[ n1tr0 @ 21.11.2010. 20:29 ] @
Naime radi se o konkursu LG-a koji je organizovan na facebook-u. Konkurs se sastoji u tome da se fotka ili vas rad posalje na njihov mail i potom LG objavi na Fan stranici sve radove. Jednu nagradu dobija rad sa najvise like-ova, drugu nagradu dobija onaj koga odabere "strucni ziri". Na zalost, kako zivimo u Srbiji kod like-ovanja doslo je do problema - prvi rad je ulazio u spamming grupe i dobio oko 3000 like-ova. Oko 1000 iz Azije. Oko 1000 od nepostojecih profila(profili bez fotke, sa 0 prijatelja i imenima poput asdajkl akjsdljlajk). LG nije zeleo da javno odgovara na ukazane te propuste(iako u pravilima stoji da ce svi koji su tako dosli do like-ova biti diskvalifikovani), a preko mail-a je odgovarao da je svestan da se radi o spamming-u i fake profilima i da ce regulisati. Konkurs je zavrsen, a svih prvih pet mesta(po like-ovima) imaju slike koje su preko spamming-a i fake profila dobile glasove. Da li je nekome ko je ucestvovao u organizaciji to u interesu ili se radi o pukoj nestrucnosti tih ljudi, ja ne znam, ali su i sami rekli da znaju o cemu se radi. Tamo stoji da ce do ponedeljka biti analizirano sve, ali na pitanje da li ce da diskvalifikuju te ucesnike od strane mnogobrojnih korisnika LG ne odgovara i kaze da je to vredjanje ucesnika konkursa. Mene zanima da li neko ima kontakt od bilo koga iz LG marketinga posto bi mu hteo ovo sve uputiti u mail-u cisto da se zna ako je namesteno. btw. prvi na konkursu: http://i51.tinypic.com/16ged1t.png LG-eva lista: http://i53.tinypic.com/2eyju5h.png (svi imaju glasove iz spamming grupa) Odgovor LG-a: Citat: Postovani, Kao sto smo vec ustanovlili, Facebook je takva platforma gde nije moguce ograniciti ko ce lajkovati a ko ne odredjene slike. Mi smo trazili od FB da nam uradi detaljnu analizu svih clanova stranice kako bi ustanovili da li postoje lazni profili koji pristupaju sa istog kompijutera. Nazalost problem je sto u Srbiji ucesnici konkursa rade sve da bi pobedili, i jasno nam je da to nije fer ali nemamo osnova da ih iskljucimo samo zato sto za njih glasaju osobe koje nisu iz Srbije. Nadam se da vam je ovo jasno, i budite uvereni da radimo sve da smislimo najbolje resenje. Ovo je ujedno i poslednji FB konkurs zasnovan na lajkovima, jer koliko vidimo, u Srbiji je to tesko organizovati a da bude fer play. S postovanjem LG A u konkursu pise: Citat: Učesnici koji koriste i podstiču korišćenje "lažnih" profila kako bi generisali veći broj "lajkova", kao i sve ostale manipulacije procesom glasanja (spamming), će takođe biti diskvalifikovani. Provera profila glasača se sprovodi u saradnji sa Facebook administracijom na svim objavljenim konkursnim radovima. |