[ Kosta ******um Rex Persia @ 22.11.2010. 03:33 ] @
Poštovani forumaši, pre oko godinu dana počeo sam intenzivnije da vozim moj Golf 2, koji je inače proizveden u Tvornici Automobila Sarajevo 1986. godine. E sad,idem redom sa pitanjima kao i sa onim što sam dosad preduzeo da obnovim mog Golfa.

Pošto je moj auto prešao SAMO 47550. kilometara za sve ove 24. godine,a ja se ne razumem skoro uopšte u auto tehniku,tj. sa tim sam krenuo relativno nedavno da se zanimam. Evo ovako, sada ću vam tačno reći šta sve planiram da uradim sa mojim autom,a vas članove foruma, a posebno vlasnije Golf 2 modela, ću zamoliti da me savetujete i da mi date savete. Svaki savet je veoma dobrodošao.

Ovako:

1) Urađena je kompletna generalka karburatora,opran je u onoj specijalnoj kadi, tako da je sada čist kao nov. Ujedno sam tada stavio potpuno nov filter za vazduh. Ali,iz nekog čudnog razloga,auto mi je nekako bolje ubrzavao kada mu je kargurator bio prljav...da li neko zna šta je tome uzrok, da ne treba možda da menjam i sve ostale filtere u Golfu, da bi sve ovo proradilo kako treba ?

2)Proverio sam gume,imam sve četiri zimske,trenutno. Zimske gume vozim tako u poslednje 2.5 godine,ali je pređena mala kilometraža.Majstor je rekao da su gume u odličnom stanju,iako su vožene i leti po temperaturama od 35 stepeni,što je,kao što svi znamo,veoma nepoželjno za zimske gume. Inače, dimenzije mojih guma su 165/70 R13, proizvođač je Tigar a tip gume je Wintera. Podpitanje,što mi je veoma bitno. Naime,na sajtu( internet prodaja guma ) sam video da postoje i dimenzije 175/70 R13 i čak 185/70 R13, pa imam sledeće i logično pitanje: Da li je moguće,a i poželjno,da uzmem ove veće dimenzije,i ako je odgovor pozitivan,kako će npr. dimenzija 185/70 R13 uticati na vozne karakteristike i na potrosnju goriva ?

3)Majstor mi rece da prednji amortizeri nisu dobri i da najkasnije na prolece moraju da se menjaju,pa imam pitanje i oko ovoga: Koji tip amortizera se kupuje za Golf 2 i zbog čega ? Da napomenem,ja imam para i sredstava,ne štedi mi se previše ako ne moram,pa bih vas molio najlepše kad biste me oko ovoga iskreno savetovali. Da li je Monroe najbolji izbor što se kvaliteta tiče, ne bih uzimao jeftine amortizere od 1500 dinara, to nikako. Bitna mi je veoma stabilnost na drumu i celokupno ponašanje vozila.

4)Ulje nisam menjao ko zna koliko,to je urađeno mislim 2006. godine,a od tada je auto prešao oko 4500 km. Dakle,koje motorno ulje treba da se stavi, koje ulje za menjač i koja kočiona tečnost,ako je to neophodno,jer su kočnice ipak u odličnom stanju. Da podsetim,auto je prešao 47550 kilometara. Što se motornog ulja tiče,da li motor kod Golfa 2 sme da koristi neko drugo ulje sem sintetičkog, jer sam ja od nekih majstora čuo da se može bez problema koristiti i polusintetičko,ali nikako ne sme sintetičko. Takođe, koje ulje za menjać mi treba i kog tipa, pošto se, koliko znam, to ulje menja na oko 50.000 km, što je već praktično blizu tog roka.

5)Akumulator i njegova promena.Dakle,auto mi je dugo vremena stojao u garaži,sigurno preko 15 meseci,u periodu od 2007 decembra do 2009 marta,otprilike. Akumulator nije otkazao jer je redovno paljen i još uvek radi,mada je dosta puta morao da se ručno dopunjava. To je neki bugarski šugavi model,onaj ko se tada zanimao oko mojih kola nije previše vodio računa šta se kupuje i od koga.Video sam da su apsolutno najkvalitetniji akumulatori Bosch, tipa S4 ili S5. Da li da stavim ovaj u Golfa i ako ne,navedite mi razloge zašto.

6)Alternator i Alnaser,ovih dana,možda već danas,idem kod auto-električara da mi pogleda sve elektro instalacije u kolima,kao i da odradi reglažu farova. Da li se alternator i Alaser mogu zameniti nekim savremenijim rešenjima,tipa marke Bosch, ili moraju da budu originalni ? Takođe,kako sve ovo utiče na smanjene potrošnje goriva ?

Eto,za sada imam ova pitanja.Kada odgovarate,zamolio bih vas da imate razumevanja da sam još uvek početnik u auto svetu, i da se ne razumem baš previše u automobilsku tehniku. Cilj svih ovih promena na mom Golf 2 je bitno smanjenje potrošnje goriva u odnosu na sadašnjih 7 litara na otvorenom putu,kao i daleko bolje paljenje i ubrzanje,stabilniji rad motora.

[ HoT_Steppa @ 22.11.2010. 07:10 ] @
Ovo sto ti zoves generalka se u normalnom svetu zove redovno odrzavanje.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 22.11.2010. 07:14 ] @
Ma svejedno,bitno je da si shvatio sta hocu da uradim od mog auta.

E sada mi treba tvoj konkretni odgovor na moja pitanja,a ne samo konstatacije tog tipa. :)
[ cozmo_im @ 22.11.2010. 07:28 ] @
Kakvo bre sinteticko ulje... u te motore ide ulje SF kvaliteta od pre 100 godina.

Dakle, ulje 15W40 mineralno ili 10W40 polusinteticko, uzmi sad kvalitet SL/CF (API/ACEA oznaka na ulju). Najbolje da sipas Modricu Turbosint 2002, to je malo gusce (15W40) polusinteticko i ODLICNO se pokazalo u tim motorima.

Za zimu, nemoj uzimati sire gume NIKAKO. Ostani na toj Winteri i tom profilu ubuduce kad je zima u pitanju (uzi profil je bolji po snegu). Sto se tice letnjih guma, mozes kupiti 175 ili 185 profil.

Amortizere mozes uzeti Monroe, Bilstein, Kayaba... jesu malo skuplji ali i bolji. Ulje u kocnicama menjaj samo ako radis remont kocnica. Ulje u menjacu se ne menja, samo se proverava nivo i doliva. Ako bas zelis da ga promenis mogu da pitam burazera koje je ulje najbolje (on je serviser VW-a).

Akumulator - White horse

Anlaser i alternator nemas takav kao sto je original. Ne diraj nista.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 22.11.2010. 07:47 ] @
Puno hvala,koriste mi te informacije. Ali ovo za gume ne razumem,ja bih uzeo potpuno nove Goodyear zimske gume dimenzija 165/70 R13 ili eventualno 175/70 R13, ne vidim problem oko ove malo vece dimenzije.

Vozio bih kola po snegu,jer ovde u Borskom okrugu dobro napada sneg uvek,pa mi zato treba dosta dobro prianjanje,a to obezbedjuje upravo ova Goodyear guma. Cena ovde nije bitna,sve sto kosta platicu,jer volim kvalitet.

Kazi mi samo, ili neko drugi, u vezi amortizera malo detaljnije. Gasni,uljni ili neki treci ? Objasni mi malo tu problematiku,molim te.

Molio bih te da pitas burazera sve ovo sto sam i ja ovde pitao,bas me zanima sta ce on da kaze,molim te.Jer ipak je on serviser VW-a pa me zanima sta ce reci.

Akumulatore NIKADA nase ne bih vise uzeo,ali nikada.Zato i pitam za Bosch silver plus S4 ili S5 model.

Trece,nisam zadovoljan ubrzanjem,i to uopste.Kako da to poboljsam ? Previse je nekako trom.
[ cozmo_im @ 22.11.2010. 09:05 ] @
Kakav bre Bosch. Svi na nasem trzistu su uzas kvaliteta. Uzmi Whitehorse i za tu masinu je i predobar akumulator.

Prvo zameni ulje, uzmi, kao sto rekoh 10W40 polusintetiku ili 15W40 Modricin Turbosint 2002. Od polusintetike uzmi Mobil ili Elf. Izbegavaj Valvoline i Castrol. Mozes i Modricino 10W40 polusinteticko ulje slobodno. Naravno filter za ulje i gorivo se podrazumevaju.

Zimske gume su uvek bolje da budu uze - odnoso 165/70R13 ce bolje prijanjati i drzati auto na snegu nego 175 profil (uza guma bolje prenosi tezinu vozila). Za letnje, za taj auto, najbolje je 175/70/R13 jer veci profili pogorsavaju performanse (ubrzanje) i povecavaju potrosnju.

Sto se tice ubrzanja i remonta karburatora. Malo ko moze kvalitetno da remontuje karburator, cak i ovde u Beogradu. Prvo pitanje je sta je uradjeno sa stelovanjem i da li je stelovano paljenje.

Moguce da je smesa bila prebogata i slicno pa je to sad vraceno na normalu i normalno je da bude tromiji malo. Takodje ako steluju i paljenje, onda se uvek vraca na fabricku vrednost sto nije pozeljno za tako mator auto - bice trom. Uvek se malo da ranije paljenje, za koji stepen.

Uglavnom, moguce da je u pitanju stelovanje karburatora, to moras videti sa servisom koji ti je radio, kazi da je tromiji pa nek presteluju, u dozvoljenim granicama, da bude malo zivlji.

Ako hoces tvrdji auto - gasni, ako oces normalan uzmi uljne amortizere. Uz njih obavezno zameni i solje ako su lose (videce majstor) kao i one gume koje ogranicavaju hod amortizera (granicnike).
[ vladd @ 22.11.2010. 09:49 ] @
Prvo jedan univerzalan savet. Sto manje posecuj majstore, a kada ih posecujes, probaj da ih nadgledas.
To je odlican auto, iako je "bosanska verzija", malo je presao i, nevezano za godine, pravi je biser sa tom kilometrazom.
A vecina "majstora" se odnose prema starim vozilima kao prema djubretu, mada imam neke indicije da se tako odnose prema svemu sto im padne saka, bio to najnoviji auto li oldtajmer.

Gume nemoj da povecavas, nema potrebe, pravis trosak i otvaras nove probleme. Ako trosak nije bitan, onda probaj neku bolju marku guma.

Ulja su danas kvalitetnija nego u vremenu proizvodnje doticnog vozila, tako da treba da se odlucis za odredjenu vrstu, Mobil, Motul ili Valvoline, i odlucis se za ulje koje ces da koristis.
Posto je benzinac, ja bih sipao Motul 8100, sintetiku, 5w-40, ili 5w-30, ako je skupo, polusintetika ce zavrsiti posao. Samo redovno menjaj ulje i filtere.

Karburator se lako steluje, to sto slabije vuce, verovatno manje i trosi, pa odluci sta ti je milije, uzgred, proveri svecice, one ce dati najvise informaija o kvalitetu smese.. sagorevanja.

Monroe nisu vise "legenda" kao nekada, i u sasvim prosecnom su kvalitetu, kao i bilo koji drugi, savremeni, pa i "kineski" amortizeri. Lico bih preporucio "Boge", ili "Gabrijel", pa sta bude dostupno.

Uglavnom, prema tom vozilu se treba ppazljivo odnositi, koorektno servisirati, sto manje budzevina, krpljenja i fuseraja.
Delovi nisu preskupi, a redovno odrzavanje, zbog godina, morace da se prosiri na gotovo sve elemente vozila.
Lezajevi, trapovi, kocnice(zamena tecnosti i vitalni delova), zamena ulja u menjacu, pregled i zamena sajli, pregled sitnih mehanizama, brave, sajle...

Starter i alternator ne treba dirati dok rade, javice se sami ako im nesto nije po volji.

Accu zameni, ocisti zonu gde se postavlja accu, proveri kontakte mase sa karoserijom.

Zameni antifriz, i srecna voznja ove zime..

Poz
[ cozmo_im @ 22.11.2010. 10:08 ] @
Nemoj sipati sintetiku u taj motor, ipak bolje ulje specifikacije koje mu vise odgovara (poslusaj savet iskusnih majstora).

Boge amortizere nemoj isto da uzimas, previse je falseva. Zamenis a posle 5.000km ustanovis da su se raspali. Ako nadjes originalne mogu i Boge, ali iskustva su takva da, ako nisi upucen, bolje da ih izbegnes.

Dobar Monroe ili Bilstein je prava mera, i takodje treba traziti ovlasceni servis jer postoje razlike. Ne znam kakvi su ti Gabriel.

Valvoline nemoj iz razloga falseva. Isto kao i Castrol. Najsigurnije je Modricino ulje i odlicno je i nije preskupo. Polusintetika 10W40 ili 15W40.

Ovo ti pricam iz razloga da kupis nesto sto je 100% originalno i sigurno i sto ce samo goditi tvom autu.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 22.11.2010. 10:57 ] @
Ovako,da krenemo redom. To za Bosch na srpskom trzistu mi je danas rekao i auto-elektricar,odvezao sam auto kod njega i rekao sam mu da odradi celokupan pregled elektro delova vozila,kao i da zameni svećiće(kupio sam Bosch svećice,900 dinara 4 komada) i da ugradi upaljač u kola jer mi treba zbog MP3 plejera i mobilnog telefona,da bih ih punio preko priključka za upaljač.Takodje,danas ce da odradi i reglažu farova pošto to nikad nije rađeno na mom automobilu.

