Hah... imate triput da pogadjate kome su u mojoj "firmi" uvalili i ovu duznost :(
Nego... bez flejma i trola - zanima me tacan opis ove funkcije, ima li gde,
koji zakon, koja tacka... znaci konrketno i tacno, bez zezanja molim :)
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 16:34 ] @
Nasao sam neki zakon, ali ne mogu da nadjem opis funkcije te tzv "odgovorne osobe".
[ mower from ... @ 10.11.2010. 17:16 ] @
Srdjane, deo iz Blica
Citat:
Poštovanje zabrane pušenja u objektu kontrolisaće odgovorno lice i nadležni inspekcijski organi. Tu dužnost odgovorno lice može na osnovu pismene odluke da prepusti nekom od zaposlenih. Na vidnom mestu mora da bude istaknuto ime osobe koja je odgovorna za kontrolu zabrane pušenja, s podacima o mestu gde se to lice nalazi i telefonskim brojem na koji se može prijaviti pušenje u tom prostoru. Ta osoba obavezna je da kontroliše primenu Zakona o zabrani pušenja, da onome ko ne poštuje zabranu naloži da prestane da puši i da preduzme mere da se iz tog prostora udalji osoba koja ni posle usmenog naloga ne prestane da puši. U slučaju prekršaja zabrane pušenja odgovorno lice mora da sačini izveštaj koji zaposleni koji je povredio radnu disciplinu ili gost objekta mora da čuva najmanje godinu dana.
To sto je navedeno vise odgovara novom radnom mestu a ne dopunskom zaduzenju vec zaposlenom licu.
izvod iz zakona
Citat:
3. Obaveza lica zaduženog za kontrolu zabrane pušenja
Član 14.
Lice koje je zaduženo za kontrolu zabrane pušenja dužno je:
1) da nadgleda i kontroliše zabranu pušenja, u skladu sa ovim zakonom;
2) da usmeno naloži prekršiocu zabrane pušenja da prestane s pušenjem u prostoru za koji je to lice zaduženo, kao i da preduzme mere da se iz tog prostora udalji lice koje i posle usmenog naloga ne prestane sa pušenjem;
3) da protiv lica zaposlenog kod tog poslodavca koje je prekršilo zabranu pušenja pokrene, odnosno predloži pokretanje postupka za utvrđivanje povrede radne discipline u skladu sa zakonom ili aktom poslodavca.
Izuzetno od stava 1. tačka 2) ovog člana, lice zaduženo za kontrolu zabrane pušenja nije dužno da preduzme mere da se iz prostora u kome je pušenje zabranjeno udalji lice koje i posle usmenog naloga ne prestane s pušenjem ako bi se udaljavanjem iz tog prostora uskratilo ostvarivanje zakonom utvrđenih prava tog lica, kao ni lice zaposleno kod tog poslodavca.
Lice zaduženo za kontrolu zabrane pušenja dužno je da u slučaju iz stava 1. tač. 2) i 3) ovog člana odmah sačini izveštaj o povredi zabrane pušenja u skladu sa ovim zakonom i da ga bez odlaganja dostavi odgovornom licu.
Izveštaj iz stava 3. ovog člana čuva se najmanje 12 meseci od dana kada je sačinjen i na zahtev poslodavca, odnosno nadležnog inspektora, odnosno nadležnog državnog organa mora se dati na uvid.
Obrazac izveštaja iz stava 3. ovog člana propisuje ministar.
Odgovorno lice odgovorno je ako se u prostoru u kome je pušenje zabranjeno zatekne lice koje puši.
Ne znam samo da li zaduzeno lice placa kaznu u slucaju krsenja ovog zakona.
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 17:34 ] @
Mene prvenstveno, kao nekog ko ne pusi, i koga krajnje ne zanimaju problemi pusaca,
zanima da na prvom mestu zastitim sebe od nekog moguceg kaznjavanja, jer mi ne
pada na pamet ideja da ja koji nisam stavio u zivotu cigaretu u usta placam neke kazne
u slucaju da neko drugi krsi zakon.
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 17:39 ] @
Hvala za info, btw :)
[ neca @ 10.11.2010. 17:44 ] @
Iz odluke koju je danas kolega potpisao kod mene u firmi:
Citat:
• nadgleda i kontroliše zabranu pušenja,
• postavi znake zabrane pušenja na vratima, zidu i pultu,
• predloži poslodavcu da protiv zaposlenog, koji prekrši zabranu pušenja pokrene postupak za utvrdjivanje povrede radne obaveze,
• sastavlja izveštaje o povredama zabrane i da iste dostavlja poslodavcu bez odlaganja,
• sačinjene izveštaje o povredama zabrane čuva 12 meseci od njihovog sačinjavanja,
• usmeno naloži prekršiocu zabrane pušenja da prestane s pušenjem u prostoru za koji je to lice zaduženo, kao i da preduzme mere da se iz tog prostora udalji lice koje i posle usmenog naloga ne prestane sa pušenjem.
Izuzetak:
• lice zaduženo za kontrolu zabrane pušenja nije dužno da preduzme mere da se iz prostora u kome je pušenje zabranjeno udalji lice koje i posle usmenog nalog ne prestane s pušenjem ako bi se time uskratilo ostvarivanje zakonom utvrđenih prava tog lica.
Imenovano lice snosi svu odgovornost, ukoliko se u prostoru zatekne lice koje puši.
[ Joker @ 10.11.2010. 17:50 ] @
Mislim da ćeš teško moći sebe da zašitiš jer u kaznama se spominje i odgovorno lice
Kazne za neposlušne firme se kreću od 500.000 do milion dinara, od 30.000 do 50.000 dinara za odgovorno lice (direktora, vlasnika, upravnika) i od 300.000 do 500.000 dinara za preduzetnika.
Zakonom je predviđeno da lice koje krši zabranu pušenja bude kažnjeno sa 5.000 dinara. http://www.rtv.rs/sr_lat/drust...-javnim-ustanovama_222058.html
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 17:56 ] @
Pa naravno da se spominje u kaznama i odgovorno lice, zato i pokrenuh temu.
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 17:57 ] @
Dakle, kako sebe zastititi.
/admini: ne radi mi edit dugme za menjanje poruka "Nemate dozvole za izmenu poruke",
iako izmenu pokusam nedugo nakom postovanja. Prover'te molim vas... :)
[ milivoje t @ 10.11.2010. 18:01 ] @
Haha morace javno da ti istaknu ime prezime i telefon po zidovima firme u kojoj radis. Preporucujem da uzmes posebnu karticu za te svrhe, da te ne smaraju na licni telefon, a kad te zovu svalerke na taj broj samo kazes ma u vezi pusenja me zovu :D.
Ovde ima da se skine ceo zakon, ali me mrzi da citam, ne pusim:
Citat:
Novost je i obaveza preduzetnika, vlasnika i rukovodioca radnih i javnih prostora da odrede odgovorno lice za kontrolu zabrane pušenja. Odgovorno lice dužno je da kontroliše zabranu pušenja u prostoru u kome je zabranjeno pušenje. Usmeno opomene pušača i preduzme mere da ga udalji iz prostora gde pušenje nije dozvoljeno. Ime i kontakt podaci odgovornog lica moraju biti javno istaknuti u okviru prostora gde je pušenje zabranjeno
Aha, evo ga u attach, ako jos neko ima potrebu da ulazi u problematiku pusaca...
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 18:06 ] @
E jbg, ne radi mi ni izmena poruke ni "Upload uz poruku"... :(
[ milivoje t @ 10.11.2010. 18:10 ] @
Ne znam sto se uzbudjujes, kad svi znamo da od toga nema nista. Kao i prosli put kada su doneli slican zakon.
[ Joker @ 10.11.2010. 18:14 ] @
Nisam baš siguran da nema ništa, to im je najlakša para, a kazne nisu male.
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 18:17 ] @
Pa nije da se uzbudjujem, ali i nemam nameru da placam nekakve kazne, pa hocu da znam sta ja treba da odradim da bih kazne izbegao, tj. moj deo posla.
[ milivoje t @ 10.11.2010. 18:18 ] @
Da li postoji kazna za odgovorno lice predvidjena zakonom, kapram da si iscitao zakon ?
Ovi naplacuju kazne:
Sprovođenje zakona nadziru inspektori ministarstva zdravlja, sanitarni, tržišni, prosvetni, turistički ispektori, kao i komunalna policija na teritoriji grada Beograda.
Gde ja radim ni jedan od tih inspektora nikad zasao nogom nije.
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 18:28 ] @
Citat:
Odgovorno lice dužno je da kontroliše zabranu pušenja u prostoru u kome je
zabranjeno pušenje u skladu sa ovim zakonom i odgovorno je za sprovođenje mera
zabrane pušenja propisanih ovim zakonom.
Odgovorno lice može pismeno da zaduži jedno ili više zaposlenih lica da u
njegovo ime i za njegov račun kontrolišu zabranu pušenja.
U slučaju iz stava 2. ovog člana, ako se u prostoru u kome je pušenje
zabranjeno delatnost obavlja organizovanjem smenskog rada, odgovorno lice dužno
je da pismeno zaduži jedno ili više zaposlenih lica da kontrolišu zabranu pušenja u
svakoj smeni.
