[ vlada131 @ 01.10.2010. 01:12 ] @
Na redu je Holandija:

Citat:
I u Holandiji uskoro zabrana burki?
1. oktobar 2010. | 01:46 | Izvor: Tanjug Amsterdam -- Dve holandske partije desnog centra, koje su postigle dogovor o formiranju manjinske vlade, složile su se da zabrane nošenje burki u toj zemlji.

To se tumači kao jedan od ustupaka za dobijanje parlamentarne podrške antiislamističke Partije slobode.

Nova vlada će takođe, na osnovu međupartijskog dogovora, pooštriti mere za prijem imigranata i povećati broj policijaca koji se brinu o bezbednosti lidera Partije slobode Herta Vildersa, prenela je agencija Rojters.

Sporazum o formiranju manjinske vlade postigli su lideri Narodne stranke za slobodu i demokratiju Mark Rute i Hrišćansko-demokratske stranke (CDU) Maksim Ferhagen, a potrebno je još da dogovor o podršci ultradesničarske partije novoj vladi odobri kongres CDU na sastanku u subotu.

"Želimo da zaustavimo islamizaciju Holandije", rekao je Vilders na današnjoj konferenciji za novinare u Amsterdamu i naveo da će novim merama broj imigranata koji ne dolaze sa Zapada biti prepolovljen.

Lider Hrišćansko-demokratske partije Maksim Ferhagen rekao je da će novi kabinet raditi na poštovanju prava svih, bez obzira na polne ili verske razlike.

"Ovaj kabinet će obezbediti slobodu i ravnopravnost svih - muškaraca, žena (...) hrišćana ili muslimana", rekao je on.

Lider sindikata turskih radnika u Holandiji Mustafa Ajranče rekao je, pak, da će novim dogovorom najviše biti pogođene manjinske grupe i da će tenzije u zemlji biti povećane.

Dogovor partija podrazumeva i uštedu od 18 milijardi dolara kroz kresanje javne potrošnje, kao i smanjivanje budžetskog deficita ispod 3 odsto do 2013. godine.

Ukoliko koalicioni dogovori budu uspešno završeni, Holandija će dobiti prvu manjinsku vladu još od 1939. godine i postati druga zemlja EU, posle Francuske, koja je zabranila nošenje burki na svojoj teritoriji.

U Holandiji živi oko milion muslimana, oko 6 odsto od ukupne populacije zemlje.

http://www.b92.net/info/vesti/..._category=78&nav_id=462202
[ mmix @ 01.10.2010. 08:12 ] @
Nije samo to. Hoce da uvedu povecanje sa 5 na 10 godina rezidencijalnog boravka za dobijanje trajne boravisne, hoce da ukinu poreske olaksice za skilled migrante i da ogranice spajanje porodica samo na zvanicne supruznike i decu do 15 godina (ovi od 15 godina i jedan dan valjda vec umeju da se staraju o sebi i zaradjuju za leba). Videcemo sta ce biti sad na kongresu, ali koliko cujem moze lako da se desi da rebeli u CDU odbiju da glasaju za novu vladu. Sa 76 glasova od 150 moze lako da se desi da ova manjinska vlada i ne dodje na vlast. Jbg, takve stvari se desavaju u zemljama u kojima partije nisu vlasnici poslanickih mesta i gde nema blanko ostavki.
[ Java Beograd @ 01.10.2010. 08:41 ] @
Citat:
vlada131: Sporazum o formiranju manjinske vlade postigli su lideri Narodne stranke za slobodu i demokratiju Mark Rute i Hrišćansko-demokratske stranke (CDU) Maksim Ferhagen, a potrebno je još da dogovor o podršci ultradesničarske partije novoj vladi odobri kongres CDU na sastanku u subotu.

"Želimo da zaustavimo islamizaciju Holandije", rekao je Vilders na današnjoj konferenciji za novinare u Amsterdamu i naveo da će novim merama broj imigranata koji ne dolaze sa Zapada biti prepolovljen.

Lider Hrišćansko-demokratske partije Maksim Ferhagen rekao je da će novi kabinet raditi na poštovanju prava svih, bez obzira na polne ili verske razlike.

Upravo su rekli ono šta su Francuzi počeli da rade, ali nisu iskoristili te reči za opis svojih aktivnosti. Upravo ono šta sam ja napisao u postu: http://www.elitemadzone.org/t409761-1#2695552 na šta sam dobio statističke komentare o broju onih koje nose burke, komentare kako Franuska nije hrišćanska zemlja (WTF !?) i slične gluposti.