Hvala na savetima,poslušaću savet za tu polusintetiku,hvala Cozmo,dragocenio su tvoji saveti.

Što se tiče karburatora,moguće je da se čišćenjem on vratio na početne fabričke vrednosti pa je zato tromiji sada,zasad to neću da mu diram,bitnoija mi je manja potrošnja,ipak.

Što se tiče amortizera,kako prepoznati ORIGINAL na srpskom tržišti, i da li je pametno da kupujem to iz Nemačke,pošto za Novu Godinu idem na 18 dana u Nemačku kod rođaka. Takođe,valjda se u Nemačkoj čovek ne može prevariti, nego ću da kupim ORIGINAL Bosch radjeno po standardima kvaliteta za nemačko tržište. Šta vi mislite,da li za neke skuplje delove da sačekam odlazak u Nemačku a ovde samo da se uradi pregled toga što treba da se zameni,pša posled kad se oko 20 januara vratim u Bor, da odem kod POUZDANOG majstora da mi to zameni ?

Za Bosch mi je rekao i ovaj auto električar da to "nije Bosch uopste vec lose kopije", e sad sta mu to znaci ja pojma nemam. Pomenuio je da su na nasem trzistu najbolji Varta akumulatori i neki slovenački, ime ne znam sada. Da li je ovaj majstor to dobro rekao ?

Dakle,poštovani Vladd i Cozmo,kao i ostali,koliko kvalitet ulja i filtera može da utiče na ono što ja nameravam da napravim od Golfa ?
[ cozmo_im @ 22.11.2010. 11:03 ] @
Ako kupujes originalno ulje i redovno menjas filtere i sipas gorivo na nekoj kvalitetnijoj pumpi (OMV recimo), vozices bez probema dugi niz godina.

Ako kupujes delove u Nemackoj, potrazi onda Boge, Bilstein ili te Gabriel amortizere, ali zapisi broj sasije tvog vozila da bi znali po katalogu da nadju odgovarajuce. Uzmi i one granicnike koje sam pomenuo.

Ja mogu da ti kazem gde su original Monroe ali u Beogradu... ili Kayaba.

Varta akumulatori su dobri.

Ja bih proverio kablove za svecice kao i razvodnu kapu i ruku.

Jos nesto, ne znam koji je motor u pitanju (1.3 pretpostavljam), nije lose promeniti zupcasti kasi sa rolerima i spanerom, kao i klinasti kais.
[ etjen @ 22.11.2010. 11:17 ] @
sad, jeste da te zbunjujemo informacijama, ali ni Varta nije ona Varta od pre. Dakle za akumulator nekako najbolje uzmi Black Horse. Sasvim su OK.
Mada iskreno, iz ličnog iskustva, meni se Topla pokazala ODLIČNO, iako će neki sad verovatno da me napadnu...

Inače, drugar ima takvog 1.3 u odličnom stanju, isto sa malom km. I on je imao dosta problema sa karburatorom...
[ cozmo_im @ 22.11.2010. 11:26 ] @
Problem kod tih karburatora su dihtunzi izmedju njih i usisne grane, vuce fals vazduh i ubija mu smesu.
[ vladd @ 22.11.2010. 14:12 ] @
Citat:
cozmo_im: Nemoj sipati sintetiku u taj motor, ipak bolje ulje specifikacije koje mu vise odgovara (poslusaj savet iskusnih majstora).....

Hajde sada da konstatujemo zasto ovo nema veze sa mozgom i sa doticnim "majstorima", koji tvrde da imaju "iskustvo". Imaju, proticu godine, ali su informacije zapekle..:)

Zasto bi motoru smetalo bolje ulje?

To je pitanje na koje je jako tesko odgovoriti..sa ili bez iskustva.

Razlika u ceni proizvodi trosak od 6€ na GODISNJEM nivou!! Ili ako se prevali 7-8000km ranije, valjda ta kilometraza opravdava i sve ostale troskove:)

A motoru je lepse, lakse, ulje drzi puna svojstva ceo period...

Nije "sinteticko" ulje kisela hemija kako smatraju neki "iskusni" majstori, samo su molekuli jednoobrazni, i nema produkata destilacije...:)

Poz

P.S.
Akumulatore izgleda treba kupovati kao gume, sa proverom datuma proizvodnje. Ako je stajao nekoliko godina, mislim da mu ni zvucno ime nece obezbediti uvecanu trajnost
[ cozmo_im @ 22.11.2010. 15:06 ] @
Smeta tom motoru sinteticko ulje posle tolikih godina. Ulje je odlicno ali motor nije, iako je malo presao. Pocece da bude porozan na sve strane gde moze da bude... pogotovo u motoru te konstrukcije. Veruj mi, burazer ih 15 godina radi i zna napamet vec kako ce to da izgleda kad sipas tako retku sintetiku unutra - ima da krene da ga trosi i pusta boga oca na mestima gde moze da pusti ulje. Takodje, vec je stvoren odredjen uljni film i naslage koje ce sintetika rasturiti i eto jos problema sto ce se odraziti na potrosnju ulja.

A vek motora nece biti produzen, bice isti. Razlike u radu motora nece nikako primetiti, a ja garantujem da ce, sa uljima koja sam preporucio, motor presti ko mala maca i nece ga trositi.

Usteda je veca, jer cim krene da trosi ulje, eto dodatnih troskova + curenja na dihtunzima i semerinzima.

Da je motor NOV i da je presao toliko pa neka je te konstrukcije, onda ima smisla. Posle ovolikih godina nema smisla sipati tako retko ulje u njega. Previse je tih motora proslo kroz njegove ruke da bio dao pogresan savet;)
[ vladd @ 22.11.2010. 17:51 ] @
Jeste on star, po godinama, ali je presao samo 47000. Da je presao 247000(sto bi bilo nekako "normalno" za to godiste) mogli bi da postavljamo uslove, ispiranje, prociscavanje, da li zamena, ili ostavljanje starog, da ne propisti na semrinzima i sl...

To je motor, koji realno prozivljava trecu godinu, nakon razrade. Trenutak kada se dotegnu svi srafovi, i moze da se ocekuje voznja sledecih 200kkm.

Ulje je najmanji problem, sta god da sipa, bolje je od onog od pre 24 godine. Ne vidim cemu animozitet prema kvallitetnijoj sintetici.

I zamena ulja, zbog starije izrade motora, na predvidjenih 5-7kkm(moze se dodati par hiljada zbog kvaliteta ulja), niko ne spominje long term intervale.

Razliku ce videti, narocito od nedelje, kada smrzne, koliko lakse pali motor sa sintetikom na -4, koliko se lakse i mirnije okrece, bez talozenja katrana, bez zalepljenih karika i sl....

Naravno, uvek se podrazumeva dobro stanje motora i korektno odrzavanje, i posto je auto starije generacije, malo cesci pregledi..spojeva, instalacije, creva i potrosnog materijala.

Poz
[ HoT_Steppa @ 22.11.2010. 19:24 ] @
Slazem se sa vladd-om, a i probao sam na svom autu slicnog godista, vise mu prija polusintetika nego mineralno. Lakse pali zimi, ako nista drugo.
[ cozmo_im @ 22.11.2010. 20:59 ] @
Kakav crni katran i zalepljenje karike:) To mozda sa SC gradacijom ulja:)

Ja sam odmah dao preporuku - polusintetika i to Modricina 10W40 (ili Turbosint 15W40).

I upravo je problem zbog male kilometraze i dugog stajanja.

10W40 omogucuje da u Borskim temperaturama (teca mi iz Bora), pali Golf ko mina, bez trunke stajanke sto se tice ulja.

Sintetika nije potrebna.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 22.11.2010. 22:46 ] @
Lele bre ljudi,polako,gde ste navrli. Nemojte da se raspravljate i dsa me zbunjujete,ionako treba da puknem dovoljno para za sve ovo, ne treba mi jos zbunjivanje, ok ?

Cozmo,tvoji odgovori mi zvuce najrealnije,s obzirom da ti je rodjak iskusan serviser Golfa 2 i koji je razume dobro u njih. Sto se tice te tromosti karburatora,videcu kakav ce da bude sutra popodne kada uzmem auto od auto-električara,verovatno će dobro da ponesi taj deo.

Zaboravio sam da mu kažem da sredi i paljenje, tj. da mu podesi paljenje,ali dobro,to može i svaki drugi serviser da odradi.

Što se tiče ulja,vidim da ovde postoje suprostavljena mišljenja,ali opet, Cozmo, tvoji odgovori zvuče mi najprihvatljivije i najrealnije. Daleko od toga da ne cenim druga mišljenja,taman posla.

E sada,Cozmo,šta je za kaiševima, u to se ič ne razumem. Koje vrste kaiševa treba da se menjaju jer takođe to NIKAD nije menjano, da li samo zupčasti ili i onaj drugi, ne znam sada kako se zove. Koliko je to bitno za rad motora,recite mi vi svi ?

E sad,naveo si dve vrste te polusintetike, 10W40 i 15W40, koje je ipak bolje za mene od ova dva, i da li mora Modriča baš ili ne ?

Što se tiče kočionih tečnosti,kao i tečnosti za menjač,hoću da i to lepo zamenim komplet,kad sve ovo već radim,meni nije teško to. Koje proizvođače ovde preporučujete i zbog čega,navedite mi razloge za i protiv,ako može naravno ? Ne razumem se pa zato postavljam glupa pitanja,izvinite.

Što se tiče onih graničnika,čini mi se da je to vezano za amortizere,kako se to kaže na engleskom ili na nemačkom,pošto to planiram da kupim u Frankfurtu na Majni,kada budem oko Nove Godine išao za Nemačku. Kako da onim nemcima tamo objasnim šta hoću a da me razumeju kako valja ?

Ima li neki koristan link koji objasnjava princip rada amortizera i koja je svrha tih granicnika ? Ako ima,postavljate,a po mogućstvu da bude na srpskom jeziku.

P.S. Znam da sam dosadan,ali moram da pitam. Po svim ADAC testovima,najnovija zimska guma Goodyear Ultra Grip 7+ pokazala se ubedljivo najbolja za vožnju po snegu i ledu, ali i po vlažnom kolovozu. Da li je zaista dimenzija 165/70 R13 ono [to treba da kupim, ili moze da budu i neke malo drukcije dimenzije ? Jos nesto,citao sam da ako se stave gume drugih dimenzija da se onda na brzinometrui ne očitava REALNA brzina kretanja vozila,nego u zavisnosti od promene, od 2.5 km/h do 5 ili 10 km/h razlike postoje ?

[ Zarko Silic @ 22.11.2010. 23:15 ] @
Citat:
Kosta ******um Rex Persia: Video sam da su apsolutno najkvalitetniji akumulatori Bosch

Gde si ovo video?

[ Kosta ******um Rex Persia @ 22.11.2010. 23:39 ] @
Pa svi znaju,koji se iole razumeju u auto tehniku,da Bosch ima VEOMA dugu tradiciju kvaliteta i da prave najkvalitetnije rezervne delove.Ti nisi imao prilike da vidiš akumulatore koji se rade za nemačko tržište,to je vrhunski kvalitet izrade.

Ono,nisam ni ja video,ali su mi pričali ljudi pre koju godinu,a ja u te ljude imam poverenja jer ih dobro poznajem.

Nego to sada nije bitno,ne skrećimo sa teme,molim te. Ako znaš odgovore na neka od mojih pitanja iz mog prethodnog posta,odgovori mi. Nemoj da flamujemo moju temu,molim te.

[ cozmo_im @ 23.11.2010. 08:09 ] @
Kosta, ja bih ozbiljno uzeo Zarkov komentar... ako je neko video originalnu nemacku tehnologiju, to je sigurno on. Ili recimo moj brat.

Poslusaj savete.

Za ulje sam preporucio Modricu iz razloga sto se retko ili nikad ne falsifikuje, za razliku od ostalih. Konkretno ulje koje je vrhunskog kvaliteta za tvoj motor, a pristupacno je - OPTIMA HC POWER 10W40 Polusintetika (ipak je bolje da bude ulje redje gradacije za zimu posto si u Boru).

Specifikacije:
ACEA A3-02/B3/B4-02
API SL/CF
MB 229.1
VW 505 00, 500 00, 502 00

Tacka tecenja je na -27 (znaci sigurno ide ispod -30 bez problema) a kljucanja na preko 220 stepeni. Sasvim dovoljno za tvoje uslove i motor.

Sto se tice kocionog ulja, njega menjaj ako remontujes kocioni sistem, inace ne diraj. Menjacko ulje zameni, ako bas hoces - ne moras, proveri samo nivo.

Zupcasti kais je bitan za rad motora - pokrece bregastu, ventile, uljnu pumpu. Kad pukne, motor staje a neretko se desava i da pokrivi ventile ili oni udare o celo klipa. Ako imas 1.3 motor, nece doci do teze havarije ako pukne, ali ces ostati na putu bez mogucnosti da vozis auto. Klinasti pokrece vodenu pumpu i alternator i ako pukne, ostajes bez hladjenja i struje. Uz zupcasti, potrebno je zameniti rolere, spanere...

Gume koje si naveo su odlicne. Drugaciji profil izaziva odstupanje brzinomera, a tolerise se do 3%. Takodje dimenzije koje nisu namenjene za tvoj tip auta izazivaju slabije performanse i vecu potrosnju goriva, opterecuju trap. Profil 165/70/R13 je odlican za tvoje vozilo.

