U kampu deca učila da pucaju
19. oktobar 2010. | 01:09 | Izvor: Danas
Beograd -- Srpska deca starosti od 11 do 15 godina u izviđačkim kampovima u Rusiji učila kako da sklapaju i rasklapaju oružje, bacaju bombe i pucaju iz puške, piše Danas.
Ova deca su preko Udruženja ratnih veterana srpskih zemalja 1990 - 1999 "Patriotski front“ pre dve godine provela 16 dana u izviđačkim kampovima u Rusiji.
"Otišli smo na strelište odakle smo pucali i vežbali bacanje bombe, taj dan sam se toliko ispucao da mi je uvo zvonilo tri dana posle toga“, piše u sastavu jedan od posetioca ovog kampa u Rusiji.
"Prenosili su nam svoje znanje o oružju, učili nas mačevanju, bacanju noževa, vežbama brzine, spretnosti i izdrživosti. Pucali smo iz puške i bacali bombe“, napisala su u sastavima deca od 11 do 15 godina, koja su preko Udruženja ratnih veterana srpskih zemalja 1990 - 1999 „Patriotski front“ pre dve godine provela 16 dana u izviđačkim kampovima u Rusiji u kojima su, između ostalog, učila kako da sklapaju i rasklapaju oružje, bacaju bombe i pucaju iz puške.
Kako stoji na starom sajtu "Patriotskog fronta“, "nesvakidašnji i na ovim prostorima jedinstveni boravak u Sibiru podstakao je domaćine, prvenstveno sverusko patriotsko udruženje "Kosovski front“, "Stjag“ i portal "Srpska, Ru“ iz Moskve, da raspišu svojevrstan literarni konkurs za najbolji dečiji rad, na temu "Moj boravak u Rusiji“.
Bogoljub Milosavljević, profesor pravnog fakulteta Union, kaže za Danas da svako obučavanje tako mladih osoba za takve aktivnosti treba da zabrine čitavo društvo i da se zahteva reakcija nadležnih organa. Prema njegovim rečima, samo obučavanje za korišćenje oružja nije izričito propisano kao krivično delo, ali postoji problem odgovornosti tih osoba, koje su veoma mlade.
"Vrlo je važno ko organizuje takve aktivnosti, jer je potrebno pokrenuti pitanje njihove odgovornosti i zahtevati od tužilašatava da se organizatori krivično gone. Međutim, postoji i odgovornost roditelja ukoliko svesno šalju decu na takve obuke. Sankcije za takve aktivnosti, koje mogu da štete razvoju ličnosti deteta, vrlo su ozbiljne“, ističe Milosavljević.
Iako su se ove obuke održavale u Rusiji, on dodaje da inostrani element ne može da umanji ničiju odgovornost za takve aktivnosti dece. Iz Patriotskog fronta nam je rečeno da sledeća grupa dece, koja će u Rusiju ići naredne godine, neće imati militarne vežbe, „jer smo shvatili da smo napravili grešku i zbog toga smo od Rusa zahtevali da izbace deo pucanja iz pušaka i bacanja bombi“.
Zoran Vranešević, generalni sekretar „Patriotskog fronta“ ukazuje za Danas da su pre dve godine izviđačke kampove u Rusiji posetile dve grupe po desetoro dece srpskih veterana, u kojima su, između ostalog, izučavala tradiciju, kulturu i religiju, razvijala patriotski duh i učila o borbi protiv poroka.
On dodaje da je sličan kamp organizovan letos i u Bačkoj Palanci, „ali naravno bez oružanih vežbi, jer naša poenta nije da naučimo decu da pucaju iz puške, već da ne naslede kompleks svojih roditelja veterana, koje društvo marginalizuju“.
U. L. (13) napisao je da su im Rusi prenosili znanje o oružju, učili ih mačevanju, bacanju noževa, vežbama brzine, spretnosti i izdržljivosti?
"Vatreno krštenje smo doživeli u prvom kampu, gde je bilo najteže izdržati, jer tu smo živeli ‘u saživotu sa prirodom’, jeli nova, vrlo jednostavna i neobična jela sa obiljem voća, gorkih sireva, prali posuđe u reci, kupali se u njoj, učestvovali u borbama, vežbali poligone, sklapali i rasklapali oružje, kao prava vojska, jahali konje i ... To je ciljno rađeno, od težeg ka lakšem, pa tako i ova naša obuka“, kaže U.L.
Sociolog Boris Jašović kaže za Danas da je zatečen informacijom da se srpska deca obučavaju oružanim veštinama u Rusiji. On ukazuje da motivi roditelja mogu biti različiti, „pa čak i da neki od njih žele da im deca nauče nešto o ratnim veštinama zbog samoodbrane“.
"Mnoge studije pokazuju da filmovi i video igrice, koje sadrže nasilne scene, a koje su veoma popularne među decom, negativno utiču na njihov razvoj. Ovaj slučaj s kampovima u Rusiji je još ekstremniji, jer je reč o praksi“, ističe Jašović.
Pravnik i nekadašnji sudija Momčilo Grubač objašnjava da takve obuke dece na prvi pogled nije lako pravno kvalifikovati što se tiče vrste krivičnog dela. On smatra da treba postaviti pitanje krivične odgovornosti onih koji organizuju te aktivnosti, kao i onih koji treniraju decu.
"Teško je reći koje bi to krivično delo moglo da bude, jer treba imati više činjenica i videti šta je bila namera organizatora. Može se pričati o odgovornosti za zloupotrebu dece, ali ne po krivičnim zakonima, već po drugim propisima, kao što je Konvencija o zaštiti prava deteta“, navodi Grubač.
K. M. (15) opisuje:
„U ovom kampu smo imali razne vežbe preko dana kao na primer, prelazak poligona, jahanje konja i spuštanje sa drveta niz sajle. Kada smo prešli sve te vežbe otišli smo na ručak koji se nikome od nas nije svideo, ali smo ga ipak pojeli, jer smo bili gladni i iscrpljeni, uveče smo igrali tradicionalne igre kozaka . Sledeći dan smo otišli na strelište odakle smo pucali i vežbali bacanje bombe, taj dan sam se toliko ispucao da mi je uvo zvonilo tri dana posle toga“.
Trebješanin: Nije bezazleno
Psiholog Žarko Trebješanin ističe za Danas da decu nikako ne bi trebalo obučavati za upotrebu oružja, već „za nenasilnu komunikaciju“. „Svakako da to negativno utiče na razvoj deteta, ali opet zavisi i od pojedinaca, jer nisu sva deca ista. Na decu koja nisu dovoljno emocionalno stabilna i socijalizovana to bi moglo imati posebno negativan uticaj“, ističe Trebješanin. Prema njegovim rečima, takve aktivnosti nikako ne mogu biti bezazlene.
[ Horvat @ 19.10.2010. 00:43 ] @
za cega li ih spremaju...
btw, kakvo je to udruzenje patriotski front?
[ Pirossi @ 19.10.2010. 00:45 ] @
Citat:
Horvat:
btw, kakvo je to udruzenje patriotski front?
fašističko.
[ Vole Domu @ 19.10.2010. 00:48 ] @
ja samo znam da kad sam imao 15 godina bih sve dao da odem u takav neki kamp...
ne znam, mislim da ovo ne mora nuzno uticati negativno na decu. pa sta ako znaju da pucaju - ne znaci da ce sutra da pucaju...
smatram da je teorema "video igre sa nasiljem prouzrokuju nasilje" chista glupost, a vidim njima je to glavno poredjenje ovde...
UDRUŽENjE „PATRIOTSKI FRONT“ JE NEVLADINO I NESTRANAČKO, OSNOVANO ZALAGANjEM NEKOLIKO VISOKIH OFICIRA BIVŠE VOJSKE, POLICIJE, ALI I INTELEKTUALACA, KULTURNIH I JAVNIH RADNIKA SA OSNOVNIM CILjEM ZAŠTITE PRAVA RATNIH VETERANA SRPSKIH ZEMALjA, UČESNIKA GRAĐANSKOG RATA U BIVŠOJ SFRJ 1990-1996. I BORACA KOJI SU BRANILI OTADžBINU OD NATO AGRESIJE 1999.GODINE.
Na osnovu cega fasisticko?
/edit: zamenjen code tag sa quote.
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 19.10.2010. u 15:25 GMT+1]
[ Pirossi @ 19.10.2010. 02:03 ] @
^ šta je to? citat iz statuta koji i onako nije u skladu sa zakonom?
