[ jesus alejandro @ 12.10.2010. 22:44 ] @
Koju bi ste mi preporucili od ove tri gitare, inace me interesuje svirka u drustvu, nista vise od toga

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/75-Yamaha-F-310/

http://www.mitrosmusic.com/pro...41-Fender-CD-60---Dreadnought/

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/1675-Ibanez-V72E-BK/

Inace sve tri gitare su su slicnom rangu cena 110 - 120e. Ako ima neka alternativa u ovom cenovnom rangu, koja bi bila ?
[ etjen @ 12.10.2010. 23:31 ] @
Po kvalitetu su verovatno sve slične. Ja bih možda izabrao Yamahu. Odeš tamo i probaš pa vidiš koja najbolje zvuči. Jedino tako, ovako sa slike teško da može nešto da se zaključi...

[ acaradio @ 13.10.2010. 00:02 ] @
Sve tri su veoma slicnog kvaliteta i neces pogresiti koju god da odaberes, samo ako je potpuno ispravna (mehanika, pravilno ukucani pragovi...), kao i da ima prijatnu "akciju" (sto manji razmak izmedju pragova i zica na donjem delu vrata), jer tvrda gitara je problem i za profesionalca, a kamoli za pocetnika (bolovi u jagodicama, ispucala koza, cak i krvarenje u ekstremnim slucajevima). Ako nemas iskustva sa gitarama, povedi nekog da ti pomogne oko izbora ispravnog primerka.
Yamaha F310 predstavlja neki standard za jeftinu gitaru za svaku priliku, tako da bih se uvek prvo uhvatio za nju, ali kao sto rekoh - prvenstveno obrati paznju na ispravnost i mekocu.
[ BoysBVS @ 13.10.2010. 01:48 ] @
Svirao sam tu Yamahu. Posle mozda pola godine je pocela E (najdeblja) zica da zapinje za pragove. E sad, ta gitara je koriscena u kulturno-umetnickom drustvu tako da verovatno je svirao i kurta i murta na njoj ali je ovako skroz ok za tu lovu. Malo je tiha i vise je u basovima... Za ruku je super, lepo se svira na njoj. Za ostale dve ne znam kakve su. Srecnu kupovinu ti zelim. Pozdrav

Ispravka: i Fendera sam probao, malo je bila tvrda, licno mi se ne svidja...
[ jesus alejandro @ 13.10.2010. 05:55 ] @
Znam otprilike za ovu Yamahu, citao sam dosta o njoj i ovde i na drugim mestima. Ova Fender mi se dopada izgledom, pa mi je ona bila prvi izbor a ne razumem se nesto posebno da bih uvideo razliku u zvuku.
[ jablan @ 13.10.2010. 14:26 ] @
Ako se ne razumeš u zvuk, biraj najglasniju.

To su gitare koje se proizvode u velikim serijama i bukvalno dva primerka istog modela mogu da budu dupe i oko.
[ Java Beograd @ 13.10.2010. 14:49 ] @
Fender. Najlepša je !
[ jesus alejandro @ 13.10.2010. 15:32 ] @
Citat:
Java Beograd: Fender. Najlepša je !

Znaci da biram po lepoti ;) Salim se i meni se bas svidja, a slusao malo na YT-u, lepo se cuje, barem meni zvuci :)
[ Horvat @ 13.10.2010. 15:45 ] @
je l' ova fenderka made in china ili made in usa?
[ jablan @ 13.10.2010. 15:58 ] @
Citat:
Horvat: made in usa?

Ma jeste, lično je mr. Fender rukom radio... :P
[ Java Beograd @ 13.10.2010. 16:01 ] @
@Horvat
Pre će biti da je PRC. Ali, najverovatnije kvalitetan PRC proizvod, dakle, fabrika, pogoni, proizvodni proces i izlazna kontrola po standardima brenda, a ne po PRC standardima.