Gumeni granicnici amortizera izgledaju kao jedna harmonika guma i obicno se dobiju uz amortizere i sprecavaju iste da dodju do "kraja" prilikom apsorpcije rupa da ne bi se ostecivali i pravili zvukove i voznja je malo udobnija. Moram videti kako se to tacno kaze na nemackom.
[ vladd @ 23.11.2010. 08:49 ] @
Pa cekaj, polusintetika je bolja, a sintetika je predobra pa ne valja od silne dobrote.

Sto zbunjujete coveka "autoritativnim" preporukama, jos predlozi deluju kao reklama!! Kao da mu "majstori" zele dobro i ne zele da ga vide mesecima u ordinaciji?

Sto bi "vozio" Modricu pored mnogo boljih ulja, recimo Motula, za stotinak dinara po litru skupljih?

Citat:
cozmo_im
Specifikacije:
ACEA A3-02/B3/B4-02
API SL/CF
MB 229.1
VW 505 00, 500 00, 502 00

Dajes ove podatke, koji coveku MALo ili nista ne znace, sem skup G6 sifara, sta je u pitanju, fasciniranje..posto u istom tekstu sledi. A nema ulja na rafovima koje ne odgovara ovim specifikacijama..sem Vitala ili Dijamanta...

Citat:
Zupcasti kais je bitan za rad motora - pokrece bregastu, ventile, uljnu pumpu

Kako se doticni podaci, po intenzitetu, uklapaju u preporuku, osima kao ...da se bas ne odrazim?

Poradimo na ozbilnosti i kvalitetu!

Poz

[ cozmo_im @ 23.11.2010. 09:31 ] @
vladd, postoji razlog zasto bas Modrica (naveo sam jos Mobil i Elf). Uostalom, kod burazera u ovlascenom sipaju mnogo skuplja ulja, ali za Golfove dvojke 1.3 i 1.6 benzin ovo ulje se najbolje pokazalo. Ako laze 15 godina iskustva, lazem ja i vas. Pri tom, nemam veze s Modricom, ali recicu da nema razloga da sipa bilo koje skuplje ulje i baca cak i 100 dinara vise za ulje koje NIJE nikako bolje od ove Modrice. Mogao bih da kazem da ti reklamiras Motul?

Za sintetiku i retko ulje u tom motoru sam dao odgovor. Pitao sam brata i NE preporucuje retko ulje u motor tog godista. Motor JESTE malo presao ALI je star, odnosno presao je malo za svoje godiste (sto je gore nego da predje vise za manji broj godina) sto dovodi do poroznosti zaptivki i drugih stvari u motoru, a to ce se manifestovati kao piskenje sitntetickog ulja i masnu spoljasnost motora, sto verujem Kosta ne zeli da vidi. Druga stvar - cim krene da ga vozi malo vise, ima da se manifestuje sve i svasta.

Covek je lepo pitao za detalje oko ulja, ja sam mu odgovorio.

Sta nije jasno oko zupcastog? Ako neko lepo pita cemu to sluzi, red je i da mu se odgovori.

Ja cu davati samo preporuke na osnovu iskustva nekog ko je propustio na hiljade tih Golfova kroz sake i nista drugo.
[ Zarko Silic @ 23.11.2010. 09:42 ] @
Dimenzija 165/70/R13 nije za za Golf II. To je premali precnik (greska je 3%, ali ka manje sto nije dobro zbog popularnosti nasih drumova)

Fabricka dimenzija je 155R13, ili 175/70 R13 sto je po pitanju obima celokupnog tocka, isto (ili preciznije, adekvatno; sa greskom manjom od 0,5%).

Preporuka je 175/70 R13 za letnji i 155R13 za zimski pneumatik.

Ove druge preporuke mogu se prihvatiti; ulje mozes koristiti skoro bilo koje danasnje jer svojim kvalitetom zadovoljava potrebe bilo kojeg motora starog 20 godina.

Koriscenje redjeg (manje viskoznog) ulja ima za posledicu povecanu potrosnju istog.

Kociono ulje (DOT4 jer ces tesko pronaci ono "staro") i sledi obavezna zamena svake 2 godine (nije skupo).

Sve kaise i sve sto u sebi sadrzi "gumu" po mogucnosti treba zamenuti. (Ako je 100% tacna kilometraza, metalne delove poput spanera i sl. ne moraju se menjati)

P.S. BOSCH akumulatori se rade po staroj Vartinoj tehnologiji i njihov kvalitet u znacajnoj meri odstupa od kvaliteta ostalih njihovih proizvoda.
Misljenje koje su "stari" majstori izgradili o Bosovim akumulatorima malo je bajato i treba ga ignorisati. Godine 2007. Boshovi akumulatori, sa 18% skarta, proglaseni su za najgore u Evropi.

Ako zelis nesto pouzdano i dobro, treba gledati akumulatore poput Exidea, Bannera, Energizera, pa i domaci WH, bolji je odabir od ovih "Silvera" koji zive na racun stare slave. Samo da napomenem da se za WH daje trogodisnja garancija.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 23.11.2010. 16:21 ] @
Evo,malopre se vratih od auto električara,zadovoljan sam kako je obavio posao,obavio je reglažu farova,i zamenio šta se treba zameniti kod alternatora i alansera,neki delovi što naležu na njega.I on mi je rekao da mi je Golf PREVIŠE trom i da ne sme da bude tako,kazao je da mora da leti. hehe. Rekao je,takođe,da sam se prevario što sam dirao karburator i čistio ga u toj električnoj kadi sa vibracijama,kako se to već stručno kaže ja ne znam tačno. Šta mislite o ovome ?

Samo od negde opet curi gorivo,malo,nije mnogo.To mi se vec desilo pre dva meseca ali sam mislio da sam to sredio,bio sam kod auto mehaničara tada,drug od moje sestre,i izgleda da nije dobro obavio posao. Nisam zadovoljan bio ni tada,ali ajde,ne smem da mu kažem jer onda moja sestra ima da pomisli da sam nezahvalan.

Dao mi je ovaj majstor adresu najboljeg auto mehaničara u Boru,tako da ću ovih dana da se dogovorim sa njim i da mu uradi KOMPLETAN pregled, od kočnica i kočionog ulja,preko menjača, zupčastih kaiševa i onih drugih, amortizera, itd itd.

Zarlilic,hvala na savetima oko guma. Odmah sam video da su to odlične gume,ove Goodyear.Samo pitanje je da li ih proizvode u dimenziji 155/70 R13,to trebam da proverim,ako ne,uzeću ove 165/70 R13.

E sada,pred kompletan pregled mehanike mog automobila,imate li još neki savet oko čega da obratim pažnju i šta još da kažem majstoru da pregleda, možda spone ?

Do petka ću da kupim ulje,filtere za ulje, filtere za gorivo i sve ostalo što treba,pa se sa tim upućujem kod majstora Gige da polako počne da ga sređuje.
[ vladd @ 23.11.2010. 16:45 ] @
Moras, osim odlaska kod "najboljeg" majstora, i prepustanja sudbini, pomalo i sam da se upoznajes sa vozilom. Guma 165/70 je veca po obimu od 155, a ne samo po sirini.

Broj 70 je odnos sirine gume i visine bocne stranice, tzv "aspect ratio", tako da bi trebao da koristis kalkulator guma, za precnik tocka, da ne bi napravio vecu razliku od 4-5%.

Poz
[ Kosta ******um Rex Persia @ 24.11.2010. 16:31 ] @
Da li si saznao kako se kaze granicnik, na nemackom, Cozmo ?

Imate li još neke savete ?
[ Nocni @ 24.11.2010. 20:06 ] @
Previse si se opteretio vozilom starim 25 godina, sta bi tek radio da imas golfa 6... realno, svejedno je oces li staviti gume /70 ili za santimetar sire ili uze...
Isto tako je i za ostalo sto pitas... uzmi neko ulje 10W-40 i vozi toga starca dalje... trebalo bi da je odbojnik = bamper nisam u toku zasto je to vazno...
Mislim, da se ne shvati pogresno, mogao bi da skapiram ovoliku brigu oko detalja da je neki oldtajmer u pitanju ali ovako... sta reci...
[ borkostar @ 24.11.2010. 20:16 ] @
Lepo napisano Nocni.
Sa paznjom posmatram generalku
[ Kosta ******um Rex Persia @ 24.11.2010. 22:39 ] @
Ja nemam para za nov auto,pa moram da brinem o ovom koga imam,da se ne bi desilo sutradan da ga izgubim zbog nekog glupog kvara,razumes ? Zato se brinem oko toga,nisu to bas neki detalji,to su normalna pitanja coveka koji se NE RAZUME previse u auto-moto tehniku. Možda zbog toga tebi to malo izgleda smešno,ali veruj mi da nije tako.

Cenim svaku pomoć i savet,kakvi god da su. Posmatram situaciju iz više uglova.
[ Nocni @ 24.11.2010. 22:51 ] @
Samo nemoj da ti dosadi

[ pudar @ 25.11.2010. 00:02 ] @
Izgleda da tek kad dosadi postaje zanimljivo!!!!
[ Kosta ******um Rex Persia @ 28.11.2010. 19:00 ] @
Ponovo ja, Pera kojot super genije. :P

Zaboravio sam da pitam da li mogu da uzmem sledece auto delove za moj Golf 2:

1. http://www.boschautoparts.com/...s/Pages/PremiumOilFilters.aspx

2. http://www.boschautoparts.com/filters/Pages/FuelFilters.aspx

3. http://www.boschautoparts.com/...nsors/Pages/OxygenSensors.aspx (molim strucnjake da provere koji od ovih pasuje na Golf 2 )

4. http://www.boschautoparts.com/WaterPumps/Pages/WaterPumps.aspx

5. http://www.boschautoparts.com/...Pages/AlternatorsStarters.aspx (pitanje: sta su starteri ? Znam,streljajte me odmah,ali sta da radim kad ne znam. )

Ovako, od ovoga pobrojanog svestan sam da ne moze sve da pasuje kod mene, ali pogledajte i molim stučnjake za Golf 2 da se raspitaju šta od ovoga može a šta ne može da se ugradi u moj automobil, kako bih znao na čemu sam i gde stojim. Bio sam u Nisu i nisam nasao nista od ovoga u tamosnjim radnjama auto delova,kazu da to nece NIKADA da naruce. A ja necu da bacam pare na neki fušeraj od kvaliteta,koga tamo nude....

P.S. Večeras sam sipšao novu tečnost za pranje vetrobranskog stakla u posudu za to namenjenu, ali dolazi do njenog curenja,iako znam da prima 4.5 l te tečnosti,a nije bilo prepunjeno. U pitanju je zimska tečnost,naravno. Ranije sam stavljao letnju tečnost za pranje, ali nije dolazilo do curenja. Kako da zaustavim ovo i da li je moguće da je crevo napuklo, ili sam ipak prepunio ?

[ borkostar @ 28.11.2010. 19:24 ] @
valjda si dovoljno pametan da provalis dal si prepunio ili nisi. Ako nisi onda si... stavi naocare
[ vladd @ 28.11.2010. 21:30 ] @

Za svako prepunjavanje, dovesti auto u redakciju ES-a na proveru.

Mozda si prepunio, sacekaj da se isprazni, upotrebom, do kraja, pa sledeci put proveri utisak.

Sto se tice potrosnog materijala, ne mora bas Bosch, niti je bosch ono sto je nekad bio, a nisu ni drugi losi, naprotiv ima i boljih.

Mozes da koristis MANN filtere i NGK senzore, i bice kvalitetnije od odabranog.

Prosto nemoj da zamaras, zasmejavas ili ljutis prodavce delova, mogu nekada da budu jako korisni.

Za MANN filtere postoji online katalog, moze se odabrati po modelu vozila, i filter ulja, goriva, vazduha...

MAda sam spreman da se zakunem, da za vremesnog golfa(iako nisam zaboravio malu kilometrazu), koji god savremeni filter da pazaris, visestruko je bolje od filtera iz vremena proizvodnje doticnog vozila.

Poz
[ Kosta ******um Rex Persia @ 28.11.2010. 22:22 ] @
Hvala vladd.cenim tvoje savete. Pa znaš kako,to ti je psihologija,moraš malo da nerviraš prodavce delova jer onda vidiš po njihovim reakcijama da li su prevaranti ili su pošteni i iskreni ljudi. :)

Što se tiče Mann-a,hvala na savetu,a za NGK nikada nisam čuo.

A što se tiče te lambda sonde,nisam čak ni siguran koja paše za moj auto niti da li treba da se menja,šta mislite, ljudi ?
[ Kosta ******um Rex Persia @ 29.11.2010. 18:20 ] @
Da vas obavestim,oterao sam auto na kompletan mehanički pregled kod odličnog majstora,on je drug moje sestre pa imam u njega veliko poverenje.

Za početak,kupio sam sledeće: oba kaiša (zupčasti i onaj drugi), semering, antifriz 3 litra i 2 litra destilovane vode.

Danas sam takođe kupio nove brisače,neke grčke,ali kvalitetnije malo.Koštalo me tri komada ukupno ‚1880 dinara.Imaju onaj aero twin oblik.I mogu reći da sam puno zadovoljniji njima nego mojim starim brisačima.