Možda će nekim forumašima nešto biti jasnije kad čuje ovakve reči visokih državnih zvaničnika jedne demokratske zapadnoevropske zemlje.
[ Slobodan Miskovic @ 01.10.2010. 08:46 ] @
I sta sad recimo ako neko zivi i radi u Holandiji 4 godine nece dobiti trajni boravak zbog nekih tamo papana u parlamentu nego treba da bude gradjanin drugog reda jos 6...idiJoti...
[ Java Beograd @ 01.10.2010. 09:11 ] @
Pogrešno razmišljaš Slobodane. Ti papani u parlamentu jesu u pralamentu zato što su ih građani izabrali da budu tamo. Ipak Holandija nije Severna Koreja. Dakle, zbog većinskog stava građana Holandije neki ljudi neće dobiti trajnu boravišnu vizu u Holandiji. I neće biti "građanin drugog reda" već će biti "putnik namernik", "gost", "turista" sa svim pravima i obevezama koje proističu iz tog statusa. Po meni, to je demokratija u izvornom obliku.
[ Slobodan Miskovic @ 01.10.2010. 09:15 ] @
Cista zamena teza. Znaci to sto rade u srpskom parlamentu je odraz misljenja naroda, nije nego...

Niko nije govorio o turistima vec o radnicima koji su tamo vec 4 godine i pune budzet parama koje sami zaradjuju i direktno placaju tu stoku da mi otezava zivot produzenjem rok za stalno boraviste.
[ mmix @ 01.10.2010. 09:32 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Cista zamena teza. Znaci to sto rade u srpskom parlamentu je odraz misljenja naroda, nije nego...
Niko nije govorio o turistima vec o radnicima koji su tamo vec 4 godine i pune budzet parama koje sami zaradjuju i direktno placaju tu stoku da mi otezava zivot produzenjem rok za stalno boraviste.

Da, drugar mi je tamo i on je tamo vec cetiri godine i ne moze da veruje da poklusavaju to da mu urade. Jbg, valjda ce im doci iz doopeta u glavu da ce tako da upucaju sebe u nogu, ako on mora da ostane tamo jos 6 godina do papira onda mu se vise isplati da predje i odnese svoj skillset u neku drugu zemlju gde ce cekati 5 godina. Fora je sto skilled expati imaju onaj tax allowance (30% plate im je neoporezivo prvih 10 godina) sto omogucava porodicnu emigraciju gde supruga nije odmah u stanju da pocne da radi, ako im to ukinu plate ce biti uzasno male za odrzavanje porodice sa jednom platom.
[ Slobodan Miskovic @ 01.10.2010. 09:36 ] @
Cist upuc u koleno je ovo tako da sumnjam da ce proci u takvom generalnom obliku, verovatno ce ostati 5 godina za skilled workers ili ljude koji imaju prihode vece od X jer bi sve ostalo bilo ravno katastrofi.
[ mmix @ 01.10.2010. 10:12 ] @
Evo nekih high-level detalja kolacionog sporazuma

http://www.dutchnews.nl/news/a...ition_agreement_what_we_kn.php

ima i detaljan tekst na holandskom, javice mi detalje kad procita, ima celih 20 stranica samo i imigraciji.

http://translate.google.com/tr...kkoo%5f301551a.pdf&act=url

Google translate verzija :) ko moze da se snadje
[ mmix @ 01.10.2010. 10:33 ] @
Hmm, evo nesto za nase susede. I pored nakaradnog prevode implikacije su jasne, holandjani planiraju da sednu rumunima i bugarima na kicmu.

"In the European context, the government should mean that the Schengen evaluation of Romania and Bulgarije biennial progress reports on corruption and legal reform in those States. If these reports show that they do not meet the strict criteria, Netherlands does not support full accession of Romania and Bulgarije to Schengen and the removal of internal border controls within the EU and will not allowed to Schengen"
[ Bubnjar2 @ 01.10.2010. 10:39 ] @
EU je za robove ako hocete da budete slobodni idite u USA.
[ Miroslav Jeftić @ 01.10.2010. 10:47 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Cista zamena teza. Znaci to sto rade u srpskom parlamentu je odraz misljenja naroda, nije nego...

Uglavnom jeste, nažalost. Nisu ti koji sede u parlamentu pali s Marsa, već su potekli upravo iz tog naroda koji ih je birao
[ mmix @ 01.10.2010. 10:47 ] @
Bar dok se ne razbolis i ne ostanes bez zdravstvenog osiguranja :) Isto tako 10 dana godisnjeg naspram 26+. Da ne pominjem da nikad nisi siguran da je al kaeda planirala tvoj sprat kao sletnu pistu :) Sve ima svoje dobre i lose strane.
[ Slobodan Miskovic @ 01.10.2010. 10:54 ] @
To za shengen nema veze sa Holandijom i koliko znam sledece godine do juna bi trebalo da budu ukinute granice. Vise ima veze sa ekonomijom i transportom robe i ljudi. :)
[ Kovacevic Vladimir @ 01.10.2010. 10:54 ] @
Sada se već provlači u raznim Temama ista problematika, koju mi shvatamo kao pravo ravnopravnih građana/državljana, a Parlamenti (S, NL, F...) u trenutnom većinskom sazivu donose nova pravila.