@jesus alejandro
Kako im je i cena slična, tako možeš zaključiti da je i kvalitet maltene istovetan. Meni je lično crna najlepša, a i zove se "Fender", što je za gitaru mnogo lepše ime od "Yamaha". ;) (Da ne bude zabune, i te kako sam upoznat sa kvalitetom muzičkih instrumenata Yamaha. )
[ Horvat @ 13.10.2010. 16:57 ] @
@jablan :P

a yamaha, je l i ta prc-a ili je iz japana barem ta?
[ NoneVi @ 13.10.2010. 17:27 ] @
Citat:
Horvat: @jablan :P

a yamaha, je l i ta prc-a ili je iz japana barem ta?

Usa fenderi su ipak malo kuplja igračka i tu bez 500-600€ ne vredi da ulaziš u prodavnicu i za to ćeš dobiti osiromašenu verziju
Inače, koga zanima, trenutno u mitrosu su Fenderi na akciji i može se pazariti stratokaster ili jazzbas made in usa za nekih 700€

Od gitara koje interesuju postavljača teme ja bi se ipak odlučio za fendera, mada između njih i nema neke razlike. Jedino što bi te trebalo interesovati je koja se tebi najviše sviđa. mada je+eš gitaru koja nije fender. :-)
[ Srđan Pavlović @ 13.10.2010. 17:55 ] @
Druze, uzmi ti Takamine gitaru, neces se zaebati.

http://www.takamine.com/?fa=detail&mid=1819&sid=526

Recimo...

Zvuk je odlican, malo ih je teze naci. Ima ih mislim u Novom Sadu i u BG sigurno.

/edit: au, sad vidim 110-120 evra .... onda tesko Takaminka :( Cini mi se da je oko 300 :(
[ jablan @ 13.10.2010. 18:00 ] @
@Srđan: Ne može da bude loša čim je Bajaga svira.. :P
[ jesus alejandro @ 13.10.2010. 19:20 ] @
Od jeftinijih ima ova http://www.mitrosmusic.com/proizvod/6027-Takamine-G320/ , a kakva je nemam pojma :) Sad cu malo da gugljam ...
[ Srđan Pavlović @ 13.10.2010. 19:28 ] @
Nemoj da googlas previse - gitara se ne kupuje tako, idi u radnju i probaj kako zvuci.

Ja sam kupio Ibaneza za nekih 260 evra jer mi je zafalilo za Takaminku koje je kostala
oko 310 evra, a ja bio nestrpljiv da ustedim jos malo, pa uzeo SGE430CS (Ibanez).

Takamine ima lep, ispunjen dubok, mekan zbuk, prirodan... cuces, samo je probaj,
a onda probaj neku yamahu, ibaneza...

Btw, i ja sam svoju uzeo u Mitrosu u NS. E sad, ova Takaminka za 15000 dinara
je neki osnovni model - "pocetnicki", ali mislim da je i ona sasvim OK.
[ Srđan Pavlović @ 13.10.2010. 19:35 ] @
Ovu sam hteo... inace :)

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/6021-Takamine-EG440CSTCY/

A ova je.... mmmmmmmm :)))

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/6009-Takamine-EG523SCB/

Ali preskuapa :(
[ Odin D. @ 13.10.2010. 19:39 ] @
Pocetnicke "gitare" su uvijek promasaj.
Ako si pocetnik, to ces i ostati jer ti takve gitare zgade sviranje i ubiju svaku zelju da je uzimas u ruke.
Jedini nacin da se duze druzis sa njom je da zivis u nekoj zabiti dje niceg drugog nema, ono tipa:

"Deep down Louisiana close to New Orleans,
Way back up in the woods among the evergreens,
There stood a log cabin made of earth and wood,
Where lived a country boy name of Johnny B. Goode... "

Ja ti savjetujem da pristedis jos malo pa kupis gitaru.

Ali ako ti sluzi samo za tandrljanje poput izvidjackih izleta - onda nema veze, mozes da nadjes i neku "Ariju", najbolje 20-30 godina staru :)
Nije se bas ubila za sviranje, ali na njoj mozes da sjedis dok cekas voz ili autobus, mozes rezati cajnu kobasicu na poledjini, zakloniti glavu od kise, podbociti vrata i raditi kojekakve druge korisne stvari.
[ Suns @ 14.10.2010. 01:58 ] @
Ako hoćeš dobru gitaru za kućno sviranje onda definitivno neki Epiphone već dugo u toj klasi niko ne može da mu priđe, a neki dobri početni modeli se kreću od 350€ pa naviše...