Pazi sad situaciju, ja radim u skoli, i 80% vremena sam sa decom u svojoj ucionici :)))
Ali pazi, mogu pismeno da zaduzim jedno ili vise zaposlenih lica da u moje ime
i "za moj racun" kontrolisu zabranu pusenja....
[ waikiki @ 10.11.2010. 18:29 ] @
Jel zaduzeno lice dobija neku nadoknadu, posto mu je sad to dodatni posao (i odgovornost)?
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 18:30 ] @
Ma dobijam onu stvar da izbijem oci.
[ milivoje t @ 10.11.2010. 18:34 ] @
Haha, kakav zakon.
Zanaci ako me licno nerviras iz nekog razloga, dodjem kod tebe u skolu za vreme casova ili tvoju firmu zapalim cigaru, "slucajno" pozovem inspekciju. Ja platim sicu 5000, a vas oderu milion dinara.
[ component @ 10.11.2010. 18:36 ] @
Mene interesuje kome mogu prijaviti ako se zateknem u nekoj prostoriji gde nije dozvoljeno pušenje. Ne mislim na odgovornu osobu ili tako nešto, već neki telefon inspekcije.
Pre par dana sam bio u restoranu gde je jasno postavljen znak da je zabranjeno pušenje. Sto do nas tri osobe puše, a 10-15 minuta nakon njih dolaze sledeći gosti za drugim stolom i takođe pale cigarete. Ne želim nikoga da upozoravam da to meni smeta. Ni pušača ni konobara. Želim da u takvoj situaciji mogu da nazovem neku inspekciju i prijavim slučaj. Druga je stvar ako ti iz inspekcije ne žele da kontrolišu i ignorišu prijave. Dakle spominje li se negde neki broj telefona?
[ waikiki @ 10.11.2010. 18:37 ] @
Citat:
milivoje t: Haha, kakav zakon.
Zanaci ako me licno nerviras iz nekog razloga, dodjem kod tebe u skolu za vreme casova ili tvoju firmu zapalim cigaru, "slucajno" pozovem inspekciju. Ja platim sicu 5000, a vas oderu milion dinara.
Sto da placas 5000.. samo poneses pikavce, bacis u neki budzak u krugu firme i zoves inspekciju...
[ kristi1 @ 10.11.2010. 18:39 ] @
Citat:
Odgovorno lice dužno je da kontroliše zabranu pušenja u prostoru u kome je
zabranjeno pušenje u skladu sa ovim zakonom i odgovorno je za sprovođenje mera
zabrane pušenja propisanih ovim zakonom.
Odgovorno lice može pismeno da zaduži jedno ili više zaposlenih lica da u
njegovo ime i za njegov račun kontrolišu zabranu pušenja.
U slučaju iz stava 2. ovog člana, ako se u prostoru u kome je pušenje
zabranjeno delatnost obavlja organizovanjem smenskog rada, odgovorno lice dužno
je da pismeno zaduži jedno ili više zaposlenih lica da kontrolišu zabranu pušenja u
svakoj smeni.
Koja je ovo budalastina.
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 19:10 ] @
Totalna.
[ X Files @ 10.11.2010. 20:03 ] @
Srđane, ako već moraš da prihvatiš takvu vrstu odgovornosti jer ti priroda i mesto posla tako nalaže, onda lepo traži da ti povećaju platu za 30%. Ovo kažem ozbiljno, jer znam kako se oko toga kreću stvari i u drugim firmama.
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 20:09 ] @
Na osnovu cega to da trazim?
[ Ivan Dimkovic @ 10.11.2010. 20:11 ] @
Pa ono, zbog toga sto su ti u opisu posla dodali poziciju na kojoj mozes da izgubis vise plata svakog meseca.
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 20:12 ] @
Mislio sam na pravni osnov, ne logicko-zdravo-razumski ;)
Mislim kad ti vec nije toliko tesko da radis dodatne poslove molim te obracunaj platu za novembar 2010. umesto koleginice iz racunovodstva i pocni da kuvas kafu posto tetkica iz suprotne smene stvarno ne zna da skuva.
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 20:19 ] @
Ma ok, mogu kukati do sutra, ne verujem da ce to pomoci :)
Eto vidis, zakonom su predvideli ta "lica" i mozes da se slikas :)
Nego... kaze mi moj cale koji radi u Domu zdravlja, njihov direktor je 'ladno uradio ovako:
Odstampao je po jedan primerak svakom i naterao sve da potpisu:
"Ukoliko preksim zakon o zabrani pusenja na svom radnom mestu,
placam kaznu za sebe i kaznu koju placa odgovorno lice"
(mozda ne tim recima, ali to je to)
[ Wi-Fi @ 10.11.2010. 20:23 ] @
Eto. Pametan covek. A ti "pismeno zaduzi vise zaposlenih lica" i gledaj da ta "lica" obavezno budu pusaci. To je to, koliko-toliko resen problem
[ 3way @ 10.11.2010. 20:24 ] @
Srđan Pavlović: Mislio sam na pravni osnov, ne logicko-zdravo-razumski ;)[/quote]
To zaduzenje bi trebalo da ti udje u ugovor (bar je tako kod nas), tako da eto ti pravnog osnova za bilo sta.
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 20:25 ] @
Citat:
Član 14.
1)
da nadgleda i kontroliše zabranu pušenja, u skladu sa ovim zakonom;
-8-
2) da usmeno naloži prekršiocu zabrane pušenja da prestane s pušenjem u
prostoru za koji je to lice zaduženo, kao i da preduzme mere da se iz tog prostora
udalji lice koje i posle usmenog naloga ne prestane sa pušenjem;
3) da protiv lica zaposlenog kod tog poslodavca koje je prekršilo zabranu
pušenja pokrene, odnosno predloži pokretanje postupka za utvrđivanje povrede
radne discipline u skladu sa zakonom ili aktom poslodavca.
Izuzetno od stava 1. tačka 2) ovog člana, lice zaduženo za kontrolu zabrane
pušenja nije dužno da preduzme mere da se iz prostora u kome je pušenje
zabranjeno udalji lice koje i posle usmenog naloga ne prestane s pušenjem ako bi se
udaljavanjem iz tog prostora uskratilo ostvarivanje zakonom utvrđenih prava tog lica,
kao ni lice zaposleno kod tog poslodavca.
Lice zaduženo za kontrolu zabrane pušenja dužno je da u slučaju iz stava 1.
tač. 2) i 3) ovog člana odmah sačini izveštaj o povredi zabrane pušenja u skladu sa
ovim zakonom i da ga bez odlaganja dostavi odgovornom licu.
Izveštaj iz stava 3. ovog člana čuva se najmanje 12 meseci od dana kada je
sačinjen i na zahtev poslodavca, odnosno nadležnog inspektora, odnosno nadležnog
državnog organa mora se dati na uvid.
Odgovorno lice odgovorno je ako se u prostoru u kome je pušenje zabranjeno
zatekne lice koje puši.
Zapravo, odgovorno lice je direktor, a ja mu dodjem onda ovo "lice za kontrolu zabrane pusenja".
Meni prvo nije jasno kako cu ja da "nadgledam" zabranu pusenja, ako radim u skoli u jednoj ucionici
recimo 80-90% vremena. Dalje, nije mi jasno kakve ja to "mere" treba da preduzmem protiv nekoga
kome kazem da prestane da pusi i taj me islulira... itd.
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 20:37 ] @
Citat:
To zaduzenje bi trebalo da ti udje u ugovor (bar je tako kod nas), tako da eto ti pravnog osnova za bilo sta.
"Trebalo bi" nema u pravnom recniku. Ako cu nesto da trazim, moram imati jasno sta i na osnovu cega trazim :)
Jel moze jos koja informacija kako ti tacno stoji u ugovoru ta stavka, bas me zanima?
[ 3way @ 10.11.2010. 20:47 ] @
Pa hoce li ti to dodavati u ugovor o radu?
Kod nas su svi koji su dobili ovo zaduzenje dobili i novi ugovor...tj dobice ga ovih dana.
E sad, sta tamo pise to stvarno ne znam...mogao bih da se raspitam, ali ces verovatno dosta pre toga i sam pronaci odgovor :)
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 20:50 ] @
Citat:
Pa hoce li ti to dodavati u ugovor o radu?
Pojma nemam, razgovaracu sa pravnicom u skoli.
[ mmix @ 10.11.2010. 21:05 ] @
Hehe da ne bude samo ono sad popularno u menadzerskim job opisima
"ability to exert influence in the organization without authority derived from position"
Ono, ti si "sef" na papiru i moras da uvedes red medju raspustenom bagrom ali nemas nikakav autoritet da ih disciplinujes.
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 21:08 ] @
Ne radi se tu uopste o autoritetu, mene savrseno boli ona stvar ako
je neko spreman da pusi i da ga za to kaznjavaju, jedina moja briga
je kako taj posao obavljati (i da li je uopste izvodljivo), tako da - ako
nemam nikakvu korist od njega, da bar nemam nikakvu stetu.
[ mmix @ 10.11.2010. 21:13 ] @
Pa ako se svede na tvoju obavezu da nekog sprecis da pusi pod pretnjom kazne za tebe (a tako deluje po ovim citatima), onda jeste pre svega problem autoriteta da to sprovedes. Sa nekim ljudima se moze normalno, za ostale mora da postoji autoritet koji ce ih prisiliti, ako taj autoritet nemas onda ti ne zavidim mnogo na novoj funkciji.