Slažem se da to nije tako jednostavno za ocenjivanje: ko tu ima više prava, da li je to ispravno, pravedno ili nešto sasvim treće/deseto...Ali, opet se vraćam na lokalni nivo, gde je to vidljivije, primetnije, izražajnije...
Samo onaj, koji ne zna i nije osetio šta je u stanju da napravi jedna veća grupa "stranaca", može teoretisati o građanskim pravima.
U praksi se to završava u bukvalnom značenju izreke: dođoše divlji - isteraše pitome.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao Kovacevic Vladimir dana 01.10.2010. u 12:12 GMT+1]
[ DaliborP @ 01.10.2010. 10:55 ] @
Citat:
mmix: Bar dok se ne razbolis i ne ostanes bez zdravstvenog osiguranja :) Isto tako 10 dana godisnjeg naspram 26+. Sve ima svoje dobre i lose strane.

Pa nije bas tako, ako si stvarno skilled worker, ti automatski gadjas bolje placene poslove i firme koje danas vecina daju 4 nedelje godisnjeg i placeno privatno zdravstveno osiguranje. Svi iz Usa koje sam ja sreo imaju bas takve uslove, tako da neke i razlike nema.

Jedino ako ides da radis u Dunkin Donuts ili Wendy's onda verujem da nema ni osiguranja ni vise od dve nedelje odmora.
[ mmix @ 01.10.2010. 11:53 ] @
Nije sve bas tako sareno. Svaki put kad menjas posao ili kad sama tvoja firma menja group provajdera tebi se izdaje nova polisa. Nova polisa ne obuhvata oboljenja nastala pre stupanja na snagu a sve polise imaju maksimalni iznos pokrica po kategorijama i generalno pa ces staru polisu istrositi pre ili kasnije. Nije problem u placanju polise vec u tome da ona samo i iskljucivo pokriva akutna relativno lako resiva medicinska stanja. Ako hronicno obolis od necega i treba ti dugotrajno i skupo lecenje prvo ces da istrosis limite odgovarajuce polise nakon cega ces postati "uninsurable". Ja sam placao (zajedno sa firmom) mesecnu premiju od $800 za major medical i mogao sam tako da placam 30 godina i da onda obolim od necega i da ostanem bez zdravstvene podrske jer se limiti ne sabiraju duzinom trajanja polise, svaka godina je jovo nanovo. Ne daj boze da ti dete oboli od necega a da nemas debelu ustedjevenu da mu spasis zivot. Bilo je o tome rasprave i u drugim temama.

A cetiri nedelje retko, retko, ko ima. Za to obicno mora da si jako skilled i da si proveo bar 5,6 godina u istoj firmi, kda pocinjes, pocinjes sa 10 dana. Ja sam na jedvite jade uspeo da ispregovaram za 3 nedelje i sta vise jedva uspeo da dogovorim da ih koristim u kontinuitetu. Jednostavno takva je kultura tamo. Uporedi to sa recimo Spanijom, tamo si ako se ne varam?
[ mmix @ 01.10.2010. 12:02 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: To za shengen nema veze sa Holandijom i koliko znam sledece godine do juna bi trebalo da budu ukinute granice. Vise ima veze sa ekonomijom i transportom robe i ljudi. :)

Pa ako je potrebna jednoglasna odluka onda mogu da ih skenjaju time sto nece dati svoj glas. Nije da im je ta taktika strana, hint, hint.
[ Slobodan Miskovic @ 01.10.2010. 12:09 ] @
Potrebna je jednoglasna odluka ali mislim da ce pritisak ostalih uciniti svoje. Ulaskom RO i BG u sengen sav drumski i zeleznicki trasport bi bio bez zaustavljanja od Turske do Portugala, Holandije i Finske :)

Ne znam da li si video ili prolazio granicnim prelazima koji dolaze iz drzave koja nije u sengenu u sengen zonu :) ono su kilometarske kolone, prvo iz Turske do Bugarske, posle iz Bugarske u Srbiju, pa iz Srbije u Madjarsku (da ne spominjemo puterine). Sve u svemu mislim da su benefiti daleko veci od pukog inacenja zbog "korupcije" (pod navodnicima jer da je tako ne bi Ro i BG jos uvek bile u EU).
[ mmix @ 01.10.2010. 12:25 ] @
Ma korupcija je samo izgovor, to je bar jasno. A jel smo sad poceli da pricamo o tome kako ce ekstremno desnicarska nacionalna vlast da stavi potrebe EU ispred svoje dgome Nista u vezi ovog koalicionog dogovora nema tolerantan ton.
[ Horvat @ 01.10.2010. 17:58 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Uglavnom jeste, nažalost. :) Nisu ti koji sede u parlamentu pali s Marsa, već su potekli upravo iz tog naroda koji ih je birao :)

ne bih se slozio, jer ti na izborima ne biras coveka, vec biras stranku, pa onda oni "trguju" tu ko ce na kojem mestu sedeti...
kao sto od proslih izbora ni gradonacelnika ne biras, nego biras stranku, koja posle bira ko ce biti gradonacelnik...