[ a1200 @ 19.10.2010. 02:29 ] @
Ja cu svoje dete prvom prilikom da naucim da sklopi pistolj, kako se koristi, sta je bezbedno sta nije... bolje da zna, nego greskom da ubije sebe ili drugoga (ako vec nekim slucajem dodje do oruzja, posto je zakljucano i ima bravicu na okidacu). I ne vidim nista loshe u tome sto su isli u kamp za prezivljavanje i ucili vestine (koliko je to moguce) za 16 dana. Ja bih vrlo rado poslao svoje dete, ko zna kad ce mu to zatrebati.
To sto se sad od toga pravi "vest", i to jos "Ruski" kamp, 'ebote koja novinarska patka - ciljno smisljena da predstavi "Ruse" kao likove koji ovde ruse "demokratiju i slobodu", saradjujuci sa "silama maraka i bezumlja".... smesno. Krenula kampanja... treba smisliti nesto novo pre izbora - posto pravih rezultata nema, osim namestene statistike i sturih PR saopstenja o "liderskoj poziciji u regionu".
Pa u USA je takvih kampova koliko hoces (hint: boy scauts of america)... bolje da se tako zabavlja nego ide po rave zurkama i guta eksere...
[ Horvat @ 19.10.2010. 02:38 ] @
izvidjaci bas i ne bacaju granate
(sto se tice prezivljavanja, slazem se ;) )
[ timotic @ 19.10.2010. 02:47 ] @
Citat:
Pirossi: ^ šta je to? citat iz statuta koji i onako nije u skladu sa zakonom?
Sta nije u skladu sa zakonom i po cemu je to udruzenje fasisticko?
[ a1200 @ 19.10.2010. 02:48 ] @
Da bas su bacali prave "granate"... ajde bre horvat uozbilji se :)
Ucili su ih tehniku sa onim drvenim/plasticnim ili cime vec... isto kao sto se koriste plasticni i drveni nozevi za close combat obuku - skoro nikad pravi... bre odraslim ljudima ispadne iz ruke, a ne deci.
Nego, tako ceo clanak ozbiljnije zvuci: Deci dali bombe da bacaju!!! Zamisli!?
Sve ih treba ukinuti - pohapsiti - zabraniti... drzava da reaguje (a i nisu bili na Gay Paradi, to je veliki minus za njihovo odrastanje)
[ mmix @ 19.10.2010. 08:14 ] @
Ja ne vidim nsita lose u prakticnom delu obuke, svi su se zakacili za to a to je potpuno nevazno za OVU pricu. Klinci su se druzili, naucili kako da prezivljavaju u prirodi, kako da koriste i odrzavaju oruzje. Big deal, klinci se danas srecu sa tetejcima u osnovnim skolama, bez nadzora, bez obuke, bez usmeravanja. Pricate o toj obuci kao da je ona kompleksnosti zavrsavanja faksa, da svaka budala ne moze da nauci da koristi oruzje ratova ne bi ni bilo.
Ono sto je mnogo opasnije i ono o cemu niko ne prica je mentalno uslovljavanje. Da li je bilo, ko je drzao i u cemu se sastojala teorijska obuka? Kad su prangijali, po cemu su prangijali? Po flasama, konzervama, kruznim metama ili po fotografijama albanaca?
[ Count Zero @ 19.10.2010. 08:23 ] @
Vrlo tendenciozan tekst! Ko da su muđahedini-juniori ili Hićina omladina.
"Pucali smo iz puške i bacali bombe" - napisao je Boško Buha.
Pih
Spremaju ih za rat. Jasno?
Zamisli bezobrazluk i ne vaspitanje ako bude rata Rusi ce se opet braniti, kakva drskost.
[ Tyler Durden @ 19.10.2010. 08:55 ] @
E pa mozda sam ja lud (i vidim da jesam kad ovoliko ljudi misli da je ovo super) ali zaista ne zelim da moje dijete sa 10-15 godina ide u neki vojni kamp, ili kako god se zove, u kome ce da nauci da kako da baca bombu i puca iz tetejca.
Meni to NIJE NORMALNO.
[ Branko Santo @ 19.10.2010. 08:57 ] @
Citat:
...SA OSNOVNIM CILjEM ZAŠTITE PRAVA RATNIH VETERANA SRPSKIH ZEMALjA...
Mnozina?
U Srbiji isto tako ima organizacija koja vode grupe tinejdzera i uce ih prezivljavanju sa tipa nozem i kanapom dve nedelje u prirodi.
Klasicni izvidjaci "Odred izvidjaca XY" u sklopu WOSM-a (World Organisation of the Scout Movement) nose komplet opremu hranu i slicno. Mada bi trebalo da su obuceni i da prepoznaju jestivo i nejestivo u prirodi.
[ etjen @ 19.10.2010. 09:08 ] @
Citat:
Tyler Durden: E pa mozda sam ja lud (i vidim da jesam kad ovoliko ljudi misli da je ovo super) ali zaista ne zelim da moje dijete sa 10-15 godina ide u neki vojni kamp, ili kako god se zove, u kome ce da nauci da kako da baca bombu i puca iz tetejca.
Meni to NIJE NORMALNO.
+1
[ žutokljunac @ 19.10.2010. 09:12 ] @
Citat:
Tyler Durden: E pa mozda sam ja lud (i vidim da jesam kad ovoliko ljudi misli da je ovo super) ali zaista ne zelim da moje dijete sa 10-15 godina ide u neki vojni kamp, ili kako god se zove, u kome ce da nauci da kako da baca bombu i puca iz tetejca.
Meni to NIJE NORMALNO.
Ma normalno je bre, gde nije, šta ti je...
Zamisli, imaš dete od 11 godina i oni ga nauče kako se rukuje bombom. Dete tog uzrasta nije svesno posledica. Neko ga naljuti u školi i on odlučii da svima demonstrira šta je tamo naučio.
Kapiram da kurs bombaša samoubica nije aktuelan jer ko će detetu u tim godinama da optereti kičmeni stub sa 10 kila ekspoziva.
Kad je kurs pilotiranja? To je danas traženo i u trendu. Za.ybi ovo bacanje bombi.
Strašno! :(
[ Isak666 @ 19.10.2010. 09:43 ] @
Bio sam izvidjac, ali bogami nisam ucio da rasklapam pistolj.
Mozda je to bolje za kasnije da ne bi mladi junac pozeleo da se pokaze pred ekipom i pocne da rasklapa pistolj dok je tata na poslu.
Inace sam ucio da plivam sa nekim rancem po nekom vodenom poligonu, polagao sam "cvorologiju" (vezivanje cvorova) i "cutologiju" (trebas da cutis dan ili dva ili tri, ne secam se vise), postavljanje satora, ocenjivala se sredjenost satora, dizali smo zastavu ujutru, stariji (ja sam bio sa 9 godina pa do nekih 13 clan) su ucili da spremaju klopu i neke salate od maslacka i sl, dobijes par prisivaca i grbova za kosulju sa svakim testom i stazom i tako...
Ali nista oruzije.
Mislim da dete od 11 do 15 godina treba da se kloni oruzija u bilo kojoj situaciji.
[ Vole Domu @ 19.10.2010. 09:54 ] @
@Zhutokljunac: i gde ce da nabavi bombu kad resi da je baci?
[ Tyler Durden @ 19.10.2010. 10:17 ] @
Isto gdje i tetejac. Iz tatine ladice.
To su ti profili.
[ mmix @ 19.10.2010. 10:20 ] @
A vi mislite da dete nece doci u kontakt sa oruzjem pre svoje punoletnosti? Ovde jos? Ja sam stara generacija pa sam prvi kontakt sa tetejcem imao u osnovnoj skoli, a to je bilo pre svih ovih sra*a i tone nelegalnog oruzja koje je sad u cirkulaciji. Pa nisam nikog ubio, niti sam postao krimos ni pljackas; oruzje ne ubija, ljudi ubijaju a kad ljudi rese da ubiju minimalna obuka za pistolj je stvar dvominutnog upucivanja. Nisam ni ja odusevljen time, voleo bi i ja da zivimo u sarenom svetu bez pusaka i pistolja i da ne moram da brinem o tome, ali moram da brinem o tome da ce moje dete uzeti pistolj u ruke dok je jos dete, jer ce mu ga dati neko ko nije pod mojom kontrolom. U tom kontekstu preferiram da bude spreman, da mu to ne bude primamljiva zabranjena igracka vec nesto sto je video, nesto cije opasnosti i stetnosti je svestan i nesto sto moze da uzme u ruku a da ne bude opasnost po sebe i druge. Uostalom kako je to ista drugacije od 14 godisnjaka kojeg deda godinama vodi u lov?
