Prosecna cena po temi-templejtu je 35-37 dolara,njemu ostaje cisto nekih 70% dakle oko 25 dolara puta 17 hiljada transakcija sa navedenog "www.themeforest.net" dolazimo do iznosa od oko 400.000 dolara za 2 i kusur godine.
Ukupno uradjenih tema do sada: =29 ThemeForest Items
Evo sta je sve uradio i prodao,i to iz svoje kuce,dakle sam samcijat sa svojih 10 prstiju,svojim kompjuterom i pre svega inovativnost ili bolje reci kreativnost:
Dokaz da svet za razliku od nas Srba placa navedene poslednje dve stavke i te kako.Ovo je samo jedan primer od mora ostalih na navedenom sajtu.
DOk se mi zanosimo politikom,kioscima,instalacijom OS-a svet grabi napred i placa pre svega to sto i treba da se plati-kreativnost.
Procitah negde izjavu naseg coveka koji radi kao profesor na jednom Americkom koledzu "U zapadnom svetu masta je najskuplji artikal,U Srbiji ne smes da budes mastovit,ispasces udaren i zanesen".
Za one koji bi da uspeju na ovom sajtu evo malo duzih uputstva,za strpljive i pametne i pre svega mastovite uvek ima prolaza i mesta za zaradu:
Gore je firma preko koje putem freelancing-a(rad iz kuce na kompjuteru i slanje radova na prodaju celom svetu) objasnjava u detalje kako je to moguce.
Za armiju nezaposlenih ne samo IT strucnjaka vec i ostalih kojima kompjuter sluzi samo za igrice,filmove i FB mislim da je ova vest vredna paznje.Za neke koji razmisljaju u ovom pravcu i te kako profitabilna.TRenutno sto se najvise placa i trazi su teme-templejti za "Wordpress" tu i tamo Joomla i slicni,ali najvise i najbrze ide"Wordpress"theming i templating.
Mnozi gore broj koji pise u"Sales" sa 20-25 dolara ili manje vise oko 20-ak evra i dobijas zaradu ljudi koji koriste svoj kompjuter u nesto sto je deo gore u pocetku navedenih aktivnosti i "kreativnosti" i "maste".
Dobrodosli u svet freelancinga.Po meni jedini nacin da se ovaj narod ne samo sa prostora SRbije vec i iz svih ex-yu republika odvoji od vecite brige za novcem i nezaposlenosti.Naravno da ima ostalih mesta ali po meni nijedan kao sto je"themeforest.net" ne nudi tako brz nacin zarade.
Dnevno se izvrsi 1-10 transakcija po temi koju ste postavili.Naravno da je tema Vasa i da u prilog stavite kompletno uputstvo za koriscenje teme kao i dobru podrsku-support:
Svaka strana gore je u proseku jedan-dva radna dana,nijedna tema nije bez transakcije.
Malo iskusniji i vicniji dizajneri/koderi mogu zaraditi i do 20-30 transakcija dnevno.Cena po transakciji je cirka 30-35 dolara.
[ konislav @ 20.10.2010. 00:05 ] @
Moram da postavim nekoliko pitanja postavljacu teme:
- Gde si ti u celoj ovoj prici i koliko ti uspevas da iskoristis sve ovo sto nama preporucujes?
- Gledam da si davao savete za elance.com, pa bih te zamolio da das link za tvoj profil da mozemo da vidimo koliko si angazmana imao, sa kojim znanjima i vestinama raspolazes. Cisto da znamo mi koji tek pocinjemo od koga ucimo, ovako mi lici na nekakvu onaniju.
Citat:
Dobrodosli u svet freelancinga.Po meni jedini nacin da se ovaj narod ne samo sa prostora SRbije vec i iz svih ex-yu republika odvoji od vecite brige za novcem i nezaposlenosti.Naravno da ima ostalih mesta ali po meni nijedan kao sto je"themeforest.net" ne nudi tako brz nacin zarade.
Ovo je jedna od glupljih stvari koje sam cuo ili procitao, posebno ovo sto sam oznacio crvenom bojom. Irska je pocela da gradi svoju privredu na softverskim uslugama i dugo godina je bila primer iz ucebnika (na mnogo visem nivou od frilensinga), pa je sad pusiona. Tako da su to obicne suplje price.
Freelance je primarno prihvatljiv za tri grupe ljudi:
1. Indiska i ostala sirotinja
2. Mladi ljudi koji su u procesu skolovanja, koji imaju odredjenog znanja ili vestina i koje bi mogli da prodaju kao dopunu svom budzetu, a da ne moraju da se pomeraju od kuce ili da rade nekakve hamalske poslove.
3. Ljudi koji ne vole da idu svaki dan na posao, koji su pomalo preziru fizicki rad, a koji su pri tom ceo dan za kompjuterom i imaju odvise slobodnog vremena, ali nisu optereceni koliko ce na elance.com zaraditi, jer im egzistencija ne zavisi od toga.
(ja sam u ovoj grupi)
Mozda postoji jos neka grupa, ali sam siguran da je blize trecoj grupi nego predhodnim.
Citat:
Svaka strana gore je u proseku jedan-dva radna dana,nijedna tema nije bez transakcije.
Malo iskusniji i vicniji dizajneri/koderi mogu zaraditi i do 20-30 transakcija dnevno.Cena po transakciji je cirka 30-35 dolara.
Bas me interesuje kako ti stojis sa ovim? Osim ako nisi neko ko ima korist da reklamira ove servise, ne bi li na tome zaradio.
Ne samo on vec bilo ko od nas mora prvo da pretstavi samog sebe, ko je, sta je, sta je radio ili sta radi da bi moglo ono sto bude napisano imati nekakav znacaj, da bi dobilo na tezini. To je isto kao kad bi ja sad poceo da delim ovde savete kako se zaradjuje na elance.com, a tamo sam mesec dana, jos nisam ni portfolio napunio kako treba, nisam ni svoj profil doterao i sad da ja pricam kako se tamo zaradjuje, a jedan jedini posao nisam odradio. To je jednostavno ne ozbiljno, ta prica nema tezinu i ne treba je uzimati u razmatranje.
Pretpostavljam da sam ti pomogao da razumes, zasto on mora da bude negde.
[ aleksandaraleksandar @ 20.10.2010. 16:53 ] @
nisi mi pomogao... samo pokušavaš sebi da razjazniš neke stvari i opterećuješ nas time.
čovek je prestavio nešto što smatra korisnim posetiocima ovog foruma.
kao kada neko kaže da je gledao dobar film i da ga preporučuje, a neko kao ti mu na to odgovori "ma nemoj! šta si ti režirao do sada?"
[ kozbi @ 20.10.2010. 16:57 ] @
Citat:
Bas me interesuje kako ti stojis sa ovim? Osim ako nisi neko ko ima korist da reklamira ove servise, ne bi li na tome zaradio.
>Postoje vise vrsta freelancing-a ili rad na kompjuteru iz sopstvene kuce i prodaja SVOJIH dakle ono STO TI URADIS i NEKO KUPI U SVETU.
Ne da budes "radio stanica" nekome vec da shvatis znacaj pojma"kreativnost".
Freelancing opcija 1:
Rad po radnom satu.
Freelancing opcija 2:
Rad po projektu
Freelancing opcija 3:
Prodaja svog gotovog proizvoda.
To sto sam ja izneo gore je opcija tri.Svi gore ljudi su vredno radili,uradili i PRODALI!
Ne po satu vec ono sto TRZISTE TRAZI.
Ne da reklamiram nikoga,opet se potvrdjuje staro pravilo sa ovih prostora"Trazim posao da ga nadjem,a kada ga nadjem kukam zasto sam ga uopste i trazio".
Stos je da se ovaj narod probudi od pravila "9-5",plata 200 evra i kredit 150 evra.
Covek je uradio 29 tema,sam samcijat.Tih 29 tema je do sada prodao u vrednosti od preko 400.000 dolara za 24 meseca!.Dakle covek je PROIZVODJAC tema za Wordpress i ostale open source sajtove.
Sve navedeno je da zainteresuje ljude,mlade,srednjovecne i one starije da je natrazeniji artikal na zapadu MASTA ne kafenisanje i mlacenje prazne slame"Ja znam vise od tebe,ti znas manje od mene a imas vecu platu od mene".
Ova tema nije zbog toga postavljena.
Ova tema ili bolje reci obavestenje je tu da ljudi nauce kako se rade teme za Wordpress,Joomlu i slicno i sami na primeru gore coveka pristupe PRODAJI.
Imas KONSTANTU PRODAJU=IMAS POSAO=IMAS BIZNIS!
Gde ce prodavati,to je stvar autora.
Da li na elance ili themeforest ili jupiteru ili veneri to je nebitno.Bitno je da narod sa ovih prostora shvati da ZAPAD placa znanje ali KREATIVNOST je ono sto odvaja obicne ljude i radnike sto je poenta mog prvog posta izrazena u iznosu dolara koje decko sa svojih 27 godina pravi odnosno PRODAJE!
Iskren pozdrav.Izvinjavam se ako sam nekog uvredio.
[Ovu poruku je menjao kozbi dana 20.10.2010. u 18:08 GMT+1]
[ konislav @ 21.10.2010. 18:26 ] @
Citat:
aleksandaraleksandar: nisi mi pomogao... samo pokušavaš sebi da razjazniš neke stvari i opterećuješ nas time.
kao kada neko kaže da je gledao dobar film i da ga preporučuje, a neko kao ti mu na to odgovori "ma nemoj! šta si ti režirao do sada?"
Promasio si malo. Covek nije napisao da je gledao dobar film, pa da preporucuje drugome. Ovde imamo slucaj da covek pokusava da nas uci kako se pravi dobar film i da kritikuje druge kako ne prave dobre filmove. U tom slucaju svako sto pokusava da uci ili kritikuje nekoga, trebalo bi se prvo pretstavi svojim radom i licnim primerom, da bi ostali koji bi da uce ili koji su predmet kritike mogli da uzmu u razmatranje sve sto im je receno.
Da je postavljac teme prikazao ovde sta je video, procitao ili cuo i da je nama ostalima preporucio da vidimo o cemu se radi, bilo bi kao da je pogledao film, pa nam preporucuje da i mi ostali pogledamo.
Medjutim mi ovde imamo slucaj kako nam neko objasnjava kako se pravi dobar film i kritikuje ostale zasto ne prave dobre filmove. U tom slucaju, mora da nam pokaze kakav je film on napravio i ako sam nije napravio dobar film, da nam objasni zasto nije.
Ajde zapni malo, pomuci se, pitaj nekoga da ti pojasni o cemu pricam, pa ces videti koliko sam ti pomogao.
[ konislav @ 21.10.2010. 18:29 ] @
Citat:
aleksandaraleksandar: nisi mi pomogao... samo pokušavaš sebi da razjazniš neke stvari i opterećuješ nas time.
Promasio si malo. Covek nije napisao da je gledao dobar film, pa da preporucuje drugome. Ovde imamo slucaj da covek pokusava da nas uci kako se pravi dobar film i da kritikuje druge kako ne prave dobre filmove. U tom slucaju svako sto pokusava da uci ili kritikuje nekoga, trebalo bi se prvo pretstavi svojim radom i licnim primerom, da bi ostali koji bi da uce ili koji su predmet kritike mogli da uzmu u razmatranje sve sto im je receno.
Da je postavljac teme prikazao ovde sta je video, procitao ili cuo i da je nama ostalima preporucio da vidimo o cemu se radi, bilo bi kao da je pogledao film, pa nam preporucuje da i mi ostali pogledamo.
Medjutim mi ovde imamo slucaj kako nam neko objasnjava kako se pravi dobar film i kritikuje ostale zasto ne prave dobre filmove. U tom slucaju, mora da nam pokaze kakav je film on napravio i ako sam nije napravio dobar film, da nam objasni zasto nije.
Ajde zapni malo, pomuci se, pitaj nekoga da ti pojasni o cemu pricam, pa ces videti koliko sam ti pomogao.
[ konislav @ 21.10.2010. 18:31 ] @
Citat:
Promasio si malo. Covek nije napisao da je gledao dobar film, pa ga preporucuje drugome. Ovde imamo slucaj da covek pokusava da nas uci kako se pravi dobar film i da kritikuje druge kako ne prave dobre filmove. U tom slucaju svako sto pokusava da uci ili kritikuje nekoga, trebalo bi se prvo pretstavi svojim radom i licnim primerom, da bi ostali koji bi da uce ili koji su predmet kritike mogli da uzmu u razmatranje sve sto im je receno.
[ aleksandaraleksandar @ 21.10.2010. 19:06 ] @
Citat:
konislav:
nemaš pojma. kritičar je kritičar. kritičar nije književnik niti umetnik bilo koje vrste.
pri tom, dečko samo pokušava da ukaže na to da može da se zaradi veća suma novca, na malim stvarim i kako je baš to ono što nedostaje ovom tržištu.
[ konislav @ 21.10.2010. 19:09 ] @
Doslo je do greske, pa je tri puta objevljen isti tekst. Neka domacin sredi taj problem.
Postoje vise vrsta freelancing-a ili rad na kompjuteru iz sopstvene kuce i prodaja SVOJIH dakle ono STO TI URADIS i NEKO KUPI U SVETU.
Ne da budes "radio stanica" nekome vec da shvatis znacaj pojma"kreativnost".
Freelancing opcija 1:
Rad po radnom satu.
Freelancing opcija 2:
Rad po projektu
Freelancing opcija 3:
Prodaja svog gotovog proizvoda.
To sto sam ja izneo gore je opcija tri.Svi gore ljudi su vredno radili,uradili i PRODALI!
Ne po satu vec ono sto TRZISTE TRAZI.
Koji oblik freelancing-a ti praktikujes ili si praktikovao?
Dva, ovo su oblici radnog angazmana i ne odnose se samo na freelancing. Ja kad idem u Irak ili Afganistan, potpisem ugovor, pristupim PROJEKTU (znaci radim na projektu), a placen sam po satu. A opet to nije freelancing.
Ne da reklamiram nikoga,opet se potvrdjuje staro pravilo sa ovih prostora"Trazim posao da ga nadjem,a kada ga nadjem kukam zasto sam ga uopste i trazio".
Na osnovu cega se potvrdjuje neko pravilo?
Stos je da se ovaj narod probudi od pravila "9-5",plata 200 evra i kredit 150 evra.
I ti ces freelancing-om da ga probudis od potrebe za redovnim poslom. Napisao sam ja tebi u proslom postu ko se bavi freelancingom.
Covek je uradio 29 tema,sam samcijat.Tih 29 tema je do sada prodao u vrednosti od preko 400.000 dolara za 24 meseca!.Dakle covek je PROIZVODJAC tema za Wordpress i ostale open source sajtove.
Sve navedeno je da zainteresuje ljude,mlade,srednjovecne i one starije da je natrazeniji artikal na zapadu MASTA ne kafenisanje i mlacenje prazne slame"Ja znam vise od tebe,ti znas manje od mene a imas vecu platu od mene".
Ova tema nije zbog toga postavljena.
Ova tema ili bolje reci obavestenje je tu da ljudi nauce kako se rade teme za Wordpress,Joomlu i slicno i sami na primeru gore coveka pristupe PRODAJI.
Imas KONSTANTU PRODAJU=IMAS POSAO=IMAS BIZNIS!
Ja sam te pitao, a ti izbegavas da odgovoris, ako znas sta je naj trazeniji artikal na zapadu, da li si ti uspeo da prodas zapadu taj artikal i ako nisi zasto nisi??
Kazi nam kakva su tvoja licna iskustva sa prodajom naj trazenijeg artikla. Da li si na osnovu gore navedenih objasnjena naucio kako se rade teme za Wordpress, Joomlu ili slicno.
Gde ce prodavati,to je stvar autora.
Da li na elance ili themeforest ili jupiteru ili veneri to je nebitno.Bitno je da narod sa ovih prostora shvati da ZAPAD placa znanje ali KREATIVNOST je ono sto odvaja obicne ljude i radnike sto je poenta mog prvog posta izrazena u iznosu dolara koje decko sa svojih 27 godina pravi odnosno PRODAJE!
Da li si uspeo da prodas zapadu svoje znanje i svoju kreativnost, pa si toliko siguran da je to sve bas tako, kako si nama ovde objasnio.
Ja imam neko skromno iskustvo sa zapadom, pa sam dijametralno razlicitog misljenja od tebe. Po meni, ovo je klasican slucaj "americkog sna" i to su izdvojeni slucaji na kojima pociva cela ta sarena laz o zapadu, posebno o Americi. Ovo je klasican slucaj srece, cista slucajnost i nista vise od toga. Ovakvo nesto se stalno desava, samo sto izmedju ovakva dva dogadjaja, milioni izgora sanjajuci Americki san.
Iskren pozdrav.Izvinjavam se ako sam nekog uvredio.
Ne mora da se izvinjavas sto nas vredjas, jer mi jos neznamo da li nas vredjas, medjutim kako i dalje nastavljas da pricas price, a ne prilazes dokaz koji bi potvrdio tvoje teze, pocinjes da nas vredjas.
Za 9 dana od mog prvog posta,decko je imao oko 270 transakcija,svaka vrednosti u proseku 35-40 dolara,od toga njemu 70% ili ti neto 30 dolara puta 270 transakcija to je cirka:
=7-8 hiljada dolara na bankovnom racunu za samo 9 (devet)kalendarskih dana.
A u pitanju su teme za "wordpress" za koje ne treba vrhunsko znanje php-a vec samo rutina.
>Dakle u pitanju je sto se tice tema za "wordpress" nekih 60-70% dizajna a ostalo je znanje iz navedenih knjiga.
Nije reklama.Daleko od toga.Ako je reklama obrisite post odmah.Covek pravi pare i pare i pare a mi ovde mlatimo praznu slamu o platama programera u SRbiji.
Za 9 dana skoro 8 hiljada dolara.
Dakle dnevno oko 900 dolara.
Pa ovo i kockarnicu i agenciju za obezbedjenje da drzis pa nemozes toliko dnevno da zaradis.
DAJ TRZISTU TO STO TRAZI !
Pozdrav.
[Ovu poruku je menjao kozbi dana 26.10.2010. u 17:05 GMT+1]
[ kozbi @ 26.10.2010. 16:13 ] @
Evo linka za one koji znaju dosta o dizajnu a nemaju vremena za php i cms tipa wordpress,mada iznos transakcije je dosta mali cirka nekih 5-10 dolara.
DOle su ljudi koji su u proseku na godisnjem nivou zaradili nekih 40-60 hiljada dolara godisnje.
Nije sala.Nije reklama.Dakle oni koji imaju dara za dizajn mogu na dole linku prodavati svoje graficke i dizajnerske radove po iznosu koji nije nesto veliki recimo u proseku oko 7-8 dolara po transkaciji ali nedeljno imaju oko 15-20 transakcija a kasnije broj transakcija raste progresivno u zavisnosti od kvaliteta radova koje se salju trzistu i kupcima.
Novac dobijate putem Swift-a ili Wiretransfera u bilo kojoj banci nedeljno ili mesecno.
Evo sta se najvise kupuje odnosno najtrazeniji artikli na nedeljnom nivou:
Nije losa zarada za par sati rada.barem po meni,jer dizajn moze bukvalno svako nauciti cak i oni najmladji ili najstariji i time sebi osigurati neku buducnost sto se tice novaca a ne da cekaju na politicare i posrednike da im se smiliju:
"Wordpress" theming je malo kompleksniji ali zato vrlo zahvalan po pitanju iznosa i broja transkacija shodno potraznji koja je po meni u samom vrhu sto se tice navedenog "Wordpress"-a.
Za 9 dana od mog prvog posta,decko je imao oko 270 transakcija,svaka vrednosti u proseku 35-40 dolara,od toga njemu 70% ili ti neto 30 dolara puta 270 transakcija to je cirka:
=7-8 hiljada dolara na bankovnom racunu za samo 9 (devet)kalendarskih dana.
Angelina Jolie je u prošloj godini inkasirala 27.000.000 dolara. Ako pretpostavimo da je isti trend zadržala i ove godine, za 9 dana od tvog prvog posta ona je zaradila 665.000 dolara!
Dakle 665.000 dolara na bankovnom računu za samo 9 (devet) kalendarskih dana.
Zaključak: Gluma je fenomenalno dobar posao, upravo sam uzeo Halo Oglase da potražim ko daje časove glume... Hitno moram da se ubacim u taj posao...
[ kozbi @ 26.10.2010. 17:28 ] @
Da nije pocela da se bavi glumom koliko bi do sada zaradila od poslova koji nemaju veze sa glumom?
A sto je uopste i pocela?
[ Marko_L @ 26.10.2010. 21:44 ] @
@kozbi
Ti očigledno ne kontaš šta ventura hteo da kaže. U svakom poslu, bilo da je to gluma, grafički dizajn, programiranje, pa i izrada i prodaja wordpress templejta... imaš 10% ili manje onih koji uzimaju 90% ukupnog prihoda koji se ostvari u toj oblasti, dok sa druge strane imaš 90% ili više onih koji uzimaju preostalih 10% prihoda. Dakle, na tu jednu Anđelinu koja zarađuje tridesetak miliona godišnje, dolazi na stotine, možda i hiljade glumaca koji snimaju nekakve reklame Š klase za šampone, tampone, gaće i slično ili pak glume šiljak od ograde u filmovima B kategorije, i to za neke smešne pare.
Ista je stvar i u toj oblasti koju ti pominješ. Na tog jednog što se rastura od prodaje templejtova, dolazi na stotine ili hiljade onih koji svoje radove kače na svim mogućim photo stock i template sajtovima i ne mogu da sakupe ni 100$ mesečno. A to kako si ti predstavio, stiče se utisak da svako ko se ubaci u taj posao, ima da zarađuje par hiljada dolara mesečno bez problema, a nije tako. Uostalom, uzmi pa probaj. Da je to tako, ne bi ti sad ovde solio pamet po forumima, nego bi bio sa dve cupi negde na Bahamima i krckao keš koji samo kaplje od prodaje templejta.
Takođe, otiđi na bilo koji freelance sajt gde može da se vidi koliko je koji projekat koštao (nebitno da li je u pitanju programiranje, izrada web sajtova, grafički dizajn, pisanje...), pa ćeš videti da na svakom od njih ima barem nekoliko aktivnih freelancera koji zarađuju 20K-30K ili više dolara mesečno. Ali, zato ćeš naći par hiljada onih koji ne mogu da skrpe ni 50-100$ za isti period.
Dakle, poenta je, u svakom poslu je izvodljivo uzeti ogromne količine novca, ali to ne znači da će svako ko se lati tog posla uzeti ogromnu količinu novca, već jako mali procenat. Naravno, to ne znači da ne treba pokušati, ali ne treba ni to predstavljati kao "dobar dan", ono kao odeš, postaviš templejt i sutra si bogat čovek. Ima tu da se radi i da se radi, a novac dolazi tek kasnije i to samo ako se dobro potrudiš.
[ konislav @ 26.10.2010. 23:43 ] @
Ajde da se kladimo da kozbi ne moze razumeti sta mi pricamo. Evo dajem koeficient 50 da covek ne moze razumeti sta pokusavamo da mi kazemo i da nece prestati da pise i dalje na isti ili slican nacin.
Ima jedna grupa ljudi koje ja zovem Trosaci energije, oni su nesto kao pijavice, nakace se i pocinjaju da pricaju o necemu totalno ne bitno ili o necemu sto ne znaju. Unesu mnogo energije i vode zucnu diskusiju, nemaju skoro nikakvu argumentaciju da potvrde ono o cemu pricaju, nemaju nikakvog licnog iskustva u vezi teme, ali su maksimalno dosadni. Kao takvi odlicni su za izbegavanje, medjutim koliko god se trudili da ih izbegnete oni vas slede i trose vam energiju. Mnogo puta sam se pitao sta je njihov problem. Da li imaju bolesnu potrebu da nekoga dave i nista vise od toga? Mozda su jadni mnogo glupi pa ne mogu razumeti pricu, mozda imaju potrebu da nesto pricaju ne zavisno da li to ima logicku osnovu. Meni je to mnogo slozenije pitanje za opservaciju, nego da li se moze zaraditi kao freelancer?
Da dodam, autorska prava na secenje mog k*rca, otstupam @vjamovic, ma ko stajo iza tog pseudonima, ali pod jednim uslovom. Vjamovic mora jedan deo prihoda da odvaja (30%) za otvaranje Nevladinih organizaja (lepo zvuci, ma sta to znacilo. Ja ne razumem ni dan danas) koje ce imati diskusione grupe u koje ce ucestvovati trosaci energije i gde ce se oni daviti medusobno.
[ kozbi @ 27.10.2010. 00:45 ] @
Citat:
Naravno, to ne znači da ne treba pokušati, ali ne treba ni to predstavljati kao "dobar dan", ono kao odeš, postaviš templejt i sutra si bogat čovek. Ima tu da se radi i da se radi, a novac dolazi tek kasnije i to samo ako se dobro potrudiš
>To o cemu ja pricam je epilog zadnje recenice.
Sve ostalo je "trazim posao da ga nadjem a kada ga nadjem zao mi je sto sam ga uopste i trazio".Klasicne lencuge od kojih ova zemlja nikada nece videti ni p od prosperiteta.Znaci kada bi bio bogat ne imao potrebe da se potrudis da steknes bogatstvo?Pa kako si ga onda stekao?