[ waikiki @ 10.11.2010. 21:24 ] @
Od kojih para ce skola da plati milion dinara kaznu?
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 21:25 ] @
Koliko sam iz citanja ovog zakona shvatio, direktor je odgovorno lice,
a ja sam neko ko treba da obezbedi da direktor, kao odgovorno lice
sprovodi zabrane, odnosno da se zabrana postuje u ustanovi.
Ali nisam video neku kaznu za "lice za kontrolu zabrane pusenja",
vec samo za "odgovorno lice", za "firmu" i za lice koje pusi ... mozda mi je promaklo? :)
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 21:26 ] @
Citat:
waikiki: Od kojih para ce skola da plati milion dinara kaznu?
Navescu ih da o tome intenzivno razmisljaju.
[ Goran Mijailovic @ 10.11.2010. 22:00 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: /admini: ne radi mi edit dugme za menjanje poruka "Nemate dozvole za izmenu poruke",
iako izmenu pokusam nedugo nakom postovanja. Prover'te molim vas... :)
To je zato sto pokusavas da izmenis preveliki procenat poruke, pokusaj iz vise puta po malo ;)
[ Srđan Pavlović @ 10.11.2010. 22:03 ] @
Ne, ne radi se o tome, znam za to. Zaista ne mogu nikako da menjam poruke niti da koristim upload, zanimljivo, samo u MZ delu foruma.
[ Count Zero @ 10.11.2010. 22:19 ] @
Neki pušači-admini te zezaju.
[ Kovacevic Vladimir @ 10.11.2010. 22:22 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Ne, ne radi se o tome, znam za to. Zaista ne mogu nikako da menjam poruke niti da koristim upload, zanimljivo, samo u MZ delu foruma.
To Ti je znak "odozgo' " da si se uvalio u gadan pos'o.
Pozdrav
[ Srđan Pavlović @ 11.11.2010. 11:37 ] @
Pitao sam pravnicu skole, kaze da oko toga nema nista dodatno u ugovoru.
Kaze to spada u "ostale obaveze" ili tako vec nesto... :)
[ Slobodan Miskovic @ 11.11.2010. 11:48 ] @
Znaci da svi imaju iste ostale obaveze :) Tako da ako nisi nista potpisao don't worry...
[ Joker @ 11.11.2010. 12:10 ] @
Mislim da nema šta da potpisuje, jer odgovorno lice pismeno zaduži zaposleno lice da u njegovo ime kontroliše zabranu pušenja.
[ Slobodan Miskovic @ 11.11.2010. 12:11 ] @
Mora da se potpise jer inace nema dokaza da je on zaduzeno lice ;)
[ Joker @ 11.11.2010. 12:19 ] @
Jedino možda treba da potpiše da je tu odluku primio, e sad šta se dešava ako neće da potpiše .....
Srđane, pročitaj član 14, mislim da je to ono što ti treba :)
Član 14.
1) da nadgleda i kontroliše zabranu pušenja, u skladu sa ovim zakonom
2) da usmeno naloži prekršiocu zabrane pušenja da prestane s pušenjem u
prostoru za koji je to lice zaduženo, kao i da preduzme mere da se iz tog prostora
udalji lice koje i posle usmenog naloga ne prestane sa pušenjem;
3) da protiv lica zaposlenog kod tog poslodavca koje je prekršilo zabranu
pušenja pokrene, odnosno predloži pokretanje postupka za utvrđivanje povrede
radne discipline u skladu sa zakonom ili aktom poslodavca.
Izuzetno od stava 1. tačka 2) ovog člana, lice zaduženo za kontrolu zabrane
zabranjeno udalji lice koje i posle usmenog naloga ne prestane s pušenjem ako bi se
udaljavanjem iz tog prostora uskratilo ostvarivanje zakonom utvrđenih prava tog lica,
kao ni lice zaposleno kod tog poslodavca.
Lice zaduženo za kontrolu zabrane pušenja dužno je da u slučaju iz stava 1.
tač. 2) i 3) ovog člana odmah sačini izveštaj o povredi zabrane pušenja u skladu sa
ovim zakonom i da ga bez odlaganja dostavi odgovornom licu.
Izveštaj iz stava 3. ovog člana čuva se najmanje 12 meseci od dana kada je
sačinjen i na zahtev poslodavca, odnosno nadležnog inspektora, odnosno nadležnog
državnog organa mora se dati na uvid.
Odgovorno lice odgovorno je ako se u prostoru u kome je pušenje zabranjeno
zatekne lice koje puši.
Definisane su obaveze lica zaduženog za kontrolu zabrane pušenja a poslednja rečenica kaže da je odgovorno lice odgovorno, a ne lice zaduženo za kontorlu. Koliko sam ja razumeo ti nisi odgovorno lice nego lice zaduženo za kontorlu zabrane pušenja, ili ja to ne tumačim dobro ?
[ madcama @ 11.11.2010. 12:21 ] @
Okreni obrni ja mislim Srdjane da ti neces platiti nista sve i da dodje inspekcija i da vas kazne.
[ Srđan Pavlović @ 11.11.2010. 12:31 ] @
Da, procitao sam to juce detaljno kada mi je neko ovde rekao gde da skinem zakon :)
(ja nesto kao nasao, ali to nije bilo - to)
Bas taj deo, i ja sam posle tako nekako skontao. Odgovorno lice je direktor, a ja sam
"lice zaduzeno za kontrolu zabrane pusenja" (LOL)... ma jbg, postupacu po tom pravilniku,
jedino mi nije jasan bas deo:
Citat:
lice zaduženo za kontrolu zabrane
udaljavanjem iz tog prostora uskratilo ostvarivanje zakonom utvrđenih prava tog lica, kao ni lice zaposleno kod tog poslodavca.
Znaci nemam nista sa "udaljavanjem iz tog prostora", jer je "lice" (zapravo neki radnik
skole) zaposlen kod "poslodavca" (skole).
[ Srđan Pavlović @ 11.11.2010. 12:35 ] @
Citat:
madcama: Okreni obrni ja mislim Srdjane da ti neces platiti nista sve i da dodje inspekcija i da vas kazne.
Pa i ja nesto ne vidim definisanje kazni licu zaduzenom za kontrolu zabrane pusenja...
[ dava @ 11.11.2010. 12:53 ] @
Hehehe, biće: gasi cigare evo Srđana
[ Srđan Pavlović @ 11.11.2010. 13:07 ] @
Imam jak senzibilitet za duvanski dim, mogu da ga osetim u krugu od 100 metara
Pristao covek da bude tuzibaba. I jos se hvali na forumu.
[ a1200 @ 11.11.2010. 14:02 ] @
Sto rece jedan moj prijatelj - danas je bolje biti narkoman nego pusac. Pa onda obrazlaze, kako moze da se drogira u WC-u, kanselariji itd. a da niko ne primeti :) niti ga kazni zbog toga... a da kao pushac mora da izlazi napolje, svuda neke zabrane. Ja sam umro od smeha, naravno niko kod mene kuci ne pushi... pa nam dim strasno smeta (tj. smrad i gushenje), a kad dodje moja keva ili neko ko pushi, mora da izadje iz gajbe ili da ode na terasu (ako klimatski uslovi dozvoljavaju)- ono, ispred vrata, ima i pepeljara cije je to stalno mesto :)
[ waikiki @ 11.11.2010. 14:13 ] @
Nije mi jasno zasto kod drugih zakona nije predvidjeno da se imenuju zaduzena lica (iz redova zaposlenih) koja ce da nadgledaju sprovodjenje.. npr. zakon o radu, zakon o borbi protiv korupcije, zakon o zabrani diskriminacije i td..
Mislim da je (u slucaju zakona o pusenju) nezakonito da neko moze da ti nametne dodatni rad bez nadoknade. Ispada da ce zaposleni (ne svi, samo "odabrani") sve da rade.. da sprovode zakon, da vrse kontrolu primene, da pokrecu disciplinske mere (kaznjavaju)... sta ce da rade nadlezni??? Samo da daju broj ziro racuna na koji ce da legnu pare od kazni!!!
@Srdjane, po ovom zakonu mogu ladno da ti ime i prezime (sa kontakt telefonom) okace u WC-u, jer zakon kaze da se imena zaduzenih moraju postaviti na vidnom mestu u prostorijama u kojima je zabranjeno pusenje.
EDIT: Jel postoje neka prava tih zaduzenih lica u smislu postovanja privatnosti? Zasto mora da se na svim vidnim mestima okaci kontakt podaci zaduzene osobe? Da li zaduzena osoba (posto ostavlja kontakt telefon) dezura 24h, ili ima pravo na neku pauzicu?
[Ovu poruku je menjao waikiki dana 11.11.2010. u 15:42 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 11.11.2010. 16:08 ] @
@waikiki - sve su to pitanja koja zanimaju i mene, silom prilika.
[ glackop @ 11.11.2010. 19:01 ] @
Ne opterecujte se uopste,jer od primene nema nista bice to aktuelno mesec-dva i gotovo,isto kao i sa prethodnim.