E sad, dal bi ga posalo na ovaj kamp? Nikako. Ali ako bi recimo vojska Srbije organizovala vikend obuku za prezivljavanje u prirodi, sto da ne? Verovatno bi se i sam prikljucio, takvo znanje sasvim sigurno ne moze da skodi. Mislim na pravo prezivljavanje, ne new age izvidjaci koji dele sebi nalepnice za pletenje. Ali to je taboo, deca i oruzje, samo cemo da pogledamo na drugu stranu i da kazemo "moje dete nikad ne bi uzelo pistolj u ruke, tako sam ga ucio". Jasta.
[ nkrgovic @ 19.10.2010. 10:28 ] @
Ne ulazeci u celu pricu moze li meni samo neko da objasni gde je tu krivicni element? Sta je TACNO krivicno delo?
Ne znam kako je u Rusiji, u US klinci ladno mogu da imaju svoje puske. Neki rednecks kupuju deci svoje prve malokalibarske kad napune 10 ili 12 - postoji celo trziste decijih pusaka.
Pa htedoh da pitam - gde je u KZ-u definisano krivicno delo "dao detetu da puca" ?
(Ne ulazim u pricu sta je NORMALNO - samo sta je krivicno delo).
Ma ajde kad ima 14, 15, 16 godina - onaj trip plemenskog sazrevanja i baratanje oruzijem - da se upozna sa oruzijem kroz neki lovacki klub ili streljacki klub.
Ali klinja od 11 godina neka pika loptu jos koju godinu.
Moj deda je bio lovac i znam da nije dao da prismrdimo kao deca zidu gde je visila dvocevka
[ vilil1 @ 19.10.2010. 10:49 ] @
Nekada je u skolama postojao predmet koji se zvao, cini mi se, "Odbrana i zastita". I ucilo se o svemu sto i ovde. Donosene su skolske bombe, puske...na casove, i ucila se upotreba istih...
[ Isak666 @ 19.10.2010. 10:51 ] @
^^
Pa da, to je bilo u srednjoj skoli, mislim prva godina.
To je vec razumnije vreme 15-16 godina.
[ mmix @ 19.10.2010. 10:52 ] @
Nije prva godina, to je bio treci razred srednje. Dakle 17, 18 godina, kako ko. Pocinje u drugom razredu ali kroz teoriju i kroz prvu pomoc. Ali da, rasklapali smo pusku, punili skolskom municijom, repetirali, u dvoristu bacali drvene bombe :)
[ Isak666 @ 19.10.2010. 10:59 ] @
Moguce, nije proslo puno vremena ali ni malo od tada :)
Oruzije treba poznavati za nedajboze, ali kontam 11 ili 12 godina je prerano.
[ mmix @ 19.10.2010. 11:09 ] @
Meni ko da je juce bilo. Mauzerka sa slomljenom iglom koju niko nije opalio od uzicke republike, okvir sa pet metaka koji se puni odozgo, drugarice koje lome noktice na zatvaracu Slazem se, 11 je stvarno rano, ali ovi sa 15 su vec matori konji, to je vec uveliko seksualno aktivno, ako zna da drzi alatku da se ne povredi znace i pistolj
[ vladd @ 19.10.2010. 11:10 ] @
Naravno da treba poznavati oruzje, ali ne treba opterecivati decu sa doticnom problematikom ili indoktrinacijom pre 15-e godine(mada je individualna zrelost razlicita).
Sto se imperativnog pacifizma tice, mislim da je to veca propaganda(nazalost uspela) gde se potenciraju "nenasine" metode(i gej populisanje), u sred militantnog i agresivnog covecanstva.
Zalazem se za pacifizam, ali samo onda kada razne "flote" vrate svoja gvozdja u maticne luke, a vojne baze ostanu u okviru maticne zemlje.
Dok je na snazi intervencionizam, medjunarodni narko kriminal, parola navodne borbe protiv "terorizma", bolje je nauciti naciju da barata arsenalom. Pacifizam je prazna prica, postoji jedino PACIFik..kao okean
Poz
P.S. Ne razumem poentu istrazivanja "krivicnog" elementa, kao da krivicni zakon nije u sluzbi odredjene agresije...
[ Isak666 @ 19.10.2010. 11:36 ] @
Po zakonu o oruziju, mislim da ne mogu da dobiju dozvolu za oruzije pre punoletstva.
E sad, kako je pucanje i u koje svrhe regulisano - verovatno zna neki lovac.
Nisam skontao sta su radili ovi u kampu i da li su koristii pravu municiju, pa necu ni da komentarisem.
Ako su ti kampovi sto sam vec vidjao po netu, neki paramilitarni ultrahriscanski kampovi za decu - onda u tako nesto ne bih pustio dete dokle god sam staraoc.
Mada mozda je i neki "obican" kamp za prezivljavanje i nisu retka pojava.
Ali ne znam sta fali obicnom streljackom/lovackom klubu ili klasicnim izvidjacima, ako je vec samo upoznavanje oruzija ili malo discipline/snalazenje u prirodi cilj...
[ mmix @ 19.10.2010. 11:44 ] @
Ma daj, klasicnog izvidjaca bi pojeo prvi vrabac kad bi se zagubio u sumi TO je izgubilo svoju primarnu svrhu odavno, sad je to vise neki group-hug event.
[ Vole Domu @ 19.10.2010. 11:47 ] @
@mmix:
postovi su ti priceless na ovoj temi :)
[ Horvat @ 19.10.2010. 11:47 ] @
Citat:
Isak666: Nisam skontao sta su radili ovi u kampu i da li su koristii pravu municiju, pa necu ni da komentarisem.
ako je verovati klincu (a znamo da klinci znaju,ali takodje, to nije obavezno, preterati), pucali su "bucnu" municiju, da li je bila bojeva ili skolska, to ne mozemo znati
takodje, ako mu je zvonilo 3 dana u usima, to sigurno nije od pistolja (sem ako nisu pucali u sobici 2x2 bez zastite na usima), nego verovatnije od bombe neke
kao sto su vec rekli, klince sa 11 godina nema sta da drzi oruzje, a ni sa 15 bas ne bih rekao, divljaju hormoni i samo mu prsne jednom na pamet da "provoza tatin tt" (jer se vidi ciji su klinci) i opsa - crna hronika
drugo je streljastvo, a drugo je ovo
p.s. jos jednom, skroz sam za prezivljacki fazon, to i jesu izvidjaci, samo ovo je malo nabudzenija varijanta
[ mmix @ 19.10.2010. 12:01 ] @
Moze da bude i manevarska municija. Skosla municija ne puca, nema punjenje i obicno je prepoznatljivapo crvenim tufnama da se ne bi pomesala sa ostalom. Manevarska municija ima punjenje ali nema zrno (vidi dole), kad pali dimi mnogo i veoma je bucna. TO je zato sto nema zrno koje bi tokom puta cevi pruzalo otpro gasovima i repetiralo pusku, da bi manevarska municija radila sa automatskim i poluatomatskim oruzjem mora da ima vise punjenja i na cev puske mora da se namontira suzenje izlaza. To je najgora stvar koju smo radili u vojsci, em sto ti odvali rame, em sto smrdi, em sto zvone usi od nje, em sto toliko uprlja pusku da ti trebaju sati da je ocistis.
[ Horvat @ 19.10.2010. 12:06 ] @
znam kako izgleda skolska
ovo za manevarsku nisam znao,hvala
[ etjen @ 19.10.2010. 12:30 ] @
bilo kako bilo. Dok ja budem odlučivao o svom detetu, tako nekom kampu ili oružju neće ni prismrdeti...
[ Isak666 @ 19.10.2010. 12:38 ] @
Citat:
mmix: Ma daj, klasicnog izvidjaca bi pojeo prvi vrabac kad bi se zagubio u sumi TO je izgubilo svoju primarnu svrhu odavno, sad je to vise neki group-hug event.
Ja sam bio SFRJovski izvidjac i cimali su me kako mogu improvizovati pecaljku, kako da razmontiram sator, starije su cimali oko kuvanja sa onim sta im je pri ruci i slicno. Nije bilo lose.
Jedino ako sad nisu uveli nenasilnu komunikaciju u borbi sa prirodom
[ Branko Santo @ 19.10.2010. 12:50 ] @
Ja sam negde do 2003 bio aktivan clan, znaci tu negde oko 10-ak godina.
Moze se reci da moderni izvidjaci i nemaju neke velike veze sa prezivljavanjem, ali to im i nije cilj.
Kao sto sam rekao postoje grupe (znam za jednu u NS) koje odlaze na prezivljavanja redovno.
[ djordje1979 @ 19.10.2010. 12:55 ] @
Citat:
etjen: bilo kako bilo. Dok ja budem odlučivao o svom detetu, tako nekom kampu ili oružju neće ni prismrdeti...
Vrlo je verovatno da hoce prismrdeti oruzju samo sto ti to neces znati i bice bez tvoje dozvole.