Sve sto u ovoj zemlji je zapoceto jos brze je i zavrseno,jer ljudi shvate da je bolje cekati i kukati nego li raditi.
Ovo je sukob mentaliteta ne nerazumevanja.Bolje reci sukob radnih kultura i vidjenja sveta oko sebe nego li zelje da se kaze nesto sto moze pomoci ljudima.Ima ova zemlja jos da uci dok ne shvati koliko je zaostala jer ne zeli da razmislja a zeli novaca.
[ Suns @ 27.10.2010. 00:56 ] @
Sve je to lepo fino i bajno, ali kao što mnogi govore u praksi je totalno drugačije, ali i ovi ljudi što su se okomili (ne u negativnom smislu već u diskutabilnom) protiv Kozbija nisu u pravu sa jedne strane...
Jedino što je neosporno i neoboriva činjenica jeste, da se DOBAR dizajn i dalje DEBELO plaća. Te templjete koje on pravi (malopre sam ih gledao) zaista vrede te novce i zaista su fantastični, ja da mi ovog trenutka treba neki templejt uzeo bih neki njegov, jer su zaista dobri. Sa druge strane imate i te hiljade dizajnera o kojima vi pričate koji ne mogu da zarade ni 100X manje od njegove nedeljne zarade, a zamislite se zašto?
Njihovi dizajni ne vrede, jednostavno. Niko nije lud da daje pare za nešto što ne valja (osim apple fans ali oni su druga priča), a pogotovu kada je dizajn u pitanju.
Isto tako ta glumica Andjelina snima filmove visoke produkcije i ima zaradu o kakvoj svi mi sanjamo, ali ona ima zaradu jer VREDI kao glumica i kao ličnost i to se tamo kupuje, dok imate na hiljade njih koji opet sdruge strane da vrede zarađivali bi kao ona ako ne i više. Tako da shvatate o čemu pišem, nemojte ići iz krajnosti u krajnost, jer vaša poređenja su totalno pogrešna i netačna.
Dakle široke narodne mase kupuju templejt ovog dečka jer VREDI, široke narodne mase gledaju Andjelinu u filmu jer VREDI, da je obrnuto oni sada nebi bili tu gde jesu.
[ Srđan Pavlović @ 27.10.2010. 01:13 ] @
Ne vidim nikakav problem decko radio i zaradio. Ko misli da je kompetentan
u tom poslu i da vredi ono sto sam radi - neka se okusa. U slobodnom trzistu
neciji rad vredi onoliko koliko su drugi spremni da ga plate - a u ovom slucaju
su ocigledno spremni.
[ kozbi @ 27.10.2010. 01:16 ] @
Citat:
Dakle široke narodne mase kupuju templejt ovog dečka jer VREDI, široke narodne mase gledaju Andjelinu u filmu jer VREDI, da je obrnuto oni sada nebi bili tu gde jesu.
>O tome ja i pricam i izgleda da nekim ljudima postaje jasnije.Covek je sebi postavio za cilj"ili cu da napravim temu za Wordpress koja vredi ili necu uopste da pocinjem da ih radim".
Za sve treba znanje i vremena,a to je ono sto nas covek najvise mrzi,jer zivi u socijalnom i ekonomskom okruzenju gde se pamet,znanje,vestine i talenat najmanje cene.
Stoga opet ponavljam,ovo nije sukob karaktera ili drugacijih gledista,ovo je sukob mentaliteta,mentaliteta i radne kulture za koji ni sam narod sa ovih prostora manje vise nije kriv jer mu nametnut od strane onih koji vode ovu zemlju,drzavu i nazovimo je kako vec hocemo,mozemo i smemo.
E NA ZAPADU JE ZNANJE,MASTA I VESTINA SVE!
U Srbiji je nesto sto 99% ljudi ne zeli uopste i da razmislja o tome,kada neko sa 3 razreda srednje skole radi u drzavnoj sluzbi i prima 50.000 dinara plate a obrazovani ljudi sa fakultetom prodaju cd-ove na ulici za 250 dinara dnevnice i zimi i leti.
VRedis?POKAZI TO SVETU!
TO je poruka svega.Ne da smaram nekoga.Ako sam to ucinio nije bilo namerno.Daleko od toga.
[ konislav @ 27.10.2010. 01:19 ] @
Kozbi, Care!!
Pa ti si neunistiv, nesalomljiv, otporan si na koroziju. Znas sta bih dao da mogu biti ti. Evo to ce biti moj cilj. Kad porastem bicu Kozbi !!
Citat:
Sve ostalo je "trazim posao da ga nadjem a kada ga nadjem zao mi je sto sam ga uopste i trazio".Klasicne lencuge od kojih ova zemlja nikada nece videti ni p od prosperiteta.
Jesi li ti nasao posao za sebe ili u nedostatku istoga nas trujes da trazimo posao? Da li si mozda pomislio da se nama ne radi i da nam je tako lepo. Sta ako je nama bitnije da lezimo i da se zajebavamo. Ali ti nikako nama da ispricas svoju pricu, cime se ti bavis? Evo ja se svecano obavezujem da cu poceti da radim i da nagovaram i druge da rade samo kad bi ti nama kroz svoj primer pokazao kako to izgleda. Ali mora jos nesto da uradis. Moras da nam objasnis sta si ovim hteo reci?
Citat:
Znaci kada bi bio bogat ne imao potrebe da se potrudis da steknes bogatstvo?Pa kako si ga onda stekao?
Opet je nesto na nekim stranim jezicima, nama domacima nerazumljivo.
Da pokusam da razgonetnem.
Ako je bogat, nema potrebe da se trudi da stekne bogatstvo. Moze da se trudi da sacuva ili da uveca svoje bogatstvo. Znaci bogatstvo nije problem, bogatstvo je steceno, nema sto da se trudi da ga stice.
Kako ga je stekao? Pa recimo nasledjem, nasledio neko bogatsto i sad je bogat, pa nema potrebe da se trudi. Mozda ga je ukrao, imao priliku, pa ukrao. Proslo neko vreme, sve se to legaliziralo i sad je bogat. Mozda se ozenio ili udala za nekoga ko je bogata ili bogat, opet ne mora da se trudi.
Ajde sad probaj ti !!!
[ konislav @ 27.10.2010. 01:41 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Ne vidim nikakav problem decko radio i zaradio. Ko misli da je kompetentan
u tom poslu i da vredi ono sto sam radi - neka se okusa. U slobodnom trzistu
neciji rad vredi onoliko koliko su drugi spremni da ga plate - a u ovom slucaju
su ocigledno spremni.
Nije problem decko koji je radio i zaradio. To je ne sporno, to se moze lako utvrditi. Problem je lik koji nam objasnjava kako se to radi, kako svi trebaju to raditi i sto smo budale sto to ne radimo, a pri tome nikako da objasni sta on radi u zivotu i da li sam praktikuje ono sto propagira drugome. Inace to se zove demagogija i o tome ja pricam ovde. Nije lik zvani Kozbi bitan u celoj prici, nije bitan ni omladinac koji je zaradio pare, bitan je nastup, bitna je prica. Dolazi neko, saopstava neku totalno isprdenu stvar i pocinje pametovati kako se to treba raditi i kritikuje sve koji to ne rade, a da pritom nicim ne pokazue sebe u celoj toj prici. To me mnogo potseca na popove i njihovu filozofiju.
[ Suns @ 27.10.2010. 01:51 ] @
Ja i dalje ne razumem foru da napadate Kozbija, čovek na vrlo dovitljiv i veoma interesantan način želi putem foruma da diskutuje i da objasni nivo radne svesti u Srbiji koji je daleko ispod svake moralne normale.
Ja kapiram potpuno šta on priča, ali ne kapiram vas koji se brecate na njega u fazonu, "šta ti znaš, samo umeš da pišeš ajde ja ću to i to ako ti uradiš to i to", pa nismo deca da se prozivamo tako, nema potrebe da budete vični i besni na sebe ili na Kozbija.
Pre neki dan stigne mi ponuda da odradim dopunu logo-a (koji je neka treća firma radila pre mene ali zaje**li nešto pa treba da se izmeni) za jednu poznatu HR firmu, cifra je bila 70€ za bukvalno dve uspravne crte i malo senke. Cifra za posao je meni ponuđena, ja sam je odmah prihvatio. Kasnije kada mi je čovek rekao da je pre mene razgovarao sa "underground" dizajnerima bez portfolio-a i referenca (ni ja ih nemam puno) njih šestorica su odbila posao, jer im je to premalo novca (da mogu pokazao bih vam rad, smejali bi ste se našta sam ja uzeo 70€), kada ih je on upitao koliko para oni misle da zaslužuje to (sa moje tačke gledišta realno meni je poslodavac trebao da da max 20-30€ i to bi bilo puno u odnosu na zahtev redizajna), njihove cene su se kretale u rasponu 150-200€ (idiotluk totalni)...
Posle ovog posla meni je isti ovaj čovek "nabacio" posao u vrednosti od 3.000€....
Ono što želim da napišem jeste, da smo mi Srbi neki čudan narod, želimo bez trunke ulaganja da se OBOGATIMO odma jer gledamo MTV i kuće poznatih, sramota nas da radimo za (nama) neke male pare iako iza sebe nemamo ni jedan jedini feedback niti "minuli" rad, a vrlo dobro znamo da kukako kako posla nema nigde i kako je besparica
[ Suns @ 27.10.2010. 01:58 ] @
Citat:
konislav: Nije problem decko koji je radio i zaradio. To je ne sporno, to se moze lako utvrditi. Problem je lik koji nam objasnjava kako se to radi, kako svi trebaju to raditi i sto smo budale sto to ne radimo, a pri tome nikako da objasni sta on radi u zivotu i da li sam praktikuje ono sto propagira drugome. Inace to se zove demagogija i o tome ja pricam ovde. Nije lik zvani Kozbi bitan u celoj prici, nije bitan ni omladinac koji je zaradio pare, bitan je nastup, bitna je prica. Dolazi neko, saopstava neku totalno isprdenu stvar i pocinje pametovati kako se to treba raditi i kritikuje sve koji to ne rade, a da pritom nicim ne pokazue sebe u celoj toj prici. To me mnogo potseca na popove i njihovu filozofiju.
ALI ZAŠTO je on problem? Zašto?
Kakve veze ima čime se on bavi sa ovom temom? Čovek samo lepo piše o onome što manjina ljudi u Srbiji već zna, znaju i oni koji ne podržavaju ovaj stav, ali se o tome ne priča iz ovakvih razloga "ko si ti da ti meni pričaš o tome i tome".
Imam utisak da ovi što se javljaju kao recimo @konislav da su svi u fazonu radim od 9-17 i bolje da sedim u kiosku za 11000 nego u proizvodnji za 20000, i ceo život se vrte u krug tražeći izgovore i pominju odma demagogij, crkvu, religiju, zaveru.... nije to dobro.
[ Marko_L @ 27.10.2010. 04:31 ] @
Problem je zato što čovek priča o nečemu o čemu očigledno nema pojma ili barem odaje takav utisak. Dakle, ako je cilj da upozna ljude sa freelancingom, to je trebalo da uradi na manje bombastičan način, a ne kao novinar žute štampe... brate, freelancing, ovo-ono, 9.000$ nedeljno, još malo pa nestalo, ajmo. Mislim, malo realnosti ne bi bilo na odmet. Takve cifre koje on pominje, bolduje, deli, razmnožava... uzima jedan u milion freelancera, dok svi ostali zarađuju dosta manje ili pak skupljaju mrvice. Mislim, to tako i treba da bude, jer nemaju svi istu količinu znanja, sposobnosti, spremnosti na cimanje i odricanje... ali nije poenta u tome, već u predstavljanju tih bombastičnih cifara kao nešto što je uobičajeno u freelance svetu, a nije.
I ne vidim kakve to veze ima sa neradom u Srbiji. Jeste, tačno je da generalno narod u Srbiji nije preterano vredan, malo ljudi je spremno da se cima, zapne, usavršava, napreduje, da preuzme inicijativu... ali to sigurno nećeš promeniti tako što ćeš da navedeš neki ekstreman primer kao nešto što je normalno i uobičajeno i kao nešto što eto svi mogu da urade. Niti mogu svi tako da rade, niti je lako uspeti u freelance poslu, a te bombastične cifre koje se pominju, rezervisane su za manje od 5% freelancera, ako i toliko. Tako možeš samo da dovedeš ljude u zabludu. Ako već hoćeš da upoznaš ljude sa freelance načinom rada, iz nekog realnog ugla, uputi ih na temu "Freelance tutorial" koja se nalazi na ovom forumu (ima i drugih, ali ova je najopširnija) gde su ljudi koji se zaista i bave time pisali o svojim realnim iskustvima, davali savete i objašnjenja kako započeti, na šta paziti, koji su freelance sajtovi najbolji, kako primiti novac... itd. E to je realno predstavljanje freelancinga, a ne "E brate da vidiš što je dobar freelancing, jedan Austrijanac uz'o 10.000$ za nedelju dana".
[ kozbi @ 27.10.2010. 08:08 ] @
Citat:
Ako već hoćeš da upoznaš ljude sa freelance načinom rada, iz nekog realnog ugla, uputi ih na temu "Freelance tutorial" koja se nalazi na ovom forumu (ima i drugih, ali ova je najopširnija) gde su ljudi koji se zaista i bave time pisali o svojim realnim iskustvima, davali savete i objašnjenja kako započeti, na šta paziti, koji su freelance sajtovi najbolji, kako primiti novac...
>Da ali to je ono sto se zove rutina.Kada sve to nauce kao sto ce nauciti a neko i vise od toga,sta onda?Gde su pare?Koliko ljudi u ovoj zemlji uci na fakultetima po 5-6 godin a izda i potrosi budzasto po 10.000 evra godisnje ne studije,zavrsi i onda shvati da nije trebalo tako da radi jer se sva radna mesta dobijaju po partijskoj pripadnosti i iznosu novca za podmicivanje.
Uciti freelancing je samo rutina,kao kada ides u skolu za vozace,uzmu ti novac i kazu "to je to sada si polozio" a posle?
Stos je da vidis shvatis tamo gde ides i zasto treba poci tamo a ne bilo gde.Stos nije"ja znam to i to ali sam i dalje bez posla".Sta ce ti onda znanje?Koliko znanja treba da se nauci "Wordpress" templejting i styling?A koliko vremena treba da se nauci biti recimo inzinjer informatike ili hirurg ili arhitekta?Ko ima vecu platu i ko pre zaradjuje?Ovaj sa znanjem pravljenja tema za WOrdpress i ostale open source sajtove ili ovaj sto je ucio 5 godina na fakultetu,obilazio sve moguce sajmove rada i na kraju shvatio da je gubio vreme u ucenju?
Lako ce neko nesto nauciti i to sa zeljom i zarom ako zna da kada nauci da ce od toga imati finansijske koristi.To ja pricam ljudima ali izgleda da mi treba prevodioc.
[ mmix @ 27.10.2010. 08:16 ] @
Meni je freelancing bio samo instrument za dokazivanje, nikako instrument za zaradjivanje. Cela poenta istog je da se istaknes iz mase i steknes poznanastva koja ce rezultovati napretkom u karijeri tako da sam bukvalno ODBIJAO poslove za soho sektor iako njih ima najvise (oni su najvise i cost conscious), to je dead end. Ziveti od freelancinga do penzije? Tesko, sumnjam i da jedan u milion uzme te pare a godine prolaze, svima sa godinama opada i intelektualni i kreativni potencijal i ne mozes se vecito laktati na elancu sa nadolazecom armijom kineskih klinaca.
Ja iskreno ovakve ljude kao sto je Kriesi nikad nisam nesto fetisario, sto se mene tice tu sigurno nisu cista posla ;) Rodjen pod srecnom zvedom, potpisao pakt sa djavolom, ko zna, tajna njihovog uspeha sasvim sigurno nije samo u kvalitetu jer nije on sigurno jedini sa takvim kreativnim potencijalom. Ne kazem ni da je lenj, glup i nesposoban, naprotiv, ali danas ima toliko resursa na raspolaganju da to jednostavno nije dovoljno, ima tu neka dimenzija koja je nama nerazumljiva. Kako je npr Tijanic i dalje na celu RTSa, uprkos svemu i nasuprot zdravom rezumu? To su neke stvari koje su nama obicnim smrtnicima nedokucive i na koje mi ne mozemo da se oslonimo u donosenju odluka o nasim zivotima. Govoriti "kako on moze, mogu i ja" je siguran recept za propast.
[ dany12 @ 27.10.2010. 08:35 ] @
U potpunosti se slazem,pa ima milion template-a iste katgorije po 0.99$ ,a on ce njegove da uvaljuje po 37$.
Freelancing je izuzetno dobra stvar da se pokazes buducem poslodavcu i da nadjes dobar posao,i nista vise.
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 27.10.2010. u 16:26 GMT+1]
[ elmagico @ 27.10.2010. 08:38 ] @
@ Kozbi
Ajde nam svima reci sta treba da naucimo pa da i mi zaradjujemo ovoliko para. Cini mi se da je ovo 2. ili 3. tema koju ti otvaras i reklamiras nesto. Tako je bio jedan sto je otisao u Australiju i nije hteo nista da radi samo je pravio neke sajtove i cekao da se prodaju, a celu pricu je krenuo kako da se emigrira i kakva on ima iskustva da bi kasnije celu temu trolovao sa reklamama njegovih sajtova, da bi mu se povecao broj poseta.
[ zentriks @ 27.10.2010. 12:52 ] @
Sta vredi da neko ista pokusa da radi kad bi ga ovi nasi zatvorili ko zna zasto jer navodno ostecuje drzavu. Dokle god mi budemo kao drzava ovakvi kakvi smo nema nama da bude nista bolje. Imate primer da su nas "mup" pohapsio nase ljude koji su radili tehnicku podrsku nekom on line casinu. Optuzili ih da su neovlasceno organizovali igre na srecu bez dozvole bla bla, sto je sasvim smesno.
[ kozbi @ 27.10.2010. 13:52 ] @
Citat:
Ajde nam svima reci sta treba da naucimo pa da i mi zaradjujemo ovoliko para. Cini mi se da je ovo 2. ili 3. tema koju ti otvaras i reklamiras nesto.
Ako je reklama neka mi sluzi na cast.Sve sto pricas ovom narodu ispada da reklamiras nekoga.A ako ja ne bi nekoga "reklamirao" ko bi ih onda drugi "reklamirao"?
Ovom narodu i da kazes"dzaba hleba" mislice da je reklama u pitanju.Kad dodjes u pekaru-nema hleba,zakasnili ste.A ti pitas"sta ja sada da jedem?", a oni tebi u pekari" pa dodjite sutra u ovo isto vreme,na 5-10 minuta najvise delimo dzaba hleba i dzaba jogurta".
A to kako se uci-pa u tome i jeste fora.Ako kao mazohista od nekih 20.000 studenata ucis to sto svi uce i znas da nakon toga nema posla,je si li mazohista ili samo svi kao ostali?
Novac je tamo gde ga trziste trazi ne tamo gde su nasa ubedjenja i isprani mozgovi od bolesnog,zaostalog i korumpiranog do nokata obrazovnog sistema.
Jer kada bi se ucilo to sto svetu i trzistu treba,95% profesora na svim fakultetima u Srbiji bi ostalo bez posla.Jer bi shvatili da ne trebaju ucenicima i studentima,jer svaki STUDENT BILO KOJE STRUKE NEMA PROBLEM DA UCI VEC IMA PROBLEM NACIN NA KOJI UCI.
Ako neko moze sam da nauci,stekne znanje,vestine i napravi sa tim znanjem i vestinama proizvod koji mu donese 400.000 dolara zarade za 24 meseci,da li njemu treba fakultet ili profesor?
Citat:
Imate primer da su nas "mup" pohapsio nase ljude koji su radili tehnicku podrsku nekom on line casinu. Optuzili ih da su neovlasceno organizovali igre na srecu bez dozvole bla bla, sto je sasvim smesno.
>ovo nema veze sa temom,svako ko radi zna da to sto radi donosi zaradu.Ako ti sazidas kucu nekome i uzmes para za rad,materijal i enterijer a taj je pretvori u javnu kucu i kockarnicu,ko je tu kriv i ko tu krsi zakon?Pa onaj koji je sagradio kucu,ne onaj koji je narucio izgradnju.TO je SRbija.Zato narod ne zeli da uci i ne zeli konkretno da uci kako da uci.Ne da uci da nauci.To je stavka broj 1.U ovoj zemlji je zabranjeno uciti kako sebe bolje nauciti da se uci.Ko je shvatio shvatio.Ko ne-neka ceka bolje sutra,izbore i dnevnik u pola osam sa najnovijim vestima.
Svi smo mi zrtve bolesnog obrazovnog sistema koji postoji da bi se subjekti u tom obrazovanju finansijski odrzavali u zivotu jer ni sami profesori ne zele da uce vise od onoga sto su zacrtali i sto"oni misle da treba",ne ono STO SVET TRAZI.
DAJTE SVETU TO STO TRAZI, a ako je ovo reklama pa isporucite mi racun za oglasavanje,videcu ako mogu da ga platim nekako.
Srbinu sve sto kazes kako treba da radi onako kako svet trazi,dobices odgovor"ja sa prevarantima ne radim".A kada ga pitas"Pa sa kim si dosada radio" svako odgovara"Pa sa nikim,sedim i uzivam".
To je ona demagogija politicara iz 90-ih od kojih sada vecina sedi u Holandskim zatvorima,gde su"svi oko nas agresori i okupatori,jedino smo mi dobri zato ne moze kako oni kazu nego kako mi hocemo".U dzepu ne nose domacu valutu vec samo Deutsche mark a pricaju o rodoljublju i voze samo strana kola.
Od te demagogije je cela ova zemlja u stanju kulturne i obrazovne kome po sistemu" Pa sta sad ono ovo,pa mi to nismo ucili na fakultetu,daj pusti me vidis da ucim".
Ko hoce-taj i moze.Ko nece-ne vredi price,mora doci vreme kada ce mu vreme reci neke stvari sto ljudi i reci ne mogu do tada.
[ kozbi @ 27.10.2010. 14:17 ] @
Citat:
Ono što želim da napišem jeste, da smo mi Srbi neki čudan narod, želimo bez trunke ulaganja da se OBOGATIMO odma jer gledamo MTV i kuće poznatih, sramota nas da radimo za (nama) neke male pare iako iza sebe nemamo ni jedan jedini feedback niti "minuli" rad, a vrlo dobro znamo da kukako kako posla nema nigde i kako je besparica
Slusaj i gledaj pazljivo,narocito vreme od 00:40 pa nadalje.
Vidi i upamti sta covek kaze na 01:30 vremenu.
Covek lepo kaze"START SMALL".Znaci pocni sa malim,sa sitnim.A SRbin ceka 50.000 evra kredita od banke da bi startovao biznis jer u mislima skoro svih odraslih ljudi u ovoj banana drzavi se bez iznosa se nista u SRbiji ne moze raditi i zato ce cekati ako treba i 20 godina da bi mu neko dao 50.000 pa ce onda "poceti da radi,pre toga nema i tog iznosa za pocetak,nema sansi za zaradu"
Vidi sta kaze na 02:58 vremena-SOLVE YOUR OWN PROBLEM,NOT OTHERS. Resi prvo svoje probleme,pa onda tudje.
Vid vreme videa na 03:30:
"You'll never succeed in business or techology following others".
Znate ko je to reko?Osnivac Sony-ja pre 50 ak godina.
U pitanju su video blogovi BOb Parson-a osnivaca GOdaddy.Ajde kazite da opet nekoga reklamiram.A covek samo objasnjava svetu na prost i jednostavan nacin u 8 minuta iskrenog svedocenja o svom pocetku u podrumu gde je startovao web dizajn kompaniju i nakon tri godine prodao "PArson techology" firmu za 64 miliona dolara.
Sam samcijat.Sa tim novcem startovao je godaddy.com,firma koja ima prodatih 29 miliona Internet domena.
U pitanju je bivsi americki seljak,koji se posle povratka iz VIjetnama posvetio privatnom biznisu.
Cemu se SRbin posvecuje?Farmi?Grandu?Kreditima?Automobilima?Custe li vi nekoga od prijatelja koji rece"Ja planiram da izvezem i prodam nesto svetu?"
Ako ste culi,javite mi kada ste culi i od koliko osoba ste to culi.
[ pctel @ 27.10.2010. 16:20 ] @
Meni ovo deluje isto kao da je naveo koliko zaradjuje Ronaldinjo, pa na osnovu toga kritikuje mene da sam lenj pa se ne dohvatim lopte i vezbam, jer bi svi ti milioni mogli biti moji. A lopta je jeftinija od kompjtera i lakse se koristi!
[ kozbi @ 27.10.2010. 16:41 ] @
Da li bi Ronaldinjo bio to sto jeste danas da je imao takav pristup zivotu i zaradi?Koliko znam svi su oni siromasni poceli.Neki su uspeli neki ne.Ali svi sto su probali-retko od njih je ko zazalio.Opet staro pravilo"Zasto da radim nesto kada mogu nista da ne radim".Ili ti"bolje dzaba sedeti nego li dzaba raditi".
A za koga radis?Bolje receno ZA KOGA POCINJES DA RADIS AKO VEC TREBAS DA POCNES DA RADIS?