[ waikiki @ 11.11.2010. 19:23 ] @
Citat:
glackop: Ne opterecujte se uopste,jer od primene nema nista bice to aktuelno mesec-dva i gotovo,isto kao i sa prethodnim.
sumnjam.. mislim da je ovog puta ozbiljnije
[ mmix @ 11.11.2010. 20:15 ] @
Citat:
a1200: Sto rece jedan moj prijatelj - danas je bolje biti narkoman nego pusac. Pa onda obrazlaze, kako moze da se drogira u WC-u, kanselariji itd. a da niko ne primeti niti ga kazni zbog toga... a da kao pushac mora da izlazi napolje, svuda neke zabrane. Ja sam umro od smeha, naravno niko kod mene kuci ne pushi... pa nam dim strasno smeta (tj. smrad i gushenje), a kad dodje moja keva ili neko ko pushi, mora da izadje iz gajbe ili da ode na terasu (ako klimatski uslovi dozvoljavaju)- ono, ispred vrata, ima i pepeljara cije je to stalno mesto
Nemam ni ja nista protiv da neko pored mene zabode iglu u venu, sebe truje a kad zapali pljugu truje i mene a to vec ne bi smelo bez moje dozvole. Apropo narkomanije cudi me da niko nije provalio rupu u zakonu, zakon je specificno protiv duvanskog dima, ako se radis 100% cistom travom zakon te ne kaci (bar ovaj )
[ dukanizi @ 11.11.2010. 20:17 ] @
@Srđan
Nemoj da se brines, nece oni kaznjavati budzetske korisnike. Sad najbolje drzava te kazni pa onda plati umesto tebe.
Tu ce da stradaju samo privatnici
[ Jagnjeca brigada @ 11.11.2010. 20:35 ] @
Citat:
glackop: Ne opterecujte se uopste,jer od primene nema nista bice to aktuelno mesec-dva i gotovo,isto kao i sa prethodnim.
I ja tako mislim, kod mene u firmi, prethodnu zabranu niko nije postovao... jedino da naprave neki dezurni telefon za prijavu pusenja i da daju nagradu onome ko je prijavio da se na ne dozvoljenom mestu pusi, tipa ako firma plati kaznu milion dinara, tom sto je prijavio da mu se da bar 20000 dinara, pa bi mozda bilio efekta...
[ waikiki @ 11.11.2010. 20:38 ] @
covek je vec kaznjen cinjenicom da mu ime visi po zidovima, da radi (kontrolise i pokrece disciplinske) besplatno, da ima vecu odgovornost.. i mora da je na raspolaganju 24h
Ako se zakon ne bude sprovodio Srdjan ce biti na jos vecim mukama!!
[ kandorus @ 12.11.2010. 08:24 ] @
Da li je ovim zakonom predvidjeno da nastavnici puše na ulaznim vratima škole?
Već prvog dana ste mogli videti takvo tumačenje, trebalo je samo da prodjete pored neke škole.
[ Srđan Pavlović @ 12.11.2010. 14:04 ] @
Naravno da nije dozvoljeno.
[ Srđan Pavlović @ 12.11.2010. 14:20 ] @
(telefon u ruke i prijaviti skolu inspekciji)
test... konacno radi izmena poruke i iz FF-a :)
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 12.11.2010. u 15:57 GMT+1]
[ kandorus @ 12.11.2010. 15:11 ] @
Na sajtu minstarstva zdravlja je anketa
Citat:
Da li podržavate nameru da se novim zakonom zabrani pušenje u svim zatvorenim javnim i radnim prostorijama?
Trenutno stanje je 67% Da, dok je 32% Ne. Otprilike koliki je odnos pušači - nepušači.¸
Navodno je broj za prijavu prekršioca 0700.111.700
Samo ko plaća poziv?
Disciplina, red, obzirnost, kultura...pa
svest, poštovanje, samokontrola, opšte vaspitanje...pa obezbeđeno mesto za pušače.
Po Zakonu.
Kao što su po Zakonu i: WC, mokri čvor, sapun, peškir, ogledalo, garderoba, čiviluci za kapute, mesta za mokre kišobrane...mesto za pauzu u toku radnog vremena (čaj, kafa, užina). Sve je to normalno za radne prostore, jer ljudi su tamo 1/3 radnog dana i tako 42 godine za svog života.
Na ulicama žardinjere sa peskom i metalne pepeljare za pikavce, kao mesta za pušače, ljudi bi se polako navikli i ne bi išli ulicom pušeći i bacali pikavce gde već padne.
Ako bi ovi uslovi bili ispunjeni, još bi bilo šanse da se kulturno sprovede Zakon.
Sve drugo je pokušaj i neretko završava sa polovičnim uspehom, ali u međuvremenu sa mnogo konflikata.
Pozdrav
[ a1200 @ 12.11.2010. 18:59 ] @
Nash "promo" video.. fale samo karanfili
A u USA... nema vishe macho tipova sa shesirom i pljugama
Citat:
Izgleda da natpisi na paklicama cigareta, popularno nazvani "umrlice", nisu dali dovoljno rezultata u odvraćanju pušača od loše navike. Zato su SAD rešile da odu korak dalje.
SAD su rešile da na paklice cigareta stave fotografije ljudi koji su umrli, ili još gore umiru, od karcinoma. Tako, svaki put kada pušač posegne za svojom dozom nikotina videće i kako izgledaju (nenegovani) zubi pušača i karcinom usne.
Sto se mene tice, super... jer sam nepushac, i stvarno mi smeta dim. Izgleda da je otvorena sezona lova na pushace. Drzave izgleda skupo dodje lecenje, pa su resile da suzbiju izvor koji prazni 'the budzet', posebno sad kad je SEKA... izgleda da zarada od cigareta ne pokriva troskove primarne zdravstvene zastite
Inace Vladimire, to je vidjenje jednog pusaca, sto se mene tice WC i pusacka prostorija nisu isto, niti nesto vidim neotvaranje iste kao necivilizacijski cin. Siguran sam da i meth adict vidi krek-house kao svoje pravo, pa opet ih ne tolerisemo jedini razlog zbog kojeg se uopste i otvara mogucnost je zato sto ima 30% pusaca, kako se broj sad bude smanjivao bice i jos veceg stezanja. Ostavis pusenje i onda ti ni ne treba posebna prostorija.
[ Kovacevic Vladimir @ 13.11.2010. 07:35 ] @
Nemam ništa protiv Zakona.
Naprotiv.
U interesu opšteg zdravlja&higijene.
Međutim, video sam u Mađarskoj da se može to sprovesti mnogo kulturnije, elegantno, sa uviđavnošću i uvažavanjem nemalog broja svojih sugrađana, bez diskrimanacije.
Kod nas se pušači (barem po novinskim naslovima) tretiraju kao stoka, gubavci, lepraši.
Ovako ispada da sve Službe ove države: sanitarna, zdravstvena, prosvetna, tržišna, turistička, inspekcija rada, inspektori za preventivnu zaštitu MUP-a Srbije, ali i komunalna policija, kontrolišu sprovođenje ovog Zakona.
Pozdrav
[Ovu poruku je menjao Kovacevic Vladimir dana 13.11.2010. u 09:28 GMT+1]
[ Odin D. @ 13.11.2010. 10:27 ] @
Citat:
Kovacevic Vladimir:
Kod nas se pušači (barem po novinskim naslovima) tretiraju kao stoka, gubavci, lepraši. :D
Dugo godina ni pusaci nisu tretirali nepusace nista bolje.
Odnosno, bolilo ih je uvo dal' nekom pusenje smeta ili ne.
Na prvom mjestu je bilo njihovo licno zadovoljstvo, pa tek onda sve ostalo. I pravo kad razmislim, na prste jedne ruke mogu pobrojati sve pusace koje sam u zivotu sreo, a da su imali odgovarajuce razumjevanje za nepusace.
Sto ce reci, tesko da su neki bolji tretman i zasluzili.
[ Horvat I @ 13.11.2010. 10:53 ] @
Niko se nije rodio s cigarom u ustima
[ Count Zero @ 13.11.2010. 11:17 ] @
^Ni sa pantalonama
U svakom slučaju, radujem se ako bar delom zaživi ovaj zakon.
[ Kovacevic Vladimir @ 13.11.2010. 11:20 ] @
I ja!
Sve to može malo i kulturnije i biće efikasnije.
Ili je teško biti fin?
Ili je došlo vreme naplate za sve one godine pušačkog terora i imate povoda da na pušačim istresete sve svoje nagomilano nezadovoljstvo svim i svačim, pa i sobom.
Dobra prilika da, sa mobilnim u džepu i par pikavaca, prijavite na 0700.111.700 sve koji vam nisu simpatični.
Da...nepušači će umreti zdravi.
Pozdrav
[ Srđan Pavlović @ 13.11.2010. 11:25 ] @
Moze sve kulturnije i efikasnije, a put do kulture je lupanje po dzepu, a uz to je i vrlo efikasno.
[ Kovacevic Vladimir @ 13.11.2010. 11:41 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Moze sve kulturnije i efikasnije, a put do kulture je lupanje po dzepu, a uz to je i vrlo efikasno.
Da.
Samo, što je negde to zadnja mera, kod nas postaje prva i jedina.