[ acaradio @ 19.10.2010. 13:21 ] @
Neverovatno je koliko vas sa simpatijama gleda na ovo.
Da li stvarno mozete da zamislite svoje dete od recimo 12-13 godina kako vitla utokom ili baca bombe?
Gde je pamet tim roditeljima koji salju decu tamo nekim ruskim fanaticima da od njih prave male ratnike?
Kampovanje, prezivljavanje u prirodi i slicno je sasvim ok za klince koji se pale na avanturu...ali oruzje??!!!
Potpuno suludo!
[ etjen @ 19.10.2010. 13:21 ] @
djordje1979
malopre rekoh dok ja budem odlučivao... Tako da...
Mislim, naravno da neću uvek biti uz njega da ga kontrolišem, niti to želim. Ali ga sigurno neću slati u vojni kamp, niti ga ''paliti'' kako je oružje do jaja.
Ja sam skoro uvek imao pristup oružju i oduvek mi je bilo neinteresantno. Ne vidim što bi njemu obavezno bilo drugačije.
Dete je uglavnom onakvo kakvo mu je okruženje, a prvenstveno porodica.
[ Pirossi @ 19.10.2010. 13:28 ] @
Citat:
acaradio: Neverovatno je koliko vas sa simpatijama gleda na ovo.
Da li stvarno mozete da zamislite svoje dete od recimo 12-13 godina kako vitla utokom ili baca bombe?
Gde je pamet tim roditeljima koji salju decu tamo nekim ruskim fanaticima da od njih prave male ratnike?
nikad se ne zna kada ćemo u oslobađanje svetih srbskih zemalja odavde do Tokija.
tada će i deca odigrati svoju ulogu.
[ mmix @ 19.10.2010. 13:33 ] @
Citat:
djordje1979: Vrlo je verovatno da hoce prismrdeti oruzju samo sto ti to neces znati i bice bez tvoje dozvole.
Pazi, nije nas posao da njega ubedjujemo, ja nikom ne osporavam pravo da donosi odluke cemu ce izloziti svoje dete. Kao sto rekoh ni ja nemam ni najmanju nameru da saljem dete u neke strane patriotske kampove, to je po meni teska ludorija iz mnogo razloga. U osnovi pistolj je oruzje, oruzje je i secivo duze od par cm i podjednako moze da osakati i povredi nekog pa ipak ucimo decu koriscenju noza i pored opasnosti da ce se poseci i ne polazimo od toga da ce nositi skakavac u skolu i pretiti ili povredjivati nekog. To nisu neke stvari koje se mogu nauciti iz knjiga ili iz tudjih iskustava niti je potrebno nekome davati pistolj napunjen bojevom municijom da bi se neko upoznao sa pistoljem. Moj otac ima pistolj jos iz doba moje srednje skole, kad ga je kupio posadio me je i rekao mi da ne smem da ga diram sam ali da mogu da ga pitam da mi pokaze sve sto me interesuje. I pokazao mi je, i par puta smo na livadi ispalili po par manevaraca i to je zadovoljilo moju znatizelju i iz cele te price ponistilo neku privlacnost svega toga kao neceg misterioznog i zabranjenog.
[ Horvat @ 19.10.2010. 13:44 ] @
s tom razlikom sto nozu nije jedina svrha ubijanje, za razliku od pistolja i drugog vatrenog oruzja
(otac te je dobro poucio, steta sto i ostali vlasnici nisu takvi, vec su takvi retki, secam se iz doba moje srednje, bila vest, klinac je pokazivao ortaku tatin pistolj - pistolj je naravno opalio - crna hronika, ali, pistolj nije bio zakljucan, nego je bio ostavljen samo u baru... prva stvar, druga, njemu otac verovatno nije kao tebi rekao, sta je u stvari pistolj, a ovo nije jedini slucaj)
[ a1200 @ 19.10.2010. 14:19 ] @
Hawaii Cub Scouts Get to Break the Rules
Citat:
Enthusiasm for the hands-on event was strong yesterday, as more than 300 boys—mostly ages 7, 8 or 9—participated in what has been an annual tradition for the Cub Scouts and Schofield soldiers since 1968. Other groups were at the half-day camp Tuesday and today....
...It's fun to do a shooting camp. I've done so for many years. However, the maturity of seven-year-old boys requires us to be very careful about how we conduct such a camp....
I'm going to use two pictures of the article under “fair use” rules here. They clearly demonstrate unsafe behavior by the scouts...
Deca u Americi, uzrasta 7-8-9, obucavana za rukovanje automatskim vojnim oruzujem! Shocking!
[ Srđan Pavlović @ 19.10.2010. 14:34 ] @
Eee... a mi jadni crtali kredama u raznim bojama po putevima :-)
[ Pirossi @ 19.10.2010. 14:54 ] @
ja sam voleo likovno i tehničko...
ni sam nisam svestan za šta sam bio uskraćivan.
[ a1200 @ 19.10.2010. 14:57 ] @
Mi smo trcali oko crkve Svetog Marka, po Tashmajdanu, i Pionirskom Parku, sa plasticnim puskama i beretkama na glavi... gadjali se zemljom, i duvaljkama (napravljenim od onih cevcica od antene, a bobice brali u parku - posebno su bile dobre one plave, sto kad puknu, ostave "krv" - a i ne peru se s' odece ).
[Ovu poruku je menjao a1200 dana 19.10.2010. u 16:09 GMT+1]
[ Count Zero @ 19.10.2010. 15:04 ] @
... Ili napuniš žumance od kinder-jajeta kvascem, promućkaš malo i baciš.
Ili staviš u metalnu "minu" od olovke malo fosfora sa šibice, pa preko nešto i onda priđeš plamenom i ispališ "hitac".
Itd.
[ a1200 @ 19.10.2010. 15:10 ] @
A tek lak za kosu i upaljac.... toliko da su iz skupstine dolazili da vide "sta se to dogadja"
[ StORM48 @ 19.10.2010. 15:23 ] @
Brate... kupujte bre deci Lego kocke, 'ebale vas puške...
Pozdrav
[ vladd @ 19.10.2010. 15:38 ] @
Ups!
[ mmix @ 19.10.2010. 15:44 ] @
Ili ovo
jos kad ga spojis na mindstrom, eto ga killer robot
Cuj, storm, razumem tvoj stav, ali niko nije ni pominjao kupovanje puske detetu da je drzi na zidu i ide u lov po komsiluku kad hoce. Nemojmo karikirati pricu, radi se o upoznavanju sa oruzjem, ne o naoruzavanju.
[ StORM48 @ 19.10.2010. 15:50 ] @
Pa nisam to ni rekao!
Ovo što vi okačiste - to je karikiranje.
Nemam ja protiv ni dečijih plastičnih pušaka, pištolja i koječega, ali "upoznavanje" sa pravim oružjem ne služi ničemu. Znam, tj. znao sam barem dvojicu koji su tako bili upoznati, a sad mirišu cveće odozdo.
Potpuno vam je naopaka ta psihologija "ako mu ja pokažem, onda ga to neće interesovati i neće praviti sranja". Oni klinci koji napraviše masakre po školama širom sveta - svi su bili lepo upoznati sa pucanjem, još od kolevke. Mislite o tome i nemojte umišljati da se bolji psiholozi od ljudi kojima je to posao i koji ispisaše tolike knjige o tome.
Pozdrav
[ a1200 @ 19.10.2010. 16:21 ] @
Ja mislim da je realno veca opasnost da dete koristi igracke i odomaci se sa njima, pa kad uzme pravu stvar, ustvari misli da je i to igracka, neodgovorno se ponasa i upuca nekog... neznajuci kako i sta, dal' je metak u cevi, dal' je zakoceno, kolika sila je potrebna na okidacu... Plus, ono sto je zabranjeno je uvek najzanimljivije. Ja sam prvi put sa 12 godina video pistolj kod drugara iz osnovne - zamisli, baba iz crne gore mu poklonila za rodjendan (isitna, kao vec je on odrastao sa 12)
[ mmix @ 19.10.2010. 16:42 ] @
A ko ih je upoznao? Neko kome je stalo da steknu ispravan odnos prema tome ili neko kome su posluzili za neke ciljeve? I na kraju krajeva ne vidim kakvu to uopste ulogu igra, ako hoces primer evo ti mene. Da kucnem u drvo jos uvek mirisem cvece sa gornje strane. Nisam cak ni neki zaljubljenik u pistolje, kuci ne drzim nijedan niti sam clan streljackog kluba.
