ih preskocimo...
Ma da... nista bre bez kolonija u zivotu, ako to nisi imao - sad si niko i nista.
Mislim...
[ Miroslav Jeftić @ 30.09.2010. 23:08 ] @
Ne treba preterivati - Kina, Indija, Brazil, SAD su četiri od pet zemalja s najvećim brojem stanovnika na planeti, a i po površini su tu negde. Svaka je svet za sebe, teško da su neki reper za ostale, a pogotovo nisu za nas
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2010. 23:10 ] @
Ne kontam - pa ja kad navedem zemlje koje jesu "reper za nas" - uspesne a NISU ex-kolonijalisti, onda upada MyWay da mi kaze da su te zemlje globalno muvlji prdez, i da zbog toga stoji da ovim svetom valjda vladaju ex-kolonijalisti....
OK, onda pomenem zemlje koje JESU faktor i vladaju svetom sa najvecim uticajem a, opet, NISU KOLONIJALISTI, onda upadas ti - da napomenes da OVE zemlje onda nisu neki reper za Srbiju ?!?!?!?
Err...
Mislim da se mi ne razumemo ovde ;-)
[ Izvoljski @ 30.09.2010. 23:39 ] @
kolonijalizam je u sustini imao pozitivan efekat. Da npr Englezi nisu krocili u Afriku oni bi jos mlatili kitu po prasumi. Engleska je cak stvarila naciju od Indije gde je engleski jos uvek sluzbeni jezik.
Kolonijalizam je u sustini prirodan proces. Jaci, osvaja slabijeg. E sad ako je glup kao npr sto smo mi imali nesrecu da nas porobe zaostale osmanlije onda svi propadaju, a ako je pametan svi napreduju. Afrika je dobila ulaznicu u svet preko Britanije, a sta je dobila Britanija ? Milione imigranata i nesto nakita i razne gluposti da plase decu u British Museju.
Sto se tice Nemacke nikako se ne bih slozio da to nije bila kolonijalna sila. ITEKAKVA KOLONIJALNA SILA JE TO BILA ! I to u srcu evrope gde je vekovima vladala od Jadrana do Baltika. Vise joj je to vredelo nego cela smrdljiva afrika sto se i vidi iz prilozenog...
[ Ivan Dimkovic @ 30.09.2010. 23:45 ] @
Ti ocigledno pojma nemas o istoriji Nemacke a ni nekih drugih zemalja - Nemci nisu vladali Jadranom niti su imali sta sa njim to je bio deo austrougarske imperije.
Austougari nisu Nemci... i ni jedan deo njihove ex-imperije danas nije deo Nemacke.
A i to sa Nemackom je potpuno nebitno na kraju krajeva - osim Nemacke sam naveo jos ohoho zemalja koje su bitan faktor u svetu a NISU ex-kolonijalci.
[ mmix @ 30.09.2010. 23:45 ] @
Joj ovo me podseti na pricu koju sam cuo od nekih dzudista. Bili su na nekom takmicenju tamo i znam samo da su jeli u menzi zajedno sa svima ostalima (ne takmicarima nego generalno masivna menza u kojoj se narod hrani) i da im je kitova mast izasla na usi jer su je jeli svaki dan
To je tuga od zemlje
[ Izvoljski @ 30.09.2010. 23:52 ] @
Citat: Austougari nisu Nemci
khrm, e svasta. Sluzbeni jezik i im je nemacki bio, a habsburzi su bili i nasledni nemacki carevi. Austrijanci su Nemci i to kakvi. Na kvadrat iako istina ne bi priznali, ali isto tako nikad ne bi se odrekli svoga pravog identiteta, maternjeg jezika ! Hitler je bio iz Austrije, a kad se raspala AU od nemacko dela stvoren je
DEUTSCH-OESTERREICH ! ! !
knjige u sake.
[ Miroslav Jeftić @ 30.09.2010. 23:53 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ne kontam - pa ja kad navedem zemlje koje jesu "reper za nas" - uspesne a NISU ex-kolonijalisti, onda upada MyWay da mi kaze da su te zemlje globalno muvlji prdez, i da zbog toga stoji da ovim svetom valjda vladaju ex-kolonijalisti....
OK, onda pomenem zemlje koje JESU faktor i vladaju svetom sa najvecim uticajem a, opet, NISU KOLONIJALISTI, onda upadas ti - da napomenes da OVE zemlje onda nisu neki reper za Srbiju ?!?!?!?
Err...