[ kozbi @ 27.10.2010. 18:00 ] @
Evo u roku od 24 casa sta je covek do sada inkasirao od svojih tema,dok mi o vuku vuk u dzepu:
Zadnje stanje od juce kada sam gledao prodaju je bilo: 18285 Sales
Dakle za 24 sata49 transakcija,od cega cisto njemu ide cirka 30-32 dolara po svakoj transkakciji,dakle 1400 dolara je usrecen danas.I dalje je broj tema =29 themes.
Dakle lepo uradis temicu za "WordPress",sednes u dobar autic i kazes"Konobar pice za sve".
1400 dolara za jedan dan.Toliko ovde ljudi u Srbiji ne zarade za pola godine neki i za godinu.
Zaboravih samo da pitam autora tema i prodavca je li ima mozda fakultet,odnosno koji je fakultet zavrsio cim mu prodaja tako dobro ide?
[ mr. ako @ 27.10.2010. 18:06 ] @
Eh kozbi, kad vec toliko pljujes fakultet i obrazovanje, mislim da ces se oduseviti sa ovim...
[ ventura @ 27.10.2010. 18:42 ] @
Citat:
kozbi:
Neki su uspeli neki ne.Ali svi sto su probali-retko od njih je ko zazalio.
Bogami, ako tako misliš živiš u zabludi... Imam dosta drugara i poznanika među fudbalerima, i to od onih kojima je karijera zašla, do onih koji igraju petu Požarevačku ligu, pa do onih koji igraju u ligama petice za ozbiljnu lovu...
Mogu ti reći da nije baš tako kao što misliš... Definitivan cilj svakog fudbalera je da potpiše evropski ugovor i napravi karijeru i lovu. Ako mu to ne uspe onda će da gleda negde gde može da se uvali da bar zaradi neku lovu (Rusija, Ukrajina, Kina, Azarbejdžan...) ako već ne može da ima karijeru... Ako ni to ne uspe, onda je u priličnom kanalu, pošto nikakvih kvalifikacija nema, bilo formalnih ili onih drugih, u tom trenutku ima prilično godina da bilo šta počne ispočetka (30-35 godina), sve što je imao i radio do tog trenutka je uložio u fudbal, i kao takav je u poprilično nezavidnoj situaciji...
Možda misliš da su fudbaleri drastičan primer... Ali nije tako... Zamisli da neko pokuša da posluša tvoj savet i pokuša da se probije freelancingom... Neće crknuti od gladi, ali može to da radi 10 godina, uvek će da bude tamo gde je i počeo... I nakon 10 godina skapira da više ne može tako, i gde će onda? Isto kao i propali fudbaler... Za tih 10 godina je barem mogao u nekoj firmi da dogura do neke pozicije, da stekne opipljive reference... A u tom trenutku je na samom početku, isto gde je i bio pre 10 godina...
[ Droger @ 27.10.2010. 19:18 ] @
Ne mogu da odolim a da se ne umesam u ovu kranje zanimljivu temu :)
kozbi, brate, kazi nam cime se ti bavis u zivotu i kako ti zaradjujes novac, i uzgred kazi koliko godina imas (licno mislim da nemas vise od 12-13)?
[ kozbi @ 27.10.2010. 20:09 ] @
Citat:
Mogu ti reći da nije baš tako kao što misliš... Definitivan cilj svakog fudbalera je da potpiše evropski ugovor i napravi karijeru i lovu. Ako mu to ne uspe onda će da gleda negde gde može da se uvali da bar zaradi neku lovu (Rusija, Ukrajina, Kina, Azarbejdžan...) ako već ne može da ima karijeru... Ako ni to ne uspe, onda je u priličnom kanalu, pošto nikakvih kvalifikacija nema, bilo formalnih ili onih drugih, u tom trenutku ima prilično godina da bilo šta počne ispočetka (30-35 godina), sve što je imao i radio do tog trenutka je uložio u fudbal, i kao takav je u poprilično nezavidnoj situaciji...
>E pa vidis zato postoje fudbalski menadzeri.Ko vredi njega para sama nadje,ne mora da je juri i kao igrac i kao menadzer.
Covek samo preko jednog jedinog sajta pravi vise para nego li polovina fudbalera na njemu od kupoprodaje i eksluzivnih ugovora koji ga kostaju koliko i flasa piva za overu.
Nije sala.A sto je postao fudbalski menadzer kada je mogao da postane fudbaler,pitanje za sve koji su jos uvek u nedoumici.Mozda zato sto sutira levom nogom?
Citat:
kozbi, brate, kazi nam cime se ti bavis u zivotu i kako ti zaradjujes novac, i uzgred kazi koliko godina imas (licno mislim da nemas vise od 12-13)?
>Ja zaradjujem za zivot tako sto zivim zivot.A imam godina koliko kome treba ako treba nekome i 13 godina nije problem odgovara mi i ne bunim se.
[ ventura @ 27.10.2010. 20:55 ] @
Citat:
kozbi:
E pa vidis zato postoje fudbalski menadzeri.Ko vredi njega para sama nadje,ne mora da je juri i kao igrac i kao menadzer.
Sedni u bilo koji kafić u gradu i na glas reci da ti treba fudbalski menadžer, ja ti garantujem da će se u svakom trenutku naći bar trojica u tom kafiću :)
[ blackholemix @ 27.10.2010. 22:03 ] @
@kozbi
Ti si legenda, svaka ti cast, pitam se odakle vise crpis inspiraciju i energiju :D ;) ?
Nego da te pitam nesto, nemam vremena sada da citam, trazim...posto ti valjda znas, na themeforest ako napravis npr. temu za WP da li se selektuju, u smislu da neke i ne objave ako ne smatraju da su dovoljno dobre?
[ dejanet @ 27.10.2010. 22:39 ] @
Pitam se, pitam se koliko kosta CASH kod ovog batice...
[ gorko @ 28.10.2010. 00:57 ] @
Citat:
Nego da te pitam nesto, nemam vremena sada da citam, trazim...posto ti valjda znas, na themeforest ako napravis npr. temu za WP da li se selektuju, u smislu da neke i ne objave ako ne smatraju da su dovoljno dobre?
Naravno, imas da prodjes celu "proceduru", da ti se smuci zivot. Ima da ti izadju suljevi dok im ne otkucas help file itd... template odradis za 1 dan i onda izgubis jos 3 dana na te sitne zajebancije i onda te elegantno zavlace dok ne odustanes... zapadni fazoni......... ovde bi dobio jedno kratko mrsh i znash na chemu si
[ Horvat @ 28.10.2010. 01:04 ] @
bilo je zanimljivo u pocetku
sad kozbi stvarno preterujes...
[ KrkaCiC @ 28.10.2010. 01:38 ] @
... Ovo sa templateovima na prodaju je isto kao amater fotograf: Dovoljno je da imate aparat (neka bude iste vrednosti kao srednji komp) i idete tamo,ovamo,onamo i pravite slike i onda ih okacite na neki sajt gde se prodaju fotografije. ZNACI ako imate dovoljno maste i jos po nesto napravicete extra slike da ce svet ludeti da kupuje vase slike,i zaradicete ~ kao tip sa templateima. Ako pak ne prodate nijednu znaci ipak ste obican amater :) I Kozby nemoj sa glupostima tipa : Kako se obogatiti u 5 koraka,kako zavrsiti fax u 10 koraka itd nismo mi Ameri :)
[ ventura @ 28.10.2010. 08:09 ] @
Još je lakše zaraditi na lotou... Uzmete neki listić, označite sedam brojeva... Šta, samo treba biti maštovit pa označiti odgovrajuće brojeve, i eto sigurnog izvora prihoda svake nedelje...
[ aleksej77 @ 28.10.2010. 10:06 ] @
Koliko kompleksasa na jednom mestu, neostvarenih i zavidnih ljudi. Covek je postavio zanimljivu informaciju, mozda je preterao u zelji da docara mogucnosti zarade, ali meni je ova informacija zanimljiva vise nego recimo kada procitam sta je Vendi radila na farmi ili slicno.
[ mmix @ 28.10.2010. 10:28 ] @
Nesto ne vidim sebe kao neostvarenog ili zavidnog, al ajde. Nije poenta u tome da je prica nezanimljiva, jeste kuriozitet, ali je pogresna dodatna prica koja se formira oko ovog primera i pokusaj da se ona prikaze kao mainstream koji je dostizan svima ako se samo potrude u zivotu. Ja smatram to pogresnim, u rangu verovanja u deda mraza. Postoji razlika izmedju "working smart" i "working hard" i iako ce tu i tamo neko iz druge kategorije napraviti neki uspeh sanse su zapravo na strani ovih prvih. Tvoji licni resursi (vreme, kreativnost, sposobnost) nisu beskonacni i itekako je vazno kako ih koristis.
[ selector @ 28.10.2010. 11:13 ] @
Iskreno, ja bih hteo da vidim sto vise ideja...
pretty please with sugar on top-ako je moguce da ova tema ostane kao tema za postavlanje ideja!
thanx
[ aleksej77 @ 28.10.2010. 11:19 ] @
Nije poenta da sada svi moraju da zaradjuju 400.000, vec je prikazan jedan od nacina zarade.Ima medju nama pametnijih , mastovitijih , a najvaznije i vrednijih, i svakako nece svi ni 10 deo moci da zarade. Ali poenta je da je ovo sansa, jedan od nacina gde mozes da ostvaris prihod. bio on 100$ ili 1000$ manje je bitno.Velika razlika izmedju prodavanja tema i recimo glume su troskovi. Ti da bi uspeo kao glumac, moras da ides na audicije , ili ako zelis da radis po satu kao lancer moras da bidujes, cekas gledas, pricas ....
[ tarla @ 28.10.2010. 12:20 ] @
Prije 4-5 godina sam detaljno opisivao princip prodaje fotografije putem interneta.
Opisao sam sve korake... Od kreiranja digitalne fotografije. preko uploada do naplate i podizanja novca. Epilog je da nakon 3-4 godine 20-30 ljudi se upustilo u taj posao i zaradilo prve pare...
Kolega zarađuje preko 1000 dolara mjesečno od par stotina fotografija.
Glavni problem koji ljudi imaju je da ne žele svoj rad prodati budzašto no ne razumiju da je 1 x 1000 $ < 1001 x 1 $...
[ kozbi @ 28.10.2010. 15:13 ] @
Citat:
Licensing(kako se dalje distribuira to sto prodavac/autor postavi i brze bolje proda,odgovori na pitanja"Sta posle,sta smem,sta ne smem i do koliko smem i na koji nacin smem?"
Ali poenta je da je ovo sansa, jedan od nacina gde mozes da ostvaris prihod. bio on 100$ ili 1000$ manje je bitno.
>Ima jedna prica o Kolumbu,profesor nam je to stalno pricao kada sam bio malo mladji.Kaze ovako:
Pozvala Spanska kraljica Kristofera Kolumba na raspravu sa ostalim moreplovcima,nakon par godina kada je Americki kontinent otkriven sa njim.Povod za raspravu su bile jake optuzbe na hvalisanje Kolumba da je samo on mogao naci Ameriku i niko drugi pre njega.Spanska Kraljica u to vreme je sazvala savet svih moreplovaca koji su pre Kolumba bili potencijalni kandidati za put,ali od svih njih je samo Kolumbo izabran.
Kako je razgovor odmicao,moreplovci su zustro napadali Kolumba"Uzeo si ogromne pare od Kraljice,potrosio sve pare,otkrio nekih par glecera,par stena i sada se hvalis da si samo ti to mogao,da niko osim tebe to nije".
Nakon toga kako kaze jedan istoricar u muzeju nautike u Spaniji,nastupila je tisina i za rec se javio Kolumbo.
Rece sluzavki"Donesite mi jedno kuvano tvrdo jaje"
Svi su se bili uskomesali,mislili su da ovaj pokusava da skrene temu ili je gladan.
Nakon sto su mu doneli i skuvali jaje,podigao ga je uvis pred svim i rekao "Je li znate da ovo jaje moze da stoji uspravno na stolu,a ne polozeno kao ostala?"
SVi su poceli da se smeju.Svi su trazili da se rasprave prekine jer Kolumbo se sprda sa njima uz obrazlozenje Kraljici"Da jaje ne moze stajati nikada uspravno na stolu".
Kolumbo uzme jaje i udari ga od sto.Jaje je stajalo uspravno.
Svi ostali"A pa to smo mogli i mi!"
A Kolumbo"Pa sto niste?"
Pozdrav.
[ kozbi @ 28.10.2010. 15:20 ] @
Citat:
Glavni problem koji ljudi imaju je da ne žele svoj rad prodati budzašto no ne razumiju da je 1 x 1000 $ < 1001 x 1 $...
Ljudi u ovoj zemlji vide samo onih"1000".Onaj "1" se ne vidi.Ne zele da ga vide. Smesan im je.
A taj"1" pravi narednih "1000".
[ Marko_L @ 28.10.2010. 15:53 ] @
Citat:
Iskreno, ja bih hteo da vidim sto vise ideja...
pretty please with sugar on top-ako je moguce da ova tema ostane kao tema za postavlanje ideja!
thanx
Ideja u vezi sa čim ? Sa freelancingom ? Evo ti nekoliko ideja besplatno:
-izrada i prodaja web templejtova (wordpress, joomla, drupal, html, flash...)
-izrada i prodaja excel, word i access templejtova
-izrada i prodaja desktop softvera
-izrada i prodaja web aplikacija, apleta, skripti
-izrada i prodaja raznih fotografija (sa akcentom na biznis fotografije koje se najviše prodaju)
-izrada i prodaja 3d objekata, modela, animacija...
-izrada i prodaja baza podataka
-data mining, data gathering, data entry
itd.
i to samo ako pričamo o IT poslovima, da ne pominjemo sad bravare, stolare i druge zanatlije koji takođe mogu biti freelanceri, pa i prodavati svoje radove preko neta. Pa sad, zavisno od toga šta znaš da radiš, izabereš jednu od pomenutih oblasti i piči. Pored prodaje svojih dela, možeš sve to da radiš i po narudžbini ili pak da biduješ na srodne projekte preko freelance sajtova. A da li ćeš zaraditi neki novac, e pa to zavisi od toga koliko dobro radiš to što radiš, koliko si komunikativan, kakav odnos imaš prema klijentima, kakva ti je tehnička podrška, koliko si dobro istražio tržište i uvideo šta ljudi traže, šta je u deficitu, čega ima i previše, šta fali postojećim proizvodima i slično.
Citat:
Nije poenta da sada svi moraju da zaradjuju 400.000, vec je prikazan jedan od nacina zarade.
Ne, autor teme nije prikazao jedan od načina zarade, već je našao jednog ekstrema među freelancerima koji zarađuje ogromne količine novca i to iz posta u post predstavlja kao nekakvu uobičajenu stvar u freelance svetu. Da je kozbi došao i predstavio neki freelance sajt ili, što da ne, portal za prodaju templejta, softvera, fotografija ili čega god, dao neke smernice kako se ti servisi koriste, kako se transferuje novac, i što je jako bitno, napisao neko svoje lično iskustvo o korišćenju tih servisa... onda ok, to možemo smatrati korisnom informacijom. A ovako, to se zove trolovanje. Znači čovek je nešto prčkao po netu, našao slučajno taj ekstremni primer ogromne zarade, primio se ko pogačica na mitingu i onda brže bolje pojurio da kritikuje sve nas kako smo lenji, i kako dok mi piskaramo po forumu, tip zarađuje, ne znam ni ja, 10.000 evra nedeljno, a da pritom nijednog trenutka nije sam pokušao da uradi to o čemu priča, pa da iz prve ruke proveri da li to što priča ima smisla ili ne. Prvo i osnovno, izrada templejta, pogotovo onih koji mogu zaraditi neke pare, nije nešto što svako može da radi ili nauči za mesec dana uz pomoć nekakvih tutorijala, jer nije to samo sklopiti templejt i postaviti za prodaju. Ne, nego trebaš da imaš jako puno znanja o web razvoju, web standardima, načinu rada popularnih browsera i drugim oblastima, jer taj tvoj templejt, ako misliš da zaradiš na njemu, treba da bude kompatibilan sa većinom browsera na tržištu (eto samo taj deo je užasno teško postići ako ne poznaješ web standarde, ali i boljke određenih browsera, jer nijedan ne poštuje baš sve standarde), ali i da ispoštuješ trenutne dizajnerske i vizuelne trendove, a da to opet bude originalan rad. Pa onda, trebaš da pružiš i adekvatnu tehničku podršku za to što prodaješ, a ljudi će pitati sve i svašta, na primer, kako da povežu template sa nekom bazom podataka, kako da integrišu fleš elemente, kako da linkuju ovo ili ono... a sve to zahteva poznavanje tih oblasti. Mislim, ne moraš, možeš ti da kažeš klijentu "Ja sam ti prodo templejt, a da li ćeš ti umeti da ga iskoristiš, zabole me", samo na taj način ne računaj da ćeš zaraditi nekakve pare. Ako si primetio, gotovo svaki takav sajt ima deo gde svaki kupac može da ostavi javno svoj feedback, pa ako nekoliko njih napiše da nisu dobili adekvatnu pomoć od tebe, možeš da se pozdraviš sa daljom prodajom templejta.
Dakle, jednom rečju, kozbi priča o nečemu o čemu ne zna, niti je iskusio iz prve ruke, ali mu to ne smeta da o tome priča kao da je ne znam ni ja kakav autoritet u toj oblasti. To je isti tip ljudi koji kada se priča nešto o programiranju, obavezno navedu primer Bila Gejtsa kao najboljeg programera na svetu koji je napravio Windows i tako zaradio milijarde od programiranja, a nemaju pojma taj isti Bil Gejts verovatno nije napisao nijednu jedinu liniju koda Windowsa, već je jednostavno imao nos za biznis, sklopio prave dilove u pravo vreme, i to je to. E tako i kozbi, pročitao par tekstova, shvatio to na neki svoj način i sad misli da zna sve o tome.
Citat:
Ima medju nama pametnijih , mastovitijih , a najvaznije i vrednijih, i svakako nece svi ni 10 deo moci da zarade. Ali poenta je da je ovo sansa, jedan od nacina gde mozes da ostvaris prihod. bio on 100$ ili 1000$ manje je bitno.
Pa šta je tu tačno novo da se na tako senzacionalan način priča o tome. To je princip koji važi već hiljadama godina, u stvari od kada je uvedena robonovčana razmena. Novac se može zaraditi na milion načina, ali će samo oni najpametniji, najmaštovitiji, najsposobniji, najbiloštdrugo, uspeti da zarade neke veće novce, jedan deo će zarađivati onako normalno, a dobar deo njih će skupljati mrvice. Ako je to ono što je kozbi hteo da kaže (a nije), onda se to zove otkrivanje tople vode.
Citat:
Velika razlika izmedju prodavanja tema i recimo glume su troskovi. Ti da bi uspeo kao glumac, moras da ides na audicije , ili ako zelis da radis po satu kao lancer moras da bidujes, cekas gledas, pricas ....
Pa i da bi uspeo kao prodavac templejtova potrebno je da imaš računar, da stekneš znanje, da sedneš i radiš, radiš, radiš... pa onda čekaš, čekaš, čekaš dok se ne proda neki od njih, ako se uopšte proda, pa kad se proda, onda moraš da pružiš tehničku podršku, što znači pričaš, pričaš, pričaš... tako da ne vidim šta je poenta ovoga što si napisao. Da bi se uspelo u bilo kom poslu, bila to gluma ili izrada templejtova, ili bilo šta drugo... potreban je trud, ulaganje (ne samo materijalno), upornost, znanje, odricanje, težak rad, mozak... Istina, neki uspeju na neke druge načine, recimo Švarceneger je uspeo da postane jedan od najpopularnijih i najplaćenijih glumaca na svetu, iako za 30 godina bavljenja tim poslom, nikada nije naučio da glumi. No, na njega jednog takvog, dolazi na hiljade bodibildera i drugih sportista koji su se okušali na filmu, ali nikada nisu dogurali dalje od statiste u nekom filmu Š kategorije. Takođe, ako pričamo o IT svetu... Facebook, Ebay, Amazon, Google... koji danas vrede milione ili milijarde dolara su nastali kao nekakvi hobi proijekti, bez namere da se na njima bog zna kako zaradi. Ali i na tih par projekata, dolazi na milione sličnih koji nikada ništa nisu zaradili, niti su ugledali svetlost dana. E isto to važi i za ovog momka o kome se ovde priča. Jeste čovek freelancingom zarađuje 30.000 evra mesečno, ali zato na njega jednog dolazi na hiljade onih koji zarađuju sasvim prosečno ili ispod proseka. Dakle, ima izuzetaka i ekstrema, ali oni su ipak samo to, ekstremi i izuzeci. Svi ostali su morali da prođu mnogo teži put, a mnogi nikada nisu ni uspeli.
Tako da, ako neko želi realno da razgovara o freelancingu i prezentuje pravu sliku tog posla, onda treba pričati o nekim realnim primerima, po mogućstvu ličnim, jer tek tada to ima neku vrednost. A sve ostalo je lupanje u prazno. Mislim, hebi ga, možemo mi sad da pričamo o tome kako je da bi postao uspešan glumac dovoljno nabildovati se i otići na audiciju ili da je dovoljno napraviti socijalnu mrežu, pa da na tome zaradiš milione, ali to ne ide tako. E sad, ako cilj teme zapravo nije upoznavanje sa freelancingom, nego da se bali na milionske cifre koje neko zarađuje, onda ok.
[ kozbi @ 28.10.2010. 16:10 ] @
Citat:
Jeste čovek freelancingom zarađuje 30.000 evra mesečno, ali zato na njega jednog dolazi na hiljade onih koji zarađuju sasvim prosečno ili ispod proseka.
A koliko para je sve to zajedno,onako globalno pa podeljeno broj ljudi koji radi ali ne samo broj ljudi koji radi vec i broj ljudi koju su TO PLACALI recimo pre 10-ak ili 5 godina i BROJ LJUDI sada koji TO KUPUJU i broj LJUDI KOJI CE TO KUPOVATI U NAREDNIH 5,10,20 i vise godina?
>Ti koji zaradjuju prosecno,je LI UVEK ZARADJUJU PROSECNO,RANIJE,SADA ILI CE UVEK ZARADJIVATI PROSECNO?
A ovi sto zaradjuju ispod proseka,sta je to njima uopste i "prosek" pa su ispod "proseka"?
Hvala.
[ kozbi @ 28.10.2010. 16:18 ] @
Citat:
Istina, neki uspeju na neke druge načine, recimo Švarceneger je uspeo da postane jedan od najpopularnijih i najplaćenijih glumaca na svetu, iako za 30 godina bavljenja tim poslom, nikada nije naučio da glumi.
Citat:
Tako da, ako neko želi realno da razgovara o freelancingu i prezentuje pravu sliku tog posla, onda treba pričati o nekim realnim primerima, po mogućstvu ličnim, jer tek tada to ima neku vrednost. A sve ostalo je lupanje u prazno.
>A sto ne pitas Svarcenegera u ovom tvom slucaju i svesti razumevanja,mozda covek i kaze kako je uspeo?Zamoli ga u ime cele Srbije,da nam se javi i da nam kaze tacno kako treba biti uspesan glumac kao sto je i on postao.
[ kozbi @ 28.10.2010. 16:51 ] @
Citat:
Pa i da bi uspeo kao prodavac templejtova potrebno je da imaš računar, da stekneš znanje, da sedneš i radiš, radiš, radiš... pa onda čekaš, čekaš, čekaš dok se ne proda neki od njih, ako se uopšte proda, pa kad se proda, onda moraš da pružiš tehničku podršku, što znači pričaš, pričaš, pričaš... tako da ne vidim šta je poenta ovoga što si napisao.
Da bi se uspelo u bilo kom poslu, bila to gluma ili izrada templejtova, ili bilo šta drugo... potreban je trud, ulaganje (ne samo materijalno), upornost, znanje, odricanje, težak rad, mozak...
Sto recimo njega toga koji trazi te pare za te kurseve ne pitas"Kako je on uspeo"? i "Odakle mu hrabrosti da trazi toliko para za neke kurseve web,neba i sta ti ja znam?"
Malo je offtopic ali odlicna ilustracija na pitanje"Pa dajte licnih primera".
Moze ali to je gubljenje vremena onom ko te uci.Bez zelje da te vredjam.Znanje se placa svuda u svetu ukljucujuci i themeforest.net gde onaj AUstrijanac se razbija od para.
A da pitamo mozda tog AUstrijanca kako se rade templejti?
Onako svi sa potpisom,kolektivna peticija nas jedno 3000-4000 koliko su ljudi videli ovu temu da nam se i on javi pored Svarcenegera ali DZABA da nas uci jer "nemamo nista da mu platimo a i da imamo ne zelimo nista da mu platimo jer ne znamo da li cemo uopste i jedan templejt odnosno temu za Wordpress prodati nakon kada naucimo "kako se rade teme za Wordpress".
Da,da nam kaze ali DZABA jer mi nemamo para a hocemo para pa zato sto nemamo para a hocemo para nemozemo i platiti da nas neko nauci jer kada nas nauci onda cemo mu vratiti od prvog prodatog templejta odnosno prve prodate teme za Wordpress.