Ja sam recimo prošle godine uzeo EJ 200 Epiphone replika Gibsonove legendarne gitare, neverovatno koliko je gitara mekana i predivna za sviranje, fantastične pozlaćene čivije...

[ Srđan Pavlović @ 14.10.2010. 05:34 ] @
Citat:
Pocetnicke "gitare" su uvijek promasaj.

E jbg, kad bi svi imali novaca za vrhunske gitare - to bi bilo najbolje.
[ Odin D. @ 14.10.2010. 19:24 ] @
Pa nisam bas imao na umu vrhunske. Cijena vrhunskih i pocetnickih se razlikuju za red velicine, a ne za +100 evra.

Stvar je u tome sto su najjeftinije gitare sigurno bacen novac. Po meni je bolje kupiti solidnu gitaru za 300 evra nego baciti 150 evra nizasta.
Jer za 300 evra mozes kupiti gitaru koja vredi 300 evra, a za 150 evra mozes samo kupiti "gitaru" koja vredi koliko i komplet zica sa kojim se isporucuje.

Uzmite u obzir kolika je marza trgovca, transport i pakovanje, porezi, carina i sve ostalo, pa ispadne da se gitara koja se prodaje za 100 i nesto evra napravi u fabrici za 5-6 evra. I onda zamislite kvalitet drveta, gvozdja za mehaniku i samu mehaniku, lijepka, proizvodnje, lakiranja i ostalih zajebancija koji se moraju napakovati za sacicu evrica.

Te gitare uopste nisu namjenjene muzicarima nego nekome ko je subotom popodne dosao u prodavnicu kupiti krompira i salame, pa iz dosade luta po prodavnici misleci se kako bi danas utukao vreme i onda na rafu ugleda gitaru, sa sve pojacalom, sarenom knjizicom i CD-om za brzi start: "Bacite vase prijatelje jos veceras u trans!" - naravno sve za €99.99.
Ili za dijete koje se u prodavnici valja po podu i kvreci: "Ocu gitaru! Kupi mi gitaru!..."

Po zapadu se takve gitare i kompleti, vjerovali ili ne, zaista i prodaju u prehrambenim supermarketima. Naravno, mozes tu kupiti i trubu ili flautu slicnih kvaliteta.
Sve se to projektuje za cijenu od €99 evra ili koji evro gore-dolje.

Jeftinije gitare, a koje nisu u ovoj low-end klasi se prave po principu: "Treba da napravimo sto jeftiniju gitaru".
A ove od 100 evra se prave po principu: "Imas sacicu evra. Treba da napravis nesto sto lici na gitaru." Primarni cilj je samo da se cijena odrzi ispod neke granice (koja ima neki psiholoski momenat znacajan za prodaju tih igracaka), a kvalitet je zadnja rupa na svirali.
[ etjen @ 14.10.2010. 19:52 ] @
he, znate onu ''u rukama Mandušića Vuka, svaka puška biće ubojita'' il' već tako nekako... :))

drugim rečima, džaba kvalitetne gitare ako ne znaš da sviraš, tj. i najlošija gitara zvuči dobro kod pravog čoveka (lično čuo)
[ Srđan Pavlović @ 14.10.2010. 19:53 ] @
Ma dobro, i ja sam pod vrhunske mislio samo na one od 500-600 evra...

skromno, skromno samo..
[ Odin D. @ 14.10.2010. 20:49 ] @
Citat:
etjen: he, znate onu ''u rukama Mandušića Vuka, svaka puška biće ubojita'' il' već tako nekako... :))

drugim rečima, džaba kvalitetne gitare ako ne znaš da sviraš, tj. i najlošija gitara zvuči dobro kod pravog čoveka (lično čuo)

Ne znam samo zasto onda Mandusici bacaju pare na puske od 3-4K evra kad nema potrebe....