Takođe,zamenio sam ulje i kupio sam filter za ulje,takođe.Uljke sam pazario za 2850 dinara neko nemačko kvalitetno,i majstor i onaj u radnji su mi njega preporučili. Sada ne mogu da se setim kojeg je proizvođača to ulje,ali bitno je da je 10W40, 5 litara ukupno.

Pošto mi se na neki meni neznan način iskrivila jedna felna,prednja desna da budem precizan,on će i to da mi sredi. Takođe sam mu rekao da pogleda sve delove oko točkova i da vidi da li je tu sve u redu,pošto mi je tu nešto sumnjivo.

Sve ovo nije baš jeftino,ali što se mora mora se.Danas sam potrošio oko 7500 dinara za sve ovo,bez ruku majstora. On mi neće uzeti više od 2500, siguran sam.

Šta kažete ? Da vas cujem.

P.S. Molim vas bez flameova sada,nego pricajte o ovome najkonkretnije moguce.
[ jnk @ 29.11.2010. 18:50 ] @
Sve je to ok. Ali to je tek početak. Ako hoćeš da auto bude u savršenom stanju videćeš da postaje rupa bez dna. Ja bih prekontrolisao ceo trap, ležajeve točka, amortizere... Gume su verovatno za zamenu ako ulje nisi menjao od 2006e znači da su gume sigurno starije od 5 godina.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 29.11.2010. 18:58 ] @
Ma gume su sve 4 zimske i stare su svega 2.5 do 3 godine,a posto nije mnogo vožen za sve ovo vreme,rečeno mi je da su u odlicnom stanju i da nema potrebe da se menjaju. Samo treba da se ispravi felna,negde je čuknuta, ko zna kako i gde.

A to sam zaboravio da kažem majstoru,da prekontroliše ceo trap i ležajeve točka,zvaću ga sada da mu i to kažem. A zua amortizere sam i sam svestan da ništa ne valjaju,to mi je neko rekao još pre neki mesec. Ali sada oni nisu došli na red,to tamo u januaru ili februaru tek mogu da izdržim finansijski.

[ jnk @ 29.11.2010. 19:14 ] @
felnu možeš ispraviti kod danka(ukucaj u gugl gume felne danko) mislim da je oko 1000 din ispravljanje ali nije ti isplativo da dolaziš u bg samo zbog toga. Kada budeš razmišljao o amortizerima gledaj recimo bilstein jer imaju dobar odnos cena/kvalitet. Inače nisi naveo koji je motor u pitanju i stavi neke slike da vidimo u kakvom je stanju.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 29.11.2010. 20:02 ] @
Ok,slikacu ga prvom prilikom,kada se prekosutra ovo završi kod majstora.Slikaću i unutrašnjost haube,da vidite motor.

Što se tiče amortizera, to ovde u Srbiji nije ok da se kupuje,dolaze neki niakkvog kvaliteta.Nisi pazio gore,kada idem za Nemačku krajem ove godine,pazariću tamo one bitnije delove za njega,da bih bio siguran u kvalitet izrade.

Ovde u Srbiji sve je sumnjivog kvaliteta,nažalost,i Blistein je ustvari kopija prosečne izrade. To su mi više ljudi rekli.
[ Zarko Silic @ 29.11.2010. 20:49 ] @
Citat:
[url=/p2750017]Kosta ******um Rex Persia[/url ]:

Ovde u Srbiji sve je sumnjivog kvaliteta,nažalost,i Blistein je ustvari kopija prosečne izrade. To su mi više ljudi rekli.

Koji ljudi?

Isti oni koji su davali preporuku za Bosch akumulatore, ili je rec o nekim drugim ljudima.

Bilstein amortizeri su jednako dobri, ili jednako losi, bilo gde da ih kupis. Da li ce to biti Srbija, ili Nemacka, potpuno je svejedno.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 29.11.2010. 22:00 ] @
Ne,ne,nemaju ti ljudi veze sa ovim forumom ovde. Rekli su mi prodavci iz Bora i tri majstora,oni su imali loša iskustva sa njima pa zato.

ALI,zato se sada oduševljavam Kayaba amortizerima,čitam upravo podatkle o njima na njihovom sajtu,kao i na srpskom jeziku što sam našao.U Nemačkoj koštaju od 40 do 85 eura, zavisno od kvaliteta izrade.

Vidite i sami sledeci link: http://www.parts2go.de/shop/St...er/sp.Stossdaempfer/typc.1644/
[ jnk @ 29.11.2010. 22:19 ] @
Pre bih rekao da je to razlika u tome za koji automobili ili koji tip amortizera a ne u kvalitetu izrade. Zamisli sad isti amortizer pa ti biraš koji od 6 stepeni kvaliteta hoćeš da kupiš.
[ Zarko Silic @ 29.11.2010. 22:38 ] @
Kayaba, Blistein, Monroe, pa cak i Öhlins za Golfa MkII, ako platis 50 eura , isti su.

Uostalom, zasto bi na prvom mestu menjao amortizere ako je vozilo preslo 50.000 km? Mislim da tamo ima precih stvari za zamenu obzirom da je rec o vremesnom autu.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 29.11.2010. 22:38 ] @
Da,da,upravo se o tome radi,dobro si zapazio to,jnk.

Koji ti auto voziš,jnk,isto Golf ili ipak ne ? Kakva su tvoja iskustva sa servisiranjem tj redovnim odrzavanjem vozila ?

BTW,na sajtu Kayaba europe nasao sam sta odgovara za Golf II 1986 godiste,motor 1272 ccm, snaga 40 KW (55 konja). I ima prilicno lep izbor,moram da priznam.

edit: Pa ima i precis stvari za zamenu,ali problem je u tome sto su prednji amortizeri u losem stanju i rekao je majstor da do proleca moraju hitno da se menjaju,ako ne bas ovog trenutka. A proverio sam to na jos nekoliko mesta,i isti odgovor sam dobio,da su mi prednji amortizeri losi. Ne znam zasto je to tako sa predjenih jedva 47500 km,ali tako je.

[ jnk @ 29.11.2010. 23:58 ] @
iskreno ne verujem da ima više kategorija kvaliteta istog modela. imao sam nekada davno ozloglašenog golfa dvojku dizela i prešao sa njim 100inak hiljada kilometara i šta je sve prošao dobro se držao i nikad nije ostavio na putu.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 30.11.2010. 01:18 ] @
Ok,danke. :)

Nego,moram da pogledam da li moj model Golfa dvojke ima katalizator ili nema,da se ne bih prevario i pazario pogresan tip rezervnih delova za njega,kada idem za Nemacku. Verovatno ovo nema mnogo uticaja,ali ajde...

Sta je sa lambda sondom,da li ona uopste postoji u ovako starom autu poput mog ? I ako je odgovor pozitivan,kako se ona menja i koliko je bitno da bude kvalitetne izrade ? Video sam da firma BERU njih pravi, mada postoje i od drugih proizvođača.

[ vladd @ 30.11.2010. 10:20 ] @
Nemci su i tada i sada bili vrlo saroliki sa opremom, i motora i vozila, tako da ces na neka pitanja morati sam da istrazujes odgovor.
Ili da proucis svoj auto do detalja, ili da uzmes fotoaparat, pa sklop po sklop, detalj po detalj, dok ne predjes svaki deo.
Pa uz slike mozemo da nastavimo pricu

Poz
[ Kosta ******um Rex Persia @ 30.11.2010. 12:33 ] @
U redu,slikacu precizno sve,dok je jos u kanalu kod majstora,sutra ili eventualno danas,ako stignem,posto imam obaveza. Pa uz slike ces videti sta i kako.
[ borkostar @ 30.11.2010. 19:41 ] @
Najnovija formula nije ravna doticnom autu
[ Kosta ******um Rex Persia @ 02.12.2010. 17:46 ] @
Posle nepotrebnih "komentara" doticnog "uvaženog" borkostar-a.resio sam da vam kazem kakvi su sve radovi uradjeni u servisu kod mog majstora.

Prvo,kupljeni su i zamenjeni kaiševi(oba su zamenjena),stavljene su nove svećice Bosch, podešavano je paljenje automobila (odrađeno delimično uspešno,nažalost,i dalje je pomalo trom,ali manje nego ranije), stavljen je antifriz i na kraju, stavljeno je ulje, filter za ulje i pumpa za gorivo.

Pumpa za gorivo nije bila u planu da se menja,ali je to mopralo da se uradi jer je procurela,pa je ulje curelo malo kroz nju.

Nažalost,ovo je izgleda rupa bez dna,baš sam se začudio. Jer ni sada nije sve urađeno,jer se naknadno otkrilo da Golf nije živahan kako treba jer je lamela dotrajala i moraće i ona da se menja posle Nove Godine. Kupiću i to u Nemačkoj,da osiguram da bude original.

E sad pitanje u vezi onihg Kayaba amortizera,nasao sam da postoje odgovarajuci amortizeri i kitovi za montiranje sa gumicama(odbojnici) baš za moj tip auta,to nije nikakav problem.E sad, ne znam za koji da se odlučim,jer mi treba dodatna sigurnost u krivinama i bolje ležanje na putu nego sada,dakle da ja JASNO osetim veliku razliku. Pa sam mislio da pazarim gasni amortizer Kayaba Ultra SR ili eventualno Excel-G tip.

sajtovi su: http://www.gazela.rs/node/21 za Excel-G i http://www.gazela.rs/node/23 za Ultra SR amortizer.

Molim za mišljenja i savete, ali bez zezanja ovog puta. Ja da znam ove stvari ne bih nikada ni pitao sve opvo,pa imajte razumevanja,molim vas.

P.S. A da,zaboravih i ovo, ima i još jedan gasni amortizer, http://www.gazela.rs/node/22

[ tamindus @ 02.12.2010. 18:01 ] @
To je 1.3 i nikad on neće biti naročito živahan, tu lamela ne pomaže.A za ležanje u krivinama ne pomažu obični amortizeri, uzmi gewinde pa malo spusti samo to nema smisla sa 13 balonkama.Mora 14 ili 15 i šira guma sa nižim profilom.Dobijaš mnogo na stabilnosti u krivinama ali gubiš na drugim stvarima.Al ne može sve odjednom.
[ vaske2 @ 02.12.2010. 18:12 ] @
Prijatelju...da tebi nije neko vozio taj auto ove 24 godine pa ti je posle vratio kilometrazu???Prosto je nemoguce da auto presao samo 47000km i ima lamelu,amortizere itd,itd na izdisaju, osim ako ga nije vozio(bez uvrede)extremno los vozac.Drugar koji drzi auto skolu gde se dnevno promeni i vise od 10 neiskusnih vozaca nije imao toliko problema sa potpuno istim autom kao sto je tvoj.
[ Zarko Silic @ 02.12.2010. 18:43 ] @
Citat:
Kosta ******um Rex Persia: Molim za mišljenja i savete, ali bez zezanja ovog puta.

A ko moze da odoli ovakvim zicer postovima?

47.000 Km,
Amortizeri,
Lamela,

Da li si ti bas siguran da je u pitanju VW Golf?
[ komplikovan @ 02.12.2010. 19:07 ] @
Pozdrav svima!

Iščitao sam savete i preporuke koje su ti dali ostali forumaši, pa se evo, Kosta, i ja oglašavam kao vlasnik i vozač Golfa mk2. Moj model je sa dizel motorom (ili da budem još precizniji, turbo-dizel (kako to simpatično zvuči) ), ali se stvari koje ću napisati odnose na maziva/delove/kvalitet istih, rezultat su mog iskustva i mogu da se primene i u tvom slučaju. Moj auto nije bio u tako dobrom stanju kao tvoj; raubovan je prilično i zamenio sam gotovo sve što može da se zameni jer je to bilo potrebno, tako da imam ogromno iskustvo sa delovima... Postavio si mnogo pitanja tokom ove diskusije, pa ću se truditi da dam neko svoje opažanje o svemu što te zanima:

-Ulje. Svako je izneo svoje mišljenje. Slažem se sa Cozmom da je polusintetika dobar izbor, a ne slažem sa Vladdom (ili sa nekim ko je to rekao) da u taj motor treba sipati čisto sintetičko ulje. Razloge ti je naveo Kozmo, a i ja ću dodati da mala kilometraža koju je auto prešao nije neka preterano velika prednost. I da stoje, delovi izrađeni od gume kao i razni zaptivni elementi, će za 25 godina promeniti svoja svojstva. Sintetičko ulje bi na duže staze moglo da isprovocira ono što ti je kozmo pisao. Preporuka svih majstora koje sam tokom godina susretao je bila - mineralno, ili polusintetika. I današnje mineralno ulje je kvalitetnije od ulja koje se proizvodilo pre 25 godina, te stoga ja u svoj auto sipam Mobil 15-40. Nadam se da moderatori neće izbrisati, nije reklama već savet. Nekada su ga zvali Mobil Super M, a sada je, čini mi se S 1000. Nemam neki poseban razlog, osim što se u mojoj porodici taj brend koristi godinama (imam mogućnost da ga kupujem u inostranstvu, no da ne smaram time...) Nismo primetili nikakvu posebnu benefit, ali ni štetu. Jednostavno su nam motori vozila koje smo imali radili dobro uz to ulje.
Kažu da je Optima takođe dobar izbor, pogotovu zbog raznih kopija koje postoje. Ja je ne koristim, ali verujem na reč onima koji je upotrebljavaju. Druge proizvođače nisam upotrebljavao, ali kao što ti neko reče - za motore u toj klasi, svi proizvođači su manje-više sličnog kvaliteta. Jednostavno treba da se odlučiš za onog čije ćeš ulje koristiti. I to je to. Proizvođač u knjizi sa uputstvima savetuje promenu na 7 ili 7500 km (ne sećam se tačno), ja imam naviku da ulje menjam na 5000 km. Ne može da škodi.