sto se vesti tice, nek zabranjuju burke, sta smeta (setih se borine pesme "amsterdam")
a oko naturalizacije necu komentarisati
[ Ivan Dimkovic @ 01.10.2010. 18:51 ] @
Citat:

oce da ukinu poreske olaksice za skilled migrante

Ho ho ho, kako ce se pavijani upucati u nogu... pa ce posle neko morati da cisti djubre koje su napravili :)

Na svu srecu pa "skilled migranti" imaju mogucnost izbora i mogu da biraju gde ce ziveti. A kad im odu svi oni koji nece da trpe izivljavanje ekstremno-desnicarskih babuna KOJI ZIVE NA NJIHOV RACUN ima da im ostane suva inteligencija :)

Nema razlike izmedju ekstremnih levicara i ekstremnih desnicara - i jedni i drugi su enormne drustvene stetocine i rezultati njihovih akcija su obicno takvi da na kraju ljudi i te kako zazale. Da ne pricamo da racun uvek stigne na naplatu i kosta ohoho.

Btw, za Javu i ostale koji pricaju o nekakvoj "volji naroda" - mislim da ste propustili onaj deo gde pise da je u pitanju MANJINSKA vlada - dakle, tesko se moze reci da iza sebe imaju neku kredibilnu podrsku vecine.

To je ujedno i jedan od vecih problema predstavnicke demokratije generalno - da je moguce da manjina vlada vecinom uz pomoc politickih trikova koji ne oslikavaju volju naroda.

Mislim da je Srbija jedna od zemalja koje su to i te kako iskusile na svojoj kozi :(
[ Odin D. @ 01.10.2010. 19:01 ] @
Gledate stvari sa pogresne strane. Uglavnom.

Niko nije nikog silom tjerao da dolazi u Holandiju pa da oni koji su tamo dosli svojom voljom imaju neka velika prava da traze nesto.
Holandija je u 100% slucajeva Eldorado u odnosu na one zemlje iz kojih imigranti dolaze i sigurno oni nisu bas najkompetentniji da pametuju od tome sta valja a sta ne valja, jer da jesu migrirali bi Holandjani kod njih, a ne bi bilo obrnuto.

Ja bih razumio npr. da holandski imigranti porjeklom iz Svedske ili Kanade imaju neke primjedbe, pa da se covjek i zamisli, a ovako da mi neki Afganistanac, Pakistanac, Bangladesanin i Balkanac pricaju kako bi Holandija trebalo da se ustroji....jbg, zvuci ko neki vic.
[ Izvoljski @ 01.10.2010. 19:03 ] @
Nizozemska ima 1,ooo,ooo (MILIJON) muslimana ! Haha, nisam znao.

Hahahahahahahaha....
[ Horvat @ 01.10.2010. 19:11 ] @
i sta ti je tu smesno? to znaci da je svaki 16. stanovnik musliman
Citat:
The Netherlands is one of the most secular countries in Western Europe, with only 39% being religiously affiliated (31% for those aged under 35), and fewer than 20% visiting church regularly

i pored toga, katolicka religija je najjaca tamo

na wiki pise
Citat:
In 2006, there were 850,000 Muslims (5% of the total Dutch population)

moguce da su za 4 godine se namnozili
[ Izvoljski @ 01.10.2010. 19:24 ] @
meni je smesno, ako me je tuzno - nek place. Sta mu ja mogu...
[ Ivan Dimkovic @ 01.10.2010. 19:34 ] @
Citat:
Odin D.
Niko nije nikog silom tjerao da dolazi u Holandiju pa da oni koji su tamo dosli svojom voljom imaju neka velika prava da traze nesto.
Holandija je u 100% slucajeva Eldorado u odnosu na one zemlje iz kojih imigranti dolaze i sigurno oni nisu bas najkompetentniji da pametuju od tome sta valja a sta ne valja, jer da jesu migrirali bi Holandjani kod njih, a ne bi bilo obrnuto.

Pa da... jedan neuki ekstremno-desnicarski selja ima misljenje koje je bitnije od nekog visoko-skolovanog imigranta koji je doktorirao i koji placa 5x vise poreza toj drzavi jer se on, hej, rodio tu...

Sta nije u redu sa svetom danas ukratko.

Idiocracy.

Na svu srecu pa HS migranti imaju izbor - zato i 80% njih svake godine zavrsi u USA gde ih oberucke prihvataju a ne prave barikade protiv njih kao u nekim idiotskim EU drzavama.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 01.10.2010. u 21:02 GMT+1]
[ Izvoljski @ 01.10.2010. 20:17 ] @
Citat:
Pa da... jedan neuki ekstremno-desnicarski selja ima misljenje koje je bitnije od nekog imigranta koji je doktorirao i koji placa 5x vise poreza toj drzavi jer se on, hej, rodio tu...

yep, upravo tako. Drzavljanstvo je tu kljucna stvar, a ne ko je selja, a ko doktor.