I gresis za masakre, retko ko od njih je bio porodicno upoznavan sa time, ni Harris ni Klebold nisu ranije koristili oruzje i isto su dobili od starijeg drugara, neverovatno kako su bez formalne obuke uspeli da isto iskoriste. Weise je imao Rugera za kojeg niko nije znao da ga on ima. A to bez pominjanja mentalnih problema, koji su pre bilo cega uzrocnik ovih dogadjaja. Sa druge strane imas te rednecke (a i texas) gde deca redovno barataju bojevom municijom pa nisu masovno izrasli u psihomanijacke revolverase. A da ne pominjemo ceo spektar malokalibarskog vazdusnog oruzja, dok Srdjan nije krenuo da nabavlja svoju vazduzsaru nisam ni znao da imas vazdusne puske kojima mozes da lovis divljac. Opet ne kazem da treba ici iz jednog ekstrema u drugi i postati redneck i slaviti oruzje kao stil zivota.
Psiholozi ti isto nisu nikakav reper, iskreno sam se nacitao gomile tih razvojnih psiho knjiga, jos nisam nasao dva pshihologa da se SLAZU oko iste stvari ma sta ona bila, od dojenja, preko razvojinih koraka do seksualnosti. I sad ocekujes od tih ljudi da ti daju adekvatan i ispravan stav oko ove taboo teme? Niko to nece napisati jer je to taboo, ubica karijere. Hush, hush, kao npr tinejdzerske trudnoca. Apstinencija je resenje, zar ne.
[Ovu poruku je menjao mmix dana 19.10.2010. u 17:53 GMT+1]
[ acaradio @ 19.10.2010. 16:57 ] @
Citat:
StORM48: Brate... kupujte bre deci Lego kocke, 'ebale vas puške...
Tacno! Neka uce da stvaraju, a ne da unistavaju.
[ žutokljunac @ 19.10.2010. 19:09 ] @
Miksi, mislim da si promašio poentu. Tu decu ne uče samo da koriste oružje, već ih nečemu i uče. Šta misliš, šta? Patriotizmu i ljubavi prema svom narodu i otadžbini? Ne uči se to na taj način, već potpuno suprotno. Ovako se uči samo mržnja prema drugome. Pitanje je samo kada će učitelj pritisnuti taster u mozgu svog učenika i aktivirati ga. Da li će ga aktivirati i nahuškati na Albanca, Bošnjaka, Hrvata, Crnogorca, homoseksualca, lezbejku, policajca, Roma, pripadnika neke političke stranke koja ima suprotnu politiku od one za koju se učitelj zalaže, ... lista je baš dugačka, i širi se. Kao što vidiš u poslednje vreme i na sve one koji drugačije misle.
Svoje dete nikada ne bih prepustio nekoj neformalnoj grupaciji i poslao u inostranstvo da ga oni indoktriniraju i uče. Ovde se ne šalje dete u Vojsku Srbije ili u policiju, pa da ti bar znaš na čemu si. Ne bih voleo da mi dete vaspitava i obučava neko ko će ga vaspitavati tako da mrzi sve živo. To mi je skroz bolesno. Poslao bih ga da trenira neki sport, plivanje, vaterpolo, fudbal, ili šta već hoće, može i borilački. Ali na ovakve "kurseve" ... jok! Nema šanse!
[ mmix @ 19.10.2010. 19:15 ] @
Ako procitas ponovo moje postove videces da sam ja to upravo i rekao, jos od prvog svog posta.
Citat:
acaradio: Tacno! Neka uce da stvaraju, a ne da unistavaju.
A zasto ne oba? Uz moralni i eticki mentalni sklop da pravilno odlucuju kad sta primeniti?
[ a1200 @ 19.10.2010. 19:17 ] @
Bice to onda rekordna obuka, mislim za tih 16 dana - sve sa ispiranjem mozga ...
Nego, sta onda uce ovi Ameri svoju decu? Da pomocu oruzja sire ljubav, slobodu i demokratiju po svetu? Da budu patriote i od malih nogu brane svoju zemlju i podrzavaju armiju?
...
Od naj obicnije obuke, prisutne kako u Rusiji, tako i u Americi, se pravi "kamp za teroriste" i prica za domace politicke potrebe...
[ Horvat @ 19.10.2010. 19:55 ] @
@a, ovaj "kurs" je trajao 16 dana
sumnjam da je pf-u ovo jedina aktivnost za "mlade pf-ovce"
[ Shadowed @ 19.10.2010. 21:34 ] @
Citat:
StORM48: Znam, tj. znao sam barem dvojicu koji su tako bili upoznati, a sad mirišu cveće odozdo. :(
I ja bih na isti nacin mirisao cvece - da nisam bio naucen kako se rukuje. Tako da imas i obrnuti primer :)
[ Count Zero @ 19.10.2010. 21:49 ] @
^^Wow, mračna strana senke!!!
Daj još!
[ tune @ 19.10.2010. 22:11 ] @
Citat:
Horvat:sumnjam da je pf-u ovo jedina aktivnost za "mlade pf-ovce"
A oni isto tako mogu da sumnjaju da trolovanje ES-a nije tvoja jedina aktivnost, mozda si na zadatku ovde.
[ SlobaBgd @ 19.10.2010. 22:20 ] @
Citat:
Count Zero: ^^Wow, mračna strana senke!!!
Daj još!
Neeee!
Ako kaže još nešto, moraće sve da nas pobije!
[ Shadowed @ 19.10.2010. 23:17 ] @
Citat:
SlobaBgd: Neeee!
Ako kaže još nešto, moraće sve da nas pobije!
Upravo.
[ Pirossi @ 19.10.2010. 23:19 ] @
ja bih uveo i The Anarchist Cookbook pored bukvara pa da deca uče kako da prave napalm i ostale uzbudljive stvari.
to što će znati kako da raznesu kuću, ne znači da će stvarno to dete da uradi.
mislim, treba porazgovarati sa detetom; reći mu: "Sine, to što ja i ti znamo da pravimo napalm ne znači da ga treba svakodnevno upotrebljavati. Samo po potrebi. I da, vatrogasci su na 93."
[ a1200 @ 19.10.2010. 23:32 ] @
Pa moze, kad napalm bude mogao lako da se nadje, sto bi se reklo na svakom koraku, i bude rasprostranjen medju populacijom... onda detetu treba pokazati koje su opasnosti i kako se skladisti, upotrebljava i sta nesme da se radi sa njim. Proizvodja je totalno druga prica, niko decu ne uci da prave IED ili pipe bomb...
Najbolje da se deca uopste ne uce ni vatru da zapale, jer mogu tako da izazovu pozar? Mozda je bolje prvo im pokazati kako izbija pozar, kako da se napravi bezbedno ognjiste, i kako da se vatra ugasi... ako vec dodje do toga. Mislim, pre ili kasnije neko u drustvu ce da odluci da zapali nesto, napravi logorsku vatricu... sta je onda bolje, da se ima neko osnovno predznanje ili da se upoznajes na licu mesta sa potencijalnim problemima...
Postojanje oruzja je realan problem, i bolje da se nauce osnove nego da se do njih dolazi "iskustveno"
... kao u 5 Elementu kad onim likovima, mr. Zorg da savremeno oruzje, al' im ne kaze da je crveno dugme ustvari samounistenje
Little red button je 2:51
[Ovu poruku je menjao a1200 dana 20.10.2010. u 00:50 GMT+1]
[ stil @ 20.10.2010. 06:03 ] @
Citat:
nkrgovic
Ne ulazeci u celu pricu moze li meni samo neko da objasni gde je tu krivicni element? Sta je TACNO krivicno delo?
Ne znam kako je u Rusiji, u US klinci ladno mogu da imaju svoje puske. Neki rednecks kupuju deci svoje prve malokalibarske kad napune 10 ili 12 - postoji celo trziste decijih pusaka.
Pa htedoh da pitam - gde je u KZ-u definisano krivicno delo "dao detetu da puca" ?
(Ne ulazim u pricu sta je NORMALNO - samo sta je krivicno delo).
E sad na istoj strani postoji i link ka fajlu koji se bavi sigurnošću Firearms Responsibility u kojem se izričito kaže (iako je puška namenjena mlađem uzrastu
ALWAYS make absolutely sure that
firearms in your home are securely
stored and inaccessible to children.
Iako je oružje namenjeno mlađem uzrastu vlasnik je roditelj ili staratelj i njegova je odgovornost za sve što se pri njegovom korišćenju dogodi.
[ X Files @ 20.10.2010. 08:01 ] @
Mislim da je tekst pretenciozno napisan, s ciljem da se pokaže kako se "danas" umesto knjige i lopte deci uvaljuje oružje u ruke i promoviše sila i nasilje nad razumom.