Prijatelj stari onako me non stop pita kada pricam sa nekim od stranaca uzivo putem video razgovora na skype"Daj vidi da mi nadje neki posao tamo,dobar sam radnik,radicu sve sto treba,ali nemam nista sada da dam ni za put ni za smestaj,vidi ako moze kod njega ili da mi nadje smestaj do prve plate i to cu da mu sve platim od prve plate".
A ja ga pitam"Pa zaradi ovde nekih 200-300 evra pa kreni".;
A on meni"Pa nemam ni toliko".
A ja ga pitam"Pa kada ces imati".
A on meni"Pa kada se zaposlim".
[ nemesis @ 28.10.2010. 17:04 ] @
meni taj 1$ nikako nije smeshan, ok parice sad imam, 99% srba o njima sanja, radim od gajbe
ali bi voleo zaradim josh, problem je sto nemam ni trunke, trunkice dizajnerskog talenta,
znachi ja bi stvarno voleo da umem da napravim fotografiju koju bi neko kupio ali ne umem,
ok umam uradim fokus, slika, prebacim na komp i ... sta treba idem slikam sve redom ?!
pa da napravicu onda kamere po kraju ... pa ce lupaju svaki minut sliku i kache negde...
da li moze da se proda video snimak kako vozish kolima kroz beograd !?:)
mozda 4 ili vishe kamera kroz razne glavne pravce ?
dajte neku ideju ...
[ geniuxx @ 28.10.2010. 17:11 ] @
@ kozbi: Ovde sam ti postavio dva pitanja na koja jos nisi odgovorio. Ponovicu ih, ako ti ne smeta:
Citat:
1. Koliko si TI dolara/eura/dinara zaradio na nacin koji preporucujes? Verovatno 0?
2. Zasto ti sve ovo pises???
Btw., odacu ti jednu malu tajnu - na ovom forumu ima nekoliko redovnih clanova koji su, neces mi verovati, €-milioneri... Jedan od njih se cak potrudio da ti na kulturan nacin (sto inace nije njegov manir) kaze da to o cemu pises nije za svakoga, niti to svako moze, niti to svako treba da (u)radi. Posto to ocigledno nisi shvatio, Marko_L ti je to maltene nacrtao, a ti jos uvek ne shvatas...
Zadivljen sam...
[ aleksej77 @ 28.10.2010. 18:22 ] @
Milioneri su se potrudili da "objasne" nekome kako prodavanje tema nije za svakoga,i ti kao njihov portparol si popizdeo i "zadivljen" si.
hahaha
Molim moderatore, da otvore poseban forum "isfrustrirani freelanceri u pokusaju" , i neka se tamo skupljaju takvi kao ti, i tvoji milioneri.
[ KrkaCiC @ 28.10.2010. 18:32 ] @
Dobio sam ideju (mislim kozby me inspirisao) da se oprobam u necemu novom. Ovo ne kosta skoro nista,ni racunar mi ne treba Krecem da pisem pesme u GRAND maniru pa cu ih prodavati tekstopiscima po nizoj ceni (recimo 500e) a oni nek uvaljuju Tini i ekipi za 5000e (jbg treba i oni da zarade). Javljam utiske za 2 god sa Kariba
[ geniuxx @ 28.10.2010. 18:53 ] @
Citat:
aleksej77: Milioneri su se potrudili da "objasne" nekome kako prodavanje tema nije za svakoga,i ti kao njihov portparol si popizdeo i "zadivljen" si.
hahaha
Molim moderatore, da otvore poseban forum "isfrustrirani freelanceri u pokusaju" , i neka se tamo skupljaju takvi kao ti, i tvoji milioneri.
Portparol??
Sinak, znas sta, zadivljen sam isfrustrirano-onanicnim citaocima knjige "Misli i obogati se" i slicne literature koji po raznim forumima, fejsbuku itd. lelem00de i dave ljude pricom o tome kako samo treba da "verujes" i eto love do krova ... kao i isfrustriranim naivcinama koji se instant upale na takve price...
Zadivljuju me jadnici i ocajnici koji uporno veruju da eto, pucnes prstom, odlucis, jel'te, da budes template master, glumac, fudbaler, manekenka, i - odmah to postanes... yeah... A ne moras imati ni znanje, ni obrazovanje, ni ideju, ni pocetni kapital... yeah...
Znas, neko mora i da bude vodoinstalater, elektricar, zidar, stolar, a bogami neko mora i kontejnere da prazni - ali to ti verovatno nije bas cool, jel' da?
Evo, sad sam pogledao kroz prozor i video Deda-Mraza, mozda mi nosi milionce...
I, aleksej, tako je, prodavanje tema nije za svakoga.
[ kozbi @ 28.10.2010. 19:52 ] @
Citat:
I, aleksej, tako je, prodavanje tema nije za svakoga
Nije i rudar u Cileu to kaze.
I berac grozda u Francuskoj takodje.
I nasi sibiceri na Dorcolu sto uzmu para za 5 minuta i nema ih vise.Nije za svakoga boranija.Mora malo i kupus.A subotom i rakija.
Sto recimo njega toga koji trazi te pare za te kurseve ne pitas"Kako je on uspeo"? i "Odakle mu hrabrosti da trazi toliko para za neke kurseve web,neba i sta ti ja znam?"
Malo je offtopic ali odlicna ilustracija na pitanje"Pa dajte licnih primera".
Moze ali to je gubljenje vremena onom ko te uci.Bez zelje da te vredjam.Znanje se placa svuda u svetu ukljucujuci i themeforest.net gde onaj AUstrijanac se razbija od para.
A da pitamo mozda tog AUstrijanca kako se rade templejti?
Onako svi sa potpisom,kolektivna peticija nas jedno 3000-4000 koliko su ljudi videli ovu temu da nam se i on javi pored Svarcenegera ali DZABA da nas uci jer "nemamo nista da mu platimo a i da imamo ne zelimo nista da mu platimo jer ne znamo da li cemo uopste i jedan templejt odnosno temu za Wordpress prodati nakon kada naucimo "kako se rade teme za Wordpress".
Da,da nam kaze ali DZABA jer mi nemamo para a hocemo para pa zato sto nemamo para a hocemo para nemozemo i platiti da nas neko nauci jer kada nas nauci onda cemo mu vratiti od prvog prodatog templejta odnosno prve prodate teme za Wordpress.
Prijatelj stari onako me non stop pita kada pricam sa nekim od stranaca uzivo putem video razgovora na skype"Daj vidi da mi nadje neki posao tamo,dobar sam radnik,radicu sve sto treba,ali nemam nista sada da dam ni za put ni za smestaj,vidi ako moze kod njega ili da mi nadje smestaj do prve plate i to cu da mu sve platim od prve plate".
A ja ga pitam"Pa zaradi ovde nekih 200-300 evra pa kreni".;
A on meni"Pa nemam ni toliko".
A ja ga pitam"Pa kada ces imati".
A on meni"Pa kada se zaposlim".
Ovo sto si napisao nema veze sa temom i sa problematikom o kojoj diskutujemo ovde. Nastup ovog kozbija me mnogo potseca na nastup ovih novih sektasa koji idu po stanovima i pokusavaju da prodaju neku svoju pricu. par puta sam pokusao da povedem diskusiju sa njima, ali bezuspesno. Sta god ih pitas, sta god im kazes, oni nastavljaju da ponavljaju svoju pricu, ne mareci sta si pitao. Da se vratim na temu.
Ovaj primer koji je sad postavljen nema veze sa temom. Jednostavno neko ko je uspesan u nekom poslu, odlucuje da formira skolu i da svoje znanje i vestinu prenese drugima. Normalno taj prenos znanja ima svoju cenu. I ja kao i svako drugi placam kad nesto zelim da naucim ili da mi neko ovlaceni verifikuje znanje. Ne znam sta je tu cudno i neobicno, ja sam prijavio za Decembar polaganja ispita za sertifikat za SPSS, pogledaj koliko kosta ispit, koliko trening, pa ne vidim sta je tu nesto posebno. To je investiranje, tako i ovo sa ovom skolom za web, investiras 1300 eura u edukaciju i posle vidis kako ces proci na trzistu.
Druga stvar koju sam primetio u ovom nerazumljivom pisaniju, je da kozbi ne razume sta je licni primer.
Licni primer, znaci nesto sto je osoba licno dozivela ili uradila ili na nekakav nacin licno ucestvovala u tome. Ne moze nikako biti lican primer nesto sto negde postoji, a da ja nemam nikakvu vezu sa time. Obicno se kad je lican primer u pitanju koristi ja ili mi. Ja sam uradio to i to, odnosno tek mi je sad jasno zasto kozbi ne moze da odgovori kad ga neko pita sta je on licno uradio ili da na svom licnom primeru pokaze sta je uspeo da primeni od onoga sto nama preporucuje.
Covek jednostavno ne razume sta znaci lican primer.
Ovaj deo mi je posebno zanimljiv.
Citat:
Prijatelj stari onako me non stop pita kada pricam sa nekim od stranaca uzivo putem video razgovora na skype"
covek moze, znaci poseduje vestinu da prica sa nekim od stranaca, ZAMISLITE !!! NEKIM OD STRANACA (to je onako uzput receno tipican, skolski primer kompleksa nize vrednosti), ali pazite dalje, UZIVO PUTEM VIDEO RAZGOVORA NA SKYPE, ( zamislite sad sve te sposobnosti koje se potenciraju, UZIVO, zatiim VIDEO RAZGOVOR (ima i kameru) i vidi cuda!!!, na Skype
Sa koje li si ti planine kozbi??
P.S. Zamislite samo sledecu situaciju, sedi nas egzemplar kozbi (sa celokupnim svojim intelektualnim kapacitetom) i sa druge strane sedi NEKI OD STRANACA ( strana verzija kozbija), a tema je zarada para freelancing-om. Pisanija ziva!!
[ konislav @ 28.10.2010. 21:58 ] @
Citat:
@tarla
Prije 4-5 godina sam detaljno opisivao princip prodaje fotografije putem interneta.
Opisao sam sve korake... Od kreiranja digitalne fotografije. preko uploada do naplate i podizanja novca. Epilog je da nakon 3-4 godine 20-30 ljudi se upustilo u taj posao i zaradilo prve pare...
Kolega zarađuje preko 1000 dolara mjesečno od par stotina fotografija.
Glavni problem koji ljudi imaju je da ne žele svoj rad prodati budzašto no ne razumiju da je 1 x 1000 $ < 1001 x 1 $..
Ne razumem sta si hteo da nam kazes posebno ne razumem sta si hteo reci zadnjom recenicom.
[ Droger @ 28.10.2010. 22:07 ] @
kozbi, care, ti si nas idol, dobio si cak i facebook grupu sa svojim imenom
[ kozbi @ 28.10.2010. 22:18 ] @
Citat:
Ne razumem sta si hteo da nam kazes posebno ne razumem sta si hteo reci zadnjom recenicom.
>Ma bitno da si razumeo samog sebe,ostali su tu manje vise nebitni.Kada sam sebe razumes,sta ce ti onda ostali koji uzgred ne razumeju sami sebe osim tebe samog?
Citat:
Prezirem fizicki rad, ali zato naprezem svoj um i sav svoj intelektualni potencijal do krajnih granica. Da li sam ja lenj?
>Eto dokaza kako covek moze razumeti samog sebe bez potrebe da razume druge a sa druge strane da drugi razumeju njega samog.
[Ovu poruku je menjao kozbi dana 28.10.2010. u 23:41 GMT+1]
[ konislav @ 28.10.2010. 23:56 ] @
Citat:
Prijatelj stari onako me non stop pita kada pricam sa nekim od stranaca uzivo putem video razgovora na skype"
Citat:
>Eto dokaza kako covek moze razumeti samog sebe bez potrebe da razume druge a sa druge strane da drugi razumeju njega samog.
Ne lupetaj!!!
[ youz @ 28.10.2010. 23:58 ] @
nisam na ovom forumu napisao post ima sigurno 7+ godina ali ga stalno citam i drzim u favoritima.. na ovo sam morao da se javim da mi se pojasne neke stvari:
evo procitao sam 4 stranice teme i jos mi nije jasno sta je autor htio da kaze?
zasto tako strastveno branis ovo sto si napisao u prvom postu?
Ne ovo pitanje sigurno ne mozes dobiti odgovor zato sto ni sam autor sigurno ne zna.
[ KrkaCiC @ 29.10.2010. 00:25 ] @
Citat:
Sad tek ne razumem: Kozby hoce reci da nema potrebu da razume druge,a ni mi (drugi) nemamo potrebu da razumemo njega? Zasto je onda pokrenuo temu ako je vec znao da ce biti ovo?
Ne bi bilo lose da samo kozby moze pisati u ovoj temi,bila bi zanimljiva rasprava :)
[ lermi @ 29.10.2010. 00:28 ] @
Ja sam freelancer (mada ne iz IT). Biti frilenser je kao kopanje rudnika, pogotovo kad si okružen konkurencijom koja nikad neće dati potpunu sliku jednom početniku.
Da pohvatam osnove biznisa trebalo mi je 3 dodine i desetak padanja na nos.
Poslije svega, opet sam samo početnik jer mi je potrebna praksa, usavršavanje, potrebne su mi reference.
A potrebno mi je da budem svoj reklamni tim, računovođa, menadžer.
I još uvijek mi je teško jer ne želim da radim "za dž" za Kineze, Indijce, Ukrajince itd. (bez uvrede), već pokušavam da nabacim što više kvalitetnih klijenata. A kod tih kvalitetnih klijenata project manageri pokušavaju da smanje cijenu...
Domaće firme i ne dolaze u obzir.
I sve tako dok ne naiđem na zlatnu žicu. A kad se to desi ne smijem reći "ne" jer posao ode nekom drugom. Većina uspješnih ljudi u mojoj oblasti ne zna ni za vikende ni za godišnje odmore...
My two cents.
[ Horvat @ 29.10.2010. 00:30 ] @
ako nije tajna, u kojoj oblasti si slobodnjak?
[ lermi @ 29.10.2010. 00:31 ] @
Citat:
Horvat: ako nije tajna, u kojoj oblasti si slobodnjak?
Prevodilac. EN > SR.
[ mmix @ 29.10.2010. 07:22 ] @
Potpuno te razumem, ako postoji freelancing industrija koja je vise cut-throat od softverske to su prevodioci.
[ selector @ 29.10.2010. 07:48 ] @
mene interesuju konkretne ideje, kao ona 'fudbalska'
@marko_l
daj molim te pojasni kako funkcionise freelancing sa:
-izrada i prodaja baza podataka(izrada?)
[ tarla @ 29.10.2010. 08:30 ] @
A sveva ovoga ne bi blio da pile nije prešlo ulicu....
[ mmix @ 29.10.2010. 08:52 ] @
Citat:
selector: mene interesuju konkretne ideje, kao ona 'fudbalska'
@marko_l
daj molim te pojasni kako funkcionise freelancing sa:
-izrada i prodaja baza podataka(izrada?)
Sto je to problem, ako su podaci osetljivi naprave ti RDP pristup na TS server sa ogranicenim nalogom. Ako podaci nisu osetljivi posalju ti 4 HDDa od 750Gb sa RAID5 i podacima i posle ti ostanu diskovi
Radio sam oba metoda u offshore varijanti ali prvo mora da bude uspostalvjen neki odnos poverenja.
[ 3way @ 29.10.2010. 08:52 ] @
Citat:
youz:
zasto tako strastveno branis ovo sto si napisao u prvom postu?
Posto sam i ja procitao sve, dosao sam do zakljucka da autor ne moze da zaradi cvonjka kao freelancer, pa leci bes.
[ selector @ 29.10.2010. 09:48 ] @
Citat:
mmix: Sto je to problem, ako su podaci osetljivi naprave ti RDP pristup na TS server sa ogranicenim nalogom. Ako podaci nisu osetljivi posalju ti 4 HDDa od 750Gb sa RAID5 i podacima i posle ti ostanu diskovi :)
Radio sam oba metoda u offshore varijanti :) ali prvo mora da bude uspostalvjen neki odnos poverenja.
Poslali su hardove postom???
Poverenje mora da bude debelo ako radis na necijim podacima.
Navedi bar neki detalj o mogucnosti rada sa bazama odnosno obrade podataka.
RDP mi zvuci sasvim OK, mada u zadnje vreme idem preko citrix-a.
[ Marko_L @ 29.10.2010. 13:02 ] @
Problem sa poverenjem se obično rešava NDA ugovorom. Meni recimo pošalju ugovor, ja potpišem, skeniram, vratim i njima je to dovoljno. E sad, koliko je taj ugovor pravnosnažan kod nas i kako bi izgledao međunarodni (ako radiš za strance naravno) sudski proces, nemam pojma, ali njima je očigledno dovoljno da postoji taj ugovor, a ja baš nisam želeo da proveravam šta bi se desilo da ga ne ispoštujem :)
Primeri nekih poslova koje sam ja radio:
-Elektrodistribucija iz Dubaija - trebalo je da im se prebace svi podaci o potrošačima za nekoliko godina unazad (nekoliko miliona rekorda) prebace iz pisanog oblika (poslali mi skenirano u PDF formatu) u mySQL bazu, kako bi mogli da ih učine dostupnim svojim klijentima na sajtu.
-Advokatska kancelarija iz UK - dali su mi pristup svom mailboxu sa nekoliko desetina hiljada mejlova iz kojih je trebalo izvući jedinstvene klijente, izvući njihove lične podatke i to isporučiti u nekom standardnom obliku (recimo excel) po sistemu, jedan red - jedan klijent
-Media kompanija iz Francuske - pravljenje baze rezultata lokalnih i nacionalnih političkih izbora
[ selector @ 29.10.2010. 13:25 ] @
Hvala na odgovoru,
mislim da u praxi, sam ugovor je pro-forma, ali profesionalac ce uvek da ispostuje dogovoreno.
dobro je videti da ipak ima poslova na obradi podataka i da ljudi nisu paranoicni sto se tice sigurnosti i integriteta podataka, jer u principu nemaju nikakve garancije da i interni podaci-u zatvorenim sistemima, nisu vec prodati nekome drugome preko DBA ili Application Admin-a ili nekog treceg...
[ Horvat @ 29.10.2010. 18:14 ] @
@lermi hvala na odg
@marko,znas citati arapska slova
a sto se tice advokatske komore, nije to malo neozbiljno s njihove strane, ono, poverenje advokat-klijent?
[ Marko_L @ 29.10.2010. 19:53 ] @
Nije bilo potrebe da znam slova, jer je sve prikazano brojevima, svaka stranka ima svoj ID i preko toga je sve vezano, a arapske brojeve znam :) Slova nisam ni video, tj. ne znam ni da li bilo ko u UAE uopšte i koristi arapska slova, jer tamo skoro sve drže stranci, odnosno strani investitori i sva komunikacija se obavlja latinicom.
A što se tiče advokatske kancelarije, to su ljudi sa kojima sam pre toga obavio više poslova, a pored toga potpisali smo NDA.
[ mmix @ 29.10.2010. 20:39 ] @
Ne znam kako je kod nas ali zapadno zakonodavstvo predvidja koncepte "agent thereof". Potpisujuci NDA i tradesecret ugovor sa njima preuzimas i postovanje client-confidentiality odredbi. Naravno, ostaje ono sto marko rece, koliko je to enforcable u Srbiji ali samim cinom unajmljivanja agenta nije naruseno poverenje.
[ lermi @ 29.10.2010. 20:51 ] @
Stvar je u tome što nikom ne pada na pamet da krši NDA. Konkretno u mom poslu vrlo je lako doći na loš glas, a tu su i kodeksi profesije.
[ mmix @ 29.10.2010. 21:09 ] @
Uuu, nemoj biti siguran. U moje vreme su indijci krsili kako su stigli, ne samo to nego su i koristili requirementse od klijenata koji j "kupio" kod da resoluju sors. Svacega sam se nagledao za kratak period vremena i ljudi su opet odlazili kod njih jer su bili najjeftiniji.
[ Horvat @ 29.10.2010. 21:37 ] @
miljane, da, to je na papiru i u teoriji da su ljudi dobri, a ne zli, i u slucaju da slucajno pomisle da zloupotrebe te podatke, za to sluzi non disclosure agreement, da ti kaze da je to no-no
no, posto zivimo u malo drugacijem svetu
a klijenti mogu biti svakakvi, od "bezazlenih" poput svadje oko medje, preko onih koji sa advokatom proveravaju razne stvari teske nekoliko miliona i milijardi eura (dolara, kuvajtskih dinara, nebitno koje jake valute)
takvima sigurno nije drago sto pored advokata (tima advokata) uvid ima i neki tamo koji je potpisao nda, a da ga ovaj nije niti upoznao, niti odobrio da i on ima pristup tim podacima
i tako da neki tamo, koji bi dobio posao poput posla koji je marko dobio i naidje na osetljive podatke, moze na crno da ih proda i da vise ni malim prstom ne mora mrdnuti, a jos ako je planirano da neki tamo dobije bas takav posao...
a opet, i da ima neku snagu taj nda, bas me zanima kako sprovodjenje istog, u teoriji izgleda
imas klijenta a, u advokatskom preduzecu b, koji je tu dosao da bi se raspitao oko legalnosti i rupa u zakonu u vezi problema c
i naidje slobodnjak d kojem je zadat zadatak da sredi malo email-ove, i naidje na prepisku a i b u vezi c, i odluci se da to proda osobi x
kako ce to da tuzi a ili b ili zajedno, osobu d ili x ili obe? javno ce priznati da su hteli nesto na mufte da rese?
[ mmix @ 29.10.2010. 21:51 ] @
A zamisli da imas advokatsku kancelariju sa 30ak partnera i 200-njak juniora i ko zna koliko administrativaca i spoljnih agenata (istrazivaca, paralegalaca, itd, itd). Zamisli da ti sad treba da upoznas svakog od njih i da mu dozvolis da zna :) Sad kad smo to rekli, naravno da jaka advokatska kancelarija od poverenja nece meni reci da je njihov klijent kriv za ubistvo ili proneveru astronomskih suma, sa ili bez NDA. To i dalje ne znaci da ne mogu.
Skoro sam dao ovlascenje jednoj advokatskoj kancelariji u Beogradu, i lepo pise u teksu:
"Punomocnici su ovlasceni da u slucaju potrebe ovu punomoc prenesu ili prosire na druga lica, advokate ili advokatske pomocnike"
[ Horvat @ 29.10.2010. 22:00 ] @
"zanimljiv" ovaj izvod iz ugovora...u krajnjem slucaju, mogu prodati osobi koja da vise...
pa nek ima i 30 glavnih i 200 nizih i spoljnih saradnika, al ne treba da svaki ima pristup svemu, onaj koji je tvoj advokat treba da zna sve o slucaju/slucajevima, ostali samo ono sto je neophodno da bi se pomoglo slucaju (npr spoljni istrazivac, ne treba da zna detalje vaseg odnosa)
[ Marko_L @ 30.10.2010. 02:11 ] @
Wohoa, polako... o takvim, da kažemo "pipavim" stvarima se i ne priča putem mejla, već obično sa advokatom u četiri oka. Ono što se može videti u tim mejlovima su neki preliminarni razgovori u vezi mogućeg sastanka, zakazivanje sastanka, traženje nekakvog pravnog saveta u vezi nekih manjih stvari i slično. Mislim, budimo realni, da ti sad imaš neku situaciju u kojoj ti treba advokat, pogotovo ako se radi o nekakvim milionskim iznosima, da li bi tek tako to poslao nekome na mejl tipa [email protected], onako sa sve detaljima ? Naravno da ne bi, jer niti znaš ko će sve da čita taj mejl, niti da li je taj mejl možda neki scam i da li se uopšte radi o pravoj advokatskoj kancelariji. E pa, nisu ni u UK sisali vesla, pogotovo oni koji barataju sa takvim ciframa. Normalan postupak u takvoj situaciji je napisati kratak mejl tipa "Ja sam taj i taj, treba mi savet iz te i te oblasti, kada biste mogli da me primite i koliko će me koštati taj preliminarni razgovor", a o detaljima se priča na tom sastanku.
[ labicko1 @ 30.10.2010. 02:55 ] @
Poruka za tipa koji je otvorio temu :
Ne vredi pokusavati da pomognes ljudima. Oni koji su sposobni i koji hoce da rade sami ce naci linkove i upustva, ovi ostali nek umru od gladi. Pa na kraju krajeva teba neko da cisti ulice :)
Ja sam licno probao pomoci nekolicini bliskih ljudi da se probiju ali cak kad sam jednom od njih i naso projekat dobio sam odgovor da ce pogleda cim se vrati iz grada, jer mora da popije pivo sa drustvom. Cisto ovaj svet nije stvoren da se svi probiju na isti nacin.
Neko je spomenuo da freelancer poslovi nisu da docekas penziju sa njima, donekle je tacno ali je freelance veoma dobra odskocna daska. A sto se tice penzije srecan je onaj koji prozivi do 75 da je dobije (kako poceli da podizu godinu starosne granice mozda dok dodjem ja do penzije ona biti na 80 godina :) )
Ova tema je odnicna slika ljudi sa ovog prostora, najvise je pljuvao covek koji je pre deset dana otvorio elance nalog, nije imao vremena a inace je hteo da tamo zakaci koji rad, i sa svim tim svojim radom i pozrtvovanjem zamilite za 10 dana nije uspeo ni jedan posao da ugovori. Ali on i dalje na osnovu njegovog ogromnog iskustva pljuje i pljuje i traze da ostali njemu dokazuju iskustvo :)))))
Sto se mog iskustva ko freelancera tice samo onaj koji nece ne moze da uspe, sada neko uspe vise neko manje, u svakom slucaju mnogo je bolje to nego raditi za neku sicu neki odvratan posao.