Mislim da se mi ne razumemo ovde ;-)
Jbg, neki su jednostavno veliki (Kina, Indija, Brazil, SAD), neki su se nakrali (Engleska, Španija i sl), neki jednostavno imaju sreće sa prirodnim resursima (Norveška i sl). Neki reper za nas jesu pomenuta Češka, zatim Slovačka, Mađarska, možda čak i Irska, Estonija i slično. Da smo se krajem 80-tih raspali po avnojevskim granicama, verovatno bi i mi danas bili u tom društvu, ako ne i daleko bolji, budući da su tada Česi, Slovaci, Mađari i ostali bili skoro "slepci" s naše tačke gledišta/standarda.
E sad, neki drugi su očigledno imali neke druge zamisli i onda već dolazimo na teren da baba ima... bila bi deda
[ Ivan Dimkovic @ 01.10.2010. 00:00 ] @
Citat: Izvoljski
khrm, e svasta. Sluzbeni jezik i im je nemacki bio, a habsburzi su bili i nasledni nemacki carevi. Austrijanci su Nemci i to kakvi. Na kvadrat iako istina ne bi priznali, ali isto tako nikad ne bi se odrekli svoga pravog identiteta, maternjeg jezika ! Hitler je bio iz Austrije, a kad se raspala AU od nemacko dela stvoren je
Da - toliki su prijatelji bili da su cak i ratovali izmedju sebe u tom periodu kada su po tvojoj teoriji navodno danasnji Nemci "profitirali" od austrougarskog drzanja Jadrana.. moz' misliti. Pa cak i da je tako bilo (kao sto nije) to bi trebalo da znaci da su zemlje na ex-austrougarskoj teritoriji trebale da budu i veci faktor od Nemacke jer su zapravo oni bili kolonijalisti.. pa nisu.
A kao sto rekoh... to je potpuno nebitno, eno gomile drugih bitnih zemalja koji zasigurno nisu ex-kolonisti i koje sam naveo.
Poenta: Moze se biti i bitan faktor, i razvijen mali igrac a da nisi ex-kolonista.
[ djordje1979 @ 01.10.2010. 00:30 ] @
[ Slobodan Miskovic @ 01.10.2010. 06:53 ] @
Sto se tice slovenaca mislim da njih ceka grcki scenario u blazem obliku... Sta reci kad u toj zemlji zaposleni u javnim sluzbama imaju vece plate od ostatka radne snage :) a ima ih u skoro jednakom broju :)
[ Izvoljski @ 01.10.2010. 07:40 ] @
Citat: Moze se biti i bitan faktor, i razvijen mali igrac a da nisi ex-kolonista.
naravno, najbolji primer su skandinavske zemlje u Evropi, zatim Svajcarska i par malih banditskih drzavica tipa L, FL i dr.
Sto se tice Austrijsko Pruskog rata, kakve to veze ima ? Pa i Baden i Virtemberg su ratovali medjusobno u Zap Evropi svi ratuju protiv svih vec 1000 godina. U sev Italiji zivi nemacka manjina u Alto Adige tj Sud Tyrol ! A to su zapravo nekadasnji austrijanci. Jasno je da oni sami sebe zovu nemacka manjina posto oni jesu Nemci. Sta bi drugo bili ?
[ Isak666 @ 01.10.2010. 07:54 ] @
Pitanje je kakve je koristi imala DE od toga sto se u Austrougarskoj pricao nemacki u austrijskom delu, ako nisu mogli da kontrolisu resurse ili naplacuju porez, osim tokom par godina drugog svetskog rata kad je drzala jedan deo tada vec raspadnute AU carstva?
[ MyWay @ 01.10.2010. 09:35 ] @
@Dimković: Ako citiraš nekog onda se potrudi da citiraš makar celu rečenicu da bi imala smisla, to je minimalni napor koji svako može i treba da učini.
Ako možeš da povežeš i shvatiš više postova od istog autora u određenoj temi onda je to samo još jedan plus tvojim kapacitetima - ukoliko pak to nije moguće, potrebno je i dovoljno samo ono navedeno u prvoj rečenici.
A rečenica iz koje je citiran deo je: Citat: Marginalni igrači u odnosu na ostale kolonijalce, u političkom, ekonomskom a pogotovo u kulturno-istorijskom pogledu. Gle čuda, ima više dimenzija u kojima možemo posmatrati i određivati marginalnost - za razliku od tvoje kloja se u osnovi svodi na GDP.
Btw, kako tvoji igrači stoje na listi GDP-a?
I mali dodatak, USA nisu bili neka kolonijalna sila, samo su narasli na robovlasniščkom sistemu (maltene prvom posle Rima).
Da ne ponavljam, citiraću ono što sam napisao (a i da izbegnem da proizvoljno seckaš citate ): Citat: Kao što neko već i reče, zemlje su se širile za vreme apsolutnih ludaka, a dodao bih na to i doživljavale preporod i procvat u vreme najvećih pljački i zločina kojima je obezbeđivan novac i blagostanje neophodni za duhovni i kulturni razvoj svojih stanovnika...