-Antifriz. Tu ne mogu da te posavetujem, jer ne znam da li u tvoj auto ide g11 ili g12, ili neki treći. Ja imam aluminijumsku glavu i koristim g12 antifriz i to mi je ok. Posavetuj se sa svojim majstorom o tome. A može ti savet dati i neko odavde ko se u to razume više.
Što se kočione tečnosti tiče, menjao sam sve sklopove pa i nju. Koristim ATE DOT 4 (navodno je to što prodaju kod nas original, ko će znati) i nisam nezadovoljan. Za promenu u čitavom sistemu potreban ti je jedan litar. Ali nemoj menjati ništa ukoliko nema potrebe!!! Kočionu tečnost menjaš samo ukoliko menjaš i ostale sklopove kočnica.

-Menjačko ulje. U uputstvu piše da se ono ne menja, već samo kontroliše nivo i po potrebi doliva. Meni su bile propale zaptivke diferencijala pa sam bio prinuđen da promenim. Koristio sam Optimu SAE 80 i nisam bio zadovoljan, pogotovu u zimskom periodu gde je šaltanje bilo otežano dok se ulje malo ne zagreje i "umlati". Proizvođač kaže da treba sipati sintetičko ulje, vrednosti 75W90. Sipao sam Folksvagenovo (kažu) original menjačko ulje, i zadovoljan sam. Jeste skuplje, ali... Bilo mi je potrebno 2 litra.

-Akumulator. Svako opet ima svoje mišljenje i svoje iskustvo. Moje je sledeće: Bosch kupljen u inostranstvu (u Beču) namontiran 2000. godine, trajao je do 2008. godine. Mama u svojim kolima ima Bosch kupljen ovde 2006. (to mu je i godina proizvodnje), već je u fazi otkazivanja. Toliko o kvalitetu toga što se ovde prodaje kao Boš! A možda sam i ja sa onim imao sreće, ko će znati. Sada koristim marku Exide (mogu ti na pp poslati kako do njega doći), imam ga dve godine, ovo mu je treća zima i zadovoljan sam. Skuplji je, ali kažu i kvalitetniji. Uzeo sam tu marku i za svoj drugi auto, i takođe sam zadovoljan. Što se drugih proizvođača tiče, koristio sam Vesnu, Vartu, Horse, razne bugarske verzije za vreme rata... Moje iskustvo (kao i sa ovdašnjim Bošovim) - svi traju oko četiri godine.

-Alternator i anlaser. Kao što ti Vladd (ili neko drugi, ne mogu da se setim svega) reče - pokazaće ako budu bili nezadovoljni. Moja preporuka: ne diraj dok radi. Original je najbolji. Rezervni delovi su jako lošeg kvaliteta. Dizel model ima alternator spušten kod desnog točka (ne znam kako je kod tebe), koji nema nikakvu zaštitu od vode i rizle, tako da mi često propadaju neke čaure i lageri koji jednostavno zaribaju. I to ne može da se promeni, pravio ja razne šus-plehove, ali ne pomaže ništa. Alternator mi je zimi i kad pada kiša uvek mokar. Ako neko ima savet po tom pitanju, rado ću uvažiti!!! Anlaser sam takođe remontovao, menjao i automat bendiksa (koji je na našem tržištu jako lošeg kvaliteta). U svakom slučaju - ne diraj dok rade!

-Amortizeri. Što se njih tiče, svako opet ima neki svoj savet i neko svoje mišljenje, a pogotovu prodavci. Neko kaže da su Monro pretvrdi i da je vožnja neudobna, neko kaže da je Bilštajn najbolji, neko glasa za SACHS. Menjao sam opruge, šolje, odbojne gume, zaštitne manžetne... amortizere imam Sachs - i nisam oduševljen. Neposredno nakon ugradnje naišao sam na veću rupu i prednji amortizer se blago oštetio. Garancija od 2 godine - shvatiš da je nemaš tek kad ti treba. Moj stav je laički i glasi: amort i služi da ti ublaži rupu, a ne da se ošteti pri većem potresu. Verovatno nisam u pravu i stručnjaci bi mogli da mi dokazuju kako on radi, u kojim slučajevima se oštećuje i bla-bla-bla, ali ću sledeći put tu marku zaobići. Može mi se, ja sam taj koji plaća .

Gume. Proizvođač kaže 155/80 ili 175/70 kada pricamo o R13. Ja koristim ovu drugu dimenziju i letnjih i zimskih. Letnje koristim Sigura, zimske Winter1. Imao sam Goodyear zimske gume ranijih godina i one su bile odlične, ali za ovaj automobil nepotrebne. Znam da se mnogi neće sa tim složiti, ali smatram da performanse tih guma dolaze do izražaja u uslovima ekstremne eksploatacije kao i na nekim boljim i savremenijim automobilima koje možda i možemo ekstremnije voziti zahvaljujući gomili elektronike koja reaguje umesto nas. Za prosečnu, sigurnu a pre svega bezbednu vožnju, smatram da naše gume završavaju posao. Iz sopstvenog iskustva, najzadovoljniji sam bio Kontinentalovim i Mišelinovim gumama, ali opet ponavljam - mislim da je kupovanje tih brendova u odnosu na auto o kojem je reč, veći trošak od potrebnog.

-Delovi. Pošto planiraš da neke od delova nabaviš u inostranstvu, moj savet je da se konsultuješ sa majstorom oko dimenzija i vrste. Bez obzira na broj šasije i oznaku motora, može ti se dogoditi da se neki delovi razlikuju. Postoji racionalno objašnjenje i za to (u mom slučaju, kraj 87., VW je eksperimentalno već ubacivao nove delove u neke od modela, bla-bla-bla), ali ti od toga nemaš ništa kad deo kupiš u inostranstvu i ne možeš da zameniš. Ja sam to iskusio na lagerima prednjih točkova i na kočionim diskovima, koji nisu odgovarali onim koji su propisani po katalogu.
Takođe bih ti preporučio da redovno kontrolišeš sve stvari napravljene od gume, tipa - creva za hlađenje motora, manžetne na poluosovinama. I da ne menjaš ništa što ne mora da se zameni. Creva, manžetne, semerinzi - izuzetno su lošeg kvaliteta. Imam veoma loše iskustvo i sa novim šelnama, verovali ili ne - same se odvijaju i popuštaju; krivo mi je što sam stare VW samostežuće bacio prilikom raznih zamena. Što se tiče creva za pranje vetrobranskog stakla, moja preporuka je da ih zameniš. Verovatno su krta ili će ubrzo biti. Imaš ih na metar po prodavnicama auto delova, a i u prodavnicama akvaristike. Samo izmeriš koliko ti treba, poneseš crevce kao uzorak i rešiš problem!

Uglavnom, to je to Da se razumemo, Golf će ići i bez nekog preteranog održavanja, zato ga ljudi sa ovih prostora i vole. Ali ako hoćeš da imaš auto koji je pouzdan i sa kojim smeš krenuti na duži put, o njemu moraš voditi i računa. A onda shvatiš da ulaganja nemaju kraja I tako u krug...

Moj roman vas je sigurno smorio, ali verujem da bi neka od mojih zapažanja i iskustava Kosti bila od značaja.

Pozdrav!
[ borkostar @ 02.12.2010. 20:09 ] @
bogami vozio sam golfa 1.3 i zivahan je, isao je kao metak a ide i dan danas kod sestre
[ vladd @ 02.12.2010. 21:21 ] @
Ne smeta moderatoru sto se ne slazes s njim, to ionako nije lako:). Vazno je da brines o ulju, kako tako.

Medjutim, ono sto zasluzuje opomenu, i za sada nije obrisano, kao primer, je
Citat:
komplikovan
Kažu da je xxxx takođe dobar izbor

To rekla kazala, ili da mi iznosimo nekakva oupstena misljenja, kao da formiramo neki tim ili reprezentaciju, nije za sledece tolerisanje.

Ovde ima ljudi koji imaju ozbiljna iskustva i informacije, i prihvatamo razna misljenja ako su potpomognuta nekakvim argumentima.
Argument nije "motor dobro radi", na osnovu osecaja nekvalifikovanog lica, ili kvalifikovanog, a bez nekog testa, tipa dyno.

Razumem ja da neki ne znaju za bolje, i to nije sporno, medjutim, postajem slabotolerantan prema rekla-kazala metodu rasprave o tehnickim pitanjima.
To nije stvar ukusa, vec surovo prostih tehnickih detalja.

A prihvatam i saglasan sam sa prostim logickim razmisljanjem i zakljucivanjem i bez tehnickih podataka..

Uzgred, sinteticko ulje nece nista lose uraditi semerinzima i lezajevima na motorima od pre 20 i vise godina. Vreme i starost pravi vise stete. Pitanje je samo isplatljivosti posedovanja takvog vozila, zakoni se poostravaju, buducnost takvih je ili medju oldtajmerima ili u reciklazi...

Elem
Citat:
Kosta ******um Rex Persia: Posle nepotrebnih "komentara" doticnog "uvaženog" borkostar-a.

Malo si previse uneo entuzijazma u popravku vozila, pa se covek "na zicer", malo grublje sali.

Ali dolazi se do istine...

Citat:
Kosta ******um Rex Persia
Nažalost,ovo je izgleda rupa bez dna,baš sam se začudio.

Sto je tacno.

I dobra je briga da vozilo bude kompletno ispravno, ali tom vozilu sledi restauracija, vise nego prepravka. Amortizeri su "parcijalno resenje", ako se ne pregledaju i renoviraju ramena, karoserija na mestima oslonca. Sumnjiva je lamela, koja je, verovatno vise istrulila, nego sto je pohabana. To je alarm za mnoge sakrivene sklopove, kojima preti slicna sudbina.

Poz
[ Kosta ******um Rex Persia @ 02.12.2010. 23:01 ] @
Citat:
vaske2: Prijatelju...da tebi nije neko vozio taj auto ove 24 godine pa ti je posle vratio kilometrazu???

Ne,ne,taman posla,kilometraža jer sasvim ispravna,vozio je moj auto do 2003 moj otac, i to ne previše često. Što se i vidi po broju pređenih kilometara. Tada je prešao oko 42500 km, a posle njegove smrti auto je preduigo stajao u garaži i nije vožen,onda je jedan prijatelj od mog pokojnog oca(nestručan) stavio ulje za dizel motore mislim 2007 godine...jedino što je na njemu ikada rađeno je promena guma i brisača,a i to dosta retko. Sad sam ja to rešio da polako menjam,jer je problem mog auta ne toliko u maloj kilometraži nego ui tome što je baš dugo stajao i skoro da nije vožen,sve do negde 2007 godine. A i tad premalo. Ja ga evo redovno vozim od maja 2010. godine, i prešao sam oko 1500 km od tada sa njim.

Cilj mi je da ipak koliko toliko povedem računa o njemu, jer ja novac za drugi auto nemam, niti ću ga imati u skorije vreme. Pa koliko me bude služio biće super. E zato moram da ga remontujem i da zamenim to što nikada nije menjano. Majstor se krstio kad je video šta sve nikada nije menjano...

Lamela je sigurno problem,jer majstor je više puta štelovao paljenje i opet je pomalo trom. Rekao mi je,doslovno, "druze,lamelu moram da menjam,verovatno je propala i zbog toga Golf nije živahan kao ranije"

Što se tiče amortizera, molim vas da pogledate one Kayaba modele, linkove imate gore u mom postu. Kayaba ima i ovo: http://www.kyb-europe.com/kits.html

To su valjda svi neophodni elementi koji se menjaju prilikom promene amortizera,koliko sam shvatio. Trebam objašnjenje u vezi toga,jer ne razumem ovo u potpunosti. Hvala unapred.

P.S. Komplikovan,zahvaljujem na ovako opširnom odgovoru,svakla čast,to puno cenim! A da li zaista misliš da je moguće montirati 15 inča felne na moj auto,zar nije prostor premali za toliku felnu i pneumatike ? Treba li da se vrse prepravke ili ne ? To pitam samo zbog radoznalosti, jer cu da idem maximalno do 14 inča. Previše je skupa 15-ca.
[ Nocni @ 02.12.2010. 23:34 ] @
Citat:
vladd: Uzgred, sinteticko ulje nece nista lose uraditi semerinzima i lezajevima na motorima od pre 20 i vise godina. Vreme i starost pravi vise stete

Naravno, jedini problem je u tome sto je 14€ litar... a tome golfu sigurno nebi skodilo, niti bi se ista desilo da se uspe ovako nesto:

[ jnk @ 03.12.2010. 08:06 ] @
@kosta

podržavam tvoju odluku da središ automobil i moj savet bi ti bio da koristiš ako je moguće originalne rezervne delove jer je 90% delova za golfa 2 iz turske koji su mnogo lošeg kvaliteta. Kayaba su ok amortizeri i vrlo je moguće da su ti fabrički propali od stajanja kao i mnogo šta drugog. Lamelu dobro razmisli koju ćeš da staviš i ako budeš stavljao uveri se da uzimaš original a ne neku tursku varijantu. Sachs je poznata kao dobra ali se isto tako često falsifikuje. To što kažeš da je trom je relativna stvar ali moguće da ima neki problem, bilo bi dobro da nađeš nekog majstora koji ume da razmišlja pa da vidi šta nije u redu. Ležanje će se popraviti ako su ti trenutni amortizeri loši ali ništa drastično. Sad zavisi koliko ti to treba ali imaš varijante da ga malo učvrstiš nekim upornicama ili u krajnjem slučaju i kraće opruge + sportski amortizeri, ali je pitanje koliko to zaista želiš jer tu ima i kontraindikacija(niži i neudobniji auto).