[ mmix @ 30.10.2010. 09:11 ] @
Citat:
Horvat: "zanimljiv" ovaj izvod iz ugovora...u krajnjem slucaju, mogu prodati osobi koja da vise...
pa nek ima i 30 glavnih i 200 nizih i spoljnih saradnika, al ne treba da svaki ima pristup svemu, onaj koji je tvoj advokat treba da zna sve o slucaju/slucajevima, ostali samo ono sto je neophodno da bi se pomoglo slucaju (npr spoljni istrazivac, ne treba da zna detalje vaseg odnosa)
Pise lepo "u slucaju potrebe" za to su eticki odgovorni advokatskoj komori (ovo im je jedna od vazniji funkcija). Ako komora odluci da nije bilo potrebe onda em sto ostanu bez licence em su i meni odgovorni za svu stetu koja iz te odluke proistice.
[ ventura @ 30.10.2010. 09:49 ] @
Citat:
Marko_L: Mislim, budimo realni, da ti sad imaš neku situaciju u kojoj ti treba advokat, pogotovo ako se radi o nekakvim milionskim iznosima, da li bi tek tako to poslao nekome na mejl tipa [email protected], onako sa sve detaljima ?
Pa ne šalješ ti advokatu mapu gde si zakopao 2 miliona evra, pa postoji mogućnost da će neko to videti i maznuti kovčeg sa lovom... Ali ne vidim u čemu je problem da preko maila kažeš da trebaš realizovati neki ugovor sa firmom XYZ zbog toga i toga u vrednosti od 2 miliona evra i da ti advokat treba zbog toga i toga...
To naravno nećeš reći u prvom mailu koji ćeš uputiti na [email protected], ne zato što postoji nekakav rizik, nego što će taj mail da čita sekretarica koja verovatno nema blage veze šta da uradi sa tim, pa ćeš u prvom mailu učtivo da se predstaviš, ukratno objasniš za šta ti trebaju usluge advokata i ako bi mogli da te povežu sa nekim iz corporate finance odeljenja kome ćeš onda u posebnom mailu objasniti šta ti je potrebno.
[ kozbi @ 30.10.2010. 10:10 ] @
Citat:
Ideja u vezi sa čim ? Sa freelancingom ? Evo ti nekoliko ideja besplatno:
-izrada i prodaja web templejtova (wordpress, joomla, drupal, html, flash...)
-izrada i prodaja excel, word i access templejtova
-izrada i prodaja desktop softvera
-izrada i prodaja web aplikacija, apleta, skripti
-izrada i prodaja raznih fotografija (sa akcentom na biznis fotografije koje se najviše prodaju)
-izrada i prodaja 3d objekata, modela, animacija...
-izrada i prodaja baza podataka
itd.
Citat:
i to samo ako pričamo o IT poslovima, da ne pominjemo sad bravare, stolare i druge zanatlije koji takođe mogu biti freelanceri, pa i prodavati svoje radove preko neta. Pa sad, zavisno od toga šta znaš da radiš, izabereš jednu od pomenutih oblasti i piči. Pored prodaje svojih dela, možeš sve to da radiš i po narudžbini ili pak da biduješ na srodne projekte preko freelance sajtova. A da li ćeš zaraditi neki novac, e pa to zavisi od toga koliko dobro radiš to što radiš, koliko si komunikativan, kakav odnos imaš prema klijentima, kakva ti je tehnička podrška, koliko si dobro istražio tržište i uvideo šta ljudi traže, šta je u deficitu, čega ima i previše, šta fali postojećim proizvodima i slično.
Citat:
Ne, autor teme nije prikazao jedan od načina zarade, već je našao jednog ekstrema među freelancerima koji zarađuje ogromne količine novca i to iz posta u post predstavlja kao nekakvu uobičajenu stvar u freelance svetu. Da je kozbi došao i predstavio neki freelance sajt ili, što da ne, portal za prodaju templejta, softvera, fotografija ili čega god, dao neke smernice kako se ti servisi koriste, kako se transferuje novac, i što je jako bitno, napisao neko svoje lično iskustvo o korišćenju tih servisa... onda ok, to možemo smatrati korisnom informacijom. A ovako, to se zove trolovanje. Znači čovek je nešto prčkao po netu, našao slučajno taj ekstremni primer ogromne zarade, primio se ko pogačica na mitingu i onda brže bolje pojurio da kritikuje sve nas kako smo lenji, i kako dok mi piskaramo po forumu, tip zarađuje, ne znam ni ja, 10.000 evra nedeljno, a da pritom nijednog trenutka nije sam pokušao da uradi to o čemu priča, pa da iz prve ruke proveri da li to što priča ima smisla ili ne. Prvo i osnovno, izrada templejta, pogotovo onih koji mogu zaraditi neke pare, nije nešto što svako može da radi ili nauči za mesec dana uz pomoć nekakvih tutorijala, jer nije to samo sklopiti templejt i postaviti za prodaju. Ne, nego trebaš da imaš jako puno znanja o web razvoju, web standardima, načinu rada popularnih browsera i drugim oblastima, jer taj tvoj templejt, ako misliš da zaradiš na njemu, treba da bude kompatibilan sa većinom browsera na tržištu (eto samo taj deo je užasno teško postići ako ne poznaješ web standarde, ali i boljke određenih browsera, jer nijedan ne poštuje baš sve standarde), ali i da ispoštuješ trenutne dizajnerske i vizuelne trendove, a da to opet bude originalan rad. Pa onda, trebaš da pružiš i adekvatnu tehničku podršku za to što prodaješ, a ljudi će pitati sve i svašta, na primer, kako da povežu template sa nekom bazom podataka, kako da integrišu fleš elemente, kako da linkuju ovo ili ono... a sve to zahteva poznavanje tih oblasti.
DA li znas kako je nastao Google?A Yamaha motocikli?
"The Beginnings of Google
Page and Brin began work on a project called "The Anatomy of a Large-scale Hypertextual Web Search Engine" or simply, The Anatomy of a Search Engine.
Their challenge was to crawl the web efficiently and provide more relevant results than the search engines that were available at that time.
The dramatic growth of the web presented problems in crawling the web, keeping the crawled information up to date, storing the indices efficiently, and handling many queries quickly.
The Google project relied on the PageRank technology that the pair developed."
>Dakle sve zavisi kakav je cilj osobe koja zapocinje bilo kakav strucan rad,a za strucan rad treba edukacija a za edukaciju treba vreme a za vreme treba para jer se mogu zaraditi i na drugom mestu.
Da li bi GOogle bio to ste jeste od mora projekata koji su poceli u jednoj sobi da njihovi autori nisu imali VIZIJU I CILJ STA RADE,ZA KOGA RADE i KAKO RADE?
Nivo svesti naseg covek po pitanju izvoza necega kao sto je Austrijanac izvezao preko 18000 templejta odnosno tema za Wordpress je"Pa odakle meni 50.000 evra,prostora,inzinjera,knjigovodja i papirologije da zapocnem bilo kakav posao sa uvozom/izvozom necega".
Ovo sto je Austrijanac uradeo i PRODAO na themeforest.net nije proizvodnja,vec IZVOZ.Da tako je.IZVOZ.Kupci su mu iz celog sveta sa svih pet kontinenata.Iz njegovog bloga stoji da zastupljenost kupaca iz njegove maticne zemlje-Austrija je manji od 1% od svih ukupno 18000+ prodatih tema.
Ako se uzme u obzir da je vrednost jedne prodate teme 37 dolara prema krajnjem kupcu,na stranu to sto"themeforest.net" uzima gramzivih 30%,ispada da je decko sam samcijat sa svojih 10 prstiju i svojim ZNANJEM i VESTINAMAkoje DOLAZE NAKON STECENOG ZNANJA I Z V E Z O robu celom svetu u vrednosti od 18000 tema puta 37 dolara cirka 750.000 dolara ili cirka 600.000 evra za manje od 2 godine.
Toliko firme u u Srbiji ne izvezu za 10 godine i to sa 100+zaposlenih i kvadraturom poslovnog prostora od 1000+kvadrata.
"Najskuplji artikal na zapadu je MASTA.U SRbiji je to obecanje".
U Srbiji se obecanja najvise placaju na zapadu masta i vestina.
Nije zapadnjak kao Srbin.On razmislja unapred 10.20,30+godina unapred.Zato i placa "citavih 37 dolara" po "Wordpress temi" tamo za "nekog odakle ja znam AUstrijanca ili NEmca ili Francuza ne znam ni vise odakle je".
Sta SRbin placa?
[ kozbi @ 30.10.2010. 10:31 ] @
Sto se tice tutorijala,ucenja i ostalo stavio sam u prvih postova ove teme kako se to uci.
Evo opet:
Tuts+ Network
Tuts+ serves up over 18 million pageviews a month across its many subsites on subjects like graphics, web development, audio production, iPhone development and motion graphics.
TheNetsetter
If you’ve ever considered starting a blog, selling digital goods or running courses for money, then the Netsetter will teach you the principles and techniques that will help you profit from your ideas.
Creattica
Creattica is a gallery of inspirational design work of all varieties from 3d to advertising, business cards to web design and of course our most popular category – logos!
Drugacijim recima hocu da se popnem na najvise drvo od 100+ metara visine ,ali od najnizeg drveta sto stoji predamnon visine pola metra ne vidim gde je ono najvise od 100+metra.Pomozite mi da ga nadjem!
Au pa ja sam zaboravio da za izradu tema i edukaciju treba i razumevanje engleskog.A koliko li ce tek kostati vremena i para da naucim engleski?.Pa mi to na fakultetu nismo ucili.Ko ce to da uci nema vajde od toga.Bolje dzaba sedeti nego li dzaba raditi.
[ epitaph @ 30.10.2010. 10:33 ] @
Citat:
Ovo sto je Austrijanac uradeo i PRODAO na themeforest.net nije proizvodnja,vec IZVOZ.Da tako je.IZVOZ.Kupci su mu iz celog sveta sa svih pet kontinenata.Iz njegovog bloga stoji da zastupljenost kupaca iz njegove mat...
Druze lupetas gluposti!
Postoji nesto istine u prici o letargicnom mentalitetu, koji je prisutan na citavom Balkanu, ali optuzivati ovdje ljude kako kako dangube i propustaju priliku da zarade pola miliona??!!
Te tvoje gluposti o nedostatku maste kod naseg svijeta nemaju nikakvu pozadinu, po glavi stanovnika imamo vjerovatno vise inovatora od vecine zemlja.
Tako bezvezan primjer si uzeo da je najbolje prekinuti diskusiju i proglasiti je promasajem...
Postoji nesto istine u prici o letargicnom mentalitetu, koji je prisutan na citavom Balkanu, ali optuzivati ovdje ljude kako kako dangube i propustaju priliku da zarade pola miliona??!!
Te tvoje gluposti o nedostatku maste kod naseg svijeta nemaju nikakvu pozadinu, po glavi stanovnika imamo vjerovatno vise inovatora od vecine zemlja.
Tako bezvezan primjer si uzeo da je najbolje prekinuti diskusiju i proglasiti je promasajem...
A kako je taj Austrijanac zaradio SVOJ PRVI DOLAR,ne 500.000-ti,SVOJ PRVI DOLAR??
A ti svi ti inovatori u Srbiji i sire,kako su DOSADA zaradili SVOJ PRVI EVRO?
[ kozbi @ 30.10.2010. 10:40 ] @
Jer JEDAN pravi hiljadu.Kod SRbina hiljadu pravi dve hiljade.
[ epitaph @ 30.10.2010. 10:48 ] @
Bez komentara - I'm zabezejk! (kolicinom prisutne budalastine)
[ 3way @ 30.10.2010. 11:53 ] @
Ja bih da postanem sef Microsofta, kako to da postanem, odakle da krenem?
[ Horvat @ 30.10.2010. 12:30 ] @
kozbi ne pisi sto poruka jednu za drugom u kratkom vremenskom periodu
@marko, u tvom slucaju je bilo tako, ali to ne mora biti pravilo, eto, od tebe su trazili da im ceprkas po mail-ovim
mozda od nekog drugog zatraze da im digitalizuje spise u vezi klijenata
to je ok ako potpise nda?
@miljan, a ko definise sta je slucaj potrebe? i kako ces ti dokazati da je tvoj advokat prodao tvoje poverljive podatke osobi x? (recimo da nije slucaj u srbiji,nego u drzavi sa sredjenim pravnim stanjem)
a sigurno te nece prodati za 10 000 e, ali ako se ta brojka poveca za 3-4 nule? bolice njih uvo sto su ispali iz komore, a ti mu mozes duvati pod rep, jer ga na adresi neces naci, dovoljno da ode na nekih 10ak godina na neko rajsko ostrvce, ispija margarite i ... bonite
nije direktno vezano za advokate, al je vezano za moral, eno, onog CElOg su izbacili iz hp, dali mu za to jos mito, da ne ode kod konkurencije, i sta je uradio? u roku od mesec dva je postao ceo u oracle-u i ovi (hp) mogu da mu ga duvaju
toliko o moralu, danas moral i nije nesto na ceni, sto je tuzno
ili drugi primer, lokalniji, misko i milka, bili su si "najbolji", dok nije doslo do pitanja kome ce koliko parce dopasti,a onda...
da ne bude zabune, ja ti stvarno zelim da imas uistinu moralnom, eticnog advokata koji te nece zaribati,nego raditi u tvom interesu...al davanje xy osobi da ceprka po mail-ovima preduzeca, po spisima i ostalim, sa opravdanjem "u redu je to, potpisao je ugovor da nece siriti dalje te informacije"...
[ flighter_022 @ 30.10.2010. 12:52 ] @
Advokati mnogo pazljivije postupaju sa onima koji mogu da im poklone betonske cipele i kaput od bukovine.
[ mmix @ 30.10.2010. 16:00 ] @
Citat:
3way: Ja bih da postanem sef Microsofta, kako to da postanem, odakle da krenem?
Pocni kao prodavac Windowsa
[ konislav @ 30.10.2010. 17:58 ] @
Citat:
labicko1:
Poruka za tipa koji je otvorio temu :
Ne vredi pokusavati da pomognes ljudima. Oni koji su sposobni i koji hoce da rade sami ce naci linkove i upustva, ovi ostali nek umru od gladi. Pa na kraju krajeva teba neko da cisti ulice :)
Ja sam licno probao pomoci nekolicini bliskih ljudi da se probiju ali cak kad sam jednom od njih i naso projekat dobio sam odgovor da ce pogleda cim se vrati iz grada, jer mora da popije pivo sa drustvom. Cisto ovaj svet nije stvoren da se svi probiju na isti nacin.
Neko je spomenuo da freelancer poslovi nisu da docekas penziju sa njima, donekle je tacno ali je freelance veoma dobra odskocna daska. A sto se tice penzije srecan je onaj koji prozivi do 75 da je dobije (kako poceli da podizu godinu starosne granice mozda dok dodjem ja do penzije ona biti na 80 godina :) )
Ova tema je odnicna slika ljudi sa ovog prostora, najvise je pljuvao covek koji je pre deset dana otvorio elance nalog, nije imao vremena a inace je hteo da tamo zakaci koji rad, i sa svim tim svojim radom i pozrtvovanjem zamilite za 10 dana nije uspeo ni jedan posao da ugovori. Ali on i dalje na osnovu njegovog ogromnog iskustva pljuje i pljuje i traze da ostali njemu dokazuju iskustvo :)))))
Sto se mog iskustva ko freelancera tice samo onaj koji nece ne moze da uspe, sada neko uspe vise neko manje, u svakom slucaju mnogo je bolje to nego raditi za neku sicu neki odvratan posao.
Buduci da se deo komentara koji je dat ovde odnosi na mene, treba da odgovorim na isti.
Ako si lepo citao do pocetka, ja sam dao svoje vidjenje ko se bavi freelancing-om, tamo sam napomenuo da to meni dodje onako uz put i niti imam potrebu, a jos manje ideju da od toga zivim. Tako da ti ja nisam dobar primer, takodje ja nigde nisam pomenuo moje freelance iskustvo, a moje iskustvu mozes da pogledas ovde, tako da nemoj da pokusavas da budes pametan. Elance je dobar za zajebanciju i malo jeftine prezentacuje, nije skup, a ima dosta posetioca i nekakav autoritet, tako da nije problem da covek potrosi neki dolar za mangupiranje. Kako bih inace mogao da pokazem kako stojim sa odredjenim znanjima i vestinama. Ovako potrosis 20$/ mesecno (moze i free, znam) i malo se zajebavas. Ja to gledam kao jednu veliku zajebanciju, ako dodje i neki dolar, dobro je. Meni su 1/3 bid-ova na elance odbivena zbog visoke cene, samo sto meni ne pada na pamet da spustam cenu i da se izjednacavam sa ciganarijom iz Indije ili Pakistana.
[ labicko1 @ 31.10.2010. 00:10 ] @
Upravo iz ovoga sto si napisao vidi se da nisi strucan da dajes savete za ovu temu. Neshvatas kako sistem radi, ti si tu iz zajebancije stavis koji bid mesecno, cisti si posetilac, ko plavusa na faksu.
Pored toga posto i ti i mnogi drugi spominju pakistance i indijce, iskustvo govori da cena u vecini slucaja nije presudna, a takodje ima veoma profesionalnih indijaca tako da ne generalizuj i ne vredjaj ljude na nacionalnoj osnovi. Ili mozda smatras da je tvoja nacija superiorna, i da smo mi na balkanu svi genijalci.
[ abitbp6 @ 31.10.2010. 04:38 ] @
Kozbi, iskuliraj formatiranje teksta, ispadoše mi oči... Pismeni smo, razumemo te i bez ovoga, ovoga i ovoga.
[ konislav @ 31.10.2010. 13:02 ] @
Citat:
labicko1: Upravo iz ovoga sto si napisao vidi se da nisi strucan da dajes savete za ovu temu. Neshvatas kako sistem radi, ti si tu iz zajebancije stavis koji bid mesecno, cisti si posetilac, ko plavusa na faksu.
Pored toga posto i ti i mnogi drugi spominju pakistance i indijce, iskustvo govori da cena u vecini slucaja nije presudna, a takodje ima veoma profesionalnih indijaca tako da ne generalizuj i ne vredjaj ljude na nacionalnoj osnovi. Ili mozda smatras da je tvoja nacija superiorna, i da smo mi na balkanu svi genijalci.
Ti si nesto kao kozbi 2, upadas u diskusiju i pocinjas neku svoju pricu. Nisi procitao (ili nisi razumeo) ko je sta napisao, nisi razumeo o cemu se diskutuje, ali je bitno da ti verglas neku svoju verziju. Vrati se na pocetak price, pa lepo procitaj ko je sta napisao, o cemu ovde pricamo, pitaj nekoga da ti pomogne. Kad to zavrsis probaj da nesto kazes i da delis savete.
[ KrkaCiC @ 31.10.2010. 16:39 ] @
Ja bih da zakljucimo temu: Ovo sto Kozby navodi je kap u moru,itd A inace mislim da Kozbi-a nije bitno slusati jer je covek ziv teoreticar. Po njegovim postovima samo upada nege i kaci neke linkove sa savetima. Covek zna kako otici u Kanadu,kako postati Milioner (nije reklama za kviz ) hocu reci da kad neko nesto pita Kozby nesto izgugla i pravi se pametan. Mislim da ovaj forum postoji iz drugih razloga,a ne da se npr na pitanje "kako se obogatiti" neko javi i okaci 50 klipa gde neki idioti pricaju gluposti...
[ aleksej77 @ 31.10.2010. 17:56 ] @
Covek je trebao napisati post kao zanimljivost, tipa, pogledajte kako neko "ima srece" i kako je uspesan u svom poslu. Da li bi to bilo po PS-u? Da li bi se neko nasao uvredjenim?
Meni, kao privatniku ovaj post je da kazem, na neki nacin pomogao. Ne zato sto mi je dao ideju za posao, vec zato sto sam otisao na profil od tog lika sto razbija, i saznao neke mozda bitne informacije za neke druge projekte, koje nemaju veze toliko sa samom temom.
Sta hocu da kazem, sta ste svi kao nedojebane babe, pustite ljude bar da mastaju, pogotovo sto ta masta nije nesto nerealno, ja licno znam nekoliko ljudi koji razbijaju sa prodajom tema, doduse ne prave 400.000, ali zive lepo.
[ kozbi @ 01.11.2010. 11:07 ] @
Citat:
Ovo sto Kozby navodi je kap u moru,itd A inace mislim da Kozbi-a nije bitno slusati jer je covek ziv teoreticar.
Citat:
Mislim da ovaj forum postoji iz drugih razloga,a ne da se npr na pitanje "kako se obogatiti" neko javi i okaci 50 klipa gde neki idioti pricaju gluposti...
Citat:
Meni, kao privatniku ovaj post je da kazem, na neki nacin pomogao. Ne zato sto mi je dao ideju za posao, vec zato sto sam otisao na profil od tog lika sto razbija, i saznao neke mozda bitne informacije za neke druge projekte, koje nemaju veze toliko sa samom temom
>6-ways-to-increase-turnover-as-a-freelancer
1. Make lists
2. Sort out email
3. Group work into categories
4. Create consistent habits and routines
5. Prepare the night before
6.Focus
"I’m also going to truly enjoy the task that I’m doing. I love my job, I love my life and I don’t want to spend any time of it not being present. I have to stop thinking about the future and worrying about past events and put all my energy into the present and by doing that, hopefully I should be much more productive and happier."
Koliko procenata od svih sto su se javili za rec u ovoj temi barem ima barem 1% u bilo kojih od gore 6 navedenih stavki?A gde su ostalih 99%?U teoriji?
Koliko procenata od svih sto su se javili za rec u ovoj temi barem ima barem 1% u bilo kojih od gore 6 navedenih stavki?A gde su ostalih 99%?U teoriji?
Podji od sebe, pa nam kazi sta mislis. ja sam siguran da ti nemas ni 0.1%, jedino sto znas je da iskopiras linkove sa interneta. Kad covek procita tvoje komentare videce da si nepismen i da neznas ni da prepricas sta si video, a kamo li da napises neko svoje razmisljanje ili osecanje. Ima dva moguca razloga za takvo nesto. Ili si mnogo mlad pa nisi stigao da se obrazujes ili si jednostavno nepismen (propustio si da se opismenis), kako god bilo smatram da je to sto pises totalno promaseno.
[ kozbi @ 01.11.2010. 16:49 ] @
"konislav
zoran vidic sport betting
Evropa"
Mozda bi trebao da se bacim na marketing pri promovisanju kladjenja na Internetu?Ma mislim da ne bi mogao.I za to treba biti pismen.
[ kozbi @ 01.11.2010. 17:09 ] @
"Izvoz u Nemačku je pre svega dobar indikator konkurentnosti srpske privrede, skreće pažnju Zdravković. Jer, ako nešto prodate na nemačkom tržištu, to možete da izvozite bilo gde. Stoga bi se trebalo usmeriti na investicije i ulaganje u prerađivačku i elektro industriju, koje mogu da dovedu do oporavka."
>Pri pomenu "izvoz" ovde konkretno mislim i navodim izvoz elektronskih artikala kao sto je napljuvani Austrijanac izvezao,ne da izvozim nepismenost.
Prostim umrezavanjem ljudi koji znaju nesto pa makar kao i ja sto znam 0.1% puta 1000 ljudi po tih "0.1" dobijamo 100% spreman proizvod za izvoz.
Dakle ovoj zemlji hvali samo umrezavanje pameti onih koji zele nesto ne samohvalisanje i javno kriticarenje.TO moze i moja baba i deda.URadi nesto korisno za druge pa ce i ti drugi uraditi nesto za tebe.A kada stvar krene shvatices da su pare u razmeni informaciji ne u pismenosti.Pismenost je za doba industrije.21 vek je vek informacije.Razmenom informacija se prave pare ne pismenoscu.To je sada na donjoj lestvici zarade dok pre 15-20 godina je to bilo pri vrhu.U prevodu"Ko pre njemu sve".
Ne samo u vidu templejta i tema za Wordpress vec i ostalog softvera,usluga i proizvoda putem freelancinga.Drugim recima imamo 1000 ljudi koji primaju platu,ne mozda kao Austrijanac od 400.000+dolara ali neku solidnu 200-300 evra i to svakog prvog u mesecu zagarantovana zarada plus PIO uplacene.
Da li znate koliko kosta minut 3d animacije,malo da napravimo digresiju i skrenemo sa teme cisto da odmorimo mozak od"Teorisanja".
7000-10000 dolara.Da li znate koliko Juzna Koreja izveze Evropi u ovom slucaju minuta 3d animacije Nemackim i ostalim Evropskim Tv stanicama izrazeno u milijardama evra?
Ali svi bi da budu pametni ali na racun drugoga.Ne.Obrnuto.Budi pametan za sebe pa ce neko videti tu tvoju pamet,vestinu i dobro je platiti.Ne kopirati druge,vec radeti na sebi,sto je najteze.
A kada ne bi bilo tesko ne bi se ni placalo kao sto je svetsko trziste platilo vec 18000+transakcija 27-godisnjem decku.