Pozdrav
[ mmix @ 13.11.2010. 11:53 ] @
A koje bi to druge mere bile? Ako je do domaceg vaspitanja to dokazano nemamo, bar ne u dovoljno kriticnom prisustvu da bar jedan u grupi od sto ljudi ne zapali cigaru i pogusi ostalih 70 nepusaca. Ja stvano nemam nista protiv nicije nikotinske zavisnosti, ako zadovoljavate potrebu postoji proizvod koji se zove skandinavski snus, stavis to iza desni i dobijes svoj nikotin bez da ikog drugog trujes. Izvrsite pritisak da snus bude izuzet iz EU regulative i legalizovan i trujte se do mile volje. Alternativno postoje e-cigarete, jes da cete time i dalje da trujete ljude nikotinom al bar cete nas postedeti katrana i ostalih kancerogenih materija.
Kultura, uvidjajnost i postovanje su dvosmerne ulice.
PS: A sto se tice Panceva, gde si stekao utisak da ja odobravam to trovanje. Sada dolazi na videlo ono sto smo znali jos kad se NIS uvaljivao sa klauzulom o oslobadjanju od ekoloske odgovornosti. Vazno da nam gradonacelnica cuti negde, Mikovic je bar ima cohones da upali sirene.
[ Srđan Pavlović @ 13.11.2010. 12:41 ] @
Vladimire, o kojem drugacijem nacinu sprovodjenja kulture treba da
pricamo, kada je svest na jednom ovakvom nivou:
(posle skolske priredbe za don skole, okolo deca i roditelji, skolsko dvoriste):
- Molim vas da ugasite cigaretu, ovde nije dozvoljeno pusenje.
- Ja sam iz skolskog odbora.
- (?!?!?) Da, bez obzira, ugasite cigaretu, molim vas.
I sad, covek koji treba da bude primer roditeljima, ostalim radnicima i deci okolo,
ovako "argumentuje" svoje nonsalantno setanje sa cigaretom u ruci kroz skolsko dvoriste,
svojim polozajem. Pa jel treba cistacice samo da postuju zakon ili sta?
Nazalost, PRINUDNA KULTURA je jedino resenje, a najbolja prinuda za ONE KOJI NE MISLE NA DRUGE,
a koja ne ukljucuje fizicku silu, jeste da posledice svoje nekulture i nepostovanja zakona, osete sami, na
svojoj kozi, u ovom slucaju na sopstvenom dzepu.
Kada se jedno vreme covek nauci da bude kulturan, kada usvoji takve obrasce ponasanja,
onda cemo moci da pricamo o nekim kulturnim merama primerenim kulturnim ljudima.
Isto kao i ova "sloboda i demokratija" - nije to za svakoga, nema svako potreban nivo
svesti za sve ono sto ovi pojmovi podrazumevaju.
[ Kovacevic Vladimir @ 13.11.2010. 13:35 ] @
Jasno mi je, ali poražavajuće, da kulturu treba uterivati korbačem.
Mađari su još '99. godine po ulicama gradova delili burmut (u modernijeg pakovanju) uz veliku kampanju, naročito u školama, ispred kafića i mesta okupljanja mladih sa paralelnim dizanjem cena cigaretama.
@mmix
Dvosmerna ulica kod nas znači: sukob, gde god se sretnemo. Nikako razumevanje i ljubazni pozdrav uz skidanje šešira, kape.
Pozdrav
[ Ivan Dimkovic @ 13.11.2010. 13:48 ] @
Citat:
Jasno mi je, ali poražavajuće, da kulturu treba uterivati korbačem.
Pa ako kulture nema, ne mozes je uvoditi na kulturan nacin :-)
[ Srđan Pavlović @ 13.11.2010. 13:52 ] @
Sad ja ispade glup sto sam sve ono pisao, nisi bas morao tako lepo da sumiras to sve u jednoj recenici
Vladimire - mislim da je nivo nekulture direktno srazmeran sa "intenzitetom" mera koje moras da primenis.
Nase drustvo je duboko ogrezlo u nekulturu (generalno gledano, cast izuzecima),
pa mere moraju da budu odgovarajuce. Imamo mi i kampanje i sve, ali to nazalost nije dovoljno.
[ Horvat I @ 13.11.2010. 14:13 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Imamo mi i kampanje i sve, ali to nazalost nije dovoljno.
Ovo si dobro napisao, ali nažalost samo kapanje, bez imalo volje da se sprovede
[ Srđan Pavlović @ 13.11.2010. 14:26 ] @
Kampanje mogu onako usputno da pokusaju da izmene stavove i svest
gradjana po nekim pitanjima, ali zakon veze nema sa time, on mora da
se postuje, a mere nepostovanja su jasne, novcane ili zatvorske kazne.
[ MyWay @ 13.11.2010. 14:32 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Vladimire - mislim da je nivo nekulture direktno srazmeran sa "intenzitetom" mera koje moras da primenis.
Nase drustvo je duboko ogrezlo u nekulturu (generalno gledano, cast izuzecima),
pa mere moraju da budu odgovarajuce. Imamo mi i kampanje i sve, ali to nazalost nije dovoljno.
Po postovima na ovoj (i pređašnjoj) strani, ispada da je samo kod nas na snazi rigorozan zakon protiv pušenja jer smo mi , jelte, primitivni pa samo batinu razumemo i poštujemo. Nemam iskustva sa drugim, neprimitivnim zemljama, po pitanju mera predviđenih u odgovarajućim zakonima pa bih vas molio da napišete koje su to nerepresivne mere predviđane i primenjivane, a koje su primerene civilizacijskom stadijumu njihovog prosečnog građanina..
hvala :-)
[ Srđan Pavlović @ 13.11.2010. 14:41 ] @
Okej, probaj da zapalis cigaretu u nekoj zemlji gde to nije dozvoljno, a gde se zakon provodi na visokom nivou,
pa se uveri u to kako se u civilizaciji resava necivilizovano / protivzakonito ponasanje i koliko razumevanja ima za njega.
Ja imam totalno suprotan stav, da smo ovde gde jesmo bas zato sto drzava nema volju da sprovede zakone (a ima instrumente).
Sprovodjenje zakona nije represija, bojim se da si nesto gadno pobrkao.
Slazem se da kampanje treba da imaju ulogu da se ljudi nauce kulturi i civilizaciji na laksi nacin.
Medjutim to ovom narodu nesto nije u genima preterano, vise su prijemcivi za ovaj tezni nacin.
[ kandorus @ 13.11.2010. 15:17 ] @
To je problem, sprovodjenje zakona. Država nema volje da bude dosledna u tome upravo zbog mangupa u sopstvenim redovima. Zato je pitanje šta će biti i od ove zabrane pušenja.
Prvih dana primene zakona čini se da još nije u potpunosti zaživeo. Već sam pomenuo nastavnika koji puši na ulaznim vratima škole za vreme časova. Danas sam u vozu imao čast da budem sa pušačima koji su bez pitanja palili cigarete, ali su bili "kulturni" pa su otvorili prozor.
Ništa bez faze lupanja po džepu. Ali u rasklimanoj kočiji zvanoj zemlja čuda postoji velika verovatnoća da sve ovo bude samo još jedna predizborna kampanja.
[ MyWay @ 13.11.2010. 15:20 ] @
Vrlo je moguće da sam nešto gadno pobrkao, odnosno nisam razumeo čim ne mogu da povežem ovo:
Citat:
Srđan Pavlović: Nase drustvo je duboko ogrezlo u nekulturu (generalno gledano, cast izuzecima),
pa mere moraju da budu odgovarajuce.
sa ovim:
Citat:
Srđan Pavlović: Okej, probaj da zapalis cigaretu u nekoj zemlji gde to nije dozvoljno, a gde se zakon provodi na visokom nivou,
pa se uveri u to kako se u civilizaciji resava necivilizovano / protivzakonito ponasanje i koliko razumevanja ima za njega.
ili ovim:
Citat:
Kovacevic Vladimir: Jasno mi je, ali poražavajuće, da kulturu treba uterivati korbačem.
edit: nigde nisam rekao da je sprovođenje zakona represija, ne znam odakle ti to
[ Srđan Pavlović @ 13.11.2010. 15:47 ] @
Pomenuo si represiju, a cela poenta teme je samo postovanje zakona i
kazne za nepostovanje, nista vise ni manje do toga.
[ Kovacevic Vladimir @ 13.11.2010. 15:50 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Medjutim to ovom narodu nesto nije u genima preterano, vise su prijemcivi za ovaj tezni nacin.
Geni su u redu, nego vaspitanje nedostaje.
'90.-tih godina, deca su ulazila u učionicu (individualna nastava) kucanjem na vrata, sa obaveznim "dobar dan".
Naglo počinje sve ređe kucanje, a ni pozdrava...još su ostala mađarska deca sa "kezi'-csókolom", potom "jó napot"...da bi i to prestalo
Postovanje starijeg, naročito onoga ko Te uči (prosvetni personal), javljanje na ulici vađenjem ruku iz džepa i još mnooooogo dr. su maniri nekog prošlog vremena, koje je trebalo zgaziti, uništiti, ali totalno/temeljito !
Nastalo je vaspitanje naroda i pojedinca spremnog za druga dela i nedela, za glasača.
Tih godina više je bilo mitinga, referenduma, glasanja...nego roditeljskih sastanaka u Školi.
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa ako kulture nema, ne mozes je uvoditi na kulturan nacin
Bojim se da je i taj "nekulturan način" izgubio moć, da tu više ništa ne može da se učini.