A dovoljno je biti iskren:
* Ti ljudi su pravo oružje držali u rukama tada i ko zna kada; kad se vrate kući od jutra do mraka će biti prikovani za školske obaveze
* U tom kampu su se jednostavno dosetili da učine nešto intereseantno; ako su uz to preduzeli sve potrebne mere bezbednosti, i nikoga nisu terali da protiv svoje volje radi to što su zamislili - mogu da im pljunu pod prozor
* Obuke tog tipa same po sebi ne moraju nužno da da budu usmerene u pravcu nasilja, već i u pravcu razumevanja stvari; uostalom, teško se to može nazvati i obukom
* Oružje nije tabu tema i sveprisutno je u društvu i svesti ljudi, čak iskonski:
- muško dete od 3 godine se u kineskoj radnji momentalno prilepi za pištolj, pušku, bombu
- u osnovnoj i/ili školi skoro sigurno dolazi u kontakt s pravim oružjem, u svom stanu ili stanu nekog drugara, bez znanja roditelja
- (važilo za amoju generaciju) na fakultetu te već juri vojna policija da te pošalje u ex JNA/VJ i uvali oružje u ruke
- nema filma u kome neko nekoga ne izrešeta i ovaj ne iskrvari u lokvi,
- na TV-u se sistematski promoviše vojna akademija, s oružjem u krupnom planu
- što civilizovanije društvo, to detaljnije naoružano i agresivnije
* ako se planovi prave na bazi statističkih pokazatelja, ta srpska deca baš uče ono što će im verovatno trebati u životu :)
* Nema šanse da ta obuka trajno uruši sistem vrednosti, koje su roditelji kod deteta gradili godinama
Citat:
Bogoljub Milosavljević, profesor pravnog fakulteta Union, kaže za Danas da svako obučavanje tako mladih osoba za takve aktivnosti treba da zabrine čitavo društvo i da se zahteva reakcija nadležnih organa.
...a društvo i nadležni organi naoružani do zuba.
Da ne budem pogrešno shvaćen - niti imam oružje, niti želim da ga imam, niti cenim nasilje, niti bih potrčao da svoje dete pošaljem na takvu obuku. Ali isto tako ne smatram da će deca koja se vrate s takve obuke biti agresivnija nego što već jesu.
[ stil @ 20.10.2010. 08:37 ] @
Ne znam meni se nekako čini da se toj deci oduzima detinjstvo.
Za maloletne osobe se primenjuju drugi zakoni u odnosu na punoletne - mnogo blaži. Ima razloga zbog čega je to urađeno. Neki psiholog će to sasvim sigurno bolje objasniti ali ugrubo poenta je da su deca podložna raznim uticajima i zloupotrebama od strane odraslih koji nisu dovoljno odgovorni. Zapitajte se zbog čega su bombaši samoubice uvek mlade osobe. E sad ukoliko se želi da mlade osobe znaju i smeju da rukuju oružjem moraju se promeniti i zakoni koji se na to odnose. Zbog toga što sa tim stvarima ide i odgovornost. Oćeš da poseduješ i koristiš oružje ok znaj da sa tim ide i odgovornost a ne eto ubio je čoveka ali zbog toga što je maloletan nije odgovarao za to delo. Mislim da je bilo takvih slučajeva kod nas, mrzi me sada da tražim.
[ mmix @ 20.10.2010. 09:06 ] @
Da ali tom logikom mozes reci i da skola deci oduzima detinjstvo jer eto sede u klupi i slusaju neke nebuloze umesto da trce po livadi za loptom. Deca jesu oslobodjena mnogo cega zbog svoje nezrelosti ali itekako imaju obaveze u zivotu, najvaznija od njih je da tokom odrastanja nauce kako da se nose sa zivotom i duznost je roditelja da im u tome pomognu. To ne ukljucuje samo pomaganje sa domacim iz matematike, ukljucuje i skakljive, neprijatne i ozbiljne teme. Mnogo zastupate veoma ekstremne tvrdokorne pozicije, ili je hard-core trening za decu ubice ili je hipi dete cveca, nijedna od tih pozicija po meni nije dobra jer zivot nije takav.
[ stil @ 20.10.2010. 09:21 ] @
Ovde se radi o sticanju veštine da nekome oduzmeš život što je i jedina namena oružja. Ne bih to poredio sa recimo časom matematike ili fiskulture gde pikaš loptu po terenu ili livadi.
[ X Files @ 20.10.2010. 09:37 ] @
Citat:
Ovde se radi o sticanju veštine da nekome oduzmeš život što je i jedina namena oružja.
Mislim da je rukovanje oružjem je jedno, a "veština oduzimanja života" totalno drugo.
[ stil @ 20.10.2010. 09:41 ] @
A koja je još namena vatrenog oružja osim da nekome oduzmeš život ?
[ mmix @ 20.10.2010. 10:16 ] @
Opet ekstremno vidjenje situacije, da li ti zaista mislis da je za oduzimanje necijeg zivota oruzjem neophodna vestina? Mukotrpan rad na sebi i svom "stilu"? Mozda za pripadnika zandarmerije zbog smanjenja rizika po sebe i kolege ali sasvim sigurno ne za Average Joe-a koji je resio da nekog ucmeka. Ajd bas da vidimo, ima ovde ljudi koji nisu nikad drzali pistolj u ruci i koji su sluzili vojsku civilno, ko od vas ne bi znao da repetira pistolj, uperi u nekog i povuce oroz? Pitam sa tehnicke strane, nevezano za neciju odbojnost prema tome. Prag usvajanja ove "vestine" je veoma nizak, sto kazu ameri "easy to learn, hard to master", ali ono sto ti klinci, a verovatno i dosta ljudi koji nisu obucavani ne znaju su:
- da pistolj nije igracka kao plasticni pistolj
- da ga za svaki slucaj ne treba uperivati u druga ziva bica cak ni kad mislis da je prazan
- da ne treba drzati metak u cevi jer moze da opali ako padne na zemlju
- da metak moze da rikosetira ako se opali u zatvorenom prostoru
- sta je safety switch i kako se koristi
- da nema svaki tetejac safety
- da je spustanje zapetog udaraca opasna akcija dok je metak u cevi, te ne znaju proceduru koja je bezbedna (sarzer out, repetiranje, spustanje)
- da postoji trzanje pri opaljenju (recoil), da kad puca u flase na livadi moze zbog trzanja i panike da ispali dva metka od kojih drugi mozda nece ici ka flasi
itd, itd.
bilo koja od ovih stvari moze naprasno da prekine necije detinjstvo, sto se i desavalo. Samim tim se moze i argumentovati da je cas toga vazniji od casa matematike ili fudbala. I nizasta od toga nije neophodan kontant sa bojevom municijom i dovodjenje deteta u opasnost, za recoil je dovoljan i manevarac, sve ostalo moze i sa skolskim metkom.
A gresis i da je oduzimanje zivota jedina primena oruzja, postoji i prisila, pretnja i samoodbrana. Ali to je vec zalazak u offtopic i nema veze sa ovom temom per se. Ne radi se uopste o primeni oruzja, radi se o sprecavanju nesrecnih slucajeva i nenamernog ranjavanja sebe i drugih.
[ StORM48 @ 20.10.2010. 10:17 ] @
@stil
Paaaaa... namena je učenje higijeni?
Kad isprangija 200 metaka u toku prepodneva, ima čitavo popodne da se igra čišćenja i sebi eventualno istera oko oprugom.
Sticanje navika.
@mmix
U svetlu svakodnevnih gluposti koje čitamo po novinama, ja mislim da bi bolje bilo da klincu objasniš čemu služi nož, nego pištolj. Pored tolikog oružja, čini mi se da je nož mnogo zabavniji klincima. Nabadaju se u buljucima, svake godine, a nož je nebrojeno puta dostupniji svakom klincu. Što bi rekla ona reklama - "i na putovanja ga nose".
Pozdrav
[ mmix @ 20.10.2010. 10:36 ] @
Pa to i radim, to se polako radi vec sada kad su bas mali, ali to je malo off ovde. Naravno da mu necu pokazati pistolj sada sa nepune 4 godine, nema on mentalni kapacitet da pojmi to sto ga ucim, sumnjam da bi imao snage da ga repetira :) Ali jednog dana bice i toga, nadam se sto kasnije da bi sazreo sto vise pre toga ali to ce vise zavisiti od okruzenja u kojem smo nego od mojih zelja i cestitki.
Pa ekstremisti imaju kampove. To je realnost. I NATO ima vojne baze..pa sta?
Sto se tice floskule "oduzimanja detinjstva", trebala bi da dozivi ozbiljnu analizu. Koliko snage treba da ima roditelj(i psihicke i finansijske) da odrzi produzeno detinjstvo i ucauri dete zastitom od spoljasnjih uticaja.