Ne zvuči lepo ali je tako.
[ nkrgovic @ 08.10.2010. 15:23 ] @
[ Bubnjar2 @ 08.10.2010. 21:34 ] @
Mogu sad da mu zavide svi premijeri, kraljevi, predsednici i sl.
[ Horvat @ 10.10.2010. 14:13 ] @
danas, na 65. godisnjicu osnivanja stranke su prvi put dopustili da strani novinari prenose dogadjaj uzivo...
[ Devanagari @ 11.10.2010. 19:43 ] @
Boston Big Picture, kao i obično, donosi sjajnu fotoreportažu. Pogledajte samo prvo i poslednju fotku, meni lik izgleda kao teški psiho.
http://www.boston.com/bigpictu...th_korean_anniversary_and.html
[ Izvoljski @ 11.10.2010. 20:04 ] @
dobar je mali. Zacudo deluje kao tipicni americki teenage retard zatovljen fastfoodom, cipsom i cocacolom i sa cojstigom u ruci. Nije ni cudo sto je matori zabrinut. Zjebace im svu revoluciju, dogodine striptease u Pyongyangu, oznojane pionirke bacace grudnjake.
[ Miroslav Jeftić @ 11.10.2010. 20:40 ] @
Zapravo se ugojio da bi ličio na svog slavnog dedu, inače je bio žgoljav ranije, tako bar kažu.
[ a1200 @ 11.10.2010. 20:48 ] @
Citat: Zjebace im svu revoluciju, dogodine striptease u Pyongyangu, oznojane pionirke bacace grudnjake.
Realno
Ona poslednja slika sa zabrinutim pogledom, u stilu "koga sam dov'o na celo zemlje" je neverovatna
[ Izvoljski @ 11.10.2010. 21:10 ] @
Amerika napada DRK $10,000
DRK napada Ameriku $100,000
Striptiz na paradi $1,000,000
Kimov pogled priceless
[ NoneVi @ 12.10.2010. 11:23 ] @
Ova zemlja izgleda kao jedna velika zahebancija.
[ NoneVi @ 12.10.2010. 11:24 ] @
Ova zemlja izgleda kao jedna velika zahebancija.
Slika 26. Onaj što fotografiše dok svi aplaudiraju - Radni logor :-)
[ gajo2 @ 12.10.2010. 14:05 ] @
Zašto plaču?
[ Miroslav Jeftić @ 12.10.2010. 14:09 ] @
Pa videli su vođu, šta će ti bolji razlog
[ burex @ 12.10.2010. 15:54 ] @
Jednom prilikom su "great leader-u" diplomate iz Kine dale do znanja da baš nije neka komunjara, jer ima extra kuću i ne baš "vitku" liniju (čitaj: deb'o k'o krme)... čovek se uvredio i hteo da prekine diplomatske odnose sa Kinom istog momenta. Dakle, samo neka uzmu da nazivaju ovog novog diktatora pogrdnim imenima, jer verovali ili ne, sve se to pomalo čuje po gradovima i selima u Severnoj Koreji.
[ ArsenLupen @ 12.10.2010. 16:31 ] @
Debeli ima da pokupi najgore i od caleta i od svajcarske skole - ima da bude njuska ipo koja nema blage veze o tome kako obican narod zivi tamo. Ali dovoljno je dvaputa da se slika sa nekim Rusima, Kinezima i Amerima, pa malo da sa juznom bracom prica o nekom ujedinjenju za 2 hiljade godina, ma pravi sminker, svi ce da ga vole :)
A pre nesto u Politici bio clanak, ne mogu da iskopam, juznjaci izracunali da bi ih ujedinjenje kostalo cirka 3000 milijardi dolara!Kako su dosli do te cifre nemam pojma, ali ta prica ide ozbiljno, nesto sto planiraju da iskesiraju u narednim decenijama, lud narod skroz
[ mulaz @ 12.10.2010. 18:44 ] @
Citat: Sto se tice slovenaca mislim da njih ceka grcki scenario u blazem obliku... Sta reci kad u toj zemlji zaposleni u javnim sluzbama imaju vece plate od ostatka radne snage :) a ima ih u skoro jednakom broju :)
A uz to i pozajmili pare Grcima :)
[ Horvat @ 12.10.2010. 18:47 ] @
ju, ovaj lik je 83-84. godiste :D
ja mislio da ima 14-5 godina, izgleda ko pubertetlija
p.s. mocne su smotre
[ squirll @ 12.10.2010. 20:27 ] @
ne znam dal je već neko postavio i koliko je sve ovo tačno(jako mi ne realno :D) ali vredi pročitati
[IMG=http://img837.imageshack.us/img837/2650/1276818196972.th.jpg][/IMG]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|