Sintetičko ulje u ovom slučaju ti je (po meni)čisto bacanje para, imaš gomilu dobrog ulja za 25e/3 litara. Takođe, ljudi imaju tendenciju da komentarišu ulja bez neke naročite naučne osnove dok bi priča da li je neko ulje dobro ili ne zahtevala laboratorijske analize da bi moglo argumentovano da se priča tako da te priče 'e ovo ulje je super veruj mi ne troši ga ni malo' slobodno uzmi sa rezervom. ako vas zanimaju analize raznih ulja posle korišćenja posetite sajt www.bobistheoilguy.com i tamo možete naći relevantne rasprave.
[ Nocni @ 03.12.2010. 08:31 ] @
Ja nisam preporucio sinteticko ulje u ovom slucaju. Samo sam rekao isto sto i vladd, da se nebi nista desilo ako ga uspe a bilo ih je nekoliko koji su rekli da bi mu maltene crkao motor zbog sintetickog ulja... Vjerovatno se misli da kvalitetno sinteticko ulje mora biti zitko a ne mora, moze da bude i gusce od mineralnog...
Sto se tice "bacanja para" ni to ne stoji... ovo ulje koje smo pomenuli ima 2 ili 3 pa i 4 puta duzi interval zamjene... zavisi sa kojim ga poredimo... pa kad se sracuna, ispada mozda i jeftinije...
Inace, po meni, nepotrebna je ovolika tema i briga posvecena vozilu koje vrijedi nekoliko stotina eura...
[ etjen @ 03.12.2010. 08:32 ] @
samo da primetim da je ta priča oko lamele poprilično šuplja. Kako ti je to auto trom zbog lamele a da majstor nije skroz siguran?
Nije to nuklearna fizika, ili proklizava ili ne proklizava, vrlo se lako oseti.

Nikad nisam čuo da se neko žali da mu je auto trom zato što je lamela loša. Da bi se to na taj način primetilo uveliko bi već zamenio lamelu. Lamela bi proklizavala na svakoj uzbrdici

Bolje se ti konsultuj sa još nekim...
[ jnk @ 03.12.2010. 08:41 ] @
@nocni

nekoliko stotina eura? Pa ti očigledno ne poznaješ naše tržište i kult golfa dvojke. pa još prvi vlasnik, ovo bez 3k eura se ne prodaje
[ vladd @ 03.12.2010. 09:51 ] @
Ako cemo o bacanju para....svaki evro ulozen u taj auto s moze smatrati bacenim.

Ali, volja, zelja i odluka, prave trosak.

Pa kuda june tuda i uze. Sto mora da jede pecenje, moze da guli pasulj svaki dan, nista mu nece faliti

Bacanje para je i kada se stedi na zaptivkama, pa curi ulje, bacanje para je kada se stedi na filterima, pa trosi 20% vise...

Razna su bacanja para, ali koriscenje sintetike nije uopste bacanje para..em je motor u boljem mazivu, em je hladan start(na koji su svi zaboravili, najveca sekira za taj i te vremesne motore) znacajno olaksan i umanjena steta...karike se teze "lepe"...

I taj starcic trazi korektno paljenje, i vrtenje bez opterecenja...kao i ove mlade junose od 100-200-300ks

Poz
[ pudar @ 03.12.2010. 13:41 ] @
Mnogo si se napalio na tog Golfa i napravio od njega svemirsku masinu. Sipaj sta god hoces i precices 200-300.000 i boli te uvo. Kad pocne da krcka kineticki - moze jos 20-30.000, bez ulja u menjacu mozes da vozis dok se ne setis da sipas, kad naglo zakocis i upali se lampica ulja - onda dolijes ulje, amortizere menjas kad u voznji osecas "morsku bolest", stavi gume koje hoces - od 155-175, ne diraj ulje u kocnicama - samo dolivaj, ako ne valja set kvacila - bolje negde remontuj taj tvoj (preci ce vise nego novi), revnosno kontrolisi temperaturu, proveravaj signalizaciju i pun gas. To je recept za automobile te marke i godista i ako se ne budes palio na neko ludo odrzavanje,sluzice te mnogo bolje(neverovatno,ali isprobano!). Kod novijih masina je situacija POTPUNO drugacija i one su izgubile onu primarnu funkciju automobila(posto je automobil SLUGA,onda uzmes slugu da ti sluzi,a ne ti njega da sluzis!). Pozdrav..
[ Nocni @ 03.12.2010. 14:00 ] @
^^ Ovo je sve tacno osim to da moze da predje toliku kilometrazu... Na pocetku teme je receno da je golf iz TAS-a a znamo da je taj bio duplo gori od pravog njemackog... zbog toga nije cudno sto treba sve to da se mijenja na 47.000...
[ etjen @ 03.12.2010. 14:38 ] @
ja sam svojevremeno imao jednog TAS dizela. Služio super. Nisam primetio da mu je nešto falilo...
Mada, istina, tada ne bi ni primetio šta god da je falilo, kad sam bio mlad i lud :)
[ vladd @ 03.12.2010. 15:16 ] @
Auto koji stoji propada intenzivno kao i auto koji se divljacki raubuje. Sa malo drugacijim bolestima.

Nakon dugog stajanja, dobro je zameniti sve tecnosti, ukloniti rdju i naslage sa svega pristupacnog, zameniti potrosni materijal, pregledati sve gumene delove, srafove i elektricne spojeve...
Malo po malo, ali da se zna sta je radjeno i sta je preostalo.

Upravo je "generalka" pravi termin, za neke sklopove je obavezna kontrola odmah, pre uvodjenja vozila u eksploataciju, a za neke je moguce odlaganje kontrole-popravke u nekom realno kratkom periodu.

Poz
[ borkostar @ 03.12.2010. 15:40 ] @
Imao sam slican problem sa istom situacijom.
Auto 87, presao 35000, nevozen dugo a kao novo sve na njemu. Posle predjenih 1000 km popustilo sve zivo i mrtvo. Od letve preko zglobova, solja amortizera sponi, kugli svih creva itd itd. Posle zamene svega toga auto i dalje pojavljuje probleme zbog nevoznje od braon boje u vodi koja se ne moze izgubiti preko svih ostalih gumenih delova
[ Kosta ******um Rex Persia @ 06.12.2010. 00:09 ] @
Hvala svima na odgovorima,videcu sta i kako mi je sledece ciniti.Za sada sam vecinu planiranih stvari uradio i zadovoljan sam,relativno.

Sledi mi promena amortizera (i zadnji i prednji) i na prolece promena ulja u menjacu ili dolivanje istog,sta bude bilo potrebno,to ce da se tad proveri. I naravno,lamela....to je tezak posao pa ga ostavljam za prolece,takodje.

Razmislicu i za akumulator sta da radim,jer ovaj je svakako dotrajao,star je 5 godina vec i malo vise...
[ borkostar @ 06.12.2010. 21:03 ] @
Ako je lamela losa neces ti docekati prolece(jedino da ga ne vozis onda ces docekati i sledece prolece)
Isto i sa akumulatorom ako je losiji...
[ Kosta ******um Rex Persia @ 07.12.2010. 00:30 ] @
Pa da,ali polako,za lamelu pratim situaciju,za sada nema neobičnih zvukova,iako treba da se menja,pa mislim da može da izgura do marta ili aprila tamo.A s obzirom da ja mesečno prelazim oko 150 km,što nije mnogo,verujem da će izdržati.

Akumunator je već hitna situacija i on mora da leti u đubre uskoro,čim mi finansije to dozvole.

Nisam samo pitao,ako neko zna gde ima da se kupe Energizer Premium ili Varta akumulatori,nek mi pošalje PP sa sajtovima ili brojevima telefona.Unapred hvala.
[ borkostar @ 07.12.2010. 15:43 ] @
Citat:
Akumunator je već hitna situacija i on mora da leti u đubre uskoro,čim mi finansije to dozvole.

35 dinara kilo na otpadu, imaces bar za dorucak
[ Kosta ******um Rex Persia @ 14.12.2010. 15:58 ] @
Ovako,da prenesem lične utiske posle druge duže vožnje,dosad to nisam mogao da primetim u gradskoj vožnji toliko,ali juče i danas vala jesam,itekako.Sada mi se auto živahnije ponaša,ima lepši zvuk motora(verovatno zbog novog polusintetičkog ulja LiqiuiMoly),a zamena pupme za gorivo novom pokazao se kao pun pogodak,jer je gorivo malo curkalo.Sada primećujem da se potrošnja sigurno smanjila sa 8 l na mislim oko 7,a to će još da ide dole kada mu odradim i ostatak generalke tamo na proleće ili početkom februara,kada majstor bude imao vremena.

Za sada sve je odlično,a pogotovo bolje ubrzava iz druge u treću brzinu.Više nema škripanja iz menjača,koje se ranije često javljalo,a ne znam šta je tome bio uzrok.Za svaki slučaj,izvršiću potpunu promenu menjačkog ulja.

Što se tiče kočnica,koči dobro,ne primećujem nešto loše,ali moja majka mi je tek danas rekla da je čovek sa tehničkog pregleda rekao da prednji desni točak ne koči kako bi trebalo...ali ja to zaista ne primećujem.

Imate li neki savet možda ?
[ vladd @ 14.12.2010. 16:45 ] @
Mozda je problem sa diskom, ili zapuseno crevo. A moguce je da i majstor sa tehnickog prica bajke. Obicno ole da filozofiraju oko rucne..

Ako je auto dugo stajao, promeni menjackio ulje sto pre. Mozda se staro ugrusalo, pa se razmutilo nakon odredjenog broja km. U svakom slucaju nije dobro, treba ga menjati.

Poz
[ Kosta ******um Rex Persia @ 14.12.2010. 17:28 ] @
Ok,hvala na savetima.A reci mi još samo ovo: da li se mora uzeti baš neko određeno menjačko ulje ili i tu ima nekih kategorija kvaliteta ?
[ vladd @ 14.12.2010. 18:41 ] @
Odredjeno menjacko ulje, ili bolje, sinteticko75W90, takodje menjacko

Malo literature, za ove mrazeve

http://members.home.nl/alien01...I%20Service%20And%20Repair.pdf

http://www.vwgolf-mk2.com/etransmissionoilchange050528.html

Poz

P.S.
http://www.volkswagenspares.com/page.php?page=Gearboxes

[Ovu poruku je menjao vladd dana 14.12.2010. u 19:52 GMT+1]
[ Kosta ******um Rex Persia @ 14.12.2010. 18:49 ] @
Wow,puno hvala,VEOMA korisne linkpove si mi upravo dao. Respect veliki sa moje strane ! :)

Pogledaću sada sve to.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 21.01.2011. 01:29 ] @
Ljudi,pogodite šta,vratio sam se iz Nemačke pre 4 dana i kupio sam tamo štošta sitnica,potrošio sam se malo više ali ne žalim.Auto je strast i onda svako može da razume zbog čega sam se istrošio. :))))

Ovako,da krenem redom.Sledeće sam kupio:

1)Autoradio CD Kenwood BT60Už
2)Blaupunkt dva para zvučnika od 260 W (realna snaga 55 W)
3)Original ulja za menjač i za kočioni sistem. (naravno, pitao sam Nemce,sve to je za Golf 2 specijalno)
4)sitnice za kola, kao što su termometar okoline,nožna pumpa za gume najprostija,merač pritiska u gumama analogni,zimski pribor
5)držač za sve četiri felne (pošto mi treba kada skladištim zimske gume na sigurno kako bi one bile u ispravnom položaju)

Za ovde u Srbiji moraću da kupim novi akumulator,jer ovaj moj je definitivno umro danas. Uzeću od 60 Ah model Energizer Premium, u Boru košta 7990 ali u Nišu ga ima ga 6800 dinara pa ću tamo da ga uzmem.

Dakle,zaprepastio sam se kakvih sve sitnica ima po nemačkim radnjama auto delova,ono je milina za gledati,zaista sam uživao tamo.

Kad sam se vratio,odmah sam kupio polovne 14 inča felne za moj Golf,sada trebam ovih dana da ih dam na čišćenje i profesionalno poliranje,što će me koštati 2500 dinara. A negde oko krajem marta kupujem i sve 4 NOVE letnje gume Mischelin Pilot Exalto 185/60 R14.

Amortizeri su zaista katastrofalni,verovatno i ostali delovi trapa,pa i to trebam promeniti sve PRE kupovine novih guma i montiranja felni od 14 inča.Jer čemu kupovina novih guma bez sređivanja kompletnog trapa,prednjeg i zadnjeg,i menjanja amortizera,opruga i homokinetičkih zglobova.

Cilj mi je da auto,za otprilike 2 do 3 meseca,koliko mi budžet dozvoli,dovedem u mnogo bolje stanje nego sada.