Da ne ispadne da se drzim pijan plota,je li neko od Vas pokusao na napravi sam plot odnosno tarabu i kada i gde je stao sa izgradnjom te tarabe odnosno plota?
[ Droger @ 01.11.2010. 17:20 ] @
Zar vi i dalje raspravljate sa kozbijem, pa vi ste stvarno zaludni...
[ konislav @ 02.11.2010. 10:16 ] @
Citat:
Droger: Zar vi i dalje raspravljate sa kozbijem, pa vi ste stvarno zaludni...
Svarno sam zaludan, ali su likovi poput njega ujedno i jako opasni jer sire jednu filozofiju debilizma, koja je nazalost opste prisutna.
[ konislav @ 02.11.2010. 10:58 ] @
>Pri pomenu "izvoz" ovde konkretno mislim i navodim izvoz elektronskih artikala kao sto je napljuvani Austrijanac izvezao,ne da izvozim nepismenost.
Prostim umrezavanjem ljudi koji znaju nesto pa makar kao i ja sto znam 0.1% puta 1000 ljudi po tih "0.1" dobijamo 100% spreman proizvod za izvoz.
Umrezavanjem ljudi kao sto si ti ne dobija se 100% spreman proizvod, vec se dobija mreza(armija) neukih i nepismenih ljudi koji nisu funkcionalno upotrebljivi i koji ne mogu stvarati nikakav proizvod. Takva armija ljudi moze se videti na facebook-u kako tamo visi po ceo dan i zadovoljava se nekakvim neupotrebljivim informacijama. Tako se stvaraju zombi- armija i to se sistematski sprovodi u praksi, to samo po sebi dovodi do auto-destruktizma ili za tvoju informaciju do samounistenja.
Dakle ovoj zemlji hvali samo umrezavanje pameti onih koji zele nesto ne samohvalisanje i javno kriticarenje.TO moze i moja baba i deda.URadi nesto korisno za druge pa ce i ti drugi uraditi nesto za tebe.A kada stvar krene shvatices da su pare u razmeni informaciji ne u pismenosti.Pismenost je za doba industrije.21 vek je vek informacije.Razmenom informacija se prave pare ne pismenoscu.To je sada na donjoj lestvici zarade dok pre 15-20 godina je to bilo pri vrhu.U prevodu"Ko pre njemu sve".
Ovo je nastavak plasiranja filozofije o dobrobitima debilizma, to je nesto naj strasnije sto se moze dogoditi jednom narodu ili bilo kome pojedinacno. Prvo tako se stvara ogromna populacija sljama i bez korisnih bica. Nepismen covek kao prvo ne moze da obradi informaciju, znaci samo je guta. Takvom filozofijom stvara se masa idiota koja je bez ikakvih kriterijuma vrednosti bez ikakvih moralnih normi. Tipican primer za to su Pink produkcija, razne farme i ostali svinjci, tone i tone odvratnih sapunskih serija koje masovno dolaze iz Indije ili Latinske Amerike. Sad se postavlja pitanje da li je kozbi ne pismen pa trazi alibi za svoju ne pismenost ili je u funkciji propagiranja ovakve destruktivne ideje.
Kako ce ne pismen covek bez znanja da proizvede bili kakav proizvod?? Da ne pricam o tehnoloski visoko razvijenim proizvodima, recimo kompjuter, ili automobil nove generacije ili bilo koji proizvod u tekstilnoj industriji.
Ne samo u vidu templejta i tema za Wordpress vec i ostalog softvera,usluga i proizvoda putem freelancinga.Drugim recima imamo 1000 ljudi koji primaju platu,ne mozda kao Austrijanac od 400.000+dolara ali neku solidnu 200-300 evra i to svakog prvog u mesecu zagarantovana zarada plus PIO uplacene.
Bez potrebnog znanja i vestina mi ne mozemo dobiti 1000 ljudi koje primaju platu, mi ce mo dobiti 1000 ljudi koji nisu za nista i jedino sto mogu biti su socijalni slucaji, takvo nesto mozes videti u Indiji ili svuda po Africi.
Da li znate koliko kosta minut 3d animacije,malo da napravimo digresiju i skrenemo sa teme cisto da odmorimo mozak od"Teorisanja".
7000-10000 dolara.Da li znate koliko Juzna Koreja izveze Evropi u ovom slucaju minuta 3d animacije Nemackim i ostalim Evropskim Tv stanicama izrazeno u milijardama evra?
I ti ces ovako neuk i bez znanja, ali sa informacijom da to kosta 10000 dolara, da pravis animacije. Da li ti procitas sta si napisao pre nego sto to postavis. Pa kako ces ti da pravis animacije i cela ona nepismena armija iza tebe kojoj ti savetujes da ne treba uciti i da je dovoljno da imaju informacije, a ne treba im znanje. Evo mi imamo informaciju da minut 3d animacije kosta 10000$, ajde sad da unovcimo tu informaciju. Care, trebas znati napraviti tu animaciju, a za to ti treba puno nesto. Prvo, znanje kako se pravi animacija. Drugo, kreativna sposobnos da stvaras nekakvo audio-vizuelno delo. Trece, oprema. Cetvrto, dobra sluzba za prodaju tvog proizvoda, itd,itd.
Ali svi bi da budu pametni ali na racun drugoga.Ne.Obrnuto.Budi pametan za sebe pa ce neko videti tu tvoju pamet,vestinu i dobro je platiti.Ne kopirati druge,vec radeti na sebi,sto je najteze.
Ovo vec ima elemente versko-religioznog propagiranja, pa to ostavljam vernicima da tumace. Ja sam ateista, pa se malo gadim na versko propagiranje.
A kada ne bi bilo tesko ne bi se ni placalo kao sto je svetsko trziste platilo vec 18000+transakcija 27-godisnjem decku.
Da ne ispadne da se drzim pijan plota,je li neko od Vas pokusao na napravi sam plot odnosno tarabu i kada i gde je stao sa izgradnjom te tarabe odnosno plota?[/quote]
Za ovu poslednju recenicu pozivam u pomoc ostale diskutante sa foruma da probaju da je rastumace i shvate sta si hteo reci.
Jacu pokusati, pa neka ostali pomazu.
Da ne ispadne da se covek drzi necega ko pijan plota, a on i dalje vergla istu pricu.
Pita nas da li smo pokusali da napravimo plot ili tarabu, nikakva logika, nigde veza s vezom.
Kad i gde smo stali sa izgradnjom te tarage(plota)? Ko moze neka desifruje.
Kozbi je CAR!!!!!!!!!!!
[ VladaSu @ 02.11.2010. 11:16 ] @
@kozbi
Ovo kako ti pricas mi lici na teleshop reklame, kao da si procitao knjigu kako zaraditi milion dolara gde sve izgleda lako, bajno i sjajno i vau
a to se potkrepuljuje realnim i stvarim primerima.
Nisi pogledao drugu stranu price. Koliko stotina hiljada ljudi dodje na takvih par koji si ti naveo? Imas ti slikare koji prodaju jednu sliku za 100.000 evra
a opet neki drugi slikar ne moze za 100 evra da proda bolju i lepsu sliku. Moras da nadjes nesto, neku sitnicu sto ce na vrednost tvoga rada
dodati jos par nula na kraju. A to se ne nalazi vec je potrebna sreca.
Evo ti pimer Windowsa. Bil je zaradio milijarde dolara a mnogi su pokusali da naprave nesto slicno i na kraju su propali.
Znam coveka koji je isto zaradio stotine hiljada evra i onda je to na osnovu cega je zaradio samo klonirao za drugo drziste sa istim potencijalom,
istom konkurencijom ... ali nije nista zaradio. Po tvojoj teoriji ako je jednom uspeo mnogo bi mu lakse bilo da jos jednom uspe ali on je svaki naredni put kiksno.
Ako je sve tako bajno i sjano mogao si svojim licnim primerom da nam pokazes kako je to lako.
[ kozbi @ 02.11.2010. 14:03 ] @
"Naši ljudi neće da rade"
"Stevan Lukić kaže da je najveći problem radna snaga. Firma ima 33 radnika u stalnom radnom odnosu, a ovog momenta ima potrebu za još petnaestak.
- Neverovatno je koliko naši ljudi neće da rade.Od deset radnika koji prođu kroz pogon, na samo jednog može ozbiljno da se računa. Od deset ljudi koje pošalje Služba za zapošljavanje, u proseku dođu dvoje, a samo jedan se pojavi i sutradan na poslu. To su ljudi sa osnovnom školom koji se edukuju na licu mesta. Dođu i odu, iako rad u proizvodnji nije toliko fizički težak - ističe Lukić. "
"Lukić kaže da se proizvodnja svakog meseca povećava za 5 do 10 odsto i da kompletno ide za izvoz, i to „Ikei". Trenutno se prave dva finalna proizvoda, upakovana i sa jedinstvenim bar-kodom 19786, što je oznaka ovog dobavljača. U pitanju su kuhinjske drvene daske i nožice za razne vrste nameštaja. Iz nekadašnjih štala u Ćupriji drveni elementi idu pravo u robne kuće koje „Ikea" drži širom sveta."
"Vlasnik Stevan Lukić kupio je plac sa objektima propalog tovilišta za 120.000 evra, adaptirao stare i pomoću kredita koje je dobio od „Ikee" napravio nove objekte. Sada kompletna proizvodnja iz ove male fabrike odlazi „Ikei", a mogućnosti za dalji razvoj su beskonačne
- Sa „Ikeom" sarađujem već sedam godina i jedni u druge imamo beskrajno poverenje."
"Firma „Jasen Lukić" iz Paraćina dobila je od švedske kompanije „Ikea" kredit od 570.000 evra i napravila proizvodne hale u renoviranim štalama u Ćupriji"
Evo ti pimer Windowsa. Bil je zaradio milijarde dolara a mnogi su pokusali da naprave nesto slicno i na kraju su propali.
>I gde su sada svi ti koji su "propali"?Na Birou rada?
Citat:
Znam coveka koji je isto zaradio stotine hiljada evra i onda je to na osnovu cega je zaradio samo klonirao za drugo drziste sa istim potencijalom,
istom konkurencijom ... ali nije nista zaradio. Po tvojoj teoriji ako je jednom uspeo mnogo bi mu lakse bilo da jos jednom uspe ali on je svaki naredni put kiksno.
>DA nije pokusao gde bi sada bio i taj koji je "propao"?Molim forumase da mi kazu za svakog propalog biznismena koga znaju,za koga su culi posredno ili neposredno bez obzira na biznis koji je zapoceo i nije mu uspeo da mi daju tacno obavestenje gde se ti ljudi nalaze i u kakvom finansijskom stanju i da li rade neki drugi posao ili cekaju da im ih drzava nadje ili neko ih zedne prevede preko vode kao sto 99% ljudi u ovoj zemlji ceka.BEz sarkazma i zelje da vredjam bilo koga.Sve je u zelji.NE u iskustvu.NE u trzistu.Lako ce trziste naci tebe ako ti zelis nesto sa sobom postici.A sa trzistem dolazi i zarada,narocito kada se radi o izvozu bilo cega celom svetu.Primer Austrijanca sam postavio kako ljudi mogu da pocnu da izvezu svoju pamet kada je vec imaju za farmu,grand kafice i kredite.Ako to stvarno zele.
>I gde su sada svi ti koji su "propali"?Na Birou rada?
Ja sam cuo da su neki od njih nastavili da izvoze svoju pamet praveci "templates", a neki si nastavili da izvoze tarabe i plotove (pomenute u predhodnim postovima).
Mi imamo samo jedan problem, nikako da doznamo cime se ti bavis i sta si uspeo da unovcis od onoga sto ovde prdis.
[Ovu poruku je menjao konislav dana 02.11.2010. u 19:29 GMT+1]
Pre upucivanja zelje odgovornom licu, protrljati lampu tri puta.
[ KrkaCiC @ 02.11.2010. 22:59 ] @
Kozby,razmisli malo,onako na odrastao nacin. IKEA je dala kredit,a Jasen njoj izvozi daske ??? Mislim da je ovo novinarski lepo receno u zavijenoj formi,a ti nisi bas ukapirao. IKEA je verovatno dala kes da se otvori neki tamo pogon gde ce IKEA dobiti radnike za male pare,a taj JASEN Lukic je tu samo fiktivno,cisto da prodje kroz papire. Moja rodjaka je u okolini Paracina radila na pakovanju Varjaca,Dasaka za kuhinje i slicnih stvari. Plata je 80 din/sat,bez ikakvih drugih obaveza (znaci klasican honorarni rad tj rad na crno). I ko voli nek izvoli. Da saberem: Taj neki Lukic ce vrlo dobro da se ugradi,a radnici ce verovatno da se razbiju i da nahebu . Ti nam dajes primer nekog Lukica koji je neki politicar,ima lobiste na svojoj strani ili sta vec,i PO TEBI on je Covek koji se snasao u zivotu,prodao je svoju informaciju,pamet,ili kako vec, a radnici su lenji i nece da rade za manje od 200e. Ne kapiram sta si hteo reci ovim primerom.
[ konislav @ 03.11.2010. 01:30 ] @
Citat:
KrkaCiC: Kozby,razmisli malo,onako na odrastao nacin.
Ne kapiram sta si hteo reci ovim primerom.
Mislim da on ne moze da razmislja na odrastao nacin, bar do sada nije pokazao da moze.
Budi siguran da i kozbi ne kapira sta je hteo reci, ali ne brini, naci ce on neki jos gluplji primer. Naravno koji nece niko razumeti, pa ni sam kozbi.
[ damilsimos @ 03.11.2010. 10:56 ] @
a blago njemu, svaka čast.. treba znati zaraditi takvu lovu..
[ VladaSu @ 03.11.2010. 12:58 ] @
@kozbi: Eto ti primer IKEA. Zgrce stotine miliona evra a 100.000 drugih proizvodjaca jedva prezivljavaju pa sada ti objasni likovima koji ne zaradjuju kao IKEA da nemaju pojima.
Eto imaju primer kako moze da se zarade milioni a oni jedva pokruju troskove.
Sto se tice price o Windowsu mnogi su probali i bankrotirali. Da nije tako sada bi imao barem neki izbog operativnih sistema a ne bi Windows pokrivao 98% trzista.
Nisi nam rekao sa cime se ti bavis. Verovatno nema veze sa ovim o cemu pricas.
I dok ovde pises kako bi trebalo vec si do sada mogao napraviti ili platiti nekoga da ti napravi par wordpress tema i zaraditi 10.000 evra.
Kada je sve tako bajno i sjajno licno bih voleo da vidim kako prolazis ceo proces sticanja bogatstva.
Po tvojoj prici realno bi bilo da za narednih 6 meseci zaradis minimum 50.000 evra i zato molim te obavestavaj nas barem jednom nedeljno putem ove teme sta si uradio i koliko zaradio svake nedelje.
Progutao bih tvoju pricu i da mesecno zaradis samo po 1.000 a ne 10.000 evra.
JEDNOSTAVNO DOKAZI svojim primerom da ima smisla ovo sto pricas i obavestavaj nas u ovoj temi.
Ja da sam na tvom mestu vec bih bio milioner. Sta cekas? Imas zelju. Trziste i znanje i iskustvo nije ni bitno ali vec si video kao to ide pa imas i to.
U ogromnoj si prednosti u poredjenju sa ovim likom sto je zaradio 400.000.
Molim te da tvoj sledeci post bude "zaradio sam prvih 100 dolara" a ne da pricas drugima kako je to lako i nije ti jasno kako su svi lenji i nesposobni.
Razlikuj se po necemu od nas onda.
[ Trodmi @ 04.11.2010. 09:42 ] @
Kozbi, svaka cast na postu i informacijama.
[ kozbi @ 04.11.2010. 21:19 ] @
"Crtaju kao Direr, ali ne znaju da kreiraju majicu"
"Mladi imaju zvanja koja ne poznaje tržište rada, poseduju znanje ali ne i veštinei obično završe na birou ili rade na crno"
Položaj mladih u Srbiji danas je najblaže rečeno nezavidan: oko 50 odsto ne radi, a druga polovina uglavnom radi na crno ili ne rade u struci. Mladi se uglavnom obrazuju za profile iz prošlog veka, dok pojedine nove profesije uopšte ne postoje u jedinstvenoj nomenklaturi zanimanja. Poslodavci ne priznaju diplome koji stižu iz sektora neformalnog obrazovanja, a s druge strane većina zaposlenih ne želi da se stručno usavršava.
"– Put od obrazovanja do zapošljavanja u ovom trenutku predstavlja pravi lavirint i ja kao roditelj imam problem kako da svoju decu usmerim. Zakonski okvir nije definisan, obrazovni profili su iz prošlog veka, reprodukuju se diplome, a ne znanja koja traže poslodavci, obrazovanje se tretira kao trošak, a ne ako investicija… Postoji potreba za novim profilima, a pojedinih uopšte nema na tržištu rada. Istraživanja pokazuju da trenutno prosečni zaposleni ima između 40 i 45 godina, nije dodatno obrazovan i nije fleksibilan – kaže Vidosava Džagić, potpredsednica Privredne komore Srbije."
"Jadranka Dimov, ekspert za zapošljavanje i karijerno vođenje podseća da je naša Jedinstvena nomenklatura zanimanja napravljena pre 25 godina i rađena je za privredu i teritoriju države koja ne postoji."
"Po njenim rečima, u srednjim školama se samo sedam odsto generacije obrazuje u oglednim (novim) profilima, a sve ostalo u starim, „malo našminkanim”."
"Većina stručnjaka kaže da je najveći problem mladih prilikom zapošljavanja raskorak u onome što znaju i veštinama koje su potrebne."
"– Evo, uzeo sam studente sa Akademije primenjenih umetnosti da ih obučim i oni su bili oduševljeni što mogu da upoznaju sve mašine koje koristimo. Ali, posle šest meseci nijedan od njih nije mogao da ostane. Šta mi vredi što crtaju kao Direr, kada ne znaju da kreiraju jednu majicu jer ih, kako kažu, tome nisu učili na fakultetu – kaže Knežević."
"– Nije potrebno da izmišljamo toplu vodu, dovoljno je da gledamo strana iskustva. Japan je svoje studente poslao na prestižne svetske univerzitete uz obavezu da se vrate, Kina takođe, a sada to radi i Gruzija. Dakle, svim studentima koji se upišu na prestižan univerzitet obezbediti državnu stipendiju, uz obavezu da se vrate u svoju zemlju. Takođe država mora da odluči koja su nam to zanimanja potrebna u narednih 10 godina – rekao je Brkić i dodao da za razliku od Gruzije mi školujemo stručnjake koji posle napuštaju zemlju ili pi-arove i nastavnike koji posle po 10 godina čekaju posao"
>Kada kroz 10 godina budete citali ovaj forum koji ce biti na ovom istom mestu gde i sada i narocito ovaj zadnji pasus da li ce se nesto promeniti dotad u glavama svih nezaposlenih,onih koji nameravaju da rade i onih koji imaju i malo vizije za svoju finansijsku buducnost?
Umesto da neko pljune u sake kao sto je osnova svakog projekta u kapitalizmu koji je bukvalno nastao u garazi ili glavi svakog potencijalnog milionera i milijardera,SRbin samo "analizira trziste" i "uporedjuje poslovne rezultate" a kada ga pitas"koliko si dosada zaradio" kaze"nista nisam dosada,ali zaradicu kad tad".
Citat:
@kozbi: Eto ti primer IKEA. Zgrce stotine miliona evra a 100.000 drugih proizvodjaca jedva prezivljavaju pa sada ti objasni likovima koji ne zaradjuju kao IKEA da nemaju pojima.
Eto imaju primer kako moze da se zarade milioni a oni jedva pokruju troskove.
>Je li im to prvi ili poslednji posao sto su radili u zivotu?
Citat:
Kada je sve tako bajno i sjajno licno bih voleo da vidim kako prolazis ceo proces sticanja bogatstva.
>A zasto bih ja tebi bas rekao proces sticanja bogastva?Zato sto si vredan?Zato sto zelis da uspes?Zato sto imam vremena bas za tebe?A sta si ti uradio da steknes neko bogastvo u zivotu osim sto pitas druge"kako postati bogat,kazite mi,pa kada mi kazete,obecavam da cu i ja postati bogat kao i vi".
Da li znas kako je jos u jeku gradjanskog rata sagradjena pruga od Kalifornije do Vasingtona,dakle od zapadne do istocne obale?E pa prica ide ovako:
"Udruzenje zanatlija i trgovaca iz Kalifornije je trazilo od Senata ogromne pare za izgradnju zeleznice od Kalifornije do Njujorka.Senat je kratko odgovorio,tacnije Linkoln,tadasnji predsednik AMerike"Ako Vi zaista znate da ce ta pruga isplatiti samu sebe za taj novac,pocnite prvih 60 milja a mi cemo nakon tih 60 milja dati ostatak".
Trgovci i ostali su bili u bunilu"Pa kako mi sami da sagradimo 60 milja(95 kilometra)pruge sami,bez para,bez iskustva a to je stvar od nacionalnog znacaja,ovi u Senatu su obicni dzabolebovici,ili neka nam sagrade prugu ili nam ne treba".
Nakon 3 godine teskog rada sami samcijati,trgovci su uspeli proci svojih 60 milja i dobili novac od Senata.
Pitam ja sada sve forumase:
Zasto su se predomislili i sami poceli zidati prugu kada su mogli nastaviti kukati ili pak licno otici u Vasington i traziti pare na ruke odmah kao mi u Srbiji?
"Bezuspešno traganje za poslom, gledano iz nekog drugog ugla, može biti signal da je vreme da se sami pozabavite svojom sudbinom i umesto gubljenja vremena na slanje radne biografije, neizvesnosti da li će te biti pozvani na razgovor ili ne, sve svoje raspoložive resurse usmerite u pokretanje sopstvenog posla. Isti savet važi i za sve one koji imaju posao, a nisu zadovoljni."
"I u jednom i u drugom slučaju, bolje je da vreme prođe u organizovanju i širenju sopstvenog, što da ne i udruženog posla, pa makar i u sopstvenoj kući.Pružanjem različitih usluga (zanatskih, uslužnih, proizvodnih, turističke, internet…) širom planete ljudi zarađuju osnovna ili dodatna sredstva za život i što je najbitnije gazduju svojim vremenom. Ovakav način poslovanja u značajnoj meri je rasprostranjen i kod nas, mada hteli mi to da prihvatimo ili ne, najčešće u sivoj ekonomiji, jer ljudi naprosto nemaju dovoljno hrabrosti da zagrizu i samostalno registruju delatnost plašeći se prvenstveno da li će moći da namire sve troškove i da im pri tom ostane jedna solidna plata."
Ova tema ce vecno trajati Kozbi, sa takvom upornoscu ti ne mozes da ne uspes. Cime se ono bese bavis?
[ 3way @ 04.11.2010. 22:22 ] @
Rekao bih da prodaje usisivace preko Teleshopa :)
[ kozbi @ 04.11.2010. 22:23 ] @
Evo dopuna onoga sto sam pricao u prethodnom postu,na videu dole dobija se odgovor zasto su trgovci iz Kalifornije iz tadasnjeg Sakramenta koji je 1860-e godine imao cirka svega 10-ak hiljade stanovnika nagnao na odluku da SAMI SAMCIJATI IZGRADE 60 milja pruge IAKO NISU NIKADA U ZIVOTU NISTA OD PRUGE SAGRADILI NITI SU BILO STA ZNALI O ZELEZNICI.
Ovaj video iako nije u tesnoj temi sa "freelancing"-om daje odgovor na neka od mnoga pitanja koja muce narod sa ovih prostora konkretno "kako opstati u ovoj zemlji,preziveti i pre svega zaraditi".
Freelancing je tu logican odgovor"kako koristiti moderne tehnologije u sluzbi svoje finansijske buducnosti" ali ne bi trebalo da bude kao kompas.Jednostavno kao polazna tacka.Sve ostalo ce vreme reci svakome.
[ Droger @ 04.11.2010. 22:31 ] @
Hoce li neko zaustaviti kozbija da ne radi vise copy-paste?
[ KrkaCiC @ 05.11.2010. 00:25 ] @
Ma kakav Teleshop,oni su amateri za Kozbija Rekao bih da Kozbi radi na marketingu neke skolice za menadzment,u Bujanovcu,Blacu,nekoj Palanci ili slicnom gradicu,ili drzi predmet Kako uspeti u zivotu
CAK NORIS JE IZGUBIO TV DUEL OD KOZBIJA
[ Marko_L @ 05.11.2010. 02:39 ] @
Ja bih rek'o da vodi neku sektu.
[ schild @ 05.11.2010. 08:49 ] @
Ovaj @kozbi je komedija - to nije pravi covek, nego su kreatori novog svetskog poretka napravili AI program koji siri americki san, i nazvalil ga Kozbi, kao kozbi show, ili tako nesto...
@Konislav ga odma procito, svaka chast majtore!
[ VladaSu @ 05.11.2010. 12:40 ] @
@kozbi
Ok kozbi. Lepo si ti nama u teoriji sve objasnio a kada cemo da vidimo i prakticni deo tvoje teorije?
Ti kazes da je lako ja kazem da je tesko.
Nemoj da se obogatis zato da bi meni dokazao da si upravu vec se obogati jer ti to zelis.