Pozdrav
[ Srđan Pavlović @ 13.11.2010. 16:02 ] @
E.. slazem se. Kod mene u razredu, kada neko udje, deca u ucionici ustaju
u znak postovanja starijeg ili radnika skole. Ukoliko ne pokucaju na vrata
pre ulaska, bivaju redovno vraceni da to ucine. Ukoliko ne obrisu obucu o
otirac na vratima skole, vracaju se da to ucine. Ukoliko bace papir u skolsko
dvoriste, vratice se da ga podignu i bace u korpu. Oko tih i slicnih stvari ne
pravim nikakve kompromise, a isto ce biti i sa ovim oko pusenja.
Bez obzira na moju volju, to su duznosti i obaveze koje ucenik ima (ili zaposleni).
Deca uce po modelu, i ukoliko stariji koji treba da budu autoriteti nisu sami primer
za kulturno ponasanje, od toga nema nista, deca uce od starijih gledajuci ih.
Sto se kompromisa tice, to ce raditi neko drugi ko na njih pristaje.
Zalosno je da se sa decom i omladinom pokusava uraditi nesto za podizanje
kulture na neki minimalan nivo, a onda dodje neko ko bi trebao da predstavlja
autoritet i bude najbolji primer postovanja kulture, i bukvalno se za 5 minuta
posere na citav tvoj rad davanjem loseg primera koji deca vide i na osnovu koga uce.
[ mmix @ 13.11.2010. 16:31 ] @
Kakavcrni represivni zakon, kod nas je jos uvek ultra liberalan.
Pogeldaj tamno crvene zemlje na ovom spisku http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_smoking_bans da vidis sta je represija. Nikad necu zaboraviti Novembar 2007/8e u londonu kad su svi na skoro minusu cucali ispred pabova i pljugali jer je tamo i u ugostiteljskim objektima zabranjeno pusenje. 2500 funti kazna za vlasnika lokala.
[ Kovacevic Vladimir @ 13.11.2010. 19:02 ] @
Citat:
Srđan Pavlović: Zalosno je da se sa decom i omladinom pokusava uraditi nesto za podizanje
kulture na neki minimalan nivo, a onda dodje neko ko bi trebao da predstavlja
autoritet i bude najbolji primer postovanja kulture, i bukvalno se za 5 minuta
posere na citav tvoj rad davanjem loseg primera koji deca vide i na osnovu koga uce.
Sigurno znaš one faktore uticaja na razvoj ličnosti deteta.
Ti možeš biti najbolji, ali nedovoljno jak, da ispraviš, da bitno utičeš na promenu u opštem ponašanju današnjeg deteta.
Poneko dete će Te registrovati, uočiti pozitivne karakteristike, principijelnost...i pridržavati se Tvojih pravila, ali samo dok su sa Tobom, ali je to snaga individualca, nedovoljna u odnosu na celokupni ambijent, koji je generalno LOŠ, jak i konstantan u delovanju 24/7.
Već izlaskom na ulicu, uspostavlja se neki drugi model ponašanja.
--------------------------------------------------
Ali, vratimo se Zakonu o zabrani pušenja i "odgovornoj osobi".
Interesantno bi bilo da nam daš poneki izveštaj o stanju na Tvom "terenu".
Pozdrav
[ mmix @ 13.11.2010. 19:52 ] @
Ja sam vec nacuo neke neproverene price o tajnim prostorijama u nekim pancevackim skolama koje se zaklucavaju iznutra :) Sta li rade sa pikacima? H2SO4?
[ a1200 @ 13.11.2010. 21:10 ] @
Pa valjda je ok ako su pikavci "sa spoljne strane objekta" :). Osecam da se takmice u bacanju pikavca u dalj :)
[ waikiki @ 13.11.2010. 22:58 ] @
@Srdjane, jel si ti potpisao to zaduzenje za trajno ili na neko odredjeno vreme?
[ Srđan Pavlović @ 13.11.2010. 22:59 ] @
Nisam nigde nista potpisao.
[ Odin D. @ 14.11.2010. 00:24 ] @
Potpisaces, potpisaces....
[ a1200 @ 14.11.2010. 01:29 ] @
U krajnjoj liniji nazvrkaj nesto kao potpis... jer niko to nece na licu mesta uporedjivati sa tvojim pravim potpisom u dokumentima. Posle uvek mozes da tvrdis da ti nikad nista nisi potpisao :)
Tj. tvoja rec, protiv direktorove...
[ Srđan Pavlović @ 14.11.2010. 02:02 ] @
Hehe... al' ste se zaleteli.
Sta i da se potpisuje, ne vidim nikakav problem sa tim :)
Kao sto rekoh, meni je jedino bilo bitno, kad mi je vec uvaljeno ovo,
da se upoznam sa zakonom vezanim za taj posao. Ostalo me totalno
ne zanima.
Dr Radosav Mitrović, načelnik beogradske sanitarne inspekcije, rekao je za Kurir da će ovog puta Pink proći bez kazne, ali ako se ovakav slučaj ponovi
Drugim rečima zakon je rastegljiv kao šifonske gaće. Ako je načinjen prekršaj izriče se kazna a ne "no, no...".
Sledi da dok blizu 3 miliona pušača u zemlji čuda ponove prekršaj protećiće godine. O kakvoj doslednoj primeni zakona se radi?
[ mmix @ 14.11.2010. 10:30 ] @
Pa, tehnicki to je njihovo mesto stanovanja, i kao takvo u istom je dozvoljeno pusenje po zakonu, zar ne? Malo nedorecenosti i zbunjenosti nikad nije na odmet u nasim zakonima.
[ madcama @ 14.11.2010. 11:09 ] @
Da, ali se radi o javnom prikazivanju pusenja, tako da mislim da bi to trebalo u najmanju ruku cenzurisati.
[ mmix @ 14.11.2010. 11:41 ] @
U pravu si, mada sad kad citam zakon izgleda da nema direktno definisano da je dozvoljeno pusenje u objektu stanovanja, nego jednostavno samo nije specificno zabranjeno a zabranjeno je za "mediji i prostor u kome se obavlja snimanje i javno emitovanje", tako da je i kandorus u pravu. Onda ih je trebalo rebnuti.
[ bg_79 @ 15.11.2010. 10:38 ] @
Nijedan zakon ne moze da predvidi apsolutno sve, na primer po ovom zakonu konobari nemaju pravo na zdravo radno okruženje posebno oni u manjim kafićima. Medjutim, da je kojim slučajem uvedena apsolutna zabrana pušenja sprovođenje zakona bi bilo neuporedivo teže. Nama je u firni stigao dopis gde je precizirano gde sme da se puši, i navedeno da se nepoštovanje ove odluke smatra kršenjem radne discipline tako da je u firmi sve jasno i nema potrebe da neko dodatno tumači zakon. Kao nepušaču ovaj zakon mi odgovara, međutim malo mi je glupo što se svi pušači stavljaju na neki stub srama jer i pre ovog zakona bilo je pušača koji su cigarete pušili van kancelarije. To me malo podseća na zakon o saobraćaju, uvek sam stajao pešacima bez obzira na zakon međutim kad je uveden novi zakon desilo mi se par puta da kad stanem dobijem gestikulaciju tipa "e nek su vas naterali da morate stajati na pešačkom".
[ mmix @ 15.11.2010. 11:12 ] @
Problem sa nama je sto mi ne umemo da ucimo na tudjim lekcijama pa sve iznova ucimo sami. Sve sto ovo sad radimo su neke zemlje vec prosle pre jedno 6, 7 godina. Mozete uskoro ocekivati da ce sefovi pusaci biti pod pritiskom jer ce se okupljanje sa sefom na pus pauzi videti kao favorizacija i mobing prema nepusacima, pusaci koji svakih 10 minuta napustaju radna mesta imace daleko nizu produktivnost i vecu opasnost od represalija, ako mislite da je ovo sada stavljanje na stub srama ne znate da najgore tek dolazi. KOmpanije ce zauzvrat poceti sa jos vecim pritiskom na pusace van zakonskog minimuma, zabrane zaposljavanja pusaca, ukidanje prostorija za pusenje, otpustanje pusaca. Tako da nije stvar u stubu srama, definitivno postoji velika netrpeljivost prema pusacima i bice sve veca kako se protivnicima budu prikljucivali bivsi pusaci koji ce mrzeti pusace samo zato sto im prave zazubice ;). Ja kao bivsi pusac isto imam visok stepe netolerancije prema pusacima u zatvorenim prostorijama, ali nekako sam prevazisao tu fazu zavisi, sad jednostavno razmisljam o tome da je dobar svaki potez koji vodi ka tome da ja jednog dana mogu da popijem kafu u kaficu bez da moram da se vetrim posle toga.
Pusaci imaju alternativu, pusaci nemaju. Fore radi prosetao sam gradom juce sa suprugom da proverim da li postoji i jedan kafic koji je izabrao da bude nepusacki. Cik pogodite koliko ih ima.
[ Srđan Pavlović @ 15.11.2010. 11:22 ] @
Citat:
Pusaci imaju alternativu, pusaci nemaju.
