[ srdjanm3 @ 13.10.2010. 08:11 ] @
Imao bih jedno pitanje, ako ovde ima neko strucan po tom pitanju... Postojala je tema "legalna svirka" u kojoj se raspravljalo od uverenjima za muzicare...

Ove godine 12.03.2010. je stupio na snagu novi zakon o kulturi u kojem se ne spominju lica koja su redovno zaposlena a obavljaju samostalno umetnicku delatnost..

U Posebnom Kolektivnom Ugovoru stoji da se on odnosi i na takva lica, medjutim takvih lica sad nema definisanih u tom novom zakonu o kulturi..

Onda je ovde

http://www.nezavisnost.org/pag...-u-ministarstvu-kulture525.php

Bilo reci o tome da se i takva lica uvrste u zakon, ali ko zna kad ce to da bude...

Ono sto mene zanima (s obzirom da gomila ljudi ne poznaje zakon, a pogotovo ne oni kontrolori) ... Da li sam ja sad, kao redovno zaposleni duzan da imam to uverenje? Mislim, logicno je da bi trebalo, ali striktno gledajuci zakon, mene tu nema.. To bi u principu trebalo da znaci da mene ne mogu da kazne nikako one muzicarske inspekcije, tj. kontrolori saveza samostalnih sindikata?

Pozdrav
[ Kovacevic Vladimir @ 13.10.2010. 12:27 ] @

1. Ali, nisi precizirao kakvo je to "redovno zaposlenje"...u kulturi, privatna (samostalna) umetnička radionica/delatnost?
2. To, haotično i krajnje nedefinisano stanje, koje vlada u Estradi i u vezi čuvenih Uverenja, Udruženja i sl. sa sve "umetnic(i)ama", uključujući i mesta gde obavljaju tu svoju delatnost (od šatora i bircuza, kafančuga i slavskih&privatnih veselja), a po pravilu su nezaposlena lica, čije osnovno zanimanje nije muzika, ili su zaposlena lica, koja to (sviranje&pevanje) obavljaju kao dopunsku delatnost - smestiti u Zakon o kulturi, mislim da je nemoguće i nema veze jedno sa drugim.

Pozdrav
[Ovu poruku je menjao Kovacevic Vladimir dana 14.10.2010. u 09:50 GMT+1]
[ srdjanm3 @ 13.10.2010. 18:23 ] @
Pa ok, sto se tice konkretnog zanimanja,...recimo da je u pitanju masinski inzenjer redovno zaposlen...

Evo ovde jedan clanak..

http://www.ulus-art.org/index....enja-za-clanone-&Itemid=42

Gde se kaze da od 90 neke valjda nije donet ni jedan zakon o kulturi i da je sve oko toga pocivalo na ova dva zakona

1. Zakona o delatnostima od opšteg interesa u oblasti kulture ("Sl. glasnik RS", br. 49/92)
2. Zakona o samostalnom obavljanju umetničke ili druge delatnosti u oblasti kulture ("Sl. glasnik RS", br. 39/93 i 42/98)

Oba zakona su od 4-5 strana, nista posebno.. Sve je to sad umetnuto u ovaj novi zakon o kulturi, zato i pise na kraju zakona da ovo gore navedeno vise ne vazi..

E sad, dalje, vezano za ta zanimanja.,..

http://www.poslodavci.rs/media/PKU%20lat.pdf

U clanu dva ovog kolektivnog ugovora pise samo zanimanje, nije specificirano sta... Znaci nije poenta sad smestiti sve to u zakon o kulturi..ALi kao sto je recimo taj clan 2 u ovom kolektivnom ugovoru.. to ce sigurno biti, jer je sindikat vec glede toga uputio zahtev ministru kulture...Mislim uverenje mora da se ima neminovno, ovo sto ja sad pitam je otprilike samo rupa u zakonu, koja ce se resiti sigurno nekom dopunom..

Ali uverenje prema zakonu treba da se ima.. \

Pozz
[ Kovacevic Vladimir @ 15.10.2010. 09:40 ] @
Citat:
srdjanm3: Pa ok, sto se tice konkretnog zanimanja,...recimo da je u pitanju masinski inzenjer redovno zaposlen...

... Znaci nije poenta sad smestiti sve to u zakon o kulturi..ALi kao sto je recimo taj clan 2 u ovom kolektivnom ugovoru.. to ce sigurno biti, jer je sindikat vec glede toga uputio zahtev ministru kulture...Mislim uverenje mora da se ima neminovno, ovo sto ja sad pitam je otprilike samo rupa u zakonu, koja ce se resiti sigurno nekom dopunom..

Ali uverenje prema zakonu treba da se ima...


1.
Bilo koje zanimanje i redovan, ili neredovan radni odnos, ne sprečava da se neko lice bavi nekakvom umetničkom delatnošću. Samo treba da poseduje Uverenje da je za tu delatnost sposoban.
Dalji sled "događanja" je u sferi propisa, koji su bazirani na isplati sume novca, a da se iz svake sume izdvaja i za PIO i Zdravstvo itd. iako lice to već plaća iz nekog redovnog radnog odnosa, ili čak ima i penziju...