Svakako da malo vjestiji svirac moze i na krs gitari impresionirati nepoznavaoce doticne problematike. Publiku tu opcinjava "tehnika" svirca ili kakav drugi aspekt (brzina, virtuoznost, duhovitost,opsti dojam...), ali ako treba uzivati u muzici (a ne performansu) onda je i zvuk od izuzetnog znacaja. Gitare koje se ne mogu ustimati (a te 100-evrasice cesto ne mogu), koje imaju neodgovarajuci zvuk zbog losih materijala ili konstrukcije,... ne pomazu tu mnogo.
[ etjen @ 15.10.2010. 12:21 ] @
ha, čuj, naravno da dobar instrument vredi, tu nema spora. Da ne vredi velikih para, niko ga ne bi kupovao

Citat:
Odin D.: Pocetnicke "gitare" su uvijek promasaj.
Ako si pocetnik, to ces i ostati jer ti takve gitare zgade sviranje i ubiju svaku zelju da je uzimas u ruke.

ali sa ovim se ne slažem. Onaj ko hoće da svira i ima dara, će svirati svakako na bilo kojoj gitari. Sigurno neće zbog gitare odustati.
[ NoneVi @ 15.10.2010. 12:48 ] @
Slažem se sa etjenom.
Gitare od 100€ su početničke gitare, ali na njima se može sasvim lepo svirati.
Ko kupuje prvu gitaru najbolje je da uzme neku za 100€. Kasnije, ako ostane u muzici lako će se skupiti pare za skuplju gitaru. Kupiti odmah skupu gitaru je veliki ulog, a početnik neće znati ni da ceni razliku u ceni, a i lako se može desiti da se brzo zasiti od muzike, pa ostaju ulud bačene pare.
Razlika u kvalitetu instrumenta postaje bitna posle nekoliko godina sviranja i tada će već čovek imati izgrađen stav o onome šta želi i moći će sebi da priušti i gitaru od 500€ ili 1000€ i znaće zašto to radi.

[ Suns @ 15.10.2010. 13:43 ] @
Svi znate za čuvenog Paul McCartney-a... da? E pa on je jedan svoj nastup na kome je POCEPAO odsvirao na akustari koju je neposredno pre koncerta kupio u samoposluzi za nekih $89 čak je i pokazao račun publici.

Tom prilikom je rekao: "Nije bitno na čemu sviraš bitno je da se ljudima to dopada"

Naravno svi su mislili da svira na nekom Gibsonu ~ $10k
[ Horvat @ 15.10.2010. 14:17 ] @
svaka mu cast
ima snimak tog koncerta?

no, treba i dostici taj nivo ;)
[ etjen @ 15.10.2010. 14:19 ] @
poznavao sam je jednog čoveka (davno je preminuo) koji se za vreme stare Jugoslavije profesionalno bavio muzikom.
Kod njega sam i učio gitaru kao klinac.

Jednom prilikom je moj rođak doneo neku raspalu(ali bukvalno raspalu) gitaru da je ovaj pogleda i da kaže šta misli o gitari. Ta gitara je bila apsolutni krš, telo je bilo puknuto a čivije si, naravno, morao klještima da okrećeš. Čovek je uzeo gitaru, naštimovao je i odsvirao par pesama gde smo mi ostali zabezeknuti, ali bukvalno.
Ta gitara nikad pre i nikad posle nije tako dobro zvučala...
[ Suns @ 15.10.2010. 15:34 ] @
Citat:
Horvat: svaka mu cast
ima snimak tog koncerta?

no, treba i dostici taj nivo

Mislim da ima na YT ali nisam siguran... ja taj koncert imam u .TS formatu (21gb), ali je neki rus radio enkod i izbacio bukvalno sve tako da ne piše ni naziv, tj gde je koncert. Uglavnom on sedi na barskoj stolici piči gitaru a koncert je kao u jako velikom restoranu (aka kabare).... mislim da je koncert iz 1999 tako nešto.

Mada Paul McCartney je jedan jedini da se ne lažemo
[ Horvat @ 15.10.2010. 19:49 ] @
nasao sam na netu da ima unplugged album, ali iz 91.
pogledaj da li je taj spisak pesama,ako hoces (mada se ne pominje gitara iz dragstora)

ako nije, napisi
bas me sad zanima kako to zvuci :]
[ Suns @ 15.10.2010. 20:49 ] @
Hmmmm nije... definitivno je koncert ili šta već bilo posle 1997-8