I kakva je krajnja namera, da ga kao ovcicu prepusti zivotu jednoga dana, ili da bdije nad istim do poznih godina.
Lepo je mastati o kucici u cvecu, ali je realnost mnogo vise "neprirodna", agresivna, prelivena nepravdom.
I samo jaki, spretni, informisani i spremni mogu da se docekaju na noge. I da ne gube zivce zato sto su poverovali u pravicnost i brigu sistema, pa se razocarali.
Licno smatram da ce ovakvi klinci imati zasluzen respekt, zasigurno im nece svako lupati cvrge, a to je vec mali plusic u razvoju, da ne spominjem da ce pedofili x puta razmisliti pre nego se upute u akciju...
Naravno, tehnicka obuka je jedno, i spremnost za zivot je nesto drugo. Problem i cilj teksta je indoktrinacija.
Koja je to indoktrinacija dobra a koja losa.
E ko napise ispravan odgovor na ovo pitanje, otkrio je smisao zivota.
Poz
[ žutokljunac @ 20.10.2010. 11:47 ] @
Citat:
vladd: Pa ekstremisti imaju kampove. To je realnost. I NATO ima vojne baze..pa sta?
Licno smatram da ce ovakvi klinci imati zasluzen respekt, zasigurno im nece svako lupati cvrge, a to je vec mali plusic u razvoju, da ne spominjem da ce pedofili x puta razmisliti pre nego se upute u akciju...
I tebi su kampovi i vojne baze isto. U vojne baze dolaze profesionalci, već oformljeni ljudi, vojnici. Zna se ko drži vojnu bazu, sa kojim ciljem, itd. A sa kampovima? Ne zna se ni ko stvarno stoji iza njih, niti šta je njihov cilj.
Da, realnost jeste agresivna. Međutim, slanjem deteta u neki kamp, gde će ga naučiti da puca i baca bombe, i gde će mu pričati o neprijateljima (koje je učitelj odredio ), neće od tog deteta napraviti Supermena, već degenerika. Onaj ko hoće da se njegovo dete zna odbraniti, šalje dete na borilačke veštine. Zamislite da vam sina maltertira njegov vršnjak. Da li je bolje da vaše dete zna kako se bije, kako se zauzima gard, kako se brani, itd., ili dete treba da zna pucanje iz pištolja. Mislim da će ti kao roditelju, njegovo znanje pucanja iz pištolja i bacanja bombi samo štetiti, ne i koristiti. O kakvom respektu govoriš? Dete zaslušuje respekt kada zna strane jezike, kada ima neko konkretno znanje, nebitno, računara, matematike, fizike, stranih jezika, kada ima radnu etiku i radne navike, kada zna da iskoriti i unovči svoje znanje, da se nametne, istakne, a ne kada zna da puca iz pištolja. A tek ovo o pedofilima, bez komentara.
Ocigledno po slikama da je taj koncept veoma nebezbedan i ekstremisticki, i tuzno je sto toga nazalost ima svuda, ne smao u rusiji. Nisu rusi izmislili kult oruzja, samo su se nekak prikljucili. klincima se kult oruzja usadjuje na mnogo perfidniji nacin, npr kad se icecube slika sa kalaso i peva o oruzju i respektu i salje poruku o izjednacavanju oruzija i respekta. Ali to je ok i nije zabranjeno i nije taboo?
[ Isak666 @ 20.10.2010. 12:12 ] @
Stvarno je ludilo porediti vojne baze i kampove za obuku za decu od 11, 12 godina.
Poznavati oruzije je korisno, ali ne verujem da klinja iz petog osnovne treba da zna kako da baci bombu.
Osim ako ne zivi negde na uzarenom kontinentu gde u tom periodu uveliku sluzi vojni rok, nazalost.
[ žutokljunac @ 20.10.2010. 12:22 ] @
Citat:
Isak666:
Poznavati oruzije je korisno, ali ne verujem da klinja iz petog osnovne treba da zna kako da baci bombu.
U tim godinama, nije korisno već štetno. U tim godinama je korisno da dete zna prvu pomoć, pa da u slučaju saobraćajne ili neke druge nesreće, zna da pruži pomoć drugom, ili da zna kako da se ponaša u takvim situacijama, gde da previje ranu da ne iskrvari, da se ne pomera i ošteti kičmu, itd.
Eleven Joey lives in Kentucky with his parents and older sister. He always walks with his father on hunting. Joey first deer killed in seven years. He loves to be outdoors and hopes to continue to hunt and when he grows up. Joey goes to school and loves to watch TV in the company of their pets - lizards, Lily.
Obratite pažnju na dve sačmarice naslonjene na dečiji krevet, kao i compound luk koji je jednako ubojit kao i bilo koja puška... Nije da je svako američko dete ovakav fanatik, ali tamo stvarno nije ništa čudno da dete ima sačmaricu... Taj uzrast oko 10 godina je obično trenutak kada dete 'poraste', i dobije pravu pušku, umesto malokalibarske koju je imao do tada.
A ima i interesantna priča u Freakonomics-u, gde autor citira neku studiju koja kaže da je opasnije dete pustiti samo na bazen, nego mu dati da se igra sa vatrenim oružjem...
[ žutokljunac @ 20.10.2010. 23:43 ] @
Očigledno misliš da ako si naveo primer iz Amerike, da je to sad gotova stvar i da je to model ponašanja koji je prihvatljiv i normalan. Zato u toj istoj Amnerici svako malo uleti neki degenerik i pobije sve što hoda. Od tržnih centara, pa do koledža. Nešto se ne sećam da kod nas uleću sa automatskim puškama i pobiju 10 ljudi u gimnaziji. Ti?
Amerika je puna besmislenih zakona, koji su uvedeni pre 150 godina, i koji su tada imali svrhu, danas nemaju, ali ih ne ukidaju. Amerika je ekspanzionistička zemlja, koja svoju nadmoć gradi (diskutovali smo o tome, upravo nas dvojica ) na vojnoj industriji. I to uopšte nisu iste stvari. Deca koja pohađaju takve kurseve, pohađaju ih tako da su kursevi pod kontrolom države. U primeru o kome mi pričamo to nije slučaj. Da te pitam. Šta misliš, da li će Amerika dozvoliti da deca islamske veroispovesti koja su Amerikanci, odlaze na te vojne kurseve u nrp. Pakistan? Šta misliš? O tome pričamo.
[ ventura @ 21.10.2010. 00:02 ] @
Citat:
žutokljunac: Očigledno misliš da ako si naveo primer iz Amerike, da je to sad gotova stvar i da je to model ponašanja koji je prihvatljiv i normalan. Zato u toj istoj Amnerici svako malo uleti neki degenerik i pobije sve što hoda. Od tržnih centara, pa do koledža. Nešto se ne sećam da kod nas uleću sa automatskim puškama i pobiju 10 ljudi u gimnaziji. Ti?
U centralnoj i južnoj USA gomila dece u srednju školu dolazi autom... Od tih automobila bar 50% ima neko vatreno oružje unutra stalno... Po kućama je takođe gomila naoružanja.. Kao što rekoh, nije ništa čudno da dete dobije na poklon pušku i da to stoji u dečijoj sobi... Gledajući to ovako sa strane čovek bi pomislio da se tamo deca po školama rokaju svake nedelje... A koliko se to ustvari puta desilo? Ne baš mnogo. Pucnjave po školama su češće u evropi nego u usa!!! (ako izuzmemo samoubice kojima je namera da samo sebe ubiju pred publikom)
Dakle ako u jednoj evropi gde su zakoni o oružju maksimalno analni ima više samoubilačkih pokolja po školama nego po USA, na otprilike istom broju stanovnika, to onda znači da iza tih pucnjava stoji nešto drugo, a ne labavi zakoni o oružju.
Što se tiče poređenja Srbije i USA, to ne može ni teoretski da se uradi, jer se takve stvari dešavaju izuzetno retko, a mi smo po veličini jedan statistički isprdak za bilo kakvo ozbiljno poređenje.
[ stil @ 21.10.2010. 04:33 ] @
Ja sam već napisao ranije. Imaš 10 godina hoćeš da koristiš vatreno oružje nema problema, potpišeš izjavu da želiš ranije da odrasteš i da prihvataš prava i obaveze koja važe za punoletne. Tako da kad napaviš neko ***nje imaš suđenje kao za odrasle a ne nikom ništa. Čitaš naslove u novinama tipa " U vreme izvršenja krivičnog dela bio je maloletan te mu se ne može suditi po zakonu koji se odnosi na odrasle ..." Iz toga sledi da ti po raznoraznim kampovima mogu da ispod žita obučavaju paravojsku koju će da iskoriste za šta god žele, pod izgovorom " igrala se deca ". Mlad čovek kojem na odgovarajući način napuniš glavu i daš mu sredstvo da to ispuni će to i uraditi bez da uzme u obzir i posledice jer ih zbog ne iskustva ne može dovoljno jasno sagledati i zbog toga što čovek što, što je mlađi ima manji osećaj o vrednosti svojeg života.