[ DaliborP @ 15.11.2010. 11:30 ] @
Citat:
mmix: Mozete uskoro ocekivati da ce sefovi pusaci biti pod pritiskom jer ce se okupljanje sa sefom na pus pauzi videti kao favorizacija i mobing prema nepusacima, pusaci koji svakih 10 minuta napustaju radna mesta imace daleko nizu produktivnost i vecu opasnost od represalija, ako mislite da je ovo sada stavljanje na stub srama ne znate da najgore tek dolazi. KOmpanije ce zauzvrat poceti sa jos vecim pritiskom na pusace van zakonskog minimuma, zabrane zaposljavanja pusaca, ukidanje prostorija za pusenje, otpustanje pusaca.
O cemu ti pricas, otkazi pusacima, zabrane zaposljavanja pusaca, niza produktivnost, wtf? Gde si ti to video, u kojoj kompaniji to tako funkcionise?
Ovde se radi (kao i u svim zemljama na koje se pozivas) o zabrani pusenja na javnim mestima, a ne zabrani pusaca. Izvini, ali pogresno si ti to nesto shvatio.
[ mmix @ 15.11.2010. 11:30 ] @
Htedoh reci nepusaci nemaju typo
[ Srđan Pavlović @ 15.11.2010. 11:42 ] @
Ma znam, al' morao sam da metim jednog zbunjenog smajlija, bilo je jace od mene :)
[ mmix @ 15.11.2010. 11:47 ] @
Nista ja nisam pogresno shvatio, to je samo proces koji ce iz ovoga da izadje, procitaj ceo post.
Ili ces da tvrdis da je neko ko provede 4h od 8 radnih sati ispred firme pljugajui isto produktivan kao neko ko ne pusi? Zasto bi poslodavac placao tvoju naviku? Jednostavnije mu je da te blokira pri zaposljavanju ako si pusac i da te disciplniskim merama natera ili da odes ili da ostavis cigare. Nigde i ne postoji zabrana pusaca ali evolucija tih pravila je sve jaca i tesnja pa je defakto u praksi to zbrana pusaca. U Kanadi vise ne smes da pusis ni u stanu ako je u zgradi (ukljucujuci terasu), ne smes u kuci ako zivis sa decom/nepusacima. Prakticno mozes da pusis ali samo ako imas bastu i zabranis deci da izlaze u istu dok ti pljugas. To je progon pusaca, jasno kao dan. Ono o cemu se koliko vidim diskutuje je da li je to ok ili nije. Stvar vidjenja, po meni jeste opravdano.
[ DaliborP @ 15.11.2010. 11:56 ] @
Citat:
mmix: Nista ja nisam pogresno shvatio, to je samo proces koji ce iz ovoga da izadje, procitaj ceo post.
Ili ces da tvrdis da je neko ko provede 4h od 8 radnih sati ispred firme pljugajui isto produktivan kao neko ko ne pusi? Zasto bi poslodavac placao tvoju naviku? Jednostavnije mu je da te blokira pri zaposljavanju ako si pusac i da te disciplniskim merama natera ili da odes ili da ostavis cigare. Nigde i ne postoji zabrana pusaca ali evolucija tih pravila je sve jaca i tesnja. U kanadi vise ne smes da pusis ni u stanu ako je u zgradi, u kuci ako zivis sa decom. Prakticno mozes da pusis ali samo ako imas bastu i zabranis deci da izlaze u istu dok ti pljugas. To je progon pusaca, jasno kao dan. Ono o ceemu se koliko vidim diskutuje je da li je to ok ili nije. Stvar vidjenja, po meni jeste opravdano.
Zabrana pusenja na javnim mestima postoji vec godinama sirom Evrope, i jos ne videh da je neko otpusten zbog pusenja, niti da je iko ikad upozoren da previse vremena provodi vani. Evolucije o kojoj pricas nema, bar je ja ne vidim.
Kao prvo nema sanse da neko provede 4 sata puseci, izvini to si bas lupio. Kolega strastven pusac sto sedi do mene izlazi mozda 7-8 puta na cigaretu, po 5 minuta to je pola sata, big deal, ja provedem pola sata dok odem po dve kafe i nazad. Cisto sumnjam da bi mu produktivnost bila veca da sedi za stolom i trpi. Kako si ti zamislio da neko provodi 4 sata puseci?
To za stanove vazi uglavnom svuda, ne samo u Kanadi. Vecine stanove odrzava firma koja je unamljena za to, i logicno je da ce zabrane odredjene stvari u stanovima pocevsi od pusenja, buke, susenja vesa na terasama ili satelitskih antena po prozorima. Mislim danas retko ko pusi u vlastitoj kuci imao decu ili ne, to je samo common sense, ne zelis da ti cela kuca smrdi na cigare. A znas kad ce u Kanadi neko da proverava ko pusi u kuci - nikad.
Sve u svemu - ja ipak mislim da si ti nesto pogresno shvatio ovde, ne postoji nikakva diskriminacija pusaca, zakon je prilicno jednostavan - zabrana pusenja na javnim mestima.
[ Lesli Eldridz @ 15.11.2010. 12:00 ] @
Citat:
mmix: Pusaci imaju alternativu, pusaci nemaju. Fore radi prosetao sam gradom juce sa suprugom da proverim da li postoji i jedan kafic koji je izabrao da bude nepusacki. Cik pogodite koliko ih ima.
Nista se ne sekiraj, i to ce da moze samo do 2012 kad ce u svim kaficima da bude zabranjeno pusenje. Ako, ako, lepo je to. Budalastine i treba da se iskorenjavaju silom ako drugacije ne moze.
[ mmix @ 15.11.2010. 12:34 ] @
Pa moja bivsa firma vise ne prima pusace, pusenje se vise ne smatra kao deo equal-opportunity procesa, ukinuli su prostor za pusenje, zabranili pusenje zaposlenima na trotoaru ispred firme (kaljanje ugleda firme, bla truc), ima skoro dve godine. I nisu jedini.
7-8 puta po cigaretu :) ljudi bre ovde puse po dve pakle dnevno od toga na poslu vise od pakle i to nikad ne traje po 5 minuta. Dodji malo da vidis, evo ja prosao jutros pored banke u centru, radna snaga okupirala sve klupe u parkicu ispred i samo se smenjuju i kafenisu i puse. Nek je i 5 minuta (a nije) i nek je 20 puta a nekima je i vise to je vise od sat i po, plus tih pola sata po kafu, plus pola sata po dorucak/rucak, od 8h radis efektivno 4 ako i toliko. A to za stanove si isto omasio, ja izuzev sebe i jos par ljudi ne znam ni za jednu osobu koja se u Srbiji ustrucavala od pusenja u svojim stanovima, sa ili bez dece, sopstveni ili iznajmljeni stan.
A u Kanadi ce itekako da te provere kad te komsija odruka, imam ja jednog bivseg pusaca iz Kanade koji je ostavio cigare ne zato sto je hteo vec zato sto je primoran jer prakticno nigde nije mogao da je zapali. U stanu od komsija, ispred zgrade zbog decijeg igranilsta, u firmi nema gde, na trotoaru ispred firme zabranjeno.
@Lesli, ne mora, ali stvarno ne mora nek bude kafica za pusace al nek bude i za nepusace. Pa makar bilo stimulativnim poreskim odredbama, ne mozes ovako da odseces "nek izabere lokal", ocigledno su svi izabrali da budu samo za pusace. Al dobro, ako nista bar su veci restorani polako dovodjeni u red, bar ne mortam da gutam duvanski dim zajedno sa smudjem.
[ madcama @ 15.11.2010. 12:39 ] @
Nisam detaljno gledao po gradu gde su je zabranjeno pusenje, ali mogu reci da su mi predvidjanja po tom pitanju prilicno pogresna. Mesta za koja sam mislio da ce biti nepusacka su pusacka i obrnuto.
[ kandorus @ 15.11.2010. 12:51 ] @
^DaliborP
Citat:
7-8 puta na cigaretu, po 5 minuta to je pola sata, big deal, ja provedem pola sata dok odem po dve kafe i nazad. Cisto sumnjam da bi mu produktivnost bila veca
Nepušač ne provede ni toliko i nije mu potreban nikakav doping da poveća produktinot.
[ component @ 15.11.2010. 13:09 ] @
mmx je potpuno u pravu. Imao sam prilike da radim sa ljudima koji u roku od sat vremena izlaze 3-4 puta da zapale cigaretu. I ta pauza traje oko 10-tak minuta (od trenutka kada su pošli da zapale, dok se ne vrate). Zbog takvih ljudi moj posao se oduži pošto moram njih da čekam da ispuše svoju dozu da bi nastavili posao.
Kod nas sam samo jedan lokal primetio da ima znak da je dozvoljeno pušenje. Svi i dalje su "nepušački" ali stvarno stanje je pola-pola. Idući put ću probati nekom dojavom inspekciji da pomognem gazdi takvog lokala da se odluči koji znak da stavi
[ kandorus @ 15.11.2010. 13:20 ] @
0700.111.700
Ali otidi na javnu govornicu da te ne provale.
[ DaliborP @ 15.11.2010. 13:37 ] @
Citat:
mmix: A to za stanove si isto omasio, ja izuzev sebe i jos par ljudi ne znam ni za jednu osobu koja se u Srbiji ustrucavala od pusenja u svojim stanovima, sa ili bez dece, sopstveni ili iznajmljeni stan.
Nisam omasio, pricao si o Kanadi - i ja isto. U Srbiji zabrana pusenja po stanovima je neizvodljiva, posto ne postoji slican mehanizam za odrzavanje zgrada niti ugovori o odrzavanju tog tipa.
