[ serviser terenac @ 29.10.2010. 01:16 ] @
Prica pomalo tuzna i zalosna. Idemo redom: Strucnjak i dobar serviser nekom idejom sa biroa za nezaposlene odlucuje se da oproba srecu u privatnom biznisu. preduzece d.o.o. osnovano krajem Oktobra 2005 sa preteznom delatnoscu 30020 (proizvodnja racunara i racunarske opreme). Nabavljena fiskalna kasa i registrovana na tablice privatnog vozila kao terenska. Sklopljenu sporazumi o odgodjenom placanju sa nekoliko uvoznika delova za pc racunare o odgodjenom placanju na 15 - 30 dana (potpisane menice). Poslovnog prostora nema, tj. celokupna delatnost se odvija na terenu, tako da nema ni kirije. U medjuvremenu drzava donosi resenje o izbacivanju iz PDV jer je godisnji promet manji od donje granice za PDV (tada je bilo 2 miliona dinara), tako da preduzece nije optereceno sa PDV vec samo porezom na godisnju dobit. U medjuvremenu komunalna taksa za firme registrovane za proizvodnju strahovito raste pa je morala da se menja pretezna delatnost na 52740 (ostale popravke). Sada je firma opterecena sa 2000 din komunalne takse mesecno, racunom za mobilni telefon (oko 1500 din po izabranoj tarifi) i doprinosima tj. minimalnom zaradom mene kao jedinog radnika, direktora i vlasnika. Iz meni neshvatljivih razloga (jer uvek nesto radim, nikada ne mirujem) pokazalo se da mi ne ide rukovodjenje firmom i papirologija, tj. ocigledno sam se pokazao kao nesposoban da preduzecu obezbedim profitabilne poslove i klijentelu. Sto se rada tice tu niko nije imao nikakav prigovor jer mi alat lezi u ruci ko od rodjenja i otklanjam probleme koje drugi ne umeju da otklone. Najverovatnije zanesen samim popravkama komplikovanih industrijskih masina nisam posvetio paznju kuda me to vodi i nisam radio na razvoju preduzeca nego sam to podrazumevao kao sistem sopstvenog prezivljavanja. Izdesavalo se sto se izdesavalo pa je sad situacija da mi duguju oko 1200 eur kojih cu morati da se odreknem iz raznih razloga; duznici su 'dobri ljudi' i imali smo prethodno dobru poslovnu saradnju, tuzbom za male iznose najverovatnije nista ne bih postigao a nije mi ni namera da se zameram ljudima. Najvise okrivljujem sebe sto sam im dozvolio da me uvuku u takvu situaciju. Ima tu i poslova koji su odradjeni pa nikada nije ni napisana faktura jer nemaju cime da mi plate, a racunao sam da ce ako oni stanu na noge ipak da mi plate - jos uvek nisu stali na svoje noge ili su pod blokadama pa ja polako propadam sa njima, Najgori su poslovi podizvodjaca gde sam raznim drzavnim firmama odradio velike i zancajne popravke i moja se firma nigde ne spominje a financijski rezultat je financijski minus (zabluda svakog pocetnika da ce biti bolje i da ce se postenje isplatiti jer ce kad tad doci 'dobri' poslovi) Trenutno kroz pozajmice osnivaca svom preduzecu pozajmio sam oko 1300 eur koje ne vidim kako povratiti. Zadnji neto dohodak isplatio sam si za oktobar 2009. Ne dugujem nikome nista osim sto mi knjigovodja otpisuje racune jer ima razumevanja za situaciju u kojoj sam zadnjih godinu i po i da skoro ne ostvarujem nikakvu zaradu preko preduzeca (samo 9 faktura u ovoj godini). Robu sa magacina uglavnom sam prodao sam sebi kako bih preduzecu napravio kakav takav prihod i isplatio zakonske obaveze doprinosa na zaradu. Znaci firma je cista ko suza i ne duguje nista (osim meni za pozajmice i neto zarade), nikada nije bila u minusu niti u blokadi. Poseduje dinarski i devizni ziro racun, fiskalnu kasu. Razocaran sam celokupnim desavanjima oko sebe i osecam se izigran kao pocetnik u celokupnom poslovanju sa aspekta direktora, mada kao serviser svi imaju samo reci hvale za moj rad. Ne vidim sta dalje ? Financijski nemam kud a ne zelim se zajmiti za pare ako ne vidim izlaza iz situacije, mada najverovatnije mogu ostvariti neki manji kredit zbog cistog obraza poslovanja u ovih 5 godina i redovnog izmirivanja svih obaveza. Mozda da prodam "preduzece" ali kome i za koju cenu ? Mozda je prodaja bolje resenje od likvidacije preduzeca jer i likvidacija kosta i traje neko vreme. Osim toga zbog malog prometa i neizmirenih neto zarada prema samome sebi ove godine ocekujem da se na zavrsnom racunu pojavim sa "gubitkom" u poslovanju, mada su sve prethodne godine bile u "pozitivnoj dobiti preduzeca". Dajte neke predloge, molim vas. Mozda ce neki kroz sve gore napisano opet komentarisati da sam naivan sto sve ovo pisem, al ubedjen sam da je iskren i posten odnos sa svima najbolje dugorocno resenje, pa makar morao i da zatvorim firmu. |