Inace ovaj tvoj ispad je veoma uproscen. Najpre, nisu samo selje za desnicu, a btw Holandija je tako razvijena zemlja i urbanizovana da meni sintagma "holandski selja" zvuci gotovo kao oksimoron. Drugo, ajde da kazemo da taj hipoteticki selja moze upitati svoju vladu zasto ne skoluje dovoljno kadrova, pogotovo danas kad zbog velike nezaposlenosti ljudi studiraju kao nikad, a opet se uvoze ljudi sa strane, a isto moze da pita npr i PhD iz Pakistana - kad si tako pametan sto nisi ostao u Pakistanu da zivis ?

Uzgred, naucni kadar koji se uvozi na Zapad uglavnom je na studijskim vizama sto podrazumeva da su u prolazu i da se moraju pomiriti da ce biti gradjani drugog reda. Ne razumem tvoju primedbu, prosto ne vidim mogucnost da iole ozbiljna drzava da nekome tek tako stalne papire ma koliko da je on pametan i da dobrinosi budzetu.

Uz sve to to cuveno doprinosenje budzetu zapravo je verovao ili ne privilegija za strance iz siromasnih zemalja ! Mene Italija leshi mesecno sa taksama bar 300-400 evra, ali ja dajem i ne hajem jer bi mi kuci to bila cela plata.

Ziveti na Zapadu je privilegija, a ne pravo Ivane ! Verstehst du das ?

[ Ivan Dimkovic @ 01.10.2010. 20:54 ] @
@Izvoljski,

Vlade ultradesnicara su po pravilu kratke i iza sebe ostavljaju izmet koji se cisti dugo vremena. Evropu je upravo izgradila pamet i vlade blizu centra, a ne fanatici svih boja i dezena.

A inace sto se HS migranata tice, privilegija je imati takve u svojoj zemlji - a ne obrnuto. Zbog toga su ti ljudi obicno jako visoko placeni. Ti ljudi obicno imaju mogucnosti da biraju gde ce i sta ce - zbog toga i postoje programi kao taj u Holandiji za oslobadjanje od dela poreza za visokoobrazovane migrante - sta mislis zasto je to privilegija HS migranata?

Bas zato sto nisu hrlili u Holandiju pre toga i sto nisu imali drugi nacin da ih dozovu. Sada ce neki pavijani to da ukinu i time fakticki motivisu najpozeljnije migrante da odu - oni sa burkama nece nigde, jer ni nemaju izbora :)

Inace, ovi ultra-desni fenomeni su samo posledica ekonomske krize. A koliko moras biti tup pa da siljis onu stvar na visoko skolovanim imigrantima koji su veliki doprinos drustvu i ekonomiji? Pa taman toliko tup da glasas za ekstremnu desnicu i njihove nazadne ideje.

Citat:

Uzgred, naucni kadar koji se uvozi na Zapad uglavnom je na studijskim vizama sto podrazumeva da su u prolazu i da se moraju pomiriti da ce biti gradjani drugog reda. Ne razumem tvoju primedbu, prosto ne vidim mogucnost da iole ozbiljna drzava da nekome tek tako stalne papire ma koliko da je on pametan i da dobrinosi budzetu.

80% visoko skolovanog kadra zavrsi u USA, i zato uvek mozes citati krike industrije u zap. Evropi da ne mogu da dodju do dovoljno strucnjaka.

Ocigledno, situacija je takva da je privilegija IMATI takve - a ne obrnuto.

Kao sto rekoh, zato ih u Holandiji oslobadjaju dela poreza - sigurno zato sto se trkaju da dodju kod njih bez icega.

[ Izvoljski @ 01.10.2010. 21:50 ] @
Citat:
80% visoko skolovanog kadra zavrsi u USA, i zato uvek mozes citati krike industrije u zap. Evropi da ne mogu da dodju do dovoljno strucnjaka.

u USA zavrsi, posto proba sa evropskim Zapadom. Znaci WEU je i dalje najpozeljnije mesto i svi bi oni radije ziveli zivotom zapadnoevropskog gradjanina, intelektualca nego stvarali u onom americkom haosu. Hehe, ali evropljani su stari imperijalisti i njima je stranac simbol roba koji je dosao da lepo rmba za njih, a ne da se sepuri.

Kazes on ima veliki porez ? Bah, a jesi li se zapitao kolika mu je plata koju mu daje Nizozemska, a koliku bi taj veliki strucnjak imao kod kuce ? I jesi li se zapitao odakle NL ima da mu da toliku platu ?