E sad,imam jedno pitanje. Danas sam pomoću šprica izvadio svu tečnost za kočnice koju sam mogao da dohvatim pomoću njega.Ali malo mi je čudno koliko malo sam morao da dosipam to novo nemačko original kočiono ulje DOT4.Svega oko 235 ml sam dosipao,pošto je bočica od 250 ml a ostalo je oko 15 ml još pri dnu.A kupio sam i veliku flašu od 1 L,da bude u rezervi,zlu ne trebalo. Ulja jesu bila skupa,ali ja hoću kvalitet i original. Ko može razumeće me i neće se smejati.Elem,posle dosipavanja tog novog ulja u kočioni sistem,primetio sam kako kočnice bolje rade,ili je to bar moj subjektivni osećaj,ko zna. U početku sam,neposredno posle zamene,sačekao nekih desetak minuta i upalio kola,i jako di kraja pritiskao pedalu kočnice da se to novo ulje efikasno povuče.To sam ponavljao nekoliko puta u razmaku od nekih 5 do 10 sekundi.Pošto je juče bila slava,onda sam otišao kolima do Zaječara kod zeta i zaista sam primetio da se kočnice nekako bolje ponašaju.

E sad,imam dilemu. Da li je u sistemu ostalo i nešto od starog ulja,ili nije,i kako se to staro ulje može u potpunosti izbaciti iz kočionog sistema.
[ vladd @ 21.01.2011. 10:15 ] @
Kosta, previse si se "zaneo" nekim "nemackim" kvalitetom, a koliko vidim, kupio si ukrase i bizuteriju.

Dot 4 je kategorija kocione tecnosti, moglo bi se, mozda, reci "kvalitet", ali DOT4 ulja si 99% ista i medju razlicitim proizvodjacima, da ne kazem po celoj planeti..
Problem sa kocionim uljem je sto upija vlagu, pa, ako cesto otvaras nemacko ulje da mu se divis, postace neupotrebljivo.

Ulje za menjac je 75W/90, da si uzeo sinteticko, bilo bi bolje nego to "specijalno" za G2. .Preptostavljam da su trgovci specijalni prevaranti i u Nemackoj.

No to nije vazno, vazno je da je ulje stiglo i ceka se zamena

Poz

[ Ivan Dimkovic @ 21.01.2011. 12:34 ] @
Citat:

E sad,imam jedno pitanje. Danas sam pomoću šprica izvadio svu tečnost za kočnice koju sam mogao da dohvatim pomoću njega.Ali malo mi je čudno koliko malo sam morao da dosipam to novo nemačko original kočiono ulje DOT4.Svega oko 235 ml sam dosipao,pošto je bočica od 250 ml a ostalo je oko 15 ml još pri dnu.A kupio sam i veliku flašu od 1 L,da bude u rezervi,zlu ne trebalo. Ulja jesu bila skupa,ali ja hoću kvalitet i original. Ko može razumeće me i neće se smejati.Elem,posle dosipavanja tog novog ulja u kočioni sistem,primetio sam kako kočnice bolje rade,ili je to bar moj subjektivni osećaj,ko zna. U početku sam,neposredno posle zamene,sačekao nekih desetak minuta i upalio kola,i jako di kraja pritiskao pedalu kočnice da se to novo ulje efikasno povuče.To sam ponavljao nekoliko puta u razmaku od nekih 5 do 10 sekundi.Pošto je juče bila slava,onda sam otišao kolima do Zaječara kod zeta i zaista sam primetio da se kočnice nekako bolje ponašaju.

Osecaj ti je subjektivan, posto se degradacija kocionog ulja manifestuje kao smanjena temperatura kljucanja. Pretpostavljam da nisi bio na stazi, niti si silazio sa neke planincine jasuci kocnice tako da tu razliku nisi mogao da primetis ;-)

Kao sto Vladd rece bilo koje DOT4 ulje ce ti se ponasati isto u bilo kom mogucem rezimu voznje za tvoj auto, dakle rade posao sva - ono sto je bitno je da bacis flasu posle upotrebe, tj. da ne "cuvas" ulje ako si vec otvorio flasu, zato sto kociona ulja tvog tipa upijaju vodu i samim tim gube svoje osobine - opada im temperatura kljucanja drasticno.

Umesto "cuvanja" nemackog kocionog ulja u otvorenoj flasi za sledecu upotrebu ti je bolje da kupujes DOT4 ulje u Srbiji ali sa redovnom izmenom (bar na 2 godine). Takvo DOT4 ulje iz zatvorenog pakovanja ti je verovatno bolje od "nemackog" koje ti je vuklo vlagu godinu+ dana.

Mislim ako ti to smeta - slobodno kupuj novo nemacko ulje, ali nemoj cuvati otvorenu flasu nikako.
[ borkostar @ 21.01.2011. 14:09 ] @
To ulje koje si izvadio i to sto si dosuo u kanticu koja sluzi samo da kada curi ulje dopuni cevi sa uljem je katastrofalna greska
A recenica u kojoj pominjes da auto bolje koci je pogresan osecaj zato sto se to novo ulje ne moze izmesati sa starim koje je vec u cevima

[Ovu poruku je menjao vladd dana 21.01.2011. u 17:13 GMT+1]
[ vladd @ 21.01.2011. 16:16 ] @
Uzgred, po novom, kontrolisace se kvalitet i stepen istrosenosti kocione tecnosti(merenjem doticne tacke kljucanja), a za nova vozila je OBAVEZA, zamena kocione tecnosti nakon 2 godine.

Poz
[ Kosta ******um Rex Persia @ 21.01.2011. 18:04 ] @
Citat:
borkostar: To ulje koje si izvadio i to sto si dosuo u kanticu koja sluzi samo da kada curi ulje dopuni cevi sa uljem je katastrofalna greska
A recenica u kojoj pominjes da auto bolje koci je pogresan osecaj zato sto se to novo ulje ne moze izmesati sa starim koje je vec u cevimA

Ok,shvatio sam. Ali kako da izvedem to da u potpunosti zamenim kociono ulje novim ? Dakle da to ulje koje je u sistemu nekako ispustim ili sta ?

Ivane,ne brini,ne cuvam ja otvorenu flasu kocionog ulja,znam za to da je veoma hidroskopno. Kupio sam i rezervnu flasu,od 1 litar,koja nije uopste otvarana.

[ vladd @ 21.01.2011. 18:17 ] @
Otvori se poklopac bocice za nalivanje, i popuste ventili, za ispustanje vazduha iz kocionog sistema. Uz par laganih pritisaka pedale.

To se inace radi pri remontu kocnica, kada se menjaju gumice, paknovi, ili cilindri.

Zatim se krene sa dolivanjem ulja, i zatvaraju ventili blizi glavnom cilindru, a nakon nekoliko sekundi udaljeni. Zatim se ispusta vazduh, neka iscuri jos malo mesavine starog i novog ulja, i dolije jos malo ulja.

Kod unakrsnih dvokruznih sistema, obratiti paznju na prednji levi-zadnji desni tocak, ripadaju istoj "grani" kocenja.

Naravno ima i drugih, slicnih metoda, sa malo vise rasutog ulja, kada se intenzivno prazni sistem, navedena metoda je prosta za rad pred kucom.

Naravno, obezbediti da staro ulje ne prlja i zagadjuje okolinu..

Poz
[ borkostar @ 21.01.2011. 19:58 ] @
vladd hvala na prepravci u mom proslom postu

Ono sto sam ja hteo da kazem je da ko ne plati na mostu plati na cupriji
Sipano originalno ulje specijalno za golfa II i to iz nemacke koje je sada pomesano sa starim srpskim uljem i ne vredi nicemu i nista nismo dobili
Trebalo je odma da pitas sta da radis ako vec neznas ili da teras kod majstora(originalnog)

PS Zao mi je propalog nemackog ulja
[ Kosta ******um Rex Persia @ 21.01.2011. 20:50 ] @
Promenicu ja toi kod majstora do nedelje,najkasnije.Trebam da punim akumulator sutra,jer je bas bas pred kraj zivotnog veka,pa onda idem da mu se sipa nemacko ulje DOT4.

Nije ono propalo,nisi pazio.Kupio sam i flasu od 1 litar,koja uopste nije otvarana,tako da nema nikakvih problema.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 04.02.2011. 11:40 ] @
Zamena ulja u kočnicama i menjaču završena je juče popodne,sada auto bolje koči,drukčiji je osećaj pri kočenju. I nema više krčenja zbog niskih temperatura,što se dešavalo pre promene ulja. Dakle,sve u svemu,majstor je veoma profesionalno uradio posao,a ja sam bio tu sve vreme i pomagao sam mu oko svega.

Što se slika tiče,obećao sam da će ih biti,ali nije jednostavno slikati trap,jer ja nemam kanal. Za početak,sutra ću ga slikati kako izgleda iznutra i spolja,naravno,a za slike donjeg trapa moraćete malo da se strpite.

Sad na proleće,tamo krajem marta,otprilike,sledi KOMPLETNA zamena trapa,dakle amortizeri,gume amortizera,pogače i opruge. I onda kupovina letnjih guma,verovatno Mišelin Energy Saver.

[ davidm91 @ 07.02.2011. 23:33 ] @
I ja imam problem sa ubrzanjem na golfu,moj golf 2 je 89 god,nemac,jedina mana je zastavin karburator.On ubrzava ali u toku ubrzanja seca i mora da se dozira gas polako,s obzirom da je masina od 1.6 cm trebalo bi da lepi za sediste.
Moze li se nekako podesiti taj karb. da bolje vuce,ili da ima odg. protok goriva za ovakvu masinu?
[ vladd @ 07.02.2011. 23:37 ] @
Ne moze, predvidjen je za solidno jednostavan rad, na motoru manje kubikaze.

Jedino ugradnja plina, pa bar da slabija vuca ima i ekonomsko opravdanje.

Mislim da za taj motor moze da se nadje odlican i jeftin polovan karburator, ako su vec osetni problemi u pitanju.

Poz
[ cozmo_im @ 08.02.2011. 07:47 ] @
Citat:
davidm91: Is obzirom da je masina od 1.6 cm trebalo bi da lepi za sediste.

Tesko da taj 1.6 lepi za sediste... ubrzava, da kazem, prosecno. Ni lose ni dobro, vec sasvim u proseku.

Skini karburator od zastave i nadji polovan originalni i pravac neki dobar karburator servis da ti to nasteluju i zamene i osetices poboljsanje - nece trzati, ravnomerno ce da vuce i potrosnja ce biti korektna.

[Ovu poruku je menjao vladd dana 08.02.2011. u 10:00 GMT+1]
[ davidm91 @ 16.02.2011. 00:37 ] @
pa original i ima 2 grla a zastavin 1, fabricki karb. na mom golfu je Pijerburgov neki elektronski,neko ga je zenuo pa su stavili zastavin.Jel postoji neki Pijerburgov da nije elektronski ili to i nije tako bitno? pozz
[ vladd @ 16.02.2011. 08:48 ] @
Bolje je kada karburator ima vise opreme oko sebe i vakuumske i "elektronske".

Ne valja samo za loseg majstora, kojem je taj karburator rebus.

Karburator od keca ne valja ni kada je nov..

Poz
[ etjen @ 16.02.2011. 18:48 ] @
Citat:
vladd
Karburator od keca ne valja ni kada je nov..

Poz

apsolutna istina.
[ komarac.01 @ 03.03.2011. 19:31 ] @
Ako nije problem prikljucicu se vasoj temi jer me interesuje Vladovo i Cozmovo misljenje o mojoj problematici uvezi motora 1.3 40kw 88god.presao 206 000 km.
1.motor mi pusta ulje na diktugu ispod glave motora
Isao kod majstora koji mi je zamjenijo diktung,semering na bregastoj i poravnjao glavu.Posle sklapanja motor i dalje pusta ulje na isto mjesto na diktungu.Majstor kaze da su sarafi omeksali i da ih treba zamjeniti novim.Problem je u tome sto nemogu da nadjem nove sarafe i ako su mi serviseri okretali brojeve pojedinih dobavljaca iz BG i NS.
Od vas ocekujem da mi objasnite i date pravi savjet sta mi je cinjeti?Jer po savjetima nekih majstora postoji mogucnost da glava nije dobro poravnjata i da je mozda neravan blok motora.
Interesuje me kako se provjerava dali je blok ravan ili ne? I ako se ustanovi da je neravan dali se isplati uopste ravnjati ga.Ili mi je pametnije kupiti drugi motor.
O kupovini motora razmisljam samo iz jednog jedinog razloga jer mi je sasija i trapovi u perfektnom stanju.Inace mam auto limara i lakirera u kuci.
[ Milojkovic @ 03.03.2011. 23:40 ] @
Svaka iole opremmljena masinska radionica za obradu ce ti odraditi ravnanje bloka i glave.Zamena safova je obavezna zbog plasticnog istezanaj istih.
[ sasa022 @ 04.03.2011. 03:12 ] @
Zasto neko ko je radio ravnanje prvo nije dobro isproveravo obe nalegajuce povrsine ( i blok i glavu ) - ovako ako je brusio ono sto nije trebalo da se brusi,napravio je samo jos veci problem.
[ vladd @ 04.03.2011. 12:21 ] @
Ravnanje bloka se vrlo retko radi, u slucajevima vidljivih ostecenja, ili nakon nekog zavarivanja. Tolika masa se prosto ne krivi.