Ako je lako onda svojim primerom pokazi.
Ja sam te samo zamolio da nedeljno napises jednu poruku sa 2 recenice da vidimo tvoj napredak u tvojim tvrdnjama.
Nista vise sem "napravio sam wordpress temu [link] i prodao sam ove nedelje 100 komada."
To je mnogo krace nego ova tvoja ogromna 4 posta o filozofiji bogacenja i mlacenju prazne slame.
Budi konkretan.
Upravo ti radis ono o cemu ti pricas kako mi svi sedimo skrstenih ruku i analiziramo a nista ne preduzimamo da zaradimo.
A kazes da ti nisi kao mi. Daj da vidimo.
Jos uvek nisi rekao cime se bavis!
A jesi li video kako je Bolt lako istrcao 100m za 9.58?
Jesi li video kako je vlasnik facebook-a postao milijarder sa 26 godina?
Pa to mozes i ti.
Stvarno bih voleo da se obogatis jer bi ti bio zivi dokaz kako sam ziveo u zabludi.
Izneo si probleme, zakljucke, resenja... za kako postati bogat. Dosta teorije.
Za sada je u tvojoj glavi to jako lako. Hocemo malo i prakticnog dela.
Jedini problem je to sto ti pricas kako je to lako a nisi ni proboa da vidis da li je lako ili nije.
Probaj pa se javi.
[ ninjaz @ 05.11.2010. 13:08 ] @
Mozda je problem Kozbiju kada vidi nas kako nista ne radimo. Ubijemo mu volju i on postaje kao mi. Pa sad pokusava da nas trgne, ne bi li nam svima krenulo. Mislim da je bolje da pise knjigu, nego po forumima.
[ konislav @ 05.11.2010. 22:10 ] @
Cisto da vas informiram da je kozbi po zavrsetku uspesnog ciklusa opismenjavanja naseg naroda i edukacije u pravcu sticanja ogromnog bogatstva putem freelancing-a. Nastavio je svoju misiju edukovanja naseg naroda na forumu Vodič za emigraciju kozbi nastavlja, pa sad deli savete kako da se ode i radi po selima zapadne evrope, bez nadoknade(plate) u zamenu za stan i hranu. Pretpostavljam da je to zbog toga sto zna da su ljudi zaradili puno para od prodaje templates-a, pa im sad ne trebaju pare, a vala dobro smo se ulenjili od sedenje i intelektualnog rada, pa nam valja i malo fizickog rada.
Tako da ja mislim da se covek treba predloziti za ministra rada i socijalne politike.
[ VladaSu @ 06.11.2010. 00:59 ] @
@konislav
Kako nisi skontao da je to kozbijev plan da se obogati? Prvo nam kaze kako smo lenji i da mozemo da postignem sve u zivotu samo treba da se mrdnemo.
Posto nema drugi nacin da se mrdnes jer nema posla, prvi korak dok trazis bolji nacin za mrdanje je da radis kod kozbija na farmi za hranu i smestaj.
To ce ti biti prvi korak ka tvom prvom milionu. Tezak ali veliki korak.
A gde je tu kozbijeva racunica?
Neka se 100 ljudi sa ES prijavi i neka na svakom zaradi 200 evra i eto ti 20.000 evra mesecno za kozibija.
Lukavo. Nema sta.
[ kozbi @ 06.11.2010. 10:28 ] @
Citat:
Neka se 100 ljudi sa ES prijavi i neka na svakom zaradi 200 evra i eto ti 20.000 evra mesecno za kozibija.
>A koliko se dosada "prijavilo" ?A kada bi od tih"200" 100 islo tebi a 100 meni to bi bilo 10.000 za tebe a 10.000 za mene?
SVe sto sam rekao,rekao sam da pomognem ovom narodu.
Ali ovom narodu se ne isplati pomagati.Radio u 6-7 zemalja EU,u dobrim 40+ godinama sa zeljom da pomognem ljudima da dodju do posla i shvate kako da nadju svoj put u zivotu barem sto se tice finansija,shvate sta POSTEN SVET PLACA i kako POSTEN SVET ZARADJUJE A DA NE TRGUJE DROGOM,da ne korumpira,da ne ceka namestene konkurse i tendere za poslove u drzavnim i privatnim firmama,da ne ceka da mu politicari kazu kada"cemo uci u EU i odmah nakon toga svi imati 2000+evra plate" ,proglasen sam"vodjom sekte","izdajicom srpskog naroda","lukavim prevarantom" i verovatno cu dobiti jos neki naziv.
To samo svedoci nivo svesti ljudi sa ovih prostora kako zive svoj zivot,kako ce ga ziveti i uopste razlog zasto ga zive.
"Ne isplati se uciti svinju da peva.Svinja ce samo da se nervira a ti ces samo gubiti vreme.Ako hoces nekoga uciti da peva,svrati do muzicke skole" kaze jedna austrijska poslovica.Sve sto kazes ovom narodu a u podnaslovu je"zasuci rukave,spremiti peskir za brisanje znoja sa cela" ispada da je"izdajnik roda svoga" i "nevidjeni prevarant".
Da nije smesno bilo bi zavidno.
[ kozbi @ 06.11.2010. 20:44 ] @
Evo par linkova za one koji dosta pitaju na privatni inbox"Kako poceti".
Evo kako se rade templejti za Joomlu i Wordpress.Program nije za profesionalce i dalju prodaju templejta na recimo "themeforest.net" ali predstavlja izuzetnu polaznu tacku kako "poceti od necega":
Skines program,instaliras,uradis neku temu(ima i svoj"suggest theme" algoritam) i snimis kao "export as wordpress" ili"export as joomla template" ne kao zip vec kao klasicne fajlove.
Otvoris"Dreamweaver" i analiziras svaki .php fajl i svaki .css fajl
.php i .css fajl u u sustini cine "templejt" ili ti temu.
EVo detaljno uputstva kako uci u svet"Templejtinga" i theme styling-a sa ovim programom:
""...a complete tool not only for creating styles, but also for learning the complexities of CSS.""
Program je namenjen pocetnicima u shvatanju CSS-a na jednostavan i temeljan nacin.
Sve promene su vidljive u realnom vremenu.Decko Kriesi koji radi templejte izjavljuje na svom forumu da upravo radi CSS sa ovim programom,a da je poceo pre par godina sa "Artisteer"-om.
Inace sve teme se profesionalno rade u "Photoshop"-u ili "Fireworks"-u,secu se takozvanic"slicing" i sminkaju u "Stylemaster"-u i na kraju u "Dreamweaver"-u.
3.Evo dobrih kurseva za "Photoshop" koji do tancina objasnjavaju nacin na koji se od totalnog pocetnika moze postati pro i expert za pravljenje web grafike i open source templejta,.gde spada i "Wordpress":
>Po izjavama Kriesi,iako se radi o malo starijem kursu,upravo je ovaj kurs uticao na njega da jednostavno shvati web dizajn iako pre toga nije bio dizajner,vec nekakav ton majstor u nekoj garaznoj radio stanici u predgradju Beca,2005-e godine.
ERic Mayer,jedan od najpostovanijih i najuvazenijih poznavaoca CSS-a u svetu,na ovom kursu za apsolutne pocetnike priblizava jednostavno,lako i opsirno sta je to CSS i kako kodirati u CSS umesto u "Tables" jer CSS postaje standard za web grafiku sto je aplikativno i za bilo koju od "Wordpress" ili "Joomla" templejta.
Joomla! 1.5: Creating and Editing Custom Templates
>Uvod i objasnjenje izrade tema za Joomla,sto je nekih 80-90% slicnosti sa Wordpress om.Drugim recima,izrada templejta za Joomli vec u sebi nosi 3/4 znanja za wordpress,razlog zasto se vise tema prodaje za wp je prostiji administrativni panel za pocetnike u odrzavanju sajtova.
>NAstavak gore kursa za naprednije i one koji su vec usli u "stos" ali im treba malo vise prakse.Na licu mesta Jen Kramer,instruktor demonstrira u realnom vremenu "sminkanje" i izradu tema za Joomlu,na isti nacin kao sto radi i navedeni Austrijanac.Izuzetan kurs koji bukvalno od A do Z opisuje postupak kodiranja teme u CSS-u od pocetka do kraja.Podrazumeva se da ste naucili pre toga "photoshop" za web i "CSS".
>SLucajevi iz prakse kako napraviti "WOW" CSS sajt ukljucujuci i templejte.Kurs drzi Bil Weinman,rodjeni brat Lynde Weinman,devojke koja je i startovala lynda.com portal.
CSS for Developers
>Nastavak gore kursa.NAkon ova dva zavrsena kursa pocetnici ce biti u stanju da razumiju php kod i rade sa njim sto je od sustinske vaznosti za sam templejt i .php fajlove koji cine "skelet" jedne "Wordpress" teme.
Setting Up PHP 5 for Windows with Apache or IIS
Evo linka koji Vam otkljucava sve kurseve do 7 dana.Kada isteknu tih prvih 7 dana,registrujete se sa novim email-om i tako do 4 nedelje mislim da dozvoljavaju po IP adresi.Sacekati nakon registracije nekih 10-15 minuta,ne salju odmah lozinku automatski:
Dva dodatna kraca kursa kako instalirati samostalni php/mysql server na sopstevnom pc-ju ili laptopu sto je neophodno za startovanje php fajlova koji cine jedan Wordpress ili Joomla sajt.Drugim recima ne treba Vam hosting i domen da biste radili izradu tema za Wordpress.Dovoljna su prethodna dva odgledana i naucena kursa.
Evo i programa koji pretvara VAs pc u sopstveni server gde sve promene vidite u realnom vremenu,bez potrebe internet veze,100% siguran i proveren:
Sve ovo bi Vam trebalo oduzeti nekih 2-3 meseca rada,po recimo 2-3 sata dnevno,5-6 dana u nedelji.
Nakon 3-4 meseca vec se moze govoriti o "junior developer"-u.
Nakon nekih 6-7 meseci intezivnog svakodnevno rada mozemo govoriti o iskustvu i znanju za postavljanju tema i prodaju istih na "themeforest.net" ili gde god zazelite,drugim recima LOVA NA VIDIKU.
Za Neverne Tome:
"Ma ovo nema veze da uspe,ovo je zaglupljivanje,gubljenje vremena,klasican marketinski trik i navlacenje naroda da gubi vreme uz kompjuter".
Za ostale:
Da bi presao 7 milja mora se preci prvi korak.
SVe ostalo je rad izmedju prethodnih dveju recenica.Sve navedeno je i sugerisano od Austrijanca,kako je on poceo,koliko mu je vremena trebalo i ostalo.
Naravno zaraditi kao on je stvar srece ali da cete biti ispod 200-300 evra mesecno od prodaje SVOJIH TEMA je tesko verovati.
Svaki pocetak je tezak.Problem sa ovim narodom je sto ne zna ni gde mu je pocetak ni gde mu je kraj.
[ 3way @ 06.11.2010. 22:06 ] @
E, smaracu, pusti ljude da rade ono sto rade....
Ti si kao pametan pa si otkrio toplu vodu?
Vidis, ovde ima mnogo ljudi koji uz pomoc tastature zaradjuju za zivot, i oni odlicno znaju o cemu se radi i kakve gluposti ti pises. Ako se osecas prozvanim da 'obrazujes' narod napravi svoj blog pa bulazni tamo...
Ne znam zasto ES uopste dozvoljava da par likova prave svoje blogove na forumu...
[ konislav @ 06.11.2010. 22:17 ] @
Citat:
kozbi: >A koliko se dosada "prijavilo" ?A kada bi od tih"200" 100 islo tebi a 100 meni to bi bilo 10.000 za tebe a 10.000 za mene?
SVe sto sam rekao,rekao sam da pomognem ovom narodu.
Ali ovom narodu se ne isplati pomagati.Radio u 6-7 zemalja EU,u dobrim 40+ godinama sa zeljom da pomognem ljudima da dodju do posla i shvate kako da nadju svoj put u zivotu barem sto se tice finansija,shvate sta POSTEN SVET PLACA i kako POSTEN SVET ZARADJUJE A DA NE TRGUJE DROGOM,da ne korumpira,da ne ceka namestene konkurse i tendere za poslove u drzavnim i privatnim firmama,da ne ceka da mu politicari kazu kada"cemo uci u EU i odmah nakon toga svi imati 2000+evra plate" ,proglasen sam"vodjom sekte","izdajicom srpskog naroda","lukavim prevarantom" i verovatno cu dobiti jos neki naziv.
Isplati se pomagati narodu, ali ti pokusavas da zajebavas narod prodajuci mu m*da za bubrege.
U koje si to zemlje radio i koje si poslove radio je vrlo bitno da bi diskutanti mogli da te uzmu u razmatranje. Mozda si ti cistio ulice u tih sedam drzava, mozda si radio neke krajno marginalne poslove, mozda si bio neki mali obican radnik na nekoj proizvodnoj traci. U tim i takvim slucajevima ti nisi kvalifikovan da nekoga nesto ucis, jer nemas pokazatelje da ti znas to sto nekome preporucujes. U prevodu, nisi kvalifikovan da nekoga ucis. Nigde nisi napisao sta si radio, nigde nisi napisao sta sad radis, sto logicno upucuje na to da radis nesto skroz marginalno ili ne radis nista pa zbog toga i to krijes.
To sto malo-malo pa prosipas neku patetiku u vidu suplje demagoske price ne daje na tezini tvojim pricama vec samo pokazuje nivo tvoje nepismenosti i primitivizma.
Trgovanje drogom je jako zastupljeno u tom tvom zapadnom svetu, jos gore i kod nas je doslo odatle.
Korupcija je takodje specijalitet Zapadne Evrope i Amerike i treba biti krajni idiot pa pomisliti da toga tamo nema.
Namesteni konkursi i tenderi su takodje specijalitet Zapadne Evrope, posebno Italije, Austrije i Francuske. Da ne pricamo tek o Americi.
To samo svedoci nivo svesti ljudi sa ovih prostora kako zive svoj zivot,kako ce ga ziveti i uopste razlog zasto ga zive. Opet neka tvoja "genijalna izjava" koju nike nece moci razumeti.
"Ne isplati se uciti svinju da peva.Svinja ce samo da se nervira a ti ces samo gubiti vreme.Ako hoces nekoga uciti da peva,svrati do muzicke skole" kaze jedna austrijska poslovica.Sve sto kazes ovom narodu a u podnaslovu je"zasuci rukave,spremiti peskir za brisanje znoja sa cela" ispada da je"izdajnik roda svoga" i "nevidjeni prevarant". O prosipanju supljih pateticnih prica, pisao sam vec, pa da se ne ponavljam.
Da nije smesno bilo bi zavidno. Uzrecica glasi: " da nije smesno, bilo bi zalosno"
[ konislav @ 06.11.2010. 22:47 ] @
Citat:
kozbi: Evo par linkova za one koji dosta pitaju na privatni inbox"Kako poceti".
ZAKLJUCAK?
Zakljucak je da neznas sta govoris i da si se izgubio u tom tvojem transu, a takodje je zaklucak i da je administrator ovog dela ES neko slican tebi pa se primio na tvoju pricu, pa je odrzva u zivotu.
Sve ovo bi Vam trebalo oduzeti nekih 2-3 meseca rada,po recimo 2-3 sata dnevno,5-6 dana u nedelji.
Nakon 3-4 meseca vec se moze govoriti o "junior developer"-u.
Nakon nekih 6-7 meseci intezivnog svakodnevno rada mozemo govoriti o iskustvu i znanju za postavljanju tema i prodaju istih na "themeforest.net" ili gde god zazelite,drugim recima LOVA NA VIDIKU.
Za dva meseca si junior, za sest meseci si senior, za godinu dana si master, za godinu i po si zaradio 300.000 eura, za dve godine si zaradio milion. Napustas dizajn i polako pelazis na berzanske poslove, obracas se kozbiju i trazis njegov savet sta dalje. Dobijas milion debilnih saveta i dva miliona linkova koje je on marljivim radom prikupio. Za tri meseca si provalio sve tajne berzanskih transakcija, za sest meseci imas svojih deset miliona eura. Postajes slavan, predsednici drzava ti se obracaju za pomoc. Postajes svetac..... U jednom momentu se probudis, j#bi ga, usrao si se u snu! Medjutim to i nije tako strasno, bilo je u zanosu, a i oprosteno ti je, sledio si savete kozbija demagoga.
Za Neverne Tome:
"Ma ovo nema veze da uspe,ovo je zaglupljivanje,gubljenje vremena,klasican marketinski trik i navlacenje naroda da gubi vreme uz kompjuter". J*bali te Tome!!!!!!
Za ostale:
Da bi presao 7 milja mora se preci prvi korak.
Ko je sad ovo, Sai Baba ili Hare Krishna????
SVe ostalo je rad izmedju prethodnih dveju recenica.Sve navedeno je i sugerisano od Austrijanca,kako je on poceo,koliko mu je vremena trebalo i ostalo.
Naravno zaraditi kao on je stvar srece ali da cete biti ispod 200-300 evra mesecno od prodaje SVOJIH TEMA je tesko verovati. E J*EBUGA!!!! Sad nastupa ŠOK!!!! Od 400.000 eura, padosmo na 200-300 eura, a ko ne moze ni to da postigne, kozbi ima spremljen post gde savetuje kako da nadjete posao, ali da vas ne placaju vec da imate hranu i smestaj. To je u principu za naj vernije sledbenike, jer ce njima na kraju i trebati smestaj i hrana. Sledeci kozbija, nece moci da zarade ni sa sendvic.
Svaki pocetak je tezak.Problem sa ovim narodom je sto ne zna ni gde mu je pocetak ni gde mu je kraj.
Ajde sto mi ne znamo gde nam je kraj, nego gde je tebi kraj????
[ KrkaCiC @ 06.11.2010. 23:14 ] @
KOZBINATOR-vestacka inteligencija? koja je u stanju da svojim velikim IQ-om izgugla gomilu gluposti i da ih ponavlja do besvesti. Posto je prototip u pitanju,zaboravljeno je dugme Turn OFF
[ VladaSu @ 07.11.2010. 12:53 ] @
@kozbi spasitelj.
Jos uvek nisi rekao sta si radio u EU i sa cime sa bavis.
Jer ako imas takve brilijantne ideje kako zaraditi i kako je sve to lako onda si mogao i ovde da zaradis a ne da ides u EU.
Znas, ljudi ne vole kada im doktor koji pusi govori kako je stetno pusiti, kada im gladan i bos govori kako je lako zaraditi novac.
Niti vole kada znaju da neko nije posteno zaradio novac a onda im prica kako je on biznismen.
Ljudi jednostavno vole kada im vec neko soli pamet da vide kako je on pre toga sebi nasolio pamet.
Najlakse je biti pametan za druge a najteze za sebe. Svako bi mnogo lakse resio neke stvari da je u tudjoj kozi.
Ja da sam na tvom mestu i da sam bio EU i da imam 40+ godina i da sam se vratio u rodnu zemlju verovatno bih
otvorio jos jednog moblinog operatera i zaposlio 10.000 ljudi a ne bih pricao prazne price po forumima.
Pa da sam predsednik ove zemlje ne bi bilo gladnih.
Kako?
Uclanim se u neku partiju. Procitam par knjiga o manipulisanju masom i kako uvek biti upravu.
Za 3-4 godine postanem predsednik. Ulozim u vocarstvo i povrtarstvo, pokrenem rudnike i kompletno sve izvozim za Rusiju jer je to za nas
neograniceno trziste bez konkurencije jer imamo sporazum o slobodnoj trgovini.
Za 2 godine nece biti gladnih i bosih u Srbiji. Eto kako je to lako.
Da li sam rekao nesto sto nije izvodljivo?
[ kozbi @ 07.11.2010. 13:58 ] @
Citat:
Znas, ljudi ne vole kada im doktor koji pusi govori kako je stetno pusiti, kada im gladan i bos govori kako je lako zaraditi novac.
Niti vole kada znaju da neko nije posteno zaradio novac a onda im prica kako je on biznismen.
Ljudi jednostavno vole kada im vec neko soli pamet da vide kako je on pre toga sebi nasolio pamet.
Najlakse je biti pametan za druge a najteze za sebe. Svako bi mnogo lakse resio neke stvari da je u tudjoj kozi.
Ja da sam na tvom mestu i da sam bio EU i da imam 40+ godina i da sam se vratio u rodnu zemlju verovatno bih
otvorio jos jednog moblinog operatera i zaposlio 10.000 ljudi a ne bih pricao prazne price po forumima.
Pa da sam predsednik ove zemlje ne bi bilo gladnih.
Kako?
Uclanim se u neku partiju. Procitam par knjiga o manipulisanju masom i kako uvek biti upravu.
Za 3-4 godine postanem predsednik. Ulozim u vocarstvo i povrtarstvo, pokrenem rudnike i kompletno sve izvozim za Rusiju jer je to za nas
neograniceno trziste bez konkurencije jer imamo sporazum o slobodnoj trgovini.
Za 2 godine nece biti gladnih i bosih u Srbiji. Eto kako je to lako.
Da li sam rekao nesto sto nije izvodljivo?
>To je ono sto ceka sve nas,ali niko da shvati ono sto pokusavam da kazem.Narod sa ovih prostora je klasican primer eksperimenta zvani"manipulacija masama na bazi kolektivne svesti i nivoa patriotskih osecanja".
Zato sto je lako manipulisati ovim narodom,zato je ovaj narod tu gde jeste i govori tako kako govori.Oni malo pametniji ne pricaju jer se ne isplati SRbinu pricati dok mu ne obecas"HLEBA BEZ MOTIKE" i "PLATU OD BAREM 1000 evra ALI DA RADI KAKO ON ZELI I KAKO JE ON NAVIKAO NE KAKO POSLODAVAC KAZE".
Sto se mene tice,vestina ubedjivanja ovog naroda=nivo zarade.
Glupom narodu ces najlakse posticii da te slusa ako mu kazes da je pametan i sposoban kao nijedan narod u svetu.
[ VladaSu @ 07.11.2010. 15:16 ] @
Ti si klasican primer pametnjakovica koji je 10 godina kopao rovove po Nemackoj, video belog sveta i vratio se da nam otvori oci
a nema pojima ni kako tamo stvari idu niti da ovde ne mogu stvari da idu ni malo slicno kao tamo.
Klasican primer tipa koji bi zadnju paru dao da ode na semniar "kako zaraditi milion dolara".
Da ne prodajes slucajno te knjige?
Tipican srpski politicar. Dosta vise teorije i saveta vec daj malo prakticnog i licnog iskustva.
Tipican lik koji sedi i iz fotelje diktira kako i sta mi treba da radimo.
Sa cime se bavis? Kopac rovova koji je juce kupio racunar i skontao da su tu pare ili sta?
[ kozbi @ 07.11.2010. 15:22 ] @
Citat:
Tipican lik koji sedi i iz fotelje diktira kako i sta mi treba da radimo.
>Lepo ja pricam da mi treba prevodioc,ali dzaba.Ipak je ona Austrijska poslovica na svom mestu.JE li te tera neko nesto da radis AKO UOPSTE I ZELIS DA RADIS?A AKO ZELIS DA RADIS ZASTO CEKAS DA TI NEKO KAZE "DA TREBA DA POCNES DA RADIS"?
Citat:
Sa cime se bavis? Kopac rovova koji je juce kupio racunar i skontao da su tu pare ili sta?
>Ima jos jedna poslovica koja kaze"COvek se poznaje po pitanjima koje postavlja ne po imenu".Da bi spoznao neciji karakter dovoljno je upamtiti postavljena pitanja,sve ostalo ce se pokazati samo po sebi.
[ VladaSu @ 08.11.2010. 11:11 ] @
Pitam te sa cime se bavis u zivotu jer cini mi se da si ti jedan od likova koji ode kod krojaca i govorimo kako treba da sije da bi bio uspesan,
ode kod zidara i govori mu kako treba da zida da bi bio uspesan, ode kod doktora i govori mu kako treba da leci da bi bio uspesan ....
Za sve druge imas recept uspesnosti ali za sebe nemas. Za sve si pametan ali za sebe nisi. Nisi otisao u beli svet tek tako vec jer je tamo lakse snaci se.
Ja se eto bavim web programiranjem i napravio sam stotine wordpress tema i ova prica sto ti tu prosipas nema smisla.
Lepo ti kazem. 1000 ljudi se bavi nekretninama a jedan uspe, 1000 ljudi pece kolace a 1 uspe, 1000 ljudi pravi wordpress teme a 1 uspe.
Kada bi nam rekao sa cime se bavis to bi resilo sve dileme zasto ovako pricas jer prosto ne mogu da verujem da si u IT industriji a da ovako pricas.
Ovako moze da prica samo neko ko nije to probao. Zato ti i kazem probaj pa se javi.
I ove TVOJE poslovice se odnose na tebe. Zasto nisi poceo da pravis wordpress teme? A nemas pitanja nego samo odgovore. Po tome se jos bolje vidi kakav si covek.
PS. Nemoj da smilsljas poslovice.
[ kozbi @ 08.11.2010. 11:27 ] @
Citat:
Ja se eto bavim web programiranjem i napravio sam stotine wordpress tema i ova prica sto ti tu prosipas nema smisla.
>Gde si ih postavio i koliko komada si prodao do sada odnosno koliko transakcija si imao do sada?Hvala.