(pomoc: koristiti rezultate nl poljoprivrede i stocarstva za koje je zasluzan narandzasti selja)
[ mmix @ 01.10.2010. 22:14 ] @
Kakva ti je sad to logika. Ne radi holandski selja da bi placao deficit u hi-tech industriji.
[ Odin D. @ 01.10.2010. 22:32 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa da... jedan neuki ekstremno-desnicarski selja ima misljenje koje je bitnije od nekog visoko-skolovanog imigranta koji je doktorirao i koji placa 5x vise poreza toj drzavi jer se on, hej, rodio tu...

13-storica visoko-skolovanih imigranata sigurno ne mogu da nuliraju stetu koju napravi milion i trista iljada cobana sto nose srpaste bodeze ispod prsluka i sanjaju o tome da neko u 3 ujutro u sred Amsterdama urla sa neke rakete da je vreme za naguzivanje.

U tom smislu, vjerujem da ce Holandjani lako prezaliti sacicu visoko-skolovanih imigranata ako sa sobom povuku i horde cobljuna koji se citav svoj imigrantski vijek bave pronalazenjem nacina da zaye6u drzavu u koju su dosli.
[ superbaka @ 02.10.2010. 00:06 ] @
Holandija jeste demokratska zemlja, ali je isto tako i zemlja sovinista...
[ Java Beograd @ 04.10.2010. 07:27 ] @
Ne razumem zašto mešate borbu protiv islamizacije sa HS radnicima ? Jel to neko 'će da kaže da su one žene u burkama i hidžabima zapravo inženjeri u hi tech kompanijama ? A njihovi muževi su kardio hirurzi, ili šta ? I još će kao Holandija teško da na]ebe u narednim dekadama i vekovima zbog manjka Marokanaca i Nigerijaca ?
[ mmix @ 04.10.2010. 07:38 ] @
Zbog prirodne evolucije stvari, kad uklone feridze i obracunaju se sa azilantima a problemi i dalje ne budu reseni, sta onda? Politicari ce da priznaju gresku? Ili ce mozda da ustvrde da nisu kopali dovoljno duboko?
[ marko37 @ 04.10.2010. 07:57 ] @
A da malo ne precenjujete značaj HS radnika i njihovog doprinosa ekonomiji? Ili još gore, čak i da HS daju značajan doprinos opštem blagostanju u NL, zašto smatrate da je to nešto čega domoroci nisu spremni da se odreknu? Možda su seli i podvukli crtu, sračunali koliko dobijaju od jeftine i/ili kvalifikovane radne snage, koliko gube na socijalnim davanjima, i došli do prihvatljive cifre.
Ajd da to neko drugi govori, pa barem mi ovde znamo na kakva su sve odricanja bili spremni Hrvoje, Alija, Živorad i Bekim samo da ne bi živeli jedni pored drugih.
[ Isak666 @ 04.10.2010. 08:39 ] @
Mozda racunaju na HS iz drugih EU drzava, posto se ove mere u koalicionom sporazumu odnose na muslimanske i nezapadne zemlje (kako god da planiraju da to regulisu).
Mada ne znam kakva je to logika ako im oni fale.
[ Izvoljski @ 04.10.2010. 08:56 ] @
stvar je u sustini vrlo jednostavna, vrlo prosta.

NL ne trebaju vise jeftini radnici jer su presli u postindustrijsko drustvo. Evo npr, pre neko vece nisam mogao da spavam, izadjem na prozor i cujem buka djubretara. Parkira kamion pored kontejnera, pritisne dugme itd. Unutra mu svira radio, gleda film. Jbt pa to je gospodin covek. Sta hocu da kazem ? Zbog tehnologije na zapadu su sva zanimanja fina i sad i domaci rado rade i ta "skrnava" zanimanja. Sta ce dakle NL ili I neki bednici sa svim svojim ogromnim familijama i primitivnim shvatanjima ?

Sto se tice HS za njih se uvek i lako moze naci mesto. Sta ce ta politika doneti za 20 god, oh jesus, a sta ce biti za 20 dana ?
[ mmix @ 04.10.2010. 09:04 ] @
Pa realno je ocekivati da edukovana srednja klasa u holandiji nema velike simpatije prema HS migrantima, sto zbog obranja plata sto zbog 30% rulinga koji oni nemaju. Da se ne lazemo, PVV ima popularnost od skoro 20%, nije sve to od metalca i kamiondzija, nije to neka otvorena netrpeljivost prema HS imigrantima niti sam cuo da je neko imao te probleme ali ocigledno svaki peti holandjanin podrzava PVV. Nisu ni holandjani oslobodjeni nekog naopakog razmisljanja kao ni nasi sto nisu, verovatno imaju neki trip da bi manje imigranta znacilo vise white-collar poslova za njih sa vecim platama (zbog manje ponude snage).