Moguce je da je lose odradjeno ravnanje glave, ili nije uopste uradjeno.
Ne bi bilo lose da se locira, slika ili opise mesto izmedju glave i bloka gde to curi ulje, i nakon obrade.

Moguca je naprslina na glavi, kada je ravnanje nepotrebna operacija, koja ne resava problem.

Kada se locira mesto, mozda ce se moci nesto vise reci i pomoci.

Nov motor je neka opcija, kada bi se uzeo industrijski remontovan, polovan je samo nova glavobolja, na drugi nacin.
Moguce je resenje i zameniti glavu motora, novom ili dobrom polovnom, ako je ostatak motora u redu, odnosno u solidnom stanju.

Poz
[ komarac.01 @ 04.03.2011. 20:07 ] @
Sto se tice ravnanja glave jeste uradjeno jer sam je ja licno nosijo kod strugara i uvjerijo se da je brusijo.Ali sam kasnije saznao iz price sa drugim mehanicarima da ovaj strugar lose radi tj.da mu je losa masina.E sad sto je ucinijo ucinijo je jbg.
Ocigledno mi negine uzimanje druge glave naravno provjerene i montiranje.Ali sta da radim kad nemogu da nadjem nove sarafe za glavu???
Motor mi na ovoj brusenoj glavi trenutno pusta sa prednje strane do zubcastog kaisa na drzac alternatora,tu se dobro vidi da pusta.E sad motor je masan sa svih strana jer nije opran od predhodnog izlivanja pa je tesko utvrditi da li su u toku i nova pustanja na tim mjestima.Mozda sam vam malo naporan ali iz razgovora sa vama i ostalim majstorim dosao sam do evidentnog zakljucka da sam se u startu obratio pogresnom majstoru.U svemu ovome sam nov ali brzo kapiram jer se jednim djelom bavim donekle slicnim poslom ( servis stilovog programa ) i znam posledice aljkavog rada u toku servisa bilo cega.
Motor mi jos nije pomjesao vodu sa uljem,mada ne znam dali je to moguce u ovom slucaju i kako?
Zamolio bi objasnjenje.
Sjutra cu poci kod drugog majstora pa cu valjda znati na cemu sam.
Vama svima puno hvala na savjetima i trudu u resavanju mog problema.Naravno tu sam da razmjenimo bilo kakva iskustva o svim mogucim temama,naravno u domenu u kom sam strucan.
Naravno oko STIHLA imam dosta iskustva,slobodno pitajte ako vas sta interesuje.Na tu temu sam uvijek spreman.
Veliki pozzzz!!!
[ komarac.01 @ 04.03.2011. 21:04 ] @
Sasa to se i ja pitam.Mada majstora nisam ni pitao,pretpostavljam da je to provjerijo cim me je poslao na brusenje glave.Malo je nezgodno provjeravati nekoga ako se uzme u obzir pretpostavka da zna posao koji radi.Ja sam od njega dobio skinutu opranu glavu,spakovanu u kesu sa porukom."Nosi na brusenje kod lokalnog stugara".Naravno ja sam ga poslusao odnijo je na brusenje i vratijo.On je pretpostavljam dobro namontirao i predao mi auto.Posle par dana primjetijo sam da motor ponovo pusta ulje.Naravno ponovo sam se obratijo njemu na rekllamaciju.
Onda je nastao problem.
Njegova konstatacija je da se prilikom stezanja glave sarafi istezu jer je probao da ih dotegne.
Sigurno mu je bilo tesko da ponovo skida glavu i provjeri da li je ravna jer ocigledno to nije uradijo pri postavljanju iste.
I nista,sva se prica svela na to da treba da nabavim nove sarafe i sve ce biti u redu.
Ja bezuspjesno pokusavam da nadjem nove sarafe i slusam price majstora a meni i dalje motor pusta ulje jer ga i dalje vozim na posao i s posla.Sta cu,moram.Bar mu kontrolisem nivo ulja i dosipam to sto mi prospe.
[ Milojkovic @ 05.03.2011. 00:33 ] @
Bez novih safova je besmisleno bilo to raditi. Sad i da ih nabavis nema od ta posla nista moras opet nov dihtung i sve po redu.
[ vladd @ 05.03.2011. 09:15 ] @
Probaj da nadjes nove srafove, mada ne bi smelo da se ponovi curenje odmah nakon montaze.

Preporucujem da dobro operes i odmastis motor, pre odlaska kod aljkavih majstora(koji vole da rade sa musavim motorima), da bi se otkrile eventualne naprsline.

Ako se krene iu novo skidanje glave, zahtevaj da komparaterom izmeri sve visine glave, da nije ukrivo brusena, ili previse brusena.

Zatim pregledati ociscen blok, a pri montazi nauljiti dihtung daa se pri stezanju lakse i pravilnije deformise.

Stezanje glave prema proceduri za taj motor, ali to valjda ne treba napominjati, mada neki majstori imaju "univerzalnu" proceduru koja nije uvek korektna i dovoljna.

Prethodno proveriti i procistiti navoje u bloku, da ne prave veliki otpor, srafovi moraju da udju zavojak dublje zbog stanjene glave...

Meni licno je sumnjivo celo to napadanje glave, cak i da je bila direktan uzrok curenja, nakon zamene dihtunga bi trebalo da se bar u nekom periodu popravi situacija.

Sumnjam na neku naprslinu na bloku, ili neki drugi uzrok curenja, tipa los regulator pritiska ulja.. ventil za odusku..

Poz
[ Milojkovic @ 05.03.2011. 22:18 ] @
Dihtung se apsolutno ne sme nauljiti i postavlja se iskljucivo na odmascenu i perfektno cistu povrsinu.Safovi se samo ovlas naulje sa po jednom kapljicom ulja na navoj i pod samu podlosku.

[Ovu poruku je menjao Milojkovic dana 06.03.2011. u 01:23 GMT+1]
[ komarac.01 @ 06.03.2011. 13:33 ] @
Juce sam bijo kod drrugog majstora i ispricao mu svu problematiku.On mi je rekao da se sarafi ni u kom slucaju ne mogu istezati pogotovo ne 1cm kako su mi je govorijo predhodni majstor .Njegova je predpostavka da se ulje ulilo u leziste sarafa i prilikom stezanja glave pravi otpor i ne moze da se pritegne glava.Zakazao mi susret u Utorak i vidjecemo sta ce biti.
[ vladd @ 06.03.2011. 14:09 ] @
Nema tu prevelike flozofije.

Imamo dva masinska elementa koje treba spojiti, srafovima, koji se odredjenom silom pritezu, da bi ostali u granici elasticnog istezanja, i zadate sile drzanja.

Elem, imamo i zaptivku, koja ima elemente koji se deformisu, kao sto su metalni prstenovi, kojima treba omoguciti deformaciju za zaptivanje, sa sto manje usecanja i ostecenja.

Nadalje, povrsine, koje ne smeju imati zareze vece od 0,01mm, ni neke krupne necistoce.

Zatim srafove, koji treba da su novi, da se ne bi igrali sa starima, koji su mozda trajno deformisani.

I naravno, navoj u bloku, koji treba ocistiti i procistiti, da bude bez korozije i naslaga.

Podmazivanje srafova je opcija, predvidjena za ovaj motor, posto se ta operacija uracunava u silu stezanja, potrebna je manja sila za stezanje podmazanih srafova.
Za nov motor je nesto drugacija procedura, kada su sve komponente nove, ciste, i bez deformacija od eksploatacije.

I na kraju, procedura, gde se "unutrasnji" srafovi, povrsine naleganja, pritezu prvi, pa onda krajnji, prema obodu, silom 30-40% konacne sile pritezanja, zatim se poveca sila za 20%(od ukupne), s tim sto se pritegnu centralni sa 70-80%, a na krajevima sa 50-60%(10-ak % manje nego centralni). Ta se procedura pritezanja ponovi dva puta(jos jedan krug dotezanja).
Zatim se svi srafovi(po poznatom redosledu) pritezu sa nazivnom silom(100%), i uz eventualni dodatak 90 kruznih stepeni, cetvrt kruga.
Sve zarad rasporedjenja pritiska na zaptivku, da se ne bi naguzvala i ostetila pri pritezanju, a i glava da bi imala pravilna naprezanja pri montazi.

Za ovaj motor, nije predvidjeno naknadno dotezanje, ni dodavanje zaptivnih masa na zaptivku, posto se moze ostetiti zaptivka. Nauljivanje metalnih prstenova na zaptivci(oko cilindara) u jako tankom sloju je pozeljno(nije obavezno, po fabrickoj preporuci, (za ovaj tip motora).

Ceprkanje po musavom motoru, sa zakrmacenim spojnim mestima je blago receno neozbiljno, do bezobrazno. Iako je motor star, kvalitet majstora se ogleda u tacnosti i korektnosti obavljanja procedura i operacija.

Inace je obican zlokotlokrp, srafac srafova i prevarant.

Poz
[ komarac.01 @ 08.03.2011. 22:46 ] @
Eeeeeeeeeee ljudi krstijo sam se danas kad mi je majstor rekao zbog cega mi je motor pustao ulje.Crkao uljni prekidac!!!!propisao kako rece majstor.
Znaci predhodni majstor mi je bezveze mjenjao diktung i brusijo glavu.Sto znaci da mi je iz neznanja izbijo 40,00 evrica cisto onako reda radi,a ja ga jos iz uctivosti castijo 10,00 e.
A stvarni kvar me je kostao 3,00 uljni prekidac i ruke majstora 5,00.Naravno castijo sam ga jos 10,00e.
[ vladd @ 09.03.2011. 09:46 ] @
Da si slikao mesto curenja, i postavio na forum, mislim da bi bilo manje truda i novca nego ovako kako se dogodilo.

Elem, majstori su napravili mistiku, "otvorili" posao, moraju i oni od necega da zive, malo si skratio vek masini, ali ionako je za rashod, a i majstori moraju od necega da zive, i da kolegama nameste posao.

Ali, druzenje nema cenu, razgovor sa ljudima i boravak na svezem vazduhu..inace bi bilo samo "kuca-pos'o"...

Poz
[ komarac.01 @ 09.03.2011. 20:30 ] @
Ma u pravu si Vlado.Nego sta samo OPUSTENO, sa majstorima pogotovo :)
Danas mi je drug u par navrata bijo smjesam jer gaje nekolka puta lupala indukcija prilikom izlaska iz auta.Znam da ima neki fazon ali sam zaboravijo zbog cega se to desava.Ja sam cak jedno vrijeme navikao da vrata pri izlasku uvijek dohvatim prvo kljucem ili ih mozda cak i ne dohvatim do metalanog dijela.Ali znam kako je i mene je par puta lupilo i znam da zna biti ruzan osjecaj,pogotovo posle duze voznje.Ima li kakvo resenje za to????
Evo jos jedno pitanje.Postoji li mogucnost da mjenjac gubi ulje a da se ne moze primjetiti sa vanjske strane mjenjaca usled ucestalog dosipanja.Dosipanje je vrseno u servisima tri,cetiri puta u godini.Taj problem je konkretno kod mog starog on ima golf 2 1,6 TDI 92god.Zadnji put,prije desetak dana dosuo je citav litar.Dok ja na mom superasu dospem svake 2 god. po 100 ili 200 ml.
[ nikolasamardzic @ 18.11.2011. 14:43 ] @
moze li neko da mi objasni kako se stavlja zubcasti kais kod golfa 2 dizela tj palenje
[ Cyber01001 @ 19.11.2011. 14:36 ] @
[ vladd @ 19.11.2011. 14:58 ] @
Ovo je uzupcenje kaisa, a "paljenje" kod dizela ne moze korektno da se odradi bez komparatera i pribora. U zavisnosti od godista, postavlja se na 0,9..0,95... ili neku drugu propisanu dimenziju.

elem, stelovanje paljenja "od oka", koje je inace najzastupljenije kod najboljih planetarnih majstora, na balkanu naravno, najcesce proizvodi probleme sa paljenjem, lerom(i mahnitim tresenjem celog vozila), ili potrosnjom..

Poz
[ nikolasamardzic @ 19.11.2011. 15:55 ] @
otisla mi je vodena pumpa i skino sam bos pumpu da je promenim i kad sam sve vratio nazad jedva je upalio i radi bezveze skroz e sad najverovatnije treba pumpu okrecati jeli tu ima nekog pravila ili djuture dok se nedobije zvuk normalan,hvala vladd pozdrav
[ vladd @ 19.11.2011. 23:40 ] @
U tvom slucaju ne diraj pumpu visokog pritiska. Ocigledno je namestanje zupcastog dovelo do loseg uzupcenja, i sa pomeranjem pumpe moze samo jos gore da se napravi.
U sustini, svi tretiraju pumpu kao pumpu, visokog pritiska, osim bosista, koji znaju da je to jedan fini mehanicki racunar, solidno slozen sistem sa relativo komplikovanim stelovanjem.

Postavi prvi cilindar u GMT, ne bi bilo lose da se blokira bregasta, ne mora bas priborom, moze i parcetom lima odredjene debljine, i proveri reperne tacke radilice, bregaste i pumpe visokog pritiska. Verovatno je pomereno za jedan zub.

Poz
[ seaboy @ 01.03.2012. 22:44 ] @
Pozdrav svima, da ne otvaram novu temu, pitacu ovjde, posto je u pitanju golf 2...

Moram da mijenjam manzente pri mjenjacu na poluosovini, obje, pa me samo interesuje koja je preporuka za mast, grafitna ili neka druga...
pozz