[ 3way @ 08.11.2010. 11:40 ] @
Hahah :):):)
[ programer.master @ 08.11.2010. 11:43 ] @
Kozbi i ostali namsejali ste me do suza sa komenatarima ..ovo je kozbi
show..kozbi je crnac valjda :D:D:D:D:D...
> Ja se eto bavim web programiranjem i napravio sam stotine wordpress tema i
>> ova prica sto ti tu prosipas nema smisla.
>>
>
> Gde si ih postavio i koliko komada si prodao do sada odnosno koliko
>> transakcija si imao do sada?Hvala.
>>
>
>
>
>
> --
> http://www.elitesecurity.org/p2734399
>
>
> Prijave/odjave: http://www.elitesecurity.org/liste
>
> Deaktivirajte rich-text formatiranje u svom mail klijentu ili webmailu kada
> odgovarate na poruku. Ne menjajte sledece dve linije ukoliko odgovarate
> putem emaila!
>
>
kozbi: >To je ono sto ceka sve nas,ali niko da shvati ono sto pokusavam da kazem.Narod sa ovih prostora je klasican primer eksperimenta zvani"manipulacija masama na bazi kolektivne svesti i nivoa patriotskih osecanja".
Kazi mi, greska kojeg eksperimenta si ti ? Nemas ti pojma ni sta je kolektivna svest ni sta su patriotska osecanja. Ti si jedan klasican primerak ne pismenog i iskompleksiranog lika koji je negde nesto nacuo ili mozda i nekako (u daljini, njemu ne jasno) video, moguce je da si klosario negde po evropi, ali sam siguran da su to nekakvi minorni, marginalni poslovi. Sad kao kompenzaciju za tvoju patnju pokusavas da prodajes nekakvu demagogiju, pri tome ne dajucu ni jedan konkretan primer kako si ti nesto od toga uradio. Naravno, to je razumljivo jer ti nista i ne znas da uradis osim da palamudis. U nedostatku bolje argumentacije pokusavas da se pozivas na nekakve poslovice koje ni sam ne razumes i na nekakve slogane ili parole koje niko ne moze razumeti. Naravno tu je je i opste prihvacena patatika i debilno generaliziranje o dobrotama Evrope i ponistavanju svega sto dolazi sa ovih prostora. Jednom recju, jedan jako tragican i zalostan lik, pun frustracijama, a prazan znanjem.
Zato sto je lako manipulisati ovim narodom,zato je ovaj narod tu gde jeste i govori tako kako govori.Oni malo pametniji ne pricaju jer se ne isplati SRbinu pricati dok mu ne obecas"HLEBA BEZ MOTIKE" i "PLATU OD BAREM 1000 evra ALI DA RADI KAKO ON ZELI I KAKO JE ON NAVIKAO NE KAKO POSLODAVAC KAZE".
Ako oni sto su malo pametniji ne pricaju, da li si ti od onih mnogo glupih sto samo nesto pricaju, a nista ne kazu?
Sto se mene tice,vestina ubedjivanja ovog naroda=nivo zarade.
Debil, pa vestina ubedjivanja je osnova prodaje, to je nauka. Na ubedjivanju pociva ekonomija, na ubedjivanju pociva trgovina svim i svacim i od toga i zavisi nivo zarade.
Uvek sam se pitao kako ljudi kao ti uopste mogu postojati, kako se dobija takav proizvod??
Glupom narodu ces najlakse posticii da te slusa ako mu kazes da je pametan i sposoban kao nijedan narod u svetu.
@kozbi
Ja mislim da si ti malko promašio mesto na kome ćeš da soliš ljudima pamet. Na ovom forumu ima na hiljade ljudi koji mnogo više od tebe znaju i o freelancingu i o dizajnu i o wordpress templejtima i o biznisu uopšte. Zato i izazivaš takvu reakciju kakvu izazivaš. I ne pričamo o ljudima koji o tome znaju samo nešto teoretski, već o ljudima koji imaju velika praktična iskustva iz tih oblasti. Tvoje propovedanje bi imalo smisla da i ti imaš praktična iskustva, pa da si došao da ih podeliš sa nama, pa možda u nekakvoj diskusiji svi naučimo nešto novo. Ali ti čoveče očigledno nemaš nikakva praktična iskustva o temi o kojoj pišeš, već samo googlaš i kopiraš linkove ka sajtovima koji se tebi čine zanimljivim. Zar ti stvarno misliš da drugi ljudi, pogotovo sa ovog foruma, ne umeju da koriste google i nađu sve to sami, nego su samo čekali tebe prosvetitelja da nas naučiš kako se koristi internet ? Nemoj biti smešan i prestani da troluješ više. Ako imaš neko lično praktično iskustvo, koje želiš da podeliš sa nama, super, mislim da bi svi voleli da čuju to. Ako nemaš, onda samo bezveze arčiš resurse ES foruma.
[ flighter_022 @ 08.11.2010. 15:00 ] @
Auh bre, od ovog moze da se rikne, mnogo jaka ova wutra... pardon, tema.
[ EmmaR @ 08.11.2010. 20:32 ] @
Da vam malo razbijem temu...
Freelancing u Srbiji?
1. Kako naplaćujete?
2. Kako šaljete to što prodate?
3. Kako "plaćate" državi?
4. Imate li status fizičkog ili pravnog lica?
5. Da li je neophodan ADSL? Možda glupo pitanje, ali pitanje se odnosi u smislu da se neke "stvari" postave na sajt, negde na serveru se skupljaju narudžbine i sl. a povremeno (1-2 dnevno) proverava se šta se dešava???
1. Kako naplaćujete?
2. Kako šaljete to što prodate?
3. Kako "plaćate" državi?
4. Imate li status fizičkog ili pravnog lica?
5. Da li je neophodan ADSL? Možda glupo pitanje, ali pitanje se odnosi u smislu da se neke "stvari" postave na sajt, negde na serveru se skupljaju narudžbine i sl. a povremeno (1-2 dnevno) proverava se šta se dešava???
>NA pitanje broj 5-da treba i te kako.VEcina stavki radis preko servera mada moze i lokalno putem "WAMP"-a odnosno programa koji pretvara tvoj PC u server bez potrebe uplodovanja na server koji hteo ne hteo moras da platis.
>Na pitanj broj 1,odgovor je prost.Odes do neke malo poznatije banke,ne navodim nijednu iz marketinskih razloga,otvoris DEVIZNI RACUN ZA FIZICKA LICA.
Sacekas dan dva i dodjes i kazes "Treba mi SWIFT nalog odnosno SWIFT instrukcije za primanje novaca u Americkim dolarima za uplate iz Amerike".
Te SWIFT podatke unosis u unos na sajtu gde prodajes tipa elance,odesk.com,envato i slicni u polju "transfer funds by wire transfer".
Dakle"Wire transfer" se veze za "SWIFT" nalog.Svaki bankar zna o tome,dobijas jedan a4 list papira nakon otvorenog obicnog tekuceg racuna za fizicka lica.
Odrzavanje deviznog racuna se ne placa nista i mislim da vecina prvih transakcija je gratis,bez provizije i ako je ima to je nesto sitno par dolara.
>NA pitanje broj 2,da bi nesto poslao moras da proizvedes.Vise o tome pitaj,odgovoricu.
>NA pitanje broj 3,ne placas NISTA DRZAVI.SAv kod i usluge koje se izvoze ne podlezu POREZU NA PROMET kako za drzavna tako iza fizicka lica.
>NA pitanje broj 4,ostajes kao "fizicko lice".Iz puno razloga.
To je to.
Sve ostalo je vreme,iskustvo i rad.
[ 3way @ 11.11.2010. 20:11 ] @
Citat:
kozbi: >
>NA pitanje broj 3,ne placas NISTA DRZAVI.SAv kod i usluge koje se izvoze ne podlezu POREZU NA PROMET kako za drzavna tako iza fizicka lica.
Znaci ja tako uvezem 400 000+ dolara i nikom nista?
Btw, zanima me odgovor na pitanje broj 2.
Kako ti saljes to sto prodas?
[ S A J A @ 11.11.2010. 21:32 ] @
Citat:
3way: Znaci ja tako uvezem 400 000+ dolara i nikom nista?
Btw, zanima me odgovor na pitanje broj 2.
Kako ti saljes to sto prodas?
Izvoz roba i usluga se ne oporezuje sa PDV-om, to je tačno.
Međutim, primanje novca iz inostranstva se može oporezivati u zavisnosti od namene:
1. Poklon. Ne oporezuje se ali se ne tolerišu toliko veliki iznosi.
2. Obavljanje delatnosti. Npr, imaš firmu i prodao si robu ili izvršio uslugu pa ti je plaćeno. Ta uplata se ne oporezuje direktno već indirektno kroz dobit firme.
3. Nije poklon, nemaš firmu, dakle u pitanju je zarada (radio si nešto preko interneta i taj novac predstavlja zaradu) i onda na to moraš da platiš porez i doprinose (kao i svaki drugi zaposleni radnik u bilo kojoj firmi).
[ VladaSu @ 12.11.2010. 10:37 ] @
@Kozbi Porez na promet ne postoji u drzavi Srbiji pa prema tome ne treba ni da se placa.
Ako si pravno lice placas kroz doprinose i druge poreze ili kroz dobit.
Ako si fiziko lice zavisno od tipa ugovora moras da placas poreze i doprinose
ili posle odredjenog iznosa koji svake godine propisuje drzava (vise od 2 miliona dinara) placas odredjeni porez na dobit koji se krece izmedju 10 i 20%.
[ konislav @ 12.11.2010. 21:20 ] @
@ Ivan Dimkovic
Koja je poenta premestanja ove teme sa elitesecurity na elitemadzone? Tema je promasena od samog starta i nema nikakvu poruku, nikakva pouka, obicna suplja prica postavljaca teme i pokusaj nas nekoliko da ostalim diskutantima pokazemo i dokazemo da to sto postavljac teme pise nema veze sa zivotom.
Samim cinom prebacivanja teme na elitemad pretpostavljam sa ciljem da se od neceg debilnog napravi masovna posecenost, dobiva se proizvod koji je jednak Farmi ili bilo kojoj idiotskoj pojavi slicni Farmi, a Dimkovic postaje pokrovitelj idiotizma, samim tim sto ga odrzava u zivotu i pomazeci da se jos vise razvije.
Interesantno je da se Dimkovic uglamnom bio prepoznatljiv po relativno pametnim diskusijama, medjutim ovim samo postavlja jednacinu izmedju sebe i kozbija. Zalosno, ali istinito.
Ja Farmu i ostale idiotske verzije toga ne gledam, ni u ludilu ne bih u tome ucestvovao, tako da svim narednim diskutantima na ovu temu zelim srecan nastavak onanisanja, ali je ocigledno da od mojih diskusija nema nikakve koristi, jednostavmo sa idiotizmom se ne mogu izboriti.
[ Ivan Dimkovic @ 12.11.2010. 22:47 ] @
Citat:
konislav
Samim cinom prebacivanja teme na elitemad pretpostavljam sa ciljem da se od neceg debilnog napravi masovna posecenost, dobiva se proizvod koji je jednak Farmi ili bilo kojoj idiotskoj pojavi slicni Farmi, a Dimkovic postaje pokrovitelj idiotizma, samim tim sto ga odrzava u zivotu i pomazeci da se jos vise razvije.
Tema je prebacena u MadZone posto ocigledno ima voljnih diskutanata da se raspravljaju (medju kojima si i ti, ocigledno) a, u isto vreme, ne zavredjuje da se nalazi u vodicu za posao.
Tvoje ostale pretpostavke su totalno pogresne... tema je premestena jer ima dana kada covek jednostavno nije motivisan da cita ovakve teme, a da bih nesto obrisao ipak moram imati razlog za to = morao bih procitati ovu temu...
Za razliku od tebe, koji paradoksalno ucestvujes na temi koju nazivas idiotizmom, ja na zalost danas nemam zelje a ni motivacije da se uopste zamlacujem sa njom vise od ovoga.
Citat:
Ja Farmu i ostale idiotske verzije toga ne gledam, ni u ludilu ne bih u tome ucestvovao, tako da svim narednim diskutantima na ovu temu zelim srecan nastavak onanisanja, ali je ocigledno da od mojih diskusija nema nikakve koristi, jednostavmo sa idiotizmom se ne mogu izboriti.
Pa niko te ne tera - kao sto rekoh, cudno je malo da si toliko bio uporan u ucestvovanju na ovoj temi posto je svodis na idiotizam... ja bih odustao daleko pre (a i sledicu moj savet sad i ovu temu zaboraviti cim kliknem na dugme ispod..)
Alt, F4... su tvoji prijatelji u ovakvim vremenima.
[ Wooyke @ 04.12.2010. 18:24 ] @
nisam stigao da procitam kompletnu temu, priznajem.
Jedna preporuka za clana "kozbi" - mani se objasnjavanja koncepta prodaje stock grafike/templateova/itd.
Ako te odusevljava to sto Top autori zaradjujuju tolike sume novca, zagrej stolicu i kreni sa prodajom na Envatovim marketima.
Veruj mi, razumem tvoj nacin razmisljanja i to sto zelis da objasnis kako ljudi zaradjuju.
Iz svog licnog iskustva, freelancing je dobar nacin zarade, ali zahteva vasu totalnu koncentraciju i zelji za usavrsavanjem i napredovanjem - koliko para, toliko muzike Sto se Envato mreze tice, mislim da covek moze ostvariti zarade koje imaju top autori, ali sve je pitanje vaseg pristupa poslovanju sa doticnom mrezom. Secam se da sam citao FWA intervju sa Triworks (Top author) koji je objasnjavao kako je otvorio firmu sa 23 godine, sa kojom je (kasnije) svoj biznis iskljucivo bazirao na Envato mrezi. Po mojoj proceni, dobro je imati par itema koji se prodaju, cisto da vam "kaplje" sa strane, ali glavni nacin zarade bi vam bili projekti sa klijentima sa npr. Freelancer, Elance, i ostalih sajtova, naravno sve zavisi od toga kako poslujete.
Da dodam kako je proteklo moje iskustvo sa Graphicriver:
- pregledao sam najprodavanije stvari da bih stekao sliku o trendovima u stock prodaji
- krenuo sam od malih itema, tj. napravio PSD Newsletter
- nedelju-dve traje review vaseg itema (u zavisnosti ko je vas reviewer)
/* bas zbog ovoga mislim na to da je ta mreza dobra samo da vam "kaplje lova" sa strane. Izmedju freelance poslova, pravite polako neki svoj stock i posaljite ga na review. Ako bazirate svoj freelance posao samo na tome, previse cete se nervirati dok cekate odgovor, bar je meni tako bilo */
- konacno je item odobren i stavljena mu je izuzetno mala cena (sto opet zavisi od reviewera)
- prodaja ide polako, sto opet zavisi konkretno sta prodajete (najprodavanije su Wordpress teme btw)
Summary: moram da se uozbiljim sto se Envata tice (npr. da pravim Wordpress ili HTML/CSS templates). Dotle, radim freelance projekte sa stalnim klijentima
Moram priznati nikad nisam video ovakvo trolovanje na ES.
[ PrelevicM @ 27.12.2010. 21:48 ] @
jedno pitanje koje nisam nasao na theme forrestu...
Koji su njihovi zahtevi sto se tiche standarda tema. Sta teme treba da poseduju?
Koje sve opcije teme moraju posedovati?!
[ vagrant0086 @ 22.01.2011. 17:19 ] @
VRH! Pozdravljam Kozbi-ja Koliko sam ja shvatio, Kozbi zna engleski, da koristi intrnet pretrazivac i da koristi opcije copy/paste. Sasvim dovoljno da zaradjujete,ne 400.000 dolara nego 4.000.000 i to iz Srbije! Hvala Kozbi! Ne znam sta bi bez tebe. Mislim da bi bilo previse jos kada bi znao cime se ti bavis! Procitao sam svih 9 strana i ovim napustam temu! Aj uzdravlje!
[ kozbi @ 25.03.2011. 19:49 ] @
17.10.2010
sales
=blizu 18.000
---
25.03.2010
sales
=22,173 Sales
cirka 4200 prodaja puta 30 dolara
=130.000 dolara za 5 meseci ili ti cirka 100.000 evra za 5 meseci,racunato od kraja oktobra 2010 do dana danasnjeg.
Zanimljivo je da je decko od oktobra imao samo 29 templejta uradjenih u "Wordpress"-u i od tada pa dosada uradio samo jedan za 5 meseci,tako da ih
sada ukupno"na tezgi" odnosno sluzbeno pricajuci u "portofoliu" ima 30(trideset).
Dakle podelimo 130.000 dolara na 5 meseci dolazimo do cifre od 25.000 dolara mesecno.Puta 12 meseci to je cirka 300.000 dolara ocekivane prodaje u narednih 12 meseci sto je rast prodaje koja ni jedna druga industrija ukljucujuci i bankarski sektor ne belezi.
Zakljucak svih zakljucaka.
Mozete me pljuvati,smejati mi se,urlati i praviti vanzemaljcem.
Covek lepo sa svojih 27 godina i 30 templejta stigao do zarade od 530.000 dolara ili ti 400.000 evra za cirka 32 meseci ili nesto prek 2 i po godine.
Dajte mi jednu jedinu firmu u Srbiji koja sa jednim zaposlenim pravi i zaradjuje NETO 25.000 dolara ili 19.000 evra mesecno?
Opet neki copy/paste?
Umesto da gledamo u sumu mi gledamo u drvo koje se zove"Srbija" i "siguran posao".
Nema sigurnog posla.Industrija Templejta konkretno"Wordpress" templating je na vrlo uzlaznoj putanji.
Skoro procitah da osnivac Wordpress-a je odbio ponudu da proda svoj domen "www.wordpress.com" i "www.wordpress.org" za 250 miliona dolara.
Po mnogima "Wordpress" industrija i sa njom takozvani"Wordpress templating production" vredi cirka 400-500 miliona dolara.
"Kriesi" jedan od mnogih autora "Wordpress templating"-a je jedan banalan primer po meni,a ne nesto "Vanserijski".Da bi presao 7 milja moras napraviti jedan jedini korak od jednog metra.Pricao ne pricao-opet sam negde zalutao.
Čuo si za priču o krompiru u Americi.Dao čovek oglas,da ko pošalje najveći krompir dobije prvu nagradu od 10.000 usd.Slali ljudi i na kraju dade nagradu,a ostale silne tone
krompira prodao i obogatio se.Ima priča i o Rokfeleru kako se obogatio,Kupujući jabuke po 10 centi a preprodavajući ih po 50,pa kupovao,prepodavao.Neee nije se od toga obogatio.
Posle godinu dana tog posla,javili mu da mu je umro neki rođak i ostavio milijarde.Poenta.Svako tržište ima svoje kapacitete i mentalitete.To negde prolazi ali ovde NE.
Nije sve u brojkama,ima nešto i u obmani.
[ 3way @ 25.03.2011. 23:51 ] @
Citat:
kozbi: 17.10.2010
Dajte mi jednu jedinu firmu u Srbiji koja sa jednim zaposlenim pravi i zaradjuje NETO 25.000 dolara ili 19.000 evra mesecno?
Onda je kozbi otvorio firmu i tako se obogatio...
[ dekster2 @ 25.03.2011. 23:59 ] @
I bi srećan do kraja života u svojoj firmi kao jedini zaposleni sa tolikim dolarima i lošim kursom u zemlji SERBENDIJI.
[ 3emyh @ 26.03.2011. 00:27 ] @
Postoji li neki kurs gde se uči kako ovako skladno naizmenično podvlačiti, italičiti i boldovati određene delove teksta?
[ kozbi @ 30.03.2011. 19:43 ] @
Da ne ispadne da se sve vrti oko jednog Austrijanca.
Evo drugog primera i ovo bi moglo da se nazove "Kako je covek zaradio 20.000+ dolara za mesec dana" tacnije od 11.februara 2011 do sada.
Jedna jedina tema u portofoliu,postavio je pre mesec i kusur dana,vec 737 transakcija,svaka vrednosti =35 dolara od ceka njemu ostaje neto 28 dolara.
737 transakcija teme puta 28 dolara
=20636 US dolara ili
cirka =14550 (cetrnaest hiljada i petsto pedeset) evra za mesec dana
od prodaje jedne jedine teme za Wordpress.
Pitanja?
Opet price u praznom?
Jedna jedina tema u portofoliu i vec je napravio koliko magistar racunarstva za 10 godina u Srbiji koji treba da radi.
Samo pokusavam da Vam pokazem put gde su najace pare trenutno u svetu freelancinga i outsourcinga Vi me stavljate u neko levo burence.
Themeforest - moze stvarno biti veoma unosan posao, i skoro svaki item koji iole lici na nesto zaradio je preko 200$
[ dekster2 @ 30.03.2011. 23:27 ] @
@kozbi,pošto vidim da si sažvakao temu,daj uradi ti to isto pa nam pričaj tu priču u prvom licu.Pusti tuđe primere.
[ kozbi @ 01.04.2011. 12:26 ] @
Citat:
Čuo si za priču o krompiru u Americi.Dao čovek oglas,da ko pošalje najveći krompir dobije prvu nagradu od 10.000 usd.Slali ljudi i na kraju dade nagradu,a ostale silne tone
krompira prodao i obogatio se.Ima priča i o Rokfeleru kako se obogatio,Kupujući jabuke po 10 centi a preprodavajući ih po 50,pa kupovao,prepodavao.Neee nije se od toga obogatio.
Posle godinu dana tog posla,javili mu da mu je umro neki rođak i ostavio milijarde.Poenta.Svako tržište ima svoje kapacitete i mentalitete.To negde prolazi ali ovde NE.
Nije sve u brojkama,ima nešto i u obmani.
Po mom misljenju ako ne napravis jedan korak neces napraviti ni sedam milja.Ljudi lepo napravili i knjigu(da reci cete affiliate i ostale gluposti)
Skoro svaki drugi od participenata i provajedera wordpress themes je upravo poceo sa ovom knjigom.
Na gore linku je pocetnih 27 strana knjige.Kada se malo bolje pogleda izgleda kao bilo koja druga dosadna knjiga.Upravo ova knjiga je koristila kao smer i putokaz svih nevernim tomama da dodju do finansijske skale tu gde jesu i to samo putem WP templatinga.Da se ne drzim pijan plota i Joomla/Drupal templating su takodje trazeni ali je WP vrh vrhova,i najbrzi i najsigurniji nacin da svi kompjuteristi u zemlji i sire odnosno bilo gde unovce svoje znanje.
"Pokazi nam kako se to radi"?
Super.To mu dodje kao koktel u baru.Nauci me kako se pravi koktel i vec sutra postajem barmen.
Kome treba neka uci.Kome ne treba neka sadi krompir u kuci i basti.Ljudi prave pare i ne znajuci da su dosada vec mogli zaraditi.
1.Kretivnost koja treba za Wordpress theming je ono"ali".Kreativnost koju svako od nas poseduje ali nije je svestan.Kroz ucenje naravno dolazi i svest o kreativnosti.
2.Ostalo imate kurseve tipe lynda.com ,vtc.com i ostalo.
Nekih 3-4 meseca aktivnog ne mukotrpnog ali stalnog po 2-3 sata dnevno ucenja i vec mozemo govoriti o Vasoj prvoj temi.
Ceo ovaj post je dat da bi predstavio ljudima gde je novac i kako se moze lepo od svog kompjutera uz prethodno znanje od CSS-u,HTML-u i PHP-u zaraditi ne napustajuci svoj dom i gledati onu magicnu brojku "sales 1,2,3,4...."
[ dekster2 @ 01.04.2011. 13:05 ] @
Citat:
dekster2: @kozbi,pošto vidim da si sažvakao temu,daj uradi ti to isto pa nam pričaj tu priču u prvom licu.Pusti tuđe primere.
I dalje poštuijem da ti budeš pionir u ovome i daš primer drugima.Hajde pokreni se.Od statistike se ne živi.
[ Nabukodonosor @ 01.04.2011. 13:21 ] @
Pa pazi, nema tu neke lazi. Ocigledno je da ljudi prodaju svoje radove po tim sajtovima. Idi na neki od njih i pogledaj sam koliko je prodatih tema od svakog primerka i videces. E sad koliko je mukotrpan put do toga, odnosno koliko znanja treba da imas iz te materije je druga prica.
[ dekster2 @ 01.04.2011. 13:29 ] @
Ja se slažem da to nije loša ideja koja se prezentira,ali on od početka teme samo daje tuđu statistiku prodaje.
Nema nigde,evo ja sam postavio 10 radova i već imam $$$$$$$$$.On ti je kao ,stojiš u redu a on te od pozadi non stop bocka
nekim predmetom i požuruje te.
[ Nabukodonosor @ 01.04.2011. 13:35 ] @
Znam sta kazes. Ali ideja kao ideja je OK. Bilo bi ipak dobro kad bi neko ovde nas prezentovao svoje rezultate.
[ TheAlas @ 04.04.2011. 10:47 ] @
Kozbi, gubiš vreme. Taj što je zaradio pola miliona dolara praveći sajtove sigurno nije pisao na forumima kako i drugi mogu da budu super kao on - nije imao vremena, to zna svako ko radi njegov zanat.
[ ninjaz @ 04.04.2011. 11:05 ] @
Ali Kozbi ne zeli da zaradi novac, vec hoce nama da pomogne da to uradimo