A da li je njihov znacaj precenjen? Pa sta ja znam, do sada je vrlo evidentna korelacija izmedju kolicine hitech industrije i bogatstva/napretka drustva i njegove stabilnosti, tj korelacije izmedju nedostatka oba (ako izuzmemo ove pustinjske drzave sto plivaju na nafti).
[ Kovacevic Vladimir @ 04.10.2010. 09:22 ] @
Nisam verovao da će mi ova Tema toliko privući pažnju.

Možda zbog stava pojedinih učesnika u diskusiji, koji smatraju da je dobijanjem državljanstva izjednačeno pravo dođoša sa pravom domaćina.
Mislim da je to samo administrativna forma, ali da u suštini, kad-tad prerasta u problem za onoga ko to ne doživljava tako.
Očito, da u nekim zemljama raste ultra-desničarski fenomen, koji može imati loš uticaj na ekonomiju, ako se uzme u obzir da je visoko školovani kadar "uvežen"...ali, nije povod za jačanje ultra nacionalizma taj sloj struke, nego onaj drugi - masovniji, vidljiviji.

A Igranka počinje ovako:
Step-by-step. Je'n, dva, tri...
http://www.blic.rs/Vesti/Polit...raze-status-nacionalne-manjine

"Oko 6.000 malih i srednjih kompanija je u vlasništvu Srba koji imaju pravo glasa na opštinskim izborima i stvara se ambijent u kome zahtevi za sticanje statusa priznate manjine mogu dati povoljne rezultate, što bi veoma pomoglo našim ljudima u domenu prosvete, kulture i političkih prava", rekao je ministar za dijasporu Srđan Srećković.

Po toj analogiji, može se očekivati da će Austrija biti sledeća zemlja u kojoj će se pojaviti reakcija i "dati vetar u leđa" ultra-nacionalistima. Jer, kada se uzmu prava, onda se lako iz sfere ekonomije prelazi u političku.
I u mađarski Parlament ulaze "ultraši": "...Partija ekstremne desnice Jobik, koja je vodila izbornu kampanju uperenu protiv Roma, treća je po broju glasova."

Citat:
Java Beograd: Ne razumem zašto mešate borbu protiv islamizacije sa HS radnicima ? Jel to neko 'će da kaže da su one žene u burkama i hidžabima zapravo inženjeri u hi tech kompanijama ? A njihovi muževi su kardio hirurzi, ili šta ? I još će kao Holandija teško da na]ebe u narednim dekadama i vekovima zbog manjka Marokanaca i Nigerijaca ?

Zbog velikih ambicija političkih, najgore mogu proći visoko obrazovani stručnjaci, koji su iz sasvim drugih razloga pošli/došli u EU.

Pozdrav

[ Isak666 @ 04.10.2010. 09:32 ] @
Koje pravo ne bi trebao da imao "dodjos" sa drzavljanstvom, a koje ima domaci?
[ Kovacevic Vladimir @ 04.10.2010. 11:29 ] @
@Isak666

Sva, jer to im daje demokratsko uređena Država.

Moj tekst je samo potvrda onoga, što je neko već rekao, da je rađanje i jačanje ultra desničarskih/nacionalističkih stranki rezultat jačanja i po brojnosti i po načinu političkog delovanja - stranaca.

Moraš priznati, da koliko god se trudio i imao formalno i dokumentovano pravo za isti status sa domaćinom, ipak u mnogim situacijama to nije baš tako.
I dok god se stranci drže svojih, uslovno rečeno, kafana...to je samo pod nekom prismotrom i tretira se kao udruženje, club (stručni, umetnički, sportski, zavičajni...). Onoga momenta, kada se pređe u političko organizovanje i delovanje, postaje meta za napad raznih ultra organizacija i predstavlja problem i jednima (domaćinu) i drugima (dođošu).

Nije ni demokratija savršeno društveno uređenje.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao Kovacevic Vladimir dana 04.10.2010. u 12:51 GMT+1]
[ NoneVi @ 04.10.2010. 11:33 ] @
@Isak
Ne obraćaj pažnj na gospodina vladimira i njegove upadice o dođošima. Čovek ima očigledan problem sa ljudima koji su došli u vojvodinu posle 'njegovih' što se može videti na gomili tema gde se javljao.
[ Isak666 @ 04.10.2010. 11:58 ] @
Pa mislim da je to o cemu Vi pricate ipak tradicija kod nekih, ali ne i pitanje prava coveka.

Jer borba za burku je borba za tradiciju, ne i za pravo na veru iako borci za tu stvar pokusavaju da podmetnu tu pricu pod pravo na veroispovest.
Zato mislim da ne mogu svi da se stave u isti kos pod pricu
Citat:
dobijanjem državljanstva izjednačeno pravo dođoša sa pravom domaćina.
jer vecina ne insistira na nekim tradicijama koje su protiv sistema vrednosti domacih.

Postoji problem paralelnih drustava imigranata i domacih, ali to je daleko od toga da treba uci u razmatranje oduzimanja nekom prava coveka.
Jer taj stranac da bi dobio drzavljanstvo mora da je zaposlen odredjen broj godina, da nije osudjivan i da zna jezik (po novom), sto znaci da je ipak koristan clan drustva.