2. Poenta je baš u smeštanju i Estrade u Zakon o kulturi:
- da se odredi samo 2 (za razliku od samo jednog) reprezativna
Citat:
Udruženja u kulturi
Umetnici, saradnici, odnosno stručnjaci u kulturi se mogu udruživati u udruženja saglasno propisima o udruživanju građana. Ukoliko u jednoj kulturnoj delatnosti ima više udruženja, status reprezentativnog udruženja mogu imati najviše dva udruženja. Rešenje o tome donosi ministar kulture, na predlog Komisije za utvrđivanje reprezentativnosti udruženja.
Reprezentativna udruženja vrše povereni posao izdavanja uverenja o statusu samostalnog umetnika, stručnjaka i saradnika ili izvođača kulturnih programa, što predstavlja osnov za uplatu doprinosa. Kriterijumi za sticanje statusa reprezentativnog udruženja će naknadno biti utvrđeni.

- da se u daljem toku sprovede Kolektivni ugovor i sve što je tamo napisano (minimum za isplatu itd...)

Sve podseća na ono što je već bilo, odnosno da neka Udruženja dobiju status Reprezantativnog, a ostala Udruženja da budu potčinjena filijala...da postanu instutucije (pa u Zakonu su!).

O realnom stanju u Estradi i Udruženjima smo već dosta pisali.
(Činjenica je da poslodavci takve obaveze neće da prihvate, da je to skupa i komplikovana administrativna procedura, koja je na udaru i financijske i poreske inspekcije......)
Ako se tome doda činjenica da Udruženja nisu dužna da obezbeđuju poslove umetnicima, onda je stanje i dalje gde je bilo: ...Momci sviraju gostima za bakšiš > gazda sa muzikom nema veze ni obaveze > Uverenje služi kao osnov za uplatu staža i socijalnog svakog ko za taj fond ima interesa i novca.
-------------------------------------------------
Novo će biti značajno samo za ulazak Udruženja u Zakon o kulturi, za predstavnike reprezentivnih udruženja ulazak u organe (kulturne) vlasti.
Od toga umetnici-muzikanti neće imati ništa, jer nema organizovanog tržišta. Svi muzikanti su u statusu Bakšiš-Band-a, ali sa Uverenjem u džepu i obaveznim Ugovorom (dnevnim) za prikazivanje Inspektorima.

Pozdrav
[ srdjanm3 @ 15.10.2010. 10:11 ] @
Izvini sada ako se ja mozda ponavaljam...

Ali gde mogu videti koja su udruzenja reprezentativna... Mislim, prema zakonu, ministar koliko sam video donosi resenje o reprezentativnosti...

E sada, ja sam na netu nasao da je UNIJA POSLODAVACA reprezentativna u estradno-muzickoj delatnosti na teritoriji srbije...

http://www.poslodavci.rs/media...je%20-%20estrada%20-%20lat.pdf


E sad, kontam da unija poslodavaca ne izdaje to uverenje, vec ima kao sto kazes, potcinjena drustva u svom sastavu.. koja mogu da izdaju uverenja? Jel to tako?

I jel to onda znaci, posto postoji taj kolektivni ugovor izmedju unije, granskog sindikata i sindikata... Da su udruzenja muzicara, koji su clanovi SEMUS-a, valdina da izdaju uverenja?

Da li postoji jos neko reprezentativno udruzenje?

Hvala na pomoci, voleo bih ovo da razjasnim bar sa stanovista zakona, a kako to radi u praksi, pa na zalost ocgiledno kao i sve u ovoj zemlji bezakonja..

Pozdrav.
[ Kovacevic Vladimir @ 15.10.2010. 12:07 ] @
Znam dosta, ali posledice/primenu smo (sam) osetili i bila je u vidu "pedale".

Svi smo imali uredne papire, Udruženja su nastajala po gradovima i selima...svako je u "svom ataru" bio u apsolutnom pravu, da bi se mnooooooogi slučajevi razjašnjavali po Sudovima.
Epilog:
ta sva Udruženja su se jednostavno ugasila, nestala. I zbog nedostatka posla i zbog osipanja članstva, jer je sve preraslo u apsurd: plaćati članarinu Udruženju, koje nema nikakve moći, sumnjivu validnost...i konačno, nije u Zakonu (jer se sve nešto čeka, u prednacrtu je, "ministar je obećao...").

Ovo što sada predstoji, samo je jedno administrativno "prepakivanje".
Važno je:

Rešenje o upisu u Registar kolektivnih ugovora
pod rednim brojem 1. dana 27.02.2007.godine
Broj110-00-825/2006/02
U Beogradu 27.02.2007. godine

Sada je još važnije odlučiti: ko će biti pod rednim brojem 2 ?!

Neshvaćeno je ostalo: zašto Licencu/Uverenje ne izdaje FMU Komisija, kao dodatnu delatnost, sa rokovima, cenovnicima za polaganje i proveru sposobnosti?
Kao najmerodavnija Ustanova, koja je u svakom Zakonu, bez obzira na (promenljiva) Ministarstva...jer je struka u pitanju.
Tamo bi i Stjepko Gut otišao da uzme svoj papir, da ne bi morao da nosi svoju Diplomu u koferu trube, a ne da polaže ispit pred komisijom neke Unije poslodavaca, koju predstavlja "neki funkcioner", možda svirač lokalnog nivoa.

Pozdrav