Citat:
A u Kanadi ce itekako da te provere kad te komsija odruka, imam ja jednog bivseg pusaca iz Kanade koji je ostavio cigare ne zato sto je hteo vec zato sto je primoran jer prakticno nigde nije mogao da je zapali. U stanu od komsija, ispred zgrade zbog decijeg igranilsta, u firmi nema gde, na trotoaru ispred firme zabranjeno.
Ma daj molim te. Jesi ti bio u Kanadi nekad? Evo ja sam bio nekoliko puta, sto po kucama sto po firmama i tamo zabrana pusenja nista nije specijalno drugacija od ovih zabrana po Evropi. U firmi naravno da nema pusenja, sto se tice tog "trotoara" to postoji i po Evropi, cilj te zabrane je da se ljudi ne guraju ispred ulaznih vrata vec da se odmaknu 20 metara do pepeljare i to je potpuno logicno. Naravno da ljudi puse ispred firmi, cak im naprave nadstresnicu u slucaju kise, lepo oznaceno smoking area. I da, postoji i sefovi koji puse.
Mislim stvarno preuvelicavas neke stvari. Ako ljudi stvarno misle da provede 4 sata van posla onda zasluzuju otkaz zbog nemara, a ne zbog pusenja.
[/quote]
[ mmix @ 15.11.2010. 14:18 ] @
Zapravo bio, i Toronto i Vankuver i pola mog drustva sa faksa je u Kanadi. Ti ustanes, dodjes do lifta, sidjes dole, predjes put ili gde vec odes dalje od firme pod uslovom da susedne firme isto nemaju svoje zabrane, tamo pljugas, onda opet nazad, cekas lift i vracas se nazad, hvatas konce gde si stao i sta si radio... 5 minuta kazes, malo sutra. A firma da te place sve to vreme? Ajde molim te, sto bi me lagali ljudi. Drugo je ako si ti gradjvinac fizikalac pa pljugas na gradjevini, za white-collar radnike je pusenje veliki problem. A srecno sa pronalazenjem pristojne zgrade za zivot koja nije odredjena kao non-smoking, tamo gde mozes da pusis second-hand smoke je stanarima najmanji problem. I nisam ja ni rekao da nema sefova pusaca ali je to zeznuta igranka sa danasnjim mobing zakonima. Socijalizacija sa podredjenim pusacima na stetu nepusaca, big no-no.
A ustalom taj nemar zbog kog bi ti otpustao je posledica pusenja. Potejto, potato. Niko te nece ni otpustiti zato sto pusis vec zato sto ne ispunjavas radne obaveze sto je i fer, zar ne? Ako ti imas placeno toliko slobodnog vremena da pusis sto tvoj kolega nepusac da ne ode kuci ranije.
[ Predrag Supurovic @ 15.11.2010. 14:25 ] @
Ne razumem. Ko voli da zapali cigaru valdja treba da zna sta su posledice?
Ako mu se ne dopadaju posledice to ne znači da zato treba da mu se dozvoli da truje druge oko sebe.
[ DaliborP @ 15.11.2010. 14:37 ] @
Citat:
mmix: Ti ustanes, dodjes do lifta, sidjes dole, predjes put ili gde vec odes dalje od firme pod uslovom da susedne firme isto nemaju svoje zabrane, tamo pljugas, onda opet nazad, cekas lift i vracas se nazad, hvatas konce gde si stao i sta si radio... 5 minuta kazes, malo sutra. A firma da te place sve to vreme? Ajde molim te, sto bi me lagali ljudi. Drugo je ako si ti gradjvinac fizikalac pa pljugas na gradjevini, za white-collar radnike je pusenje veliki problem. A srecno sa pronalazenjem pristojne zgrade za zivot koja nije odredjena kao non-smoking, tamo gde mozes da pusis second-hand smoke je stanarima najmanji problem. I nisam ja ni rekao da nema sefova pusaca ali je to zeznuta igranka sa danasnjim mobing zakonima. Socijalizacija sa podredjenim pusacima na stetu nepusaca, big no-no.
S obzirom da zivim u zemlji u kojoj je pusenje zabranjeno vec dugi niz godina mozda ipak znam o cemu pricam i mogu da steknem malo bolje misljenje o tom nekakvom mobingu ili neproduktivnosti pusaca, to ipak gledam svaki dan. A bio sam u Kanadi, sto poslom sto ovako. Pravo da ti kazem ne verujem ti.
[ Boris @ 17.11.2010. 14:07 ] @
Treba mi kompletan ovaj novi zakon ako neko ima link?
Kako mi obichni preduzetnici koji imamo 100 svojih poslova da ispratimo sve ove zakone.
Ispada da treba nekog da zaposlimo samo da prati zakone i opet ce da nas kazne.
Imamo salon namestaja, fino sredjen uredan,
sad mi saopshtavaju da moram da stavim znak A4 formata koji uzasno izgleda, OK ne bunim se protiv znaka, ali A4??
Na svaka vrata + u prostoriju?
Apsolutno se slazem sa zabranom pusenja, ali pogresni potezi i pogresne odredbe se donose.
Moja baba bi mogla ovaj zakon napisati za 5 minuta i 42 sekunde.
Treba mi kompletan ovaj novi zakon ako neko ima link?
Evo zakon u attachment-u.
[ madcama @ 18.11.2010. 23:06 ] @
Citat:
Boris:
Moja baba bi mogla ovaj zakon napisati za 5 minuta i 42 sekunde.
Tvoja baba brzo kuca.
[ dava @ 19.11.2010. 10:26 ] @
Srđane čovječe, kontrolišeš li ti po školskim hodnicima ima li pušača ili si stalno na net-u. Idi fataj ih, zavrći ruke i izbacuj.
[ Srđan Pavlović @ 19.11.2010. 11:00 ] @
Zaboravio si šut u guz ;)
[ waikiki @ 19.11.2010. 11:21 ] @
@Srdjane
jesi li se raspitao kako je to reseno u drugim skolama?
U bolnicama su zaduzeni nacelnici odeljenja (provereno).. znaci lica koja imaju funkciju i na neki nacin rukovode u prostoru gde je pusenje zabranjeno.. u skolama bi trebalo pomocnici direktora, a ako ih nema (mala skola i jedna smena) onda je dovoljan samo direktor! U zakonu pise da odgovorno lice "moze" da zaduzi neko lice da u njegovo ime kontrolise, ali to je slucaj kad su vece skole (firme, ustanove) u pitanju (gde je rad organizovan u dve smene). Ako je u pitanju manja ustanova sa jednom smenom onda odgovorno lice nema potrebe da imenuje svog zamenika za kontrolu.
Ne znam kako je moguce da nastavnik ima zaduzenje kontrole u vreme nastave! Mislim, ako te je direktor zaduzio, onda bi morao da vrsis kontrolu van svog redovnog posla. To bi znacilo da bi bio prekrsen zakon o radu..
[ Srđan Pavlović @ 19.11.2010. 11:28 ] @
Citat:
Ne znam kako je moguce da nastavnik ima zaduzenje kontrole u vreme nastave!
Pa nije moguce naravno.
Ma nema tu sta. Znam tacno ko su pusaci, i svi dobro znaju da u skoli pusenja nema i toga se pridrzavaju.
Od ucenika niko ne pusi u skoli, kod nas te pojave jednostavno uopste nema.
Radim u hotelu i pre par dana su se u svim kancelarijama , garderobama , WC-ima pojavile nalepnice "zabranjeno pusenje", dok u lobiju hotela i dalje svi (gosti) nesmetano puse, nema pola-pola, nema nista. Kakav je ovo apsurd.
[ kandorus @ 20.11.2010. 18:08 ] @
Nije apsurd već Srbija.
[ mmix @ 20.11.2010. 18:31 ] @
MA to je sve simbolicno sada, kako kazne ne pljuste ocekujem skoro masovno ignorisanje oznaka. Danas sam hteo klinca da odvedem na sok u jedan kafic ovde u Njegosevoj u Pancevu koji je veci od 80kvm pa mora da ima nepusacku zonu (da ne imenujem koji). Na vratima uredno znak zabranjeno pusenje, odmah do vrata prvi sto pusaci. Bice ovo jos jedno tresenje gore
[ s.todorovic @ 13.12.2010. 01:20 ] @
A sta se desava ako ste vlasnik radnje, aktivni pusac, nemate maloprodaju, vec samo proizvodnju i nemate zaposljene radnike?????
Da li mora da se obezbedi posebna prostorija za pusace ili ne, jer mi je ceo sprat u kuci pretvoren u radni prostor????
[ mmix @ 13.12.2010. 07:36 ] @
Nisi ti obavezan da obezbedis pusacima (sebi) posebnu prostoriju ali po zakonu i ne smes da pusis u svojoj manufakturi. Sad je pitanje ko ce da ti dolazi i da te proverava kad ne proveravaju ni tamo gde ima nepusaca. Ovaj zakon je murtav tako da ne beri brigu, vas 30% mozete slobodno da nastavite da ugnjetavate nas preostalih 70%.
[ vladd @ 13.12.2010. 10:03 ] @
Ja jedino ne razumem Srdjana zasto nije podneo ostavku na to zaduzenje. Valjda je ta rec nepoznata u zemljici Srbiji.
Jbga, funkcija je funkcija, vlast je mila, kakva god bila