Da bi dobio socijalu ne mora da ima drzavljanstvo, nego resen boravak.

Postoji tu odgovornost na obe strane.
Jer ne moze Nemacka npr da se iznenadjuje kako Balkanci kaskaju u skoli za domacim, ako su 30 godina uvozili namenski niskokvalifikovane radnike sa Balkana, koji uvek u svim nacijama imaju obicaj da ne napreduju vertikalno u drustvu i da ponavljaju roditeljske uloge.
Sa druge strane, ne mogu ni Balkanci da to prihvataju to kao nesto zdravo za gotovo, nego se moraju truditi vise da u svojoj zajednici naprave pomak.
Sto se tice Srba, takve aktivnosti se tek od skoro preduzimaju, obzirom da je tek poslednjih 15 godina doslo do veceg priliva visokoobrazovanih u DE koji slobodnije i lakse nastupaju u interesu zajednice.

[ Slobodan Miskovic @ 04.10.2010. 12:05 ] @
Ja sam za to da oni koji nisu rodjeni u drzavi cije drzavljanstvo nose imaju ista prava kao i oni koji su rodjeni osim prava na glas u izbornom procesu...
[ Kovacevic Vladimir @ 04.10.2010. 12:11 ] @
OFF

Možda se i tako tumači "dođoš".

Nemam ja problem sa tim novopridošlim gostom u kafanu, ako se prilagodi ustaljenom redu te i takve.

Nego imam tumačenje za njegovo ponašanje, kada mi novopridošli gost sedne za sto (a nije ni pitao: "Da li je slobodno?"), vikne turu pića i nametne se kao glavni gost, nadjača glasom celu kafanu, naručuje od pevačice, njemu drage, pesme zavičajne i mobilnim pozove još svoje društvo, da budu još jači i da daju do znanja...da će biti kafana ovakva, kada god oni dođu, radiće (sati) dok oni to žele i sviraće se šta oni žele.
Ako muzika to ne ume, ide naredba gazdi: "Goni ova g**** odavde!"

Pozdrav
[ Shadowed @ 04.10.2010. 19:58 ] @
Sta ga znam, meni je logicno da ako neko ima drzavljanstvo ima apsolutno sva prava kao i onaj ko se rodio tu (i ima drzavljanstvo, naravno).
A ako neces da mu das sva ta prava - ne daj mu drzavljanstvo.
[ Marko Medojević @ 04.10.2010. 20:11 ] @
Citat:

Počelo suđenje Gertu Vildersu

U Holandiji je počelo suđenje poslaniku Gertu Vildersu, poznatom po izrazito antiislamskim stavovima.
On je optužen za raspirivanje mržnje protiv muslimana u svom filmu Fitna, u kojem je povukao paralele između Kurana i nacističke ideologije.
Na početku suđenja, Vilders je rekao da je tim procesom sloboda izražavanja velikog broja Holanđana dovedena u pitanje.
Ako bude proglašen krivim, Vilders bi mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju do godinu dana.
Njegova desničarska Stranka za slobodu nedavno je izrazila spremnost da podrži manjinsku koalicionu vladu liberala i demohrišćana, ukoliko zauzvrat dobije neke političke ustupke.
Među zahtevima su ograničenje broja imigranata koji dolaze u Holandiju i zabrana nošenja burke.
http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2010/10/101004_nl_geert.shtml

Btw ovo je film "Fitna" zbog kojeg će se suditi Gertu Vildersu:
http://www.flix.co.il/tapuz/showVideo.asp?m=2426556

[ Isak666 @ 04.10.2010. 20:25 ] @
^^
Puf... ima jezivih scena u tom filmu.
Ali jbg verovatno bi ih bilo manje da im saveznici ne uvode demokratiju oko naftnih busotina ;)
[ mmix @ 04.10.2010. 20:59 ] @
Problem sa tim polarisucim video kompozicijama je sto na kraju ne stradaju ti koljaci i dzihadisti, oni imaju puske da se brane, nego stradaju hasan poslasticar i abdul sto drzi bakalnicu na cosku.
[ Izvoljski @ 04.10.2010. 22:09 ] @
jasno je kao dan da ce sudjenje od Wildersa napraviti samo mucenika i rejting ce mu sigurno rasti posto ce se njegova politicka tema samo pogorsavati.

Hocu da kazem da se njegova masina sat tako zarulala da ce sigurno biti premijer kroz par godina. Nekad je Lepen bio smesan, a danas nicu kao pecurke. Stadkewitz u Berlinu, onaj Svedjan itd...
[ MilojkoPetrovic @ 15.10.2010. 00:29 ] @
Sve te liberalne zemlje na kraju se pretvore u fasiste. Tako je to sa demokratijom, polako se pretvara u svoju suprotnost.