Da se razumemo ja sam služio vojsku pod oružjem i tamo sam naučio da ga koristim. Smatram da čovek treba da zna da ga koristi da bi u slučaju da mu je život ugrožen mogao da se brani - jedini razlog. Sa takvom veštinom dolazi i svest o odgovornosti koju deca nisam siguran da imaju.
[Ovu poruku je menjao stil dana 21.10.2010. u 08:13 GMT+1]
[ mmix @ 21.10.2010. 08:53 ] @
E sad stil, to o cemu ti pricas nema veze sa ovom temom. To "odrastanje pre vremena" se zove emancipacija i postoji u skoro svim zemljama ukljucujuci i nasu (moras biti emancipovan da bi se zenio pre 18). Skoro uvek se trazi da imas iskazanu izgradjenu licnost i mogucnost da izdrzavas sebe (npr zavrsen treci stepen ili GED kod amera). Ali tu su vec u pitanju stariji maloletnici kod kojih i moze da se tvrdi da su generalno svesni svojih postupaka a ne deca od 10 godina; znas kako neko sazri sa 15, neko ne sazri ni sa 25, univerzalna granica emancipovanosti od 18 godina je vise arbitrarna nego garantovana granica odrastanja. Samim tim ne mozes ti ni starijem maloletniku bez dozvole suda/socijalnih sluzbi da serviras da potpise takav papir a kamoli mladjem maloletniku jer da su oni u stanju da shvate posledice tog "ugovora" ne bi im ni trebala zakonska zastita. Ostalo si sve u pravu, indoktrinacija je opasna stvar.
@ventura, u pravu si za mass ubistva, ali amerika i dalje ima najveci broj mrtvih od vatrenog oruzja per capita, a to je vec direktna posledica lake dostupnosti oruzju. Zestoki sam protivnik otvorenog naoruzavanja i mislim da bi trebalo ukinuti dozvole za nosenje oruzja svim civilnim licima i zavesti drakonske kazne za to, pistolj mozes da drzis kuci i da pucas na streljani i gotovo, za sve ostalo specijalne pojedinacne dozvole uz pojacain nadzor. Kao sto rekoh postoji velika razlika izmedju upoznavanja sa oruzjem i naoruzavanja.
[ vladd @ 21.10.2010. 09:49 ] @
Ja licno mislim da je bolje klincima(koji ionako vole igre sa oruzjem), zasititi potrebu za istim. Pa u krajnjoj liniji, neka odluce da li je zabava ili dosada.
Sa druge strane, koja je razlika izmedju lakoobradivog klinca, i bilmeza od 22-24 godine, koga oficiri "slamaju", pa ga oblikuju i kvalifikuju za ubicu?
Kao trece, postojanje vojnih baza odredjenog interesa, zahteva reakciju. Ocigledno da svetski dogovor ne vazi, da su UN karikatura, pa hebte se agresivci, smisljate razloge i jasete svakoga...prosto.
Poz
[ stil @ 21.10.2010. 10:01 ] @
Ma OK neka zasiti potrebu, nemam ništa protiv ali kad prođeš obuku za upotrebu vatrenog oružja treba automatski da se odrekneš svoga prava da se pozivaš na zakon koji se odnosi na maloletnike ukoliko recimo nekome oduzmeš život istim. Upotreba vatrenog je oružja ozbiljna stvar i sa time treba da ide i neka odgovornost.
Taj "klinac" od 22-24 godine odgovara sam za svoje postupke, ne trči mamici pod suknju kad nekoga povredi ili ubije već ide pravo u tvorza ako je kriv.
Ovo treće - raznorazne paravojske su mogle da se vide devedesetih. Šta su sve radile u ime patriotizma. Bolje to ne pominji.
[ žutokljunac @ 21.10.2010. 10:11 ] @
@ ventura
Nisam dovodio u korelaciju zakone o oružju i broj izvršenih krivičnih dela sa oružjem. Nije to suština našeg neslaganja. Iako sam anženeral protiv oružja, opet nisam protiv da neko kupi pištolj i da ga poseduje. Ne znam kako je to kod nas regulisano, mislim da smeš da poseduješ, ali ne smeš da nosiš, tj. ako već imaš oružje i poseduješ dozvolu, ne smeš da ga nosiš, osim u posebnim slučajevima. Nisam baš nešto ni siguran da u Americi ima više naoružanja, jer je i kod nas po kućama gomila naoružanja. Elem, to za našu priču nije bitno, jer se u to ne mešam. Govorio sam o indoktrinaciji dece. Svoje dete ni lud ne bih poslao nekome da ga on uči političkim stavovima, da mu objašnjava šta je to patriotizam, da ga uči religiji, da ga uči bacanju bombi. Ako ga interesuje naoružanje, neka upiše policijsku srednju školu, pa neka postane profesionalni policajac. Ili neka upiše vojnu srednju školu, pa neka postane vojnik. ( A ako je pametniji, upisaće streljaštvo ) Tu se bar zna, ko te uči, čemu te uči, koji je motiv svega toga, itd. U vojnim kampovima se to ne zna. Uostalom, posledica svega toga je neverovatan porast nasilja u društvu. Nametnut je neki obrazac ponašanja da se silom može sve rešiti, i da se ne odgovara. Danas bre ne smeš ni ko čovek da voziš auto. Moraš da sklanjaš pogled. Meni se dešavalo da slučajno pogledam u nekoga, a onaj u autu kad vidi da ga gledaš, nešto psuje, gestakulira, u stilu, šta je bre, šta me gledaš, a? Nisi to primetio. Neću da živim u društvu u kojem moram da se sklanjam nekoj propalici i nasilniku. http://www.b92.net/video/video...category=911&nav_id=465764
Citat:
vladd: J
Sa druge strane, koja je razlika izmedju lakoobradivog klinca, i bilmeza od 22-24 godine, koga oficiri "slamaju", pa ga oblikuju i kvalifikuju za ubicu?
Razilka je velika. Taj bilmez sa svojim pištoljem čuva sve, od akademika koji je homoseksualac, preko onog malog Cigančeta što pere šoferšajbne na semaforu, Mađara u Sremu, muslimana u Novom Pazaru, forumaša sa B92, kineskog trgovca sa Novog Beograda, člana Demokratske stranke, ili one Čedine stranke, i tako dalje.
Dete koje ide na kurs u Rusiju, uči se sasvim drugim vrednostima.
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 21.10.2010. u 11:36 GMT+1]
[ vladd @ 21.10.2010. 18:59 ] @
PA ti si kao primer dao "korisnu" upotrebu "bilmeza", ja zelim da posmatram onu drugu stranu, od kucica rata, pa do pljacke banke.
Jedno je obuka i potreba, a drugo je kriminal. Mislim, ne mozemo posmatrati jednu grupu iskljucivo pozitivno a drugu negativno. Nema razloga, nema argumenata, nema smisla.
I taj klinac sa obukom ce danas sutra moci biti granicar ili cuvar kojecega(nabrojanog), sto bi impretativno morao biti taliban?
Samo sam izjednacio ono sto treba izjednaciti, klinca kog ne treba lomiti, i odraslijeg, koji se slama na obuci i pravi vojna masina. Da li za ubijanje ili koristan rad(cuvanje), potpuno svejedno.
Sa trece strane, odnos prema oruzju treba formirati i negovati. Svest o oruzju, ma koliko pacifisti kukali, prisutno je u svakom delicu planete, namena, i tehnika baratanja. To je nesto sto smatram potrebnim.
Daljnje aktivnosti su stvar okruzenja, indoktrinacije i socijano-drustvenih nepravdi, to je druga vrsta tematike i problematike, razlicita za svaki deo planete..
BTW, kineska crvena revolucija je izvedena sa decicom pod oruzjem, sto sa jedne strane, moze izazvati podozrenje nekih...
Poz
[ a1200 @ 21.10.2010. 20:33 ] @
Citat:
Sa trece strane, odnos prema oruzju treba formirati i negovati. Svest o oruzju, ma koliko pacifisti kukali, prisutno je u svakom delicu planete, namena, i tehnika baratanja. To je nesto sto smatram potrebnim.
A da se ne bi dogodila sledeca situacija - na primer iz starog dobrog introa za Fallout 2, gde su oni u trezoru bili puni ljubavi, pacifikovani... i izolovani od sveta koji ih okruzje - hteli oni to ili ne...