[ Markoxxx @ 06.10.2010. 09:19 ] @
Posto nisam nasao slicnu temu ovde, mislim da bi dobro dosla diskusija za ljude koji su manje upuceni. Cene ugradnje uredjaja, cena goriva, potrsnja i usteda..... |
[ Markoxxx @ 06.10.2010. 09:19 ] @
[ vladd @ 06.10.2010. 09:49 ] @
Mislim da su neke trazene informacije vise za google, ili setnju po prodavnicama.
Sto se vise vozi, vise kosta:). Cena plina je trenutno tolika kolika je, a da li ce biti veca, pitanje je proste birokratske odluke Vlade. Trenutno je metan jeftiniji, ali je retko zastupljen na pumpama, TNG je trenutno najekonomicnija opcija. Poz [ Markoxxx @ 06.10.2010. 10:16 ] @
Metan je vise zastupljen na pumpama, jeste da nije dovoljno ali je dosta bolja situacija u odnosu na pre nekoliko godina....
A ne bi me cudilo da uvedu jos neke akcize na ove gasove ;) [ vladd @ 06.10.2010. 14:36 ] @
Uzgred, da li si video na nekom autu instalaciju za metan?
Tri ili cetiri boce pod visokim pritiskom, velike tezine... Poz [ Markoxxx @ 06.10.2010. 16:34 ] @
Video sam, ima dosta taxista u Cacku koji voze na metan...
uredjaji jesu komplikovaniji i skuplji od uredjaja za TNG.. i koliko na kraju izadje jeftinija voznja od TNG-a? [ dulsrules @ 06.10.2010. 17:26 ] @
Treba imati auto sposoban da nosi tu tezinu u gepeku. Ojacanja svakakva na zadnjem trapu.
[ grozda_88 @ 29.10.2010. 21:37 ] @
-Nije to neka prevelika tezina (u proseku tezina jednog putnika od 80ak kg) sto svaki auto moze da nosi bez problema, naravno je tu i opcija kad su 5 putnika u vozilu a tu se naravno bolje snalaze jaci automobili.
-TNG i CNG instalacija je u principu potpuno ista, mislim na istom principu rade. Glavna razlika je pritisak na kome se toce, TNG se toci 15-25 Bara a CNG na 250 Bara i naravno da se ne moze upotrebiti nista od TNG za CNG. -Tacnu racunicu ne znam ali u principu stvari stoje ovako: na plinu ti je usteda 50% u odnosu na benzin a na metanu je 50% u odnosu na plin!!! Znaci 75% jeftinija voznja na metanu nego na benzinu. (nemojte pogresno da razumete, nece vas auto trositi 2,5l metana, mozda ce trositi i 20l ali fora je u ceni menata koja je "dzabe"... ne znam tacno ali metan se kupuje na kg a ne na litar.) -Cena uredjaja u Nisu je 650e sad konkretno za koji sistem ne znam ali recimo da je najjeftiniji. Tako otprilike stoje stvari sa metanom (samo cekamo da naprave pumpu za menat u Nisu, jer najbliza nam je u Krusevcu) i onda da se vozimoooooooo..... POzzzzz [ vladd @ 30.10.2010. 15:56 ] @
MA nije neka razlika ni to 25 i 250 bara, vise fakultativna, vazan je prirodni princip, a ni 80-100 kg tereta je gotovo normalna stvar u jednim kolima, uostalom sta zna auto sta je sto kila...
Citat: grozda_88: -Cena uredjaja u Nisu je 650e sad konkretno za koji sistem ne znam ali recimo da je najjeftiniji. Nije ni bitno za koji je vazno da je jeftin i da se dzabe vozi Poz Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|