[ tekknoizz @ 23.11.2010. 21:45 ] @
Imam par pitanja:

Vidio sam na pakovanju za motorno ulje koje koristim da mu je rok trajanja 3 godine.
Danas sam primjetio da mi je u servisu sipano ulje kome je rok istekao prije 2 godine!

Sta to znaci za ulje (kad mu istekne rok trajanja) i sta znaci za motor kad mu sipaju takvo ulje?

Pozdrav + Hvala,
Zeljko
[ Milojkovic @ 23.11.2010. 23:55 ] @
Bez brige nece biti nista rok trajanja ulja otisnut na ambalazi je vise manje izmisljena stavka koju su proizvodjaci deklarisali pod pritiskom ekoloskih normi i odnosi se na proces bio razgradljivosti.Deklarisanjem kracih rokova dobijaju poreske benefite koje obilno zlo ( upotrebljavaju) na trzistu.
[ pisac @ 24.11.2010. 09:10 ] @
Hoćeš reći da se foliraju da je njihovo ulje biorazgradivo, i zbog toga stavljaju kraće rokove upotrebe? A u stvari nije biorazgradivo?

Ja bih u svakom slučaju zahtevao od servisa da stavi ulje kome nije istekao rok trajanja. Definitivno.
[ tekknoizz @ 24.11.2010. 16:20 ] @
Ako je razlog cisto komercijalne prirode onda nije strasno, mada zna li neko mozda kako rok utice na fizicko hemijske karakteristike ulja?
Bas mi nije bilo prijatno kad sam vidio, a papreno ga placam...
[ Milojkovic @ 24.11.2010. 20:24 ] @
Apsolutno foliranje i nemojte se opterecivati sa tim glupostima motorno ulje koje je sad proizvedeno ce da traje duze nego vas automobil. Jedino ulje koje gubi fizicko hemijska svojstva tokom vremena je zejtin :)
Rokovi trajanja motornih ulja se uglavnom odnose na ambalazu u koju pakuju isto a koja vremenom gubi svojstva apsolutnog zaptivanja pa se proizvodjaci sa kratkim rokovima ogradjuju od eventualnih steta koje mogu nastati izlivanjem istog.Inace ambalaza ona plasticna se pravi verovali ili ne od kukuruza.
[ Zarko Silic @ 24.11.2010. 23:20 ] @
Citat:
tekknoizz:  a papreno ga placam..

Ako je tako, onda ulje treba da bude frisko.
[ Java Beograd @ 25.11.2010. 07:20 ] @
Citat:
zarsilic: Ako je tako, onda ulje treba da bude frisko.

Naravno. Posebno ako idem u ovlašćeni servis zato što moram kod njih zbog validnosti garancije, i još mi to ulje naplate 2 puta skuplje od tržišne cene.